MILJÖMPOLICY Att driftoptimera ett badhus- en utmaning som heter duga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MILJÖMPOLICY Att driftoptimera ett badhus- en utmaning som heter duga"

Transkript

1 MILJÖMPOLICY Att driftoptimera ett badhus- en utmaning som heter duga Badeteknisk 2015 Gillis R. Wikander Civilingenjör punkt R AB, Stockholm Experter inom Energieffektivisering

2

3

4

5

6

7

8

9 Badgästerna MILJÖMPOLICY Vilka förutsättningar gäller för en simhall?

10 Personalen MILJÖMPOLICY Vilka förutsättningar gäller för en simhall?

11 Byggnaden MILJÖMPOLICY Vilka förutsättningar gäller för en simhall?

12 Utrustningen i simhallen MILJÖMPOLICY Vilka förutsättningar gäller för en simhall? Bubbelpooler Vågmaskiner Vattenrutschbanor Antalet samtidigt badande och vilka aktiviteter som används och är i drift Köldbryggor i byggnaden Effektiviteten i processventilationen Vattenreningen

13 Vilka förutsättningar gäller för en simhall? MILJÖMPOLICY Avdunstningsmängd för en vattenyta WW = ee AA (PPPP PPPP) WW = Avdunstning i g/h AA = Bassängyta i m² PPPP = Mättat ångtryck vid vattenytan i mbar PPPP = Luftens ångtryck i mbar ee = Empirisk faktor (plaskfaktor)

14 MILJÖMPOLICY Vilka förutsättningar gäller för en simhall? Avdunstningsmängd för en vattenyta WW = ee AA (PPPP PPPP) plaskfaktor ee ee =0,5 ee =5 ee =15 ee =20 ee =28 ee =35 Övertäckta bassänger Stillastående vattenytor Simhall med låg användning Simhall med normal användning Badland Vågmaskin

15 Installationernas/maskinparkens prestanda Det finns inga genvägar när det gäller installationer i simhallar oavsett vilken systemlösning det avser.

16 Installationernas/maskinparkens prestanda Det finns inga genvägar när det gäller installationer i simhallar oavsett vilken systemlösning det avser. För nya eller ombyggnader av simhallar måste man noggrant analysera vilka parametrar som är styrande. Gör inga suboptimering utan se till helheten genom hela projektet.

17 Installationernas/maskinparkens prestanda Det finns inga genvägar när det gäller installationer i simhallar oavsett vilken systemlösning det avser. För nya eller ombyggnader av simhallar måste man noggrant analysera vilka parametrar som är styrande. Gör inga suboptimering utan se till helheten genom hela projektet. Satsa på kvalitet från början även om det innebär en högre investering. En LCC- och LCA-analys ger tydliga svar vilka systemlösningar som håller måttet.

18 Installationernas/maskinparkens prestanda Det finns inga genvägar när det gäller installationer i simhallar oavsett vilken systemlösning det avser. För nya eller ombyggnader av simhallar måste man noggrant analysera vilka parametrar som är styrande. Gör inga suboptimering utan se till helheten genom hela projektet. Satsa på kvalitet från början även om det innebär en högre investering. En LCC- och LCA-analys ger tydliga svar vilka systemlösningar som håller måttet. Energiåtervinning med konsekvensanalyser av hur olika aktiviteter påverkar helheten i en simhallsanläggning.

19 Installationernas/maskinparkens prestanda Det finns inga genvägar när det gäller installationer i simhallar oavsett vilken systemlösning det avser. För nya eller ombyggnader av simhallar måste man noggrant analysera vilka parametrar som är styrande. Gör inga suboptimering utan se till helheten genom hela projektet. Satsa på kvalitet från början även om det innebär en högre investering. En LCC- och LCA-analys ger tydliga svar vilka systemlösningar som håller måttet. Energiåtervinning med konsekvensanalyser av hur olika aktiviteter påverkar helheten i en simhallsanläggning. Lyssna på erfarenheterna från de som vet vad som fungerar över tid och håller måttet.

20 Installationernas/maskinparkens prestanda Det finns inga genvägar när det gäller installationer i simhallar oavsett vilken systemlösning det avser. För nya eller ombyggnader av simhallar måste man noggrant analysera vilka parametrar som är styrande. Gör inga suboptimering utan se till helheten genom hela projektet. Satsa på kvalitet från början även om det innebär en högre investering. En LCC- och LCA-analys ger tydliga svar vilka systemlösningar som håller måttet. Energiåtervinning med konsekvensanalyser av hur olika aktiviteter påverkar helheten i en simhallsanläggning. Lyssna på erfarenheterna från de som vet vad som fungerar över tid och håller måttet. Eftersom det är en aggressiv miljö som skall hanteras måste alla installationer vara korrosionssäkra. Exempelvis måste rostfritt stål vara syrafast stål.

21 Samverkan mellan alla de installerade systemen sett i ett helhetsperspektiv med beroendefaktorer Samordna luftbehandlings- och vattenreningssystemen för alla vattenaktiviteter oavsett det gäller vågmaskiner, vattenrutschkanor eller bubbelpooler.

22 Samverkan mellan alla de installerade systemen sett i ett helhetsperspektiv med beroendefaktorer Samordna luftbehandlings- och vattenreningssystemen för alla vattenaktiviteter oavsett det gäller vågmaskiner, vattenrutschkanor eller bubbelpooler. Klara alla drifts- och fuktbelastningssituationer oavsett hur simhallsanläggningen nyttjas för alla attraktionerna med konsekvensanalyser av samtidighet som påverkar dimensionerings- och driftsförutsättningarna.

23 Samverkan mellan alla de installerade systemen sett i ett helhetsperspektiv med beroendefaktorer Samordna luftbehandlings- och vattenreningssystemen för alla vattenaktiviteter oavsett det gäller vågmaskiner, vattenrutschkanor eller bubbelpooler. Klara alla drifts- och fuktbelastningssituationer oavsett hur simhallsanläggningen nyttjas för alla attraktionerna med konsekvensanalyser av samtidighet som påverkar dimensionerings- och driftsförutsättningarna. Luftbehandlingssystemet skall klara att alltid, oavsett driftläge, upprätthålla rätt inneklimat.

24 Samverkan mellan alla de installerade systemen sett i ett helhetsperspektiv med beroendefaktorer Samordna luftbehandlings- och vattenreningssystemen för alla vattenaktiviteter oavsett det gäller vågmaskiner, vattenrutschkanor eller bubbelpooler. Klara alla drifts- och fuktbelastningssituationer oavsett hur simhallsanläggningen nyttjas för alla attraktionerna med konsekvensanalyser av samtidighet som påverkar dimensionerings- och driftsförutsättningarna. Luftbehandlingssystemet skall klara att alltid, oavsett driftläge, upprätthålla rätt inneklimat. Tillföra uteluft i nödvändig omfattning i förhållande till personbelastning där luftbehandling i simhallar och angränsande utrymmen är processventilation

25 Samverkan mellan alla de installerade systemen sett i ett helhetsperspektiv med beroendefaktorer Samordna luftbehandlings- och vattenreningssystemen för alla vattenaktiviteter oavsett det gäller vågmaskiner, vattenrutschkanor eller bubbelpooler. Klara alla drifts- och fuktbelastningssituationer oavsett hur simhallsanläggningen nyttjas för alla attraktionerna med konsekvensanalyser av samtidighet som påverkar dimensionerings- och driftsförutsättningarna. Luftbehandlingssystemet skall klara att alltid, oavsett driftläge, upprätthålla rätt inneklimat. Tillföra uteluft i nödvändig omfattning i förhållande till personbelastning där luftbehandling i simhallar och angränsande utrymmen är processventilation Tillföra minsta möjliga värme- och elenergi dvs. maximera energiåtervinningen för alla energiförbrukande system oavsett vilken belastningsprofil som råder i simhallen.

26

27

28 Samverkan mellan alla de installerade systemen sett i ett helhetsperspektiv med beroendefaktorer Diffusionstätningar i väggar och tak

29

30 Samverkan mellan alla de installerade systemen sett i ett helhetsperspektiv med beroendefaktorer Richard Mollier Född i Trieste i nuvarande Slovenien, utvecklade ursprungligen Mollier diagramet för fuktig luft. Han var verksam i Österrike. Ref. Nordisk familjebok

31 MILJÖMPOLICY Samverkan mellan alla de installerade systemen sett i ett helhetsperspektiv med beroendefaktorer Verifiering av avfuktning dagtid i ett Mollierdiagram Avfuktning med uteluft

32 Samverkan mellan alla de installerade systemen sett i ett helhetsperspektiv med beroendefaktorer Verifiering av avfuktning med nattetid i ett Mollierdiagram Avfuktning med returluft Avfuktning i returluftsdrift

33 MILJÖMPOLICY Samverkan mellan alla de installerade systemen sett i ett helhetsperspektiv med beroendefaktorer Vision för att uppnå energieffektiva system för uppvärmning med luftbehandlingssystem Den enskilt största användningen av energi står luftbehandlingen för i en simhallsanläggning oavsett systemlösning. Detta är processventilation inget annat.

34 MILJÖMPOLICY Samverkan mellan alla de installerade systemen sett i ett helhetsperspektiv med beroendefaktorer Vision för att uppnå energieffektiva system för uppvärmning med luftbehandlingssystem Den enskilt största användningen av energi står luftbehandlingen för i en simhallsanläggning oavsett systemlösning. Detta är processventilation inget annat. Målsättningen skall vara att sträva mot är att ett luftbehandlingssystem för en simhallsanläggning ska ha en energianvändning som har den lägsta möjliga energianvändningen för värme- och elenergi för alla driftsfall.

35 MILJÖMPOLICY Samverkan mellan alla de installerade systemen sett i ett helhetsperspektiv med beroendefaktorer Vision för att uppnå energieffektiva system för uppvärmning med luftbehandlingssystem Den enskilt största användningen av energi står luftbehandlingen för i en simhallsanläggning oavsett systemlösning. Detta är processventilation inget annat. Målsättningen skall vara att sträva mot är att ett luftbehandlingssystem för en simhallsanläggning ska ha en energianvändning som har den lägsta möjliga energianvändningen för värme- och elenergi för alla driftsfall. Lägsta elanvändning för fläktar, pumpar och kompressorer. Dessa skall givetvis vara varvtalsstyrda och helst försedda med EC-motorer för bästa prestanda vid varvtalsstyrning särskilt vid lägre varvtal.

36 Verktygen SCADA, mätningar, optimeringssystem Terminalserver Grafiskt gränssnitt Internet Larm Modul Historik Modul SQL Server Databas Terminal server Brand vägg Driver A Driver B Apparatskåp Apparatskåp PLC A Tunn klient PLC B Tunn klient Processen Processen

37 Verktygen SCADA, mätningar, optimeringssystem WEB-interface på lokal nivå Lokalt nätverk Brand vägg Internet Apparatskåp Apparatskåp WEB server WEB server Larm Modul Historik Modul Larm Modul Historik Modul Databas Databas Driver Driver PLC A PLC B Processen Processen

38 Verktygen SCADA, mätningar, optimeringssystem Vad innehåller en driftoptimering? Grafikhanteraren: Realistisk anläggningsgrafik för snabb, målinriktad övervakning och betjäning av alla system.

39 Verktygen SCADA, mätningar, optimeringssystem Vad innehåller en driftoptimering? Grafikhanteraren: Realistisk anläggningsgrafik för snabb, målinriktad övervakning och betjäning av alla system. Drifttidshanteraren: Central programmering av alla tidstyrda funktioner i anläggningen.

40 Verktygen SCADA, mätningar, optimeringssystem Vad innehåller en driftoptimering? Grafikhanteraren: Realistisk anläggningsgrafik för snabb, målinriktad övervakning och betjäning av alla system. Drifttidshanteraren: Central programmering av alla tidstyrda funktioner i anläggningen. Larmdirigeraren: Flexibel överföring av larm till mobiltelefoner eller personsökare.

41 Verktygen SCADA, mätningar, optimeringssystem Vad innehåller en driftoptimering? Grafikhanteraren: Realistisk anläggningsgrafik för snabb, målinriktad övervakning och betjäning av alla system. Drifttidshanteraren: Central programmering av alla tidstyrda funktioner i anläggningen. Larmdirigeraren: Flexibel överföring av larm till mobiltelefoner eller personsökare. Trendhanteraren: Användarvänligt interface för analys av trenddata för finjustering av anläggningsdriften.

42 Verktygen SCADA, mätningar, optimeringssystem Vad innehåller en driftoptimering? Grafikhanteraren: Realistisk anläggningsgrafik för snabb, målinriktad övervakning och betjäning av alla system. Drifttidshanteraren: Central programmering av alla tidstyrda funktioner i anläggningen. Larmdirigeraren: Flexibel överföring av larm till mobiltelefoner eller personsökare. Trendhanteraren: Användarvänligt interface för analys av trenddata för finjustering av anläggningsdriften. Rapporthanteraren: Ger möjlighet att presentera/skapa rapporter med momentanvärden.

43 Verktygen SCADA, mätningar, optimeringssystem Vad innehåller en driftoptimering? Grafikhanteraren: Realistisk anläggningsgrafik för snabb, målinriktad övervakning och betjäning av alla system. Drifttidshanteraren: Central programmering av alla tidstyrda funktioner i anläggningen. Larmdirigeraren: Flexibel överföring av larm till mobiltelefoner eller personsökare. Trendhanteraren: Användarvänligt interface för analys av trenddata för finjustering av anläggningsdriften. Rapporthanteraren: Ger möjlighet att presentera/skapa rapporter med momentanvärden. Öppna drivrutiner som Modbus, BACnet, OPC, EIB, LON etc. för integrering av olika gränssnitt.

44 Optimering av driften för en simhall Vad kan ett SCADA- och Optimeringssystem stödja Att ha tillgång till systemlösningar som ger driftansvariga möjligheten att hela tiden ha kontroll på alla driftparametrar för en simhall och optimerade genom olika system av datainsamlare

45 Optimering av driften för en simhall Vad kan ett SCADA- och Optimeringssystem stödja Att ha tillgång till systemlösningar som ger driftansvariga möjligheten att hela tiden ha kontroll på alla driftparametrar för en simhall och optimerade genom olika system av datainsamlare Få tidig information om att givare indikerar att något inte är korrekt eller att återkommande larm ger indikationer att något håller på att hända i simhallsanläggningen dvs. ha inställningen att hela tiden ha kontroll av det löpande förebyggande underhållet

46 Optimering av driften för en simhall Vad kan ett SCADA- och Optimeringssystem stödja Att ha tillgång till systemlösningar som ger driftansvariga möjligheten att hela tiden ha kontroll på alla driftparametrar för en simhall och optimerade genom olika system av datainsamlare Få tidig information om att givare indikerar att något inte är korrekt eller att återkommande larm ger indikationer att något håller på att hända i simhallsanläggningen dvs. ha inställningen att hela tiden ha kontroll av det löpande förebyggande underhållet Att hela tiden matcha de badandes och personalens krav mot kravet på totalmiljön och energianvändningen i simhallen

47 Optimering av driften för en simhall Vad kan ett SCADA- och Optimeringssystem stödja Att ha tillgång till systemlösningar som ger driftansvariga möjligheten att hela tiden ha kontroll på alla driftparametrar för en simhall och optimerade genom olika system av datainsamlare Få tidig information om att givare indikerar att något inte är korrekt eller att återkommande larm ger indikationer att något håller på att hända i simhallsanläggningen dvs. ha inställningen att hela tiden ha kontroll av det löpande förebyggande underhållet Att hela tiden matcha de badandes och personalens krav mot kravet på totalmiljön och energianvändningen i simhallen Att hantera förändringar i energiförbrukningar genom att analysera och dra slutsatser för gjorda energieffektiviseringsåtgärder där energimätning är installerad för varje specifik energiförbrukande funktion

48 Exempel på optimeringssystem MILJÖMPOLICY

49 Exempel på optimeringssystem Loggning och mätvärdesanalys

50 Exempel på optimeringssystem Mätvärdesanalys för elförbrukning under ett år

51 Exempel på optimeringssystem Beloks tekniktävling Larmia Control Optimizer Komplement till DHC/SCADA som hjälper till att hitta avvikelser i trenddata samt genererar rapporter för t ex energiredovisning. För att överskådligt visualisera avvikelser från måldata sätter diagnostikprogrammet betyg som redovisas i driftbilden för respektive system. Programmet kan spåra fel som kan vara svåra att hitta som t ex: - Läckage i ventiler - Felaktig tidsstyrning - Hög energi/mediaförbrukning - Högt antal regleravvikelser som kan orsakas av felinställd regulator

52 Energimätning på detaljnivå Total energimätning är inte tillräckligt om man vill följa upp sin anläggning

53 Energimätning på detaljnivå Total energimätning är inte tillräckligt om man vill följa upp sin anläggning Mätning måste ske för varje större energiförbrukare eller sammanslaget för mindre energiförbrukare sorterat på funktion

54 Energimätning på detaljnivå Total energimätning är inte tillräckligt om man vill följa upp sin anläggning Mätning måste ske för varje större energiförbrukare eller sammanslaget för mindre energiförbrukare sorterat på funktion Samla energidata över tid för att kunna följa upp totalanläggningens status

55 Energimätning på detaljnivå Total energimätning är inte tillräckligt om man vill följa upp sin anläggning Mätning måste ske för varje större energiförbrukare eller sammanslaget för mindre energiförbrukare sorterat på funktion Samla energidata över tid för att kunna följa upp totalanläggningens status Inför nyckeltal som kan följas upp

56 Energimätning på detaljnivå Total energimätning är inte tillräckligt om man vill följa upp sin anläggning Mätning måste ske för varje större energiförbrukare eller sammanslaget för mindre energiförbrukare sorterat på funktion Samla energidata över tid för att kunna följa upp totalanläggningens status Inför nyckeltal som kan följas upp Lägga in fönster för toleranser för ovan angivna mätdata för att få tidiga indikationer på när man hamnar utanför toleransgränserna

57 Energimätning på detaljnivå Total energimätning är inte tillräckligt om man vill följa upp sin anläggning Mätning måste ske för varje större energiförbrukare eller sammanslaget för mindre energiförbrukare sorterat på funktion Samla energidata över tid för att kunna följa upp totalanläggningens status Inför nyckeltal som kan följas upp Lägga in fönster för toleranser för ovan angivna mätdata för att få tidiga indikationer på när man hamnar utanför toleransgränserna När anläggningen säger ifrån och man får onormala svar i sitt SCADA- och optimeringssystem - då har man sannolikt nått sitt optimum.

58 Utbildning av driftspersonal för driftoptimering Är detta den välutbildade processteknikern??miljömpolicy

59 Utbildning av driftspersonal för driftoptimering Simhallar är inga vanliga hus. De är processanläggningar med ett klimatskal.

60 Utbildning av driftspersonal för driftoptimering Simhallar är inga vanliga hus. De är processanläggningar med ett klimatskal. Processanläggningar kräver processutbildad personal allt för att kunna driftoptimera en simhallsanläggning

61 Utbildning av driftspersonal för driftoptimering Simhallar är inga vanliga hus. De är processanläggningar med ett klimatskal. Processanläggningar kräver processutbildad personal allt för att kunna driftoptimera en simhallsanläggning Utgå från att man får mätvärdesavvikelser i en anläggning som man över tid måste lära sig att hantera fortlöpande

62 Utbildning av driftspersonal för driftoptimering Simhallar är inga vanliga hus. De är processanläggningar med ett klimatskal. Processanläggningar kräver processutbildad personal allt för att kunna driftoptimera en simhallsanläggning Utgå från att man får mätvärdesavvikelser i en anläggning som man över tid måste lära sig att hantera fortlöpande Att ständigt vara på jakt efter bl.a. energitjuvar vilket lönar sig i längden. För detta krävs ett SCADA- och ett integrerat optimeringssystem som kan köras av processkunnig personal.

63 Sammanfattning Täta ångspärrar i simhallen och angränsande utrymmen som är utsatta för fuktig luft. MILJÖMPOLI

64 Sammanfattning Täta ångspärrar i simhallen och angränsande utrymmen som är utsatta för fuktig luft. Simhallar har den största potentialen för att minska energianvändningen. MILJÖMPOLI

65 Sammanfattning Täta ångspärrar i simhallen och angränsande utrymmen som är utsatta för fuktig luft. Simhallar har den största potentialen för att minska energianvändningen. Ställ höga krav på systemlösningen för luftbehandlingen i simhallar som är anpassade för simhallsfunktionen och för den aggressiva miljön detta är processventilation inget annat. MILJÖMPOLI

66 Sammanfattning Täta ångspärrar i simhallen och angränsande utrymmen som är utsatta för fuktig luft. Simhallar har den största potentialen för att minska energianvändningen. Ställ höga krav på systemlösningen för luftbehandlingen i simhallar som är anpassade för simhallsfunktionen och för den aggressiva miljön detta är processventilation inget annat. När man utreder energieffektiviseringsåtgärder använd alltid LCC- och LCAanalyser för jämförelse av olika alternativ i dels utredningsskedet som i anbudsskedet och när entreprenörer vill byta utrustning eller material. MILJÖMPOLI

67 Sammanfattning Täta ångspärrar i simhallen och angränsande utrymmen som är utsatta för fuktig luft. Simhallar har den största potentialen för att minska energianvändningen. Ställ höga krav på systemlösningen för luftbehandlingen i simhallar som är anpassade för simhallsfunktionen och för den aggressiva miljön detta är processventilation inget annat. När man utreder energieffektiviseringsåtgärder använd alltid LCC- och LCAanalyser för jämförelse av olika alternativ i dels utredningsskedet som i anbudsskedet och när entreprenörer vill byta utrustning eller material. Energimätning på detaljnivå i anläggningen samt införande av SCADA- och optimeringssystem för att kunna följa utvecklingen i anläggningen allt för att minimera energianvändningen i en simhall samtidigt som man får kontroll på det förebyggande underhållet MILJÖMPOLI

68 MILJÖMPOLICY Slut! Frågor?

69 MILJÖMPOLICY Tack för visat intresse! Gillis R. Wikander Experter inom Energieffektivisering

70

kontinuerligt, utan att speciella inställningar måste

kontinuerligt, utan att speciella inställningar måste Komplett SCADA med alla programdelar inkluderade bl.a. larmserver, bildeditering och kontinuerlig loggning. Grafiskt editeringsverktyg ingår. Drivare för Modbus, MBUS, OPC, BACnet osv. Samtliga in- och

Läs mer

Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader

Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader Område Energieffektiv avfuktning Detta informationsblad har tagits fram som en del i s och Sustainable Innovations projekt - Energieffektiva lösningar

Läs mer

eflex Energistyrningssystemet som ger dig optimalt inomhusklimat och bättre ekonomi.

eflex Energistyrningssystemet som ger dig optimalt inomhusklimat och bättre ekonomi. eflex Energistyrningssystemet som ger dig optimalt inomhusklimat och bättre ekonomi. eflex sänker din elkostnad helt utan kompromiss i komfort. eflex är kompatibelt via en enkel kalendersynkroniseras av

Läs mer

ökat fastighetsvärde

ökat fastighetsvärde ökat fastighetsvärde Teknik som arbetar för dig E vo S C A D A d et öppna f r a m t i d s s ä kr a v a l e t Komplett SCADA med alla programdelar inkluderande bl.a. larmserver och kommunikationsöversikt.

Läs mer

Om så önskas kan givetvis ramverket kompletteras med funktionalitet och anpassas helt efter kundens önskemål.

Om så önskas kan givetvis ramverket kompletteras med funktionalitet och anpassas helt efter kundens önskemål. NSI Ramverk Beskrivning WEBfactory är tredje generationens SCADA-system och är det första helt baserad på standardiserad webb-teknik. Fördelen med denna teknik är många, förutom att Internet Explorer är

Läs mer

Helt stänga av all värme fram till ett par timmar innan respektive buss är planerad att lämna depån.

Helt stänga av all värme fram till ett par timmar innan respektive buss är planerad att lämna depån. Om du vill ha bilen uppvärmd på morgonen låter du då motorvärmaren gå hela natten? För att spara energi använder de flesta någon form av timerstyrning. Bussar däremot använder motorvärmaren all tid de

Läs mer

ökat fastighetsvärde

ökat fastighetsvärde ökat fastighetsvärde Teknik som arbetar för dig E vo S C A D A d et öppna f r a m t i d s s ä kr a v a l e t Komplett SCADA med alla programdelar inkluderande bl.a. larmserver, energiövervakningsmodul,

Läs mer

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Nybyggnad Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Idag gäller BBR när en byggnad uppförs. för tillbyggda delar när en byggnad byggs till. för ändring av byggnad men med hänsyn till varsamhets-

Läs mer

2013-12-12 Förnamn Efternamn 1

2013-12-12 Förnamn Efternamn 1 2013-12-12 Förnamn Efternamn 1 1997 bildas bolaget 120 medarbetare 1,1 miljoner kvadratmeter lokalarea 18,7 miljarder kronor uppgår marknadsvärdet till 1 328 miljoner kronor före skatt är vårt resultat

Läs mer

GUMMIFABRIKEN SYSTEMHANDLING ETAPP 2 7 SH STYR-ALÄGGN BESKR KV KNEKTEN 16, VÄRNAMO KOMMUN STYR-PROJEKTERING. ÅF-Infrastructure AB

GUMMIFABRIKEN SYSTEMHANDLING ETAPP 2 7 SH STYR-ALÄGGN BESKR KV KNEKTEN 16, VÄRNAMO KOMMUN STYR-PROJEKTERING. ÅF-Infrastructure AB 7 SH STYR-ALÄGGN BESKR KV KNEKTEN 16, VÄRNAMO KOMMUN SYSTEMHANDLING ETAPP 2 STYR-PROJEKTERING ÅF-Infrastructure AB Borås den 31 Mars 2014 ÅF-Infrastructure AB Mariedalsgatan 5, 503 38 Borås. Telefon 010-505

Läs mer

LYRA » ENERGIEFFEKTIV KYLKASSETT AIR DIFFUSION LYRA

LYRA » ENERGIEFFEKTIV KYLKASSETT AIR DIFFUSION LYRA AIR DIFFUSION LYRA LYRA» ENERGIEFFEKTIV KYLKASSETT Energieffektivitet grunden i våra lösningar Vi utför allt vårt forsknings- och utvecklingsarbete och alla labbtester med målinriktat fokus på att kunna

Läs mer

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985 Fastighet: Fastighetsägare: Konsult: Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1985 Area: 3055BTA Verksamhet: Förskola,

Läs mer

Kvalitetssäkringssystem

Kvalitetssäkringssystem Kvalitetssäkringssystem för förbättrad inomhusmiljö och energiprestanda vid renovering av flerbostadshus 1 Kvalitetssäkring vid renovering av flerbostadshus 2 Kvalitetssäkringssystemet - Överblick 3 Fem

Läs mer

Arrigo Webbportalen som förenklar fastighetsdrift och skötsel. Allt samlat alltid tillgängligt

Arrigo Webbportalen som förenklar fastighetsdrift och skötsel. Allt samlat alltid tillgängligt Arrigo Webbportalen som förenklar fastighetsdrift och skötsel Allt samlat alltid tillgängligt - Samla dokument, ritningar, energideklarationer, besiktningsprotokoll mm - Hantera arbetsorder, beställningar

Läs mer

Energikartläggning. Företag: Edita Bobergs AB

Energikartläggning. Företag: Edita Bobergs AB Bilaga: Enkät för energieffektivisering Energikartläggning Företag: Edita Bobergs AB Anläggningsnummer:... Verksamhet A B C Branchkod: 18122 (SNI 2007) Miljöledningssystem: ISO 14001 Kontaktperson energifrågor:

Läs mer

Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet.

Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet. Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet. Optimerat klimat i din fastighet. Välkommen till ELEKTROKYL ENERGITEKNIK. Projektering Installation Med en enda leverantör av alla de installationer som

Läs mer

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Gävle Stadshus AB AB Gavlegårdarna Gävle Energi AB Gavlefastigheter Gävle kommun AB Gävle/Sandviken Flygfält AB Lagerhus AB Gävle Hamn

Läs mer

Energieffektiva kök Storkök och professionella kök

Energieffektiva kök Storkök och professionella kök Energieffektiva kök Storkök och professionella kök Samarbete mellan Belok och BeLivs Pia Tiljander, RISE Innehåll BeLivs Energieffektiva kök, Möjligheter Energieffektiva kök, Potential Belok Fördjupningsområde

Läs mer

Verktyg för energieffektivisering

Verktyg för energieffektivisering Verktyg för energieffektivisering Vi hjälper våra partners att skapa energismarta fastigheter Effektiv energianvändning... Stora besparingsmöjligheter Kontor och bostäder står för 40 % av Europas energiförbrukning.

Läs mer

Om du räknar till fyra

Om du räknar till fyra Om du räknar till fyra räknar viklimat på din fastighet. Optimerat i din fastighet. KYLA ENE R GI VENTILATION SERVICE Välkommen till ELEKTROKYL ENERGITEKNIK. Projektering Installation Service Driftoptimering

Läs mer

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931 ENERGIDEKLARATION Byggnadsfakta Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4 Byggnadsår: 1931 Antal våningsplan: 4 Bostadsyta (BOA): 2 467 m 2 Lokalyta (LOA): 201 m 2 Garageyta: 200 m 2 Antal

Läs mer

Bygga E - metodstöd när vi bygger energieffektivt. Johan Gunnebo Nina Jacobsson Stålheim

Bygga E - metodstöd när vi bygger energieffektivt. Johan Gunnebo Nina Jacobsson Stålheim Bygga E - metodstöd när vi bygger energieffektivt Johan Gunnebo Nina Jacobsson Stålheim Kort om Lokalförvaltningen Förvaltar offentliga lokaler för Göteborgs Stad: - förskolor, skolor, äldreboende, gruppbostäder,

Läs mer

REGIONFÖRBUNDET JÄMTLANDS LÄN

REGIONFÖRBUNDET JÄMTLANDS LÄN Energirådgivning IFK Strömsund 14 februari 2011 Närvarande; Lars Edlund, Bo Danielsson, Thore Gidlöf, Örjan Eriksson, Marina Gregorsson Allmänt IFK Strömsund bildades 1908, bedriver ett stort engagerat

Läs mer

Evo SCADA Installationsanvisning

Evo SCADA Installationsanvisning Evo SCADA Installationsanvisning Installation Inställningar Aktivera hämtning av prognos från SMHI (kräver Internet-anslutning) Om datorn är ansluten mot Internet kan Evo SCADA hämta prognosdata från SMHI.

Läs mer

Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet

Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet Vi är Lorentzons styr Företaget grundades 1998 av Anne-Marie Heder & Arne Lorentzon Styr- och övervakningsteknik

Läs mer

Detta vill jag få sagt!

Detta vill jag få sagt! Kv Jöns Ols, Energisnålt med konventionell teknik 28 oktober 2004 Byggherrens betydelse Catarina Warfvinge Univ lekt i Installationsteknik vid LTH Uppdragsledare på WSP Byggnadsfysik Detta vill jag få

Läs mer

Förvaltningsstandard för WebPort

Förvaltningsstandard för WebPort FUTURUM FASTIGHETER I ÖREBRO AB Förvaltningsstandard för WebPort Sida 1 av 13 FUTURUM FASTIGHETER I ÖREBRO AB Förvaltningsstandard för WebPort i Futurum Fastigheters fastighetsbestånd Box 335 00 Handläggare:

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Energi Riktlinjer och krav vid ny- och ombyggnad samt inhyrning 1 (8)

Tekniska krav och anvisningar. Energi Riktlinjer och krav vid ny- och ombyggnad samt inhyrning 1 (8) Tekniska krav och anvisningar Energi Riktlinjer och krav vid ny- och ombyggnad samt inhyrning Dokumentet gäller för följande verksamheter: Bostad med särskild service, Förskola, Grundskola, Gymnasieskola,

Läs mer

Spara energi i ett modernt kontor utan avkall på ett bra inneklimat Max Tillberg

Spara energi i ett modernt kontor utan avkall på ett bra inneklimat Max Tillberg Spara energi i ett modernt kontor utan avkall på ett bra inneklimat Max Tillberg En gång i tiden Nu Och snart BDAB-huset eller Byggnad 18 Energieffektivt Kostnadseffektivt Underhållseffektivt Närhet till

Läs mer

18 november Ombyggnation och energieffektivisering Byggmöte

18 november Ombyggnation och energieffektivisering Byggmöte 18 november 2010 Ombyggnation och energieffektivisering Byggmöte Energieffektivisering i befintligt bestånd Kort om Framtidenkoncernen Strategiskt miljöarbete 1 Kort om Framtidenkoncernen 2006-00-00 Framtidenkoncernen

Läs mer

Styr- och övervakningssystem

Styr- och övervakningssystem Handläggare Robert Hansson Sida 1 av 9 Styr- och övervakningssystem 5 Scadasystem.docx Handläggare Robert Hansson Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR...

Läs mer

Fastighetsautomation med KNX - den energieffektiva lösningen

Fastighetsautomation med KNX - den energieffektiva lösningen Fastighetsautomation med KNX - den energieffektiva lösningen Marie Holmberg, Schneider Electric Mats Karlberg, ABB Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Energiutmaningen Byggnader och industri

Läs mer

danfoss-systemet AK-SM 850 & AK-EM 800 COOL THINKING Sunda och hållbara butiker

danfoss-systemet AK-SM 850 & AK-EM 800 COOL THINKING Sunda och hållbara butiker VI PRESENTERAR DET NYA danfoss-systemet AK-SM 850 & AK-EM 800 COOL THINKING Sunda och hållbara butiker MÖT NÄSTA GENERATIOns KYLSYSTEM FRÅN DANFOss Danfoss har använt fyra år och 200000 mantimmar för att

Läs mer

LYRA » ENERGIEFFEKTIV KYLKASSETT AIR COMFORT AIR DIFFUSION

LYRA » ENERGIEFFEKTIV KYLKASSETT AIR COMFORT AIR DIFFUSION AIR COMFORT AIR DIFFUSION LYRA» ENERGIEFFEKTIV KYLKASSETT SPARA ENERGI, KOSTNADER OCH MILJÖ MED FLÄKT WOODS Optimering av energiförbrukning är en viktig aspekt av ventilation, och ett område där Fläkt

Läs mer

Från ingång till utgång med bra energival

Från ingång till utgång med bra energival Från ingång till utgång med bra energival Boverkets byggregler BBR BBR 9:1 Allmänt Byggnader ska vara utformade så att energianvändningen begränsas genom: - Låga värmeförluster - Lågt kylbehov - Effektiv

Läs mer

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Energieffektivisering och Solceller Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Om oss WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Om mig WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga analyser

Läs mer

FÖRVALTNINGS AB FRAMTIDEN

FÖRVALTNINGS AB FRAMTIDEN FÖRVALTNINGS AB FRAMTIDEN PROJEKTERINGSANVISNINGAR FÖR DATORISERADE STYR- & ÖVERVAKNINGSANLÄGGNINGAR BILAGA 2 KRAVSPECIFIKATION OPC-SERVER Version 2015 2 Kravspecifikation OPC-server Bakgrund För att säkerställa

Läs mer

Energieffektiva motordrifter

Energieffektiva motordrifter Energieffektiva motordrifter Energieffektiva motordrifter Ungefär 2/3 av all elförbrukning i EU går åt för att driva elektriska motorer. Potentialen för energieffektivisering i motordrifter är stor. Energieffektiva

Läs mer

MM8000 ökad säkerhet och kontroll med intelligent övervakning

MM8000 ökad säkerhet och kontroll med intelligent övervakning MM8000 ökad säkerhet och kontroll med intelligent övervakning Skalbart och flexibelt övervakningssystem för alla användningsområden Answers for infrastructure. Övervakningsstation MM8000 Brand Inbrott

Läs mer

Checklista energitillsyn

Checklista energitillsyn Checklista energitillsyn A. Uppgifter om företaget Företagsnamn: Fastighetsbeteckning Organisationsnummer: Besöksadress: Postadress: Kontaktperson: Telefonnummer: Faktureringsadress: B. Allmänna uppgifter

Läs mer

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Nybyggnad Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Idag gäller BBR när en byggnad uppförs. för tillbyggda delar när en byggnad byggs till. för ändring av byggnad men med hänsyn till varsamhets-

Läs mer

Energieffektivisering Praktiska erfarenheter hinder och möjligheter. Jonas Kristiansson 2014-05-20

Energieffektivisering Praktiska erfarenheter hinder och möjligheter. Jonas Kristiansson 2014-05-20 Energieffektivisering Praktiska erfarenheter hinder och möjligheter Jonas Kristiansson 2014-05-20 Nuläge energieffektivisering Energianvändningen inom fastighetsbranschen är den mest betydande miljöaspekten

Läs mer

Energieffektiva företag

Energieffektiva företag Energieffektiva företag Miljösamverkan Energi 4-5 maj 2010 Energi- och klimatrådgivare Ragnar Uppström Verkliga exempel på bristande koll på läget Elvärmeslinga i garagenedfart till en stor nybyggd kontorsfastighet

Läs mer

Energieffektivitet. med integrerad fastighetsstyrning. 01 I 2009

Energieffektivitet. med integrerad fastighetsstyrning. 01 I 2009 Energieffektivitet Ronny Scherf Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 01 I 2009 Om man synar anläggningstekniken som finns i en byggnad ordentligt i sömmarna, finns det två utgångspunkter för sänka

Läs mer

Atlas Copco. Kompressorer för medicinsk luft GA 5-22 MED / GA 5-15 VSD MED (5-22 kw / 7,5-30 hk)

Atlas Copco. Kompressorer för medicinsk luft GA 5-22 MED / GA 5-15 VSD MED (5-22 kw / 7,5-30 hk) Atlas Copco Kompressorer för medicinsk luft (5-22 kw / 7,5-30 hk) Medicinsk luft: Renhet och precision i krävande sjukvårdsmiljöer Inom det viktiga området patientvård krävs en tillförlitlig tryckluftskälla

Läs mer

ATT BYGGA OCH DRIVA ISHALLAR. Kenneth Weber

ATT BYGGA OCH DRIVA ISHALLAR. Kenneth Weber ATT BYGGA OCH DRIVA ISHALLAR Kenneth Weber Lite historik Människan började åka skridskor för ca 5000 år sedan ungefär samtidigt som man började äta glass i Kina! Första konstgjorda isen gjordes 1876!

Läs mer

TIME ec. Kompakt luftbehandlingsaggregat

TIME ec. Kompakt luftbehandlingsaggregat Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Luftkonditionering Brandsäkerhet Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar TIME ec Kompakt luftbehandlingsaggregat Luftbehandlingsaggregaten

Läs mer

Energieffektivisering lägesrapport 4

Energieffektivisering lägesrapport 4 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen DNR 4.1-069/2013 Sida 1 (6) 2013-05-15 Tommy Waldnert 08-508 275 30 tommy.waldnert@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2013-06-18 Energieffektivisering

Läs mer

Botech AB Ledebursgatan Malmö Tel: E-post:

Botech AB Ledebursgatan Malmö Tel: E-post: Greyhound i kyrkan- vad är Greyhound? Botech har kunskap och erfarenhet av att styra och övervaka uppvärmning, luftfuktighet och luftkvalitet i kyrkor. Greyhound är Botechs egenutvecklade övervakningssystem

Läs mer

RAPPORT. Energikartläggning Handlarn Bastuträsk NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ [DESCRIPTION]

RAPPORT. Energikartläggning Handlarn Bastuträsk NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ [DESCRIPTION] NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET Energikartläggning Handlarn Bastuträsk UPPDRAGSNUMMER 4022182003 [DESCRIPTION] [STATUS] [CITY] SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ 1 (9) S wec o Västra Norrlandsgatan 10

Läs mer

Energistrategier. Vision 2040

Energistrategier. Vision 2040 Vision 2040 Liv, lust och läge blir livskvalitet i Hjärtat av Bohuslän Energistrategier Strategier Strategisk plan 2010-2014 Strategi för energieffektivisering Uppdrag och planer Uppdrag i strategisk plan

Läs mer

Siemens Press. Dynamisk balansering för dynamiska nät

Siemens Press. Dynamisk balansering för dynamiska nät Siemens Press Dynamisk balansering för dynamiska nät Avancerade hydrauliska nät måste sörja för energisnål, ekonomisk och felfri drift, kompensera för avvikelser från de ursprungliga projekteringsvärdena,

Läs mer

HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar

HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar VISSTE NI ATT? Energikostnaden är ca 70% av livscykelkostnaden för en typisk tryckluftsanläggning. Vet ni var er anläggning befinner sig i detta genomsnitt?

Läs mer

Integration BYOD Bring Your Own Device. Peter Andersson

Integration BYOD Bring Your Own Device. Peter Andersson Integration BYOD Bring Your Own Device Peter Andersson Historik 1980-2014 Stordatorer eller Mainframe(IBM, mfl) Fleranvändarsystem (kopplade terminaler) Minidator (Digital mfl) Storhetstid slutet 80tal

Läs mer

Handlingsplan Landstingsfastigheter Örebro 2013-01-01 Energi

Handlingsplan Landstingsfastigheter Örebro 2013-01-01 Energi Handlingsplan Landstingsfastigheter Örebro 2013-01-01 Energi Energiprojekt 2013-2015 2004 bildades energi grupp inom miljörådet. 2005 bildades två grupper inom Landstingsfastigheter: - Energi grupp förvaltare.

Läs mer

Remiss av Boverkets rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. KS dnr /2014.

Remiss av Boverkets rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. KS dnr /2014. Dnr Sida 1 (5) 2014-12-19 Handläggare Anders Hallberg 08-508 264 01 Till KF/KS kansli Remiss av Boverkets rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. KS dnr 001634/2014. Exploateringskontoret

Läs mer

Fredrik Karlsson, Sweco. Flexibilitet och energieffektivitet i vårdprojekt hur möter vi framtidens krav redan idag?

Fredrik Karlsson, Sweco. Flexibilitet och energieffektivitet i vårdprojekt hur möter vi framtidens krav redan idag? Fredrik Karlsson, Sweco Flexibilitet och energieffektivitet i vårdprojekt hur möter vi framtidens krav redan idag? 1 Krav på flexibilitet Ny utrustning Flytta väggar Varm och kallt Varierad verksamhet

Läs mer

Besparingar på 20-40% är realistiska i de flesta anläggningar. Stoppsladd, fas 1-3, år 2009 2012

Besparingar på 20-40% är realistiska i de flesta anläggningar. Stoppsladd, fas 1-3, år 2009 2012 Besparingar på 20-40% är realistiska i de flesta anläggningar Stoppsladd, fas 1-3, år 2009 2012 Agenda - Ängelholm 23 maj 2012 Introduktion Partners & deltagare Ny hemsida Stoppsladd resultat fas 1-2 Energianvändning

Läs mer

Ansökan om utvecklingsprojekt inom Lågan Energieffektiv idrottshall genom dygnslagring av spillvärme

Ansökan om utvecklingsprojekt inom Lågan Energieffektiv idrottshall genom dygnslagring av spillvärme Ansökan om utvecklingsprojekt inom Lågan Energieffektiv idrottshall genom dygnslagring av spillvärme Allmänna uppgifter Projekttitel Energieffektiv idrottshall genom dygnslagring av spillvärme Datum 2018-04-25

Läs mer

Ulf Edvardsson, Fastighetskontoret Västerås stad

Ulf Edvardsson, Fastighetskontoret Västerås stad Ulf Edvardsson, Fastighetskontoret Västerås stad Gäddeholm Västerås stad förvärvade egendomen Gäddeholm 2003 Avsikten var att skapa en ny stadsdel Svårt att skapa tillräckligt med byggbar mark runt Västerås

Läs mer

Att renovera och energieffektivisera ett miljonprogramsområde

Att renovera och energieffektivisera ett miljonprogramsområde Att renovera och energieffektivisera ett miljonprogramsområde Halmstads Fastighets AB Engagemang Respekt Ansvar Affärsmässighet Energieffektivisering HFAB 1995 2000 2010 2020 2030 2040 2050 150 kwh/m2

Läs mer

Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen. Klas Berglöf, ClimaCheck

Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen. Klas Berglöf, ClimaCheck Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen Klas Berglöf, ClimaCheck ClimaCheck 30 års erfarenheter från fältmätning Övervakning, energioptimering Besiktning, Service, felsökning. Bitzer

Läs mer

Energismarta affärer. 7 november 2013 Karlskrona. Peter Karlsson

Energismarta affärer. 7 november 2013 Karlskrona. Peter Karlsson Energismarta affärer 7 november 2013 Karlskrona Peter Karlsson Hinder för energieffektivisering Ogynnsamma avtal mellan fastighetsägare och hyresgäst Ventilation belysning m.m. ingår i hyran Samfällighet

Läs mer

Teknisk fastighetsförvaltning. Grundbegrepp drift och underhåll

Teknisk fastighetsförvaltning. Grundbegrepp drift och underhåll Teknisk fastighetsförvaltning Grundbegrepp drift och underhåll Förvaltningsföretag: bolag vars verksamhet består i att äga och förvalta fast eller lös egendom, t.ex. fastigheter eller värdepapper. Förvaltning:

Läs mer

Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad (rapport 2014:29) Remiss från Boverket Remisstid den 9 februari 2015

Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad (rapport 2014:29) Remiss från Boverket Remisstid den 9 februari 2015 PM 2015: RII (Dnr 001-1634/2014) Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad (rapport 2014:29) Remiss från Boverket Remisstid den 9 februari 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Erfarenheter från planering och byggande av den första villan i Sverige, passivhuscertifierad enligt internationell standard.

Erfarenheter från planering och byggande av den första villan i Sverige, passivhuscertifierad enligt internationell standard. Erfarenheter från planering och byggande av den första villan i Sverige, passivhuscertifierad enligt internationell standard. Bakgrund Varför internationella passivhusdefinitionen? Framtagen av Passivhusinstitutet,

Läs mer

Bästa inneklimat. till lägsta energikostnad. Gunnel Forslund Jan Forslund

Bästa inneklimat. till lägsta energikostnad. Gunnel Forslund Jan Forslund Bästa inneklimat till lägsta energikostnad Gunnel Forslund Jan Forslund Förlag och distribution AB Svensk Byggtjänst 113 87 Stockholm Telefon 08-457 10 00 www.byggtjanst.se 2016 AB Svensk Byggtjänst och

Läs mer

Munters idry System. Ett energieffektivt och komplett klimatsystem. Air Treatment

Munters idry System. Ett energieffektivt och komplett klimatsystem. Air Treatment Munters idry System Ett energieffektivt och komplett klimatsystem Air Treatment Ett mycket flexibelt och kompakt klimatsystem Bygger på standardmoduler Munters idry är ett moduluppbyggt färdigt avfuktningssystem

Läs mer

Energitjänster - EPC Torsdag 15 april

Energitjänster - EPC Torsdag 15 april Energitjänster - EPC Torsdag 15 april Magnus Kristiansson Sveriges Kommuner och Landsting 1 Disposition Vad är EPC? EPC - en balansakt EPC - ger gott resultat Energideklarationer 2 Energy performance contracting

Läs mer

Värmesmart - Ett verktyg för dig med fjärrvärme. Hjälper dig att minska kostnader och utsläpp

Värmesmart - Ett verktyg för dig med fjärrvärme. Hjälper dig att minska kostnader och utsläpp Värmesmart - Ett verktyg för dig med fjärrvärme Hjälper dig att minska kostnader och utsläpp Värmesmart Värmesmart optimerar fastighetens uppvärmning och sparar energi! Mätning och analys av fler parametrar

Läs mer

ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER

ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER Författare: Anna-Lena Lane Projektnummer: BF01 År: 2012 Onlinemätningar i butiker Rapport förstudie Anna-Lena Lane SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Projektnummer: BF01

Läs mer

EL-Online. Telemetri / Individuell mätning

EL-Online. Telemetri / Individuell mätning EL-Online Telemetri / Individuell mätning Vad är Telemetri? Telemetri (Tele + metri) betyder fjärrmätning. Telemetri är överföring av mätdata från ett eller flera mätobjekt (t.ex. givare) till en central

Läs mer

Vilka krav ska vi ställa på tekniken? Systemsyn och teknik för energieffektivisering. Lennart Jagemar Docent CIT Energy Management AB Göteborg

Vilka krav ska vi ställa på tekniken? Systemsyn och teknik för energieffektivisering. Lennart Jagemar Docent CIT Energy Management AB Göteborg Vilka krav ska vi ställa på tekniken? Systemsyn och teknik för energieffektivisering i lokalbyggnader Lennart Jagemar Docent CIT Göteborg Innehåll BELOK Byggnaden som energisystem Energieffektiviseringspaket

Läs mer

Energiförbrukning Tryckluftsproduktion. Spara energi i din tryckluftsanläggning. Livscykelkostnad för tryckluftsanläggningen. Genomsnittliga förluster

Energiförbrukning Tryckluftsproduktion. Spara energi i din tryckluftsanläggning. Livscykelkostnad för tryckluftsanläggningen. Genomsnittliga förluster Spara energi i din tryckluftsanläggning Energiförbrukning Tryckluftsproduktion Svensk industri använder 3% = 1,7 TWh av den totala elenergin till tryckluftsproduktion. 8% = 0,6 TWh av verkstadsindustrins

Läs mer

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5)

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5) Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Altona, Malmö Stena Fastighter Energy Concept in Sweden Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1967 Area: 9 500 m 2 A temp Verksamhet: Kontorsbyggnad,

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Tre dimensioner av hållbarhet Ekonomisk hållbarhet/lönsamhet/ekonomisk tillväxt BRF har inga vinstkrav Bästa investeringen för

Läs mer

Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Chalmers Teknikpark Chalmersfastigheter AB Bengt Dahlgren AB

Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Chalmers Teknikpark Chalmersfastigheter AB Bengt Dahlgren AB Kortrapport Totalmetodiken Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: BELOK web Maj 2015 Chalmers Teknikpark Chalmersfastigheter AB Bengt Dahlgren AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder

Läs mer

HÅLLBAR INNEMILJÖ FÖR FRITID I STADEN (HIFS) - SIMHALLAR

HÅLLBAR INNEMILJÖ FÖR FRITID I STADEN (HIFS) - SIMHALLAR HÅLLBAR INNEMILJÖ FÖR FRITID I STADEN (HIFS) - SIMHALLAR 2015-2018 För ett hållbart och konkurrenskraftigt Sverige Research Institutes of Sweden HÅLLBAR SAMHÄLLSBYGGNAD CBI BETONGINSTITUTET Situationen

Läs mer

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG Protection Service for Business DET ÄR EN MOBIL VÄRLD Wifi Fotgängare Idag använder vi fler enheter med fler anslutningar än någonsin tidigare. Att då kunna välja var

Läs mer

Teknik idag. Diplomat Optimum G2. Intelligens Optimering av flöden. Värmebärare: ΔT 8K

Teknik idag. Diplomat Optimum G2. Intelligens Optimering av flöden. Värmebärare: ΔT 8K Teknik idag Diplomat Optimum G2 Intelligens Optimering av flöden Brine: ΔT 3K Värmebärare: ΔT 8K 1 Diplomat Optimum G2 Bättre prestanda 10 % högre årsverkningsgrad g Varmvatten produceras samtidigt som

Läs mer

Varför luften inte ska ta vägen genom väggen

Varför luften inte ska ta vägen genom väggen Varför luften inte ska ta vägen genom väggen Arne Elmroth Professor em. Byggnadsfysik, LTH Lunds Universitet Några Begrepp Lufttäthet- Förhindrar luft att tränga igenom byggnadsskalet Vindtäthet- Förhindrar

Läs mer

Gemensamma arbeten Energi-minimering på byggarbetsplatsen

Gemensamma arbeten Energi-minimering på byggarbetsplatsen 97 AFJ Gemensamma arbeten Energi-minimering på byggarbetsplatsen Energieffektiv Byggarbets- plats Förutsättningar Förarbete Egenkontroll Genomförande Denna arbetsinstruktion är utformad för att användas

Läs mer

Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag

Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag Ekonomiskt stöd för energikartläggning till företag Hållbar utveckling Väst Västra Götalands regionala energikontor Joakim Achim Friedrich 031 3891483 joakim.friedrich@hallbarutvecklingvast.se Vad är en

Läs mer

URURU SARARA. Total. komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET

URURU SARARA. Total. komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET URURU SARARA Total komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET Rätt klimat för dig Vill du slippa tänka på klimatet på din arbetsplats? Bara känna att du alltid har ett skönt klimat på kontoret,

Läs mer

ENERGIDEKLARATION RIKARD SILVERFUR APRIL 2018

ENERGIDEKLARATION RIKARD SILVERFUR APRIL 2018 ENERGIDEKLARATION RIKARD SILVERFUR APRIL 2018 ENERGIDEKLARATION Vad? Varför? Vem/Vilka byggnader? Var? När? Hur? VAD? Energideklarationen ger information om byggnadens energianvändning. Energideklarationen

Läs mer

Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet

Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet 1 Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet WSP Environmental 2 Miljonprogrammet Bakgrund - Fram

Läs mer

30 år av erfarenhet och branschexperts

30 år av erfarenhet och branschexperts 30 år av erfarenhet och branschexperts Integrerad Säkerhet Integrerad Säkerhet Varför överordnat system Användarvänlighet Kvalitet Trygghet Kostnadseffektivitet Varför ett överordnat system? Med stora

Läs mer

STYRSYSTEM. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer.

STYRSYSTEM. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. styrsystem CORROVENTA STYRSYSTEM Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. 80 www.corroventa.se styrsystem www.corroventa.se

Läs mer

Energimätning som det borde vara

Energimätning som det borde vara Energimätning som det borde vara Frukostseminarium 2014-03-19 Varför vill vi ha tillgång till mätdata? Alternativ Korrekt faktura och månadsvis debitering Möjlighet att belasta rätt brukare med sin kostnad

Läs mer

Smart Heat Building. Hur funkar det? En teknisk översikt. Noda Intelligent Systems Noda Smart Heat Building

Smart Heat Building. Hur funkar det? En teknisk översikt. Noda Intelligent Systems Noda Smart Heat Building Smart Heat Building Hur funkar det? En teknisk översikt 1 Vad är Noda Intelligent Systems? Noda Intelligent Systems grundades 2005 och utvecklar intelligenta system för energieffektivisering och systemövergripande

Läs mer

Field Services. Industriautomation. Service och modernisering

Field Services. Industriautomation. Service och modernisering Field Services Industriautomation Service och modernisering Vi är experter på service och moderniseringar av maskinnära utrustning som frekvens omformare, mjukstartare, PLC och Scada. Modernisering En

Läs mer

FRAMTIDENS STYR- OCH ÖVERVAKNING

FRAMTIDENS STYR- OCH ÖVERVAKNING FRAMTIDENS STYR- OCH ÖVERVAKNING Samuel Reinwalds, Bengt Dahlgren AB samuel.reinwalds@bengtdahlgren.se Beställargruppen lokaler belok.se 1 Kravspecifikation Mätning Belok-Objektstandard Tekniktävling 2

Läs mer

Övervakning av butiker, möjligheter och fallgropar. Peter Eriksson. www.danfoss.com

Övervakning av butiker, möjligheter och fallgropar. Peter Eriksson. www.danfoss.com Övervakning av butiker, möjligheter och fallgropar Peter Eriksson www.danfoss.com Agenda Olika systemlösningar Optimal styrning av livsmedelsbutiker Energioptimal styrning Möjligheter och fallgropar Styrning

Läs mer

ISAC. Tel. 08/ 544 404 00 styrlogic@styrlogic.se

ISAC. Tel. 08/ 544 404 00 styrlogic@styrlogic.se 1 2 ISAC är en väl beprövad produkt som har utvecklats av Styrlogic AB. ISAC grundar sig på många års erfarenhet under ett flertal installationer. Den första ISAC-applikationen levererades 1990. ISAC betyder

Läs mer

Vill du också sänka energikostnaderna för din kyrka?

Vill du också sänka energikostnaderna för din kyrka? Vill du också sänka energikostnaderna för din kyrka? Norra Gotlands Pastorat har blivit en Smart Kyrka, de sänker sina energikostnader med 30 procent med hjälp av Vattenfalls Energikontrollen och smarta

Läs mer

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9)

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9) 1(9) Sidantal 9 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 5.doc Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(9) Innehållsförteckning Allmänt......3

Läs mer

Fastighetsautomation. Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi

Fastighetsautomation. Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi Fastighetsautomation Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi optimera inneklimatet och minimera energianvändningen med ett öppet, integrerat system Automatisera dina fastigheter Det finns

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer