Strategi för att stödja introduktion av elfordon i Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategi för att stödja introduktion av elfordon i Göteborg"

Transkript

1 TN 85/10 TN 98/10 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Diarienummer 1046/10 Trafikant och ITS/Analys Camilla Pärlbäck Telefon E-post: Strategi för att stödja introduktion av elfordon i Göteborg Utifrån Kommunfullmäktiges beslut (GKH 2009 nr 67) föreslår Trafikkontoret, efter inhämtning av synpunkter från Gatubolaget, Göteborg Energi och Göteborg Stads Parkeringsbolag, en strategi för Göteborgs Stads arbete med att stödja introduktionen av elfordon. Vissa åtgärder pekas ut som särskilt viktiga för att Staden ska kunna stärka sin roll som framträdande miljöfordonsstad samt för att bidra till och påskynda den industriella utvecklingen. Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att att att Trafiknämnden antar strategin för att stödja en introduktion av elfordon i Göteborg, Trafiknämnden hemställer hos Kommunfullmäktige att anta strategin för hela Göteborgs Stad, Trafiknämnden ger Trafikkontoret i uppdrag att utarbeta en tidsatt och kostnadsberäknad handlingsplan med aktiviteter enligt den föreslagna strategin. Sammanfattning Laddinfrastruktur Staden skall verka för att laddinfrastruktur byggs ut på ett ändamålsenligt sätt. Fordonsinköp Göteborgs Stad skall medverka aktivt vid introduktion av ny teknik för eldrift i vägfordon, exempelvis genom inköp/leasing av fordon. 1(7)

2 Egna inköp av elbilar, demonstrationsprojekt och upphandlingar av kollektivtrafik eller transporttjänster med eldrivna fordon skall inriktas på produkter från etablerade leverantörer med bra prestanda och goda trafiksäkerhetsegenskaper. Samverkan Stadens gemensamma insatser kring elfordon samordnas av Trafikkontoret. Staden satsningar skall vara samordnade. Staden bör därför samverka i etablerade nätverk med fordonstillverkare, konsultbransch, forskningsorgan och energibolag för att investeringarna ska göra nytta. Lokala incitament och offentlig upphandling Lokala incitament kommer sannolikt att vara av betydelse för en snabb introduktion, detta kan till exempel avse krav vid upphandling av transporttjänster samt parkeringsförmån för eldrivna fordon. Innovation och beteendepåverkan Elbilar innehåller ny teknik och används därför på ett annat sätt än traditionella bilar. För att främja introduktionen av elfordon är det därför viktigt att tillhandahålla information och kunskap om elfordon till köpare och intresserad allmänhet. Ekonomiska konsekvenser I det korta perspektivet ryms Trafikkontorets kostnader inom befintlig ram för Ekonomiska konsekvenser på lång sikt kommer att framgå av den handlingsplan som skall utarbetas. Jan Rinman tf Trafikdirektör Ma-Lou Wihlborg Avdelningschef Trafikant och ITS/Analys Bilagor Bilaga 1. Kunskapsunderlag elfordon Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 2(7)

3 Ärendet Inledning Trafiknämnden har fått i uppdrag av Kommunfullmäktige att samordna arbetet med introduktion av eldrivna fordon och laddplatser i staden 1. Trafikkontoret samarbetar idag med flera förvaltningar och kommunala bolag för att underlätta introduktionen av miljöanpassade fordon, bland annat elfordon. Trafikkontoret har nu tagit fram ett förslag till övergripande strategi för hur Göteborgs Stad skall arbeta med att stödja introduktionen av elfordon. Under framtagandet av strategin har synpunkter inhämtats från Gatubolaget, Göteborg Energi och Göteborgs Stads Parkeringsaktiebolag. Denna strategi är tänkt att utgöra en plattform så att alla aktörer kan sträva åt samma håll och att Stadens investeringar sammantaget ger största möjliga nytta. Strategin pekar ut en inriktning från 2010 med inriktning mot Under denna period kommer elfordon att finnas tillgängliga i mindre omfattning och befinna sig i en introduktionsfas. Offentligt stöd kan då vara en viktig faktor för att påskynda introduktionstakten på fordonsmarknaden. Fem strategiska områden där Staden kan göra skillnad Trafikkontoret har identifierat fem områden som särskilt viktiga om Staden vill stimulera en introduktion av elfordon och laddhybrider. Dessa områden beskrivs nedan. Laddinfrastruktur Sätt inledningsvis upp ett fåtal strategiskt valda publika laddpunkter för att tydliggöra ambitionen att medverka i en introduktion av elfordon. Stöd en viss utbyggnad av laddpunkter för testflottor med elbilar där så behövs. Ta hänsyn till behovet av en framtida tillgång på laddpunkter med planering och tillståndsgivning av nybyggnationer, bygglovsärenden etc. Bevaka det långsiktiga behovet av offentlig laddinfrastruktur. För att underlätta användande av batteri-elbilar i en introduktionsfas bör Staden stödja utvalda projekt för laddinfrastruktur. Det kan exempelvis handla om insatser vid ett urval arbetsplatser inom ramen för elbilsprojekt som vi i kommunen medverkar i och där laddning behöver underlättas. 1 Sammanträdesdatum , 15 Dnr 0874/08 Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 3(7)

4 Det kan också handla om att stödja utbyggnad av ett mindre antal offentliga laddpunkter vid centrala parkeringsplatser som kan nyttjas av demonstrationsflottor. Det är viktigt att Staden analyserar behovet av framtida laddpunkter i planärenden och vid utformning av gatumark och parkeringsytor. Här bör kommunala förvaltningar samverka med energibolag och företag som disponerar parkeringsytor. Däremot skall Staden i dagsläget inte aktivt stödja en bred utbyggnad av offentligt finansierade laddpunkter vid exempelvis affärscentra, parkeringsplatser eller i gatumiljö. En sådan satsning skulle inte nämnvärt påverka antalet elfordonsanvändare, eftersom det inte är detta utan merkostnader för batterilagring och fordon som är de största hindren för introduktionen av elbilar. I framtiden kan det uppstå ett större behov av publika laddpunkter. Därför behöver Staden bevaka utvecklingen så att laddinfrastrukturen utvecklas i rätt takt. Det kan i framtiden även bli aktuellt att samverka med kranskommuner och Västtrafik om laddinfrastruktur, exempelvis på pendelparkeringar. Fordonsinköp Erbjud någon form av ekonomiskt stöd till kommunala aktörer som vill köpa eller hyra eldrivna transportfordon och tjänstebilar. Gör inköp av eller hyr elfordon till kommunflottan i samverkan med fordonstillverkare eller energibolag. Företrädesvis skall fordon som kan anses vara nära kommersialisering prioriteras. Detta innebär att enstaka efterkonverterade fordon, eller nischprodukter från aktörer som inte deltar aktivt i utvecklandet av ny teknik för eldrift i fordon bör undvikas. Samordna satsningar i fordon och infrastruktur med nationella samverkansprojekt, företrädesvis sådana som har stöd av nationella myndigheter. De elfordon som ingår i Stadens flotta ska ha bra fordonsprestanda och uppfylla samma trafiksäkerhetskrav som motsvarande konventionella bilar. Staden skall under perioden köpa in, leasa eller låna ett begränsat antal batteri-elbilar och laddhybrider. De resurser som finns tillgängliga skall samlas så att investeringarna görs så stor nytta som möjligt. Exempelvis kan visst bidrag ges för merkostnaden till verksamheter där det vore lämpligt att ha en eldriven provflotta. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 4(7)

5 Eftersom elfordon är betydligt dyrare än vanliga bilar bör inköpen styras till produkter som bidrar till teknikutveckling. Det görs bäst genom att välja ut fordon i samverkan med tillverkare, teknikkonsulter, energibolag eller högskola (se nästa punkt). Syftet är att stödja industriell förserieproduktion där eldrivlinan från början integreras i fordonslösningen. På så vis kan Stadens investeringar ha en reell chans att påskynda teknikutvecklingen. Staden kan medverka i projekt som syftar till att studera förarbeteende och behovet av framtida laddinfrastruktur. Sådana projekt kan exempelvis studera vilken batterikapacitet som är optimal hos olika användargrupper. Eftersom batterikostnaden är betydande så kommer tillverkarna troligen att behöva hitta avvägningspunkter mellan körsträcka och driftekonomi som baseras på användargruppers behov. I sådana projekt kan Staden vara en viktig medaktör. Användare bör då väljas noggrant för att säkerställa tillförlitliga mätdata om energiåtgång, driftsäkerhet etc. En förutsättning för finansiell medverkan är dock att projekten bygger vidare på erfarenheterna från elbilsprojektet på 1900-talet, där mycket värdefull kunskap redan finns. Kommunen ska undvika att investera i efterkonvertering av traditionella fordon till eldrift, eller i fordon som tillverkas vid sidan av etablerade biltillverkare. Ett elfordon kan tyckas likvärdigt oavsett vem som tillhandahåller tekniken, men så länge elbilsinköp är förknippade med betydande merkostnader bör investeringar styras mot teknik som utvecklas i riktning mot en framtida bredare introduktion. Så som teknikläget är för närvarande krävs att etablerade tillverkare av fordon och batterier etc. medverkar aktivt för att en kommersialisering ska komma till stånd. Inköp av enstaka ombyggda bilar, eller udda modeller som inte utvecklas inom fordonsindustrin, bidrar sannolikt inte till det. En del eldrivna modeller som introduceras de närmaste åren kan befaras ha betydligt sämre krocksäkerhetsprestanda än traditionella bilar. Det finns inget skäl för kommunen att åsidosätta trafiksäkerhetskrav bara för att en bil går på el. Begränsad körsträcka och lång laddtid kan accepteras, men inte dålig säkerhet, körupplevelse eller komfort. Om Staden investerar i osäkra elbilar kan detta i själva verket motverka introduktionen. Det finns då en risk att omvärlden uppfattar elbilar som tekniskt undermåliga eller trafikfarliga. Samverkan Stadens insatser kring elfordon samordnas av Trafikkontoret i samarbete med övriga berörda förvaltningar och kommunala bolag. Kommunala organisationer kan delta med förar- och fordonstester i flottförsök etc. Samarbeten med parter utanför Göteborgs Stad bör huvudsakligen ske inom redan etablerade samverkansprojekt. Kommunens arbete med att stödja en introduktion av eldrivna fordon utgör en naturlig fortsättning på kommunens miljöfordonsprojekt. Trafikkontoret Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 5(7)

6 samordnar arbetet i samarbete med bl.a. Miljöförvaltningen, Gatubolaget, Göteborg Energi, Renova och Parkeringsbolaget. Kommunala organisationer kan också samverka kring projekt som syftar till att öka användningen av elcyklar eller skotrar med eldrift. När kommunen samarbetar med industri, teknikkonsulter, energibolag och högskola bör det i första hand ske inom ramen för etablerade nätverk där relevanta aktörer samlats. Projekt som stöds av Energimyndigheten är också viktiga att delta i. Utvecklingen av elfordon under 2010-talet kommer i hög grad att styras av samverkansprojekt. Genom att medverka i sådana projekt ökar sannolikheten för att Göteborgs insatser bidrar till att öka takten i introduktionen av elfordon. Kommunala bolag kan också göra investeringar i elfordon och laddinfrastruktur på egen hand. Det sker då inom ramen för deras ordinarie kommersiella verksamhet. Om bolagens investeringar syftar till att påskynda marknadsutvecklingen bör de samordnas med kommunens övriga verksamheter och ligga i linje med kommunens strategi. Kommunen kan också samverka med andra fordonsanvändare. Det kan handla om företag med hög miljöprofil som vill investera i elbilar som en del av sin miljöstrategi. Det kan också handla om företag som satsar på lånesystem eller bilpoolsupplägg där elbilar kan ingå. Lokala incitament och offentlig upphandling Se över möjligheterna att skapa lokala incitament för eldrivna fordon och laddhybrider under en första introduktionsfas, detta kan exempelvis avse någon form av parkeringsförmån. Ställ krav på avgasfria eller eldrivna leveransfordon vid upphandling av transporttjänster i takt med att sådana finns tillgängliga. Parkeringsförmåner för elbilar kan vara en viktig lokal stimulans. Det visar dagens p-förmån för miljöbilar som bidragit till en snabb ökning av antalet miljöbilar. Om nuvarande p-tillstånd för miljöbilar förändras kan det vara motiverat att fortsätta ge parkeringsförmåner för elfordon och laddhybrider ytterligare några år. Sådana lokala incitament är viktiga för fordon som har betydande merkostnader i en introduktionsfas. Att ställa miljökrav vid upphandling av transporttjänster är ett mycket effektivt sätt att öka användningen av fordon med bra miljöprestanda. Stadens upphandlande enheter skall bevaka utbudet av ändamålsenliga eldrivna fordon för exempelvis kollektivtrafik, godsdistribution, taxi, bud och färdtjänst. Dessutom skall krav ställas på transporttjänster med utsläppsfria fordon i takt med att sådana finns tillgängliga. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 6(7)

7 Innovation och beteendepåverkan Underlätta etableringen av bilpooler med eldrivna fordon. Tillhandahåll information och kunskapsstöd om elfordon till köpare och intresserad allmänhet. Elbilar innehåller ny teknik och används därför på ett annat sätt än traditionella bilar. En förutsättning för att de ska få ett bredare genomslag är då att köpare och användare blir bekanta med tekniken och attraheras av den. Staden kan bidra till att användare får egen erfarenhet av elfordon genom att underlätta introduktionen av pooler med elfordon i samband med planärenden och elinstallationer. Elfordon är nya och okända för de flesta användare. Ett sätt att hjälpa företag, organisationer och allmänhet att hitta rätt i utbudet och ta ställning till om elfordon är ändamålsenliga kan vara att tillhandahålla neutral information exempelvis på Internet om fordon, laddställen, teknik och prestanda. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 7(7)

Elbilsstrategi. helsingborg.se. Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.

Elbilsstrategi. helsingborg.se. Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg. SID 1(5) Elbilsstrategi Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(5) Helsingborgs stads styrdokument Aktiverande syftar

Läs mer

Elbilar och Laddhybrider

Elbilar och Laddhybrider Elbilar och Laddhybrider Preliminärt förslag för att underlätta introduktionen av elbilar och laddhybrider i Sverige Greger Ledung Energimyndigheten Bakgrund Regeringen har givit Energimyndigheten uppdraget

Läs mer

Om laddstolpar. Motion (2015:47) från Lars Jilmstad (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Om laddstolpar. Motion (2015:47) från Lars Jilmstad (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2015-10-21 Handläggare Monica Fredriksson 08-508 262 18 Till Trafiknämnden 2015-12-10 Om laddstolpar. Motion (2015:47) från Lars Jilmstad (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

Plan för laddinfrastruktur

Plan för laddinfrastruktur Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Plan för laddinfrastruktur för elfordon Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Vattenfalls och Stockholms Stads mobiliseringsinitiativ. En kraftsamling för att göra Sverige till ett föregångsland för elbilar och laddhybrider

Vattenfalls och Stockholms Stads mobiliseringsinitiativ. En kraftsamling för att göra Sverige till ett föregångsland för elbilar och laddhybrider Vattenfalls och Stockholms Stads mobiliseringsinitiativ En kraftsamling för att göra Sverige till ett föregångsland för elbilar och laddhybrider Varför har Vattenfall och Stockholms stad tagit detta initiativ?

Läs mer

Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur

Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur Stadsbyggnadsnämnden 2017-12-22 Stadsbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen TSN/2017:68 1 (2) Torshälla stads nämnd Yttrande över motion - Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få

Läs mer

Svar på fråga från Martin Schilke (L) om statusuppdatering av utbyggnad av laddmöjligheter för elfordon

Svar på fråga från Martin Schilke (L) om statusuppdatering av utbyggnad av laddmöjligheter för elfordon TN-Information Trafiknämnden 2018-03-13 2018-04-23 Specialist- och sakområden Peggy Magnusson Telefon 031-368 25 68 E-post: peggy.magnusson@trafikkontoret.goteborg Utfärdat 2018-02-04 Diarienummer 2512/17

Läs mer

Framtidens transporter sker med biogas och el

Framtidens transporter sker med biogas och el E.ON Sustainable Mobility Framtidens transporter sker med biogas och el Hållbara transporter kräver ett helhetsgrepp Sustainable Mobility är vår satsning på hållbara transportlösningar. De utgörs av de

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Motion om laddinfrastruktur

Motion om laddinfrastruktur KF 28:1 KF 28:2 KF 28:3 KF 28:4 ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:517-034 2016-03-31 1/3 Motion om laddinfrastruktur Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen,

Läs mer

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden!

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! 2 Det är dags att gå över el till! Försäljningen av elfordon och laddhybrider har det senaste året tagit fart på riktigt. De senaste 12 månaderna

Läs mer

Demonstrationsprogram för elfordon. Linda Rinaldo och Erik Svahn

Demonstrationsprogram för elfordon. Linda Rinaldo och Erik Svahn Demonstrationsprogram för elfordon Linda Rinaldo och Erik Svahn Allt började 2009 med en KAMEL Kunskapsunderlag Angående Marknaden för Elfordon och Laddhybrider Programmets vision Satsningarna ska underlätta

Läs mer

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Datum 2019-05-31 Dnr 2019-002210 Sida 1(2) Peter Krahl Rydberg, 033-35 30 11 peter.krahl.rydberg@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Förslag till beslut:

Läs mer

Dags för sverige att ta ledartröjan. så når vi en miljon elbilar år 2030

Dags för sverige att ta ledartröjan. så når vi en miljon elbilar år 2030 Dags för sverige att ta ledartröjan så når vi en miljon elbilar år 2030 Så kan Sverige nå en miljon elbilar 2030 Sverige har som mål att minska utsläppen i transportsektorn med 70 % till år 2030. För att

Läs mer

LaddinfraÖst. Tillsammans sätter vi fart på elfordonsutvecklingen www.laddinfraost.se. Jakob.lagercrantz@equest.se

LaddinfraÖst. Tillsammans sätter vi fart på elfordonsutvecklingen www.laddinfraost.se. Jakob.lagercrantz@equest.se LaddinfraÖst Tillsammans sätter vi fart på elfordonsutvecklingen www.laddinfraost.se Jakob.lagercrantz@equest.se FFF utredningen betonar mångfald 140 120 100 Energianvändning (TWh) 80 60 40 20 Trafiksnålt

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö Tid: 2016-02-19 13:00-16:30 Plats: 9 RJL 2016/79 Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Utbyggnad av infrastruktur för laddstolpar Beslut Nämnden

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr 2017-11-13 Sida 1 (5) Handläggare Tomas Nitzelius 08-508 260 42 Till Trafiknämnden 2017-12-14 Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Förslag till beslut

Läs mer

Motionssvar - Motion om laddinfrastruktur

Motionssvar - Motion om laddinfrastruktur MOTIONSSVAR SID 1(2) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande 2016-09-15 LS-LED16-0885-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S Motionssvar - Motion om laddinfrastruktur

Läs mer

Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad

Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad Utlåtande 2015:125 RV (Dnr 135-1148/2015) Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Förslag till Uppdaterad miljölastbilsdefinition

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet PM 2010: RII (Dnr 001-1303/2010) Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande 1.

Läs mer

Åtgärder för att nå ett fossilfritt Göteborg tjänsteresor, fossilfria drivmedel och transporter

Åtgärder för att nå ett fossilfritt Göteborg tjänsteresor, fossilfria drivmedel och transporter Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 119 Åtgärder för att nå ett fossilfritt Göteborg tjänsteresor, fossilfria drivmedel och transporter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande

Läs mer

Strategisk Planering

Strategisk Planering TN /11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2011-10-03 Diarienummer 0742/01 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon 031-368 25 44 E-post: urban.ledin@trafikkontoret.goteborg.se Reviderade krav på arbetsmaskiner

Läs mer

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) IDN 2016-09-20 2016-09-06 Handläggare Bo Andersson Telefon: 08-508 28 374 Till Idrottsnämnden Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen

Läs mer

Elbilar är roliga att köra! Stockholms stads elbilsarbete - från 1994 till idag... Eva Sunnerstedt, City of Stockholm. Electric Vehicles are fun! Try!

Elbilar är roliga att köra! Stockholms stads elbilsarbete - från 1994 till idag... Eva Sunnerstedt, City of Stockholm. Electric Vehicles are fun! Try! Stockholms stads elbilsarbete - från 1994 till idag... Eva Sunnerstedt, City of Stockholm Elbilar är roliga att köra! Electric Vehicles are fun! Try! 1 Electric Vehicles are fun! Try! 2 From Evolution

Läs mer

En analys av Elbilsla get i Go teborg

En analys av Elbilsla get i Go teborg Skandinaviskt Elbilssekretariat En analys av Elbilsla get i Go teborg Sammanfattning Sverige ska, enligt de mål som är antagna nationellt, vara klimatneutralt år 2050. Redan år 2030 ska landet ha en fossiloberoende

Läs mer

Demonstrationsprogram. för Elfordon 2011-2015. Erfarenheter hittills 2011-10-24. Magnus Henke -Energimyndigheten

Demonstrationsprogram. för Elfordon 2011-2015. Erfarenheter hittills 2011-10-24. Magnus Henke -Energimyndigheten Demonstrationsprogram för Elfordon 2011-2015 Erfarenheter hittills 2011-10-24 Magnus Henke -Energimyndigheten Mål för energiforskningen att bygga upp sådan vetenskaplig och teknisk kunskap och kompetens

Läs mer

Effekter av storskalig elektrifiering och stadens roll. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Effekter av storskalig elektrifiering och stadens roll. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Sida 1 (7) 2019-03-26 Handläggare Mikael Ranhagen Trafikplanering Telefon: 08-508 26 390 Monica Fredriksson Tillstånd Telefon: 08-508 26 218 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Bilpool för tjänstebilar

Bilpool för tjänstebilar 1(5) Kommunstyrelsen 2014-05-26 Bilpool för tjänstebilar Ärendet Kommunens tjänstebilar (bilar som används i tjänsten) hanteras av respektive förvaltning. Endast ett fordon klarar de miljökrav som är beslutade

Läs mer

Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira!

Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira! 1 Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira! 2 Kommunstyrelsen beslut att 1. Staden antar som långsiktigt mål att konventionella fordon i stadens fordonspark, så långt

Läs mer

Svar på motion om fossilfri fordonsflotta

Svar på motion om fossilfri fordonsflotta KF 25:1 ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2016:268-034 2017-01-12 1/1 KF 25:2 Svar på motion om fossilfri fordonsflotta Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen,

Läs mer

TIPS OCH RÅD OM LADDINFRASTRUKTUR. Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING

TIPS OCH RÅD OM LADDINFRASTRUKTUR. Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Tips och råd om laddinfrastruktur FÖR DIG SOM VILL INSTALLERA LADDSTATION I DIN BOSTADSRÄTTSFÖRENING Tips och råd till dig som vill installera laddstation i din bostadsrättsförening Förberedelser För att

Läs mer

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1./646-2016 Sida 1 (5) 2016-08-29 Handläggare Anna Björklund Telefon: 076-825 08 39 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

GENOMFÖRANDEPLAN FÖR ATT GÖRA JÄRFÄLLA KOMMUNS FORDONSFLOTTA FOSSILFRI

GENOMFÖRANDEPLAN FÖR ATT GÖRA JÄRFÄLLA KOMMUNS FORDONSFLOTTA FOSSILFRI GENOMFÖRANDEPLAN FÖR ATT GÖRA JÄRFÄLLA KOMMUNS FORDONSFLOTTA FOSSILFRI 2018-2025 Mattias Larsson Februari 2018 2018-01-17 1 (7) Innehåll GENOMFÖRANDEPLAN FÖR ATT GÖRA JÄRFÄLLA KOMMUNS FORDONSFLOTTA FOSSILFRI

Läs mer

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart 8. STOHAB 2017-11-21 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart Bakgrund Av ägardirektiv till Stockholms Hamn AB 2017-2019 framgår bl.a. att Hamnen ska medverka

Läs mer

Lägesrapport Elbilsupphandlingen

Lägesrapport Elbilsupphandlingen MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-03-17 Handläggare: Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-04-12 P. 17 Förvaltningens förslag till

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Styrelsehandling 15 Utfärdat 16-11-10 Diarienummer 0218-16 Marknad & Affärsutveckling Carina Bergsten Telefon 0722-557990 E-post: carina.bergsten@p-bolaget.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus

Läs mer

Er storregionala samverkansorganisation. - Vi har kunskapen, stärker samverkan mellan regionala aktörer och underlättar övergången till fossilfrihet.

Er storregionala samverkansorganisation. - Vi har kunskapen, stärker samverkan mellan regionala aktörer och underlättar övergången till fossilfrihet. Er storregionala samverkansorganisation - Vi har kunskapen, stärker samverkan mellan regionala aktörer och underlättar övergången till fossilfrihet. Utmaningen Vad är teknikneutralitet? Vi satsar på teknikneutralt

Läs mer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer

Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer Fastighetsägare i framkant Satsa på elfordonen sätt upp laddstationer 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet elfordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2010-08-24\dagordning\tjänsteutlåtande\20.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-08-10 Eva Sunnerstedt Projektledare

Läs mer

trafik&miljöfordon Hans Adolfsson, Parkeringsbolaget:

trafik&miljöfordon Hans Adolfsson, Parkeringsbolaget: Nyhetsbrev nr4. 2012 I samverkan mellan Gatubolaget, Renova, Parkeringsbolaget, Miljöförvaltningen, Göteborg Energi och Trafikkontoret trafik&miljöfordon Hans Adolfsson, Parkeringsbolaget: Handlar parkering

Läs mer

Deltagande i EU projektet EV-EXPAND

Deltagande i EU projektet EV-EXPAND Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-19 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27 p.25 Förslag till beslut: Uppdra

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies

Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies OMSLAGSFOTO:DIGITALSTUDION Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies Stadens nämnder och bolag skall upprätta riktlinjer för resande omfattande såväl resande

Läs mer

Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen

Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen Laddstationen er bästa affär Bli laddad nu kommer elfordonen 2 elfordonen kommer är ni? redo De senaste 12 månaderna har antalet efordon ökat med över 140 procent i Sverige. Överallt dyker nya laddstationer

Läs mer

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag TN 355/16 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2016-10-27 Diarienummer 1318/15 Dagliga leveranser Malin Schöldstein Telefon 031-368 23 10 E-post: malin.scholdstein@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Redovisning av uppdrag att initiera en el-bilpark i kommunen

Redovisning av uppdrag att initiera en el-bilpark i kommunen Tjänsteutlåtande 0 Österåker S«Samhällsb/ggnadsförvaltningen Kristina Eriksson Datum 2014-10-20 Dnr KS 2013/0103-410 Till Kommunstyrelsen Redovisning av uppdrag att initiera en el-bilpark i kommunen Beslutsförslag

Läs mer

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare FFI Transporter, mobilitet och tillgänglighet har stor betydelse för livskvalitet och tillväxt. För en fortsatt positiv samhällsutveckling måste transportlösningarna även vara säkra och miljömässigt hållbara.

Läs mer

Svar på motion "Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna ska få en väl fungerande laddinfrastruktur"

Svar på motion Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna ska få en väl fungerande laddinfrastruktur Kommunstyrelsen 2018-03-26 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2017:581 Anna Lindén 016-710 15 10 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion "Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna

Läs mer

Vattenfall och Design open?

Vattenfall och Design open? Vattenfall och Design open? 20090528 Göteborg Camilla Feurst Information It is possible to replace the image on the dividing slide if desired (menu command Insert > Picture > From File ). Afterwards, set

Läs mer

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15

PROTOKOLL 14 (27) Sammanträdesdatum 2013-10-15 PROTOKOLL 14 (27) KS 148 Dnr 2013/KS214 400 Remiss - Regional strategi och handlingsplan för biogas för Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Biogas Sydost har kommit in med förslag till regional strategi

Läs mer

Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012

Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012 Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012 Handlingsplan för en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 Henrik Wingfors Svensk Energi - Elbranschens samlade röst Innehåll Målet Scenarier och

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

107 Svar på motion Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur (KSKF/2017:581)

107 Svar på motion Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur (KSKF/2017:581) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-05-08 Sida 1(2) 107 Svar på motion Upprätta en ambitiös strategi för hur Eskilstuna kommun ska få en väl fungerande laddinfrastruktur (KSKF/2017:581)

Läs mer

Transportutmaningen om att enbart köpa och utföra fossilfria inrikestransporter senast 2030

Transportutmaningen om att enbart köpa och utföra fossilfria inrikestransporter senast 2030 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Jenny Ivner 2018-10-29 Dnr: RS 2018-469 Regionstyrelsen Transportutmaningen om att enbart köpa och utföra fossilfria inrikestransporter senast 2030 Bakgrund Fossilfritt

Läs mer

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117

Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-12-01 298 Motion om utökat antal solcellspanelladdare för elbil. (AU 299) KS 2014-117 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2010-12-22 Maria Sandqvist maria.sandqvist@teknikforetagen.se 08-782 09 30 Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Sammanfattning

Läs mer

D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland

D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland D.3.1.c Sammanfattning av Affärsplan för främjande av elbilar och laddinfrastruktur I Östergötland Projekttitel: Främjande av elbilar och dess infrastruktur Plats: Östergötland Submission date: 2016-01-

Läs mer

Förutsättningar för laddgator för normalladdning. Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige

Förutsättningar för laddgator för normalladdning. Redovisning av uppdrag från kommunfullmäktige Sida 1 (10) 2016-11-15 Handläggare Monica Fredriksson Tillståndsavdelningen Telefon: 08-508 262 18 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-12-13 Eva Sunnerstedt Miljöbilar i Stockholm

Läs mer

Energimyndigheten. Yttrande angående Transportstyrelsens rapport Miljözoner för lätta fordon BESLUT 1 (6)

Energimyndigheten. Yttrande angående Transportstyrelsens rapport Miljözoner för lätta fordon BESLUT 1 (6) Energimyndigheten Avdelningen för forskning och innovation Enheten för hållbar transport Anders Lewald 016-544 20 60 anders.lewald@energimyndigheten.se BESLUT 1 (6) Datum Diarienr Ert datum Ert dnr 2016-12-12

Läs mer

Elbil2020 Demostad för elfordon

Elbil2020 Demostad för elfordon Elbil2020 Demostad för elfordon Sten Bergman, Elbil2020 HS2020 Att förnya en ny stad Ett medborgarinitiativ i samarbete med företag, forskare och myndigheter En inkubator - utvecklar vision, idéer och

Läs mer

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M).

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M). Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-02 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-05-17 p. 18 Laddstationer för elcyklar.

Läs mer

Redovisning av uppdrag att initiera en el-bilpark i kommunen. Beslutsunderlag Samhällsbyggnads förvaltningens tjänsteutlåtande daterat 2014-10-20.

Redovisning av uppdrag att initiera en el-bilpark i kommunen. Beslutsunderlag Samhällsbyggnads förvaltningens tjänsteutlåtande daterat 2014-10-20. Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-1 1-12 å. AU 9:8 Dnr. KS 2013/0103-410 Redovisning av uppdrag att initiera en el-bilpark i kommunen Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

Volvo Cars Electrification Strategy

Volvo Cars Electrification Strategy Förutsättningar för svenska biltillverkare i jämförelse med europeiska konkurrenter på elbilsområdet Volvo Cars Electrification Strategy Paul Gustavsson Director of Electrification Strategy at Volvo Cars

Läs mer

Introduktion av biodrivmedel på marknaden

Introduktion av biodrivmedel på marknaden 2002-01-25 Till Näringsdepartementet Att: Lars Guldbrand 103 33 Stockholm Status Introduktion av biodrivmedel på marknaden Myndighetsgruppens rekommendationer Föreliggande dokument kommer ytterligare att

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

Göteborgs Stads plan för miljöfordonsarbete, fordonspooler och stöd till introduktion av elfordon

Göteborgs Stads plan för miljöfordonsarbete, fordonspooler och stöd till introduktion av elfordon Göteborgs Stads plan för miljöfordonsarbete, fordonspooler och stöd till introduktion av elfordon Beslutad i Kommunfullmäktige 2017-01-26 Bilagor: Göteborgs Stads trafiksäkerhetskrav på fordon Beslutade

Läs mer

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar (Upphandlingspolicy)

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar (Upphandlingspolicy) Miljöförvaltningen Verksamhetsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-14 Handläggare Anna Jarl Telefon: 08-508 28 179 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-06-18 p 9 Remiss från Kommunstyrelsen Dnr

Läs mer

Förlängning av den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar

Förlängning av den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Förlängning av den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar Februari 2016 1 Sammanfattning I promemorian föreslås att

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen

Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 18 februari 2013 Naturskyddsföreningens dnr: Näringsdepartementets dnr: N2013/675/TE Naturskyddsföreningens remissvar på förslag till

Läs mer

Strategi för elbilar och laddhybrider.

Strategi för elbilar och laddhybrider. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN SID 1 (7) 2009-08-26 Handläggare: Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2009-09-17 Strategi för elbilar och laddhybrider.

Läs mer

Hyper Bus Laddbussen Hybrid and Plug-in ExtendedRange Bus system

Hyper Bus Laddbussen Hybrid and Plug-in ExtendedRange Bus system Hyper Bus Laddbussen Hybrid and Plug-in ExtendedRange Bus system Fältprov av laddhybridbussar i Göteborg 2013-09-03, tf projektledare, BRG Om Projektet Projektperiod sept 2011 höst 2014 Totalbudget 32

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-18 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2013-06-13 Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer

Klimatklivet - beräkna utsläppsminskning för publika laddningsstationer

Klimatklivet - beräkna utsläppsminskning för publika laddningsstationer BERÄKNA UTSLÄPPSMINSKNING FÖR PUBLIKA LADDNINGSSTATIONER INOM Klimatklivet - beräkna utsläppsminskning för publika laddningsstationer Dokumentet innehåller verktyg för beräkning av utsläppsminskning för

Läs mer

Laddstationer för elfordon. Förslag på inriktning med sikte på 2030 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Antagen av fullmäktige

Laddstationer för elfordon. Förslag på inriktning med sikte på 2030 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Antagen av fullmäktige DIARIENUMMER KS 016.40 017-01-1 S T RATEGI SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 017 Laddstationer för elfordon Förslag på inriktning med sikte på 030 Antagen av fullmäktige 017-03-13 5 Laddstationer för elbilar

Läs mer

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén

2016-02-28. Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening. Daniel Norlén 2016-02-28 Elbilsutredning Noreens samfällighetsförening Daniel Norlén Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte och målsättning... 2 1.3 Metod... 2 2. Allmänt om elbilar... 3

Läs mer

Din partner för hållbara mobilitetstjänster

Din partner för hållbara mobilitetstjänster Din partner för hållbara mobilitetstjänster Vi är mycket mer än ett parkeringsbolag Vi var först ut i Sverige med många hållbara mobilitetstjänster i parkeringsanläggningar. I flera fall är vi även ledande

Läs mer

Framtida inriktning för färdtjänsten

Framtida inriktning för färdtjänsten Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, kompetenscenter vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Jazmine Hjorth Telefon: 08-508 25 640 Till Socialnämnden 2016-08-23

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Publik laddinfrastruktur i Stockholm Utvärdering

Publik laddinfrastruktur i Stockholm Utvärdering Sida 1 (9) 2018-03-22 Handläggare Trafikkontoret Monica Fredriksson Tillstånd Telefon: 08-508 262 18 Till Trafiknämnden 2018-06-14 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-06-12 Eva Sunnerstedt Miljöbilar i

Läs mer

Handling 2016 nr 225. Göteborgs Stads plan för miljöfordonsarbete, fordonspooler och stöd till introduktion av elfordon

Handling 2016 nr 225. Göteborgs Stads plan för miljöfordonsarbete, fordonspooler och stöd till introduktion av elfordon Handling 2016 nr 225 Göteborgs Stads plan för miljöfordonsarbete, fordonspooler och stöd till introduktion av elfordon Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Hur resonerar nybilsköparna av icke miljöbilar?

Hur resonerar nybilsköparna av icke miljöbilar? Hur resonerar nybilsköparna av icke miljöbilar? En intervjustudie med privatbilister och förmånsbilister, samt några leasingbolag 2014-05-02 FÖRORD Miljöförvaltningen i Stockholm stad vill ha ett underlag

Läs mer

Laddfordon och laddinfrastruktur. Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018

Laddfordon och laddinfrastruktur. Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018 Laddfordon och laddinfrastruktur Martina Wikström Energimyndigheten Jönköping, 10 april 2018 Mot noll nettoutsläpp i transportsektorn Antal laddfordon Laddfordon i Sverige 60000 Laddfordon i Sverige Största

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:16 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna Föredragande landstingsråd: Anna Kettner Ärendet Motionären föreslår att alla

Läs mer

Riktlinje för persontransport i tjänst

Riktlinje för persontransport i tjänst Riktlinje för persontransport i tjänst Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2018-05-28 Riktlinje för persontransporter i tjänst Kommunfullmäktige 2018-05-28 2 (6) Riktlinje för

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsmätningsavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-05 Handläggare Jan Eriksson Tfn 08-508 27221 Till Stadsbyggnadsnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad

Läs mer

BETALNINGSMODELLER FÖR EL-LADDNING. 5 goda exempel PÅ ELFORDONSLADDNING VID BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR

BETALNINGSMODELLER FÖR EL-LADDNING. 5 goda exempel PÅ ELFORDONSLADDNING VID BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR 5 goda exempel PÅ ELFORDONSLADDNING VID BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR BRF Haga i Solna Bostadsrättsföreningen Haga i Solna har installerat laddstationer på åtta av sina 118 garageplatser. De har tagit hjälp av

Läs mer

Interpellationssvar laddinfrastruktur

Interpellationssvar laddinfrastruktur KSKF/2017:586 1 (1) Interpellationssvar laddinfrastruktur Magnus Arreflod (MP) har till Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ställt en interpellation angående laddinfrastruktur. När kommer ni

Läs mer

Strategi för fler bilpooler. Motion (2016:18) om alternativ för minskat bilåkande, Cecilia Brinck (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Strategi för fler bilpooler. Motion (2016:18) om alternativ för minskat bilåkande, Cecilia Brinck (M). Svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (5) 2016-11-14 Handläggare Kerstin Alquist 08-508 260 77 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Strategi för fler bilpooler. Motion (2016:18) om alternativ för minskat bilåkande, Cecilia Brinck (M).

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2017-01-25 4 KS 507/15 Svar på motion (C) om laddstolpar för elbilar och elcyklar Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Bilaga 1 Fordonsstrategi för kommunkoncernen Stockholms stad

Bilaga 1 Fordonsstrategi för kommunkoncernen Stockholms stad Bilaga 1 Fordonsstrategi för kommunkoncernen Stockholms stad stockholm.se 2016 Dnr:129-1092/2016 Utgivare: Kommunfullmäktige Kontaktperson 3 (7) Inledning Stockholms stad har under närmare två decennier

Läs mer

Remissyttrande angående förslag till förordning om elbusspremie

Remissyttrande angående förslag till förordning om elbusspremie Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2016-03-14 Ref: M2016/00374/R Remissyttrande angående förslag till förordning om elbusspremie Sveriges Bussföretag är en arbetsgivare-

Läs mer

Fossiloberoende transportsektor år2030 ochvägendit en vision. Innehåll

Fossiloberoende transportsektor år2030 ochvägendit en vision. Innehåll Fossiloberoende transportsektor år2030 ochvägendit en vision Sten Bergman Elforsk Innehåll 2 Drivkrafterna och trenderna Teknikutvecklingen Hur ser samhället ut 2030? Hurtransporterarvi ossom20 år? Hur

Läs mer

FFI Energi o Miljö Färdplan, vision och viktiga områden. Peter Kasche Energimyndigheten Programledare FFI Energi o Miljö

FFI Energi o Miljö Färdplan, vision och viktiga områden. Peter Kasche Energimyndigheten Programledare FFI Energi o Miljö FFI Energi o Miljö Färdplan, vision och viktiga områden Peter Kasche Energimyndigheten Programledare FFI Energi o Miljö FFI FEM PROGRAMOMRÅDEN ENERGI OCH MILJÖ TRAFIKSÄKERHET OCH AUTOMATISERADE FORDON

Läs mer

Motion av Magnus Olsson (SD) och Anders Olin (SD) avseende fördelar med elbilar i Malmö stad STK-2015-204

Motion av Magnus Olsson (SD) och Anders Olin (SD) avseende fördelar med elbilar i Malmö stad STK-2015-204 SIGNERAD 2015-08-05 Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2015-08-05 Vår referens Anders Spjuth Utredare Anders.Spjuth@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion av Magnus Olsson (SD) och Anders Olin (SD) avseende

Läs mer

Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan

Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan Bakgrund - Göteborg Befolkning 2017 564 000 7 400 ökning 344 000 arbetsplatser Göteborgs Stad Antalet anställda är cirka 55 000 personer. Omsättning

Läs mer

Bilaga 1 Fordonsstrategi för kommunkoncernen Stockholms stad

Bilaga 1 Fordonsstrategi för kommunkoncernen Stockholms stad Bilaga 1 Fordonsstrategi för kommunkoncernen Stockholms stad stockholm.se Maj 2016 Dnr:Dnr 2015-17308 IUtgivningsdatum: [Fyll i här] Utgivare: Miljöförvaltningen i Stockholm Kontaktperson: Johan Seuffert

Läs mer