Verksamhetsberättelse med kvalitetsredovisning, läsåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse med kvalitetsredovisning, läsåret 2013-2014"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 1 (9) Handläggare Rektor Britta Odevall-Mäki Telefon britta.odevall-maki@uddevalla.se Verksamhetsberättelse med kvalitetsredovisning, läsåret UDDEVALLA GYMNASIESKOLA, AGNEBERG. Barn - och fritidsprogrammet, BF Ekonomiprogrammet, EK Handels- och administrationsprogrammet, HA PRESENTATION AV VERKSAMHETEN. Program Antal elever Antal lärare Barn- och fritidsprogrammet, BF 65 9 Ekonomiprogrammet, EK Handels- och administrations programmet, HA/HP Inom rektorsområdet finns två yrkesprogram, BF och HA och det högskoleförberedande EK. Av Barn- och fritidsprogrammetets, BF, 65 elever är 25 % pojkar, och knappt 5% av eleverna har utomnordisk bakgrund. Eleverna var fördelade 21 elever i åk 3, 24 elever i åk 2 och 16 elever i åk 1. I årskurs 1ges grundläggande kurser i gymnasiegemensamma kurser och programgemensamma kurser. Från och med årskurs 2 går eleverna på vald inriktning, Fritid och hälsa, Pedagogiskt arbete eller Socialt arbete. Av Handels- och administrationsprogrammetes, HA, 108 elever var 45 % pojkar och andelen elever med utomnordisk bakgrund var ca 30%. I första årskursen ges grundläggande kurser i gymnasiegemensamma kurser och programgemensamma kurser. Från och med årskurs 2 går eleverna på vald inriktning, antingen Handel och service eller Administrativ service. På både BF och HA har eleverna motsvarande minst 15 veckors Arbetsplatsförlagt lärande (APL). Den genomfördes på båda programmen under mån- tis- och ons-dagar under större delen av vårterminen i åk 2 och på ons- tors-, och fredagar på höstterminen i åk 3. Barn och utbildning Uddevalla Gymnasieskola Postadress Besöksadress Telefon (vx) Fax UDDEVALLA Agneberg, Östergatan fax E-post barnutbildning@uddevalla.se

2 Kvalitetsredovisning 2 (9) Inom ramen för poäng finns det möjlighet för eleverna på BF och HA att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Både BF och HA finns inom GLU på Margretegärde och har lärlingsutbildning, med Björn Wärnberg som ansvarig rektor. Av Ekonomiprogrammetes (EK) 180 elever var 45 % pojkar och andelen elever med utomnordiskbakgrund knappt 10% I första årskursen läser alla elever samma kurser, (gymnasiegemensamma och programgemensamma) inför årskurs två görs inriktningsval. Årskurs 2 och 3 har de båda nationella inriktningarna, Ekonomi och Juridik. Det finns möjlighet för eleverna i alla tre program att gå i Uddevalla Elitidrottsgymnasium (UEIG). Vilket innebär att eleverna/ idrottarna inom fotboll, handboll, simning, friidrott och ishockey kan kombinera idrott och studier inom ramen för det individuella valet och del av programfördjupningen. Upptagningsområde för våra elever är Uddevalla kommun och Fyrbodal, vilket medför att många elever har lång resväg och därmed långa skoldagar. Lärargruppen inom BF, EK och HA bestod under läsåret 30 personer, 15 stycken är karaktärsämneslärare inom programmen, av dem är 5 även behöriga i annat ämne inom de gymnasiegemensamma ämnena. Samtliga lärare är behöriga och majoriteten (70%) har vid läsårsslut lärarlegitimation för de kurser de undervisat i. Lärargruppen är organiserad så att de i möjligaste mån arbetar större delen av sin tjänst inom ett av programmen. Under läsåret deltog samtliga matematiklärare i Matematiklyftet och rektor deltog i Matematiklyftet för rektorer. Upplägget var att lärare som undervisade i samma kurser ingick i samma basgrupp, lärarna träffades en timme per vecka och hade då olika uppgifter som de gjorde mellan träffarna. Kompetenssatsningen var mycket uppskattad. Budgeten för 2013 omfattade ca kronor, för BF, EK och HA. Resultatet rektorsområde BF-EK- HA blev minus ca , underskottet berodde framför fortfarande på eftersläpningar i lärarlönekostnader. På EK fick vi ett höjt elevantal i årskurs 1 i augusti 2013 hade vi 84 elever på EK, men både BF och HA hade ett något lägre antal elever i intaget 2013 än hösten innan. VERKSAMHETSUTVECKLING, INFLYTANDE OCH RESULTAT Verksamhet inom programmen Barn och fritidsprogrammet, BF, har under läsåret genomfört två fältstudiedagar i årskurs 1, med avsikt att eleverna ska få en inblick i vad de tre inriktningarna innebär.

3 Kvalitetsredovisning 3 (9) Så att valet av inriktning ska bli det rätta. Som del av APL i årskurs 3, genomförde fem elever och två ansvariga lärare volontärarbete på ett barnhem i Ghana. Eleverna har även i år varit funktionärer på Fritidshemmensdag. Elever på BF:s inriktning Fritid och hälsa gjorde en vinterutbildning i Skeikampen, Norge. Handels- och administrationsprogrammet, HA, har under vårterminen påbörjat ett internationaliseringsprojekt med Florianopolis i Brasilien. Som förberedelse har två lärare och rektor för HA besökt partnerskolan i Florianopolis i februari, under höstterminen 2014 kommer ett motsvarande besök att göras av rektor och lärare från Brasilien att göras på HA i Uddevalla. Därefter är projektplanen att våra elever i respektive skolor ska driva projektet dels via datorn och dels ska ett antal elever får besöka varandras skolor under Projektet har beviljats medel som Atlasprojekt. Som del i undervisningen har elever på HA varit med och gjort inventering på Biltema under läsåret. Ekonomiprogrammet, EK, Cliss-projektet som genomförts tillsammans med Göteborgs universitet på EK under de två senaste läsåren gick in på sitt tredje år och avslutades under vårterminen. I projektet har man följt eleverna på EK och SPINT i en jämförande undersökning för att lära sig mer om var och hur elever tillägnar sig det engelska språket. Eleverna på EK som läste kurser Internationella relationer genomförde tillsammans med elever på SA, SPINT och HU ett FN-rollspel om mänskliga rättigheter och konfliktlösning. Inflytande Personalens formella inflytande sker som det gjort i många år i kommunens Dialogen och inom Arbetsplats träffar (APT), Hussamvekansgruppen (HSG), Gymnasiets samverkansgrupp (SG-GY). I våra programmöten samverkar lärare och rektor om utvecklingen av våra program. Elevers inflytande och delaktighet sker dels via de formella vägarna. Klassråd Programråd HSG och eleverna utser representanter till Ungdomsfullmäktige, UF. Elevernas programråd, som stöd för sitt arbete har eleverna lärare som backar upp dem med t ex praktiska råd medan eleverna styr över innehåll. Rektor deltar vid minst ett helt möte per termin och under del av möten i övrigt. I programrådet utses elevrepresentanter till vår Hussamverkansgrupp, (HSG) och till Ungdomsfullmäktige. I våra lokalaprogramråd på BF och HA, som genomförs tillsammans med GLU och representanter från arbetslivet deltar lärare och elever från de båda programmen. Under läsåret gjordes en förändring i HA:s lokala programråd så att det nu består av representanter från HA på Agneberg, GLU-HA och HA på Komvux. Eleverna ges också möjlighet till inflytande i undervisningssituationen t ex vad beträffar arbetssätt och redovisningsformer, samt med synpunkter på innehållet.

4 Kvalitetsredovisning 4 (9) Eleverna ges också möjlighet att framföra sina åsikter i olika enkätundersökningar så som IT-enkät som berör IT användningen i skolan, likabehandlingsenkät och nöjd-kund-enkät har genomförts med elever. Vårdnadshavares delaktighet I september genomförde vi föräldramöte med föräldrar till elever i åk 1. Föräldrarna inbjudis till utvecklingssamtal tillsammans med eleven och elevansvarig lärare en gång per termin. Vid önskemål har vårdnadshavare och elever träffat rektor och representanter för elevhälsan. Vid behov kallar/inbjuder skolan till möte med elev och dennes vårdnadshavare. Stödjande arbete Samlat i skolhus Agneberg har vi för elever i behov av stöd kunnat ge det av lärare och speciallärare inom Studieverkstan, främst inom matematik, naturkunskap och engelska. Samordnat med rektorsområde RL-HT och rektorsområde SPINT-SA-HU har vi också Mattestuga, och stöd i moderna språk. Inom BF-EK-HA har vi till viss del kunnat ge i studiepass inom programmen. För elever med åtgärdsprogram följs de upp och åtgärdsprogrammen revideras tillsammans med elev och förälder då eleven är omyndig. Stöd inom pågående kurser har varierat, det kan ha bestått av t ex muntliga prov eller komplettering till prov, nivåanpassning då man önskat det, studiepass. Elever som har haft behov av eller önskemål om Svenska som andraspråk har i år fått läsa detta på Margretegärde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot kränkande behandling och diskriminering upprättades under läsåret och är publicerad på vår hemsida, denna ska upprättas varje år och kommer att publiceras på vår hemsida under höstterminens första del. I likabehandlingsenkäten som genomfördes under vårterminen 2014 hade vi en svarsfrekvens på 51 % vilket är bättre än året innan, men fortfarande lägre än önskvärt. Ett årshjul för arbete med Handlingsplan mot diskriminering och kränkandebehandling har presenterats och diskuterats med eleverna. Internationalisering Vi har underläsåret haft möjlighet att låta ett antal elever göra arbetsplatsförlagd utbildning (APL) utomlands detta tack vare bidrag från Atlas praktik projekt. BFelever tillsammans med lärare var till Ghana och genomförde volontärarbete. För HA gjordes ett förberedande besök i Florianopolis (Brasilien) inom Atlas programmet i februari av två lärare och rektor. Vi besökte en skola som vi har för avsikt att bedriva ett internationellt projekt med, Opening doors into a global market. Under hösten 2014 kommer rektor och lärare från Florianopolis att besöka Uddevall och HA.

5 Kvalitetsredovisning 5 (9) Arbetsmiljö och miljöarbete På HSG och i programmöten är Arbetsmiljö en stående punkt. Varje höst genomförs Skyddsrond, deltagare är personal och elever i skolan. I skolans enkät för uppföljning av vårt arbete med plan mot diskriminering och kränkande behandling uppgav 97% av de svarande eleverna inom rektorsområdet att de alltid eller oftast känner sig trygga eller ganska trygga i skolan. Problemområden som lyfts av både elever och personal är ventilation och temperatur i vissa salar. Det finns också önskemål om att få salar som används av EK och HA ommålade, enligt plan på Fastighets avdelning ska det arbetet påbörjas Entreprenörskap Utbildning i Entreprenörskap har genomförts på olika sätt, dels via kursen Entreprenörskap som är en karaktärsämneskurs på HA och en valbar programfördjupningskurs på BF. BF-elever som läste kursen Entreprenörskap gjorde det med ett upplägg så att de genomförde UF i samarbete med Ung Företagsamhet. Även på HA gjorde eleverna i yrkeskurser UF upplägget. På båda programmen upplevedes arbetssättet positivt av elever och lärare. På EK är kursen Entreprenörskap och företagande en inriktningsgemensam kurs i programmets ekonomiinriktning. Inom samtliga program arbetar men med arbetsformer som utvecklar entreprenöriellt lärande. Trygghet och trivsel Under läsåret har vi arbetet med att upprätta en handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för rektorsområdet BF-EK- HA. Det var ett av vår förbättrings och utvecklingsområden. Arbete har skett i samarbete med de andra rektorsområdena i skolhuset. De områden som vi arbetade med under läsåret, bland annat på temadagarna var, demokrati, etnicitet och självkänsla. Vi har också arbetet med att göra årshjulet för detta arbete känt inom rektorsområdet. Vi har tillsammans med de andra rektorsområdena en Trivsel och trygghetsgrupp som arbetar med att skapa en bra arbetsmiljö i skolan. RESULTAT, UPPFÖLJNINGS- OCH ANALYSDEL Förändringsvärdet, det vill säga skillnaden på elevernas betyg då de påbörjat sin gymnasieutbildning och då de avslutat den är positiv för de båda yrkesprogrammen, men negativ för det högskoleförberedande. Det är ett resultat som liknar det för hela Uddevalla gymnasieskola. Det är än så länge svårt att analysera vad detta beror på eftersom eleverna som avslutade sina gymnasiestudier i juni 2014 var första årgången i GY11. På EK kan den negativa differensen bero på att det fanns ett glapp mellan de förkunskaper som eleverna hade med sig från åk 9 och vad de förväntades ha. BF och HA kan ha fördel av att eleverna har många kurser som upplevs mindre teoretiska och de har också möjlighet att göra erfarenheter både teoretiskt (i skolan) och praktiskt på APL. I möjligaste mån har eleverna fått enskilda anpassningar och stöd under pågående kurser.

6 Kvalitetsredovisning 6 (9) Slutbetyg åk Slutbetyg 2014 Meritvärde Gy Differens Poäng - procent Program Intagningspoäng Medel Omräknat till meritvärde BF ,9 11,2 0,3 3 EK ,4 13,5 0,9 6 HA ,5 11,7 0,2 1 Andelen elever med Gymnasieexamen, samlat betygsdokument och utdrag ur betygsbok på respektive program. BF EK HA Yrkesexamen Högskoleförberedande 43 examen Studiebevis Utdrag ur betygsbok Totalt Andelen elever som avslutar gymnasiestudierna med gymnasieexamen skiljer sig åt avsevärt mellan programmen. 47 % av eleverna på BF avslutar efter tre år med yrkesexamen, på HA är motsvarande siffra 56 % och på EK 87 %. Andelen elever med yrkesexamen är förhållandevis låg på båda programmen. För BF beror det till stor del på att ett antal elever av olika orsaker inte klarat att hålla normal studietakt. Däremot har de oftast gjort examensarbetet som till största delen görs på APL-platsen. På HA hade vi 17 % elever som inte fullföljde sina examensarbeten, vilket påverkar andelen elever som kunde få yrkesexamen. Ett antal elever har beviljats förlängd studietid, det vill säga ett fjärde läsår, dessa elever ingår i statistiken ovan. Antal elever som ska gå ett fjärde läsår är på BF 5 elever, HA 2 elever och EK 1 elev. De har olika mycket kvar av sina studier och de kommer därför att avsluta sitt fjärde år vid olika tidpunkter. Betyg i vissa kurser på programmen Svenska, engelska, matematik och programgemensamma kurser. Matematik är det ämne som för elever och lärare, i första årgången enligt GY11, har skapat största bryderiet. Då eleverna avslutade åk 1, hade en stor del av eleverna inte uppnått minst betyg E i första kursen i ämnet, trots insatser under ordinarie kurstid. Eleverna erbjöds och accepterade i hög grad att göra om kursen vilket gjort att många ändå klarade kursen. Generellt ser man att eleverna får något högre resultat på de programgemensamma kurserna än på de gymnasiegemensamma, det speglar troligen att elevernas intresse ligger åt det hållet. Vi ser också att fördelningen av de lägre betygen inte skiljer sig nämnvärt mellan könen, medan flickorna har en något högre andel av de högre betygen. Vi ser dess utom att yrkesprogrammen har en tyngdpunkt av kursbetyg i spannet F-D, medan tyngdpunkten för EK ligger i spannet D-A.

7 Kvalitetsredovisning 7 (9) BF11 21 elever. 16 flickor, 5 pojkar F E D C B A S Kurs Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar EN MA1a SVA1/SVE NK1a SH1a PEDKOU PEDLÄR PEDMAI Gy-arbete EK11 49 elever. 23 flickor, 26 pojkar F E D C B A S Kurs Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar EN MA1b MA2b SVA1/SVE FÖRFÖR JURPRI PSYPSY Gy-arbete HA11 41 elever. 23 flickor, 18 pojkar F E D C B A S Kurs Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar Flickor Pojkar EN MA1a SVA1/SVE ENTENRO FÖSSEV HANBRS INFINF Gy-arbete Fördelning av kursbetyg per programavgångsklasser 2014 PROGRAM A B C D E F - BF 3,1 % 5,5 % 13,6 % 21,1 % 45,6 % 8,6 % 2,6 % EK 7,7 % 17,7 % 30,3 % 18,7 % 20,0 % 5,4 % 0,1 % HA 11,0 % 10,5 % 14,5 % 15,1 % 33,7 % 12,3 % 3,0 %

8 Kvalitetsredovisning 8 (9) Det visar sig generellt att eleverna på det högskoleförberedande programmet når högre betygsnivåer än eleverna gjort på yrkesprogrammen. Det kan till viss del förklaras med att eleverna på EK verkar ha större studievana och troligen överlag högre ambitioner. Avbrott under läsåret PROGRAM FLICKOR POJKAR TOTALT BF EK HA Anledning till avbrotten är Felval eller Personliga orsaker SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER Sammanfattningsvis ser vi att eleverna på BF och HA höjt sina förädlingsvärden under gymnasieåren, det såg ut på samma sätt förr om åren också. Vi arbetar medvetet med att stödja eleverna under pågående kurser och vi lär dem också olika studietekniker. Eleverna uttalar också att de trivs med sina programval och att APL gör att studierna blir mer begripliga då teori kopplas till praktik. Eleverna får liksom på EK arbeta med olika metodik i undervisningen och de redovisar/examineras på olika sätt för att på så sätt ges goda möjligheter till att visa sina kunskaper. De elever som under året gått i åk 2 och 1kan ha fått fördel av att lärarna undervisat i kurserna innan och därför har bra kunskaper via utvärderingar av vad som varit framgångsrik undervisning. Under kommande år kommer vi att kunna dra mer ingående lärdommar och göra djupare analyser av elevernas resultat. Våra framgångsfaktorer är ett starkt stöd från pedagogerna under pågående kurser och god närvaro för elever. Hög frånvaro har alltså, inte förvånande, visat sig påverka resultat negativt. En annan framgång är när elever får arbeta kursöverskridande i vissa moment till exempel mellan svenska och naturkunskap och svenska och samhällskunskap då eleverna arbetar med fackuppsatser. UTVECKLINGSOMRÅDEN Inflytande och delaktighet. Mål: Eleverna ska ges reellt inflytande över arbetssätt och redovisningsformer, samt på innehållet i undervisningen. Hur: Eleverna ska uppleva att de har gott inflytande över arbetssätt, redovisningsformer och undervisningsinnehåll, genom att lärarna tydliggör för eleverna att de har inflytande och får det. Detta ska redovisas i de utvärderingar som görs i respektive kurs.

9 Kvalitetsredovisning 9 (9) Stödjande arbete Mål: Eleverna ska ges större möjlighet till stöd under pågående kurser och de elever som ska läsa svenska som andra språk ska kunna göra det inom ordinarie schemaram Hur: Studiepass skall finnas schemalagda på alla tre programmen och de ska bemannas med lärare. Till dessa ska elever kunna gå på frivillig basis men också som en enskild anpassning. Svenska som andraspråk schemaläggs i möjligaste mån parallellt med svenskakurserna och inom schemaram (Samarbete med Margretegärde) Betyg, måluppfyllelse Mål: Måluppfyllelsen ska höjas både avseende gymnasieexamen (främst BF och HA, men även på EK) och fler elever ska nå minst betyg E i kurserna och fler elever ska nå de högre betygen. Hur: Elever på BF, EK och HA ska få möjlighet att lära sig studieteknik, vidare kan studiepass och anpassade redovisningsformer vara tillämpliga. Lärargruppen ska diskutera och arbeta med att göra redovisningsformer differentierade och likvärdiga, sambedömning kan vara en väg. Britta Odevall-Mäki Rektor för BF, EK, HA

VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2007-2008. Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet

VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2007-2008. Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2007-2008 Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet BRITTA ODEVALL-MÄKI 2008 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007-2008. Avseende Barn- och

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2014/2015 Verksamhetsberättelse 2 (13) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i Uddevalla kommun... 3 2 Verksamheten... 4 3 Förutsättningar för

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2014/2015 Verksamhetsberättelse 2 (11) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i Uddevalla kommun... 3 2 Verksamheten... 4 3 Förutsättningar för

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Gymnasieskolan En presentation av gymnasieskolan och dess program En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Dagens Gymnasieskola består av 18 olika program indelade

Läs mer

Kvalitetsredovisning för läsåret 2009/2010

Kvalitetsredovisning för läsåret 2009/2010 2011-01-18 1(5) för läsåret 2009/2010 Enhetens namn Östrabo Yrkes, rektorsområde A. Presentations- och resultatredovisningsdel Grundfakta om verksamheten (presentation) Rektorsområdet omfattar byggprogrammet,

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2005-2006. Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet

VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2005-2006. Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet VERKSAMHETSBERÄTTELSE med kvalitetsredovisning 2005-2006 Barn- och fritidsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet BRITTA ODEVALL-MÄKI 2006 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2005-2006. Avseende Barn- och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Introduktionsprogrammen

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Introduktionsprogrammen Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Introduktionsprogrammen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning av prioriterade... 3 2.1 Utveckling och lärande / Kunskaper/Kunskaper... 3 2.1.1 Inget

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4

Verksamhetsplan 2015. Möckelngymnasiet rektorsområde 4 Verksamhetsplan 2015 Möckelngymnasiet rektorsområde 4 2015-02- 18 Leena Jonsson Arndt Rektor 1 1. Inledning I rektorsområde 4, Möckelngymnasiet Karlskoga, ingår från läsåret 2014/15 följande utbildningsprogram:

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Gymnasieskola med särskoleelever Läsåret 2012/2013

Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Gymnasieskola med särskoleelever Läsåret 2012/2013 Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Gymnasieskola med särskoleelever Läsåret 2012/2013 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Prioriterade avsnitt i Skolplanen för gymnasiet 4 2.1 Lärande och utveckling

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Betyg, meritvärde och urval Lägg

Läs mer

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning Gymnasieinformation Studie- och yrkesvägledning Det svenska skolsystemet Illustration: Skolverket Vad påverkar ett val? Föräldrar Vänner Intresse Betyg Trender Kunskap om alternativ Kort- eller långsiktigt

Läs mer

Rapport. Innehåll. Inledning (7) Dnr :2457. Inledning. Fakta om skolan. Bakgrund och syfte. Frågeställningar.

Rapport. Innehåll. Inledning (7) Dnr :2457. Inledning. Fakta om skolan. Bakgrund och syfte. Frågeställningar. Bilaga 1 Skolinspektionen Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av undervisning på yrkesprogram vid Westerlundska gymnasiet i Enköpings kommun 2(7) Innehåll Inledning Fakta om skolan Bakgrund och

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Välkommen till. gymnasieinformation!

Välkommen till. gymnasieinformation! Välkommen till gymnasieinformation! Gymnasieskolan Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar 12 yrkesprogram Kan erbjudas som lärlingsutbildning 6 högskoleförberedande program + Flygteknikprogrammet IB International Baccalaureate

Läs mer

Välkomna till Nacka gymnasium

Välkomna till Nacka gymnasium Välkomna till Nacka gymnasium Nacka gymnasium Ekonomi och samhälle Samhälle och medier Natur och Teknik Ekonomi och samhälle Ekonomiprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2 (6) Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i Uddevalla kommun... 3 2 Verksamheten... 3 3 Förutsättningar för måluppfyllelse...

Läs mer

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens. Valet till gymnasiet Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.se Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar

Läs mer

Kvalitetsredovisning för läsåret 2010/11

Kvalitetsredovisning för läsåret 2010/11 2011-11-03 1(10) Kvalitetsredovisning för läsåret 2010/11 UDDEVALLA GYMNASIESKOLA SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA PROGRAMMET Agneberg Presentation och resultatredovisning Presentation av verksamheten Inom Uddevalla

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan /2013

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan /2013 Kvalitetsredovisning Fröviskolan 7-9 2012/2013 1 Innehållsförteckning 1. Grundfakta 3 2. Resultat 2.1 Normer och värden 3 2.2 Utveckling och lärande 3 2.3 Elevinflytande och demokrati 8 2.4 Enhetens egna

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:8521 Bollebygds kommun kommunen@bollebygd.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bollebygdskolan 4-6 i Bollebygds kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen Skolans styrdokument Riksdagen Regeringen - nationella program - programmens struktur - programmens omfattning

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2016:11195 Kitas utbildning AB Org.nr. 556709-7117 info@kitas.se för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i Kitas Ekonomi i Göteborgs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Bokslut och verksamhets- berättelse 2014. Gymnasieskola och vuxenutbildning

Bokslut och verksamhets- berättelse 2014. Gymnasieskola och vuxenutbildning 2015-02-10 Sidan 1 av 27 Bokslut och verksamhets- berättelse 2014 Gymnasieskola och vuxenutbildning Statistik Karin Mannström, Förvaltningsekonom Februari 2015 Dnr Kon 2015/17 2015-02-10 Sidan 2 av 27

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Beslut Härjedalens kommun Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Härjedalens gymnasium i Härjedalens kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Teknik och Företagsamhet läsåret 1011

Kvalitetsredovisning för Teknik och Företagsamhet läsåret 1011 1 (5) 2011-12-29 Kvalitetsredovisning för Teknik och Företagsamhet läsåret 1011 A. PRESENTATION OCH REDOVISNINGSDEL Grundfakta om verksamheten Hösten 2004 startade det specialutformade programmet Teknik

Läs mer

Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013

Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013 1 (8) 2014-02-28 Dnr: Handläggare Rektor Johan Romberg Telefon 0522-697417 johan.romberg@uddevalla.se Östrabo 1, Naturvetenskapsprogrammet Uddevalla Gymnasieskola Kvalitetsredovisning fo r la sa ret 2013

Läs mer

Behörighet gymnasieskolans yrkesprogram

Behörighet gymnasieskolans yrkesprogram 1. Kunskaper Sett till alla elever på skolan minskar behörigheten till gymnasieskolans yrkesprogram något, ner till 85,7 % från 88,5 % föregående läsår. Skolan har under läsåret 2017/2018 haft större andel

Läs mer

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016

Introduktionsprogrammen De la Gardiegymnasiet 2015/2016 Lärande genom Delaktighet Laganda Glädje 2015-06-29 Introduktionsprogrammen 2015/2016 Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Bilaga 2. Begrepp och definitionslista.

Bilaga 2. Begrepp och definitionslista. Bilaga 2. Begrepp och definitionslista. Listan visar exempel på begrepp som används inom utbildning och inom det kommunala informationsansvaret. Listan kan tjäna som underlag för att ge exempel på vanliga

Läs mer

Information inför gymnasievalet 2017

Information inför gymnasievalet 2017 Information inför gymnasievalet 2017 Det finns 18 nationella gymnasieprogram. Av de är 12 yrkesprogram och 6 är högskoleförberedande program. Alla nationella program är 3-åriga. Det finns också 5 olika

Läs mer

Välkomna! Tina Löf Studie-och yrkesvägledare

Välkomna! Tina Löf Studie-och yrkesvägledare Välkomna! Tina Löf Studie-och yrkesvägledare Kristina.lof@stockholm.se 1 GYMNASIEINFORMATION 2016-2017 Studie-och yrkesvägledning i årskurs 9 Gymnasieprogrammen Specialvarianter Betyg, meritvärde och urval

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Östra skolområdet Vilka bitar är viktiga inför årskurs 9? 1 Studie och yrkes vägledning, SYV Vägen

Läs mer

Kvalitetsredovisning för läsåret 2011/12 UDDEVALLA GYMNASIESKOLA

Kvalitetsredovisning för läsåret 2011/12 UDDEVALLA GYMNASIESKOLA 2012-11-04 1(11) Kvalitetsredovisning för läsåret 2011/12 UDDEVALLA GYMNASIESKOLA EKONOMIPROGRAMMET (EK) HUMMANISTISKA PROGRAMMET (HU) SAMHÄLLVETENSKAPSPROGRAMMET(SA), Agneberg SAMHÄLLSVETENSKAPLIGT PROGRAM

Läs mer

Uppföljning av skolresultat - VT 2019

Uppföljning av skolresultat - VT 2019 s. 1 (6) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2019-07-30 Vår referens: Svenjohan Davidson Direkttel: 040-641 13 42 E-post: Svenjohan Davidson@lomma.se Diarienr: BUN/2018:186 Er referens:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram , N fl o, Skolinspektionen Jensen education college AB Org.nr. 556635-8759 arma.wigerjensen@jenseneducation.se mats.rosen@jenseneducation.se Rektorn vid JENSEN Gymnasium Helsingborg samar.el-khatib@jenseneducation.se

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015. Ekonomisk sektor

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015. Ekonomisk sektor Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Ekonomisk sektor Innehållsförteckning 1 Vision för Barn- och utbildningsnämnden... 3 2 Inledning... 3 3 Uppföljning av prioriterade mål... 3 3.1 Utveckling och lärande/kunskaper/kunskaper...

Läs mer

Beslut för gymnasieskola. efter bastillsyn i Aspero Idrottsgymnasium Halmstad belägen i Halmstad kommun

Beslut för gymnasieskola. efter bastillsyn i Aspero Idrottsgymnasium Halmstad belägen i Halmstad kommun fin Skolinspektionen Beslut Aspero Friskolor AB Org.nr. 556636-3973 Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn i Aspero Idrottsgymnasium Halmstad belägen i Halmstad kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008 Enheten för utbildningsstatistik 2008-12-01 Uppdaterad med uppg. om övergång till gymn.skolan 2009-03-12 2008:00004 1 (7) En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008 Slutbetyg enligt det mål- och

Läs mer

Organisationsbeskrivning

Organisationsbeskrivning Organisationsbeskrivning Organisation Organisationen kring Individuella programmet (IV) på Österlengymnasiet i Simrishamn består av en studie-och yrkesvägledare, en specialpedagog, fyra pedagoger och en

Läs mer

Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017

Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017 Ärende 11 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-18 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017 Dnr: UN 17/078 Sammanfattning av ärendet Sammanfattningsvis

Läs mer

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Dagens innehåll Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Hur många av er jobbar med det ni pluggade på gymnasiet?

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Dnr 44-2015:9693 Plusgymnasiet AB Org.nr. 556578-9129 fredrik.ericsson@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Plusgymnasiet i Uddevalla belägen i Uddevalla

Läs mer

Yrkesprogram. Dackeskolan, Gymnasiesärskolan, Kungshögaskolan. Vi skapar möjligheter. Våra styrkor:

Yrkesprogram. Dackeskolan, Gymnasiesärskolan, Kungshögaskolan. Vi skapar möjligheter. Våra styrkor: Mjölby Gymnasium Dackeskolan, Gymnasiesärskolan, Kungshögaskolan Vi skapar möjligheter Våra styrkor: Utbildning av hög kvalitet Personal med kompetens och engagemang Elever som ges förutsättningar att

Läs mer

utvärderingsavdelningen 2015-03-17 Dnr 2014:01149 1 (40)

utvärderingsavdelningen 2015-03-17 Dnr 2014:01149 1 (40) PM utvärderingsavdelningen Dnr 2014:01149 1 (40) Beskrivande statistik om elever i försöksverksamhet med riksrekyterande gymnasial spetsutbildning. Förstaårselever i årskullarna 2011/2012, 2012/2013 och

Läs mer

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen!

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Dina val inför slutbetyg eller gymnasieexamen Här följer information för att hjälpa dig i de val du behöver göra. Slutbetyg eller gymnasieexamen? Till och

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2014:7575 Alingsås kommun kommunstyrelsen@alingsas.se Beslut för gymnasieskola efter prioriterad tillsyn i Alströmergymnasiet sektor 1 i Alingsås kommun 2 (10) Tillsyn i Alströmergymnasiet sektor

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Kvalitetsrapport 2014-2015

Kvalitetsrapport 2014-2015 Datum 2014-06-30 10 Antal sidor Kvalitetsrapport 2014-2015 Kvistbergsskolan Marcus och Anna 0564-477 00 direkt 070-642 16 65 mobil marcus.lech@torsby.se Innehållsförteckning 1. Fokusområde vad har vi uppnått

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Läsåret 2011/2012

Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Läsåret 2011/2012 Lokal arbetsplan för Hjalmar Strömerskolan Läsåret 2011/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Prioriterade avsnitt i Skolplanen för gymnasiet 4 2.1 Lärande och utveckling 4 2.2 Kommunikation och

Läs mer

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde!

Betyg. Ej uppnått målen 0p. Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p. Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Betyg Ej uppnått målen 0p Godkänd 10p Väl godkänd 15p Mycket väl godkänd 20p Summan av de 16 bästa ämnena räknas som betygsvärde! Högre behörigheteskrav till gymnasieskolan 8 ämnen med betyget godkänd

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation!

Välkommen till Gymnasieinformation! Välkommen till Gymnasieinformation! Gymnasieskolan enligt GY2011 18 Nationella program 60 inriktningar 12 Yrkesprogram 6 Högskoleförberedande program Alla program omfattar 2 500 poäng Yrkesprogram Gymnasiegemensamma

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

FÖRÄLDRAMÖTE! ALLMÄN INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET

FÖRÄLDRAMÖTE! ALLMÄN INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET FÖRÄLDRAMÖTE! ALLMÄN INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET 1 ANSÖKAN OCH ANTAGNING Få koden till webben och genomgång - 8 Januari Sista dag att göra ansökan på webben Skriv ut ansökan, skriv under till SYV -

Läs mer

Beslut. På Skolverkets vägnar. Björn Persson Enhetschef Barbro Nässén Undervisningsråd

Beslut. På Skolverkets vägnar. Björn Persson Enhetschef Barbro Nässén Undervisningsråd Beslut Eslövs folkhögskolas garantiförening, ideell förening Sturegatan 12 241 31 ESLÖV 2005-02-25 1 (1) Dnr 54-2004:3221 Genomförd inspektion av utbildningen vid den fristående gymnasieskolan Grundtvig

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Campeon Frigymnasium AB Beslut för gymnasieskola efter prioriterad tillsyn i Campeon Frigymnasium belägen i Helsingborg kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Kvalitetsrapport 2016 / 17

Kvalitetsrapport 2016 / 17 MALMÖ Kvalitetsrapport 2016 / 17 Förord Innehållsförteckning0 1. Om0NTI7gymnasiet0 1.1 Vår0verksamhetsidé0 1.2 Vår0vision0 1.3 Vårt0mål0 1.4 Vårt0kvalitetsarbete0 1.5 Våra0strategier0 1.6 Vart0tar0eleverna0vägen/ändamålsenlig0kvalitet0

Läs mer

Verksamhetsberättelse Möckelngymnasiet Karlskoga RO2 Rektor Eva Eriksson Öhrn

Verksamhetsberättelse Möckelngymnasiet Karlskoga RO2 Rektor Eva Eriksson Öhrn Verksamhetsberättelse 2015 Möckelngymnasiet Karlskoga RO2 Rektor Eva Eriksson Öhrn Innehållsförteckning Inledning... 1 Beskrivning av verksamheten... 1 Organisation och resurser... 2 Viktiga händelser

Läs mer

Lokal arbetsplan. för Birgittaskolan

Lokal arbetsplan. för Birgittaskolan Birgittaskolan i Linköping Lokal arbetsplan för Birgittaskolan Reviderad 2012-06-29 Besöksadress: S.t Larsgatan 44-46, Linköping Postadress: Birgittaskolan i Linköping, Klostergatan 49, 581 81 LINKÖPING

Läs mer

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Vinnaverkstaden Metodkategori 1 och 4 Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Problemet: Skolan har allt svårare med den

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete 2012-2013 Tranängskolan 7-9 2013-09-11 Annika Källman Jonny Axelsson 2 Innehåll 1 Redovisning av särskilda insatser och åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och

Läs mer

REKTORS VERKSAMHETSPLAN 2015

REKTORS VERKSAMHETSPLAN 2015 REKTORS VERKSAMHETSPLAN 2015 Elisabet Nielsen Rektor Rektorsområde 3 Möckelngymnasiet, Karlskoga 1 REKTORS VERKSAMHETSPLAN 2015 NULÄGE Rektorsområde 3 omfattar i dagsläget handels- och administrationsprogrammet

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Djura skola Kvalitetsredovisning 215/216 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

KVALITETSRAPPORT lä sä ret RL, HV

KVALITETSRAPPORT lä sä ret RL, HV KVALITETSRAPPORT lä sä ret 2013-2014 RL, HV 2015-02-05 KVALITETSRAPPORT Analys 1 KUNSKAPER Måluppfyllelse och resultat Analysera elevernas studieresultat vilka avvikelser finns? finns mönster? skillnader

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Observera att presentationen bygger på de förslag som Skolverket har redovisat

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola f in Skolinspektionen Dnr 44-2017:5471 Montenova montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 769602-2248 susanne.palmgren@montenova.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nova Montessoriskola

Läs mer

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun

Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen. skolan, Finspångs kommun Plan för utbildningen på Introduktionsprogrammen på Bergska skolan, Finspångs kommun Introduktionsprogrammen (IM) Introduktionsprogrammen vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationellt

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Dnr 44-2015:4337 Ideella Föreningen Estetiska skolan, Arvika Org.nr. 874002-0212 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Estetiska skolan, gymnasiet belägen i Arvika kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING ÖSTRA-ÖSTRA STRÖ REKTORSOMRÅDE LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING ÖSTRA-ÖSTRA STRÖ REKTORSOMRÅDE LÄSÅR 1. Kunskaper I vårt rektorsområde har vi två skolor Nya Östra och Östra strö. På Nya Östra går 240 elever i åk F-6 elevunderlaget är mångkulturellt med ca 20 språk representerat. Gruppernas sammansättning

Läs mer

EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS

EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS Birger Nils Magnus Program i Trollhättan och Vänersborg EKONOMIPROGRAMMET ESTETISKA PROGRAMMET (Mu) NATURVETENSKAPSPROGRAMMET SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET TEKNIKPROGRAMMET

Läs mer

Så fungerar den svenska gymnasieskolan

Så fungerar den svenska gymnasieskolan Så fungerar den svenska gymnasieskolan Alla ungdomar i Sverige som har studerat klart på grundskolan har rätt att studera en treårig utbildning i gymnasieskolan. En utbildning i gymnasieskolan ger bra

Läs mer

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram Gymnasieval Åk 9 18 Nationella program 5 Introduktions program 6 Högskoleförberedande program Högskoleexamen 12 Yrkesprogram Yrkesexamen Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 43-2015:9129 Svedala kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Naverlönnskolan belägen i Svedala kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Naturbrukskonferens 2015

Naturbrukskonferens 2015 Naturbrukskonferens 2015 Västerås den 17 april 2015 Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Statistik 2. Yrkesprogramutredningen 3. Ny utredning 4. Lärarlegitimationer 5. Kvalitet i yrkesutbildning

Läs mer

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012

Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 1(6) Kvalitetsredovisning för läsåret 2012 Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola 2(6) Innehållsförteckning Naturvetenskapsprogrammet (NV/NA), Östrabo 1, Uddevalla Gymnasieskola...

Läs mer

FÖRÄLDRARMÖTE PÅ HAHRSKAGYMNASIET. Program:

FÖRÄLDRARMÖTE PÅ HAHRSKAGYMNASIET. Program: FÖRÄLDRARMÖTE PÅ HAHRSKAGYMNASIET. Program: Vilka som jobbar på Hahrska Information om Hahrska, de olika inriktningarna. Programmens upplägg enl GY11. Ledighet, Frånvaro, olovlig frånvaro. Utvecklingssamtal/

Läs mer

Handlingsplan läsåret 2014-2015. Uddevalla kommun Agneberg 0522-69 60 00 (vx)

Handlingsplan läsåret 2014-2015. Uddevalla kommun Agneberg 0522-69 60 00 (vx) Uddevalla kommun Agneberg 0522-69 60 00 (vx) Handlingsplan läsåret 2014-2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Barn och fritidsprogrammet (BF), Ekonomiprogrammet (EK) och Handels- och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Gymnasieskolan

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Gymnasieskolan Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Gymnasieskolan 1 Inledning en gäller alla verksamheter. På vilket sätt har ni på området arbetat med det systematiska kvalitetsarbetet? (Organisation, arbetsformer,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2010:1040 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen föreskriver 1 i fråga om gymnasieförordningen

Läs mer

Välkommen till Lärlingsprogrammet

Välkommen till Lärlingsprogrammet Välkommen till Motala I Motala bor drygt 42 000 personer. Motala ligger i den västra delen av Östergötland. Här finns sedan länge ett expansivt näringsliv som till stor del utgörs av tillverkningsindustri.

Läs mer

Välkomna till information om gymnasiet!

Välkomna till information om gymnasiet! Välkomna till information om gymnasiet! Studie- och yrkesvägledning Vår profession är inom vägledning och information. Vägledning handlar om att stödja eleven i att utforska, identifiera och formulera

Läs mer

Analys och utvecklingsåtgärder gymnasieskola

Analys och utvecklingsåtgärder gymnasieskola 2016-01-27 Handläggare Fanny Adebrink, Lisa Ringqvist Avdelning styrning och kvalitet 2015UTN/0318 Analys och utvecklingsåtgärder gymnasieskola Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, 134 81 Gustavsberg Postadress:

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRÄLDRAINFORMATION 2018!

VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRÄLDRAINFORMATION 2018! VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRÄLDRAINFORMATION 2018! HEJ! VÅR VISION: EN DRÖMFABRIK DÄR ALLA VÄXER OCH KÄNNER FRAMTIDSLUST SNABBFAKTA OM KUNSKAPSFÖRBUNDET: Bildades 2013 av Trollhättans stad och Vänersborgs kommun

Läs mer