Jultal 15 december 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jultal 15 december 2014"

Transkript

1 Jultal 15 december 2014 Observera att det talade ordet gäller. Vi befinner oss mitt i ett historiskt skeende. Om åttio eller hundra år när historikerna skildrar 2000-talet kommer 2014 att ägnas särskilt utrymme. Den tredje december kommer att vara ett datum vi minns. Då hände något unikt i svensk politisk historia. Det var då de politiska spelreglerna ritades om, då parlamentarismen sattes på prov. Då ett extra val aviserades, för andra gången i modern tid. Jag kan förstå att många frågetecken rests om hur Sverige kunde hamna i denna ovanliga situation. Om varför vi återigen ska samlas vid valurnorna ungefär ett halvår efter att vi var där förra gången? Vad var det egentligen som hände? Låt oss komma ihåg att politik är på riktigt. Det är inget lättsamt sällskapsspel. Den riktning som riksdagen lägger fast avgör vilka möjligheter var och en av oss får att styra över sitt eget liv. Det avgör hur Sverige som ett litet, exportberoende land ska kunna klara sig i en ständigt vassare global konkurrens. Vi kan inte acceptera massiva skattehöjningar som slår ut jobb och framtidsmöjligheter bara för att vara snälla mot andra partier. Vi kan inte vara med och ta bort föräldrars, elevers, äldres och sjukas valmöjligheter och självbestämmande bara för att andra retat sig på att det ger människor för mycket makt. Såväl Centerpartiets, som andra partiers existensberättigande, bygger på att vi står upp för de värden vi är övertygande om skapar ett bättre samhälle. Det handlar om värderingar och ideologi. Det handlar om vilket Sverige vi vill se framåt. Vi går till valurnorna igen eftersom Sverige står inför ett vägval. Om vilken riktning vi ska gå. Mot fler jobb, fler små företag, mer förnybar energi och en levande landsbygd. Eller mot dess motsats.

2 De senaste veckorna är ansvar ett ord som använts flitigt i den politiska debatten. För mig handlar ansvar om att hålla vad man lovat sina väljare. Om att stå upp för de idéer man tror på. Om att göra det som man tror är bäst för Sverige utifrån sin övertygelse. Så har Centerpartiet agerat genom historien. Redan för hundra år sedan stod vi upp för långsiktighet, för att hushålla med resurser, för att landet skulle utvecklas i takt, för valfrihet och för lika rätt till utbildning. Vi har tagit ansvar för miljön. Samtida med en gryende miljörörelse skrev vi vår första miljömotion till riksdagen. När Sverige behövde ekonomisk stabilitet på 90-talet tog vi ansvar för att få budgetramverket på plats. Långsiktighet, trygghet och ansvarstagande som utgår från våra grundläggande värderingar har genomsyrat vår historia. Det har lett fram till var vi står idag. Låt mig samtidigt vara tydlig med att det är många fler partier än Centerpartiet som har tagit, och tar, stort ansvar i svensk politik. Det är så vi har klarat utmaningar som hoten mot demokratin på 1930-talet, kostnadskrisen på 70-talet och de ekonomiska kriserna på 90- och talet. Vi behöver kunna kombinera en tydlig debatt om politisk inriktning, med ömsesidig respekt mellan politiska företrädare och tydliga spelregler för hur Sverige ska styras. Statsministern har sagt att han ska utlysa nyval. Det är ingenting som stått högt på min önskelista, men det är heller ingenting som jag räds. Centerpartiet har politiken, vi har viljan och vi är redo att ta ansvar i regeringsställning. Tillsammans i Alliansen vet vi hur man gör. Vi har gjort det under åtta år. Vi är beredda att göra det igen. Men, låt mig vara tydlig här, inte beroende av Sverigedemokraterna.

3 Sverige behöver en stabil regering. En regering som har samma grundvärderingar och vilja att förändra Sverige till det bättre. Som har gjort läxan om hur jobben ska bli fler. Som har förberett sig och har en gemensam plan för hur landet ska styras. Som slår vakt om valfriheten, förstår att jobben skapas av fler växande företag. Som skapar tillväxt i hela landet och sätter kunskapen i skolan främst. Det finns en tydlig väg ut ur det tillstånd av oro och osäkerhet som Sverige befinner sig i just nu. En lösning som har prövats och fungerat väl under två mandatperioder. Svenska folket är värda att få tillbaka en stabil och handlingskraftig alliansregering. Sverige står inför flera utmaningar. Utanförskapet är fortfarande för stort. Alltför många står utan jobb. Det är här vårt fokus måste ligga. Snart knackar julen på dörren. Det betyder tid för dem du bryr dig om allra mest. Tid för familjen. Tid att kunna ta det lugnt. Ta en promenad eller somna i soffan till någon matiné. Äta gott och sova länge på morgonen. Tyvärr har alla i Sverige inte samma möjlighet att varva ned, må bra, känna lugnet eller lyckan över ledigheten. För den som inte har ett jobb är skillnaden mellan vardag och helg obefintlig. Det är samma kamp varenda dag. För den som kommit ny till vårt land spelar julsånger och paket med krusade snören ingen roll. Inte när chansen att få komma in i värmen på en arbetsplats eller i ett eget ombonat hem, knappt existerar. För den som inte har ett jobb eller bostad är verkligheten målad i mörka färger, kanske framför allt i december. Centerpartiet vill visa att det finns en väg framåt. Visa att fler jobb i växande företag är svaret på att bryta utanförskapet, i hela landet.

4 Under åtta år såg Alliansen till att jobben växte fram, trenden bröts så att fler nu flyttar till än från glesbygden. OECD hyllade den svenska miljöpolitiken och bjöd andra länder att följa Sveriges exempel. Den förnybara energin tog fart. Men allting är naturligtvis inte perfekt. Vi var inte färdiga. Det finns mer kvar att göra. För Sverige växer fortfarande i otakt. I många mindre orter utanför storstadsområdena har företagen som skapade jobben flyttat, utan att nya tagit deras plats. Av de jobb som fanns kvar försvann en hel del i den ekonomiska krisens spår. I många ytterstadsområden har företagen och därmed jobben aldrig riktigt etablerat sig. I bruksorter, i förorten, i glesbygd, och i kommuner som Landskrona, Storfors och Haparanda, där den totala arbetslösheten är långt över tio procent, har utanförskapet bitit sig fast. Arbetslösheten bland unga människor är fortfarande allt för hög. Bland nya svenskar tar det allt för lång tid, ofta flera år, att få ett jobb. Verkligheten talar sitt tydliga språk. Sverige är delat. Dels mellan människor som har jobb och människor som står utanför arbetsmarknaden. Och dels mellan orter där småföretagen växer och jobben blir fler, och orter där jobben försvinner, butikerna slår igen, och tillsalu skyltar sätts upp på husen. Klyftan måste slutas, för i siffrorna och procentsatserna göms människor av kött och blod. Människor som står och knackar på dörren till arbetsmarknaden utan att få komma in. Som flytt från Syrien, Irak eller Afghanistan. Där finns dem som tog studenten i somras eller som försöker komma tillbaka från en sjukskrivning.

5 Utan ett jobb kan varje ny vinter vara förknippad med ångest över att pengarna inte ska räcka till nya skor, en mössa eller en varm jacka till barnen eller till sig själv. Alliansen återupprättade värdet av att ha ett jobb att gå till. Vi formulerade arbetslinjen, förpassade inte människor till utanförskap utan gav dem en chans att komma tillbaka. Drivkrafterna till jobb ökade. Detta har varit viktigt för Sverige, det har tjänat oss väl. Men, det är bara den ena sidan av myntet. Den andra sidan handlar om var jobben skapas. De uppstår inte av sig själv utan är en följd av att människor; företagare och entreprenörer vågar satsa på sin idé, vågar anställa. Det är genom fler småföretag som samhället kan växa. Genom företagsamma människor som vill mer, vill framåt. Vill förbättra och förändra. Som inte nöjer sig med hur saker och ting är utan som ser möjligheter till lösningar där andra ser problem. Det är så får vi pengar till det som ska betalas gemensamt; till en bättre skola, till en cancervård i världsklass, till omsorgen om våra äldre, till pensionerna. Då växer inte Sverige i otakt, utan alla delar knyts ihop. Centerpartiet och Alliansen fokuserade på jobben, genomförde reformer för företagandet men fler steg behöver tas. I små- och medelstora företag finns jobbmotorn. Och den behöver smörjmedel för att inte hacka. Till våren är det dags att ta nästa steg i arbetslinjen. Sverige behöver en fördjupad jobblinje som lägger fokus på hur företagen som anställer kan bli fler. I hela landet. För det första. Branscher som öppnats upp kan inte få ett kollektivt näringsförbud. Det leder inte till fler jobb, till utveckling och lika möjligheter oavsett var du bor. Ta vårdsektorn som exempel.

6 På Bollnäs sjukhus i Gävleborg står det inte privat på dörrarna. Många av patienterna är säkert inte heller medvetna om att vårdföretaget Aleris driver sjukhuset. Det viktigaste när du är sjuk är hjälp att må bättre, hjälp att få svar på dina frågor, bli tagen på allvar och respektfullt bemött. För mig är bra vård och omsorg A och O. Det uppnås inte genom att politiker sätter stopp för en mångfald av aktörer utan genom att valfriheten består. Genom flera alternativ och genom sund konkurrens kan kvalitén i vården bli bättre och personalen mer nöjd. När landstinget inte kunde sätta ned foten kring framtiden, utan nedläggning hotades, för Bollnäs sjukhus kunde företagare ta över. Med det förbud mot vinster i välfärden och fler alternativ som vänstersidan vill införa så kommer det bli svårare för andra sjukhus runt om i landet att följa Bollnäs exempel. Vänsterpolitikernas initiativ har redan fått effekt. Under hösten nekades företagare lån med hänvisning till det osäkra politiska läget när en ny vårdcentral ville öppna. Det är allvarligt. Inte minst för patienterna som uppskattat att ha en vårdcentral eller ett tryggt äldreboende nära. Stefan Löfven kommer fortfarande ha tio minuter till sin vårdcentral i centrala Stockholm, men hans politik skulle slå hårt mot vanligt folk utanför tullarna. Göra deras tillvaro mindre trygg, deras hemort mindre attraktiv. Till exempel så skulle Bollnäsborna, om sjukhuset nu tvingas lägga ner, få längre till sitt sjukhus. Med en fördjupad jobblinje kan branscher öppnas upp och nya jobb växa fram, i nya företag. Utöver fler jobb och företag, leder det också till det mest centrala i hela resonemanget: Högre kvalité inom välfärden med kortare väntetid för att få höften opererad och bättre förskola som följd Låt mig ta ytterligare ett viktigt exempel på varför en fördjupad jobblinje behövs. När en företagare ser en möjlighet tar hen den. Det är därför ett hotell av trädkojor blivit en turist-succé i Harads norr om Boden. Det är därför Laget.se skapat en plattform för idrottsklubbar där föräldrar kan hålla koll på egna och barnens träningstider. Det är därför Hövding tillverkar cykelhjälmar som likt en airbag utlöses om du trillar av cykeln.

7 Det är också därför Eva Werkelin driver Kneippbyn Resort på Gotland, tre kilometer utanför Visby. Kneippbyn ligger vykortsvackert på en klippkant vid havet. Här kan man koppla av på campingen eller i vattenparken. Här är man sommarens bästa dagar. Företaget hör till Gotlands största privata arbetsgivare för unga. Här kan unga få sitt första jobb, en rad i Cv:t och mer råg i ryggen. Av Kneippbyns 221 anställda är 160 under 26 år. Deras skattekostnader för att anställa unga skulle därmed fördubblas och i vissa fall tredubblas om vänsterregeringen får bestämma och höjer arbetsgivaravgifterna. De flesta företagare tjänar inte storkovan. De får nätt och jämt plus och minus att gå ihop. De är inte onda utsugare utan brinner för att förverkliga sin idé, sitt livsprojekt och skapa jobb till traktens ungdomar. Därför spelar kronor och ören roll. För det är som Eva Werkelin sa till mig: Annie jag är ordförande för hockeylaget Visby Roma. Skulle arbetsgivaravgiften höjas är det lika med att jag inte längre kan betala mitt backpar. Och vem kan spela match utan backar? Eva Werkelin är en företagare som behöver uppskattning. Inte straffbeskattning. Med en fördjupad jobblinje vill Centerpartiet ge unga möjlighet att lösa biljett till arbetsmarknaden genom sänkta trösklar. Vi vill göra det mer attraktivt och mindre krångligt att driva företag. Riva hindren för att våga ta steget. Ungdomsarbetslösheten är en av våra allra största utmaningar. Men minst lika problematiskt är att nyanlända som kommer till Sverige från krigshärdar har svårt att få jobb, bostad och komma in i gemenskapen. Den tredje anledningen till varför en fördjupad jobblinje behövs, är behovet av en förbättrad integration. Det som nu händer i världen är unikt. Aldrig har så många människor varit på flykt sedan andra världskriget. I en orolig värld är det många som flyr

8 diktatoriska förtryckarregimer, bomber, granater och dödsstraff. De allra flesta flyktingar blir kvar i närområdet och någon procent av dem kommer till Europa, någon promille till Sverige. Europa ska vara en trygg hamn för människor som flyr och EU och Sverige måste stå upp för den grundläggande asylrätten, som är en mänsklig rättighet. Jag är stolt över den öppenhet som Sverige visar människor som söker en fristad. Stolt över de människor runt om i landet som nu med ideella insatser ser till att mottagandet sker på ett värdigt sätt. Men fler länder i Sveriges närområde och övriga EU måste vara med och ta ansvar i denna tid då flyktingströmmarna utmanar både effektiviteten i mottagandet och tyvärr också allt för många människors tolerans. Sverige ska inte göra mindre, men fler behöver göra mer. Jag tillhör dem som inte kommer föra fram en politik som beskriver människor som volymer eller sätter tak för hur många människor som ska få komma till vårt land från krigszoner, tortyr och våldsregimer. Där vill inte jag att fokus ska ligga. Vår öppenhet mot omvärlden ska bestå. En öppen ekonomi med handel och rörlighet har gynnat Sverige i alla tider. Så även framåt. Däremot är det helt nödvändigt att vi ser till att integrationen fungerar bättre för dem som kommer hit. När jag ser hur barnen som kommer hit från Syrien blir placerade i ett mögligt och uttjänt vandrarhem eller när jag ser hur läkaren blir förpassad till utanförskap, ams-åtgärder och passivitet gör det ont ända in i själen. Vårt mottagande för alla de som söker skydd från förföljelse brister. Det är inte värdigt vårt samhälle. Här måste vi bli bättre. Vi behöver hitta hållbara lösningar för framtiden. Svaren på hur integrationen ska bli bättre är många. Men två områden behöver särskilt stärkas i integrationsprocessen, eftersom den inte fungerar fullt ut idag: För det första. Jobben är nyckeln till att lösa utanförskapets knutar. Jobben är nyckeln till en bättre integration.

9 Ett jobb förändrar sättet att se på världen. Sättet att se på framtiden. Med ett jobb kommer också ett sammanhang, kollegor att fika med, och en möjlighet att diskutera vad som står i lokaltidningen. Därför måste de små- och medelstora företagen ges bättre möjligheter att anställa. Därför måste de bli fler i hela landet. Många är de kommunala politiker som vittnat om sitt stora hjärta, att hjälpa till. Men som har en enorm frustration över att de saknar verktyg att få till en värdig mottagning. Detta måste statliga myndigheter se och underlätta. För det andra. Det måste finnas bostäder. Det är inte värdigt att bo sex eller sju personer i samma lilla rum. Med vägglöss, trasiga fönster, utan el eller element. Utan möjlighet att tvätta sina kläder. Det är inte värdigt, det är misär. Och det underlättar inte att komma in i samhället. Bättre lösningar för boende i kombination med förenklade regler för byggande behövs, så att en ny våg av boende och bostäder över hela landet kan ta fart. En fördjupad jobblinje innebär att mottagandet förändras så att nyanlända enklare kan få ett jobb, och att steg kan tas som ökar bostadsbyggandet och därmed underlättar för ett värdigt boende. Den 22 mars är det val i Sverige. Supervalåret går in i förlängning. Varje röst kan avgöra vem som ska axla regeringsmakten. Jag kommer ägna tiden fram till dess till att stå upp för fler jobb, stå upp för småföretagens villkor. Till att ta ansvar för miljön och växtkraft i hela landet. Jag kommer konkretisera den fördjupade jobblinjen jag presenterat idag med förslag inom tre övergripande områden: Det handlar om åtgärder som ser till att branscher öppnas upp för konkurrens så att kvaliteten och valfriheten kan säkerställas. Det handlar om att fortsätta att sänka företagens kostnader, se till att stärka tillgången på kapital, minska regelkrånglet och få en mer modern arbetsmarknad genom sänkta trösklar. Och, det handlar om att fler företag som kan anställa behövs för en bättre integrationsprocess. Även nyanlända ska kunna få ett jobb,

10 förutsättningarna för mottagande i kommunerna måste förbättras och byggandet av bostäder underlättas för att utanförskapet ska kunna brytas. Nu är ännu ett händelserikt år är snart till ända och vi är ytterligare några minuter närmare julhelgen. Tomtarna trängs sedan länge på hyllorna i butikerna. Jag måste erkänna att jag gillar december, det är en speciell månad. En stämningsfull månad. Doften av glögg och pepparkakor som sprider sig, sill som ska läggs in, juleljus som brinner när skinkan griljeras och knäcken kokas seg. För att få den där riktiga julkänslan brukar jag sätta Julen är här på repeat hemma. Då infinner sig lugnet. Då kopplar jag av. När man befinner sig på en plats som denna, med julstämning, trevliga möten och gott fika är det lätt att känna tacksamhet. Vi som föddes och får bo i Sverige har tur. Alla har inte samma slumpvisa lycka. Jag hoppas att ni tar julen i akt och tar hand om nära och kära och om dig själv! Jag vill nu önska er alla en riktigt God Jul. Tack!

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Anförande debatt 16 mars Inlägg 1: I dag går över 4 700 000 människor i Sverige till jobbet. För någon timme sedan satte sig ett

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Intervju med Anna Kinberg Batra i SVT Agenda angående EU:s flyktingavtal med Turket och lägre ingångslöner för nyanlända.

Intervju med Anna Kinberg Batra i SVT Agenda angående EU:s flyktingavtal med Turket och lägre ingångslöner för nyanlända. Sida 1 av 10 Och strax om oenigheten inom Alliansen om lägre ingångslöner. Men först ikväll om EU:s avtal med Turket om flyktingarna. Det har ju börjat gälla från och med idag. Och målet med avtalet, det

Läs mer

Jag vill börja med att hälsa Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra välkommen till sin första partiledardebatt.

Jag vill börja med att hälsa Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra välkommen till sin första partiledardebatt. Jag vill börja med att hälsa Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra välkommen till sin första partiledardebatt. Vi har just lämnat ett intensivt och händelserikt år bakom oss. Både på den internationella

Läs mer

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller)

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Ibland påminns man om en annan verklighet. Trots att skalvet nu lagt sig i Haiti hörs fortfarande skriken. Skriken från de tusentals

Läs mer

Inledning Herr/Fru Talman! Sverige kommer ur den ekonomiska krisen än de flesta andra länder.

Inledning Herr/Fru Talman! Sverige kommer ur den ekonomiska krisen än de flesta andra länder. Inledning Herr/Fru Talman! Sverige kommer ur den ekonomiska krisen än de flesta andra länder. Vi ser hur våra europiska grannar sliter med nedskärningar, skattehöjningar och växande skuldberg. Samtidigt

Läs mer

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb augusti 2010 Den viktigaste uppgiften för Centerpartiet och Alliansregeringen är att minska utanförskapet och

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1457 av Erik Bengtzboe (M) Politik för fler jobb och bättre integration

Motion till riksdagen 2015/16:1457 av Erik Bengtzboe (M) Politik för fler jobb och bättre integration Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1457 av Erik Bengtzboe (M) Politik för fler jobb och bättre integration Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

utveckling, och ett utmärkt tillfälle för (Det talade ordet gäller) nätverkande och utbyte av idéer mellan Inledningsanförande Sten Nordin

utveckling, och ett utmärkt tillfälle för (Det talade ordet gäller) nätverkande och utbyte av idéer mellan Inledningsanförande Sten Nordin (Det talade ordet gäller) Inledningsanförande Sten Nordin Stockholmsmötet 2010, 100531 utveckling, och ett utmärkt tillfälle för nätverkande och utbyte av idéer mellan regionens näringsliv och politiska

Läs mer

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land.

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Sverige är ett rikt land Trots det lever över 220 000 barn i fattigdom. Det beror ofta på att deras föräldrar saknar jobb eller arbetar deltid mot

Läs mer

Trygghet i det lilla är trygghet i det stora

Trygghet i det lilla är trygghet i det stora Trygghet i det lilla är trygghet i det stora Trygghet i det lilla är trygghet i det stora. I ett tryggt samhälle lever vi i gemenskap. Vi ser varandra, vi bryr oss om och vågar sätta gränser. Vi växer

Läs mer

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 Sunne kan bättre! Vi Moderater i Sunne kommun är beredda att ta ansvar och leda kommunen efter valet 2014. Vi vill bidra till att alla i högre grad ska kunna

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb!

För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb! För mer valfrihet, trygghet och riktiga jobb! 1 Jimmy Baker Moderaterna är redo att axla ansvaret för ett Botkyrka som, i år, har styrts av Socialdemokraterna i tjugo år. En hel del fungerar lagom bra

Läs mer

Det första jobbet - Campingars betydelse för ungdomsjobben. Det första jobbet. Campingars betydelse för ungdomsjobben

Det första jobbet - Campingars betydelse för ungdomsjobben. Det första jobbet. Campingars betydelse för ungdomsjobben Det första jobbet Campingars betydelse för ungdomsjobben 1 Inledning Få saker är så viktiga i livet som det första jobbet. Det första jobbet ger viktiga erfarenheter och referenser när man sedan ska söka

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen September 2015. 2015-09-06 Karin Nelsson

Svenskarnas syn på flyktingsituationen September 2015. 2015-09-06 Karin Nelsson Svenskarnas syn på flyktingsituationen September 2015 2015-09-06 Karin Nelsson Svenskarnas syn på flyktingsituationen En majoritet av svenska folket är beredda att hjälpa de människor som flyr. Flera vill

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2564 av Annie Lööf m.fl. (C) Underlätta för jobbskaparna

Motion till riksdagen: 2014/15:2564 av Annie Lööf m.fl. (C) Underlätta för jobbskaparna Partimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2564 av Annie Lööf m.fl. (C) Underlätta för jobbskaparna Sammanfattning Små och medelstora företag är motorn för hållbar tillväxt runt om i hela Sverige. Fyra

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

hela Vi ser älvkarleby kommun omsorg med respekt och värme trygg och attraktiv boendemiljö smartare skola och tryggare barn Agneta Lundgren

hela Vi ser älvkarleby kommun omsorg med respekt och värme trygg och attraktiv boendemiljö smartare skola och tryggare barn Agneta Lundgren omsorg med respekt och värme Vi ser hela älvkarleby kommun trygg och attraktiv boendemiljö smartare skola och tryggare barn Clarrie Leim Agneta Lundgren kommunvalet Eget ansvar ger styrka tillsammans Att

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Det är dags att försöka hitta lösningar och förmedla hopp istället för att fokusera på problemen I Newo Drom har deltagarna hittat nya

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETSLINJEN Jobben är regeringens viktigaste fråga. Jobb handlar om människors möjlighet att kunna försörja sig, få vara en del i en arbetsgemenskap och kunna förändra

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Med ansvar för framtiden

Med ansvar för framtiden Med ansvar för framtiden En politik för goda relationer i en tid som ofta präglas av kortsiktighet, egoism och ovilja att ta ansvar behövs ett parti som vågar säga att det finns rätt och fel. Det handlar

Läs mer

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Socialdemokraternas skattechock mot ungas jobb Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Inledning Den rödgröna oppositionens förslag om höjda arbetsgivaravgifter för unga

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Närodlad politik i Nybro kommun

Närodlad politik i Nybro kommun Närodlad politik i Nybro kommun Bodil Johansson, Lars-Gunnar Hellström och Christina Davidson. Centerpartiet Det gröna, trygga och företagsamma valet för Dig! 1 Centerpartiet Det gröna, trygga och företagsamma

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det.

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det. Idag handlar mycket om val. Den 15 maj är det omval till Regionfullmäktige. Alla vi som bor i Västra Götaland ska återigen gå till vallokalen och lägga vår röst. Idag med alla val är det lätt att bli trött,

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! Sverige har blivit bättre men vi är inte klara. Valet 2014 handlar om hur jobben ska bli fler. Nu är det ett år kvar till valet. Nya Moderaterna har tillsammans med

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Kan du lista ut vilket parti som skrivit vad kring företagande? MEDELPOÄNG 22% 1,8/8 POÄNG

Kan du lista ut vilket parti som skrivit vad kring företagande? MEDELPOÄNG 22% 1,8/8 POÄNG Sammanfattning MEDELPOÄNG 22% 1,8/8 POÄNG 500 400 Antal svarande 300 200 100 0 0-10% 11-20% 21-30% 31-40% 41-50% 51-60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% Score STATISTIK Lägsta poäng Median Högsta poäng 0%

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala.

Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala. Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka 200 000 människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala. För att utvecklingen i länet ska hänga med i denna ökning är det helt nödvändigt att

Läs mer

Skattepolitik för att det ska löna sig att arbeta

Skattepolitik för att det ska löna sig att arbeta Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3839 av Maria Malmer Stenergard m.fl. (M) Skattepolitik för att det ska löna sig att arbeta Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

Bostäder och framtidens Väsby

Bostäder och framtidens Väsby Väsbymoderaten Tidning från Moderaterna i Upplands Väsby, #1, 2014 Ansvarig utgivare: Christer Derger Bostäder och framtidens Väsby I vårt Väsby ska alla ha möjlighet att förverkliga drömmen vi vill bygga

Läs mer

Lite pengar gör stor skillnad

Lite pengar gör stor skillnad Lite pengar gör stor skillnad Om undersökningen Undersökningen genomfördes i Sverige i månadsskiftet oktober-november 2007. Datainsamlingen gjordes i form av en e- postenkät tillsammans med datainsamlingsföretaget

Läs mer

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Innehåll Vad avgör val? Förmågan att: Se människors problem och utmaningar Föreslå konkreta åtgärder

Läs mer

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då människor från alla världens hörn samlas för att demonstrera

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg

Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Förslag till varumärkesplattform för platsvarumärket Trelleborg Vad är varumärket Trelleborg? Enkelt uttryckt så är varumärket inget annat än de föreställningar, känslor, tankar, associationer, erfarenheter

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg 11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg september 2014 2014-09-08 2 (6) Förslag om höjda arbetsgivaravgifter

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Företagare om turordningsreglerna, visstid och arbetsgivaravgiften för unga

Företagare om turordningsreglerna, visstid och arbetsgivaravgiften för unga MAJ 2014 Trösklar och trampoliner Företagare om turordningsreglerna, visstid och arbetsgivaravgiften för unga Författare: Patrik Karlsson Innehåll Bakgrund... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Företagens

Läs mer

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015 KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015 VALKRETS 2 Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda 4 ombud ska väljas i kretsen Presentation av de 8 kandidater som kandiderar i valkrets 3

Läs mer

En hållbar regional utveckling

En hållbar regional utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3096 av Peter Helander och Helena Lindahl (båda C) En hållbar regional utveckling Sammanfattning För Centerpartiet handlar regional tillväxt om att stärka regioners

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

SPRÅKET ETT (ONÖDIGT) HINDER FÖR INTEGRATION? En rapport från Ledarna inom privat tjänstesektor

SPRÅKET ETT (ONÖDIGT) HINDER FÖR INTEGRATION? En rapport från Ledarna inom privat tjänstesektor SPRÅKET ETT (ONÖDIGT) HINDER FÖR INTEGRATION? En rapport från Ledarna inom privat tjänstesektor Innehållsförteckning BAKGRUND OCH METOD 5 INTRODUKTION 6 UNDERSÖKNING, CHEFER INOM PRIVAT TJÄNSTESEKTOR

Läs mer

Kamrater Mötesdeltagare!

Kamrater Mötesdeltagare! 2014-05-01 Christer Engelhardt Kamrater Mötesdeltagare! Varmt välkomna till supervalårets första majfirande här i Bingebyparken och jag vill rikta ett varmt tack till Gråbo- Bingeby Socialdemokratiska

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

Folkkyrka En Kyrka för Alla

Folkkyrka En Kyrka för Alla Folkkyrka En Kyrka för Alla Kyrkoval 2017 centerpartiets STIFTSGRUPP I Göteborgs STIFT vi ARBETAR FÖR en: välkomnande KYRKA I SAMHÄLLHET ung KYRKA HÅLLBAR KYRKA KYRKA MED MOTIVERADE FÖRTROENDEVaLDA MODIG

Läs mer

DET SOM ÄR BRA FÖR BESÖKSNÄRINGEN ÄR BRA FÖR ALLA

DET SOM ÄR BRA FÖR BESÖKSNÄRINGEN ÄR BRA FÖR ALLA DET SOM ÄR BRA FÖR BESÖKSNÄRINGEN ÄR BRA FÖR ALLA visita.se Box 3546, 103 69 Stockholm, Telefon +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg, Telefon +46 31 62 94 00 Box 186, 201 21 MALMÖ, Telefon +46 40 35

Läs mer

Vi tar striden mot populisterna! - Centerpartiets spurtvecka

Vi tar striden mot populisterna! - Centerpartiets spurtvecka 1 Vi tar striden mot populisterna! - Centerpartiets spurtvecka 2 Inledning Om sex dagar går Sverige till val. Nu inleder Centerpartiet sin valspurt. Vi kommer kampanja för anständigheten tills vallokalerna

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 9 Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 8 11 Varje dag är en ny föreställning. Vi lyssnar aktivt på våra kunder, för att bli bättre. Vi tar personligt ansvar för

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Val-special 2014 Bromölla MITT VAL. Valet Dags att återskapa folkhemmet!

Val-special 2014 Bromölla MITT VAL. Valet Dags att återskapa folkhemmet! Val-special 2014 Bromölla Valet 2014 MITT VAL Dags att återskapa folkhemmet! Det är dags att återskapa folkhemmet Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn. Vi betraktar

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Bygg välfärd! dalarnas län 1

Bygg välfärd! dalarnas län 1 Bygg välfärd! dalarnas län 1 välfärd 3 Världens bästa välfärd utan privata vinster Varje dag lämnar massor av människor sina allra bästa, sina barn, till förskola, skola och barnomsorg. Många lämnar vården

Läs mer

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010.

Bra boende på äldre dar i Örebro. Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Bra boende på äldre dar i Örebro Socialdemokraterna i Örebros program för fler och bättre bostäder för äldre 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet kan ge dig information om hur vi socialdemokrater

Läs mer

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Vår långsiktiga ambition är att göra Kävlinge till Sveriges bästa kommun att bo, arbeta och leva i. Inför 2018 års val söker vi ditt förtroende för att under åren

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

KOMMERSENS VÄRDEN. integrationsskapande mötesplats. ett konstverk som skapar livfullhet. en inkubator för nya företagare. med flera...

KOMMERSENS VÄRDEN. integrationsskapande mötesplats. ett konstverk som skapar livfullhet. en inkubator för nya företagare. med flera... KOMMERSENS VÄRDEN ett minne av trävaruindustri och blandstad en inkubator för nya företagare integrationsskapande mötesplats ett konstverk som skapar livfullhet ekologisk resursanvändning gratis integration

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

RAPPORT. (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg

RAPPORT. (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg RAPPORT (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg (S)-förslag om höjda arbetsgivaravgifter hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg Socialdemokraternas förslag om höjda arbetsgivaravgifter slår

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Landstingets program om integration LÄTT LÄST

Landstingets program om integration LÄTT LÄST Landstingets program om integration LÄTT LÄST Alla har rätt till ett gott liv De flesta av oss uppskattar en god hälsa. Oftast tycker vi att den goda hälsan är självklar ända tills något händer. Hälsa

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Hur ser du på framtiden för egen del? 9 67

Hur ser du på framtiden för egen del? 9 67 3 Hur ser du på framtiden för egen del? Pessimistiskt (1-) Optimistiskt (4-5) Hur ser du på framtiden för egen del? 9 67 03-05-13 16: data.pdf 78 3 RADAR 03 78 A1 Studerar du på gymnasiet eller gör du

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015 Övriga handlingar SSU:s 38:e förbundskongress 2015 1 2 Uttalanden Jämlik framtid Det är det jämlika samhället som vi människor blir fria att forma våra liv utan att vår bakgrund bestämmer förutsättningarna.

Läs mer

Tillsammans är vi Eductus

Tillsammans är vi Eductus Tillsammans är vi Eductus Du är Eductus I varje möte med omvärlden bygger vi bilden av Eductus och vi gör det tillsammans. För att vi ska lyckas kommunicera en enhetlig, tydlig och attraktiv bild är det

Läs mer

Vi har pratat mycket om det, ingen vet varför det händer. Vi tänker att det kanske finns folk här i Sverige som inte tycker om att vi kommit hit.

Vi har pratat mycket om det, ingen vet varför det händer. Vi tänker att det kanske finns folk här i Sverige som inte tycker om att vi kommit hit. Det talade ordet gäller Vi har pratat mycket om det, ingen vet varför det händer. Vi tänker att det kanske finns folk här i Sverige som inte tycker om att vi kommit hit. Dom här orden kommer från en intervju

Läs mer

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 8-12 APRIL 2017 VALKRETS 2

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 8-12 APRIL 2017 VALKRETS 2 KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 8-12 APRIL 2017 VALKRETS 2 INFORMATION Den 8 till 12 april har Socialdemokraterna sin 39:e partikongress. Denna genomförs på Svenska mässan i Göteborg. Till kongressen

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-09-15 Susanne Bäckström, enhetschef Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med boende Genomförande

Läs mer

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest?

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest? Är Sverige till Salu?? Ja idag är Sverige till salu! Vill vi ha det så? Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som

Läs mer

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Områden som Kraftsamlingarnas Unga Jämställdhet Mångfald Integration Självbilden som en röd tråd Områden som Kraftsamlingarnas Unga Kraftsamlingens deltagare

Läs mer

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika?

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Tema Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Uppstart: VI inleder med en diskussion i klassen. Klassen delas in i grupper om 4-5 elever (grupperna ska bestå under arbetets gång). Som vanligt när

Läs mer

Foto: Chris Ryan. Vad är en lärare egentligen?

Foto: Chris Ryan. Vad är en lärare egentligen? Foto: Chris Ryan Vad är en lärare egentligen? Foto: Istockphoto Det här är inte en lärare Som lärare är du ständigt exponerad för omvärlden. Du betraktas och bedöms av eleverna och deras anhöriga, av rektorerna,

Läs mer

Johan Widén

Johan Widén Johan Widén 2017-04-29 Hej, jag heter Johan Widén, Välkomna till denna, vår 11:e Folkets Demonstration. Demonstrationen som aldrig ställer in. Om det efter valet 2018 tillträder en regering som är lika

Läs mer

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo /

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / AIRNEWS #49 April 2014 Futurum I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / INLEDANDE ORD 1 Tanzania, en del av Afrika! En del av min en gång slutade jag fråga saker som jag undrade. livshistora!

Läs mer

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Är du man eller kvinna? Man 26 46,4 Kvinna 30 53,6 Din ålder? 30 år eller yngre 1 1,8 31 50 18 32,1 51 65 23 41,1 66 år eller äldre 14 25 Vilka av följande möjligheter

Läs mer

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_bjuv.indd 1

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_bjuv.indd 1 framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_bjuv.indd 1 2018-06-18 17:48 Dina riksdagskandidater 1. Jonny Cato Hansson, Helsingborg Kommunalråd, 24 år Just

Läs mer