Frågor/Åsikter från medlemmar WSG men även från diskussioner förda i WRAS & SvRFgruppen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor/Åsikter från medlemmar WSG men även från diskussioner förda i WRAS & SvRFgruppen"

Transkript

1 Frågor/Åsikter från medlemmar WSG men även från diskussioner förda i WRAS & SvRFgruppen på FB Hur tidsplanen är tänkt att hålla eftersom både klubbar och WRAS kan komma att behöva 6 månader och 6+6 är väl 12? Hur menar WRAS att den tidsplan man har ska kunna hållas, enligt alla stadgar kan inte slutgiltigt beslut tas före februari Koklasser? Hur kan WRAS hävda att boskapsgrenar blir tillåtna inom westerndelen av SvRF när de idag inte tillåter sina WE ryttare att rida boskapsdelen? Kvarstår moment 130 dvs förbud att tävla för andra organisationer (ej avel)? Kan SvRF ta bort mom130 eller specifikt skriva in under WesternTR att alla tävlingar utanför SvRF inte bidrar till avstängning? Licensavgifter? Vad får vi för den ökade kostnaden? Grönt kort-på varje gren? Medlemsavgifter? Höjningen motiverad av? Hur ska SvRFs nya organisation se ut? Vad kommer kommitté och distriktsgrenledare har för befogenheter/uppgifter? Utbildningsgångar? SvRF ska tydligen ta hand om detta? Domarlicensiering från SvRF? Kommer SvRF att fortsätta ge ut en svensk regelbok? Vem som gör/uppdaterar regelböcker (och om den fortfarande skall följa AQHA s)? Hur kommer regelboken hanteras? Jag ser gärna att proj.gruppen går igenom den från punkt till punkt o tar beslut vid varje punkt om vad som komma gälla. Kommer WRAS regelbok bli westernkomittens TR, och blir den helt oförändrad? Om inte, vad kommer SvRF kräva skall ändras? Kommer de att gå igenom och godkänna HELA regelboken wras har i dagsläget som ett western TR? Överdomarutbildning? Disciplinnämndsinflytande? Vilka är fördelarna med att gå med? Redovisning detaljerat önskas. Hur väljs westernkommittén? Eller fungerar de som anställda tjänstemän?

2 Kommer alla tävlingsgrenar inom westernridning att behållas utan större påverkan? (Tänker främst på kosseklasserna) Kommer unghästklasser/avsuttna tävlingar få egen regel om ålder på häst, önskvärt 1 år och uppåt? Om det inte skulle gå att "rubba" den här 4-års regeln för icke uppsatta ryttare, kan man inte se till på något vis så att Halter-klasserna överhuvudtaget inte tas med i SvRF då? Och till WRAS, kommer vi som medlemmar ha en chans att stoppa detta om tävling och aveln blir negativt påverkad pga ej funktionella regler? Vad är det som hindrar SvRF från att bilda en westernkommitté och att enskilda klubbar ansluter sig till SvRF, om de vill? Med andra ord, varför ska WRAS upplösas? Om WRAS upphör och går in i Westernkommittén i SVRF, och en tidigare WRAS-klubb väljer att inte gå med i SvRF (eftersom klubbarna inte ansluts automatiskt), kan denna klubb välja att gå med i annat förbund då, typ SRCHA eller NCHA etc? Vilka kriterier kommer att gälla för de westernföreningar som ansöker om medlemskap i SvRF? Kan man tävla för SvRF-klubb på en tävling och för icke-ansluten klubb på en annan tävling? Exempel: På klubbtävling tävlar jag för nuvarande WRAS-klubb men på RHC tävlar jag för NCHA. Är detta möjligt? Måste jag tävla hoppning i klasser för stor häst på min ponny? Kommer alla westerngrenar från halter till boskapsgrenarna att tillämpas/tillhandahållas i SvRF? Vad händer med WRAS tillgångar vid ett eventuellt samgående? Hur får även de klubbar som väljer att stå utanför SvRF del av dem? Vad händer med en klubbens tillgångar om de väljer att inte gå med i SvRF? Tillfaller de fd WRAS? Kommer man som westernklubb utanför SvRF kunna vara en sektion i ridklubb, som det är nu i några avseenden? Måste alla westernryttare ta grönt kort för att få tävla på SvRF-westerntävlingar? Blir grönt kort för koklasser kvar? Ska döpas om till brunt kort, för att inte blandas ihop? Vem i westernkommittén har kompetens att föra vår talan och stå upp för koklasserna? Mycket arbete och kunskap bakom Jordbruksverkets idag positiva inställning till våra kogrenar. Vid en sammanslagning kommer SvRF eller annan förening föra dialogen med Jordbruksverket i frågor angående timed events och boskapsklasser?

3 Vad händer i de områdena där det finns flera westernklubbar inom några mils avstånd? Kommer alla att få vara med eller är det upp till SvRF att välja? Vilka kriterier kommer SvRF att ställa på en westernklubb som vill ansluta sig? Kommer alla per automatik att anslutas om de ansöker? Vad händer med dem klubbar som inte ansöker om att få ingå i SvRf? Blir dem laglösa? Kan man få en garanti på att licensavgiften för de högre klasserna inte höjs radikalt efter 3 år? Kan dispens ansökan för att delta i annan tävling än sådan arrangerad av SvRF bli kostnadsfri? Måste dispens sökas för varje tävlingstillfälle eller kan man söka en dispens som räcker för hela året? Kommer westernridningen få instruktörs/tränar utbildningar på C, B, A nivå om ett sammangående sker? Finns det bidrag att söka för utrustning och hästmaterial inom westernridningen på befintlig ridskola (eng. inriktad sedan tidigare, men som kan behöva utöka sitt utbud för att passa denna gren)? Vad finns det för hinder för att inte stryka mom. 130 ur TR? Om svaret är;; -att det kan förekomma tävlingar som är arrangerade utan befogad kunskap, så "tävlingen" kan innebära en skaderisk... Varför då inte skriva in i TR en paragraf om att tävlingsarrangörer för andra tävlingar utanför SvRF bör ha befogad kunskap om att arrangera tävling på ett säkert sätt i sin specifika gren eller dylikt? Kommer SvRF s westernkommitté arrangera boskapstävlingar? Vad händer med sammanslagningen om något distrikt säger 'nej tack ' och några säger 'ja tack '?? Krävs 100% el bara majoriteten? Kommer det att finnas någon representant från vardera kommittén med i SvRF's styrelse? Vem kommer att få döma WRAS -tävlingar? Var kommer klubbarnas ekonomiska bidrag från sponsorer att hamna? Varför ska det vara så lång väg för dessa frågor vi ska skicka in? Distriktstyrelse-wrasprojektgrupp... Blir det ännu längre kommunikationsväg i SvRF? Kommer arbetet med den eventuella sammanslagningen fortsätta efter ett mot förmodan nederlag för styrelsen på förbundets årsstämma? Kommer det att finnas medel och/eller bidrag för att starta upp med western lektioner på ridklubbarna? På utbildade hästar och rätt anpassad utrustning? Och hur ska ridlärarna utbildas på western, i hantering och ridning?

4 Se frågan ovan, inom vilken rimlig tid kommer detta att kunna bli en verklighet? Ang utrustning, kommer SvRF godkänna ridning på bosal, bettlöst, stång, och utan nosgrimma? Ett förslag till SvRF och WRA:, kan inte detta samgående ske successivt, som tex att arbeta för att western kommer in på ridskolorna som sektioner? När man sen efter några år kan bedöma samarbetet och utbildning av lärare mm och se vad som krävs för att det ska funka? Enskilda medlemmens väg att kunna påverka i SvRF? Dvs hur kommer det att fungera i SvRFs nya organisation? Dagsläge: Nu har vi ett förbund med totalt knappt 3000 medlemmar,och därur skall det rekryteras 342 styrelsemedlemmar till klubbar, distrikt och förbund (om man räknar på 7 pers i varje styrelse och 45 klubbar) oräknat valberedningar, revisorer osv. Alltså skall mer än 10 procent av våra medlemmar sitta i styrelser? Kan man inte lägga ner Distrikten och verka för en kortare väg mellan medlem och FS? Har WRAS diskuterat detta ev samgående med samtliga western föreningar (avel/tävlingsföreningar) innan kontakt togs med SvRF? Vad var isåfall svaret? Varför måste WRAS gå med i SvRF? Varför har WRAS inte valt att utöka samarbetet inom western före en diskussion med SvRF? Varför har inte frågan om ev samgående börjat på klubbnivå med information och intresseförfrågan? Varför får inte klubbarna rösta? Vilka är ombuden som gett projektgruppen tillåtelse/mandat att undersöka möjligheterna? Hur valdes projektgruppen? Är detta grunden för hela samgåendet : FEI har reining inom sitt program så då måste ridsportförbundet kunna skicka reiningryttare till EM och VM? Bakgrund: Detta står att läsa från SvRFs tävlingskonferens "Är det ett problem att ponnyryttare idag är större än för tjugo år sedan? Behövs en sänkning av gränsen för att avhjälpa för stora ryttare på för små ponnyer eller är det enbart föräldrarnas/tränarnas/överdomarens ansvar att kommunicera/råda oproportioneliga ekipage?" Hur kan detta påverka vuxna ryttare på ponny? Eller är det bara ifråga om ungdomar/barn som man tittar på proportioner? Vem skulle isåfall vara utbildad att bedöma detta? Hur ska SvRF motivera ekipageregeln inom hoppning/dressyr men inte inom western dvs "för stora ryttare på för små ponnyer"? Bakgrund: SvRFs tävlingskonferens: Vilka konsekvenser får det för olika discipliner med RFs definition av barn 12 år och övre åldersgränser? (dressyr, hoppning, fälttävlan, voltige, gymkhana, WE.). Vad blir konsekvensen?

5 RF definerar barn 7-12 år, ungdom till 20 år medan SvRF har andra gränser idag, sen är det återigen andra gränser internationellt. Hur blir detta för våra ungdomsryttare? Är bidrag från SvRF enda fördelen? (Det finns andra vägar att gå för att få bidrag än SvRF) Varför får inte vi (medlemmarna) all information före ett beslut ska tas om fortsatt utredning? I dagens WRAS-organisation är det tydligt att all information inte når ut via den väg som ska föra ut information FS-Distrikt-klubb-medlem. Hur kommer det att bli i den större organisationen SvRF? Vilka mandat kommer en westernklubb/sektion på ca 100 medlemmar ha i SvRF? Är detta ett once- in- a- lifetime- offer? Dvs varför måste vi hasta framåt till sammanslagning (ingående) i SvRF? Var vi inte välkomna när vi var mogna? SvRF har sin årsstämma i maj där de kommer att ta beslut om sin organisationsutredning ( Där kan mycket förändras. Varför avvaktar vi inte detta INNAN vidare utredning/röstning? Ang utskick: "Alla frågor skall besvaras efter behandling tillsammans med SvRF. Med behandling menas också att vi förhandlar för att uppnå bästa möjliga läge för våra klubbar och medlemmar." Vad är WRAS styrelsens motbud eller krav? WRAS organisationsmodell har gått från att vara en organisation med väldigt självständiga klubbar som gick samman i WRAS för att samordna vissa väsentliga frågor till att bli en nu toppstyrd organisation med livegna klubbar. Med Distrikten skapades dessutom en filternivå som avskärmade förbundsstyrelsen från medlemmarna. Klarar en sådan organisation av att hantera denna sakfråga? Vad innebär full status som idrottsorg? Lokalt aktivitetsstöd är väl för de som är under 25 år vilket gör att det inte är så många plus när det gäller westernridning? De bidrag som nämns vem delar ut dem? Distriktet som vi skulle tillhöra? Förklaring behövs kring våra begrepp i förhållande till SvRF:s beträffande att: - Bevara vår kultur. - Bibehålla vår organisationsstruktur. - Bibehålla oförändrat regelverk. - Uppnå full status som idrottsorganisation. Vilka var stupstockarna i slutet av 90-talet? Dvs varför röstade vi nej då? Vad kommer det att innebära för våra medlemsavgifter? Andel till distrikt o dyl. Försäkringsfrågor?

6 Vad kommer det att innebära för tävlingsorganisationen? Andra krav än idag vad gäller funktionärsstab, rapportering mm? Omdiskuterade regler: endast leda i huvudlag med bett, hjälm kontra hatt, uppbindning, vaccinationer, priser? Varför vill SvRF ha med oss? WRAS projektgrupp redovisar i informationen till medlemmarna enbart potentiella fördelar med en upplösning och skapande av grenkommitté i SvRF, och utelämnar helt potentiella nackdelar. Är projektgruppen/förbundsstyrelsen objektiva i sin rapportering? Bedrivs denna fråga i medlemmarnas intresse? Isåfall varifrån väcktes denna fråga? Åsikter: Jag måste kunna få tävla på mina rastävlingar utan att bli utesluten. Det är viktigt för mig som person och för mitt företag. Jag behöver helt enkelt poängen och tävlingsresultaten för att kunna driv delar av min verksamhet. Jag vill kunna lasta av min häst i grimma på tävlingsplats. Jag anser att det är en säkerhetsrisk att lasta av i träns med stångbett. Dessutom reser jag ibland ensam till tävling och vill kunna binda upp min häst medan jag sadlar. Detta kan jag inte göra i ett träns och jag anser inte att det är säkert att dra en grimma över tränset. Skänklarna i bettet kan fastna och det kan orsaka stora skador. Det är säkert fler som reser ensamma till tävling så detta tål att funderas på. Westernridningens "tänk" och SvRf:s tänk skiljer sig en hel del åt. Jag har jobbat en hel del med regler från SvRf och WRAS och slagit samman dem till min rasförening. Jag upplever att SvRf är ganska smalspåriga och ligger långt ifrån det jag kallar westerntänk och westernridning. Jag upplever genom det jag läst att vi kommer så att säga drunkna i denna nya organisation och våra åsikter kommer vara så små att vi blir överkörda. Behåll livstidslicensen för häst. Det är dyrt nog ändå att ha häst. Vi behöver inte fler kostnader. Om den försvinner så är det viktigt att de som betalat in den innan ett ev samgående ej behöver betala varje år utan att den ska få fortsätta gälla.

7 Om inte Wras går med så får Sverige ingen representation i World Equestrian Games i reining. Ryttarna kan fortsätta att tävla FEI tävlingar för tävlingspengarna och för att få den internationella konkurrensen. Vi ansluter alltså ett helt förbund med 3000 westernryttare till ett gammalmodigt idrottsförbund med ekonomiska problem och medlemsflykt, bara för att femton pers skall få rida VM i reining? Det borde redan finnas utrymme för SvRF att hålla tävlingar på alla nödvändiga nivåer inom reining. Grenledarna finns och reglerna borde vara klara, då VM hålls regelbundet. Kompetenta domare finns säkert att hyra in från FEI eller annan organisation tills dess att SvRF har egna. SvRF måste presentera ett protokollfört beslut före förbundsstämman i april om vi ska kunna ta ett beslut angående alla de frågor vi har ffa kogrenar och moment 130. SvRF har monopol och därmed ett förbud att tävla på tävlingar ej anordnade av svrf för deras medlemmar, om det är tävlingar lika som svrf kan anordna. SvRF har ej tagit bort mom 130 ännu. Alltså kan vi inte rösta i frågan. Att i april ta ett beslut om att fortsätta utreda och 6 månader senare ta ett beslut om att upplösa wras inom 2 månader, det känns ju helt absurt. Jag har svårt att tro att man på så kort tid kan lösa alla stora frågor på ett sätt som känns rätt för alla parter. Skjut fram sammanslagningen, lös alla frågeställningar och lägg sedan fram något konkret för medlemmarna, då kanske chansen finns att det blir nått bra av det här. Och se till att ändringar att stadgarna sker på ett korrekt sätt. Gör om, gör rätt. Jag vänder mig mot att WRAS blir westernkommitté och representerar alla westernföreningar. Ska det finnas en westernkommitté i SvRF ska den bestå av representanter från alla ras och tävlingsföreningar Enligt WRAS förbundsstadgar har förbundet som målsättning att samarbeta med Svenska Ridsportförbundet (SvRF) och andra organisationer med westernridning på programmet. Samarbete betyder att två eller flera parter arbetar tillsammans förutsätter att WRAS existerar som förbund, därmed är processen mot en upplösning stadgevidrig. WRAS förbundsstyrelse och projektgrupp driver projektet med mycket snäv tidsplan utan att redovisa varför. SvRF har medlemmar, de flesta aktiva inom dressyr och/eller hoppning. WRAS medlemmar kommer oundvikligen att hamna i ett underläge i alla de frågor där westernryttares intressen ställs emot hopp- och dressyrdisciplinerna. WRAS projektgrupp redovisar huvudsakligen två argument som bärande fördelar med projektet. Möjligheten att bättre nå ut med westernridning till engelskryttare och allmänhet -därigenom öka populariteten och antalet aktiva inom westernridning. Redan idag anordnas uppvisningar och publikdragande tävlingar (ex High Chaparall) och det finns även westernsektioner i vanliga ridklubbar. Vad skulle vi uppnå med att gå med i SvRF? Andra möjligheten är att söka och erhålla olika ekonomiska bidrag för klubbverksamhet. Många westerklubbar kommer inte att uppfylla de krav som finns för bidragssökning inom

8 RF/SvRF dessutom är konkurrensen stor. Det finns andra vägar att gå om man verkligen vill basera sin verksamhet på bidrag dvs andra sätt att söka bidrag! Jag har svårt att se förutsättningarna att enas kring sakfrågor som hjälmtvång, tränstvång vid lastning och på tävlingsplats, förbundslojalitet (mom 130), tävlande av hästar yngre än 4 år etc etc. Staffan Ljunggrens förslag angående att WRAS behöver förnya sig: 1. Stopp och belägg! 2. Skapa en grupp med personer som inte var engagerade i införandet av WRAS nya organisation (i mitten av 2000-talet). 3. Engagera klubbmedlemmarna i direktkontakt för en gångs skull! 4. Börja titta på WRAS tänkbara roll i Sverige och därmed relationen till andra organisationer som på olika sätt tangerar WRAS intresseområde. 5. Ta reda på vilken verksamhet den rollen kan generera i relation till klubbarna. 6. Ta fram hur den verksamheten ska bedrivas. 7. Ta fram den organisation som är bäst lämpad för detta. 8. Titta på det samarbete som är nödvändigt med andra. 9. Ta fram en metod för hur detta ska verkställas. 10. Uppföljning/omvärldsanalys ska vara ständigt pågående verksamhet. 11. Tappa aldrig direktkontakten med de som står med fötterna i verksamheten - utförarna! Staffans Ljunggrens öppna brev (publicerat på LuckyRider.se, ) Öppet brev till WRAS-anslutna klubbar och deras medlemmar Jag tar mig friheten att skriva ett öppet brev till klubbar och medlemmar som är anslutna till WRAS. Jag är en av flera (men inte så många) som har tidsperspektivet från före WRAS till nu. Jag har varit med på hela resan med det organiserade westernsverige (ej att förväxla med nätverket Western Sverige). Jag har varit med och bildat den första westernklubben (SWR) där jag suttit som ordförande i flera omgångar. Jag var med och bildade WRAS där jag har suttit som ordförande i sammanlagt 9 år (ca). Jag vet vilka mål, strategier och drivkrafter som låg bakom bildandet. Vi arbetade för att få bra relationer med andra

9 organisationer och med myndigheter som hade stor betydelse för vår verksamhet. Jag upplevde det som att vi var framgångsrika där. Visst gjorde vi många misstag, men vi insåg det och försökte rätta till det. Jag vill härmed göra min stämma hörd i diskussionerna kring WRAS + SvRF = sant? Två tåg har gått som skulle kunnat leda westernridningen vidare i någon riktning. Ett tåg gick under första halvan av 90-talet, tror jag, då diskussionen var uppe om att WRAS skulle upplösas och att klubbarna kunde ansöka om medlemskap i SvRF. Efter mycket arbete valde förbundsmötet att avslå förslaget. Jag kommer inte ihåg om det var på det ordinarie eller extra förbundsmötet, men medlemmarna fick säga sitt på förbundsmötet (inga mellanled). Nästa tåg gick ca 10 år senare när WRAS fått större konkurrens från andra specialförbund. Då stod man kvar på perrongen och funderade på om man skulle ha kvar de gamla resväskorna eller springa och köpa nya. WRAS valde att springa och köpa nya väskor med en helt ny organisation i. Tyvärr väntade inte tåget, utan nu stod WRAS med sina distrikt och klubbar och tittade på. Ett nytt sådant tåg är processen in i SvRF. I desperation av att missat minst ett viktigt tåg hoppar man på vilket som känns bäst utan att ha gjort någon omvärldsanalys alls, som det verkar. Den gjorde man inte i början av 2000-talet heller. Man skulle då, naturligtvis inte ödslat energi på ny organisation utan fokuserat på verksamhet. Om detta har jag skrivit flera gånger tidigare, på min hemsida ( bland annat. Jag är mycket tveksam till om WRAS-klubbarna har någon nytta av ett medlemskap i SvRF. Omvärlden ser helt annorlunda ut nu jämfört med i början på 90-talet. Det är helt andra krafter som driver på westernridningen i Sverige (på gott och ont som alltid). WRAS måste hitta en ny roll i en annan omvärld än vad som fanns tidigare. Tyvärr är stadgarna i sig ett hinder på vägen till förändring, inflytande direkt från enskilda klubbmedlemmar är i stort sett inte möjlig. Hittar inte WRAS sin nya roll, då ser det mörkt ut för 30-åringen. Det kanske till och med är så att det inte är rimligt med en paraplyorganisation över något vi i Sverige kallar Westerridning. I en del andra länder har varje verksamhet/hästras inom westernridningen en egen organisation. Begreppet westernridning finns inte som samlande benämning, det hittade vi på under 60-talets senare hälft. WRAS kanske ska ha en annan (rimligare) målsättning än att vara den högsta nationella instansen för westernridningens alla grenar som det står i stadgarna. Sammanfattningsvis föreslår jag en process som får ta den tid som behövs och som innebär en genomgripande analys av vad WRAS ska ha/kan ha för roll i Sverige, därmed kommer man fram till uppgifter som ska lösas och då är vi inne på verksamhet. Sedan kommer organisationen som ett anpassat verktyg till utförande av verksamheten, inte tvärt om, och behov av samarbete med andra. /Staffan Ljunggren

Projekt SvRF - Medlemmarna frågar och får svar #2

Projekt SvRF - Medlemmarna frågar och får svar #2 1/8 Projekt SvRF - Medlemmarna frågar och får svar #2 Detta dokument innehåller frågor som kommit projektgruppen tillhanda från klubbar och enskilda medlemmar. Svaren på frågorna är markerade med rött.

Läs mer

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet Svenska Ridsportförbundet SvRF idag Svenska Ridsportförbundet har till uppgift att främja ridningen, körningen och ridsporten i alla dess grenar samt därtill anknuten verksamhet nationellt och internationellt.

Läs mer

Projekt SvRF Lägesinformation

Projekt SvRF Lägesinformation 1/6 Projekt SvRF Lägesinformation 2012-12-02. 01. Bakgrund 02. Uppdraget 03. Förbundet, WRAS 04. Distrikten 05. Klubbarna 06. Medlemmarna 07. Westernridning - förutsättningar för tillväxt. 08. Varför vill

Läs mer

Från: Mona Hamberg Skickat: den 30 januari :58. Till: Mona Hamberg; VC$sterbottens RidsportfC6rbund

Från: Mona Hamberg Skickat: den 30 januari :58. Till: Mona Hamberg; VC$sterbottens RidsportfC6rbund Från: Mona Hamberg [mailto:stocke1@hotmail.com] Skickat: den 30 januari 2014 16:58 Till: Mona Hamberg; VC$sterbottens RidsportfC6rbund Ämne: Re: Motion till Västerbottens ridsports förbund Stöcke 30/1-2014

Läs mer

Vision: Skånes Ridsportförbund skall vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och

Vision: Skånes Ridsportförbund skall vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och Vision: vara Svenska Ridsportförbundets mest ledande Distrikt i alla discipliner både vad gäller tävlingsarrangörer och tävlingsutövare. Vi skall ligga i framkant i vår utbildningsverksamhet och verka

Läs mer

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA! Det här häftet är en vägledning för personer med funktionsnedsättning som vill börja tävla. Tävla kan man göra på olika nivåer och

Läs mer

Strategi 2024 WE. Allmänt: Få in WE på Strömsholms och Flyinges utbildningar. Ge en introduktion till blivande ridlärare.

Strategi 2024 WE. Allmänt: Få in WE på Strömsholms och Flyinges utbildningar. Ge en introduktion till blivande ridlärare. Strategi 2024 WE Allmänt: Få in WE på Strömsholms och Flyinges utbildningar. Ge en introduktion till blivande ridlärare. Grupp1 : Anna N, Ulrika P, Gabriella P, Malin B, Åsa T, Ingela H Delmål för 2016/2017

Läs mer

Allmänna bestämmelser för Allsvenskan År/tidsperiod 2015

Allmänna bestämmelser för Allsvenskan År/tidsperiod 2015 REGLER FÖR ALLSVENSKAN 2015 för Allsvenskan 2015 För att klubb ska få Har betalt sina avgifter till Stockholms Läns Ridsportförbund och delta med lag i Svenska Ridsportförbundet. Allsvenskor krävs att

Läs mer

Förslag till årsmötet 2015 Personinformation

Förslag till årsmötet 2015 Personinformation Distriktsstyrelsen Kristina Girhagen, Sollefteå. Egen företagare inom hästnäringen. Driver Björklunden och är sedan förra året ägare och ridskolechef på Sollefteå Ridskola. Har suttit med i Mittsvenska

Läs mer

Förslag till årsmötet 2014 2014-03-07

Förslag till årsmötet 2014 2014-03-07 Personinformation Distriktsstyrelsen Foto: Mittsvenska Kristina Girhagen, Sollefteå. Egen företagare inom hästnäringen. Driver Björklunden och är sedan förra året ägare och ridskolechef på Sollefteå Ridskola.

Läs mer

Protokoll fört vi TS-möte den 24 september 2012 på Skultagårdens Ryttarförening, Varberg.

Protokoll fört vi TS-möte den 24 september 2012 på Skultagårdens Ryttarförening, Varberg. Protokoll fört vi TS-möte den 24 september 2012 på Skultagårdens Ryttarförening, Varberg. Närvarande: Helen Larsson, Yvonne Johansson, Ingela Lindgren, Jeanette Sande, Karin Nylander, Glenn J Unger, Ulrika

Läs mer

Guiden till Grönt kort

Guiden till Grönt kort Guiden till Grönt kort Alla som tävlar, från lokal tävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort. Det gäller oavsett om du är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör, och oavsett i vilken gren du tävlar.

Läs mer

Western Riders Association of Sweden Förslag Innehåll

Western Riders Association of Sweden Förslag Innehåll Sidan 1 av 12 Förslag 2016-02-08 Innehåll Bakgrund... 2 Förslag... 3 Organisation... 3 Regionindelning... 3 Organisationskarta... 5 Koordinatorer... 8 Disciplinnämnden... 9 Rapportering... 9 Information/Kommunikation...

Läs mer

Extra Ordinarie möte med styrelsen i Västerbottens Ridsportförbund Tid: 10 januari 2013 klockan 19.00 08-5000 5000 Kod: 590312.

Extra Ordinarie möte med styrelsen i Västerbottens Ridsportförbund Tid: 10 januari 2013 klockan 19.00 08-5000 5000 Kod: 590312. Styrelsen Protokoll Protokoll 11/12 Extra Ordinarie möte med styrelsen i Västerbottens Ridsportförbund Tid: 10 januari 2013 klockan 19.00 08-5000 5000 Kod: 590312. Plats: Ledamöter: Anmäld förhindrad:

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

Liberala ungdomsförbundets förbundsstadgar

Liberala ungdomsförbundets förbundsstadgar 1 (8) Liberala ungdomsförbundets förbundsstadgar Antagna vid kongressen i Uppsala den 11:e till 12:e augusti 2012. 1 Ändamål Liberala Ungdomsförbundet är en fristående organisation som verkar i anslutning

Läs mer

Som tävlingsryttare så kom vi som var på träffen fram till dessa önskemål.

Som tävlingsryttare så kom vi som var på träffen fram till dessa önskemål. Vi hade på dressyrarrangörsträffen på Huseby 17 juni frågeställningar som utgick ifrån två olika perspektiv: Du som tävlingsryttare Du som arrangör En del hade erfarenhet och inblick ifrån båda sidor.

Läs mer

Gemensamma bestämmelser för serier 2013 Uppdaterade 3/10 2012

Gemensamma bestämmelser för serier 2013 Uppdaterade 3/10 2012 Gemensamma bestämmelser för serier 2013 Uppdaterade 3/10 2012 A. Gemensamma bestämmelser B. Grenspecifika hoppserier C. Grenspecifika dressyrserier A. 1. Deltagare Alla klubbar inom Smålands Ridsportförbund

Läs mer

Verksamhetsplan för tävlingssektionen i Västergötland Upprättad

Verksamhetsplan för tävlingssektionen i Västergötland Upprättad Verksamhetsplan för tävlingssektionen i Västergötland 2010 Upprättad 2010-01-21 Vad händer under året 2010 Allmänt Tävlingssektionen består under 2010 av Ordförande Grenledare Hoppnng häst Grenledare Hoppning

Läs mer

Tidsplan. 14:00 17:00 Info ifrån kommittén Grupparbeten Redovisning grupparbeten Allmän diskussion. 17:30 och framåt Mingel Mat Fri lek

Tidsplan. 14:00 17:00 Info ifrån kommittén Grupparbeten Redovisning grupparbeten Allmän diskussion. 17:30 och framåt Mingel Mat Fri lek Tidsplan 14:00 17:00 Info ifrån kommittén Grupparbeten Redovisning grupparbeten Allmän diskussion 17:30 och framåt Mingel Mat Fri lek Vilka är vi i kommittén? Kontaktperson Klubb Roll Agneta Kindholm Hålta

Läs mer

Kick-off för alla tävlingsintresserade på So.R.K

Kick-off för alla tävlingsintresserade på So.R.K Kick-off för alla tävlingsintresserade på So.R.K 2019-02-09 Kick-off för alla tävlingsintresserade på Sork Dagens upplägg: Presentation av TSEK, tävlingsåret 2018 och kommande tävlingar 2019 Föreläsning

Läs mer

Allmänna bestämmelser för Distriktsmästerskap i Stockholms Län År/tidsperiod 2015 Gemensamma

Allmänna bestämmelser för Distriktsmästerskap i Stockholms Län År/tidsperiod 2015 Gemensamma Allmänna bestämmelser för Distriktsmästerskap i Stockholms Län Gemensamma Deltagare i DM måste tävla för klubb som är ansluten till Stockholms bestämmelser Läns Ridsportförbund StRF. DM och -DM arrangeras

Läs mer

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte?

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? FAQ Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? Grundtanken är att barn ska idrotta i sin närmiljö och i möjligaste mån slippa långa resor. Detta är i linje med Danssportförbundets

Läs mer

Klubbtävlingsreglemente. Gäller från och med 1 september 2017

Klubbtävlingsreglemente. Gäller från och med 1 september 2017 Klubbtävlingsreglemente Gäller från och med 1 september 2017 GEMENSAMMA BESTÄMMELSER Lurbo Ridklubbs Klubbtävlingsreglemente uppförs i syfte att skapa en tävlingsmiljö där ryttare, hästar samt funktionärer

Läs mer

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977.

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Kort om distansritt Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Sporten blev en erkänd FEI-gren 1982. Distansritt är numera den tredje största ridsportsgrenen ansluten till FEI, näst efter hoppning

Läs mer

STOCKHOLMS LÄNS RIDSPORTFÖRBUND. Årsmöte den 18 mars 2015

STOCKHOLMS LÄNS RIDSPORTFÖRBUND. Årsmöte den 18 mars 2015 STOCKHOLMS LÄNS RIDSPORTFÖRBUND Årsmöte den 18 mars 2015 HÄLSNING FRÅN ORDFÖRANDEN 2014 ÄNNU ETT HÄNDELSERIKT ÅR Vårt förbund står på en stabil grund med en omfattande verksamhet Den ideella föreningen

Läs mer

WRK FÖRENINGSUTVECKLINGSKVÄLL 2013-05-05

WRK FÖRENINGSUTVECKLINGSKVÄLL 2013-05-05 WRK FÖRENINGSUTVECKLINGSKVÄLL 2013-05-05 De viktigaste frågorna att ta tag i direkt! Utbilda domare, överdomare och banbyggare inom klubben. Arrangera nationell tävling i någon form: Samverka med andra

Läs mer

alla som vill vara med och tävla på DRK s interntävlingar

alla som vill vara med och tävla på DRK s interntävlingar VIKTIG INFORMATION till alla som vill vara med och tävla på DRK s interntävlingar Medlem För att vara med och tävla på klubbens interntävlingar måste du vara medlem i DRK Hur blir jag medlem? Betala in

Läs mer

Gemensamma bestämmelser för serier 2014 Uppdaterade 21/10 2013

Gemensamma bestämmelser för serier 2014 Uppdaterade 21/10 2013 Gemensamma bestämmelser för serier 2014 Uppdaterade 21/10 2013 A. Gemensamma bestämmelser B. Grenspecifika hoppserier C. Grenspecifika dressyrserier A. 1. Deltagare Alla klubbar inom Smålands Ridsportförbund

Läs mer

Slutrapport nulägesanalys Föreningsservice

Slutrapport nulägesanalys Föreningsservice Slutrapport nulägesanalys Föreningsservice Man är medlem för att man måste! Varför måste man vara medlem? eller uttryckt på ett annat sätt, vad är medlemsnyttan? Delprojektet Föreningsservice uppdrag är

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

Klicka här för att ändra format på bakgrundsrubriken

Klicka här för att ändra format på bakgrundsrubriken Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format på Mål och vision Nivå Västmanlands två Ridsportförbund 2011-01-18 Nivå fyra Fastställd av distriktsstyrelsen 11 1 Klicka här för Innehåll

Läs mer

Dressyrtävlingar för ryttare med funktionshinder

Dressyrtävlingar för ryttare med funktionshinder Dressyrtävlingar för ryttare med funktionshinder Förord Dressyrtävlingar för ryttare med funktionshinder anordnas i enlighet med Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglementen (TR) I - Gemensamma bestämmelser

Läs mer

Talangutveckling. Examensarbete Pernilla Bjuhr

Talangutveckling. Examensarbete Pernilla Bjuhr Talangutveckling Examensarbete 2014-2015 Pernilla Bjuhr Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1Syfte... 1 2. Upplägg med Östgötateamet... 2 2.1Kriterier för att vara med i Östgötateamet fälttävlan...

Läs mer

Regler Ponnyallsvenskan 2014

Regler Ponnyallsvenskan 2014 Regler Ponnyallsvenskan 2014 Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Södermanland och Västmanland för året 2014 Södermanlands Ridsportförbund Västmanlands Ridsportförbund Ridsportens Hus 730 40 Kolbäck

Läs mer

Reglemente gällande uttagning till Lag-SM samt Lag-SM

Reglemente gällande uttagning till Lag-SM samt Lag-SM Reglemente gällande uttagning till Lag-SM samt Lag-SM Version 130429 1. Allmänna bestämmelser Om inget annat sägs i detta reglemente gäller den senaste versionen av FIPO, samt det svenska tillägget till

Läs mer

Tävlingsreglemente för SAM

Tävlingsreglemente för SAM Tävlingsreglemente för SAM Tävlingsreglemente av år 1989 för Svenska Akademiska Mästerskapen i dressyr och hoppning (SAR SAM-TR). Reviderade 21 april 2002 Tävlingsreglementets tillämpning: Mom 1 Styrelsen

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR ALLSVENSKAN I HALLANDS LÄN 2015

BESTÄMMELSER FÖR ALLSVENSKAN I HALLANDS LÄN 2015 BESTÄMMELSER FÖR ALLSVENSKAN I HALLANDS LÄN 2015 Hallands Ridsportförbunds målsättning med att arrangera divisioner på olika nivåer är att det ska följa en utbildningstrappa. Från div. III, II, I, Elitserie,

Läs mer

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?!

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! Följande elever har möjlighet att få förmånen att bli förberedande träningselever respektive träningselever vid Uppsala Ponnyklubb: - Elev som rider i lägst P6 men

Läs mer

REGLER FÖR ALLSVENSKAN 2018 Div IV Hoppning

REGLER FÖR ALLSVENSKAN 2018 Div IV Hoppning REGLER FÖR ALLSVENSKAN 2018 Div IV Hoppning Regler för År/tidsperiod 2018 Allmänna bestämmelser för Allsvenskan Häst För att klubb ska få delta med lag i Allsvenskor krävs att klubben: Har betalat sina

Läs mer

Protokoll fört vid TS-möte den 18 januari 2016 på Halmstad FK

Protokoll fört vid TS-möte den 18 januari 2016 på Halmstad FK Protokoll fört vid TS-möte den 18 januari 2016 på Halmstad FK Närvarande: Sverker Magnuson, Eva Karlberg, Hanna Johansson, Yvonne Johansson, Claes Angersjö och Tomas Boman Ej närvarande: Kerstin Collin,

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Linköpings Akademiska Ridklubb (LARK) i samarbete med Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) inbjuder härmed till Student-SM i ridsport.

Linköpings Akademiska Ridklubb (LARK) i samarbete med Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) inbjuder härmed till Student-SM i ridsport. Linköpings Akademiska Ridklubb (LARK) i samarbete med Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) inbjuder härmed till Student-SM i ridsport. 1. Tävlingarna äger rum på Smedstad Ridsportcenter i Linköping

Läs mer

POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING

POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING POLICY SKOGSLOTTENS RYTTARFÖRENING Gröna tråden Historik Skogslottens Ryttarförening är Norrköpings största och Sveriges femte största ridklubb. Vi har hela 500 medlemmar i veckan som rider lektioner hos

Läs mer

Regler Ponnyallsvenskan 2017

Regler Ponnyallsvenskan 2017 Regler Ponnyallsvenskan 2017 Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Västmanland för året 2017 Västmanlands Ridsportförbund Ridsportens Hus 730 40 Kolbäck 0220-456 22/24 Elitserien arrangeras av SvRF.

Läs mer

Svenska Skolidrottsförbundets stadgar Reviderade vid förbundsmötet 2014

Svenska Skolidrottsförbundets stadgar Reviderade vid förbundsmötet 2014 Svenska Skolidrottsförbundets stadgar Reviderade vid förbundsmötet 2014 Kapitel 1 Grundläggande bestämmelser 1 Namn, verksamhetsområde samt styrelsens hemort Förbundets namn är Svenska Skolidrottsförbundet

Läs mer

Samband mellan tidig prestation och senare elit i fälttävlan

Samband mellan tidig prestation och senare elit i fälttävlan Samband mellan tidig prestation och senare elit i fälttävlan Ponnylaget EM 005 Pratoni del Vivaro, Italien Hannes Melin Frida Andersén Louise Svensson Jädhe Therese Persson Maria Bredberg av 5 red egenutbildade

Läs mer

Regler Ponnyallsvenskan 2018

Regler Ponnyallsvenskan 2018 Uppdaterat 180110 Regler Ponnyallsvenskan 2018 Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Södermanland för året 2018 Ridsportens Hus 730 40 Kolbäck 0220-456 22/24 Elitserien arrangeras av SvRF. För regler

Läs mer

Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken Ängelholm

Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken Ängelholm PROGRAMFÖRKLARING och STADGAR för Förbundet Aktiv Ungdom Programförklaring Föreningar Antagna på Aktiv Ungdoms förbundsstämma 2014 i Kungälv Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken

Läs mer

Struktur Yrkesförbundet Översikt & information

Struktur Yrkesförbundet Översikt & information Struktur Yrkesförbundet Översikt & information Sektion SPA Sektion Make- Up SEYF Styrelsen Ordförande: Raija Zallot Sekreterare: Maria Sundberg Kassör: Mia Elisdotter Vice Ordförande: Mia Esperlind Ledamot:

Läs mer

11.6 Svenska Islandshästförbundet

11.6 Svenska Islandshästförbundet 11.6 Medlemsansökan Svenska Islandshästförbundet 11.6 Svenska Islandshästförbundet Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att i enlighet med RS utlåtande, avslå Svenska Islandshästförbundets ansökan

Läs mer

Regler Ponnyallsvenskan 2019

Regler Ponnyallsvenskan 2019 Uppdaterat 181220 Regler Ponnyallsvenskan 2019 Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Södermanland för året 2019 Ridsportens Hus 73494 Strömsholm 0220-456 22/24 Elitserien arrangeras av SvRF. För regler

Läs mer

Western Riders Association of Sweden

Western Riders Association of Sweden 2014-01-19 WESTERNALLSVENSKAN Div. I och II Lagtävling i Westernridning Syftet med Westernallsvenskan Div. I är; Att få en lagkänsla och en glädje i att rida tillsammans med andra. Att bygga nätverk, träffa

Läs mer

Inbjudan antagningsridprov och Bautbildningen

Inbjudan antagningsridprov och Bautbildningen Inbjudan antagningsridprov och Bautbildningen Ridledarutbildning 2019 För att vara behörig sökande till Ridledarkursen måste du under året fylla minst 18 år, ha genomfört godkänt ridprov samt vid kursstart

Läs mer

Dessa verksamheter skall genomsyra kärnverksamheterna: Värdegrunden Barnrättsperspektivet God hästhållning Säkerhet

Dessa verksamheter skall genomsyra kärnverksamheterna: Värdegrunden Barnrättsperspektivet God hästhållning Säkerhet Verksamhetsplan 2019 Så här arbetar Södermanlands Ridsportförbund Södermanlands Ridsportförbund (SöRF) är en ideell förening och ska arbeta som Svenska Ridsportförbundets (SvRF) regionala organ i enlighet

Läs mer

Proposition. STUDENT-SM i Ridsport 3-5 maj 2019

Proposition. STUDENT-SM i Ridsport 3-5 maj 2019 Proposition STUDENT-SM i Ridsport 3-5 maj 2019 Lunds Akademiska Ryttarsällskap (LARS) i samarbete med Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) och Lunds Civila Ryttarförening (LCR) inbjuder härmed till

Läs mer

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET Den nya grenen under SvRF Working Equitation WE - kommittéen Helena Wiklund och Jan Gustafsson Här är en gren som gör att alla kan mötas över gränserna oavsett hästeller ponnyras,

Läs mer

Att starta förening hur gör man det?

Att starta förening hur gör man det? Att starta förening hur gör man det? Läs hjälpredan med liten ordlista Kultur - och fritidsförvaltningen en del av Hultsfreds kommun Finns det ingen förening som passar dig? Vill du starta en egen? Då

Läs mer

STADGAR FÖR [namn på föreningen]

STADGAR FÖR [namn på föreningen] STADGAR FÖR [namn på föreningen] Antagna på årsmötet 20[xx-xx-xx]. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är [namn]. 2 Föreningens säte 2.1 Föreningen har sitt säte i [er hemkommun]. 3 Föreningsform 3.1

Läs mer

1 Namn Mom. 1: Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund

1 Namn Mom. 1: Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund Stadga för Öppna Moderater - Moderaternas hbt-förbund Antagna vid förbundsstämman 2014-04-26 1 Namn Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund 2 Ändamål Mom.1: Öppna Moderater

Läs mer

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte )

RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte ) RFSL Ungdoms normalstadga för distrikt (Uppdaterad enligt kongressen 2015, antagen av RFSL Ungdom Öts extra årsmöte 2015-05-10) 1 Namn Distriktets namn är organisationens namn följt av det namn som förbundsstyrelsen

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 45 min och består av en hälft ridning med vuxen som ledare och en hälft teori. GRUND2KURS Här

Läs mer

Kick-Off. För alla tävlingsintresserade SoRK ryttare

Kick-Off. För alla tävlingsintresserade SoRK ryttare Kick-Off För alla tävlingsintresserade SoRK ryttare Dagens upplägg Tävlingar 2016 och 2017 Vad krävs för att få tävla? SoRK:s funktionärer T-SEK Verksamhetsplan/Värdegrund TDB och Equipe och tävlingsplatsen

Läs mer

Allmänna bestämmelser för Allsvenskan Häst

Allmänna bestämmelser för Allsvenskan Häst REGLER FÖR ALLSVENSKAN 2018 för Allsvenskan Häst 2018 För att klubb ska få delta med lag i Allsvenskor krävs att klubben: Har betalat sina avgifter till Stockholms Läns Ridsportförbund och Svenska Ridsportförbundet.

Läs mer

Stadgar EAPN Sverige 2006

Stadgar EAPN Sverige 2006 Stadgar EAPN Sverige 2006 Stadgar antagna av EAPN Sveriges årsmöte 2006. 1 Namn och inriktning European Anti-Poverty Network (EAPN) Sverige är en självständig ideell förening ansluten till det europeiska

Läs mer

Stadgar. Stadgar för förbundet sid 2-5. Normalstadgar för distrikt sid 6-8. Normalstadgar för föreningar sid 9-11. Antagna av kongressen 2015

Stadgar. Stadgar för förbundet sid 2-5. Normalstadgar för distrikt sid 6-8. Normalstadgar för föreningar sid 9-11. Antagna av kongressen 2015 Stadgar Antagna av kongressen 2015 Stadgar för förbundet sid 2-5 Normalstadgar för distrikt sid 6-8 Normalstadgar för föreningar sid 9-11 1 FÖRBUND 1 Ändamål HBT Socialdemokrater (HBT-S) Sverige är ett

Läs mer

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund 1 Ändamål Förbundets namn är Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund, i det följande kallat Förbundet. Förbundet har till ändamål att tillvarata medlemmarnas

Läs mer

Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning

Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning Motioner från Distrikt Sydväst Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning Motionärens förslag Distrikt Sydväst lämnade i en motion till Förbundsmötet 2015 ett

Läs mer

Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan

Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan 2012-2013 Innehållsförteckning Ridsporten i samhället Så här arbetar Svenska Ridsportförbundet Inriktningsmål Ett förbund vi arbetar tillsammans Nöjdare medlemmar

Läs mer

Kommittémöte

Kommittémöte Kommittémöte 2007-04-14 Cafeterian Alleby Mötesdeltagare Agneta Kindholm Anders Gustafsson Ann-Sofie Jonasson Cecilia Adolfsson Gunilla Jonsson Kicki Olsson Kim Strach Nisse Adolfsson Robert Persson Susanne

Läs mer

IDROTTSLYFTET. Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ

IDROTTSLYFTET. Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ IDROTTSLYFTET Nu är det dags att söka! SENAST 5 MAJ Har ni en kul idé för er ridklubb? Vi vill att så många som möjligt ska rida så länge som möjligt gärna hela livet! Hur ser det ut på er ridklubb? Har

Läs mer

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb Välkommen att stödja Väsby Ridklubb RIDKLUBBEN SOM SÄTTER HÄSTEN OCH ELEVEN I CENTRUM Väsby Ridklubb erbjuder ridutbildning i naturskön miljö vid Mälaren. Vi vänder oss till alla åldrar på olika nivåer.

Läs mer

(Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18)

(Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18) Stadgar Stadgar för Djursholms Ridklubb (Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18) Stadgarna fastställda av årsmöte 20140216. Godkända av Svenska Ridsportförbundet

Läs mer

Förslag till årsmötet 2013 2013-03-11. Information från Mittsvenska Ridsportförbundets valberedning

Förslag till årsmötet 2013 2013-03-11. Information från Mittsvenska Ridsportförbundets valberedning Information från Mittsvenska Ridsportförbundets valberedning Valberedningen har nu kommit fram till sitt förslag efter att ha haft diskussioner om kompetens, geografisk spridning etc. hos de ledamöter

Läs mer

Regelverk 2011. Senast ändrad 2011-02-11

Regelverk 2011. Senast ändrad 2011-02-11 Regelverk 2011 Senast ändrad 2011-02-11 Idrottens Hus Box 384 831 25 ÖSTERSUND 010-476 42 38 mittsvenska.ridsport@jhidrott.rf.se www.ridsport.se/mittsvenska Förord Då är det nytt år och med det lite nya

Läs mer

Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013

Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013 Jönköpings Fältrittklubb Verksamhetsplan 2013 Vår vision Att bli en arena för högkvalitativa tävlingar samt att erbjuda marknadens bästa ridskola. Övergripande mål 2013 Attraktiv anläggning där alla grupper

Läs mer

Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Västergötlands Ridsportförbunds. HOPPNING HÄST & PONNY Publicerad

Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Västergötlands Ridsportförbunds. HOPPNING HÄST & PONNY Publicerad VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Västergötlands Ridsportförbunds. HOPPNING HÄST & PONNY 2011 Publicerad 110201 Västergötlands Ridsportförbund Staveredsg. 20 461

Läs mer

HÄLSINGE VÄSTERN D- & C-tävling + KM

HÄLSINGE VÄSTERN D- & C-tävling + KM HÄLSINGE VÄSTERN D- & C-tävling + KM Datum: Plats: Lördagen den 5 september, första start kl.09:00 Järvsö Ryttargård Typ av tävling: D- och C-klasser är öppna för alla medlemmar i WRAS-ansluten klubb.

Läs mer

Årets Ungdomssektion 2010

Årets Ungdomssektion 2010 Årets Ungdomssektion 2010 Klubb: Theleborgs Ryttarsällskap Distrikt: Smålands Ridsportförbund Kontaktperson i sektionen: Josefine Ahlgren Adress: Stallvägen 10 353 52 Växjö Telefon: 0702-46 06 11 E-mail:

Läs mer

Anteckningar från Mittsvenskas tävlingskonferens lördagen den 18 november 2017

Anteckningar från Mittsvenskas tävlingskonferens lördagen den 18 november 2017 Anteckningar från Mittsvenskas tävlingskonferens lördagen den 18 november 2017 Medverkande klubbar: Brunflo Ryttarsälskap Matfors Ryttarförening Näsets Ryttarsällskap Ridklubben Östjämten Strömsunds Ridklubb

Läs mer

Säkerhetsturnén bygger på Smålands Ridsportförbunds och Krafft s satsning Equitation Safety Tour

Säkerhetsturnén bygger på Smålands Ridsportförbunds och Krafft s satsning Equitation Safety Tour Välkomna Bakgrund Säkerhetsturnén bygger på Smålands Ridsportförbunds och Krafft s satsning Equitation Safety Tour Med start 2009 har SvRF fått möjlighet att vara huvudman och initiativtagare till spridningen

Läs mer

Centerstudenters stadgar

Centerstudenters stadgar Centerstudenters stadgar 5 10 15 fastställda av förbundsstämman i april 1984 reviderade vid förbundsstämman 1992 reviderade vid förbundsstämman 1997 reviderade vid förbundsstämman 2000 reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Ponnyallsvenskan 2011

Ponnyallsvenskan 2011 Regler Ponnyallsvenskan 2011 Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Södermanland för året 2011 2010-12-15 Södermanlands Ridsportförbund Ridsportens Hus 734 94 Strömsholm 0220-456 22/24 Elitserien i

Läs mer

Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar.

Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar. fastställda den 14 september 2009 1 ! " Vår förening vill skapa en positiv idrottsmiljö, där såväl sociala som kulturella inslag är en naturlig del av verksamheten, där våra medlemmar utvecklas till självständiga

Läs mer

Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015

Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015 STADGAR FÖR SRF ÖSTRA VÄRMLAND Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015 Inledning Synskadades Riksförbund är en organisation som präglas av öppenhet

Läs mer

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap.

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap. Föräldraföreningens stadgar STADGAR För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening Antagna vid konstituerande årsmöte den 2011-09-29 1 Ändamål Martinskolans och Martingårdarnas föräldraförening

Läs mer

BÖRJA RIDA FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

BÖRJA RIDA FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA RIDA FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA RIDA Det här häftet är en vägledning för personer med funktionsnedsättning som vill börja rida eller köra häst. Drygt en miljon människor i Sverige

Läs mer

Föreningens verksamhet skall bedrivas i överensstämmelse med KFUMs mål och grundval som de framgår av KFUM Sveriges stadgar.

Föreningens verksamhet skall bedrivas i överensstämmelse med KFUMs mål och grundval som de framgår av KFUM Sveriges stadgar. 1 STADGAR FÖR idrottsföreningen KFUM KOMETERNA l IDEELL FÖRENING 1 KFUM KOMETERNA är en ideell förening som är ansluten till KFUMs idrottsförbund och därigenom till KFUMs riksförbund och genom detta till

Läs mer

Regler för Bohuscupen och DivII, samt Div I dressyr Version Ändringar från 2009 markeras med rött. Häst

Regler för Bohuscupen och DivII, samt Div I dressyr Version Ändringar från 2009 markeras med rött. Häst Regler för Bohuscupen och DivII, samt Div I dressyr 2010 Version 100125 Ändringar från 2009 markeras med rött Häst Göteborgs och Bohusläns Ridsportförbund 415 82 Göteborg 031-726 61 21 ridsport.goteborg@vsif.o.se

Läs mer

Motioner och motionssvar. Stadgar

Motioner och motionssvar. Stadgar Motioner och motionssvar Stadgar 0 0 0 0 0 Inkomna motioner på stadgarna, stadgekommitténs svar och förbundsstyrelsens kommentarer S - Demokratisera personvalen ( ) Många personval i Ung Vänster går till

Läs mer

Regler Ridsportallsvenskan 2017

Regler Ridsportallsvenskan 2017 Regler Ridsportallsvenskan 2017 Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Södermanland för året 2017 Södermanlands ridsportförbund Ridsportens Hus 730 40 Kolbäck 0220-456 22/24 Div I Hoppning Häst och

Läs mer

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat.

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsplan Mälaröarnas ridklubb (MäRK) 2013 Innehåll Allmänt... 3 Verksamhetsidé... 4 Mål... 4 Verksamhet 2013... 6 Ridskolan... 6 Anläggning... 6 Utevolt... 6 Parkering... 6 Ridhus... 6 Klubbhus...

Läs mer

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper.

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper. FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004, förbundsstämman 14 april 2007 samt vid förbundsstämman

Läs mer

Regler Ridsportallsvenskan 2017

Regler Ridsportallsvenskan 2017 Regler Ridsportallsvenskan 2017 Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Västmanland för året 2017 Västmanlands Ridsportförbund Ridsportens Hus 730 40 Kolbäck 0220-456 22/24 Div I Hoppning Häst och Elitserierna

Läs mer

Nyby Torshälla Ridklubb

Nyby Torshälla Ridklubb En framgångsrik förebild inom ridsporten Måldokument Nyby Torshälla Ridklubb Nyby Torshälla Ridklubb Måldokument NTRKs verksamhetsidé NTRK ska vara en framgångsrik förebild för alla inom ridsporten. Alla,

Läs mer

Ponnyallsvenskan 2010

Ponnyallsvenskan 2010 Regler Ponnyallsvenskan 2010 Regler och bestämmelser för lagtävlingar i Södermanland för året 2010 2009-12-15 Södermanlands Ridsportförbund Ridsportens Hus 734 94 Strömsholm 0220-456 22/24 Elitserien i

Läs mer

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Stockholm i januari 2015 Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Vid SPFs kongress 11-14 juni 2014 togs beslut om ändrade stadgar för förbundet samt förändring av normalstadgar för

Läs mer

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper 1 Förbundets namn 1.1 Förbundets namn är Unga Republikaner. 2 Ändamål 2.1 Unga Republikaner är en partipolitisk obunden förbund som skall verka för att Sverige skall införa ett demokratiskt valt statsskick.

Läs mer

Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommittés Förbundsmöte 9-10 maj 2015, Scandic Triangeln Malmö

Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommittés Förbundsmöte 9-10 maj 2015, Scandic Triangeln Malmö 7. FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG 10.1 Behandling av förbundsstyrelsens förslag till Strategi2020, verksamhetsoch ekonomisk plan. (se punkt 5 i FM-dokumentationen) 10.2 Fastställande av föreningarnas medlemsavgift

Läs mer