Handbok för avtalsarbete mellan polis och kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handbok för avtalsarbete mellan polis och kommun"

Transkript

1 Handbok för avtalsarbete mellan polis och kommun

2 Utgivare Polismyndigheten i Stockholms län, 2014 Produktion Kommunikationssektionen Foto Lars Hedelin

3 Guide för avtalsarbete Sedan hösten 2012 har Polismyndigheterna i Stockholms län och på Gotland, tillsammans med Stockholms stad, Södertälje kommun, Botkyrka kommun och Region Gotland, bedrivit ett pilotprojekt med syfte att stärka och utveckla befintlig samverkan. Projektet har bland annat resulterat i en avtalsmodell med en särskild avtalsmall för samverkan mellan polis och kommun. Denna guide har tagits fram som ett komplement till avtalsmallen. Guiden riktar sig till funktioner inom Polisen och kommunen som i dag arbetar, eller i framtiden kommer att arbeta, med samverkan. Syftet med guiden är i första hand att ge stöd och handledning i arbetet som följer efter att avtalsmallen har tecknats, men även till viss del förklara bakgrunden till avtalsmallens innehåll. Det finns inom samverkan ett flertal olika begrepp och formuleringar som betyder ungefär samma sak. Exempel på sådana begrepp är: överenskommelse/avtal, handlingsplan/åtgärdsplan, problembild/lägesbild. Ödsla inte tid på att använda rätt benämningar utan försök istället att få till stånd en samverkan som leder till så framgångsrika åtgärder som möjligt mot lokala problem.

4 Handbok för avtalsarbete 4 Arbetsprocessen huvudavtal och underavtal Avtalsmodellen sker i en tvåstegsprocess. Först tecknas avtalsmallen som är ett huvudavtal med övergripande förutsättningar för samverkan. Därefter tecknas ett mer detaljerat underavtal som bygger på lokala förhållanden inom huvudavtalets ramar. För att så långt som möjligt säkerställa att samverkan blir framgångsrik fastställs vissa förutsättningar redan i huvudavtalet, därefter anpassas underavtalet efter de lokala förhållandena. Huvudavtalet löper under fyra år för att få kontinuitet i samverkan samt för att undvika att för mycket tid läggs på själva avtalstecknandet. Enkelt uttryckt kan man säga att huvudavtalet är en beställning från beslutsfattare på strategisk nivå till tjänstemän på operativ nivå. Ibland kan det vara samma person som tecknar båda avtalen på grund av mandat och/eller delegationsordning. Huvudavtalet kan ses som ett handslag där man förbinder sig till att tillsammans utforma det praktiska arbetet som sedan fastställs i ett underavtal. Avtalsarbetet sker alltså i två nivåer för att säkra den gemensamma processen. Det underlättar arbetet om kommunen är indelad i flera stadsdelar med egna förvaltningar. Ett huvudavtal tecknas då med hela kommunen och därefter tecknas underavtal med respektive stadsdel. Man kan också tänka sig att flera kommuner går ihop och tecknar ett huvudavtal med Polisen och att det sedan upprättas underavtal med respektive kommun. På följande sidor anges de olika områden som ska finnas med i underavtalet, vad som ska skrivas in förklaras särskilt. Det ges också förslag på hur man kan tänka kring de olika områdena för att uppfylla de krav som ställs i huvudavtalet.

5 Handbok för avtalsarbete 5 Parter och avtalets omfattning Här regleras vilka parter som ingår avtalet. Parterna är i regel samma som i huvudavtalet men kan vara en annan organisatorisk enhet, exempelvis polisområde/lokalpolisområde eller kommun/stadsdel. För att verkligen kunna anpassa samverkan mot de lokala förhållandena är vår rekommendation att underavtalet inte rör mer än en kommun eller stadsdel. Det är viktigt att veta vem som faktiskt har mandat eller delegation att ingå denna typ av avtal. Från Polisens sida kommer det främst att vara lokalpolisområdeschefer som tecknar underavtal. Kommunen utser sin företrädare, vanligtvis kommundirektör eller motsvarande. Avtalstid Underavtalet löper under två år och är mer detaljerat än huvudavtalet, och kan därför behöva justeras under tiden. Det finns möjlighet att på samma sätt som i huvudavtalet skriva in en möjlighet att förlänga avtalstiden efter samråd mellan parterna. Särskilt viktigt är det att vara medveten om att Polisens och kommunernas verksamhets- och budgetprocesser ser olika ut och går i olika tidsperspektiv. Avtalstid på två år Eventuellt möjlighet till förlängning Parter (organisatorisk enhet), adress och organisationsnummer Vilket geografiskt område som det gäller (kommun eller stadsdel) Avtalstecknare (längst bak i underavtalet)

6 Handbok för avtalsarbete 6 Samverkansorganisationen Samverkan är både av strategisk, långsiktig karaktär samt med operativt fokus. Huvudavtalet ställer krav på att båda perspektiven hanteras och i många fall finns det behov av att ha olika forum för de strategiska frågorna och de operativa frågorna. En anledning är att det kan finnas behov av olika kompetenser och mandat beroende på frågans karaktär. För att kunna koppla rätt åtgärd behövs det ibland djupare detaljkunskap i ämnet än vad som är möjligt att ha på strategisk nivå. Det finns inget egenvärde i sig att ha flera forum, så om frågorna kan hanteras i ett gemensamt forum är det positivt. Det viktigaste är att ha en organisation som borgar för verkstad, det vill säga att organisationen underlättar och stödjer den operativa verksamheten. Det är också bra om de olika forumens mål och syfte framgår, det är då lättare att skilja olika forum åt, särskilt gentemot forum som inte ingår i den avtalade strukturen. De kan vara bra att tydliggöra forumen med en organisationsskiss. Vilka forum som ska finnas Eventuellt mål och syfte för varje forum Eventuell organisationsskiss Av huvudavtalet framgår det att forumen ska vara gemensamt ägda vilket skapar delaktighet över tid, då båda parter har lika stort ansvar för forumens utformning och innehåll. Genom att också införa ambulerande ordförandeskap stärks engagemanget ytterligare. Vilken funktion som är ordförande för varje forum För att avtalsarbetet ska löpa på smidigt är det viktigt att parterna företräds av funktioner med likvärdigt och tillräckligt mandat. Idealet är självklart att samtliga är beslutsföra i de frågor som hanteras i aktuellt forum, så att ingen part behöver gå hem och fråga. Huvudavtalet ställer därför som grundkrav att representanterna i samverkansforumen ska ha mandat, eventuellt genom delegation, över de frågor som tas upp. Vilka funktioner som ska delta i varje forum Hur ofta ett forum ska sammanträda kan variera beroende av vilken typ av frågor som hanteras, men också av vilka behov som finns inom området. Sammanträdesfrekvensen påverkas till exempel av om det är strategiska eller operativa frågor samt hur brottsutsatt området är. Hur ofta varje forum ska sammanträda Parterna ska utse en samordningsfunktion. Samordnarna ska ansvara för beredning och koordinering när det gäller samverkansforumen. De är också nyckelfunktioner genom att de oftast är vägen in i organisationen och en viktig drivkraft i själva samverkansprocessen. Många gånger kräver rollen minst en halvtidstjänst och ibland även en heltidstjänst. Om det inte finns resurser att avsätta inom organisationen kan en lösning vara att tillsammans anställa någon till 50% vardera. Vilka arbetsuppgifter som samordnarna ska ha Vilken resurs varje part ska bidra med till samordnarfunktion.

7 Handbok för avtalsarbete 7 Lokal problembild När det gäller samverkan mellan polis och kommun, som syftar till att minska brottsligheten och öka tryggheten, så det viktigt att ha koll på läget, enkelt sammanfattat kunskap om hur det ser ut i kommunen eller stadsdelen. Parterna ska kartlägga den lokala problembilden tillsammans och det är avgörande för det fortsatta arbetet att båda parterna känner igen sig i bilden av kommunen eller stadsdelen. Arbetet med att ta fram en problembild kan antingen ske genom att respektive part, utifrån interna dokument och statistik, först tar fram sin problembeskrivning för att sedan tillsammans besluta om inom vilka områden en fördjupad analys behövs. Alternativt kan parterna redan från början gemensamt ta fram problembilden, det är då viktigt att båda parter är likvärdigt delaktiga i processen. För att problembilden ska ge så rättvisande bild av verkligheten som möjligt är det viktigt att lyfta på alla stenar och inte bara fokusera på det uppenbara. Hur den lokala problembilden har tagits fram Det är svårt för någon att ha överblick över brottsligheten och tryggheten i ett område. För att få en så heltäckande bild som möjligt är det avgörande att kunskap inhämtas från flera olika källor. Brottsstatistik, lokala trygghetsundersökningar och drogvanemätningar är en bra utgångspunkt. Dessa källor kan beskriva de lokala problemens omfattning men kan behöva kompletteras med fler perspektiv. De som bor och verkar i kommunen har ofta stor kunskap om hur det ser ut i ett område. Det är viktigt att fånga upp deras erfarenheter och synpunkter genom till exempel intervjuer och möten. Medborgardialoger är ett viktigt forum för polis och kommun för att få en bild av hur de boende upplever tryggheten i sin kommun. Det är dock viktigt att tänka på att medborgarna är en tämligen heterogen grupp och består ofta av män, kvinnor, unga, äldre, personer som bott längre i området och personer som är nyinflyttade.

8 Handbok för avtalsarbete 8 Genom att vara kreativ kan olika medborgardialoger anordnas för att på så sätt få en bättre bild av läget. Glöm inte heller bort era egna medarbetare som ofta har både en övergripande bild och en ögonblicksbild av läget, deras erfarenheter är en värdefull källa till problembilden. Redovisa alltid vilka källor som har använts för att ta fram den lokala problembilden i underavtalet. Det är bland annat viktigt för uppföljningen och vid personalförändringar. Vilka källor som har använts som underlag till den lokala problembilden När den lokala problembilden är framtagen påbörjas arbetet med avgränsningar och prioriteringar mellan de problem som har identifierats. De samverkansområden som prioriteras ska skrivas in i underavtalet. Det finns några områden som alltid ska ses över lite extra noggrant och det är kommunens eller stadsdelens läge när det gäller ungdomar, brottsoffer och organiserad brottslighet. För att samverkan ska vidareutvecklas är det av stor betydelse att parterna tillsammans hittar nya områden och vägar än den traditionella samverkan som många gånger huvudsakligen består av brottsförebyggande åtgärder mot ungdomar. Utredningsverksamheten är ett område som visar tecken på att ytterligare och utvecklade samverkansåtgärder kan behövas för att nå bättre resultat. Ibland är vissa problem av mer tillfällig karaktär medan andra kan ha funnits med under en längre tid. Hastigt uppkomna problem, exempelvis social oro, kan ibland härledas ur ett underliggande långsiktigt problem. Vilka samverkansområden som har prioriterats Nedanstående områden ska regleras i bilagor till underavtalet. Bilagorna ska kunna bytas ut kontinuerligt utan att underavtalet påverkas. Det är viktig att tydligt beskriva under vilka förutsättningar som bilagorna kan uppdateras, vem som beslutar om det och hur det praktiskt ska gå till. Bilagor Åtgärdsplaner Åtgärdsplanerna är grunden för verkstaden i samverkan och ska innehålla aktiviteter som parterna ska genomföra separat eller gemensamt. För varje prioriterat samverkansområde ska en åtgärdsplan med mål och syfte upprättas. För att kunna vidta så effektiva åtgärder som möjligt med tydlig ansvarsfördelning är det viktigt att det framgår vad en aktivitet innebär, vem som är ansvarig, tid för genomförande och vad parterna förbinder sig till att genomföra. Frågor av typ var när, hur, vem och varför kan många gånger ge vägledning. Tänk på att löptiden på åtgärdsplanerna bör varieras utifrån vilken aktivitet åtgärdsplanen avser. Vissa åtgärdsplaner kanske löper på samma tid som avtalet medan andra är kortare. Att skriva in i varje åtgärdsplan: Mål och syfte Ansvarig Tid för genomförande Varje parts åtagande Finansiering Kommunikationsplan Kommunikation spelar en viktig roll för förankringen av innehållet i avtalen, både externt och internt. Det som kommuniceras ska baseras på fakta och beskriva de aktiviteter som genomförs. I samband med att underavtal tecknas ska det enligt huvudavtalet upprättas en kommunikationsplan. Det anses vara en framgångsfaktor att kommunicera budskap tillsammans. Det är därför viktigt att kommunikationsplanen är ett gemensamt dokument för båda parter med enhetliga och ömsesidiga budskap. Kommunikationsplanen bör kortfattat beskriva mål och syfte för att skapa en gemensam målbild av vad en tydligare samverkan mellan polis och kommun syftar till. Det finns en kommunikationsmall som kan användas för att förklara varför samverkan behövs och den förväntade nyttan för samhället. Mallen förtydligar också hur den gemensamma

9 Handbok för avtalsarbete 9 kommunikationen mellan polis och kommun kan utformas och genomföras. Uppföljning För att ta reda på vilken skillnad samverkan inneburit, och för att kunna identifiera förbättringsåtgärder, är uppföljning viktig för den fortsatta utvecklingen. Uppföljning innebär att parterna gemensamt granskar om respektive part har uppfyllt sina åtaganden, hur arbetsprocessen fungerat och hur genomfört arbete har påverkat problemen. En bra utvärdering kräver noggranna förberedelser och kännedom om de åtgärder som beslutades verkligen genomförts. Därefter kan vi se om problemet minskat i sin omfattning eller ändrat karaktär. Den svåraste delen i en utvärdering är att kunna dra säkra slutsatser om huruvida det är den genomförda åtgärden som har påverkat problemet. Att ha någon form av kontrollgrupp, till exempel i ett annat bostadsområde som vi kan jämföra våra resultat mot, är många gånger en förutsättning för att vi ska kunna uttala oss om eventuella effekter. Skilj mellan processuppföljning (vad, hur och varför något har genomförts), produktionsuppföljning (hur många gånger en viss aktivitet har genomförts) och effektuppföljning (på vilket sätt åtgärden har påverkat det verkliga problemet). Kontaktuppgifter till kontaktpersoner För att underlätta kommunikationen gällande formalia i avtalet kan parterna utse varsin kontaktperson. Förslagsvis skrivs kontaktpersonernas kontaktuppgifter in som en bilaga till underavtalet. Övrigt Precis som i huvudavtalet kan mer formella åtgärder som har samband med avtalet skrivas in i egna bestämmelser, exempelvis ändringar och tillägg till underavtalet, information och tvist. Du som vill ha fördjupad kunskap kan ta del av rapporten: Samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete. Brottsförebyggande rådet 2010, ISBN Att skriva in i uppföljningsplanen: Hur uppföljning ska göras av den valda samverkansorganisationen, källor till den lokala problembilden, åtgärdsplanerna och kommunikationsplanen (metod) Ansvarig för uppföljning av varje område Hur ofta uppföljningen av varje område ska ske.

10 Anteckningar

11

12 Polismyndigheten i Stockholms län i samverkan med: polisen.se

Samverkansavtal med gemensamma medborgarlöften mellan Kalmar kommun och polismyndigheten region syd/lokalpolisområde Kalmar

Samverkansavtal med gemensamma medborgarlöften mellan Kalmar kommun och polismyndigheten region syd/lokalpolisområde Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Sofie Lagercrantz 2016-08-17 KS 2016/0688 50163 Kommunstyrelsen Samverkansavtal med gemensamma medborgarlöften mellan Kalmar kommun och polismyndigheten

Läs mer

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Jag kommer berätta om

Läs mer

Projektplan för pilotprojekt lokala medborgarlöften

Projektplan för pilotprojekt lokala medborgarlöften 2014-09-04 Version 1.0 Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten Ju 2012:16 Projektplan för pilotprojekt lokala medborgarlöften 2 Bakgrund De lokala medborgarlöftena är en del av Polismyndighetens

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380 Tjänsteutlåtande 1 (6) Kommunstyrelsen Översyn av kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete Ärendet Brottsförebyggande arbete och trygghetsfrågor är prioriterade uppgifter för Danderyds

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-05-17, 75 För revidering ansvarar:

Läs mer

Kommunikationsplan. Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen

Kommunikationsplan. Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen Bilaga 6 Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen Bakgrund och syfte Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen

Läs mer

Projektdirektiv OP-1, Den lokala polisverksamheten

Projektdirektiv OP-1, Den lokala polisverksamheten Projektdirektiv 2013-04-25 Ju 2012:16/2013/13 Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten Ju 2012:16 Projektdirektiv OP-1, Den lokala polisverksamheten Den nya Polismyndigheten ska inleda sin verksamhet

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse mellan Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun Samverkansöverenskommelse Lokalpolisområde Alingsås och Vårgårda kommun träffar följande överenskommelse avseende samverkan

Läs mer

Malmö Trygg och säker stad

Malmö Trygg och säker stad Malmö Trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö 2012-2016 Malmö trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö 2012-2016

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Bakgrund I februari 2007 beslutade Rikspolisstyrelsen om nationella direktiv angående samverkan mellan Polismyndigheter

Läs mer

Resultat av enkätundersökningar

Resultat av enkätundersökningar Bilaga till rapport Ombildningen till en sammanhållen polismyndighet. Slutrapport (2018:18) Bilaga 3 Resultat av enkätundersökningar Inom ramen för Statskontorets utvärdering av ombildningen av Polisen

Läs mer

Kommunikationsplan. Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen

Kommunikationsplan. Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen Bilaga 6 Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen Bakgrund och syfte Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen

Läs mer

Piteå kommuns styrande dokument

Piteå kommuns styrande dokument Piteå kommuns styrande dokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns styrande dokument Policy 2008-02-11, 4 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL - UNDERAVTAL

SAMVERKANSAVTAL - UNDERAVTAL SAMVERKANSAVTAL - UNDERAVTAL 1. BAKGRUND Närpolisområde Botkyrka har genom samverkansavtal (övergripande avtal, benämnt Avtalet ) med Botkyrka kommun åtagit sig att med tillämpning av Avtalets bestämmelser

Läs mer

INTRAPRENADER Policy och riktlinjer

INTRAPRENADER Policy och riktlinjer INTRAPRENADER Policy och riktlinjer Förslag Baserat på beslut i kommunstyrelsen 2006-01-10, samt medbestämmandeförhandlingar 2005-11-16 och 2005-12-01 Alternativa driftformer Kommunfullmäktige i Eksjö

Läs mer

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Innehåll Politisk förankring. Trygg i Göteborg

Läs mer

INTRAPRENADER Policy Kiruna Kommun

INTRAPRENADER Policy Kiruna Kommun INTRAPRENADER Policy Kiruna Kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2009-02-23 11 Intraprenader En intraprenad är en enhet inom den kommunala förvaltningen med utökade befogenheter samt utökat ansvar för

Läs mer

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Börjesdotter Carina Datum 2016-01-18 Diarienummer KSN-2016-0063 Kommunstyrelsen Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Samverkan Trygg och säker stad

Samverkan Trygg och säker stad Samverkan Trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse kommun och polis - samverkan i lokalt brottsförebyggande arbete Nationell handlingsplan (RPS 2008) Handbok Samverkan i lokalt brottsförebyggande

Läs mer

Samverkan mellan polis och kommun

Samverkan mellan polis och kommun Samverkan mellan polis och kommun Brottsförebyggande arbete utifrån överenskommelser 1 Bakgrund samverkansöverenskommelser Nationell handlingsplan från RPS 2008 Överenskommelserna ska tydliggöra parternas

Läs mer

Samverkansavtal och handlingsplan för år 2013

Samverkansavtal och handlingsplan för år 2013 Samverkansavtal och handlingsplan för år 2013 För brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete i Gullspångs kommun Samverkan mellan Gullspångs kommun och Polismyndigheten i Västra Götalands län, Polisområde

Läs mer

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i..

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Långsiktig samverkan mellan Polisen och SDF inom Göteborgs stad 1 Arbetsprocessen 6. Uppföljning 1. Lägesbild 5. Aktivitet Åtgärd 4.

Läs mer

Policy för Piteå kommuns styrande dokument

Policy för Piteå kommuns styrande dokument Policy för Piteå kommuns styrande dokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy för Piteå kommuns styrande dokument Policy 2008-02-11, 4 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse mellan Borås Stad och Polismyndigheten, Lokalpolisområde Borås Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten, lokalpolisområde Borås, träffar följande överenskommelse

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE.

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE. Sid. 1 (5) Mellan. kommun, nedan kallad Kommunen, och Kommunförbundet Skåne, nedan kallat Kommunförbundet, har träffats följande SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

Yttrande över remiss Förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism - Handlingsplan

Yttrande över remiss Förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism - Handlingsplan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annelie Olsson 2017-08-30 BUN 2017/0562 Tfn 0480-45 30 27 Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över remiss Förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism

Läs mer

Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Farsta stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Farsta.

Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Farsta stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Farsta. 2016-12-20 Bilaga 7 Kommunikationsplan Kommunikationsplan Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Farsta stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Farsta. Bakgrund och syfte Farsta stadsdelsförvaltning

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Polismyndighetens strategi för arbete i utsatta områden

Polismyndighetens strategi för arbete i utsatta områden Polismyndighetens strategi för arbete i utsatta områden PM 2018:26 Saknr 190 Strategi 2 (7) Avser område/ämne Arbete i utsatta områden Beslutad av/titel Rikspolischef Anders Thornberg Gäller för följande

Läs mer

INRIKTNINGSBESLUT FÖR DEN NYA POLISMYNDIGHETEN 2015. Underlag för diskussioner i arbetsgrupper

INRIKTNINGSBESLUT FÖR DEN NYA POLISMYNDIGHETEN 2015. Underlag för diskussioner i arbetsgrupper INRIKTNINGSBESLUT FÖR DEN NYA POLISMYNDIGHETEN 2015 Underlag för diskussioner i arbetsgrupper HÄR ÄR VI I ARBETET I och med att inriktningsbeslutet fattades i oktober 2013 är fas 3 och 4 avslutat. Ungefär

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Inledning och läsanvisning Kommunallagen reglerar inte arbetsuppgifter och ansvar för kommunens ledande tjänsteman kommundirektören/kommunchefen.

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2015-10-14 Riktlinjer för styrdokument Kommunstyrelsen 2015-10-14 1 (4) Riktlinjer för styrdokument Inledning Styrdokument

Läs mer

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9420 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av kommunfullmäktige 1995-06-12, 91, med ändring i kommunstyrelsen 1996-12-02, 271, med ändring i kommunfullmäktige 2001-10-08, 147, 2003-01-20, 5, 2005-10-24, 20, 2008-12-08, 213, 2013-06-11,

Läs mer

Samverkan Trygg och säker stad

Samverkan Trygg och säker stad Samverkan Trygg och säker stad Malmö Trygg och säker stad 2012-2016 Övergripande mål Att öka den upplevda tryggheten bland Malmöborna och minska utsattheten för brott. Indikatorer: Trygghetsmätning, aktuell

Läs mer

KUNSKAPSHUS FÖR ATT VÄRNA DEMOKRATIN MOT VÅLDSBEJAKANDE MILJÖER. Strategisk handlingsplan för inrättande av Kunskapshus

KUNSKAPSHUS FÖR ATT VÄRNA DEMOKRATIN MOT VÅLDSBEJAKANDE MILJÖER. Strategisk handlingsplan för inrättande av Kunskapshus KUNSKAPSHUS FÖR ATT VÄRNA DEMOKRATIN MOT VÅLDSBEJAKANDE MILJÖER Strategisk handlingsplan för inrättande av Kunskapshus KUNSKAPSHUS FÖR ATT VÄRNA DEMOKRATIN MOT VÅLDSBEJAKANDE MILJÖER Strategisk handlingsplan

Läs mer

Medborgarlöften och lokal samverkan. Förebygg.nu 2015-11-12

Medborgarlöften och lokal samverkan. Förebygg.nu 2015-11-12 Medborgarlöften och lokal samverkan Förebygg.nu 1 Resan till en Polismyndighet 2011-2012 2013-2014 2015-2016 Utreda en sammanhållen polis Polisorganisationskommittén Ombilda 23 myndigheter till en polismyndighet

Läs mer

Policy för intraprenader i Halmstads kommun

Policy för intraprenader i Halmstads kommun Policy för intraprenader i Halmstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 12 december 2017, 155 1. Policy En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell överenskommelse

Läs mer

Brottsförebyggande program. för Ronneby kommun

Brottsförebyggande program. för Ronneby kommun Brottsförebyggande program för Ronneby kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 2012-04-26 Antagen: KF 121/2012 Innehållsförteckning Lokala brottsförebyggande rådets uppgift... 2 Ronneby

Läs mer

Medborgarlöfte Essunga 2019

Medborgarlöfte Essunga 2019 Vårt löfte till Dig Polisen och Essunga kommuns gemensamma medborgarlöfte för 2019 är att förebygga och förhindra bruk av droger i skolmiljö, i trafiken och på övriga offentliga platser samt att förebygga

Läs mer

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun

för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun 2019-01-30 Diarienummer: Ks2016/0193.074 Handlingsplan för brottsförebyggande arbete i Ljungby kommun Gäller från: 2019-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommundirektören Utarbetad av: Säkerhetssamordnare,

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Processledningsmodell för Kungälvs kommun

Processledningsmodell för Kungälvs kommun Processledningsmodell för Kungälvs kommun Anvisning Diarienummer: KS 2016/0898 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beslutad av: Förvaltningsledning Datum för beslut: 2016-08-29 Giltighetstid: 2019-12-31 Handläggare:

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Reglemente för Trygghetsrådet (BRÅ) i Ånge

Reglemente för Trygghetsrådet (BRÅ) i Ånge Kommunstyrelsen Reglemente för Trygghetsrådet (BRÅ) i Ånge Dokumentansvarig: Elin Rapp Fastställd av: kommunstyrelsen Omfattar: Trygghetsrådet Fastställd när: 2016-04-24, 89 Revideras: I samband med översyn

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete mot våldsbejakande extremism.

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete mot våldsbejakande extremism. Handlingsplan mot våldsbejakande extremism för Nykvarns kommun KS/2017:395 Övergripande styrdokument Handlingsplan mot våldsbejakande extremism är det övergripande styrdokumentet för Nykvarns kommuns arbete

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Tyresö kommun

Instruktion för kommundirektören i Tyresö kommun Instruktion för kommundirektören i Tyresö kommun Beslutsdatum 2017-12-06 Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen Dokumentägare Chef kommunkansli Diarienummer 2017/KS 0388 003 Giltighetstid Gäller

Läs mer

Bilaga 2: Handboken i korthet

Bilaga 2: Handboken i korthet Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 2: Handboken i korthet Hur ska bilagan användas? Denna bilaga sammanfattar Handbok för strategisk kommunal vattenplanering. Den beskriver övergripande

Läs mer

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Specifikation gällande samarbete och styrning inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Allmänt Specifikationen anger hur samarbete och styrning hanteras inom samarbetsorganisationen.

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

Reglemente för kommunstyrelsens rådgivande organ och särskilda kommittéer

Reglemente för kommunstyrelsens rådgivande organ och särskilda kommittéer 2017-12-20 1(6) Reglemente för kommunstyrelsens rådgivande organ och särskilda kommittéer Reglementet har antagits av kommunfullmäktige 2014-09-24, 193. Reviderat 2017-12-20 192. Reglementet ersätter Kf

Läs mer

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Järfälla Bilaga 1 till samverkansöverenskommelse mellan polismyndigheten i Järfälla och Järfälla kommun Oktober 2016 1. SAMVERKANSOMRÅDEN Nedanstående

Läs mer

Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen

Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen Användarhandbok och genomförandestöd i samband med planerade eller påkallade samverkansmöten Version 1.0 - Slutlig 2 1. BAKGRUND Samverkan mellan

Läs mer

En nationell strategi för validering. Kvalité i validering 12 september 2017

En nationell strategi för validering. Kvalité i validering 12 september 2017 En nationell strategi för validering Kvalité i validering 12 september 2017 Kort om delegationen Tillsattes i november 2015 - slutredovisas december 2019 Består av arbetsmarknadens parter och myndigheter

Läs mer

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET 1 Dnr SU 671-0384-10 Dok nr 1 KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET Fastställd av rektor 2010-03-25 2 INNEHÅLL sida 1 Syfte och mål 3 2 Händelser som omfattas av krisplan 3 3 Krisledningsstruktur 4 3.1 Krisledningsgruppen

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Datum: 19 02 22 Dokumentet gäller för: Lokala Närsjukvårdsgrupper Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal är en samverkansorganisering som funnits

Läs mer

Lokal styrning av TRIS. Stöd i arbetet

Lokal styrning av TRIS. Stöd i arbetet Lokal styrning av TRIS Stöd i arbetet Vad syftar dokumentet till? I TRIS har vi en styrning på två nivåer där TRIS Länsstyrgrupp ansvarar för den länsgemensamma modellen och de lokala styrgrupperna för

Läs mer

Bilaga 17 Mall för operativt samverkansavtal med GSIT 2.0- leverantören Dnr: 2.4.2-7622/2015 Förfrågningsunderlag 2016-01-11

Bilaga 17 Mall för operativt samverkansavtal med GSIT 2.0- leverantören Dnr: 2.4.2-7622/2015 Förfrågningsunderlag 2016-01-11 Bilaga 17 Mall för operativt samverkansavtal med GSIT 2.0- leverantören Dnr: 2.4.2-7622/2015 Förfrågningsunderlag stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan

Läs mer

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET 1 SU FU-2.11.1-3666-14 KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET Fastställd av rektor 2014-12-18 2 INNEHÅLL 1 Syfte och mål 3 2 Händelser som omfattas av krisplan 3 3 Krisledningsstruktur 4 3.1 Krisledningsgruppen

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg,

Läs mer

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal

Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal Kommentarer och riktlinjer för tillämpning av Håbo kommuns samverkansavtal RIKTLINJER Ersätter alla tidigare kommentarer och riktlinjer Samverkansavtalets övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL),

Läs mer

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 MILJÖMÅL MED HANDLINGSPLAN 1 2014-12-18 Dnr V 2014/1687 Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 Mål 1: Identifiera direkt och indirekt miljöpåverkan, lagkrav och organisation

Läs mer

Handlingsplan för persondataskydd

Handlingsplan för persondataskydd Kommunledningskontoret Handlingsplan för persondataskydd Dokumentansvarig: Anders Lindqvist, Verksamhetsutvecklare Fastställd av: Kommunstyrelsen, Dnr KS 18/226 Omfattar: Koncernen Ånge kommun Fastställd

Läs mer

Riktlinjer för områdesutveckling

Riktlinjer för områdesutveckling Riktlinjer för områdesutveckling i Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:173 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 31 mars 2016

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Örebro kommun

Riktlinjer för styrdokument Örebro kommun 2014-03-11 Ks 182/2013 Riktlinjer för styrdokument Örebro kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen, den 18 mars 2014 Dokumentansvarig på politisk nivå; Kommunstyrelsens ordförande Dokumentansvarig på tjänstemannanivå;

Läs mer

ISBRYTARSTRATEGI den 22 februari 2012. Isbrytarstrategi

ISBRYTARSTRATEGI den 22 februari 2012. Isbrytarstrategi Isbrytarstrategi Inledning Industrin i Sverige är beroende av att sjöfarten fungerar året runt för att kunna producera och exportera varor. Med tanke på landets geografiska läge och transportlängden utgör

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Nationellt kliniskt kunskapsstöd Flera år tillbaka inom Landstinget Sörmland har behovet av Sörmland Fakta aktualiserats av främst primärvårdens läkargrupp Beredning har skett genom : PrimUS (Primärvårdens

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Polisområdeschef till Västmanland i region Mitt

Polisområdeschef till Västmanland i region Mitt Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Polisområdeschef till Västmanland i region Mitt Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående

Läs mer

VÄGEN TILL EN POLISMYNDIGHET 2015. 2013 10 21 Arbetet med Polissamordningen

VÄGEN TILL EN POLISMYNDIGHET 2015. 2013 10 21 Arbetet med Polissamordningen VÄGEN TILL EN POLISMYNDIGHET 2015 2013 10 21 Arbetet med Polissamordningen Vad? 21>1 Dagens 21 polismyndigheter, RPS och SKL slås samman Enig riksdag En enig riksdag bakom sammanslagningen Thomas Rolén

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun 11 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 7 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

Handlingsplan Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län - Gnosjö Kommun

Handlingsplan Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län - Gnosjö Kommun Handlingsplan 2011 - Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län - Gnosjö Kommun 2011-08-30 1. Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan polis och kommun

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker

Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef till HR-direkt Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående polismyndigheter, Rikspolisstyrelsen

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL MELLAN JÄMTLANDS KOMMUNER OCH CENTRUM MOT VÅLD

SAMVERKANSAVTAL MELLAN JÄMTLANDS KOMMUNER OCH CENTRUM MOT VÅLD 1(4) SAMVERKANSAVTAL MELLAN JÄMTLANDS KOMMUNER OCH CENTRUM MOT VÅLD Den länsgemensamma verksamheten Centrum mot våld (CMV) startade 2011 i projektform genom statliga medel. I Sociala samrådsgruppen den

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR & ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Göteborgs Stad & Västra Götalandsregionen Version 2, 2013-02-26 INNEHÅLL INLEDNING... 3 1 MYNDIGHETENS ARKIVORGANISATION...

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Informationspolicy. Allmänt

Informationspolicy. Allmänt Informationspolicy Allmänt Det är självklart och nödvändigt för Rättviks kommun att kunskap och spridning av information sker både inåt och utåt i den kommunala koncernen. Kommunen ska vara en föregångare

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m.

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. Sida: 1 av 12 Avtal mellan Arbetsförmedlingen och Saco-S Arbetsförmedlingen avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2010-T) Avtalstidens längd 1 Parterna träffar ett tillsvidareavtal

Läs mer

Chef för lokalpolisområde till Polismyndigheten

Chef för lokalpolisområde till Polismyndigheten Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för lokalpolisområde till Polismyndigheten Vill du arbeta med polismyndighetens viktigaste uppdrag; att skapa trygghet för medborgarna och förtroende

Läs mer

Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling

Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling Region Jönköpings län Kommunal utveckling Ola Götesson 072-5724293 ola.gotesson@rjl.se Primärkommunalt samverkansorgan Förslag till handlingsplan med anledning av utvärdering av Kommunal utveckling Bakgrund

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 2017-2018 med bilaga : Handlingsplan för 2017 Överenskommelse Vara kommun och Lokalpolisområde Västra Skaraborg tecknar en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande

Läs mer

Samverkansavtal mellan Hela Människans lokala enhet där enskilda personer utgör den ideella föreningen och Hela Människan.

Samverkansavtal mellan Hela Människans lokala enhet där enskilda personer utgör den ideella föreningen och Hela Människan. Samverkansavtal mellan Hela Människans lokala enhet där enskilda personer utgör den ideella föreningen och Hela Människan. 1. Överenskommelse Hela Människan är en allmännyttig ideell förening - en rikstäckande

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-12-15, 135 Diarienummer: 2014-000378 För revidering ansvarar: Kommunchef För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Kommunchef

Läs mer

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland BILAGA C Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland Bilaga C Samarbetsorganisationen - Samarbete och styrning

Läs mer

Kommundirektörsinstruktion

Kommundirektörsinstruktion Kommundirektörsinstruktion Checklista enligt nya kommunallagen KOMMUNDIREKTÖRSFÖRENINGEN den 23 mars 2018 Kommundirektörsinstruktion Checklista enligt nya kommunallagen Den nya kommunallagen (2017:725)

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION FÖR TRYGGHETSMÄTNING (9 bilagor)

KRAVSPECIFIKATION FÖR TRYGGHETSMÄTNING (9 bilagor) BILAGA KRAVSPECIFIKATION Polismyndigheten Ekonomiavdelningen Enheten för verksamhetsstyrning och analys Datum 2015-06-10 Saknr och diarienummer 999-A168.467/2015 KRAVSPECIFIKATION FÖR TRYGGHETSMÄTNING

Läs mer

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24

Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Kommunikationsplan för projekt Medborgardialog 2012 i Gislaveds kommun 2011-11-24 Projekt Medborgardialog 2012 Inledning Det finns ett generellt behov av att öka medborgardialogen i Sverige och så även

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

E-post: Enkätundersökning: Statskontorets kartläggning av myndigheternas användning av Ekonomistyrningsverkets transaktionsdatabas (TDB)

E-post: Enkätundersökning: Statskontorets kartläggning av myndigheternas användning av Ekonomistyrningsverkets transaktionsdatabas (TDB) 1 (8) E-post: Enkätundersökning: Statskontorets kartläggning av myndigheternas användning av Ekonomistyrningsverkets transaktionsdatabas (TDB) Hej! Vi kontaktar er med anledning av att Statskontoret har

Läs mer

Kopia. Uppdrag till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter att utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet

Kopia. Uppdrag till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter att utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet Kopia Regeringsbeslut II:2 2015-12-01 Ju2015/09350/PO Justitiedepartementet Polismyndigheten Box 12256 102 26 Stockholm Uppdrag till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter att utveckla den myndighetsgemensamma

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Brå rapport 2013:21. Enkäter. Enkät till närpolischefer... 2 Enkät till poliser i yttre tjänst... 11

Brå rapport 2013:21. Enkäter. Enkät till närpolischefer... 2 Enkät till poliser i yttre tjänst... 11 Enkäter Enkät till närpolischefer... 2 Enkät till poliser i yttre tjänst... 11 1 Enkät till närpolischefer 1. a) Skriv ditt namn. b) Skriv din chefstitel. Till exempel närpolischef, områdeschef eller liknande.

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Botkyrka kommun

Riktlinjer för styrdokument i Botkyrka kommun 1 [7] Riktlinjer för styrdokument i Botkyrka kommun Dokumenttyp: riktlinje Beslutad av: kommunfullmäktige Beslutad: den 26 mars 2015 Dokumentet gäller för: alla nämnder och förvaltningar Dokumentet gäller

Läs mer

POLISSAMORDNINGEN. 2013 03 20 Genomförande 2013-2015

POLISSAMORDNINGEN. 2013 03 20 Genomförande 2013-2015 POLISSAMORDNINGEN 2013 03 20 Genomförande 2013-2015 REDAN STARTAT BYGGAS UNDERIFRÅN INSYN SAMORDNING Dagens möte Därför ska polissamordningen genomföras Utgångspunkter för polissamordningen Så ska polissamordningen

Läs mer