Hälso- och sjukvårdsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälso- och sjukvårdsnämnden"

Transkript

1 Hälso- och sjukvårdsnämnden Ann-Christin Andersson Medicinsk rådgivare BESLUTSFÖRSLAG Datum Dnr (10) Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan Öppna jämförelser Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden godkänner rapporten s analys av Öppna jämförelser för hälso- och sjukvård 2013 med handlingsplan för förbättringar 2. Handlingsplanen ska beaktas i framtagande av Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag och ackrediteringsvillkor för 2015 Sammanfattning Rapporten Öppna jämförelser Hälso- och sjukvård 2013 visar såväl förbättringar som försämringar i hälso- och sjukvården i. I ärendet redovisas analys och handlingsplan för förbättrade resultat. I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag s analys av Öppna jämförelser av hälso- och sjukvård 2013 samt handlingsplan för förbättringar Kryh handlingsplan 4. Sund handlingsplan 5. SUS handlingsplan 6. Psykiatri Skåne handlingsplan Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Den första rapporten Öppna jämförelser för hälso- och sjukvård kom 2006 och innehöll då bara ett fåtal indikatorer, men har över åren utökats och 2013 års rapport innehåller 169 indikatorer varav flertalet finns uppdelade på män och kvinnor och en del även på sjukhusnivå. För kunskapsstyrningen inom har Öppna jämförelser kommit att utgöra en viktig och naturlig del. C:\pactdok\Hälso- och sjukvårdsnämnden\ \07 Handlingsplan Öppna jämförelser\ u3 HSN_Beslutsförslag.docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Skånehuset, J A Hedlunds väg Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (10) Öppna jämförelser har sin främsta betydelse som underlag för förbättringsarbete på verksamhetsnivå. Då är det de enskilda indikatorerna inom relevanta områden som står i centrum. För att få en övergripande bild av hur vårdens kvalitet och resultat i det egna landstinget förhåller sig i jämförelse med andra landsting har Öppna jämförelserapporten de senaste åren kompletterats med en Indexrapport där beräknade landstingsindex för grupper av indikatorer visar landstingens position i förhållande till varandra. Jämförelse mellan landstingens indextal måste dock göras med försiktighet och mer ses som en signal om var en djupare analys av skillnader är mest angelägen än som ett slutligt omdöme av kvalitet och resultat. I 2013 års Öppna jämförelserapport uppvisar förbättrade resultat inom flera områden, men inom några områden är resultaten försämrade och inom några områden ligger bland de sämsta landstingen i Sverige. Hälso- och sjukvårdsnämnden gav vid sammanträde hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att ta fram en handlingsplan specifikt inriktad på de områden där s resultat i de Öppna jämförelserna får sämst utfall. Berörda sakkunniggrupper i har därför haft i uppdrag att analysera resultaten i Öppna jämförelser med fokus på de indikatorer där s resultat försämrats jämfört med tidigare år eller där Region Skånes resultat avviker negativt i förhållande till andra landsting. Analyserna med identifierade förbättringsområden och genomförda och pågående förbättringsarbeten samt förslag på ytterligare åtgärder framgår av bifogade dokument s analys av Öppna jämförelser av hälsooch sjukvård 2013 samt handlingsplan för förbättringar. Det kan finnas anledning att påminna om att Öppna jämförelser 2013 speglar data i första hand från kvalitetsregister 2012, i vissa fall för flera år bakåt i tiden, och de aktuella resultaten kan därmed ha ändrats senaste året. På motsvarande sätt kommer förbättringar som genomförs under 2014 att påverka resultaten i kvalitetsregistren fullt ut först 2015 och kommer därmed att ge full effekt i Öppna jämförelser först Inom många områden är skillnaderna mellan landstingen små och skiljer sig inte signifikant från varandra. ERC (Epidemiologi- och registercentrum Syd) har kopplats in för fördjupade statistiska analyser och kommer att arbeta vidare med ytterligare fördjupningar inklusive skillnader i utfall mellan könen tillsammans med sakkunniggrupperna. Arbete fortgår kontinuerligt med att utveckla förbättringsåtgärder specifikt inriktade på de områden där s resultat i de Öppna jämförelserna får sämst utfall och med fokus på de områden där skillnaden mellan könen är som störst.

3 Datum (10) Parallellt med denna övergripande analys och framtagande av handlingsplan har, på uppdrag från Vårdproduktionsutskottet, sjukvårdförvaltningarna Kryh, Sund och SUS samt Psykiatri Skåne gjort motsvarande analys på sjukhusnivå och tagit fram handlingsplaner för att förbättra sina resultat. Dessa handlingsplaner bifogas. Nedan ses en kortare sammanfattning av analyserna och handlingsplanen. Övergripande indikatorer Inom detta område hamnar på 15:e plats i index (samma som år 2012). har legat bland de sämsta landstingen för nedanstående indikator alltsedan första ÖJ-rapporten 2006 även om tydlig förbättring ses över tid. Hälso-politiskt åtgärdbar dödlighet Indikatorn innefattar dödlighet som länkas starkt till rökning, riskbruk av alkohol samt motortrafikolyckor. Männen ligger avsevärt högre jämfört med kvinnor både i Sverige och i. Skåne har en högre andel rökare (dagligrökning har dock minskat i Skåne sedan år 2000) och högre andel utrikesfödda jämfört med riket, vilket kan ha betydelse för antalet dödsfall i lungcancer. Planering pågår för att använda statistik från Folkhälsorapporten, Skånsk Hälsofakta och SCB kopplad till CNI (Care Need Index) för att få en bättre samlad bild av Skånes socioekonomiska profil och se om den skiljer ut sig på något specifikt sätt jämfört med riket/övriga landsting. Även inventering av satsningar avseende hälsopolitiska insatser (rök- och alkoholavvänjning) som kan vara relaterade till denna indikator planeras. Läkemedelsbehandling I index för läkemedelsbehandling hamnar de tre stora landstingen, Stockholm och Västra Götaland sämst. För s del beror det främst på hög läkemedelsförskrivning. Följsamheten till rekommenderade preparat vid infektioner (luftvägsinfektioner och urinvägsinfektioner) är däremot god. Region Skåne har generellt en ganska god följsamhet till riktlinjer för enskilda sjukdomstillstånd men dessa ingår i index för respektive sjukdomsområde och påverkar inte index för läkemedelsbehandling. Tio eller fler läkemedel bland äldre I Skåne har 11,4% av befolkningen 75 år och äldre minst 10 läkemedel samtidigt, en relativt hög andel jämfört med andra landsting. En hög andel läkemedelsbehandlade patienter ses som ett positivt resultat vid mätningar av följsamhet till vårdprogram, men påverkar denna indikator negativt. I planeras en kvalitativ undersökning i form av ett antal djupintervjuer med primärvårdsläkare. Utifrån resultaten kommer inriktningar för det fortsatta arbetet för att minska problemet med polyfarmaci hos äldre patienter i

4 Datum (10) Skåne att fastställas. Intervjuerna genomförs under försommaren 2014 och en färdig analysrapport kommer att finnas tidig höst. Läkemedelsinteraktion hos äldre När det gäller validiteten hos indikatorn framstår den som ytterst tveksam och det har framkommit att Socialstyrelsen utgått från en föråldrad databas vid framtagning av data. På grund av mycket tveksam validitet och klinisk relevans har beslutats att inte arbeta vidare med denna indikator som inte längre ingår i Öppna jämförelser läkemedelsbehandlingar. Förekomst av antibiotika-behandling Indikatorn beskriver antalet utköpta antibiotikarecept per 1000 invånare. Trots en märkbar minskning av antibiotikaförskrivningen under senare år ligger storstadslänen Stockholm, Skåne och Västra Götaland fortfarande högst i landet. Stramas och Läkemedelsenhetens aktiviteter för att påverka antibiotikaförskrivningen: Stramas uppsökande verksamhet på vårdcentraler Bonusgrundande kvalitetsindikator inom Hälsoval Skåne. Fortbildning till följande målgrupper: o Distriktsläkare och ST-läkare i allmänmedicin o Sjuksköterskor som arbetar med infektionstriage o AT-läkare Sjuksköterskor i slutenvård, öppenvård och kommunal vård s antibiotikariktlinjer publiceras i en app-version Publikation av data på Stramas hemsida, i Läkemedelsrådets tidskrift Läkemedels-bulletinen samt i Smittskyddstidningen. Information mot allmänheten via reklamavsnitt i TV4, Sjuan och på skärmar på Pågatågen. Föräldrautbildning om antibiotika och infektioner Tillgänglighet hamnar på näst sista plats i index för tillgänglighet (oförändrat jämfört med 2012). Till denna placering bidrar i första hand telefontillgänglighet i primärvården där ligger sämst i landet. Indikatorerna i Öppna jämförelser bygger på Vårdgarantin och inte på Kömiljarden där 2013 uppvisade mycket goda resultat. I rapporteringen till Vårdgarantin rapporterar samtliga väntande patienter, alltså även patientvald väntan, vilket flertal andra landsting inte gör och detta medför sämre resultat i Öppna jämförelser för. Primärvårdens tillgänglighet per telefon uppvisar sämst resultat i landet med 78 % besvarade samtal i mars Resultatet för bästa landstinget är över 99 %. En liten förbättring ses jämfört med föregående mätning i oktober 2012.

5 Datum (10) Inom Hälosvalet har det de senaste åren varit stort fokus på att förbättra telefontillgängligheten. Intensifierad uppföljning sker sedan hösten 2013 där två kontrollsamtal rings per vårdcentral och vecka till 85 offentliga och 65 privata vårdcentraler. Senaste resultatet uppgår till 87 % godkänt besvarade samtal. Graviditet, förlossning och nyföddhetsvård Inom detta område hamnar på plats 13 i index (plats 12 år 2012). s resultat avviker inte påtagligt negativt från rikssnittet för någon av indikatorerna inom detta område, men det finns geografiska skillnader som kräver insatser för nedanstående indikatorer. Tobaksvanor under graviditet För redovisas tobaksbruk vid graviditetsvecka till 5,55 %. Detta är en minskning från 5,8 under Siffrorna skiljer mycket mellan olika kommuner i Skåne. De siffror som redovisas på andel som slutar röka/snusa graviditetsvecka jämfört med vid inskrivningen utgör 29,6 %. Det finns landsting som uppvisar minskning i över 50 %. Åtta landsting redovisar minskning med över 30 % och nio redovisar mindre andel än. Expertgruppen för MHV tar fram statistik på kommunnivå och riktade satsningar kommer att göras vid barnmorskemottagningar inom kommuner där andelen med tobaksbruk är högt och där andelen som slutat röka är lågt. I övrigt skall insatser inriktas på att öka samverkan med stödfunktioner inom primärvården och med andra samarbetspartners. Screening för riskbruk av alkohol vid graviditet ligger på 83%, rikssnittet på 84 % och det landsting som lyckas bäst på 95%. har förhållandesvis låg täckningsgrad beträffande andel av förlossningar som registrerats i Mödrahälsovårdsregistret. Specifika årgärder är vidtagna för att öka andelen som registreras i Mödrahälsovårdsregistret och i ackrediteringsvillkoren anges ett måltal på minst 90 %. Fortsatt fokus kommer att riktas mot andel kvinnor som screenas för riskbruk av alkohol vid graviditet på motsvarande sätt som för ovanstående indikator. Man kan förvänta att s satsningar på hälsofrämjande insatser mot bruk av tobak och riskbruk av alkohol till unga preventivmedelspatienter och i samband med första gynekologiska cellprovskontrollen kommer att ge effekter på hälsofrämjande insatser också för gravida. Kvinnosjukvård Inom detta område hamnar på plats 13 i index (samma som 2012). Inte för någon indikator avviker nämnvärt negativt i förhållande till rikssnittet, men för andelen dagkirurgiska framfallsoperationer finns en förbättringspotential.

6 Datum (10) Dag-kirurgiska operationer vid livmoderframfall. I Skåne ligger andelen något lägre jämfört med landet som helhet. I Skåne har det inte funnits operationsenheter utanför sjukhusen eller på annat sätt dedicerade dagkirurgiska enheter. Detta är en stor fördel för att kunna utarbeta fungerande vårdkedjor för effektiv dagkirurgi. Vid SUS pågår arbete med att inrätta en dagkirurgisk enhet, vilket kommer att höja andelen dagkirurgiska framfallsoperationer. Rörelseorganens sjukdomar Inom detta område hamnar på plats 4 i index (samma som 2012). I analysen har enbart Skånes resultat som helhet bedömts och jämförts med rikssnittet. Den skånska sjukvårdens uppdelning i två elektiva ortopediska sjukhus och fyra akutsjukhus med olika patientselektion medför att det inte går att analysera resultat ner på sjukhusnivå. Resultaten är generellt sett bra jämfört med rikssnittet inom samtliga indikatorer. Inom några områden finns dock en förbättringspotential ur ett samhälls- och patientperspektiv. Detta gäller framför allt andelen patienter som får läkemedel mot benskörhet efter fraktur. Läkemedel mot benskörhet efter fraktur Indikatorn visar andelen frakturdrabbade kvinnor som efter sjukhusvård behandlades med läkemedel mot benskörhet. Skånes resultat; 14%, jämfört med rikssnitt 14,1% med skillnader mellan landstingen (8-24 %). Mycket dåligt resultat i Skåne, såväl som i Sverige i övrigt. De flesta vetenskapliga studier i sammanhanget anger att procent av dessa patienter bör ha någon form av osteoporos-förebyggande behandling. Ett regionalt vårdprogram för Osteoporos togs fram Tillsättning av frakturkoordinatorer pågår inom de ortopediska akutverksamheterna på alla förvaltningar. Utbildningsinsatser och insatser för implementering av vårdprogrammet pågår. Rutiner för uppföljning håller på att tas fram. Ett särskilt uppföljningsprojekt har startat med syfte att följa hur väl det nya vårdprogrammet för osteoporos implementeras och vilken effekt det får på kortare och längre sikt. Diabetesvård hamnar på plats fem i index för diabetessjukvården (plats 4 år 2012). s utfall är inte dåligt för någon indikator, men ständiga förbättringsarbeten pågår för att ytterligare förbättra resultaten för diabetespatienterna i Skåne. Bl a pågår aktiviteter för bättre täckningsgrad i Nationella kvalitetsregistret och framtagande av riktlinjer för insulinpumpanvändning Hjärtsjukvård Inom hjärtsjukvården hamnar på 9:e plats i index (8:e plats 2011). För endast ett fåtal indikatorer uppvisar resultat som negativt avviker från riket.

7 Datum (10) Återförträngning av hjärtats kärl efter PCI. Skåne ligger 63% över riks-genomsnittet vad gäller åter-förträngning efter PCI inom ett år. Det ses en koppling till låg användning av läkemedelsstent (Drug Eluting stent, DES) vid PCI behandling jämfört med övriga Sverige. Bakgrunden har varit ekonomiskt samt att det tidigare har funnits en viss skepticism till läkemedels-stent. Genom Skåne-gemensam upphandling av stentar har under 2013 kunnat inhandla DES till ett lägre pris jämfört med tidigare vilket förväntas öka användningen. Läkemedelsbehandling vid hjärtsvikt har fått en förbättring vad gäller hjärtsviktsbehandling över tid, men inte i samma takt som övriga landet varför det har skett en försämring relativt riksgenomsnittet. Det föreligger inga könsskillnader. s utfall 61,6% jämfört med riksgenomsnittet på 69,4% Implementering av tilläggsackreditering för hjärtsviktsmottagningar pågår. Utbildningsinsatser pågår liksom projekt för förbättrade hjärtsviktsprocesser. I Kunskapsgruppen för hjärta/kärl pågår framtagande av ett vårdprogram för hjärtsviktsbehandling inom södra sjukvårdsregionen. Strokesjukvård och MS För dessa områden hamnar på 5:e plats i index (plats 4 år 2012). För såväl stroke som MS är s resultat bättre eller i nivå med rikssnittet för samtliga indikatorer utom nedanstående, som redan är åtgärdad. Test av sväljförmåga vid akut stroke I Öppna jämförelser 2013 var s resultat sämre än rikets, men trender från Riks-stroke visar på att sväljningstest nu är så gott som i 100 % genomfört och kvalitetsmålet därmed uppnått. Cancersjukvård placerar sig på 7:e plats i index avseende cancervården (plats 8 år 2012). Resultatet för samtliga indikatorer utom nedanstående är bättre eller i nivå med rikssnittet. Multidisciplinär konferens vid lungcancer En tydlig definition av multidisciplinär konferens och av vilka discipliner som ska delta saknas och det är tveksamt om alla landsting menar samma sak vilket gör indikatorn osäker för jämförelse. Som första steg har beslutats om ett kvalitetsmått att patienter i Stadium III (dvs locoregionalt avancerad lungcancer) som är de mest komplexa ska diskuteras på regional konferens i minst 80 % av fallen. Beslut har också fattats om att Lokala konferenser för stadium IV skall byggas ut.

8 Datum (10) Psykiatrisk sjukvård För den psykiatriska vården placerar sig på 19:e plats i index (samma som 2012). Större delen av indikatorerna inom psykiatrin behöver hanteras övergripande av hela sjukvården i Skåne och det finns därför behov av regionövergripande riktlinjer. En övergripande expertgrupp för psykisk ohälsa är under bildande inom Skåne. Regelbunden behandling med sömnmedel eller lugnande medel/tre eller fler psyko-farmaka bland äldre Förskrivning av sömnmedel sker i alla delar av sjukvården dock till största delen inom primärvården och av privata aktörer. Psykiatri Skåne stod 2013 för 18 % av förskrivningen. Skåne ligger 8 % över rikssnittet Psykofarmaka till äldre skrivs ut i alla delar av sjukvården dock till allra största delen inom offentlig primärvård, 57 %, och privata vårdgivare, 31 %. Psykiatri Skåne skriver ut 4 % av dessa läkemedel till personer över 75 år. Skåne ligger 11 % över rikssnittet i förskrivning av tre eller fler psykofarmaka till personer över 75 år. Expertgrupp för psykisk ohälsa planeras få i uppdrag att ytterligare analysera och att ge rekommendationer. Terapigrupp psykiatri och Läkemedelsrådet intensifierar utbildnings- och uppföljningsinsatser för läkare och sjuksköterskor, i första hand inom primärvård och privata vårdgivare. Detta genom bland annat informationsapotekares återföring av förskrivningsstatistik och föreläsningar. Psykiatri Skåne följer upp förskrivning på verksamhetsnivå genom LAL-organisationen (läkemedelsansvariga läkare). Individuell förskrivningsstatistik följs årligt. Struktur för läkemedelsgenomgångar inom psykiatri har beslutats och kommer att implementeras. Läkemedelsgenomgångar som genomförs enligt riktlinjer bör kunna identifiera och hantera olämplig förskrivning av psykofarmaka och sömnmedel till äldre. Återinskrivning inom 14 respektive 28 dagar efter vård för schizofreni I öppna jämförelser 2013 har högst andel patienter med återinläggning, 28 % över rikssnittet. Vid en omfattande egenkontroll av siffrorna för återinläggning av patienter slutenvårdade 2012 framkommer delvis andra och lägre siffror. Teori är att organisations-förändringen 2009 då alla patienter utskrevs och återinskrevs under samma dag har haft en kvardröjande effekt på öppna jämförelsers siffror. Det finns således sannolikt ett systemfel för Skånes del vid framtagande av siffror. Psykiatri Skånes psykosmottagningar kommer att få underlag för att kunna följa upp och analysera verksamhetsbundna siffror. Samordnad individuell plan ska genomföras i de fall där kommunala insatser behövs. Målrelaterad ersättning finns för detta i Psykiatri Skåne. Följsamhet till litium-behandling vid bipolär sjukdom Indikatorn påverkas till största delen av specialistpsykiatriska insatser. Skåne ligger 1,7 % under rikssnittet.

9 Datum (10) Expertgruppen för psykisk ohälsa planeras få i uppdrag att ta fram riktlinjer för återfallsförebyggande behandling vid bipolär sjukdom. Informationsapotekare har informationsträffar med läkare inom och utanför Psykiatri Skåne i riktlinjer för farmakologisk behandling av bipolär sjukdom. Följsamhet till Psykiatri Skånes delmål att öka litiumförskrivningen kommer att följas upp i månadsrapporter på divisions- och verksamhetsnivå. ECT vid slutenvårdad svår depression Utfallet styrs av specialistpsykiatrin. Skåne ligger 5 % över rikssnittet. Anmärkningsvärt är att Skåne ligger 17 % över snittet för kvinnor men 21 % under snittet för män. Under hösten 2014 kommer Psykiatri Skåne att ta fram riktlinjer för vårdprocessen ECT. Skillnaden mellan kvinnor och män ska uppmärksammas i samband med detta arbete. Kirurgisk vård hamnar på 11:e plats i index (plats 9 år 2012). Inte för någon indikator avviker nämnvärt negativt från rikssnittet. Intensivvård placerar sig på 12:e plats i index (plats 10 år 2012). Området omfattar endast tre indikatorer och för samtliga har s resultat förbättrats jämfört med föregående år. Ekonomiska konsekvenser och finansiering Beslutet medför inga omdelbara ekonomiska konsekvenser. Juridisk bedömning Juridisk bedömning har ej bedömts nödvändig i detta ärende. Miljökonsekvenser Beslutet medför inga miljökonsekvenser Samverkan med berörda fackliga organisationer Facklig samverkan har ej bedömts nödvändig i detta ärende. Uppföljning I handlingsplanen beskrivna åtgärder och åtgärdsförslag ska beaktas i Hälsooch sjukvårdsnämndens uppdrag och ackrediteringsvillkor för 2015.

10 Datum (10) Carl Johan Sonesson Ordförande Ingrid Bengtsson-Rijavec Hälso- och sjukvårdsdirektör

Region Skånes analys av Öppna jämförelser av hälso- och sjukvård 2013 samt handlingsplan för förbättringar

Region Skånes analys av Öppna jämförelser av hälso- och sjukvård 2013 samt handlingsplan för förbättringar Region Skånes analys av Öppna jämförelser av hälso- och sjukvård 2013 samt handlingsplan för förbättringar 1 Analyserna som ligger till grund för denna rapport har huvudsakligen gjorts av sakkunniggrupper

Läs mer

4 april, 2014. Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne

4 april, 2014. Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne 4 april, 2014 Analys och handlingsplan - öppna jämförelser i psykiatrisk sjukvård i Region Skåne 2013 Öppna jämförelser 2013 - analys och handlingsplan för indikatorer för psykiatrisk hälsooch sjukvård

Läs mer

Öppna jämförelser Övergripande hälso- och sjukvård

Öppna jämförelser Övergripande hälso- och sjukvård Öppna jämförelser Övergripande hälso- och sjukvård Landstinget har goda resultat inom områdena hälsoinriktad vård, intensivvård, ortopedisk sjukvård samt tillgänglighet. I ett flertal indikatorer ligger

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

HANDLINGSPLAN - Öppna jämförelser, 2013

HANDLINGSPLAN - Öppna jämförelser, 2013 Inledning Varje division i Skånevård Kryh har utarbetat ett måldokument med en tillhörande aktivitetsplan. I aktivitetsplanerna beskrivs bland annat åtgärder för att nå målen och vem som är ansvarig. Samtliga

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-06-18 Dnr 1801085 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Inriktningsbeslut för vårdvalen 2019 Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden fastställer

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-20 Dnr 1500885 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Icke-kirurgisk behandling

Läs mer

Öppna jämförelser i överblick 2013

Öppna jämförelser i överblick 2013 ÖPPNA JÄMFÖRELSER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Öppna jämförelser i överblick 2013 Öppna jämförelser i överblick 2013 1 Inledning Öppna jämförelser har sin främsta betydelse som underlag för förbättringsarbete på

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-11 Dnr 1600618 1 (6) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet Vårdproduktionsutskottet Ingrid Bergman Ledningsstrateg 046-275 19 01 Ingrid.Bergman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-16 Dnr 1302793 1 (5) Vårdproduktionsutskottet Psykiatriöverenskommelse 2014 Ordförandens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-29 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne Enheten för folkhälsa, området hälsoinriktad hälso- och sjukvård Anna Friberg 044-309 34 53, sms: 0768-87 07 49 anna.friberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-27 Dnr 1001045 1 (6) Ersättningsmodell

Läs mer

Öppna jämförelser 2011. Pressinformation 2011-11-28

Öppna jämförelser 2011. Pressinformation 2011-11-28 Öppna jämförelser 2011 Pressinformation 2011-11-28 Medverkande Svante Lönnbark, landstingsdirektör Stefan Back, medicinsk rådgivare Patrik Bergman, utredare Samhällsmedicin Katarina Wijk, chef Samhällsmedicin

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-02-21 Dnr 1400196 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget justeringar

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-21 Dnr 1302793 1 (6) Närsjukvårdsberedningen Psykiatriöverenskommelse 2014

Läs mer

Övergripande indikatorer. Områdesvisa indikatorer

Övergripande indikatorer. Områdesvisa indikatorer Övergripande indikatorer Hälsotillstånd, dödlighet med mera 1 Återstående medellivslängd. Kv. + 82,9 + 83,2 + 83,4 82,3 + 82,7 + 83,2 83,5 + 82,8 + 82,8 + 83,0 + 83,0 + 83,9 + 83,0 + 82,4 + 82,8 + 82,6

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-14 Dnr 1500340 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-02 Dnr 1600425 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende till Hälso- och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-22 Dnr 1503558 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende

Läs mer

Datum Dnr Månadsrapport SUS maj, inklusive kvalitetsvariabler och uppföljning tillgänglighetspaket

Datum Dnr Månadsrapport SUS maj, inklusive kvalitetsvariabler och uppföljning tillgänglighetspaket Sjukvårdsnämnd SUS Fredrik Wiberg Enhetschef 040-33 10 42 Fredrik.Wiberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-06-23 Dnr 1602182 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Månadsrapport SUS maj, inklusive kvalitetsvariabler

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-04 Dnr 1600618 1 (7) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-13 Dnr 1800274 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Indikatorer för jämställd hälsa och vård

Indikatorer för jämställd hälsa och vård Indikatorer för jämställd hälsa och vård 17 indikatorer inom hälso- och sjukvården Författare: Anke Samulowitz Rapporten är utgiven av: Kunskapscentrum för Jämlik vård, KJV Hälso- och sjukvårdsavdelningen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av resterande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1603256 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Öppna jämförelser i överblick 2014

Öppna jämförelser i överblick 2014 ÖPPNA JÄMFÖRELSER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Öppna jämförelser i överblick 2014 INDEXBERÄKNINGAR AV ÖPPNA JÄMFÖRELSER AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Öppna jämförelser i överblick 2014 1 Inledning och bakgrund Öppna

Läs mer

Öppna Jämförelser 2016 Säker vård. FoU-delegationen Lars Good

Öppna Jämförelser 2016 Säker vård. FoU-delegationen Lars Good Öppna Jämförelser 2016 Säker vård FoU-delegationen 2017-01-24 Lars Good Öppna jämförelser av säker vård - Innehåll Ett urval om 52 indikatorer presenteras på landstingsnivå Publiceras 24 januari. 1. Vårdskador

Läs mer

Öppna jämförelser 2015 Hälso- och sjukvård vid kroniska sjukdomar

Öppna jämförelser 2015 Hälso- och sjukvård vid kroniska sjukdomar Öppna jämförelser 2015 Hälso- och sjukvård vid kroniska sjukdomar ett Västra Götalandsperspektiv Sammanställd 2015-12-15 av Bill Hesselmar Förklaring till bättre eller sämre än riket Sammanställningen

Läs mer

Öppna jämförelser 2009. Pressinformation 091123

Öppna jämförelser 2009. Pressinformation 091123 Öppna jämförelser 2009 Pressinformation 091123 Medverkande Svante Lönnbark Stefan Back Ola Westin Anna Sörebö Inger Malmesjö För mer information: Gunnar Gustafsson hjärtsjukvård Ulf Öhrvall kirurgi Sven-Erik

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Johan Larsson Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 26 Johan.Larsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-21 Dnr 1302486 1 (8) Närsjukvårdsberedningen Förstärkt psykosocialt och

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd Kryh Katarina Jonasson Förvaltningsstabchef 046-77 08 93 katarina.jonasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-18 Dnr 1601578 1 (5) Sjukvårdsnämnd Kryh Åtgärder med anledning av det ekonomiska

Läs mer

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN V 22 nov 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Befolkningsutveckling

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-19 Dnr 1601845 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete i Landstinget i Kalmar Län

Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete i Landstinget i Kalmar Län Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete i Landstinget i Kalmar Län Landstingsstyrelsen 2012-02-08 Arbetsplats X, 2011-07-04, Namn Efternamn, www.ltkalmar.se Svensk sjukvård i världsklass Svensk sjukvård

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

HSN G 4 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN G 4 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN G 4 okt 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Länk till avsnitt

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702495 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Korta

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1602797 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Tillägg till

Läs mer

HSN N 18 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN N 18 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN N 18 okt 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Länk till avsnitt

Läs mer

Öppna jämförelser Kroniska sjukdomar

Öppna jämförelser Kroniska sjukdomar Öppna jämförelser Kroniska sjukdomar I många av indikatorerna inom psykiatrin har landstinget resultat i nivå med riket samt inom områdena; typ-1 diabetes, ortopedi, RA samt delvis inom hjärtsjukvård.

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen Vårdproduktionsutskottet/- beredningen DAGORDNING Datum 2013-10-03 1 (6) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/- beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

HSN S 22 nov befolkningens uppfattning om vården. Befolkning, vårdkonsumtion och. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN S 22 nov befolkningens uppfattning om vården. Befolkning, vårdkonsumtion och.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN S 22 nov 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Befolkningsutveckling

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-02 Dnr 1500111 1 (8) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Bilaga 3 Samtliga indikatordiagram

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Bilaga 3 Samtliga indikatordiagram Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni Bilaga 3 Samtliga indikatordiagram 2 Innehåll Indikatorer 5 Depression och ångestsyndrom vårdens processer och resultat

Läs mer

Indikatorer. A Medicinska resultat. B Patienterfarenheter. C Tillgänglighet. D Kostnader

Indikatorer. A Medicinska resultat. B Patienterfarenheter. C Tillgänglighet. D Kostnader Indikatorer A Medicinska resultat allmänna indikatorer läkemedelsbehandling intensivvård cancersjukvård mödrahälso-, förlossnings- och nyföddhetsvård diabetesvård psykiatrisk vård strokesjukvård hjärtsjukvård

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-22 Dnr 1600962 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Utredning om den samlade

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Katrin Boström Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Lotta Christofferson Personalstrateg 040-675 30 66 lotta.christofferson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-17 Dnr 1402519 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Central prioritering

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Louise Roberts Ledningsstrateg 040-675 31 17 Louise.Roberts@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-05 Dnr 1701262 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Remiss. Samverkan vid utskrivning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Tranesjö Verksamhetscontroller 040-675 30 93 Asa.Tranesjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-10 Dnr 1600970 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Återrapportering av beslutade

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN DEN 3 OKTOBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA HANDLINGSPLAN ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-10-30 1 (9) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015

Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015 Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015 Barbara Rubinstein epidemiolog Karin Althoff vårddataanalytiker Rapportens

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Att följa nationella riktlinjer på ledningsnivå ett utvecklingsarbete

Att följa nationella riktlinjer på ledningsnivå ett utvecklingsarbete Att följa nationella riktlinjer på ledningsnivå ett utvecklingsarbete Nätverk Uppdrag Hälsa 7 maj 2010 U/Ö-regionen 2009/2010 Gunilla Esbjörn/Maj Halth UPPDRAGET att sammanställa och göra en första bearbetning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Bondesson Apotekare 040-675 36 99 Asa.C.Bondesson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-26 Dnr 1602223 1 (5) Socialstyrelsen Dnr: 4.1.1-14967/2016 Yttrande om Remiss avseende

Läs mer

Befolkningens hälsa både påverkas av, och påverkar, välfärdens verksamheter

Befolkningens hälsa både påverkas av, och påverkar, välfärdens verksamheter Befolkningens hälsa både påverkas av, och påverkar, välfärdens verksamheter Hur ska vi veta hur befolkningens hälsa ser ut? Bland annat Öppna jämförelser folkhälsa Öppna jämförelser Folkhälsa 2019 Enkelt

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

RESULTAT. Graviditets- och förlossningsvård. 1. Övervikt och fetma vid inskrivning till mödrahälsovård

RESULTAT. Graviditets- och förlossningsvård. 1. Övervikt och fetma vid inskrivning till mödrahälsovård RESULTAT Graviditets- och förlossningsvård 1. Övervikt och fetma vid inskrivning till mödrahälsovård Övervikt och fetma vid inskrivning på MVC speglar det aktuella hälsoläget i befolkningen. Norrbotten

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702434 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Outnyttjad

Läs mer

Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden

Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden Norrbottens resultat i Vården i siffror följer mönstret från tidigare år vilket belyser vikten av att fortsätta

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-02-15 1 (9) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-11-21 1 (12) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Öppna jämförelser i överblick

Öppna jämförelser i överblick Öppna jämförelser i överblick INDEX FÖR ÖPPNA JÄMFÖRELSER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2012 Öppna jämförelser i överblick 1 Innehåll Förord... 3 Syfte och metod... 4 Syfte... 4 Indikatorerna... 5 Indexberäkning...

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014

Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014 Struktur Aktivitet Tidplan Roller och ansvar Uppföljning Styrning och ledning Utvecklingsarbetet om Bättre liv för sjuka äldre ska förankras i de strukturer för styrning, ledning och samverkan som finns

Läs mer

Datum 2010-04-19 Dnr 0902202. Sjukvårdande behandling utomlands. Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden föreslår Hälso- och sjukvårdsnämnden

Datum 2010-04-19 Dnr 0902202. Sjukvårdande behandling utomlands. Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden föreslår Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Ulla Mårtensson 044-309 41 21 ulla.martensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-04-19 Dnr 0902202 1 (4) Sjukvårdande behandling utomlands Ordförandens förslag föreslår

Läs mer

Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Indikatorer Bilaga

Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Indikatorer Bilaga Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Indikatorer Bilaga Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Emelie Sundén Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 29 emelie.sunden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-02-20 Dnr 1500023 1 (5) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

Verksamhetsberättelse januari-augusti 2018 Hälsostaden. Bilaga: Tabeller kvalitetsuppföljning för sjukvårdsförvaltningarna

Verksamhetsberättelse januari-augusti 2018 Hälsostaden. Bilaga: Tabeller kvalitetsuppföljning för sjukvårdsförvaltningarna Verksamhetsberättelse januari-augusti Bilaga: Tabeller kvalitetsuppföljning för sjukvårdsförvaltningarna 1 Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Indikatorer Hälsoinriktad 1705-1804 Andel icke-rökare (T2D>18

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan. Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan. Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Bättre liv för sköra äldre i Kalmar län Strategi och handlingsplan 2019 2020 Samordnande äldregrupp

Läs mer

Sammanställning av öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519

Sammanställning av öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519 2019-03-14 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Sammanställning av öppna jämförelser 2018 - Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519 Bakgrund Varje år presenterar Socialstyrelsen

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden Katrin Boström, Annika Friberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-01

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag 2017

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag 2017 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag 2017 Denna bilaga beskriver övergripande mål och uppföljningsindikatorer 2017. I Region Skånes Indikatorbibliotek (IB) beskrivs indikatorerna och målnivåerna mer

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-02 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-01-16 1 (12) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-01-22 09.30 Plats: Skånehuset, Kristianstad,

Läs mer

Nationella Riktlinjer Sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdraget

Nationella Riktlinjer Sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdraget Nationella Riktlinjer Sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdraget Projektledare: Pia Haikka, pia.haikka@vgregion.se Erica Sandberg, erica.sandberg@vgregion.se Hälso- och sjukvårdslagen 2 c Hälso- och

Läs mer

Landstinget Blekinge och Landstinget Kronoberg Granskning av landstingens användning av Öppna jämförelser i hälso- och sjukvården

Landstinget Blekinge och Landstinget Kronoberg Granskning av landstingens användning av Öppna jämförelser i hälso- och sjukvården Revisionsrapport 2009-01-02 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Landstinget Kronoberg och Landstinget Blekinge Landstinget Blekinge och Landstinget Kronoberg Granskning av landstingens

Läs mer

Sammanhållen Vård genom Enhetliga Arbetssätt (SVEA) Introduktion till samverkansmått för husläkarmottagningar

Sammanhållen Vård genom Enhetliga Arbetssätt (SVEA) Introduktion till samverkansmått för husläkarmottagningar Sammanhållen Vård genom Enhetliga Arbetssätt () Introduktion till samverkansmått för husläkarmottagningar Innehåll Kort information om samverkansmåtten Viktigt att känna till om samverkansmåtten Guide

Läs mer

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Vårdanalys

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-05-26 Dnr 1703944 1 (6) Beredningen för

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Charlotta Gyland Enhetschef 040-675 36 93 charlotta.gyland@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-04 1 (7) Införande av valfrihetssystem för behandling av grå starr i Skåne Ordförandens

Läs mer

Innehållsförteckning. 2 Uppbyggnad av nationell rapport... 14 2.1 Bakgrund... 14 2.1.1 Diagram... 14

Innehållsförteckning. 2 Uppbyggnad av nationell rapport... 14 2.1 Bakgrund... 14 2.1.1 Diagram... 14 Analys Öppna jämförelser 2012 L a n ds t i n g e t i K a l m a r l ä n Sida: 2 (14) Innehållsförteckning 1 Resultat... 3 1.1 Inledning...3 1.2 Sammanfattande analys... 3 1.3 Övergripande resultat... 4

Läs mer

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Utvärdering av hälsoval i primärvården respektive vårdval inom specialistvården Bred och oberoende

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-28 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Från ekonomistyrning till kunskapsstyrning

Från ekonomistyrning till kunskapsstyrning Från ekonomistyrning till kunskapsstyrning Sven Oredsson Medicinsk rådgivare Enh för kunskapsstyrning Region Skåne -Maciej Zaremba Produktivitet - effektivitet RESURSER PRESTATIONER KVALITET VÅRDRESULTAT

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Sjukvård i Västra Götalandsregionen

Sjukvård i Västra Götalandsregionen Sjukvård i Västra Götalandsregionen Med fokus på sjukhusbaserad vård - uppföljning Resultat från Kvartalen och controlling 2018 kommentarer från förvaltningarna Koncernavdelning data och analys Maria Telemo

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings- och utvecklingsstrateg 0705-37 37 07 Karin.Wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-23 Dnr 1700820 1 (6) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer