Uppföljning av projektet familjecoacher

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av projektet familjecoacher"

Transkript

1 Tjänsteskrivelse 1 (5) SN Handläggare: Unni Johansson, 22. socialkansliet Socialnämnden Uppföljning av projektet familjecoacher Sammanfattning Barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen samarbetar kontinuerligt för att förbättra barns och elevers förutsättningar samt stärka deras positiva utveckling återstartade en verksamhet med fältassistenter efter att den varit avvecklad en tid. Två fältsekreterare anställdes. En fältsekreterare var anställd av barn- och utbildningsnämnden och en av socialnämnden. Målgruppen var barn mellan år. I de studier som gjorts kring förebyggande arbete konsteras att det har varit svårt att påvisa direkta samband mellan det förebyggande arbetet och barns och ungdomars utveckling. Socialförvaltningen har inte kunnat påvisa några säkra samband mellan fältsekreterarnas arbete med ungdomar i Karlskoga och dessa ungdomars utveckling. De båda tjänsterna som fältsekreterare blev av olika skäl att bli vakanta. Detta väckte frågan om huruvida de gemensamma resurserna användes optimalt samt tankar om en utredning av användningen av denna resurs. I maj 2013 beslutades att inleda ett projekt i syfte att arbeta förebyggande med elever i lägre årskurser. Två tjänster titulerade familjecoach tillsattes. Fältsekreterare och familjecoacher har olika grunduppdrag och målgrupper. Det finns behov av båda funktionerna, men ur det förebyggande perspektiver samt de socioekonomiska aspekterna bör familjecoacher prioriteras. Beslutsunderlag Socialförvaltningens tjänsteskrivelse den 3 november 2014 Rapport - Uppföljning av projektet familjecoacher den 30 oktober 2014 Protokoll SN 22/2014 familjecoacher Protokoll SN 35/2014

2 (5) Bakgrund Utifrån ett huvudmannaperspektiv är barns och ungdomars allsidiga positiva utveckling ett gemensamt ansvar för samtliga nämnder och förvaltningar. Förskolor och skolor behöver i vissa situationer få stöd av andra instanser i kommunen i att stödja barn och elever med ibland komplexa svårigheter. Barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen samarbetar därför kontinuerligt för att förbättra barns och elevers förutsättningar samt stärka deras positiva utveckling. Fältgruppen Fältassistenter/fältsekreterare har funnits i Karlskoga med olika omfattning under tidigare år återstartade en verksamhet med fältassistenter efter att den varit avvecklad en tid. Två fältsekreterare anställdes. En fältsekreterare var anställd av barn- och utbildningsnämnden och en av socialnämnden. Målgruppen var barn mellan år. Fältgruppen skulle genom sitt arbete förebygga och motverka sociala problem i målgruppen. Ett långsiktigt syfte var att minska antalet placeringar av unga på institution. Fältarbetet bedrevs uppsökande, förebyggande och främjande. I de studier som gjorts kring förebyggande arbete konsteras att det har varit svårt att påvisa direkta samband mellan det förebyggande arbetet och barns och ungdomars utveckling. Socialförvaltningen har inte kunnat påvisa några säkra samband mellan fältsekreterarnas arbete med ungdomar i Karlskoga och dessa ungdomars utveckling. Fältsekreterarnas arbete har i många avseenden varit uppskattat, och i vissa fall har det lett till positiva förändringar för enskilda ungdomar. Fältsekreteraras arbete präglades också av ett samarbete med samhällets övriga aktörer. Svenska kyrkan och polismyndigheten är exempel på samarbetspartners. Socialförvaltningen uppmärksammade vissa svårigheter i arbetet till följd av arbetsorganisationen. Det fanns ibland förtroendeproblem mellan ungdomarna och fältsekreterarna på grund av den direkta kopplingen till socialtjänsten. Under slutet av 2012 och början av 2013 kom de båda tjänsterna som fältsekreterare av olika skäl att bli vakanta. Detta väckte frågan om huruvida barn- och utbildningsnämndens samt socialnämndens gemensamma resurser användes optimalt samt tankar om en utredning av användningen av denna resurs. Projekt familjecoacher augusti 2013 till december 2014 Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden beslutade i maj 2013 att inleda ett projekt i syfte att arbeta förebyggande med elever i lägre årskurser. Två tjänster titulerade familjecoach tillsattes.

3 (5) Familjecoachernas uppdrag blev att arbeta stödjande och förebyggande med elever och deras föräldrar. Projektet kom att riktas mot Aggerudsskolan och Stråningstorpsskolan på grund av den tyngre socioekonomiska karaktären på dessa skolors upptagningsområden. Projekttiden var ursprungligen läsåret 2013/2014 men förlängdes efter deluppföljning i mars 2014 till utgången av december Projektet familjecoachers mål är att öka elevernas måluppfyllelse vad gäller kunskaper och förmågor, att minska elevernas frånvaro och att stärka elevernas psykiska välmående. Målgrupperna reviderades under projektets gång och är i dagsläget elever med frånvaro där oro finns för eleven utifrån frånvaron och elever som riskerar att inte uppnå kunskapsmålen. Syftet med projektet familjecoacher är att pröva arbetssätt där socionomer finns med i skolmiljön för att i ett förebyggande arbete stödja elevernas sociala och kunskapsmässiga utveckling. Skolan som en social framgångsfaktor är utgångspunkt. Familjecoachernas arbete bedrivs i nära samarbete med skolornas elevhälsoteam. Arbetet utgår från systemteori, anknytningsteori och ett lösningsfokuserat förhållningssätt. Tjänsterna som familjecoach tillsattes inför höstterminen Under projekttiden har olika arbetssätt och arbetsformer prövats utifrån elevernas olika behov. Överväganden En uppföljning av projektet med familjecoacher är genomförd. Se rapport Uppföljning av projekt familjecoacher den 3 november Socioekonomiska beräkningar pekar på att tidiga insatser för barn och unga är positiva både ur individens synvinkel men också ett samhällsekonomiskt perspektiv. De beräkningarna som görs grundar sig i olika antaganden men ett tämligen entydigt resultat är att insatser riktade till unga, barn i förskole- och skolåldern har särskilt god effekt. Fältsekreterare och familjecoacher har olika grunduppdrag och målgrupper. Ser man på de socioekonomiska aspekterna är det fler faktorer som pekar på att familjecoacherna bör prioriteras före fältsekreterare. Med detta som bakgrund kan man konstatera att förhållandevis små kostnader har stor effekt om man satsar resurserna på barn. Detta är ett tydligt motiv att rikta resurserna åt yngre barn. Det finns behov av båda funktionerna, men ur det förebyggande perspektiver bör familjecoacher prioriteras. De direkta insatser som fältsekreterare kan göra är värdefulla för den enskilda personen. Dessa enskilda personer, ofta barn i övre tonåren, har i många fall tidigare uppmärksammats och skulle med stor sannolikhet varit föremål för tidigare insatser om de funnits att tillgå.

4 (5) Familjen är betydelsefull för barns utveckling. I det forskningsarbete som Örebro universitet bedrivit, i samarbete med Karlskoga kommun inom projektet Kompetenta familjer, lyfts familjens viktiga roll för barns utveckling. Att hitta funktioner som direkt kan stödja föräldrar i föräldraskapet är en viktig framgångfaktor. Önskvärt vore att kommunen har möjlighet att prioritera en utökning av resurserna för förebyggande arbete, men också det direkta arbetet med äldre barn och unga vuxna. Ett önskvärt läge vore också att Karlskoga kommun skulle få ett effektivt förebyggande arbete genom att varje grundskola F-6 har en familjecoach, att det fanns insatser för barn i åldersgruppen 13 till 18 år i form av direkt familjestöd men också möjlighet till uppsökande verksamhet. De ekonomiska resurser som socialnämnd och barn- och utbildningsnämnd ger inte utrymme för en sådan satsning. De ekonomiska resurser som finns att tillgå i dagsläget bedöms ha god verkan genom familjecoachernas arbete. Konsekvensbeskrivning En hållbar utveckling ur ett socialt/kulturellt respektive ekonomiskt perspektiv gynnas av familjecoacher. Skolframgång är en viktig förutsättning för elevernas framtida sociala och ekonomiska framgångar. Familjecoacherna bidrar därmed till att lägga en god grund för att eleverna får ett harmoniskt vuxenliv, där de har makt att påverka sina liv utifrån egna önskemål och förutsättningar i stället för att i första hand styras av sin socioekonomiska bakgrund. Initialt kan en satsning på familjecoacher medföra ökade kostnader för kommunen. Om fler elever lyckas i skolan och får en harmonisk utveckling till vuxna, kompetenta samhällsmedborgare kan dock kommunens kostnader för andra stödinsatser minska längre fram. Förvaltningarnas förslag Socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen föreslår följande utveckling av arbetet med det gemensamma förebyggande arbetet. 1. Projektet med familjecoacher avvecklas i och med projekttidens slut. 2. Två familjecoacher permanentas i organisationen från och med projekttidens slut. En tjänst finansieras av socialnämnden och en tjänst av barn- och utbildningsnämnden. 3. Målsättningen är att samtliga F-6 skolor har en tjänst som familjecoach.

5 (5) 4. Fältsekreterare avvecklas i dess nuvarande form. 5. Frågan om hur stödet för barn i högstadiet och äldre barn i gymnasieskolan ska se ut behöver utredas. Här krävs en fördjupad studie där ytterligare förvaltningar involveras. För att en utveckling ska kunna ske krävs att de båda nämnderna kan enas och fatta ett likartat beslut i frågan. För att ge nämnderna möjlighet att arbeta med frågan ytterligare föreslås att behandling av förvaltningarnas fem förslag för utveckling av familjecoacher flyttas till sammanträdet i december Förvaltningarna föreslår också att projektet familjecoacher förlängs fram till 30 juni 2015, då familjecoachernas anställningar löper ut vid årsskiftet. Socialförvaltningens förslag till beslut 1. Socialnämnden beslutar att behandling av förvaltningarnas fem förslag för utveckling av familjecoacher flyttas till sammanträdet i december Socialnämnden beslutar att projektet familjecoacher förlängs fram till 30 juni Patrik Jonsson Socialchef Unni Johansson Områdeschef Bilaga Konsekvenser för en hållbar utveckling sammanfattande bedömning Expedieras till Barn- och utbildningsnämnden

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

Ärende 26. Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga

Ärende 26. Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga Ärende 26 Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-11-28 KS 2018-00140 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian

Läs mer

Granskning av barn- och utbildningsnämndens rutiner för barn och elever i behov av särskilt stöd

Granskning av barn- och utbildningsnämndens rutiner för barn och elever i behov av särskilt stöd Tjänsteskrivelse 2014-12-01 BUN 2014.0005 Handläggare: Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Granskning av barn- och utbildningsnämndens rutiner för barn och elever i behov av särskilt stöd Sammanfattning

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning Arbetet med att utforma en ny familjecentral i Karlskoga har pågått under de senaste

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 2014-08-27 BUN 2013.0517 Handläggare: Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning I juni 2010 antogs en principöverenskommelse om samverkan i familjecentraler

Läs mer

Statsbidrag - Likvärdig skola 2019

Statsbidrag - Likvärdig skola 2019 Tjänsteskrivelse 1 (6) Utbildningskontoret Klas Lind 2019-01-30 Dnr BOU 2019-86 Barn- och ungdomsnämnden Statsbidrag - Likvärdig skola 2019 Förslag till beslut 1. Statsbidraget fördelas till skolor där

Läs mer

Återremiss angående vuxennärvaro i skolan

Återremiss angående vuxennärvaro i skolan Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Återremiss angående vuxennärvaro i skolan Sammanfattning Börje Engholm, Marketta Loiske och Daniel Ekelund, Miljöpartiet, har i

Läs mer

Per Blom, förvaltningschef Noomi Calov, förvaltningssekreterare

Per Blom, förvaltningschef Noomi Calov, förvaltningssekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (23) Plats och tid Beslutande Måndagen den 9 februari 2015 i sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 13.00-16.00 Sammanträdet ajournerades klockan 14.15-14.30

Läs mer

Medborgarförslag - Mer rörelse/idrott på Krokoms kommuns skolenheter

Medborgarförslag - Mer rörelse/idrott på Krokoms kommuns skolenheter Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-08-29 Sida 1(2) Bun 94 Dnr 2017-000077 Medborgarförslag - Mer rörelse/idrott på Krokoms kommuns skolenheter Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel

Ansökan om utvecklingsmedel 1 (5) Handläggare: Gunilla Ericsson 2013-10-23 GN 2013.0176 Gymnasienämnden Kommunstyrelsen Karlskoga Ansökan om utvecklingsmedel Sammanfattning Gymnasienämnden ansöker om utvecklingsmedel hos kommunstyrelsen

Läs mer

Ärende 8. Motion om att alla barn upp till 18 års ålder ska få glasögon gratis

Ärende 8. Motion om att alla barn upp till 18 års ålder ska få glasögon gratis Ärende 8 Motion om att alla barn upp till 18 års ålder ska få glasögon gratis Protokollsutdrag Socialnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-10 SN 100 SN 2012.0167 Yttrande avseende motion om att alla barn upp

Läs mer

Ärende 18. Motion om att utreda möjligheterna att inrätta en äldreombudsman

Ärende 18. Motion om att utreda möjligheterna att inrätta en äldreombudsman Ärende 18 Motion om att utreda möjligheterna att inrätta en äldreombudsman Tjänsteskrivelse 1(3) 2018-10-02 KS. 2018-00207 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på motion om

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen

Tillsynsplan enligt alkohollagen Datum 2013-01-02 Handläggare SN Tillsynsplan enligt alkohollagen En tillsynsplan är ett hjälpmedel för kommunen i en effektivare tillsyn av restauranger med serveringstillstånd. Den ska hjälpa till med

Läs mer

Projektplan En skola för alla Mariestad

Projektplan En skola för alla Mariestad Projektplan En skola för alla Mariestad Sektor utbildning 2018-02-23 Inledning Barn och unga i Mariestads kommun ska växa upp under trygga och goda förhållanden. Alla barn och unga ska ges möjlighet till

Läs mer

Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314

Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-11-06 63 Skrivelse till landstinget i Uppsala län om finansiering av familjecentralen Fröhuset SN-2015/314 Beslut Arbetsutskottet beslutar att överlämna

Läs mer

Psykisk ohälsa bland unga i Stockholm Betydelsen av skolors sociodemografiska egenskaper och arbetsmiljö

Psykisk ohälsa bland unga i Stockholm Betydelsen av skolors sociodemografiska egenskaper och arbetsmiljö Socialförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr SoN 3.1.1-746/2017 Dnr UtbN 1.5.2-327/2018 Sida 1 (5) 2017-12-27 Handläggare Elin Fischer 08-508 43 022 Malin Boman 08-508 33 489 Till Socialnämnden 20 februari

Läs mer

Ungdomar utanför gymnasieskolan - ett förtydligat ansvar för stat och kommun - remiss från kommunstyrelsen

Ungdomar utanför gymnasieskolan - ett förtydligat ansvar för stat och kommun - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-27 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ungdomar utanför gymnasieskolan

Läs mer

Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten

Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten Tjänsteskrivelse 1 (3) 2014-05-22 SN 2014.0093 Handläggare: Patrik Jonsson, 22.socialkansliet Socialnämnden Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten Sammanfattning En motion

Läs mer

Begäran om pengar för extra arbetsmarknadspolitiska insatser för ungdomar under 2016

Begäran om pengar för extra arbetsmarknadspolitiska insatser för ungdomar under 2016 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-12-17 12 (xx) Dnr SN 2015/251 Begäran om pengar för extra arbetsmarknadspolitiska insatser för ungdomar under 2016 Sammanfattning Arbetslösheten bland

Läs mer

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn.

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Tjänsteskrivelse 2015-05-20 Handläggare: FHN 2014.0050 Folkhälsonämnden Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Sammanfattning Den 7 januari beslutade kommunstyrelsen att uppdra

Läs mer

Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner

Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner Främja närvaro Uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro Josefin Sejnelid, utredningssekreterare barn & ungdom, Region Örebro län, 019-602 74 91, josefin.sejnelid@regionorebrolan.se

Läs mer

Familjehemsplacerade barn

Familjehemsplacerade barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-05 Handläggare Ann Gardeström Telefon: 08-50825411 Till Socialnämnden Familjehemsplacerade barn

Läs mer

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-19 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 På goda grunder - en åtgärdsgaranti

Läs mer

Yttrande över motion att upprätta en handlingsplan. med åtgärder för att förbättra unga tjejers psykiska hälsa. Förslag till beslut

Yttrande över motion att upprätta en handlingsplan. med åtgärder för att förbättra unga tjejers psykiska hälsa. Förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-10 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledningen BUN/2016:257 Thomas Åkerblom 016-710 22 96 1 (4) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över motion att upprätta

Läs mer

Checklista för konventionen om barnets rättigheter

Checklista för konventionen om barnets rättigheter Print Form Checklista för konventionen om barnets rättigheter Varje beslut som rör barn och ungdomar ska föregås av en bedömning om barns rättigheter tillvaratagits i enlighet med FN:s konvention om barnets

Läs mer

Granskning avseende barn och elever i behov av särskilt stöd

Granskning avseende barn och elever i behov av särskilt stöd Tjänsteskrivelse 1 (3) 2014-11-28 Handläggare: Jan Strid GN 2014.0011 Kommunrevisionen Granskning avseende barn och elever i behov av särskilt stöd Sammanfattning På uppdrag av kommunrevisionen har Deloitte

Läs mer

Ärende 12. Hantering av ensamkommande som fyller 18 år

Ärende 12. Hantering av ensamkommande som fyller 18 år Ärende 12 Hantering av ensamkommande som fyller 18 år Tjänsteskrivelse 1 (4) 2018-01-14 KS 2017.0473 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Karin Björkman Kommunstyrelsen Hantering av ensamkommande

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30 Socialkontoret Elisabeth Bengtsson Avdelningschef 08-57921257 Redovisning 2011-04-11 Sida 1 av 5 Länsstyrelsen i Stockholms län Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna

Läs mer

Rapport Team Samagera

Rapport Team Samagera Torshälla stads nämnd 2016-08-19 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning/administration TSN/2016:86 Annette Johansson 016-710 70 28 Torshälla stads nämnd Rapport Team Samagera Förslag till beslut 1.

Läs mer

Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85

Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85 Återrapportering Direktiv: Förebyggande insatser Ärende 7 BN 2018/85 Sida 17 av 158 Tjänsteskrivelse 1(1) 2018-05-25 Dnr: BN 2018/85 Bildningsnämnden Utredningsdirektiv Förebyggande insatser Förslag till

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga"

Yttrande över revisionsrapport Psykisk ohälsa bland barn och unga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åse Porsefjord 2016-10-14 BUN 2016/0823 0480-45 30 95 Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga" Förslag

Läs mer

Handlingsplan avseende implementering av ESFprojektet Göra skillnad i ordinarie verksamhet

Handlingsplan avseende implementering av ESFprojektet Göra skillnad i ordinarie verksamhet Tjänsteskrivelse 1 (5) 2014-09-25 SN 2011.0193 Handläggare: Unni Johansson Socialnämnden Handlingsplan avseende implementering av ESFprojektet Göra skillnad i ordinarie verksamhet Sammanfattning Genom

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-12-18, klockan 13.30 15.00 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

Handlingsplan för implementering av finskt förvaltningsområde inom socialförvaltningens verksamhetsområde

Handlingsplan för implementering av finskt förvaltningsområde inom socialförvaltningens verksamhetsområde Tjänsteskrivelse 1 (3) 2014-11-03 SN 2012.0244 Handläggare: Socialnämnden Handlingsplan för implementering av finskt förvaltningsområde inom socialförvaltningens verksamhetsområde Sammanfattning 2010 trädde

Läs mer

Specialpedagogisk satsning

Specialpedagogisk satsning Tjänsteskrivelse 1 (5) Utbildningskontoret Theresia Ängarne-Lindberg 2017-04-12 Dnr BIN 2017-138 Bildningsnämnden Specialpedagogisk satsning Förslag till beslut 1. Bildningsnämnden avsätter 900 tkr för

Läs mer

Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller boende (HVB), jourhem och stödboende ny modell Skolsam

Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller boende (HVB), jourhem och stödboende ny modell Skolsam UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Öqvist Annbritt Thomson Giggi Håkansson Katarina Datum 2017-04-10 Diarienummer UBN-2017-1681 Utbildningsnämnden Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(6) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181 Sammanfattning

Läs mer

Krister Olsson (S), ordförande Agnetha Persson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) J Håkan Andersson (C)

Krister Olsson (S), ordförande Agnetha Persson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) J Håkan Andersson (C) Sida 1/9 Plats och tid Lokal Strået, kl. 14.15 15.25 (ajournering kl. 14.15 14.30) Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Agnetha Persson (C), vice ordförande

Läs mer

att Tranås kommun tar ansvar för att svenskundervisning för nyanlända ungdomar genomförs under sommarlovet varje år

att Tranås kommun tar ansvar för att svenskundervisning för nyanlända ungdomar genomförs under sommarlovet varje år ~ r ';~ TRANAs KOMMUN W." KOMMUNSTRYRELSENS AU SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-12-01 Sida 26(35) 291 Dnr510/15 Svar på motion om sommarundervisning i svenska Socialdemokraterna har genom Evelina

Läs mer

PM Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Ekerö kommun Dnr BUN16/40-607

PM Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Ekerö kommun Dnr BUN16/40-607 2016-02-17 Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Ekerö kommun Dnr BUN16/40-607 Dessa riktlinjer klargör hur skolpliktsbevakningen sker i Ekerö kommun samt hur frånvaro följs upp och hanteras. Riktlinjerna

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga"

Yttrande över revisionsrapport Psykisk ohälsa bland barn och unga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åse Porsefjord 2016-10-14 BUN 2016/0823 0480-45 30 95 Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över revisionsrapport "Psykisk ohälsa bland barn och unga" Förslag

Läs mer

KF Ärende 4. Svar på återremiss tillägg investeringsbudget

KF Ärende 4. Svar på återremiss tillägg investeringsbudget KF Ärende 4 Svar på återremiss tillägg investeringsbudget 2018-2020 Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-05-28 KS 2017.0042 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Svar på återremiss tillägg

Läs mer

Dansa Pausa. Folkhälsonämnden

Dansa Pausa. Folkhälsonämnden Tjänsteskrivelse 1 (6) 2015-10-27 FHN 2013.0055 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Dansa Pausa Sammanfattning Folkhälsonämnden och Kultur- och föreningsnämnden har ett gemensamt intresse av att

Läs mer

Gör skolorna i staden tryggare Motion (2010:17) av Ylva Wahlström (MP)

Gör skolorna i staden tryggare Motion (2010:17) av Ylva Wahlström (MP) Utlåtande 2011:103 RIV (Dnr 322-1596/2010) Gör skolorna i staden tryggare Motion (2010:17) av Ylva Wahlström (MP) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2010:17) av Ylva

Läs mer

Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6

Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6 Kommunstyrelsen 2015-06-30 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2014:494 Sara Molander 016-710 25 16 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag - Ge ipads till elever i årskurs 6 Förslag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-02-19 Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll 2015-02-19 Utbildningsnämndens arbetsutskott 1(12) Tid och plats 2015-02-19 - i Värsjörummet klockan 09.00-12.15 Beslutande Övriga deltagande Björn Zorec (FP) - ordförande Ingela Lärkevie (C) - förste vice ordförande, 6-9 Leif Svensson (S) - andre

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Alla ska lyckas Utbildningsverksamhetens syfte är att ge alla barn det som de behöver för att lyckas i livet.

Läs mer

Enkätundersökning boende för ensamkommande barn

Enkätundersökning boende för ensamkommande barn Tjänsteskrivelse () -- SN.87 Handläggare: Patrik Jonsson,. socialkansliet Socialnämnden Enkätundersökning boende för ensamkommande barn Sammanfattning En enkätundersökning har genomförts på boendet för

Läs mer

Stadens arbete med barn i behov av särskilt stöd

Stadens arbete med barn i behov av särskilt stöd Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-06-29 Handläggare Decirée Jokinen Telefon: 08 508 33 608 Till Utbildningsnämnden 2017-08-24 Stadens arbete med barn i behov

Läs mer

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap Socialnämnden Verksamhetsplan 2017 Gemenskap - inte utanförskap Verksamhetsplan Socialt ansvar för våra medmänniskor Det medmänskliga ansvaret i Eskilstuna ska vara starkt. De viktigaste förpliktelserna

Läs mer

Motion - Maxtak i elevhälsan. KS

Motion - Maxtak i elevhälsan. KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2018-01-16 38 Motion - Maxtak i elevhälsan. KS 2017-236 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (19)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (19) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 8 (19) Socialnämndens arbetsutskott 2015-10-06 96 Lägenheter för personer med psykisk ohälsa Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning Den

Läs mer

Strategiskt arbete för höjda kunskapsresultat

Strategiskt arbete för höjda kunskapsresultat Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Sida 1 (7) 2018-03-21 Handläggare Christer Blomkvist Telefon: 08-508 33 689 Till Utbildningsnämnden 2018-04-19 Strategiskt arbete för

Läs mer

Revisionsrapport Stärkt föräldraroll

Revisionsrapport Stärkt föräldraroll Revisionsrapport Stärkt föräldraroll Christel Eriksson Cert. Kommunal revisor Januari 2013 Sammanfattning har fått de förtroendevalda revisorerna i Halmstads kommuns uppdrag att granska arbetet kring målet

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn KS Ärende 3 Nytt boende för ensamkommande barn Tjänsteskrivelse 2014-10-20 KS 2014.0303 Handläggare: Sandra A Karlsson Ny överenskommelse avseende kommunens mottagande av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning av placerade barns utbildning

Uppföljning av placerade barns utbildning SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen 2017-04-05 SCN-2017-0193 Kjerstin Tejre Socialnämnden Uppföljning av placerade barns utbildning Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN

VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN VISÄTTRASKOLANS ELEVHÄLSOPLAN Det här dokumentet innehåller en beskrivning av hur Visättraskolans elevhälsoteam är uppbyggt samt en beskrivning elevhälsoteamets fokusområden inför läsåret 2014/2015. Innehåll

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Spjutspetsskolan från mitten till toppen

Spjutspetsskolan från mitten till toppen Spjutspetsskolan från mitten till toppen Till Dig som har barn i Trelleborgs förskolor och grundskolor Hösten 2005 tar visionen om Spjutspetsskolan på allvar steget ut i verkligheten. Under några år har

Läs mer

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 21 KS/2013:161 Sociala investeringsfonden - delrapport

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 21 KS/2013:161 Sociala investeringsfonden - delrapport Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-01-23 1 (1) Sida 21 KS/2013:161 Sociala investeringsfonden - delrapport Bakgrund Omsorgs- och socialnämnden fick tillsammans med utbildningsnämnden

Läs mer

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Elevens namn: Skola: ns namn: Elevens personnummer: Klass:

Läs mer

Angående mötesplatser för ungdomar mellan 19 och 24 år i Visättra svar på motion väckt av Nujin Alacabek Darwich (V)

Angående mötesplatser för ungdomar mellan 19 och 24 år i Visättra svar på motion väckt av Nujin Alacabek Darwich (V) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-04-02 KS-2012/694.170 1 (3) HANDLÄGGARE Moritz, Marcel marcel.moritz@huddinge.se Kommunstyrelsen Angående mötesplatser för ungdomar mellan 19 och 24 år i Visättra svar

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Motion om att utreda förutsättningarna för en social investeringsfond i Falkenbergs kommun. (AU 289) Dnr KS 2013-125

Motion om att utreda förutsättningarna för en social investeringsfond i Falkenbergs kommun. (AU 289) Dnr KS 2013-125 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-10-08 218 Motion om att utreda förutsättningarna för en social investeringsfond i. (AU 289) Dnr KS 2013-125 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

På organisatorisk nivå visar NNS erfarenheter på att:

På organisatorisk nivå visar NNS erfarenheter på att: D A T U M 131213 D I A R I E N R Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande Unga som varken arbetar eller studerar statistik, stöd och samverkan, SOU 2013:74 Nationella

Läs mer

Sammanträdet inleds med utdelning av Kils kommuns pedagogpris 2015, kaffe och tårta

Sammanträdet inleds med utdelning av Kils kommuns pedagogpris 2015, kaffe och tårta BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-06-10 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 10 juni 2015, kl. 15.00 OBS! Gemensamt möte med socialnämnden kl. 13.00-15.00

Läs mer

Sociala insatsgrupper Tillsammans är vi på rätt väg

Sociala insatsgrupper Tillsammans är vi på rätt väg Sociala insatsgrupper Tillsammans är vi på rätt väg Målgrupp för Sociala insatsgrupper Pojkar och flickor mellan 12 18 år boendes i området Araby. Ungdomar som uppvisar ett riskbeteende där kriminalitet

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

SSPFR/ Sociala insatsgrupper

SSPFR/ Sociala insatsgrupper SSPFR/ Sociala insatsgrupper En del av västbasarbetet på Tjörn Handläggare: Strategisk samverkansgrupp Datum: 2014-01-27 Tjörn Möjligheternas ö Bakgrund Tjörns kommun har en tradition samarbete över förvaltningsgränserna.

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer

KF Ärende 31 Socialnämnden - Äskande ur verksamhetspott på grund av volymökningar 2018

KF Ärende 31 Socialnämnden - Äskande ur verksamhetspott på grund av volymökningar 2018 KF Ärende 31 Socialnämnden - Äskande ur verksamhetspott på grund av volymökningar 2018 Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-10-22 KS 2018-00394 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Kommunfullmäktige

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

Motion om pedagogisk skollunch

Motion om pedagogisk skollunch Tjänsteskrivelse 2011-05-23 BUN 2011.0218 Handläggare: Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Motion om pedagogisk skollunch Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden har att yttra sig över en motion

Läs mer

342 Svar på motion Extern utredning om skolans resultat (KSKF/2017:268)

342 Svar på motion Extern utredning om skolans resultat (KSKF/2017:268) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 342 Svar på motion Extern utredning om skolans resultat (KSKF/2017:268) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Christer Unosson. Anders Svensson. Annika Jönsson Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-11-20, klockan 13.30 15.05 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2017-06-20 1 Innehållsförteckning Ärende 55 Besök från Kulturskolan... 3 56 Uppföljning och redovisning särskola... 4 57 Uppföljning särskilt stöd... 5 58 Tillsyn av fristående förskolor... 6 59 Ekonomisk

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2836 av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD) Mer kunskap i skolan

Motion till riksdagen: 2014/15:2836 av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD) Mer kunskap i skolan Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2836 av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD) Mer kunskap i skolan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Kommunala mål

KVALITETSREDOVISNING Kommunala mål KVALITETSREDOVISNING Kommunala mål Gymnasieskolan - introduktionsprogrammen 2012 ENHET Gymnasieskolan, introduktionsprogrammet FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET TIDSPERIOD 2012 GRUNDFAKTA OM ENHETEN Gymnasieskolan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 4 3 Organisation av förskola och skola i Mullsjö kommun... 5 4 Motion om utredning och

Läs mer

Bakgrund EU 2020 strategin Nationell och regional tillväxt

Bakgrund EU 2020 strategin Nationell och regional tillväxt Bakgrund EU 2020 strategin Smart och hållbar tillväxt för alla. Den andel ungdomar som slutar skolan i förtid ska minskas till under tio procent och minst 40 procent av den yngre generationen (30 34-åringar)

Läs mer

Slutrapport samverkan kring skolnärvaro

Slutrapport samverkan kring skolnärvaro SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Elisabeth Lannergård Datum 2017-06-01 Diarienummer SCN-2016-0172 Socialnämnden Slutrapport samverkan kring skolnärvaro Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-11 Handläggare Rebecka Pomering Telefon: 08-50833011 Till Utbildningsnämnden 2018-02-01 Ett stadsövergripande handlingsprogram

Läs mer

Kompletterande analys av utredningsuppdrag. Barn- och ungdomsnämnden och utbildningsnämnden

Kompletterande analys av utredningsuppdrag. Barn- och ungdomsnämnden och utbildningsnämnden Kompletterande analys av utredningsuppdrag Barn- och ungdomsnämnden och utbildningsnämnden Kompletterande utredning angående avgångsbetyg i grundskolan och gymnasieskolan Inledning Utbildningsnämnden

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan Barn- och elevhälsoplan Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2016-03-23, 32 Giltighetstid Tills vidare + årlig översyn Revidering beslutas av skoldirektör. Ansvarig funktion

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 29 (35) 2014-12-01 Ks 26. Medborgarförslag om att flytta kommunala pensionärsrådet (KPR) från socialnämnden till kommunstyrelsen och antagande av nytt reglemente svar

Läs mer

Lokalt åtagande och aktivitet (Tuna skolområde)

Lokalt åtagande och aktivitet (Tuna skolområde) Enhetens resultat i elevenkäten, frågeområde Ansvar och inflytande/fråga: Lärarna i min skola tar hänsyn till elevernas åsikter, och enhetens resultat i elevenkäten, frågeområde Trygghet och trivsel/fråga:

Läs mer

Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga

Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga Ks 2010:163 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Handlingsprogram

Läs mer

Skolplan läsåren 2016/ / En skolkommun i utveckling KS2015/726/07 Antagen av kommunfullmäktige , 33

Skolplan läsåren 2016/ / En skolkommun i utveckling KS2015/726/07 Antagen av kommunfullmäktige , 33 Datum Sida 2016-02-22 1 (7) Skolplan läsåren 2016/2017 2018/2019 - En skolkommun i utveckling KS2015/726/07 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21, 33 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax

Läs mer

Delrapport Barn och unga som har sex mot ersättning - sexuell utsatthet och exploatering, samt inriktning för år 2016

Delrapport Barn och unga som har sex mot ersättning - sexuell utsatthet och exploatering, samt inriktning för år 2016 Socialförvaltningen Avdelningen för statsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande 3.2-80/2014 Sida 1 (5) 2016-03-01 Handläggare Marianne Gabrielsson Telefon: 08-508 25 950 Till Socialnämnden 2016-04-19

Läs mer

Motion från Eva Kullenberg (FP) och Sven Bergman (FP) om kommunal nätkurator

Motion från Eva Kullenberg (FP) och Sven Bergman (FP) om kommunal nätkurator SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-09-29 Kommunfullmäktige KF 161 Dnr KS 2014/27 Motion från Eva Kullenberg (FP) och Sven Bergman (FP) om kommunal nätkurator Ärendebeskrivning Eva Kullenberg

Läs mer

Revidering av föreskrifter för Brottsförebyggande rådet i Uppsala (Brå)

Revidering av föreskrifter för Brottsförebyggande rådet i Uppsala (Brå) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Börjesdotter Carina Kylesten Anders Datum 2015-09-11 Diarienummer KSN-2015-1081 Kommunstyrelsen Revidering av föreskrifter för Brottsförebyggande rådet i Uppsala (Brå)

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med de horisontella kriterierna i Plug In 2.0

Riktlinjer för arbetet med de horisontella kriterierna i Plug In 2.0 Riktlinjer för arbetet med de horisontella kriterierna i Plug In 2.0 I detta dokument beskrivs aktiviteter där vi ska kunna följa processer med arbetet med de horisontella skallkraven från ESF inom Plug

Läs mer

HAMMARBACKSSKOLAN. Elevhälsoplan 2010/2011. Trygghet Respekt - Ansvar

HAMMARBACKSSKOLAN. Elevhälsoplan 2010/2011. Trygghet Respekt - Ansvar HAMMARBACKSSKOLAN Elevhälsoplan 2010/2011 Trygghet Respekt - Ansvar INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Elevhälsoarbetets syfte och mål 3 3. Elevhälsoplan 4 3.1 Förebyggande arbete 4 3.2 Åtgärdsprogram

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2019-05-14, klockan 13.30 16.55 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

Ökad jämlikhet, minskad segregation och goda uppväxtvillkor för barn och unga

Ökad jämlikhet, minskad segregation och goda uppväxtvillkor för barn och unga UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN EKONOMI- KVALITETS- OCH TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-07-18 Handläggare: Inger Willner Telefon: 08-508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2011-08-18 Ökad

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Remissvar - motion om att skapa ett ungdomens hus

Remissvar - motion om att skapa ett ungdomens hus Tjänsteskrivelse 2013-04-22 KFN 2013.0035 Handläggare: Maria Motin Kultur- och föreningsnämnden Remissvar - motion om att skapa ett ungdomens hus Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden har beretts

Läs mer