Sigtuna projektet Ekilaskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sigtuna projektet Ekilaskolan"

Transkript

1 Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då hade människan det svårt. För länge sedan innan instagram Och hårtårkar. Innan bilar Och tåg. Då kunde människan inte färdas Inte långt i alla fall. Nästan ingenstans! A Så gick människan. Hit och dit. B Men varje kväll tittade de på stjärnorna och tänkte. C Där vill vi vara. Undrar hur det ser ut där? D Kanske någon som bor däruppe? E Kanske en snygg tjej? F Eller kille! G Inte som de här. Med hår på ryggen och stökigt hår. Så hände det en dag att ett barn började rulla på en sten Ja. Hon gjorde det. Denna begåvade lilla flicka. Så uppfann människan hjulet. A Och då blev det bättre. Vi kunde rulla hit och dit. B Typ överallt.

2 C Vi krigade. Vi slogs. Vi hittade på fler saker och snart stannade vi kvar på samma ställe. D Och blev värsta bönderna. E Och så kom någon på att han skulle bli kung och så blev bönderna slavar som fick göra som han ville. F Och slåss för honom. Dö ute på slagfälten. Nä fy fan! Och gamla säger att det var bättre förr! Så har det rullat på. Hjul blev till vagn. Vagn blev till bil och bil blev till flyg. Nu är vi överallt. Nu kan vi hälsa på månen om vi vill. E Och inte fanns det några snygga tjejer. F Inga killar heller. Bara sand och grus och ingen luft! Scen 2 Musik/Sång.. Jag är en liten rysk miljardär med mycket pengar i fickan! Jag kan göra vad jag vill. Köpa värsta fotbollslaget och ställa min bil vart jag vill. Nu står jag här mitt i skogen och har gått vilse. Jag menar. Jag tog en promenad. Vad fan! I min egen skog! Och så går jag vilse! Fan! Här ska sågas ned. Vartenda träd ska bort. Hus ska byggas! Pengar ska bli till! Bara jag hittar tillbaka till kontoret. Träden börjar viska. Rädda oss. Vad falls! Träden Rädda oss! Drömmer jag?

3 Sten Nej. Pratar skogen? Skogen ryker på axlarna. Släpp ut mig härifrån så jag att slipper vara här. Skogen Bara om du lovar att inte såga ned oss. Hallå! Jag är business man liksom. Det är det jag kan! Tjäna pengar! Skogen Men vi har funnits här i alla tider. Ni behöver oss. Tänk på klimatförändringarna. Tänk på era barn. Rysk miljadär Det får andra göra. Jag ska tjäna stålar. Jag är en liten rysk miljardär! Skogen Då kommer du inte levande ut härifrån. Och så blev det. Den lilla ryska miljardären hittades aldrig och svalt ihjäl i sin egen skog. För har man inte karta och kompass i livet så går det väldigt illa. Hur mycket pengar du än har i din ficka! Musik Dans? En pappa kommer in till sin dotter. God natt min älskling (På arabiska). Pappa! Jag är nervös. För uppkörningen. Jag tror jag har glömt allting.

4 Det tror jag inte. Tänk om jag kör på någon. Tänk om jag blir kuggad? Då får du väl prova igen. Jag vill så gärna ha ett körkort. Jag vill så gärna köra bil. Det vill jag också. Då ska jag bli ambulansförare. Se till att rädda människor i krig. Göra något viktigt! Det finns inget krig i Sverige. Nä men i andra länder. Jag ska se mig om i världen. Jag ska göra vara nyttig och jag ska arbeta med att rädda liv! De behöver väl ambulansförare här i Sverige med? Det är klart. Jag börjar här men sedan så reser jag iväg för att göra gott. Det finns så många länder som behöver mig. Liberia, Sierra Lione, Syrien, Somalia Sverige. Och Sverige! Jag är stolt över dig min skatt. Det är inte alla ungdomar som vill vara nyttiga. Lycka till imorgon! Det kommer gå bra! Tack. Pappa? Du blir väl inte ledsen nu? Lite. Jag vill att du ska göra det du vill i ditt liv men jag blir orolig. Att något ska hända dig där ute. Förstår du?

5 Jag förstår. Men först måste jag väl ta det där körkortet och sedan måste jag ju bli en ambulansförare. Sedan kan du väl börja oroa dig. Så då blir du kvar här hos mig i några år? Jag är alltid kvar. Även om jag inte är här. Det vet du väl? De ser på varandra och ler. Ljuset släcks. Två tjejer kommer in med resväskor. De kramar om varandra! Båda samtidigt Språkresa! Så jävlanice! Så galet nice! Så otroligt häftigt! Sinnessjukt cooolt! Jag tänker lätt vara ute varje kväll! Tänker du? Jag kan ju redan spanska. Jo, men lite ska du väl ändå plugga? Varför det? Därför att vi bestämde att vi skulle göra det här tillsammans. Jag kan inte Spanska lika bra som du! Du lovade att hjälpa mig.

6 Det är klart. När jag har tid så hjälper jag till men Jag menar Barcelona är liksom Barcelona! Man ska vara ute! Man ska festa. Man ska göra av med pengar och ligga och så där. Ligga? Ha kul liksom. Man är bara ung en gång i livet. Barcelona finns liksom kvar. Tråkig du är! Ska du vara så här hela resan så kan du glömma att jag kommer att vara med dig fett mycket! Men du lovade. Vi skulle plugga! Det var därför jag bjöd dig med. Ja. Men jag kanske har ändrat mig! Jag kanske inte vill vara med dig hela tiden! De står tysta Nu måste jag gå på toa! Vakta mina saker,jävla tråk kärring! går därifrån. tittar på hennes väska. Så öppnar hon den och hittar pass. Hon stoppar på sig passet och går iväg. Lämnar väskan kvar. Ett utrop meddelar att flyget till Barcelona snart kommer att avgå! Musik Dans? Flickan Alltså. Jag reser nästan jämt. Vi är liksom fyra stycken och pappa tjänar en del. Ja, det gör väl mamma med. Hon är chef och pappa med. Vi bor ganska bra och sådär. Min hobby är hästar och volleyboll. Och så gillar jag att resa. Vi reser ganska ofta. Min familj har hus i Thailand och så har vi vänner i Florida så det blir en del. Det är skönt att slippa det här trista vädret som är här i Sverige. Bara åka bort och ta det lite lugnt. Bada i pool eller sitta och titta på en mysig strand. Eller rida barbarcka på en häst på stranden precis när solen ska gå ned. Alltså. Det är så himla soft. Det är synd att skolan inte fattar att vi elever borde få vara lediga lite oftare så att man kan få resa iväg. Jag menar, jag lär mig engelska när jag är utomlands. Och en gång var vi på Machu Pichu! Hur mycket lärde jag mig inte då? Det är så satans orättvist att jag inte får ledigt under skolterminen. Biljetterna blir liksom dyrare när alla andra ska resa på samma gång! När jag blir stor tänker jag bli advokat så att jag kan ändra på den där idiotiska lagen. Alla borde ha rätt att få resa utomlands!

7 Pojken Jag har alltid velat resa utomlands och se saker. Italien, Spanien, Brasilien, Peru. Kanske till och med Australien. Jag brukar kolla på teve. Ni vet Animal Planet och Discovery och sådant. Ibland kollar jag på History Channel. Jag menar, det finns så mycket att se i Världen. Så mycket äventyr att få vara med om. Så mycket som man kan lära sig bara av att få se. Jag har aldrig rest någonstans. Inte ens till Danmark. En gång var jag i Malmö för att hälsa på några släktingar och då fick jag se bron. Alltså. Jag kunde ha gått över den där bron bara för att sätta ned foten i ett annat land. Men så blev det inte. Vi har liksom inte råd. Mamma jobbar och pappa Ja pappa är liksom inte med oss. Så det är tufft. Vi är fyra i familjen och det är ganska svårt för att få ihop alla de där pengarna man måste få ihop. Jag menar. Folk reser. Vissa reser jämt. Thailand på vintern, USA på sommaren och så någon helgresa under våren och hösten. Berlin eller London för att shoppa. Själv står man på gården och kastar tennisboll mot en vägg tills handflatan blöder och axeln värker... När jag blir stor tänker jag jobba på Arlanda. Lätt. Vad som helst på Arlanda. Bara jag får billiga biljetter! Bara jag kan få sätta ned fötterna i ett annat land. Musik och dans. Så har tiden format människan. Vi har lärt oss och gjort fel Vi har uppfunnit och utvecklats. Nu står vi i ett nytt årtusende. Det som varit har varit Och det som blir, blir till. Vi reser. Vi träffas. Vi umgås över nätet. Allt är en resa. Allt här i livet. Från det att du föds tills att du dör. Slut!

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför?

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför? Kapitel1 Hej! Hej!JagheterOlivia.Jagär10år,harblontochlångthår ochgårpåenskolasomheterhighschool.härgörsmånganya filmerochviharmycketidrott!jagtyckermycketom bibliotekarienstellaochärliteräddföridrottsläraren

Läs mer

att vi behövde det, blev vi allvarliga och klädde på våra ord. Då studsade inte orden tillbaka. De stannade inne i oss och försvann aldrig.

att vi behövde det, blev vi allvarliga och klädde på våra ord. Då studsade inte orden tillbaka. De stannade inne i oss och försvann aldrig. Kalla hjärtans dag. Ett av de absolut värsta skällsorden som finns i det arabiska språket är ordet kaleb. Det betyder hund. Även om vi i västvärlden ser hundar på ett annat sätt än vad de gör i arabisktalande

Läs mer

Dialoglister: svenske film RÖD TRÄNARE Okej lyssna på mig nu. Idag skall vi kämpa och så ska vi köra riktigt hårt, ok? Kom igen nu...

Dialoglister: svenske film RÖD TRÄNARE Okej lyssna på mig nu. Idag skall vi kämpa och så ska vi köra riktigt hårt, ok? Kom igen nu... Dialoglister: svenske film RÖD TRÄNARE Okej lyssna på mig nu. Idag skall vi kämpa och så ska vi köra riktigt hårt, ok? Kom igen nu...får jag höra lite glöd nu...jag måste se det i ögonen. Nu kämpar vi

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en.

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Barn som växer upp i fattigdom i Sverige hamnar i kläm på ett sätt som de själva inte kan påverka. Den här boken tillägnas dem. För fattigdom finns

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Vem är min vän? Tema för de olika dagarna: Dag 2: Vän med andra Dag 1: Vän med Gud Dag 3: Vän med Guds familj Dag 4: Vän med Guds värld Inledning: Årets bibelstudier kan ses

Läs mer

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år Frihetsgudinnor av Patrik Bergner efter en idé av Ursula Fogelström Personer:, 45-65 år, 25-35 år, 22-32 år Jönköping hösten -94 -2- Akt 1 Ett rum utan fönster. En dörr. Möbler, böcker, spel, kortlekar,

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk Om sex, kärlek och relationer (sas) Programmanus AV-nummer: 31404/tv 1 Ord och uttryck i manuset som är markerade med asterisk* förklaras i gloslistan som finns i ett separat dokument. 1. /Miljö: Ett Stockholmcafé.

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen.

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen. Familjen Dolorosa av Tina Messing Roller: Vera 63 år Tomas 60 år Främlingen 31 år Spelplatser: Ett tomrum Köket Tamburen Vardagsrummet Scen 1 (I ett tomrum) Ska vi säga hans namn? Nej! Bara en gång. Jag

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Juniorsoldaternas löften

Juniorsoldaternas löften U n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l Juniorsoldaternas löften F rälsningsarméns Ungdomsenhet 2005 Juniorsoldat en ung medlem i Frälsningsarmén Det du, ledare, nu håller i din hand är ett exempel

Läs mer