Ak 3 5. Thales. Victor Bäck. Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ak 3 5. Thales. Victor Bäck. Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen"

Transkript

1 Ak 3 5 Thales Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen Victor Bäck

2 Regi och musik: Oskar Silén Översättning: F:ma Christel Forsblom Ljudteknik: Boomout Productions Illustrationer: Victor Bäck Silva Lillrank, Nina Hukkinen Thales: Niklas Häggblom Kvinna: Nina Hukkinen Grannar: Tom Wentzel, Max Bremer Anaximandros: Max Bremer Telamon: Tom Wentzel Honorias: Oskar Silén Zenon: Niklas Häggblom Zenons far: Max Bremer

3 Thales den förste filosofen Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i årskurserna 3 5 i den grundläggande utbildningen. Thales tittar på stjärnorna För länge sedan, vid det nuvarande Turkiets kust, levde och bodde en grekisk filosof vid namn Thales. Han föddes år 636 och dog år 546 före vår tideräknings början. Thales var den första människan som, så vitt man vet, har sökt en förnuftig förklaring till livet och olika naturföreteelser. Därför kallas han ofta den förste naturfilosofen. Thales intresserade sig för många saker men var speciellt intresserad av stjärnornas och himlakropparnas rörelser. Thales: Var sitter de fast, de där stjärnorna som tindrar på himlen. De flyter inte på vattnet som jorden. Den där stjärnan ser alldeles ut som ett hål på himlen och... men vart försvann den... och så snabbt. Vart tog den vägen? Hur kan en stjärna flyga? Hur... (Thales faller i brunnen.) Thales: Vid Bakkhos sandaler! (En kvinna kommer springande ur huset bredvid.) Kvinna: Varför gick du i brunnen? Thales: Jag såg en stjärna som for över himlen. Kvinna: Nå, då är du åtminstone inte blind. Thales: Det syntes bara ett streck som for fram med väldig hastighet. Kvinna: Tänk om det inte hade funnits vatten i brunnen. Thales: Vad är det som håller de där stjärnorna på plats när de inte flyter på vattnet som jorden. Kvinna: Tokstolle tänk i stället på om du har skadat dig? Thales: Jag har länge gjort matematiska beräkningar om solens och månens rörelser. Kvinna: Hur kan du tro att du ska förstå vad det händer uppe på himlen om du inte ens har kontroll på dina fötter. Thales: Hjälp mig upp. Kvinna: Ge nu tanten handen här då!

4 Thales var inte bara filosof, utan också statsman, matematiker, ingenjör och astronom. Han anses också som den förste vetenskapsmannen, eftersom han iakttog naturen och skrev ner sina iakttagelser. Thales försökte förstå naturen och livets kretslopp utgående från sina iakttagelser och tankar, inte utgående från dåtida föreställningar eller religioner. Han utstrålade en vilja att söka kunskap och sanning med helt nya metoder. Thales försökte förklara naturens förlopp med hjälp av ett grundelement. Han utgick ifrån att allt kommer ur vatten. Det är ändå inte alltid lätt att vara först med något. Även om Thales var före sin tid, nådde han inte någon större uppskattning med sina tankar och idéer. Han levde ett anspråkslöst liv och fick utstå sina grannars elaka skämt om hur ingen blir rik genom att fundera. Thales grannar är kritiska Man: Hör du Thales, du funderar och skriver, ritar och räknar och undersöker dagarna i ända men det ger dig varken fisk eller bröd på bordet. Thales: För mig är det tillräckligt att jag inte svälter. Man: Du äter gammalt bröd och dricker dåligt vin. Thales: Det finns så många saker som intresserar mig att jag inte har tid med mat. Man: Men du är en fri man och borde leva och klä dig som en man i din ställning. Man II: Till och med slavarna äter bättre mat än du. Thales: Det finns väl annat att tänka på än mat. Man: Skäms du för att du är fattig, när du har hållit dig så för dig själv på sista tiden? Thales: Jag har följt med månens rörelser och om mina beräkningar stämmer så... Man: Nog beundrade jag också fullmånen när jag var ung, men inte ensam. Man II: Att inte guden Zeus har gjort dig luddig i huvudet? Thales: Om mina beräkningar stämmer, så kommer ni att bli förundrade över vad som händer när månen... Man: Thales, varför pratar du om den där månen? Om du är pank så kan jag hjälpa dig. Thales: Jag är inte pank. Man II: Kan du inte medge att ditt funderande inte gör dig rik? Thales: Om jag ville bli rik så skulle jag arbeta för det. Man: Om du inte klarar av att bruka jorden eller föda upp boskap så blir du inte rik.

5 Man II: Vart leder dig dina undersökningar egentligen? Thales: Jag är säker på att de leder någonstans... Man: De leder nog ingenstans... utom i brunnen förstås! Man II: Jag hörde att du tittade så intensivt på himlen att du föll i brunnen. Man: Jag hade förstått om du hade beundrat någon vacker medmänniska, men himlen... Thales: Jag ska nog gå nu. Man: Thales! Thales: Ja, vad är det? Man: Akta dig för brunnar! Thales upplevde sina undersökningar som ett äventyr till okända trakter men grannarna förstod inte hans intresse för livets olika företeelser. Därför påpekade de ofta för Thales att hans fattigdom var ett bevis på att det är meningslöst att filosofera. Till en början brydde sig Thales inte om grannarnas kommentarer, men till sist tröttnade han på den ständiga kritiken. Han började iaktta hur människorna förtjänade sitt levebröd. Thales tog hjälp av sin naturkännedom och sina nya upptäckter och kom redan under vintern fram till att följande olivskörd skulle bli mycket bra. Han skrapade ihop sina tillgångar och hyrde alla olivpressar i trakten långt före skördetidens början. Hyran var låg, eftersom ingen annan ville hyra olivpressar den tiden på året. Hyresvärdarna förundrade sig över Thales men var glada över att få sina olivpressar uthyrda i så god tid före skördetiden. Thales hade skaffat sig ensamrätt att hyra ut olivpressar och när skördetiden kom, kunde han höja hyran, så att jordbrukarna måste betala betydligt högre hyra för olivpressarna än vad Thales själv hade betalat för dem. Skörden blev stor, likaså Thales hyresinkomster. Han visade sina grannar att också filosofer kan bli rika, om de vill. Efter det här ifrågasatte grannarna inte mera meningen med att tänka. Thales möte med Anaximandros Till Thales mest kända elever hör Anaximenes och Anaximandros, som byggde vidare på Thales tankar. Både Anaximenes och Anaximandros följde Thales princip om ett grundelement. Thales och Anaximandros, som var den yngre av de båda eleverna, grubblade ofta över livets stora frågor. Anaximandros utgick ifrån att grundelementet är det oändliga, eviga och tidlösa. Anaximandros: Vart är du på väg? Thales: Jag ska gå till Leukippos för att köpa hans bästa olivgård. Anaximandros: Med vad ska du köpa den?

6 Thales: Jag förtjänade bra på att hyra ut olivpressar till jordbrukarna. Anaximandros: Har du börjat handla med olivolja? Thales: Nej, det var nog bara ett litet experiment som slutade lyckligt. Anaximandros: Har du skaffat något annat för dina pengar förutom den där stiliga manteln? Thales: Jag skaffade ett fint graverat fruktfat, tio silverbägare och nya vatten- och vinkrukor. Bara bruksvaror, alltså. Anaximandros: De behövs ju också. Thales: Mm, men vet du att enligt mina beräkningar kommer månen följande gång att täcka solen den fjärde dagen under nästa månvarv. Anaximandros: Hur kan du veta något sådant? Thales: Jag har länge följt med hur månen och solen ligger i förhållande till varandra. Anaximandros: Menar du att månen skulle täcka solen? Thales: Just det. Anaximandros: Alltså att det blir natt på dagen. Thales: Precis. Thales gjorde astronomiska mätningar och väckte förundran genom att förutspå solförmörkelsen som inträffade den 28 maj år 585 före vår tideräknings början. Det visar att Thales, förutom filosof, också var en praktisk vetenskapsman. Han var en mångsidig och energisk man och många av hans samtida förlitade sig gärna på hans sakkunskap. Thales gav sina landsmän en hel del nyttiga råd i fråga om astronomi, geometri, sjöfart, handel och politik. Thales betydelse i filosofins historia beror ändå inte på hans nyttiga upptäckter, utan på hans påstående att vatten är alltings grundelement. Han presenterade den första s.k. helhetsbilden: att livets grundelement är vatten, som allt har sitt ursprung i. Thales har haft en stor betydelse för den filosofiska vetenskapens utveckling, eftersom han lyfte fram frågan om världens innersta väsen. Den världsförklaring som han formulerade att allt kommer ur vatten blev samtidigt den första världsbilden som grundade sig på förnuftet. Thales: Stjärnan for över himlen med en otrolig hastighet. Jag har aldrig sett något röra sig så fort. Men vart far stjärnan? Anaximandros: Den far ingenstans.

7 Thales: Det gör den visst. Den där stjärnan störtade över jorden ner i vattnet, som jorden flyter på. Anaximandros: Nej, nej. Stjärnorna på himlen är hål som utstrålar ljus. Thales: Hur förklarar du stjärnfallet som jag såg? Anaximandros: Hålet på himlen stängdes och då ser det ut som om stjärnan flyger. Thales: Den flög tillbaka till vattnet till grundelementet. Allt, Anaximandros, kommer ur vatten. Anaximandros: Hur tror du det? Thales: Det är ett självklart faktum. Växterna dör om de inte får vatten det är vattnet som håller växterna levande. Anaximandros: Allt liv kommer ur ett element men det är inte vatten, utan det oändliga och eviga som omfattar alla världar. Thales: Vad är livets grundelement, om inte vatten? Anaximandros: Ett gränslöst, oändligt element som inte syns som alla varelser uppstår ur och försvinner i. Thales: Nej. Jorden flyter på vattnet, som är alltings ursprung. Anaximandros: Jorden flyter inte utan den är stilla. Thales: Hur bevisar du det? Anaximandros: Du då? Så här diskuterade de första filosoferna om livets uppkomst och förklaringar till världen. Deras tankar kallas naturfilosofi, eftersom de strävade efter att skapa en helhetsbild av naturens kretslopp. Utmärkande för naturfilosoferna var ändå deras rationalitet, det vill säga förnuft. De kom med nya, omvälvande uppfattningar som stred mot gamla myter och religioner och motiverade dem med konkreta iakttagelser. Anaximandros, som var Thales samtalspartner, elev och vän, ansåg åter att grundelementet är ett gränslöst kosmiskt tillstånd, som alla varelser uppstår ur och försvinner i. Ungefär hundra år senare konstaterade Anaximenes för sin del: Allting kommer ur luft. Människans själ är av luft, elden är förtunnad luft, om luften förtätas övergår den först till vatten och förtätas den ytterligare övergår den till jord och slutligen till sten. Liksom vår själ, som består av luft, håller oss samman, så omsluter luften hela världsalltet. Sådana här tankar framförde naturfilosoferna från Miletos om världen och naturen runt sig. De tre filosoferna sökte svar på frågan om vad som sist och slutligen existerar. De funderade över vad som förenar allt liv.

8 De här funderingarna kan ses som vetenskap, eftersom naturfilosoferna grundade sina tankar på egna iakttagelser och inte på övernaturliga föreställningar. Därför kan de också kallas de första vetenskapsmännen deras arbete var ett steg framåt i den naturvetenskapliga utvecklingen. De ställde bra frågor som dryftades av många filosofer efter dem. De tre filosoferna, Thales, Anaximandros och Anaximenes, bidrog till att den europeiska filosofin tog sina första steg i antikens Grekland för cirka 2600 år sedan. Honorias diskuterar med sin far Telemon Det var en gång en ung pojke som hette Honorias. Han bodde i samma trakt där Thales hade bott hundra år tidigare. Hans far Telamon ägde en stor gård och var medlem i rådet. Telamon var en s.k. fri man som inte behövde arbeta, eftersom allt arbete på den tiden utfördes av slavar. Honorias far Telamon har något att säga sin son: Telamon: Honorias, du måste lära dig Homeros berättelse. Din lärare sa att du bara kan början av det. Honorias: Ja, ja. Telamon: Jag kan inte hålla reda på vad du kan. Jag måste vara i rådet, för genast när Epaton inte är där behandlar vi mitt ärende. Honorias: Jag är inte intresserad av att lära mig utantill någon berättelse om en man som det tog tjugo år att hitta hem. Telamon: Du måste kunna Homeros berättelser och därmed basta. Honorias: Pappa, ids inte Demokritos behöver inte heller kunna dem. Telamon: Demokritos far är inte medlem i rådet och han äger inte så mycket jord och boskap som jag. Homeros berättelser är grunden för uppfostran i familjer som hör till rådet. Honorias: Äsch, vad har nu det för... Telamon: Avbryt mig inte. Jag är en respekterad man och tolererar inte att min pojke kväll efter kväll sitter med sina vänner och de där kringvandrande lärarna och diskuterar om något fånigt grundelement. Honorias: Livet går mycket lättare att förklara med hjälp av ett grundelement... Telamon: Nonsens! Homeros berättelser ger svar på alla livets frågor. Honorias: Ingenting i Homeros berättelser handlar om det liv som jag lever. Telamon: Berättelserna är en del av vårt stolta förflutna. Därför måste man lära sig dem och därför framför sångarna dem så att de ska föras vidare till nästa generation.

9 Honorias: Jag är läskunnig och jag förstår inte varför jag måste läsa Homeros utantill, när det finns kunskap om livets ursprung nedskriven på papyrus. Telamon: Vad yrar du om? Alla officiella ceremonier i vår stad grundar sig på Homeros berättelser om de olympiska gudarna. Dem kan man inte bara så där ändra på. Honorias: Gudarna berättar nog inte genom sina gamla historier hur man ska göra i livet. Uppfattningen om gudarnas vilja beror antingen på sångarens minne eller på hur mycket -vin han har druckit. Telamon: Har du druckit vin? Honorias: Nej, det har jag inte. Tänk nu, pappa. Redan för hundra år sedan skrev Thales och Anaximandros ner sina iakttagelser som var och en kan läsa och dra sina egna slutsatser om. Telamon: Du förstår inte pojke att allt går framåt med hjälp av Homeros berättelser. Hur skulle du lära dig förstå den innersta betydelsen av areté om du inte kände Odysseus, hjälten som uppnådde aréte... Honorias: Jag vet att areté innebär mod, rådighet, stridsförmåga, hög självkänsla, att hämnas oförrätter och framhäva sin egen andliga storhet genom generositet och gästfrihet, men Odysseus låter som en enkel man som saknar kunskap att hitta hem. Telamon: Du förstår inte att Odysseus areté syns i allt han gör på sin resa alla strider och motgångar som han råkar ut för är en del av hans areté. Honorias: Jag tror att Odysseus inte ville fara hem. Telamon: Nu slutar du häda. Honorias: Om han hade haft mera kunskap så skulle han snabbare ha hittat hem till sin fru. Telamon: Vad skulle det riktigt bli av dig, om du inte kunde och förstod Homeros berättelser. Honorias: En visdomsälskare. Telamon: Du begriper ingenting om visdom om du inte känner Homeros. Honorias: Säg mig far, var tror du att jorden sitter fast. Telamon: Nu är du tyst. Homeros berättar om forna stormäns bragder i en värld, där människorna var stoltare, palatsen ståtligare och krigen mäktigare än i dag. Honorias: Jo, jo, allt var ju bättre förr. Telamon: När jag var ung, var jag alltid och lyssnade när sångarna framförde Homeros berättelser i polis.

10 Honorias: För att din far tvingade dig. Telamon: Det har under generationer varit en självklarhet och är det ännu i dag. Honorias: Det är just det där med självklarhet som jag undrar över hur kan du veta att Homeros berättelser är sanna? Telamon: Så berättar historierna. Honorias: Jag kan också berätta historier för dig. Telamon: Uppför dig ordentligt inför din far. Se till att du lär dig berättelserna utantill som läraren säger. Jag kommer och lyssnar på dig i kväll. Honorias: Vad är det för nytta... Telamon: Du hörde vad jag sa. Honorias: Mmm. Thales på teatern På den tiden hade barnen till fria män en privatlärare som lärde ut Homeros berättelser. Någon egentlig skola fanns inte. Barnen och ungdomarna fördrev tiden tillsammans med att studera, spela tärningsspel eller öva sig att segla. Ibland fiskade de eller hälsade på hos varandra. Zenons och Honorias fäder var fria män som ägde jord och hade möjlighet att spendera sin tid på annat än arbete. Då välfärden ökade och levnadsstandarden steg fick människorna mera tid att fundera över vad ett bra liv innebär. Zenon: Honorias. Honorias: Hej Zenon! Zenon: Vad står du här och sparkar stenar för? Honorias: Far grälade på mig för att jag fortfarande inte har lärt mig Homeros berättelse. Zenon: Du kommer lättast undan om du lär dig den. Honorias: Så är det säkert. Zenon: Följer du med mig och min familj på teater i kväll? Honorias: Så klart. Vad visar de? Zenon: Grodorna av Aristofanes. Honorias: Har ni egna platser?

11 Zenon: Ja. Ska vi gå och öva segling. Honorias: Jag kan inte, min lärare kommer strax. Jag måste öva på Homeros. Zenon: Kom till oss när du är klar. När Honorias var klar med sin lektion gick han hem till Zenon. Därifrån gick pojkarna vidare till teatern. Teatern var på den tiden inte underhållning eller tidsfördriv i samma utsträckning som i dag, utan var sätt och vis heligt för grekerna, eftersom teater vädjade till människorna i frågor som var heliga för dem. Zenons far: Honorias och Zenon, kom hit. De här kan ni sitta på och där i krukan finns vatten om ni är törstiga. Honorias: Tack. Zenons far: Skådespelet börjar alldeles strax. Aristofanes har fått pris för det här skådespelet. Jag såg det i fjol också. Har din far egna platser, Honorias? Honorias: Jo, men han hinner aldrig gå på teater, rådet upptar all hans tid. Zenons far: Säg du till din far att också en politiker kan få ut något av teater som inte går att uttrycka med ord. Honorias: Jag ska säga honom. Zenons far: Nåja, nu börjar det. Där kommer Dionysos åtföljd av sin slav Xanthias som rider på en åsna. - SLUT

Ak 6 7. Thales. Victor Bäck. Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen

Ak 6 7. Thales. Victor Bäck. Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen Ak 6 7 Thales Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen Victor Bäck Regi och musik: Oskar Silén Översättning: F:ma Christel Forsblom Ljudteknik: Boomout Productions

Läs mer

Ak 8 9. Thales. Victor Bäck. Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen

Ak 8 9. Thales. Victor Bäck. Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen Ak 8 9 Thales Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen Victor Bäck Regi och musik: Oskar Silén Översättning: F:ma Christel Forsblom Ljudteknik: Boomout Productions

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Denna teori presenterades av Empedokles ca 450 f.kr.

Denna teori presenterades av Empedokles ca 450 f.kr. Människor har alltid funderat och klurat kring den värld de lever i. I den forna antikens Grekland byggde människorna upp sin världsbild utifrån att allting är blandningar av fyra odelbara grundelement:

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Ak 6 7. Victor Bäck. Aristoteles. Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen

Ak 6 7. Victor Bäck. Aristoteles. Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen Ak 6 7 Victor Bäck Aristoteles Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen Regi och musik: Oskar Silén Översättning: F:ma Christel Forsblom Ljudteknik: Boomout

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Sagan om kungafamiljen Silver

Sagan om kungafamiljen Silver Sagan om kungafamiljen Silver Det var en gång för länge sen en familj som hette kungafamiljen Silver. De bodde i ett stort slott. Runt slottet var det en bred vallgrav. Muren var gjord av silver med guldstjärnor

Läs mer

Antiken Det gamla Grekland

Antiken Det gamla Grekland Antiken Det gamla Grekland Kung Minos på Kreta Många grekiska myter och sagor från Antiken en bland annat om kung Minos Kungen av Fenicien (dagens länder i Mellanöstern) hade en vacker dotter som hette

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget Drakens mysterier Av Jonatan Wiman Hej detta är en bok som kommer att handla om medeltiden. Där jag kommer att hitta nya vänner och hitta på mysterier. Men det kommer också hända hemska saker. 1 Kapitel

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit,

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, NYCKELN TILL DRÖMMARNA Översättning: Göran Gademan Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, rädd att komma för sent, och att aldrig hitta dig mer. Men nu är du här, i mina armar! Du är min fånge.

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti 1 Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti Bakgrund Den 28 augusti firar kyrkan den helige Augustinus. Augustinus föddes 354 e.kr i Tagaste i nuvarande Souk Ahras i Algeriet (i dåtidens

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern.

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. En natt i februari av Staffan Göthe Lärarhandledning Syftet

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Vår galax Vintergatan sedd från sidan. Vår galax Vintergatan sedd uppifrån

Vår galax Vintergatan sedd från sidan. Vår galax Vintergatan sedd uppifrån Livet. Detta ord berör hela jorden oavsett religion. I första hand hänvisar jag läsaren till följande länkar: Svarta hålets hemlighet, Vad händer i ett svart hål?, Resan genom det svarta hålet, Livet och

Läs mer

Vem är Jesus enligt Jesus?

Vem är Jesus enligt Jesus? 2002-03-06 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Vem är Jesus enligt Jesus? Vem som helst kan kalla Gud Fader enligt Bibeln Jesus sade: Rör inte vid mig, jag har ännu inte stigit upp till min fader. Gå till mina bröder

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Kompletteringspass onsdagen den 13 november. Under dagens klubbtid så ska du gå igenom dina tidigare inlämnade uppgifter i tema 2 Miljövän.

Kompletteringspass onsdagen den 13 november. Under dagens klubbtid så ska du gå igenom dina tidigare inlämnade uppgifter i tema 2 Miljövän. Kompletteringspass onsdagen den 13 november Under dagens klubbtid så ska du gå igenom dina tidigare inlämnade uppgifter i tema 2 Miljövän. Arbeta enligt denna ordning: 1) Reflektionsfrågorna 2) Labbrapport

Läs mer

Ak 8 9. Alexander den lille. Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen. Victor Bäck Aristoteles

Ak 8 9. Alexander den lille. Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen. Victor Bäck Aristoteles Alexander den lille Ak 8 9 Victor Bäck Aristoteles Idématerial för undervisningen i livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen Regi och musik: Oskar Silén Översättning: F:ma Christel Forsblom

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån Alzheimer Centralförbundet 2014 www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto Penningautomatföreningen har understött uppgörandet

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Om etiken i samband med engagemang

Om etiken i samband med engagemang Om etiken i samband med engagemang Lilla Kung Jay C. I. Svensk version www.littlekingjci.com Hjälp oss att dela med oss vår lilla berättelse på så många språk som möjligt. Översätt texten till din dialekt

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper INDISKA BERÄTTELSER DEL 10 KARMAN Reportageprogram av Tove Jonstoij Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper Indiska Berättelser

Läs mer

PROGRAMMANUS 1(16) PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: /RA5

PROGRAMMANUS 1(16) PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: /RA5 PROGRAMMANUS PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: 102517/RA5 SKAPELSEMYTER OCH DÖDEN En berättelse från Ho-Chunk-folket (Winnebago, USA) Av: Tove Jonstoij I rollerna:,

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Historien om Antiken i Grekland.

Historien om Antiken i Grekland. Historien om Antiken i Grekland. 1 Homeros Levde på 700-talet f.kr. Sägs ha skrivit Illiaden och Odysséen Illiaden handlar om grekernas krig mot Troja Odysséen är fortsättningen på berättelsen där en av

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Hej. Du håller en tipshandledning i din hand som satts ihop av barnbibliotekarierna på biblioteken i Kävlinge kommun. Tanken är att den ska ge uppslag

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Intervju Guide. Europeiska flyktingfonden

Intervju Guide. Europeiska flyktingfonden Intervju Guide Europeiska flyktingfonden Egna anteckningar 1. Presentation 4 2. Grundregler 4 3. Inledning av intervjun 5 4. Substantiella fasen 5 5. Paus 8 6. Kompletterande frågor 9 7. Förtydliganden

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Lärarhandledning lågstadiet

Lärarhandledning lågstadiet Lärarhandledning lågstadiet Kära lärare, Vi är glada över att ni kommer och besöker Tycho Brahemuseet tillsammans med er klass! Denna handledning är tänkt som ett erbjudande för dem som kan tänka sig att

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

8 Utan Jesus ingen mobil i fickan

8 Utan Jesus ingen mobil i fickan Inledning När jag var 14 år gammal var jag helt säker på att vetenskapen har bevisat att Gud inte finns och att Bibeln bara är en sagobok. Så var det. Det visste jag, och det visste alla mina kompisar.

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer