Ses offline? Om sex, gränssä1ning och ungas utsa1het på nätet. Josefin Grände

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ses offline? Om sex, gränssä1ning och ungas utsa1het på nätet. Josefin Grände www.josefingrande.se"

Transkript

1 Ses offline? Om sex, gränssä1ning och ungas utsa1het på nätet. Josefin Grände

2 Se mig Unga om sex och internet

3 Någon på nätet försökt få en att prata om sex/skicka bilder/göra något framför webbkamera mot ens vilja år. Procent Totalt Tjejer Killar år år

4 Andra negativa erfarenheter på nätet 2,4 procent har fått sexiga bilder/klipp spridda mot sin vilja. 14 procent har blivit kränkta av grovt sexuellt språk då de chattat med en främmande person. 2,5 procent har upplevt att de blivit pressade eller tvingade till sex av någon som de träffat via internet.

5 Har någon gång tagit emot ersättning för sex år. Procent Totalt Tjejer Killar år år

6 Upplevelse av ohälsa. Procent. Missnöjd med livet i sin helhet Samtliga år Lagt ut "sexiga" bilder/klipp Tagit emot ersättning för sex Bedömer sitt allmäntillstånd som ganska eller mycket dåligt Stressrelaterade symtom

7 Operation Kvinnofrids kampanj

8

9 Okejsex.nu - hemsida

10 Jag följde med honom hem, jag ville inte ha sex och sa nej flera gånger, men ändå gjorde han som han ville. Jag försökte pu>a bort honom först men sedan var det som a> jag gav upp. Jag vet det är som han säger: Man följer inte med någon hem som man inte vill något med, det är ju inte som a: han våldtog mig? Men jag blev så himla rädd och allt kändes bara fel. Det värsta har kommit nu eberåt. Varje gång jag ska komma nära en kille, kommer de där hemska bilderna fram i huvudet på mig. Var det mi: fel?

11 Många mail 6ll okejsex.nu handlar om a; jämföra sig och a; vilja passa in Jag är en tjej på femton och har inte hab sex än, är det normalt? Jag tror a> jag kanske är bög, jag hånglade med en tjej igår men jag är nog egentligen kär i Svante. Hjälp är jag konsgg??? Jag jämför mig själv med andra tjejer hela Gden och tänker a> ingen kommer vilja ha mig Hej! Ibland känner jag a> jag verkligen inte vill ha sex, men är ibland rädd a> säga nej, då jag är rädd a> min kille ska bli sur. Jag har e> jä>eproblem! Min kuk är bara 8 cm, kommer tjejerna a> skra>a åt mig när jag ska ha sex? Jag är osäker på om jag vill ha sex med min tjej eller inte. Jag har känt e> rä> så stort tryck från mina kompisar.

12 Varför lägger man ner mer energi på a; fundera över vad som är NORMALT- än på vad som är okej och vad man tycker om?

13 Normer kring sexualitet Kärleksideologi Var och hur Med vem Sexuellt kontaktsökande och bekräoelsesökande

14 Normer kring kön skapar normer kring sexualitet Det är e> skitstort ansvar(och en skitstor börda) a> hela Gden vara tvungen a> ta inigagv Gll sex. Det finns inte två tjejer som gillar samma sak, och det där med kroppsspråket kan vara jävligt tvetydigt. Ändå verkar ni tycka a> killen på något telepagskt sä> ska veta precis var tjejens gränser går, utan a> ha testat sig fram först. Som kille har det o?a hänt a: tjejer säger saker som a: "ja visst kan vi åka hem, men vi kommer inte ha sex med varandra" för a: senare väl hemma och när det verkligen börjar he:a Dll helt klart vara med på a: ha sex. Jag får då känslan av a: många tjejer utåt gärna säger en sådan sak Ddigare på kvällen för a: visa a: man inte är en "billig" tjej och går hem med vem som helst.

15 Många unga har säkerhetsstrategier och kunskap om risker sam6digt tar de risker För många ger internet utökade möjligheter 6ll sexuellt självbestämmande sam6digt råkar många ut för ovälkomna eller obehagliga upplevelser. Många unga tar risker sam6digt är man hård mot andra som tagit risker och har råkat illa ut.

16

17 E; metodmaterial om unga, sex och internet. Förfa;are: Johnny Lindqvist, Josefin Grände Film: Åsa Ekman Film/UR

18 A; prata sexualitet och kränkningar med unga Vidga och ifrågasä;a gränser, vad är normalt? Känna av och agera u6från sina egna och andras gränser, fokus på ömsesidighet. Var går gränsen? Vad är okej och inte? Vad är lagligt och inte? Ser gränserna annorlunda ut på nätet? Varför? Fördelar och nackdelar? Vad gör jag om något händer?

19 Målgruppen är elever i grundskolans sista årskurser samt gymnasiet. Råd om var man kan vända sig om det kommer upp saker i klassen när man genomför övningarna. Materialet är 6llgängligt via internet UR, SVT Play, Ramp mm

20 Lek6on 1 Se Mig - om hur man presenterar sig på nätet.

21 Lek6on 1 : Hur presenterar jag mig på nätet? Vilken bild ger jag av mig själv på nätet? Vilken respons får jag/vill jag ha? Hur lä; är det a; dra förhastade slutsatser u6från andras presenta6oner? Hur ser jag på regler och gränser på nätet? Vad ger status på Internet?

22 Lek6on 2 Det är svårt a; säga a; jag inte vill - om gränssä;ning.

23 Mina gränser på internet När blir det svårt a; säga ja/nej? Hur kan jag kommunicera ja/nej? Hur kan man känna av egna och andras gränser? Hur kan det kännas när man får sina gränser kränkta? Vad kan jag göra om någon har gå; över mina gränser? Vad är lagligt/olagligt?

24 Lek6on 3 Det är ju inte som a; jag har pros6tuerat mig - om sex mot ersä;ning.

25 BekräOelse & Sex mot ersä;ning Finns det strategier och typer av bekräoelse som är bra/mindre bra? Vem bestämmer det? Om man har varit med om något som man har må; dåligt av, vad kan man göra? Vad är sex mot ersä;ning? Vem har sex mot ersä;ning och varför? Hur ser lags6oningen ut och varför? Hur kan man agera?

26