Drift. Implema. Dygnet runt övervakning och drift av hela er SAP-miljö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Drift. Implema. Dygnet runt övervakning och drift av hela er SAP-miljö"

Transkript

1 Drift Implema Dygnet runt övervakning och drift av hela er SAP-miljö

2 Implemas driftsorganisation består av ett tiotal medarbetare som tillsammans delar ansvaret - dygnet runt - för första till tredje linjens support av ett tjugotal kunders SAP-miljöer.

3 Outsourcad SAP-drift är för de flesta företag ett kostnadseffektivt alternativ till att själva bygga upp den kompetens som krävs för att garantera en hög tillgänglighet av affärskritiska processer. På Implema driftar vi sedan år 2000 ett stort antal kunders SAP-miljöer. Med Implema Drift får ditt företag kvalitetssäkrade processer och medarbetare med rätt kompetens. Din SAP-miljö fungerar effektivt dygnet runt, årets alla dagar. Månadskostnaden är i förväg känd och du slipper oroa dig för resursbrist, kostsamma överraskningar eller dyra driftsstopp.

4 Driftsäker lösning till lägre kostnad med outsourcad drift av Arvid Nordquists SAP-miljö Arvid Nordquist valde, efter att tidigare testat en annan leverantör, att gå över till Implemas SAP-drift i juni Med outsourcad SAP-drift kan de koncentrera sig på affärsverksamheten: att sälja och leverera sina varor och att producera Arvid Nordquists Classic kaffe. Implemas driftscenter i Örebro ansvarar dygnet runt (24/7) för driften av Arvid Nordquists hela SAP miljö: SAP ERP, APO, Business Intelligence och content server för webbhandel. Arvid Nordquists IT-chef Gabriella Fällman berättar: Det fungerar hur bra som helst. Vi har högre kvalitet och har fått en driftsäker lösning med hög tillgänglighet, samtidigt som vi har en lägre kostnad jämfört med tidigare. Outsourcad SAP-drift ger oss möjligheten att koncentrera oss på annan IT och framförallt på vår affärsverksamhet. SAP är kritiskt. Vi har ett helintegrerat system och fungerar inte affärsprocesserna kan vi varken sälja eller leverera varor eller producera Arvid Nordquists egna Classic kaffe. Det ska bara fungera. Kaffebönorna ska lastas av i Frihamnen och russinen och våra tusentals andra varor måste ut till butikerna. Överflyttningen av Arvid Nordquists SAP-miljö genomfördes under en helg i juni Vi skulle i princip genomföra både hjärt- och lungbyte men med Implemas Tomas Gustafsson som projektledare kände vi ingen oro. De enda kommentarerna vi fick från organisationen på måndagen var att våra medarbetare upplevde systemet som snabbare jämfört med tidigare. Gabriella Fällman berättar att outsourcingen även har inneburit sänkta kostnader. Idag har vi en fast månadskostnad. Det finns inga dolda kostnader eller extrafakturor som dyker upp. Vi vet exakt hur mycket driften av vår SAP-miljö kommer att kosta.

5 Idag har vi en fast månadskostnad. Det finns inga dolda kostnader eller extrafakturor som dyker upp Gabriella Fällman IT-chef Arvid Nordquist

6 En annan fördel, menar Gabriella Fällman, är den personliga relationen mellan Arvid Nordquists och Implemas medarbetare. Implemas driftsorganisation består av ett tiotal medarbetare som delar ansvararet dygnet runt - för första till tredje linjens support av ett tjugotal kunders SAP-miljöer. Jag är aldrig orolig när någon från Implemas driftsorganisation ringer. Medarbetarna har kompetens och tyngd och kan på ett pedagogiskt sätt förklara om det skulle vara något problem. De kan vår lösning utan och innan. Har det någon gång varit problem så har de löst det snabbt. Gabriella Fällman avslutar intervjun med att säga att hon anser Implemas drift av SAP är outsourcing när det är som bäst. Jag kan inte komma på några nackdelar. Vi har en tydlig ansvarsfördelning och är mindre sårbara idag. Det här upplägget kräver även mycket mindre av min tid som IT-chef. Tid som jag istället kan använda till att utveckla verksamheten vidare.

7 - Tillgänglighet och driftsäkerhet. Dygnet runt. I Implemas driftserbjudande ingår daglig övervakning, systemgenomgång och förebyggande arbete för att säkerställa tillgängligheten av era affärsprocesser. Då alla våra medarbetare är erfarna SAPtekniker kan vi snabbt upptäcka och åtgärda eventuella problem. Bra rutiner och kontinuerlig backup av data gör att vi snabbt kan återskapa systemet. I den utökade 24/7 tjänsten ingår dygnet runt övervakning årets alla dagar. Det gör att problem som uppstår under natten eller under en helg snabbt tas om hand och åtgärdas med minimal störning i er verksamhet.

8 Problemfritt på Flextrus med outsourcad SAP drift Flextrus utvecklar och producerar flexibla förpackningslösningar för livsmedelsoch hälsovårdsbranschen. Tillverkningen är komplex. Råmaterial, i form av papper och kartong samt olika plaster och aluminium, ska sättas ihop på ett sätt som ger lång hållbarhet, skyddar vid transport och lagerhållning samt har ett utseende som marknadsför den packade produkten. Dessutom ska kundernas höga krav på hygien och säkerhet uppfyllas. Flextrus använder SAP sedan Företagets tillverkning av förpackningslösningar pågår dygnet runt, sju dagar i veckan. Detta ställer höga krav på driftsäkerhet och tillgänglighet och Flextrus har därför valt att outsourca sin SAP-drift till Implema. Ett val som enligt Flextrus IT-chef Anders Lindvall lett till en problemfri drift av SAP. Flextrus är ett internationellt företag med försäljning i bland annat Norden, Benelux, Storbritannien/Irland och Tyskland. Koncernen omsätter 95 miljoner euro och har 315 anställda. Flextrus huvudkontor och fabrik i Lund ligger i anrika lokaler från 1930-talet. Företagets rötter återfinns i Åkerlund & Rausing som grundades Det internationella förpackningsföretaget Tetra Pak, grundat av Rausing på 50-talet, har sina rötter i samma bolag. Flextrus övriga fabriker finns i Landskrona, Halmstad och i brittiska Somerset. Saknar resurser att själva drifta SAP Anders Lindvall berättar att företaget har tillverkning dygnet runt, sju dagar i veckan. Flextrus har en relativt liten IT-organisation och saknar resurser och den kompetens som krävs för att själva drifta SAP.

9 Problemfritt är nyckelordet. Vi har fått det vi blivit lovade och vi är nöjda Anders Lindvall IT-chef Flextrus

10 Prisbild och kompetens var givetvis viktiga urvalskriterier

11 SAP är kritiskt för vår verksamhet. Fungerar inte IT-stödet så står tillverkningen i princip stilla. Därför känns det säkert och tryggt att överlåta driften till någon som är expert på området. Valet av driftspartner togs efter en ordentlig marknadsundersökning och noggrann utvärdering av olika leverantörer baserat på ett antal urvalskriterier. Prisbild och kompetens var givetvis viktiga urvalskriterier. Vi behövde en driftspartner som kunde ta ansvar för helheten och säkerställa att SAP-tekniken fungerar som den ska. SAP drift dygnet runt I slutet av 2009 tog Flextrus beslutet att outsourca SAP-driften till Implema. Att Implema är certifierad SAP driftspartner samt erbjuder SAP-drift dygnet runt var bidragande orsaker till val av partner. Två månader senare, i februari 2010, flyttades Flextrus SAP-drift till Implemas driftscenter i Örebro. SAP migrering klar på 24 timmar För att få en säker kommunikation driftsatte vi i samband med flytten av SAP ett fast redundant MPLS datanät. Vi hade ett fönster på 36 timmar då SAP-migreringen skulle ske, men det gick mycket fortare och vi var klara redan efter 24 timmar. Implema har ansvarat för Flextrus SAP-drift i snart ett år. Problemfritt är nyckelordet. Vi har fått det vi blivit lovade och vi är nöjda, menar Anders Lindvall. En annan avgörande faktor var tidigare referenser samt tryggheten i att Implema skulle kunna hantera migreringen av SAP utan något betydande driftsstopp i produktion.

12

13 Unikt för Implema är att vi har lång erfarenhet och bred kompetens inom drift av just SAP-lösningar Tomas Gustafsson Drygt 20 års erfarenhet inom SAP basis och teknik och en av Implemas fyra grundare. Tomas är en av Implemas medarbetare som säkerställer att din SAP-miljö har så hög driftsäkerhet och tillgänglighet som möjligt. Ansvar för helheten Traditionell IT-drift finns det många aktörer som erbjuder. Men det är få som är specialister på drift av SAP. Unikt för Implema är att vi har lång erfarenhet och bred kompetens inom drift av just SAP -lösningar. Det gör att vi kan ta ett helhetsansvar för hela er SAP-miljö. Idag driftar vi merparten av våra egna kunders SAP-miljöer. Men vi kan även ta ansvar för hela, eller delar av, SAP driften hos företag som inte är kunder hos oss idag. Förutom drift av SAP ERP så erbjuder Implema drift av exempelvis SAP BI (Business Intelligence), SAP CRM och integrationslösningar. Med Implema Drift får ni endast en kontaktyta mot vår support- och driftsorganisation vilket medför en tydlig ansvarsfördelning, korta beslutsvägar och snabbt åtgärdande av eventuella problem.

14 Välj den lösning som passar er bäst Vår målsättning är att kunna erbjuda en driftslösning och en servicenivå som är skräddarsydd för att passa era önskemål och verksamhet. De basutbud som vi utgår från är SAP Drift och SAP Övervakning.

15 SAP Drift Implema tar totalansvar för drift av hela er SAP-miljö: traditionell IT-drift samt SAP-applikationer. Hårdvaran ägs av Implema och ingår i den fasta månadskostnaden. Systemet är fysiskt placerat i en modern datahall med skydd och övervakning mot exempelvis inbrott, brand och strömavbrott. SAP Övervakning Implema ansvarar för övervakning av själva SAP-systemet. Kunden tar själv ansvar för icke SAPunika driftstjänster såsom exempelvis backup. Hårdvaran ägs av, och är fysiskt placerad hos, kunden själv.

16 Hemtex fokuserar på Hemtex bekymmersfri tillvaro med outsourcad SAP drift Med över 220 hemtextilbutiker i sex länder och en omsättning på 1,49 miljarder kronor har Hemtex stora krav på väl fungerande affärsprocesser. Sedan 2001 använder företaget SAP Retail som affärsstöd. Hemtex slimmade IT-organisation i kombination med en tydlig strategi att fokusera på den egna kärnverksamheten. Detta låg till grund för beslutet att outsourca driften av SAP. Hemtex IT-chef Anki Jansson menar att den största vinsten med outsourcingen är att det blir bekymmersfritt. Med outsourcad drift får Hemtex systemövervakning dygnet runt. Skulle ett fel inträffa under natten eller under en helg så är det redan löst på morgonen när kontor och butiker öppnar. När vi våren 2007 uppgraderade våra system bytte vi, i samband med en upphandling, SAP-leverantör från IBM till Implema. Vid den tidpunkten ansvarade en lokal IT-leverantör för företagets generella IT-miljö. Tanken var att de även skulle ta över driften av SAP, berättar Anki Jansson och fortsätter: Ganska omgående insåg vi att det inte var en optimal lösning att lägga driften hos en generell IT-leverantör, detta eftersom det krävs specifik SAP-kompetens för att kunna drifta SAP och garantera den tillgänglighet som krävs för våra affärskritiska processer. Själva hade vi inte tid att engagera oss i tekniken utan ville ha en lösning där vi kunde lägga över hela ansvaret på en extern partner. Eftersom vi kände oss trygga med Implema som företag kändes det naturligt för oss att vårt samarbete även skulle inkludera driften av våra system. Det beslutet känner vi oss helnöjda med. Outsourcing ett prisvärt alternativ Vi ville i första hand få det så bekymmersfritt som möjligt, och det känner jag att vi har idag.

17 I och med att vi är en så pass slimmad ITorganisation, så känns outsourcing som ett prisvärt alternativ för oss Anki Jansson IT-chef Hemtex

18 ... den största vinsten med outsourcingen är att det blir bekymmersfritt.

19 Vi har själva en liten IT-organisation och den kompetens som krävs för att kontinuerligt ta hand om SAP-systemet kan vi inte tillhandahålla själva i dagsläget. I och med att vi är en så pass slimmad IT-organisation, så känns outsourcing som ett prisvärt alternativ för oss, menar Anki Jansson. Hösten 2008 flyttades driftsmiljön till Implema och våren 2009 flyttades även Hemtex test- och utvecklingssystem. Förutom SAP ERP outsourcas driften av SAP BI, Solution Manager och SAP Forecasting & Replenishment. På frågan hur outsourcad SAP-drift fungerar rent praktiskt hänvisar Anki Jansson till driftpartnern Implema. Precis som det ska vara med outsourcad drift behöver de inte lägga någon tid på de tekniska detaljerna. Bra rutiner och kontinuerlig backup Vi har totalansvaret för driften av Hemtex hela SAP-miljö vilket inkluderar både traditionell ITdrift och drift av företagets SAP-applikationer. Hårdvaran ägs av oss, och hela systemet är fysiskt placerat i en modern datahall, förklarar Implemas driftschef Peter Wiotti. Övervakning dygnet runt, systemgenomgång och förebyggande arbete innebär att vi tidigt kan upptäcka och åtgärda eventuella problem. Vid behov har kunden snabbt tillgång till vår samlade kompetens - oftast utan att ens märka det. Bra rutiner och kontinuerlig backup av data gör att systemet snabbt kan återskapas om något skulle gå fel. Nytt SAP driftscenter i Örebro Vi ser en tydlig trend och ökat intresse hos våra kunder att outsourca driften av SAP. Vi har det senaste året fått flera nya driftskunder där Hemtex är ett exempel. Arvid Nordquist ett annat. Samtidigt har samtliga av våra tidigare driftskunder förlängt sina avtal vilket resulterat i att vi fått utöka vår driftsverksamhet och bland annat etablerat ett helt nytt SAP driftscenter i Örebro, berättar Peter. Jag tycker den lösning som Hemtex valt fungerar jättebra för oss. Jag vill som sagt ha det så bekymmersfritt som möjligt. Vår kompetens internt på Hemtex ska ligga på vår verksamhet och hur vi vill utveckla den, inte på tekniken bakom. Någon annan är bäst på tekniken så kan vi vara bäst på Hemtex! avslutar Anki.

20 Driftar ni hellre själva? Väljer ni att drifta er SAP-miljö själva så finns det fortfarande tillfällen då ni kan ha behov av en extern lösning. Disaster Recovery Arkivering Projektdrift I tjänsten Disaster Recovery erbjuder vi företag med egen SAP-drift en redundant server på annan fysisk plats. Detta ger en extra trygghet ifall något skulle gå fel i er egna SAPmiljö. Arkivering innebär att vi städar upp i ert SAPsystem så att databasen blir mindre och systemet snabbare. Projektdrift innebär att ni via Implema kan hyra ett tillfälligt system istället för att investera i ett eget tillfälligt system.

21

22 Ett urval av kunder som väljer drift från Implema:

23

24 Med outsourcad drift sover man gott på hästen Hästens är Sveriges äldsta sängmakare och grundades redan Med en vision att ge världen den bästa sängen finns inga genvägar. Hästens sängar tillverkas enbart av naturliga material av bästa kvalitet och de tillverkas för hand av skickliga hantverkare. I en bransch där alla fokuserar på pris fokuserar Hästens på kvalitet. I slutet av 80-talet tog Jan Ryde över Hästens och blev därmed den femte generationen att driva familjeföretaget. Hästens ersatte 2008 sitt befintliga affärssystem för att vara bättre rustade inför en global expansion. Efter en noggrann utvärdering valde Hästens att gå över till SAP som kan hantera stora transaktionsmängder i realtid. Lösningen implementerades tillsammans med SAP-partnern Implema. Perry Forsberg, COO på Hästens, berättar: Vi sökte den partner som hade bäst kompetens att leverera det vi ville ha. Vi ville implementera ett fullt integrerat SAP standardsystem och vid behov anpassa vår verksamhet till systemet istället för tvärt om. SAP-partnern Implema valdes då de kunde matcha vår kravbild, både vad gällde kompetens och tidplan, samtidigt som de hade bra renommé på marknaden. SAP-implementering startade i februari 2008 och endast 18 veckor senare gick Hästens i drift med SAP (Implema Industry Provider baserat på SAP Business All-in-One). Projektet gick jättebra och vi inte bara mötte, utan gick till och med under, både tidplan och budget. En nyckelfaktor var att vi redan från början involverade alla medarbetare, menar Perry Forsberg. Alla var införstådda med vad som skulle hända och Implemas konsulter var med och stöttade i processen. Första veckan i drift flöt allt på fint. Andra veckan fick vi ett problem med utleveranser men det löstes snabbt och sedan dess har det mest rullat på.

25 På det stora hela har de mött våra förväntningar och krav på ett bra sätt och det har fungerat alldeles utmärkt Perry Forsberg COO Hästens

26 Idag har Implema ansvaret för drift och övervakning av Hästens hela SAP-miljö. Totalt 11 delar inklusive SAP ERP, CRM och Business Intelligence (BI).

27 Forsberg berättar att Hästens har en begränsad IT-organisation. De behövde en kompetent driftspartner som snabbt kan agera på eventuella problem och beslutade att outsourca driften av SAP till Implema. Idag har Implema ansvar för drift och övervakning av Hästens hela SAP-miljö. Totalt 11 delar inklusive SAP ERP, CRM och Business Intelligence (BI). I Implema har vi hittat en stark motpart som visat stort engagemang i Hästens. Implemas driftsorganisation, med Peter Wiotti i spetsen, har ingett stort förtroende med medarbetare som är öppna och tillmötesgående på alla sätt. På det stora hela har de mött våra förväntningar och krav på ett bra sätt och det har fungerat alldeles utmärkt, menar Perry Forsberg. I Implemas driftserbjudande ingår daglig övervakning, systemgenomgång och förebyggande arbete för att säkerställa tillgängligheten av kritiska affärsprocesser. Alla medarbetare, från första till tredje linjen, är erfarna SAP-tekniker vilket gör att eventuella problem snabbt kan upptäckas och åtgärdas. Implemas driftsorganisation bildades år 2000 och är idag en SAPcertifierad verksamhet som ansvarar för driften av ett 20-tal kunders SAP miljöer. Hästens är i dag etablerat på 25 marknader och fortsätter expansionen både genom att växa på befintliga marknader och att starta försäljning på nya marknader. Sedan slutet av 1980-talet, då Jan Ryde tog över Hästens, har försäljningen av de rutiga kvalitetssängarna ökat med procent. Med SAP har Hästens bäddat för en global expansion och fått SAP ända ut i butik. I de flesta butiker finns idag ett orderläggningssystem och en konfiguratior där kunderna, med direkt uppkoppling mot fabriken, kan konfigurera sängarna efter sin önskemål, avslutar Perry Forsberg.

28 Implema grundades 1998 med en vision att paketera och göra SAP tillgängligt och användarvänligt för små och medelstora företag med behov av effektiva affärsprocesser, mätbara resultat och effektiv kontroll och uppföljning. Idag, drygt tio år senare, har Implema en helt unik erfarenhet och position på den svenska marknaden med så gott som alla svenska kundreferenser inom SAP Business All-in-One (SAP för små och medelstora företag). Implemas fokus ligger fortfarande inom SAPs kraftfulla affärslösningar men kompletterande lösningar utvärderas kontinuerligt för att företaget på bästa sätt ska kunna utveckla kundernas affärsprocesser och stärka deras konkurrenskraft. Med huvudkontor i Stockholm och regionskontor i Malmö, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Karlstad, Västerås samt Örebro jobbar företagets konsulter mycket nära kundernas verksamheter. De flesta av Implemas kunder har internationell verksamhet vilket gör att företaget har lång erfarenhet av implementeringar, roll-out och projekt i Europa och resten av världen. Företagets unika erfarenhet från uppdragsbaserade projekt har omvandlats till en metod som ger kunden en säker installation med fokus på affärsnytta, tid och budget. Implema är en aktiv och coachande partner som kan ta ansvar för helheten inklusive verksamhetsutveckling, implementation, kompetensutveckling, support och drift. Målsättningen är att alla kunder ska vara nöjda referenskunder. Det gör att Implema har många nöjda kunder. Kontaktperson Implema Drift Peter Wiotti Tel: +46 (0) Implema september 2011 Implema omsätter 120 miljoner kronor och har verksamhet i Stockholm, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Karlstad, Västerås och Örebro. Företaget grundades 1998 och har idag närmare 100 anställda

Våra kunder berättar

Våra kunder berättar Våra kunder berättar Implemas kunder består främst av medelstora svenska företag. Företagen verkar inom ett antal branscher med viss tyngdpunkt på tillverkning, livsmedel, läkemedel, handel och grossist.

Läs mer

ANNONS Hela denna tematidning är en annons från Provisa Information AB ANNONS. UPPHANDLA RÄTT Så ökar du effektiviteten i företaget sidan 6

ANNONS Hela denna tematidning är en annons från Provisa Information AB ANNONS. UPPHANDLA RÄTT Så ökar du effektiviteten i företaget sidan 6 ANNONS Hela denna tematidning är en annons från Provisa Information AB ANNONS INVESTERA MERA Detta är det moderna och produktiva affärssystemet sidan 4 UPPHANDLA RÄTT Så ökar du effektiviteten i företaget

Läs mer

LÖNSAMMA AFFÄRSSYSTEM

LÖNSAMMA AFFÄRSSYSTEM ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA ANNONS LÖNSAMMA AFFÄRSSYSTEM MEDFÖLJER SOM TEMATIDNING I DAGENS INDUSTRI JANUARI 2011 Trendspaning de stora systemen blir bredare, de små blir smalare

Läs mer

#5 2010 PRIVATISERING SKA GÖRA GÖTEBORGS HAMN EFFEKTIVARE. spårbarhet på ärendena. Sid 10

#5 2010 PRIVATISERING SKA GÖRA GÖTEBORGS HAMN EFFEKTIVARE. spårbarhet på ärendena. Sid 10 #5 2010 ISTONE OCH O NEILL RULLAR VIDARE TILLSAMMANS Sportmodejätten O Neill Europe beslutade hösten 2008 att införa affärssystemet Lawson M3. Lösningen är branschanpassat och utformat för att kunna möta

Läs mer

ANNONS Hela denna tematidning är annons från Provisa Information AB ANNONS

ANNONS Hela denna tematidning är annons från Provisa Information AB ANNONS ANNONS Hela denna tematidning är annons från Provisa Information AB ANNONS Hitta rätt affärssystem Vi ger dig tips och råd inför uppköpet. Sid 2 Nyväckt intresse för beslutsstöd Marknaden för beslutsstöd

Läs mer

Saabs säkerhetscenter ger företaget kortare ledtider och ökad säkerhet

Saabs säkerhetscenter ger företaget kortare ledtider och ökad säkerhet CONFIDENCE IN A CONNECTED WORLD SYMANTEC F.Y.I. #1 2007 Benny Krönfeldt, koncernsäkerhetschef på Saab: Saabs säkerhetscenter ger företaget kortare ledtider och ökad säkerhet DE NYA HOTEN KAN ALLVARLIGT

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Business Intelligence

Business Intelligence HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN FRÅN MEDIAPLANET Februari 2008 Business Intelligence Design av BI är A och O MEDFÖLJER SOM TEMATIDNING I DAGENS INDUSTRI FEBRUARI 2008 Ersätter resurskrävande utbildning läs

Läs mer

utikssystem RM/säljstöd rderhanteri anagement

utikssystem RM/säljstöd rderhanteri anagement Integration koppla samman andra program med s ekonomiprogram utikssystem RM/säljstöd rderhanteri anagement -handel We Tillverkning Lager ekonomiprogram E-handel Butik Lösningar från Spcs integrationspartners

Läs mer

Rodeco. tar leken på allvar med nytt CRM-system

Rodeco. tar leken på allvar med nytt CRM-system ett magasin om produkter, tjänster och lösningar från dustin september 2014 pris 59 kr Rodeco levererar lekmiljöer till kunder i hela världen. Företagets vd, Daniel Lind, berättar hur ett skräddarsytt

Läs mer

Rätt person på fel plats

Rätt person på fel plats Rätt person på fel plats Minst tre vinnare framträder tydligt i historien om Magnus Karlsson. Uniks kärriärprogram löser upp låsta positioner och tunga problem. Magnus Karlsson gick den långa vägen på

Läs mer

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS FÖRETAGARE REDOVISNING REVISION EKONOMI JURIDIK PLANERING NUMMER 1 DECEMBER 2002

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS FÖRETAGARE REDOVISNING REVISION EKONOMI JURIDIK PLANERING NUMMER 1 DECEMBER 2002 ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS EKONOMI FÖR FÖRETAGARE REDOVISNING REVISION EKONOMI JURIDIK PLANERING NUMMER 1 DECEMBER 2002 Revision och rådgivning - så nyttjas revisorn

Läs mer

EN AFFÄRSTIDNING OM LOGISTIK #2 2015

EN AFFÄRSTIDNING OM LOGISTIK #2 2015 4 av 10 skulle dela ett foto via sociala medier om produkten kom unikt paketerad Therese Reuterswärd, e-handelschef på Nespresso, om förpackningens betydelse. AMAZON Hot eller möjlighet för nordiska e-handlare?

Läs mer

Kunskap och engagemang ingår alltid. CG Drives & Automations serviceerbjudande

Kunskap och engagemang ingår alltid. CG Drives & Automations serviceerbjudande Kunskap och engagemang ingår alltid CG Drives & Automations serviceerbjudande Vi lägger all vår energi på att spara din! Att spara energi handlar inte bara om din elräkning. Det handlar om att kunna lita

Läs mer

www.pwc.se Kvalitet service innovation

www.pwc.se Kvalitet service innovation www.pwc.se Kvalitet service innovation Vår vision Vår vision är att medverka till ett väl fungerande privat, offentligt och ideellt företagande som inger förtroende. PwC Sverige det här är vi Innehåll

Läs mer

Balkonginglasning. Vi gör det. trevligare. att bo!

Balkonginglasning. Vi gör det. trevligare. att bo! Balkonginglasning Vi gör det trevligare att bo! Inglasning en långsiktig och lönsam investering! Att glasa in balkongen är ett klokt beslut oavsett om det gäller dig som bostadsrättsinnehavare, som bostadsrättsförening

Läs mer

Framtidens datacenter

Framtidens datacenter nr 1 2013 STORAGE. EMC och NetApp om nästa generations infrastruktur Sidan 8 och 14 Framtidens datacenter I källaren, molnet eller både och? Per Sedihn: Nytt datacenter ny roll för IT Sidan 7 Möt Mats

Läs mer

Hager specialisten inom elinstallation. Koncernen satsar starkt på egen produktutveckling och. och har 850 ingenjörer anställda

Hager specialisten inom elinstallation. Koncernen satsar starkt på egen produktutveckling och. och har 850 ingenjörer anställda Montage » Koncernen satsar starkt på egen produktutveckling och har 850 ingenjörer anställda för forskning och utveckling Hager specialisten inom elinstallation HAGER ELEKTRO ÄR ETT FAMILJEÄGT företag

Läs mer

I DENNA UTGÅVA. Nyheter från Oracle. Kontakta Oracle. Minska kostnaderna. Oracle CRM On Demand. www.oracle.com/se/solutions/midsize.

I DENNA UTGÅVA. Nyheter från Oracle. Kontakta Oracle. Minska kostnaderna. Oracle CRM On Demand. www.oracle.com/se/solutions/midsize. Vår 2011 Nyheter från Oracle I DENNA UTGÅVA Minska kostnaderna Konsolidering är avgörande Oracle CRM On Demand Mer värde till en lägre kostnad Kontakta Oracle > 020 798 798 > contact-nordics_ww@oracle.com

Läs mer

Slutrapport Laddat för kunskap

Slutrapport Laddat för kunskap Slutrapport Laddat för kunskap Slutrapport för projektet Laddat för kunskap, 381111, mars 2015 Om Power Circle. Power Circle är en medlemsorganisation, med syfte att stärka, stödja och främja svensk el

Läs mer

Ekonomi + Expansion = Kontroll

Ekonomi + Expansion = Kontroll nr.4 > Har man mer än en halv miljon aktiva kunder och en årlig tillväxt på mer än 20 procent, måste det vara enkelt att snabbt dimensionera efter behov. Läs mer om uppstickaren. Sidan 3 Ekonomi + Expansion

Läs mer

LC Gardermoen rustar för framtiden

LC Gardermoen rustar för framtiden NUMMER 3 OKTOBER 2014 LC Gardermoen rustar för framtiden NYA VERKTYGSSORTIMENTET PÅ PLATS I HYLLORNA Nytt butikskoncept i Finland Framgångsrik fusion i Karlshamn Ahlsell Office smarta funktioner AHLSELL

Läs mer

Upphandling och implementering av ett nytt affärssystem

Upphandling och implementering av ett nytt affärssystem Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Marina Ericsson Fredrik Wallin Upphandling och implementering av ett nytt affärssystem Vad måste man ta hänsyn till och tänka på? Företagsekonomi D-uppsats

Läs mer

En motiverande bok om att beställa användbarhet

En motiverande bok om att beställa användbarhet En motiverande bok om att beställa användbarhet Henrik Artman, Ulrika Dovhammar, Stefan Holmlid, Ann Lantz, Sinna Lindquist, Erik Markensten och Anna Swartling 1 2 ATT BESTÄLLA NÅGOT ANVÄNDBART ÄR INTE

Läs mer

En tidning om det som du inte vill ska hända ditt företag. 2008 WWW.SunGard.SE

En tidning om det som du inte vill ska hända ditt företag. 2008 WWW.SunGard.SE En tidning om det som du inte vill ska hända ditt företag BAD GUYS NEVER SLEEP 2008 WWW.SunGard.SE IT-TEKNIKEN HAR GJORT OSS ILLOJALA SOM KONSUMENTER Rapport inifrån Att inte utvecklas är att gå bakåt,

Läs mer

avance Magazine Sedan vi skaffade Avance har vi aldrig tänkt tanken att byta affärssystem FDT AVAN NÄR DU VILL SKRÄDDARSY DITT AFFÄRSSYSTEM

avance Magazine Sedan vi skaffade Avance har vi aldrig tänkt tanken att byta affärssystem FDT AVAN NÄR DU VILL SKRÄDDARSY DITT AFFÄRSSYSTEM avance PREMIÄR! Magazine Nummer 1 November 2013 KUNDMAGASINET FRÅN FDT SOM ÖKAR DIN LÖNSAMHET NÄR DU VILL SKRÄDDARSY DITT AFFÄRSSYSTEM Sedan vi skaffade Avance har vi aldrig tänkt tanken att byta affärssystem

Läs mer

Högaktuellt. information till LAYHER AB:s kunder, medarbetare och partners nr 28 Mars 2014. Morgan Lindstam på Lindstams Bygg

Högaktuellt. information till LAYHER AB:s kunder, medarbetare och partners nr 28 Mars 2014. Morgan Lindstam på Lindstams Bygg Högaktuellt information till LAYHER AB:s kunder, medarbetare och partners nr 28 Mars 2014 Lightweight - starkare & lättare allt om fördelarna med det nya systemet sid 3 Morgan Lindstam på Lindstams Bygg

Läs mer

Nummer 10 SPÄNN BÅGEN. ta sikte på varför. Urtidskrafter skapade EXTRA UTMANING. Midroc är med och driver NORDENS största industriprojekt

Nummer 10 SPÄNN BÅGEN. ta sikte på varför. Urtidskrafter skapade EXTRA UTMANING. Midroc är med och driver NORDENS största industriprojekt Nummer 10 SPÄNN BÅGEN ta sikte på varför Urtidskrafter skapade EXTRA UTMANING Midroc är med och driver NORDENS största industriprojekt Ta sikte på varför Foto: Hans Berggren Ansvarig utgivare Anna Ullenvik

Läs mer

Rapport: 2015:03 Finansierad av Avfall Sverige ISSN 1103-4092. Goda exempel på avfallsförebyggande

Rapport: 2015:03 Finansierad av Avfall Sverige ISSN 1103-4092. Goda exempel på avfallsförebyggande Rapport: 2015:03 Finansierad av Avfall Sverige ISSN 1103-4092 Goda exempel på avfallsförebyggande FÖRORD Det finns inget avfall Avfall Sveriges vision säger egentligen allt om var fokus ska ligga inom

Läs mer

internationella affärer

internationella affärer annons hela denna bilaga är en annons från smart media annons internationella affärer tillväxt på den globala marknaden APRIL 2013 Utlandsetablering vad krävs? E-handel blicka ut i världen Nödvändig kompetens

Läs mer