Diskussionsfrågor Lärarhandledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Diskussionsfrågor Lärarhandledning"

Transkript

1 Diskussionsfrågor Lärarhandledning Skolpolicy vill uppmuntra diskussioner kring Internet, dataspel och spelberoende. Vi tror att det ökar medvetenheten om nätets faror och fallgropar. Diskussionerna kan också ge eleverna möjlighet att dela med sig av egna erfarenheter till varandra och blir därmed ett lärotillfälle för både elever men kanske också för dig som lärare. Följande diskussionsfrågor berör fyra kategorier: Internet Dataspel Spel om pengar Källkritik Använd gärna frågorna som förberedelse inför vårt besök hos er eller spara dem tills vi kommer till er skola. Det går också bra att ha dem till hjälp efter vårt besök för att fortsätta att hålla elevens tankar och medvetenhet på en hög nivå. Kopiera dem gärna! Vi formulerar inget facit till frågorna. Känner du dig själv osäker på hur det står till med svaret på någon fråga så var öppen med det inför eleverna. Kanske vet de svaret. Alla frågor bör kunna inbjuda till bra diskussioner men vill du kan du välja ut de frågor som du tycker är bäst. Eleverna kan diskutera gruppvis i grupper om 4-5 stycken med en ordförande som läser frågan och fördelar ordet och en sekreterare som för anteckningar. Efter de gruppvisa diskussionerna kan ni försöka samla ihop gruppernas tankar. Kanske kan de vara ett underlag för dataregler på skolan eller för ett brev med goda internetråd hem till föräldrarna. Lycka till med diskussionerna! Hälsningar Skolpolicy!

2 Diskussionsfrågor - Internet 1. Om du hade ett yngre syskon som började chatta, surfa och spela mycket på Internet, vilket råd skulle du ge henne/ honom för att inte skolan ska bli lidande. Skriv tre bra råd. 2. Bilder man publicerar på Internet kan användas av ägaren till sidan i ett helt annat sammanhang. En kompis till dig berättar att han/hon tänker lägga ut sin bild på Snyggast.se. Vad säger du till din kompis? 3. På nätet är det lätt att vara någon annan än den man är i verkliga livet. På communities som Bilddagboken, Lunarstorm m fl kan man ljuga om ålder, namn, kön eller bostadsort. Vilka problem kan finnas med att kunna vara anonym på nätet? Finns det några fördelar? 4. En kompis till dig blir ständigt utsatt för taskiga kommentarer i sin gästbok. Vad kan du göra för att hjälpa han/henne? 5. Du upptäcker att någon lagt ut bilder på nätet på dig och kompisar tagna i ett omklädningsrum. Vad kan du göra åt saken? 6. Du har lärt känna en person på nätet och ni vill träffas i verkligheten. Hur gör du för att vara försiktig? Skriv tre bra råd. 7. Föräldrar klagar på att deras barn rör sig för lite och inte träffar sina kompisar i verkligheten. Kan det ligga något i kritiken eller inte? Vad kan man ändra på? Finns det något föräldrarna kanske behöver förstå bättre? 8. En tjejkompis har lagt ut väldigt utmanande bilder på sig där hon har lite kläder på sig. Hon får mycket positiva kommentarer om sitt utseende från killar i olika åldrar. Några kallar henne för hora men det verkar inte bekymra henne, tvärtom blir bilderna värre och värre. Du är orolig för att hon ska råka illa ut. Vad gör du? 9. Det blir bråk i skolan på grund av något som någon skrivit i en gästbok eller i en chatt. De vuxna förstår inte hur bråket börjat och vilka som är inblandade. Vad kan du göra för att hjälpa till? Är det skolans problem vad som händer på fritiden? Borde fler vuxna bli inblandade och hjälpa till? 10. Din pappa har installerat ett filter i datorn som gör att din lillasyster inte ska se vissa sidor på nätet. Filtret släpper inte igenom vissa sidor som du vill se och du blir irriterad? Finns det andra sätt att skydda lillasyster från obehagliga upplevelser framför skärmen?

3 Diskussionsfrågor Dataspel 1. En kompis till dig har varit duktig i skolan och haft bra betyg. Sista tiden har han varit borta mycket och hans resultat i skolan har blivit mycket sämre. Du vet att han spelar mycket dataspel och att det är orsaken. Vad kan du göra åt saken? 2. Dina föräldrar säger att man får dålig kondition, blir aggressiv och får dålig syn av att spela dataspel. Vad tror du? Har dataspelandet några hälsoeffekter? 3. Din lillebror fastnar alltid i spelande då han ska göra läxan framför datorn. Dina föräldrar och han råkar ofta i bråk om det. Vad kan de göra för att undvika det? 4. Föräldrar är ofta oroliga för att deras barn sitter för mycket framför datorn. Om du själv blev förälder. Vilka regler skulle du ha för dina barn när det gäller datoranvändandet? Skriv minst fem regler. 5. Kan man bli beroende av att spela dataspel? Hur ska man veta om man är det i så fall? Finns det några kännetecken? Skriv ner fem stycken. 6. Genom spelandet kan man lära känna nya kompisar men man kan också tappa kontakten med de gamla som man kanske känt sedan man var barn? Hur ska man göra för att undvika att spelandet påverkar relationen till kompisarna? Vilka är de viktigaste vännerna tycker du? 7. Dataspelsbranschen har en egen innehålls- och åldersmärkning av dataspel. Är det bra tycker du? Hindrar den någon från att spela vissa spel tror du? Tycker du att det skulle vara strängare åldersregler för vem som fick köpa ett visst spel? 8. Är det skillnad mellan tjejer och killars spelande? Vem spelar mest? Spelar tjejer och killar olika spel? Vem är mest i farozonen att bli beroende tror du? 9. Om du skulle köpa dataspel i present till din lillasyster som är 7 år och din lillebror som är 10 år, vad skulle du köpa då? Skriv tre förslag till båda. 10. Många sajter på Internet erbjuder spel även för små barn. Finns det några faror med dessa sidor? Varför finns de?

4 Diskussionsfrågor Spel om pengar 1. En kompis till dig har lånat 1000 kronor av dig men har inte betalat tillbaka. Han försöker undvika att träffa dig. Du tror att han satsat pengarna på spel. Nu känns det som om du blivit av med både pengarna och kompisen. Vad kan du göra? 2. Du upptäcker att din pappa sitter framför datorn sent på kvällarna och spelar poker. Du blir rädd att familjens pengar ska försvinna. Vad kan du göra? 3. Stora spelbolag erbjuder ofta pengar till de första insatserna om man öppnar ett spelkonto hos dem. Varför gör de det tror du? 4. Du har en kompis som du tror spelar för mycket. Vilka kan kännetecknen vara på ett spelberoende? 5. Det finns flera pokerspel på Internet där man bara satsar låtsaspengar. Det kan väl inte vara farligt, eller? 6. Många människor i olika åldrar spelar om pengar, både på nätet och i spelbutiker eller genom att köpa lotter. Men det är främst unga i åldern år som får problem med spelandet. Varför är det så tror du? 7. Svenska spel är ett statligt bolag som varje år tjänar stora summor på att människor spelar om pengar. Varför har vi ett statligt spelbolag tror du? Går det att försvara ett statligt spelbolag utifrån moraliska utgångspunkter? 8. Tror du att du själv skulle kunna bli spelberoende? Om det hände dig, vilken hjälp skulle du då vilja ha? 9. Många kvinnor spelar bingo. Förr fick de alltid gå till speciella spellokaler men nu går det att spela via Internet. Tror du att risken för spelberoende har minskat eller ökat? 10. Många unga drömmer om att bli pokerstjärnor. Varför tror du att vissa spelare lyfts fram som just professionella spelare och hyllas som filmstjärnor?

5 Diskussionsfrågor Internet som källa 1. Olika webbsidor har olika domännamn beroende på vem som står bakom sidan. Det svenska domännamnet är se. Andra vanliga är com, org, gov eller nu. Vet du vad dessa står för och vem som använder dem? Vilka är mest trovärdiga? 2. Din kompis säger att han hämtade lite fakta från nätet till er gemensamma inlämningsuppgift. Hur reagerar du? Finns det någon anledning att läsa igenom texten igen? 3. Din pappa är fascinerad av Internet och menar att man kan få reda på allt med hjälp av nätet. Har han rätt? Vad skulle du säga som svar till honom? 4. Det finns flera faktasidor som liknar uppslagsböcker på Internet. Wikipedia är en av de största. Är det en tillförlitlig källa? Var kommer textmaterialet till Wikipedias material ifrån? 5. Allt material som finns på nätet är fritt att använda och lyder inte under några upphovsrättsliga lagar. Stämmer det påståendet? Hur ska man kunna veta det? 6. Spelar det någon roll om det är ett företag, en organisation eller en myndighet som står bakom en sida för hur trovärdig den fakta som står på sidan är? 7. Att söka fakta via sökmotorer som Google, Yahoo eller Altavista är en hjälp att hitta det man söker. Är det alltid de första träffarna som är de bästa? Varför hamnar vissa sidor först då man söker på vissa ord? 8. Nätet är ofta snabbt som informationsspridare. Innebär det att all information är aktuell? Hur kan man kontrollera hur gammal informationen är? 9. Det är okey att kopiera material från nätet så länge jag bara uppger vilken källan är. Stämmer det? 10. Hur skulle du formulera en inlämningsuppgift om du var lärare för att undvika att eleverna bara kopierade all fakta på nätet? Skriv fem regler.

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Rädda Barnen 107 88 Stockholm Landsvägen 39, Sundbyberg Tel: 08-698 90 00 kundservice@rb.se www.raddabarnen.se

Rädda Barnen 107 88 Stockholm Landsvägen 39, Sundbyberg Tel: 08-698 90 00 kundservice@rb.se www.raddabarnen.se Rädda Barnen 2013 Författare: Anna Norlén Redaktion: Yara Anttila, Ylva Edling, Anna Fairbrass Formgivning: Lowe Brindfors Illustration: Moa Hoff/ Söderberg Agentur Första upplagan ISBN: 978-91-7321-446-9

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

VEM BRYR SIG!? 1 ARBETSMATERIAL TILL ETIKVIDEO ANNA EHDE MALMBERG FÖR ÅLDRARNA 9-14 ÅR OCH ROLF HAMARK

VEM BRYR SIG!? 1 ARBETSMATERIAL TILL ETIKVIDEO ANNA EHDE MALMBERG FÖR ÅLDRARNA 9-14 ÅR OCH ROLF HAMARK VEM BRYR SIG!? 1 ARBETSMATERIAL TILL ETIKVIDEO FÖR ÅLDRARNA 9-14 ÅR ANNA EHDE MALMBERG OCH ROLF HAMARK 1 2007 Datatext Anna Ehde Malmberg, Hamark Produktion Layout: Datatext Anna Ehde Malmberg Materialet

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Schysst. på nätet EN PEDAGOGISK HANDBOK OM E-MOBBNING

Schysst. på nätet EN PEDAGOGISK HANDBOK OM E-MOBBNING Shysst Vi på Friends tar e-mobbning på allvar. Vi får ofta mejl från både tjejer oh killar som blivit utsatta. Friends vill förebygga e-mobbningen genom att utbilda skolpersonal, föräldrar oh elever. Tillsammans

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

första hjälpen vid spelproblem

första hjälpen vid spelproblem första hjälpen vid spelproblem för dig som har problem med spel om pengar för dig som vill hjälpa någon som har det för dig som vill veta mer om spelproblem Författare: Henrik Josephson Om.författaren.och.

Läs mer

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Men fråga mig bara är en vägledning som riktar sig till dig som jobbar med barn och unga. Här beskrivs vad sexuell exploatering är och

Läs mer

JAG! Om flickors livsutrymme

JAG! Om flickors livsutrymme JAG! Om flickors livsutrymme 1 Innehåll Till dig som arbetar med ungdomar...................3 Metodbok ett användbart verktyg...................4 Hedersrelaterat förtryck och våld.............................4

Läs mer

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...?

Handledarmaterial. Ska vi byta? Sex mot...? Handledarmaterial Handledarmaterial Ska vi byta? Sex mot...? Första upplagan: 5 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin -

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

I en klass för sig Om att vara ung och gå i särskola. Författare: Clara Holmberg

I en klass för sig Om att vara ung och gå i särskola. Författare: Clara Holmberg AV-nr 101022tv 1-3 I en klass för sig I en klass för sig Om att vara ung och gå i särskola Författare: Clara Holmberg Inledning: Programserien vill inspirera till diskussion kring olika teman, stärka identiteten

Läs mer

,,,, Jag syns, jag finns UNGA OM SEXUELL EXPONERING, PROSTITUTION OCH INTERNET

,,,, Jag syns, jag finns UNGA OM SEXUELL EXPONERING, PROSTITUTION OCH INTERNET ,,,, Jag syns, jag finns UNGA OM SEXUELL EXPONERING, PROSTITUTION OCH INTERNET Jag syns, jag finns UNGA OM SEXUELL EXPONERING, PROSTITUTION OCH INTERNET Förord Internet genomsyrar samhället sedan 1990-talet

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Unga som har sex mot ersättning

Unga som har sex mot ersättning Unga som har sex mot ersättning En kunskapsöversikt till stöd och hjälp Linda Jonsson och Caroline Engvall Socialsekreterare, fältassistenter och kuratorer på ungdomsmottagningar och många fler möter

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

En jävlig tid men det kan bli bättre

En jävlig tid men det kan bli bättre FOTO: KALLE ASSBRING En jävlig tid men det kan bli bättre Adrian Nordéns mamma gick bort för två år sedan i en cancersjukdom. Kanske kan det vara till hjälp för någon annan om jag berättar att det var

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme

Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme Co funded by the European Union s Fundamental Rights and Citizenship Pregramme 1 Alla barn har samma rättigheter och är lika värdefulla. Varifrån du kommer, t ex vilket kön, språk, religion och hudfärg

Läs mer