Riktlinjer. Programmet för Bilaterala Biträdande Experter (BBE)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer. Programmet för Bilaterala Biträdande Experter (BBE)"

Transkript

1 Riktlinjer Programmet för Bilaterala Biträdande Experter (BBE) 2015

2 1 Innehållsförteckning BBE-PROGRAMMETS SYFTE... 2 ANSVAR OCH FINANSIERING... 3 KVALIFIKATIONSKRAV... 4 ANSTÄLLNINGSVILLKOR... 4 Förberedelseutbildning... 4 Kompetensutveckling... 5 Ersättningar förenade med BBE-placering... 5 Rapportering... 5 Finansiellt Karriärstöd... 5 SVENSK ORGANISATION/KONSULTFÖRETAG... 5 ANVISNING FÖR HANDLEDARE... 6 Introduktion... 6 Arbetsplan... 6 Rapportering... 7 Bilaga 1 RIKTLINJER FÖR FÖRBEREDANDE UTBILDNING... 8 Bilaga 2 FINANSIELLT KARRIÄRSTÖD Bilaga 3 URA-AVTALET INFORMATION INFÖR DIN UTLANDSTJÄNSTGÖRING... 13

3 2 BBE-PROGRAMMETS SYFTE Sidas program för Bilaterala Biträdande Experter (BBE) är ett resursbasprogram inom det svenska bilaterala utvecklingssamarbetet. Programmet styrs av Resultatstrategin för kapacitetsutveckling och utbyten för perioden Målen för Sidas arbete med resursbasutveckling är: Ökat antal kvalificerade svenskar i av regeringen prioriterade internationella och regionala organisationer och institutioner. Breddad svensk resursbas för det multilatera, bilateral och regional biständet genom särskilda kompetensutvecklings- och utbildningsprogram för yngre personer. Sida ska stödja verksamhet för att öka antalet kvalificerade svenskar dels inom det multilaterala, regionala och bilaterala biståndet genom särskilda program för tjänstgöring vid multilaterala organsiationer, internationella organisationer och EU-institutioner, dels genom utbildningsprogram inom Sidas fältverksamhet. Sida ska stödja program för yngre personer inom ramen för högskoleutbildning samt inom myndigheter, näringslivets och det civila samhällets organisationer. Placeringarna inom programmen ska vara i överensstämmelse med svenska prioriteringar. Ett långsiktigt perspektiv ska anläggas och personer som deltagit i programmen ska betraktas som del av en rekryteringsbas för framtida anställningar inom biståndet. Erfarenheter ska återföras till biståndets aktörer i Sverige. Stärkt kapacitet hos individer och organisationer för en effektivare fattigdomsbekämpning Verksamheten ska inriktas på kompetensutveckling för att stärka förutsättningarna att uppnå målen för biståndet genom stärkt kapacitetsutveckling hos individer för en effektivare fattigdomsbekämpning. I syfte att bredda och utveckla den svenska resursbasen ska Sida bland annat stödja rekrytering och finansiering av svenska Bilaterala Biträdande Experter (BBE) inom biståndet. En BBE kan placeras på: - en svensk ambassad med Sida som arbetsgivare. - en lokal organisation/myndighet med Sida som arbetsgivare. - en svensk organisation eller konsultföretag med organisationen/konsultföretaget som arbetsgivare.

4 3 Förutsättningen för en BBE-placering är att det finns ett bilateralt samarbetsavtal i grunden. En BBE är en person under utbildning, men bör även utgöra ett resurstillskott. En kvalificerad handledare på plats skall avsätta tid för BBE-arens vägledning och uppföljning.. Programmet vänder sig till yngre personer med akademisk examen som är högst 32 år vid ansökningstillfället. Programmet erbjuder erfarenhet att arbeta i Sidas samarbetsländer. Sida eftersträvar mångfald i rekryteringen till i BBE-programmet. ANSVAR OCH FINANSIERING Ansvaret för BBE-programmet ligger på Enheten för Kapacitetsutveckling och Utbyten (CAPDEV) och finansieras genom anslaget för kapacitetsutveckling och utbyten. Beslut om uppdrag och placeringar av BBE fattas av CAPDEV i samråd med Sidas avdelningar, ambassader och samarbetsparter. Planering av Bilaterala Biträdande Experter ska vara en integrerad del av ambassaders och avdelningars verksamhetsplanering. CAPDEV ansvarar för beredning, beslut och genomförande av BBE-placeringarna i samråd med avdelningar/ambassader och samarbetsparter. En målbild upprättas för BBEprogrammet i enlighet med Resultatstrategin för Kapacitetsutveckling och Utbyten. Personalavdelningen ansvarar för kontraktsskrivning och information om villkor samt löne- och förmånsadministration av BBE med visstidskontrakt med Sida. Ansvarig avdelning/ambassad identifierar och föreslår lämpliga BBE-placeringar. samt medverkar i utarbetande av uppdragsbeskrivningar i samråd med CAPDEV och samarbetsparterna. Ansvarig avdelning/ambassad ansvarar för: Att handledare utses. Löpande kontakter med BBE, inklusive resultatrapportering. Bedömning om praktiska förutsättningar finns i landet för placeringen, som tillgång till bostad, skolor och sjukvård. Säkerhetsinformation till Sida-anställda BBE.

5 4 KVALIFIKATIONSKRAV För placeringen relevant akademisk examen. Två års relevant yrkeserfarenhet. Mycket goda kunskaper i engelska samt eventuella andra språk relevanta för tjänsten. Mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift. Sökande får vara max 32 år vid ansökningstillfället. Svensk medborgare eller permanent uppehållstillstånd i Sverige. För nordiska medborgare gäller att de skall vara fast boende i Sverige sedan minst ett år. För anställning vid en ambassad gäller krav på svenskt medborgarskap. Körkortsinnehav krävs vid tillträde. ANSTÄLLNINGSVILLKOR BBE som placeras på ambassad eller lokal organisation/myndighet blir visstidsanställd av Sida. Villkoren regleras av URA-avtalet samt Sidas tillämpningsanvisningar för BBE-programmet. Läs mer om URA-avtalet i Bilaga 3. BBE som placeras genom svensk organisation/konsultfirma får ett tidsbegränsat kontrakt med den svenska organisationen/konsultfirman som arbetsgivare och följer deras anställningsvillkor. Uppdraget som BBE omfattar två år, med möjlighet att förlänga ett tredje år. Beslut om förlängning fattas av CAPDEV efter samråd med samarbetsparterna (organisation, myndighet eller ambassad) i landet och berörda avdelningar/enheter på Sida. Man kan endast delta i ett av resursbasprogrammen JPO (Junior Professional Officers, BBE (Bilateral Biträdande Experter), JPD (Junior Professionals in Delegations). Förberedelseutbildning BBE ska delta i en obligatorisk förberedelseutbildning före utresa. Sida Partnership Forum (SPF) ansvarar för planering och genomförande av förberedelseutbildning i samråd med CAPDEV. Se Bilaga 1 för riktlinjer angående Utrese- och föreberedelsekurs.

6 5 Kompetensutveckling Ett bidrag för kompetensutveckling inom kontraktsperioden utbetalas till BBE till en kostnad om kr per per 12 månadersperiod. Kompetensutveckling planeras tillsammans med handledaren. Beslut fattas av Sida Partnership Forum.Utbildningsbidraget kan inte föras över från ett år till ett annat. Ersättningar förenade med BBE-placering För mer information om arbetsvillkor se Bilaga 3 samt Arbetsgivarverket. Följande kostnader finansieras inom BBE-programmet: Lön och sociala förmåner Merkostnadstillägg tillägg och andra tillägg enligt URA Boendekostnader Ut- och hemresor inklusive semesterhemresor enligt villkor Kompetensutveckling om högst kr per 12 månadersperiod Följande kostnader finansieras inte inom programmet: Internationella och lokala tjänsteresor Lokala transporter Tjänstebil Rapportering Resultatrapportering från BBE ska ske inom ramen för resultatsamtal och uppföljning vid respektive organsation/ambassad. Finansiellt Karriärstöd Efter avslutad tjänstgöring finns möjlighet att få ett s k finansiellt karriärstöd från Sida, genom en visstidsansällning på upp till 5 månader. Se Bilaga 2. SVENSK ORGANISATION/KONSULTFÖRETAG BBE kan anställas genom en svensk samarbetspart, som till exempel en organisation eller konsultföretag med placering i något samarbetsland. BBE anställda av svensk organisation/konsultföretag omfattas av dennes arbetsgivares villkor.

7 6 Beslut om placering fattas av Sida/CAPDEV i samråd med organisationen, konsultföretaget samt ambassaden i det aktuella landet. Rekryteringen sker i samråd mellan organisationen/konsultföretaget och CAPDEV. Organisationen/konsultföretaget och CAPDEV överenskommer om en budget för BBE-placeringen. Organisationen/konsultföretaget är arbetsgivare och skriver anställningskontraktet med BBE. Organsiationen/konsultföretaget ansvarar för att handledare utses samt att praktiska förutsättningar finns för placering av en BBE. Organisationen/konsultföretaget rapporterar resultat en gång per år till Sida. ANVISNING FÖR HANDLEDARE En professionell handledning är en förutsättning för en BBE-placering. Handledningen syftar till att lära ut, ge hjälp och stöd. Detta kräver att handledaren avsätter tid för regelbundna uppföljningar med BBE. Handledaren bör vara en person som finns till hands och som skall vara ett bollplank. Introduktion Introduktionen är mycket viktig för lärandeprocessen. Kontakt ska etableras mellan den blivande BBE och handledaren före utresan. Syftet med introduktionen är att underlätta övergången till den nya miljön och arbetsuppgifterna. Handledaren ansvarar för att introduktionen sker. Introduktionen bör innehålla information om följande: Information om säkerhetsfrågor, praktiska detaljer, arbetsrutiner och landet. Information om verksamheten och BBEarens roll. Målet är att förstå i vilket sammanhang man förväntas arbeta. Presentation av medarbetarna. Målet är att uppnå ett nät av kontaktpersoner inför det kommande arbetet. Arbetsplan Handledaren ansvarar för att en arbetsplan upprättas utifrån arbetsbeskrivningen, (Job Description) där BBEarens ansvarsområde konkretiseras. Arbetsuppgifterna skall vara väldefinierade. Under arbetets gång skall sedan handledaren och BBEaren återkommande träffas för genomgång av arbetet.

8 7 Vid ändrade arbetsuppgifter skall arbetsbeskrivningen revideras och delges CAPDEV. Vid väsentligt förändrade arbetsuppgifter ska samråd ske med CAPDEV. Under tjänstgöringstiden har BBE möjlighet till egen kompetensutveckling i form av deltagande i kurser. Val av aktivitet sker i samråd med handledaren. Kostnaden täcks inom BBE-programmet om max kr per 12 månadersperiod. Bidraget ska utnyttjas under året och kan inte flyttas med till nästa år. Sida Partnership Forum (SPF) ansvarar för beslut om bidrag till komptensutveckling. Se Bilaga 1 för mer information. Rapportering Resultatrapportering från BBE och handledare för BBE ska ske inom ramen för resultatsamtal och uppföljning av Job description vid respektive organisation/ambassad. Vid slutet av kontraktsperioden skall handledaren ha ett avrapporteringssamtal med BBE. Vid detta tillfälle skall framgå: Vilka aktiviteter har lett till lärande och utveckling? Vilka färdigheter och kunskaper har BBE-aren uppnått? Hur har BBE bidragit till verksamheten?

9 8 BILAGA 1 RIKTLINJER FÖR FÖRBEREDANDE UTBILDNING Gäller deltagare i resursbasprogrammen som deltar i förberedelsekurser, språkutbildningar, säkerhetsutbildningar och/eller i specifika kurser. Beslut om förberedande utbildning fattas av Sida Partnership Forum (SPF) i samråd med Enheten för Kapacitetsutveckling (CAPDEV). BERÄTTIGADE Personer under utbildning för bilaterala och multilaterala tjänster: - Bilaterala Biträdande Experter, BBE - Junior Professional Officers, JPO - Special Assistants to the Resident Coordinator, SARC - EU Junior Professionals in Delegation, JPD SPRÅKUTBILDNINGAR, SÄKERHETSUTBILDNINGAR OCH/ELLER SPECIFIKA KURSER Utresande JPO, SARC, BBE och JPD kan vid behov erbjudas språkutbildning i arbetsspråket och/eller i lokalspråket innan utresa. I vissa fall kan specifika kurser vara aktuella för utresande BBE, t.ex. säkerhetsutbildning. Omfattningen av säkerhetsutbildningen beror på UD:s säkerhetsklassificering av stationeringsorten. För JPO, SARC och JPD administreras säkerhetsutbildningen direkt av arbetsgivaren (FN, Världsbanken, EU etc.). Kompletterande ämnesspecifika kurser kan, om särskilda behov föreligger, vara aktuella för utresande BBE, JPO och SARC. Om särskilda skäl föreligger kan medföljande till utresande BBE, JPO och SARC erbjudas att delta i vissa specifika moduler under föreberedelseutbildningarna. RESOR I SAMBAND MED FÖRBEREDANDE UTBILDNING Biljetter bokas genom Sidas resebyrå VIA Egencia i samråd med SPF. Beställningen görs av deltagaren så snart inbjudan/kallelse till utbildningen erhållits. Sida ersätter biljett till lägsta möjliga kostnad med i första hand 2:a klass tåg. När så inte är möjligt beviljas resa med flyg i ekonomiklass. Lokala anslutningsresor ersätts inte. Inga traktamenten utbetalas. Kontaktuppgifter VIA Egencia:

10 9 Telefon: E-post: Vid beställning ska referens ZZ540601S och kontaktperson på SPF uppges. KOST OCH LOGI UNDER UTBILDNING Under de kurser som Sida ordnar ingår som regel, med vissa undantag, kost och logi. Vid andra Sida-aktiviteter som medför övernattning bokas logi genom VIA Egencia i samråd med SPF (i form av hotellvoucher som erhålls tillsammans med biljetterna). SPRÅKUTBILDNINGAR OCH/ELLER SPECIFIKA KURSER PÅ STATIONERINGSORTEN Om särskilda behov föreligger kan språkutbildning och/eller specifika kurser förläggas på stationeringsorten. Under kursen erhålls lön och förmåner enligt kontraktet, dock utgår inte något traktamente eller ersättning för mat. Beslut om språkutbildning och/eller specifika kurser på stationeringsorten fattas av SPF i samråd med CAPDEV och aktuell arbetsgivare. KOMPETENSUTBILDNING (TRAINING GRANT) UNDER KONTRAKTSTIDEN För JPO och SARC administreras training grant direkt av arbetsgivaren (FN, Världsbanken etc.). För JPD utgår inget Sida-finansierat training grant för kompetensutveckling. För BBE utgår ett training grant för kompetensutveckling inom kontraktsperioden om högst SEK per kalenderår. Training grant kan inte föras över från ett kalenderår till ett annat och utgår inte för språkutbildning. Training grant är ett bidrag till kursavgifter, resor, kost och logi i samband med kompetensutveckling. Kompetensutvecklingen ska vara godkänd på aktuell arbetsplats. Begäran om training grant tillsammans med motivering och kostnadsförslag ska lämnas till SPF som i samråd med CAPDEV beslutar.

11 10 BILAGA 2 FINANSIELLT KARRIÄRSTÖD Riktlinjer och anvisningar för anställningar som syftar till att underlätta för hemvändande personal inom Sidas resursbasprogram att återinträda på den svenska arbetsmarknaden. Gällande riktlinjer har fastställts och gäller till dess nya riktlinjer fastställs. Sida har möjlighet att underlätta för hemvändande personal inom Sidas resursbasprogram att återinträda på den svenska arbetsmarknaden genom att erbjuda bidrag till en korttidsanställning (finansiellt karriärstöd). Det kan antingen gälla en anställning på Sida eller hos annan arbetsgivare under en period av maximalt fem månader. Korttidsanställningen kan jämföras med en arbetsmarknadspolitisk åtgärd där personen får en möjlighet att via en plattform hos en relevant arbetsgivare återinträda på den svenska arbetsmarknaden. Under korttidsanställningen ges både möjlighet till praktisk erfarenhet hos den aktuella arbetsgivaren och utrymme att söka nytt arbete. Sida Partnership Forum (SPF) lämnar bidrag till lönekostnaden med SEK per månad + LKP/arbetsgivaravgift. Om korttidsanställningen är på Sida blir ersättningen till personen SEK per månad. Bidrag lämnas till anställning inom samtliga sektorer på den svenska arbetsmarknaden. Något krav på viss typ av arbetsuppgift finns inte. Bidrag inom följande områden/ändamål utgår inte: Start av eget företag eller igångsättande av vilande företag Studier Resekostnader för arbetsresor Avtal Berörda parter på arbetsmarknaden har avtalat ( , dnr 1929/81-F2) att denna typ av korttidsanställning inte skall ge anställningstrygghet och att anställningstiden skall vara högst fem månader. Avtalets 2 lyder enligt följande: Tjänsteman som avses i 1 får utan hinder av 5, andra stycket, lagen om anställningstrygghet (1982:80) anställas med förordnande för bestämd tid, dock högst fem månader. Någon möjlighet till förlängning av anställningstiden finns inte.

12 11 Bidrag utgår till följande kategorier BBE JPO JPD SARC När skall finansiellt karriärstöd sökas? Ansökan om finansiellt karriärstöd skall göras inom sex månader efter det att kontraktet inom resursbasprogrammet upphört. Ansökan efter sex månader kan tas upp till prövning om särskilda skäl kan påvisas. Anställningen bör påbörjas senast ett år efter att kontraktet inom resursbasprogrammet upphört om inte särskilda skäl föreligger. Särskilda skäl kan exempelvis vara föräldraledighet och sjukskrivning. Budgetbegränsningar kan utgöra ett skäl till senare påbörjande av korttidsanställning. Hur söker man finansiellt karriärstöd? Ansökan om finansiellt karriärstöd skall ställas till SPF som administrerar det finansiella karriärstödet. Följande handlingar som utgör underlag för beslutet skall biläggas ansökan: 1. Intyg från Arbetsförmedlingen som visar att man söker anställning på den svenska arbetsmarknaden. 2. Arbetsbeskrivning för anställningen från berörd arbetsgivare, undertecknad av ansvarig chef eller arbetsledare. 3. Arbetsgivarintyg från den senaste anställningen i Sverige. Tjänstledighet/sjukskrivning/föräldraledighet Tjänstledighet/sjukskrivning/föräldraledighet under anställningsperioden medför inte att perioden för anställning förlängs. Anställningsperioden är begränsad till fem månader från och med första anställningsdagen. Den anställde har rätt att vara frånvarande från sitt arbete utan löneavdrag för att kunna söka lämpligt arbete (exempelvis besök på Arbetsförmedlingen och anställningsintervjuer). Likaså har den anställde rätten att utan uppsägningstid avsluta sin tillfälliga anställning om det är nödvändigt för att kunna få en annan anställning.

13 12 Beslut om bidrag/anställning Beslut om tilldelning av finansiellt karriärstöd fattas av SPF. Bidraget betalas ut till arbetsgivaren efter rekvisition vid ett och samma tillfälle i anslutning till anställningsperiodens början. Om Sida är arbetsgivare skriver SPF anställningsbeslut om en tidsbegränsad anställning. I beslutet anges var personen skall vara placerad inom Sida. När Sida är arbetsgivare betalas karriärsstödet ut i form av lön ( SEK/månad). Redovisning av bidrag samt avslutning av anställning Arbetsgivaren skall redovisa bidraget senast tre månader efter anställningstidens utgång. Redovisningen skall ske i form av en kort skriftlig rapport där uppgifter om eventuell fortsatt anställning i anslutning till bidraget samt en ekonomisk redovisning skall ingå. Om anställningen upphör i förtid skall Sida informeras och medel som inte använts återbetalas till Sida. Återbetalning av oanvända medel skall ske i samband med redovisningen till Sida på bg-konto Vid anställning på Sida som upphör i förtid, skall särskilt beslut om entledigande skrivas.

14 13 BILAGA 3 URA-AVTALET: INFORMATION INFÖR DIN UTLANDSTJÄNSTGÖRING DETTA AVTAL GÄLLER BBE PLACERAD PÅ EN AMBASSAD ELLER EN LOKAL ORGANISATION/MYNDIGHET SOM ÄR ANSTÄLLD AV SIDA. TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR BILATERALA BITRÄDANDE EXPERTER (BBE) Som BBE placerad på en ambassad eller en lokal organisation/myndighet är du anställd av Sida enligt URA-avtalet. Nedan belyses några viktiga områden i URAavtalet samt hur Sida tillämpar dessa villkor. Skattepliktig grundlön BBE erhåller en enhetlig grundlön som är beskattningsbar i Sverige. Förändringar av arbetsuppgifter inom ramen för anställningen medför inte omprövning av lön. Skattepliktig utlandslön BBE får utöver sin grundlön även en månatlig utlandslön på 10 % av prisbasbeloppet (fastställs årligen av regeringen). Utlandslönen är pensionsgrundande och skattepliktig. Utlandslönen utbetalas även för medföljande. Utlandslönen är ett tillägg avsett att ge den anställde möjlighet att bekosta extra resor, privat pensionsförsäkring, extra skolkostnader för barn osv. Skattefritt merkostnadstillägg Merkostnadstillägget är inte skattepliktigt och utbetalas för BBE och medföljande enligt en landschablon. Merkostnadstillägget ska täcka ökade levnadskostnader med anledning av utlandsstationeringen, till exempel livsmedel och transporter på stationeringsorten. Tillägget utbetalas per månad. Skattefritt medföljandetillägg För medföljande som går miste om inkomst på grund av utlandsstationeringen kan ett skattefritt medföljandetillägg utbetalas. Medföljandetillägget uppgår till högst en tolftedel av ett och ett halvt prisbasbelopp per månad. Om medföljaren har egen inkomst reduceras medföljandetillägget. Mer information om utlandslön och övriga tillägg lämnas av UM-gruppen på Sidas Personalavdelning. Frakt av personligt bohag

15 14 Sida har ett fraktavtal med Alfa Quality Moving. Ersättning för fraktkostnader ges med de faktiska kostnaderna för frakten. Fraktens volym anpassas till familjens storlek och till om bostaden är möblerad eller omöblerad. Följande begränsningar gäller för flyttningsvolym: Max 30 kubikmeter vid flytt till omöblerad bostad Max 15 kubikmeter vid flytt till möblerad bostad Max 7 kubikmeter vid flygfraktssändning Fraktkostnader för bohag som Sida ersätter: möbler (i vissa fall), musikinstrument, husgeråd och annat lösöre som tillhör arbetstagarens hem. Som bohag räknas även moped, cykel, skidor, o dyl samt smärre arbetsredskap. Bohag som motorcykel och båt ersätts inte. Högst 500 kg konsumtionsartiklar får ingå i flyttgodset. I flyttfirmans anvisningar anges vad man inte får ta med sig. Frakt försäkras via Kammarkollegiet till ett värde av högst kr, under förutsättning att inventarielista är Kammarkollegiet tillhanda innan flyttgodset lämnar bostaden. Blanketter finns på Det är möjligt att köpa vissa varor momsfritt. Försäljaren skickar då varorna direkt till flyttfirman för packning med övrigt fraktgods. Mer information om momsfria inköp lämnas av flyttfirman. Kostnader för flyttstädning i Sverige ersätts ej av BBE-programmet. Semester Från och med 2013 har BBE rätt till 40/42 semesterdagar per 12 månadersperiod. Antalet semesterdagar som tjänas in under tjänstgöringsperioden ska också förläggas under denna period. Ut- och hemresa Sida ersätter ut- och hemresa för BBE och medföljande familjemedlemmar mellan hemorten och stationeringsorten. Semesterhemresa BBE och medföljande familjemedlemmar erhåller ersättning för en semesterhemresa till Sverige per 12-månadersperiod (i ekonomiklass). Ensamstående erhåller en extra resa till Sverige per 12-månadersperiod. Semesterhemresan ska gå till Sverige och ersättning lämnas endast för biljettkostnaden för resan till Sverige/Arlanda, inte för fortsättningsresor inom Sverige.

16 15 Semesterhemresa för BBE på ambassad beviljas på ambassaden och bokas i enlighet med deras rutiner. Semesterhemresa för BBE på lokal organisation/myndighet beviljas av UMgruppen på Sidas personalavdelning.kontaktperson Jimmy Gunnarsson. Bokningar görs genom Sidas resebyrå Via Travel ( , sida@viatravel.se), uppge kod ZZ930209S. Eventuella utlägg skickas till Sidas personalavdelning för ersättning via lön. Besöksresor för familjemedlem Familjemedlemmar som inte följer med till stationeringsorten erhåller ersättning för två besöksresor till stationeringsorten per 12-månadersperiod. Besöksresa för BBE placerad på ambassad beviljas på ambassaden. Besöksresa för BBE placerad på lokal organisation/myndighet beviljas av UM-gruppen på Sidas personalavdelning. Besöksresa ska bokas enligt anvisningar som lämnas av Sidas personalavdelning. Hardshipresor Hardshipresor för BBE och medföljande familjemedlemmar finns vid vissa stationeringsorter, och är skattepliktiga. Hardshipresor beviljas på ambassad för de BBE som arbetar där. För BBE som arbetar på lokal organisation/myndighet beviljas hardshipresor av UM-gruppen på Sidas personalavdelning. Övriga resor Resor i samband med nära anhörigs sjukdom och dödsfall, sjukhemresa och övriga resor söks via försäkringen hos Kammarkollegiet. Information om detta lämnas av UM-gruppen på Sidas personalavdelning. Bostad Det framgår av kontraktet vilken typ av bostad som BBE ska ha tillgång till under utlandstjänstgöringen. Kostnaden för bostaden, och normalt även driftskostnader av bostaden, bekostas av BBE-programmet. Boendekostnader ska godkännas av UM-gruppen på Sidas Personalavdelning. Ersättning lämnas för rimliga och faktiska bostadskostnader i enlighet med UD s bostadsnormer. Ambassaden ska bistå med råd när det gäller säkerhetsfrågor. BBE som arbetar på ambassad får hjälp av ambassaden med att välja bostad och hantera hyreskontraktet för sin bostad. BBE som arbetar på lokal organisation/myndighet skriver själv hyreskontrakt med hyresvärden. Tänk på att gå igenom hyreskontraktet noggrant innan du skriver under det. Om depositionsavgift ska inbetalas så bör kontakt tas med Sidas personalavdelning för hantering av detta. Vägledning kring administrationen kring ersättning av hyra och driftskostnader lämnas även av Sidas personalavdelning.

17 16 Driftskostnader, dvs. kostnader för vatten, el, värme, sophämtning och ev. vakter, ersätts enligt särskilda riktlinjer. Skola och barnomsorg Särskilda regler finns för ersättning av skola och barnomsorg för medföljande barn. Information om detta ges vid behov av Sidas personalavdelning. Försäkring och sjukvård Under utlandsstationering är BBE som arbetar på ambassad eller lokal organisation/myndighet, samt medföljande familjemedlemmar, försäkrade genom URA-försäkringen från Kammarkollegiet. UVA+ försäkringen omfattar sjuk- och viss tandvård. Mer information återfinns på Kammarkollegiets hemsida. Hushållsanställda Ersättning för hushållshjälp utgår inte för BBE. Graviditet Vid graviditet inför eller under tjänstgöring ska kontakt omedelbart tas med Sidas personalavdelning. Arbetstid BBE följer arbetstid och helgdagar som gäller vid den lokala arbetsplatsen. Övriga finansieringsvillkor Följande kostnader finansieras inte inom BBE-programmet: Internationella och lokala tjänsteresor Lokala transporter Tjänstebil I de fall dessa kostnader är aktuella ska de täckas ur medel ur budgeten för det program du arbetar inom.

Information info r din utlandstja nstgo ring. Bilaterala Bitra dande Experter (BBE) placerade pa en svensk organisation eller konsultfirma

Information info r din utlandstja nstgo ring. Bilaterala Bitra dande Experter (BBE) placerade pa en svensk organisation eller konsultfirma Information info r din utlandstja nstgo ring Bilaterala Bitra dande Experter (BBE) placerade pa en svensk organisation eller konsultfirma 2012 INLEDNING Sidas program för Bilaterala Biträdande Experter

Läs mer

Information info r din utlandstja nstgo ring

Information info r din utlandstja nstgo ring Information info r din utlandstja nstgo ring Bilaterala Bitra dande Experter (BBE) placerade pa en ambassad eller lokal organisation/myndighet 2012 Bilaga: URA-avtalet - Tillämpningsanvisningar för BBE

Läs mer

Svenskt arbete för att stärka resursbasen Programdagar för högskolan 2015

Svenskt arbete för att stärka resursbasen Programdagar för högskolan 2015 Svenskt arbete för att stärka resursbasen Programdagar för högskolan 2015 Resultatstrategin för kapacitetsutveckling och utbyten 2014-2017 Ökat antal kvalificerade svenskar i av regeringen prioriterade

Läs mer

UTLANDSKONTRAKT enligt URA (i dess lydelse fr.o.m. den 1 februari 2010)

UTLANDSKONTRAKT enligt URA (i dess lydelse fr.o.m. den 1 februari 2010) UTLANDSKONTRAKT enligt URA (i dess lydelse fr.o.m. den 1 februari 2010) DNR Exempel på skrivningar för redan anställd vid GU som är folkbokförd och betalar skatt i Sverige. Viktigt att observera att skrivningarna

Läs mer

Riktlinjer. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Riktlinjer. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Riktlinjer Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Riktlinjer Praktikantprogrammet för yngre personer 1. Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Förutsättningar för organisationer att delta

Läs mer

Avtal om utlandstjänstgöring I lydelse från och med den 1 augusti 2010

Avtal om utlandstjänstgöring I lydelse från och med den 1 augusti 2010 UVA Avtal om utlandstjänstgöring I lydelse från och med den 1 augusti 2010 UVA Avtal om utlandstjänstgöring I lydelse fr.o.m. den 1 augusti 2010 Publicerat den.. 2 Innehållsförteckning Inledning. 3 UVA

Läs mer

Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor

Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor Avtal 1 (13) 2007-09-28 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna SACO-S Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

UVA - Avtal om utlandstjänstgöring

UVA - Avtal om utlandstjänstgöring Avtal 2007-09-28 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna SACO-S Facket för Service och Kommunikation (SEKO)

Läs mer

Snabbguide - tidsbegränsade anställningar

Snabbguide - tidsbegränsade anställningar Senaste uppdatering: 2014-01-20 Sylvie Garnbeck, Personalavdelningen Tidsbegränsad anställning lärare och forskare... sid 2-3 Tidsbegränsad anställning doktorand... sid 4 Doktorand med utbildningsbidrag

Läs mer

Härmed överlämnas en skrivelse angående rubricerat ärende.

Härmed överlämnas en skrivelse angående rubricerat ärende. 2012-05-30 2012/16836 Bryssel Ambassadören Martin Schulz Europaparlamentets talman Rue Wiertz 60 1047 Bryssel Belgien Svar på Europaparlamentets förfrågan om ersättningssystem och arbetsvillkor för utlandsstationerade

Läs mer

Ändringar i Avtal om utlandstjänstgöring UVA

Ändringar i Avtal om utlandstjänstgöring UVA Förhandlingsprotokoll 2010-06-28 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Saco-S Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

Med chef avses: För förbundsstyrelsen förbundsordföranden. För kansliet generalsekreteraren. För föreningar styrelseordföranden.

Med chef avses: För förbundsstyrelsen förbundsordföranden. För kansliet generalsekreteraren. För föreningar styrelseordföranden. Sida 17 (24) 10 Resepolicy Omfattning Dessa bestämmelser gäller förtroendevalda, anställda och funktionärer vid Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna (SVF), vars resor och möten sker på SVF uppdrag och

Läs mer

Programinformation Praktikantprogrammet

Programinformation Praktikantprogrammet 2015-09-22 Madelene Johansson Karin Cederergren Programinformation Praktikantprogrammet Innehåll 9.40-10.10 Presentation av deltagare, uppföljning av föreläsning 10.10-10.40 FIKA 10.40-11.30 Programinformation

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om utlandsstyrkan inom Försvarsmakten; SFS 1999:569 Utkom från trycket den 16 juni 1999 utfärdad den 3 juni 1999. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelse

Läs mer

URA Ramavtal 2002 2004 Avtal om utlandskontrakt och mellan Arbetsgivarverket riktlinjer för anställningsvillkor och SEKO vid tjänstgöring utomlands

URA Ramavtal 2002 2004 Avtal om utlandskontrakt och mellan Arbetsgivarverket riktlinjer för anställningsvillkor och SEKO vid tjänstgöring utomlands URA Ramavtal 2002 2004 Avtal om utlandskontrakt och mellan Arbetsgivarverket riktlinjer för anställningsvillkor och SEKO vid tjänstgöring utomlands Cirkulär 2003:A 2 2003-02-04 Innehåll 1 Innehåll Förord

Läs mer

Bilaga 4. Resebestämmelser vid Infranord AB

Bilaga 4. Resebestämmelser vid Infranord AB Bilaga 4. Resebestämmelser vid Infranord AB Rätt till restidsersättning Arbetstagaren har rätt till restidsersättning för resa som företagits på tid som inte är arbetstid om inte arbetstagaren är undantagen

Läs mer

URA. Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands

URA. Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands URA Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands Upplysning I förhandlingsprotokoll 2010-01-25 har parterna enats om ändring i avtalets 4 och 12 samt ändringar

Läs mer

URA Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands

URA Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands URA Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands Gäller från 2010-02-01 Upplysning I förhandlingsprotokoll 2010-01-25 har parterna enats om ändring i avtalets

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling och samverkan Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra strategin. Maria Gärtner Nord

Strategi för kapacitetsutveckling och samverkan Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra strategin. Maria Gärtner Nord Regeringsbeslut III:3 2010-11-04 UF2010/46581/USTYR Strategi för kapacitetsutveckling och samverkan 2011-2013 1 bilaga Ärendet För att det svenska biståndet effektivt och ändamålsenligt ska kunna bidra

Läs mer

URA. Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för. anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands. Centrala avtal 2007:1 2007-10-01

URA. Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för. anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands. Centrala avtal 2007:1 2007-10-01 URA Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands Centrala avtal 2007:1 2007-10-01 Ersätter cirkulär 2003:A2 Utgiven av Arbetsgivarverket 2007 Produktion &

Läs mer

Avtal om utlandstjänstgöring (UVA)

Avtal om utlandstjänstgöring (UVA) 2007-09-28 Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Avtal om utlandstjänstgöring (UVA) 1 na sluter avtal om utlandstjänstgöring (UVA) enligt bilaga. Arbetstagarna omfattas av ALFA. UVA innehåller tillägg och

Läs mer

URA. med råd och kommentarer i anslutning till avtalstexten. Arbetsgivarverket

URA. med råd och kommentarer i anslutning till avtalstexten. Arbetsgivarverket URA med råd och kommentarer i anslutning till avtalstexten Arbetsgivarverket URA med råd och kommentarer i anslutning till avtalstexten Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid

Läs mer

Utf datum 2011-04-01. Godkänt av Peter Blomqvist. Reseavtal SJ AB 1

Utf datum 2011-04-01. Godkänt av Peter Blomqvist. Reseavtal SJ AB 1 Utf datum 1(8) 1 Innehållsförteckning: 1 Tillämpningsområde... 1 2 Arbetsgivarbegrepp... 1 3 Vissa definitioner... 2 4 Grundläggande bestämmelser... 2 5 Resplan... 2 6 Resekostnadsersättning... 3 1 mom

Läs mer

Fastigos rekommendationsavtal. Reseavtal GILTIGT FRÅN

Fastigos rekommendationsavtal. Reseavtal GILTIGT FRÅN Fastigos rekommendationsavtal Reseavtal GILTIGT FRÅN 2002-01-01 Reseavtal Rekommendationsavtal 1993 med ändringar till och med 2012 mellan Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Fastighetsanställdas

Läs mer

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-21 Dnr 1602350 1 (5) Personalnämnden Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Ordförandens

Läs mer

Ramar och kriterier Minor Fields Studies 2017

Ramar och kriterier Minor Fields Studies 2017 Ramar och kriterier Minor Fields Studies 2017 Beskrivning av och syfte med programmet Minor Field Studies (MFS) är en stödform inom det svenska biståndet som administreras av Universitets- och högskolerådet

Läs mer

Information om din anställning med anledning av konkurs

Information om din anställning med anledning av konkurs Information om din anställning med anledning av konkurs Här följer en kort sammanställning med information om de vanligaste löne- och anställningsfrågorna som kan uppkomma i samband med en konkurs. Experts

Läs mer

En kortfattad sammanställning över vilka försäkringar du har som anställd i Försvarsmakten

En kortfattad sammanställning över vilka försäkringar du har som anställd i Försvarsmakten Sida 1 (5) En kortfattad sammanställning över vilka försäkringar du har som anställd i Försvarsmakten Detta är kort sammanställning över de försäkringar som gäller. I många av försäkringarna finns det

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA I NYBRO KOMMUN

BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA I NYBRO KOMMUN 2 BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA I NYBRO KOMMUN INNEHÅLL Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda... 2 1 Tillämpningsområde... 2 2 Stöd för återgång till arbete...

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BIDRAG VID FRITIDSSTUDIER OCH UTBILDNINGSKONTRAKT

RIKTLINJER FÖR BIDRAG VID FRITIDSSTUDIER OCH UTBILDNINGSKONTRAKT RIKTLINJER FÖR BIDRAG VID FRITIDSSTUDIER OCH UTBILDNINGSKONTRAKT FÖR TILLSVIDAREANSTÄLLDA I KARLSHAMNS KOMMUN Karlshamns kommun har som mål att vara en arbetsplats där medarbetare vill stanna kvar och

Läs mer

Till 2, Avtalets syfte TA-medel kan användas för åtgärder som hör ihop med ett aktivt omställningsarbete.

Till 2, Avtalets syfte TA-medel kan användas för åtgärder som hör ihop med ett aktivt omställningsarbete. Partsgemensamma kommentarer 2013-05-01 Förvaltningsavdelningen Bilaga till Lokalt avtal om trygghetsavtalsmedel i Regeringskansliet, Partsgemensamma kommentarer till det lokala kollektivavtalet om trygghetsavtalsmedel,

Läs mer

Kollektivavtal om omställningsåtgärder vid arbetsbrist för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation

Kollektivavtal om omställningsåtgärder vid arbetsbrist för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation Kollektivavtal om omställningsåtgärder vid arbetsbrist för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation 1. Bakgrund Förmågan att anpassa och utveckla arbetssätt och produktion är avgörande för

Läs mer

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Handbok Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Förord Välkommen till praktikantprogrammet. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när ni fyller

Läs mer

Verksamhetsidé, mål, inriktning och strategier är kända och accepterade i organisationen.

Verksamhetsidé, mål, inriktning och strategier är kända och accepterade i organisationen. Lokalt kollektivavtal för lärare vid NHV Dnr A15/05:335 Parterna enas om följande grund för arbetstider för universitetslärare vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap (NHV). Detta avtal ersätter

Läs mer

Bestämmelser om omställningsstöd och pension för

Bestämmelser om omställningsstöd och pension för Sidan 1 av 9 Bilaga 6, KF 51/2015 Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL) www.osthammar.se Personalkontoret 2015-05-26 Sidan 2 av 9 Bestämmelser om omställningsstöd för

Läs mer

Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda i Sundsvalls kommunkoncern (OPF KL/Sundsvall)

Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda i Sundsvalls kommunkoncern (OPF KL/Sundsvall) Beslutad av kommunfullmäktige 2014-06-23 189, giltig från och med 2015-01-01 Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda i Sundsvalls kommunkoncern (OPF KL/Sundsvall) Bestämmelser

Läs mer

Riktlinje för miljövänliga resor i tjänsten Stockholm Business Region AB

Riktlinje för miljövänliga resor i tjänsten Stockholm Business Region AB Riktlinje för miljövänliga resor i tjänsten Stockholm Business Region AB I ägardirektiven från Stockholms Stadshus AB anges att Stockholm Business Region (SBR), som moderbolag i koncernen, ska leda arbetet

Läs mer

RIKTLINJER FÖR OFFENTLIGT SKYDDAT ARBETE (OSA) I VÄSTERVIKS KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen 2011-10-03, 280 att gälla fr o m 2011-11-01

RIKTLINJER FÖR OFFENTLIGT SKYDDAT ARBETE (OSA) I VÄSTERVIKS KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen 2011-10-03, 280 att gälla fr o m 2011-11-01 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR OFFENTLIGT SKYDDAT ARBETE (OSA) I VÄSTERVIKS KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2011-10-03, 280 att gälla fr o m 2011-11-01 Bakgrund OSA står för Offentligt

Läs mer

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14 Anställning efter avgång med ålderspension Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr 300-1340-12 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

Riktlinjer vid rehabilitering. Universitetsförvaltningen, 2008-10-08

Riktlinjer vid rehabilitering. Universitetsförvaltningen, 2008-10-08 Riktlinjer vid rehabilitering Universitetsförvaltningen, Riktlinjer vid rehabilitering Dnr 4480/08-201 INNEHÅLL 1 Inledning...1 2 Rehabiliteringsmodell...1 2.1 Förebyggande arbete...2 2.2 Rehabiliteringsplanering...2

Läs mer

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme planering (7)

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme planering (7) Ramar och kriterier 2018-09-14 Linnaeus-Palme planering 2018 1 (7) Innehåll Ansökningsomgång Linnaeus-Palme planering 2018 3 Om programmet... 3 Aktivitetsperiod och utbytesperiod... 4 Vidareförmedling

Läs mer

ICLD Budgetriktlinjer för Kommunalt Partnerskap

ICLD Budgetriktlinjer för Kommunalt Partnerskap ICLD Budgetriktlinjer för Kommunalt Partnerskap 2019-01-01 Innehåll HÖGSTA BELOPP SOM KAN SÖKAS... 3 Förberedelse för kommunalt partnerskap:... 3 Förberedelse för kommunalt partnerskap, trepartssamarbete

Läs mer

Information kring Kulturarvslyftet

Information kring Kulturarvslyftet Faktablad 1/2012 Datum 2012-12-12 Dnr 101-4716-2011 Version 1.4 Avdelning Verkssekretariatet Författare Marianne Lundberg Information kring Kulturarvslyftet deltagande grupper, arbetsuppgifter, ansvarsfördelning

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för OPF-KL

Tillämpningsanvisningar för OPF-KL Tillämpningsanvisningar för OPF-KL Kungälvs kommun Dnr KS 2018/0616 2018-05-23 ADRESS Stadshuset 442 81 Kungälv TELEFON 0303-23 80 00 FAX 0303-190 35 E-POST kommun@kungalv.se HEMSIDA www.kungalv.se TILLÄMPNINGSANVISNINGAR

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda

Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda Beslutad av Kommunfullmäktige 26 maj 2014, 82. Dnr KS2014.0216 Innehåll 1 Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda... 3 1.1

Läs mer

BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) Antagna av kommunfullmäktige , 118

BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) Antagna av kommunfullmäktige , 118 Grästorps kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) Antagna av kommunfullmäktige 2014-11-27, 118 Dnr 251/2014 1 Tillämpningsområde Bestämmelser

Läs mer

Föreskrifter om pensionerade professorers verksamhet

Föreskrifter om pensionerade professorers verksamhet BESLUT 1 2009-12-17 Dnr LS 2009/542 Rektor Föreskrifter om pensionerade professorers verksamhet Bakgrund Lunds universitet vill ha tydliga regler för pensionerade professorers fortsatta verksamhet. För

Läs mer

3 kap. Kostnadsersättningar m.m.

3 kap. Kostnadsersättningar m.m. 1 (9) 3 kap. Kostnadsersättningar m.m. Ersättning vid tjänsteresa och förrättning Vissa definitioner 1 Flerdygnsförrättning Förrättning Förrättningsställe IL Tjänsteresa Tjänsteställe Traktamente Vanliga

Läs mer

Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden

Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden REGLEMENTE Datum Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad datum Paragraf 85 1(7) Reglemente för ersättning till förtroendevalda i Grums kommun för tiden 2015-2018 2(7) Reglemente för ersättning till förtroendevalda

Läs mer

Momsavdrag och konteringsanvisningar för ett antal händelser. Förmånsbeskattning endast när detta särskilt anmärkes. För utförligare information, se Regler och riktlinjer för representation vid Karolinska

Läs mer

UVAplus-försäkring. Försäkringsvillkor 2014-07-01 Dnr 899-4936-14

UVAplus-försäkring. Försäkringsvillkor 2014-07-01 Dnr 899-4936-14 UVAplus-försäkring Försäkringsvillkor 2014-07-01 Dnr 899-4936-14 Sid 2 (13) 2014-06-09 Innehåll 1 TECKNANDE, OMFATTNING OCH SJÄLVRISK... 3 1.1 Tecknande... 3 1.2 Definitioner... 3 1.3 Omfattning... 4 1.4

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Dagspress 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom dagspressföretag.

Läs mer

Omställningsfonden för dig som arbetstagare

Omställningsfonden för dig som arbetstagare Sida 1 Omställningsfonden för dig som arbetstagare Innehåll Aktivt omställningsarbete... 2 Villkor för att du ska få stöd... 2 Hjälp och stöd att hitta ett nytt jobb... 2 Ekonomiska förmåner... 3 A-kasseutfyllnad...

Läs mer

Rutin - Regler för resor för förtroendevalda i Jämtlands läns landsting

Rutin - Regler för resor för förtroendevalda i Jämtlands läns landsting 1 (6) Rutin - Regler för resor för förtroendevalda i Jämtlands läns landsting Ansvarig: Björn Ahlnäs 2 (6) Innehållsförteckning 1.1 Syfte 3 1.2 Definitioner 3 2 Rutiner 3 2.1 Reseräkning 3 3 Ersättning

Läs mer

RESEAVTAL 1 KAPITLET ALLMÄNT

RESEAVTAL 1 KAPITLET ALLMÄNT Reseavtal IL har i 12 kap följande lydelse: "7 Med vanlig verksamhetsort avses ett område inom 50 kilometer från den skattskyldiges tjänsteställe. Som vanlig verksamhetsort behandlas också ett område inom

Läs mer

ABC- handbok för ungdomar som sommarjobbar via Sigtuna kommun 2019.

ABC- handbok för ungdomar som sommarjobbar via Sigtuna kommun 2019. Viktig information! Följande information är en ABC- handbok för ungdomar som sommarjobbar via Sigtuna kommun 2019. All information skall läsas av samtliga sommarjobbande ungdomar, samt av målsmän till

Läs mer

Detta reglemente syftar till att användningen av resor ska ske på ett sådant sätt att följande långsiktiga mål uppnås:

Detta reglemente syftar till att användningen av resor ska ske på ett sådant sätt att följande långsiktiga mål uppnås: 2016-10-07 Resereglemente fastställt av kyrkofullmäktige 2016-11-15 För Malmö pastorat ingår resandet som en naturlig del av verksamheten. Detta resande medför konsekvenser för vår arbetsmiljö, miljö och

Läs mer

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet

Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistavtalet, Etermedier 2017-2020 Journalistförbundets kommentarer till förändring i avtalet Journalistförbundet har 2017 träffat ett treårigt kollektivavtal för journalister verksamma inom kommersiella

Läs mer

Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda

Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda 1 Tillämpningsområde Bestämmelser om omställningsstöd gäller för förtroendevald som avses i 4 kap. 1 kommunallagen och som fullgör uppdrag hos kommunen

Läs mer

Ersättningsregler för uppdrag inom Gymnastikförbundet 2011-2012

Ersättningsregler för uppdrag inom Gymnastikförbundet 2011-2012 2011-02-18 Ersättningsregler för uppdrag inom Gymnastikförbundet 2011-2012 Generella bestämmelser... 2 Bilaga 1 Förbundsstyrelsen och kommittéer... 4 Bilaga 2 Nationella tävlingar... 5 Bilaga 3 Internationella

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Överenskommelse om reseavtal mellan SFO och PTK Tid 1990-10-08, 1990-11-13, 1990-11-26, 1991-02-08, 1991-03-04, 1991-03-19 Plats Parter SFO lokaler, Göta Ark-huset, Stockholm

Läs mer

Svensk författningssamling (SFS)

Svensk författningssamling (SFS) 1 of 7 17/05/2010 11:38 Svensk författningssamling (SFS) Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar

Läs mer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer Ny avtalstext TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer 1(6) Ny avtalstext Tjänstemannaavtalet TEKO Unionen/Sveriges Ingenjörer 1. Ändringar avseende Allmänna anställningsvillkor 3 Anställning ---------------------------

Läs mer

GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS

GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS Information om din anställning med anledning av GAMEs konkurs Uppdatering 2015-06-25 Enligt uppgift från Länsstyreslen ska lönen ha betalts ut på förfallodagen i dag

Läs mer

Omställningsfonden för dig som arbetstagare

Omställningsfonden för dig som arbetstagare 1 (8) Omställningsfonden för dig som arbetstagare Sammanfattning Informationen behandlar Omställningsfondens stöd till dig som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Omställningsavtalet syftar främst

Läs mer

SMRs instruktion för bidrag till praktikantinsatser

SMRs instruktion för bidrag till praktikantinsatser SMRs instruktion för bidrag till praktikantinsatser Sida är huvudansvarig för praktikantverksamheten men har överlåtit handläggningen av ramorganisationernas och näringslivsorganisationernas ansökningar

Läs mer

Information om statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning våren 2013

Information om statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning våren 2013 Information Dnr:2012:720 2013-03-01 1 (6) Information om statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning våren 2013 Gymnasial lärlingsutbildning är ett alternativ inom yrkesprogrammen där eleven genomför

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå FÖRESKRIFTER 1 2013-06-15 Dnr LS 2012/719 Styrelsen Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-06-15, XX. Med stöd av 6 kap. 3 högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare Bilaga 2 Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare 2 Anställning Mom 1:2:3 Pensionär Momentet utgår. Avtal om personalutveckling 3 Om överenskommelse

Läs mer

LOKALT RESEAVTAL VID HÖGSKOLAN I GÄVLE

LOKALT RESEAVTAL VID HÖGSKOLAN I GÄVLE LOKALT RESEAVTAL VID HÖGSKOLAN I GÄVLE 1 Avtalets parter Avtalet tecknas mellan Högskolan i Gävle och arbetstagarorganisationerna Saco-S, OFR- Lärarförbundet och OFR-ST med stöd ALFA och ALFA-T kapitel

Läs mer

Riktlinjer för stipendier vid Stockholms universitet

Riktlinjer för stipendier vid Stockholms universitet 1 (5) BESLUT 2015-12-17 Dnr SU FV-1.1.2-3926-15 Dok nr 1 Jenny Gardbrant Chefsjurist Ledningskansliet Riktlinjer för stipendier vid Stockholms universitet Stipendier inom Erasmus, Linnaeus-Palme och NordPlus

Läs mer

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler

Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler Sid 1 (5) Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet beslut om universitetsgemensamma regler 1. Bakgrund Universitetsstyrelsen fattade den 11 juni 2009 ett inriktningsbeslut avseende Akademiskt och

Läs mer

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA Tillämpningsområde m m 1 Avtalet gäller arbetstagare

Läs mer

Riktlinjer. Omställningsstöd och pension till förtroendevalda, OPF-KL

Riktlinjer. Omställningsstöd och pension till förtroendevalda, OPF-KL 1 Riktlinjer Omställningsstöd och pension till förtroendevalda, OPF-KL 2 Dokumenttyp Ärendenummer Fastställd Giltighetstid Riktlinjer Dokumentansvarig 2018/1262 Tidigare reviderad 2018-09-27 Beslutsinstans

Läs mer

Fakta om PA 16 ett nytt pensionsavtal för statligt anställda

Fakta om PA 16 ett nytt pensionsavtal för statligt anställda 1 Fakta om PA 16 ett nytt pensionsavtal för statligt anställda Två avdelningar i avtalet Det nya pensionsavtalet för den statliga sektorn gäller från den 1 januari 2016. Avtalet är uppdelat i två avdelningar.

Läs mer

Ansökan om ekonomiskt bistånd

Ansökan om ekonomiskt bistånd Arvidsjaurs kommun Ansökan om ekonomiskt bistånd Individ- och Familjeomsorgen Arvidsjaurs kommun 933 81 Arvidsjaur Växeltelefon: 0960 155 00 Handläggare: Besökstid: Personuppgifter Förnamn och Efternamn

Läs mer

Riktlinjer för personalplanering i Älvsbyns kommun

Riktlinjer för personalplanering i Älvsbyns kommun 1(5) RIKTLINJER DATUM 2013-03-18 Riktlinjer för personalplanering i Älvsbyns kommun Detta dokument ersätter Riktlinjer erbjudande om frivillig avgång i Älvsbyns kommun, fastställt av PU 2008-12-11 25 1.

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för arbetstagare i. i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13.

Redogörelsetext för Bestämmelser för arbetstagare i. i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13. Redogörelsetext för Bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13 Redogörelsen omfattar Bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13 och gäller

Läs mer

Försäkringskassans allmänna råd Barn, familj och handikapp

Försäkringskassans allmänna råd Barn, familj och handikapp Försäkringskassans allmänna råd Barn, familj och handikapp ISSN 1652-8743 Försäkringskassans allmänna råd om ändring i Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2002:6) om assistansersättning; beslutade

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för. OPF-KL18 Älvsbyns kommun

Tillämpningsanvisningar för. OPF-KL18 Älvsbyns kommun 1(10) STYRDOKUMENT DATUM 2018-10-09 Tillämpningsanvisningar för OPF-KL18 Älvsbyns kommun 2018-10-02 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad sinstans Giltighetstid Föreskrifter, anvisning Tillämpningsanvisningar

Läs mer

UVAplus-försäkring Försäkringsvillkor

UVAplus-försäkring Försäkringsvillkor UVAplus-försäkring Försäkringsvillkor 2017-07-01 Innehåll 1 Tecknande, definitioner, omfattning, och självrisk... 3 1.1 Tecknande... 3 1.2 Definitioner... 3 1.2.1 Medföljande familjemedlemmar... 3 1.2.2

Läs mer

Introduktionsavtalen BUI och BAL. Phia Moberg, SKL och Ann Georgsson, Svenska Kommunalarbetareförbundet

Introduktionsavtalen BUI och BAL. Phia Moberg, SKL och Ann Georgsson, Svenska Kommunalarbetareförbundet Introduktionsavtalen BUI och BAL Phia Moberg, SKL och Ann Georgsson, Svenska Kommunalarbetareförbundet BUI och BAL Kollektivavtal tecknade mellan Sveriges Kommuner Landsting, Arbetsgivarförbundet Pacta

Läs mer

Arbete efter 65 års ålder

Arbete efter 65 års ålder 2011 Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund 1 Vad gäller arbetsrättsligt? En arbetstagare har enligt 32a i lagen (1982:80) om anställningsskydd

Läs mer

Tillämpningsanvisningar. avseende OPF-KL för förtroendevalda

Tillämpningsanvisningar. avseende OPF-KL för förtroendevalda Tillämpningsanvisningar avseende OPF-KL för förtroendevalda Dokumenttyp Tillämpningsanvisningar Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2018-06-27 tills vidare Gäller för målgruppen Förtroendevalda Antagen av

Läs mer

Minor Field Studies (MFS) stipendium 2015

Minor Field Studies (MFS) stipendium 2015 1 (5) 2015-03-24 STOCKHOLMS UNIVERSITET UTLYSNING 2015-03-24 Minor Field Studies (MFS) stipendium 2015 utlyser totalt fyra stipendier för fältarbete till studenter på s master- och kandidatprogram (inklusive

Läs mer

Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2002:6) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2002:6) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets allmänna råd (RAR 2002:6) om assistansersättning Till socialförsäkringsbalken 51 kap. 2 (Upphört att gälla genom FKAR 2011:5) 51 kap. 3 För rätt till assistansersättning

Läs mer

Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs?

Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs? Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs? Vad innebär konkurs? Tingsrätten kan besluta att en juridisk eller fysisk person, nedan benämnd gäldenär, ska försättas i konkurs då gäldenären inte

Läs mer

Målet med Svenska Lottakårens resepolicy är att vi ska underlätta för säkra, kostnadseffektiva och i möjligaste mån klimatsmarta resor.

Målet med Svenska Lottakårens resepolicy är att vi ska underlätta för säkra, kostnadseffektiva och i möjligaste mån klimatsmarta resor. Resepolicy Målet med Svenska Lottakårens resepolicy är att vi ska underlätta för säkra, kostnadseffektiva och i möjligaste mån klimatsmarta resor. Denna resepolicy omfattar anställda, såväl kanslipersonal

Läs mer

DITT FÖRSTA EURESJOBB

DITT FÖRSTA EURESJOBB DITT FÖRSTA EURESJOBB Vanliga frågor Allmänt Var hittar jag information om Ditt första Euresjobb (Your first Eures job, YfEj)? Du kan hämta information från EURES-portalen: http://eures.europa.eu eller

Läs mer

Villkor för vissa anställda vid bemanningsföretag

Villkor för vissa anställda vid bemanningsföretag Villkor för vissa anställda vid bemanningsföretag Vård- och behandlingsverksamhet Övrig omsorgsverksamhet Bemanningsföretagen * Vårdförbundet 1999-07-01 tills vidare Innehållsförteckning Vårdförbundet

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Reviderad 2016-11-01 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut

Läs mer

Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018

Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018 Kf 134 2014-12-22 ÖRKELLJUNGA KOMMUN Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018 Reglerna gäller från och med den 1 januari 2015 enligt kommunfullmäktigebeslut 2014-12-22,

Läs mer

Avtalsextra 7 juni 2017

Avtalsextra 7 juni 2017 Avtalsextra 7 juni 2017 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2017 31 maj 2020. Avtalets värde är 6,5 % under avtalsperioden

Läs mer

Allmänna villkor för uppdragsersättning till frivilliga försvarsorganisationer

Allmänna villkor för uppdragsersättning till frivilliga försvarsorganisationer samhällsskydd och beredskap 1 (6) Allmänna villkor för uppdragsersättning till frivilliga försvarsorganisationer Anslag 2:4 Krisberedskap, budgetåret 2014 samhällsskydd och beredskap 2 (6) Villkor för

Läs mer

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2015

Handbok för projektansökan. Atlas konferens 2015 Handbok för projektansökan Atlas konferens 2015 Förord Välkommen till Atlasprogrammet för globalt partnerskap, konferens och praktik. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Förhandlingsprotokoll 2014-12-11 Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt OFRs förbundsområde Allmän

Läs mer