Allmänhetens klagomål till PTS på området elektronisk kommunikation 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allmänhetens klagomål till PTS på området elektronisk kommunikation 2010"

Transkript

1 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida Dnr: (11) Johan Engström Konsumentmarknadsavdelningen Enheten för konsumentfrågor Allmänhetens klagomål till PTS på området elektronisk kommunikation 2010 Post- och telestyrelsen, PTS, har tillsyn över lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK). Myndigheten tar emot frågor och klagomål från allmänheten via telefon, e-post och brev. Klagomålen och frågorna registreras med uppgift om tjänstkategori, ämnesområde, underämne och operatör. PTS skiljer också på klagomål från konsumenter och klagomål från företag. Många av reglerna i LEK är avsedda att skydda slutanvändare, ett begrepp som innefattar både konsumenter och företag. PTS redovisar årligen hur många klagomål från allmänheten som framförts till myndigheten och vad klagomålen handlat om. Årets sammanställning är, liksom förra årets, inte påkallad av något regeringsuppdrag utan görs på myndighetens eget initiativ. Genom klagomålen kan PTS få en uppfattning om vilka problem slutanvändare upplever för närvarande och var det finns behov av mer information eller andra åtgärder. PTS har inte något uppdrag att ingripa i tvister mellan enskilda och företag, därför agerar inte PTS i enskilda konsumenters eller andra användares ärenden. Många slutanvändare hänvisas därför till Konsumentverket och Konsumenternas tele- TV- och Internetbyrå (KTIB) eller till kommunens konsumentvägledning, där de kan få hjälp med enskilda tvister. När det rör sig om en åtgärd av principiell art, t.ex. när en operatör systematiskt inte följer de regler som finns inom området för elektronisk kommunikation, kan PTS däremot agera genom tillsyn. De klagomål som kommer in till PTS utgör därför en viktig informationskälla för myndighetens tillsynsverksamhet. PTS har även regelbundna samrådsmöten med både Konsumentverket och KTIB i syfte att samarbeta och lösa de problem som uppmärksammas. Den här sammanställningen omfattar statistik från hela Kommunikationsmyndigheten PTS Post- och telestyrelsen Postadress: Besöksadress: Telefon: Box 5398 Valhallavägen 117 Telefax: Stockholm pts@pts.se

2 2(11) 1 Antal inkomna klagomål PTS tar emot klagomål från både konsumenter och företag. I detta avsnitt presenteras det totala antalet klagomål som inkommit samt fördelningen mellan grupperna konsument och företag. 1.1 Klagomålen från konsumenter och företag Nedan visas det totala antalet klagomål som inkommit från konsumenter och företag tillsammans över åren Klagomål från konsumenter och företag Figur 1: Totalt antal klagomål till PTS under år Under år 2010 registrerade PTS totalt 1397 klagomål från konsumenter och företag tillsammans. Jämfört med 2009 är det en ökning med 70 klagomål, vilket motsvarar en ökning med cirka fem procent. Det är första gången på flera år som klagomålen ökar och bryter den nedåtgående trenden av minskande antal klagomål till PTS. Förutom klagomål kan även nämnas att antalet frågor har ökat från 362 stycken år 2009 till 645 år 2010, en ökning på cirka 78 procent. En del av dessa frågor har att göra med den snabba utvecklingen av tekniker, och de snabba förändringarna på marknaderna för elektroniska kommunikationstjänster. Nya produkter, nya operatörer samt komplicerade prisplaner och erbjudanden gör det svårt för konsumenterna att välja tjänster. Också övergången från traditionell fast telefoni till IP-baserade eller mobilbaserade lösningar väcker många frågor.

3 3(11) Klagomål från konsumenter Man kan se att ökningen av det totala antalet klagomål som inkommit främst består i en ökning av klagomål från konsumenter Klagomål från konsumenter Figur 2: Antal klagomål till PTS från konsumeter under år År 2010 inkom 1219 klagomål från konsumenter, vilket kan jämföras med 1150 klagomål året innan. Procentuellt sett står konsumentklagomålen för en betydande del av det totala antalet klagomål som inkommit till myndigheten, 87 procent av klagomålen kom från konsumenter Klagomål från företag Från det totala antalet klagomål går det också att bryta ut de klagomål som kommit från företag. Kurvan nedan visar hur antalet klagomål från företag har varierat över åren. Antalet företagsklagomål har de tre senaste åren i princip varit oförändrat. Värt att notera i detta sammanhang är att företagare inte har möjlighet att vända sig till KTIB vid tvister med operatörer.

4 4(11) Klagomål från företag Figur 3: Antal klagomål till PTS från företag under år År 2009 inkom 177 klagomål från företag och år 2010 inkom 178 klagomål. Klagomålen från företag stod för 13 procent av det totala antalet klagomål till myndigheten under år 2010.

5 5(11) 2 Vad handlade klagomålen om? I detta kapitel redovisas vad klagomålen till PTS har handlat om, dels redovisat per kategori, dels per ämnesområde och även specifika exempel på typiska klagomål från konsumenter respektive företag. 2.1 Klagomål per kategori Nedan visas en översikt av antalet klagomål från konsumenter och företag tillsammans, fördelade på kategorierna fast telefoni, mobil telefoni, Internet och övrigt Fast telefoni Mobil telefoni Internet Övrigt Figur 4: Antal klagomål per kategori från konsumeter och företag, år De inkomna klagomålen år 2010 rör som tidigare fast telefoni i störst utsträckning. Tre av fyra kategorier, fast telefoni, mobil telefoni och övrigt har ökat precis som det totala antalet klagomål. Däremot minskar klagomålen i kategorin Internet successivt, trots att användningen av både fast och mobilt Internet har ökat stadigt. Orsaken till minskningen av klagomål är oklar, men till viss del kan förbättrad information och bättre rutiner hos operatörerna ligga bakom minskningen. KTIB:s arbete med marknadsföring och de uppföranderegler som byrån tagit fram kan vara en bidragande orsak. Klagomålen inom mobiltelefoni ökade igen efter förra årets stora minskning. En möjlig orsak till ökningen kan vara att flera operatörer lanserat mobila lösningar som alternativ till fast telefoni. Nya tekniker ger nya möjligheter men orsakar också ofta klagomål innan konsumenterna förstår hur tjänsterna fungerar och vad man kan förvänta sig.

6 6(11) Kategorin övrigt har ökat de senaste tre åren vilket tyder på att det blir fler klagomål som inte täcks in av PTS valda kategorier. Av 2010 års klagomål i kategorin övrigt handlade en stor andel om TV. 2.2 Klagomål per ämnesområde Nedan visas en jämförelse mellan antalet registrerade klagomål under åren 2008 till 2010 inom respektive ämnesområde för konsumenter och företag tillsammans. Abonnemang Abonnentförteckning ADSL Avtalsvillkor Driftsavbrott Fibernät Förval Kundtjänst Marknadsföring Mobilt bredband Nummerportabilitet Nummerupplysning Räkning Samtalsspärr Telefonkort Trafikuppg. Tystnadsplikt Övrigt Figur 5: Antal klagomål (från konsumenter och företag) fördelade per ämnesområde, åren 2008 till 2010

7 7(11) Den totala ökningen av antalet klagomål syns inom flera ämnesområden, dock återfinns de största ökningarna under ämnesområdena abonnemang och kundtjänst som ökat med över 70 procent vardera. Många av kundtjänstklagomålen handlar om att det är svårt att komma fram till kundtjänst och att få ett svar. Dessutom har ämnesområdet övrigt ökat med 238 procent och förklarar mycket av den totala ökningen. Den stora ökningen beror på att fler klagomål rör nya frågor som inte den nuvarande statistikdatabasen kan hantera. Under 2011 planerar PTS att uppdatera sitt statistikverktyg. Många av klagomålen relaterar till TV. Det faktum att TV-tjänster allt oftare säljs paketerade med tele- och bredbandstjänster bidrar troligen till att dessa frågor ökat hos PTS Konsument Bryter man ut företagares klagomål ur diagrammet ovan kan konstateras att dessa inte skiljer sig nämnvärt åt från den totala statistiken. De vanligaste klagomålen under år 2010 gällde abonnemang och avtalsvillkor. Klagomålen under abonnemang rör en mängd olika frågor, och det är därför svårt att dra några slutsatser av siffrorna. En del av ökningen inom ämnesområdet abonnemang består i klagomål beträffande en ny operatör, Svea Nordic Telecom AB (nedan kallat Svea) som anmälde sig till PTS i april Från och med augusti till slutet av december inkom 51 klagomål mot Svea. De flesta klagomålen mot operatören kommer från äldre personer som blivit uppringda av telefonförsäljare (flera av dem har fått hjälp att kontakta PTS av sina vuxna barn). Ett antal av dessa konsumenter uppger att de blivit uppringda av Sveas försäljare trots att de anmält sig till NIX-registret. Försäljaren har enligt konsumenterna gett intrycket att de ringer från konsumentens nuvarande operatör för fast telefoni, och att de har ett förmånligt erbjudande. Flera konsumenter har inte förstått att det rör sig om en ny operatör förrän de fått en faktura från Svea. Konsumenten kan då tvingas betala för att ha brutit sitt gamla teleabonnemang i förtid. De konsumenter som försökt att utnyttja sin lagliga ångerrätt har ofta haft mycket svårt att nå bolagets kundtjänst. Flera som lyckats meddela kundtjänsten att de önskar ångra sitt avtal har trots detta fått fortsatta räkningar från Svea, då deras ärende om utnyttjande av ångerrätten inte tycks ha registrerats hos bolaget. Några konsumenter som upplevt problem med ångerrätten eller som ifrågasatt sina räkningar har plötsligt, som de upplever det utan förvarning, fått sin telefon avstängd. Detta är särskilt allvarligt då det ofta rör äldre personer, och ett eventuellt trygghetslarm kan vara knutet till den fasta telefonen. Klagomål angående ångerrätt och otillbörlig marknadsföring ligger utanför PTS tillsyn. Konsumentverket, som har tillsyn över bland annat reglerna om ångerrätt och marknadsföring, har inlett tillsyn mot Svea.

8 8(11) Företag Tittar man på klagomålen specifikt från företag framgår det att områdena abonnemang och marknadsföring fått flest klagomål under Vid en jämförelse mellan år 2009 och år 2010 kan noteras att antalet klagomål på området abonnemang, ökat från 30 till 39 och att antalet klagomål på området marknadsföring har ökat, från 37 till 46. Ett typiskt klagomål vad gäller marknadsföring är att ett litet företag blivit uppringt av en telefonförsäljare. Exempelvis rör det sig om enmansföretag med liten eller ingen verksamhet, vanliga klagande är personer som äger en skogseller jordbruksfastighet. Dessa personer har ofta har ett privatabonnemang, men övertygas om att i stället skaffa ett företagsabonnemang. Också i dessa fall är det vanligt att försäljaren ger intryck av att det rör sig om ett bra erbjudande från kundens befintliga operatör. Kunden inser först senare att det ingångna avtalet innebär att man i förtid brutit sitt gamla teleabonnemang med höga kostnader som följd, eller att erbjudandets fördelar kraftigt överdrivits vid telefonsamtalet. Då det rör sig om ett företagsabonnemang erbjuder dock inte operatören den ångerrätt som enligt lag tillkommer konsumenter. Det saknas också regler om maximal bindningstid för företagsabonnemang, och en bindningstid om 36 månader är inte ovanligt. Dessa företagare, som ofta använder abonnemanget huvudsakligen för enskilt bruk riskerar härigenom att berövas sina konsumenträttigheter. Företagare saknar dessutom möjlighet att få råd och hjälp hos KTIB eller hos konsumentvägledningen. Inte heller Allmänna reklamationsnämnden (ARN) tar normalt upp klagomål från företagare. När man tittar i detalj på företagares klagomål under området marknadsföring framgår att ett fåtal mindre operatörer står för en stor del av dessa klagomål.

9 9(11) 3 Jämförande statistik PTS sammanställning över klagomål 2010 har jämförts med statistik från KTIB och Konsumentverket för att se om det finns en överensstämmande bild. Statistiken är inte helt jämförbar mellan organisationerna men erfarenhetsutbytet är viktigt. PTS statik är mest jämförbar med KTIB:s statistik, då organisationerna använder liknande kategorier för registrering av klagomål. KTIB rapporterar, liksom PTS, en ökning av antalet ärenden för KTIB:s fördelning av klagomålen har liknande tendenser som PTS statistik. Fast telefoni och mobil telefoni ökar medan den totala posten för Internet minskar, precis som hos PTS. En stor del av ökningen hos KTIB står TV-klagomålen för (värt att notera är att KTIB började hantera TV-frågor först under 2008). Också PTS märkte en ökning av klagomål beträffande TV under KTIB har liksom PTS sett ett ökat missnöje bland konsumenterna när det gäller bemötande i kundtjänst. PTS kan således konstatera att tendensen till ökning av det totala antalet klagomål som myndigheten sett bekräftas genom KTIB:s statistik, som också visar på en ökning av klagomålen efter ett par års minskning. Konsumentverkets statistik ger en delvis annan bild. Klagomålen till Konsumentverket har minskat när det gäller fast och mobil telefoni. Däremot ökade klagomålen för bredband, TV och digitala innehållstjänster (betalteletjänster) under 2010.

10 10(11) 4 Hur ska PTS arbeta med utgångspunkt i klagomålen? Inom de flesta ämnesområdena är klagomålen varierande och det kan vara svårt att identifiera större problem eller systematiska överträdelser. Det totala underlaget är inte heller tillräckligt stort för att dra säkra slutsatser. Många av de vanligaste klagomål som kommer in till PTS ligger utanför myndighetens tillsynsområde. Ett exempel är kundtjänst, där det inte finns någon reglering av hur sådan ska skötas. Andra exempel är otillbörlig marknadsföring och oskäliga avtalsvillkor som ligger under Konsumentverkets tillsyn. På sådana områden följer PTS utvecklingen och för diskussioner med andra myndigheter och organisationer, bland annat Konsumentverket och KTIB om till exempel behov av informationsinsatser. Det finns också möjlighet för PTS att uppmärksamma regeringen på behov av ny reglering. 4.1 Avtalsvillkor Ett område där klagomålen genom åren legat högt är avtalsvillkor. På detta område gör myndigheten en hel del arbete. En vanlig typ av klagomål rör svårigheter att komma ur eller byta avtal, ofta beroende på lång bindningstid eller uppsägningstid, som kan leda till oväntade kostnader vid byte av operatör. PTS har under 2010 gjort en granskning av sådana avtalsvillkor i samarbete med Konsumentverket. Slutsatsen är att rörligheten på marknaden påverkas negativt av inlåsande villkor, och PTS fortsätter under 2011 att aktivt följa förutsättningarna för en bra rörlighet på marknaderna för elektroniska kommunikationstjänster. Under 2011 kommer en ny lag om elektronisk kommunikation att träda i kraft. Den nya regleringen kommer bland annat att innehålla nya regler om innehållet i operatörernas abonnemangsavtal. PTS kommer under 2011 och 2012 att arbeta med att ta fram föreskrifter eller allmänna råd för att tydliggöra hur avtalsvillkoren ska utformas. PTS arbetar också vidare för att konsumenterna lättare ska kunna ta del av och förstå avtalsvillkor och för att underlätta jämförelser av priser och villkor. Detta sker inte minst genom arbetet med prisjämförelsesidan Telepriskollen. 4.2 Teknikskifte Under år 2011 fortsätter och intensifierar Telia Sonera arbetet med att ta ned kopparledningar och ersätta dessa med mobil teknik i vissa områden. PTS förväntar sig ett ökat antal frågor och klagomål vad gäller bland annat täckning och funktionalitet för dessa nya tekniker. PTS följer utvecklingen noggrant och har beredskap för att ingripa om det behövs för att alla i landet ska ha tillgång till telefoni och funktionellt tillträde till Internet.

11 4.3 Småföretag Som nämnts ovan kommer en ganska stor del av klagomålen till PTS från småföretagare. Vissa försäljare tycks inrikta sig på denna grupp och drar fördel av företagarnas okunskap, samt av det faktum att företagare saknar det grundläggande rättsliga skydd som konsumenter har. PTS har i olika sammanhang framhållit småföretagens utsatta position på denna marknad, och kommer att fortsätta att arbeta för att stärka småföretagarnas position. Bland annat avser PTS att under året ge mer information till småföretag om vad som gäller när de köper elektroniska kommunikationstjänster. Särskilda informationsinsatser kommer att behövas i samband med ikraftträdandet av den nya lagen om elektronisk kommunikation, som innehåller en del nyheter för slutanvändare som inte är konsumenter. Sida 11(11)

Datum Vår referens Sida 2009-03-18 Dnr: 09-2553 1(10)

Datum Vår referens Sida 2009-03-18 Dnr: 09-2553 1(10) PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2009-03-18 Dnr: 09-2553 1(10) Konsumentavdelningen Enheten för konsumentfrågor Allmänhetens klagomål till PTS på området elektronisk kommunikation 2008 PTS tar emot frågor

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport januari - mars 2014

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport januari - mars 2014 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport januari - mars 2014 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport oktober - december 2014

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport oktober - december 2014 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport oktober - december 2014 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport juli - september 2014

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport juli - september 2014 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport juli - september 2014 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport oktober - december 2013

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport oktober - december 2013 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport oktober - december 2013 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Årsrapport 2013

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Årsrapport 2013 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Årsrapport 2013 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678 55 00 pts@pts.se

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport april - juni 2016

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport april - juni 2016 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport april - juni 2016 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport januari - mars 2015

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport januari - mars 2015 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport januari - mars 2015 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Årsrapport 2014

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Årsrapport 2014 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Årsrapport 2014 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678 55 00 pts@pts.se

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport april - juni 2015

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport april - juni 2015 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport april - juni 2015 Författare: Linn Berggren, Jurist vid enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport oktober - december 2016

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport oktober - december 2016 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport oktober - december 2016 Författare: Ann-Sofie Eriksson Fahlgren, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102

Läs mer

1 I Om telefoni. om telefoni

1 I Om telefoni. om telefoni 1 I Om telefoni om telefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM TELEFONI Den här broschyren handlar om den telefoni som du får via en fast anslutning

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Rapport januari - juni 2017

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Rapport januari - juni 2017 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Rapport januari - juni 2017 Författare: Ann-Sofie Eriksson Fahlgren, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport juli - september 2016

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport juli - september 2016 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport juli - september 2016 0 Författare: Ann-Sofie Eriksson Fahlgren, Tf. chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Årsrapport 2018

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Årsrapport 2018 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Årsrapport 2018 PTS-ER 2019:2 Författare: Ann-Sofie Fahlgren, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Årsrapport 2016

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Årsrapport 2016 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Årsrapport 2016 Författare: Ann-Sofie Eriksson Fahlgren, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678 55

Läs mer

Foto: Pernille Tofte, Helén Karlsson, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Pernille Tofte, Helén Karlsson, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om fast telefoni 2 Foto: Pernille Tofte, Helén Karlsson, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Traditionell telefoni och bredbandstelefoni Den här broschyren handlar

Läs mer

Konsumentens bästa samma mål olika medel

Konsumentens bästa samma mål olika medel Konsumentens bästa samma mål olika medel PTS marknadsdag, seminarium A Konsumenternas bästa samma mål olika medel Post- och telestyrelsen, PTS Anna Montelius Konsumentverket, KOV Ola Svensson Cecilia Hurtig

Läs mer

Tele2 och Telenorbolagen stödjer PTS förslag i stort men har synpunkter på formuleringar, ändringar och önskar vidare förtydliganden av förslaget.

Tele2 och Telenorbolagen stödjer PTS förslag i stort men har synpunkter på formuleringar, ändringar och önskar vidare förtydliganden av förslaget. REMISSAMMANSTÄLLNING Datum Vår referens Sida 2009-11-25 Dnr: 09-6502 1(5) Nätsäkerhetsavdelningen Camilla Grimelund Thomsen 08-678 56 87 camilla.grimelund-thomsen@pts.se Sammanställning av remissvar angående

Läs mer

Redovisning av uppdrag att genomföra särskilda informationsinsatser till slutanvändare i första hand inom området fast telefoni(dnr N2011/5378/ITP)

Redovisning av uppdrag att genomföra särskilda informationsinsatser till slutanvändare i första hand inom området fast telefoni(dnr N2011/5378/ITP) PROMEMORIA Datum Sida 2012-09-28 1(9) Konsumentmarknadsavdelningen Anna Lindgren Dnr: 11-9137 Redovisning av uppdrag att genomföra särskilda informationsinsatser till slutanvändare i första hand inom området

Läs mer

Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om mobiltelefoni 2 Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om mobiltelefoni Den här broschyren handlar om mobiltelefoni. Det finns

Läs mer

om bredbandstelefoni 1 I Om bredbandstelefoni

om bredbandstelefoni 1 I Om bredbandstelefoni om bredbandstelefoni 1 I Om bredbandstelefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM BREDBANDSTELEFONI och andra nya sätt att ringa I dag finns

Läs mer

1 I Om mobiltelefoni. om mobiltelefoni

1 I Om mobiltelefoni. om mobiltelefoni 1 I Om mobiltelefoni om mobiltelefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM MOBILTELEFONI Det finns många erbjudanden och lösningar för dig som

Läs mer

Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om bredband 2 Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Bredband, mobilt Internet och uppringt Internet Den här broschyren handlar

Läs mer

2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7)

2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7) Bilaga 1 Kravspecifikation Datum Vår referens Sida 2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7) Konsumentmarknadsavdelningen Marlena Molak-Brindell 08-678 58 89 marlena.molak-brindell@pts.se Kravspecifikationen för genomförande

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport juli - september 2015

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport juli - september 2015 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport juli - september 2015 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678

Läs mer

Allmänhetens klagomål på området för elektronisk kommunikation, januari - april 2007

Allmänhetens klagomål på området för elektronisk kommunikation, januari - april 2007 DATUM RAPPORTNUMMER 28 juni 2007 PTS-ER-2007:19 ISSN 1650-9862 DIARIENR 07-5723 Allmänhetens klagomål på området för elektronisk kommunikation, januari - april 2007 Förord Post- och telestyrelsen (PTS)

Läs mer

Klagomål per ämnesområde och operatör

Klagomål per ämnesområde och operatör Klagomål per ämnesområde och operatör Fr o m 2008-01-02 T o m 2008-12-30 Ämnesområde Operatör Klagomål per operatör Abonnemang 319 Fördelas på Abonnentförteckning (6:15, 6:16) 29 Fördelas på 3 2 Adamo

Läs mer

Dnr: (9)

Dnr: (9) PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2013-09-30 Dnr: 12-8342-5 1(9) Konsumentmarknadsavdelningen Ellen Källström 08 678 57 39 ellen.kallstrom@pts.se Slutredovisning av uppdrag att fortsatt genomföra särskilda

Läs mer

Sammanfattning Svensk Telekommarknad 2016

Sammanfattning Svensk Telekommarknad 2016 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-05-22 Dnr: 16-11655 1(5) SA - Enheten för marknadsanalys och bredbandsfrämjande Karin Fransén karin.fransen@pts.se Sammanfattning Svensk Telekommarknad 2016 Post-

Läs mer

Klagomål per ämnesområde och operatör

Klagomål per ämnesområde och operatör Klagomål per ämnesområde och operatör Fr o m 2007-01-02 T o m 2007-12-30 Ämnesområde Operatör Klagomål per operatör Abonnemang 395 Fördelas på 3 4 Affinity Telecom 2 Bredbandsbolaget 25 Com hem 6 Comviq

Läs mer

om bredband ==== == 1 I Om bredband

om bredband ==== == 1 I Om bredband om bredband ==== == 1 I Om bredband GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM BREDBAND Med bredband kan du hämta och skicka stora mängder information

Läs mer

Som nämnts i kapitel 2 finns ett antal konsumentpolitiska instanser som konsumenter kan vända sig till om de har problem.

Som nämnts i kapitel 2 finns ett antal konsumentpolitiska instanser som konsumenter kan vända sig till om de har problem. 1 PTS är sektorsmyndighet på teleområdet. Det innebär att myndigheten skall följa utvecklingen på teleområdet och bevaka att alla invånare i landet får effektiva telekommunikationer till ett rimligt pris.

Läs mer

Tillsynsrapport: Informationskrav vid ändring av avtal

Tillsynsrapport: Informationskrav vid ändring av avtal PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2018-12-03 Dnr. 18-38809 1(6) Avdelningen för samhällsfrågor Tillsynsrapport: Informationskrav vid ändring av avtal Sammanfattning Post- och telestyrelsen (PTS) genomförde

Läs mer

Svensk telekommarknad första halvåret 2018

Svensk telekommarknad första halvåret 2018 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2018-11-13 Dnr: 18-7901 1(13) Avdelningen för samhällsfrågor Karin Fransén 08-678 5781, 073-644 57 81 karin.fransen@pts.se Svensk telekommarknad första halvåret 2018

Läs mer

Under 2017 gjorde Hallå konsument 1665 hänvisningar till Telekområdgivarna. Motsvarande siffra år 2016 var 1836 hänvisningar till Telekområdgivarna.

Under 2017 gjorde Hallå konsument 1665 hänvisningar till Telekområdgivarna. Motsvarande siffra år 2016 var 1836 hänvisningar till Telekområdgivarna. Statistikanalys 2017 Antal ärenden och dess fördelning på tjänster Under år 2017 fick Telekområdgivarna in 6553 ärenden, vilket innebär en minskning med 11 procent jämfört med år 2016. Av dessa ärenden

Läs mer

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Uppföranderegler Gäller från 1 juli 2017 Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Om uppförandereglerna: Uppförandereglerna tillämpas när en operatör som är med i Telekområdgivarna

Läs mer

Svensk telekommarknad första halvåret 2018

Svensk telekommarknad första halvåret 2018 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2018-11-13 18-7901 1(13) Avdelningen för samhällsfrågor Karin Fransén 08-678 5781, 073-644 57 81 karin.fransen@pts.se Svensk telekommarknad första halvåret 2018 Ett urval

Läs mer

Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Beslut om ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(5) Datum Vår referens 2016-02-16 Dnr: 15-10583 Nätsäkerhetsavdelningen Beslut om ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska nummerplanen för telefoni (E.164) avseende 071 0-

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport januari - mars 2016

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport januari - mars 2016 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport januari - mars 2016 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678

Läs mer

Dnr: (2) Postavdelningen Adrian Waltl. Tillsynsärende avseende Postnords rapportering av klagomål till PTS PROMEMORIA

Dnr: (2) Postavdelningen Adrian Waltl. Tillsynsärende avseende Postnords rapportering av klagomål till PTS PROMEMORIA PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-04-24 Dnr: 17-1232 1(2) Postavdelningen Adrian Waltl Tillsynsärende avseende Postnords rapportering av klagomål till PTS I denna PM ges en kort sammanfattning av

Läs mer

Överlämnande av nummer vid byte av tjänsteleverantör

Överlämnande av nummer vid byte av tjänsteleverantör AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-10-04 Dnr: 16-5176 30 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-6785800 andreas.hall@pts.se SwedfoneNet AB, 556892-3360 Björkgatan 77 752 23 Uppsala

Läs mer

Innehåll Dnr: (5)

Innehåll Dnr: (5) 2018-04-09 Konsekvensutredning om Post- och telestyrelsens förslag till föreskrifter om ändring i Post- och telestyrelsens föreskrifter (PTSFS 2008:1) om spektrumauktioner PROMEMORIA Datum Vår referens

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader

Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-09-08 Dnr: 17-2528 13 Viasat AB Org. nummer 556304-7041 Underrättelse om misstanke om att Viasat AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24

Läs mer

Sammanfattning av Svensk telekommarknad 2017

Sammanfattning av Svensk telekommarknad 2017 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2018-05-25 17-11418 1(5) Avdelningen för samhällsfrågor Karin Fransén 08-678 5781, 073-644 57 81 karin.fransen@pts.se Sammanfattning av Svensk telekommarknad 2017 Ett

Läs mer

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Gäller från och med 1 september 2018 Om uppförandereglerna: Uppförandereglerna tillämpas när en operatör ingår avtal, eller har ingått

Läs mer

Remissvar avseende betänkandet Ett stärkt konsumentskydd vid telefonförsäljning (SOU 2015:61).

Remissvar avseende betänkandet Ett stärkt konsumentskydd vid telefonförsäljning (SOU 2015:61). Datum Vår referens Sida 2015-11-02 Dnr: 15-7957 1(8) Er referens Fi2015/3612/OFA/KO Avdelningen för samhällsfrågor David Holm 08-678 56 77 david.holm@pts.se Remissvar avseende betänkandet Ett stärkt konsumentskydd

Läs mer

Kartläggning av hur teleoperatörer håller information om priser, taxor och allmänna villkor allmänt tillgänglig

Kartläggning av hur teleoperatörer håller information om priser, taxor och allmänna villkor allmänt tillgänglig PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2010-07-02 Dnr: 10-7098 1(14) Konsumentmarknadsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Kartläggning av hur teleoperatörer håller information om

Läs mer

Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning

Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning Remissvar Datum Vår referens Sida 2013-07-02 Dnr: 13-4788 1(8) Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning Den 25 april 2013 gick PTS ut med en remiss till marknaden

Läs mer

Underrättelse om att Halebops villkor för registrering av kontantkort strider mot 5 kap. 9 lagen (2004:389) om elektronisk kommunikation (LEK).

Underrättelse om att Halebops villkor för registrering av kontantkort strider mot 5 kap. 9 lagen (2004:389) om elektronisk kommunikation (LEK). UNDERRÄTTELSE 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2009-01-23 Dnr: 08-10523/23 15 Konkurrensavdelningen Helena Klasson 08-678 57 87 helena.klasson@pts.se TeliaSonera AB Stab Juridik, Regulatoriska frågor

Läs mer

Allmänhetens klagomål på teleområdet

Allmänhetens klagomål på teleområdet DATUM RAPPORTNUMMER 30 maj 2003 PTS:ER-2003:24 Allmänhetens klagomål på teleområdet Post- och telestyrelsen Innehåll Allmänhetens klagomål på teleområdet... 1 Inledning 1 PTS rutiner för behandling av

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter;

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter; BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-05-30 Dnr: 14-1752 4 Nätsäkerhetsavdelningen Jeanette Kronwall 08-678 58 98 jeanette.kronwall@pts.se Com Hem AB Via e-post Årlig tillsyn rörande incidentrapportering

Läs mer

(5) Vägledning för anmälan av anmälningspliktig verksamhet. 1. Inledning. 2. Anmälningsplikt Hur görs en anmälan?

(5) Vägledning för anmälan av anmälningspliktig verksamhet. 1. Inledning. 2. Anmälningsplikt Hur görs en anmälan? Datum Sida 2016-01-22 1(5) Vägledning för anmälan av anmälningspliktig verksamhet För att tillhandahålla kommunikationsnät och elektroniska tjänster i Sverige krävs i vissa fall att verksamheten anmäls

Läs mer

Konsekvensutredning avseende ändringar i Post- och telestyrelsens föreskrifter och allmänna råd (PTSFS 2013:3) om innehåll i avtal

Konsekvensutredning avseende ändringar i Post- och telestyrelsens föreskrifter och allmänna råd (PTSFS 2013:3) om innehåll i avtal KONSEKVENSUTREDNING Datum Vår referens Sida 2017-10-06 Dnr: 17-8934 1(14) Avdelningen för samhällstjänster Catharina Hjelmqvist 08 678 57 76 catharina.hjelmqvist@pts.se Konsekvensutredning avseende ändringar

Läs mer

Informationsskyldighet vid tillhandahållande av Minicall-tjänst

Informationsskyldighet vid tillhandahållande av Minicall-tjänst BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2012-12-18 Dnr: 12-8689 18 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Malmberg 08-678 56 04 Karin.Malmberg@pts.se Generic Mobile Systems Sweden AB Box 4023 131 04 Nacka Informationsskyldighet

Läs mer

Frågor och svar avseende upphandling av administration av Telepriskollen

Frågor och svar avseende upphandling av administration av Telepriskollen PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2011-03-24 Dnr: 11-1283 1(8) Administrativa avdelningen Anna-Karin Hellsten anna-karin.hellsten@pts.se Frågor och svar avseende upphandling av administration av Telepriskollen

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att SwedfoneNet AB handlar i strid med gällande regelverk vid överlämnande av nummer

Underrättelse om misstanke om att SwedfoneNet AB handlar i strid med gällande regelverk vid överlämnande av nummer Underrättelse 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-07-04 Dnr: 16-5176 26 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-6785800 andreas.hall@pts.se SwedfoneNet AB, 556892-3360 Björkgatan 77 752 23 Uppsala Underrättelse

Läs mer

Beslut om avslag av begäran om omedelbara tillsynsåtgärder mot TeliaSonera Network Sales AB

Beslut om avslag av begäran om omedelbara tillsynsåtgärder mot TeliaSonera Network Sales AB BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-11-21 Dnr: 08-10862 17 Konkurrensavdelningen Tove Källberg 08-678 56 63 tove.kallberg@pts.se Telenor Sverige AB Box 4247 102 65 Stockholm Saken Beslut om avslag

Läs mer

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-03-13 Dnr: 17-2485 1(5) Administrativa avdelningen Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen Bakgrund Den 1 juli 2016 trädde lagen (2016:534) om

Läs mer

Konsumentvägledning - oberoende och kostnadsfri hjälp

Konsumentvägledning - oberoende och kostnadsfri hjälp Konsumentvägledning - oberoende och kostnadsfri hjälp Finns i flera kommuner i olika omfattning www.hallakonsument.se/sok-din-kommunskonsumentverksamhet Sid. 2 En helt unik situation Asylsökande, de 15

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader

Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre inledande bindningstid än 24 månader UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-09-08 Dnr: 17-2527 10 Canal Digital Sverige AB org. nummer 556039-8306 Underrättelse om misstanke om att Canal Digital Sverige AB tillämpar en längre

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Fast Communication Sweden AB inte informerat abonnenter om villkorsändring

Underrättelse om misstanke om att Fast Communication Sweden AB inte informerat abonnenter om villkorsändring UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-06-01 Dnr: 17-816 Fast Communication Sweden AB 559021-6296 Att: Henrik Willquist Advokatfirman Glimstedt henrik.willquist@glimstedt.se Underrättelse

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av informationsbehandlingstillgångar

Tillsyn över dokumentation av informationsbehandlingstillgångar AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2017-02-01 Dnr: 16-6142 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Hi3G Access AB Tillsyn över dokumentation av informationsbehandlingstillgångar

Läs mer

Vår referens Dnr:

Vår referens Dnr: BESLUT 1(4) Datum Vår referens 2009-10-09 Dnr: 09-9138 Konkurrensavdelningen Ann-Sofie Eriksson Fahlgren 08-678 55 57 ann-sofie.eriksson.fahlgren@pts.se TeliaSonera AB TeliaSonera Network Sales AB Att:

Läs mer

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. ---

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. --- FÖRELÄGGANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST My Bergdahl Rättsavdelningen 08-678 57 23 my.bergdahl@pts.se DATUM VÅR REFERENS 26 juni 2003 03-1862 Callmedia Telecom CMT AB Box 239 201 22 Malmö

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Telekområdgivarna 2014

Verksamhetsberättelse för Telekområdgivarna 2014 Verksamhetsberättelse för Telekområdgivarna 2014 Arbetet för att förbättra kundnöjdheten inom telekommarknaden fortsätter! Under 2014 ökade kundnöjdheten enligt mätningen från Svenskt Kvalitetsindex (SKI)

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Telekområdgivarna 2017

Verksamhetsberättelse för Telekområdgivarna 2017 Verksamhetsberättelse för Telekområdgivarna 2017 Arbetet för att förbättra kundnöjdheten inom telekommarknaden fortsätter. Några av de större saker som hänt under 2017 är att Telekombranschen, genom en

Läs mer

Ändring av telefoninummerplanen

Ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-03-18 Dnr: 12-10625 Nätsäkerhetsavdelningen Susanne Chennell 08-6785573 susanne.chennell@pts.se Ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska

Läs mer

PTS kommentarer till remissvar

PTS kommentarer till remissvar PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2013-05-01 11-11245 1(10) Konsumentmarknadsavdelningen Anna Montelius 08-678 55 00 anna.montelius@pts.se er till remissvar PTS har sett ett behov av att meddela föreskrifter

Läs mer

Bilaga 5 avsnitt 5.2 i beslutsutkastet för respektive operatör... 1 1 Avsnitt 5.2 beskrivningen av respektive företag... 2 1.1 Hi3G...

Bilaga 5 avsnitt 5.2 i beslutsutkastet för respektive operatör... 1 1 Avsnitt 5.2 beskrivningen av respektive företag... 2 1.1 Hi3G... PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2010-06-23 Dnr: 10-1282 1(9) Konkurrensavdelningen Bilaga 5 avsnitt 5.2 i beslutsutkastet för respektive operatör Innehållsförteckning Bilaga 5 avsnitt 5.2 i beslutsutkastet

Läs mer

3. Föreläggandet gäller omedelbart enligt 8 kap. 22 LEK.

3. Föreläggandet gäller omedelbart enligt 8 kap. 22 LEK. FÖRELÄGGANDE 1(6) Datum Vår referens 2015-04-23 Dnr: 14-5674 Konkurrensavdelningen Lars-Göran Hansson 08-678 58 34 lars-goran.hansson@pts.se Teracom AB, org.nr. 556441-5098 Att: Åsa Sundberg Box 30150

Läs mer

Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMS-innehållstjänster

Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMS-innehållstjänster PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2013-11-22 Dnr: 13-11551 1(5) Nätsäkerhetsavdelningen Susanne Chennell 08 678 55 73 susanne.chennell@pts.se Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMS-innehållstjänster

Läs mer

Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMS-innehållstjänster

Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMS-innehållstjänster PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2013-11-22 Dnr: 13-11551 1(6) Nätsäkerhetsavdelningen Susanne Chennell 08 678 55 73 susanne.chennell@pts.se Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMS-innehållstjänster

Läs mer

(5)

(5) TILLSYNSPLAN Datum Vår referens Sida 2019-01-15 19-352 1(5) PTS tillsynsplan 2019-2020 för säkra kommunikationsnät och -tjänster Post- och telestyrelsen (PTS) är tillsynsmyndighet över sektorn elektronisk

Läs mer

Uppföranderegler Gäller från 1 februari 2015

Uppföranderegler Gäller från 1 februari 2015 Uppföranderegler Gäller från 1 februari 2015 Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Om uppförandereglerna: Uppförandereglerna tillämpas när operatör som har avtal med Telekområdgivarna

Läs mer

UNDERRÄTTELSE 1(4) Vår referens 2009-12-17 Dnr: 09-10850

UNDERRÄTTELSE 1(4) Vår referens 2009-12-17 Dnr: 09-10850 UNDERRÄTTELSE 1(4) Datum Vår referens 2009-12-17 Dnr: 09-10850 Konkurrensavdelningen Ann-Sofie Eriksson Fahlgren 08-678 55 57 ann-sofie.eriksson.fahlgren@pts.se TeliaSonera AB TeliaSonera Network Sales

Läs mer

Datum Vår referens Sida 2010-06-22 Dnr: 10-1282 1(8)

Datum Vår referens Sida 2010-06-22 Dnr: 10-1282 1(8) Bilaga 5 Datum Vår referens Sida 2010-06-22 Dnr: 10-1282 1(8) Konkurrensavdelningen Företagsuppgifter Jämför avsnitt 5.2 i Beslutsutkastet 10-1282 Kommunikationsmyndigheten PTS Post- och telestyrelsen

Läs mer

Förslag till beslut om ändring av telefoninummerplanen

Förslag till beslut om ändring av telefoninummerplanen Förslag till BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-12-03 Dnr: 13 11805 Nätsäkerhetsavdelningen Ann-Charlotte Bejerskog 08-678 55 37 Ann-charlotte.bejerskog@pts.se Förslag till beslut om ändring

Läs mer

Tillsyn om ersättning vid utlämnande av lagrade uppgifter för brottsbekämpande ändamål

Tillsyn om ersättning vid utlämnande av lagrade uppgifter för brottsbekämpande ändamål AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-02-10 Dnr: 14-1611 11 Nätsäkerhetsavdelningen Anders Lindell 08-6785541 anders.lindell@pts.se Hi3G Access AB Tillsyn om ersättning vid utlämnande

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Telia Company AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Telia Company AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-1327 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Telia Company AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och

Läs mer

Sammanfattning ÄRENDESTATISTIK

Sammanfattning ÄRENDESTATISTIK Verksamhetsberättelse för Telekområdgivarna 2013 Arbetet för att förbättra konsumentmarknaden inom telekom fortsätter! Telekområdgivarna tar varje år emot omkring 8 000 ärenden från konsumenter. Många

Läs mer

070 0XXXXXX, 076 0XXXXXX, 076 9XXXXXX Samtliga med 0+9 siffrors nummerlängd vilket ger 3 miljoner nummer

070 0XXXXXX, 076 0XXXXXX, 076 9XXXXXX Samtliga med 0+9 siffrors nummerlängd vilket ger 3 miljoner nummer BESLUT HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Ann-Charlotte Bejerskog Nätsäkerhetsavdelningen + 46 8 678 55 37 ann-charlotte.bejerskog@pts.se DATUM VÅR REFERENS 29 oktober 2007 dnr 07-11203-9 Saken

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2015-06-16 Dnr: 15-1621 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter

Läs mer

Rapport om nummerspärrar och kreditspärrar

Rapport om nummerspärrar och kreditspärrar Rapportnummer PTS-ER-2009:15 Datum 2009-03-18 Rapport om nummerspärrar och kreditspärrar Rapportnummer PTS-ER-2009:15 Diarienummer 09-2401 ISSN 1650-9862 Författare Anna Boström Post- och telestyrelsen

Läs mer

Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Beslut om ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(10) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-01-11 Dnr: 17-5391 Nätsäkerhetsavdelningen Bo Martinsson 08-678 5653 bo.martinsson@pts.se Beslut om ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Telekområdgivarna 2015

Verksamhetsberättelse för Telekområdgivarna 2015 Verksamhetsberättelse för Telekområdgivarna 2015 Arbetet för att förbättra kundnöjdheten inom telekommarknaden fortsätter och i år fyller Telekområdgivarna 10 år! Telekområdgivarna tog emot 8887 ärenden

Läs mer

Tillsyn över behandling av uppgifter

Tillsyn över behandling av uppgifter AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2018-11-08 Dnr: 15-9830 Nätsäkerhetsavdelningen Hi3G Access AB Tillsyn över behandling av uppgifter Saken Tillsyn över behandling av uppgifter för att särskilja

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid telefonförsäljning. Dir. 2013:95. Beslut vid regeringssammanträde den 31 oktober 2013

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid telefonförsäljning. Dir. 2013:95. Beslut vid regeringssammanträde den 31 oktober 2013 Kommittédirektiv Konsumentskydd vid telefonförsäljning Dir. 2013:95 Beslut vid regeringssammanträde den 31 oktober 2013 Sammanfattning Problem i samband med telefonförsäljning av varor och tjänster har

Läs mer

Sammanställning av remissvar på PTS uppdaterade förstudierapport 700 MHz

Sammanställning av remissvar på PTS uppdaterade förstudierapport 700 MHz REMISSAMMANSTÄLLNING Datum Vår referens Sida 2017-12-06 Dnr: 17-7474 1(6) Sammanställning av remissvar på PTS uppdaterade förstudierapport 700 MHz Inledning Post- och telestyrelsen (PTS) har i form av

Läs mer

Tillsyn över säkerhetsarbete hos underleverantör

Tillsyn över säkerhetsarbete hos underleverantör AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-12-13 Dnr: 17-5292 44 Nätsäkerhetsavdelningen Hi3G Access AB Tillsyn över säkerhetsarbete hos underleverantör Saken Tillsyn över säkerhetsarbete

Läs mer

Tillsyn avseende viss affärsmetod enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2120.

Tillsyn avseende viss affärsmetod enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2120. BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-06-05 Dnr: 17-5685 16 Tillsyn avseende viss affärsmetod enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2120. Part Telia Company AB, 556103-4249

Läs mer

Tillsyn över behandling av uppgifter och inhämtade av samtycke

Tillsyn över behandling av uppgifter och inhämtade av samtycke AVSKRIVNINGSBESLUT 1(7) Datum Vår referens 2015-10-15 Dnr: 13-12363 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Tillsyn över behandling av uppgifter och inhämtade av samtycke Saken

Läs mer

PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför?

PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför? PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2012-03-21 PTS-ER-2012:18 1(6) Konsumentmarknadsavdelningen Teresia Widigs Ahlin teresia.widigs-ahlin@pts.se Bilaga 3 PTS studie: Vilka använder inte internet - och varför?

Läs mer

MISSIV. PTS har utarbetat ett nytt förslag till prisskyldighet som PTS nu efterfrågar synpunkter på från marknadens aktörer och Konkurrensverket.

MISSIV. PTS har utarbetat ett nytt förslag till prisskyldighet som PTS nu efterfrågar synpunkter på från marknadens aktörer och Konkurrensverket. MISSIV Datum Vår referens 2016-10-19 Dnr: 15-4801 1(5) Konkurrensavdelningen Enheten för elektroniska kommunikationstjänster Rebecka Frisk di Meo Lars-Göran Hansson Till berörd part Andra samråd angående

Läs mer

PTS och Telekområdgivarnas konsumentdag om telekom

PTS och Telekområdgivarnas konsumentdag om telekom PTS och Telekområdgivarnas konsumentdag om telekom Välkomna! Twitter: #telekonsument Post- och telestyrelsen Program Inledning: Catarina Wretman, tf gd, PTS En starkare telekomkonsument: Sara Andersson,

Läs mer

Allmänhetens klagomål på området för elektronisk kommunikation 2003

Allmänhetens klagomål på området för elektronisk kommunikation 2003 DATUM RAPPORTNUMMER 28 maj 2004 PTS-ER-2004:21 Allmänhetens klagomål på området för elektronisk kommunikation 2003 Sammanfattning Post- och telestyrelsen, PTS, ska årligen redovisa till regeringen arten

Läs mer

Beslut om avskrivning

Beslut om avskrivning BESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-06-16 Dnr: 16-357 Beslut om avskrivning Part Telia Company AB, org.nr. 556103-4249 Stab Juridik, Regulatoriska frågor 169 94 Solna Saken Tillsyn avseende nedläggning

Läs mer

Tillsyn med anledning av integritetsincident rörande hemliga nummer

Tillsyn med anledning av integritetsincident rörande hemliga nummer AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-10-01 Dnr: 19-7757 9 Avdelningen för säker kommunikation Tele2 Sverige AB Tillsyn med anledning av integritetsincident rörande hemliga nummer Saken

Läs mer

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare 1 Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Många gode män upplever ett ganska stort problem med telefonförsäljning och försäljning på stan

Läs mer