MALMÖ STAD KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTÖDET - MARS Foto: Rickard Grönkvist

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MALMÖ STAD KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTÖDET - MARS 2014. Foto: Rickard Grönkvist"

Transkript

1 KULTURSTÖDET - MARS 2014 Kommunikationsinsatserna för Kulturexpressen 2014 är i full igång, bland annat med butiks-tv runt om i Malmö samt i sociala medier. Det är fortfarande tidigt att dra några långtgående slutsatser av resultatet. Man kan dock konstatera att det under perioden januari-februari har kommit in 24 ansökningar, vilket är en klar ökning jämfört med samma period 2013 då det kom in 17 stycken. Under våren handlägger Maria Gonzalez Kulturexpressens ansökningar. Maria är utlånad från Förskoleförvaltningen där hon arbetat som kultursekreterare. En ny omgång kulturprojekt har beviljats projektstöd. Bland projekten finns stadsområdesevenemang och stöd till minoritetskultur av olika slag. Malmö stads kulturstipendier 2014 delas ut på Rådhuset den 22 maj. Boka gärna in datumet redan nu. Maria Gonzalez, kultursekreterare på Kulturstödet. Vad är Kulturexpressen och hur ser du på ditt nya uppdrag? Kulturexpressen handlar om att främja kulturlivet genom medborgarnas egna initiativ och insatser, och kan därmed ses även som en form av socialt utvecklingsarbete. Eftersom det kan sökas redan från 13 års ålder får vi kontakt med väldigt unga medborgare, en fantastisk målgrupp som jag har jobbat med länge. För mig är Kulturexpressen ett spännande uppdrag eftersom det innehåller inslag av olika saker som jag har gjort tidigare. Jag har själv använt mig av kultur och skapande för att skildra och förändra verkligheten i mitt eget liv - både som författare och performer, och som socialarbetare. Vad har Kulturexpressen för mål? Vårt mål för Kulturexpressen den närmsta tiden är att nå ut till alla malmöbor i alla stadsdelar, åldrar, umgängeskretsar och kulturella bakgrunder så att alla fantastiska idéer som finns ute, kan komma upp till ytan och bli en del av stadens kulturliv.

2 MÅNAD STADSBIBLIOTEKET - MARS 2014 Eiríkur Örn Nor dahls spektakulära framträdande på Internationell författarscen. Foto: Erik Brunulf Temat EU-migration och tiggeri fyllde Slottets plan 2 till bristningsgränsen på Alla hjärtans dag, när Malmö pratar om dagsaktuella frågor på nytt sätt (med improvisationsteater och diskussion) hade premiär. Lör 15 feb slog barnavdelningen rekord med besökare mer än hälften av det totala besökarantalet den dagen! Stadsbiblioteket fördjupar arbetet med jämställdhetsanalyser och könsuppdelad statistik. Mätningar under 2013 visar att det är ungefär lika många kvinnor som män som passerar bibliotekets entré, men sedan går de åt olika håll. Fler kvinnor går till barnavdelningen och det är också fler kvinnor som deltar i bibliotekets arrangemang. Männens aktiviteter är mindre synliga och det vill biblioteket undersöka närmare under året. Den 25 feb besöktes Internationell författarscen av den isländske författaren Steinar Bragi, som samtalade med kulturjournalisten Karin Arbsjö. Programmet lockade 130 besökare, varav många var på plats en halvtimme innan för att lyssna till den isländske poeten Eiríkur Örn Nor dahls spektakulära framträdande. Den 3 mars gästades En timme med av Kjell Westö, en av de stora nutida finlandssvenska författarna. Han samtalade med författaren och litteraturkritikern Mats Kolmisoppi. Programmet besöktes av 165 personer. Bibliotekarie Mats Nordström är en av medarbetarna som arbetar med förmedling av bibliotekets utbud på nätet. Vad är viktigast med Stadsbibliotekets sidor på malmo.se? En av de viktigaste och mest uppskattade delarna av webben är malmo.se/tipsoteman där bibliotekarier tipsar om bra litteratur, musik och film. Vad kommer det för respons från besökare? Numera kommer den mesta responsen via sociala medier. Vi får många glada tillrop och nyttig konstruktiv kritik. Hur går det med livesändningarna av Internationell författarscen? Det går jättebra. Flera bibliotek i Skåne visar våra sändningar live och via vår kanal på Bambuser www. bambuser.com/channel/malmobibblan har vi haft ca tittare. Just nu testar vi lite ny teknik som kommer att hjälpa oss att höja kvaliteten på sändningarna ännu mer framöver.

3 MALMÖ STAD MÅNAD MALMÖ KONSTHALL - MARS 2014 Angela Cesarec, konstpedagog och utställningsassistent. Konsthallen har många bokade skolvisningar. Vilka årskurser vänder ni er till? Vi vänder oss till alla, från förskolan upp till gymnasiet. Hur ser den ideala gruppen ut? Lördagsvisning före skapande verkstad. Intendent Marika Reuterswärd från Malmö Konstmuseum samtalade den 19/2 i c-salen med Stefan Constantinescu om hans film Sex stora fiskar. Filmen visades den 7/2-16/3 som en del av utställningen Malmö Konstmuseum@Malmö Konsthall. Alla grupper är ideala. Det är det roliga med att ha skolvisningar att man möter så många fantastiska unga människor från Malmö och får lov till att ta del av deras tankar och funderingar. Vilket konstverk har väckt mest uppmärksamhet under denna utställning? M-salen är nu fylld av verk ur Malmös konstsamlingar som besökarna själva valt. Aktiviteter den senaste månaden: Det är nog norskan Cecilie Dahls verk Mending Me, Mending You, som producerats direkt till utställningen. Verket är gjort av skal från ca 1500 apelsiner, som sytts ihop lagats med turkost garn. Konst@sportlov, 19 och 20 februari. Vi tittade på konst och skapade tillsammans i K-salen. Samarr. Malmö Kulturskola Vilken typ av konst är mest givande att visa för skolungdom? Konst som uttrycksmedel, 20 februari och 7 mars. Visning för personer med demensdiagnos. Samarbete med Alzheimerföreningen och Möten med minnen. T(r)yck till. VuxenWorkshop med Aleksandra Kucharska. K-salen. 5 mars. Dagismåleri för förskolebarn, 5 och 12 mars. I samarbete med konstnär Aleksandra Kucharska. Samarr. KBU. T(r)yck om konsten 25, 26 februari och 5, 11, 12 mars, visning och workshop för åk 4-6. I samarbete med konstnär Zardasht Faraj. Samarr. KBU. INOM PERSONAL Rekryteringsarbetet av ny konsthallschef pågår. Varje konstverk är roligt och givande att visa och tala med Malmös unga om!

4 AUGUSTI KULTUR FÖR BARN OCH UNGA - MARS 2014 Leksaksbytardag. Fotograf: Pernilla Larding Kultur för barn och unga har för 2014 fått medel för att utveckla Kulturproceduren utifrån målgruppens perspektiv. Detta arbete kommer att ske i samarbete med Kulturförvaltningens nya IT-samordnare, kommunikationsenheten samt de nya skolförvaltningarna. En ny version av Kulturproceduren planeras vara klar för lansering hösten Den mars besöktes Kultur för barn och unga av Remke Oosterhuis och Tessa van Grafhorst, projektledare för Het Fantastisch kinder film festival, Nederländerna. De fick en demonstration i hur KBU arbetar med filmpedagogiska workshoppar. Besöket var en återkoppling från Kultur för barn och ungas nyligen genomförda studiebesök på ovan nämnda festival i Amsterdam med syfte ett undersöka framtida samarbetsmöjligheter. Årets Unga Filmjury (som korar vinnaren i kategorin Bästa ungdomsfilm på BUFF) är i år klass 8A på Malmö Idrottsgrundskola. Under vecka 12 får 6oo mellanstadieelever möta författaren Katarina von Bredow i sitt klassrum där de samtalar om litteratur och författarskap. Pedagogiska utlåningen på Kultur för barn och unga har nyligen initierat ett samarbete med Retoy vilka arbetar med pedagogik utifrån ett hållbarhets- och rättighetsperspektiv. Samarbetet började med en fortbildning för förskolepedagoger. De senaste månaderna har Sofia Ek Landén, specialpedagog på Kultur för barn och unga, och Retoy använt Unicefs specialframtagna pedagogiska material för att ge Malmös pedagogiska personal verktyg att tillämpa barnkonventionen i praktiken. Retoy har även tagit fram en väska med pedagogiskt material som lätt kan användas i barngruppen och kommer inom kort att finnas till utlån på Pedagogiska utlåningen. Fortbildningen har hållits i KBU:s lokal Lagret, i den forna chokladfabriken Mazetti. Som avslutning på samarbetet öppnades Lagret upp den 15 mars för leksaksbytardag. Då fick barnen komma med sina föräldrar och byta leksaker; ett sätt att både vara eko-smart, få nya leksaker, träffa andra barn och inte minst visa sina föräldrar en av de platser där de får ta del av kulturupplevelser.

5 AUGUSTI KULTURSKOLAN - MARS 2014 Teaterpjäsen RMS Korinth på Palladium. Fotograf: Ulrika Renström Onsdagen den 3/12 anordnades en länsstudiedag för länets kulturskolor på fyra platser runt om i Skåne. Sammanlagt deltog hela ca 600 lärare. Temat för studiedagen var Den digitala revolutionen och fokus låg på kompetensutveckling inom nya digitala verktyg. Syftet med temavalet var att visa hur digitala tekniker kan ge stora vinster i kulturundervisning, till exempel hur en smartphone eller läsplatta ganska enkelt kan förvandlas till en fullgod inspelningsstudio. Under sportlovet prövade Malmö kulturskola på ett lite annorlunda projektupplägg. Den dramatiska teaterpjäsen RMS Korinth repeterades intensivt under veckan och resultatet visades upp i en föreställning på Palladium på söndagen. Manus skrevs av en av skolans teaterelever och pjäsen innehöll specialskriven musik som framfördes live av musikeleverna. Ett mycket lyckat gränsöverskridande projekt där elevernas inflytande och kreativitet fick stå i centrum. Kulturskolan har fått en tredje enhetschef. Magnus Ekwall, tidigare processledare för El Sistema, har nu ett utökat ansvar för satsningen. På 60% har han personal-, budget-, och verksamhetsansvar för El Sistema. Resterande tid fortsätter han sitt arbete med projektet Tvåornas kör som han varit med om att starta. För att få in fler elever i pianoundervisningen har en studio för elpianon byggts på kulturskolan. De första lektionerna hålls i slutet av mars. Pontus Lundberg är pianolärare på skolan. Vilka vinster ser du med med pianostudion? Framför allt blir kön till pianokursen kortare, man kan ha mer än dubbelt så många elever per dag än om man undervisar enskilt. Och vi får chansen att spela tillsammans och lära av varandra. Dessutom är undervisningstiden dubbelt så lång, vilket ger mer tid till samspel, teknikövningar, musikteori och notläsning. Hur skiljer sig elpianot mot ett vanligt piano? På ett elpiano kan man spela med hörlurar vilket gör att två elever kan dela på samma piano. Man kan också koppla in datorer och ipads och använda olika appar och program. Men även om våra elpianon är bra kommer känsla och ljud aldrig blir detsamma som på ett akustiskt piano. Dynamiken och tyngden i tangenterna är också svår att efterhärma. Men vi når ut till fler och det är självklart bättre att spela på elpianon än att inte spela alls. Förhoppningen är att den digitala pianostudion ska väcka ett intresse, men att eleverna så småningom ska få möjlighet att även spela akustiskt.

6 MÅNAD SOMMARSCEN MALMÖ - MARS 2014 Magmanus i Enskifteshagen Sommarscen Fotograf: Rickard Grönkvist Sommarscen befinner sig i slutfasen av programläggningen och inom två veckor ska programmet vara bokat och klart. Parallellt med detta pågår nu en intensiv fas med rekrytering av säsongspersonal, kommunikationsarbete och operativ teknisk planering. Just nu sitter bl a Sommarscens tekniska samordnare tillsammans med Sommarscens nya tekniska producent, Kalle Hallqvist och gör den tekniska planeringen för de olika programmen och spelplatserna. Sommarscens program släpps i sin helhet den 27 maj och redan nu kan vi avslöja ett spännande internationellt gästspel från Frankrike. I ett samarbete med KIT (Köpenhamns internationella teater) kommer ett ungt nycirkuskompani att göra ett gästspel i Segevångsparken samt i Kroksbäcksparken den 8 och 9 augusti. Kalle Hallqvist är ny teknisk producent för Sommarscen Malmö Han kommer ansvara för den tekniska förproduktionen av drygt 110 arrangemang och under programsäsong vara operativt ansvarig för ibland så många som åtta olika arrangemang om dagen. Vad ser du fram emot med ditt nya arbete? Jag ser mest fram emot att kunna presentera en välarbetad plan som fungerar hela sommaren. Självklart också att få jobba ihop med det nya Sommarscen-teamet, med allt vad det innebär. Det kommer bli väldigt kul och intressant att arbeta tillsammans med tekniker och arrangemangsansvariga på ett sätt som jag hoppas kommer förhöja Sommarscens standard och trivsel Var tror du de dina största utmaningar kommer ligga? I logistiken. Att få saker och ting att fungera, se bra ut och låta bra på de okonventionella spelplatser vi ska vara på.

7 MALMÖ KONSTMUSEUM - MARS 2014 AUGUSTI Foto: Roza Czulowska/Malmö Konstmuseum Intendent Marcus Pompeius handlägger ansökningarna till de stipendie- och bidragsfonder för konstnärer som Malmö Konstmuseum förvaltar. Hur många ansökningar har det kommit in i år? M-salen, Malmö Konstmuseum@Malmö Konsthall, mars Foto: Matso Pamucina/Malmö Konstmuseum Söndag 16 mars stänger utställningen Malmö Konstmuseum@Malmö Konsthall som har setts av besökare. En av utställningens publika framgångar har varit M-salen där besökare själv fått välja verk ur Malmö Stads konstsamlingar vilka sedan ställts ut. Under sommaren 2014 flyttas konceptet till Konstmuseets F-rum. Handläggning pågår av konstnärers stipendie- och bidragsansökningar till de fonder som Malmö Konstmuseum förvaltar. Sommarens utställning har fått titeln En egen röst kvinnors kamp för rösträtt och mänskligt utrymme. Konservering pågår av den ryska konstsamlingen inför höstens utställning. Malmö Konstmuseum deltar 13 april i Missing Links, ett konstseminarium som hålls i samband med utställningsprojektet Vot ken you mach? på Kunsthaus Dresden. Utställningen med events utforskar den judiska identiteten i dagens Europa och är ett samarbete mellan Kunsthaus Dresden och stadens judiska center, Malmö Konstmuseum och Muzeum Współczesne Wrocław. Fortsatt inventering och inplacering av museets samlingar i de nya konstmagasinen. Antalet konstnärer som sökt stipendier från Ellen Trotzigs fond och från Aase och Richard Björklunds fond är 137 st. Antalet konstnärer som sökt bidrag från Aase och Richard Björklunds fond och Emil Olssons fond är 60 st. En del konstnärer har sökt både stipendium och bidrag. Är det något som förvånar dig när det gäller årets ansökningar? Ja, det har förvånat mig en längre tid att inte fler konstnärer, både äldre och yngre, söker bidragen. Det handlar om stora belopp även där, ofta kring SEK. Bidragen är ju inte bara riktade till äldre konstnärer utan även yngre, som är sjuka eller handikappade kan söka. Som det är nu så får ju faktiskt ca var sjätte sökande ett bidrag.

8 MÅNAD STADSARKIVET - MARS 2014 Besökare från Porten betraktar några inbunda hamnavgiftsjournaler från Arkivarie Olle Norquist ansvarar för studiebesöken vid Stadsarkivet. Vad är verksamheten Porten och hur kommer det sig att de besöker Stadsarkivet? Verksamheten inom ramen för Porten sker under JobbMalmö och vänder sig till människor med långvarig frånvaro från arbetsmarknaden. Deltagarna erbjuds ett fyra veckor långt program med tyngdpunkt på hälsa, friskvård, samhälle, kultur, fritid och arbetsliv. Sedan över fem år tillbaka är studiebesök på Stadsarkivet ett stående inslag bland aktiviteterna, och sammanlagt kommer ca 10 grupper per år. Malmö stadsarkiv har under perioden varit ute och hjälpt grundskoleförvaltningen och miljöförvaltningen med att komma igång med arbetet att identifiera och klassificera information inför årsskiftets övergång till verksamhetsbaserad arkivredovisning. Två öppna föredrag har hållits. Den 25 februari talade journalisten Ulla Hårde utifrån sin bok Pildammsparken och den 11 mars talade Stadsantikvarie Anders Reisnert om den storslagna Baltiska utställningen och dess samtida Malmö. Nätverk för arkivarier i Malmö stad. Den 5 mars hölls ett uppstartsmöte på stadsarkivet för att initiera ett nätverk för arkivarier ute på förvaltningar och bolag i Malmö stad. Elva arkivarier anmälde intresse. Nätverket är inspirerat av nämndsekreterarnas nätverk. Under våren 2014 genomförs ett pilotprojekt för ett e-arkiv i Malmö stad. Pilotprojektet som genomförs under våren har som mål att arkivera en begränsad del av fritidsförvaltningens del av DocuLive, som är Malmö stads avställda ärendehanteringssystem (nu ersatt av Platina). Pilotprojektet ska hjälpa till att förbereda organisationen på ett införande av en stadsgemensam e-arkivlösning och resultatet av pilotprojektet ska ge Malmö stad underlag för att gå vidare med ett genomförandeprojekt för hela staden.

9 MALMÖ MUSEER- MARS 2014 Suzanne Edlom, verksamhetsledare på Globalen. Berätta lite om vad som händer på utställningssidan i Globalen! Ett samarbete har inletts med Judiska församlingen och bokförlaget Xenofilia kring det judiska arvet i Malmö, Minnenas arv. Det ska resultera i en utställning nästa år med bl a berättelser av judar som upplevt andra världskrigets koncentrationsläger och om hur Ernst Fischer, museets chef, stängde museet vid krigsslutet för att göra om utställningssalarna till flyktingmottagning. Minnenas arv ska också resultera i en bok och DVD. Onsdagskvällarna på Globalen har startat för säsongen. Den 5 februari var kriget i Syrien i fokus med en föreläsning av Adam Almqvist, Mellanös ternforskare och Kholoud Mansour, Syrisk forskare vid Lunds universitet. Den 12 februari fanns Teater Theatron på plats med föreställningen Livet i två bitar, den 19 februari visades filmen Not My Life en film om handel med barn och den 16 februari var fokus på flickors situation i världen och rätten till utbildning. I samarbete med Moderna Museet Malmö arrangerades ett konstnärssamtal med Anna Clarén den 8 mars i Fotografins rum. Under februari 2014 hade museet besök, vilket är färre än motsvarande period förra året. Utställningen Olika vägar till samma mål. Sju ensamkommande ungdomar berättar sina erfarenheter, tankar och drömmar om livet har precis stängt, men turnerar glädjande nog vidare! Den 5 mars öppnade utställningen på Stadshuset här i Malmö där den visas till och med 3 april. Sedan vandrar den vidare till Fredens hus i Uppsala och regionmuseet i Kristianstad. Nu öppnar vi i stället vår nya utställning på Globalen: Människan i mig. Den handlar om att vara människa om medkänsla och respekt för varandra, om frihet under ansvar och om mod att visa civilkurage. Elva ungdomar från Lindängen och Holma i Malmö och sex samhällsaktuella personer bidrar alla med personliga berättelser i form av bland annat text, bild och musik! Vi har gjort utställningen i samarbete med Allaktivitetshuset på Lindängen. AUGUSTI

VERKSAMHETSMÅTT DR2 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND

VERKSAMHETSMÅTT DR2 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND STADSBIBLIOTEKET Budget Budget Budget Utfall Utfall Utfall Prognos 2014 2014 2014 jan-aug jan-aug jan-aug 2014 Antal öppettimmar per vecka: Kvinnor Män Kvinnor Män Stadsbiblioteket

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av jag bor i Malmö

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av jag bor i Malmö Malmö stad Kulturförvaltning 1 (7) Datum 2014-10-21 Vår referens Genti Cifliku Projektledare genti.cifliku@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av jag bor i Malmö KN-2014-2396 Sammanfattning Kulturförvaltningens

Läs mer

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014

Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Kulturnämnden Förslag till fördelning av kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram 2014 Förslag till hur kulturnämndens kommunbidrag och investeringsram för 2014 ska fördelas per institution. Fördelningen

Läs mer

VERKSAMHETSMÅTT DR1 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND

VERKSAMHETSMÅTT DR1 2014 STADSBIBLIOTEKET. Malmö Stad Bilaga 3 KULTURNÄMND KULTURNÄMND STADSBIBLIOTEKET Budget Budget Budget Utfall Utfall Utfall Prognos 2014 2014 2014 Jan-april Jan-april Jan-april 2014 Antal öppettimmar per vecka: Kvinnor Män Kvinnor Män Stadsbiblioteket 66,5

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Under 2015 inleder Alströmerhemmet och Nationalmuseum ett skede i sitt samarbete för att tillsammans hitta arbetsformer som

Läs mer

KULTURFESTIVALEN 2013

KULTURFESTIVALEN 2013 VARMT VÄLKOMNA TILL 22 25/10 2013 MEDBORGARHUSET, VÄNNÄS Kulturfestivalen 2013 har som mål att visa på mångfalden och att lyfta fram de intellektuellt funktionshindrade och övriga funktionshindrade i ett

Läs mer

Utfallsprognos 1 2015

Utfallsprognos 1 2015 Utfallsprognos 1 2015 Kulturnämnden Foto: Johanna Rylander/Malmö Museer Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Uppföljning av ekonomin... 4 2.1 Prognos... 4 2.2 Investeringsram... 5 Kulturnämnden,

Läs mer

Program. Bellevuegårdsbiblioteket

Program. Bellevuegårdsbiblioteket Program Bellevuegårds Hösten 2014 Vi gör mer än lånar ut böcker! Biblioteken är viktiga för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Det slår

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Hej och välkomna till årets första föräldraföreningsmöte torsdagen den 14 februari kl 18.30 på Strandskolan.

Hej och välkomna till årets första föräldraföreningsmöte torsdagen den 14 februari kl 18.30 på Strandskolan. VECKOBLAD v. 7 2013 Till elever Veckans ordspråk: Det är när man upptäcker musiken som många unga hjärtan också lär sig älska. Richard Strauss Hej! En vecka med massor av nationella prov har tagit sitt

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Kulturen lyfter - äldreomsorgen Kristianstads kommun, Ann Christine Albinsson & Ulrika Cedell

Kulturen lyfter - äldreomsorgen Kristianstads kommun, Ann Christine Albinsson & Ulrika Cedell Kulturen lyfter - äldreomsorgen Kristianstads kommun, Ann Christine Albinsson & Ulrika Cedell Hässleholm 2015-10-22 Äldres rätt till kultur vad händer när kultur blir en del av vårdvardagen? U Ann Christine

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Resultat av deltagarnas utvärderingar av BESÖK:s premiärdagar

Resultat av deltagarnas utvärderingar av BESÖK:s premiärdagar 1 Resultat av deltagarnas utvärderingar av BESÖK:s premiärdagar 2012-06-11 Projektets premiärdagar inledande utbildningstillfällen med fokus på två av målgruppens mest efterfrågade utvecklingsområden ägde

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTURSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTUR SKOLAN www.goteborg.se INTRODUKTION Göteborg ska vara den jämlika staden som bidrar till ett gott liv för alla. En del

Läs mer

Släktforskarhjälp med KLGF. Måndag 10 februari kl. 13.00-15.00. Plats: Huvudbiblioteket Arr: Kalmar läns genealogiska förening

Släktforskarhjälp med KLGF. Måndag 10 februari kl. 13.00-15.00. Plats: Huvudbiblioteket Arr: Kalmar läns genealogiska förening Välkommen till bibliotekets program våren 2014 Kalmar Stadsbibliotek Alla evenemang anordnas i Huvudbibliotekets samlingssal om inget annat anges. FEBRUARI Måndag 10 februari kl. 13.00-15.00 Tisdag 11

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-12-08 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare anna.38.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utvärdering av fritidsexpressen FRI-2014-1480 Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205

Tjänsteskrivelse. Förslag till Skolbioplan. 2013-05-07 Vår referens. Malena Sandgren Enhetschef KBU KN-KFÖ-2013-01205 Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-07 Vår referens Malena Sandgren Enhetschef KBU Tjänsteskrivelse Förslag till Skolbioplan KN-KFÖ-2013-01205 Sammanfattning Kulturförvaltningen inrättar

Läs mer

Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011

Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011 Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011 Åsa Gardelli Föreläsningens innehåll Hur jag har arbetat med mitt uppdrag Vad jag sett hittills resultat Hur kan man gå vidare? Lektor i pedagogik

Läs mer

En vecka om Barnkonventionen 19-23 oktober

En vecka om Barnkonventionen 19-23 oktober En vecka om Barnkonventionen 19-23 oktober Barnkonventionens 54 artiklar slår fast att alla barn och ungdomar upp till 18 år har samma rättigheter. Så snart man gör något som på något sätt berör barn,

Läs mer

Sammanställning av svaren

Sammanställning av svaren Sammanställning av svaren Utvärderingsfrågor Barnboksveckorna 2009 1. Hur tycker ni att det länsövergripande samarbetet kring Barnboksveckorna har fungerat? Vad var bra? Vad var dåligt? Tanken på ett länsövergripande

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin

Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin Av Daniel Terres och Anna-Klara Behlin Att genom dialog få en fördjupad kunskap och ett socialt perspektiv av graffitifrågan. Att kartlägga området kring Röda sten. Att utreda om det finns behov av sociala

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

Barn och skärmtid inledning!

Barn och skärmtid inledning! BARN OCH SKÄRMTID Barn och skärmtid inledning Undersökningen är gjord på uppdrag av Digitala Livet. Digitala Livet är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner

Läs mer

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för

Läs mer

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Sida 1 (5) 2016-05-09 Handläggare Susanne Lundström 08-508 033 60 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar

Läs mer

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt:

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt: 1 Tal av Ragnwi Marcelind vid konferensen "Kulturen har en plats i vård och behandling på Smålands musik och teater i Jönköping den 13 oktober 2009. Tack Tack för att jag blivit inbjuden att tala vid den

Läs mer

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport Kleindagarna 2012 - Snabbrapport 1. Vad är din samlade intryck av dagarna? 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 2. Kommentera gärna ditt svar ovan: Antal svarande: 10 - Mycket lärorikt, trevligt, väldigt

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Din filmregion. Foto: Film i Dalarna, Stefan Ek. Foto: Filmpool Nord.

Din filmregion. Foto: Film i Dalarna, Stefan Ek. Foto: Filmpool Nord. Film Kulturskolan 1 Din filmregion dig Sveriges 19 filmregioner har bildat föreningen Filmregionerna som arbetar för att stärka filmen och de filmkulturella frågorna över hela landet. Vi är en resurs för

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Månadsbrev Mars 2014 Nacka 2014-03-24

Månadsbrev Mars 2014 Nacka 2014-03-24 Månadsbrev Mars 2014 Nacka 2014-03-24 Pris till Järlas elever Ett stort och varmt grattis till våra elever i åk 6! Under vecka 12 var det vernissage i Stadshuset för utställningen Framtidens stad i Nacka

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14 FÖRETAGSINFORMATION OCH ANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP

Läs mer

Information om Kulan och Kulanpremien 2016

Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2017-02-22 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08-508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-03-07 Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Bakgrund Kulan

Läs mer

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun

Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Program för kultur - barn och unga i Vara kommun Kulturplan för Vara kommun 2017-2021 Bilaga 1 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 8 unga i Vara kommun Sidan 1 Innehållsförteckning Inriktningsmål...

Läs mer

Malmö stad. Kulturförvaltningen. Foto: Rickard Grönkvist

Malmö stad. Kulturförvaltningen. Foto: Rickard Grönkvist Kulturstödet - september 2013 Handläggning av projektstöd och verksamhetsstöd pågår. En av våra handläggare deltar i Heart and pain of the big city i Aalborg, Danmark den 22-24 september. Konferensens

Läs mer

Program hösten 2013. Sjöbo bibliotek

Program hösten 2013. Sjöbo bibliotek Program hösten 2013 Sjöbo bibliotek Biblioteket - allt från böcker till barnteater Biblioteket erbjuder böcker inom många olika ämnesområden. Här finns ljudböcker, e-böcker, film, tv-spel, tidningar och

Läs mer

Smart affärsutveckling. Just do it!

Smart affärsutveckling. Just do it! Smart affärsutveckling Just do it! Hur kan du utveckla ditt företag och dina idéer till ett smart, lönsamt, hållbart företag? Välkommen till IUC Skånes affärsutvecklingsprojekt för kvinnor i de kulturella

Läs mer

Fullmäktigemål Nämndsmål Verksamhetsmål Indikator Målvärde Samhällsservice av hög kvalitet

Fullmäktigemål Nämndsmål Verksamhetsmål Indikator Målvärde Samhällsservice av hög kvalitet Målområde: Samhällsservice av hög kvalitet Samhällsservice av hög kvalitet fritidsnämnden ska bidra till att föreningslivet ges ökade möjligheter att utvecklas. Skapa nya forum för föreningslivet samt

Läs mer

Västarvet Historien fortsätter hos oss.

Västarvet Historien fortsätter hos oss. Västarvet Historien fortsätter hos oss. KUNSKAP, UTVECKLING & INSPIRATION Västarvets regionala tjänster vastarvet.se Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Dalarna 2011-2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG Studier av konstnärligt seende (Saks) Dokumentation och vetenskapligt seminarium SE OCH LÄRA, ELLER LÄRA ATT SE I en tid av stark målfokusering inom förskola och skola och med samhällets

Läs mer

Fredsborgskolans matematik och språkprofiler.

Fredsborgskolans matematik och språkprofiler. Fredsborgskolans matematik och språkprofiler. MATEMATIK OCH SPRÅKPROFILER EUs åtta nyckelkompetenser 1. Kommunikation på modersmålet: förmågan att i både tal och skrift uttrycka och tolka begrepp, tankar,

Läs mer

En viktig mässa för alla

En viktig mässa för alla Gunilla Südow Mölnlycke bibliotek, Härryda kommun gunilla.sudow@harryda.se 2013 En viktig mässa för alla I dagens läge, med en snabb teknikutveckling, inte minst inom den digitala sfären, behöver vi förr

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag!

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! -en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! Foto: Maria Öhrn, Kulturhuset. Från utställningen Hur gick det sen? Moomin Characters Pedagogiskt program framtaget av Värmlands Museum

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Sjöbo bibliotek Blentarps bibliotek Vollsjö bibliotek Lövestad bibliotek

Sjöbo bibliotek Blentarps bibliotek Vollsjö bibliotek Lövestad bibliotek Sjöbo bibliotek Vårprogram 2015 Sjöbo bibliotek måndag 10-19 tisdag 10-18 onsdag 12-18 torsdag 10-19 fredag 10-18 lördag 10-14 Gamla Torg 10, 275 80 Sjöbo Tel: 0416-271 60 E-post: biblioteket@sjobo.se

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen

FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen Frölundaskolan. Foto: Jennifer Hankins Frölunda Future Nyhetsbrev Nr 16 Mars-Maj 2015 VÄLKOMNA TILL FRÖLUNDA FUTURES NYHETSBREV! Frölunda Future (FF)

Läs mer

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken

Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga. Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken SAMMANFATTNING Litteraturhuset i Sandviken för barn och unga Seminarium 23 februari 2011 Språkstimulans genom estetiska uttrycksformer Plats: Folkets Hus, Sandviken Seminariedagen innehöll information

Läs mer

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006

KULTUR OCH FRITIDSPOLITISKT PROGRAM 2006 INLEDNING Fri tid är den tid, då du själv väljer vad du vill göra. Föreningslivet i Malmö - vid sidan av våra stora Kulturinstitutioner och det fria kultur- och idrottslivet - har mycket att erbjuda medborgarna.

Läs mer

58 RICHARD BRANSON. HELÉNE NORD Detta gjorde mig stor. Och liten. HÄLSA & INSPIRATION. 04 HELENE NORD Detta är min tidning. Och din.

58 RICHARD BRANSON. HELÉNE NORD Detta gjorde mig stor. Och liten. HÄLSA & INSPIRATION. 04 HELENE NORD Detta är min tidning. Och din. 1 2 I nr 1Våren 2015 ENTREPRENÖRER KVINNA MAMMA Kunskap som gör skillnad för dig. 04 HELENE NORD Detta är min tidning. Och din. 08 FESTFIXARE Små tips som gör det lättare att samlas. 14 DITT VARUMÄRKE

Läs mer

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför.

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför. 1 Inledning 1.1 VISION, VÄRDEGRUND OCH VERKSAMHETSIDÉ Lindängenbiblioteket ska vara en attraktiv mötesplats som tidigt bygger relationer med närområdets medborgare och stödjer dessa till lärande, utveckling

Läs mer

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum.

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. En jobbdröm handlar om arbete - varför vi arbetar, vad fritid är och vad

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Jobbet på det perfekta läget

Jobbet på det perfekta läget Jobba hos oss! Jobbet på det perfekta läget Att bo eller arbeta i Svedala kommun är att ha nära till städer som Malmö, Lund, Trelleborg och Köpenhamn. I kommunen finns allt du behöver natur, kultur, näringsliv,

Läs mer

Hej! Pär Johansson Grundare- och Verksamhetsledare. Peter Hallberg Projektledare. För tredje året genomför vi ett omtyckt projekt som vi vet fungerar!

Hej! Pär Johansson Grundare- och Verksamhetsledare. Peter Hallberg Projektledare. För tredje året genomför vi ett omtyckt projekt som vi vet fungerar! ARBETSMATERIAL 2.0 Hej! För tredje året genomför vi ett omtyckt projekt som vi vet fungerar! Vad roligt att ni vill vara med! Projektet Barn föds inte med fördomar har sin utgångspunkt i Glada Hudik-teaterns

Läs mer

Välkommen till Ale kulturskola!

Välkommen till Ale kulturskola! ALE KULTURSKOLA KULTURSKOLA ALE 2015-2016 Välkommen till Ale kulturskola! Ale kulturskola erbjuder undervisning i estetiska ämnen och undervisar nybörjareelever såväl som elever som vill fortsätta att

Läs mer

KULTURSKOLAN VT 2016. Glädje & gemenskap. Kunskap & kreativitet. Upplevelse & livslångt lärande. www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

KULTURSKOLAN VT 2016. Glädje & gemenskap. Kunskap & kreativitet. Upplevelse & livslångt lärande. www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Glädje & gemenskap Kunskap & kreativitet Upplevelse & livslångt lärande KULTURSKOLAN VT 2016 www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Välkommen till en mötesplats för musik och skapande i gemenskap

Läs mer

VILL DU VARA MED? FRAMTIDSKOMPIS ETT GIVANDE ÅTAGANDE DET ÄR UPP TILL OSS ALLA ATT GÖRA SKILLNAD

VILL DU VARA MED? FRAMTIDSKOMPIS ETT GIVANDE ÅTAGANDE DET ÄR UPP TILL OSS ALLA ATT GÖRA SKILLNAD Framtidskompis är Stiftelsen Framtidsgenerationens ömsesidiga mentorsprogram en konkret möjlighet för dig, ditt företag och era medarbetare att vara med och bygga framtidens samhälle. VILL DU VARA MED?

Läs mer

Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet

Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola har utvecklat sin förmåga till kreativt skapande och fått ett ökat intresse för att ta del

Läs mer

Kulturella uttrycksformer för lärande och kommunikation

Kulturella uttrycksformer för lärande och kommunikation Kulturella uttrycksformer för lärande och kommunikation En förstudie i samverkan mellan Mittuniversitetet och Scenkonst Västernorrland / Sundsvalls kommun Catarina Arvidsson, Universitetslektor & Programansvarig

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA, FRITID OCH KUL TUR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-25 Handläggare: Anna Magnfors Telefon: 08-508 05073 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012 Gender budgeting biblioteken i Askersund 212 Sammanfattning: Fler kvinnor än män besöker biblioteken i Askersund. Fler kvinnor än män lånar från biblioteken. Men kvinnorna lånar i högre utsträckning till

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Johannes skola. 68 svar. 84 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Johannes skola. 68 svar. 84 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Johannes skola 68 svar 84 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 49 32 15 3 1 81 0%

Läs mer

Konstpedagogiska projekt och workshops

Konstpedagogiska projekt och workshops Konstpedagogiska projekt och workshops Monique Wernhamn Slottsskogsgatan 40, 414 53 Göteborg, 0736-386859 wernhamn.monique@gmail.com, www.moniquewernhamn.com Om mig Jag heter Monique Wernhamn, är 39år

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2015

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2015 1(7) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

Malmö Museer resan mot ett mer angeläget museum

Malmö Museer resan mot ett mer angeläget museum Malmö Museer resan mot ett mer angeläget museum Jenny Lindhe/ Malmö Museer Mimmi Tegnér 2014-12-01 Idag Varför dialog och delaktighet? Vad krävs för att bli en lärande organisation? Praktiska erfarenheter

Läs mer

En vanlig vecka i MalMö

En vanlig vecka i MalMö En vanlig vecka i Malmö Foto: Eva Klamméus I början av april 2006 sändes brev och enkät till ideella och kommersiella arrangörer inom kultur- nöjes- och idrottslivet i Malmö. Syftet med undersökningen

Läs mer

REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017"

REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017 REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017" Förra året sökte och beviljades jag bidrag från Konstnärsnämnden för att genomföra en utställning på Centre Pompidou i Paris. Jag

Läs mer

Stockholms stad. Kulturskolan Raketen. 19 svar. 76 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Kulturskolan Raketen. 19 svar. 76 procent svarsfrekvens Stockholms stad Kulturskolan Raketen 19 svar 76 procent svarsfrekvens Elever åk 8 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 21 37 26 5 11 58 0% 2017 33 52 10

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos 1, fastställa kulturnämndens utfallsprognos 1, 2014, enligt förslag i ärendet Vår referens

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos 1, fastställa kulturnämndens utfallsprognos 1, 2014, enligt förslag i ärendet Vår referens Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (1) Datum 2014-03-26 Vår referens Anne Mattsson Ekonomichef Anne Mattsson Tjänsteskrivelse Utfallsprognos 1, 2014 KN-KFÖ-2014-01059 Sammanfattning Kulturnämndens prognos

Läs mer

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Föreläsningar som ger resultat: Med denna skrift vill vi på Hungerprojektet visa vad vi gjorde med de medel fick från Forum Syd, genom Sida, för

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Carlssons skola. 67 svar. 100 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Carlssons skola. 67 svar. 100 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Carlssons skola 67 svar 100 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 74 17 9 91 1% 2017

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Nya Elementar. 50 svar. 91 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Nya Elementar. 50 svar. 91 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Nya Elementar 50 svar 91 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 67 24 4 22 92 2% 2017

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Enskede skola. 78 svar. 98 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Enskede skola. 78 svar. 98 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Enskede skola 78 svar 98 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 64 26 9 1 90 0% 2017

Läs mer

Vad är delaktighet för dig?

Vad är delaktighet för dig? Vad är delaktighet för dig? Inspiration till samtal om delaktighet, självbestämmande och inflytande Detta häfte bygger på rapporten Vad är delaktighet för dig? ett delprojekt i satsningen för en evidensbaserad

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer