LÄRANDE I FRILUFTSLIV. - ämnesdidaktik för skola och högskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄRANDE I FRILUFTSLIV. - ämnesdidaktik för skola och högskola"

Transkript

1 LÄRANDE I FRILUFTSLIV - ämnesdidaktik för skola och högskola Foto: Amanda Roynesdotter FoU-gruppen vid GIH 2010 red. Suzanne Lundvall

2 Förord Denna skrift har fokus på skolans och lärarutbildnings kunskapande i friluftsliv och friluftsverksamhet. Den är skriven för studerande på utbildningar med inriktning mot idrott & hälsa samt för verksamma lärare och ledare. De olika kapitlen syftar till att beskriva och problematisera temaområden som berör friluftslivets ämnesdidaktik i relation till hälsa, ledarskap, mångfald, rörelsekompetens, upplevelse och reflektion samt aspekter kring miljöoch teknikdidaktik. Ytterligare ett syfte med boken har varit att inta ett praktiknära forskningsperspektiv, där aspekter på integreringen av teori och praktik ges särskilt utrymme. Skriften är flervetenskaplig till sin karaktär och samtliga författare har lång erfarenhet av lärarutbildning och ämnesdidaktik. Majoriteten har därtill lång erfarenhet av samverkan med en rad olika organisationer utanför GIH. Flera av författarna har över tid producerat läromedel, artiklar och praktiknära projekt som haft didaktiska frågeställningar som utgångspunkt. Författarna är verksamma vid GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och tillhör den sedan 2010 etablerade forsknings- och utvecklingsgruppen i friluftsliv. Nedan presenteras de olika författarna i alfabetisk ordning. Charlotta Bürger Bäckström, idrottslärare, universitetsadjunkt med inriktning mot friluftsliv. Hon har under en lång rad av år drivit uppdragsutbildning och samverkansprojekt i friluftsliv och utomhuspedagogik inriktade mot olika uppdragstagare och organisationer, bl.a. Friluftsfrämjandet och Svenska Skidrådet. Eva Kraepelien Strid, gymnastikdirektör, universitetsadjunkt med inriktning mot friluftsliv, programstudierektor för Hälsopedagogprogrammet. Hennes särskilda FoU-intresse är inriktat mot simning. Utöver detta har hon ledningserfarenhet av hälsopromotivt arbete inom det privata näringslivet. Kerstin Stenberg, gymnastikdirektör, universitetsadjunkt i friluftsliv. Hon har varit verksam vid Luleåuniversitet och har där byggt upp kurser med särskild inriktning mot friluftsliv. Dessutom har hon initierat kurser i kvinnligt ledarskap i friluftsliv. Hon har vidare varit med i framtagandet av kursplanen för idrott & hälsa i Lgr11. Suzanne Lundvall, idrottslärare, fil dr i pedagogik, lektor i idrott. Hon är verksam som lärarutbildare med tonvikt på ämnesdidaktik samt projektledare för GIH:s flervetenskapliga studie Skola-idrott-hälsa (SIH). Hennes forskningsintresse riktas särskilt mot estetiska aspekter av lärande och meningsskapande, kroppliga kunskapspraktiker samt mångfald och etnicitet.

3 Johnny Nilsson, gymnastikdirektör, doktor i medicinsk vetenskap och docent i idrott. Verksam som idrottslärare med tonvikt på friluftsliv samt träningslära. Föreståndare för Laboratoriet för tillämpad idrottsvetenskap LTIV vid GIH. FoU-inriktning: praktiknära/tillämpad forskning i idrott och naturmiljöaktivitet. Peter Schantz är gymnastikdirektör, doktor i medicinsk vetenskap och professor i idrottsvetenskap. Han disputerade på en avhandling som till stor del behandlade fysiologin under långturer på skidor. Efterhand vidgades forskningsintresset till att gälla olika aspekter av tätortsnära friluftsliv. Vid GIH har han byggt upp tvärvetenskapliga kurser som behandlat rörelse, hälsa och miljö. Han har särskilt intresserat sig för de gröna landskapen som pedagogiska rum, och detta bland annat ur både naturvetenskapliga och humanistiska hälsoperspektiv. Kristina Hård af Segerstad, idrottslärare och universitetsadjunkt med särskild inriktning mot friluftsliv. På GIH har hon byggt upp propedeutiska kurser i friluftsliv och engagerat sig i frågor kring villkor och förutsättningar för breddad rekrytering. Hon har genom åren haft en rad uppdrag för frivilliga organisationer inom ramen för idrott och friluftsliv. Jan Seger, folkskollärare, idrottslärare, doktor i medicinsk vetenskap, lektor. Han undervisar för närvarande särskilt i friluftsliv, träningslära samt i ledarskap. Hans forskningsintresse är inom neuromuskulär funktioner samt ledarskap. Genom åren har han haft en rad samverkans uppdrag tillsammans med organisationer utanför GIH. Var en av grundarna till ledarskapsakademin SALK. Fredrik Svanström, idrottslärare och universitetsadjunkt med särskild inriktning friluftsliv Han var en av de första studerande som tog ut en Nordisk Bachelor i friluftsliv genom att läsa kursen Nordisk Bachelor i friluftsliv, ett samverkansprojekt mellan olika lärosäten i Norge, Sverige och Danmark Anna Tidén, idrottslärare, universitetsadjunkt samt lärarutbildare i bollspel och friluftsliv, för närvarande doktorand i Nationella forskarskolan i idrottsvetenskap (NFI). Hennes doktorandarbete har motorik och allsidig rörelsekompetens ur ett pedagogiskt perspektiv som särskild inriktning.

4 Lärande i friluftsliv Innehåll 1. Friluftsliv som kunskapsområde i skola och på utbildning - förutsättningar och villkor för kunskap och lärande, Suzanne Lundvall Kapitlet innehåller en introduktion till bokens innehåll, vilken utgörs av beskrivning av kunskapsområdets plats inom skolämnet idrott & hälsa och på lärarutbildningen vid GIH. Vidare synliggör kapitlet didaktiska frågeställningar i relation till lärande och meningsskapande i friluftsliv samt i relation till de erkännandekulturer och förväntningar som skolämnet idrott & hälsa och kurser i friluftsliv på högskolan omges av. Kapitlet uppmärksammar aspekter på formellt och informellt lärandet, där det senare framstår som allt viktigare att förstå utifrån skolämnens traditionella uppbyggnad och den kunskap som numera finns kring det vidgade lärandet, vilket inkluderar sammanhang och relationer. 2. Ledarskap & friluftsliv, Jan Seger Friluftslivsundervisning på högskola/universitet innebär ofta att studenter och lärare tar sig ut från staden till skog, sjö, hav eller fjäll och genomför någon form av förflyttning, till fots, i kajak, i kanot eller på skidor. Utöver de upplevelser som vistelsen ger, erbjuds också unika möjligheter att, som student, träna sitt ledarskap eller sin förmåga att verka som effektiv gruppmedlem. Kapitlet behandlar båda friluftsledarskapet; den organisatoriska och dessutom friluftslivet som en arena för ledarskapsträning. Texten ger en insikt i de kunskaper och färdigheter som är nödvändiga för ett optimalt ledarskap, med en genomgång av grundläggande kunskaper och färdigheter som betecknas som hårda, mjuka samt metafärdigheter. Vidare ges en överblick över några teorier och forskningsresultat, som ligger till grund för ledarskap och grupprocesser i mindre grupper i friluftsliv. Kapitlet avslutas med ett par exempel på ledarskapsträning.

5 3. Reflektion som metod- exemplet friluftsliv, Kerstin Stenberg Reflektion är ett begrepp som flitigt förekommer i utbildningssammanhang. Vad innebär egentligen reflektion och hur kan reflektion användas som metod för att kvalificera både lärarens, elevens och/eller lärarstudentens lärande. Kapitlet behandlar reflektionsbegreppet utifrån etablerade teorier, men ger också ingående exempel på hur det kan användas i undervisningen som redskap för att uppmärksamma aspekter kring ledarskap, erövrande av praktiska färdigheter, kritisk konstruktiv värdering och bedömning av egen och andras utveckling. Datainsamlingen som utgör den empiriska grunden för kapitlet baseras på kurser i friluftsliv på högskolenivå. En slutsats som dras i kapitlet är att genom att medvetet arbeta med reflektion som metod kan didaktisk kompetens utvecklas och förutsättningarna för att nå fram till att bli en reflekterande praktiker, ökar för både lärare och studenter. 4. Rörelseteknik & upplevelse i friluftsliv, Johnny Nilsson Upplevelsen betonas starkt i friluftsliv och har kommit att utgöra en viktig faktor för att få människor intresserade av friluftsliv. Eftersom det i de flesta definitioner av friluftslivsbegreppet förekommer en betoning på någon form av naturmöte är det inte orimligt att naturmiljöbegreppet samt upplevelser och aktiviteter förknippade med detta får bära friluftslivets identitet. Vad är det då under rörelsen (den fysiska aktiviteten) i friluftsliv som fångar människans intresse och skapar en känsla av tillfredställelse, harmoni, lycka, lugn eller annat tillstånd, upplevelsehorisonter som resulterar i upplevelser av olika slag? Utifrån ett teknikdidaktiskt och fenomenologiskt perspektiv undersöker kapitlet hur olika fenomenen i upplevelsen framträder och om/hur de integrerar med varandra. Aspekter som belyses är bl.a. hastighet och acceleration, kropps- och situationsanpassning/kontroll, rörelseekonomi samt upplevelse av kroppen i rummet. 5. Naturupplevelse, Fredrik Svanström En mycket central komponent i friluftsliv är naturupplevelsen. Men vad är då en naturupplevelse? Kapitlet undersöker utifrån ett didaktiskt perspektiv hur naturupplevelser kan utgöra syftet med, innehållet eller metoden i en undervisningssituation. Således kan naturupplevelser leda till svar på frågor om varför, vad och hur. I kapitlet beskrivs hur ett flertal olika faktorer kan påverka naturupplevelsen, d.v.s. förstärka och/eller begränsa den.

6 Därtill finns en stor spännvidd mellan de faktorer som påverkar naturupplevelsen. I kapitlets slutsatser uppmärksammas också de svårigheter som kan uppstå med att iscensätta situationer som leder till goda naturupplevelser, eftersom upplevelser bygger på respektive individs upplevelse, som också i hög grad bygger på tidigare upplevelser. Men, vilket poängteras i kapitlet, här finns stora möjligheter för pedagogen att påverka de iscensatta situationerna, både före och under vistelsen i naturen. 6. Alla på snö- den bästa dagen i mitt liv, Charlotta Bürger Bäckström Kapitlet beskriver ett didaktiskt exempel på ett samverkansprojekt mellan fem olika intresseorganisationer och myndigheter. Målet för projektet Alla på snö var att erbjuda samtliga årskurs fyra elever i Norrköping möjligheter att prova på vinteraktiviteter på snö. Kapitlet ger en ingående beskrivning och analys av hur beroende utfallet av projektets genomförande var av den gemensamma målbild som utarbetades i form av en didaktisk modell kallad Vinterfriluftslivets goda spegel, där barnet var placerat i centrum. Runt denna modell utvecklades sedan de verktyg som visade sig vara essentiella för projektets genomförande, bl.a. utbildning av såväl projektgrupp, som lärare och övrig skolpersonal. Projektet Alla på snö utgör en intressant ram för fortsatt praktiknära didaktisk forskning där även aspekter som de inblandade barnens upplevelser och handlingar också kan användas såväl i fortbildningssyfte som underlag för reflektioner kring lärande. 7. Friluftsverksamhet möter friluftsliv, Suzanne Lundvall I mer än 100 år har friluftsverksamhet funnits med som en del av den obligatoriska och frivilliga skolans gemensamma ansvar. Kritik har under de senaste decennierna framförts med anledningen av att antalet friluftsdagar har minskat och att innehållet i dessa har haft en inriktning mot idrottsaktiviteter. I den innehållsanalys av 1900-talets styrdokument som görs i kapitlet uppmärksammas hur den skolgemensamma friluftsverksamhet med tiden ersätts av kunskapsområdet friluftsliv inom ramen för ämnet idrott & hälsa (Lpo94, Lgy87), samtidigt som friluftsdagarnas utrymme avregleras i centrala förordningstexter. Under i princip hela 1900-talet, och innan friluftslivsbegreppet infördes i ämneskursplanen, var det uttalade syftet med friluftsverksamheten tredelat: att ge eleverna kunskap i fysisk fostran (idrottsövningar) och tillfälle till rekreation, att ge kunskap i naturkunnighet och naturupplevelse (gärna via ämnesintegrering) samt att stötta social samvaro och kollektiv identitetsbildning. I kapitlet

7 diskuteras konsekvenserna av den nuvarande målrelaterade skolan i relation till lärarkompetens, läroplanens intentioner och uppnående målens begränsade synsätt på kunskap. 8. Varför ryggsäck och inte väska, Kristina Hård af Segerstad Friluftsliv ingår som en del i ett svenskt kulturarv. I läroplanstexter framgår att skolans uppdrag kring utbildning och fostran i djupare mening handlar om att både överföra och utveckla kulturarv, dvs. värden, traditioner, språk, kunskaper. Vilka utmaningar ligger i meningar som dessa, utmaningar som handlar om möten mellan det naturliga och kulturliga. Kulturarv består i grunden av kulturella konstruktioner, som kräver sitt sammanhang, sina specifika resurser, normer och värderingar för att framstå som åtråvärda och möjliga att bli till en slags kollektivt utvecklad habitus. Kapitlet problematiserar, utifrån ett sociokulturellt perspektiv på lärande, kring de didaktiska erfarenheter som lärarutbildare och studerande med annan bakgrund tillsammans erhållit i mötet med det naturliga friluftslivet. Underlaget för kapitlet utgörs av en dokumentation från propedeutiska kurser i friluftsliv genomförda vid GIH. 9. Simundervisning utifrån ett mångfaldsperspektiv, Eva Kraepelien Strid Under ett flertal år har svenska elevers simkunnighet varit under debatt. Skolverkets tillsynsundersökningar har visat att skolor i socialt utsatta område har uppvisat brister i simkunnighet hos barn och unga. Dessa områden har också en hög andel invånare med annan bakgrund än svensk. I kapitlet beskrivs inledningsvis hur barns och ungas möjligheter till friluftsliv kan begränsas på grund av brister i simkunnighet. Här belyses också vilken roll ämnet idrott & hälsa kan spela i detta sammanhang. I kapitlet presenteras tre goda exempel på hur kommuner och skolor arbetat fram modeller för hur en inkluderande och framgångsrik simundervisning inom skolans ram kan läggas upp, en undervisning som kännetecknas av att dessa har utarbetats genom en dialog kring gruppgemensamma och gruppspecifika behov. 10. [Motorik och allsidig rörelseträning ur ett friluftsperspektiv, Anna Tidén] Kapitlet är under utarbetande.

8 11. Friluftsliv fysisk aktivitet, hälsa och miljö, Peter Schantz Kapitlet handlar om att belysa potentialen till ett pedagogiskt naturmöte inom skolans ramar ur perspektiv av idrott och hälsa, läroplansuppfyllelse och/eller ämnesintegrering. Utgångspunkten är att det finns tre möjliga hälsovinster att uppnå och som kan vara oberoende av varandra; de som härrör från 1) fysisk aktivitet, 2) naturmötet i sig, och 3) undervisningen möjlighet att bygga upp en känsla av sammanhang. Detta behandlas i tre olika avsnitt. Särskilt penetreras hur en analys av landskap kan bidra till en känsla av sammanhang. Detta belyses dels teoretiskt, dels med tillämpade exempel.

LÄRANDE I FRILUFTSLIV. Perspektiv och ämnesdidaktiska exempel

LÄRANDE I FRILUFTSLIV. Perspektiv och ämnesdidaktiska exempel LÄRANDE I FRILUFTSLIV Perspektiv och ämnesdidaktiska exempel LÄRANDE I FRILUFTSLIV LÄRANDE I FRILUFTSLIV Perspektiv och ämnesdidaktiska exempel Redaktör Suzanne Lundvall Gymnastik- och idrottshögskolan

Läs mer

Pedagogik, kommunikation och ledarskap

Pedagogik, kommunikation och ledarskap KURSPLAN LPK100 LPK150 LPK200 LPK250 Kommentarmaterial Gäller fr.o.m. ht 07 Pedagogik, kommunikation och ledarskap KOMMENTARDEL till inriktningen Pedagogik, kommunikation och ledarskap Inriktningen vänder

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa Studiehandledning Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa December 2012 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Uppdragets olika delar... 3 Upplägg... 5 Utbildningens upplägg... 7 Stödresurser...

Läs mer

Gymnastik och idrottshögskolan Ämneslärarutbildning i idrott och hälsa

Gymnastik och idrottshögskolan Ämneslärarutbildning i idrott och hälsa Gymnastik och idrottshögskolan 2016 Ämneslärarutbildning i idrott och hälsa Nya ämneslärarutbildningen Introducerades 2011 Ämne, pedagogik och praktik som olika kurser (300-330 hp) Utbildning i minst två

Läs mer

Fakulteten för samhällsvetenskap Institutionen för idrottsvetenskap. Mål Efter avslutad kurs (1 30 hp) ska den studerande kunna:

Fakulteten för samhällsvetenskap Institutionen för idrottsvetenskap. Mål Efter avslutad kurs (1 30 hp) ska den studerande kunna: Dnr: 2016/3167 3.1.2.2 Kursplan Fakulteten för samhällsvetenskap Institutionen för idrottsvetenskap 1IDÄ02 Idrott och hälsa I inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 30 högskolepoäng Physical and health

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod IHG200. Physical education and health for teachers years f-6, 15 HE credits, 15 HE credits

Institutionen för individ och samhälle Kurskod IHG200. Physical education and health for teachers years f-6, 15 HE credits, 15 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska utveckla ämneskunskaper för undervisning i idrott och hälsa i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-6. Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

Läs mer

Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011

Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011 Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011 Den samlade läroplanen innehåller tre delar: 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande mål och riktlinjer för utbildningen 3. Kursplaner

Läs mer

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet Högskolan Kristianstad bjuder in förskolans lärare och ledare till en föreläsningsserie med rubriken: Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad kan det betyda i ett förskoleperspektiv? Förskolans

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

Idrott och hälsa I med didaktisk inriktning 30 högskolepoäng, Grundnivå 1

Idrott och hälsa I med didaktisk inriktning 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Sida 1(6) Kursplan Idrott och hälsa I med didaktisk inriktning 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Physical Education and Health I for Teacher Students 30 Credits*, First Cycle Level 1 Lärandemål Kursens övergripande

Läs mer

Mall för beskrivning av utbildning

Mall för beskrivning av utbildning Lärosätets namn Högskolan Kristianstad Utbildningens namn Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet II. Antal högskolepoäng 90 hp Målgrupp Målgrupp

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse De nya styrdokumenten- stöd och krav Lärande för hållbar utveckling - kopplingen till andra prioriterade områden Entreprenörskap/entreprenöriellt

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP L9ID10 Idrott och hälsa, 15 högskolepoäng Physical education and health, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Beskrivning av utbildning

Beskrivning av utbildning Lärosätets namn Högskolan Kristianstad Utbildningens namn Speciallärarutbildning specialisering mot språk-, skriv- och läsutveckling 90 hp (1-90). Ingår i Lärarlyftet II. Antal högskolepoäng 90 hp Målgrupp

Läs mer

Hur kan dokumentationen synliggöra barns lärande i relation till verksamheten?

Hur kan dokumentationen synliggöra barns lärande i relation till verksamheten? Hur kan dokumentationen synliggöra barns lärande i relation till verksamheten? Pedagogisk dokumentation som grund för uppföljning och utvärdering för förändring Ingela Elfström, Stockholms universitet

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

Fakulteten för samhällsvetenskap Institutionen för idrottsvetenskap. Mål Efter avslutad kurs (1 30 hp) ska den studerande kunna:

Fakulteten för samhällsvetenskap Institutionen för idrottsvetenskap. Mål Efter avslutad kurs (1 30 hp) ska den studerande kunna: Dnr: 2014/1270 3.1.2 Kursplan Fakulteten för samhällsvetenskap Institutionen för idrottsvetenskap 1IDÄ02 Idrott och hälsa I inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 30 högskolepoäng Physical and health

Läs mer

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Skolverket per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Forskningsspridning Rektorsutb/lyft Lärarlyftet It i skolan Utlandsundervisning Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av skolans

Läs mer

Empirisk positivism/behaviorism ----------------------------------------postmoderna teorier. metod. Lärande/kunskap. Människosyn

Empirisk positivism/behaviorism ----------------------------------------postmoderna teorier. metod. Lärande/kunskap. Människosyn Lärandeteorier och specialpedagogisk verksamhet Föreläsningen finns på kursportalen. Ann-Charlotte Lindgren Vad är en teori? En provisorisk, obekräftad förklaring Tankemässig förklaring, i motsats till

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Om ämnet Idrott och hälsa

Om ämnet Idrott och hälsa Om ämnet Idrott och hälsa Bakgrund och motiv Ämnet idrott och hälsa är ett gymnasiegemensamt ämne där eleven ska utveckla färdigheter i och kunskaper om rörelseaktiviteter och hur olika livsstilsfaktorer

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

Ämne Pedagogik, PED. Om ämnet. Om ämnet Pedagogik

Ämne Pedagogik, PED. Om ämnet. Om ämnet Pedagogik Ämne Pedagogik, PED Om ämnet Om ämnet Pedagogik Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi, med en egen identitet som en samhällsvetenskaplig och

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Välkommen till Samverkansträff för lokala lärarutbildare Karlstads universitet 23 augusti 2018

Välkommen till Samverkansträff för lokala lärarutbildare Karlstads universitet 23 augusti 2018 Välkommen till Samverkansträff för lokala lärarutbildare Karlstads universitet 23 augusti 2018 Program Programinformation Lärandemål som kan upplevas besvärliga Diskussioner i ämnesgrupper Jämlikhet, jämställdhet

Läs mer

Koppling till gymnasieskolans styrdokument

Koppling till gymnasieskolans styrdokument Bilaga 2 DET BÖRJAR MED MIG Koppling till gymnasieskolans styrdokument Koppling till gymnasieskolans styrdokument Både läroplan och ämnesplaner ger stöd för att genomföra detta material. Skolverket har

Läs mer

Förslag till huvudområdes- och inriktningsbeskrivningar på DOCH

Förslag till huvudområdes- och inriktningsbeskrivningar på DOCH Förslag till huvudområdes- och inriktningsbeskrivningar på DOCH Konstnärlig examen 2 Grundnivå 2 Huvudområde cirkus 2 Huvudområdet dans 2 Huvudområdet koreografi 3 Avancerad nivå 3 Huvudområdet koreografi

Läs mer

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG

UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG LÄRARHÖGSKOLAN i STOCKHOLM KURSPLAN 1:5 UNDERVISNINGSPROCESSER, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE, 10 POÄNG Curriculum Studies and Communication, 10 Credit Points (15 ECTS) LÄRDOK-KOD: 1. BESLUT OCH RIKTLINJER

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LTK010 Teknik som skolämne, del 1, 15 högskolepoäng Technology as a school subject, part 1, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-03-20

Läs mer

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Studenten ges utrymme att utveckla handlingskompetens genom att pröva, lyckas, misslyckas och utvecklas vidare i en självreflekterande process. Undersökande

Läs mer

Kursplan. Inst. för pedagogik 356/ / Kurskod IDI202 Dnr Dnr. Beslutsdatum Reviderad

Kursplan. Inst. för pedagogik 356/ / Kurskod IDI202 Dnr Dnr. Beslutsdatum Reviderad Kursplan Inst. för pedagogik Kurskod IDI202 Dnr Dnr 356/01-51 38/2002-51 Beslutsdatum Reviderad 2001-12-11 2002-02-12 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Poängtal Nivå Idrott och hälsa, fortsättningskurs

Läs mer

Idrott och hälsa Lokal pedagogisk arbetsplan vt-14.

Idrott och hälsa Lokal pedagogisk arbetsplan vt-14. Idrott och hälsa Lokal pedagogisk arbetsplan vt-14. Skolans värdegrund och uppdrag Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga

Läs mer

Lärarutbildningsnämnden Svenska språket. Kursplan

Lärarutbildningsnämnden Svenska språket. Kursplan Dnr: LUN2014/15 Lärarutbildningsnämnden Svenska språket Kursplan Beslut om inrättande av kursen Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden, 2014-03-04 och gäller från höstterminen 2014 vid Karlstads

Läs mer

Den fria tidens lärande

Den fria tidens lärande Huvudämne Den fria tidens lärande Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/bus I huvudämnet Fria Tidens Lärande utbildas man till en modern fritidspedagog som arbetar både i och utanför skolan.

Läs mer

Kungl. Gymnastiska Centralinstitutet. Gymnastik- och idrottshögskolan

Kungl. Gymnastiska Centralinstitutet. Gymnastik- och idrottshögskolan FRÅN Kungl. Gymnastiska Centralinstitutet TILL Gymnastik- och idrottshögskolan En betraktelse av de senaste 25 åren som del av en 200-årig historia Redaktör Suzanne Lundvall Gymnastik- och idrottshögskolan

Läs mer

inbjudan KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret

inbjudan KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret inbjudan F KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret 2011 2012 Välkommen till en annorlunda seminarieserie! Fokus på specialpedagogisk forskning är ett samarbete mellan Specialpedagogiska

Läs mer

Utbildningsplan för program i Sports Coaching

Utbildningsplan för program i Sports Coaching Utbildningsplan för program i Sports Coaching Grundnivå, 180 högskolepoäng Bachelor Program in Sports Coaching 180 Credits Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakulteten 2008-10-17 1. Inrättande och

Läs mer

Pedagogik GR (A), Idrott och hälsa, 30 hp

Pedagogik GR (A), Idrott och hälsa, 30 hp 1 (8) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Idrott och hälsa, 30 hp Education A, Physical Education and Health, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn)

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Fakulteten för samhällsvetenskap Institutionen för idrottsvetenskap. Mål Efter avslutad kurs (31 60 hp) ska den studerande kunna:

Fakulteten för samhällsvetenskap Institutionen för idrottsvetenskap. Mål Efter avslutad kurs (31 60 hp) ska den studerande kunna: Dnr: 2016/5865 3.1.2.2 Kursplan Fakulteten för samhällsvetenskap Institutionen för idrottsvetenskap 1IDÄ04 Idrott och hälsa II inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 30 högskolepoäng Physical and health

Läs mer

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Luossavaaraskolans fritidshem; planen uppförd juni 2014 Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Ett dokument med fritidsverksamhetens syfte, mål och metod. Luossavaaraskolans fritidshem, juni 2014

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Didaktiska modeller och perspektiv i Idrott och hälsa

Didaktiska modeller och perspektiv i Idrott och hälsa Didaktiska modeller och perspektiv i Idrott och hälsa Idrott och hälsa i ett didaktiskt perspektiv 1/Idrottspedagogik 1 Jan Mustell 26/2-2007 Didaktik som vetenskap och praxis Didaktiken behandlar skolans

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Lärarhandledning Hälsopedagogik

Lärarhandledning Hälsopedagogik Lärarhandledning Hälsopedagogik Får kopieras 1 72 ISBN 978-91-47-11592-1 Rune Johansson, Lars Skärgren och Liber AB Redaktion: Anders Wigzell Omslagsbild: Maja Modén Produktion: Adam Dahl Får kopieras

Läs mer

Ämnesblock svenska 142,5 hp

Ämnesblock svenska 142,5 hp Ämneslärarexamen inriktning gymnasieskolan Sida 1 av 5 Ämnesblock svenska 142,5 hp för undervisning i gymnasieskolan Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 120 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LTK020 Teknik som skolämne, del 2, 15 högskolepoäng Technology as a school subject, part 2, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-05-15

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Tema: Didaktiska undersökningar

Tema: Didaktiska undersökningar Utbildning & Demokrati 2008, vol 17, nr 3, 5 10 Tema: Didaktiska undersökningar Tema: Didaktiska undersökningar Generella frågor som rör undervisningens val brukas sägas tillhöra didaktikens område. Den

Läs mer

www.hkr.se Högskolan Kristianstad 291 88 Kristianstad Tfn 044-20 30 00 Fax 044-12 96 51

www.hkr.se Högskolan Kristianstad 291 88 Kristianstad Tfn 044-20 30 00 Fax 044-12 96 51 Sidan 1 av 6 2005-05-11 Dnr: 152/334-05 Institutionen för beteendevetenskap Kursplan, Pedagogik (1-20), 20 poäng Utbildningsområde: SA Ämneskod: PEA Engelsk titel: Education ECTS-poäng 30 Kursen ges som

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet Örebro kommun arrangerar tillsammans med Örebro universitet två dagar med föreläsningar kring språk och lärande i skolan. Syftet är att ge pedagoger och skolledare kunskap, inspiration och handfasta tips

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK10 Teknik 1 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 1 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-12-20 och

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Syftet med Utvecklingsprofilen är att: vara

Läs mer

Teknik gör det osynliga synligt

Teknik gör det osynliga synligt Kvalitetsgranskning sammanfattning 2014:04 Teknik gör det osynliga synligt Om kvaliteten i grundskolans teknikundervisning Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i teknikundervisningen

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola

LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola INTERKULTURALITET PÅ SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Begreppet interkulturalitet är inte värdemässigt neutralt utan har vuxit fram i en specifik intellektuell,

Läs mer

Inlärning. perception. produktion

Inlärning. perception. produktion 2009 UW Inlärning perception produktion Lärande perception produktion reflektion Pedagogik förmågan att inte ingripa inre yttre Estetik gestaltad erfarenhet Exempel på process 5. Nytt utgångsläge 2. Känning

Läs mer

Kungl. Gymnastiska Centralinstitutet. Gymnastik- och idrottshögskolan

Kungl. Gymnastiska Centralinstitutet. Gymnastik- och idrottshögskolan FRÅN Kungl. Gymnastiska Centralinstitutet TILL Gymnastik- och idrottshögskolan En betraktelse av de senaste 25 åren som del av en 200-årig historia Redaktör Suzanne Lundvall Gymnastik- och idrottshögskolan

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK50 Teknik 5 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 5 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2016-12-27 att

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPQ11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA-HUMANISTISKA ÄMNENAS DIDAKTIK OCH VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU, 10 poäng

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA-HUMANISTISKA ÄMNENAS DIDAKTIK OCH VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU, 10 poäng LÄRARHÖGSKOLAN i STOCKHOLM KURSPLAN 1:5 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA-HUMANISTISKA ÄMNENAS DIDAKTIK OCH VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU, 10 poäng Social Sciences and Humanities with an Educational Perspective,

Läs mer

LLID25, Idrott och hälsa för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Physical education and health for teachers in year 4-6, 15.0 higher education credits

LLID25, Idrott och hälsa för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Physical education and health for teachers in year 4-6, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN LLID25, Idrott och hälsa för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Physical education and health for teachers in year 4-6, 15.0 higher education credits Grundnivå/First

Läs mer

VFU-bedömningsmallen. Fastställd (dnr G /09)

VFU-bedömningsmallen. Fastställd (dnr G /09) VFU-bedömningsmallen. Fastställd 090923 (dnr G 219 499/09) 1. visar yrkesrelevant kunskap i det aktuella ämnet/ ämnesområdet 1. visar bredd och djup inom inriktningens ämne/ämnesområde, både ämnesteoretiskt

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LTK030 Teknik som skolämne, del 3, 15 högskolepoäng Technology as a school subject, part 3, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2013-05-30

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell Fritidshemsplan Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell April 2016 Vårt uppdrag Fritidshemmets syfte är att komplettera utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Kungl. Gymnastiska Centralinstitutet. Gymnastik- och idrottshögskolan

Kungl. Gymnastiska Centralinstitutet. Gymnastik- och idrottshögskolan FRÅN Kungl. Gymnastiska Centralinstitutet TILL Gymnastik- och idrottshögskolan En betraktelse av de senaste 25 åren som del av en 200-årig historia Redaktör Suzanne Lundvall Gymnastik- och idrottshögskolan

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LAU935 Professionell förändring i läraryrket, 30 högskolepoäng Professional Development in the Teacher Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT 1 Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Mentorer avgör, i samverkan med studenter

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA. Ämnets syfte

IDROTT OCH HÄLSA. Ämnets syfte IDROTT OCH HÄLSA Idrott, friluftsliv och olika former av motion och rekreation har stor betydelse såväl för enskilda människors hälsa som för folkhälsan. Ämnet idrott och hälsa förvaltar ett kulturellt

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA FÖR ÅK 7-9, 15 HÖGSKOLEPOÄNG PHYSICAL EDUCATION AND HEALTH FOR SCHOOL YEAR 7-9, 15 CREDITS

IDROTT OCH HÄLSA FÖR ÅK 7-9, 15 HÖGSKOLEPOÄNG PHYSICAL EDUCATION AND HEALTH FOR SCHOOL YEAR 7-9, 15 CREDITS KURSPLAN Uppdragsutbildning Lärarlyft II 1 (5) IDROTT OCH HÄLSA FÖR ÅK 7-9, 15 HÖGSKOLEPOÄNG PHYSICAL EDUCATION AND HEALTH FOR SCHOOL YEAR 7-9, 15 CREDITS Basdata Kursen är en uppdragsutbildning inom ramen

Läs mer

ÄENA23, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄENA23, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄENA23, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) 2018-08-16 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 2 för grundlärare F-3: Didaktik och bedömning

Läs mer

För att bli behörig i ett ämne krävs att sökanden har utbildning i ämnet.

För att bli behörig i ett ämne krävs att sökanden har utbildning i ämnet. Bilaga 1 Nationella krav Allmänt krav För att bli behörig i ett ämne krävs att sökanden har utbildning i ämnet. Förskollärare Sökandes utbildning ska vara en utbildning med förskollärarinriktning i utbildningslandet.

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

IDROTT OCH HÄLSA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet IDROTT OCH HÄLSA Idrott, friluftsliv och olika former av motion och rekreation har stor betydelse såväl för enskilda människors hälsa som för folkhälsan. Ämnet idrott och hälsa förvaltar ett kulturellt

Läs mer

Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT

Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT Fortbildning för rektorer MÅLDOKUMENT Beställningsuppgifter: Wolters Kluwers kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@wolterskluwer.se www.skolverket.se/publikationer

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i den utbildningsvetenskapliga kärnan och är en

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle

ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄEND02, Engelska II, 15 högskolepoäng English II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

KOMMENTARDEL till inriktningen. Svenska som andraspråk för blivande lärare

KOMMENTARDEL till inriktningen. Svenska som andraspråk för blivande lärare = Kommentarmaterial Gäller fr.o.m. ht 07 Svenska som andraspråk för blivande lärare KOMMENTARDEL till inriktningen Svenska som andraspråk för blivande lärare 1. Förklaring av centrala begrepp Innehållet

Läs mer

Göteborg 19 oktober Idrott och hälsa. lars-ake.backman@skolverket.se

Göteborg 19 oktober Idrott och hälsa. lars-ake.backman@skolverket.se Göteborg 19 oktober Idrott och hälsa lars-ake.backman@skolverket.se Varför idrott och hälsa i grundskolan? Varför idrott och hälsa? Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har

Läs mer

LID110, IDROTTSVETENSKAP, GRUNDKURS, 30 högskolepoäng

LID110, IDROTTSVETENSKAP, GRUNDKURS, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LID110, IDROTTSVETENSKAP, GRUNDKURS, 30 högskolepoäng Sport Science and Teaching I, Introductory Course, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP L9ID20 Idrott och hälsa II, 15 högskolepoäng Physical education and health II, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Elevsamtal med eleverna kring deras lärande

Elevsamtal med eleverna kring deras lärande Grundskoleavdelningen Goda exempel Sida 1 (7) Elevsamtal med eleverna kring deras lärande Hämtad från Tallkrogens skola Uppdaterad: 2017-08-22 Pedagogerna i Tallkrogens skola har arbetat fram frågeställningar

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. ht 2011, och reviderad för antagna fr. o. m 2015

UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. ht 2011, och reviderad för antagna fr. o. m 2015 UTVECKLINGSGUIDE YRKESLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. ht 2011, och reviderad för antagna fr. o. m 2015 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Inledning till presentationen "Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande"

Inledning till presentationen Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande Inledning till presentationen "Nyanlända och argumenterande text. En undersökning av nyanlända och deras lärande" Språkforskningsinstitutet tillhör FoU-enheten vid Utbildningsförvaltningen i Stockholm

Läs mer

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.

SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22. KURSPLAN KPU 1 (5) SKOLANS UPPDRAG OCH LÄRANDETS VILLKOR I KPU, 22,5 HÖGSKOLEPOÄNG THE OBJECTIVE OF SCHOOLING AND CONDITIONS OF LEARNING, 22.5 CREDITS Basdata Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 4 för ämneslärare 7-9: Didaktik och bedömning Kursplan: UV6019 VT 2018 VFU-period: v. 19-20 Maria Godolakis

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Varför språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Att bygga upp ett skolspråk för nyanlända tar 6-8 år. Alla lärare är språklärare! Firels resa från noll till

Läs mer