Projekt: Trolska Skogen-etapp 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt: Trolska Skogen-etapp 1"

Transkript

1 Journalnummer: Slutredovisning Projekt: Trolska Skogen-etapp 1 Bakgrund: Trollstigen lanserades år 2000 och har varit en årligt återkommande upplevelseteater för barn i åldern 5-10 år med vuxet sällskap. Den spelas under en sommarvecka i ett skogsområde strax utanför Mellanfjärden med skogens natur som scenografi. Därefter flyttats den till i Löa i Bergslagen för ytterligare några speldagar. Efterfrågan på biljetter var stort och vi hade inte möjlighet att ta emot alla som ville komma. En förstudie om en utveckling av teaterkonceptet Trollstigen genomfördes 2009 på uppdrag av Teaterföreningen i Mellanfjärden. Fram till nu har föreningen varje år skapat tillfälliga miljöer som sedan plockats ner för att genomföra föreställningar i för tillfället lånade, privatägt skogsområden. I studien har möjligheten av ett permanent teaterkoncept, en upplevelsepark, undersökts. Projektets syfte och mål: Anlägga de första upplevelsestationerna i Trolska Skogen en sagoskog i Mellanfjärden. skapa förutsättningar för en permanent upplevelsepark som har sin utgångspunkt i folktron och dess väsen Presentera ett nytt permanent besöksmål för barnfamiljer i regionen Genomfört: I den ca 100år gamla skogen finns nu två sagoplatser anlagda med tillhörande service. Trollenshus med plats för 50 sittande personer. Tomtarnas plats som består av två mindre näverklädda hus med en kantarellbacke mellan sig. Kantarellerna är tillverkade av fiberbetong och fungerar som stolar och bord för de besökande. Dass med en mullis 2000, byggt efter handikappmått. 300 meter spång, som gör skogen framkomlig för rullstolar, barnvagnar mm samt bevarar markens ytor så det inte slits ner. En mindre parkering är anlagd vid skogen början. Grusvägen bättrad. Planteringar gjorda, sly röjd och slystaket flätade. Kostymer sydda till följande karaktärer, troll, tomtar, gullfina och guider. Rekvisita samlad, tillverkad och inköpt till de olika miljöerna (30 småhus byggda av sfipraktikanter) Material framtaget för annonser, marknadsföring och information. Hemsida uppbyggd. Resultat och positiva effekter: Skogen öppnade för allmänheten den 1/7 och har öppet 4 timmar om dagen till 28/ personer är vårt högsta besöksantal på en dag, att jämföra med våra tidigare föreställningar där vi max tog 180 personer på en dag. Platserna fungerar bra i det dagliga öppethållandet. De fungerar också för andra kulturevenemang som ex. kurser och konserter. Möjlighet har funnits denna sommar är följa med en dramapedagog en heldag i skogen, Måla med magiska pennor och Trolldeg i trollhuset. Musikkväll har också hållit i trollhuset. I skrivande stund finns inga siffror för säsongen är inte avslutad ännu, men vi ser ett tydligt samband mellan våra besökssiffror och besökssiffrorna i närliggande företag ex. hotell, pensionat, affär, fiskbutik mfl.

2 Ny ideér till företag dyker upp och befintliga entreprenörer ser möjligheter till utveckling då besökarantalet på orten markant stigit. Det har också varit en jämnare tillströmning av besökare dagligen, då det tidigare kunde finnas tomma dagar. Erfarenheter: Stora byggnationer har gjort på mycket kort tid med enbart ideella krafter. Ideellt arbete kan vara klurigt för det är viktigt att det inte känns belastande utan lustfyllt och givande. Viktigt har varit att presentera projektet på så många platser som möjligt för att få, bilden av vad detta kan bli, att växa i så mångas fantasier som möjligt. Inbjudningar till byggdagar har delats ut både i brevlådor, via fb, via vår hemsida och vid direkt tillfrågan. En blogg har berättat om vårt dagliga arbete, vilket också skapat engagemang hos många. Att surfa på den våg som kommer, dvs inte haka upp sig på vad folk inte gör utan heja på alla som är med och drar sitt strå till stacken. God mat och gott fika, mycket viktigt när man jobbar långa pass. Höjer stämningen, energin och sammanhållningen. Genomförarna: Projektledare, idémakare Helena Brusell Scenograf/Kostymör Lina Serning Byggledare Tommy Brusell Betongskulpturer Janina Stoor Växtlighet: Karin Snell Förproduktion: Ingeli Gagner Marknadsföring: Ohappa Illustrationer: Gunilla Schellin ca 100 ideella underbara krafter från föreningen och bygden men också andra orter ex: Stockholm, Timrå, Paris, Ljusdal, Hudiksvall, Hassela, Gränsfors, Gnarp, Bergsjö, Ilsbo mfl.

3 En styrgrupp bestående av projektledare, teaterföreningens ordförande, teaterföreningens kassör, Ingeli Gagner samt representant från Nordanstigs kommun har sammanträtt 4 gånger under projektet. Teaterföreningen har fått information via mailutskick och projektblogg. Samarbete med Nordanstigs Kommun som köpt in marken för Trolska Skogen samt ingått i redovisningsgruppen för projektet. Abf -hälsingekusten har genom sitt samarbete bla. gått in med föreläsare och kursledare i ex att lägga takspån. Rabo, Råsjö kross, Sträng betong har varit ovärderliga i tillverkningen av en kantarellbacke. Sfi har haft två praktikanter hos oss under vintern. De har under sina dagar byggt småhus till skogen och samtidigt kunnat utveckla sin kunskap i det svenska språket. Flätningsindustri har lånat ut sina lokaler till oss, vilket gett möjligheten att förbygga inomhus under vintern. Naturskyddsföreningen har inventerat området flertalet gånger för att se så vi inte stör någon art och senare för att inventera växtligheten i skogen. De har också skrivit frågor som besökarna får besvara. Energibanken, Mats Andersson har lånat ut utrustning så biljettkuren kan drivas av solceller. Samt ordnat med teknik för visst ljud och ljus i installationerna. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla tekniken i parken. Restaurang Sjömärket har varit en värdefull sponsor, som möjliggjort projektet både ekonomiskt och med god mat och fika. Växbo lin har bidragit med vackra och miljövänliga tyger till guidernas dräkter. Plyfa har bidragit med plywood Myggfri.nu med myggmaskin Presentationer av projektet har skett i de lokala föreningarna ex. Hamnlyckan och Hembygdsföreningen i Jättendal. Allmäna presentationer kopplad till miniföreläsning har skett i Mellanfjärden med miljöteknik och Jättendal med entreprenörsskap. I Hassela gjordes en gemensam presentation med deras leaderprojekt Hassela äventyrsland. Presentationer har också gjorts för Boknings centaralen/ Turistbyrån,Jungfrukusten, Rotary, Kommunstyrelsen i Nordanstig, Mulle Meck, Hälsinglands museum, Hudiksvalls Sparbank, Abf- halvårsmöte i Iggesund, Region Gävleborg,kustvägen mfl. Många privatpersoner har skänkt rekvisita, bla ett timmerhus(inte använt i detta projekt), en uppstoppad uv, möbler, tyger, dator, rekvisita av alla de slag och oändligt mycket mera. Varför genomföra detta projekt? Vi ville hitta ett nytt sätt att använda skogens rum och göra det naturligt att vistas i skogen. Utveckla föreställningsformen, till att bli grunden i en framtida upplevelsepark, som tar avstamp i folktron och berättelserna från skogen. Projektet har två kategorier av målgrupper. Den ena är besökarna dem som ska uppleva Trolska Skogen Barnfamiljer som vill ha en interaktiv naturupplevelse i den svenska folktron. Personer med utländsk bakgrund som får möjlighet till egna nära erfarenheter av svensk naturmiljö och kulturarv Företag och organisationer på konferens Privatpersoner som vill delta i kultur- folklivs- och naturguidningar

4 Den andra kategorin är regionens entreprenörer som får en marknadsplats för sina varor och tjänster och affärsmöjligheter i och vid besöksmålet. De direkt berörda är företag och föreningar som får ökat besöksantal. De personer som sommarjobbat i Trolska Skogen 12 st timanställda mellan år. Projektets mål och resultat: Målet var att öppna ett nytt besöksmål sommaren Den 1/7 öppnades Trolska Skogen för allmänheten. Det högt satta målet på 3500besökare första sommaren är i skrivande stund passerat. Gynnat miljö och hållbar utveckling: Vi har genomfört detta projekt med så stor miljöhänsyn som möjligt inom givna ramar. Platserna i skogen är utvalda för att förändra så lite som möjligt. Trollhuset har en kraftig höjdskillnad från golv till mark för att inte gräva sönder rötter, spången är dragen efter hur träden växer. Material som färger och byggmaterial är valda med stor omsorg. Vi har ställt frågan kring miljöpåverkan vid varje inköp för att väcka medvetenhet hos handlaren. Samtal har förts med miljökonsulten Ingalill Nyberg. Solcells teknik visas på ett enkelt sätt för våra besökare. Dasset- en mullis 2000 är en väl fungerande anordning som utan el eller vatten klarar en stor mängd besökare. Samtal har också förts med Lennart Andersson, miljökämpe bosatt i Söderhamn, kring de tekniska lösningarna. Trollhuset är förberett så vi i framtiden kan isolera det utan att material vi redan byggt av förgås. Parkeringen är också byggd med framtida planer på Entrébyggnad. Har projektet arbetat med ungdomar, kvinnor och personer med utländsk bakgrund? På vilket sätt?

5 Vi har samarbetat med Sfi där två praktikanter från Burma och Eritrea deltagit i det ideella arbetet. De sista veckorna var också en kvinna från Portugal och en man från Paris mycket delaktiga i byggnationer och målning. Det ideella arbetet i sig har innefattat alla ålderskategorier från 3-86 år. Så har även föreställningarna, som idén bygger på, fungerat. Folktron i sig berättar också något om mans och kvinnoroller i äldre tider. Trollramsor mot ormbett innehåller exempelvis fler ord som hör till dåtidens kvinnosysslor och att stoppa blödningar innehåller mer ord från de manliga göromålen. Detta tror man kommer sig av att ormbett oftare drabbade barn och djur som levde närmare kvinnor och blodvite uppstod kanske oftare hos skogshuggaren. Om detta finns mycket att berätta i våra guidningar. Har projektet främjat kompetensutveckling? Vi har genom vårt samarbete med Abf genomfört föreläsningar och kurser i samband med projektets olika delar: Kurs i Teater Improvisation med Paula Mc manus Kurs i att lägga takspån med Paul Andersson Miljöteknik föreläsning - Lennart Andersson Entreprenörsskap föreläsning- Ingeli Gagner Ansiktsmålning- Petra Shara Stoor Hur har vi spridit resultatet? Projektet har fått stor uppmärksamhet i media: Expressens söndagsbilaga Aftonbladet Resa Hudiksvalls Tidning Sundsvalls Tidning Radio Gävleborg Hälsinge Sommar

6 Sommar tidning i ljusdal Egen hemsida mellanfjarden.se upplevnordanstig.se hälsingebloggen Bloggat under projekttiden för att berätta om projektet, föra ut kunskap och skapa engagemang Egen Fb sida Flyers,affischer samt annonser i st, ht, Nordanstigsbladet, Dellenbygden, hudiksvallsbladet, turistbroschyren i Nordanstig, sommar guider mm. Vilka slutsatser kan du dra från projektet? Det finns en stark längtan till gemenskap och känslan av samhörighet. Projektet har på mycket kort tid åstadkommit stora byggnationer och installationer. 1maj var där en tom skog och 1/7 slog portarna upp, till ett nytt besöksmål. Kraften i människan är fantastisk. Otroligt många har ställt upp efter sin förmåga och sin möjlighet. Några har jobbat nästan varje dag med bygget, andra har skänkt föremål och material, några har bakat och skött mat och fika servicen eller ställt upp med sin specialkunskap inom något område. Några har tagit ledigt från sina jobb för att bygga ideellt i skogen. Vissa har rest enkel resa 10 mil för att delta i byggkvällar och dagar. Det har varit en magisk tid och jag kan inte nog betona människornas, företagens och alla övrigt inblandades engagemang. Fb har varit en stor hjälp i att ställa frågor och hitta personer med vissa kunskaper eller som varit med och jobbat. Exempelvis skulle vi fästa 70 betongsvampar var av den tyngsta sorten väger 200kg. Efter en efterlysning på fb fick vi kontakt med Hassela Powerlifting och Hudik gym som hjälpte oss med en stor del av de tunga lyften. Att ta så stor miljöhänsyn som möjligt är inte enkelt. Kunskaps området är stort och man får ofta olika svar på en och samma fråga. Nyteknik utvecklas i en rasande fart, och den ekonomiska begränsningen och tidsbegränsningen sätter ibland käppar i hjulet. Kunskapsnivåerna hos handlarna är varierande, dock var vårt mål att alltid ställa frågan om vilken miljöpåverkan produkten har och vad det finns för alternativ, för att väcka medvetenhet och få möjligheten att göra ett bättre val. Miljötänket ökade också hos de deltagande i projektet. Samarbetet med Energibanken och vårt dass gör också att vi, för våra besökare, kan visa miljöteknik på ett enkelt sätt. Stort tack till alla som på olika sätt arbetat för att göra sagan till verklighet. Helena Brusell Projektledare

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Projekt Trolska Skogen (fas 1) Journalnummer: 2010-5657 Namn på LAG grupp som nominerar:

Läs mer

Välkommen till. Nordanstig. i norra Hälsingland. Här förverkligar du dina livsdrömmar

Välkommen till. Nordanstig. i norra Hälsingland. Här förverkligar du dina livsdrömmar Välkommen till Nordanstig i norra Hälsingland Här förverkligar du dina livsdrömmar N O R D A N S T I G - Naturligtvis. Här förverkligar du dina livsdrömmar. I norra Hälsingland, nära Sveriges mittpunkt,

Läs mer

Bobygdens framtid ek. förening

Bobygdens framtid ek. förening Studiebeso k Ha lsingland Genomfördes 29/3 2014 inom projektet Entreprenörskap i föreningslivet, Leader Timråbygd Bobygdens framtid ek. förening http://www.bobygda.se/ Bygd med 220 hushåll, ca 500 invånare

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Ljustern en tillgång

Ljustern en tillgång Ljustern en tillgång Projektet har lett till fler besökare och ökad användning av området. Foto: Jonas Lindgren Projektägare: Södra Dalarnas Utveckling, ekonomisk förening Projektledare: Sofie Jutner Kommun:

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Fortsatt utveckling av Brunns historiska silvergruva

Fortsatt utveckling av Brunns historiska silvergruva Fortsatt utveckling av Brunns historiska silvergruva Ett räcke har satts upp för att det ska vara säkert att se ned i gruvan. Projektägare: Föreningen Hedesunda Silvergruvor, ideell förening Projektledare:

Läs mer

Gysinge upplevelser i bruksmiljö (del 1)

Gysinge upplevelser i bruksmiljö (del 1) Gysinge upplevelser i bruksmiljö (del 1) Projektet bidrog till att rädda de rivningshotade järnvägsbroarna i Gysinge. Projektägare: Vi i Gysinge, ideell förening Projektledare: Jenny Karlsson Kommun: Sandviken

Läs mer

Naturturism i Uppsala län

Naturturism i Uppsala län Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Projektnamn: Naturturism i Uppsala län - del 1 och 2 Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB Frida Hedin 2010-05-10 HS Konsult AB Journalnummer: 2009-3403 Innehållsförteckning

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Kulturföretag inom Ljusdals kommun

Kulturföretag inom Ljusdals kommun Förstudie Kulturföretag inom Ljusdals kommun En förstudie om förutsättningar för samverkan för företag inom området kultur inom Ljusdals kommun Maria Sellberg 2007 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2

Läs mer

Förstudie Projekt Från planta till Färdig Produkt

Förstudie Projekt Från planta till Färdig Produkt LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Projektredovisning Förstudie Projekt Från planta till Färdig Produkt Journalnummer 2010-2240 Stödmottagare: Lantbrukarnas Ekonomi AB, Box 195, 811 23 Sandviken Person som kan

Läs mer

Svartådalens utsläppsneutrala energi, SUNE

Svartådalens utsläppsneutrala energi, SUNE Svartådalens utsläppsneutrala energi, SUNE Provkörning av gengasanläggning i Sätra brunn. Projektägare: Svartådalens Bygdeutveckling, ideell förening Projektledare: Eric Söderberg Kommun: Sala Dnr: 44

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen Leader DalÄlvarna Slutrapport 1. Projekt Journalnr: 2009 7324 Projektnamn: Ledarskapsutbildning för ungdomar, förstudie Stödmottagare: Föreningen KUL, Kreativa Unga Ledare 2. Kontaktperson Jonas Wikström,

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Policy för Algutsboda Hembygdsförening

Policy för Algutsboda Hembygdsförening Policy för Algutsboda Hembygdsförening Inledning Algutsboda hembygdsförening har ca 550 medlemmar. Föreningen startade 1926 i Överäng i närheten av Bodaskog. År 1930 flyttade föreningen in i Persmo gamla

Läs mer

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Projektet har bl.a. bidragit till att en vacker lekstuga blivit verklighet på Laxön. Projektägare: Destination Älvkarleby, ideell förening Projektledare: Sanna

Läs mer

Patrik Zimonyi Projektledare Föreningen Forsviks Varv 0505-412 50 / 0709-40 22 53 / varvet@nordevall.com

Patrik Zimonyi Projektledare Föreningen Forsviks Varv 0505-412 50 / 0709-40 22 53 / varvet@nordevall.com Projekt ERIKSGATA Slutrapport Journalnummer 2010-637 Sökande Föreningen Forsviks Varv. Kontakt Patrik Zimonyi Projektledare Föreningen Forsviks Varv 0505-412 50 / 0709-40 22 53 / varvet@nordevall.com Projektets

Läs mer

Förstudie för utveckling av Stjärnsund

Förstudie för utveckling av Stjärnsund Förstudie för utveckling av Stjärnsund Rune Dahlén informerar om bosättningsmöjligheter vid lördagsmarknaden i Stjärnsund. Projektägare: Stjärnsunds Byggrupp, ideell förening Projektledare: Rune Dahlén

Läs mer

14, 15, 16 maj 2009. Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009!

14, 15, 16 maj 2009. Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009! 14, 15, 16 maj 2009 Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009! Företagare i branschen har försäljning av garn, vävstolar, vävredskap m m i Holma-Helsinglands fabrikslokaler i Sörforsa. Textila utställningar,

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Teater SAT

Verksamhetsberättelse. Teater SAT Verksamhetsberättelse 2015 Sida 1 av 7 Ordförandens ord. Föreningen 26:e verksamhetsår har gått till ända. Vi har fått se många bra produktioner under året, både egna,. Samarbeten och en inköpt föreställning

Läs mer

Upplev Kilsbergskanten

Upplev Kilsbergskanten Upplev Kilsbergskanten Varför arrangerar vi Upplev Kilsbergskanten? Stärka känslan och stoltheten för Kilsbergskanten Öka gemenskapen och samarbeten mellan oss i Kilsbergskanten Manifestera det pågående

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet 2010.11.30 Journalnr 2009-5294 VÄGEN, en musikal om Malmköping SAMMANFATTNING De positiva effekter projektet har givit oss är följande, utan inbördes

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Korthålsbana för ungdom och nybörjare

Korthålsbana för ungdom och nybörjare Korthålsbana för ungdom och nybörjare Invigning av korthålsbanan den 9 juni 2013. Projektägare: Örbyhus Golfklubb, ideell förening Projektledare: Anders Nordwall Kommun: Tierp Dnr: 103 Jnr: 2011 7242 Projekttid:

Läs mer

Åse Theorell. Där skog och slätt möts står jätten, stenen som gett namn åt bygden och vars gåta fortfarande är olöst

Åse Theorell. Där skog och slätt möts står jätten, stenen som gett namn åt bygden och vars gåta fortfarande är olöst Åse Theorell Där skog och slätt möts står jätten, stenen som gett namn åt bygden och vars gåta fortfarande är olöst Föreläsningen ikväll Era förväntningar och frågeställningar Min bakgrund och vad jag

Läs mer

Kulturpedagogiska projekt

Kulturpedagogiska projekt Kulturpedagogiska projekt VEM HÅLLER I KULTURPROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i de kulturpedagogiska projekten. Susanna har flera års erfarenhet av att leda kurser

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Kombinerat Verksamhetsberättelse Årsredovisning, revisionsberättelse Stadgar -dokument

Kombinerat Verksamhetsberättelse Årsredovisning, revisionsberättelse Stadgar -dokument Kombinerat Verksamhetsberättelse Årsredovisning, revisionsberättelse Stadgar -dokument Verksamhetsberättelse: Verksamhetsberättelse: Styrelsearbete. Förutom ordinarie styrelsearbete, så har bygderådets

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:2011-03-23 Diarienummer:2008-001 R Turismcheckens namn Elinor Krabbe Sökande (Namn/Förening) Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Matsesgården. Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD. 372 505 kr

Matsesgården. Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD. 372 505 kr Matsesgården Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD Projektägare: Korda Art Productions, ideell förening Projektledare: Linda Forsman Kommun: Hedemora

Läs mer

Vill ni också ta framtiden på större allvar?

Vill ni också ta framtiden på större allvar? Vill ni också ta framtiden på större allvar? HÅLLBAR FRAMTID Ett erbjudande till organisationer och företag att på ett kreativt sätt få hjälp med sitt hållbarhetsarbete! Arbetets museum har i samarbete

Läs mer

Besöksnäringen. Slutrapport för den förlängda perioden av projekt Samverkan besöksnäring i Nordanstigs kommun

Besöksnäringen. Slutrapport för den förlängda perioden av projekt Samverkan besöksnäring i Nordanstigs kommun Besöksnäringen Slutrapport för den förlängda perioden av projekt Samverkan besöksnäring i Nordanstigs kommun Projekttid: 2013-09-01 2013-12-31 Jättendal Lena Strömstedt Innehåll INLEDNING... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Slutrapport. 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? 2011-03-31 2008-5084

Slutrapport. 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? 2011-03-31 2008-5084 Slutrapport 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? Datum (ÅÅÅÅ-MM-DD) 2011-03-31 Projektnamn Orust Privata landbygdsflyg Journalnummer 2008-5084 Diarienummer TM017 Stödmottagare/projektägare Orust

Läs mer

Utveckling i Hedesunda

Utveckling i Hedesunda Utveckling i Hedesunda Fyrnäset, nordost om Östveda Foto: Axel Dahlberg Projektägare: Företagarföreningen i Hedesunda, ideell förening Projektledare: Axel Dahlberg Kommun: Gävle Dnr: 111 Jnr: 2012 2277

Läs mer

Att arbeta i projekt. Näktergalens Förskola

Att arbeta i projekt. Näktergalens Förskola Att arbeta i projekt Näktergalens Förskola Material framtaget 2010 Projektet Kärnan i projektet bygger på observationer och dokumentationer som leder vidare utifrån barnens intressen och frågor. Lyssnandet

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17:

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17: SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17: That s revolting (åk 8 & 9) RESPEKT - att se sig själv & andra genom mim (åk 4-6) Att Mima Hösten (förskolan & åk F) Kroppens fantasi (åk 2-6) Did I Really? (åk 4-6) Hej!

Läs mer

Ansökan om bidrag för delprojekt 7 - Mossadammarna

Ansökan om bidrag för delprojekt 7 - Mossadammarna BILAGA 7 2004-09-06 Ansökan om bidrag för delprojekt 7 - Mossadammarna Olofströms Kommun ansöker om bidrag med 24 962 kronor för delprojektet Mossadammarna Projektets namn: Mossadammarna Sökande kommun:

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Bevara barnens skogar

Bevara barnens skogar Bevara barnens skogar Verksamhetsriktlinjer STÄMMANS BESLUT OM RIKTLINJER 2011-2014 Naturskyddsföreningen ska verka för: att barn- och familjeverksamhet på sikt bedrivs av minst hälften av kretsarna en

Läs mer

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av kommunstyrelsen. Mariestad

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av kommunstyrelsen. Mariestad Verksamhetsplan 2017 Finskt förvaltningsområde Antaget av kommunstyrelsen Mariestad 2016-11-28 Datum: Dnr: Sida: 2 (7) Verksamhetsplan och budget 2017 Bakgrund Mariestads kommun ingår i förvaltningsområdet

Läs mer

Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö

Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö Journalnummer: 2008-5618 Projektägare: Karlskrona kommun Näringslivsenheten 2011-09-28 1. Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö Journalnummer:

Läs mer

SKAPANDE SKOLA läsåret

SKAPANDE SKOLA läsåret SKAPANDE SKOLA läsåret 2019-20 KÄRA NÅN! - förskolan - åk 1 (5-7 år) NU! - åk 3-5 That s Revolting! - åk 8 & 9 Expressteatern erbjuder -väl beprövade arbetsmetoder -bred erfarenhet av dramapedagogiskt

Läs mer

Slutredovisning av förstudie

Slutredovisning av förstudie Slutredovisning av förstudie 1. Projektet Färdvägar vid Rönne å Journalnummer 20103168, stödmottagare Naturskyddsföreningen Söderåsen 2. Kontaktpersoner Bengt Hertzman, Naturskyddsföreningen Söderåsens

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Om våra paneler för väggar och tak.

Om våra paneler för väggar och tak. Om våra paneler för väggar och tak. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste som du behöver veta om panelerna från Norrlands trä, grundat

Läs mer

Ansökan Starthjälpen Gå gärna in på vår hemsida och titta på beviljade stöd inom Starthjälpen för att se hur ansökan kan skrivas.

Ansökan Starthjälpen Gå gärna in på vår hemsida och titta på beviljade stöd inom Starthjälpen för att se hur ansökan kan skrivas. Ansökan Starthjälpen Gå gärna in på vår hemsida och titta på beviljade stöd inom Starthjälpen för att se hur ansökan kan skrivas. 1. Namn på projektet: Mooseum 2. Kontaktperson för projektet (projektledare):

Läs mer

Taxor och prioriteringsordningar för lokaler i Messingen/kulturhuset

Taxor och prioriteringsordningar för lokaler i Messingen/kulturhuset Styrdokument Stöd & Process 2015-11-19 Hanna Björklund 08-590 976 13 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2015:428 hanna.bjorklund@upplandsvasby.se Taxor och prioriteringsordningar för lokaler i Messingen/kulturhuset

Läs mer

Medeltidsveckans kommunikationsgrupp

Medeltidsveckans kommunikationsgrupp Medeltidsveckans kommunikationsgrupp Medeltidsveckan på Gotland är ett av Sveriges äldsta, mest kända kulturevenemang. Sedan 31 år tillbaka har tusentals besökare rest från hela världen för att uppleva

Läs mer

3 B: Slutrapport för Leader-checkar

3 B: Slutrapport för Leader-checkar 3 B: Slutrapport för Leader-checkar När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultat. En sammanställning av rapporterna kommer att publiceras i Jordbruksverkets

Läs mer

En dag för företaget i Stjärnsund

En dag för företaget i Stjärnsund En dag för företaget i Stjärnsund Projektägare: Stiernsunds AIF, ideell förening Projektledare: Sten Hårdbåge Kommun: Hedemora Dnr: 101 Jnr: 2011 5939 Projekttid: 2011-09-05-2012-09-30 Projektet blev väldigt

Läs mer

Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013

Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013 Fotograf Emelie Fagerberg Prislista Bröllop 2013 Fotograf Emelie Fagerberg Född och uppvuxen på västkusten, men en längtan efter snö och vinter resulterade i en flytt tillsammans min sambo till nordligare

Läs mer

Jag är en häxa Lärarmaterial

Jag är en häxa Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera har köpt ett trollspö på ebay och lyckas till sin egen förvåning få liv sin gamla nalle genom att säga en trollramsa. Problemet

Läs mer

Multifunktionshall Sjövik - förstudie

Multifunktionshall Sjövik - förstudie Multifunktionshall Sjövik - förstudie I den renoverade hallen ska det bli konferenser, konserter, dans, teater m.m. Foto: Bill Houston Projektägare: Sjöviks folkhögskola, ideell förening Projektledare:

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 Utveckling av ett anhörigcenter med hälsoprofil Anhörigstödsverksamheten i Hudiksvall permanentades direkt efter projektet Anhörig 300. Ända sedan starten

Läs mer

Hand i hand över havet, del II

Hand i hand över havet, del II Hand i hand över havet, del II LAG och kansli från Nedre Dalälven på besök i Pomoväst. Projektägare: Leader Nedre Dalälven, ideell förening Projektledare: Kalle Hedin Dnr: 51 Jnr: 2010-150 Projekttid:

Läs mer

Policy för frivilliga i Kristianstads kommun

Policy för frivilliga i Kristianstads kommun Policy för frivilliga i Kristianstads kommun Fastslagen av Omsorgsnämnden 2011-10-27 ON 103 Dnr 2011/239 Dpl 760 Policy för frivilliga i Kristianstads kommun. Kristianstads kommun har för att förbättra

Läs mer

Välkommen till Ramsberg En Bygd i Bergslagen!

Välkommen till Ramsberg En Bygd i Bergslagen! PROJEKTANSÖKAN D E T T A Ä R E N P R O J E K T A N S Ö K A N K R I N G Ö L S J Ö B A D E T E N A V K O M M U N E N S, L Ä N E T S O C H B E R G S L A G E N S V A C K R A S T E B A D P L A T S E R Välkommen

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Allmänna uppgifter Datum: 2009-10-05 Projekttid: 2009-03-01 2009-10-31 Journalnummer: 2009-3916 LAG diarienr: LVS-043 Projektnamn: Offerplats Finnestorp Sammanställning Ange i punktform

Läs mer

Gunnar Israelsson presenterade kommunens planer och förhoppningar i projektet.

Gunnar Israelsson presenterade kommunens planer och förhoppningar i projektet. Mötesanteckningar från Sollerön 2012-03-07 Anteckningar Göran Forsén, Entreprenörskolan i Leksand. VÄLKOMMEN TILL KVÄLLENS MÖTE! Kvällens arrangörer är Sockenföreningen på Sollerön och Mora kommun med

Läs mer

Verktyg för social hållbarhet i byggskedet Presentation

Verktyg för social hållbarhet i byggskedet Presentation Verktyg för social hållbarhet i byggskedet Presentation Ett verktyg som vägleder entreprenörer i arbetet med social hållbarhet, genom att utveckla förmågan att främja sociala värden under byggskedet. Verktyg

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

Musikteaterverkstan, MTV

Musikteaterverkstan, MTV Musikteaterverkstan, MTV Projektets motto har varit Jag vill, jag törs, jag kan! Projektägare: Västerfärnebo församling Projektledare: Sara Ulander och Gustav Enarsson Kommun: Sala Dnr: 23 Jnr: 2009 812

Läs mer

LEADER STOCKHOLMSBYGD

LEADER STOCKHOLMSBYGD LEADER STOCKHOLMSBYGD Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 2014-2020 Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 1991 Nytt verktyg inom EU för att skapa lokalt engagemang och inflytande samt för att

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

MIDVINTERFEST i SKOGEN

MIDVINTERFEST i SKOGEN UTSTÄLLNINGAR Midvinterfest i Skogen 2011 Midvinterfest är den årliga försäljningsutställningen för slöjd och konsthantverk på Bohusläns museum i Uddevalla. Midvinterfest 2011 har Skogen som spännande

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet. Projektnamn: Naturturism. - del 1 och 2. Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet. Projektnamn: Naturturism. - del 1 och 2. Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Projektnamn: Naturturism - del 1 och 2 Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB Frida Hedin HS Konsult AB 2011-10-12 Journalnummer: 2010-2614 Innehållsförteckning

Läs mer

Ansökan om ekonomiskt stöd för utvecklingsprojekt FRUKTA INTE SKOGEN! en festival I Dalslands urskog

Ansökan om ekonomiskt stöd för utvecklingsprojekt FRUKTA INTE SKOGEN! en festival I Dalslands urskog Ansökan om ekonomiskt stöd för utvecklingsprojekt FRUKTA INTE SKOGEN! en festival I Dalslands urskog Arragörer: Kulturföreningen Pangaia Plats: Högsäter, Dalsland Datum: 3 4 juli 2015 Vi arrangerar en

Läs mer

Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: Bondens Mat i Uppland, org nr

Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: Bondens Mat i Uppland, org nr Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: 2011-6042 Bondens Mat i Uppland, org nr 769621-4233 Kontaktperson: Claudia Dillmann Tel.070-231 39 92 Saxen 214 Sättraby 760 31 Edsbro

Läs mer

Östervåla Saints på Skogsvallen

Östervåla Saints på Skogsvallen Östervåla Saints på Skogsvallen Bygge av dansbana på Skogsvallen. Projektägare: Östervåla Idrottsförening (ÖIF) Projektledare: Theodor Larsson Kommun: Heby Dnr: 102 Jnr: 2011 5996 Projekttid: 2011-09-05

Läs mer

Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa

Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa Attitydundersökning mars 2015 Projekt Väg 77, delen länsgränsen - Rösa 1 2015-05-28 Sammanfattning Kännedom 70 procent av respondenterna känner till projektet. Kännedomen är högst bland äldre, närboende

Läs mer

Slutrapport för projektet ALLAVI

Slutrapport för projektet ALLAVI 1 (7) Slutrapport för projektet ALLAVI Datum:12-12-14 Journalnummer: 2010-1272 Projekttid: Start 2009-12-14 slut 2012-12-30 Kontaktpersoner i projektet: Stefan Pettersson 0325-70 600 Mia Pettersson 0325-70

Läs mer

Vänersborg - lokala värden

Vänersborg - lokala värden Vänersborg - lokala värden Inledning Vi är två ungdomar som under fyra veckor har sommarjobbat för Vänersborgs kommun med Agenda 21 och folkhälsa. Som projektarbete har vi genom en enkätundersökning valt

Läs mer

Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön

Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön BILAGA 11 2004-09-06 Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön Olofströms Kommun ansöker om bidrag med 68 302 kronor för delprojektet Agrasjön enligt beskrivning nedan. Projektets namn: Agrasjön Sökande

Läs mer

Hur får vi en levande professionell teater, i ordets rätta bemärkelse, utanför storstäderna? (16)

Hur får vi en levande professionell teater, i ordets rätta bemärkelse, utanför storstäderna? (16) Sammanfattning från Framtidsforum Riksteatern och framtiden-vad är viktigt? Arboga 12 sep Följande ämnen kom upp på schemaväggen och blev prioriterade (antalet pluppar inom parentes) Hur kan vi väcka intresse

Läs mer

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden 1 SLUTRAPPORT Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden Dnr LNM-2010-42 Mötesplats Bredgården Stödmottagare Bred Föreningsgård Ekonomisk Förening Kontaktpersoner:

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Nordanstigs kommun Allmänna ordningsföreskrifter för Nordanstigs kommun; Utkom från trycket den 10 juni 2010 Antagna i fullmäktige 2010-02-15 ( 11) Gäller från och med

Läs mer

Sammanställning regionala projektledare

Sammanställning regionala projektledare Bilaga 1 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning regionala projektledare 1. Hur nöjd är du med att arbeta i projektet? Samtliga var nöjda med att ha jobbat i projektet och tycker att

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Studieförbundet NBV Journalnummer 20114034norr UMEÅ Skolgatan 48 903 27 Umeå E-postadress norr@nbv.se B. Uppgifter om kontaktpersonen Namn och adress Ida Hillebjörk

Läs mer

Lära för Livets. Talarutbildning. Introduktionskurs för dig som vill bli talare

Lära för Livets. Talarutbildning. Introduktionskurs för dig som vill bli talare Lära för Livets Talarutbildning Introduktionskurs för dig som vill bli talare Utbildning för dig som vill bli talare Vissa talare talar så bra, så övertygande och med sådan inlevelse att deras ord betingar

Läs mer

6. Antagande av anbud för underhåll av vägbelysning. 7. Information om gångbro i Sörfjärden.

6. Antagande av anbud för underhåll av vägbelysning. 7. Information om gångbro i Sörfjärden. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15. 1.

Läs mer

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre.

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. SAMMANHÅLLNING Vi ser fram emot att se er växa både som grupp och individ. ENTUSIASM Tillsammans skapar vi minnesvärda

Läs mer

Slutrapport kommundelsutveckling i Falu kommun 2017

Slutrapport kommundelsutveckling i Falu kommun 2017 Slutrapport kommundelsutveckling i Falu kommun 2017 Projektnamn: VÄRLDENS BÄSTA VIKABYGD Vid ansökan om kommundelutvecklingsmedel betonade vi att Vikabygdens intresseförening bygger på att ta tillvara

Läs mer

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Vård- och omsorgsförvaltningen Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Slutrapport Mölndals stad December 2012 Lotta Malm Projektledare Projekt BRA-grupper

Läs mer

7 HOTELL 7 MARIEFRED. Hur bevarar man bäst en stads karaktär?

7 HOTELL 7 MARIEFRED. Hur bevarar man bäst en stads karaktär? 7 HOTELL 7 MARIEFRED Hur bevarar man bäst en stads karaktär? Slottsarkitekten Jakob Strömholm visade oss runt i Mariefred och pekade på alla idéer han hade stoppat. Det finns ett stort engagemang i staden.

Läs mer

Slutrapport för projektet Mera Grönt

Slutrapport för projektet Mera Grönt Slutrapport för projektet Mera Grönt 1. Vilket projekt redovisar du? Journalnummer 2009-1061 Projektnamn: Kompetensutvecklingsprojekt Trädgård Dalarna-Gävleborg Mera Grönt Stödmottagare: Länsstyrelsen

Läs mer

Inbjudan 25-27 mars 2011

Inbjudan 25-27 mars 2011 En tredagars publikmässa i Karlstad Inbjudan 25-27 mars 2011 Hej och välkommen! Varmt välkommen till Karlstad 25-27 mars 2011. Under tre dagar fyller vi för 7:e gången över 3 000 kvm med massor av shoppingsugna

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/18

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/18 SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/18 PLADASK! (förskolan -åk 2) Att Mima Hösten - (förskolan, åk 1 & F- grundsärskolan) Did I really? (åk 4-6) RESPEKT - att se sig själv och andra genom mim (åk 4-7) That s Revolting!

Läs mer