Våra kunder berättar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Våra kunder berättar"

Transkript

1 Våra kunder berättar

2

3 Implemas kunder består främst av medelstora svenska företag. Företagen verkar inom ett antal branscher med viss tyngdpunkt på tillverkning, livsmedel, läkemedel, handel och grossist. Våra kunder har verksamheter över hela Sverige och de flesta har internationell verksamhet. Vi har många framgångsrika kunder. Några av dem presenterar vi här.

4 Erasteel Kloster väljer Implema Industry Provider SAP Business All-in-One Bransch: Tillverkning av snabbstål Omsättning: 1,6 miljarder SEK Bolag: Ingår i franska Erametkoncernen. Erasteel Klosters versamhet i Sverige är förlagd till tre fabriker i Långshyttan, Vikmanshyttan och Söderfors.

5 Karl Åke Nyrén, Erasteel Kloster AB: Vi är mycket nöjda med resultatet då vi levererade det vi skulle samtidigt som vi höll både tidplan och budget Hösten 2008 ersatte Erasteel Kloster sina egenutvecklade system med ett modernt affärssystem från SAP. En stor utmaning för projektteamet som hade i uppdrag att införa SAP på tre fabriker uppdelat på fem olika go-liver på fem månader. Projektet lyckades med sitt uppdrag och höll både tidplan och budget. I samband med övergången till SAP valde Erasteel Kloster att effektivisera sitt arbetssätt och införa gemensamma processer genom hela produktionskedjan. Fabrikerna är stora och det är många gränssnitt mot externa system. Det mest komplexa var produktionsprocesserna och integrationen mot produktionssystemet. Det inledande arbetet med kartläggning av alla produktionsprocesser var lika tidskrävande som viktigt. Att flytta material och få ordning och reda i planeringen har ingenting med vårt företags unika kompetens att göra utan den ligger i att vara bäst på att tillverka snabbstål. Därför valde vi att anpassa vårt sätt att arbeta efter de standardprocesser som finns i SAP, berättar Erasteel Klosters projektledare Karl Åke Nyreén. Genom att undvika företagsspecifika lösningar har vi kunnat hålla tidplanen och samtidigt hålla kostnaderna nere. Vid utrullningen av SAP till fabrikerna i Vikmanshyttan, Långshyttan och Söderfors valde Erasteel Kloster att dela upp SAP projektet i fem go-liver. Med tre geografiskt utspridda enheter kunde vi omöjligt vara på alla ställen samtidigt, berättar Karl Åke Nyrén. Vi började med att införa SAP närmast kunden och fortsatte sedan bakåt i produktionskedjan.

6 Heinz Hoffmann, IT-chef ESBE: Projektet låg helt inom de tids- och kostnadsramar som satts upp. Vi producerade, levererade och fakturerade från dag ett ESBE är ett klassiskt exempel på ett medelstort svenskt företag inom tillverkningsbranschen. Företaget utvecklar och marknadsför ventiler och ställdon för reglering av vätskeburna system i små och större fastigheter. Verksamheten har en tyngdpunkt på produktutveckling och tillverkning med krav på IT stöd för avancerade processer. Under hösten 2005 införde ESBE Implemas certifierade SAP Business All-in-One lösning för tillverkande företag: Implema Industry Provider. Lösningen innefattar allt från order till lager, fakturering, inköp, ekonomi, marknadsföring, försäljning, produktion och beslutsstöd. ESBE använder även Implemas tjänster för support och drift. ESBE var mycket positiva till att Implema kunde erbjuda en projektmetodik med tydlig fokusering och kort leveranstid. Man ville snabbt komma igång med nya rutiner. Genom att kraftsamla resurserna skulle verksamheten snabbt effektiviseras. Avtal med Implema skrevs i april Projektet skulle påbörjas i augusti samma år och driftstarten spikades till första januari Att genomföra ett affärssystemskifte på endast tjugo veckor är mycket tufft. Projekt- förberedelserna påbörjades som planerat i mitten av augusti. Sedan följde konceptuell design, utbildning av nyckelanvändare, realisering och tester. Heinz Hoffmann berättar att det nya affärssystemet driftsattes enligt plan den 1:a januari Projektet låg helt inom de tids- och kostnadsramar som satts upp. Och vi producerade, levererade och fakturerade från dag ett, berättar Heinz Hoffmann om implementeringen. Med SAP som plattform fortsätter ESBE att utveckla sitt verksamhetsstöd. Under 2007 rullades SAP lösningen ut till företagets säljbolag i Tyskland. Därefter står verksamheten i Frankrike på tur.

7 ESBE väljer Implema Industry Provider SAP Business All-in-One Bransch: Tillverkning Antal anställda: 180 Produkter: Ventiler och ställdon för reglering av vätskeburna system Omsättning: 300 MSEK

8 Bluefish Pharmaceuticals väljer Implema Trade Provider SAP Business All-in-One Bransch: Medicinteknik - Life Science Bolag: Bluefish Pharmaceuticals AB affärsidé är att erbjuda kostnadseffektiva generiska läkemedel av hög kvalitet och betydande medicinskt värde. Bluefish har kontor i Sverige, Indien, Nederländerna, Italien, Tyskland och Österrike.

9 Karl Karlsson, VD Bluefish Pharmaceuticals: Vi hade planerat att införa SAP i sex länder men det gick så bra att vi fortsatte med två länder till I ett unikt SAP projekt har generika-företaget Bluefish Pharmaceuticals på endast åtta veckor infört affärssystemet SAP på nio bolag i åtta länder. Vi hade planerat att initialt införa SAP i sex länder men det gick så bra att vi fortsatte med två länder till. Den 1 juni 2009 gick vi i drift med SAP på nio bolag i åtta länder. Få beslutsfattare med befogenheter att ta beslut direkt, samt anpassningen till SAP standard, bedömer vi som de största nyckelfaktorerna att vi lyckats med projektet, berättar Karl Karlsson VD på Bluefish Pharmaceuticals. För att snabbt kunna växa till ett paneuropeiskt läkemedelsföretag togs beslutet att implementera SAP i början av Avtal skrevs med SAP partnern Implema. Projektet omfattar Bluefish två svenska bolag, säljbolagen i Finland, Tyskland och Holland samt det helägda indiska utvecklingsbolaget i Bangalore. Alla säljbolag är integrerade mot Bluefish lager i Sverige, Tyskland och Holland. Den centrala inköpsfunktionen hanteras av Bluefish bolag i Indien. Implementering av SAP för Bluefish expansion i Spanien, Österrike och Italien ingick också i projektet. Björn Ödewing, en av Implemas fyra grundare, berättar att ett normalt SAP projekt med Implema tar mellan 8 och 24 veckor att genomföra. Det är så unikt att en del har svårt att tro att det faktiskt är kompletta SAP ERP system vi implementerar. Vi valde SAP för att de har en bra lösning för koncerner med verksamheter i flera länder, säger Karl Karlsson. Med SAP som affärsplattform kommer vi att kunna utveckla vår verksamhet de kommande åren.

10 Håkan Svärd, IS/IT-ansvarig på Gycom: En av de främsta fördelarna är att det är enkelt att integrera nya företag och dotterbolag Gycom är ett företag med stark tillväxt. Företagets beslut 2001 att föregå en snabb expansion med att bygga en stabil affärs- och logistiklösning från SAP har visat sig vara helt rätt. Valet på nytt affärssystem föll på SAP ERP med Implema som partner. Implema hade en ide om att paketera SAP:s kraftfulla affärssystem så att mindre och medelstora företag kostnadseffektivt och med snabb implementering kunde dra fördelarna av den kraftfulla SAP ERP plattformen. Gycom nappade på Implemas lösning som var specifikt framtagen för handel och grossistföretag. En lösning som idag går under namnet Implema Trade Provider och är certifierad inom SAP Business Allin-One. Resultatet blev ett komplett SAP affärssystem på endast åtta veckor vilket var helt unikt i branschen. Investeringen i SAP år 2001, har tillsammans med uppbyggnaden av ett centrallager som hanterar leveranser över hela Norden, gett Gycom en logistikplattform i absoluta toppklass. Håkan Svärd, IS/IT-ansvarig på Gycom berättar: När vi gick i drift med det nya systemet hade vi en omsättning på 80 miljoner. Åtta år senare omsätter vi 550 miljoner. Under samma tidsperiod har vi ökat antalet artiklar som systemet hanterar från till Vi har kunnat hantera den kraftiga expansionen på samma plattform utan behov att ta in några nya system varken från SAP eller från tredje part. En av de främsta fördelarna är att det är enkelt att integrera nya företag och dotterbolag. Processerna är redan klara och det går snabbt att komma igång, vilket är viktigt för att vi ska kunna expandera i den takt vi vill.

11 Gycom väljer Implema Trade Provider SAP Business All-in-One Bransch: Handel och grossist Antal anställda: 140 Produkter: Elkomponenter inom industriell automation och installationsteknik Huvudkontor: Täby, Stockholm

12 Watski väljer Implema Trade Provider SAP Business All-in-One Bransch: Handel och grossist Huvudkontor: Malmö Verksamhet: Grossist med försäljning av tillbehör till fritidsbåtar Omsättning: 230 MSEK årligen

13 Kenth Hansen, ekonomichef Watski: Nu har vi tillgång till den funktionalitet vi behöver för att kunna utveckla företaget Watski finns där båtfolket finns. Årets första halvår är företagets mest intensiva när produkterna inför båtsäsongen ska plockas fram, levereras och säljas hos hundratals återförsäljare i hela Skandinavien. Med krävande logistik, ett centrallager och stort orderflöde, krävs ett affärssystem från SAP för att ge båtar och besättning vad de behöver. Watski omsätter 230 miljoner kronor årligen och utrustar skandinaviska båtmänniskor med allt från antenner och GPS, kompasser och vindmätare, till elutrustning, värme och ventilation, vattensport, sjöställ och kikare. Sedan årsskiftet 2006/2007 har Watski Implemas branschlösning Implema Trade Provider, baserad på SAP Business All-in- One, för att hålla ordning på logistiken när båtsäsongen drar igång under våren. Med grossistlösningen får vi ett smidigare orderflöde och bättre överblick över all logistik, säger Kenth Hansen. Han fortsätter; Vi drog igång enligt tidplanen. Att logistik och orderflöde skulle fungera från dag ett var a och o för oss, för att kunna klara av leveranserna under den kommande säsongen. Med SAP Business All-in-One och Implema Trade Provider får Watski det stöd och den hjälp som behövs: från vår och via sommaren tills butikerna börjar tömma lagren i slutet av sommaren fram till upptagningen i september och oktober. Kenth Hansen ser tydligt fördelarna med SAP: Det är ett stort och flexibelt system som det går att göra väldigt mycket med. Nu har vi tillgång till den funktionalitet vi behöver för att kunna utveckla företaget.

14 Semper väljer Implema Food Provider SAP Business All-in-One Bransch: Livsmedel Verksamhet: Tillverkare av barnmat och glutenfria produkter Huvudkontor: Sundbyberg, Stockholm Omsättning: 900 MSEK

15 Anders Wickbom, IT-chef Semper: Jag trodde inte på det, det lät för bra Kvalitet och säkerhet är vardagsmat för barnmatstillverkaren Semper. När Semper skulle välja nytt affärssystem hade de själva samma krav på kvalitet och säkerhet som köpare. Det enklaste hade kanske varit att uppgradera vårt gamla system, menar Wickbom. Men under de 15 år som gått sedan senaste upphandlingen hade marknaden utvecklats mycket. Därför beslutade vi att gå in i en öppen upphandling. Det blev en lista på åtta leverantörer. Hård konkurrens. Hög kompetens överallt. Marknaden hade mognat, säger Anders Wickbom. Till slut beslöt vi att gå med SAP, som redan förekom i koncernen. Men vi lät oss inte styras av det: SAP var bäst för oss. I januari 2007 inleddes arbetet att byta affärssystem. Implema stod för konsultarbetet: De var av lagom storlek, en starkt bidragande orsak till valet, utöver deras kompetens. Implema fick implementera SAP i organisationen, till de 100 anställda vid huvudkontoret i Sundbyberg, produktionsanläggningen i Götene, övriga Sverige och Finland totalt nästan 300 anställda. Med Implema Food Provider, en certifierad SAP Business All-in-One lösning, för medelstora företag, fick Semper en gemensam teknisk plattform som gick live efter bara 17 veckor, en osannolikt kort implementeringstid. Jag trodde inte på det, det lät för bra, säger Anders Wickbom. Sedan såg vi att mycket i SAP-lösningen redan var förkonfigurerat och underlättade implementationen. Implema Food Provider är en bra branschlösning som passar vår slimmade organisation, begränsade resurser och starka tillväxt.

16 Hästens väljer SAP Retail Bransch: Tillverkning och handel Huvudkontor: Köping Verksamhet: Hästens är Sveriges äldsta sängmakare och grundades redan 1852

17 Perry Forsberg, COO Hästens: Lösningen gör det möligt för oss att implementera vårt koncept över hela världen Hästens etablerades 1852 och har haft en makalös framgång med en tillväxt på över procent de senaste 20 åren och har idag en närvaro på 27 marknader. Varumärket Hästens har blivit ett av Sveriges och Nordens mest kända varumärken men fortfarande tillverkas varje säng för hand enligt kundens specifika önskemål och enbart i naturmaterial. Hästens säljer också accessoarer för sängar och sovrum som handgjorda kuddar, täcken och exklusiva sängkläder. Enbart de olika kombinationerna av sängkläder uppgår till tals per säsong. Hästens förbereder nu för en internationell satsning i stor skala, och insåg att deras affärssystem inte skulle kunna stöda butikskonceptet som kräver att alla butiker ska vara uppkopplade i realtid mot den centrala serverlösningen. Hästens ersätter sitt befintliga affärssystem för att kunna hantera den planerade globala expansionen. Efter en noggrann utvärdering valde Hästens att gå över till SAP Retail som kan hantera massiva transaktionsvolymer i realtid. Det betyder att Hästens kan växa utan att bromsas av begränsningar i infrastrukturen. Den nya lösningen ska installeras under 18 veckor och göra det möjligt för Hästens att rulla ut sitt nya koncept i juni Lösningen som SAP och deras partner Implema föreslog kommer att göra det möjligt för oss att implementera vårt koncept över hela världen. I varje Hästens-butik kommer kunderna kunna konfigurera sängarna exakt enligt sina önskemål när det gäller längd, bredd och material i totalt över kombinationer. Detta görs med en direkt uppkoppling mot fabriken vilket innebär att butikspersonalen kan registrera beställningen och även ge kunden ett leveransdatum då deras specialbeställda säng kommer att kunna levereras, säger Perry Forsberg, COO på Hästens.

18 Hemtex väljer SAP Forecasting and Replenishment Bransch: Handel och grossist Antal anställda: 600 Verksamhet: Nordens ledande hemtextilkedja, Hemtexkoncernen består av moderbolaget Hemtex AB samt dotterbolag i Finland, Danmark och Norge Omsättning: 1,5 miljarder SEK Huvudkontor: Borås

19 Anki Jansson, IT-chef Hemtex: Implemas affärsidé att fokusera på medelstora företag ger oss dessutom en större flexibilitet ur ett IT perspektiv Hemtex AB och Implema AB har tecknat ett avtal för införandet av SAPs lösning för prognosticering och påfyllnad - SAP Forecasting and Replenishment. Med förbättrad informationskvalitet och automatisering av lagerhanteringsprocesser effektiviserar Hemtex sina rutiner för butiks- och lagerpåfyllnad. SAP Forecasting and Replenishment är ett avancerat system som prognosticerar och automatiserar hantering av lagernivåer i centrallager och påfyllnad i butik. Med avancerade verktyg och automatiserade lagerstyrningsprocesser kommer Hemtex att drastiskt förbättra prognosticeringen och därmed få en större precision i exempelvis erbjudandet av säsongsvaror. Ökad lageromsättning i centrallagret och optimerade lagernivåer i varje butik kommer att innebära stora kostnadsbesparingar och bättre möjligheter att erbjuda rätt sortiment till rätt butik och rätt kund, säger Tommy Svensson, CFO på Hemtex AB. Vi valde Implema som partner för implementeringen eftersom vi i upphandlingsfasen snabbt fick stort förtroende för deras kompetens och förmåga att förstå vår verksamhet, berättar Anki Jansson, IT-chef på Hemtex. Då vi är inne i ett väldigt expansivt skede i utvecklingen av vår koncern, är vi också måna om att successivt öka utnyttjandet av den funktionalitet som SAP-systemet erbjuder. Utöver egen systemkompetens har vi behov av ökad tillgänglighet vad avser partners inom området. Implemas affärsidé att fokusera på medelstora företag ger oss dessutom en större flexibilitet ur ett IT perspektiv, menar Anki Jansson. I första fasen av SAP implementeringen ingår stöd för hantering av Hemtex centrallager omfattande omkring 600 basartiklar. Fas två innebär utrullning till samtliga Hemtex butiker i Sverige, Press release: 7 september 2007

20 Gabriella Fällman, IT-chef Arvid Nordquist: Nu kan vi se svart på vitt hur det ligger till inom varje område Med SAP BI har Arvid Nordquist full kontroll. De vet hur mycket kaffe som såldes i Norge igår eller hur mycket russin eller tabasco som levererats till COOP i Sverige den senaste månaden. Via en webbaserad SAP BI portal får företagsledningen enkelt tillgång till uppdaterade siffror och rapporter som underlag för beslut i den dagliga verksamheten. Våren 2009 införde Arvid Nordquist SAP BI och Business Warehouse tillsammans med Implema. En webbaserade och användarvänlig BI portal ger företagsledningen enkelt tillgång till uppdaterat beslutsunderlag för dagliga bedömningar och prioriteringar. Portalen består av ett enkelt navigeringssystem med flikar och färdiga rapporter. Nyckeltal finns enkelt tillgängligt och kan brytas ned per kund och artikel. Marginalrapporter per produktområde och land kan plockas ut. Arvid Nordquist kan exempelvis snabbt få information om hur länge lagret räcker eller hur mycket kaffe som såldes igår. SAP BI har fått mycket bättre kontroll över verksamheten. Information som tidigare bara fanns tillgänglig på aggregerad nivå kan man nu välja att få nedbruten per land och produktområde. Vi kan nu se svart på vitt hur det ligger till inom varje område vilket gör att vi kan identifiera risker tidigare och sätta in åtgärder snabbare. Med information på en mer detaljerad nivå har vi också fått upp ögonen för en del nya saker som vi har kunnat utreda vidare och sedan åtgärda. Arvid Nordquists BI lösning är även kopplad till SAP APO (Advanced Planning and Optimization) som infördes under hösten Gabriella Fällman, IT Chef på Arvid Nordquist, berättar att företaget med hjälp av

21 Arvid Nordquist väljer SAP BI Business Intelligence Bransch: Nordiskt Handelshus. Grossist inom livs och vin. Producent och grossist av Classic Kaffe. Antal anställda: 150 i Norden Omsättning: 1,5 miljarder svenska kronor (2008)

22 Gärdin & Persson i drift med SAP BI på kran (SaaS) Handelsföretaget Gärdin & Persson är pionjärer att använda SAP som molntjänst. Sedan juni 2009 är de i live drift med SAP BI på kran från Implema. Företagets koncerncontroller, Calle Roos, berättar: När Implema erbjöd oss SAP BI på kran så hade vi i princip redan bestämt oss för en annan BI lösning. Vi trodde att SAP BI skulle bli för dyrt för oss. Eftersom vi använder SAP ERP så finns det många fördelar för oss att även använda BI lösning från SAP. Möjligheten att köpa BI på kran var givetvis ett intressant alternativ. Calle Roos menar att det gick otroligt snabbt att komma igång. Uppsättningen mot Gärdin & Perssons data tog bara någon dag och efter en halv dags utbildning var vi igång med en alldeles egen webbaserad cockpit. Gärdin & Persson är SAP ERP användare sedan I SAP BI lösningen på kran ingår initialt ekonomi, lönsamhet, orderingång samt budgetinmatning per order, butik och dag.

23 Gärdin & Persson väljer SAP BI på kran (SaaS) Software as a Service Bransch: Handel och grossist inom byggsektorn Huvudkontor: Huvudkontor i Östersund. Verksamhet i Strömsund, Örnsköldsvik och Umeå. Verksamhet: Privatägt handelsföretag som levererat verktyg, maskiner och byggmaterial till företag och privatpersoner sedan 1903.

24 Med SAP CRM pratar alla inom Gycomgruppen samma språk Gycom säljer produkter för elektronik- och mekaniklösningar till industrier och elgrossister. Varje år genomför deras trettiofem nordiska säljare tillsammans omkring kundbesök. Med ett stort antal kunder och ett produktutbud på närmare artiklar, behöver Gycom ha full kontroll på sina kundrelationer. Därför införde de våren 2009 SAP CRM, vilket gett Gycomgruppen en mer effektiv säljorganisation och ett enhetligt sätt att arbeta inom hela koncernen. Håkan Svärd, IS/IT ansvarig på Gycom, berättar att den största vinsten med införandet av SAP CRM är att Gycomgruppen nu har fått en nordisk affärsplattform där CRM ingår som en integrerad del. Tidigare hade Sverige och Danmark ett eget, från övriga länder isolerat, CRM system. De tidigare lösningarna saknade också integration mot Outlook och hade bristfällig integration mot SAP ERP och SAP BI. Med Gycoms nya, fullt integrerade,sap CRM lösning har alla medarbetare tillgång till mer och bättre information än tidigare. En logistiker har tillgång till samma fakta som en säljare eller en marknadsförare. Hela företaget pratar samma språk helt enkelt. Gycomgruppen använder SAP sedan 2001, då de tillsammans med Implema införde SAP Business All-in-One. Implementeringen av SAP CRM genomfördes våren 2009 och leveransen innefattade affärspartners, aktiviteter (med Outlook integration), opportunities, offerter samt integration mot SAP ERP och SAP BI. Håkan Svärd berättar om tankarna bakom den nya CRM lösningen. När vi införde CRM utgick vi från säljarna. Vi ville ha en användarvänlig lösning, anpassad efter säljarnas behov. Säljarna ska enkelt, med så få klick som möjligt, kunna boka ett möte eller sätta ihop en offert. Det kan de göra idag med vår SAP CRM lösning.

25 Gycom väljer SAP CRM Bransch: Handel och grossist Produkter: Elkomponenter inom industriell automation och installationsteknik Antal anställda: 140 Huvudkontor: Täby, Stockholm

26 Atos Medical väljer SAP PLM Product Life Cycle Management Bransch: Medicinteknik Huvudkontor: Huvudkontor, utvecklingsavdelning och produktion i skånska Hörby. Verksamhet: Egna säljbolag i Sverige, USA, England, Holland, Tyskland, Spanien, Portugal, Schweiz och Belgien. Distributionsnätverk i ett 50-tal länder.

27 Ökad säkerhet hos Atos Medical med SAP PLM och CAD integration Atos Medical är ett expansivt, globalt företag som utvecklar och producerar medicintekniska produkter för att förbättra patienters livskvalitet inom öron- näsahalsområdet. I produktportföljen finns bland annat en röstventil som har hjälpt patienter med struphuvudcancer världen över att kunna kommunicera igen. Atos Medicals verksamhet lyder under regulatoriska krav och har högt ställda krav på styrda processer och därmed alla typ av dokumentation. Våren 2007 införde Atos Medicals affärssystemet SAP. Implementeringen, som genomfördes tillsammans med Implema, omfattade verksamheten i Sverige liksom roll out till flera dotterbolag i USA och Europa. Parallellt med SAP implementeringen påbörjades projektet att införa SAP PLM (Product Life Cycle Management) för dokumenthantering och integration mot CAD. Thomas Selvö är utvecklingsingenjör på Atos Medical och han utsågs till intern projektledare för PLM projektet. Vi hade utvärderat ett antal olika system och beslutade oss för SAP PLM. Den stora fördelen är att vi får en enda integrerad affärsplattform. Projektet pågick under hösten Våren efter plockades alla dokument in i systemet och sedan maj 2008 använder vi SAP PLM fullt ut. PLM (Product Life Cycle Management) är kort och gott en filosofi för hur man hanterar en produkt, och information om produkten, under produktens livscykel. I första hand berör det processerna för utveckling och produktdokumentation. I SAP PLM sätts användaren i centrum. En teamleadare i produktion eller en utvecklingsingenjör kan via ett gemensamt användargränssnitt hitta all aktuell fakta (krav specifikationer, test specar/rappporter, ritningar etc.) kring en specifik produkt.

28 ESBE väljer SAP Underhåll SAP PM Bransch: Tillverkning Produkter: Ventiler och ställdon för reglering av vätskeburna system Antal anställda: 180 Omsättning: 300 MSEK

29 Mikael Landahl, Gruppledare för underhållsavdelningen på ESBE: Jag trodde inte att det skulle gå att göra det så här enkelt ESBE producerar ventiler och ställdon för vätskeburna system. Tillverkningen är uppdelad på 50 stora maskiner, tre produktionslinor och närmare 3000 olika produktionsverktyg. För att få bättre underhållsrutiner och öka produktiviteten med färre oplanerad stopp implementerade ESBE 2009 ett nytt underhållssystem från SAP. Mikael Landahl, gruppledare för underhållsavdelningen på ESBE, berättar att valet av underhållssystem togs efter en noggrann utvärdering av flera olika leverantörers lösningar. Vi utgick från vår kravspecifikation och utvärderade ett antal olika leverantörer av underhållssystem. Valet föll på SAP med Implema som partner. Eftersom vi redan använder SAP som affärssystem såg vi att det finns mycket att vinna i integration med övriga moduler samt att vi får en homogen miljö och ett enhetligt sätt att arbeta. Ett långsiktigt beslut. Förutom SAP Underhåll (SAP PM) ingår i ESBE:s lösning en användarvänlig cockpit som förenklar visningen av allt underhållsavdelningen behöver för att kunna planera och följa upp underhåll av hela maskinparken. Cockpiten är verkligen anpassad efter slutanvändaren. Från ett och samma fönster kan vi sortera och ta ut listor och rapporter från de order vi arbetar med. Vi kan även följa upp status på varje order och få tillgång till historik. Mikael Landahl är positivt överraskad. Jag trodde inte att det skulle gå att göra det så här enkelt. Jag hade inte arbetat med Implema innan och var lite skeptisk till SAP. Men samarbetet har fungerat klockrent konsulterna har varit kompetenta för de uppgifter de haft och kontakt har alltid tagits om vi av någon anledning behövt göra avsteg från kravspecifikationen.

30 Hilton Food Group effektiviserar försörjningsprocessen med SAP-integrerat djupstaplingslager Livsmedelsföretaget Hilton Food Group har gett Implema uppdraget att integrera företagets automatiserade djupstaplingslager med SAP. Samordningen med SAP-systemet kommer att rationalisera och automatisera Hilton Food Groups försörjningsprocess i lager och produktion. Hilton i Västerås ingår i den engelska koncernen Hilton Food Group som servar den europeiska marknaden med kött. I Sverige levererar företaget färskt och vaccumpförpackat kött till ICA. Företagets SAP-lösning, som implementerades 2004, består av flera integrerade system och hög automatiseringsnivå där det mesta inom produktion och lagerhantering redan idag samordnas automatiskt. Danny Edmundsson, IT & Logistikansvarig inom företaget i Västerås, berättar att projektet för Implemas del avser SAP-integrering för automatisk leveranskontroll samt en intelligentare lösning där nya leveranser automatiskt fylls på i rätt lager. De nya rutinerna ska ge bättre kontroll på alla transaktioner, vilket kommer att leda till ökad lageromsättningen och betydligt bättre kontroll av både lager, produktion och produktionssvinn. Vi fick snabbt förtroende för Implema då de har lång erfarenhet från liknande SAPprojekt. Implemas kompetens inom både lagerhantering och integration bidrog till att vi snabbt kunde ta beslutet att genomföra projektet. Stefan Ridell är chef för Implemas regionkontor i Stockholm och har som regionschef bland annat ansvar för Implemas kundprojekt på eftermarknaden. Han berättar: Uppdraget hos Hilton Food Group är naturligtvis extra spännande eftersom de är en helt ny kund till Implema där vi får möjlighet att införa konkreta lösningar som direkt bidrar till att optimera affärsnyttan av företagets tidigare SAP -investeringar. Hilton Food Groups automatiseringskoncept är välutvecklat och vi ser fram emot att tillsammans med dem ytterligare förfina företagets processer. Press release: 13 februari 2009

31 Bransch: Kött och chark Produkter: Levererar färskt vacuumförpackat kött till ICA Svenskt kontor: Västerås

32 Robert Radda, verksamhetsutvecklare Inköp Folksam: Sedan vi bytt pappershanteringen mot elektronisk fakturahantering går det mycket snabbare att hantera företagets leverantörsfakturor Inom Folksam hanteras årligen omkring 40,000 leverantörsfakturor som alla ska konteras, granskas och attesteras. En process som berör cirka 300 medarbetare i olika funktioner i företaget. För att effektivisera den processen gick Folksam i början av 2008 över till elektronisk hantering av fakturor. Lösningen, som är helt integrerad med SAP, kommer från Implema och heter Implema Easy Invoice. Sedan vi bytt pappershanteringen mot elektronisk fakturahantering går det mycket snabbare att hantera företagets leverantörsfakturor. Medarbetarna har varit mycket positiva och det fungerar alldeles utmärkt, berättar Robert Radda, Verksamhetsutvecklare Inköp på Folksam. Förslagskontering, granskning och attest hanteras med Implema Easy Invoice som är en paketerad webbaserad lösning för elektronisk hantering av leverantörsfakturor. Lösningen är helt integrerad med SAP R3. Robert Radda berättar att man redan sett flera fördelar med övergången till elektroniska flöden: Verktygen för spårbarhet och uppföljning har blivit mycket bättre. Vi har fått ett kontrollerat flöde där man alltid kan följa vart fakturan befinner sig. Systemet håller koll på behörigheter och styr vem som ska hantera nästa steg i processen. Vill man exempelvis gå tillbaka och följa upp en avslutad faktura så kan varje användare själv gå in i systemet och plocka upp fakturan. De nya rutinerna medför också att vi får en bättre styrning av vilka leverantörer som används och vi kan därmed enklare styra val av leverantör till våra avtalsleverantörer.

33 Folksam väljer SAP Easy Invoice Bransch: Försäkring och sparande Antal anställda: 3 400

34 Stiga väljer SAP Warehouse Management Bransch: Tillverkning av trädgårdsprodukter Omsättning: ca 550 MEUR Antal anställda: Produkter: Största tillverkaren i Norden av trädgårdsprodukter och en av de största i Europa Huvudkontor: Stiga ingår i GGP, Global Garden Products. Stiga Sverige har sitt huvudkontor i Tranås

35 Jonas Blomqvist, projektledare GGP Sweden: Nu finns det en svepande scanner som endast godkänner hundra procent kompletta varor År 1999 implementerade dåvarande Stiga SAP. De valde då en enklare form av lagerstyrning men efter en tid räckte inte denna enklare form till för Stigas krav. Det var svårt att hitta i lagret och inventeringsdifferenserna blev oacceptabelt höga. Vi var tvungna att göra något, säger Jonas Blomqvist, projektledare på GGP Sweden. Vår målsättning var att genom förbättrat systemutnyttjande i kombination med användning av tekniska hjälpmedel minimera risken för nya felplaceringar och felaktiga plockningar. Implementationen skedde i tre delprojekt, berättar Jonas Blomkvist. Först införde vi SAP WM (Warehouse Management), en mer avancerad form av lagerstyrning. Men denna är krävande när det gäller rapportering, därför behövdes teknikhjälp i form av truckterminaler och streckkodsläsare. Till sist införde vi automatisk återrapportering från produktion med hjälp av en automatisk scanner. Införandet av SAP WM och truckterminaler gav delning av plock per pall, uppdelning på köer, styckning av information i flera fält och valideringar på material och antal. SAP WM är huvudanledningen till att vi fått ett säkrare lagersaldo. Tidigare var överlämning mellan produktion och lager en känslig punkt. Det fanns ingen kontroll. Nu finns det en svepande scanner som enbart godkänner 100 procent kompletta varor. Där har vi vår maskinella domare. Redan efter ett år såg man effekterna: Felplocken hade minskat med 50%, säger Jonas Blomqvist.

S Å d i i. Årsredovisning 2010

S Å d i i. Årsredovisning 2010 S Å d i i Årsredovisning 2010 Innehåll Detta är Semcon 2 VD-ord 4 Vision, affärsidé, mål och strategier 6 Effektiv projektstyrning 8 Tjänster 1 0 Historik 1 0 Marknad och trender 12 Life Science 14 Energi

Läs mer

LC Gardermoen rustar för framtiden

LC Gardermoen rustar för framtiden NUMMER 3 OKTOBER 2014 LC Gardermoen rustar för framtiden NYA VERKTYGSSORTIMENTET PÅ PLATS I HYLLORNA Nytt butikskoncept i Finland Framgångsrik fusion i Karlshamn Ahlsell Office smarta funktioner AHLSELL

Läs mer

Delårsrapport januari mars 23 april 2015. Årsstämma 24 april 2015. Delårsrapport januari juni 18 augusti 2015

Delårsrapport januari mars 23 april 2015. Årsstämma 24 april 2015. Delårsrapport januari juni 18 augusti 2015 F O R M P I P E Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 4 KALENDARIUM Delårsrapport januari mars 23 april 2015 Årsstämma 24 april 2015 Delårsrapport januari juni 18 augusti 2015 Delårsrapport januari september

Läs mer

VI ÄR EN KATALYSATOR FÖR EN SUND EKONOMI INTRUM JUSTITIA ÅRS- REDOVISNING 2009

VI ÄR EN KATALYSATOR FÖR EN SUND EKONOMI INTRUM JUSTITIA ÅRS- REDOVISNING 2009 VI ÄR EN KATALYSATOR FÖR EN SUND EKONOMI INTRUM JUSTITIA ÅRS- REDOVISNING 2009 Innehåll INTRUM JUSTITIA PÅ EN MINUT Kort om 2009 1 VD-ord 2 Affärsidé, vision och strategier 4 Tre ambitioner för 2010 5

Läs mer

XXXXXXXXXXXX 1 INTRUM JUSTITIA 2012

XXXXXXXXXXXX 1 INTRUM JUSTITIA 2012 XXXXXXXXXXXX 1 INTRUM JUSTITIA 2012 2 XXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX 3 Innehåll Kort om 2012 4 VD-ord 6 Intrum Justitia i korthet 10 Affärsidé, mission, vision, kundnytta, strategier och mål 12 Våra tjänster

Läs mer

FAGERHULT BJUDER UPP TILL DANS Förvärv som tillväxtstrategi

FAGERHULT BJUDER UPP TILL DANS Förvärv som tillväxtstrategi En tidning om företagsöverlåtelser fr ån nr 8 juni 2011 FAGERHULT BJUDER UPP TILL DANS Förvärv som tillväxtstrategi OBH NORDICA strategiska val gjorde OBH Nordica till ledare ARCTOS FONDER AV ENTREPRENÖRER

Läs mer

INTRUM JUSTITIA ÅRSREDOVISNING Katalysator för en sund ekonomi sedan 1923

INTRUM JUSTITIA ÅRSREDOVISNING Katalysator för en sund ekonomi sedan 1923 20 13 INTRUM JUSTITIA ÅRSREDOVISNING Katalysator för en sund ekonomi sedan 1923 2 XXXXXXXXXXX 1923 2013 INTRUM JUSTITIA Intrum Justitia hjälper sedan 90 år kunder inom många branscher med kredithantering.

Läs mer

avance Magazine Sedan vi skaffade Avance har vi aldrig tänkt tanken att byta affärssystem FDT AVAN NÄR DU VILL SKRÄDDARSY DITT AFFÄRSSYSTEM

avance Magazine Sedan vi skaffade Avance har vi aldrig tänkt tanken att byta affärssystem FDT AVAN NÄR DU VILL SKRÄDDARSY DITT AFFÄRSSYSTEM avance PREMIÄR! Magazine Nummer 1 November 2013 KUNDMAGASINET FRÅN FDT SOM ÖKAR DIN LÖNSAMHET NÄR DU VILL SKRÄDDARSY DITT AFFÄRSSYSTEM Sedan vi skaffade Avance har vi aldrig tänkt tanken att byta affärssystem

Läs mer

big 6bästa business magazine meyer kunden i fokus Europaprognos Så får du betalt i tid

big 6bästa business magazine meyer kunden i fokus Europaprognos Så får du betalt i tid Intrum Recepten som ger Telenor och Nordea både nöjda kunder och hög återbetalningsnivå kredithanteringsmagasinet från intrum justitia nr. 1 2011 magazine Europaprognos 2011 6bästa tipsen Så får du betalt

Läs mer

Ålö Intressenter AB Ålö AB Alo Danmark A/S Alo North America Inc. Ålö Sverige Alö Deutschland Vertriebs-GmbH Alo USA Inc.

Ålö Intressenter AB Ålö AB Alo Danmark A/S Alo North America Inc. Ålö Sverige Alö Deutschland Vertriebs-GmbH Alo USA Inc. ÅRSREDOVISNING 2009 Ålös affärsidé är att utifrån kundernas behov utveckla, tillverka och globalt marknadsföra frontlastare med tillbehör för att maximera traktorns nyttovärde i jordbruk, industri och

Läs mer

N O TE Å R S R E D O V ISNING

N O TE Å R S R E D O V ISNING 08 Årsredovisning Innehåll NOTE i korthet 1 Året i korthet 2 Koncernchefens kommentarer 4 Affärside, vision och mål 6 Från vision till verklighet 7 Ny strategi för tillväxt 8 Marknad 12 Tillväxtorienterade

Läs mer

Årsredovisning 2007/08

Årsredovisning 2007/08 Årsredovisning /8 INNEHÅLL ÅRSSTÄMMA 8 Årsstämma 8 och kalendarium Denna sida Kort om Lagercrantz Group /8 i korthet VD har ordet Affärsidé, vision, mål och strategi 8 Förvärv Marknad Divisioner Electronics

Läs mer

Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg. Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn

Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg. Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn Tillväxtverkets publikationer finns att beställa eller ladda ner som pdf på tillvaxtverket.se/publikationer.

Läs mer

Saabs säkerhetscenter ger företaget kortare ledtider och ökad säkerhet

Saabs säkerhetscenter ger företaget kortare ledtider och ökad säkerhet CONFIDENCE IN A CONNECTED WORLD SYMANTEC F.Y.I. #1 2007 Benny Krönfeldt, koncernsäkerhetschef på Saab: Saabs säkerhetscenter ger företaget kortare ledtider och ökad säkerhet DE NYA HOTEN KAN ALLVARLIGT

Läs mer

Marcus Carloni. Kreditförsäkringar. om transparens på factoringmarknaden. maximera likviditeten i företaget. Moderna kassasystem stora möjligheter

Marcus Carloni. Kreditförsäkringar. om transparens på factoringmarknaden. maximera likviditeten i företaget. Moderna kassasystem stora möjligheter annons hela denna bilaga är en annons från smart media annons kredithantering maximera likviditeten i företaget JUNI 2013 Kreditförsäkringar öka affärstryggheten Moderna kassasystem stora möjligheter Bankernas

Läs mer

Smartare handel Smartare mat Smartare sjukvård. En smartare planet. Smartare städer

Smartare handel Smartare mat Smartare sjukvård. En smartare planet. Smartare städer En smartare planet Smartare handel Smartare mat Smartare sjukvård Sid 6 Sid 8 Sid 10 Smartare transporter Sid 12 En smartare planet Smartare energi Sid 14 Smartare bank Sid 16 Smartare städer Sid 18 Smartare

Läs mer

Rätt person på fel plats

Rätt person på fel plats Rätt person på fel plats Minst tre vinnare framträder tydligt i historien om Magnus Karlsson. Uniks kärriärprogram löser upp låsta positioner och tunga problem. Magnus Karlsson gick den långa vägen på

Läs mer

RAPPORT. Teldok 107. Nyttan av elektronisk affärskommunikation. för småföretag. Erfarenheter från fem företag SVERIGE PROGRAMMET.

RAPPORT. Teldok 107. Nyttan av elektronisk affärskommunikation. för småföretag. Erfarenheter från fem företag SVERIGE PROGRAMMET. RAPPORT Teldok 107 Nyttan av elektronisk affärskommunikation för småföretag Erfarenheter från fem företag SVERIGE PROGRAMMET Peter Fredholm Teldok TELDOK är styrelsens i Telia AB initiativ till dokumentation

Läs mer

internationella affärer

internationella affärer annons hela denna bilaga är en annons från smart media annons internationella affärer tillväxt på den globala marknaden APRIL 2013 Utlandsetablering vad krävs? E-handel blicka ut i världen Nödvändig kompetens

Läs mer

Sidrubrik EFFEKTIVASTE SÄTTET ATT HANTERA FÖRSÄNDELSER

Sidrubrik EFFEKTIVASTE SÄTTET ATT HANTERA FÖRSÄNDELSER Sidrubrik REFERENSTIDNING NUMMER 1-2014 EFFEKTIVASTE SÄTTET ATT HANTERA FÖRSÄNDELSER AROM-DEKOR KEMI har avancerad orderhantering via Visma Administration och Unifaun Online SID. 12 LEILA S GENERAL STORE

Läs mer

Nu börjar racet! Vilka blir fordonsindustrins framtida partners? Green, safe and connected kraven på framtidens bilar är större än någonsin

Nu börjar racet! Vilka blir fordonsindustrins framtida partners? Green, safe and connected kraven på framtidens bilar är större än någonsin Nr 1 juni 2014 Ett magasin från Combitech AB Nu börjar racet! Vilka blir fordonsindustrins framtida partners? Green, safe and connected kraven på framtidens bilar är större än någonsin Nr 1 juni 2014 REDAKTIONEN

Läs mer

Innehåll. sid 10. sid 22

Innehåll. sid 10. sid 22 SWEDOL Årsredovisning 2012 1963-2013 Innehåll SAMMANFATTNING 2012 1 VD HAR ORDET 2 VERKSAMHET Affärsidé, mål och strategier 4 Finansiella mål 5 Affärsmodell 6 Marknad 8 Konkurrenter 12 Produkter och varumärken

Läs mer

TEKNIKLÖSNINGAR FÖR ETT LEVANDE SAMHÄLLE BRAVIDA ÅRSBERÄTTELSE 2013

TEKNIKLÖSNINGAR FÖR ETT LEVANDE SAMHÄLLE BRAVIDA ÅRSBERÄTTELSE 2013 TEKNIKLÖSNINGAR FÖR ETT LEVANDE SAMHÄLLE BRAVIDA ÅRSBERÄTTELSE 2013 Innehållsförteckning Bravida i korthet 3 Vd-ord 6 Vision, affärsidé, strategier & mål 8 Affärsmodell 10 Tillväxt & förvärv 11 Erbjudande

Läs mer

EN AFFÄRSTIDNING OM LOGISTIK #2 2015

EN AFFÄRSTIDNING OM LOGISTIK #2 2015 4 av 10 skulle dela ett foto via sociala medier om produkten kom unikt paketerad Therese Reuterswärd, e-handelschef på Nespresso, om förpackningens betydelse. AMAZON Hot eller möjlighet för nordiska e-handlare?

Läs mer

Uppstickaren på finansmarknaden Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 7

Uppstickaren på finansmarknaden Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 7 Uppstickaren på finansmarknaden Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 7 1 2007 i korthet 2 Detta är Collector 4 VD har ordet 6 Affärsidé, vision & mål 8 Marknad 12 Affärsområde Privat 15 Affärsområde Företag

Läs mer

Upphandling och implementering av ett nytt affärssystem

Upphandling och implementering av ett nytt affärssystem Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Marina Ericsson Fredrik Wallin Upphandling och implementering av ett nytt affärssystem Vad måste man ta hänsyn till och tänka på? Företagsekonomi D-uppsats

Läs mer

www.pwc.se Kvalitet service innovation

www.pwc.se Kvalitet service innovation www.pwc.se Kvalitet service innovation Vår vision Vår vision är att medverka till ett väl fungerande privat, offentligt och ideellt företagande som inger förtroende. PwC Sverige det här är vi Innehåll

Läs mer

Elpress tar sikte på nya mål för ATT nå TOPPen!

Elpress tar sikte på nya mål för ATT nå TOPPen! Nummer 2 2014 MEMBER OF LAGERCRANTZ GROUP news produktnyhet ERGOCOM SIDAN 6 Ny VD på Elpress Ekonomiavdelningen Inköpsavdelningen Tävling Vinn ett vinterkit Sidan 8 Elpress tar sikte på nya mål för ATT

Läs mer

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS FÖR FÖRETAGARE HEMSIDA BREDBAND AFFÄRSSYSTEM TRÅDLÖST E-HANDEL SÄKERHET

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS FÖR FÖRETAGARE HEMSIDA BREDBAND AFFÄRSSYSTEM TRÅDLÖST E-HANDEL SÄKERHET INTERNET NR 1 JANUARI 2003 FÖR FÖRETAGARE HEMSIDA BREDBAND AFFÄRSSYSTEM TRÅDLÖST E-HANDEL SÄKERHET Vitsen med Internet - Det finns olika mognadsstadier för hur ett företag använder Internet. Vi kan se

Läs mer

Dahls roll som VVS-grossist. är att förenkla flödet av varor och. information mellan leverantörer och. kunder. Leveranssäkerhet är ett nyckelbegrepp.

Dahls roll som VVS-grossist. är att förenkla flödet av varor och. information mellan leverantörer och. kunder. Leveranssäkerhet är ett nyckelbegrepp. Dahls roll som VVS-grossist är att förenkla flödet av varor och information mellan leverantörer och kunder. Leveranssäkerhet är ett nyckelbegrepp. Dahl är en samarbetspartner som ansvarar för kundens lager,

Läs mer