Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?"

Transkript

1 Tjänsteskrivelse Datum Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen redogör för vilka mål barn- och utbildningsnämnden har för kultur i sina verksamheter samt vilket uppdrag som förvaltningen har och hur ansvaret ska fördelas. Handlingsplanen är ett levande dokument som revideras vid behov. Kultur i förskola och skola Kulturens närvaro i skolan utgår ifrån internationella och nationella styrdokument. - FN:s barnkonvention artikel 31 erkänner barnens rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. - Läroplan Lgr 11 behandlar på flera ställen kulturens roll i skolan. Utdrag ur 1. Skolans värdegrund och uppdrag: Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet. - Läroplan för förskolan, Lpfö 98 (reviderad 2010) betonar också kulturens roll: Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande. - Nationella kulturpolitiska mål fastställdes december 2009 och betonar barn och ungas rätt till kultur. Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? - Kulturella upplevelser och utövande är viktigt för människan eftersom det stärker vår självkänsla och förståelse för andra, ger oss andliga upplevelser och utvecklar vår kreativitet. Att lära känna kulturarvet och förstå historiska sammanhang stärker identiteten och ger perspektiv på tillvaron. - Estetiska lärprocesser, alltså att använda sig av kultur och estetik i skolans undervisning och barnomsorgen, bidrar till en ökad måluppfyllelse i skolan.

2 Övergripande mål Alla elever och barn får en likvärdig möjlighet att utöva och uppleva estetiska uttrycksformer under skoltid/tid inom barnomsorgen. Eleverna/barnen ska utveckla sin förmåga och lust till kreativt skapande, sin kreativa kompetens och ökad självkänsla samt få en ökad kunskap om samhällets kulturutbud. Estetiska lärprocesser ska bidra till att öka måluppfyllelsen i Falkenbergs skolor och förskolor. Så här når vi framgång Kulturgaranti Utifrån stöd från Region Halland och avsatta centrala medel från barn- och utbildningsnämnden är det möjligt att erbjuda alla grundskoleelever i Falkenberg ett grundutbud av professionell kultur. Målet är att alla elever i skolår F-9 ska få: - Minst en dans- eller teaterföreställning per skolår - Minst en musikföreställning per skolår - Minst en visning av film på biograf per skolår Dessutom erbjuds: - Alla förskolebarn en scenkonstföreställning per år (bekostas och arrangeras av kultur- och fritidsförvaltningen) - Alla gymnasieelever en visning på biograf varje skolår Inköp av kulturupplevelser administreras av den centrala administrationen i förvaltningen utifrån skolornas önskemål. Centrala medel för transport för elever med lång resväg till kulturupplevelserna finns avsatta. Falkenberg har fyra kulturpedagoger som arbetar i grundskolan. De gör det möjligt för alla elever att få prova på Kulturskolans ämnen. Dessutom är de inspiratörer för lärare och kan erbjuda eleverna alternativa sätt att nå kunskap. Kulturpedagogerna består av en rytmik-, en drama-, en bild-, och en danspedagog.

3 Kultur i Falkenbergs skolor och förskolor ska ha en god kvalitet Inköp av kulturupplevelser inom kulturgarantin sker utifrån utbudsprogram som kvalitetssäkrats av Kultur i Hallands eller dess samarbetsorganisationer. Kulturpedagogerna har ändamålsenlig utbildning och kompetens och deras arbete ska ge eleverna en erfarenhet av olika estetiska ämnen, öka elevernas kunskaper genom att erbjuda alternativa lärstilar samt fortbilda klassläraren i att använda estetiska arbetssätt. Återkoppling från skolorna och förskolorna, både elever och lärare, ska tas tillvara och påverka framtida inköp av föreställningar och anordnande av andra kulturella samarbeten. Kulturupplevelser ska förankras Arrangemang och föreställningar ska alltid för- och/eller efterarbetas för att eleven ska få möjlighet att reflektera över upplevelsen och få ut värdefull kunskap. Kompetensutveckling av personal ska främja möjligheterna att öka måluppfyllelsen i skolan och stimulera till lärande i förskolan. Den ska också få personalen att känna ökad tillit till att använda andra uttrycksformer samt öka förmågan för pedagoger i skolan att använda och bedöma kulturella uttrycksformer vid redovisningar i skolan. Kulturpedagogerna ska inte ersätta den ordinarie läraren utan arbeta tillsammans med denne och utveckla lärarens kunskaper inom de estetiska lärprocesserna. Samverkan med kulturproducenter och andra myndigheter För att nämnden ska få ut en maximal nytta av kulturutbudet i kommunen och regionen behövs en regelbunden samverkan med kommunala och regionala aktörer inom kulturområdet. Samarbetet med enskilda kulturutövare och kulturgrupper ska också utvecklas. Samarbete med framför allt kultur- och fritidsnämnden ska ske för att dra nytta av varandras kompetenser, samordningsvinster och erfarenheter vid t ex gemensamma arrangemang eller bidragsansökningar. På så sätt kan vi ur ett kommunövergripande perspektiv få ut mer kultur för pengarna. Det ska vara tydligt för regionala och lokala aktörer vem de ska vända sig till i ärenden som rör kultur i Falkenbergs grundskola.

4 Verksamheternas behov och förutsättningar ska vara utgångspunkten för innehållet och formerna för kulturen Inköp av kulturutbud utgår ifrån verksamheternas önskemål. Eleverna och barnens inflytande över kulturinnehållet ska öka. Inflytandet bör öka med ålder. Synen på vilka grupper eller konstformer som ryms inom kulturbegreppet ska vara brett och det ska vara möjligt att arbeta och samarbeta med både traditionella och nya konstutövare och uttryck. Kulturutbudet ska vara lättillgängligt för skolorna och förskolorna så att läraren lätt ska kunna hitta arrangemang som passar med den övriga planeringen. Verksamheternas olika förutsättningar, exempelvis geografiska läge, ska beaktas. Ett systematiskt kvalitetsarbete och god uppföljning ska synliggöra kulturens närvaro och betydelse i förvaltningen och möjliggöra en progressiv utveckling Mål och mätmetoder för utveckling av kultur i verksamheterna ska fastställas årligen. Målen och uppföljningen ska utgå både ifrån att kultur har ett egenvärde och att estetiska lärprocesser bidrar till en ökad måluppfyllelse. Målen ska följas upp och redovisas i nämndens verksamhetsberättelse. Organisering och ansvar Förvaltningsövergripande kulturgrupp Kultur I Skolan-gruppen En central förvaltningsövergripande arbetsgrupp får till uppdrag att bedriva det strategiska arbetet med kultur i Falkenbergs verksamheter utifrån kulturplanen. Gruppen består av en central samordnare, samordnare av scenkonst och film, kulturpedagog från Kulturskolan samt representanter från museum och bibliotek på kultur- och fritidsförvaltningen. Kulturgruppen tar in referensgrupper av rektorer vid behov. Rektorerna ska med sin pedagogiska erfarenhet stärka de estetiska lärprocesserna. - Kulturgruppen ansvarar för att i dialog med kulturombud, elever och lärare årligen ta fram mål för kulturarbetet i nämnden utifrån kulturplanen och se till att dessa följs upp och redovisas årligen. - Kulturgruppen ansvarar för att det finns en god informationsstruktur inom förvaltningen. Inom detta ingår att etablera kulturombud i alla verksamheter. Gruppen arbetar med att driva

5 kulturfrågor i nämndens verksamheter och att utveckla arbetssätt för att öka kvalitet och användandet av kultur i verksamheterna. - Kulturgruppen ska också samverka regelbundet med andra myndigheter och kulturaktörer i sitt arbete och verka för att kommunala och regionala resurser utnyttjas effektivt. - Kulturgruppen ska stötta och utveckla samarbeten och nätverk. - Kulturgruppen har ansvar för att söka bidrag och delta i olika träffar för att föra fram verksamhetens önskemål och behov. Central samordnare En övergripande samordnare ansvarar för att kulturgruppen träffas. Samordnaren är också kulturgruppens ansikte utåt och kontaktperson mot externa organisationer. Samordnaren förmedlar kontakten mellan förvaltningen och andra organisationer. Kulturskolechef Kulturskolechefen ansvarar för stora delar av nämndens egen produktion av kulturupplevelser. Kulturskolechefen driver även utvecklingen av estetiska lärprocesser och utvecklar kulturpedagogernas uppdrag och arbete i kulturgrundskolan. Dessutom ser kulturskolechefen till att samordningen av kulturgarantin fungerar. Samordnare av dans- teaterföreställningar och skolbio Samordnarna ansvarar för att fastställa program och anordnande av dans, teater och film utifrån kulturgarantin. Samordnarna arbetar nära kulturombuden och ser till att information når ut till alla enheter och att skolornas önskemål beaktas. Kulturombud Kulturombuden är stommen i kulturarbete i Falkenbergs förskolor och skolor. Genom att sprida information, inspirera kollegor och vara kontaktperson mot den centrala planeringsgruppen är de en förutsättning för ett fungerande kulturarbete. Varje skola bör ha ett kulturombud och annars ansvarar rektor för att förmedla information till medarbetarna. Kulturombuden förmedlar också skolornas behov och önskemål till den centrala kulturgruppen. Ombudsmöten ska hållas regelbundet. Ämnesläraren/förskoleläraren Den person som mest kan påverka att eleverna får möta och arbeta med kultur i verksamheten är läraren. Det är ju hon eller han som kan avgöra hur och när kulturen kan inkluderas i det dagliga arbetet. Lärarens uppgift blir att sätta kulturupplevelsen i ett större sammanhang och arbeta med barnen före och efter en kulturupplevelse. Läraren kan också använda estetiska lärprocesser i

6 skolarbetet. Läraren har till uppgift att hålla sig uppdaterad om kulturutbudet och förmedla önskemål och synpunkter till kulturombud eller kulturgruppen för att påverka kulturutbudet. Rektor Rektors engagemang för kultur är viktig eftersom han eller hon kan sätta kulturfrågor på agendan. Rektor möjliggör och underlättar kultur i verksamheten. Rektor har också möjlighet att ge kulturombuden utrymme för att arbeta med kulturfrågor. Rektor kan också vara drivande i utvecklingen av estetiska lärprocesser i verksamheten. Rektor ansvarar för att skolan och förskolan tar del i olika projekt till exempel Skapande skola för att utveckla kultur och lärande. Kulturpedagoger Kulturpedagogerna är länken mellan Kulturskolans frivilliga verksamhet och skolan. De gör det möjligt för alla elever att få prova på kulturskolans ämnen. Dessutom är de inspiratörer för lärare och kan erbjuda eleverna alternativa sätt att nå kunskap. Politisk ledning De politiska nämnderna (BUF och KoF) har till uppgift att fastslå mål för kultur i förskolan och skolan, vilka medel som anslås för arbetet och vilken kvalitet som ska finnas. Nämnden ska också följa upp kulturen i verksamheterna.

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25 Skolkulturplan ett gott liv -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun Skolkulturplanen, ett gott liv bygger på: -Barnkonventionen -Förskolan och grundskolans styrdokument -Relevant, en

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater Foto: Ing-Marie Fransson Kulturgaranti för barn och ungdom bild dans musik litteratur film teater Kulturgarantin alla barns rätt till kultur Vimmerby kommun garanterar alla barn i förskolan och skolan

Läs mer

Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89

Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89 Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89 K u l t u r p l a n 2 0 1 3 (revidering kulturplan 2009) Vision Under sin förskole och skoltid ska varje barn/ungdom Västerviks kommun möta ett

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Välkommen till. Unga Kulturgruppen

Välkommen till. Unga Kulturgruppen Välkommen till Unga Kulturgruppen Unga Kulturgruppen är Höganäs kommuns arbetsgrupp för kultur i skolan. Gruppen består av pedagoger från de sex olika f-9 skolorna och träffas c.a 4 ggr/år. I gruppen diskuteras

Läs mer

Mönsterås kommuns skolkulturplan

Mönsterås kommuns skolkulturplan Mönsterås kommuns skolkulturplan Kulturen skapar förutsättningar för delaktighet, individuell utveckling, fantasi, självständigt tänkande och större förståelse för omvärlden, det är därför särskilt viktigt

Läs mer

Handlingsplan för Skapande skola i Falkenbergs Kommun

Handlingsplan för Skapande skola i Falkenbergs Kommun Kulturskolan Anders Carlsson rektor 2014-01-31 Handlingsplan för Skapande skola i Falkenbergs Kommun 1. Nuvarande kulturinsatser Barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg har valt att sätta fokus på två

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun 2017-2019 Ystads utbildningsverksamheter vilar på tre ben: det digitala benet, kultur samt utepedagogik. I arbetet med att möjliggöra högre måluppfyllelse

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Barn och unga hörs och syns i Simrishamn

Barn och unga hörs och syns i Simrishamn MOTTAGARE AV Barn och unga hörs och syns i Simrishamn BARN OCH UNGA HÖRS OCH SYNS I SIMRISHAMN Inom barn- och utbildningsförvaltningen arbetar vi med barns och ungas lärande varenda dag. Verksamheten vilar

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet Utbildningsförvaltningen Projektbeskrivning 2012-06-05 ipads i lärandet Inledning Barn av idag föds in i den digitala världen. Det måste förskola och skola förhålla sig till. Stiftelsen för Internetinfrastruktur

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Satsning på kultur för barn och unga är en satsning på framtiden.

Satsning på kultur för barn och unga är en satsning på framtiden. Inledning Kultur är ett begrepp som kan betyda olika saker för olika människor, barn som vuxna. Ur vuxnas perspektiv handlar kultur ofta om konst, litteratur eller teater. Genom kultur kan man också lära

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-09-12 119 Ansvarig: Kulturchef Revideras: Vid behov Följas

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2017-02-01 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2017-2018 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt Skapande skola i Malmö stad bild: Pedagogisk Inspiration Malmö / Ina Alm bild: Malmö Stadsteater bild: Pedagog Malmö / Chris Munsey bild: Malmö Stadsteater bild:

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Bakgrund - problembeskrivning Strömsunds kommun är den nordligaste av Jämtlands läns kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun,

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola 15-16

Handlingsplan Skapande skola 15-16 Handlingsplan Skapande skola 15-16 1 Culture is the widening of the mind and of the spirit. Jawaharlal Nehru Barnens rätt till kultur globalt Barn har rätt till kultur enligt FNs deklaration om barnets

Läs mer

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt Skapande skola i Malmö stad bild: Moderna Museet Malmö / Gisela Fleischer bild: Malmö Stadsteater bild: Pedagog Malmö / Chris Munsey bild: Malmö Stadsteater bild:

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer

skola för alla barn i Söderhamns kommun

skola för alla barn i Söderhamns kommun En skola för alla barn i Söderhamns kommun Vi vill: Lyfta fram kulturens möjligheter i skolan Stärka och utveckla musik, rytmik, dans, drama, slöjd, bild och form som vi redan har i skolan Bredda utbudet

Läs mer

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan inklusive skolkulturgaranti 2015-2017

Barn- och ungdomskulturplan inklusive skolkulturgaranti 2015-2017 Barn- och ungdomskulturplan inklusive skolkulturgaranti 2015-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vision 3 Bakgrund 3 Emmaboda kommuns mål för barn- och ungdomskultur 3 Kulturgaranti 4 Skolkulturgaranti 4 Kultur

Läs mer

Utvecklande möten. Handlingsplan. Skapande skola i Halmstad 2013-2014

Utvecklande möten. Handlingsplan. Skapande skola i Halmstad 2013-2014 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Handlingsplan Utvecklande möten Skapande skola i Halmstad 2013-2014 5. Hur går det att utvärdera vad eleverna har lärt sig i projektet? Glädjen eleverna visade över att få

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-09 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2019-2022 i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-11 Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens

Läs mer

för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018

för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018 för barn och elever i Nybro kommuns förskolor och skolor 2016-2018 2015-05-03 Inledning Nybro kommun har ca 19 700 invånare. Under 2012 antog kommunfullmäktigen vision om att Nybro kommun år 2030 har 25

Läs mer

Strategi/Handlingsplan för Kultur i Skolan 2019, Strömsunds kommun

Strategi/Handlingsplan för Kultur i Skolan 2019, Strömsunds kommun 1 (6) Strategi/Handlingsplan för Kultur i Skolan 2019, Strömsunds kommun Bakgrund Strömsunds kommun är den nordligaste av region Jämtlands kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun, med storslagen

Läs mer

Uppföljande granskning av kulturen i skola

Uppföljande granskning av kulturen i skola Tjänsteskrivelse 1 (5) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Uppföljande granskning av kulturen i skola Sammanfattning Kommunrevisorerna gör regelbundet uppföljande granskningar av tidigare

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads Kulturplan för förskoleklass, grundsärskola

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads Kulturplan för förskoleklass, grundsärskola Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturplan för förskoleklass, grundskola och grundsärskola Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Handlingsplan 2014-15 för hur kulturens roll ska stärkas i skolan i Falu Kommun

Handlingsplan 2014-15 för hur kulturens roll ska stärkas i skolan i Falu Kommun 1 (13) Tjänsteställe Skolförvaltningen Datum 2014-02-02 Ärendenr Handläggare Tomas Olsson, Skolförvaltningen, grundskolechef Daniela Johansson, Skolförvaltningen, utvecklingsstrateg Harriet Sjögren, Skolförvaltningen,

Läs mer

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun

Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun 2009-02-25 Sid 1 (6) Skapande skola, Kulturrådet Handlingsplan 2009 Gävle Kommun Ett kulturpedagogiskt program utvecklingsmöjligheter utifrån helhetsperspektiv. Tänka framåt men göra nu (SOU 2006:45) Fakta:

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2014-01-31 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2014-2015 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barnoch utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm November

Läs mer

Inlärning. perception. produktion

Inlärning. perception. produktion 2009 UW Inlärning perception produktion Lärande perception produktion reflektion Pedagogik förmågan att inte ingripa inre yttre Estetik gestaltad erfarenhet Exempel på process 5. Nytt utgångsläge 2. Känning

Läs mer

Information om KULTURTRAPPAN

Information om KULTURTRAPPAN Information om KULTURTRAPPAN Gävles kulturgaranti Bakgrund Vilka är vi? Gävle kommun 2015-09-08 2 Gävle kommun 2015-09-08 3 Information om Kulturtrappan Ninni berättar om bakgrunden till Kulturtrappan,

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

e-strategi i utbildningen

e-strategi i utbildningen 19 februari 2013 1 (6) e-strategi i utbildningen 2013-2016 Huddinge ska vara en av de tre bästa skol-it-kommunerna i länet. En verksamhet i takt med tiden Vision E-strategi i utbildningen i Huddinge ger

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Kulturupplevelser talar till flera av våra sinnen och ger oss möjlighet att förstå och beröras på flera nivåer. Det är viktigt att man både får uppleva

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm November

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet

Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola har utvecklat sin förmåga till kreativt skapande och fått ett ökat intresse för att ta del

Läs mer

Mod, självkänsla och nytänkande

Mod, självkänsla och nytänkande Mod, självkänsla och nytänkande Strategisk barn- och ungkulturplan av, för och med barn och unga Mölndals stad 2015-2018 1 Inledning Mölndals stad jobbar redan på många olika sätt med att skapa förutsättningar

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 Organisation kring Skapande skola Skolledning och kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Kulturplan förskola Förskoleförvaltningen

Kulturplan förskola Förskoleförvaltningen Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturplan förskola Förskoleförvaltningen Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Kulturplan för Tallkrogens skola läsåret 2012/2013

Kulturplan för Tallkrogens skola läsåret 2012/2013 Kulturplan för Tallkrogens skola läsåret 2012/2013 Vision Den innevarande kultursatsningen ska på sikt leda till en kulturprofil där det är väl synligt att skolan prioriterar detta område sammantaget med

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Skolkulturplan SKOLKULTURPLAN. Dokumentansvarig Jonas Jansson, Tills vidare. Sida 1(5) Datum

Skolkulturplan SKOLKULTURPLAN. Dokumentansvarig Jonas Jansson, Tills vidare. Sida 1(5) Datum Dokumentansvarig Jonas Jansson, 0485-471 25 jonas.jansson@morbylanga.se SKOLKULTURPLAN Beslutande Kommunstyrelsen 216 2017-09-05 1(5) Beteckning Handbok Giltighetstid Tills vidare Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

Mitt i City förskolor

Mitt i City förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Mitt i City förskolor Ingress Vår verksamhetsidé är: I Mitt i Citys förskolor får varje barn utifrån sina egna förutsättningar leka, lära och utvecklas i utforskande

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun arkivbild.se BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun 2010-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-15-1 - 123 456 Aa Hej! - 2 - Vi ska uppfattas som regionens bästa alternativ för barns och vuxnas

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Trollet Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Trollet Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Trollet Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län. Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017

Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län. Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017 Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017 Agenda 9.00-9.10 Välkommen och syfte med dagen 9.10-9.15

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation

Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation 2012-12-07 1 Baggetorps förskolas vision för språk och kommunikation Språk och kommunikation Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin

Läs mer

Riktlinjer för kulturpedagogiskt arbete

Riktlinjer för kulturpedagogiskt arbete Dnr BUN13/67 RIKTLINJER Riktlinjer för kulturpedagogiskt arbete Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2014-08-26 Dnr BUN13/67 2/8 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Mål och inriktning... 3 1.1 Övergripande

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen

Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen Varför stödmaterial för förskoleklassen? Ny skollag och ny läroplan Förbättra likvärdigheten Tydliggöra rektorns ansvar Bidra till kompetensutveckling diskussionsfrågor

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009. Kulturpedagogerna

Kvalitetsredovisning 2009. Kulturpedagogerna Bildningsförvaltningen Nora Kommun Kvalitetsredovisning 2009 Kulturpedagogerna Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr Nora kommun skola@nora.se Bildningsförvaltningen 203-2258

Läs mer

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare Kulturplan 2011 2015 JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare 1 Innehållsförteckning Kulturplan... 3 Vision för kulturverksamheten... 3 Styrdokument Allmänt... 3 Mål för kulturverksamheten... 3 Kulturens arbetsområde...

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Samverkan fo rskola och bibliotek

Samverkan fo rskola och bibliotek Samverkan fo rskola och bibliotek Ur Katrineholms Biblioteksplan 2018-2020 Öka samverkan lokalt, regionalt och nationellt genom att ytterligare fördjupa samverkan med Bildningsförvaltningen med en formalisering

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Alla barn har rätt till kultur

Alla barn har rätt till kultur Alla barn har rätt till kultur Artikel 31 i FNs barnkonvention erkänner barnets rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. Denna rätt ska respekteras och främjas. Kulturell och konstnärlig

Läs mer

Kultur för barn och unga i förskola/skola

Kultur för barn och unga i förskola/skola Kultur för barn och unga i förskola/skola 1 Strategisk handlingsplan Ystads kommun 2019-2021 Inledning/bakgrund Ystad uppfattas som en kulturstad av omvärlden. Ystads kommun framhåller också kulturen som

Läs mer

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ida Gabrielsson Eurekaprojektet Kungshamn/Åsenskolan Hunnebostrands förskola, grupparbete FN:s Barnkonvention Vid alla åtgärder som rör barn skall barnets bästa

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA Normer och värden sid 2 Utveckling och lärande sid 3-6 Ansvar och inflytande för barn sid 7 Förskolechefens ansvar sid 8-9 Våga Visa bedömningsmatris förskola Reviderad 2015-06-09

Läs mer

Handlingsplan för att stärka kulturens roll i Vårgårda kommuns grundskolor, samt för nyanlända elever.

Handlingsplan för att stärka kulturens roll i Vårgårda kommuns grundskolor, samt för nyanlända elever. Datum 2016-01-25 Sida 1(6) Lena Asthre Handlingsplan för att stärka kulturens roll i Vårgårda kommuns grundskolor, samt för nyanlända elever. Inledning Vårgårda kommun har drygt 11000 invånare där ca 50

Läs mer

ipad strategi i förskolan

ipad strategi i förskolan ipad strategi i förskolan - en strategi för att utveckla pedagogernas förhållningssätt till och användande av ipad i förskolorna i Lindesbergs kommun. Datum: 20131029 För revidering ansvarar: Förskolechef

Läs mer

Kultur med nya ögon - Remissvar till kultur och fritidsförvaltningen

Kultur med nya ögon - Remissvar till kultur och fritidsförvaltningen Handläggare Datum Monika Lundgren 2010-06-09 0480-45 30 16 Barn- och ungdomsnämnden Kultur med nya ögon - Remissvar till kultur och fritidsförvaltningen på strategiförslag Barn och ungdomsnämnden har fått

Läs mer

Inlärning. perception. produktion

Inlärning. perception. produktion Ulla Wiklund Musiker/kompositör Rytmiklärare Kungl. Musikhögskolan Musikpedagogisk forskning Skolverket/Myndigheten för skolutveckling Rikskonserter Skola och kultur i utveckling 2009 UW Kultursyn Inlärning

Läs mer

Mod, självkänsla och nytänkande

Mod, självkänsla och nytänkande Mod, självkänsla och nytänkande Strategisk barn- och ungkulturplan av, för och med barn och unga Mölndals stad 2015-2018 Upplevelse och eget skapande Tillgång till kultur som är tillgänglig Delaktighet

Läs mer

Verksamhetsplan Vimarskolan åk 7-9 2014/2015

Verksamhetsplan Vimarskolan åk 7-9 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Alingsås kommun

Kulturplan för barn och unga i Alingsås kommun Datum: 16-01-20 Till Kultur- och Fritidsnämnden Handläggare: Birgitta Westergren Lenken Direktnr: 0322 616 364 Beteckning: Uppdaterad Kulturplan för barn och unga 2016-01-20 Kulturplan för barn och unga

Läs mer

Skapande skola år F-9

Skapande skola år F-9 Version 2, 2016-01-13 Skapande skola år F-9 STRATEGISK HANDLINGSPLAN Enköpings kommun 2016-2017 Bergvretenskolan, Enöglaskolan, Fjärdhundraskolan, Grillbyskolan, Hummelstaskolan, Korsängsskolan, Lillkyrkaskolan,

Läs mer

IKT-Strategi BoU

IKT-Strategi BoU 2016/BUN 0154 IKT-Strategi BoU 2017-2020 2016-12-13 Tyresö kommun / 2016-12-13 2 (5) IKT strategi BoU 2017-2020 Forskningen inom området tyder på att en ökad IKT-användning i skolan ger en positiv effekt

Läs mer

SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN

SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kultur- och utbildningsnämnden 2010-11-09 SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN antagen av Kfm 101220 96 VARFÖR EN SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN? Grundläggande för all

Läs mer

Digitalisering i förskolans läroplan

Digitalisering i förskolans läroplan Digitalisering i förskolans läroplan Två frågor Vad behöver förändras i undervisningen? Vad innebär det för utbildningen i förskolan? Sida 2 Digitalisering i Lpfö 18 Regeringen Nationell digitaliseringsstrategi

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Skolverkets organisation

Skolverkets organisation Skolverkets organisation Insynsråd Kommunikation Rådet för Dansarutbildning Lärarnas ansvarsnämnd Generaldirektör Överdirektör Verksstab Rättssekretariat Internrevision Utbildning Utvärdering Utveckling

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 (reviderad 140126) Utveckling och lärande Nulägesanalys Vi väljer att arbeta med barnens språkutveckling just nu eftersom både läroplanen, skolplanen och

Läs mer

Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016

Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016 Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016 Vision Krokoms framgångsrika skolor utmanar och formar framtiden Inledning Krokoms kommun har gjort medvetna satsningar under årens

Läs mer