Malmö stad Revisionskontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Malmö stad Revisionskontoret"

Transkript

1 Malmö stad Revisionskontoret Försörjningsstöd Telefon (exp): Hemsida:

2 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders och styrelsers ansvarstagande för att genomföra verksamheten enligt fullmäktiges uppdrag. Stadsrevisionen omfattar både de förtroendevalda revisorerna i revisorskollegiet och de sakkunniga revisorerna på revisionskontoret. I Kommunallag (1991:900) 6 kap 7 anges att nämndernas ansvar för verksamheten är att nämnderna skall var och en inom sitt område se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt de föreskrifter som gäller för verksamheten. De skall också se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt. I Kommunallag (1991:900) 9 kap 9 anges att revisorernas uppgifter är att pröva om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna är tillräcklig. I revisionskontorets årsrapport sammanfattar den sakkunniga revisorn det gångna årets granskning av respektive nämnd vilket ger de förtroendevalda revisorerna underlag för sin prövning utifrån kommunallagen. Fördjupade granskningar som görs under året rapporteras i sin helhet i enskilda rapporter. Alla publikationerna finns på Stadsrevisionens hemsida 2 (34)

3 INNEHÅLL... 3 SAMMANFATTNING... 4 BAKGRUND... 5 SYFTE... 6 REVISIONSFRÅGOR... 6 AVGRÄNSNING... 6 REVISIONSKRITERIER... 6 GRANSKNINGSANSVARIGA... 7 METOD... 7 RESULTAT AV GRANSKNINGEN... 8 Handläggning av försörjningsstöd... 8 Intern kontroll Stadsområde Norr Stadsområde Väster Stadsområde Söder Organisation Arbetsmiljöverkets inspektion Introduktion av nyanställda Granskning av ärenden avseende försörjningsstöd till boendekostnader SLUTSATSER KÄLLOR Bilaga 1. Försörjningsstöd skäliga kostnader för poster utanför riksnormen (34)

4 Under årets 10 första månader 2016 utbetalades 823 mnkr i försörjningsstöd. I den senaste helårsprognosen (utfallsprognos 2 per ) prognostiseras ett underskott för ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) på 30 mnkr (budget 953 mnkr). Antalet hemlösa ökade från 1333 till 1740 vuxna personer mellan 2015 och Prognoserna i delårsrapport jan-aug 2016 visade att kostnaderna för hemlösheten kommer uppgå till 386 mnkr för Malmö stad har sedan 2014 genomfört extra ekonomiska satsningar för att utveckla arbetet med försörjningsstödet. Syftet med denna granskning har varit att bedöma vad Malmö stads åtgärder för att säkerställa kvalitet och kompetens kring handläggningen av försörjningsstödet samt bedöma om den interna kontrollen avseende utbetalningar av försörjningsstöd är tillräcklig på stadsområdena Norr, Väster och Söder. Arbetsmiljöverket inspekterade under 2015 individ- och familjeomsorgen på samtliga stadsområden enligt arbetsmiljölagen och framförde en rad anmärkningar gällande socialsekreterarnas arbetsförhållanden. Allvarlig kritik framfördes bland annat vad gällde introduktionen av nyanställda socialsekreterare. Vi har i denna granskning avgränsat uppföljningen av kritiken från Arbetsmiljöverket till just introduktionen. Vår slutsats är att flera förbättringar skett sedan Arbetsmiljöverkets granskning men att det finns förbättringsåtgärder att genomföra på Stadsområde Väster och Söder för att nyanställdas introduktion ska upplevas som fullt tillfredsställande av de nyanställda socialsekreterarna. Vi har granskat 45 ärenden avseende ekonomiskt bistånd till boendekostnader. Vår bedömning är att kvalitén på dokumentationen i enskilda ärenden och på de underlag som ligger till grund för bedömningarna om rätten till bistånd varierar kraftigt. I 19 av 45 granskade ärenden har brister av varierande omfattning framkommit. Bristfällig dokumentation har gjort det svårt att följa enskilda ärenden kronologiskt och det har saknats eller inte gått att hitta underlag och dokumentation som styrker rätten till försörjningsstöd. Bristfällig handläggning har medfört att för högt försörjningsstöd utgått i flera granskade fall. Vår bedömning är att bristerna kan ha samband med de brister som Arbetsmiljöverket lyfte fram vid sin granskning Vår bedömning är också att det behövs förbättringsåtgärder kring handläggningen av enskilda ärenden. Det gäller såväl dokumentationen som kontrollerna vad gäller rätten till ekonomiskt bistånd. Nämndernas interna kontroll behöver enligt vår bedömning utökas. Storleken på försörjningsstödet (823 mnkr under årets första tio månader 2016), antalet ärenden och det stora antalet enskilda handläggare är faktorer som vid en riskanalys borde ställa högre krav på en mer omfattande intern kontroll. 4 (34)

5 Granskningen har varit en av stadsrevisionens fördjupade granskningar 2016 och har inriktats på hur staden och stadsområdena arbetar med kompetensförsörjningen kring handläggningen av försörjningsstödet för att säkerställa en professionell bedömning av biståndsärendena och för att minska den höga personalomsättningen. Vidare har den interna kontrollen avseende utbetalningarna av försörjningsstödet granskats. Januari-oktober 2016 erhöll Malmöhushåll försörjningsstöd och kostnaden under årets 10 första månader uppgick till 823 mnkr. För helåret prognostiseras i utfallsprognos 2 (161031) ett underskott för ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) på - 30 mnkr (budget 953 mnkr). Försörjningsstöd är i grunden avsett som ett kortvarigt stöd då enskilda saknar andra möjligheter till sin försörjning. Utvecklingen över tid, nationellt såväl som i Malmö, har varit att allt fler mottagare av försörjningsstöd är i behov av bistånd över längre tidsperioder. Behovet av försörjningsstöd påverkas starkt av konjunktur och utformningen av socialförsäkringssystemen. Arbetslösheten i Malmö är högre än för riket som helhet. Vid jämförelse av åldersfördelning av befolkning är gruppen år väsentligt större i Malmö än i Skåne och Sverige som helhet. Arbetslöshet påverkar också i vilken utsträckning det är möjligt att kvalificera sig till ett inkomstskydd genom övriga socialförsäkringsförmåner. Antalet hushåll med biståndstider som översteg tre år fortsatte att öka i Malmö 2015, de uppgick i december 2015 till 4163 hushåll. Nyligen genomfördes hemlöshetsräkningen för Den visade att antalet hemlösa ökade från 1333 till 1740 vuxna personer mellan 2015 och Merparten av de hemlösa har enbart behov av ny bostad. Kostnaderna för hemlösheten har ökat kraftigt under många år i Malmö. Prognoserna i delårsrapport jan-aug 2016 visade på en ökning med 123 mnkr jämfört med 2015 till totalt 386 mnkr. Det stora antalet strukturellt hemlösa (hemlösa som enbart har behov av hjälp med bostad) innebär också en belastning för socialtjänsten på Stadsområdena som inte hade funnits utan den stora bostadsbristen i Malmö. Malmö stad har sedan 2014 genomfört extra ekonomiska satsningar för att utveckla arbetet med försörjningsstödet. Det långsiktiga målet med dessa satsningar är att få fler malmöbor självförsörjande och minska kostnaderna. Bland annat har fler socialsekreterare anställts för att minska antalet ärenden per handläggare. Samtidigt redovisas en hög personalomsättning. Arbetsmiljöverket inspekterade under 2015 Individ och familjeomsorgen på samtliga stadsområden enligt arbetsmiljölagen och framförde en rad anmärkningar. 5 (34)

6 Syftet med granskningen har varit att bedöma Malmö stads åtgärder för att säkerställa kvalitet och kompetens kring handläggningen av försörjningsstödet samt bedöma om den interna kontrollen avseende utbetalningar av försörjningsstöd är tillräcklig. Hur säkerställer Malmö stad en tillräcklig kvalitet och kompetens avseende handläggningen av försörjningsstödet? Hur arbetar Malmö stad med introduktionen av nyanställd personal och att minska personalomsättningen? Arbetsmiljöverket kritiserade under 2015 introduktionen av nyanställda socialsekreterare. Vilka åtgärder har vidtagits eller planeras att vidtas med anledning av kritiken? Hur tillses att alla som söker försörjningsstöd behandlas lika, d.v.s. att en enhetlig och likvärdig bedömning sker oavsett vilket stadsområde eller vilken handläggare som bedömer rätten till försörjningsstöd? Har stadsområdesnämnderna en tillräcklig intern kontroll som säkerställer att korrekt försörjningsstöd utbetalas? Granskningen avgränsas till kommunstyrelsen och till stadsområdesnämnderna Norr, Söder och Väster. Stadsområde Norr och Söder har under 2015 haft en negativ utveckling vad gäller antalet genomförandeplaner och stadsområde Väster har enligt statistiken flest ärenden per handläggare. Granskningen av den interna kontrollen gällande utbetalningar avgränsas till försörjningsstöd avseende boendekostnader. När det gäller Arbetsmiljöverkets tillsyn av socialsekreterarnas arbetssituation har vi koncentrerat uppföljningen till den del som avser introduktionen av nyanställd personal. Socialtjänstlagen Kommunallagen Socialstyrelsens rekommendationer Budget 2016 (Kommunfullmäktiges mål om att försörjningsstödet ska minska) Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets inspektionsrapporter 6 (34)

7 Styrgruppen ur revisorskollegiet: Berit Söderholm, Claes Carlsson, Göran Hellberg, Andreas Holmgren, Per Lilja, Berit Sjövall, Kurre Halvardsson Projektledare från revisionskontoret: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor Övriga sakkunniga revisorer från revisionskontoret: Fredrik Jerntorp, revisor Kvalitetsgranskare från revisionskontoret: George Smidlund, revisionsdirektör, certifierad kommunal yrkesrevisor. Sakkunnig revisor har prövat sitt oberoende med mera i enlighet med SKYREV:s rekommendation och inte funnit något hinder mot att utföra granskningen. Granskningen har genomförts genom dokumentstudier av uppföljningsdokumentation kring försörjningsstödssatsningarna, Arbetsmiljöverkets inspektionsrapporter från 2015 och de svar som stadsområdena avgett samt regelverket kring utbetalning av försörjningsstöd. Intervjuer har skett med nyckelpersoner på stadsområdena Norr, Söder och Väster. En mindre enkät har skickats ut till nyanställda socialsekreterare för att kartlägga hur introduktionen fungerat. Granskning har genomförts avseende 45 hushåll (15 per stadsområde) som beviljats försörjningsstöd till boendekostnader utan att inneha eget förstahandskontrakt. 7 (34)

8 I detta avsnitt redovisas resultatet av genomförd granskning. Granskningen har genomförts på stadsområde Söder, Väster och Norr. Med start 2014 avsatte kommunfullmäktige extra medel för att utveckla arbetet med försörjningsstöd och få fler personer självförsörjande, i synnerhet barnfamiljer. Målet är att förkorta tiden hushåll är beroende av försörjningsstöd, och på sikt även kostnaderna för Malmö stad avsattes 31 miljoner för det fortsatta utvecklingsarbetet som även pågår Avrapportering har kontinuerligt skett till kommunstyrelsen. Under våren 2016 lämnades en omfattande rapportering kring insatserna och resultatet av dessa under Det konstaterades att ökningstakten avseende genomsnittligt antal hushåll som beviljas ekonomiskt bistånd per månad hade dämpats ytterligare jämfört med året innan och detsamma gällde den totala summan som utbetalats. Därutöver hade antalet unika hushåll som någon gång under året beviljats ekonomiskt bistånd endast ökat med 1,1 % jämfört med föregående år. Under flera tidigare år hade ökningen legat på ca 6 % per år. Däremot hade antalet hushåll som erhållit ekonomiskt bistånd i minst tre år fortsatt att öka Senaste stratistiken för januari-oktober 2016 visar att Malmöhushåll erhållit försörjningsstöd under året och kostnaden under årets 10 första månader uppgick till 823 mnkr. För 2015 uppgick totalkostnaden till 984 mnkr (817 mnkr jan-okt). Kostnaderna 2016 ligger därmed på ungefär samma nivå i år som I uppföljningarna av försörjningsstödssatsningarna har konstaterats att personalresurser är avgörande för kvalitén på handläggningen och därmed för förutsättningarna att nå målet att fler ska bli självförsörjande. Personalförsörjning lyftes genomgående upp av stadsområdena som en svårighet år Stadsområdenas enheter för ekonomiskt bistånd hade en mycket hög personalomsättning vilket kraftigt begränsade möjligheterna att utveckla verksamhetens arbete. I förhållande till brukarna konstaterades en nedgång i antal nybesök och planerings- och uppföljningsbesök under andra halvåret Vid våra intervjuer har vi diskuterat personalsituationen på granskade enheter hösten Samtliga tre stadsdelar framförde att situationen är betydligt bättre jämfört med 2015 men att det fortarande finns problem med vakanta tjänster och personalomsättning. Det framfördes också att under hösten 2015 var arbetsmarknaden för socionomer extremt fördelaktig pga. flyktingsituationen. Såväl stat som kommuner hade stort behov av att rekryterna socialsekreterare och i många fall gjorde det att lönerna drevs upp för socionomer som sökte nya jobb. Under 2016 framfördes att situationen blivit mer normal och att personalsituationen sakta men säkert blivit stabilare på enheterna. Det framfördes också att det vid rekrytering nu- 8 (34)

9 mera ageras snabbare och att det till och med överanställs personal för att undvika att tjänster blir vakanta. Detta är sanktionerat från förvaltningsledningen och har hittills inte inneburit något överskridande av de ekonomiska ramarna. Nyanställda handläggare erhåller full delegation först när kraven på tillräcklig kompetens bedöms uppfyllda. Det är närmaste chef som avgör/bedömer när så är fallet. Malmö stad har antagit riktlinjer för handläggning av försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd för livsföring i övrigt. Senaste riktlinjerna beslutades av kommunfullmäktige Ett av syftena med lokala riktlinjerna är att underlätta den delegerade beslutsordningen samt säkerställa att likställighet råder i kommunens olika delar. Det framhålls att den enskilde ska erhålla stöd och insatser av god kvalitet baserat på individuella behov oavsett var i staden individen bor. Riktlinjerna ska också stödja socialtjänstens kontinuerliga strävan att uppnå ökad kvalitet i arbetet med ekonomiskt bistånd. Malmö stad tillämpar sedan 1998 riksnormen för beräkning av rätten till ekonomiskt bistånd. Nivån beslutas varje år av regeringen och regleras i socialtjänstförordningen. Malmö stad har framtagna rutiner (kärnprocesser) gällande handläggning av försörjningsstöd som samtliga stadsområden tillämpar. Det finns processer för nybesök och för fortsatt bistånd och processerna beskriver i detalj hur handläggningen ska ske. Processerna är ett stöd för socialsekreterarna för att arbeta på ett likvärdigt sätt och för att bedömningarna om rätten till ekonomiskt bistånd ska ske likartat oavsett vilket stadsområde eller vilken socialsekreterare som handlägger ärendet. Behovsposterna och riksnormen finns liksom kärnprocesserna tillgängliga för alla i Malmö stads intranät Komin. Grundkravet för att anställas som handläggare på enheterna för försörjningsstöd i Malmö stad är socionomexamen. Avsteg från grundkravet kan ske under sommarmånaderna när tillfälliga vikarier anställs. Organisationen på enheterna för försörjningsstöd ser ut enligt följande på de tre granskade statsområdena. Genomgående är det en överväldigande majoritet kvinnligt anställda och en låg medelålder. 9 (34)

10 Vid intervjuerna diskuterades de interna kontrollmoment som utförs av att handläggningen följer processerna, att besluten sker enligt gällande regler och riktlinjer, att dokumentationen håller god kvalitet och att korrekt belopp utbetalas. Vi har gått igenom samtliga nämndsärende för 2016 för granskade stadsområdesnämnder som berör den interna kontrollen kring försörjningsstödet. En genomgång av nämndernas interna kontrollplaner och uppföljning för 2016 samt kompletterande information från granskade stadsområden efter intervjuerna visar på att följande kontroller skett eller ska genomföras som berör försörjningsstödet: Stadsområde Norr Granskning av rutin avseende förladdat kort: Avrapporterades till nämnden Granskning skedde av 10 slumpmässigt utvalda ärenden där utbetalningar skett till bankkort i Swedbank, och där förladdade kort används. Kontroll skedde av aktmaterial och listor från ekonomiavdelningen. I de granskade ärendena gick det enligt avrapporteringen att följa dokumentationen från beslut till utbetalning i samtliga ärenden. I ett ärende var det oklart när och om beslut hade fattats. Utbetalning hade dock skett till aktuellt betalkort. Vid uppföljningen av intern kontroll i nämnden fanns ingen planerad uppföljning vad avsåg försörjningsstödet. Uppföljning av förladdade kort kommer enligt förvaltningen åter att ske vid intern kontrolluppföljningen i samband med årsanalysen. Uppföljning kommer därmed att ha skett enligt planen. I förvaltningens Arbetsmiljöhandbok framgår att kvartalsvis ärendegenomgång ska ske på sektionen för ekonomiskt bistånd. Enhetschefen har framfört följande efter faktakontroll av rapporten: På grund av tidigare hög personalomsättning och omfördelning av ärenden har det inte varit möjligt att genomföra ärendegenomgång i den omfattning arbetsmiljöhandboken föreskriver under året. Eftersom rekrytering har varit en prioriterad uppgift under 2016 har sektionscheferna hunnit genomföra tjänstegenomgångar med de flesta handläggarna endast en gång under året. Vid genomgångarna har det fokuserats bland annat på planering, tillhörighet och handläggning för alla ärenden som vid tillfället var aktuella. Det framfördes också att personalomsättningen inom försörjningsstödet nu har minskat vilket kommer att bidra till en ökad kvalitet framöver. Stadsområde Väster Förvaltningen har redovisat att den interna kontrollen sker enligt följande: På stadsområde Väster går sektionschefer igenom ett antal ärenden per handläggare genom tjänstegenomgång varje månad. Ärendegenomgångarna är muntliga och do- 10 (34)

11 kumenteras inte i någon mall. Det kan handla om genomgång av alla ärenden på tjänsten eller om ärende per tjänst beroende på vilka behov som finns. Utöver det genomförs granskning av sektionschefer på enheten på ekonomiskt bistånd, som omfattar 20 ärenden per sektion varje kvartal. Syftet med granskningen är att säkerhetsställa att beslut fattas utifrån gällande delegationsordning, att det finns tillräcklig dokumentation och underlag för utbetalning samt att utbetalningen gått till rätt mottagare och summa. Dessa genomgångar infördes i oktober 2016 i och med den nya organisationen och dokumenteras i speciell mall. Granskning kommer att ingå i internkontrollplan för 2017 och därmed då också avrapporteras till nämnden. Sammanställning av resultatet för granskningen som gjordes i oktober höll på att sammanställas när denna granskning avslutades. Uppföljning av intern kontrollplan har rapporterats till nämnden samt Det finns ingen utförd eller planerad granskning i den interna kontrollplanen för 2016 som berör utbetalningarna av försörjningsstöd. Granskningen av barnperspektivet i grundutredning för ekonomiskt bistånd som finns i den interna kontrollplanen har inte fokus på den interna kontrollen utan handlar om att säkra att handläggarna i grundutredningen har belyst barnens situation och att detta är dokumenterat. Stadsområde Söder Granskning av utbetalningar av ekonomiskt bistånd: Avrapporterades till nämnden Granskning har skett i april och ska ske ytterligare en gång under året och ska enligt intern kontrollplan vid varje tillfälle omfatta 20 slumpmässigt utvalda betalningar. Följande omfattas av granskningen enligt dokumentationen 1. Finns tillräcklig dokumentation för utbetalningen? 2. Finns underlag? 3. Har betalningen gått till rätt mottagare med rätt summa? 4. Har beslut fattats i enlighet med gällande delegationsordning? Granskningen som utfördes internt på enheten av olika personer och som avrapporterades i maj visade att samtliga utbetalningar var korrekt genomförda utifrån checklistan. Samtliga utbetalningar hade gått till rätt mottagare och med rätt summa och samtliga beslut var fattade i enlighet med gällande delegationsordning. Det fanns inga anmärkningar vad avsåg dokumentationen och underlagen. Vid uppföljningen av intern kontroll i nämnden har enligt dokumentationen ingen uppföljning skett vad avser försörjningsstödet och någon uppföljning var heller inte planerad. En ny granskning kommer enligt enhetschefen ske och avrapporteras till nämnden i samband med uppföljningen av den interna kontrollen i samband med årsbokslutet. 11 (34)

12 Formaliserade ärendegenomgångar motsvarande de som sker på stadsområdesförvaltning Norr enligt ovan sker enligt förvaltningen även på stadsområdesförvaltning Söder men kommer från och med nästa år (2017) att bli mer formaliserade. Rutin för detta ändamål håller på att utarbetas enligt förvaltningen. I samband med granskningen har förvaltningen framfört att efter revisionens granskning där vi inte kunde hitta alla de uppgifter som begärts, har rutinen för utredning av boendekostnad uppdaterats. Det finns också sedan tidigare en inplanerad juridisk utbildning i februari 2017 kring dokumentationen. Stadsområde Norr Enheten för ekonomiskt bistånd består av en enhetschef och 4 sektioner med sektionschefer. En översyn av den totala ledningsorganisationen inom individ- och familjeomsorgen under hösten 2014 resulterade i att den tidigare uppdelningen mellan två enheter inom försörjningsstödet förändrades. Enheten har under 2016 utökats från tre till fyra sektioner. Inom enheten finns totalt 42 inrättade tjänster, varav 40 var tillsatta vid vår granskning. Rekrytering pågick avseende de andra två tjänsterna. Sedan sammanslagningen av stadsdelsnämnderna Kirseberg och Centrum år 2013 har enheten utökats med sammanlagt 20 nya socialsekreterartjänster. Utökningen av antalet anställda har resulterat i att antal ärenden per handläggare har minskat. Under våren 2016 inrättades även en administrativ tjänst på enheten, vars syfte är att avlasta socialsekreterare och chefer av administrativa uppgifter. Stadsområde Söder Enheten för ekonomiskt bistånd består av en enhetschef, tre sektioner med sektionschefer och ett särskilt områdesteam för Lindängen. Enheten består av totalt 70 socialsekreterare. Samtliga tjänster var besatta vid granskningstillfället. Personalomsättningen har varit hög men minskat under senare tid enligt enhetschefen. Man har även anställt tre personer för att vara ett administrativt stöd som till största delen finansierats via de extra kommuncentrala satsningarna på handläggningen av försörjningsstödet. Stadsområde Väster Enheten för ekonomiskt bistånd består av en enhetschef, en introduktionsansvarig, tre sektionschefer och socialsekreterare. Mottag och rehab inklusive vräkningsförebyggande, arbetsmarknad barnfamilj och arbetsmarknad unga och vuxna. Nuvarande 12 (34)

13 organisation trädde i kraft i juni Tidigare hade man två enheter från den tidigare stadsdelsorganisationen som enligt förvaltningen inte fungerade optimalt Enheten består av 44 personer varav 39 är socialsekreterare inklusive 3 tjänster för Projektet Hela Familjen. Enheten har/kommer under 2016 att prova att förstärka det administrativa stödet till socialsekreterarna med totalt 3 tjänster varav merparten inte är socionomer. Personalomsättningen har varit hög men minskat under senare tid enligt avdelningschefen. Under 2015 genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion av socialsekreterarnas arbetsmiljö i Malmö stad och bedömde då att det fanns en uppenbar risk för ohälsa. Arbetet med att förbättra arbetsmiljön påbörjades omgående och varje granskad nämnd skickade svar till Arbetsmiljöverket. Svaren innehöll en beskrivning av åtgärder för att komma tillrätta med uppmärksammade brister. Arbetsmiljöverket ställde också en rad krav på förbättringsåtgärder som skulle vidtas och redovisas. Det har efter inspektionerna vidtagits omfattande åtgärder och dessa har via nämnderna redovisats till Arbetsmiljöverket. Vi har i den här granskningen valt att granska introduktionen av nyanställd personal. Dels för att det framfördes kraftig kritik under inspektionen och dels för att en icke fungerande introduktion hade koppling till andra brister som framfördes. Vi har inte satt det i relation till direkta och indirekta kostnader för anställning av ny personal. Det finns undersökningar från bl a fackförbundet Vision och stiftelsen barnhuset som visar att den höga personalomsättningen kostar Malmö Stad stora pengar. Malmö stad har under en tolvmånadersperiod anställt cirka 200 nya socialsekreterare. Arbetsmiljöverkets kritik 2015 handlade på samtliga tre stadsområden om att introduktionen av nyanställda inte fungerat. Introduktionen var inte tillräckligt omfattande, ordinarie personal fick introducera ny personal samtidigt som ordinarie arbetsuppgifter skulle utföras. De nyanställda fick inte tillräcklig information om rutiner på arbetsplatsen och kände sig inte tillräckligt introducerade när ordinarie arbete skulle börja utföras. Arbetsmiljöverket ställde en mängd krav på förändringar. Det ställdes krav på rutiner som innebär att socialsekreterare som är nyanställda, vikarier, som återkommer efter en längre frånvaro eller har fått nya arbetsuppgifter, får den introduktion och de kunskaper som är nödvändiga för att klara sitt arbete utan att riskera att drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet. Introduktionen skulle anpassas efter arbetstagarens förutsättningar och säkerställa att berörda arbetstagare får till- 13 (34)

14 räckliga kunskaper för att kunna utföra sina arbetsuppgifter samt kunskaper om risker i arbetet och vilka rutiner och instruktioner som gäller i verksamheten för att förebygga ohälsa och olycksfall. Av rutinerna skulle också framgå vem som ska göra vad i introduktionens olika delar. Kraven var de samma på samtliga tre granskade stadsområden. Stadsområdena avgav svar till Arbetsmiljöverket. Där framgick framförallt att mer strukturerade och omfattande introduktionsprogram skulle tas fram samt att särskilda introduktionsansvariga skulle utses och att dessa personer inte skulle ha arbetsuppgifter som handläggare parallellt som tidigare. Man angav även i svaren när detta skulle vara genomfört. Stadskontoret tillsatte en arbetsgrupp med representanter från stadsområdena som tillsammans arbetade med att ta fram ett förslag till bland annat introduktionsprogram för nyanställda. Kommunstyrelsen beviljade under hösten 2016 projekt- och utvecklingsmedel att anställa två kommungemensamma introduktionssekreterare som rekryterats och nyligen påbörjat sitt arbete. Under 2017 kommer dessa tjänster att finansieras solidariskt av stadsområdena och sociala resursnämnden och sedan flytta över till den nya organisationen från 1 maj 2017 Därmed har en rad åtgärder genomförts sedan Arbetsmiljöverkets granskning för att förbättra introduktionen genom framförallt mer omfattande och strukturerade introduktionsprogram och särskild personal på samtliga granskade stadsområden som svarar för introduktionen. Dessutom har centralt tjänster tillsatts för att samordna introduktionen kommunövergripande. Vi har i samband med granskningen skriftligt tillfrågat nyanställda kring hur de upplevde sin introduktion. Vi skickade ut frågorna till fem nyanställda på stadsområde Norr och Väster och till fyra nyanställda på stadsområde Söder. Totalt har tio personer svarat. Frågorna var följande: Var du nöjd med den introduktion du fick när du anställdes på förvaltningen? Fick du introduktion i sådan omfattning och av sådan kvalitet att du därefter kände dig trygg med att börja arbeta som handläggare kring försörjningsstödet? Var det någonting som inte fungerade eller som kunde ha varit bättre? På stadsområde Norr har tre nyanställda svarat. Samtliga var mycket nöjda med den introduktion de fick i samband med anställningen och påtalade särskilt samordnarens positiva roll. En av de tre hade haft liknande anställningar tidigare och skrev att introduktionen på tidigare arbeten aldrig varit så bra och så omfattande som på SON Norr i samband med nuvarande anställning. En av de svarande uppgav att det hade 14 (34)

15 behövts mer utbildning kring juridiken kring försörjningsstödet med större fokus på lagtexternas olika paragrafer. På stadsområde Väster har tre av fem tillfrågade också svarat. En av de svarande var väldigt nöjd med introduktionen medan två svarade att den var ok. En svarade att man inte kände sig helt trygg med att arbeta som handläggare efter introduktionen men klarade det genom stöd från kollegor. En annan svarade att mentorn man fick inte hade tillräcklig erfarenhet samt att det märktes att olika team inom samma enhet arbetar på olika sätt vilket inte upplevedes som helt tillfredsställande. En som svarade påtalade också att det var onödigt omständigt att i början arbeta utan full delegation eftersom närmaste chef inte alltid var tillgänglig. På stadsområde Söder svarade fyra av fyra tillfrågade. Överlag ansågs introduktionen bra eller ok men samtliga hade synpunkter. Det som framfördes (av en eller flera) var att introduktionen var för kort, fanns oklarheter om vem man skulle ha som mentor dag för dag och att mentorn ofta hade ordinarie arbetsuppgifter samtidigt att utföra i för stor omfattning, att det saknades djupare genomgång av en del administrativa rutiner, att det borde informerats bättre om vilka kontroller som skall utföras, reglerna kring sekretess och dokumentation, att det var svårt att få en helhetsbild av hela organisationen samt att det efter introduktionen borde funnits en uppföljning efter ett tag. En av de tillfrågade framförde att individanpassningen av utbildningen var väldigt positiv. En av de tillfrågade framförde särskilt att gå bredvid två erfarna socialsekreterare under introduktionen och sedan också i början av handläggningen att en IoF sekreterare granskade alla beslut som fattades innan verkställande. Undersökningen gällande nyanställdas introduktion omfattar få tillfrågade men vår slutsats baserat på undersökningen, våra intervjuer och den dokumentation vi tagit del av är att flera förändringar/förbättringar skett sedan Arbetsmiljöverkets granskning men att det finns förbättringsåtgärder att genomföra på stadsområde Väster och Söder för att nyanställdas introduktion ska upplevas som fullt tillfredsställande av de nyanställda socialsekreterarna. Att två personer i samband med granskningen anställts för att samordna introduktion och kompetensutvecklingen av socialsekreterarna kommunövergripande kommer troligen medföra ytterligare positiva förändringar/förbättringar. 15 (34)

16 En av revisionsfrågorna handlar om huruvida den interna kontrollen i samband med utbetalningar är tillräcklig. Avgränsning har skett till försörjningsstöd gällande boendekostnader för försörjningsstödstagare som ej innehar eget förstahandskontrakt. Vi gav stadsområdena i uppdrag att ta fram 15 sådana ärenden och har därefter tillsammans med en erfaren handläggare på respektive stadsområde (som inte varit involverad i handläggningen av ärendena) genomfört granskning ur ett intern kontroll perspektiv. Vi har inte granskat myndighetsutövningen mot enskild då kommunallagens kapitel 9, 10 begränsar revisorernas granskning vad gäller myndighetsutövning mot enskilda personer. Det innebär att vi granskat exempelvis att beslutade belopp är de som utbetalts, att det finns dokumentation och underlag som styrker utbetalningarna och att beslutade beloppsgränser mm följs men inte t ex socialsekreterarnas beslut om vilken typ av boende som godkänts. Försörjningsstöd till boendekostnader regleras i första hand i socialtjänstlagens 4e kapitel, 3 3 Försörjningsstöd lämnas för skäliga kostnader för boende, hushållsel, arbetsresor, hemförsäkring samt medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa. Ritlinjer för handläggning av försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd för livsföring i övrigt, beslutad av Kommunfullmäktige , tillämpas i Malmö stad vid bedömningen av rätten till ekonomiskt bistånd. Malmö stad har utformat lokala riktlinjer för att underlätta den delegerade beslutsordningen samt säkerställa att likställighet råder i kommunens olika delar. Den enskilde ska erhålla stöd och insatser av god kvalitet baserat på individuella behov oavsett var i staden individen bor. I socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2013:1) kring utbetalning av försörjningsstöd redogörs för hur kostnader för boende bör beräknas enligt Socialtjänstlagen (Försörjningsstöd skäliga kostnader för poster utanför riksnormen enligt 4 kap. 3 första stycket 2 socialtjänstlagen). Se bilaga 1. I Malmö stads riktlinjer kring boendekostnader står det följande 16 (34)

17 Skälig bostadskostnad Bistånd lämnas till skäliga bostadskostnader och socialtjänstens beslut ska alltid utgå från en individuell bedömning. Som stöd för att avgöra om en bostadskostnad är skälig hänvisas till de vägledande belopp för boendekostnad som justeras årligen med utfallet i hyresförhandlingarna mellan hyresgästföreningen och allmännyttan. När det gäller frågan om byte till billigare bostad ska socialtjänsten ta hänsyn till den enskildes faktiska möjligheter att få en annan bostad samt beakta om det finns skäl som talar emot byte av bostad eller bostadsområde. Konsekvenser för berörda barn ska särskilt uppmärksammas. Följande bruttobelopp utgör högsta godtagbara bostadskostnad. Beloppen är en vägledning för bedömningen som i grunden är individuell Några vägledande belopp vad gäller hushåll med fyra barn eller fler finns inte trots att det inte är ovanligt i Malmö med hushåll som består av fler än tre barn. Vid vår granskning ingick hushåll med som mest åtta barn. Vid samtal med stadskontoret har framförts att det sannolikt beror på att boendelösningar för större familjer inte generellt kan tillgodoses med bostäder av en viss storlek utan att de boendekostnaderna i högre grad behöver bedömas individuellt och att även de föreskrifter som Försäkringskassan har kring boendekostander slutar på hushåll med 3 barn och därefter anges ett tilläggsbelopp per barn. Boendekostnader högre än högsta godtagbara hyreskostnad kan beviljas under en begränsad period. Om utredning visar att boendekostnaden är oskäligt hög med hänsyn till den individuella situationen och skälig levnadsnivå. Juridiskt kallas detta skäligt rådrum och med hänvisning till det ska det i utredningen framgå under vilken period den högre hyreskostnaden beviljas för att ge sökanden skälig tid att hitta billigare boende. För att perioden ska förlängas ska det kunna redogöras för vilka åtgärder som vidtagits för att hitta billigare boende och utifrån dessa underlag görs en ny bedömning. 17 (34)

18 Vid försörjningsstöd till boende kan olika typer av relationer ha stor betydelse för rätten till försörjningsstöd. I Socialstyrelsens Ekonomiskt bistånd Handbok för socialtjänsten står det bland annat följande Socialtjänsten ska inte bara ta hänsyn till den biståndssökandes egna inkomster och tillgångar. Det kan också vara så att vissa andra personers inkomster och tillgångar påverkar rätten till ekonomiskt bistånd och beloppets storlek. Trots avsaknaden av en legal underhållsplikt jämställs därför sambor med makar när det gäller en rad sociala förmåner och bidrag. Tanken har varit att de som valt att leva tillsammans på samma sätt som gifta varken ska tjäna eller förlora på att inte ingå äktenskap. Grunden för likabehandling är i detta fall att man har anledning att räkna med att sambor i praktiken är beredda att bistå varandra på samma sätt som makar, trots att de inte kan tvingas till det med rättsliga medel. Socialnämnden bör endast undantagsvis ge ekonomiskt bistånd enbart till den ena parten. Vid inneboendekontrakt kan biståndet bli lägre om försörjningsstödstagaren är inneboende hos t ex föräldrar istället för hos en vän. Framförallt har det betydelse för biståndets storlek om den inneboende har ett samboförhållande eller inte med den som han eller hon är inneboende hos. Finns det ett förhållande så räknas normalt bådas inkomster och utgifter vid beräkningen av rätten till försörjningsstöd. Finns inget förhållande mellan den inneboende och den som han eller hon är inneboende hos så är det normalt bara försörjningsstödstagarens inkomster och utgifter som har betydelse för rätten till bistånd. Socialtjänsten har skyldighet att dokumentera sin verksamhet. Särskilt viktigt är det i samband med myndighetsutövning. I Socialstyrelsen handbok Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten, senaste upplagan från 2015, redogörs i detalj för hur dokumentation ska ske och varför den är så viktig. Handboken är ett komplement till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd. I handboken framgår bl a följande: För att socialtjänsten ska kunna förbättras och utvecklas och för att det ska gå att systematiskt undersöka om arbetet bedrivs på föreskrivet sätt är det en grundläggande förutsättning att verksamheten dokumenteras på ett tillfredsställande sätt. Att insatser som ges med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS dokumenteras och följs upp på ett tillfredsställande sätt är också en förutsättning för att systematiskt kunna undersöka om de leder till resultat som innebär förbättringar för den enskilde. Det innebär att dokumentationen ska tillgodose flera syften. Av primärt intresse för den enskilde är att få en korrekt handläggning av ärendet och i förekommande fall en in- 18 (34)

19 sats av god kvalitet. Allt som har kommit fram i en utredning om den enskilde och som har avgörande betydelse för en myndighets ställningstagande i ärendet ska dokumenteras. Brister i dokumentationen kan medföra att beslut fattas på ett otillräckligt eller felaktigt underlag. Dokumentationen och den enskildes rätt till insyn i ärenden som rör myndighetsutövning stärker den enskildes skydd mot felaktig eller bristande myndighetsutövning. Dokumentationen är dessutom nödvändig för intern kontroll och statlig tillsyn liksom vid överprövning av beslut i förvaltningsdomstolarna. Dokumentationen ska kunna användas av socialtjänstens personal som ett arbetsinstrument för den individuella planeringen, för handläggningen av ärendet, för genomförandet och för uppföljning av ärendehandläggningen och insatsen. Den behövs också för att den enskilde ska kunna få kontinuitet vad gäller beslutade och överenskomna insatser. Dokumentationen är också viktig för personalens egen skull. Det individuella tjänstemannaansvaret medför att det är den enskilde tjänstemannen som är ansvarig för innehållet i de anteckningar som han eller hon gör om varje enskild person. Det är därför viktigt även för personalens rättsliga ställning och ansvar att dokumentera uppgifter som rör det enskilda ärendet och ärendets handläggning. Dokumentationen under genomförandet av en insats behövs också för att personalen ska kunna visa att arbetet har utförts, på vilket sätt och med vilket resultat för den enskilde. Dokumentationen spelar också en viktig roll på en mer övergripande nivå. Den behövs dels för huvudmannens egen uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring av verksamheten, dels för statens möjligheter att följa hur verksamheten utvecklas i förhållande till nationella mål. Den behövs också för framställning av statistik och som underlag för forskning inom socialtjänstområdet. Den behövs även för att få goda kunskaper om insatsers resultat för enskilda individer. Handläggning av ärenden som rör enskilda samt genomförande av beslut om stödinsatser, vård och behandling ska dokumenteras. Dokumentationen ska utvisa beslut och åtgärder som vidtas i ärendet samt faktiska omständigheter och händelser av betydelse. Det framgår av bestämmelserna i 11 kap. 5 SoL. Resultat av granskningen av 15 ärenden per stadsområde sammanfattas nedan. Granskningen har skett tillsammans med en erfaren handläggare från respektive förvaltning och efter granskningen har revisionens slutsatser skickats tillbaka för faktakontroll och möjligheter till kommentarer från förvaltning/ansvarig handläggare. 19 (34)

20 Stadsområde Norr Ett flertal ärenden avsåg försörjningsstödstagare som bodde i kommunens andrahandslägenheter. Dessa är inte direkt intressanta i denna granskning eftersom det är Malmö stad som är hyresvärd och hyran betalas dit. Fem av femton granskade ärenden avsåg denna typ av boende och vi har ansett samtliga som tillräckliga. I ett fall där hyran översteg högsta godtagbara hyreskostnad frågade vi vad som händer om lägenheten omvandlas till förstahandskontrakt. I samband med faktakontrollen uppgav förvaltningen att man normalt om kontrakt omvandlas till förstahandskontrakt ställer krav på att hitta billigare boende enligt socialtjänstens rådrum men att det i sociala andrahandslägenheter kan finnas särskilda sociala skäl att beakta. Sex andra granskade ärenden har vi också bedömt som acceptabla vid granskningen. Det handlade då om försörjningsstödstagare som var inneboende eller hade andrahandskontrakt där hyran låg under högsta godtagbara hyreskostnad och där dokumentationen höll god kvalitet. I nedanstående fall anser revisionen att det finns brister i dokumentation/intern kontroll. Fall 1 I detta fall var dokumentationen otydlig. En klient som hade egen lägenhet och erhöll bistånd till hyran hade enligt dokumentation sagts upp av hyresvärd för att klienten inte bott där. Det framgick inte att man utrett om det stämmer att en klient inte bott i en lägenhet som klienten erhållit ekonomiskt bistånd till och om i så fall rätten till bistånd borde ha ifrågasatts. Förvaltningen har efter granskningen gjort en faktakontroll och svarade att klienten haft konflikt med hyresvärden som lett till att hyresvärden sagt upp sökanden. I samband med att sökanden sades upp från kontraktet så erbjöd sig en anhörig till sökanden att klienten kunde bo där. Klienten har därför bott hos en anhörig. Förvaltningen hade inte fått några indikationer på att klienten inte bodde i lägenheten tidigare. Klienten har erhållit bostadsbidrag från Försäkringskassan och inte heller Försäkringskassan hade fått indikationer på att klienten inte bodde där. Fall 2 I detta fall var en kvinna och hennes barn inneboende hos en manlig bekant som kvinnan ej hade relation med enligt dokumentationen. Klienten erhöll bistånd till hyran på 6450 kr per månad för att mannen som hon var inneboende hos aldrig var hemma. I samband med granskningen gjorde vi en kontroll i folkbokföringsregistret som visade att mannen och ytterligare en kvinna var folkbokförda på adressen. Det 20 (34)

21 hittades ingen dokumentation i akten på att kontroller skett i folkbokföringsregister och/eller att man utrett varför flera personer var folkbokförda på adressen när klienten erhöll bistånd till hela hyran baserat på att hon bodde där själv med sitt barn. Om kvinnan dessutom har/haft relation med mannen hade det kunnat påverka rätten till bistånd negativt. Faktakontroll av förvaltningen efter granskningen ger följande. Förvaltningen har varit i kontakt med klienten. Ingen misstanke om relation med mannen föreligger. Man uppger att kontroll skett i folkbokföringsregister i sept 2015 som visade att endast klienten, hennes barn och mannen var folkbokförda på adressen. En ny kontroll ska ha skett i sept 2016 och då ska man ha frågat klienten om kvinnan som också var folkbokförd där vid granskningen men kvinnan ska då ha uppgett att bara hon och hennes barn bodde där. Förvaltningen medger att hembesök borde ha skett och att utredningen borde ha dokumenterats. Fall 3 I detta fall var en kvinna enligt dokumentation inneboende hos en man med sina två barn (varav ett till 50 procent). Kvinnan erhöll 8000 kr per månad i bistånd till boendet. Det framgick inte i dokumentationen om man utrett vilken relation till mannen kvinnan hade (kan ha betydelse för biståndets storlek då även mannens inkomst beaktas om det finns relation), hur stor lägenheten var, vad hyran var eller hur stor del av lägenheten som hon disponerade för det bistånd som erhölls. Beloppet låg dessutom över högsta godtagbara bostadskostnad men fanns ingen dokumentation om det heller. Faktakontroll av förvaltningen efter granskningen ger följande. Handläggaren uppgett att utredning skett utan att dokumenteras. Handläggaren uppger också att man pratat med klienten och det inte föranlett någon misstanke om att hon har relation med mannen som bor där. Detta framkom inte heller vid vår granskning av dokumentrationen. Det framhålls också vid faktakontrollen att klienten letar efter mer lämpligt boende och att hon fått en lista på hyresvärdar. Fall 4 I detta fall fanns ett handskrivet inneboendekontrakt. En familj på två vuxna och två barn var inneboende hos en kvinna, men kvinnan bodde inte där. Anledningen till att man inte skrev andrahandskontrakt var att hyresvärden inte skulle godkänt familjen som andrahandshyresgäster pga stora skulder. Vi ifrågasatte om det var korrekt att godkänna boendet när hyresvärden inte gjorde det och att utan hyresvärdens vetskap upprätta ett inneboendekontrakt mellan den som hade kontraktet och familjen som 21 (34)

22 lösning på problemet. Enligt handläggaren vi gjorde genomgången av akter tillsammans med får inte socialtjänsten neka bistånd även om formellt andrahandskontrakt saknas. Vi frågade när vi skickade materialet för faktakontroll om det även gäller om det tydligt framgår att hyresvärden nekat att godkänna boendet men vi fick inget svar angående detta. Faktakontroll har skett av förvaltningen där flera frågor som vi inte frågade om besvaras. Man uppger att kostnaden ligger inom ramen för högsta godtagbara hyreskostnad samt att det inte finns skäl att ifrågasätta att familjen bor i lägenheten, men det var inget vi ifrågasatte i samband med granskningen. Man hänvisar också till handboken för ekonomiskt bistånd. Om lägenheten hyrs i andra hand, bör nämnden godta den hyra som lägenhetsinnehavaren och andrahandshyresgästen har avtalat, under förutsättning att den är skälig. Socialtjänstens uppgift är att bedöma hyreskostnaden i sig tillsammans med behovet av bostad, och inte skäligheten av vad lägenhetsinnehavaren eventuellt tjänar på sin uthyrning. Därför ska förstahandshyresgästens hyresavtal eller kostnad inte utredas. Denna person har inte sökt bistånd och inte gett tillåtelse till att hans eller hennes förhållanden utreds 22 (34)

23 Stadsområde Väster Tio av femton granskade ärenden bedömde vi som tillräckliga vid granskningen. Det handlade då om försörjningsstödstagare som var inneboende eller hade andrahandskontrakt där hyran låg under högsta godtagbara hyreskostnad och där dokumentationen höll god kvalitet. I nedanstående fall anser revisionen att det finns brister och/eller frågetecken vad gäller dokumentationen och den interna kontrollen Fall 1 I detta fall handlade det om en ensamstående man där den dokumentation gällande familjeförhållande som fanns i akten och som legat till grund för rätten till ekonomiskt bistånd inte överenstämde med den folkbokföringskontroll som revisionen tog del av i samband med granskningen. Enligt folkbokföringsregistret vid granskningstillfället bodde mannen med två kvinnor i lägenheten. Mannen var gift men ingen av de två kvinnorna som enligt folkbokföring bodde i lägenheten var hans fru. Mannen hade tidigare under året haft en annan kvinna inneboende i lägenheten som beaktats vid beräkningen av rätten till bistånd men vid granskningstillfället erhöll han bistånd till hyra enligt högsta godtagbara hyreskostnad som en ensamstående man. Folkbokföringskontroll av stadsområdet hade inte skett sedan mars 2015 enligt dokumentation i akten. Förvaltningen har gjort en faktakontroll efter granskningen och lämnade följande kommentarer: Att fler personer är folkbokförda på adressen påverkar i högsta grad utgående bistånd samt att han nu också är gift. Varför ingen kontroll gjorts sedan aktualiseringen gjordes finns det ingen förklaring till. Fall 2 I detta fall handlade om en familj på två vuxna och fyra barn som enligt kontroll i folkbokföringsregistret vid granskningstillfället utvandrat från Sverige 2006 pga att de nekats uppehållstillstånd. Familjen hade varit aktualiserad för försörjningsstöd sedan 2013 och vid granskningstillfället (sedan hösten 2015). Familjen var enligt dokumentation inneboende hos kvinnans systers familj i en tvårumslägenhet på drygt 70 kvm. Vid faktakontroll efter granskningen framkom att endast familjen bodde i lägenheten. Om detta stämmer borde det inte handla om inneboende utan ett andrahandskontrakt borde ha upprättats. Hade hyresvärd godkänt andrahandskontrakt för en familj som inte har uppehållstillstånd i Sverige? Vi frågade också vad som gällde regelmässigt i Malmö vad gäller rätten till ekonomiskt bistånd för en familj som nekats uppehållstillstånd för ca 10 år sedan men fortfarande befinner sig i Sverige. Förvaltningen har gjort faktakontroll och lämnade följande kommentarer: Personer som ej har uppehållstillstånd eller uppehållsrätt har normalt ej rätt till försörjningsstöd. Dessa ärenden handläggs enligt Malmö Stads riktlinjer för handläggning av försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd för livsföring i övrigt. Detta innebär att ekonomiskt bistånd är begränsat till stöd och hjälp i akuta situationer (nöd) när personen 23 (34)

24 vistas i kommunen (2 a kap 2 SoL). En vuxen person beviljas livsmedel medan ekonomiskt bistånd till barn beviljas enligt principen om barnets bästa som gör det möjligt att göra tolkningar eller bedömningar på lösningar som är mest fördelaktigt för barnet. Bedömningen kan således innebära att barnen i alla avseenden ska behandlas som om de vore bosatta i Malmö och därmed beviljas bistånd enligt riksnormen och bör i förekommande fall också beviljas bistånd till bostadskostnader för att tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Fall 3 I detta fall saknades huvudblad i försörjningsstödstagarens akt. I huvudbladet finns information som är avgörande vid beräkningen av rätten till bistånd. Faktakontroll har genomförts av förvaltningen. Enligt förvaltningen hade huvudbladet troligen rensats ut vid en gallring. Eftersom klienten börjat studera och ej längre är aktuell för försörjningsstöd hade inget nytt huvudblad upprättats utan man hade kunnat bedöma ärendet månad för månad även utan sådant. Fall 4 Handlade om en ensamstående som var inneboende hos föräldrar. Det saknades kontrakt och det saknades information om hur man räknat fram hyreskostnaden (4000 kr/månad). Det uppges i akten att det även ingår mat i hyreskostnaden men det har inte beaktats vid beräkningen och medfört ett högre bistånd än klienten haft rätt till. Faktakontroll har genomförts där det uppges att man inte krävt underlag eller kontrakt för att man inte lyckats utreda överenskommelsen gällande hyran och litat på klientens uppgifter och att man inte reducerat försörjningsstödet med anledning av att mat ingått i hyran beror på en administrativ miss som ska korrigeras. Fall 5 Ensamstående man som enligt dokumentation är inneboende hos en kompis. Tidigare inneboende till betydligt lägre kostnad. Kompisens hyra var 8463 kr per månad men krävde 5600 kr i månaden i hyra av klienten. Klienten fick avslag på detta enligt dokumentationen men trots detta hade beloppen via kompletterade utbetalningar gjorts på motsvarande summa. Faktakontroll har genomförts av förvaltningen. Där lämnas delvis nya uppgifter jämfört med vad som framkom vid revisionens granskning av dokumentationen kring ärendet. Följande svar lämnades: Sökanden hittade nuvarande lägenhet, en trea och folkbokförde sig där utan att först prata med handläggaren. Två personer bor på adressen. Handläggaren fick inga vidare uppgifter från sökanden varför hon först beviljade halva hyran. Senare förklarar en vän till sökanden att han har tillgång till hela lägenheten utom ett rum. Handläggaren har då korrigerat hyresdelen till 5600 kr då han inte kunde ordna sitt boende på annat sätt och inte fick bo kvar där han bodde tidigare. Han fick därefter ett rådrum på 4 månader (4 månader på sig att hitta billigare boende). 24 (34)

Svar på interpellation angående bostadskostnadernas andel av försörjningsstödet från Torbjörn Aronson (KD)

Svar på interpellation angående bostadskostnadernas andel av försörjningsstödet från Torbjörn Aronson (KD) Svar på interpellation angående bostadskostnadernas andel av försörjningsstödet från Torbjörn Aronson (KD) Den enskildes rätt till bistånd regleras i 4 kap. 1 SoL. I paragrafen anges att den som inte själv

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Försörjningsstöd. Projektledare: Olof Hammar, Certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet

GRANSKNINGSRAPPORT. Försörjningsstöd. Projektledare: Olof Hammar, Certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet GRANSKNINGS Försörjningsstöd Projektledare: Olof Hammar, Certifierad kommunal yrkesrevisor Beslutad av revisorskollegiet 2015-01-28 RAPP Försörjningsstöd Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress:

Läs mer

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anna Carlénius Cert. Kommunal revisor Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende Gällivare kommun Handläggning och dokumentation

Läs mer

RAPPORT FRÅN KONSULTUPPDRAG VID ARBETE OCH FÖRSÖRJNING VÄRMDÖ KOMMUN

RAPPORT FRÅN KONSULTUPPDRAG VID ARBETE OCH FÖRSÖRJNING VÄRMDÖ KOMMUN RAPPORT FRÅN KONSULTUPPDRAG VID ARBETE OCH FÖRSÖRJNING VÄRMDÖ KOMMUN 2014-11-10 Anne-Maj Tilling UPPDRAGET - Gå igenom samtliga beslut om ekonomiskt bistånd. - Återkoppla till respektive handläggare. -

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg.

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg. Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation goteborg.se/stadsrevisionen 2 P R O J E K T P L A N Göteborgs Stads arbete med stöd till personer

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Sociala lägenheter. Projektledare: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet 2014-09-24

GRANSKNINGSRAPPORT. Sociala lägenheter. Projektledare: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet 2014-09-24 GRANSKNINGS Sociala lägenheter Projektledare: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor Beslutad av revisorskollegiet 2014-09-24 Rapport Sociala lägenheter(209100)_tmp Postadress: Stadshuset, 205

Läs mer

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Anteckningar Sida 0 (6) 2017-11-21 Norrmalms stadsdelsförvaltning Sankt Eriksgatan 117, 113 43 Stockholm Box 450 75 104 30 Stockholm Telefon 076-12 09 290 Växel 08-508 09

Läs mer

Andrahandsuthyrning vid ekonomiskt bistånd

Andrahandsuthyrning vid ekonomiskt bistånd TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-02-01 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2016/00711-8.2.2 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Andrahandsuthyrning

Läs mer

Rapport Granskning av försörjningsstöd.

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Rapport Granskning av försörjningsstöd. Härjedalens kommun Socialnämnden 13 November 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Barns tillgång till IT

Barns tillgång till IT SOCIALFÖRVALTNINGEN AVD. FÖR STADSÖVERGR IPANDE SOCIALA FRÅGO R TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.2-0144/2012 SID 1 (6) 2012-03-27 Handläggare: Malin Eriksson Telefon: 08-508 25 402 Till Socialnämnden Förvaltningens

Läs mer

Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd tertial

Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd tertial Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (6) Datum 2015-06-04 Vår referens Eva-Britt Holmberg Socialbyråchef eva-britt.holmberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd Utgiven av: Omsorgsavdelningen Vellinge kommun Uppdaterad 2015-07-03 POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 FAX 040-42 51 49 E-POST vellinge.kommun@vellinge.se

Läs mer

Tid för anslag av protokollet Ordförande

Tid för anslag av protokollet Ordförande 1(11) Plats och tid Ljungås, tisdagen den 12 juni 2018 kl 14:00 17:10 Beslutande Ledamöter Stig-Olov Tingbratt (C), ordförande Kenth Hulth (S), vice ordförande Margaretha Johansson (S) Tore Norén (M) Ersättare

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Insatser för barn och ungdomar i HVB. Projektledare: Olof Hammar. Revisorskollegiet Malmö stad Revisionskontoret

GRANSKNINGSRAPPORT. Insatser för barn och ungdomar i HVB. Projektledare: Olof Hammar. Revisorskollegiet Malmö stad Revisionskontoret GRANSKNINGS Insatser för barn och ungdomar i HVB Projektledare: Olof Hammar Revisorskollegiet 2016-01-27 Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress: August Palms plats 1 Telefon (exp): 040-34 19

Läs mer

Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden

Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden Rapport 2007:67 Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden Länsstyrelsens granskning av hur barnperspektivet fått genomslag i handläggningen av ekonomiskt bistånd och i

Läs mer

Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen

Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen 2018-01-30 1 (5) Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen 1. Fråga: Skillnaderna på Socialstyrelsen och Järfällas rapporter skapar en differens som kan vara intressant

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Fördjupad granskning- Försörjningsstöd

Tjänsteskrivelse. Fördjupad granskning- Försörjningsstöd Stadsområdesförvaltning Söder 1 (1) Datum 2015-02-17 Vår referens Pontus Gleisner Utvecklingssekreterare pontus.gleisner@malmo.se Tjänsteskrivelse Fördjupad granskning- Försörjningsstöd SOFS-2015-71 Sammanfattning

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Telefon (exp): 040-34 19 55 Hemsida: www.malmo.se/stadsrevisionen Email: malmostadsrevision@malmo.se Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Att söka ekonomiskt bistånd

Att söka ekonomiskt bistånd Socialförvaltningen Du är välkommen till socialförvaltningen, Stadshuset Vimmerby. Vi har bokat tid till dig för besök hos socialsekreterare: dagen den / 20 kl Att söka ekonomiskt bistånd Allt du behöver

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Plan för utveckling av arbetet med försörjningsstöd Vår referens

Tjänsteskrivelse. Plan för utveckling av arbetet med försörjningsstöd Vår referens Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (5) Datum 2015-04-09 Vår referens Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo.se Tjänsteskrivelse Plan för utveckling av arbetet med försörjningsstöd

Läs mer

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT 1(9) Plats och tid Kommunhuset, lokal Roten kl. 14.15 15.40 Beslutande Krister Olsson (S) ordförande Pernilla Ekelund (FP) tjänstgörande ersättare för Thomas Löfgren (M)

Läs mer

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa Rapportsammandrag Stadsrevisionen 15 november 2016 Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Inledning I dag råder stark efterfrågan på lediga bostäder i Göteborg.

Läs mer

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm BESLUT +nspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) Avdelning mitt Cathrine Lauri cathrine.laurigivo.se Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Uppföljande granskning av hemtjänsten

Uppföljande granskning av hemtjänsten www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljande granskning av hemtjänsten Jenny Engelmark Cert. kommunal revisor Kalix kommun Uppföljande granskning av hemtjänsten Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2.

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Fastighetskontorets mätning

Läs mer

Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders och styrelsers ansvarstagande

Läs mer

Om Försörjningsstöd. Utg 1501

Om Försörjningsstöd. Utg 1501 Om Försörjningsstöd Utg 1501 Vem kan få försörjningsstöd? I socialtjänstlagen 4 Kap. 1 st följande; Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till

Läs mer

3 I enlighet med 7 kap. 3 SoL och 23 a LSS gäller fjärde och sjätte kapitlen i dessa föreskrifter i tillämpliga delar även för enskild verksamhet.

3 I enlighet med 7 kap. 3 SoL och 23 a LSS gäller fjärde och sjätte kapitlen i dessa föreskrifter i tillämpliga delar även för enskild verksamhet. Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Telefon (exp): 040-34 19 55 Hemsida: www.malmo.se/stadsrevisionen Email: malmostadsrevision@malmo.se Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, nedan förkortad till LVU,

2. lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, nedan förkortad till LVU, Nummer: SOSFS 2006:5 Rubrik: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförande av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS; beslutade den 17 februari

Läs mer

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Sida 1 (7) 2019-05-08 Handläggare Per Onning Telefon: 0850804045 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2019-06-13 Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden överlämnar

Läs mer

Särskild tillsynsorganisation för kommunens andrahandslägenheter

Särskild tillsynsorganisation för kommunens andrahandslägenheter Malmö stad Stadsområdesförvaltning Söder 1 (3) Datum 2015-07-10 Vår referens Pontus Gleisner Utvecklingssekreterare pontus.gleisner@malmo.se Tjänsteskrivelse Särskild tillsynsorganisation för kommunens

Läs mer

KBF - kommunalt bostadsbidrag för personer med funktionsnedsättning RIKTLINJER. Dnr xxx KF, xxx 201X. stockholm.se

KBF - kommunalt bostadsbidrag för personer med funktionsnedsättning RIKTLINJER. Dnr xxx KF, xxx 201X. stockholm.se KBF - kommunalt bostadsbidrag för personer med funktionsnedsättning RIKTLINJER Dnr xxx KF, xxx 201X stockholm.se 3 Kommunalt bostadsbidrag för personer med funktionsnedsättning (KBF) Gäller från och med

Läs mer

Revisionsrapport. Försörjningsstöd. Eslövs kommun Kerstin Larsson, certifierad kommunal revisor Mattias Norling

Revisionsrapport. Försörjningsstöd. Eslövs kommun Kerstin Larsson, certifierad kommunal revisor Mattias Norling Revisionsrapport Försörjningsstöd Eslövs kommun 2006-06-15 Kerstin Larsson, certifierad kommunal revisor Mattias Norling Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Syfte...1 1.3 Metod...1

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Inte Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Sida 1 (7) 6/8/2017 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 0850822329 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-08-31 Revidering av riktlinjerna för

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Erik Jansen November 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Augusti 2015 Informationsöverföring och kommunikation med landstinget - uppföljande granskning Gällivare kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning...

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-26 Handläggare Joanna Millares Rosell Telefon: 08-508 25 402 Till Socialnämnden 2016-12-13 Revidering

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Telefon (exp): 040-34 19 55 Hemsida: www.malmo.se/stadsrevisionen Email: malmostadsrevision@malmo.se Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av LSS. Kvalitetssäkring av genomförandeplaner. Emmaboda kommun. 9 oktober 2012

REVISIONSRAPPORT. Granskning av LSS. Kvalitetssäkring av genomförandeplaner. Emmaboda kommun. 9 oktober 2012 REVISIONSRAPPORT Granskning av LSS Kvalitetssäkring av genomförandeplaner Emmaboda kommun 9 oktober 2012 Jard Larsson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Uppdrag, revisionsfråga

Läs mer

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun

Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun Revisionsrapport Implementering av barnkonventionen i Linköpings kommun November 2008 Karin Jäderbrink Innehållsförteckning 1 Bakgrund och uppdrag... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Revisionsmetod och avgränsning...

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 28/2015 April 2016 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten SLUTDOKUMENT Revisorerna 180528 För kännedom Kommunstyrelsen Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Överförmyndarnämnden Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten Vi har i egenskap av

Läs mer

Revisionsrapport Habo kommun

Revisionsrapport Habo kommun Revisionsrapport Översiktlig granskning av vissa delar av funktionshindersomsorgen Habo kommun Johan Bokinge Karin Norrman-Elgh Johan Bokinge Karin Norrman-Elgh Habo kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd Du är välkommen Till Datum.Kl Om du får förhinder ring återbud, tfn 0144-350 03 eller skicka e-post till ifo@odeshog.se Postadress Besöksadress Ödeshögs kommun Storgatan

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av rutiner för utbetalning av försörjningsstöd. Ragunda kommun

Revisionsrapport Granskning av rutiner för utbetalning av försörjningsstöd. Ragunda kommun Revisionsrapport Granskning av rutiner för utbetalning av försörjningsstöd Ragunda kommun 17 juni 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 2. Granskningsresultat... 5 3. Bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1905/17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1905/17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-12-20 Diarienummer 1905/17 Välfärd och Utbildning Individ-och familjeomsorg samt Funktionshinder Jan Svensson Telefon 070-761 10 05 E-post: jan.svensson@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Krokoms Kommun

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Krokoms Kommun Rapport Granskning av försörjningsstöd. Krokoms Kommun 2 December 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 8 Sammanfattning På

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 19/2016 April 2017 Richard Norberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 29:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet GRANSKNINGS Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor Projektledare: Tommy Larsson Beslutad av revisorskollegiet 2012-10-17 RAPP Effektiv organisation för chefs och ledarfrågor Postadress: Stadshuset,

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

De som gör så gôtt de kan, å ändå inte har en skälig levnadsnivå har rätt till bistånd om det inte går att ordna på nå t annat sätt.

De som gör så gôtt de kan, å ändå inte har en skälig levnadsnivå har rätt till bistånd om det inte går att ordna på nå t annat sätt. Ärende ur verkligheten berättade att hon helt plötsligt fick veta att hon inte längre skulle få ersättning från Fk, att hon fått låna pengar av sin pappa för att klara sig och att hon nu sökte ekonomiskt

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer Aktuell forskning visar att många kommunala chefer

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (5) 2017-07-31 Handläggare: Joakim Olsson 08 508 19 207 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-08-24

Läs mer

Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag

Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag Revisionens uppdrag Det kommunala ansvarssystemet En väl fungerande revision och ett tydligt ansvarsutkrävande är viktiga delar i den kommunala

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

Nationellt perspektiv

Nationellt perspektiv Nationellt perspektiv Sammandrag ur Socialstyrelsens lägesrapport Individ- och familjeomsorg 2017 Områden Social barn- och ungdomsvård Ekonomiskt bistånd Våld i nära relation Missbruks- och beroendevård

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

Rapport internkontroll - Dokumentation boendestöd

Rapport internkontroll - Dokumentation boendestöd Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 14(25) Socialnämndens arbetsutskott SNau 103 Rapport internkontroll - Dokumentation boendestöd Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden föreslås tacka

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn

Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten. Ylva Ehn Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:5) om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU

Läs mer

Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn

Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn Rapportsammandrag Stadsrevisionen 7 oktober 2015 Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn Bakgrund Ensamkommande barn är personer under 18 år som kommer till Sverige utan vårdnadshavare. Under

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd

Yrkesintroduktion för socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd Yrkesintroduktion för socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALSEKRETERARE INOM EKONOMISKT BISTÅND 1 Guide till webbaserat stöd Yrkesintroduktion

Läs mer

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m

Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m Sida 1 av 8 Socialförvaltningen Tobias Wistrand Datum Dnr Sid 2018-04-30 SN 2018-106 1 (8) Kommunrevisionen Sammanställning av statliga myndigheters anmärkningar på socialnämndens verksamheter fr.o.m.

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (9) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

Revisionsrapport. Arbete kring hemlösa. Halmstads kommun. Christel Eriksson. Januari 2012

Revisionsrapport. Arbete kring hemlösa. Halmstads kommun. Christel Eriksson. Januari 2012 Revisionsrapport Arbete kring hemlösa Halmstads kommun Christel Eriksson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Bakgrund 2 3 Granskningsresultat 3 3.1 Socialstyrelsens kartläggning av hemlösa 2011 3

Läs mer

Att ansöka om ekonomiskt bistånd

Att ansöka om ekonomiskt bistånd Jag har en tid hos socialsekreterare: dagen den / klockan Att ansöka om ekonomiskt bistånd Allt du behöver veta Kontakta oss Socialförvaltningens reception har öppet vardagar mellan 10.15-12.00 och mellan

Läs mer

Att sänka kostnaderna för ekonomisk hjälp med av socialtjänsten och budgeterade

Att sänka kostnaderna för ekonomisk hjälp med av socialtjänsten och budgeterade Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (5) Datum: 2016-03-10 Tjänsteskrivelse Petra Olsson Controller Petra.Olsson6@malmo.se Att sänka kostnaderna för ekonomisk hjälp med av socialtjänsten och budgeterade

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg www.pwc.se Revisionsrapport Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

De som gör så gôtt de kan, å ändå inte har en skälig levnadsnivå har rätt till bistånd om det inte går att ordna på nå t annat sätt.

De som gör så gôtt de kan, å ändå inte har en skälig levnadsnivå har rätt till bistånd om det inte går att ordna på nå t annat sätt. Ärende ur verkligheten berättade att hon helt plötsligt fick veta att hon inte längre skulle få ersättning från Fk, att hon fått låna penar av sin pappa, som hon bodde hos, för att klara sig och att hon

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Individ och familjeomsorgen vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2018-03-22 Handläggare Solveig Blid Telefon: 08-508 14 552 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Malmö stad. Granskning av ekonomiskt bistånd. September 2006

Malmö stad. Granskning av ekonomiskt bistånd. September 2006 Malmö stad Granskning av ekonomiskt bistånd. September 2006 Innehåll Inledning...1 Granskningsansats, urval och avgränsningar...2 Identifierade regelverk och riktlinjer...5 Iakttagelser...7 Slutsats...10

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Kartläggning av hemlösa år 2013. 2014-02-12 Vår referens. Karin Andersson Utvecklingssekreterare. Karin.Andersson@malmo.

Tjänsteskrivelse. Kartläggning av hemlösa år 2013. 2014-02-12 Vår referens. Karin Andersson Utvecklingssekreterare. Karin.Andersson@malmo. SIGNERAD 2014-01-28 Malmö stad Stadskontoret 1 (10) Datum 2014-02-12 Vår referens Karin Andersson Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse Karin.Andersson@malmo.se Kartläggning av hemlösa år 2013 STK-2013-969

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS BESLUT

REGERINGSRÄTTENS BESLUT REGERINGSRÄTTENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 30 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Vuxenutbildning- och arbetsmarknadsnämnden Örebro kommun Box 34220 701 35 Örebro ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-06-20 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Revidering av riktlinjerna

Läs mer

PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET

PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET 1 BAKGRUND 1.1 Samverkan och samsjuklighet Forskningen visar att av de personer som söker hjälp för missbruk

Läs mer

Yttrande över övergripande granskning av socialnämnden 2011

Yttrande över övergripande granskning av socialnämnden 2011 Allmänna utskottet 2012 06 07 49 5 Socialnämnden 2012 06 20 103 8 Dnr 2011/645 70 Yttrande över övergripande granskning av socialnämnden 2011 Bilagor: Övergripande granskning av socialnämnden 2011 Tjänsteutlåtande

Läs mer

Uppföljning - Insatser för att bli självförsörjande

Uppföljning - Insatser för att bli självförsörjande www.pwc.se Revisionsrapport Lena Brönnert Cert. kommunal revisor Uppföljning - Insatser för att bli självförsörjande Marks kommun Uppföljning - insatser för att bli självförsörjande Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/17008 Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Rapport 4-17 2 Landstingets ärende- och beslutsprocess uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd BILD Ekonomiskt bistånd Socialnämnden Laholms kommun Besöksadress: Lantmannagatan 3 Öppettider reception: måndag-onsdag 10-16, torsdag 10-17 och fredag 10-15. Lunchstängt

Läs mer

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Rinkeby-Kista SDF Socialtjänst Vuxna Projektansökan Sida 1 (5) 2017-11-30 inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Ansökan avser I stadens budget för 2018 har förebyggande insatser

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning Härjedalens Kommun 27 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 5 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att BESLUT ExP Z6 t C4--61( 756 inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3492/2014 1(8) Avdelningmitt SusanneGerlecz Susanne.Gerleczgivo.se Trosa kommun Socialnämnden 619 80 TROSA Ärendet Egeninitierad

Läs mer

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning stockholm.se Augusti 2017 Dnr: 1.2.1-264-2017 Kontaktperson: Per Lindberg 3 (11) Innehåll Inledning... 4 Kontrollsystemet... 5 Ansvarsfördelning...

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att /9--/y/ce BESLUT inspektionenforvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3493/20141(7) Avdelningmitt CathrineLauri Cathrine.laurigivo.se Vingåkers kommun Socialnämnden 643 80 Vingåker Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för ekonomiskt bistånd. Remiss från kommunstyrelsen.

Förslag till revidering av riktlinjer för ekonomiskt bistånd. Remiss från kommunstyrelsen. SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSÖRJNINGSSTÖD OCH FLYKTINGMOTTAGANDE DNR 1.5.1-67/2010 SID 1 (6) 2010-02-17 Handläggare: Anna Larsson Telefon: 08-508 03 083 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förslag

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning Socialbidragshantering Söderhamns kommun 2002

Uppföljning av tidigare granskning Socialbidragshantering Söderhamns kommun 2002 Uppföljning av tidigare granskning Socialbidragshantering Söderhamns kommun 2002 Siv Dammbro Februari 2003 (1) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Uppföljning av tidigare granskning Socialbidragshantering Söderhamns

Läs mer

Ekonomiskt bistånd och bostadskostnader

Ekonomiskt bistånd och bostadskostnader ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2017-11-22 Diarienummer AMN-2017-0329 Arbetsmarknadsnämnden Ekonomiskt bistånd och bostadskostnader Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer