Nämndsbudget Tekniska nämnden - Fastighetskontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nämndsbudget 2015. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret"

Transkript

1 Nämndsbudget 2015 Tekniska nämnden - Fastighetskontoret

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Nämndens ansvar Mål Målområde 1-En ung, global och modern stad Målområde 2-En stad för arbete och näringsliv Målområde 3-En stad för barn och unga Målområde 4-En öppen stad Målområde 5-En stad för alla Målområde 6-En trygg och tillgänglig stad Målområde 7-En kreativ stad Målområde 8-En ekologiskt hållbar stad Målområde 9-En stad med bra arbetsvillkor Planering av verksamheten Ekonomi Resultaträkning Investeringsram Investeringsram Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

3 1 Sammanfattning Målprocessen, fastighetskontoret - tekniska nämnden Fastighetskontoret har under 2014 följt det kommungemensamma arbetet med att ta fram ett nytt styr- och ledningssystem i Malmö stad. En arbetsgrupp förberedde under hösten 2014 förvaltningens preliminära åtaganden och mått i avvaktan på de nya kommunfullmäktige- och nämndsmålen. Dessa bearbetades även genom mindre workshops på avdelningar och enheter. Fastighetskontoret har tillsammans med gatukontoret fr.o.m. årsskiftet förberett förslag till nämndsmål och indikatorer och i detta strävat efter att målen ska vara gemensamma för båda förvaltningarna så långt det är möjligt. Tekniska nämndens presidium har under en halvdag tagit fram sina förslag till nämndsmål som sedan behandlades på tekniska nämndens budgetkonferens den 4 mars Fastighetskontoret har därefter anpassat åtaganden och mått i förhållande till de politiska målen. Samverkan mellan de tekniska nämnderna är planerad 2015 De nya nämnderna har haft kort tid på sig för målprocessen. Någon avstämning av nämndsmålen mellan förvaltningar och nämnder som är involverade i stadens utbyggnad har inte varit möjlig inför respektive nämnds beslut i mars Förvaltningscheferna för de tekniska förvaltningarna har dock gjort nedanstående överenskommelse om den fortsatta målprocessen. Utbyggnadsstrategin för Malmö ska förankras och utgöra underlag för berörda nämnders gemensamma prioriteringar. För att strategin ska bli ekonomiskt hållbar ska den vara avstämd mot kommunens långsiktiga ekonomiska förutsättningar och prioriteringarna ska utgå från nämndernas ramar för investeringar och driftkonsekvenser Inför arbetet med nämndsbudgetarna 2016 ska nämnderna under 2015, i en gemensam workshop, diskutera och komma överens om gemensamma mål för stadens utbyggnad med dessa utgångspunkter. Fördelad budget utifrån Kommunfullmäktiges ramar Utgiftsramen för investeringar på 366,5 Mkr, har fördelats mellan exploatering 300 Mkr och övriga investeringar 66,5 Mkr. Inom exploateringen har fördelningen skett utifrån likviditetsbehoven för samtliga pågående exploateringsprojekt. Byggnationen av den nya ridanläggningen på Klagshamnsudden utgör 50 Mkr av de övriga investeringarna. Behoven av årliga ramanslag för mindre investeringar har därmed kunnat lösas, 16,5 Mkr, inom tilldelad investeringsram. Exploateringsvinsterna budgeteras till 150 mkr, en sänkning med 50 mkr i förhållande till Tekniska nämnden har inte finansieringsansvar om det skulle uppstå ett underskott. Resultatbudgeten är uppdaterad utifrån aktuellt markinnehav och gällande avtal. För sociala lägenheter har omsättningen ökat med 14 Mkr t f a 100 nya hyresavtal med MKB och bemanningen för lägenhetsförvaltningen har ökat med två tjänster. Anslaget för intern ränta har minskat med 8,9 Mkr beroende på att stadskontoret sänker internräntan från 4,75 % till 4,0 %. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

4 2 Nämndens ansvar TEKNISKA NÄMNDENS ANSVAR ENLIGT REGLEMENTET 1 Tekniska nämndens ansvar omfattar: fastigheter, exploatering, lokalförsörjning, gator och parker, trafik- och infrastrukturfrågor samt avfallsfrågor. Tekniska nämndens uppgifter för fastighetskontorets verksamhetsområde: 2 Nämnden har till uppgift: att ansvara för kommunens fastighetsfrågor i juridiskt avseende att utöva kommunens ägande av mark i den mån detta inte ankommer på annan att samordna och genomföra nyexploatering av bostads- och verksamhetsområden att svara för kommunens lokalförsörjning att vara kommunal huvudman enligt förordningen (2004:100) om avhjälpande av föroreningsskador och statsbidrag för sådant avhjälpande Att ansvara för kommunens fastighetsfrågor i juridiskt avseende innebär att tekniska nämnden skall företräda kommunen i alla frågor som rör avyttring och förvärv, såväl frivilliga förvärv som tvångsförvärv, av fast egendom och tomträtt upplåtelse av fastighet med tomträtt lagfart, inskrivning av tomträtt och andra inskrivningsåtgärder fastighetsbildningsåtgärder anläggnings- och ledningsrättsärenden andra liknande ärenden Att utöva kommunens ägande av mark, i den mån detta ej ankommer på annan, innebär att förvalta kommunens jordbruksmark, skogsmark, exploateringsmark, koloniområden samt övrig obebyggd kvartersmark mm Att samordna och genomföra nyexploatering innebär att förvärva, iordningställa och avyttra/upplåta byggklar kommunal mark för bostads- och verksamhetsbebyggelse att bevaka kommunens ekonomiska intressen i stadsutbyggnaden att beställa planer för kommunal mark och bedöma dessa ur ekonomisk synpunkt att övergripande samordna alla på kvartersmark ingående arbeten respektive gatu-, park- och ledningsarbeten i exploateringsprojekten att bära det samlade budgetansvaret för markexploatering och därmed det yttersta beställningsan- Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

5 svaret för erforderliga åtgärder. att ansvara för att exploatering på mark som inte tillhör kommunen sker på för kommunen gynnsamma villkor Att svara för kommunens lokalförsörjning innebär: att anskaffa och avveckla lokaler att medverka i olika verksamheters lokalbehovsplanering att utforma olika alternativ till lokallösning att förhandla om hyror samt ajourhålla kunskap om lokalbestånd och hyresnivåer enligt kommunfullmäktiges tidigare beslut (kf 3 mars 1985, 206 bihang 145), kf 31 maj 1990, 152 bihang 113 samt kf 17 och 18 december 1991, 306 bihang 210) att förvalta kommunens lokalbank (kf 28 januari 1993, 12 bihang 12) KOMMUNENS FASTIGHETSÄGANDE OCH MARKINNEHAV En viktig förutsättning för tekniska nämndens och fastighetskontorets uppdrag är kommunens fastighetsägande och markinnehav är Malmö kommun ägare av ca lagfarna juridiska fastigheter, varav ca 230 utanför kommungränsen. Ägandet omfattar hektar inom kommunen och drygt hektar i andra kommuner. Inom kommunen fördelas förvaltningsansvaret för marken mellan fastighetskontoret, gatukontoret (allmän platsmark) och stadsfastigheter (tomtmark till kommunala byggnader) Antalet markavtal, som fastighetskontoret förvaltar, uppgår till ca 6000 varav är tomträttsavtal, 2100 arrendeavtal samt ca 500 interna markupplåtelser till stadsfastigheter/servicenämnden. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

6 FASTIGHETSKONTORETS ORGANISATION 2015 Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

7 3 Mål Nedanstående avsnitt är hämtat ur Kommunfullmäktiges beslut om Budget 2015 med plan : Styrning och ledning Malmö stads budget är det övergripande och överordnade styrdokumentet för stadens nämnder och bolagsstyrelser. Inom de ekonomiska ramar som ges, lagstiftningen och nämndernas reglementen, anger här kommunfullmäktige kommunfullmäktigemål och uppdrag Dessa ska sedan omsättas i praktisk handling av nämnder och bolagsstyrelser. Övriga kommunala styrdokument som planer, program, policys och liknande är underordnade målen i budgeten. Kommunfullmäktigemålen strävar mot att skapa en gemensam riktning och förändring i hela den kommunala verksamheten. Utgångspunkten i ett effektivt arbete kring målen är ett gemensamt gränsöverskridande arbete som kännetecknas av öppenhet, samarbete, samverkan, dialog, kommunikation och tillit. Detta ska prägla nämnder och bolagsstyrelsers arbete med styrning och ledning med utgångspunkt i kommunfullmäktigemålen. Strävan är att kommunfullmäktiges mål ska gälla för innevarande mandatperiod. Samtidigt ska dessa mål uppnås så fort som möjligt. Inför varje nytt budgetår omprövar därför kommunfullmäktige kommunfullmäktigemålen. Målprocessen, fastighetskontoret - tekniska nämnden Fastighetskontoret har under 2014 följt det kommungemensamma arbetet med att ta fram ett nytt styr- och ledningssystem i Malmö stad. En arbetsgrupp förberedde under hösten 2014 förvaltningens preliminära åtaganden och mått i avvaktan på de nya kommunfullmäktige- och nämndsmålen. De preliminära åtagandena och måtten bearbetades även genom mindre workshops på avdelningar och enheter. Fastighetskontoret har tillsammans med gatukontoret fr.o.m. årsskiftet förberett förslag till nämndsmål och indikatorer och i detta strävat efter att målen ska vara gemensamma för båda förvaltningarna så långt det är möjligt. Tekniska nämndens presidium har därefter under en halvdag tagit fram sina förslag till nämndsmål som sedan har behandlats på tekniska nämndens budgetkonferens den 4 mars Fastighetskontoret har därefter, där det har behövts, anpassat sina åtaganden och mått i förhållande till målen. Fastighetskontoret deltar också i en ny samverkansgrupp med de övriga tekniska förvaltningarna, där samordning avseende mål och prioriteringar mellan nämnderna och förvaltningarna är en fokusfråga. Vidare kommer medarbetare från fastighetskontoret att delta i de kommungemensamma analysgrupperna 2 och 8. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

8 Samverkan mellan de tekniska nämnderna De nya nämnderna har haft kort tid på sig för målprocessen. Någon avstämning av nämndsmålen mellan förvaltningar och nämnder som är involverade i stadens utbyggnad har inte varit möjlig inför respektive nämnds beslut i mars Förvaltningscheferna för de tekniska förvaltningarna har dock gjort nedanstående överenskommelse om den fortsatta målprocessen. Utbyggnadsstrategin för Malmö ska förankras och utgöra underlag för berörda nämnders gemensamma prioriteringar. För att strategin ska bli ekonomiskt hållbar ska den vara avstämd mot kommunens långsiktiga ekonomiska förutsättningar och prioriteringarna ska utgå från nämndernas ramar för investeringar och driftkonsekvenser Inför arbetet med nämndsbudgetarna 2016 ska nämnderna under 2015, i en gemensam workshop, diskutera och komma överens om gemensamma mål för stadens utbyggnad med dessa utgångspunkter. 3.1 Målområde 1-En ung, global och modern stad Kommunfullmäktigemål-Malmöborna ska kunna känna sig stolta över sin unga, globala och moderna stad där frågor om jämlikhet, jämställdhet, antidiskriminering, miljö och delaktighet står högt på dagordningen. Nämndsmål Indikator Åtagande Mått TN ska genom förbättrad delaktighet med det unga Malmö utveckla tillåtande stadsmiljöer som gynnar social hållbarhet i enlighet med intentionerna i Malmökommissionens rapport Kvalitativ analys av de åtgärdsförslag i Malmökommissonens rapport som fastighetskontoret arbetar med under 2015 verka för att sociala avtalsvillkor förs in i nya markanvisningsavtal. Andel markanvisningsavtal som beslutas under 2015 med sociala avtalsvillkor Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

9 3.2 Målområde 2-En stad för arbete och näringsliv Kommunfullmäktigemål-Malmöborna ska ha tillgång till en växande arbetsmarknad och ges förutsättningar för självförsörjning. Nämndsmål Indikator Åtagande Mått TN ska bidra till en växande arbetsmarknad för Malmöborna genom hållbara transporter och byggklar mark som möjliggör ett varierat utbud av etableringsmöjligheter för näringslivet Antal arbetsplatser som möjliggjorts genom försäljning eller upplåtelse av mark Lager av planlagd mark i särskilda verksamhetsområden bidra med nätverksbyggande mellan företagare samt vägledning vid etableringar. Intressenter inom alla verksamhetsgrenar (kontor, handel. service, småindustri, lager, logistik och logistik kopplad till hamnverksamhet) som vill etablera sig i Malmö. tillhandahålla mark för olika typer av verksamheter Färdiga eller pågående detaljplaner med byggrätter för kontor om minst kvm BTA på kommunens mark i attraktiva (stationsnära) lägen, såsom Malmö C, Triangeln, Hyllie Framtagna samrådshandlingar för nya detaljplaner med tomtyta för småindustri och service omfattande minst 15 hektar. Framtagna samrådshandlingar för nya detaljplaner med tomtyta för ytkrävande verksamheter (ej Norra hamnen) omfattande minst 20 hektar. Lager av byggklar mark för ytkrävande verksamheter i Norra hamnen omfattande minst 20 hektar. upplåta eller sälja mark som möjliggör nya arbetsplatser Mark som möjliggör minst nya arbetsplatser har upplåtits eller sålts (mäts vid tillträdet) Markreservationer för verksamhetsetableringar för minst 10 hektar i Norra hamnen. Minst ett köpe- /tomträttsavtal för verksamhetsetableringar i Norra hamnen. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

10 3.3 Målområde 3-En stad för barn och unga Kommunfullmäktigemål-Malmös barn och unga ska få det stöd och den utbildning de behöver för att växa upp under trygga och jämlika förhållanden och utveckla sin fulla potential. Nämndsmål Indikator Åtagande Mått TN ska tillhandahålla en effektiv lokalförsörjningsprocess med särskilt fokus på barn och ungas behov NKI. Begränsas till hela eller delar av skolförvaltningarna fortsätta utveckla en lokalförsörjningsplan som är kopplad till investeringsbudgeten och utbyggnadsstrategin Kvalitativ analys av övriga nämnders aktiva deltagande tillhandahålla en kapacitetsutredning för för- och grundskoleverksamheterna Färdigställande av kapacitetsutredning tillhandahålla ett modernt och användarvänligt kontraktsregister Genomförd upphandling av nytt kontraktsregister Närmiljön kring Malmös skolor och förskolor ska vara trygg och säker Kvalitativ analys av arbetet med skyddsåtgärder för förorenad mark vid förskolor/skolor ta fram förslag till lokala skyddsåtgärder för förorenad mark vid förskolor/skolor Framtaget förslag till lokala skyddsåtgärder 3.4 Målområde 4-En öppen stad Kommunfullmäktigemål-Malmö ska vara en öppen, jämställd och inkluderande stad, fri från diskriminering, där alla ges lika rättigheter och möjligheter och där mångfalden är en tillgång. Utifrån kommunfullmäktiges målområde 4 en öppen stad har tekniska nämnden inte formulerat något nämndsmål. Tekniska nämnden bidrar indirekt till målet genom övriga nämndsmål. Tekniska nämnden får överväga om något av nämndens övriga mål kan relateras till kommunfullmäktigemål 4 och eventuellt omarbeta målformuleringarna inför Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

11 3.5 Målområde 5-En stad för alla Kommunfullmäktigemål-Malmöbor med behov av stöd och hjälp ska bemötas med respekt och ges förutsättningar för en meningsfull tillvaro med inflytande över sin vardag och i samhället Nämndsmål Indikator Åtagande Mått TN ska bidra till att minska hemlösheten genom anskaffning och förvaltning av sociala boenden Nyanskaffade hyresavtal avseende övergångslägenheter Nyanskaffade avtal avseende genomgångslägenheter arbeta för ett fördjupat samarbete mellan lägenhetsenheten och privata fastighetsägare avseende anskaffandet av övergångslägenheter arbeta för ett fördjupat samarbete mellan LiMa och privata fastighetsägare avseende anskaffandet av genomgångslägenheter verka för att med stadsområdena ta fram åtgärdsplan avseende stöd och tillsyn i övergångslägenheterna 150 nya övergångslägenheter, exklusive de lägenheter som anskaffas via markanvisningsavtal + 60 extra från MKB Verksamheternas lokalbehov ska vara levererade enligt lokalförsörjningsplan Kvalitativ analys av arbetet avseende åtgärdsplan 3.6 Målområde 6-En trygg och tillgänglig stad Kommunfullmäktigemål-I Malmö ska alla känna sig trygga och vara säkra såväl i hemmet som i stadens offentliga rum. Tekniska nämnden antar nämndsmål som är kopplat till detta kommunfullmäktigemål genom nämndsbudget 2015 (Tekniska nämnden - Gatukontoret). Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

12 3.7 Målområde 7-En kreativ stad Kommunfullmäktigemål-I Malmö ska alla kunna utvecklas och stärkas med hjälp av en meningsfull fritid och kultur. Nämndsmål Indikator Åtagande Mått TN ska erbjuda Malmöborna ett varierat utbud av mötesplatser för fritid, rekreation och evenemang Andel besökare per utvalda besöksmål uppdelat per kön utveckla koloni- och odlingsverksamhet för att möta Malmöbons önskemål och behov Kvalitativ analys av förändring av lotter inom befintliga odlingsområden Katrinetorp ska utvecklas som mötesplats och erbjuda Malmöborna ett väl förvaltat kulturarv Kvalitativ analys av Katrinetorps utveckling som mötesplats för Malmöborna Torup ska utvecklas som rekreationsområde och mötesplats i enlighet med inriktningsbeslut. Kvalitativ analys av Torups utveckling i enlighet med inriktningsbeslut Besöksfrekvens och NKI för aktiviteter i Torups publika lokaler Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

13 3.8 Målområde 8-En ekologiskt hållbar stad Kommunfullmäktigemål-Malmö stad ska skapa en hållbar stadsstruktur för en växande befolkning och fortsätta utvecklas som en attraktiv och tillgänglig stad. Nämndsmål Indikator Åtagande Mått TN ska tillhandahålla mark för kommunal service och bostadsbyggande genom blandade upplåtelseformer och med särskilt fokus på hög exploateringsgrad och stationsnära lägen Andel hyresrätter av de bostäder som påbörjats på mark som kommunen tillhandahållit Kvalitativ analys av efterlevnad av lokalförsörjningsplanen Exploateringsgrad i under året antagna detaljplaner - kvantitativ/kvalitativ analys Antal påbörjade bostäder inom 1 km från station på kommunal mark Volymtal bostadsbyggande Exploateringsprojekt med mål om olika boendeoch upplåtelseformer ska drivas i områdena Herrgården, Holma- Kroksbäck, Lindängen och Segevång tillhandahålla byggklar mark med hög exploateringsgrad för bostäder i stationsnära lägen Minst 4 exploateringsprojekt i Herrgården, Holmakroksbäck, Lindängen och Segevång Minst 1500 nya bostäder är möjliga att påbörja under 2015 på mark som kommunen tillhandahållit Minst 900 nya bostäder påbörjats på mark som kommunen tillhandahållit Minst 50 % av de bostäder som påbörjats på mark som kommunen tillhandahållit är hyresrätter Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

14 3.8.2 Kommunfullmäktigemål-Malmö ska vara en hälsofrämjande och klimatsmart stad där det är enkelt att göra hållbara val. Nämndsmål Indikator Åtagande Mått TN ska främja det ekologiskt hållbara byggandet i staden Andel färdigställda projekt som uppnår en ambitionspoäng på 12 eller mer enligt Miljöbyggprogram Syd. Fördelning av miljöklasser (A, B och C) inom kärnområdet Energi enligt Miljöbyggprogram Syd för färdigställda projekt ll deltaga i arbetet med att utarbeta en ny strategi för att stimulera hållbart byggande Kvalitativ analys av det gemensamma arbetet med att ta fram förslag till ny strategi Uppdrag: Uppdrag-Tekniska nämnden ges i uppdrag att se över markanvisningspolicyn. Planeringskommentar Nuvarande markanvisningspolicy är från 2007 och fungerar enligt fastighetskontorets bedömning väl. Den är ett ändamålsenligt redskap i samband med stadens utveckling. De tre metoderna för markanvisning (markanvisningstävling, jämförelseförfarande, direktanvisning) fungerar bra. Att kunna tillämpa såväl tomträttsupplåtelse som försäljning är en viktig förutsättning för att kunna möjliggöra investeringar i Malmö i olika situationer och med olika typer av intressenter. Det är viktigt att Malmö är attraktivt för investeringar såväl i ett nationellt som internationellt perspektiv. För internationella investerare och företag är t ex tomträtt inget alternativ eftersom tomträtt är en svensk företeelse. Nuvarande policy har också klarat den granskning som ägt rum bra. Sedan policyn antogs 2007 har en del förändringar inträtt, t ex vad gäller ny lagstiftning, ny ÖP m m. Förslag till utgångspunkter för uppdatering under 2015: Nuvarande policy, som fungerar bra. Uppdatering m h t ändrade förutsättningar sedan 2007 Uppdateringar i enlighet med direktiv från de förtroendevalda Fastighetskontoret inväntar för närvarande direktiv från de förtroendevalda. Därefter tas förslag fram som först lämnas som ett informationsärende i TN och därefter till TN/KS/KF för beslut. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

15 3.9 Målområde 9-En stad med bra arbetsvillkor Kommunfullmäktigemål-Malmö stads medarbetare ska ha bra arbetsvillkor och ska med hög kompetens och kunskap möta Malmöborna. Nämndsmål Indikator Åtagande Mått vara en attraktiv och öppen arbetsplats med inspirerande ledar- och medarbetarskap för alla medarbetare. HME (Hållbart medarbetarengagemang). Uppföljning de år medarbetarenkäten genomförs. Årlig personalomsättning Årlig sjukfrånvaro och frisknärvaro Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) Årlig uppföljning av andelen medarbetare med utländsk bakgrund Andelen kvinnor och män som anser att de lär nytt och utvecklas i sitt dagliga arbete. Uppföljning de år då medarbetarenkäten genomförs. Medarbetarna ska ges möjlighet till kompetensutveckling utifrån verksamhetens behov vara en effektiv organisation Antal timmar i snitt för kompetensutvecklande åtgärder - uppdelat kvinnor och män Andel kvinnor och män som anser att arbetsplatsen har effektiva arbetsrutiner. Mäts de år medarbetarenkäten görs. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

16 4 Planering av verksamheten Markinnehav och markförvärv Malmö stad äger mark som ger rådighet över stadens utveckling när det gäller boende, arbetsplatser, offentlig service, fritidsverksamhet och de gröna livskvaliteterna. initiera förvärv och avyttring av mark med hänsyn till stadens långsiktiga utveckling. Ett arbete ska inledas under 2015 i syfte att ta fram en plan med strategier för stadens markinnehav. I planen ska också behovet av framtida anpassning av markinnehavet belysas. Arbetet, som förväntas kunna slutföras under 2016, ska bedrivas bl a mot bakgrund av ÖP2012 och den utbyggnadsstrategi som är under framtagande under Under 2015 och de närmast kommande åren bedöms fokusområdet för kommunens markförvärv vara att tillgodose behovet av mark för kommunal service. Den 1 januari 2015 skedde ändringar i plan- och bygglagen (SFS 2014:900). Huvudsyftet med lagändringarna är att göra plan- och bygglovsprocessen enklare och effektivare. Ändringarna gäller för detaljplaner som påbörjas den 1 januari 2015 och därefter. Ändringarna i PBL innebär bl.a. förändringar och förenklingar inom plan- och bygglovsprocessen. Kommunens utrymme för att ställa egna tekniska egenskapskrav regleras. Ett ännu enklare förfarande införs för att upphäva detaljplaner och att förlänga genomförandetiden. Bestämmelser införs i plan- och bygglagen om vad som får regleras i ett så kallat exploateringsavtal och vissa förfaranderegler införs i syfte att öka transparensen kring genomförandet av detaljplaner. De så kallade exploatörsbestämmelserna tas bort. Detta medför att kommunens kostnader vid inlösen av mark för allmän plats och allmänna byggnader ökar eftersom möjligheterna att ta mark i anspråk utan ersättning tas bort. Exploatören ska emellertid svara för kostnaderna för anläggandet av allmän plats, varför det kan finnas möjligheter att använda ett kvittningsförfarande vad gäller kommunens kostnader för att lösa mark för allmän plats och exploatörens kostnader för anläggandet av allmän plats. Den 1 januari 2015 införs dessutom en helt ny lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar (SFS 2014:899). Lagen innebär att en kommun ska anta riktlinjer för så kallade markanvisningar om kommunen genomför sådana. Den 2 januari 2015 sker ändringar i miljöbalken och plan- och bygglagen (SFS 2014:902 och SFS 2014:901). Ändringarna beror på att det finns behov av ett mer samordnat regelverk när det gäller buller och en mer samordnad tillämpning av plan- och bygglagen och miljöbalken. Avsikten är att tillämpningen ska bli mer tydlig och förutsägbar samt att skapa förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande i bullerutsatta områden utan att riskera påverkan på människors hälsa. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

17 Exploatering Under 2015 pågår arbete med en utbyggnadsstrategi för genomförande av ÖP2012. Arbetet är strategiskt för de kommande årens planering av exploateringsverksamheten. Under 2015 kommer planlagd och byggklar mark att finnas som möjliggör mer än 1500 nya bostäder på mark som kommunen tillhandahåller. Fastighetskontoret gör bedömningen att m h t marknadsförutsättningar etc totalt ca 900 nya bostäder kommer att påbörjas under 2015 på mark som kommunen tillhandahåller. Särskilt kan nämnas följande projekt: Utbyggnaden av Hyllie Allé fortsätter, lgh (MKB, Peab, Midroc, Riksbyggen, JM, Lustgården). De första bostäderna börjar byggas inom kv Spårvägen i Norra Sorgenfri, 60 st lgh (MKB och Bygg Vesta). I kv Vårsången i Lindängen påbörjar Trianon utbyggnaden av 140 lgh förenat med sociala åtaganden. I övrigt förväntas nya bostäder bl a påbörjas i Västra hamnen (MKB), i kv Sofia (MKB), på Fäladsmarken (MKB), på Dragörkajen (Stena), inom Gyllins Trädgård (Skanska m fl), i kv Murteglet/Lerteglet i Oxie (Kristineberg Fastigheter) samt öster om Strandhem (småhus). Vad gäller bostadsförsörjningen på längre sikt kan särskilt nämnas följande aktiviteter under 2015: Arbete pågår med fördjupade översiktsplaner för Nyhamnen resp Kirseberg/Östervärn. Ett planprogram för Sege Park som syftar till 800 bostäder är under framtagande och är under våren 2015 föremål för samråd. Sociala investeringar kommer framgent att vara ett tydligt fokusområde i fastighetskontorets exploateringsverksamhet. Under 2015 har ett utvecklingsarbete inletts vad gäller att införa sociala åtaganden för byggherrarna i samband med t ex avtal om markanvisningar. Fastighetskontoret har en viktig uppgift att genom tecknande av exploateringsavtal möjliggöra exploatering av privat mark i enlighet med detaljplaner som tas fram. Exploateringsavtal eller ramavtal som bedöms vara aktuella att teckna under 2015 omfattar totalt ca 4500 nya bostäder vad gäller t ex Varvsstaden (Peab/Balder), Nordvästra Cementen i Limhamn (Skanska), Sydvästra Cementen i Limhamn (NCC), Limhamns gamla skjutbana (JM/Peab), Bryggeriet (AH Jackson), Draken (Midroc) och Tygelsjö (Midroc/Lantmännen). Fastighetskontoret har som mål att varje år upplåta eller sälja mark som möjliggör minst 1000 nya arbetsplatser. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

18 Efterfrågan på mark för kontor bedöms vara fortsatt stark, och inte minst Hyllieområdet bedöms som mycket attraktivt för kontorsetableringar. tillhandahålla mark avsedd för kontor i attraktiva lägen och vad gäller 2015 kan följande nämnas: Under 2015 färdigställs Ikeas kontor i Vintrie Park med plats för 1000 medarbetare. Anläggningen förväntas dessutom generera ca 200 besök per dag. En ny markanvisning för kvm BTA kontor har beviljats av TN i januari 2015, samtidigt har tidigare markanvisning för hotell förlängts t o m Under 2015 färdigställs två hotellanläggningar i Hyllie med totalt ca 600 hotellrum (Annehem och Parkfast). I Hyllie färdigställs totalt ca kvm BTA kontor (Skanska, Midroc och Otto Magnusson). Inom Malmö Live färdigställ ca 450 hotellrum, anläggningen för konsert och kongress, samt ca kvm BTA kontor (Skanska) Under 2015 bedöms nya kontorsytor om ca kvm BTA kunna påbörjas på mark som kommunen tillhandahåller, t ex i Hyllie och på Universitetsholmen. Totalt motsvarar detta ca nya arbetsplatser. Fastighetskontorets mål är att ha ett lager av planlagd mark för småindustri, handel och service omfattande minst ca 20 hektar och därutöver ett lager av planlagd mark om minst 12 hektar för ytkrävande verksamheter. Lagret av planlagd mark har de senaste åren varit mycket begränsat och omfattar i nuläget endast tomter i Valdemarsro och Lockarp. Under 2015 är det därför angeläget att detaljplanearbeten för nya verksamhetsområden i Fortuna Hemgården, Elisedal och Lockarp påbörjas. Under 2015 pågår också ett utvecklingsarbete tillsammans med Stadsbyggnadskontoret som syftar till att utveckla ett program för framtidens verksamhetsområden. Utvecklingen av Norra hamnen / Malmö Industrial Park ( fortsätter i syfte att skapa etableringsmöjligheter för hamnrelaterade verksamheter, logistik- och lagerverksamheter, tillverkningsindustri och vindkraft. Totalt ska 80 hektar kvartersmark iordningställas samt allmän plats i form av gator och ett naturmarksområde till en total investeringsutgift om 260 Mkr. Fastighetskontorets mål är att kontinuerligt ha ett lager av planlagd tomtmark i Norra hamnen omfattande minst 20 hektar. I mars 2015 behandlar KF ett förslag till detaljplan för den första utbyggnadsetappen. Utbyggnad av allmän plats och kvartersmark inom denna kommer att pågå under året. Under 2015 sker fortsatta marknadsaktiviteter i syfte att under året kunna teckna ytterligare markreservationer för företagsetableringar inom området. Under 2015 pågår även utredningar och planarbete som syftar till att förbättra tillgängligheten till Norra hamnen för väg- och järnvägstransporter. Arbetet sker inom ramen för det europeiska transportnätverket TEN-T (TransEuropeiskaTransportnät) och delfinansieras av EU. Lokalförsörjning Lokalförsörjningen kommer att ha fokus på de förbättringsområden som Stadsrevisionen påtalat i sina revisionsrapporter (två olika rapporter, 2014) som berör dels lägenhetsenhetens uppdrag dels LiMas uppdrag. Fortsatt utveckling och effektivisering av lokalförsörjningsprocessen kommer pågå under 2015, där utvecklingen av den kommunövergripande lokalförsörjningsplanen och slutförandet av kapacitetsutredningen blir huvudaktiviteter. Analyser av hyresfordringarna för de sociala lägenheterna kommer fortsatt stå i fokus. Då Malmö Stad slutit avtal med Svea Finans för kommunens inkassotjänster, kan rutinerna för efterbevakning av hyresfordringarna förstärkas. Både LiMa och lägenhetsenheten kommer att fortsätta det interna organsiationsförändringsarbetet under Bland annat kommer lägenhetsenheten att flytta till nya lokaler, anpassade utifrån utökat personalbehov, arbetsmiljö- och säkerhetsaspekter. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

19 Två fokusområden är utpekade av kommunstyrelsen i kommunens budget 2015 och nedan redovisas i korthet hur dessa påverkar lokalförsörjningsavdelningen Förskolor och skolor Inför 2015 anges i förskolenämndens lokalförsörjningsplan en förskoleutbyggnad uppgående till drygt 320 nya platser (netto), vilket motsvarar platsbehovet kopplat till ökningen i befolkningsprognosen för åldersgruppen. Det ska dock framhållas att det finns geografiska obalanser i utbyggnaden. Grundskolenämnden gör i sin lokalförsörjningsplan för 2015 bedömningen att utbyggnadsbehovet uppgår till cirka grundskoleplatser, vilket motsvarar platsbehovet kopplat till ökningen i befolkningsprognosen för åldersgruppen. Således ett fortsatt stort fokus på anskaffning av lokaler till för- och grundskola i både ett kortare och ett längre perspektiv. Sociala boenden Ingen leverans av nyproducerade äldreboenden är planerad för 2015, däremot finns beställningar för kommande år. LSS-boenden har en utbyggnadstakt på cirka tre boenden/år och det gäller även för (Det finns 890 LSS-lägenheter inom kommunen, 2014.) Det finns fortsatt stort behov och efterfrågan på nya gruppboenden och lägenheter för sociala ändamål. Lägenhetsenheten har fått två nya tjänster i budget 2015, för att bland annat möjliggöra förvaltningen av ytterligare 100 hyresavtal med MKB. Lägenheterna är primärt avsedda för hemlösa barnfamiljer (Det är dock socialtjänsten som prioriterar och fördelar hyresavtalen). Lägenhetsenhetens möjligheter att anskaffa övergångslägenheter är starkt beroende av att tillsynsverksamheten och stödet till de boende fungerar och utvecklas. Under 2015 förväntas utredningen om en kommungemensam tillsyn att presenteras av stadskontoret. Samverkan och utvecklingsarbete mellan stadsområdena och lägenhetsenheten ska intensifieras för att förbättra kommunens ansvar gentemot fastighetsägarna för att boendena ska fungera väl. Enhetschefen för lägenhetsenheten träffar regelbundet stadsområdenas bochefer och initiativ har tagits till ett utvecklingsarbete som kommer att fortgå De fem stadsområdena samt sociala resursförvaltningen har bjudits in till så kallade saldomöten. Syftet är att öka fokus och kunskap om hyresfordringar, vilket förhoppningsvis ska leda till att dessa minskar och att antalet övertag av hyresavtalen ökar. Den största anledningen till att hyresgästerna inte får ta Mark för fritid och rekreation Fastighetskontorets arrende- och lantbruksenheter förvaltar en stor del av kommunens så kallade markreserv. Denna består av lantegendomar, skogar och annan mark som inte är allmän plats mark, exploateringsmark eller upplåten med tomträtt. I förvaltningsansvaret ingår bland annat koloniområden, odlingslotter, parkeringsområden, upplagsområden, jordbruksfastigheter med byggnader samt natur- och kulturområdena Torup och Katrinetorp. Lantbruksenheten har sedan ett antal år i uppdrag, av fritidsförvaltningen, att genomföra om- och tillbyggnad av kommunens ridanläggningar i Hyllie och Fosie. Därutöver ska två nya ridanläggningar byggas, en på Klagshamnsudden och en i Husie. Byggnationen på Klagshamnsudden har startat och anläggningen omfattande ridhus och stallar beräknas klar i slutet av året. Vidare har detaljplan och bygglov beslutats för ytterligare en stallbyggnad inom Skogholms gård i Fosie, Örestads Ryttarsällskap. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

20 Vid utgången av 2015 är det endast den nya anläggningen i Husie som återstår att förverkliga och som därför ingår i investeringsbudgeten Andra aktuella frågor som är under utredning är bland annat förutsättningarna för, och prissättning av, mark för kolonier och fritidsodling. Mindre koloniområden är ofta placerade på mark som blev över när man byggt ut staden bakåt i tiden. I nuläget, då Malmös befolkning har ökat med invånare de senaste åren, omprövas markanvändningen t f a nya behov. Stadsodlingar i mindre skala har uppstått på allmän platsmark under senare år och ska kanske kunna finnas även på kvartersmark i föreningsregi. Just nu genomför arrendeenheten en analys av hur olika kommuner prissätter mark för bl.a. fritidsodling och vilket skötselansvar kommunen har. Ett nytt inriktningsbeslut för Torup togs av tekniska nämnden hösten Fastighetskontoret fick då också i uppdrag att ta fram förslag till utvecklingsområden och utvecklingsprojekt utifrån denna inriktning. Dessa kommer bl.a. att omfatta fortsatt restaurering av slottet samt anslutning av Torups slott och by till kommunalt VA. Diskussioner pågår med Svedala kommun om förutsättningarna för detta. Områdesprogram 2015 är det sista året i den femåriga satsningen på områdesprogrammen. Fastighetskontoret kommer att fortsätta sitt engagemang i områdesprogrammen. Även under 2015 kommer kontoret ha två kontaktpersoner per områdesprogram. Internt sker samordning och utbyte av erfarenheter inom kontorets områdesprogramgrupp. Under 2015 planeras olika aktiviteter för att sprida erfarenheterna bredare. Några exempel på fastighetskontorets engagemang i områdesprogrammen är förtätningsprojekt i Herrgården och Lindängen, arbetet med utvecklingen av Sege Park samt projekt Holmastan. Samarbete med övriga tekniska nämnder och förvaltningar Utbyggnadsstrategin för Malmö ska förankras och utgöra underlag för berörda nämnders gemensamma prioriteringar. För att strategin ska bli ekonomiskt hållbar ska den vara avstämd mot kommunens långsiktiga ekonomiska förutsättningar och prioriteringarna ska utgå från nämndernas ramar för investeringar och driftkonsekvenser Inför arbetet med nämndsbudgetarna 2016 ska nämnderna under 2015, i en gemensam workshop, diskutera och komma överens om gemensamma mål för stadens utbyggnad med dessa utgångspunkter. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

21 5 Ekonomi Tekniska nämndens budgetskrivelse med budgetförslag för 2015 beslutades i mars I juni 2014 beslutade tekniska nämnden om justering av fastighetskontorets budgetskrivelse för 2015 med reviderade investeringsplaner , kompletterad med beräkning av driftkonsekvenser för investeringar Efter kommunstyrelsens beredning fastställde kommunfullmäktige i november 2014 Malmö stads budget för Kommunfullmäktiges beslut innebär vissa förändringar i förhållande till nämndens förslag. 5.1 Resultaträkning Förutsättningar i fastighetskontorets budget Fastighetskontoret har gjort en genomgång av verksamheternas intäkter och kostnader för budgetåret 2015 utifrån gällande avtal och markinnehav. Budgeten är avstämd mot den ram som beslutats av Kommunfullmäktige. Tkr Utfall 2014 Budget 2015 Försäljning exploatering Reavinst (anläggningstillgångar) Tomträttsavgälder Interna markupplåtelser Arrenden Hyror från fastighetsinnehavet Uthyrning sociala lägenheter Övriga intäkter Totala intäkter Personalkostnader Övriga personalkostnader Totala personalkostnader Anskaffningsvärde för såld exploateringsmark Hyror sociala lägenheter Övriga kostnader Nämnd Avskrivningar Totala övriga kostnader Verksamhetens netto Kommunbidrag Finansiella intäkter 124 Finansiella kostnader Resultat Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

22 Kommunbidrag för fastighetskontorets verksamhet 2015 är fastställt till Tkr, varav Tkr i exploateringsvinster. Nedan redovisas de förändringar av kommunbidraget som skett sedan budgetförslaget behandlades av Tekniska nämnden i juni Kommunbidrag förändringar 2014 till 2015 i Mkr Belopp i Mkr Kommunbidrag ,1 Pris- och lönekompensation (2,8%) (nettointäktsökning) -3,6 Exploateringsvinster 50,0 Avrop nettodriftkonsekvenser STK ,5 Kapitalkostnader justering mot annuitet i hyran 0,8 Två nya tjänster lägenhetsenheten 1,2 Justering av intern räntan från 4,75% till 4,00% -8,9 Kommunbidrag ,1 Tomträtter och interna markupplåtelser Tomträtter och interna markupplåtelser är budgeterade enligt beslutade avtal per sista oktober 2014 respektive sista december Tillkommande avtal eller avtal som frångår som en följd av pågående exploatering kommer att beaktas och följas upp under budgetåret och regleras genom avrop från KS reserverat anslag för driftkonsekvenser av investeringar. Ridanläggning Klagshamnsudden Driftkonsekvenser för den nya ridanläggningen på Klagshamnsudden ingick i nämndens budgetförslag och har därför tagits med i internbudgeten, trots att den är försenad ett år. Uthyrning sociala lägenheter De överenskommna 100 nya avtalen från MKB ökar omsättningenför både kostnaderna och intäkterna med +14 Mkr. Bemanning och personalkostnader 91 tjänster har budgeterats för fastighetskontorets verksamhet. Personalomkostnadspåslaget är 38,46 % och oförändrat jämfört med Kostnaderna för en utökad bemanning inom exploateringsavdelning täcks av debiterar tid på exploateringsprojekten. Övriga kostnader Kostnaderna för fastighetsskatt ökar när exploateringsmarken blivit planlagd och målsättning är att dessa ska mötas av avgifter för markanvisningar. Omsättningen har budgeterats upp 2 Mkr. Tvisterna vid förhandlingar rörande avgäldsregleringar (tomträtter) har ökat och medför ökade kostnader när förvaltningen anlitar juridiska ombud. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

23 Kapitalkostnader Budgeterade kapitalkostnader baseras på fastighetsinnehavet per med tillägg för vid tidpunkten, kända investeringar som ska tas i bruk. Internräntan för 2015 är fastställd till 4,0 % och är en sänkning från 2014 års nivå som var 4,75 %. 5.2 Investeringsram Typ av investering Utfall 2014 Budget 2015 Förändring Teknisk nämnd fastighetskontoret Investeringsram Typ av investering Utfall 2014 Budget 2015 Förändring Årliga investeringar Övriga investeringar Tillkommande investeringar Exploateringsutgifter Totalt Investeringar Fastighetskontorets tillgängliga ram för årets investeringar uppgår till 66,5 Mkr Utrymmet har fördelats mellan pågående investeringar för ridanläggningar och behovet av årliga anslag för mindre investeringar i fastighetsbeståndet. Årliga mindre investeringar 16,5 Mkr Ett årligt anslag för mindre investeringar är nödvändigt för att tekniska nämnden/ fastighetskontoret så snabbt och effektivt som möjligt ska kunna agera som fastighetsägare och förvaltare av markreserven när det t.ex. uppstår behov av inlösen av mark (som ej kräver objektsgodkännande) eller mindre åtgärder i fastighetsbeståndet. Övriga investeringar, ridanläggningar 50 Mkr Fastighetskontoret har fått i uppdrag av fritidsnämnden att uppföra nya ridanläggningar i Husie och på Klagshamnsudden. Båda ligger dock efter tidplanen p.g.a längre processer för detaljplaner och bygglov. Klagshamnsudden budgeterades 2014 och Husie var planerad till Förskjutningen innebär att Klagshamnsudden genomföre 2015 och Huise är planerad Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

24 Tillkommande investeringar I nuläget finns inga nya anslag beviljade för tillkommande investeringar I utfall 2014 redovisas markförvärv som skett i särskild ordning, bl.a. förvärvet av byggrätter från Heidleberg cement på 32 Mkr. Tkr Totalanslag Utfall 2014 Budget 2015 Förändring Årliga investeringar Nybyggnationer, ridanläggningar Tillkommande investeringar Totalt Exploatering Exploateringsutgifter Fastighetskontoret har av kommunfullmäktige för 2015 beviljats en årsram för exploateringsutgifter uppgående till 300 Mkr, samma belopp som äskades av tekniska nämnden i mars Budgeterad årsram för exploateringsutgifter är avsedd för anläggning av kvartersmark/tomtmark och allmän plats. Exploatering enligt planering i Mkr Ändamål Budget 2015 Bostadsområden 71 Västra Hamnen 12 Verksamhetsområden 79 Blandade områden kommunal service 31 Hyllie 63 Större utvecklingsområden 44 Summa exploatering 300 Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

25 Exploateringsinkomster Den exploaterade marken ger inkomster genom försäljningar, tomträttsupplåtelser eller interna markupplåtelser allt eftersom områden färdigställs. När detta sker i tiden är beroende på tidplan för genomförandet, beslut om detaljplaner, marknadens intresse samt resultatet av förhandlingar. Budgeten år 2015 för försäljning av exploateringsmark uppgår till 450 Mkr som i sin tur ska generera exploateringsvinster på 150 Mkr. Därutöver beräknas värderingsunderlaget för tomträttsavtal och interna markupplåtelser till 150 Mkr, för avtal som är möjliga Försäljning av exploateringsmark i Mkr Ändamål Budget 2015 Bostadsområden -100 Västra Hamnen -10 Verksamhetsområden -250 Blandade områden kommunal service -10 Hyllie -80 Totalt Exploaterings- och reavinster Exploateringsvinster Exploateringsvinster 2015 är budgeterade till 150 Mkr Reavinster Reavinster budgeteras ej Driftkonsekvenser av investeringar Kommunstyrelsen har för 2015 reserverat medel om 50 Mkr för Tekniska nämndens driftkonsekvenser till följd av investeringar i nya områden och anläggningar. Tekniska nämnden gör avrop löpande under året. Under 2014 gjordes avrop för investeringar tagna i drift tom med tkr och med en helårskonsekvens 2015 på tkr, ärende STK Tekniska nämnden - Fastighetskontoret, Nämndsbudget (25)

Tjänsteskrivelse. Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016

Tjänsteskrivelse. Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016 Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-16 Vår referens Maria Hultin Utvecklingssamordnare Maria.Hultin@malmo.se Tjänsteskrivelse Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016 SN-2015-1611

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-05 Vår referens Daniel Blennow Controller Daniel.Blennow@malmo.se Tjänsteskrivelse 2016 SOFN-2015-525 Sammanfattning Med utgångspunkt i kommunfullmäktiges

Läs mer

Servicenämndens underlag inför reviderad budget 2016 för Malmö stad

Servicenämndens underlag inför reviderad budget 2016 för Malmö stad Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-11 Vår referens Cecilia Antonsson Ekonomichef Cecilia.Antonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Servicenämndens underlag inför reviderad budget 2016 för Malmö

Läs mer

Borås Stads Riktlinjer för förvärv och försäljning av mark

Borås Stads Riktlinjer för förvärv och försäljning av mark Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för förvärv och försäljning av mark Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Malmö skapar möjligheter

Malmö skapar möjligheter Malmö skapar möjligheter Börje Klingberg Fastighetsdirektör, Malmö stad Fotograf Leif Johansson Fastighetskontorets verksamhetsidé Fastighetskontoret skall tillsammans med andra aktörer skapa en för alla

Läs mer

Markpolicy och markanvisningspolicy - för Stenungsunds kommun

Markpolicy och markanvisningspolicy - för Stenungsunds kommun Markpolicy och markanvisningspolicy - för Stenungsunds kommun 12-03-06 1 Markpolicy och markanvisningspolicy.... 3 1.1 Övergripande syfte... 3 1.1.1 Allmänt om kommunal markreserv... 3 2 Politiska inriktningsmål...

Läs mer

för markanvisningar och exploateringar

för markanvisningar och exploateringar Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-02-26 9 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun XXXX-XX-XX Sidan 1 Markanvisningar

Läs mer

Reviderad budget Tekniska nämnden - Fastighetskontoret

Reviderad budget Tekniska nämnden - Fastighetskontoret Reviderad budget 2016 Tekniska nämnden - Fastighetskontoret Innehållsförteckning 1 Mål... 3 1.1 Målområde 1 - En ung, global och modern stad... 3 1.2 Målområde 2 - En stad för arbete och näringsliv...

Läs mer

Mark- och boendeprogrammet

Mark- och boendeprogrammet Mark- och boendeprogrammet Hur bygger vi i Helsingborg? Staden vi vill bygga År 2035 ska Helsingborg vara en skapande, pulserande, global, gemensam och balanserad stad för både människor och företag. För

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2014-11-25 Sam 807/2014 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Inriktningsmål - Ett Malmö med bostäder för alla behov

Inriktningsmål - Ett Malmö med bostäder för alla behov Inriktningsmål - Ett Malmö med bostäder för alla behov Effektmål Alla malmöbor kan erbjudas en bostad som motsvarar deras behov och efterfrågan, genom god tillgång till ett varierat utbud av bostäder.

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal antagen av kommunfullmäktige 2017-04-19, 55 Gäller från 2017-05-01 Den långsiktiga utvecklingen av Svedala kommun

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2017-04-13 Sam 228/2017 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Intern kontrollplan 2014, FK deluppföljning 2

Intern kontrollplan 2014, FK deluppföljning 2 Intern kontrollplan 2014, FK deluppföljning 2 De övergripande granskningsområdena har identifierats i en riskanalys, framtagen av den utökade ledningsgruppen den 20 januari 2014. Områdena kommer troligen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING, FÖRSÄLJNING AV TOMTMARK OCH RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING, FÖRSÄLJNING AV TOMTMARK OCH RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL 2015-12-28 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING, FÖRSÄLJNING AV TOMTMARK OCH RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 Syftet... 3 2. Riktlinjer för markanvisning och försäljning

Läs mer

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Exploateringsavtal Riktlinjer i Leksands kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-09-21 113 0 Mål Riktlinjerna ska bidra till transparens och ökad tydlighet som medverkar till att en mångfald av aktörer/exploatörer

Läs mer

Delårsrapport januari-augusti Tekniska nämnden - Fastighetskontoret

Delårsrapport januari-augusti Tekniska nämnden - Fastighetskontoret Delårsrapport januari-augusti 2015 Tekniska nämnden - Fastighetskontoret Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål... 4 2.1 Målområde 1 - En ung, global och modern stad... 4 2.2 Målområde 2 - En

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar POLICY Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2017/87 101 Giltighetstid Från och med den

Läs mer

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Kst 2016/212 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal 2 (6) Vad är en markanvisning? Enligt 1 Lagen om riktlinjer för kommunala markanvisningar

Läs mer

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markexploatering och hur byggherrar och fastighetsägare som vill delta i markexploatering ska göra i

Läs mer

STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN

STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 15 december 2011, 171 1/7 Strategi för Gislaveds kommuns markförsörjning STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN Rätt mark på rätt plats MARKFÖRSÖRJNING MARKFÖRVÄRV

Läs mer

KS14.924. Gult = kommunens markinnehav. Markpolicy. för Lerums kommun. 2015-01-09 Mark- och projektenheten

KS14.924. Gult = kommunens markinnehav. Markpolicy. för Lerums kommun. 2015-01-09 Mark- och projektenheten KS14.924 Gult = kommunens markinnehav Markpolicy för Lerums kommun 2015-01-09 Mark- och projektenheten Innehåll 1 Bakgrund 4 2 Markreserv 4 3 Strategiska markförvärv 5 4 Exploatering 5 5 Markanvisning

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

Objektsgodkännande för utveckling i Torup 2019

Objektsgodkännande för utveckling i Torup 2019 FASTIGHETS- OCH GATUKONTORET Objektsgodkännande för utveckling i Torup 2019 Handläggare: Niklas Johansson Dnr: TN 2019 1100 TN-2019-1100 2019-03-06 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund/förutsättningar...

Läs mer

Kommunstyrelsens förslag till antagande av mark- och exploateringspolicy för Kävlinge kommun Ärende 23 KS 2017/234

Kommunstyrelsens förslag till antagande av mark- och exploateringspolicy för Kävlinge kommun Ärende 23 KS 2017/234 Kommunstyrelsens förslag till antagande av mark- och exploateringspolicy för Kävlinge kommun Ärende 23 KS 2017/234 Sida 3 av 9 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-09-04 Dnr: KS 2017/234 Kommunfullmäktige Mark-

Läs mer

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten TENNISTOMTEN GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-03-29 ENKELT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten Tjörns Kommun, Västra Götaland 1. INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2015-03-26, 47 ANSVAR UPPFÖLJNING: Samhällsbyggnadschef

Läs mer

Överenskommelse om exploatering med NCC Property Development avseende uppförande av kommersiell fastighet på Norra Stationsområdet, Stockholm kommun.

Överenskommelse om exploatering med NCC Property Development avseende uppförande av kommersiell fastighet på Norra Stationsområdet, Stockholm kommun. Jörgen Palm Stora Projekt Telefon: 08-508 263 04 jorgen.palm@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2010-08-26 Överenskommelse om exploatering med NCC Property Development avseende uppförande av kommersiell

Läs mer

Fastighetskontorets verksamhetsplan 2014 - uppföljning helår. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret

Fastighetskontorets verksamhetsplan 2014 - uppföljning helår. Tekniska nämnden - Fastighetskontoret Fastighetskontorets verksamhetsplan 2014 - uppföljning helår Tekniska nämnden - Fastighetskontoret 1 Sammanfattning Fastighetskontoret följer här upp sin verksamhetsplan 2014. Innehållet i denna uppföljning

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum Kommunledningskontoret, samhällsbyggnadsenheten POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(6) Diarienummer 251 Foto: Marcus Reidevall Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Sida 1/10 Beslutad av: Kommunfullmäktige, 2018-03-06 Ansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadskontoret, Kommunstyrelsens förvaltning Kontakt: Kungsbacka

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Serviceförvaltningens åtaganden 2015. 2015-04-09 Vår referens. Maria Hultin Utvecklingssamordnare Maria.Hultin@malmo.

Tjänsteskrivelse. Serviceförvaltningens åtaganden 2015. 2015-04-09 Vår referens. Maria Hultin Utvecklingssamordnare Maria.Hultin@malmo. Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (1) Datum 2015-04-09 Vår referens Maria Hultin Utvecklingssamordnare Maria.Hultin@malmo.se Tjänsteskrivelse Serviceförvaltningens åtaganden 2015 SN-2015-480 Sammanfattning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markanvisningar och hur byggherrar som vill delta i markanvisningar ska göra i sin kontakt med Eslövs kommun. Avser endast försäljning

Läs mer

Fastighetskontoret. Verksamhetsplan 2014

Fastighetskontoret. Verksamhetsplan 2014 Fastighetskontoret Verksamhetsplan 2014 INNEHÅLL Förord 3 Direktiv från Tekniska nämnden 4 Kommunfullmäktiges budgetmål 5 Fastighetskontorets uppdrag 6 Malmö stad som markägare 7 Fastighetkontorets avdelningar

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg KS

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg KS KS 5 14 DEC 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-11-29 KS 2010-0243 Kommunstyrelsen Organisation och ansvar för mark- och exploateringsfrågor samt inrättande av

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Skellefteå 8 december 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Skellefteå 8 december 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Skellefteå 8 december 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Dnr TN/2015-0277 0277 Strömstads kommuns Styrdokument Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Beslutande organ Kommunfullmäktige Förvaltningsdel Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringsavdelningen

Läs mer

2. Gatu- och fastighetskontoret ges i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med Svenska Bostäder i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

2. Gatu- och fastighetskontoret ges i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med Svenska Bostäder i enlighet med detta tjänsteutlåtande. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-12-11 Handläggare: Yussuf Hassen Region Innerstad Projekt Hammarby Sjöstad Tel: 508 262 87 yussuf.hassen@hammarbysjostad.stockholm.se 2001-11-21 Handläggare:

Läs mer

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-11-12 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag

Läs mer

UPPLÄGG. Från idé till hus hur går byggprocessen till? Presentation av projekt i närliggande områden. Frågor. Lars Böhme, landskapsarkitekt

UPPLÄGG. Från idé till hus hur går byggprocessen till? Presentation av projekt i närliggande områden. Frågor. Lars Böhme, landskapsarkitekt UPPLÄGG Från idé till hus hur går byggprocessen till? Presentation av projekt i närliggande områden Frågor Lars Böhme, landskapsarkitekt Stadsbyggnadsprocessen Uppdrag från Fastighetsägare/Byggherre VAD

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning Riktlinjer för markanvisning Ronneby kommun Antagen av KF 2016-06-16 265 Bakgrund Enligt lag (SFS 2014:899) ska alla kommuner, så länge de genomför markanvisningar, anta riktlinjer för dem. Riktlinjerna

Läs mer

Riktlinjer och åtgärder. Lunds kommun

Riktlinjer och åtgärder. Lunds kommun Riktlinjer och åtgärder för att öka bostadsbyggandet i Lunds kommun Kommunfullmäktige 2013-11-28 Innehåll Inledning...1 Effektiva processer...1 Enkla och flexibla regler...4 Ökad konkurrens...4 Ökad samverkan

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105 Markanvisning innebär en rätt för byggherren att efter godkänt markanvisningsavtal

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGS- REDOVISNING

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGS- REDOVISNING Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGS- REDOVISNING ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-01-07, 25 ANSVAR UPPFÖLJNING: Ekonomichef GÄLLER TILL OCH MED:

Läs mer

Reviderad budget Kulturnämnden

Reviderad budget Kulturnämnden Reviderad budget 2016 Kulturnämnden Innehållsförteckning 1 Mål... 3 1.1 Målområde 1 - En ung, global och modern stad... 3 1.2 Målområde 2 - En stad för arbete och näringsliv... 4 1.3 Målområde 3 - En stad

Läs mer

Reglemente. Reglemente för Kommunstyrelsen

Reglemente. Reglemente för Kommunstyrelsen Sida 1/6 Reglemente för Kommunstyrelsen Utöver det som föreskrivs i kommunallagen och i Gemensamt reglemente för kommunstyrelsen och nämnder i Kungsbacka kommun gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar 1/5 Beslutad när: 2018-01-29 13 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-02-06 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2016:373-003 Markanvisningspolicy

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning KS.2017.0178 Sida 1 (6) 2017-04-04 Gustav Svebring 0413-625 47 Gustav.Svebring@eslov.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer för markanvisning Ärendebeskrivning Den 1 januari 2015 trädde ny lagstiftning

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-20 Handläggare Per-Eric S. Siljestam 08-508 275 37 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen

Läs mer

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Christin Östbergh, Hans Juhlin 0455-303611, 303267 DIA 2012.3907 2012-11-19 Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av KF 2017-09-13 67 RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 4 1.1 Syfte...4 1.2 Utgångspunkt för exploateringsavtal...4 2. RIKTLINJER

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-12 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se exploateringsavtal KS/2015:450 Riktlinjer för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal KLK.2018.618 Riktlinjer för exploateringsavtal antogs av kommunfullmäktige den 28 januari 2019. Riktlinjer för exploateringsavtal tydliggör hur kommunen arbetar med exploateringsavtal.

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Beslutade av Kommunfullmäktige 17 september 2018 Dokumentnamn Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Diarienummer Berörd verksamhet KSN-2018-1131

Läs mer

Markanvisningar och exploateringsavtal. Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal

Markanvisningar och exploateringsavtal. Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal Innehåll 1 Sammanfattning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Avgränsning 3 1.4 Definitioner 4 2 Markanvisningar 4 2.1 Utgångspunkter och mål 4 2.1.1 Olika

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet TRELLEBORGS KOMMUN 1 (6) Dokumentets syfte Trelleborgs fastighetspolicy pekar ut riktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument POLICY FÖR MARKFÖRVÄRV ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-03-09, 70 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2017-03-09 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Samhällsbyggnadschef

Läs mer

Strategi för kommunens fastigheter

Strategi för kommunens fastigheter Datum Strategi för kommunens fastigheter Antagen av kommunstyrelsen 2014 Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-11-04, 181 Dokumentägare: Mark- och planeringschef Ersätter dokument: Regler för lokaler Dokumentnamn:

Läs mer

Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut.

Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut. Dnr Sida 1 (6) 2014-02-11 Handläggare Hanna Andersson 08-508 264 57 Till Exploateringsnämnden 2014-03-13 Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut. Förslag till beslut

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar TIERPS KOMMUN Riktlinjer för kommunala markanvisningar 4"4, Bill - -?-s Dokumenttyp Riktlinjer för kommunal markanvisningar att gälla från och med 15 juni 2016 Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik ansvara för samhällsplaneringen

Läs mer

Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016

Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016 Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016 Anna-Bie Agerberg, sakkunnig planering och byggande SKL Olof Moberg, förbundsjurist SKL Planering och genomförande

Läs mer

Markanvisning i Södertälje

Markanvisning i Södertälje Samhällsbyggnadskontoret Markanvisning i Södertälje Populärversion av markanvisningspolicy Bakgrund Vi blir allt fler Södertäljebor och allt fler företag vill etablera sig i kommunen. I vår översiktsplan

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB. Dnr Sida 1 (7) 2018-04-27 Handläggare Lisen Lans 08-508 265 23 Till Exploateringsnämnden 2018-06-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB.

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Samråd Datum: 2015-08-26 FN Diarienummer: 5615/10 Exploateringsavdelningen Viktor Dalbert Telefon: 031-368 10 98 E-post: viktor.dalbert@fastighet.goteborg.se Detaljplan för bostäder vid kvarteret

Läs mer

Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172

Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172 Styrelsen för Nykvarns Kommunkoncern ABs

Läs mer

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare.

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare. Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Mark- och exploateringschef Dokumentnamn Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÖVERLÅTELSE AV KOMMUNALÄGD MARK OCH EXPLOATERINGSAVTAL I SKURUPS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR ÖVERLÅTELSE AV KOMMUNALÄGD MARK OCH EXPLOATERINGSAVTAL I SKURUPS KOMMUN RIKTLINJER FÖR ÖVERLÅTELSE AV KOMMUNALÄGD MARK OCH EXPLOATERINGSAVTAL I SKURUPS KOMMUN Revidering fastställd av kommunfullmäktige 2019-06-17 185 Ansvarig Exploateringsingenjör Styrdokument Gäller fr.o.m.

Läs mer

Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. (AU 47) KS 2013-391

Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. (AU 47) KS 2013-391 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 60 Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. (AU 47) KS 2013-391 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen 2007-10-22 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 UTSTÄLLNINGSHANDLING Diarienummer KS/2007:09 Detaljplan för Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen Partille kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

RIKTLINJE Sandvikens kommuns Budget- och planeringsprocess - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2014-12-15,

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Kommunbidragsfördelning Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Tjänsteskrivelse. Kommunbidragsfördelning Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (4) Datum 2015-10-05 Vår referens Anne Mattsson Ekonomichef Anne.mattsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommunbidragsfördelning 2016 Sammanfattning Kommunfullmäktige har i

Läs mer

FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET

FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET 2010-05-20 Kontaktperson fastighetskontoret Peter Dahlberg Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508 270 23 peter.dahlberg@fsk.stockholm.se Kontaktperson exploateringskontoret

Läs mer

Affärsplan. Affärsplan AB Industristaden AB Industristaden

Affärsplan. Affärsplan AB Industristaden AB Industristaden Affärsplan 2019 Affärsplan 2019 AB Industristaden AB Industristaden Innehållsförteckning 1. Styrelseordförandes Inledning... 3 2. Vision, affärsidé och värdegrund... 4 2.1 Halmstads kommuns vision... 4

Läs mer

Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg

Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg eller Hur kan kommunen påverka bostadsplaneringen? Och vilka konsekvenser får det för tillgången på bostäder för äldre? Fil dr Lisbeth

Läs mer

Bostäder i Nya Kristinedal. Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl. Stenungsunds kommun, Västra Götalands län. Genomförandebeskrivning, antagandehandling

Bostäder i Nya Kristinedal. Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl. Stenungsunds kommun, Västra Götalands län. Genomförandebeskrivning, antagandehandling Dnr 0461/05 Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl Bostäder i Nya Kristinedal Stenungsunds kommun, Västra Götalands län Genomförandebeskrivning, antagandehandling 2013-09-19 1 INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSVERKSAMHET

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSVERKSAMHET RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSVERKSAMHET 2 Riktlinjer för exploateringsverksamhet Daterad 2016-03-14 Fastställd Kommunfullmäktige 2016-03-14 26 Reviderad Produktion Kommunledningskontoret, Ekonomienheten

Läs mer

Thomas Lundquist Malmö stad

Thomas Lundquist Malmö stad Thomas Lundquist Malmö stad Thomas.Lundquist@Malmo.se 0709-342160 0721-684444 Malmö stad; vad händer? Investeringsstyrning Långsiktig finansiell analys Sammanhållen exploatering Utvecklad lokalplanering

Läs mer

Malmös genomförande för att uppnå jämlik hälsa utifrån Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö

Malmös genomförande för att uppnå jämlik hälsa utifrån Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö Malmös genomförande för att uppnå jämlik hälsa utifrån Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö Anna Balkfors Huvudsekreterare Malmökommissionen www.malmo.se/socialhallbarhet Malmö 2017-03-21 Nationell

Läs mer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer Diarienr 2017/00043 Program för bostadsförsörjningen 2018-2021 Mål och indikatorer Antaget av kommunfullmäktige datum XX 2017 Reviderad XXXX Remisshandling 2017-04-19 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 2202/17 Strategiska avdelningen Anders Stenlund / Fortesa Bytyqi telefon 368 12 18 e-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

DETALJPLAN FÖR KOHOLMEN 1:200 OCH DEL AV KOHOLMEN 1:1 SALT & BOENDE Tjörns Kommun, Västra Götaland GF Konsult AB, Mark och exploatering, Ref: 219 292

DETALJPLAN FÖR KOHOLMEN 1:200 OCH DEL AV KOHOLMEN 1:1 SALT & BOENDE Tjörns Kommun, Västra Götaland GF Konsult AB, Mark och exploatering, Ref: 219 292 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2007-10-03 NORMALT PLANFÖRFARANDE (ANTAGANDEHANDLING) DETALJPLAN FÖR KOHOLMEN 1:200 OCH DEL AV KOHOLMEN 1:1 SALT & BOENDE Tjörns Kommun, Västra Götaland GF Konsult AB, Mark och

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Bygg Malmö helt

Tjänsteskrivelse. Bygg Malmö helt SIGNERAD 2014-05-16 Malmö stad Stadskontoret 1 (5) Datum 2014-05-16 Handläggare Anders Spjuth Projektledare Anders.Spjuth@malmo.se Tjänsteskrivelse Bygg Malmö helt STK-2014-590 Sammanfning Kommunstyrelsens

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Daniel Linder Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Daniel Linder Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (6) 2016-10-27 Handläggare Daniel Linder 08-508 265 66 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Slutredovisning av utbyggnad för bostäder och förskola inom fastigheterna Reket 1, del av Tallkrogen

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun Revidering 2018. 17KS465. Antagandehandling Riktlinjer för exploateringsavtal Revidering 2018. Antagandehandling 17KS465 Övergripande

Läs mer

Laholms kommuns riktlinjer för markanvisning och exploatering

Laholms kommuns riktlinjer för markanvisning och exploatering Laholms kommuns riktlinjer för markanvisning och exploatering 2 (8) Inledning I Laholm vill vi bli fler och bättre för en starkare framtid. Här förenas livskvalitet och tillväxt för en hållbar framtid.

Läs mer