Bilaga 6. Internkontrollplan för år 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 6. Internkontrollplan för år 2015"

Transkript

1 Internkontrollplan för år 2015 Internkontroll syftar till att säkerställa styrbarhet, säkerhet och effektivitet i en organisation och verksamhet. Bolaget ska årligen uppföra ett samlat dokument, en plan, som övergripande klargör hur en god internkontroll ska åstadkommas och upprätthållas. Internkontrollplanen är indelad i en kort presentation av det kommande utvecklingsarbete inom bolaget, en risk- och väsentlighetsanalys och planen för den interna kontrollen för år Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och att dokumentera dessa. Ett arbete att integrera internkontrollarbetet med det granskningsarbete som görs i miljö och energiledningssystemet har påbörjats. Den systematik i granskningsarbetet som det systemet bygger på kommer att tillämpas för nedanstående riskområden. Risk och väsentlighetsanalys Ledningsgruppen har arbetat med att inventera olika riskområden för Micasa Fastigheter och tittat på väsentlighet och sannolikhet för olika typer av risker. De olika riskerna har nedan grupperats efter områden. För varje område har en bedömning av risk och väsentlighet gjorts enligt en tregradig skala hög, medel eller låg. Riskområden: 1. Stadens mål 2. Uppföljning av kostnader och intäkter 3. Inköp av varor och tjänster 4. Upphandling 5. Investeringsprocessen 6. Fakturahantering 7. Skydd av inventarier och arkiv 8. IT-säkerhet 9. Personaladministration och hantering av löneunderlag och rapporter 10. Felaktigt nyttjande av bolagets resurser 11. Uthyrning av lägenheter och lokaler 12. Felanmälan 13. Offentliga handlingar/diariet 14. Kommunikation 15. Klagomålshantering 16. Brand och säkerhet Nedan kommer det för varje riskområde att anges: vilka styrdokument som är gällande

2 vilka krav som måste uppfyllas för en god internkontroll bedömning av risk och väsentlighet 1. Stadens mål Stadens mål för Micasa Fastigheters verksamhet specificeras i budgeten för staden samt följs upp i ILS-systemet. En god internkontroll kännetecknas av att: det finnas ett väl fungerade redovisnings- och uppföljningssystem organisationen har tydligt förtecknande ansvarsområden som framgår av delegationsordningen och attestinstruktionen. Uppföljning av stadens mål sker varje tertial i samband med tertialredovisningen till Stockholm Stadshus AB. 2. Uppföljning av kostnader och intäkter Styrning och uppföljning av kostnader och intäkter regleras av redovisningslagen, skattelagstiftningen och i attest- och delegationsordningen. En god internkontroll kännetecknas av att: det finnas ett väl fungerade redovisnings- och uppföljningssystem organisationen har tydligt förtecknande ansvarsområden som framgår av delegationsordningen och attestinstruktionen. Uppföljning av intäkter och kostnader sker månadsvis och i samband med tertialredovisningen till Stockholm Stadshus AB. 3. Inköp av varor och tjänster Inköp av varor och tjänster regleras av Lagen om offentlig upphandling, LOU, och Stockholms stads upphandlingspolicy samt i attest- och delegationsordningen. att upphandling görs enligt LOU att beställningar görs från bolagets avtalade leverantörer att beställning/inköpsanmodan undertecknas av behörig person att levererade produkter stämmer med beställning Micasa Fastigheter har installerat ett beställningssystem som är integrerat med ekonomisystemet för att säkerställa att punkterna ovan följs.

3 4. Upphandling Upphandling regleras av Lagen om offentlig upphandling, LOU, och Stockholms stads upphandlingspolicy samt i attest- och delegationsordningen. att upphandling görs enligt LOU att upphandling görs enligt Stockholms stads upphandlingspolicy att upphandlingarna görs och dokumenteras på ett korrekt och tillfredställande sätt 5. Investeringsprocessen Hur hela investeringsprocessen ska gå till regleras av Micasas investeringsprocess sam av attest- och delegationsordningen. att stegen i processen följs och dokumenteras att beslut tas i enlighet med attest- och delegationsordningen 6. Fakturahantering Konteringen av fakturor sker på olika avdelningar varför kunskapen om kontering och fakturaadministration måste vara hög på avdelningar vars primära verksamhet inte är ekonomi. Konteringen bestäms av bolagets kontoplan, attester regleras i attest- och delegationsordningen. En god intern kontroll kännetecknas av : att konteringen är rätt att momsen är rätt konterad att sakattest är gjord av behörig person att fakturan är rätt attesterad att fakturan har betalats i tid 7. Skydd av inventarier och arkiv Skydd av inventarier och arkiv regleras till vissa delar av redovisningslagen. En god internkontroll kännetecknas av att:

4 försäkringar, brandskyddsinstruktioner, fysiska skydd mot inbrott och intrång i datasystemet finns. inventarieförteckning finns tillbörligt skydd för arkiv och datautrustning finns 8. IT-säkerhet Ett IT-program för Stockholms stad fastställdes 2013 för att säkerställa effektiva och tillförlitliga informationssystem. ansvar och befogenheter beträffande IT-säkerheten ska vara väl dokumenterade dokumenterade rutiner för exempelvis behörighetskontroll, säkerhetskopiering och virusskydd ska finnas 9. Personaladministration och hantering av löneunderlag/lönerapporter Hantering av löneunderlag/lönerapporter regleras av attest- och delegationsordningen. tydlig attestinstruktion och delegationsordning att ansvarig chef följer upp de månatliga lönelistorna samt attesterar dem 10. Felaktigt nyttjande av bolagets resurser Anvisningar för representation finns i Micasa Fastigheters policy för representation, telefoni regleras i telefonpolicyn och nyttjandet av bolagets bilar, SL kort och bolagets parkeringsplatser av skattelagstiftning samt i personalpolicyn. att representationen följer bolagets policy att privata samtal inte debiteras bolaget att bolagets bilar, parkeringsplatser och SL-kort inte nyttjas privat

5 11. Uthyrning av lägenheter och lokaler Attest- och delegationsordningen reglerar uthyrningen så att närstående inte gynnas eller att misstanke om det ska uppkomma. att attest- och delegationsordningen efterlevs 12. Felanmälan Samtliga anmälningar kategoriseras i tre grupper efter den tid inom vilken felet ska vara åtgärdat. att felen blir avhjälpta inom utsatt tid 13. Offentliga handlingar/diariet Offentlighetsprincipen för kommunala bolag kräver att bolaget har ett ändamålsenligt diariesystem samt att kunskapen om vilka handlingar som ska diarieföras finns. att handlingar som enligt lag ska registreras, inkomna till förvaltningen eller upprättade, ska tas upp i diariet 14. Kommunikation Kommunikationen ska stödja bolagets beslut, verksamhetsmål och vision. En genomtänkt och målinriktad kommunikation ger tydlighet avseende bolagets verksamhet. att kommunikationspolicyn efterlevs Risk: Hög 15. Klagomålshantering Klagomålshanteringen ska säkerställa att klagomål och synpunkter blir besvarade i tid.

6 att rutinen för klagomålshantering efterlevs 16. Brand och säkerhet Målet med brand och säkerhetsarbetet är att tillgodose kraven i berörda lagstiftningar för att skydda människors liv och hälsa samt skador på egendom och miljö. att brandskyddspolicyn och säkerhetspolicyn efterlevs Återrapportering till styrelsen Återrapportering till styrelsen rörande internkontrollplanen för år 2014 kommer att göras efter avslutad granskning. Om några oegentligheter skulle framkomma under året ska VD omedelbart informera styrelsen samt revisionskontoret om det inträffade.

7 Internkontrollgranskning 2015 Micasa Fastigheter i Stockholm AB Under 2015 koncentreras kontrollarbetet till följande riskområden: Stadens mål Stadens mål för Micasa Fastigheters verksamhet specificeras i budgeten för staden samt följs upp i ILS-systemet. En god internkontroll kännetecknas av att: det finnas ett väl fungerade redovisnings- och uppföljningssystem organisationen har tydligt förtecknande ansvarsområden som framgår av delegationsordningen och attestinstruktionen. Kontrollen ska omfatta samtliga ovanstående punkter. Upphandling Upphandling regleras av Lagen om offentlig upphandling, LOU, och Stockholms stads upphandlingspolicy samt i attest- och delegationsordningen. att upphandling görs enligt LOU att upphandling görs enligt Stockholms stads upphandlingspolicy att upphandlingarna görs och dokumenteras på ett korrekt och tillfredställande sätt. Kontrollen ska omfatta samtliga ovanstående punkter. Felanmälan Samtliga anmälningar kategoriseras i tre grupper efter den tid inom vilken felet ska vara åtgärdat. att felen blir avhjälpta inom utsatt tid Kontrollen ska omfatta ovanstående punkt.

8 Offentliga handlingar/diariet Offentlighetsprincipen för kommunala bolag kräver att bolaget har ett ändamålsenligt diariesystem samt att kunskapen om vilka handlingar som ska diarieföras finns. att handlingar som enligt lag ska registreras, inkomna till förvaltningen eller upprättade, ska tas upp i diariet Kontrollen ska omfatta ovanstående punkt. Klagomålshantering Klagomålshanteringen ska säkerställa att klagomål och synpunkter blir besvarade i tid. att rutinen för klagomålshantering efterlevs Kontrollen ska omfatta att de inkomna klagomålen diarieförs och besvaras enlighet med de tider som finns angivna i rutinen för klagomålshantering.

Bilaga 5. Internkontrollplan för år 2016

Bilaga 5. Internkontrollplan för år 2016 Internkontrollplan för år 2016 Internkontroll syftar till att säkerställa styrbarhet, säkerhet och effektivitet i en organisation och verksamhet. Bolaget ska årligen uppföra ett samlat dokument, en plan,

Läs mer

Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och att dokumentera dessa.

Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och att dokumentera dessa. Internkontrollplan för år 2014 Internkontroll syftar till att säkerställa styrbarhet, säkerhet och effektivitet i en organisation och verksamhet. Bolaget ska årligen uppföra ett samlat dokument, en plan,

Läs mer

Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och dess dokumentation.

Internkontroll ett utvecklingsarbete Micasa Fastigheter arbetar ständigt med att förbättra rutiner och arbetsprocesser och dess dokumentation. Internkontrollplan för år 2013 Internkontroll syftar till att säkerställa styrbarhet, säkerhet och effektivitet i en organisation och verksamhet. Bolaget ska årligen uppföra ett samlat dokument, en plan,

Läs mer

Rapport avseende genomförd internrevision år 2016

Rapport avseende genomförd internrevision år 2016 Styrelsen 2017-02-16 Bilaga till ärende 6 Rapport internrevision 2016 Sid. 1 (6) Dnr 2017 0036 2017-02-07 Handläggare: Kerstin Bjelfvenstam Telefon: 08-50836030 Till Styrelsen för Micasa Fastigheter Rapport

Läs mer

Stockholm Business Region. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN. Bilaga 3. Internkontrollplan. Dnr SBR /2007

Stockholm Business Region. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN. Bilaga 3. Internkontrollplan. Dnr SBR /2007 1 Stockholm Business Region Organisationsnummer 556491-6798 VERKSAMHETSPLAN Bilaga 3 Internkontrollplan 2008 Dnr SBR 11-176/2007 2 Internkontrollplan för år 2008. I ett kommunalägt bolag finns externa

Läs mer

Stockholm Business Region. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN. Bilaga 3. Internkontrollplan. Dnr SBR /2008

Stockholm Business Region. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN. Bilaga 3. Internkontrollplan. Dnr SBR /2008 1 Stockholm Business Region Organisationsnummer 556491-6798 VERKSAMHETSPLAN Bilaga 3 Internkontrollplan 2009 Dnr SBR 11-147/2008 2 Internkontrollplan för år 2009 Stockholm Business Region AB med dotterbolagen

Läs mer

Internkontrollplan 2015 för moderbolaget Stockholms Stadshus AB

Internkontrollplan 2015 för moderbolaget Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Koncernstyrelsen 2014-12-15 Ärende 7 Dnr 2014/1.2.1/150 Sid. 1 (5) 2014-11-24 Handläggare: Sara Feinberg, 08-508 29 097 Till Koncernstyrelsen Internkontrollplan 2015 för moderbolaget Stockholms

Läs mer

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015

Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Lekmannarevision erfarenheter från Norrköpings kommun 2015 Samverkan mellan revisorer Delvis gemensam revision Kan begära upplysningar Kommunens revisorer Lekmannarevisor Bolagets yrkesrevisor Samordnad

Läs mer

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 2017-06-15 Nr 5 Till Styrelsen Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 1. Allmänt Attestinstruktionen är en viktig komponent i Stockholm Parkerings interna kontroll-

Läs mer

Attestreglemente. Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige

Attestreglemente. Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Attestreglemente Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-04-25 DNR: KS-2015/00806 Attestreglementets syfte Syftet med attestreglementet

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för moderbolaget Stockholms Stadshus AB

Internkontrollplan 2017 för moderbolaget Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Koncernstyrelsen 2016-12-12 Ärende 6 Dnr 2016/1.2.1/223 Sid. 1 (5) 2016-11-04 Handläggare: Sara Feinberg, 08-508 29 097 Till Koncernstyrelsen Internkontrollplan 2017 för moderbolaget Stockholms

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

Instruktion för delegation, attest och utanordning inom Stockholmshem

Instruktion för delegation, attest och utanordning inom Stockholmshem Typ av dokument: Företagsövergripande policy & regler Beslutsnivå: Beslutsdatum: Styrelse 2016-06-09 Ansvarig: Ansvarig avdelning: Eva Nygren VD-staben Instruktion för delegation, attest och utanordning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (8) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern Fastställda av KS 144 2012-05-15 1(6) Sten-Inge Lilja sten-inge.lilja@bengtsfors.se till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern E-post Telefon Fax Hemsida Bengtsfors

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Dnr: FS 1.1-368-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Styrdokument. Förmedling till bostadskön INTERNKONTROLLPLAN 2017

Styrdokument. Förmedling till bostadskön INTERNKONTROLLPLAN 2017 Styrdokument INTERNKONTROLLPLAN 2017 Bolaget granskas av externa auktoriserade revisorer samt av stadens lekmannarevision. Dessa två typer av revision kompletteras med ett system för intern kontroll inom

Läs mer

Redovisning av 2015 års internkontrollarbete inom koncernen Stockholm Business Region

Redovisning av 2015 års internkontrollarbete inom koncernen Stockholm Business Region Tjänsteutlåtande Styrelsen för Stockholm Business Region 2016-03-10 Ärende nr. 8 Dnr. 1.3.1-17/2016 2015-02-15 Handläggare: Mattias Rindberg Tel: 08-508 285 90 E-post: mattias.rindberg@stockholm.se Redovisning

Läs mer

Miljö- och konsumentnämndens riskbedömning inför intern kontrollplan 2020

Miljö- och konsumentnämndens riskbedömning inför intern kontrollplan 2020 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-05-31 Dnr 2019-2261 Sida 1(1) Andreas Zalewski, 033-35 32 29 andreas.zalewski@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Miljö- och konsumentnämndens riskbed inför intern kontroll

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Redovisning av 2007 års internkontrollarbete inom koncernen Stockholm Business Region

Redovisning av 2007 års internkontrollarbete inom koncernen Stockholm Business Region Tjänsteutlåtande 2008 Datum: Diarienr 30 januari 2008 SBR 14-26/2008 Handläggare: Telefon: Viviann Andersson 08-508 28 058 Till Styrelsen för Stockholm Business Region Redovisning av 2007 års internkontrollarbete

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 1 (3) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-01-08 2013-005797- AD Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 Reglemente för intern kontroll 1 ger anvisningar för hur intern

Läs mer

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer:

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer: Reglemente Innehåll 1 Syfte...3 2-6 Ansvarsfördelning...4 2 Kommunstyrelsen...4 3 Nämnderna...4 4 Förvaltningschef/VD...5 5 Verksamhetsansvariga...5 6 Medarbetare...6 Bilaga 1...7 1 Styrning och internkontroll...7

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19

ATTESTREGLEMENTE 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-01-19 ATTESTREGLEMENTE 1 Bakgrund och syfte Attestreglementet ingår som en del i kommunens internkontroll. Internkontrollens huvudsakliga syfte är att förbättra effektiviteten

Läs mer

Revisionsrapport Avtalstrohet

Revisionsrapport Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Helena Carlson Avtalstrohet Ljusdal Energi AB Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdrag... 1 1.1. Syfte och revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning...2 1.2.1. Kommunala bolag...2

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (9) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Riskanalys Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd

Riskanalys Samhällsbyggnadsnämnden. Fastställd Riskanalys Samhällsbyggnadsnämnden Fastställd 2019-08-29 1 Inledning Intern kontroll omfattar kommunens organisation, rutiner och system och syftar bland annat till att: Säkerställa att lagar, bestämmelser

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialnämndens internkontrollplan 2013

Arbetsmarknads- och socialnämndens internkontrollplan 2013 Sidan 1 av 9 Datum 2013-02-25 Arbetsmarknads- och socialnämndens internkontrollplan 2013 Under 2013 kommer fördjupad granskning i egen regi att ske inom följande områden, enligt risk- och väsentlighetsanalys:

Läs mer

Rapport Internkontroll Kommunstyrelsen

Rapport Internkontroll Kommunstyrelsen Rapport Internkontroll 2017 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1 Risker mot målen... 3 1.1 Engagerade medarbetare med tydliga roller, förväntningar och ansvarsområden... 3 1.2 Verksamheterna ska ha effektiva

Läs mer

Plan för intern kontroll 2017

Plan för intern kontroll 2017 Plan för intern kontroll 2017 Innehåll 1. Plan för intern kontroll 2017... 3 1.1. Inledning... 3 1.2. Sammanfattning av plan för intern kontroll 2017... 3 1.3. Ansvarsfördelning mellan nämnd och förvaltning...

Läs mer

Sida 1(1) /ALN0028. Arbetslivsförvaltningen Per-Olof Jinnegård Kommunstyrelsen

Sida 1(1) /ALN0028. Arbetslivsförvaltningen Per-Olof Jinnegård Kommunstyrelsen Arbetslivsförvaltningen Per-Olof Jinnegård 033-35 38 85 Sida 1(1) 2017-02-20 2016/ALN0028 Kommunstyrelsen Intern kontrollplan 2017 Intern kontroll är primärt ett ledningsverktyg med väsentlig betydelse

Läs mer

Stadsledningskontorets system för intern kontroll

Stadsledningskontorets system för intern kontroll Bilaga Stadsledningskontorets system för intern kontroll Inledning I dokumentet redovisas de grundläggande lagarna och reglerna som styr den interna kontrollen samt en definition av begreppet intern kontroll

Läs mer

Landstingsstyrelsens förvaltning Bilaga 1 Internkontrollplan (5)

Landstingsstyrelsens förvaltning Bilaga 1 Internkontrollplan (5) Internkontrollplan 2009 2009-06-01 1(5) Styrning och konsekvensanalyser Landstingsstyrelsens förvaltning har en fastställd budget/verksamhetsplan med mätbara mål Landstingsstyrelsens förvaltning tecknar

Läs mer

Granskningspromemoria 2012

Granskningspromemoria 2012 STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 12 Februari 2013 DNR 375-15/2013 Granskningspromemoria 2012 STOCKHOLM GLOBE ARENA FASTIGHETER AB Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument

Läs mer

Attestreglemente för Härnösands kommun

Attestreglemente för Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen Attestreglemente Härnösands kommun Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Attestreglemente Kommunfullmäktige Dokumenttyp Reglemente 2016-09-26 Diarienummer KS16-409-003 Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

www.hassleholm.se S Attestregler Policy Diarienummer: Fastställt den: 2015- - Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För uppföljning ansvarar: Ekonomiavdelningen Dokumentet

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Dokumenttyp Dokumentnamn Nämnd Förvaltning Reglemente Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen Kommunfullmäktige 2015-09-14 Paragraf 77/2015 Ansvar Ekonomichef / Kanslichef Antagen

Läs mer

Granskningsområde Kontrollmoment Kontroll metod Frekvens Kontrollansvarig Resultat av granskning Ekonomi och administration

Granskningsområde Kontrollmoment Kontroll metod Frekvens Kontrollansvarig Resultat av granskning Ekonomi och administration INTERN KONTROLLPLAN 2015 FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND Granskningsområde Kontrollmoment Kontroll metod Frekvens Kontrollansvarig Resultat av granskning Ekonomi och administration 1. Redovisning Kontroll av

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL med anvisningar

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL med anvisningar Antaget av/ansvarig Syfte God styrning och kontroll av Trollhättans Stads ekonomi och verksamhet. Gäller för Samtliga nämnder och förvaltningar. Referensdokument Kommunallagen. Kommunal redovisningslag

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Intern kontroll avseende fakturahantering

Intern kontroll avseende fakturahantering Revisionsrapport* Intern kontroll avseende fakturahantering Eskilstuna kommun Mars 2008 Matti Leskelä Pär Lindberg *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och syfte...3 1.2

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Fahlander Kommunstyrelsen 2016-04-11 Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun Sammanfattning Enligt reglementet för intern kontroll (KF 2006-04-24,

Läs mer

Arboga Kommun. Granskning av effektiviteten i den interna kontrollen avseende processen för projekthantering och projektuppföljning

Arboga Kommun. Granskning av effektiviteten i den interna kontrollen avseende processen för projekthantering och projektuppföljning Arboga Kommun Granskning av effektiviteten i den interna kontrollen avseende processen för projekthantering och projektuppföljning Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2.

Läs mer

Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor

Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor Avtalsuppföljning utifrån granskning om bisysslor Dnr: Rev 33-2012 Genomförd av: Revisionsenheten Thomas Vilhelmsson Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 19 februari 2014 1 Innehåll 1 Sammanfattning...

Läs mer

Stockholm Stadshus AB

Stockholm Stadshus AB Granskningspromemoria 2016 Stockholm Stadshus AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 1, 2017 Dnr 3.1.2-2/2017 2017-02-21 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Landstingsstyrelsens förvaltning Bilaga N Internkontrollplan (5)

Landstingsstyrelsens förvaltning Bilaga N Internkontrollplan (5) Internkontrollplan 2008 1(5) Styrning och konsekvensanalyser Landstingsstyrelsens förvaltning har en fastställd budget/verksamhetsplan med mätbara mål Landstingsstyrelsens förvaltning tecknar avtal och

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Internkontrollplan och systematiskt kvalitetsarbete 2017

Internkontrollplan och systematiskt kvalitetsarbete 2017 SKRIVELSE Anders Karlsson 160926 Vårt Dnr: 2015-G033 Kommunens revisorer Miljö- och byggen Internkontrollplan och systematiskt kvalitetsarbete 2017 Bakgrund Kommunfullmäktige har 2005-11-28 antagit ett

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Riktlinjer för intern kontroll för Ålands omsorgsförbund k.f. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Riktlinjer för intern kontroll i Ålands omsorgsförbund k.f.... 1 1.1. Vad är intern kontroll?...

Läs mer

Rapport intern kontroll 2016

Rapport intern kontroll 2016 Rapport Dnr: 2016/13 2017-01-27 Kommunstyrelsen Rapport intern kontroll 2016 Bakgrund och sammanfattning Enligt reglementet för internkontroll ska varje nämnd årligen anta en plan för granskning samt uppföljning

Läs mer

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner 1 (6) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: 2014-11-18, KS 244 Uppdateras: 2017 Innehållsförteckning 1. Giltighet 2. Övergripande principer 3. Attestantens uppgift och ansvar

Läs mer

Revisionsrapport. Internkontroll - Finspångs kommun år 2007. Ref R Wallin

Revisionsrapport. Internkontroll - Finspångs kommun år 2007. Ref R Wallin Revisionsrapport Internkontroll - Finspångs kommun år 2007 Ref R Wallin 1. Sammanfattning...3 2. Inledning...4 3. Syfte...4 4. Utgångspunkter...4 4.1 Metod...5 5. Resultat av granskningen...5 5.1 Servicenämnden...5

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys 2018

Risk- och sårbarhetsanalys 2018 STYRELSEHANDLING nr 9 Risk- och sårbarhetsanalys 2018 Anteckning Till styrelsen för anteckning STYRELSEHANDLING RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS, ÅTGÄRDER INFÖR 2018 Intern kontroll syftar till att säkerställa

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll 2019-01-18 1 (5) Reglemente för intern kontroll 2019-2022 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern

Läs mer

Handlingsplan för internkontroll 2019, kommungemensamma kontrollaktiviteter

Handlingsplan för internkontroll 2019, kommungemensamma kontrollaktiviteter Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (5) Ekonomiavdelningen Lena Bråberg Svensson 046-357058 lena.braberg@lund.se Kommunstyrelsen Handlingsplan för internkontroll 2019, kommungemensamma kontrollaktiviteter

Läs mer

Granskningspromemoria 2011

Granskningspromemoria 2011 STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 01 Mars 2012 DNR 360-03/2012 Granskningspromemoria 2011 Stockholms Stadshus AB Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den

Läs mer

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r ekönömiska transaktiöner Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning...3 2. Syfte...3 3. Ansvar...3 3.1 Kommunstyrelsen...3

Läs mer

Intern kontrollplan 2018

Intern kontrollplan 2018 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2017-12-14 2017-6707 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 14 december 2017 Intern kontrollplan 2018 Förslag till beslut: Miljö-

Läs mer

Rapport om test av kontrollaktiviteter 2018

Rapport om test av kontrollaktiviteter 2018 Bilaga 6.12 2018-08-30 1(4) Diarienummer: 0249/17 Handläggare: Marita Kärnstrand Tel: 031-368 44 30 E-post: marita.karnstrand@gotevent.se Rapport om test av kontrollaktiviteter 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Granskning av verksamheten vid Utveckling i Karlskrona AB

Granskning av verksamheten vid Utveckling i Karlskrona AB Granskning av verksamheten vid Utveckling i Karlskrona AB AB Karlskrona Moderbolag har 2016-08-23 beslutat genomföra en granskning av verksamheten vid Utveckling i Karlskrona AB under åren 2014, 2015 och

Läs mer

Attest och u ta n ord n i n g

Attest och u ta n ord n i n g Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-11 - 07 Diarienummer: RS - 2017-02666 Giltighet: från 2018-01 - 01 till 2022-12 - 31 Riktlinje Attest och u ta n ord n i n g Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen

Läs mer

Granskningspromemoria. S:t Erik Markutveckling AB

Granskningspromemoria. S:t Erik Markutveckling AB Granskningspromemoria 2017 S:t Erik Markutveckling AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 17, 2018 Dnr: 3.1-2-18/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Attestinstruktion för servicenämnden

Attestinstruktion för servicenämnden Malmö stad Serviceförvaltningen STYRDOKUMENT Dokumentets rubrik (samma som textrubrik) Attestinstruktion för servicenämnden Diarienummer SN-2017-618 Organisation (förv./ avdelning/ enhet) Servicenämnden

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva februari 2006 6:1 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Inledning 1 Syftet Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

RISK- OCH VÄSENTLIGHETSANALYS Bilaga 8:1

RISK- OCH VÄSENTLIGHETSANALYS Bilaga 8:1 I nedanstående matris har verksamhetens centrala processer listats och bedömts dels ur ett väsentlighetsperspektiv och dels ur ett riskperspektiv. 3 = Hög grad av vikt för förvaltningens verksamhet/del

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Beslutad av kommunfullmäktige 10 december 2018, 177. Dnr KS2018.0458 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Omfattning... 3 1.3 Definitioner... 3 2 Attestroller... 3 3 Kontroller...

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling 1 (8) REGLEMENTE FÖR BUDGETANSVAR OCH ATTEST Detta reglemente (tillsammans med Reglemente för internkontroll) ersätter tidigare Reglemente för budgetansvar och intern kontroll från. Syfte med reglementet

Läs mer

S Attestregler Regler

S Attestregler Regler www.hassleholm.se S Attestregler Regler Diarienummer: 2015/586 040 Fastställt den: 2015-12-14 182 Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För uppföljning ansvarar: Ekonomiavdelningen

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Lekmannarevisor i regionens bolag

Lekmannarevisor i regionens bolag Lekmannarevisor i regionens bolag Lekmannarevisorns uppgifter Lekmannarevisorn skall granska om bolagets verksamhet sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt och om

Läs mer

Redovisning av internkontroll 2014

Redovisning av internkontroll 2014 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategiska avdelningen Bilaga 5, VB 2014 Sida 1 (6) 2015-01-28 I samband med verksamhetsplan 2014 fastställdes nämndens internkontrollplan. Resultat av genomförd

Läs mer

Internkontrollplan för 2017

Internkontrollplan för 2017 Handläggare Datum Diarienummer Tina Hultman 2016-11-24 AMN-2016-0283 Arbetsmarknadsnämnden Internkontrollplan för 2017 Förslag till beslut Arbetsmarknasnämnden föreslås besluta att godkänna internkontrollplan

Läs mer

Stockholm Globe Arena Fastigheter AB

Stockholm Globe Arena Fastigheter AB Granskningspromemoria 2014 Stockholm Globe Arena Fastigheter AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 12, 2015 Dnr 3.1.2-13/2015 2015-02-06 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Bilden på omslaget är en vy över Trossö och Borgmästarkajen. Foto: Matz Arnström Innehållsförteckning 1. Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Läs mer

Instruktion för attest och utanordning mm inom Stockholmshem.

Instruktion för attest och utanordning mm inom Stockholmshem. Typ av dokument: Företagsövergripande policy & regler Beslutsnivå: Beslutsdatum: Styrelse 2015-06-15 Ansvarig: Ansvarig avdelning: Mikael Källqvist Ekonomienheten Instruktion för attest och utanordning

Läs mer

Stockholm Globe Arena Fastigheter AB

Stockholm Globe Arena Fastigheter AB Granskningspromemoria 2013 Stockholm Globe Arena Fastigheter AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 12, 2014 Dnr 3.1.2-13/2014 2014-02-06 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument

Läs mer

Plan för intern kontroll 2015

Plan för intern kontroll 2015 2 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare B Rinander Datum 2015-03-25 Diarienummer GSN-2015-0516 Gatu- och samhällsmiljönämnden Plan för intern kontroll 2015 Förslag till beslut Gatu- och samhällsmiljönämnden

Läs mer

Rapport Internkontroll Kommunstyrelsen

Rapport Internkontroll Kommunstyrelsen Rapport Internkontroll 2018 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1 Risker mot målen... 3 2 Övriga riskområden... 3 2.1 Finansiell rapportering... 3 2.2 Efterlevnad av externa och interna regelverk... 5

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden

Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Rapport 1 (5) Datum 2018-01-30 Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2017 års interna kontrollplan för tekniska nämnden Enligt kommunens reglemente för intern kontroll (KF 2012-04-23 85) skall nämnderna

Läs mer

System för internkontroll

System för internkontroll KYRKOGÅRDSFÖRVALTNINGEN TEKNISKA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (11) 2012-11-29 Handläggare: Christer Knutås Telefon: 08-508 301 77 Till KN 2012-12-11 Förslag till beslut 1. Kyrkogårdsnämnden godkänner

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

System för internkontroll

System för internkontroll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ADMINI STRATION STABSENHETEN BILAGA 7 SID 1 (7) 2011-09-10 System för internkontroll Inledning I kommunallagen (SFS 1991:900) 6 kapitlet 7 fördelas ansvaret

Läs mer

Granskning av kommunens beredskap avseende EKOfrågor (Etik, Korruption och Oegentligheter) Revisorerna Bollnäs kommun

Granskning av kommunens beredskap avseende EKOfrågor (Etik, Korruption och Oegentligheter) Revisorerna Bollnäs kommun www.pwc.se Revisionsrapport David Boman Johanna Kemppainen December 2015 Granskning av kommunens beredskap avseende EKOfrågor (Etik, Korruption och Oegentligheter) Revisorerna Bollnäs kommun Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

Revidering av internkontrollplan för 2014

Revidering av internkontrollplan för 2014 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Karin Carlsson 2014-01-13 UAN-2014-0035 Tuomo Niemelä Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Revidering av internplan för 2014

Läs mer

SYSTEM FÖR INTERN KONTROLL

SYSTEM FÖR INTERN KONTROLL IDROTTSFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN BO ANDERSSON SID 1 (13) 2010-07-01 BILAGA SYSTEM FÖR INTERN KONTROLL FÖR IDROTTSNÄMNDEN SID 2 (13) Intern kontroll en del av styrning och uppföljning Generellt

Läs mer

Attestreglemente. Kommunfullmäktiges beslut Kommunstyrelsen (5) Konsult och uppdrag Ekonomi redovisning

Attestreglemente. Kommunfullmäktiges beslut Kommunstyrelsen (5) Konsult och uppdrag Ekonomi redovisning Kommunstyrelsen 2013-03-05 1 (5) Konsult och uppdrag Ekonomi redovisning Kommunfullmäktiges beslut 2013-05-30 145 Attestreglemente Eskilstuna kommun 2013-03-05 2 (5) Innehållsförteckning 1. Omfattning...

Läs mer

Stockholms Stadsteater AB

Stockholms Stadsteater AB Granskningspromemoria 2015 Stockholms Stadsteater AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 11, 2015 Dnr 3.1.2-13/2016 2016-02-02 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för

Läs mer

PM efter genomförd löpande granskning

PM efter genomförd löpande granskning PM efter genomförd löpande granskning Föreningen Furuboda Till: Från: Styrelsen Håkan Sventorp, auktoriserad revisor Räkenskapsår: 2016-01-01 2016-12-31 Datum: 1 december 2016 Innehållsförteckning 1. Revisionens

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Externt finansierade projekt

Externt finansierade projekt Revisionsrapport Externt finansierade projekt Gällivare kommun Mars 2010 Hans Forsström, certifierad kommunal revisor Rolf Särkimukka, revisionskonsult 2010-03-11 Hans Forsström Rolf Särkimukka Innehållsförteckning

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Fastställs av regionfullmäktige 2015-06-17 Reglemente intern styrning och kontroll med Sida 1 av 6 Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Region

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Ulrika Jansson Ärendenr. RS 2013/224 Handlingstyp Riktlinje 1 (7) Datum 2013-06-26 Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av regionstyrelsen 2013-08-29, 240 Riktlinjer för intern

Läs mer

Attestinstruktion för Stockholms Stadshus AB

Attestinstruktion för Stockholms Stadshus AB Koncernstyrelsen 2002-04-22 2016-05-09 (bilaga) Attestinstruktion för Stockholms Stadshus AB 1. Allmänt Attestinstruktionen är en viktig komponent i Stockholms Stadshus AB interna kontroll- och styrsystem.

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner 1 (5) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2009-09-16, 64 Uppdateras: av ekonomiska transaktioner Paragrafen efter rubriken är hänvisning till reglementet för attest

Läs mer

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll Hans Gåsste Linnéa Grönvold November 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdraget... 3 1.3.

Läs mer