1. Likabehandlingsprincipen - alla anbudssökande och anbudsgivare behandlas lika.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Likabehandlingsprincipen - alla anbudssökande och anbudsgivare behandlas lika."

Transkript

1 Handledning Handledningen är utarbetad av Upphandlingsenheten för att vara till stöd för institutionerna i inköpsarbetet. Syftet med denna handledning är att öka medvetenheten, kunskapen och på ett enkelt sätt att beskriva tillämpningar av reglerna inom upphandlingsområdet. Det är dock var och ens skyldighet att informera sig om vad som står i lag. Innehållet baseras på Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling och Lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster. Under stycket 2.2 Upphandlingsnivåer och i Upphandlingsregler beskrivs ansvarsfördelningen i förhållande till upphandlingsvolym. När Upphandlingsenheten anlitas och tar ansvar för ett upphandlingsärende tas avgift inte längre ut. Se konsistoriets beslut om resursfördelning och uppdrag år Allmänt 1.1 De grundläggande principerna All upphandling ska göras med beaktande av följande principer. 1. Likabehandlingsprincipen - alla anbudssökande och anbudsgivare behandlas lika. 2. Icke-diskrimineringsprincipen anbudssökande och anbudsgivare från t.ex. andra länder eller orter behandlas på samma sätt som företag från den egna kommunen. 3. Principen om transparens denna innebär att upphandlingar ska genomföras på ett öppet sätt. 4. Proportionalitetsprincipen - man ska inte ställa högre krav än nödvändigt för att nå det eftersträvade målet. 5. Principen om ömsesidigt erkännande - godkännande av t.ex. intyg från andra länder. Dessa principer ska iakttas i alla faser av upphandlingsförfarandet enligt 1 kap. 9 LOU. 1.2 Upphandlande enhet (2 kap. 19 LOU) KI är en upphandlande enhet. Det innebär att i värdeberäkning vid upphandling av definierad vara eller tjänst skall KIs alla institutioners upphandlingar av denna typ av vara eller tjänst under året räknas samman. 1.3 Sekretess Upphandlingen är inte offentlig utan affärssekretess råder tills dess beslut fattats och avtal/beställning undertecknats av båda parter. Anbuden skall förvaras inlåsta. De som deltar i utvärderingen får naturligtvis ta del av anbuden men skall göras medvetna om att sekretess råder till dess upphandlingen är klar.

2 1.4 Muta och bestickning Man skall vara uppmärksam på att förmåner oavsett värde som en leverantör lämnar i samband med en upphandling är att betrakta som bestickning. Läs mer i "Farliga Förmåner" som går att beställa genom Institutet mot mutor. 1.5 Jäv Den som skall handlägga ett ärende är jävig om saken angår honom själv eller någon nära anhörig eller närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för honom själv, (Förvaltningslagen 11 ). Den som är jävig är skyldig att själv "anmäla jäv" och avsäga sig uppdraget. 1.6 MBL/arbetarskydd Frågor rörande MBL ansvarar Institutionerna själva för. Före start i upphandlingsprojekt skall nödvändiga MBL-förhandlingar vara genomförda. Detta skall bekräftas av prefekt eller administrativ chef. 1.7 Ramavtal Innan man startar en upphandlingprocedur skall man undersöka om det finns ramavtal tillämpliga för varan eller tjänsten som söks. Finns sådana ramavtal kan man beställa direkt, om man hänvisar till avtalsbeteckningen. Ramavtal, både statliga och KIs egna, söks under "Avtal" i informationsrutan. 1.8 Miljö och etik Enligt gällande lagar, förordningar och riktlinjer; bör KI beakta miljöhänsyn och sociala hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art motiverar detta (Lag om ändring i lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, SFS 2010:571) skall KI miljöanpassa sina upphandlingar i den mån en sådan anpassning är möjlig (Förordning om miljöledning i statliga myndigheter (SFS 2009:907)) skall KI ställa miljö- och trafiksäkerhetskrav vid köp, hyra och leasing av fordon (Förordning om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor (SFS 2009:1)) bör KI sträva efter att köpa in utrustning med effektiv energianvändning i alla lägen, även i viloläge (Förordning om energieffektiva åtgärder för myndigheter (SFS 2009:893)) bör KI sträva efter att upphandla/avropa/köpa in energieffektiva ITprodukter och IT-tjänster (IT för en grönare förvaltning - agenda för ITmiljön , regeringskansliet). Enligt KIs riktlinjer för miljö och hållbar utveckling; skall KI ställa miljökrav och etiska krav vid upphandlingar och inköp i den mån det är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt.

3 Kravställande vid upphandling. För att stödja myndigheter i arbetet med att ställa miljökrav och etiska krav vid upphandling har Miljöstyrningsrådet tagit fram kriteriedokument för ett antal olika produkter och tjänster. Dessa kriteriedokument och dess avancerade krav ska användas som utgångspunkt vid relaterade upphandlingar vid KI. Kraven ska i största möjliga utsträckning ställas som skallkrav. Inköp. Vid inköp ska miljösortiment och etiskt sortiment väljas då det är tekniskt och kunskapsmässigt möjligt samt ekonomiskt rimligt. Till exempel ska produkter som är miljömärkta (Svanen, Bra Miljöval, KRAV, EU-blomman etc), energimärkta (Svanen, Energy Star, TCO-märket etc), rättvisemärkta och/eller med mest effektiv energianvändning i alla lägen köpas in. 2. UPPHANDLINGSFORM 2.1 Val av upphandlingsform Denna bestäms av upphandlingens totala värde exkl moms. Över ett av EUkommissionen fastlagt värde, tröskelvärdet, genomförs upphandling enligt EUdirektiv. Värdet omförhandlas regelbundet och läggs in i KIs handledning. Dessa sk EU-upphandlingar skall genomföras av Upphandlingsenheten. Under tröskelvärdet finns det enligt LOU tre upphandlingsformer: Förenklad, urvals- och direktupphandling. Enligt LOU gäller direktupphandlings nivå ca kr. Direktupphandling är en formellt enklare procedur. Beräkning för val av procedur vid upphandling av vara eller tjänst skall beräknas sammantaget för hela KI. Enskilda upphandlingars värde får inte styras av KIs övergripande nivå för direktupphandling. För institutionernas upphandlingar vars värde ligger under direktupphandlingsnivån skall upphandlingen genomföras enligt nedan.

4 2.2 Upphandlingsnivåer Över tröskelvärdet = EU-upphandling -- Upphandlingsenheten. Mellan tröskelvärdet och kr = Förenklad och urvalsupphandling -- Under ledning av Upphandlingsenheten. Dessa upphandlingar ska annonseras LOU = Gräns för direktupphandling. bb = basbelopp = Upphandling av varor får göras av institutionen om kompetens finns. Tjänsteupphandlingar görs i samråd med upphandlingsenheten. Genomförs enligt förenklad upphandling. Mellan 100' och 10' = Denna nivå får göras av institutionen. Ska ske med skriftlig beställning och dokumenteras. För tjänsteupphandling används KIs konsultmall och mall för allmänna villkor.(se under blanketter i informationsrutan ). Upp till 10' = Denna nivå får ske muntligt. Bör dokumenteras. 2.3 Förenklad upphandling Förenklad upphandling är skriftlig och är den normala upphandlingsformen när upphandlingens värde är lägre än tröskelvärdet för EU-upphandling, men överstiger gräns för Direktupphandling.

5 2.3.1 Marknadsundersökning Vid en marknadsundersökning skall man upplysa de firmor man kontaktar att man inte vill ha anbud utan endast information om tekniska prestanda samt ungefärliga priser, s k budgetoffert. Marknadsundersökning kan aldrig ersätta anbudsförfarande. Ge inga löften om framtida beställning Förfrågningsunderlag/anbudsförfrågan Anbudsföfrågan skall vara skriftlig. Det är viktigt att förfrågningsunderlaget utformas med omsorg. Ange tydligt omfattning och krav. Ange även vilka andra omständigheter som tillmäts betydelse om möjligt också angelägenhetsgrad. Begär om möjligt anbud från så många firmor att konkurrens etableras. En leverantör som inte tillfrågats, har rätt att på begäran få förfrågningsunderlaget, för att på lika villkor delta i upphandlingen. Förfrågningsunderlag/anbudsinfordran skall innehålla: Kravspecifkation med information om mängd och prestanda på den vara eller tjänst som skall upphandlas. För okomplicerade produkter kan man ibland hänvisa till ett visst fabrikat, i så fall måste formuleringen "eller likvärdig " finnas med. Förutsättningen är att detta inte blir konkurrensbegränsande. Annan viktig upplysning kan vara önskemål om kort leveranstid (rimlig), servicevillkor, manualer, utbildning m m. En väl utarbetad kravspecifikation underlättar nollställning av anbuden (dvs jämförelse av pris för likvärdig prestanda). Upplysning till anbudsgivarna hur anbuden kommer att utvärderas: Antingen att det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet kommer att antas (dvs det med lägst totalkostnad med hänsyn till kostnader för drift, funktion, ergonomi, miljöpåverkan, service, livslängd m m) eller att det anbud som har lägst pris kommer att antas. Om det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet avses att antas skall de omständigheter som tillmäts betydelse anges och om möjligt även vilken angelägenhetsgrad de har. Upplysning om att anbuden kan komma att antas utan föregående förhandling. Adress dit anbuden skall skickas eller lämnas. Sista anbudsdag då anbuden skall vara inkomna (alltid kl 24.00, om inte annat anges). Upplysning hur anbudet och kuvertet skall märkas, det skall vara lätt att se, även på utsidan att försändelsen avser ett anbud, (ANBUD, Nr XXXX ), upplysning om projekt eller motsvarande kan vara till stor hjälp för den lokala administrationen. Giltighetstid, hur länge anbuden skall vara giltiga, (normalfallet, ca 2 mån, krav på lång giltighetstid kan medföra högre kostnad). Upplysning om att anbud som lämnas i form av telegram eller telefax omgående skall bekräftas med undertecknad handling. Upplysning om att anbudsgivaren skall lämna uppgifter om att företaget är: registrerat i aktiebolags-, handels- eller föreningsregistret, registrerat för redovisning och inbetalning av mervärdesskatt, innehållen preliminär A- skatt och arbetsgivaravgifter (lokala skattemyndigheten) och fri från skulder för svenska skatter och socialavgifter. (Blankett från lokala skattemyndigheten bifogas anbudsförfrågan. Se under Blanketter). Om leverantören nyligen tillfrågats behöver man inte göra denna kontroll vid varje upphandling. Är man osäker på leverantörens förmåga att klara sitt åtagande måste man självklart be att få denna information.

6 Omfattning, produkter/tjänster (beskriv så noga som möjligt). Leveransvillkor Det finns flera standardbestämmelser som branschgodkänts. ALOS 81 t.ex.används ofta inom den offentliga sektorn som leveransvillkor för leverans av varor. Det är ibland nödvändigt att göra egna tillägg, t ex att forskningsutrustning skall levereras till anvisad plats på institutionen. Detta för att undvika tvister om utrustningen försvinner eller skadas i samband med leveransen. Staten försäkrar ej!! Andra tilllägg vad gäller t ex garantier och vite, läs villkorstexten. För tjänsteupphandling vid KI skall kontraktsmall och KIs mall för allmänna villkor användas (se under blanketter i informationsrutan ). Exempel på andra leveransvillkor: Montage 85, när stor del av köpet avser installation, AB 92 och ABK 96 är allmänna bestämmelser som gäller inom bygg och entreprenadbranschen. Det finns ytterligare ett flertal leveransvillkor som används. När man åberopar ett branschvillkor skall detta helst bifogas (gäller inte AB 92 och ABK 96 som är mycket omfattande och väl känt i branschen). Läs alltid själv igenom de villkor ni ev. åberopar i en upphandling. Betalningsvillkor utformas olika med hänsyn till varans karaktär, 30 dagar netto efter godkänd faktura och godkänd leverans är minimikravet. I vissa fall är det rimligt att betalning sker först efter godkänt installationsprov eller acceptanstest. Om betalningen avser ett stort inköp (flera hundra tusen kronor) är det vanligt att betalningen delas upp 90/10 % eller 80/20 % (80 % vid godkänd leverans och resterande 20 % vid godkänd acceptanstest). Övrigt av betydelse kan vara inbyte, överenskommen utbildning, applikationshjälp, pris på servicekontrakt efter garantitidens utgång etc Annonsering Alla förenklade upphandlingar där värdet överstiger , skall annonseras i en offentligt tillgänglig databas. KIs upphandlingar annonseras via intranätet genom ett samarbete med AnbudsJournalen (se informationsrutan) Anbudsöppning Huvudregeln är att anbud skall öppnas så snart som möjligt efter anbudstidens utgång. Vid anbudsöppningen skall minst två utsedda personer delta och protokoll skall föras Prövning av anbud Man får inte pröva anbud som kommit in för sent och inte heller anbud som lämnats av leverantör som är dömd för brott avseende yrkesutövningen. Brottet skall ha vunnit laga kraft i dom. Dessutom finns ett antal skäl som gör att man kan utesluta en leverantör. Dessa är framför allt om leverantören är i konkurs eller inte fullgjort sina åligganden avseende svenska skatter, sociala avgifter, eller

7 liknande (LOU 6 kap 9 ). Man får inte heller anta ett anbud om leverantörer inte är registrerad i aktiebolags- handels- eller föreningsregistret. Efter s k nollställning/jämförelse av anbuden skall det anbud antas som är ekonomiskt mest fördelaktigt eller har lägst pris beroende på vad som angivits i förfrågningsunderlaget. Ett anbud med orimligt lågt pris får förkastas, om inte godtagbar skriftlig förklaring kan lämnas av anbudsgivaren. Man får medge och bör begära att en anbudsgivare rättar en uppenbar felskrivning eller felräkning i anbudet eller något annat uppenbart fel i anbudet. Man får också medge att anbud förtydligas och kompletteras. Detta måste dock alltid ske på sakliga grunder. Alla anbudsgivare måste behandlas objektivt och få samma rättigheter Beslut Sammanfatta och skriv ner vilka skäl som ligger till grund för beslutet. Beslutet skall skrivas under av beslutsfähig person. Från dag för avtalstecknande har "marknaden" ett år på sig att överklaga beslutet i allmän domstol Tilldelningsbeslut När beslut i ärendet är fattat skall de leverantörer som inte blivit valda meddelas beslutet. Efter 10 arbetsdagar kan avtal tecknas med vald leverantör. Under mellanperioden har leverantörer rätt att ifrågasätta upphandlingen Tullfrihet för vetenskapliga instrument och apparater Institutioner kan få tullfrihet för vetenskapliga instrument och apparater om de inte importeras för ett kommersiellt ändamål. Institutionen måste ansöka om tillstånd hos Tullverket för att få tullfrihet. Det är viktigt att ansöka i god tid. Detta kan ta max 3 veckor. Meddelande om beviljad ansökan sänds från Tullverket per post till institutionen. Ansökan måste vara beviljad när varan anländer till tullstation och speditören skall då ha ett ärendenummer att åberopa. En kopia av ansökan bör sändas till leverantören som vunnit upphandlingen. Utan tillstånd förtullas varan om den kommer från land utanför EU-gemenskapen. Observera att man inte kan få tillbaka tullkostnaden i efterskott. Läs mer om hur du ansöker om tillstånd: Tullfrihet för vetenskapliga instrument eller apparater - har du användning för det? Ansökningsblankett: Ansökan om tillstånd till tullfri import för undervisningsmateriel, vetenskapligt och kulturellt materiel samt vetenskapliga instrument och apparater. Vid ifyllande av blanketten krävs ett s.k. KN nummer. Se länk: Varans KN nummer (8 siffror) Beställning = Order = Avtal Beställningen skall vara skriftlig och skall ske så snart som möjligt efter det att beslut om leverantör fattats. Naturligtvis måste beställning ske inom den tid som anbudet är bindande. Skulle tidsnöd uppstå kan man anhålla om att anbudens

8 giltighetstid förlängs. Beställningen skall bekräftas skriftligt av leverantören, s k orderbekräftelse. Beställningen skall ta upp allt som överenskommits. Om orderbekräftelsen inte överenstämmer med beställningen, s k oren accept, måste detta rättas till Förskott En leverantör kan ibland begära förskott. Medge aldrig förskott om produkterna finns i lager eller om leveranstiden är kort (mindre än 6 mån). Endast om synnerliga skäl föreligger, såsom utveckling av vara eller liknande, kan förskott medges. Medges förskott skall säkerhet krävas i form av bankgaranti. Begärs förskottet i anbudet måste naturligtvis räntekostnaden för förskottet räknas in vid nollställning av anbuden. Har inte förskott begärts i anbudet utan vid förhandling kan ränteersättning krävas för förskottsbetalning Dokumentation Hela upphandlingen måste dokumenteras noga. Anteckningar bör föras under hand, allt av vikt skall antecknas. Efter avslutad upphandling skall alla handlingar förvaras samlade och arkiveras och diarieföras. 2.4 Urvalsupphandling Är en form av förenklad upphandling, där man bjuder in anbudslämnare genom annonsering i allmänt tillgänglig elektronisk databas. Tiden för ansökan får inte vara kortare än 10 dagar från publicering i databas. I annonsen (ansökningsinbjudan) lämnas information om de kvalifikationskrav som skall ligga till grund för urval av anbudssökande. Urvalsproceduren skall ske enl LOUs riktlinjer. Efter att urval av de anbudssökande skett, sänds inbjudan till anbudsgivning till utvalda anbudssökanden. Antal som kan bli utvalda skall framgå av annonsen. Prövning av anbud sker som för förenklad upphandling. Urvalsupphandling är lämplig om man kan förutse att det finns ett allt för stort antal potentiella anbudsgivare. Konkurrensutsättning är ett krav, men upphandlingsprocessen får inte bli ohanterlig. 2.5 Direktupphandling - vid KIs institutioner Vid direktupphandlingar får inköp göras utan att en formell upphandlingsprocedur genomförs. Upphandlingen skall ändå ske affärsmässigt och dokumenteras skriftligt. Det är viktigt att dokumentera skälen till varför man gjort direktupphandling framför allt om inte varans värde är lågt, dvs om man använt direktupphandling när man anser att det finns synnerliga skäl. OBS! Att man råkat i brådska pga bristande planering räknas inte som synnerligt skäl. Begär en offert på fax Kontrollera omfattning av beställning Tala om från början eller begär ny offert med följande inkluderat ALOS 05 vid köp av vara (lev bestämmelser för offentlig sektor. Se under Blanketter) KIs allmänna villkor för köp av konsulttjänst (se under Blanketter)

9 Levereras fritt anvisad plats på KI (leveransvillkor) Betalning, 30 dagar netto efter godkänd leverans (alt godkänd installation) och godkänd faktura (betalningsvillkor) Garantitid enligt KIs önskemål. Beställning sker genom att fax skickas med referens till offert. Härmed beställs XX... enligt Er offert daterad XX XX XX. Undertecknad... 3 Övrigt Alla frågeställningar går inte att få med i en kortfattad handledning som denna. Vid oklarheter, kontakta någon med upphandlingserfarenhet.

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ALL UPPHANDLING

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ALL UPPHANDLING TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ALL UPPHANDLING 1. INKÖP / UPPHANDLING ÖVER TRÖSKELVÄRDENA Inköp över tröskelvärdena innebär att upphandlingen uppgår till ett belopp som enligt lagstiftningen tvingar den att

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun

Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun Riktlinjer för upphandling i Hallstahammars kommun Inledning: Kommunen är totalt sett en mycket stor köpare av varor och tjänster. Denna upphandlingspolicy syftar till att kommunens medel används effektivt

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Sammanfattning Vägledande råd och bestämmelser är ett komplement till

Läs mer

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Upphandlingsfunktionen 2009-01-13 Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Trädde ikraft 2008-01-01 Disposition: Kap 1-14 Över tröskelvärdena (varor och tjänster: > 200 000 Euro) Kap 15 Under tröskelvärdena

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1992:1528) om offentlig upphandling; SFS 2000:877 Utkom från trycket den 28 november 2000 utfärdad den 16 november 2000 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Övertorneå kommun Offertförfrågan 2013-08-30

Övertorneå kommun Offertförfrågan 2013-08-30 Övertorneå kommun Offertförfrågan 2013-08-30 DIREKTUPPHANDLING till lågt värde Ny sargutrustning till Hockeyplanen i Svanstein Övertorneå kommun önskar offert på ny sargutrustning till hockeyplanen i Svanstein.

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

Revidering riktlinjer för direktupphandling

Revidering riktlinjer för direktupphandling Kommunledningsförvaltningen Monica Boo,0550-88 161 monica.boo@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse 2016-02-01 Ks/2014:139 1(1) Revidering riktlinjer för direktupphandling Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Prisförfrågan. - Eco-Driving utbildning för personalen på SMHI

Prisförfrågan. - Eco-Driving utbildning för personalen på SMHI Prisförfrågan - Eco-Driving utbildning för personalen på SMHI INNEHÅLLSFÖRTECKNING PRISFÖRFRÅGAN... 1 1 ALLMÄN INFORMATION... 1 1.1 OM SMHI... 1 1.2 OM DENNA UPPHANDLING... 1 1.3 VOLYM OCH UTVÄRDERING...

Läs mer

Övertorneå kommun Offertförfrågan

Övertorneå kommun Offertförfrågan Övertorneå kommun Offertförfrågan 2013-09-02 Nya värmefläktar samt installation i Aapua, Juoksengi, Pello och Svansteins avloppsreningsverk Denna upphandling görs som en direktupphandling till lågt värde

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är:

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är: Upphandlingsbestämmelser inom Ale kommun 1. Syfte Syftet med dessa bestämmelser är att säkra Ale kommuns upphandlingsprocess. Varor och tjänster ska upphandlas korrekt enligt lagar, beslut och förordningar

Läs mer

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning vid genomförandet av direktupphandlingar vid Högskolan Dalarna Bilaga 2 till dokumentet Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr:

Läs mer

1. Anvisningar för upphandlingen

1. Anvisningar för upphandlingen Förfrågningsunderlag 2014-03-21 Upphandlande organisation Upphandling REGION GOTLAND Bostad med särskild service på Gotland för vuxna med psykiska funktionsnedsättningar. Dag Hultemar 2014-18 Sista anbudsdag:

Läs mer

Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg

Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg Frukost möte Salems kommun 2013-04-24 Anna Karin Renström Ann-Christin Lindberg Agenda LOU/LOV Lagen Upphandlingsformer Generell diskussion Hur ser det ut för lokala leverantörer idag Process Förfrågningsunderlag

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (6) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Reviderad av kommunstyrelsen 2017-08-22 216 Sammanfattning Vägledande

Läs mer

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun?

Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Hur blir du leverantör till Vårgårda kommun? Vårgårda kommun gör varje år inköp för en stor summa pengar. Alla inköp måste vara upphandlade enligt de lagar

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UPPHANDLING VID UPPSALA UNIVERSITET

RIKTLINJER FÖR UPPHANDLING VID UPPSALA UNIVERSITET 1 (8) Universitetsledningens kansli Leif Petersson 2003-10-07 RIKTLINJER FÖR UPPHANDLING VID UPPSALA UNIVERSITET 2 (8) Innehållsförteckning 1. Bakgrund 1.1 Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) 1.2 Affärsmässighet

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN. Ni inbjuds inkomma med anbud på" Ramavtal avseende uppdrag som receptionist/ kundtjänstmedarbetare till Ängelholms kommun.

ANBUDSFÖRFRÅGAN. Ni inbjuds inkomma med anbud på Ramavtal avseende uppdrag som receptionist/ kundtjänstmedarbetare till Ängelholms kommun. ÄNGELHOLMS ANBUDSFÖRFRÅGAN Ni inbjuds inkomma med anbud på" Ramavtal avseende uppdrag som receptionist/ kundtjänstmedarbetare till Ängelholms kommun." Köpare Ängelholms kommun, org.nr 212000-0977 Sista

Läs mer

Upphandlingspolicy. MA Upphandlingsenheten. Upphandlingspolicy 1(10)

Upphandlingspolicy. MA Upphandlingsenheten. Upphandlingspolicy 1(10) Upphandlingspolicy MA Upphandlingsenheten Upphandlingspolicy 1(10) Innehållsförteckning Upphandlingspolicy... 3 Upphandlingsrutiner... 3 Inledning... 3 Grunderna för offentlig upphandling... 3 Omfattning...

Läs mer

Regler för inköp och upphandling

Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Dnr KS 2017-397 Typ av dokument: Regler Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunstyrelsen Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer

A) Upphandlingsföreskrifter Vindkraftverk 12KS/0282. A) Upphandlingsföreskrifter

A) Upphandlingsföreskrifter Vindkraftverk 12KS/0282. A) Upphandlingsföreskrifter 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 3 1.1 Benämningar 3 1.2 Omfattning 3 1.3 Avtalsform och antal leverantörer som tilldelas kontrakt 3 1.4 Upphandlingsförfarande 3 1.5 Förfrågningsunderlag 3 1.6 Tillhandahållande

Läs mer

Övertorneå kommun - Offertförfrågan 2013-09-06

Övertorneå kommun - Offertförfrågan 2013-09-06 Övertorneå kommun - Offertförfrågan 2013-09-06 Ny utebelysning till ridanläggningen i Haapakylä Denna upphandling görs som en direktupphandling till lågt värde enligt LOU. Offert önskas på ny utebelysning

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling 1992 kom Lagen om offentlig upphandling (LOU) Lagen om offentlig upphandling inom områdena vatten, energi, transport och posttjänster 2007 (LUF) Ny uppdatering, LOU, 15 juli 2010 Kringlagstiftning Avtalslagen

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy

Upphandlings- och inköpspolicy Kommunfullmäktige POLICY 2015-05-20 Antagen av Kommunfullmäktige 1(9) Paragraf 2015-09-28 108 Upphandlings- och inköpspolicy 2(9) Innehåll 1 Upphandlings- och inköpspolicy... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Intern

Läs mer

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad. Politikerutbildning 29 mars 2011 Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.se Tnr 044-135188 Offentlig upphandling, vad är det? Åtgärder som en upphandlande myndighet

Läs mer

Skellefteå kommun inbjuder till anbudsgivning gällande - Nyckelfri hemtjänst -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar.

Skellefteå kommun inbjuder till anbudsgivning gällande - Nyckelfri hemtjänst -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1 Föreskrifter 1.1 Upphandlande myndighet Trädgårdsgatan 6 931 85 Skellefteå 212000-2643 Hemsida: http://www.skelleftea.se 1.2 Upphandlingen inbjuder till anbudsgivning gällande - -, enligt nedanstående

Läs mer

MALL Inbjudan till anbudsgivning på. Vara/Tjänst. Titel. 200x-xx-xx

MALL Inbjudan till anbudsgivning på. Vara/Tjänst. Titel. 200x-xx-xx MALL Inbjudan till anbudsgivning på Vara/Tjänst Titel 200x-xx-xx MALL, Dnr xx-xxx/xx Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 1 Allmän orientering om upphandlingen...1 2 Administrativa bestämmelser

Läs mer

Regler för inköp och upphandling

Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Dnr KS 2014-555 Typ av dokument: Regler Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunstyrelsen Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer

Riktlinjer för direktupphandling. Godkänd av kommunfullmäktige den 24 februari 2016, 44

Riktlinjer för direktupphandling. Godkänd av kommunfullmäktige den 24 februari 2016, 44 Riktlinjer för direktupphandling Godkänd av kommunfullmäktige den 24 februari 2016, 44 Riktlinjer för direktupphandling för Alingsås kommun dess bolag och förbund Den 1 juli 2014 trädde nya regler i kraft

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Övertorneå kommun Offertförfrågan

Övertorneå kommun Offertförfrågan Övertorneå kommun Offertförfrågan 2013-08-30 DIREKTUPPHANDLING till lågt värde Nytt staket, nya grindar och nya lekredskap till Lyckebo förskola i Juoksengi Övertorneå kommun önskar offert på material

Läs mer

Regler för inköp och upphandling

Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Regler för inköp och upphandling Dnr KS 2019-113 Typ av dokument: Regler Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunstyrelsen Revisionshistorik: antagen

Läs mer

Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr: 08-1226

Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr: 08-1226 Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice Dnr: 08-1226 2(7) 1. Om PTS... 3 2. Upphandlingens syfte... 3 3. Krav på anbudsgivaren... 3 3.1. Teknisk förmåga och kapacitet...

Läs mer

LEVERANTÖRSINFORMATION

LEVERANTÖRSINFORMATION 07.1 Formulär till anbud 2015-05-05 1 av 5 LEVERANTÖRSINFORMATION För anbudsgivare i annat land än Sverige gäller motsvarande krav i tillämplig omfattning Denna bilaga ska bifogas anbud, samtliga uppgifter

Läs mer

Upphandling av provningstjänster EMC

Upphandling av provningstjänster EMC ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER 1 (8) Dnr 16EV764 Upphandling av provningstjänster EMC Elsäkerhetsverket inbjuder er att lämna anbud på rubricerad upphandling i enlighet med detta dokument med bilagor. ELSÄK2000,

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till upphandlingspolicy

Tillämpningsanvisningar till upphandlingspolicy Tillämpningsanvisningar till upphandlingspolicy Ystads kommun är en upphandlande myndighet enligt Lag (2007:1091) om offentlig upphandling och en upphandlande enhet enligt Lag (2007:1092) om upphandling

Läs mer

Upphandlingspolicy. Antagen i Kommunfullmäktige

Upphandlingspolicy. Antagen i Kommunfullmäktige Upphandlingspolicy Antagen i Kommunfullmäktige 2011-02-09 Ekonomiavdelningen Datum Upphandlingsfunktionen 2010-12-20 Upphandlingspolicy för Vårgårda kommun Styrdokument Vid all upphandling skall, utöver

Läs mer

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet VARIMs snabbguide till upphandlingsprocessen och hur du som användare ställer krav vid upphandling av VA-verksamhet.

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling KS 2011-156 Antagna av kommunfullmäktige den 22 november 2011 166. Riktlinjer för upphandling gäller kommunens samtliga nämnder och verksamheter och kommunens bolag. Riktlinjerna

Läs mer

UPPHANDLING AV UTFÖRANDE AV PERSONLIG ASSISTANS: ANBUDSFORMULÄR

UPPHANDLING AV UTFÖRANDE AV PERSONLIG ASSISTANS: ANBUDSFORMULÄR SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (9) 2009-10-23 Bilaga 1 till förfrågningsunderlag UPPHANDLING AV UTFÖRANDE AV PERSONLIG ASSISTANS: ANBUDSFORMULÄR SID 2 (9) Instruktioner/råd till anbudsgivare Följande

Läs mer

Familjerådgivningstjänster

Familjerådgivningstjänster HERRLJUNGA KOMMUN ANBUDSINBJUDAN Handläggare, tfn Datum Referensnummer Jan Aronsson, 0513-17 137 2011-06-30 286-11 E-post: jan.aronsson@admin.herrljunga.se, Alingsås kommun och Vårgårda kommun inbjuder

Läs mer

Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr /72

Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr /72 Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice Dnr 08-160/72 Innehåll Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Inköps- och upphandlingspolicy Antaget av Kommunfullmäktige 2008-10-30, 111 Sidan 1 av 3 Inköps- och upphandlingspolicy för kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad

Läs mer

Övertorneå kommun, Barn- och utbildningsförvaltningen. Inbjuder till anbudsgivning för upphandling av möbler till Familjecentralen i Övertorneå

Övertorneå kommun, Barn- och utbildningsförvaltningen. Inbjuder till anbudsgivning för upphandling av möbler till Familjecentralen i Övertorneå ÖVERTORNEÅ KOMMUN Övertorneå kommun, Barn- och utbildningsförvaltningen Förfrågningsunderlag 2014-04-22 Inbjuder till anbudsgivning för upphandling av möbler till Familjecentralen i Övertorneå Upphandling

Läs mer

Upphandling av gardiner och textilier

Upphandling av gardiner och textilier Diarienummer 09-10474 Datum 2009-10-19 Upphandling av gardiner och textilier Förfrågningsunderlag Diarienummer 09-10474 Författare Lina Schött Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678 55

Läs mer

Administrativa villkor

Administrativa villkor Sida 1 (5) Administrativa villkor Datum 2010-01-20 Referenser Beskrivning Upphandlingsform Alingsås kommun upphandlar kostförsörjningen för grundskolan, gymnasiet, äldreomsorgens egna boenden samt barn-

Läs mer

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr: DUC 2014/1879/10 Ersätter: - Relaterade dokument: Bilaga 1, Upphandlingsprocessen. Bilaga 2, Handläggningsordning

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV 1(7) ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(7) Innehållsförteckning Sid nr 1 ALLMÄN ORIENTERING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Upphandlingsförfarande

Läs mer

UMEVA, Robertsfors kommun, Vännäs kommun, Bjurholms kommun, Vindelns kommun, Sorsele kommun.

UMEVA, Robertsfors kommun, Vännäs kommun, Bjurholms kommun, Vindelns kommun, Sorsele kommun. 1 Allmänt inbjuder till anbudsgivning gällande --. Upphandlingen genomförs enligt Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). 2 Information om upphandlande myndighet är den upphandlande myndigheten och agerar

Läs mer

Riktlinje för direktupphandling

Riktlinje för direktupphandling Diarienr 2014/995-KS nternati Riktlinje för direktupphandling Beslutad av kommunstyrelsen 19 november 2014 program policy handlingsplan riktlinje Riktlinje för direktupphandling program policy handlingsplan

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av Kommunstyrelsen 2015-10-06, 149 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UPPHANDLING OCH INKÖP I HÖÖRS KOMUN

RIKTLINJER FÖR UPPHANDLING OCH INKÖP I HÖÖRS KOMUN RIKTLINJER FÖR UPPHANDLING OCH INKÖP I HÖÖRS KOMUN Inköpspolicy 1. UPPHANDLINGSPROCESSEN Enligt Höörs kommuns inköps- och upphandlingspolicy beslutar Kommunstyrelsen om riktlinjer för kommunens inköps-

Läs mer

KVALIFICERINGSUNDERLAG PLANARKITEKT DIARIE NR: 2014-KS0163 TILL TYRESÖ KOMMUN

KVALIFICERINGSUNDERLAG PLANARKITEKT DIARIE NR: 2014-KS0163 TILL TYRESÖ KOMMUN DIARIE NR: 2014-KS0163 TILL TYRESÖ KOMMUN Tyresö kommun Tel: 08-5782 9100 Org.nr: 212000-0092 Upphandlingsenheten Fax: 08-5782 9154 Marknadsgränd 2 135 81 Tyresö 1(6) INNEHÅLL Beställare:... 3 BESTÄLLARENS

Läs mer

Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund

Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund Antagen av direktionen 2013-02-07 Inköpspolicy för Fyrbodals kommunalförbund Affärsmässighet Upphandling skall göras med utnyttjande av de konkurrensmöjligheter som finns, och även i övrigt genomföras

Läs mer

Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER

Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER Kommunförbundet Västernorrland inbjuder leverantörer att lämna anbud för upphandling av reklambyråtjänster i enlighet med angivna förutsättningar i detta

Läs mer

11 januari 2017 Sista anbudsdag: Referens: SBF HÖ

11 januari 2017 Sista anbudsdag: Referens: SBF HÖ Direktupphandling 11 januari 2017 Sista anbudsdag: 2017-01-17 Referens: SBF HÖ 2016-11-30 Kartsystem - GIS tjänster Tingsryds kommun inbjuder Er att lämna anbud på rubricerad direktupphandling i enlighet

Läs mer

Syfte och mål med Inköpssamverkan

Syfte och mål med Inköpssamverkan RIKTLINJER Innehållsförteckning Syfte och mål med Inköpssamverkan... 3 Ansvarfrågor organisation... 4 Riktlinjer för direktupphandling... 5 Riktlinjer för miljö... 5 Upphandlingsetik... 6 Definitioner...

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun

Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun 1 Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun Reviderad 2013-04-01 Reviderad 2014-01-09 Reviderad 2014-08-30 1 ALLMÄNT Dessa tillämpningsanvisningar för inköp och upphandling

Läs mer

Ytterligare upplysningar om Perstorps kommun kan erhållas på kommunens hemsida www.perstorp.se

Ytterligare upplysningar om Perstorps kommun kan erhållas på kommunens hemsida www.perstorp.se Förfrågningsunderlag Perstorps kommun Konsulttjänster inom revisionsområdet 1 ALLMÄN INFORMATION För Perstorps kommun, dess nämnder och förvaltningar, nedan kallad kommunen, infordras anbud på Konsulttjänster

Läs mer

Upphandling. - kortfattad handledning

Upphandling. - kortfattad handledning Upphandling - kortfattad handledning Upphandling Sida 1(9) Inledning Inom Stockholms universitet upphandlas/avropas en mängd olika varor och konsulttjänster. Det kan vara enstaka behov som behöver tillgodoses

Läs mer

Offentlig upphandling - affärer för miljoner -

Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Offentlig upphandling - affärer för miljoner - Åsa Johansson Årlig omsättning Sverige ca 500 miljarder SEK Flen ca 330 miljoner SEK Syfte! Att konkurrensutsätta inköp så att skattemedel används på bästa

Läs mer

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter. Upphandlingspolicyn gäller för kommunerna och innehåller riktlinjer

Läs mer

Inköp Lagen om offentlig upphandling m.m. Bilagor: Prop 1993/94:78 Information om blanketter för annonsering

Inköp Lagen om offentlig upphandling m.m. Bilagor: Prop 1993/94:78 Information om blanketter för annonsering Cirkulärnr: 1993:206 Diarienr: 1993:2596 Handläggare: Avdsek: Ulf Palm J Civilrätt Datum: 1993-12-27 Mottagare: Rubrik: Kommunkansliet Inköp Lagen om offentlig upphandling m.m. Bilagor: Prop 1993/94:78

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling

Stockholm stads riktlinjer för direktupphandling Kommunstyrelsen Riktlinjer Sida 1 (5) Riktlinjerna gäller från och med den 1 juli 2014. Inledning Kommunfullmäktige beslutade den 26 mars 2007 att i stadens regler för ekonomisk förvaltning införa ett

Läs mer

Vår referens Anbud ska vara inkommet senast Anbud ska vara bindande t o m. Robert Eriksson, 08-797 64 76 Se U3.2 Se U3.3

Vår referens Anbud ska vara inkommet senast Anbud ska vara bindande t o m. Robert Eriksson, 08-797 64 76 Se U3.2 Se U3.3 UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER 1 (6) Vår referens Anbud ska vara inkommet senast Anbud ska vara bindande t o m Robert Eriksson, 08-797 64 76 Se U3.2 Se U3.3 STOCKHOLM - ARLANDA AIRPORT Konsultuppdrag Bussdepå

Läs mer

Avtal (förslag) 1. Omfattning. 2. Avtalsparter. 3. Avtalshandlingar. 4. Avtalstid

Avtal (förslag) 1. Omfattning. 2. Avtalsparter. 3. Avtalshandlingar. 4. Avtalstid Avtal (förslag) Mellan Institutionen för systemteknik, Linköpings universitet, org 202100-3096 (nedan kallat ISY) och [namn på leverantör], org nr [leverantörens organsiationsnummer] (nedan kallad leverantören)

Läs mer

Upphandlingsföreskrifter, UF

Upphandlingsföreskrifter, UF Dokument 00, UF GSM-R Terminalfilter TRV 2014/71742 Sida 1 (7) Innehåll UFA ALLMÄN ORIENTERING 3 UFA.1 Personuppgifter... 3 UFA.2 Orientering om sortiment... 3 UFB UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER 3 UFB.1 Former

Läs mer

Handläggare Tel.nr. Datum Ärendenummer Niclas Olofsson 0144-350 36 2011-12-10 12/2011

Handläggare Tel.nr. Datum Ärendenummer Niclas Olofsson 0144-350 36 2011-12-10 12/2011 1(8) Anbudsinbjudan Handläggare Tel.nr. Datum Ärendenummer Niclas Olofsson 0144-350 36 2011-12-10 12/2011 Leveransadress Anbudsgivare Anbudsadress Anbud ska vara kommunen tillhanda Anbud - Maskintjänster

Läs mer

Upphandling/Inköp. Nya regler som styr vår verksamhet

Upphandling/Inköp. Nya regler som styr vår verksamhet Upphandling/Inköp Nya regler som styr vår verksamhet Beräkna värde Köp en gång Totalt per räkenskapsår, av samtliga leverantörer av lika slag inom hela myndigheten, inklusive optioner Ramavtal Total under

Läs mer

2 Krav på leverantör Stöd- och tilläggstjänster, Företagshälsan NLL. Dnr: Ansvarig: Josefine Barsk

2 Krav på leverantör Stöd- och tilläggstjänster, Företagshälsan NLL. Dnr: Ansvarig: Josefine Barsk 2 Krav på leverantör 2014 Stöd- och tilläggstjänster, Ansvarig: Josefine Barsk 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KRAV PÅ LEVERANTÖR 4 1.1 INTYG OCH BEVIS ANGÅENDE LEVERANTÖR 4 1.2 LEVERANTÖRENS EKONOMISKA STÄLLNING

Läs mer

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Diarienummer 2015/136 RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Detta ramavtal, ( Ramavtalet ), har träffats mellan Tredje AP-fonden, ( AP3 ) och [firma leverantör] ( Juristbyrån ). 1. Bakgrund 1.1 AP3 har genomfört

Läs mer

Härmed inbjuds Ni att lämna anbud i enlighet med förutsättningarna i detta förfrågningsunderlag inklusive bilagor.

Härmed inbjuds Ni att lämna anbud i enlighet med förutsättningarna i detta förfrågningsunderlag inklusive bilagor. 2012-01-23 Dnr LiU-2010-01194 1(5) Förfrågningsunderlag Linköpings universitet genomför en förenklad upphandling avseende ett laminärflödestak, LAF tak, till ett nybyggt Translational Medicine Center forskningslaboratorium

Läs mer

F10 - Sökning i ramavtalsdatabasen

F10 - Sökning i ramavtalsdatabasen F10 - Sökning i ramavtalsdatabasen INNEHÅLL 1 Generellt...1 1.1 Beskrivning av rutinen...1 1.1.1 Koppling till övriga rutiner...1 1.1.2 Navigationsväg...1 1.1.3 Arbetsflödet...1 2 Sök avtal...2 2.1 Sök

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

UFV 2010/1853. Upphandling. Riktlinjer. Fastställd av rektor 2010-11-09

UFV 2010/1853. Upphandling. Riktlinjer. Fastställd av rektor 2010-11-09 UFV 2010/1853 Upphandling Riktlinjer Fastställd av rektor 2010-11-09 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 1.1 Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) 3 1.2 Målsättning 3 1.3 Principer för upphandling 4 2. Organisation

Läs mer

Riktlinjer för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun

Riktlinjer för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun 2012-10-19 Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltningen Riktlinjer för upphandlingar och inköp i Härnösands kommun Förutsättningar Härnösands kommun (kommunen) bedriver en verksamhet vars tyngdpunkt ligger

Läs mer

2004-12-01. Härmed inbjuds Ni att lämna anbud enligt nedan angivna förutsättningar.

2004-12-01. Härmed inbjuds Ni att lämna anbud enligt nedan angivna förutsättningar. 2004-12-01 Dnr 0411-0798-STAB-23 Anbudsinbjudan avseende Arbetsgivarverkets upphandling av konsultstöd för grafisk formgivning Arbetsgivarverket har för avsikt att i enlighet med 6 kap. lagen (1992:1528)

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors kommun 2007-09-03 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Upphandlings- och inköpspolicy för Bengtsfors kommun Antagen av kommunfullmäktige 2007-09-26, 106. 1. Mål och inriktning Denna policy innehåller riktlinjer,

Läs mer

INLEDNING:... 2 ANSVAR FÖR UPPHANDLING:... 2 VISION/INRIKTNINGSMÅL:... 3 STRATEGI... 3 ANBUDSPROCESSEN... 3 AFFÄRSMÄSSIGHET... 4 LEVERANTÖRSKRAV...

INLEDNING:... 2 ANSVAR FÖR UPPHANDLING:... 2 VISION/INRIKTNINGSMÅL:... 3 STRATEGI... 3 ANBUDSPROCESSEN... 3 AFFÄRSMÄSSIGHET... 4 LEVERANTÖRSKRAV... Upphandlingspolicy Innehållsförteckning INLEDNING:... 2 ANSVAR FÖR UPPHANDLING:... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR:... 2 VISION/INRIKTNINGSMÅL:... 3 STRATEGI... 3 UPPHANDLINGSPROCESSEN... 3 ANBUDSPROCESSEN... 3 AFFÄRSMÄSSIGHET...

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Dnr KS 2014-555 Typ av dokument: Policy Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunfullmäktige Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer

Riktlinjer för Piteå kommun upphandling

Riktlinjer för Piteå kommun upphandling Riktlinjer för Piteå kommun upphandling Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för Piteå kommuns upphandling Riktlinjer KF 2008-12-15, 255 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Rutin med tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente

Rutin med tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente Rutin med tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente Dnr KS 2013/105 Rutin med tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente (B 16:1) Beslutad av tillförordnad kommunchef Helena Berlin 19

Läs mer

Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen

Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen Upphandlingsprocessen Riktlinjer och stöd för våra leverantörer inför upphandlingen Upphandlingsprocessen ut ett leverantörsperspektiv Analys, planering & förfrågan När en upphandling startar görs flera

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer för upphandling och inköp Dnr ks 09/127 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2010-02-02, 14 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Information om myndigheten Den upphandlande myndigheten: 212000-0555 Upphandlare: Andreas Holmer Telefon nr: 0370-377140 Upphandlingen inbjuder till anbudssökande gällande -

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

Regler och allmänna råd vid upphandling

Regler och allmänna råd vid upphandling 2010-03-02 Regler och allmänna råd vid upphandling 1 Lagstiftning som reglerar upphandling Den offentliga upphandlingen regleras i två olika lagar. I Lagen om offentlig upphandling (LOU) 2007: 1091 regleras

Läs mer

Den totala omsättningen under perioden beräknas vara euro.

Den totala omsättningen under perioden beräknas vara euro. Anbudsbegäran På Ålands hälso- och sjukvårds vägnar anhålles härmed om anbud på leverans av två defibrillatorer under år 2012 med option för ytterligare tre defibrillatorer 1.1.2013-31.12.2016 för den

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun

Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-03-31, 52 1 2014-01-27 Riktlinjer för upphandling i Norrtälje kommun Riktlinjer till samtliga kommunens

Läs mer

2. Uppgift om upphandlande enhet och beställare

2. Uppgift om upphandlande enhet och beställare ANBUDSFÖRFRÅGAN ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER 1. Recipientkontrollprogram för Lagans Vattenråd 1.1 Allmänt Lagans Vattenråd inbjuder er härmed att inkomma med anbud på avseende recipientkontrollundersökningar

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för upphandling i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2011-03-23, 60 Reviderade av kommunstyrelsen 2012-11-28, 202 att gälla från 2013-04-01 Reviderade av fullmäktige 2013-09-18, 99.

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente

Tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente Tillämpningsanvisningar till upphandlingsreglemente Tomelilla kommun är en upphandlande myndighet enligt Lag (2007:1091) om offentlig upphandling och en upphandlande enhet enligt Lag (2007:1092) om upphandling

Läs mer

Författningssamling. Upphandlingshandbok för Nässjö kommun

Författningssamling. Upphandlingshandbok för Nässjö kommun Författningssamling Dokumenttyp Handbok Beslutsinstans Kommunstyrelsen Beslutsdatum 2015-02-04 34 Dokumentansvarig Upphandlingschef Gäller för Nässjö kommun Senast reviderad 2018-02-19 Upphandlingshandbok

Läs mer

Ytterligare information om Sjunde AP-fonden finns på www.ap7.se, där också Sjunde APfondens senaste årsredovisningar finns tillgängliga.

Ytterligare information om Sjunde AP-fonden finns på www.ap7.se, där också Sjunde APfondens senaste årsredovisningar finns tillgängliga. Bakgrund Sjunde AP-fonden har nöjet att bjuda in er att inkomma med anbud avseende hantering av fondens ekonomifunktion. Fonden efterfrågar en utkontrakterad ekonomitjänst där ni som leverantör ansvarar

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling UPPH2012-0066 Fastställda av Landstingsstyrelsen 2013-05-27 Gäller fr.o.m. 2013-07-01 Tidigare riktlinjer upphör därmed att gälla. Landstingets ledningskontor Upphandlingsenheten

Läs mer

Upphandlingen avser köp av 6 st nya Fordon till Höglandets Räddningstjänstförbund, s k FIPbilar (Första Insats Person).

Upphandlingen avser köp av 6 st nya Fordon till Höglandets Räddningstjänstförbund, s k FIPbilar (Första Insats Person). 1 Allmän orientering 1.1 Beskrivning av upphandlingen Upphandlingen avser köp av 6 st nya Fordon till Höglandets Räddningstjänstförbund, s k FIPbilar (Första Insats Person). 1.2 Referensnummer Upphandlingens

Läs mer

Upphandling av arkitekttjänster. Diarienr 09-189

Upphandling av arkitekttjänster. Diarienr 09-189 Upphandling av arkitekttjänster Diarienr 09-189 Innehåll 1 Om PTS... 3 2 Bakgrund och syfte... 3 3 Ekonomisk kapacitet och intyg... 3 3.1 Registreringsbevis... 3 3.2 Skattekontroll... 3 3.3 Sanningsförsäkran...

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2011-06-07 110 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer