Ackrediterad som fördjupningskurs inom områdena: Arbets- och organisationspsykologi och Pedagogisk psykologi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ackrediterad som fördjupningskurs inom områdena: Arbets- och organisationspsykologi och Pedagogisk psykologi"

Transkript

1 Kursbeskrivning Krishantering i arbetslivet Kursen är ackrediterad specialistkurs inom specialistordningen för psykologer (ackrediteringsbeslut RA3120). Ackrediterad som fördjupningskurs inom områdena: Arbets- och organisationspsykologi och Pedagogisk psykologi Med inriktningar inom Arbets- och organisationspsykologi: arbetsmiljöns psykologi, ledarskapets psykologi, organisationspsykologi, personalpsykologi Med inriktning inom Pedagogisk psykologi: personal/organisation Kursen kan också tjäna som breddkurs för andra specialistområden. Detta bedöms utifrån hur kursen förhåller sig övriga kurser den blivande specialisten gått. Kursens syfte I grundutbildningen för psykologer, liksom på många psykoterapeututbildningar, behandlas traumatiska kriser, krisreaktioner, organisatorisk krishantering och olika krisinterventioner, såväl akuta insatser som traumabehandling, ofta tämligen översiktligt. Samtidigt är kunskaper om kris och krishantering något som en psykolog inom offentlig eller privat vård, men även inom företagshälsovård och andra verksamheter som är direkt riktade mot arbetslivet, förväntas kunna arbeta med. Denna kurs har tillkommit för att fylla denna lucka. Kursen är en vidareutbildning för legitimerade psykologer och andra som önskar fördjupade och uppdaterade kunskaper i krispsykologi med fokus på krishantering i arbetslivet. Utbildningens upplägg och omfattning Undervisningen omfattar cirka 30 x 60 minuter, fördelat på fem dagar, föreläsningar och seminarier med bl.a. case-diskussioner och övningar. Deltagarna har under kursen möjlighet att delta i gemensam sluten grupp på facebook för diskussion och handledning från kursledarna kring framför allt uppsatsskrivande. Under denna period arbetar också deltagarna med vald examinationsuppgift. Under kursen varvas föreläsningar med fallgenomgångar och diskussioner kring begrepp, problem, frågeställningar, uppsatsrelaterade frågor, osv. utifrån deltagarnas behov. Kursen omfattar cirka 800 sidor litteratur i form av kursböcker. Till detta tillkommer artiklar och kompendier omfattande cirka 270 sidor som deltagarna bör ha god kännedom om men inte behöver läsa i sin helhet. Kursen hålls i lokaler i centrala Stockholm. Tid och kostnad Kurstid: november, 8 december 2017 samt januari, Kursavgift: :- + moms. Kursen ges i centrala Stockholm. Kaffe/förfriskningar fm och em ingår i avgiften.

2 Anmälan Senaste anmälningsdatum är 20 oktober Begränsat antal platser (se nedan). Anmälningar registreras i den ordning de kommer in. Anmälan, som är bindande, skickas till: per@brolinwestrell.se Målgrupp och förkunskaper Kursen vänder sig i första hand till legitimerade psykologer, men är även öppen för andra deltagare, t.ex. legitimerade psykoterapeuter, socionomer, beteendevetare och personalspecialister. Det är dock bara legitimerade psykologer som kan tillgodoräkna sig kursen som specialistkurs inom specialistordningen för psykologer, och för dessa ställs högre krav vid examinationen. För fullt utbyte av kursen bör deltagarna ha förkunskaper i krispsykologi, organisationspsykologi, utvecklingspsykologi och psykiatri som motsvarar den nuvarande psykologutbildningens nivå. Deltagare antas i den ordning de anmäler sig. Maximalt antal deltagare är 20 st per kurs. För att kursen ska genomföras krävs minst 9 deltagare. Innehåll och målsättning Kursen består av tre olika huvudspår: Krispsykologi: Krisreaktioner hos såväl individ som hos grupp. Interventioner i akut skede. Psykoedukation, socialt stöd, kamratstöd och andra stödinsatser. Barn och trauma. Kulturella aspekter. Bedömning av behandlingsbehov. Screening och diagnostik, terapeutiska insatser vid PTSD och det forskningsstöd som finns för olika behandlingar. Organisationens roll i krisstödet: Lagstiftning och författningar som reglerar krisstöd i arbetslivet. Krisberedskap och krisorganisation. Handlingsplaner, krisutbildning och krisövning. Psykologisk krisförberedelse. Ledarskap under kris: Chefers roll under olika faser i krishanteringen. Chefsstöd. Kriskommunikation och krisinformation. Deltagarna skall efter genomgången kurs: Kunna redogöra för akuta krisreaktioner och efterverkningar samt kunna differentiera mellan normala och patologiska reaktioner och efterverkningar. Känna till screeninginstrument som kan användas för preliminär diagnostik och bedömning av behandlingsbehov. Kunna bedöma behovet av, redogöra för, planera och genomföra lämpliga interventioner för grupper och individer efter en potentiellt traumatisk händelse. Kunna, med utgångspunkt i vetenskapliga data, föreslå lämpliga behandlingsinsatser för olika patologiska eller dysfunktionella tillstånd hos individer och grupper efter en traumatisk händelse samt redovisa evidensbasen för olika behandlingar. Ha förståelse för ledarskapets betydelse under krishantering i arbetslivet och utifrån detta kunna handleda krisledning och ansvariga chefer. Vara medveten om grunderna för en fungerande kriskommunikation/-information. Känna till lagar och författningar gällande krisstöd i arbetslivet. Kunna, med utgångspunkt i en given organisation, presentera förslag på krisorganisation och krisledning.

3 Kunna, med utgångspunkt i en given organisation, formulera en handlingsplan för krisstöd utifrån organisationens behov. Kunna motivera, planera och genomföra utbildning i grundläggande kriskunskap, liksom enklare krisövningar för arbetsplatser. Examinationsuppgifter Kursen examineras individuellt genom att deltagaren väljer någon av följande uppgifter: Krisorganisation och krisplan Uppgiften kan bestå i att (genom intervjuer eller textgranskning) analysera befintlig krisorganisation och handlingsplan för en organisation som deltagaren har kännedom om samt vid behov skissera förslag till förändringar. Alternativt kan uppgiften bestå i att jämföra krisorganisation och krisplan mellan två olika organisationer, diskutera för- och nackdelar med olika lösningar samt skissera förslag till förändringar. Uppgiften kan också bestå i att, mot bakgrund av verksamhet, organisation och riskinventering, föreslå utformning av krisorganisation och krisplan för en organisation som idag saknar detta. Klinisk analys Uppgiften består i att, med utgångspunkt i ett för deltagaren känt fall (verkligt, från litteratur, internet eller film), analysera en traumatisk händelse. Om ett verkligt fall väljs bör det inte vara ett fall som personligen berört deltagaren eller dennes/dennas närstående). Analysen bör omfatta akuta reaktioner, efterverkningar, interventioner och behandlingsinsatser samt i förekommande fall ledarskap och kriskommunikation. Ledarskap och kriskommunikation Uppgiften består i att, med utgångspunkt i ett för deltagaren känt fall, analysera ledarskap och kriskommunikation under och efter en kris- eller katastrofhändelse. Alternativt kan uppgiften bestå i att ur ledarskaps- och kommunikationsperspektiv jämföra hanteringen av två skilda händelser. Examinationsuppgiften ska genomföras på ett sådant sätt att deltagaren visar att han/hon har läst och förstått kurslitteraturen och kan tillämpa kunskaperna på ett meningsfullt sätt. Tidsmässigt bör deltagarna beräkna arbetstimmar för examinationsuppgiften. För psykologer gäller att inte bara litteraturen enligt nedanstående litteraturlista, utan även relevant referenslitteratur (enligt nedanstående referenslitteraturlista och utifrån egen sökning) ska användas. För andra kategorier av deltagare är kurslitteraturen tillfyllest. Den skriftliga redovisningen, cirka 5 10 sidor (eller mer om det behövs med hänsyn till uppgiftens art), (1,5 radavstånd) exklusive försättsblad och litteraturförteckning, bör så långt som är möjligt och rimligt följa nedanstående struktur: Inledning Under denna rubrik beskrivs området, organisationen eller fallet som valts och i förekommande fall också teori eller den litteratur som är tillämplig. Inledningen bör avslutas med någon form av frågeställning, dvs de frågor som uppsatsen ska försöka besvara eller belysa. Metod Dvs hur ska frågeställningen besvaras eller belysas. Resultat Kort presentation av resultatet eller de svar som kommit fram.

4 Diskussion Diskussion och förklaring av resultatet, diskussion kring huruvida resultatet stämmer med litteratur eller teorier samt hur eventuella brister i överensstämmelsen kan förstås eller förklaras. Även diskussion kring svårigheter i utförandet av uppgiften, tänkbara felkällor eller bias samt hur relevanta eller användbara resultaten är. Litteratur Förteckning över använd litteratur, kurslitteratur och annan. Examinationsform Obligatorisk närvaro föreligger och kursdeltagarna förväntas vara aktiva i utbildningssituationen. Som omdöme används Godkänd eller Icke godkänd. Deltagare vars inlämnade arbete inte bedömts som godkänt bereds tillfälle att under en rimlig tidsperiod komplettera och omarbeta detsamma. Kursanordnare och kursansvariga Kursanordnare är BrolinWestrell AB, ett företag som i huvudsak arbetar med krisstöd, personalstöd och ledarskaps- och grupputveckling mot olika företag och organisationer i arbetslivet. Företagets medarbetare har sedan 2000-talets början arbetat med avancerad krishantering i svenskt näringsliv, till exempel i samband med 11 september-händelserna i New York 2001, tsunamin i Thailand 2004 och jordbävningen och tsunamin i Japan 2011, såväl som arbetsplatsolyckor, oväntade dödsfall, rån och våldsbrott, oegentligheter samt hot och allvarliga konflikter. Arbetet har handlat om såväl strategiskt ledarskap som bemötande av direkt drabbade och traumabehandling. Kursansvariga: Magnus Brolin, leg psykolog och leg psykoterapeut Per Calleberg, leg psykolog, certifierad EMDR-terapeut och fil kand i biologi Övriga föreläsare är bl.a. Kerstin Bergh Johannesson, Med dr, leg psykolog, spec i klin. psykologi, psykoterapihandledare. Anna Norlén, leg psykolog, leg psykoterapeut, rektor och verksamhetschef, Ericastiftelsen. Per-Olof Michel, leg läk., specialist i psykiatri. Sara Hedrenius, fil. kand. i psykologi, utbildare i psykologisk första hjälp, Röda Korset. Agnes Botond, leg psykolog, spec i klin. Psykologi, fil. dr. Examinator Kerstin Bergh Johannesson, Med dr, leg psykolog, specialist i klinisk psykologi, psykoterapihandledare Utvärdering Efter utbildningen kommer utbildningens omfattning och upplägg, kurslitteraturen samt kursledarna att utvärderas med en skriftlig utvärdering.

5 Kontaktuppgifter BrolinWestrell AB Tel Skeppsbron 32 E-post: Stockholm Hemsida: Litteratur Noteringen (Skickas innebär att dokumentet kan tillhandahållas som PDF av kursarrangören. Obligatorisk litteratur Arbetsmiljöverket (1993). Våld och hot i arbetsmiljön. Arbetsmiljöverkets författningssamling 1993:2. (19 sidor) (Skickas Arbetsmiljöverket (1999). Första hjälpen och krisstöd. Arbetsmiljöverkets författningssamling 1999:7. (29 sidor) (Skickas Brolin M, Calleberg P & Westrell M (2016). Krishantering i arbetslivet. Lund: Studentlitteratur. Ca 280 sidor. Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri (2006). Psykologisk första hjälp Användarinstruktion. Andra utgåvan. (87 sidor) (Skickas Larsson G (2010). Ledarskap under stress. Malmö: Liber. Ca 220 sidor. Michel P-O (red.), Bergh Johannesson K, Lundin O, Nilsson D & Otto U (2010). Psykotraumatologi. Lund: Studentlitteratur. Ca 220 sidor. Michel, P.-O. (2017). Trauma och stress. Stöd och uppföljning av drabbade och insatspersonal. (59 sidor). (Skickas Socialstyrelsen (2008). Krisstöd vid allvarlig händelse. Stockholm: Socialstyrelsen. (73 sidor). (Skickas Referenslitteratur -markering innebär att det är litteratur som är central utan att vara obligatorisk. Allmänt Bonanno GA (2004). Loss, Trauma, and Human Resilience: Have We Underestimated the Human Capacity to Thrive After Extremely Aversive Events? American Psychologist, 59 (1), pp (Skickas Bonanno, G.A. (2005). Resilience in the Face of Potential Trauma. Current Directions in Psychological Science, 14, pp (Skickas Bonanno, G.A., Galea, S., Bucciarelli, A. & Vlahov, D. (2006). Psychological resilience after disaster: New York City in the aftermath of the September 11th terrorist attack. Psychological Science. 17 (3), pp (Skickas

6 Bonanno, G.A. & Mancini, A.D. (2008). The Human Capacity to Thrive in the Face of Potential Trauma. Pediatrics, 121 (2), pp (Skickas Huges, R., Kinder, A. & Cooper, C.L. (red.) (2012). International Handbook of Workplace Trauma Support. Chichester: John Wiley & Sons, Ltd. Ripley A (2009). När det otänkbara händer: Vem som överlever en katastrof och varför. Stockholm: Forum. Socialstyrelsens KAMEDO-rapporter. TENTS The European Network for Traumatic Stress (2009). Interventions in the Aftermath of Disaster. Amsterdam: Academic Medical Center University of Amsterdam. (Skickas Ursano RJ & Norwood AE (2003). Trauma and Disaster: Responses and Management. Arlington: American Psychiatric Publishing. Tidiga interventioner Bisson J, Brayne M, Ochberg FM, Everly GS. (2007) Early psychosocial intervention following traumatic events. Am J Psychiatry. 16, pp (Skickas Brymer M, Jacobs A, Layne C, Pynoos R, RuzekJ, Steinberg A, Vernberg E, Watson P. Psychological First Aid Field Operations Guide, 2nd ed, National Child Traumatic Stress Network & National Center for PTSD, USA (Skickas Hedrenius S. & Johansson S. (2013). Krisstöd vid olyckor, katastrofer och svåra händelser. Att stärka människors motståndskraft. Stockholm: Natur och Kultur. Hobfoll SE, Watson P, Bell CC, Bryant RA, Brymer MJ, Friedman MJ, Friedman M, Gersons BP, de Jong JTVM, Layne CM, Maguen S, Neria Y, Norwood AE, Pynoos RS, Reissman D, Ruzek JI, Shalev AY, Solomon Z, Steinberg AM, Ursano RJ. Five Essential Elements of Immediate and Mid-Term Mass Trauma Intervention: Emperical Evidence. Psychiatry. Winter 2007;70(4): (Skickas Litz BT, Gray MJ. Early interventions for mass violence: What is the evidence? What should be done? Cognitive and Behavioural Practice. 2002;9: (Skickas Litz, B (ed) (2004). Early intervention for trauma and traumatic loss. New York: The Guilford Press. National Child Traumatic Stress Network and National Center for PTSD, Psychological First Aid: Field Operations Guide 2nd Edition. July, (Skickas VandePol B, Labardee L & Gist R (2006). The Evolution of Psychological First Aid. Journal of Employee Assistance, 36 (2), pp (Skickas Psykotraumatologi och traumabehandling American Psychiatric Association (2014). Mini-D 5 Diagnostiska kriterier enligt DSM-5. Stockholm: Pilgrim Press. Ballenger-Browning, K., MPH & Johnson, D. C. (2010). Key Facts on Resilience. Naval Centre for Combat & Operational Stress Control. (Skickas Bichescu, D., Schauer, M., Saleptsi, E., Neculau, A., Elbert, T., & Neuner, F. (2005). Long-term consequences of traumatic experiences: an assessment of former political detainees in Romania.

7 Clinical practice and epidemiology in mental health, 1(17). DOI: / (Skickas Bisson JI, Ehlers A, Matthews R, Pilling S, Richards D, Turner S. Psychological treatments for chronic post-traumatic stress disorder. Systematic review and meta-analysis. Br J Psychiatry Feb;190: (Skickas Boon S, Steele K, van der Hart O (2011). Coping with trauma-related dissociation. New York: W.W. Norton & Co. Bourne, C., Mackay, C.E. & Holmes, E.A. (2013). The neural basis of flashback formation: the impact of viewing trauma. Psychological Medicine, 43, pp (Skickas Bragesjö, M. (2014). Prolonged exposure en effektiv metod vid PTSD och samsjuklighet. Psykologtidningen nr , pp (Skickas Brandes, D., Ben-Schachar, G., Gilboa, A., Bonne, O., Freedman, S., & Shalev, A. Y. (2002). PTSD symptoms and cognitive performance in recent trauma survivors. Psychiatry research, 110(3), pp (Skickas Brewin, C. R., Rose, S., Andrews, B., Green, J., Tata, P., McEvedy, C., Turner, S. & Foa, E. B. (2002). Brief screening instrument for post-traumatic stress disorder. The British Journal of Psychiatry, 181(2), pp (Skickas Brewin, C. R. (2005). Systematic review of screening instruments for adults at risk of PTSD. Journal of traumatic stress, 18(1), pp (Skickas Brunello, N., Davidson, J. R., Deahl, M., Kessler, R. C., Mendlewicz, J., Racagni, G., Shalev, A. Y. & Zohar, J. (2001). Posttraumatic stress disorder: diagnosis and epidemiology, comorbidity and social consequences, biology and treatment. Neuropsychobiology, 43(3), pp (Skickas Courtois CA, Ford JD (Eds.) (2009). Treating Complex Traumatic Stress Disorders: An Evidence-Based Guide. New York: The Guilford Press. Cukor, J., Olden, M., Lee, F., & Difede, J. (2010). Evidence based treatments for PTSD, new directions, and special challenges. Annals of the New York Academy of Sciences, 1208(1), pp (Skickas Foa, E. B., Cashman, L., Jaycox, L., & Perry, K. (1997). The validation of a self-report measure of posttraumatic stress disorder: the Posttraumatic Diagnostic Scale. Psychological assessment, 9(4), 445. (Skickas Foa EB, Keane TM, Friedman MJ & Cohen AC (2009). Effective Treatments for PTSD: Practice Guidelines from the International Society for Traumatic Stress Studies. New York: Guilford Press. Friedman, M.J., Keane, T.M. & Resick, P.A. (2007). Handbook of PTSD. Science and Practice. New York: Guilford Press. Herman J. (2007) Trauma och tillfrisknande. Göteborgs Psykoterapi Institut. Holmes, E.A., Brewin, C.R. & Hennessy, R.G. (2004). Trauma Films, Information Processing, and Intrusive Memory Development. Journal of Experimental Psychology, 133 (1), pp (Skickas

8 Holmes, E.A., Sandberg, A. & Iyadurai, L. (2010). Erasing Trauma Memories. The British Journal of Psychiatry, 197, pp (Skickas Iyadurai, L., Blackwell, S.E., Meiser-Stedman, R., Watson, P.C., Bonsall, M.B., Geddes, J.R., Nobre, A.C. & Holmes, E.A. (2017). Preventing Intrusive Memories after Trauma via a Brief Intervention Involving Tetris Computer Game Play in the Emergency Department - A Proof of Concept Randomized Controlled Trial. Molecular Psychiatry, doi: /mp (Skickas Krans, J., Näring, G. & Becker, E.S. (2009). Count Out Your Intrusions: Effects of Verbal Encoding on Intrusive Memories. Memory, 17 (8), pp (Skickas Lilley, S.A., Andrade, J., Turpin, G., Sabin-Farrell, R. & Holmes, E.A. (2009). Visuospatial working memory interference with recollections of trauma. British Journal of Clinical Psychology, 48, pp (Skickas Priebe, S., Matanov, A., Janković Gavrilović, J., McCrone, P., Ljubotina, D., Knežević, G., Kučukalić, A., Frančišković, T. & Schützwohl, M. (2009). Consequences of untreated posttraumatic stress disorder following war in former Yugoslavia: morbidity, subjective quality of life, and care costs. Croatian medical journal, 50(5), pp (Skickas Rose SC, Bisson J, Churchill R & Wessely S (2009). Psychological Debriefing for Preventing Post Traumatic Stress Disorder (PTSD). The Cochrane Library, Issue 1. (63 sidor) (Skickas Schnyder, U., Ehler, A., Elbert, T., Foa, E.B., Gersons, B.P.R., Resick, P.A., Shapiro, F. & Cloitre, M. (2015). Psychotherapies for PTSD: What do they have in common? European Journal of Psychotraumatology, 6: (Skickas Steil, R., & Ehlers, A. (2000). Dysfunctional meaning of posttraumatic intrusions in chronic PTSD. Behaviour research and therapy, 38(6), pp (Skickas Sundin, E. C., & Horowitz, M. J. (2002). Impact of Event Scale: psychometric properties. The British Journal of Psychiatry, 180(3), pp (Skickas Van der Hart O, Nijenhuis ERS, Steele K (2006). The Haunted Self: Structural Dissociation and the Treatment of Chronic Traumatization. New York: WW Norton & Company Inc. Van der Kolk B, McFarlane A & Weiseath L (1996). Traumatic Stress. New York: The Guilford Press. Vasterling, J. J., Brailey, K., Constans, J. I., & Sutker, P. B. (1998). Attention and memory dysfunction in posttraumatic stress disorder. Neuropsychology, 12(1), 125. (Skickas Weiss, D. S. (2007). The impact of event scale: revised. In Cross-cultural assessment of psychological trauma and PTSD (pp ). New York: Springer. World Health Organization (2013). Guidelines for the management of conditions specifically related to stress. Genève: WHO. (Skickas Krisorganisation och kamratstöd Norris, F.H. & Stevens, S.P. (2007). Community resilience and the principles of mass trauma intervention. Psychiatry, 70, pp (Skickas Jacobson, N., Trojanowski, L. & Dewa, C.S. (2012). What do peer support workers do? A job description. BMC Health Services, 12:205. (Skickas

9 Creamer, M.C., Varker, T., Bisson, J., Darte, K., Greenberg, N., Lau, W., Moreton, G., O'Donnell, M., Richardson, D., Ruzek, J., Watson, P. & Forbes, D. (2012). Guidelines for Peer Support in High-Risk Organizations: An International Consensus Study Using the Delphi Method. Journal of Traumatic Stress. 25, pp (Skickas Grauwiler, P., Barocas, B. & Mills, L.G. (2008). Police peer support programs: current knowledge and practice. International Journal of Emergency Mental Health. Winter; 10(1), pp Varker, T. & Creamer, M. (2011). Development of guidelines on peer support using the Delphi methodology. Australian Centre for Posttraumatic Mental Health, opublicerad rapport: ACPMH ( (Skickas Ledarskap Kjeserud R & Weisaeth L (2005). Ledarskap i kriser. Stockholm: Försvarsdepartementet. (Skickas som PDF) Kriskommunikation Englund L (2008). Katastrofens öga journalisters arbete på olycksplats. Om medierapportering vid allvarliga händelser. Göteborg: Englunds Förlag. (Skickas Falkheimer J, Heide M & Hamrefors S (2006). Kriskommunikation att improvisera under kaos. En tolfte reflektion från forskningsprojektet Verksamhetsnyttig information och kommunikation. Sveriges Informationsförening 4/06. Stockholm: Sveriges Informationsförening. Falkheimer J, Heide M & Larsson L (2009). Kriskommunikation. Malmö: Liber. Krisberedskapsmyndigheten (2006). Grunder i kriskommunikation. Stockholm: Krisberedskapsmyndigheten. (Skickas Ulmer R R, Sellnow T L & Seeger M W (2007). Effective Crisis Communication. Moving from Crisis to Opportunity. Thousand Oaks, CA: Sage Publications. Lagstiftning Ericson B & Gustafsson K (2012). Arbetsmiljölagen med kommentar. Trettonde upplagan. Stockholm: Norstedts. Särskilda grupper Botond, A. (2017). Kulturell psykologi. Lund: Studentlitteratur. BUP Stockholm. (2015). Riktlinjer till stöd för bedömning och behandling. Traumarelaterade tillstånd. Stockholm: Barn och ungdomspsykiatrin, Stockholms Läns Landsting; Dyregrov., A. (2010). Barn och Trauma (2:a upplagan). Lund: Studentlitteratur. Gerge, A., Bergendahl-Odby, E., Bringstål, U., Dreijer, M., Eckhardt, A., Eneqvist, S., Eriksson-Block, E., Friberg, M., Hallberg, L., Lindqvist, M., Macke Alström, R., Nilsson, D., Ranch, M., Samec, J., Sandqvist Edoff, A., Skalin-Sahlin, S., Stahlheuer, M., Strand, S., Torell, H. & Widén, L. (2013). Vad har du varit med om? : PTSD och dissociation hos barn och unga : förekomst, diagnostik och behandling. Vaxholm: Insidan Förlag. Nordanger, D., Braarud, H. (2014). Regulering som nøkkelbegrepp og toleransevinduet som modell i en ny traumepsykologi. Tidskrift for Norsk Psykologforening. 51( ).

10 Norlén, A. (2014). Små barn och trauma. Mellanrummet; 31: (Skickas Trickey, D., Siddaway, A., Meiser-Stedman, R., Serpell, L. & Field, A. (2012) A meta-analysis of riskfactors for post-traumatic stress disorder in children and adolescents. Clinical Psychology Review, 32: (Skickas Yrkesrelaterad posttraumatisk stress Alexander, D.A. & Klein, S. (2001). Ambulance personnel and critical incidents: Impact of accident and emergency work on mental health and emotional well-being. The British Journal of Psychiatry, 178, pp (Skickas Beaton, R., Murphy, S., Johnson, C., Pike, K., & Corneil, W. (1998). Exposure to duty-related incident stressors in urban firefighters and paramedics. Journal of Traumatic Stress, 11(4), pp Eriksson C.B., Foy D.W. & Larson L.C. (2004). When helpers need help: Early intervention for Emergency and Relief Services personnel. Early intervention for Trauma and Traumatic Loss. I Litz BT. (red.). New York: Guilford Press, pp Halpern, J., Gurevich, M., Schwartz, B. & Brazeau, P. (2009). What Makes an Incident Critical for Ambulance Workers? Emotional Outcomes and Implications for Intervention. Work & Stress, 23 (2), pp (Skickas Halpern J, Gurevich M, Schwartz B, Brazeau P. Interventions for critical incident stress in emergency medical services: a qualitative study. Stress and Health 2009;25: (Skickas som PDF) Halpern, J., Maunder, R.G., Schwartz, B. & Gurevich, M. (2010). Identifying Risk of Emotional Sequelae after Critical Incidents. Emergency Medicine Journal, 28, pp (Skickas Walker, A., McKune, A., Ferguson, S., Pyne, D.B. & Rattray, B. (2016). Chronic occupational exposures can influence the rate of PTSD and depressive disorders in first responders and military personnel. Extreme Physiology & Medicine. 5(8). DOI /s x. (Skickas Varker, T. & Creamer, M. (2011). Development of guidelines on peer support using the Delphi methodology. Final Report. Australian Centre for Posttraumatic Mental Health. (Skickas Socialt stöd Andrews, B., Brewin, C.R. & Rose, S. (2003). Gender, Social Support, and PTSD in Victims of Violent Crime. Journal of Traumatic Stress, Vol. 16 (4), pp (Skickas Arnberg, F.K., Hultman, C.M., Michel, P.O. & Lundin, T. (2012). Social Support Moderates Posttraumatic Stress and General Distress after Disaster. Journal of Traumatic Stress, 25, pp (Skickas Bisson, J.I., Brayne, M., Ochberg, F.M. & Everly, G.S. (2007). Early Psychosocial Intervention Following Traumatic Events. American Journal of Psychiatry, 164 (7), pp (Skickas DiMauro,J., Renshaw, K.D., Smith, B.N. & Vogt, D. (2016). Perceived Support from Multiple Sources: Associations With PTSD Symptoms. Journal of Traumatic Stress, 29, pp (Skickas som PDF)

11 Haber. M.G., Cohen, J.L., Lucas, T. & Baltes, B.B. (2007). The relationship between self-reported received and perceived social support: A meta-analytic review. American Journal of Community Psychology 39, pp (Skickas Lakey, B., & Orehek, E. (2011). Relational Regulation Theory: A New Approach to Explain the Link Between Perceived Social Support and Mental Health. Psychological Review. Doi: /a (Skickas Platt, J., Keyes, K.M. & Koenen, K.C. (2013). Is quantity or quality more important? Social support within post-traumatic stress disorder etiology. Comprehensive Psychiatry, 54. Doi: /j.comppsych (Skickas Platt, J., Keyes, K.M. & Koenen, K.C. (2014). Size of the social network versus quality of social support: which is more protective against PTSD? Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol, 49, pp Doi: /s (Skickas Reinhardt, J.P., Boerner, K. & Horowitz, A. (2006). Good to have but not to use: Differential impact of perceived and received support on well-being. Journal of Social and Personal Relationships, 23(1), pp Doi: / (Skickas Thoits, P.A. (1995). Stress, Coping, and Social Support Processes: Where Are We? What Next? Journal of Health and Social Behavior, (extra issue), pp (Skickas Uchino, B.N. (2009). Understanding the Links Between Social Support and Physical Health A Life- Span Perspective with Emphasis on the Separability of Perceived and Received Support. Perspectives on Psychological Science, 4 (3), pp (Skickas Ullman, S.E. & Relyea, M. (2016). Social Support, Coping, and Posttraumatic Stress Symptoms in Female Sexual Assault Survivors: A Longitudinal Analysis. Journal of Traumatic Stress, 29, pp (Skickas van Emmerick, I.J.H., Euwema, M.C. & Bakker, A.B. (2007). Threats of Workplace Violence and the Buffering Effect of Social Support. Group & Organization Management, 32 (2), pp (Skickas Wethington, E. & Kessler, R.C. (1986). Perceived Support, Received Support, and Adjustment to Stressful Life Events. Journal of Health and Social Behavior, 27, pp (Skickas Även annan för uppgiften relevant litteratur (egen litteratursökning) kan användas.

Ackrediterad som fördjupningskurs inom områdena: Arbets- och organisationspsykologi och Pedagogisk psykologi

Ackrediterad som fördjupningskurs inom områdena: Arbets- och organisationspsykologi och Pedagogisk psykologi Kursbeskrivning Krishantering i arbetslivet Kursen är ackrediterad specialistkurs inom specialistordningen för psykologer (ackrediteringsbeslut RA4120). Ackrediterad som fördjupningskurs inom områdena:

Läs mer

Kursbeskrivning Krishantering i arbetslivet

Kursbeskrivning Krishantering i arbetslivet Kursbeskrivning Krishantering i arbetslivet Kursen är ackrediterad specialistkurs inom specialistordningen för psykologer. Kursens syfte I grundutbildningen för psykologer behandlas traumatiska kriser,

Läs mer

Kursbeskrivning Krishantering i arbetslivet

Kursbeskrivning Krishantering i arbetslivet Kursbeskrivning Krishantering i arbetslivet Kursen är ackrediterad specialistkurs inom specialistordningen för psykologer. Kursens syfte I grundutbildningen för psykologer behandlas traumatiska kriser,

Läs mer

Kursplan för Psykotraumatologi

Kursplan för Psykotraumatologi Kursplan för Psykotraumatologi Psychotraumatology 15 högskolepoäng Kurskod: 3PS038 Utbildningsnivå: Grundnivå Betygsskala: Underkänd (U), godkänd (G). Inrättad: 2009-02-20 Inrättad av: Medicinska fakultetens

Läs mer

Psykologen som kriskonsult. Per Calleberg leg psykolog, fil.kand. biologi

Psykologen som kriskonsult. Per Calleberg leg psykolog, fil.kand. biologi Psykologen som kriskonsult Per Calleberg leg psykolog, fil.kand. biologi Paradigmskifte i synen på kris Från krisreaktioner som symtom och patologi signaler som berättar om vad någon upplevt Från omhändertagande

Läs mer

Modern krishantering:

Modern krishantering: Modern krishantering: Flexibilitet, ledarskap och stärkta egna resurser Magnus Brolin leg psykolog, leg psykoterapeut Per Calleberg leg psykolog, biolog Mikael Westrell socionom, leg psykoterapeut Kollektiva

Läs mer

Vetenskap och evidens

Vetenskap och evidens Vetenskap och evidens Specialistkurs för psykologer SYFTE Kursen riktar sig till psykologer och andra yrkeskategorier som vill fördjupa sina kunskaper inom vetenskaplig metod och relevanta statistiska

Läs mer

Mindmatter AB Surbrunnsgatan 6 411 19 Göteborg Tel. 031-711 52 10 www.mindmatter.se. KBT Vidare. Kursbeskrivning

Mindmatter AB Surbrunnsgatan 6 411 19 Göteborg Tel. 031-711 52 10 www.mindmatter.se. KBT Vidare. Kursbeskrivning Mindmatter AB Surbrunnsgatan 6 11 19 Göteborg Tel. 01-711 52 10 www.mindmatter.se KBT Vidare Kursbeskrivning INNEHÅLL Kursbeskrivning Teori Praktisk tillämpning av teori Struktur Lärare Examination Omfattning

Läs mer

KRISPSYKOLOGI MONTENEGRO

KRISPSYKOLOGI MONTENEGRO WiseMind AB KRISPSYKOLOGI att förhindra posttraumatiskt stressyndrom MONTENEGRO 29 juni- 3 juli 2018 Republiken Montenegro är belägen vid Adriatiska havets kust, vid gränsen till Kroatien. Naturen är storslagen

Läs mer

Kursbeskrivning fristående kurs: Barn, unga och trauma

Kursbeskrivning fristående kurs: Barn, unga och trauma 2016 03 14 Kursbeskrivning fristående kurs: Barn, unga och trauma Kunskaper om hur barn, unga och deras familjer påverkas av och bör stödjas efter potentiellt traumatiska händelser efterfrågas idag av

Läs mer

Specialistkurs - Interpersonell Psykoterapi, IPT Nivå B med teoretisk fördjupning, 2018

Specialistkurs - Interpersonell Psykoterapi, IPT Nivå B med teoretisk fördjupning, 2018 Specialistkurs - Interpersonell Psykoterapi, IPT Nivå B med teoretisk fördjupning, 2018 Specialistkurs Interpersonell Psykoterapi, IPT nivå B är fortsättningen för dig som har gått Nivå A i IPT. Du behöver

Läs mer

Kursplan specialistkurs för psykologer: HÄLSOPSYKOLOGI

Kursplan specialistkurs för psykologer: HÄLSOPSYKOLOGI WiseMind AB www.wisemind.se Kursplan specialistkurs för psykologer: HÄLSOPSYKOLOGI Kurskod AKO310 1-3 mars, 27-28 april och 19 maj, 2017 Område: klinisk psykologi och pedagogisk psykologi. Inriktning:

Läs mer

Kursplan specialistkurs för psykologer HÄLSOPSYKOLOGI

Kursplan specialistkurs för psykologer HÄLSOPSYKOLOGI WiseMind AB Specialistkurser för psykologer www.wisemind.se Kursplan specialistkurs för psykologer HÄLSOPSYKOLOGI Stockholm 28/2-2/3, 12-13/4 och 25/5 2018 Kurskod: RA2310 Kursen är ackrediterad som 1

Läs mer

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Vt hp

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Vt hp Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Vt 2012 9 hp Välkommen till kursen Psykoterapeutisk fördjupning KBT! Vår önskan som kursledare och momentansvariga är att under den här kursen, i samarbete med

Läs mer

Specialistkurs - Interpersonell Psykoterapi, IPT Nivå A VT 2019

Specialistkurs - Interpersonell Psykoterapi, IPT Nivå A VT 2019 Specialistkurs - Interpersonell Psykoterapi, IPT Nivå A VT 2019 Interpersonell Psykoterapi (IPT) är en relationsfokuserad psykologisk behandling som är specifikt framtagen för att behandla depression.

Läs mer

Psykologen som ledare

Psykologen som ledare Mindmatter AB Surbrunnsgatan 6 411 19 Göteborg Tel. 01-711 52 10 www.mindmatter.se Psykologen som ledare Kursbeskrivning INNEHÅLL Kursbeskrivning Teori Praktisk tillämpning av teori Lärare Examination

Läs mer

Krisstöd. Filip Arnberg Docent i klinisk psykologi Programdirektör, Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri

Krisstöd. Filip Arnberg Docent i klinisk psykologi Programdirektör, Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri Krisstöd Filip Arnberg Docent i klinisk psykologi Programdirektör, Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri Dimensioner av krisstöd Samhälle Grupper TID Akut Intermediärt Lång sikt Individer * Psykologi

Läs mer

specialiserad psykologisk bedömning och behandling

specialiserad psykologisk bedömning och behandling Kursplan specialistkurs för psykologer Stress och utmattning specialiserad psykologisk bedömning och behandling Kursens inordning i specialistutbildningen Kursen är ackrediterad som fördjupningskurs inom

Läs mer

Inbjudan till kurs om gruppdynamik och grupprocesser

Inbjudan till kurs om gruppdynamik och grupprocesser Enheten för Samordning och Utveckling av Gruppbehandling Inbjudan till kurs om gruppdynamik och grupprocesser Inbjudan riktar sig i första hand till medarbetare inom Psykiatri Södra Stockholm men vi välkomnar

Läs mer

GENERALISERAT ÅNGESTSYNDROM, GAD

GENERALISERAT ÅNGESTSYNDROM, GAD Wise Mind AB Specialistkurser för psykologer www.wisemind.se GENERALISERAT ÅNGESTSYNDROM, GAD Diagnostik och evidensbaserad psykologisk behandling Stockholm 2-4/9, 30/9-1/10 och 28/10 2019 Kursens syfte

Läs mer

INFORMATION OCH KURSPLAN

INFORMATION OCH KURSPLAN INFORMATION OCH KURSPLAN Introduktionsutbildning i affektfokuserad psykodynamisk terapi ht 2018 INFORMATION Inledande utbildning i affektfokuserad psykodynamisk terapi omfattande sex heldagar (kl 9.00-11.30

Läs mer

UTBILDNING OCH CERTIFIERING TILL DIALOGTRÄNARE.

UTBILDNING OCH CERTIFIERING TILL DIALOGTRÄNARE. UTBILDNING OCH CERTIFIERING TILL DIALOGTRÄNARE. Kursen är ackrediterad specialistkurs inom specialistordningen för psykologer. Kursens syfte Utbildningen innebär att deltagarna får lära sig en specifik

Läs mer

Psykologi AV, Psykologiska behandlingsmetoder och psykoterapi, 22,5 hp

Psykologi AV, Psykologiska behandlingsmetoder och psykoterapi, 22,5 hp 1 (6) Kursplan för: Psykologi AV, Psykologiska behandlingsmetoder och psykoterapi, 22,5 hp Psychology MA, Psychological Treatment Interventions and Psychotherapy, 22,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod

Läs mer

Kursplan. Kurskod VSB431 Dnr 84/ Beslutsdatum Medicinsk vetenskap - katastrofmedicin med inriktning mot intensivvård

Kursplan. Kurskod VSB431 Dnr 84/ Beslutsdatum Medicinsk vetenskap - katastrofmedicin med inriktning mot intensivvård Kursplan Institutionen för vårdvetenskap och socialt arbete Kurskod VSB431 Dnr 84/2001-12 Beslutsdatum 2001-04-10 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Poängtal Nivå Medicinsk vetenskap - katastrofmedicin

Läs mer

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Vt hp

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Vt hp Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Vt 2011 9 hp Välkommen till kursen Psykoterapeutisk fördjupning KBT! Vår önskan som kursledare och momentansvariga är att under den här kursen, i samarbete med

Läs mer

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht hp

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht hp Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht 2012 9 hp Välkommen till kursen Psykoterapeutisk fördjupning KBT! Vår önskan som kursledare och momentansvariga är att under den här kursen, i samarbete med

Läs mer

Grundkurs i ledarskap under påfrestande förhållanden. Kursens benämning. Delkurs 1: Introduktion till ledarskap under påfrestande förhållanden (7,5hp)

Grundkurs i ledarskap under påfrestande förhållanden. Kursens benämning. Delkurs 1: Introduktion till ledarskap under påfrestande förhållanden (7,5hp) 1 (5) Delkurs 1: Introduktion till ledarskap under påfrestande förhållanden (7,5hp) Alvesson, M. & Spicer, A. (2012). Ledarskapsmetaforer: att förstå ledarskap i verkligheten. Lund: Studentlitteratur.

Läs mer

Arbets- och organisationspsykologi, vad är det?

Arbets- och organisationspsykologi, vad är det? Arbets- och organisationspsykologi, vad är det? Psykologisk forskning om människan i arbetslivet (fokus på individen): urval, arbetstider, belastning, motivation etc. Studiet av människors beteende och

Läs mer

10 november 13 januari 2011

10 november 13 januari 2011 STOCKHOLMS UNIVERSITET Masterprogrammet Psykologiska institutionen Höstterminen 2010 Delkurs 7,5hp Anvisningar till kursen (smärre ändringar kan ske) Interpersonella processer ur ett anknytningsperspektiv

Läs mer

Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2018 (PTU16, termin 4)

Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2018 (PTU16, termin 4) STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2018 (PTU16, termin

Läs mer

Stockholms universitet HT 19 Delkursansvarig: Mats Najström 7,5 hp. Klinisk psykologi. Kursanvisningar för höstterminen september 31 oktober

Stockholms universitet HT 19 Delkursansvarig: Mats Najström 7,5 hp. Klinisk psykologi. Kursanvisningar för höstterminen september 31 oktober Psykologiska institutionen Psykologi II Stockholms universitet HT 19 Delkursansvarig: Mats Najström 7,5 hp Klinisk psykologi Kursanvisningar för höstterminen 2019 3 september 31 oktober Inledning Delkursen

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC2231 Neuropsykologi - diagnostik och testmetodik i vuxenklinisk verksamhet, 15 högskolepoäng Neuropsychology - Diagnostic and Test Methodology in Clinical Work with Adults,

Läs mer

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht hp

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht hp Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht 2011 9 hp Välkommen till kursen Psykoterapeutisk fördjupning KBT! Vår önskan som kursledare och momentansvariga är att under den här kursen, i samarbete med

Läs mer

Kriminologi AV, Magisterkurs i kriminologi, 30 hp

Kriminologi AV, Magisterkurs i kriminologi, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Kriminologi AV, Magisterkurs i kriminologi, 30 hp Criminology MA, Master Degree Course in Criminology, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn)

Läs mer

Deltagarbaserad forskning, 7.5 högskolepoäng

Deltagarbaserad forskning, 7.5 högskolepoäng Deltagarbaserad forskning, 7.5 högskolepoäng Participatory Research Doktorandkurs/praktikerkurs vid Mälardalens högskola, Eskilstuna Hur forska i samverkan och samproduktion mellan högskola och samhälle?

Läs mer

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht 2010 9 hp

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht 2010 9 hp Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht 2010 9 hp Välkommen till kursen Psykoterapeutisk fördjupning KBT! Vår önskan som kursledare och momentansvariga är att under den här kursen, i samarbete med

Läs mer

Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp. Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2016 PTU14

Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp. Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2016 PTU14 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Anvisningar för kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen

Läs mer

INFORMATION OCH KURSPLAN

INFORMATION OCH KURSPLAN INFORMATION OCH KURSPLAN Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KBT för psykodynamiker Höstterminen 2015 vårterminen 2016 INFORMATION SAPU inbjuder härmed för sjätte gången till en utbildning

Läs mer

Lokförares upplevelser av krisstöd vid personolyckor

Lokförares upplevelser av krisstöd vid personolyckor Lokförares upplevelser av krisstöd vid personolyckor Agneta Käck Företagsläkare Previa AB Storgatan 36, 571 24 Nässjö Tel. 0380-373550 agneta.kack@previa.se Handledare: Bodil Persson Överläkare, docent

Läs mer

SCHEMA OCH ANVISNINGAR FÖR KBT TEORI OCH METOD, TERMIN 2 KBT- modeller, teori, metoder och tillämpningar för ångest (7 HP), VT 2013

SCHEMA OCH ANVISNINGAR FÖR KBT TEORI OCH METOD, TERMIN 2 KBT- modeller, teori, metoder och tillämpningar för ångest (7 HP), VT 2013 1 (5) STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Psykoterapeutiska teorier och metoder, 30 HP (KBT) SCHA OCH ANVISNINGAR FÖR KBT TEORI OCH METOD, TERMIN 2 KBT- modeller,

Läs mer

Anvisningar till delkurs KLINISK PSYKOLOGI. 7,5 högskolepoäng

Anvisningar till delkurs KLINISK PSYKOLOGI. 7,5 högskolepoäng STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykologi II 30 högskolepoäng VT 2015 Anvisningar till delkurs KLINISK PSYKOLOGI 7,5 högskolepoäng Version 150526 Inledning Delkursen skall enligt kursplanen

Läs mer

Utredning och åtgärder avseende individen 1: PSYKOPATOLOGI (7,5 HP) VT-17

Utredning och åtgärder avseende individen 1: PSYKOPATOLOGI (7,5 HP) VT-17 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologprogrammet Psykologiska institutionen Termin 4, vt 2017 P4PSYP Anvisningar och schema till kursen Utredning och åtgärder avseende individen 1: PSYKOPATOLOGI (7,5 HP) VT-17

Läs mer

Forskarutbildningen i Beteendevetenskapliga

Forskarutbildningen i Beteendevetenskapliga Umeå universitet Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap KURSPLAN Forskarutbildningen i Beteendevetenskapliga mätningar Baskurs: 37,5 hp Moment 1: Introduktion till beteendevetenskapliga mätningar,

Läs mer

Professionell handledning för psykologer

Professionell handledning för psykologer 1(5) Professionell handledning för psykologer Östersund hösten 2019 Psykologer handleder såväl inom professionen (t.ex. kandidat, PTP, STP) som andra yrkesgrupper. Den här kursen vänder sig till dig som

Läs mer

Anvisningar för termin 1 Delkurs: Klinisk problemanalys (6 hp) ht- 14

Anvisningar för termin 1 Delkurs: Klinisk problemanalys (6 hp) ht- 14 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Psykoterapeutiska teorier och metoder, 30 hp (KBT) Anvisningar för termin 1 Delkurs: Klinisk problemanalys (6 hp) ht- 14 OBS att

Läs mer

PC2170, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning. i kognitiv beteendeterapi med barn och ungdomar 45 högskolepoäng,

PC2170, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning. i kognitiv beteendeterapi med barn och ungdomar 45 högskolepoäng, Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2170, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi med barn och ungdomar, 45 högskolepoäng Cognitive behaviour therapy with children

Läs mer

Facilitering och processtöd

Facilitering och processtöd Facilitering och processtöd Den av psykologförbundet ackrediterade specialistkursen Facilitering och processtöd utgår specifikt från de förkunskaper som psykologen har med sig från teman såsom motivationsfaktorer,

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2015.

Kursplanen är fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning att gälla från och med , höstterminen 2015. Medicinska fakulteten ATPB15, Arbetsterapi: Teori, modeller och metoder, 7,5 högskolepoäng Occupational Therapy: Theory, Models and Methods, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

GENERALISERAT ÅNGESTSYNDROM, GAD

GENERALISERAT ÅNGESTSYNDROM, GAD Wise Mind AB Specialistkurser för psykologer www.wisemind.se GENERALISERAT ÅNGESTSYNDROM, GAD - Diagnostik och evidensbaserad psykologisk behandling - Stockholm, 4-6 september, 16-17 oktober och 13 november

Läs mer

Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi II, 3,5 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2019 (PTU17, termin 4)

Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi II, 3,5 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2019 (PTU17, termin 4) STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi II, 3,5 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 2, vårterminen 2019 (PTU17,

Läs mer

Samspelsdiagnostik och behandling MIM och Theraplay, nivå 1 av oktober, + uppföljningsdag 4 december, 2018.

Samspelsdiagnostik och behandling MIM och Theraplay, nivå 1 av oktober, + uppföljningsdag 4 december, 2018. SVENSKA INSTITUTET FÖR KOGNITIV PSYKOTERAPI THE SWEDISH INSTITUTE FOR CBT/SCHEMATHERAPY 1(5) Samspelsdiagnostik och behandling MIM och Theraplay, nivå 1 av 3. 1 5 oktober, + uppföljningsdag 4 december,

Läs mer

Camilla Halvarson Ericastiftelsens Handledarutbildning 2015/17

Camilla Halvarson Ericastiftelsens Handledarutbildning 2015/17 2017-03-16 Camilla Halvarson Ericastiftelsens Handledarutbildning 2015/17 Framtida uppdrag Bedömningskriteriers användbarhet Evalueringens påverkan på handledningen Den dubbla skammen Dela gemensamma

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV233 Neuropsykologi för arbetsterapeuter och fysioterapeuter inom barn- och vuxenhabilitering, 7,5 högskolepoäng Neuropsychology for occupational therapists

Läs mer

Kursplan. Ett integrativt perspektiv på behandling av enklare till medelsvår psykisk traumatisering teori, metod och tillämpning

Kursplan. Ett integrativt perspektiv på behandling av enklare till medelsvår psykisk traumatisering teori, metod och tillämpning Kursplan Ett integrativt perspektiv på behandling av enklare till medelsvår psykisk traumatisering teori, metod och tillämpning Kursen är ackrediterad inom specialistordningen för legitimerade psykologer.

Läs mer

INFORMATION OCH KURSPLAN

INFORMATION OCH KURSPLAN INFORMATION OCH KURSPLAN Fördjupningsutbildning i affektfokuserad psykodynamisk terapi VT 2017 INFORMATION Fördjupningsutbildningen i affektfokuserad psykodynamisk terapi omfattar sex heldagar, 9.15-16.00.

Läs mer

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 30 credits, Second Cycle 1. Fastställande Kursplanen har fastställts

Läs mer

EVALUATION OF ADVANCED BIOSTATISTICS COURSE, part I

EVALUATION OF ADVANCED BIOSTATISTICS COURSE, part I UMEÅ UNIVERSITY Faculty of Medicine Spring 2012 EVALUATION OF ADVANCED BIOSTATISTICS COURSE, part I 1) Name of the course: Logistic regression 2) What is your postgraduate subject? Tidig reumatoid artrit

Läs mer

Anvisningar till delkurs KLINISK PSYKOLOGI. 7,5 högskolepoäng

Anvisningar till delkurs KLINISK PSYKOLOGI. 7,5 högskolepoäng STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykologi II 30 högskolepoäng HT 2013 Anvisningar till delkurs KLINISK PSYKOLOGI 7,5 högskolepoäng Version 131031 Inledning Delkursen skall enligt kursplanen

Läs mer

Genuspsykologi, 7. 5 hp

Genuspsykologi, 7. 5 hp Psykologi II, HT 2010 Kursansvarig Anvisningar och schema Genuspsykologi, 7. 5 hp 8 november 2010 14 januari 2011 Innehåll Välkomna till denna kurs! Delkursen är en introduktion i genuspsykologi. Kursen

Läs mer

Rehabiliteringsvetenskap AV, Modeller för rehabilitering, 7,5 hp

Rehabiliteringsvetenskap AV, Modeller för rehabilitering, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Rehabiliteringsvetenskap AV, Modeller för rehabilitering, 7,5 hp Rehabilitation Science MA, Models for Vocational Rehabilitation, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Klinisk problemanalys, 6 hp PTU18

Klinisk problemanalys, 6 hp PTU18 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Anvisningar för delkurs inom Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT: Klinisk problemanalys, 6 hp PTU18 Undervisning måndagar

Läs mer

MCT Masterclass 2016-2017

MCT Masterclass 2016-2017 MCT INSTITUTE Manchester- Trondheim www.mct-institute.com i samarbete med Metakognitiv terapi i Sverige (MCT-SE) www.mct-institute.se MCT Masterclass 2016-2017 Kursplats: Manchester och Oslo MCT Masterclass

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC2139 Neuropsykologi med inriktning mot utvecklingsrelaterade funktionsbegränsningar hos barn: teoretisk del, 15 högskolepoäng Neuropsychological Perspectives on Developmental

Läs mer

INFORMATION OCH KURSPLAN

INFORMATION OCH KURSPLAN INFORMATION OCH KURSPLAN Introduktionsutbildning i affektfokuserad psykodynamisk terapi HT 2016 INFORMATION Inledande utbildning i affektfokuserad psykodynamisk terapi omfattande sex heldagar (kl 9-12

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING GRUPP A + B. RA2140 Angiografier och interventioner 7,5 högskolepoäng RA2140 Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet

STUDIEHANDLEDNING GRUPP A + B. RA2140 Angiografier och interventioner 7,5 högskolepoäng RA2140 Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet Institutionen för vårdvetenskap och hälsa STUDIEHANDLEDNING GRUPP A + B RA2140 Angiografier och interventioner 7,5 högskolepoäng RA2140 Kursen ingår i Röntgensjuksköterskeprogrammet Vårterminen 2013 Kursansvarig

Läs mer

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 45 credits, Second

Läs mer

Anvisningar till delkurs KLINISK PSYKOLOGI. 7,5 högskolepoäng

Anvisningar till delkurs KLINISK PSYKOLOGI. 7,5 högskolepoäng STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykologi II 30 högskolepoäng HT 2012 Anvisningar till delkurs KLINISK PSYKOLOGI 7,5 högskolepoäng Inledning Syfte och innehåll Undervisning och närvarokrav

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV233 Neuropsykologi för arbetsterapeuter och fysioterapeuter inom barn- och vuxenhabilitering, 7,5 högskolepoäng Neuropsychology for occupational therapists

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC2139 Neuropsykologi med inriktning mot utvecklingsrelaterade funktionsbegränsningar hos barn: teoretisk del, 15 högskolepoäng Neuropsychological Perspectives on Developmental

Läs mer

Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp

Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp Education MA, On-line learning Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn) Högskolepoäng PE021A Pedagogik Avancerad

Läs mer

Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 1, vårterminen 2018 (PT17, termin 2)

Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 1, vårterminen 2018 (PT17, termin 2) STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Kursanvisningar och schema för Vecka 1, vårterminen 2018 (PT17, termin

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1101 Organisationspsykologi, 30 högskolepoäng Organizational Psychology, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Psykologiska institutionen 2015-09-23

Läs mer

Gemensamma anvisningar till delkursen P5- PT Psykoterapeutisk teori: Psykodynamisk terapi & Kognitiv beteendeterapi

Gemensamma anvisningar till delkursen P5- PT Psykoterapeutisk teori: Psykodynamisk terapi & Kognitiv beteendeterapi Gemensamma anvisningar till delkursen P5- PT Psykoterapeutisk teori: Psykodynamisk terapi & Kognitiv beteendeterapi Psykologprogrammet, termin 6 7.5 HP, HT- 2017 (ytterligare specifika anvisningar för

Läs mer

2014-09-03. Why do we need to protect children? Children at risk

2014-09-03. Why do we need to protect children? Children at risk Children at risk Steven Lucas, MD PhD Pediatrician Akademiska barnsjukhuset Uppsala Why do we need to protect children? 1. Children can t (and shouldn t need to) protect themselves from adults 2. Children

Läs mer

SCHEMA OCH ANVISNINGAR FÖR KBT TEORI OCH METOD, TERMIN 2 KBT- modeller, teori, metoder och tillämpningar för ångest (7 HP), VT 2015

SCHEMA OCH ANVISNINGAR FÖR KBT TEORI OCH METOD, TERMIN 2 KBT- modeller, teori, metoder och tillämpningar för ångest (7 HP), VT 2015 1 (5) STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Psykoterapeutiska teorier och metoder, 30 HP (KBT) SCHA OCH ANVISNINGAR FÖR KBT TEORI OCH METOD, TERMIN 2 KBT- modeller,

Läs mer

OCD OCH PTSD. En kort uppdatering

OCD OCH PTSD. En kort uppdatering OCD OCH PTSD En kort uppdatering EN TITEL SOM SÄGER ALLT CONSORT FÖR EN SMART Vad är en SMART? Sequential Multiple Assignment Randomized controlled Trial Efterliknar klinisk verklighet där combination

Läs mer

Ökat personligt engagemang En studie om coachande förhållningssätt

Ökat personligt engagemang En studie om coachande förhållningssätt Lärarutbildningen Fakulteten för lärande och samhälle Individ och samhälle Uppsats 7,5 högskolepoäng Ökat personligt engagemang En studie om coachande förhållningssätt Increased personal involvement A

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

HANDLEDNINGSUTBILDNING

HANDLEDNINGSUTBILDNING Mindmatter AB Surbrunnsgatan 6 11 19 Göteborg Tel. 01-711 52 10 www.mindmatter.se HANDLEDNINGSUTBILDNING Kursbeskrivning INNEHÅLL Kursbeskrivning Teori Praktisk tillämpning av teori ny teknik Struktur

Läs mer

Behandlingsmetod och teknik, 6 hp

Behandlingsmetod och teknik, 6 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Anvisningar för delkurs inom Psykodynamiska teorier och metoder inom PDT: Behandlingsmetod och teknik, 6 hp Psykoterapeututbildningen,

Läs mer

PC1244, Kognitiv psykologi och utvecklingspsykologi, 30 högskolepoäng

PC1244, Kognitiv psykologi och utvecklingspsykologi, 30 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga Fakultetsnämnden PC1244, Kognitiv psykologi och utvecklingspsykologi, 30 högskolepoäng Psychology, Intermediate Course with Emphasis on Cognitive and Developmental Psychology, 30

Läs mer

ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW

ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW Helena Christell, Stephen Birch, Keith Horner, Madeleine Rohlin, Christina Lindh Faculty of Odontology, Malmö University School of Dentistry, Manchester

Läs mer

Kursplan. Institutionen för samällsvetenskap. Kurskod SPB521 Dnr 1999:10D Beslutsdatum 1999-07-01. Socialpsykologi, 21-40 poäng.

Kursplan. Institutionen för samällsvetenskap. Kurskod SPB521 Dnr 1999:10D Beslutsdatum 1999-07-01. Socialpsykologi, 21-40 poäng. Kursplan Institutionen för samällsvetenskap Kurskod SPB521 Dnr 1999:10D Beslutsdatum 1999-07-01 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Socialpsykologi, 21-40 poäng The Social Psychology Programme Socialpsykologi

Läs mer

Folkhälsovetenskap AV, Hälsovetenskap, 7,5 hp

Folkhälsovetenskap AV, Hälsovetenskap, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Folkhälsovetenskap AV, Hälsovetenskap, 7,5 hp Public Health Science MA, Health Science, 7,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

INFORMATION OCH KURSPLAN

INFORMATION OCH KURSPLAN INFORMATION OCH KURSPLAN KBT för psykodynamiker Höstterminen 2015 vårterminen 2016 INFORMATION SAPU inbjuder härmed för sjätte gången till en utbildning i kognitiv beteendeterapi (KBT) som vänder sig till

Läs mer

HANDLEDNING I BARNPSYKOTERAPI

HANDLEDNING I BARNPSYKOTERAPI HANDLEDNING I BARNPSYKOTERAPI Med tonvikt på att handleda på implicita processer SCHOWALTER & PRUETT. (1975). THE SUPERVISION PROCESS FOR INDIVIDUAL CHILD PSYCHOTHERAPY When I began my adult work, I at

Läs mer

Rapport. Blivande psykologers och socionomers utbildning i psykotraumatologi

Rapport. Blivande psykologers och socionomers utbildning i psykotraumatologi Rapport Blivande psykologers och socionomers utbildning i psykotraumatologi En kartläggning av utbildningen på psykolog- och socionomprogrammen vid Sveriges högskolor och universitetet Delprojekt inom

Läs mer

Genuspsykologi, 6 hp

Genuspsykologi, 6 hp Psykologprogrammet, HT 2010 Kursansvarig Anvisningar och schema Genuspsykologi, 6 hp 6 december 2010 14 januari 2011 Innehåll Välkomna till denna kurs! Delkursen är en introduktion i genuspsykologi. Kursen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV234 Rehabiliteringsmedicin med fokus personer med neurologiska funktionshinder, 7,5 högskolepoäng Rehabilitation Medicine with a focus on people with neurological

Läs mer

Psykologi för effektivt lärande

Psykologi för effektivt lärande Psykologi för effektivt lärande Jenny Friedl och Lars Eriksson Bakgrund Projekt inom Högskolepedagogikkurs Resultat: Projektrapport Psykologi för effektivt lärande Presentationen: Sammanfattning av rapporten

Läs mer

Utvecklingspsykopatologi: utvecklings- och kliniska perspektiv, 15 högskolepoäng

Utvecklingspsykopatologi: utvecklings- och kliniska perspektiv, 15 högskolepoäng Kursplan Utbildning på forskarnivå Utvecklingspsykopatologi: utvecklings- och kliniska perspektiv, 15 högskolepoäng Developmental Psychopathology: Developmental and Clinical Perspectives, 15 credits Kurskod

Läs mer

PSYKOLOGEN SOM LEDARE

PSYKOLOGEN SOM LEDARE Mindmatter AB Surbrunnsgatan 6 411 19 Göteborg www.mindmatter.se ni@mindmatter.se PSYKOLOGEN SOM LEDARE Nästa kursstart; Göteborg 26-27/2-2018, kod RA6201 Kursen ackrediteras som 2 av 6 specialistkurser;

Läs mer

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP)

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kurs 12 Personlighetspsykologi PSPR12, VT19 Kursansvarig: Stephan Hau, Lillian Döllinger Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kursplanen Kursen behandlar ett urval av personlighetspsykologiska

Läs mer

Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar

Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar 1 av 9 2009 09 17 21:22 Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar Insomnia Ett område inom sömnforskningen som har rönt stor uppmärksamhet under

Läs mer

PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle

PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under termin 7 och 8.

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under termin 7 och 8. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR10, Kurs 10: Psykologens arbete med och i grupper och organisationer, 34,5 högskolepoäng Course 10: Organizational and Workplace Psychology, 34.5 credits Avancerad

Läs mer

Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik

Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik Specialistkurs Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik för yrkesverksamma legitimerade psykologer motsvarande 15 hp 15 oktober 2014 20 maj 2015 Innehåll Psykologer har genom sin gedigna

Läs mer

Kursplan. FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Leadership and Organisational Behaviour

Kursplan. FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Leadership and Organisational Behaviour Kursplan FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Leadership and Organisational Behaviour 7.5 Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter genomförd kurs skall studenterna

Läs mer

KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning.

KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning. KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning. Höstterminen 2017 Vårterminen 2018 INFORMATION SAPU inbjuder härmed för sjunde gången till en utbildning

Läs mer

Klinisk problemanalys och fallkonceptualisering, 6 hp PTU19

Klinisk problemanalys och fallkonceptualisering, 6 hp PTU19 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Anvisningar för delkurs inom Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT: Klinisk problemanalys och fallkonceptualisering, 6

Läs mer