Risk & Väsentlighet väsentliga processer (Skarpnäcks stadsdelsnämnd) sida 1 av 8 ( )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Risk & Väsentlighet väsentliga processer (Skarpnäcks stadsdelsnämnd) sida 1 av 8 ( )"

Transkript

1 Risk & Väsentlighet väsentliga processer (Skarpnäcks stadsdelsnämnd) sida 1 av 8 ( )

2 Administration Akthantering Akter förvaras enligt regler och riktlinjer. Akter saknas För den enskilde kan det vara en stor skada om akter är på villovägar. Handläggare har ansvaret och enhetschef gör stickprover. Arbetsrättsfrågor och personalpolitik Gällande lagar och regler följs. Lagar och regler följs inte För verksamheten kan det bli ekonomiska och verksamhetsmässiga problem när inte lagar och regler följs. Enhetschefer har ansvar och PA-konsulter gör stickprover. Arkivering Arkivering ska skötas enligt anvisningar från stadsarkivet. Handlingar saknas eller hanteras felaktigt Om handlingar saknas eller hanteras felaktigt kan informationen bli bristfällig för förvaltningen, allmänheten och andra myndigheter. Ja Ja 3 - Möjlig Attestrutiner Att gällande attestrutiner följs. Attestrutiner följs inte Attestant attesterar egna utlägg och aktiviteter den själv medverkat vid. Attesterar belopp överstigande delegationsordningen. Attest av fakturor från företag som inte är upphandlade. Serviceförvaltningen och controller gör Budgetuppföljning Budgetuppföljning sker månadsvis, tertial och i bokslut. Ekonomi i obalans Verksamheten har inte sin ekonomi i balans och prognoser är missvisande. Enhetschefer och förvaltningsledning har ansvar. Ja Ja 1 - O Debitering och fakturering av hyror Avtal följs och stämmer med verksamhetssystemet LOIS. Felaktiga uppgifter i LOIS Intäkter saknas eller är felaktiga. Lokalintendent gör Ja Nej 2 - Mindre Delegering Delegeringsordningen ska följas. Anställd fattar beslut som den inte är behörig för Fel person har fattat beslut som kan få verksamhetsmässiga och ekonomiska konsekvenser. Nämnden fastställer delegeringsordningen. Controllers kontrollerar. sida 2 av 8 ( )

3 Diarieföring och dokumentationsomlopp Diarieföring sköts enligt lagar och regler. Ekonomiredovisning Löpande uppföljning av kostnader och intäkter. Hantering av First Card Vissa anställda har ett betalkort som används när inköp av varor och tjänster görs. Inköp Upphandling och avrop av varor och tjänster. Inventarieförteckning Förteckning över inventarier ska vara aktuell. IT-säkerhet avseende tillgänglighet, riktighet och sekretess IT-säkerhetsregler för Stockholms stad och interna regler och anvisningar följs. Kris- och katastrofberedskap Krisledningsplan ska vara aktuell och relevant. Körjournaler När verksamhetens bil används ska körjournal skrivas. Ärenden blir inte diarieförda Ärenden finns inte diarieförda och kan inte besvaras eller åtgärdas. HR samordnare har kontrollansvar. Avdelningschef gör Felkontering Budgetuppföljningen blir sämre. Redovisningsansvarig och controllers ser löpande på konton och gör Inköp utan kontroll. Anställda handlar på First Card för eget bruk. Controllers gör Skadeståndsanspråk och tidsförlust på grund av felaktiga köp Rutiner och kunskap om upphandling och inköp saknas hos verksamheter. Förteckningen är inte aktuell När ett inbrott har skett så är det svårt att komma ihåg vad som försvunnit om inte en aktuell inventarieförteckning finns. Förteckning ska finnas vid bokslut. Regler och anvisningar följs inte Användare, systemansvariga och enhetschefer har ett ansvar att regler och anvisningar följs. Staden har ingen gemensam säkerhetsinstruktion i och med övergång till Volvo-it. IT-strateg gör Planen är inaktuell Nyckelpersonerna kan inte nås utan fel personer larmas vid en händelse vilket leder till förlorad tid. Lokalintendenten har ansvar för att hålla planen aktuell. Bil används till egen vinning Den anställde använder bilen för egen privat körning och åsamkar verksamheten ekonomiska förluster i slitage och Ja Ja 3 - Möjlig Nej Ja 3 - Möjlig 3 - Kännbar Ja Ja 3 - Möjlig Ja Ja 1 - O sida 3 av 8 ( )

4 drivmedelsförbrukning. Bilföraren är ansvarig och enhetschef attesterar körjournalen. Lönerapportering Felaktig lön kan betalas ut Medarbetarsamtal Samtal finns för anställda. Moms Moms ska betalas enligt lagar och regler. Personuppgifter Följa lagstiftning kring utlämnande av personuppgifter och upprättande av register. Posthantering Intern posthantering sköts av egna anställda. Enheter behöver skicka dokument och papper mellan varandra och övriga stadens verksamheter. Representation och personalförmåner Lagar och regler följs vid representation. Skalskydd, inbrottslarm, lås, överfallslarm etc Säkerhet över stadens tillgångar. Synpunkts- och klagomålshantering Förtydligande av rutiner har gjorts. Fel lön kan betalas ut Kontroll av lönelistor innan utbetalning ska göras. Administrativ assistent gör Inga samtal sker Enhetschef/arbetsledare har ansvar att samtal sker. Avdelningschefer gör kontroller. Redovisning av moms Förvaltningen följer inte momslagen. Controllers gör Personuppgifter lämnas ut För den enskilde kan det få a följder om personuppgifter lämnas ut till någon som inte är behörig. Post kommer inte fram Post är på avvägar och kommer fram väldigt sent eller inte alls. Vaktmästare har ansvaret för rutinen. Avdelningschef gör Vidlyftig representation Policy och anvisningar följs inte. Controllers gör Inbrott Larm/lås är inte tillräckliga för att förebygga inbrott. Enhetschef har ansvar för att adekvat säkerhet finns. Lokalintendent gör Synpunkter registreras inte Rutiner för synpunktshantering följs inte. Det kan innebära att verksamheten inte utvecklas och förbättras. 3 - Kännbar Ja Ja 1 - O Nej Nej 2 - Mindre 3 - Kännbar Ja Ja 3 - Möjlig sida 4 av 8 ( )

5 Systematiskt arbetsmiljöarbete Rutiner ska finnas för att ett systematiskt arbetsmiljöarbetet ska fungera. Rutiner saknas Rutiner saknas eller genomförs inte. Avdelningschefer har kontrollansvar. Ja Nej 2 - Mindre Tystnadsplikt Sekretess är viktig inom verksamheterna. För att skydda brukare och anhöriga. Information sprids till andra än berörda För enskilda kan det få a följder om information sprids till obehöriga. Arbetsledare har ansvar för att rutiner följs. Ja Nej 2 - Mindre Uppföljning av entreprenörer Avtal ska följas. Entreprenörer håller inte ingångna avtal Det kan uppstå brister i kvalitet, missnöje bland brukare/ kunder. Verksamheter kan drabbas av ekonomiska följder. Förvaltningens beställarenheter och avdelningschefer har ansvar. sida 5 av 8 ( )

6 Förskola Avgiftshantering inom förskolan Föräldrar betalar avgift till förskolan. Bristande barnsäkerhet Säkerheten är viktig för barn i förskolan. Egenkontroll av kök Enligt Livsmedelslagen ska alla verksamheter som hanterar livsmedel ha rutiner för att säkerställa att det inte sprids bakterier eller på annat sätt orsakar ohälsa. Handlingsplan för barn i behov av särskilt stöd Barn behöver särskild resurs för att få stöd och stimulans. Pedagogisk dokumentation Som ett stöd i barnets utveckling görs en pedagogisk dokumentation. Stödja flerspråkighet Stödja flerspråkighet hos barn med annat modersmål än svenska. Debitering sker inte eller fel avgift uttas Fel avgift eller glömd debitering påverkar föräldrars ekonomi och deras förtroende för verksamheten. Handläggare har ansvaret och avdelningschef kontrollerar. Barn skadas När rutiner och säkerhet inte följs kan barn fara illa och skadas. Förutom att barnet far illa så minskar förtroendet för förskolan. Alla anställda har ansvar för barnen. Förskolechef kontrollerar att rutiner följs. Följer inte egenkontrollen Kök som brister i egenkontroll kan orsaka ohälsa för barn och anställda. Barnet får inte relevant stöd Insatserna är inte de rätta för barnets lärande. Beslut och senare utvärdering av beviljade insatser görs av enhetschef för stödenheten. Pedagogisk dokumentation saknas Barnets läroprocess kan inte fullt ut redovisas till föräldrar. Den pedagogiska verksamheten kan inte redovisas i förskolans kvalitetsredogörelse till utbildningsförvaltningen. Förskollärare och förskoleschef har ansvaret och avdelningschef kontrollerar. Begränsad språkutveckling Barn med annat modersmål får inte tillräckligt stöd för sin språkutveckling. Förskolan ska ha ett interkulturellt förhållningssätt. Förskollärare och förskolechef har ansvar i samarbete med hemmet. Ja Nej 2 - Mindre Ja Nej 3 - Möjlig 3 - Kännbar sida 6 av 8 ( )

7 Individ- och familjeomsorg inkl. socialpsykiatri Familjehemsplaceringar Erfaren och kompetent personal placerar barn. Barn och ungdom placeras i olämpliga familjehem Barnen blir lidande, riskerar att fara illa och behöva omplaceras. Handläggare har ansvaret och enhetschef gör uppföljningar. Hot och våld Det förekommer hot- och våldsituationer. Anställd blir hotad eller skadad Personal riskerar att ha bli utsatta för hot och eller våld, särskilt personal inom myndighetsutövning. Enhetschefen har ansvar för att en plan och rutiner finns. Handläggare är ansvarig för att följa planen. Ja Ja 3 - Möjlig Återkrav av ekonomiskt bistånd Lagar och rutiner följs. Ingen återbetalning sker Felaktig hantering av återkrav av medel påverkar enheten ekonomiskt. Handläggare har ansvaret och enhetschef gör stickprover. 3 - Kännbar Säkerhet Brandskydd i lokaler Brandskyddsutrustning brister Brandskyddsutrusning saknas, har brister. Information om utrymningsvägar saknas. Anställda och brukare vet inte hur de tar sig ut ur lokalen. Arbetsledare/enhetschef har ansvar att det finns rutiner och att alla vet hur de följs. sida 7 av 8 ( )

8 Äldreomsorg Avgiftshantering inom äldreomsorg Staden begär årligen in nya inkomstuppgifter från äldre. Boendes värdesaker och kontanta medel Rutiner ska följas. Nyckelhantering Rutiner för nyckelhantering Rapportering av insatser till Socialstyrelsen Sammanställning skickas till Socialstyrelsen. Trygghetslarm Äldre har larm som används då något har hänt eller de vill påkalla hjälp av något slag. Fel avgift debiteras den äldre Kontanta medel stjäls från boende Det är stor skada för den boende om pengar eller andra värdeföremål försvinner. Förtroendet för verksamhet och personal minskas. Misstänksamhet mellan personal ökar. Enhetschef har ansvar att rutiner följs och controllers gör Nycklar eller behörighet saknas Om nycklar förkommer måste utföraren bekosta låsbyten. Äldres trygghet och förtroende för utföraren kan skadas. Anställd ansvarar för att rutiner följs och enhetschef kontrollerar att nycklar och behörigheter finns och förvaras på ett betryggande sätt. Rapport skickas inte Socialstyrelsen får inte underlag på beslutade och genomförda insatser. Enhetschef har ansvar att skicka in. Larm fungerar inte Äldre får inte den hjälp de behöver. Ja Ja 1 - O 2 - Lindrig Ja Ja 3 - Möjlig sida 8 av 8 ( )

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA TILL VERKSAMHETSPLAN 2011

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA TILL VERKSAMHETSPLAN 2011 SID 1 (5) ILS 2011: & Väsentlighet - 2011 (Södermalms stadsdelsnämnd) Avtal Betalningsansvar mellan huvudmän Ekonomi Köp av plats hos enskild vårdgivare som saknar ramavtal Ofördelaktiga och/eller otydliga

Läs mer

Granskningsområde Kontrollmoment Kontroll metod Frekvens Kontrollansvarig Resultat av granskning Ekonomi och administration

Granskningsområde Kontrollmoment Kontroll metod Frekvens Kontrollansvarig Resultat av granskning Ekonomi och administration INTERN KONTROLLPLAN 2015 FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND Granskningsområde Kontrollmoment Kontroll metod Frekvens Kontrollansvarig Resultat av granskning Ekonomi och administration 1. Redovisning Kontroll av

Läs mer

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Skarpnäcks stadsdelsnämnd Sid 1 (16) Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Skarpnäcks stadsdelsnämnd Sid 2 (16) Innehållsförteckning Inledning...3 Nämndens

Läs mer

RISK- OCH VÄSENTLIGHETSANALYS Bilaga 8:1

RISK- OCH VÄSENTLIGHETSANALYS Bilaga 8:1 I nedanstående matris har verksamhetens centrala processer listats och bedömts dels ur ett väsentlighetsperspektiv och dels ur ett riskperspektiv. 3 = Hög grad av vikt för förvaltningens verksamhet/del

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämndens internkontrollplan 2013

Arbetsmarknads- och socialnämndens internkontrollplan 2013 Sidan 1 av 9 Datum 2013-02-25 Arbetsmarknads- och socialnämndens internkontrollplan 2013 Under 2013 kommer fördjupad granskning i egen regi att ske inom följande områden, enligt risk- och väsentlighetsanalys:

Läs mer

Ekonomi. Internkontrollplan Nämnd: Socialnämnden. Rutin/process/system. Riskkategori/Beskrivning. Risk 1-16* Kontrollmoment

Ekonomi. Internkontrollplan Nämnd: Socialnämnden. Rutin/process/system. Riskkategori/Beskrivning. Risk 1-16* Kontrollmoment 1 [7] Internkontrollplan 2017 Nämnd: kategori/beskrivning Vad heter risken? Vilken kontroll/åtgärd måste finnas eller fungera för att motverka risken? Ekonomi 1 Attest Att överordnad attesterar personliga

Läs mer

Riskanalys Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd

Riskanalys Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd Riskanalys Samhällsbyggnadsnämnden Fastställd 2019-08-29 1 Inledning Intern kontroll omfattar kommunens organisation, rutiner och system och syftar bland annat till att: Säkerställa att lagar, bestämmelser

Läs mer

UPPFÖLJNING INTERNKONTROLLPLAN 2012

UPPFÖLJNING INTERNKONTROLLPLAN 2012 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 3:1 SID 1 (5) Nämnden beslöt i verksamhetsplan 2012 att två av kommunfullmäktiges indikatorer och tre av nämndens väsentliga processer ska granskas särskilt under

Läs mer

Södermalms stadsdelsförvaltning Bilaga 02

Södermalms stadsdelsförvaltning Bilaga 02 Södermalms stadsdelsförvaltning Bilaga 02 internkontrollplan Södermalms stadsdelsförvaltning Inledning I samband med verksamhetsberättelsen ska nämnderna avrapportera det arbete som bedrivits under året

Läs mer

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Rinkeby- Kista stadsdelsnämnd

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Rinkeby- Kista stadsdelsnämnd Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Dnr: 1.1.-593-2017 Sid 1 (14) 2017-12-03 Handläggare Johan Hernman Telefon: 08-50801513 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys

Läs mer

Förslag till Intern kontrollplan 2011

Förslag till Intern kontrollplan 2011 1 (1) Handläggare Datum Åsa Ottosson 2010-11-26 Barn- och ungdomsnämnden Förslag till Intern kontrollplan 2011 Barn- och ungdomsnämnden ska enligt kommunens Reglemente för intern kontroll, KF 256, 2000-12-18,

Läs mer

Beslut HSN 2013-12-11 HSN 1212-1455 BILAGA 2 Intern kontrollplan för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2014

Beslut HSN 2013-12-11 HSN 1212-1455 BILAGA 2 Intern kontrollplan för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2014 Intern kontrollplan för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2014 Målkategori: Effektiv och ändamålsenlig verksamhetsstyrning Riskområde Riskbeskrivning Kontrollmoment Kontrollansvar Frekvens Rapportering

Läs mer

Intern kontrollplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Intern kontrollplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Intern kontrollplan 017 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Nämndens och kommunstyrelsens arbete med intern kontroll... Nämndens internkontrollplan 017....1 Ekonomi.... Verksamhet....

Läs mer

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Stadsarkivet Dnr: Sid 1 (12) 2017-12-04 Handläggare Johan Bergkvist Telefon: 0-502322 Till Stadsarkivet Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 201 för Stadsarkivet Sid 2 (12) Innehållsförteckning

Läs mer

Risk & Väsentlighet väsentliga processer (Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd)

Risk & Väsentlighet väsentliga processer (Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd) Risk & Väsentlighet väsentliga processer - 2014 (Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd) Verksamhet Väsentliga processer Risk Finns rutinbeskr. Genomförs löp. kontroller Sannolikhet Väsentlighet Aktivitet

Läs mer

Sida 1(1) /ALN0028. Arbetslivsförvaltningen Per-Olof Jinnegård Kommunstyrelsen

Sida 1(1) /ALN0028. Arbetslivsförvaltningen Per-Olof Jinnegård Kommunstyrelsen Arbetslivsförvaltningen Per-Olof Jinnegård 033-35 38 85 Sida 1(1) 2017-02-20 2016/ALN0028 Kommunstyrelsen Intern kontrollplan 2017 Intern kontroll är primärt ett ledningsverktyg med väsentlig betydelse

Läs mer

Uppföljning av åtgärder (Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd)

Uppföljning av åtgärder (Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd) Uppföljning av åtgärder - 2018 (Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd) Dialog mellan förskolechef och förvaltning Missnöjda vårdnadshavare Uppföljning 2016-01-01 2016-11-15 Aktivitet finns i ILS där förskolan

Läs mer

Internkontrollplan Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen 2017

Internkontrollplan Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen 2017 1 [8] Internkontrollplan Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen 2017 Rutin/process/ system Kontrollmoment Riskkategori/Beskrivning Kontrollmetod och frekvens Ansvarig för kontroll Rapporteras

Läs mer

Riskanalys. Förskolenämnden

Riskanalys. Förskolenämnden Riskanalys Förskolenämnden Innehållsförteckning 1 Bruttolista... 3 1.1 Verksamhet... 3 1.2 Förtroende... 3 1.3 Ekonomisk/Finansiell... 4 1.4 HR... 6 1.5 Kommunikation... 7 1.6 Informationssäkerhet... 7

Läs mer

Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016

Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016 2015-11-16 1 (5) BILAGA 2 ÄLN 2015/219-041 Äldrenämnden Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt

Läs mer

Riskanalys till miljönämndens internkontroll Miljökontoret. Rapport

Riskanalys till miljönämndens internkontroll Miljökontoret. Rapport Ärende 4 Miljökontoret Rapport 2017-11-27 Riskanalys 2017 till miljönämndens internkontroll 2018 Marie Martna Verksamhetscontroller Miljökontoret Telefon (direkt): 08-5230 1315 E-post: marie.martna@sodertalje.se

Läs mer

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Älvsjö stadsdelsnämnd

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Älvsjö stadsdelsnämnd Älvsjö stadsdelsnämnd Dnr: Sid 1 (16) 2018-05-08 Handläggare Isabel Kimanius Telefon: 08/508 21 005 Till Älvsjö stadsdelsnämnd Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

stockholm.se Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2017 för överförmyndarnämnden

stockholm.se Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2017 för överförmyndarnämnden Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 2017 för överförmyndarnämnden Sid 2 (14) Inledning Staden har de senaste åren omarbetat sina riktlinjer för internen. Liksom tidigare ska en väsentlighets-

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Yttrande över revisorernas årsrapport för Södermalms stadsdelsnämnd

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Yttrande över revisorernas årsrapport för Södermalms stadsdelsnämnd SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 528-2011-1.2.1. SID 1 (6) 2011-05-26 Handläggare: Kicki Elofsson Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2011-06-16 Yttrande över

Läs mer

Redovisning av internkontroll 2014

Redovisning av internkontroll 2014 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategiska avdelningen Bilaga 5, VB 2014 Sida 1 (6) 2015-01-28 I samband med verksamhetsplan 2014 fastställdes nämndens internkontrollplan. Resultat av genomförd

Läs mer

Tjänsteskrivelse Rutinförteckning, Intern kontroll, Socialnämnden

Tjänsteskrivelse Rutinförteckning, Intern kontroll, Socialnämnden VA L LENTUNA KOMMUN T JÄNSTESKRIVELSE S O CIALFÖRVALTNING 2 0 1 4-05-21 D N R SN 2 014.0 58 A GNETA SANDSTRÖM SID 1/2 C O NTROLLER A GNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE S O CIALNÄMNDE N Tjänsteskrivelse Rutinförteckning,

Läs mer

Ekonomi. Internkontrollplan Nämnd: Kommunstyrelsen kommunövergripande Nr. Risk 1-16=SxK* Rutin/process/ system. Riskkategori/Beskrivning

Ekonomi. Internkontrollplan Nämnd: Kommunstyrelsen kommunövergripande Nr. Risk 1-16=SxK* Rutin/process/ system. Riskkategori/Beskrivning 1 [4] Internkontrollplan 2017 Nämnd: Kommunstyrelsen kommunövergripande Vad heter risken? Vilken kontroll/åtgärd måste finnas eller fungera för att motverka risken? Vad innebär risken? Hur kommer kontrollen

Läs mer

Sammanträdande organ Socialnämnden Tid Tisdagen den 19 december 2017, kl. 16:00 Plats

Sammanträdande organ Socialnämnden Tid Tisdagen den 19 december 2017, kl. 16:00 Plats KALLELSE Datum 2017-12-12 Sammanträdande organ Socialnämnden Tid Tisdagen den 19 december 2017, kl. 16:00 Plats Hellqvistsalen, kommunhuset Förslag till justerare: Förslag till ersättare för justerare:

Läs mer

Bilaga 8 Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för

Bilaga 8 Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr: Sid 1 (20) Handläggare: John Areschoug Telefon:0761228994 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden Bilaga 8 Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Miljö-

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BUDGETANSVAR 042-2 OCH INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR BUDGETANSVAR 042-2 OCH INTERN KONTROLL REGLEMENTE FÖR BUDGETANSVAR OCH INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 1992-05-19, 244. Ändrat av kommunfullmäktige 1993-04-27, 67. Ändrat av kommunfullmäktige 1998-04-23, 53 Ändrat av kommunfullmäktige

Läs mer

DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen , 25 INTERNKONTROLL 2019

DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen , 25 INTERNKONTROLL 2019 DALSLANDS MILJÖ OCH ENERGIFÖRBUND fastställd Direktionen 2018-10-11, 25 INTERNKONTROLL 2019 Rutinbeskrivning Kontrollmoment Metod Frekvens Kontroll ansvarig Administration Resultat av granskning Mottagare

Läs mer

Miljö- och konsumentnämndens riskbedömning inför intern kontrollplan 2020

Miljö- och konsumentnämndens riskbedömning inför intern kontrollplan 2020 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-05-31 Dnr 2019-2261 Sida 1(1) Andreas Zalewski, 033-35 32 29 andreas.zalewski@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Miljö- och konsumentnämndens riskbed inför intern kontroll

Läs mer

Internkontrollplan för 2017

Internkontrollplan för 2017 2016-11-29 1 (5) Bilaga nr 2 Dnr SOCN 2016/343 Socialnämnden Internkontrollplan för 2017 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt och

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 1 (3) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-01-08 2013-005797- AD Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 Reglemente för intern kontroll 1 ger anvisningar för hur intern

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 Timrå Kommun Socialförvaltningen Internkontrollplan 2019 Antagen av Socialnämnden 2019-02-20 Intern kontroll Intern kontroll handlar om att ha ordning och reda, veta att det som ska göras blir gjort och

Läs mer

Uppföljning av 2014 års internkontrollplan för vård- och omsorgsförvaltningen

Uppföljning av 2014 års internkontrollplan för vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsnämndens handling nr 7/2014 Vår handläggare Johanna Gustafsson, samordnande Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2015-02-26, 33 Uppföljning av 2014 års internkontrollplan för vård- och

Läs mer

Internkontrollplan 2017

Internkontrollplan 2017 Internkontrollplan 2017 Vård- och omsorgsnämnden Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 2 [7] Internkontrollplan

Läs mer

INTERN KONTROLL Kontrollplan 2002

INTERN KONTROLL Kontrollplan 2002 Kontrollplan 2002 Ekonomi Interkommunala ersättningar och ersättning friskolor Leverantörsfaktura / utanordning / attest Skollagen, skolplanen, avtal, fastställda belopp Attestreglemente, gällande besluts-

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Fahlander Kommunstyrelsen 2016-04-11 Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun Sammanfattning Enligt reglementet för intern kontroll (KF 2006-04-24,

Läs mer

Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och dess dokumentation.

Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och dess dokumentation. Internkontrollplan för år 2013 Internkontroll syftar till att säkerställa styrbarhet, säkerhet och effektivitet i en organisation och verksamhet. Bolaget ska årligen uppföra ett samlat dokument, en plan,

Läs mer

Blekingesjukhuset. Internkontroll. Marie Edvardsson 2014-11-18

Blekingesjukhuset. Internkontroll. Marie Edvardsson 2014-11-18 Blekingesjukhuset Internkontroll 2014 Marie Edvardsson 2014-11-18 Rapport uppföljning av 2014 års interna kontrollplaner Utanordning av lön. Kontrollmoment att rätt person belastar rätt ansvar och period.

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 2 RISK- OCH VÄSENTLIGHETSANALYS AV KF:S INDIKATORER OCH NÄMNDENS VÄSENTLIGA PROCESSER SID 1 (7)

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 2 RISK- OCH VÄSENTLIGHETSANALYS AV KF:S INDIKATORER OCH NÄMNDENS VÄSENTLIGA PROCESSER SID 1 (7) RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA 2 - OCH VÄSENTLIGSANALYS AV KF:S ER OCH NÄMNDENS VÄSENTLIGA PROCESSER SID 1 (7) VERKSAMS- Arbetsmarknadsåtgärder Andel praktikplatser som kan tillhandahållas för

Läs mer

Attest- och delegationsreglemente 2015 Servicenämnden, Varbergs kommun

Attest- och delegationsreglemente 2015 Servicenämnden, Varbergs kommun Attest- och delegationsreglemente 2015 Servicenämnden, Varbergs kommun 1. Inledning Attest- och delegationsreglementet skall tydliggöra och beskriva de attestförfaranden och delegeringar som gäller för

Läs mer

Intern kontroll 2017 BESLUT. Kommunstyrelsen Stadsrevisionen

Intern kontroll 2017 BESLUT. Kommunstyrelsen Stadsrevisionen BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (1) Diarienummer 2017/SON0014 007 Jonas Ringström, 033-35 84 72 Kommunstyrelsen Stadsrevisionen Intern kontroll 2017 Översänder förslag till plan för intern kontroll 2017,

Läs mer

Bilaga 5. Internkontrollplan för år 2016

Bilaga 5. Internkontrollplan för år 2016 Internkontrollplan för år 2016 Internkontroll syftar till att säkerställa styrbarhet, säkerhet och effektivitet i en organisation och verksamhet. Bolaget ska årligen uppföra ett samlat dokument, en plan,

Läs mer

Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och att dokumentera dessa.

Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och att dokumentera dessa. Internkontrollplan för år 2014 Internkontroll syftar till att säkerställa styrbarhet, säkerhet och effektivitet i en organisation och verksamhet. Bolaget ska årligen uppföra ett samlat dokument, en plan,

Läs mer

ILS 2013: Risk & Väsentlighet Indikatorer (Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd)

ILS 2013: Risk & Väsentlighet Indikatorer (Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd) Arbetsmarknadsåtgärder Effektivitet Ekonomi Ekonomiskt bistånd Förskoleverksamhet ILS 2013: Risk & er - 2013 Antal praktikplatser som kan tillhandahållas för de aspiranter som Jobbtorg Stockholm kan matcha

Läs mer

Riktlinjer för hantering av privata medel

Riktlinjer för hantering av privata medel Riktlinjer för hantering av privata medel 791:5 Riktlinjer för hantering av privata medel Antagna av Kommunfullmäktige 2007-12-13 Gäller fr o m 2008-01-01 Riktlinjer för hantering av vårdtagares privata

Läs mer

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA/FRITIDSHEM

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA/FRITIDSHEM ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLA/FRITIDSHEM Enligt 2 kap. 5 Skollagen samt Partille kommuns regler för fristående förskola/fritidshem Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Bilaga 6. Internkontrollplan för år 2015

Bilaga 6. Internkontrollplan för år 2015 Internkontrollplan för år 2015 Internkontroll syftar till att säkerställa styrbarhet, säkerhet och effektivitet i en organisation och verksamhet. Bolaget ska årligen uppföra ett samlat dokument, en plan,

Läs mer

Riktlinje för hantering av privata medel inom Vård och omsorg (VoO)

Riktlinje för hantering av privata medel inom Vård och omsorg (VoO) Bilaga 142 Socialförvaltningen 140930 1 Riktlinje för hantering av privata medel inom Vård och omsorg (VoO) Innehåll Inledning... 1 Syfte... 1 Ansvar och roller... 1 Huvudregel... 2 Skriftlig överenskommelse...

Läs mer

Granskning av. debiteringsrutiner inom vård och omsorg Katrineholms kommun

Granskning av. debiteringsrutiner inom vård och omsorg Katrineholms kommun www.pwc.se Revisionsrapport Annika Hansson, certifierad kommunal revisor, Himn Dagemir Granskning av den interna kontrollen avseende debiteringsrutiner inom vård och omsorg Katrineholms kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

Attestinstruktion - anvisningar för kontroll, attest och utbetalning av pengar

Attestinstruktion - anvisningar för kontroll, attest och utbetalning av pengar Bilaga Tjänsteutlåtande Sida 3 (8) kontroll, attest och utbetalning av Dessa anvisningar ersätter kommunstyrelsens tidigare attestinstruktion. Anvisningar för följer stadens Regler för ekonomisk förvaltning

Läs mer

Årsrapport 2015 Farsta stadsdelsnämnd

Årsrapport 2015 Farsta stadsdelsnämnd Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (9) 2016-05-20 Handläggare: Pär Dahlqvist 08 508 18 118 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-06-16 Årsrapport 2015 Farsta stadsdelsnämnd Yttrande över

Läs mer

Intern kontrollplan 2018

Intern kontrollplan 2018 Intern kontrollplan 2018 Beslutat av: Kommunstyrelsen för beslut: 20 december 2017 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen verksamhet: Strategisk planering och utveckling tjänsteman: SPU-chef Dokumentet

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Utförd egen- och internkontroll 2015

Utförd egen- och internkontroll 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-02-09 SN 2014/0652.03.01 0480-450950 Socialnämnden Utförd egen- och internkontroll 2015 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Uppföljning boendestöd Omsorgshuset

Uppföljning boendestöd Omsorgshuset Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Uppföljning boendestöd Sida 1 (9) 2017-07-03 Enhetens namn: Omsorgshuset BOENDESTÖD 2016 Enhetens adress: Kärrtorpsvägen 9, 121 55 Johanneshov

Läs mer

Internkontrollplan för 2018

Internkontrollplan för 2018 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2017-11-23 AMN-2017-0348 Arbetsmarknadsnämnden Internkontrollplan för 2018 Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Revidering av internkontrollplan för 2014

Revidering av internkontrollplan för 2014 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Karin Carlsson 2014-01-13 UAN-2014-0035 Tuomo Niemelä Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Revidering av internplan för 2014

Läs mer

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Dnr: FS 1.1-368-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Bemanning av EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

Bemanning av EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsförvaltning ENSKEDE-ÅRSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖREN DNR 07-299/94 SID 1 (6) 2007-03-08 Handläggare: Gillis Hammar Till EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsnämnd Bemanning av EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen

Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Amf Datum 1 (6) 2016-02-16 Säkerhetsarbete 2015 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Innehållsförteckning 2 (6) Allmänt... 3 Säkerhetsorganisation... 3 Riskanalysarbete... 4 Skadeförebyggande

Läs mer

BESLUT OM GODKÄNNANDE AV KLASSIFICERINGSSTRUKTUR

BESLUT OM GODKÄNNANDE AV KLASSIFICERINGSSTRUKTUR STOCKHOLMS STADSARKIV LANDSARKIV FÖR STOCKHOLMS LÄN ARKIVMYNDIGHETENS BESLUT 2009:27 DNR 9.4-020507/09 SID 1 (10) 2009-11-27 Stadsdelsnämnderna BESLUT OM GODKÄNNANDE AV KLASSIFICERINGSSTRUKTUR Nämnd Samtliga

Läs mer

Verksamhetsberättelse. April. Månadsbokslut. Augusti. Helårsprognos. December. Enhetskonsultation. Kvalitetsundersökning. Augusti. och redovisning.

Verksamhetsberättelse. April. Månadsbokslut. Augusti. Helårsprognos. December. Enhetskonsultation. Kvalitetsundersökning. Augusti. och redovisning. Bilaga 1 Interkontrollplan Styrning Internkontroll Delegeringsordning Mål och Budget Budgetuppföljning Måluppföljning Att internkontrollplanen är korrekt och följs Att delegeringsordningen är korrekt och

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2019-02-08 MHN-2019-649 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Internkontrollplan 2019 Förslag till beslut:

Läs mer

Återrapport av verksamhetsstöds utförda interna kontroller 2015

Återrapport av verksamhetsstöds utförda interna kontroller 2015 Återrapport av verksamhetsstöds utförda interna kontroller 2015 Stödprocesser Sammanfattning Förslag till åtgärder Ekonomi Statlig ersättning Inköpsprocessen Kontrollen har gällt återsökning från Migrationsverket

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

Kommunstyrelsens interna kontrollplan 2016

Kommunstyrelsens interna kontrollplan 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-05-25 KS 2016/0473 50111 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens interna kontrollplan 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkänna den

Läs mer

Plan för internkontroll. riskanalys Bilaga 4. Plan för internkontroll med väsentlighets- och. Bromma stadsdelsförvaltning

Plan för internkontroll. riskanalys Bilaga 4. Plan för internkontroll med väsentlighets- och. Bromma stadsdelsförvaltning Plan för intern med väsentlighetsoch riskanalys 2017 Bilaga 4 Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 2017 Bromma stadsdelsförvaltning 2017 Bromma stadsdelsnämnd Dnr: Sid 1 (10) Handläggare Telefon:

Läs mer

Internkontrollplan för 2017

Internkontrollplan för 2017 Handläggare Datum Diarienummer Tina Hultman 2016-11-24 AMN-2016-0283 Arbetsmarknadsnämnden Internkontrollplan för 2017 Förslag till beslut Arbetsmarknasnämnden föreslås besluta att godkänna internkontrollplan

Läs mer

Utförd intern- och egenkontroll 2014

Utförd intern- och egenkontroll 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-02-11 SN 2013/0666.11.01 0480-45 09 50 Socialnämnden Utförd intern- och egenkontroll 2014 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Uppföljning av internkontrollplanen (Skärholmen stadsdelsnämnd)

Uppföljning av internkontrollplanen (Skärholmen stadsdelsnämnd) Uppföljning av internkontrollplanen (Skärholmen stadsdelsnämnd) Indikator Väsentliga processer Risk Kontrollmoment Resultat Förbättringsåtgärder Startdatum Slutdatum Sjukfrånvaro Risken att korttidsfrånvaron

Läs mer

Bilaga 7.1 Förteckning över löpande internkontroll/inbyggd kontroll

Bilaga 7.1 Förteckning över löpande internkontroll/inbyggd kontroll BILAGA 7.1 SID 1 (5) 2011-11-17 Bilaga 7.1 Förteckning över löpande internkontroll/inbyggd kontroll Nr. Interna uppföljningar (staden) Berörda verksamhetsområden 1 2 3 4 5 Aktör Granskningsobjekt Frekvens

Läs mer

Kommunstyrelsen har en särställning bland de kommunala nämnderna och skall ha en uppsikt över övriga nämnders verksamhet ( kommunallagen 6:1 ).

Kommunstyrelsen har en särställning bland de kommunala nämnderna och skall ha en uppsikt över övriga nämnders verksamhet ( kommunallagen 6:1 ). INTERN KONTROLL Inledning I kommunallagen fördelas ansvaret för uppföljning och kontroll av kommunens verksamhet på revisorerna, kommunstyrelsen och nämnderna. Revisorerna granskar i den omfattning som

Läs mer

Hemtjänstenhet: Ersta Diakoni/ Östermalm. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm. Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon:

Hemtjänstenhet: Ersta Diakoni/ Östermalm. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm. Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Hemtjänstenhet: Ersta Diakoni/ Östermalm Uppföljande stadsdelsförvaltning: Östermalm Verksamhetschef/enhetschef: Kajsa Zetterberg Adress: Sandelsgatan 16, 115 34 Stockholm Telefon: 08-714 60 24, 08-714

Läs mer

Hemtjänstenhet: Omsorgshuset i Stockholm AB - Västerort. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby. Avtalspart/Nämnd:

Hemtjänstenhet: Omsorgshuset i Stockholm AB - Västerort. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby. Avtalspart/Nämnd: Hemtjänstenhet: Omsorgshuset i Stockholm AB - Västerort Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hässelby-Vällingby Avtalspart/Nämnd: Omsorgshuset i Stockholm AB Verksamhetschef/enhetschef: Halina Johansson Adress:

Läs mer

Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015

Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015 2016-06-03 Handläggare Anette Ekholm Avdelning styrning och kvalitet 2016UTN/0161-1 Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11,

Läs mer

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2017 för

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2017 för B Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Bilaga 2 Sid 1 (18) Handläggare Isabel Kimanius Telefon: 08-508 230 78 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2016-11-16 Plan för intern med väsentlighets- och

Läs mer

Revidering av internkontrollplan för 2013

Revidering av internkontrollplan för 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Karin Carlsson 2013-09-11 UAN-2013-0083 Tuomo Niemelä Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Revidering av internplan för 2013

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

Internkontrollplan 2016 Risk. Kommunstyrelsen

Internkontrollplan 2016 Risk. Kommunstyrelsen Internkontrollplan 2016 Risk Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Internkontrollplan 2016... 4 Kommunstyrelsen, Internkontrollplan 2016 Risk 2(7) 1 Inledning En god intern styrning och

Läs mer

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet

Granskning av inköpsrutinen och köptrohet www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar Carl-Magnus Stensson Granskning av inköpsrutinen och köptrohet Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN 2015/106

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN 2015/106 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande Datum SN-2015/106 2015-04-13 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2015-2016 SN 2015/106 Förslag till

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Hagalunds förskoleenhet Solna stad Beskrivning av förskoleenheten Hagalund är ett mångkulturellt område och det återspeglar sig i antalet barn på förskolorna med

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

Hallstahammars kommun

Hallstahammars kommun Revisorerna REVISIONSRAPPORT Granskning av Debiteringsrutiner inom hemtjänsten Hallstahammars kommun Utarbetad av Kommunal sektor inom PwC på uppdrag av kommunens revisorer och antagen vid revisorernas

Läs mer

System och plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2016 för utbildningsnämnden Inledning

System och plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2016 för utbildningsnämnden Inledning Utbildningsnämnden Bilaga 12 Sid 1 (16) Handläggare Peter Alexanderson Telefon:508 33 714 Till Utbildningsnämnden System och plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 2016 för utbildningsnämnden

Läs mer

Revidering av delegationsordningen

Revidering av delegationsordningen SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONAL OCH KANSLI SID 1 (6) 2009-10-19 Handläggare: Maud Beijner Telefon: 508 13 054 Handläggare: Helena Örnevall Telefon: 508 13 205 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2009-11-26

Läs mer

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Spånga- Tensta stadsdelsnämnd

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Spånga- Tensta stadsdelsnämnd Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Dnr: Sid 1 (17) Handläggare Telefon: Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Spånga- Tensta stadsdelsnämnd Sid 2 (17) Innehållsförteckning

Läs mer

Hemtjänstenhet: Hemtjänst Skärholmen. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Skärholmen. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon:

Hemtjänstenhet: Hemtjänst Skärholmen. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Skärholmen. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Hemtjänstenhet: Hemtjänst Skärholmen Uppföljande stadsdelsförvaltning: Skärholmen Avtalspart/Nämnd: Äldrenämnden Verksamhetschef/enhetschef: Marja-Leena Revholm Adress: Portholmsgången 1, 127 48 Skärholmen

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens internkontrollplan 2017

Barn- och utbildningsnämndens internkontrollplan 2017 1 Barn- och utbildningsnämndens internkontrollplan 2017 Nämndens internkontrollarbete Internkontroll är en del av verksamhets- och ekonomistyrningen. Nämndens internkontrollplan syftar till att följa upp

Läs mer

Internkontrollplan för individ- och omsorgsnämnden 2012

Internkontrollplan för individ- och omsorgsnämnden 2012 Individ- omsorgsförvaltningen 2012-03-12 1 (6) Individ- omsorgsnämnden Internkontrollplan för individ- omsorgsnämnden 2012 Beslutsunderlag Individ- omsorgsförvaltningens skrivelse den 12 mars 2012 Sammanfattning

Läs mer

Hemtjänstenhet: Real Omsorg i Stor Stockholm AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef:

Hemtjänstenhet: Real Omsorg i Stor Stockholm AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista. Avtalspart/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Hemtjänstenhet: Real Omsorg i Stor Stockholm AB Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista Avtalspart/Nämnd: Rinkeby-Kista Verksamhetschef/enhetschef: Patricia Deghan Adress: Spångavägen 399 163 55

Läs mer

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för överförmyndarnämnden

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för överförmyndarnämnden Överförmyndarförvaltningen Handläggare Yvonne Zellman Telefon: 508 29 723 Till Överförmyndarnämnden BILAGA 2 Dnr: 1.2-280/2017 Sid 1 (16) 2017-12-08 Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 2018

Läs mer

Redovisning av 2015 års internkontrollarbete inom koncernen Stockholm Business Region

Redovisning av 2015 års internkontrollarbete inom koncernen Stockholm Business Region Tjänsteutlåtande Styrelsen för Stockholm Business Region 2016-03-10 Ärende nr. 8 Dnr. 1.3.1-17/2016 2015-02-15 Handläggare: Mattias Rindberg Tel: 08-508 285 90 E-post: mattias.rindberg@stockholm.se Redovisning

Läs mer

Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2017 för Farsta stadsdelsnämnd

Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2017 för Farsta stadsdelsnämnd Farsta stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (15) Handläggare Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd Uppföljningsrapport för internkontrollplanen 2017 för Farsta stadsdelsnämnd Sid 2 (15) Innehållsförteckning

Läs mer

Redovisning av genomförd intern kontroll 2014 samt intern kontrollplan för 2015 Nämnd: Kultur- och fritidsnämnden

Redovisning av genomförd intern kontroll 2014 samt intern kontrollplan för 2015 Nämnd: Kultur- och fritidsnämnden Redovisning av genomförd intern kontroll 2014 samt intern kontrollplan för 2015 Nämnd: Kultur- och fritidsnämnden Genomförd intern kontroll 2014 Beskrivning av det interna kontrollsystemet Det interna

Läs mer

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Socialnämnden Dnr: SoN 1.3.1-536/2017 Sid 1 (21) 2018-04-10 Handläggare Elin Olaisson Telefon: Till Socialnämnden Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Socialnämnden Sid 2 (21) Innehållsförteckning

Läs mer