Alla barn och ungdomar ska få utvecklas, känna sig betydelsefulla och ha möjlighet att förverkliga sina idéer - Vision

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alla barn och ungdomar ska få utvecklas, känna sig betydelsefulla och ha möjlighet att förverkliga sina idéer - Vision"

Transkript

1 SKRYTER

2 Alla barn och ungdomar ska få utvecklas, känna sig betydelsefulla och ha möjlighet att förverkliga sina idéer - Vision VI UNGA SKRYTER! I Vi Unga förverkligar unga människor sina drömmar och idéer. Vi startar egna klubbar, driver projekt och träffar vänner för livet. Under resans gång lär vi hos oss mycket om hur samhället fungerar, hur vi kan påverka och göra skillnad. Det tycker vi är fantastiskt, och värt att skryta om. Vi Unga är Sveriges bästa skola i ledarskap, demokrati och arrangörskap. Vi är en riktig ungdomsorganisation, där vi unga själva har makten och sitter i styrelser och arbetsgrupper. Vi arrangerar och deltar varje år i massor av utbildningar och workshops. För unga, av unga. Våra anställda och förtroendevalda jobbar varje dag med att sprida Vi Unga, som ett sätt för unga människor att inte bara prata om vad som borde göras, utan själva göra något åt saken. Genom denna skrytbok vill vi visa för dig som läser vilka bra saker Vi Unga håller på med. Kanske kan du hjälpa oss att bli ännu bättre?

3 HUR VI UNGAS BLEV SKATEBOARDENS RIKSORGANISATION Det har gått snabbt. På bara några år har stora delar av Sveriges skateverksamhet vuxit sig stark och organiserat sig som en del av Vi Unga. Vi intervjuar Ida Östensson som spelat en nyckelroll i att Vi Unga numera även kan kalla sig skateboardens riksorganisation. Redan 2005 började Ida Östensson bygga upp nätverk av skateboardåkare runt om i landet. Det ansågs för komplicerat att dra igång föreningar, så verksamheten fortsatte bedrivas i nätverk. I början av 2008 kom Ida för första gången i kontakt med Vi Unga. Efter en kort presentation insåg Ida potentialen. 1. VI UNGA DRÖM TILL VERKLIGHET Det ärsåju Det är ju himla enkelt! så himla Ida Östensson gjorde om sina befintliga skatenätverk till föreningar inom Vi Unga, en förändring som gick väldigt smidigt. Vi Unga och moderorganisationen Studieförbundet Vuxenskolan insåg vilket intresse det fanns för skate och anställde Ida Östensson för Vi Unga i Stockholm/Uppsala. Idag finns det över 30 föreningar i Vi Unga som endast eller delvis bedriver skateverksamhet och antalet medlemmar överstiger flera hundratal. - Organiseringen av skaten har betytt väldigt mycket för dess utveckling, det är en enorm skillnad i möten med kommuner, bidragsgivare med mera när vi kan visa att vi är organiserade, seriösa och har två stora riksorganisationer i ryggen i form av Vi Unga och Studieförbundet Vuxenskolan, säger Ida Östensson och fortsätter. - I samband med att vi tas mer på allvar blir det också fler skateytor, fler skateparker vilket i sin tur leder till att fler börjar med skate. En god uppåtgående spiral helt enkelt. Ida tror att beslutsfattare tidigare har underskattat intresset, ofta är det bara ett fåtal skatare som syns, men när föreningar bildas och på bara några dagar får flera hundra medlemmar så vaknar även beslutsfattarna. Hösten 2008 flyttade Ida från Stockholm och Uppsala till Umeå. I Umeå fick hon, utöver deltidsjobb med Vi Unga, uppdraget att leda projektet med att bygga en betongpark. - Gensvaret för parken har varit väldigt positivt. En väldigt bra park som ligger väldigt centralt och är lättillgänglig vilket gjort att även nybörjare och nya målgrupper attraheras, berättar Ida Östensson. På frågan vad som är det bästa med Vi Unga kommer svaret snabbt - Det är ju så himla enkelt! Det är ett enkelt alternativ som ger skaten en chans och dyker det upp några problem finns det alltid hjälp att få. VI UNGA DRÖM TILL VERKLIGHET 2.

4 festival i Norrköping som lockade flera hundra besökare. SNABBA SLANTEN. 01 KORT INFO. Inom Vi Unga arbetar vi med drömmar och idéer. För att förverkliga en dröm krävs framför allt engagemang och vilja men ibland också pengar. Därför finns Snabba Slanten. Ur Snabba Slanten söker unga människor pengar för att prova på något nytt och kunna förverkliga sina drömmar och idéer. Det är löjligt enkelt att söka och svar utlovas inom en vecka. Snabba Slanten är ett sätt att se till att Vi Ungas pengar verkligen hamnar där de används bäst, bland de som har idéerna, drivet och engagemanget! THE SIGNERS FOTO: OKÄND VI UNGA SNABBA SLANTEN YOU SKATE GIRL FOTO: SARAH THORÉN 02 NKPG BY NIGHT FOTO: JOSEFINE BJÖRKLUND 01 THE SIGNERS MODEVISNING The Signers från Örebro sydde egna kläder och arrangerade en modevisning med Michael Jackson-tema. Vi är väldigt glada över att vi fick pengar från Snabba slanten! Annars hade vi inte kunnat genomföra modevisningen. Pengarna gick till att hyra catwalk, hyra ljud och ljus och lite gick till att fixa affischering Lisa Nilsson, the Signers 02 YOU SKATE GIRL SKEJTLÄGER You Skate Girl i Uppsala arrangerade skejtläger för tjejer i Uppsala. Under lägret erbjöd vi deltagarna att vara med på olika workshops. Vi skatade på dagarna, åkte till Avesta skatepark och bjöd in föreläsare som berättade hur man på bästa sätt byter griptape. På kvällarna höll vi även lite skatesessions i ungdomenshus miniramp. Helgen avslutades med skatetävlingar vid Uppsalas minramplandskap! Sarah Thorén, You Skate Girl Uppsala 03 NKPG BY NIGHT FESTIVAL Östergötlands Vi Unga distrikt arrangerade NKPG by Night, en festival i Norrköping som lockade flera hundra besökare. MER INFO? LÄS MER OM VI UNGAS, SNABBA SLANTEN PÅ VI UNGA SNABBA SLANTEN 4.

5 VI UNGAS UTBILD- NINGAR Varför är utbildningarna i Vi Unga så bra? Vi tror mycket på att gruppen hjälper varandra i utbildningen, och till sin hjälp har de en utbildare som guidar dom i olika metoder och upplägget, vi har aktiva och lyhörda utbildare som kan lyssna in gruppens behov och anpassa utefter det. Återkommande utbildningar är ledarskap, arrangörskap och utbildning för utbildare. Vi har även styrelseutbildningar och valberedningsutbildningar samt att vi kan arrangera två utbildningar under varje år med speciell inriktning som våra medlemmar vill ha. Ledarskap och arrangörskap finns i tre olika steg där steg 1 arrangeras av distrikten och steg 2 och 3 av förbundet. Utbildning för utbildare arrangeras av förbundet för att säkerställa utbildare på steg 1 nivån. Efter just denna utbildning får du hålla i steg 1 utbildningar. Vägen är inte lång från att gå utbildningar till att hålla egna utbildningar i Vi Unga! - Mårten Gunnarsson många bra idéer från engagerade människor INTERVJU MED FÖRFATTAREN/ARRANGÖREN/ FÖRELÄSAREN OCH INSPIRATÖREN MARKUS ÖSTMAN-SLECHTA EN AV VI UNGAS UTBILDARE I ARRANGÖRSKAP. Varför är arrangörskap viktigt? Arrangörskap är viktigt för att arrangören lär sig extremt mycket, saker som är nyttigt att ha med sig resten av sitt liv. Till exempel att lägga upp rutiner och strategier och att ha disciplinen att följa dessa. Lära sig att jobba självständigt och i en grupp samt att motivera sig själv och andra. Lära sig att förhandla och samarbeta med andra människor och organisationer. Under utbildningen lär sig deltgarna såklart även massor med praktiska saker, som till exempel ljudteknik eller grafisk layout. Vad lär sig deltagarna på en arrangörsutbildning? På en arrangörsutbildning lär sig deltagaren skillnaderna mellan ett okey arrangemang och ett suveränt arrangemang samt hur arrangören ska planera och arrangera för att göra ett arrangemang så bra som möjligt. Deltagaren lär sig både de viktigaste måste-kunnasakerna och de detaljer som gör ett arrangemang till en bättre upplevelse för besökare, artister och arrangörer, allt som behövs för att kunna arrangera suveränt. Det är praktiska saker som tips inför sponsringssamtal, hur en affisch bör utformas, vad som gör att publiken trivs, hur arrangörerna kan hantera media och mycket mer. Roligast med att hålla utbildningar i Vi Unga? Det roligaste med att hålla en arrangörsutbildning är att ge andra möjligheten att göra bra arrangemang. Får mycket inspiration och bra idéer från engagerade människor och man lär sig själv som utbildare mer om arrangörskap för varje utbildning. Att vara utbildare i Vi Unga är ett ansvarsfullt jobb, de har höga krav på kvalitet och det är ett smickrande uppdrag att få utbilda i Vi Unga. 5. VI UNGA UTBILDNINGAR VI UNGA UTBILDNINGAR 6.

6 och vi ville inte vara sämre. Vi skrek oss hesa på 10 minuter. Björn Torstensson beskriver sitt första rixläger När jag och en kompis gav oss av till rix som två rätt blyga grabbar hade vi ingen aning om vad vi gav oss in på. Det första vi såg var folk som välkomnade oss, frågade varifrån vi kom och berättade var vår tältby skulle vara. När vi kom till vårt tält såg vi att det var ett jättetält bland många fler. När vi placerat vår packning rätt visste vi inte riktigt vad vi skulle göra; vi vågade ju inte riktigt gå fram till någon och prata, så min kompis plockade fram sin gitarr och började spela. Vi hann inte sitta länge för oss själva innan en kille kom fram och sade: men hallå, den där låten kan jag! Han plockade fram sin egen gitarr och spelade med, och snart hade det samlats en liten klunga folk som satt och sjöng och pratade. Senare på kvällen blev vi medsläpade till något som hette nattcaféet, där en massa lägerdeltagare satt och åt godis och toast, sjöng, spelade spel och lekte lekar. På vägen dit och därifrån skrek mer än sjöng folk sånger och ramsor om sina byar, och vi ville inte vara sämre. Vi skrek oss hesa på tio minuter. Två dagar senare hade vi lärt känna några i vårt tält, som bara var ett bland många på åkern. Vi fick då berättat för oss att det var dags att välja en hajk. Vi hade ingen aning om vad vi skulle välja, så vi tog den som kompisens storebror skulle vara ledare för; Kanothajken. Vi åkte med en buss ner till havet, skaffade oss en kanot vid en paddlingsklubb och paddlade ut till en ö. På vägen blev det en del racing och vattenkrig, så när vi kom fram var de flesta blöta, varma och glada. Vi började med att slå upp tält som vi haft med oss i kanoterna och jag och min kompis fick i uppdrag att steka pyttipanna i spritkök. Det hela slutade med att vi brände hälften av pyttipannan och lyckades orsaka en liten eldsvåda, men när vi släckt elden var det bara skratt vi hörde från alla hajkdeltagarna. När vi sedan kom hem till lägerplatsen, några vänner rikare, såg vi för första gången hur många det egentligen var på lägret: Det kom busslast efter busslast med folk som varit på ukulelekurs, matlagningskurs, rollspels-, eldkonst-, paintball-, foto och allt möjligt-kurs, och alla myllrade omkring samtidigt på lägerplatsen. Till skillnad från på skolan kände jag mig inte orolig med så mycket främlingar omkring mig, utan mera nyfiken. Under de följande dagarna hittade vi våra första norrländska vänner någonsin, för det fanns folk från hela Sverige på lägret, och min annars ganska tystlåtne kompis gjorde ett riktigt lyckat framträdande på en öppen scen med karaoke. Det lät förmodligen hemskt, men hans plötsliga hårdrocksattityd till AC/DC- och Alice Cooper-låtarna gjorde succé. När lägret var slut blev det många sorgsna farväl, men det kändes lite som om Rixet inte lämnade kroppen. Det har det inte gjort än. Kompisarna från Norrland har vi fortfarande kontakt med, och min tidigare så blyge kompis läser på Malmös musikhögskola, med inriktning på sång. Jag tror att det var på Rix vi lärde oss att våga upptäcka nya människor, ny kunskap och nya platser, men inte minst nya drömmar. 7. VI UNGA RIX VI UNGA RIX 8.

7 VI UNGAS ALLA DISTRIKT VI FINNS I HELA SVERIGE Norrbotten Västerbotten Västernorrland Jämtland Gävleborg Dalarna Uppsala & Gotland Örebro-Västmanland Södermanland Stockholm Värmland Västra Östergötland Kronköpinge Kalmar Halland Skåne HITTA KONTAKTUPPGIFTER TILL DITT VI UNGA-DISTRIKT PÅ 9. VI UNGA KARTA VI UNGA KARTA 10.

8 Demokrati Vi Unga bildades 1955 och sedan dess har vi varit en organisation som vilat på en demokratisk grund. Under åren har vi utvecklat och förbättrat demokratin. I våra grundidéer kan vi läsa...hela tiden arbeta för att utveckla nya demokratiska former... Detta ser vi som något självklart när samhälle och målgrupp förändras, växer och byter förutsättningar, behov samt krav. Detta är en av anledningarna varför Vi Unga fortsätter utveckla demokratin. 11. VI UNGA DEMOKRATI Vi Unga fortsätter utveckla demokratin I våra grundidéer kan läsas: Vi som är unga vill påverka och ta ansvar i samhället. Detta är något vi ser som självklart. För att ha möjlighet att påverka samhället behöver du också lära dig reglerna. Vi Unga är den skolan, vi kallar oss Sveriges roligaste demokratiskola och med hjälp av det naturliga demokratiska lärandet i Vi Unga ser vi också hur vi utbildar aktiva samhällsmedborgare. Vårt mål är att alla vi barn och ungdomar ska ha självförtroende och verktyg att göra det som är viktigt för oss. Vi vill att våra röster blir hörda och att vi blir tagna på allvar. Genom vår demokratiska uppbyggnad får unga människor möjlighet att ta ansvar. Både för sig själv men också för andra. Vi lär våra unga genom styrelseposter och demokratiska möten att ta ansvar för både ekonomi, andra medlemmars åsikter och sin egen fritid. Våra medlemmar bidrar med sina drömmar och idéer, Vi Unga är verktyget och det är medlemmarna själva som förverkligar. Därför tar våra medlemmar för sig och vågar testa sina idéer. Vi Ungas verksamhet ska alltid vara demokratisk och jämställd. Att hela tiden arbeta för att utveckla nya demokratiska former är en självklarhet för att alla ska komma till tals och för att öka delaktighet i beslutsfattandet. Idag jobbar Vi Unga aktivt med att minska negativa maktstrukturer och bryta normer. Detta ser vi som något självklart för att alla barn och unga ska ha möjlighet att ta plats och uttrycka sin åsikt. Alla som vill ska ha möjlighet att sitta på en beslutsfattande position och alla ska ha möjlighet att växa och utvecklas. I Vi Unga finns det flera vägar att växa och utvecklas, det innebär att ingen ska behöva gå samma trappa utan kunna forma sin egen väg efter sina egna behov och förutsättningar. Läs mer om vårt arbete med normkritik och med att minska negativa maktstrukturer på nästa sida. Det som förenar klubbarna är att de är demokratiskt organiserade av barn och ungdomar. I Vi Unga är det viktiga att ha roligt och vara delaktig, inte att prestera fina resultat. Och det är precis därför vi är Sveriges roligaste demokratiskola. VI UNGA DEMOKRATI 12.

9 VI UNGAS MOD ATT MÄTA. Vi kan exempelvis se hur ålder eller funktionsförmåga påverkar vem som får makt på möten Vi Unga har genom projektet Mod att mäta utvecklat en unik metod för att mäta makt på möten. Att göra en mätning innebär att kartlägga maktstrukturer på exempelvis organisationers årsmöten och att koppla resultatet till diskrimineringsgrunderna. På det sättet kan vi exempelvis se hur ålder eller funktionsförmåga påverkar vem som får makt på möten Diskrimineringsgrunder: Kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. På det sättet kan vi exempelvis se hur ålder eller funktionsförmåga påverkar vem som får makt på möten. För att uppnå en levande demokrati måste det finnas utrymme att uttrycka olika åsikter och debattera dessa åsikter under fria former. Normer och maktstrukturer begränsar människors möjligheter att fritt uttrycka sina åsikter, och därför påverkar det demokratin. Eftersom Vi Unga vill vara en demokratiskola och eftersom vi vill ha ett demokratiskt samhälle, anser vi att det är väldigt viktigt att arbeta med normer och maktstrukturer i civilsamhällets organisationer. Vi menar att de normer och maktstrukturer som finns internt i organisationerna har stor inverkan på vilka som söker sig till organisationer och känner sig välkomna där. I ageraguiden får organisationer hjälp med att exempelvis ta fram en likabehandlingsplan och att bjuda in till möten på ett tillgängligt och öppet sätt. Vi Unga vill att alla människor ska kunna delta i det civila samhället på lika villkor. När Vi Unga gjorde sin första jämställdhetsmätning på sin egna stämma år 2001 var resultatet sämre än väntat. Då började processen för att förändra strukturerna inom organisationen. Tack vare det är Vi Unga nu också en mer jämställd organisation än vad vi tidigare varit. Vi hoppas att fler vågar vara lika modiga! Vi menar att det är viktigt att som organisation kartlägga sig själv, sina normer och maktstrukturer och att på det sättet ha möjlighet att vara självkritisk i varför till exempel organisationens medlemsbas ser ut på ett visst sätt. Genom självkritik blir viljan till förändring mer rotad i organisationen. Vi tror, att genom att synliggöra makt och normer genom konkreta siffror, blir det svårt att blunda för de strukturer som existerar. Och vi vet att folkrörelser inte är avskärmade från resten av samhällets normer. Vi slutar inte vid ett konstaterande. Inom projektet Mod att mäta har Vi Unga tagit fram en ageraguide, en processledande bok för organisationer som vill arbeta mot diskriminerande strukturer internt i organisationen. ageraguiden handlar om hur maktstrukturer kan synliggöras och om hur vi kan bli medvetna om vilka normer som finns inom våra organisationer. Den handlar också om positiv förändring, om hur normer inte nödvändigtvis måste återskapas och om hur orättvisa maktstrukturer kan bli mer rättvisa. 13. VI UNGA MOD ATT MÄTA VI UNGA MOD ATT MÄTA 14.

10 INFORMATION OM VI UNGA Organisationen Vi Unga är Sveriges bästa barn- och ungdomsorganisation. Alla får bli medlemmar och bilda sina egna klubbar inom vårt förbund, oavsett vem eller vad medlemmarna vill göra på sin fritid. Därför skiljer sig verksamheterna väldigt mycket mellan klubbarna, somliga arrangerar tävlingar, dansar, ser på film, åker skateboard, helt enkelt det medlemmarna själva vill göra. Det finns ingen gräns för vad våra medlemmar får göra, så länge det är alkoholfritt. Gemensamt i Vi Unga är att det är medlemmarna själva som bestämmer över sin fritid. Alla klubbar är organiserade i distrikt. Ett distrikt innefattar oftast ett län. Distrikten finns till för att stötta klubbarna. Bland annat genom läger, utbildningar*, nätverk, kontakter, ekonomi. Exakt vad distrikten ska jobba med bestäms av medlemmarna och klubbarna i det distriktet.distrikten får i sin tur hjälp av en riksorganisation. Riksorganisationen stöttar distrikt och klubbar med de behov som finns. Utbildningar, utvecklingen av demokrati**, förenkling av administration, ekonomi, kontakter, för att nämna några få. Historia Vi Unga bildades Syftet var att skapa verksamhet där ungdomarna själva var ledare och initiativtagare. Målet var att fostra ansvarskännande samhällsmedborgare. Under de 55 år Vi Unga har funnits har organisationen hunnit skriva en enorm historia. Totalt har organisationen haft 1,3 miljoner medlemmar. Vi Unga har varit med och organiserat volleybollen och innebandyn i Sverige. På senare år har även Vi Unga spelat en stor roll för organiseringen av skateboardkulturen. Vi Unga organiserade även Svenska Ungdomsmästerskapen som samlade över skolungdomar runt om i landet i frågesport. Tävlingen utvecklades senare till Vi i femman. * = Läs mer om våra utbildningar på sidorna 5-6 ** = Läs mer om hur Vi Unga utvecklar demokratin på sidorna ÖVER ANTAL UNGDOMAR ENGAGERADE I VI UNGA GENOM ÅREN 7000 UNGDOMAR ENGAGERADE I VI UNGA IDAG 55,9% 44,1% ANTAL KILLAR OCH TJEJER 300 KLUBBAR RUNT OM I SVERIGE 1634 km AVSTÅNDET MELLAN NORDLIGASTE OCH SYDLIGASTE VI UNGA KLUBBEN Våra åsikter Vår organisation är partipolitiskt och religiös obundet. Vi tycker att det är viktigt att alla får vara delaktiga och att det är bra att unga med olika åsikter och bakgrunder får träffas och knyta kontakter. Främlingsfientlighet är alltså inte accepterat inom vårt förbund som bygger på människors lika värde. Vi vill att våra medlemmar ska känna att de kan påverka vår organisation och samhället. Vi anser att unga ska få ökat inflytande i hela samhället. Vår vision: Alla barn och ungdomar ska få utvecklas, känna sig betydelsefulla och ha möjlighet att förverkliga sina idéer. 15. VI UNGA INFORMATION VI UNGA INFORMATION 16.

11 ETT EXEMPEL PÅ HUR DIN DRÖM KAN BLI VERKLIGHET VIA

HUR DIN DRÖM KAN BLI VERKLIGHET VIA SKRYTER

HUR DIN DRÖM KAN BLI VERKLIGHET VIA SKRYTER HUR DIN DRÖM KAN BLI VERKLIGHET VIA SKRYTER Alla barn och ungdomar ska få utvecklas, känna sig betydelsefulla och ha möjlighet att förverkliga sina idéer - Förbundet Vi Ungas vision ÖVER 1 282 883 ANTAL

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Likabehandlingsplan 1.5 för Vi Ungas förbundsnivå. Mars 2013 - augusti 2013

Likabehandlingsplan 1.5 för Vi Ungas förbundsnivå. Mars 2013 - augusti 2013 Likabehandlingsplan 1.5 för Vi Ungas förbundsnivå Mars 2013 - augusti 2013 INNEHÅLL sid LIKABEHANDLINGSPLANENS UPPLÄGG 2 ORDLISTA 3 SYFTE: VARFÖR JOBBAR VI UNGA MED LIKABEHANDLING? 4 UTGÅNGSPUNKTER FÖR

Läs mer

Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2014-2015

Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2014-2015 Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2014-2015 Innehåll INTRODUKTION... 3 VI UNGAS UTBILDNINGSOMRÅDEN... 3 UTBILDNINGSOMRÅDE 1: FÖRTROENDEVALDA... 3 UTBILDNINGSOMRÅDE 2: LEDARSKAP... 4 UTBILDNINGSOMRÅDE

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Almviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Almviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Almviks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5 Detta dokument innehåller beskrivning av vilka arbetsgrupper Förbundet Vi Unga har 2015. Vilka övergripande uppdrag de har och de konkreta arbetsuppgifter de har under året. Dokumentet är ett komplement

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Sveriges villaägare om grannrelationer. Rapport september 2010

Sveriges villaägare om grannrelationer. Rapport september 2010 Sveriges villaägare om grannrelationer Rapport september 2010 Välkommen till villapanelen Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden.

Läs mer

Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2012-2013. Reviderad 2012-01-27

Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2012-2013. Reviderad 2012-01-27 Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2012-2013 Reviderad 2012-01-27 Innehåll INTRODUKTION... 3 VI UNGAS UTBILDNINGSOMRÅDEN... 3 UTBILDNINGSOMRÅDE 1: FÖRTROENDEVALDA... 3 UTBILDNINGSOMRÅDE 2: LEDARSKAP...

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv 2010-06-08:13 Vår vision Alla ska känna sig trygga. Alla ska visa varandra hänsyn och respekt. Alla ska ta ansvar. Alla ska känna en framtidstro. Innehåll 1. Framsida

Läs mer

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge.

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge. 4 35% 3 25% 15% 1 5% bussföretag (*för att bli NTF-godkänd krävs en trafiksäkerhetspolicy, godkänd hastighetsregulator, två eller trepunktsbälte på samtliga platser, alkolås, information om trafiksäkerhet

Läs mer

- Tips för att engagera unga och nya ledare

- Tips för att engagera unga och nya ledare Ledarrekrytering - Tips för att engagera unga och nya ledare Andreas Ingmarsson Robert Josefsson Köping, 2009-04-25 Svenska Bordtennisförbundet Idrottens Hus 114 73 STOCKHOLM Telefon: 08-699 60 00 Fax:

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Främjande insatser Namn Kränkande behandling och ålder

Främjande insatser Namn Kränkande behandling och ålder Parkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision En förskola för alla, där

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Likabehandlingsplan 2.0 för Vi Ungas förbundsnivå Mars 2014 mars 2016

Likabehandlingsplan 2.0 för Vi Ungas förbundsnivå Mars 2014 mars 2016 Likabehandlingsplan 2.0 för Vi Ungas förbundsnivå Mars 2014 mars 2016 Senast reviderad av förbundsstyrelsen 2015-04-12 InnehåLL Likabehandlingsplanens upplägg 2 Ordlista 3 Syfte: Varför jobbar Vi Unga

Läs mer

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Utbildningar och träffar 2015 JANUARI 13 14 Rädda Barnen bevakar FN:s barnrättskommittés utfrågning av den svenska regeringen i Genève Regeringen ansvarar

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo /

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / AIRNEWS #49 April 2014 Futurum I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / INLEDANDE ORD 1 Tanzania, en del av Afrika! En del av min en gång slutade jag fråga saker som jag undrade. livshistora!

Läs mer

ROSA HÄFTET! Vad som ska hända i RBUF nästa år Andra förslag från förbundsstyrelsen Saker som rör samarbetet med Rädda Barnen

ROSA HÄFTET! Vad som ska hända i RBUF nästa år Andra förslag från förbundsstyrelsen Saker som rör samarbetet med Rädda Barnen ROSA HÄFTET! Innehåller punkt 15-23 Vad som ska hända i RBUF nästa år Andra förslag från förbundsstyrelsen Saker som rör samarbetet med Rädda Barnen Här finns förslag på vilka saker RBUF ska göra under

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Svenska kyrkans förskolor.

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Svenska kyrkans förskolor. Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling 2013-2014. Svenska kyrkans förskolor. Likabehandlingsplan 2013. Ansvariga: Förskolechefen och likabehandlingsgruppen. Vision: På våra förskolor ska

Läs mer

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig.

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig. Foto: Tomas Ohlsson Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2016 Utbildningar och träffar 2016 JANUARI 29 30 Planeringsdagar för Distriktet i Västerbotten, Västerbotten Alla som är medlemmar i en lokalföreningsstyrelse

Läs mer

Rapport om ungdomsinflytande

Rapport om ungdomsinflytande Rapport om ungdomsinflytande På förbundsstämman 2009 uppdrogs åt Svenska Scoutförbundet styrelse att ta fram en rapport som visar hur ungdomsinflytandet fungerar idag. I rapporten har även tankar om hur

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys

Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys Kontantinsats Undersökning bland föräldrar och unga om hur de ser på finansieringen av den första bostaden Juni 2015 1 Föräldrarna

Läs mer

Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig!

Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig! Vi satsar på dig som är chef! Framtidsfacket för dig! ST, 2004. Produktion: STs informationsenhet/hellgren Grafisk form. Illustration: Lukas Möllersten. Tryck: EO Grafiska, december 2006. Upplaga: 3 000

Läs mer

Vision 2018 Att bredda och stärka föreningen

Vision 2018 Att bredda och stärka föreningen Vision 2018 Att bredda och stärka föreningen Om visionsdokumentet Syftet med visionsdokumentet är att vara en långsiktig verksamhetsplan som täcker föreningens viktigaste verksamhetsområden men samtidigt

Läs mer

Respondenter med ryggsmärta i minst tre månader och 4/5 övriga symtomkriterier

Respondenter med ryggsmärta i minst tre månader och 4/5 övriga symtomkriterier Respondenter med ryggsmärta i minst tre månader och 4/5 övriga symtomkriterier Jag har ankyloserande spondylit (AS) Jag har återkommande ryggont Jag har inget av ovanstående men skulle vilja veta mer om

Läs mer

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor!

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! 1 Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! Introduktion till artikel 2 i Barnkonventionen Alla barn har samma rättigheter och värde. Inget barn får diskrimineras.

Läs mer

Det här är SEKOs medlemmar

Det här är SEKOs medlemmar Det här är SEKO 1 Det här är SEKOs medlemmar Tåg som kommer i tid, posten hemburen, varma hus, framkomliga vägar och fungerande telefoner. Och så förstås trygg färjetrafik, säkra fängelser och en trevlig

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2011-2012 Inledning På Akvarellens förskola arbetar vi målmedvetet för att motverka alla former av trakasserier, diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Personalkooperativet Sälungens Förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Personalkooperativet Sälungens Förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Personalkooperativet Sälungens Förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika.

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Diskriminering och fördomar Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Om arbetet Vi är två ungdomar som har sommarjobbat med Agenda 21 och folkhälsofrågor under fyra veckor. Som eget arbete valde vi

Läs mer

Rapport projektet En hemlighet känd av många

Rapport projektet En hemlighet känd av många Rapport projektet En hemlighet känd av många Workshop i Göteborg maj 2010 Fredag 7/5 Vi var totalt 29 personer, 12 deltagare, personliga assistenter, medhjälpare och kursledare som samlades på Dalheimers

Läs mer

Bilda klubb på arbetsplatsen

Bilda klubb på arbetsplatsen Bilda klubb på arbetsplatsen Bilda klubb på arbetsplatsen Att ha en egen klubb på arbetsplatsen är det bästa sättet att få vara med och påverka villkoren på jobbet, exempelvis arbetstider och omorganisationer.

Läs mer

Argument för En jämlik organisation

Argument för En jämlik organisation Argument för En jämlik organisation 1 Innehåll Valberedningen är viktig 4 En tillåtande organisation 4 Ska vi kvotera till de beslutande organen? 4 Finns det inga ungdomar i avdelningen och vill inte kvinnorna

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

Key Findings Jobbiga tankar

Key Findings  Jobbiga tankar Key Findings 48 procent av Sveriges unga känner sig antingen oroliga och ångestfyllda eller ledsna och nedstämda vid tanken på framtiden. 21 procent känner inget särskilt och endast 31 procent känner sig

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015 Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling Herrängs förskola 2014/2015 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Vår vision 3. Delaktighet i arbetet med planen 3.1 Barnens delaktighet

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

Välkommen till Vi Ungas rixläger på ÅH! 28 juli - 1 augusti

Välkommen till Vi Ungas rixläger på ÅH! 28 juli - 1 augusti Välkommen till Vi Ungas rixläger på ÅH! 28 juli - 1 augusti Hälsningar från arrangörsgruppen Att få ha privilegiet att arrangera ett sådant stort arrangemang som Rix13 på den allra bästa platsen i Sverige

Läs mer

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 1 Sammanfattning 1 (2) En tredjedel av de svenskar som inte redan är pensionärer

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Havskorallen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Havskorallen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Havskorallen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Provundersökning om dansstatistik

Provundersökning om dansstatistik Provundersökning om dansstatistik Kontaktuppgifter Institutionens/Gruppens/Koreografens namn Postadress Postnummer och ort Kontaktperson Telefonnummer E-postadress Produktion och repertoar 1. Produktioner

Läs mer

Eget företagande och livskvalitet. En undersökning om småföretagares villkor och attityder från Fria Företagare och Visma

Eget företagande och livskvalitet. En undersökning om småföretagares villkor och attityder från Fria Företagare och Visma Eget företagande och livskvalitet En undersökning om småföretagares villkor och attityder från Fria Företagare och Visma Hösten 2013 Eget företagande ger högre livskvalitet Tre av fyra företagare anser

Läs mer

Sunnanängs förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014

Sunnanängs förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014 Sunnanängs förskola Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014 Innehållsförteckning 1. Vision... 3 2. Sunnanängs långsiktiga mål... 3 3. Definitioner och begrepp... 3 4. Grunduppgifter...

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan för Skeppets förskola

Likabehandlingsplan för Skeppets förskola Likabehandlingsplan för Skeppets förskola Alla ska visa varandra hänsyn och respekt Alla ska ta ansvar Alla ska känna en framtidstro Syfte: Planen ska syfta till att främja barnens lika rätt oavsett kön,

Läs mer

Sveriges villaägare om grannar i jul. Rapport december 2009

Sveriges villaägare om grannar i jul. Rapport december 2009 Sveriges villaägare om grannar i jul Rapport december 2009 Välkommen till villapanelen Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden. Det

Läs mer

Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år

Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år Ansvariga

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation. Ungdom Mot Rasism är ett nätverk av antirasister

Läs mer

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna STARTA SCOUTKÅR Så här startar du en lokalförening i Scouterna 2016 Hej! Vad roligt att just du är nyfiken på Scouterna! I det här materialet hittar du information om vad Scouterna är och vilka möjligheter

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016

Verksamhetsplan 2015/2016 Verksamhetsplan 2015/2016 Förbundsstyrelsens förslag till kongressen Inledning I år antar kongressen för första gången en långtidsplan. Den drar upp riktlinjerna för de kommande fem åren och hur vi ska

Läs mer

NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016

NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016 NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016 I detta nyhetsbrev: v Hälsningsgille på AF-Borgen v Många kom för att lära sig om Rädda Barnen på Intro v Infoträffen drog fullt hus v Bli fadder och var med i SMILE v Familj

Läs mer

Handbok för arrangörer

Handbok för arrangörer Handbok för arrangörer Arrangörshandbok - omslag.indd 1 2014-09-17 15:56:31 Handbok för arrangörer hur gör man om man vill arrangera en föreställning eller konsert? Vare sig du är en erfaren arrangör eller

Läs mer

Sveriges villaägare om privatekonomin 2011. Rapport december 2010

Sveriges villaägare om privatekonomin 2011. Rapport december 2010 Sveriges villaägare om privatekonomin 2011 Rapport december 2010 Välkommen till villapanelen Villapanelen är den första oberoende och opolitiska panelen som speglar villaägarnas åsikter inom olika områden.

Läs mer

Inbjudan till konferens. Barns rätt till en trygg fritid

Inbjudan till konferens. Barns rätt till en trygg fritid Inbjudan till konferens Barns rätt till en trygg fritid - fri från kränkningar och övergrepp 28 januari 2016 INBJUDAN: KONFERENS Barns rätt till en trygg fritid - fri från kränkningar och övergrepp Hur

Läs mer

Unga inte lata så vill arbetsgivarna få fler i arbete vers 3 1

Unga inte lata så vill arbetsgivarna få fler i arbete vers 3 1 Unga inte lata så vill arbetsgivarna få fler i arbete -02- vers 1 Om undersökningen: Chefer med personalansvar på företag med fler än tio anställda. 1 respondenter. Genomfördes med webbintervjuer. Genomförd

Läs mer

Introduktion till Vi Unga....för dig som arbetar i Studieförbundet Vuxenskolan.

Introduktion till Vi Unga....för dig som arbetar i Studieförbundet Vuxenskolan. Introduktion till Vi Unga...för dig som arbetar i Studieförbundet Vuxenskolan. VI UNGA Förbundet Vi Unga är Studieförbundet Vuxenskolans fristående ungdomsförbund. Vi samlar tusentals ungdomar över hela

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

FÖRSKOLAN FINGER-BORGENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015/2016

FÖRSKOLAN FINGER-BORGENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015/2016 Stensättarvägen 1 444 53 Stenungsund tel. 844 30 FÖRSKOLAN FINGER-BORGENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015/2016 Innehållsförteckning Ange kapitelrubrik (nivå 1)... 1 Ange kapitelrubrik (nivå 2)... 2 Ange kapitelrubrik

Läs mer

Öka kompetensen genom utbildning. Skapa sociala mötesplatser för hbtq-personer som är i, eller har varit i, asylprocessen.

Öka kompetensen genom utbildning. Skapa sociala mötesplatser för hbtq-personer som är i, eller har varit i, asylprocessen. Göra Plats! består av två delar men har det gemsamma målet att öka stödet och möjligheterna för nyanlända hbtq-personer att få sina rättigheter tillgodosedda, genom: Öka kompetensen genom utbildning. Skapa

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Diagram 1. Andel aktiviteter efter verksamhetsform 2008 Diagram 1. Share of activities by type of activity 2008

Diagram 1. Andel aktiviteter efter verksamhetsform 2008 Diagram 1. Share of activities by type of activity 2008 Diagram 1. Andel aktiviteter efter verksamhetsform 28 Diagram 1. Share of activities by type of activity 28 Annan gruppverksamhet 11% Studiecirklar 44% Kulturprogram 45% Diagram 1. Andel aktiviteter efter

Läs mer

Patienters tillgång till psykologer

Patienters tillgång till psykologer Patienters tillgång till psykologer - en uppföljande kartläggning av landets vårdcentraler 2011 - genomförd av Sveriges Psykologförbund 2011 2011-12-14 Syfte och genomförande Psykologförbundet har gjort

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer