Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget"

Transkript

1 Datum: Handläggare: Jörgen Britzén Direktnr: Beteckning: SN Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget Migrationsverkets prognos Som väntat innebar prognosen den 25 oktober en ytterligare nedskrivning. Det totala antalet asylsökande i år väntas nu bli , varav ensamkommande barn. Detta är planeringsantagandet, i ett spann från till MiV:s uppfattning är att osäkerheterna i bedömningarna för resten av 2016 har minskat. Enligt den tidigare prognosen var bedömningen att skulle komma i år. Inflödet mätt per vecka har, med undantag av januari, legat ganska jämnt under året, med knappt 550 asylsökande/vecka. Tidigare år har det skett en säsongsökning av flyktingar under hösten, men hittills i år har den uteblivit. Orsakerna till det anges vara svårigheterna att ta sig ut från länder med konflikt, svårigheter att ta sig till och vidare från Grekland samt de inre gränskontroller flera EU-länder infört. Antalet migranter som kommer över Medelhavet till Italien har dock ökat märkbart och överstiger redan det antal som kom denna väg under Andelen familjeåterföreningsärenden fortsätter att minska, då det är stora svårigheter att ta sig till svenska beskickningar och göra ansökan i aktuella länder. Överenskommelsen med Turkiet har stor betydelse. Viseringsfriheten för turkiska medborgare är villkorad, med krav på förändringar i Turkiets terrorlagstiftning. Efter kuppförsöket har läget istället skärpts och tonen hårdnat. Dock håller avtalet fortfarande. Andelen turkiska medborgare som söker asyl i EU och Sverige har ökat. Även inflödet av ensamkommande barn är sedan några månader stabilt, med ca 35 barn/vecka. En av de främsta orsakerna till detta är ID-kontrollerna, då denna grupp ofta saknar ID-handlingar. Ensamkommande barn har dock ökat över Medelhavet till Italien. De som tar sig till Sverige kommer nu främst från Eritrea, Somalia, Etiopien, Libyen och Algeriet. Prognosen bygger på att Sverige och övriga EU-länder som infört gränskontroller, behåller dessa. EU-kommissionen meddelade samma dag som prognosen publicerades, att den säger ja till förlängning i de EU-länder som har infört gränskontroller. Den svenska regeringen har ännu inte fattat beslut i frågan. Prognosen säger att asylärenden kommer att avgöras under året, varav kommer att ges uppehållstillstånd. Den genomsnittliga handläggningstiden för ett ärende är 12 månader, men fortsätter att stiga. Bedömningen är att tiden kommer att nå 15 månader innan den vänder. Det beräknas ske vid halvårsskiftet Nästa prognos från MiV väntas i februari socialnamnden@alingsas.se, 1 (6)

2 Tidigare utfall i Alingsås Sedan 2010 har totalt 43 ensamkommande barn hittills fått uppehållstillstånd i Alingsås. Under har 18 uppehållstillstånd beviljats. 12 unga har hittills återlämnats till Migrationsverket under I år har Alingsås fått fyra anvisningar. Prognos för 2016 och 2017 Migrationsverkets prognoser har för 2016, med fastställd andel, gett Alingsås 74 barn i februari, 29 barn i april, 12 barn i juli och 10 den 25 oktober. Planeringsförutsättningarna har förändrats rejält under året. Alingsås får en andel om 4,12 promille av landets totala antal ensamkommande barn, vilket med den nya prognosen innebär 10 barn under Andelen ligger fast, men ska omprövas en gång/år. Även för 2017 prognosticeras antalet barn bli 10. Detta ligger i nuläget som grund för planeringen. Bedömningen är dock att hela det bedömda antalet inte kommer i år, varför antalet 2017 rimligen blir större än prognos. Det låga antalet anvisningar till Alingsås i år, kan också få betydelse när det är dags att ompröva den fasta andelen. ÅR Summa 2016 Summa 2017 Öppna ärenden 142 1) 142 Prognos 2016 resp kvar (10 i prognos) 10 Bedömd möjlig avgång Ca 6 2) Ca 58 2) TOTALT ) 1) 12 personer har under året hittills återlämnats till MiV p g a att 18 års ålder uppnåtts eller att MiV:s åldersbedömning ändrats. 2) Förutsätter att ett antal asylsökande 18-åringar inte bedöms ha kvarvarande vårdbehov och därmed återlämnas till Migrationsverket samt eventuellt att någras ålder skrivs upp. 3) 50 täcks av familjehemsplatser. Det är viktigt att upprätthålla rekryteringen av dessa. Faktorer som kan påverka inflödet/prognosen För att kunna prognosticera antalet barn under 2017 har antaganden gjorts, se fotnot 2 ovan angående 18-åringar. Anvisningarna 2017 har antagits bli fler än prognosens 10 st, m h t att för få tagits emot i år. Utvecklingen måst följas noga, för att se att dessa antaganden stämmer. Antalet tomställda, betalda, platser enligt avtal med kommuner anges nu till Platserna betalas tills avtalen mellan MiV och aktuella kommuner löpt ut, vilket de flesta gör under våren. När avtalen är borta tillhör Alingsås de kommuner som kommer att få påfyllning av anvisningar, då vi fått färre i år än vad fasta andelen ger. En tydlig ökning av anvisningar bör ske kring månadsskiftet mars/april. socialnamnden@alingsas.se, 2 (6)

3 Utveckling av läget i Syrien och möjligen Irak kan komma att påverka antalet flyktingar till EU. Utvecklingen i Syrien, med det starka ryska stödet till regimen, kan medföra att regimen återtar kontroll över större befolkningscentra och mycket talar för att den då har vunnit kriget. Det kan självfallet göra att stora grupper vill lämna landet. I dagsläget är det dock svårt för flyktingar att ta sig ut. Om avtalet med Turkiet skulle sägas upp, skulle det få stora effekter på flyktingströmmarna främst till Grekland. Turkiet anser att det i dagsläget inte är möjligt att göra de lagändringar EU kräver, för att införa viseringsfrihet för turkiska medborgare. Utvecklingen nu går snarare åt andra hållet, med statligt övertagande av medier, utrensningar av statligt anställda och avsättning av politiker. Allt detta i spåren av kuppförsöket. Att avtalet håller är en nyckel, för att situationen i Grekland inte ska bli ohållbar. Återföringen från Grekland till Turkiet går nu mycket trögt, då turkiska sambandsmän som skulle vara på plats i Grekland återkallades efter kuppförsöket. EU-kommissionens uppfattning är att återvändandet inte sker i tillräcklig omfattning. Omfördelning av flyktingar inom EU är en annan sak som kan påverka. Samordningen har gått minst sagt trögt, då flera länder vägrar ta emot. Under alla förhållanden fick Sverige ett års anstånd med mottagande p g a det stora mottagandet Det innebär att från juni 2017 kan omfördelning börja ske för Sveriges del. Det är oklart hur stor andel av de berörda flyktingarna som är ensamkommande barn. Danmark har aviserat om ett uppehåll i mottagandet av kvotflyktingar från UNHCR. Det gäller på obestämd tid. Det är förhållandevis få länder som tar emot särskilt utsatta flyktingar för vidarebosättning. Tidigare har Danmark och Sverige varit viktiga mottagarländer för UNHCR. Om fler länder följer efter Danmark kan det påverka betydelsen av Sverige som mottagarland. Hur de nyligen ingångna avtalen med Afghanistan verkställs kommer också att påverka. Avtalen tecknades såväl på EU-nivå som för svensk del. Avtalen ska hantera tvångsavvisning. Resehandlingar ska utfärdas av afghanska myndigheter, för de som bevisligen är afghanska medborgare. Migrationsverket konstaterar i sin prognos att det förekommer krigshandlingar i delar av landet. socialnamnden@alingsas.se, 3 (6)

4 Anvisade barns placeringar, kön och ålder Tabellen avser läget per den 25 oktober. Inga förändringar har skett sedan förra månadsrapporten. Avsikten är att fortsättningsvis datera upp denna tabell första månaden i varje kvartal. Det under förutsättning att inga större händelser inträffar. Den stora majoriteten barn som har anvisats till Alingsås kommer från Afghanistan. Därutöver finns barn från bl.a. Syrien, Irak samt Eritrea och Marocko. Barnets placering: I egna kommunen I annan kommun Samtliga Kön Flickor Pojkar Samtliga Åldersgrupp -6 år år år år Över 20 år Samtliga Regi Kommunen Privat (inkl. Gryning) Samtliga Boendetyp Familjehem 331) HVB 72 2) 8 80 Stödboende (inkl. utslussning) Samtliga ) 1) Inklusive jourplacerade 2) Varav 58 i egen regi, 13 i entreprenadregi och 9 i privat HVB. 3) Av dessa har 18 fått uppehållstillstånd. Ytterligare 25 PUT är avslutade ärenden. Under de tre senaste månaderna har inga nya uppehållstillstånd beviljats. socialnamnden@alingsas.se, 4 (6)

5 Läget inom förvaltningen och planering kommande månader Övergripande socialförvaltningen Planeringsläget innehåller fortsatt osäkerheter, men alla planeringsalternativ utgår från totalt sett minskade volymer barn. Minskningen bedöms bli stor. Förvaltningen är på väg in i en omställning kopplat till antal barn och ändrade ersättningsnivåer från staten. Samtidigt måste planeringen vara flexibel och kunna möta olika händelseutvecklingar. Detta berör alla avdelningar inom förvaltningen och planering sker för ensamkommandefrågorna i ny organisation från årsskiftet. Individ- & familjeomsorgen, IFO Utredningsarbetet av ensamkommande är i stort sett i fas. Placeringsenheten omfördelar befintliga ärenden och anpassar bemanningen. Unga bedöms för andra boendeformer än HVB och familjehem. Några är redan utvecklingsmässigt så långt komna, att stödboende kan komma ifråga. Totalt är dock antalet begränsat, då 18-åringar efter hand återlämnas till Migrationsverket. Några bor redan i stödboendeliknande form, genom Miras lägenheter. Det noteras att det finns oro bland de ensamkommande p g a åldersuppskrivningar och väntan på asylbesked. Utföraravdelningen, UFA Fortsatt arbete sker med planering av boenden och personalförsörjning, för att fortlöpande kunna vara i fas med behov och så småningom med krympande ekonomiskt utrymme. Facklig samverkan inleds angående omställningen. Planering sker av stödboende, för att kunna möta ungdomarnas behov samt anpassa verksamheten till regeringens nya inriktning och dithörande ersättningsnivåer. Lägenheter med ca 6-8 platser bedöms vara tillgängliga under slutet av november. Kompetensutveckling av personal fortgår och planeras in bl a annat inom GRgemensamma projektet Nya GRannar. Serviceavdelningen Planeringen av nästa års feriearbeten/feriepraktik har påbörjats. Målsättningen är finna vägar för att kunna erbjuda fler ensamkommande barn meningsfulla sommaraktiviteter. I den långsiktiga målsättningen erbjuds alla ensamkommande barn sysselsättning under sommarperioden. Det kan vara feriepraktik eller feriearbete, språkskola eller andra utvecklande aktiviteter. Strävan är att framöver samordna insatser för ensamkommande med övrigt arbete. Så långt det är möjligt ska arbetsmarknadsarbetet ske integrerat för ensamkommande och andra unga. Förberedelser, inklusive dialog med civilsamhället, för att möjliggöra IOP inom integration och arbetsmarknad fortgår. Annat som förvaltningen vill lyfta till nämnden kring ensamkommande Kommuntalet för nyanlända till Alingsås är 102 personer. Med anknytningsinvandring och några som själva ordnat bostad, s.k. ebos, har det redan kommit ungefär 150 st. Integrationsavdelningen räknar med att slutsumman för året kan bli 160. socialnamnden@alingsas.se, 5 (6)

6 Kommuntalet för 2017 är 155 personer. Här bedömer Integrationsavdelningen att det kan bli 250 totalt. Därtill har Länsstyrelsen gett sin bedömning om ebos fördelning på kommuner under nästa år. För Alingsås del anges 169 personer. Det ska påpekas att det är just en bedömning, inte en djupare analys. Några av dessa 169 ingår i siffran 250. Per definition har ebos redan bostad, i alla fall inledningsvis, men förr eller senare påverkas de kommunala verksamheterna av denna grupp. Även till ebos kommer anknytningsinvandrare. Kommunen måste ta höjd för detta i sin planering. Bostadsplanering sker gemensamt med andra förvaltningar och bolag Alingsåshem upphandlar byggnation av 6 hus, med 25 smålägenheter vardera. Husen kommer att byggas under 2017 och bedöms vara inflyttningsklara i slutet av året. En del av dessa lägenheter kommer att kunna disponeras av Socialförvaltningen. Socialförvaltningens verksamhet måste anpassas både till osäkerheter vad gäller volymer av ensamkommande och minskande ersättning från staten. Det blir en utmaning att få ekonomi i EKB-verksamheten och samtidigt bibehålla kvalitén. Volymförändringarna kan röra sig både upp och ner och beredskapen att efter hand vidta förändringar måste vara stor. Socialförvaltningen Susanne Åhman Förvaltningschef socialnamnden@alingsas.se, 6 (6)

Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget

Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget Datum: 2016-03-08 Handläggare: Jörgen Britzén Direktnr: 072-168 0252 Beteckning: 2016.018 SN Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget 2016-02-29 Migrationsverkets prognos Migrationsverkets prognos

Läs mer

Sammanträde med Socialnämnden

Sammanträde med Socialnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Socialnämnden Tid: Tisdagen den 26 Januari 2016, kl 15.00 Plats: Stora Konfekten, Sidenvägen 7 D, Alingsås Information och överläggningar Gruppmöten startar kl 14.15

Läs mer

Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget

Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget Datum: 2016-04-12 Handläggare: Jörgen Britzén Direktnr: 072-168 0252 Beteckning: 2016.018 SN Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget 2016-03-31 Migrationsverkets prognos Migrationsverkets prognos

Läs mer

Sammanträde med Socialnämnden

Sammanträde med Socialnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Socialnämnden Tid: Tisdagen den 22 November 2016, kl 15.00 Plats: Stora Konfekten, Sidenvägen 7 D, Alingsås Information Gruppmöten startar kl. 14.15 Föredragning

Läs mer

Omstä llningsbehov i hänteringen äv ensämkommände bärn

Omstä llningsbehov i hänteringen äv ensämkommände bärn Omstä llningsbehov i hänteringen äv ensämkommände bärn Rapport 2016-11-01 Alingsås kommun, Socialförvaltningen, 441 81 ALINGSÅS Besöksadress: Sidenvägen 7 D Telefon: 0322-61 60 00, Fax: 0322-195 88 socialnamnden@alingsas.se,www.alingsas.se

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Uppehållstillstånd 2013 Kvottuttagna 2 % Migrationsverkets ansvar ta emot och pröva ansökan om asyl göra åldersbedömningar ekonomiskt bistånd efterforska barnens vårdnadshavare

Läs mer

Information ensamkommande barn - budget 2017

Information ensamkommande barn - budget 2017 2016-10-28 1 (6) Dnr :BON2016/340-1 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Jennica Johansson Enhetschef IFO 033-430 57 71 jennica.johansson@bollebygd.se Bildnings- och omsorgsnämnden Information ensamkommande

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Hallstahammar 2016-05-25 Situationen i EU och Sverige EU 2015-1 255 600 personer sökte asyl, 360 000 från Syrien (626 000 personer sökte asyl

Läs mer

April Information om ensamkommande barn

April Information om ensamkommande barn April 2017 Information om ensamkommande barn Asylsökande ensamkommande barn 2000 200 2004, 388 barn 2005, 398 barn 2006, 816 barn 2007, 1264 barn 2008, 1510 barn 2009, 2250 barn 2010, 2393 barn 2011, 2657

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-11-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Uppehållstillstånd 2014

Uppehållstillstånd 2014 Information om ensamkommande barn Augusti 2015 Uppehållstillstånd 2014 Kvottuttagna 2 % 1 Migrationsverkets ansvar ta emot och pröva ansökan om asyl göra åldersbedömningar ekonomiskt bistånd efterforska

Läs mer

Möte i Lunds arbetarekommun

Möte i Lunds arbetarekommun 1 Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Om ensamkommande barn. Sally Persson Regional expert

Om ensamkommande barn. Sally Persson Regional expert Om ensamkommande barn Sally Persson Regional expert April 2016 Antal asylsökande ensamkommande flickor och pojkar 2015 Åtta största nationaliteterna 2015 Migrationsverkets beslut 2015 61 1 097 426 AVSLAG

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Vem är ensamkommande? Under 18 år. Skilt från båda sina föräldrar vid ankomsen till Sverige. Övergivet barn. Migrationsverkets ansvar ta emot och pröva ansökan om asyl

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Aktuell info Högbo 25 oktober Kenneth Andersson. ktober 2018

Aktuell info Högbo 25 oktober Kenneth Andersson. ktober 2018 Aktuell info Högbo 25 oktober 2018 Kenneth Andersson ktober 2018 Historik hur många söker asyl - totalt Antal asylsökandetotalt 2010-2018 180000 160000 140000 120000 100000 80000 60000 40000 20000 0 1

Läs mer

Mottagandet av ensamkommande barn i siffror

Mottagandet av ensamkommande barn i siffror Mottagandet av ensamkommande barn i siffror Sammanställning av statistik över mottagandet nationellt och i Gävleborgs län 2016 KONTAKT Emanuel Hort, Integrationsutvecklare - ensamkommande barn emanuel.hort@lansstyrelsen.se

Läs mer

Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn

Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn 14 15 16 Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn Antalet ensamkommande asylsökande barn som kommer till Sverige ökar för varje år och har

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2015-08-03 Diarienummer: Af-2013/066505 Till: Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Många söker skydd i Europa men färre än väntat når Sverige

Läs mer

(Bild från Nybros hemsida) Integration

(Bild från Nybros hemsida) Integration (Bild från Nybros hemsida) 2015-08-31 Integration Prognos, asyl -och integrationsprocessen Martina Almqvist och Beatrice Solhjort Länsstyrelsens integrationsuppdrag Överlägga och träffa överenskommelser

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Uppehållstillstånd 2013 Kvottuttagna 2 % Vem är ensamkommande? Under 18 år. Skilt från båda sina föräldrar vid ankomsen till Sverige. Övergivet barn. Migrationsverkets

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 217 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Kommunledningskonferens Skåne

Kommunledningskonferens Skåne 1 Kommunledningskonferens Skåne 5 juni 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Gemensam upphandling av boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som söker asyl

Gemensam upphandling av boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som söker asyl Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2016-01-11 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-02-04

Läs mer

Det aktuella läget och prognos på migrationsområdet. Demografiskt prognosseminarium 12 november 2015

Det aktuella läget och prognos på migrationsområdet. Demografiskt prognosseminarium 12 november 2015 Det aktuella läget och prognos på migrationsområdet Demografiskt prognosseminarium 12 november 2015 Migrantens resa Migrantens resa Länder Region/vistelse Rutter/rörelse EU - nationellt EU - system Sverige

Läs mer

Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga

Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga 2018-04-26 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2018/117 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-19 Dnr: 2014/947-IFN-063 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-19 Dnr: 2014/947-IFN-063 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-19 Dnr: 2014/947-IFN-063 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Överenskommelse

Läs mer

Lägesrapport om mottagande av ensamkommande barn och unga

Lägesrapport om mottagande av ensamkommande barn och unga Tjänsteutlåtande Kvalitets- och utvecklingsledare 2016-11-22 Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr: carin.erlandengman@upplandsvasby.se SÄN/2016:335 33721 Social- och äldrenämnden Lägesrapport om mottagande

Läs mer

Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015

Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015 Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015 Nuläge Nationellt Fler evakueringsplatser behövs! Förfrågan från Migrationsverket om att driftsätta fler evakueringsplatser

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer

Läs mer

Göran Fredriksson Integrationskoordinator.

Göran Fredriksson Integrationskoordinator. Göran Fredriksson Integrationskoordinator Kontaktpersoner inom kommunen: Kultur, Fritids och Utbildningsförvaltningen Carl Forsblad, rektor Georgshillsskolan Birgitta Andersson, rektor Frostaskolan Lisbeth

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Uppehållstillstånd 2013 Kvottuttagna 2 % Hur många barn kommer? 700 600 500 400 2014, 643 barn 2013, 3852 barn 2012, 3578 barn 2011, 2657 barn 2010, 2393 barn 2009, 2250

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Politikerhelg i Skåne

Politikerhelg i Skåne 1 Politikerhelg i Skåne 29 augusti 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och till

Läs mer

Omställning av arbetet med ensamkommande flyktingbarn

Omställning av arbetet med ensamkommande flyktingbarn SOLNA STAD Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2017-02-14 SID 1 (9) SN/2017:27 Omställning av arbetet med ensamkommande flyktingbarn Sammanfattning På uppdrag av socialnämnden har förvaltningen genomfört

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 2 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt invånare

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt invånare Skarpnäcks stadsdelsförvaltning 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt 46 000 invånare Ensamkommande flyktingbarn Med ensamkommande flyktingbarn menas en person under 18 år och som

Läs mer

Socialkontoret. Tjänsteutlåtande

Socialkontoret. Tjänsteutlåtande Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2016-08-02 Avdelningen för stöd och utveckling Sida 1 av 5 Annika Lindholm Utredare 08-579 212 31 Arbetsmarknadsdepartementet A2016/01307/I A2016/01333/I Remissvar ang.

Läs mer

Omställning av Enheten för ensamkommande barn och ungdomar

Omställning av Enheten för ensamkommande barn och ungdomar Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-11-09 Handläggare Britt Lundkvist Telefon: 508 25 294 Till Socialnämnden 2016-11-22 Omställning av Enheten för ensamkommande

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Information om förändrade förutsättningar för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn

Information om förändrade förutsättningar för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn Marcus Johansson Bitr avdelningschef Nämnden för arbete och välfärd Information om förändrade förutsättningar för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn Förslag till beslut Nämnden för arbete och välfärd

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar

Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-05-16 1 (8) Mia Ledwith Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar Förslag till beslut 1. Socialnämnden föreslår kommunstyrelsen att besluta

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-04-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Befolkningsprognos flyktinginvandring

Befolkningsprognos flyktinginvandring Befolkningsprognos flyktinginvandring Trelleborgs kommun använder befolkningsstatistik och tar fram befolkningsprognoser baserat på underlag från SCB. Detta underlag bygger på folkbokföring. Det innebär

Läs mer

Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33

Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-02-02 13 Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Länsstyrelsen. Organisationen för integration och etablering - Uppsala län 2015-05-21

Länsstyrelsen. Organisationen för integration och etablering - Uppsala län 2015-05-21 Länsstyrelsen Organisationen för integration och etablering - Uppsala län 2015-05-21 Målgrupper Som nyanländ räknas en asylsökande som fått uppehållstillstånd (flyktingar, skyddsbehövande, särskilt ömmande

Läs mer

Migrationsverket tar över anvisningsansvaret Teamledare Tel:

Migrationsverket tar över anvisningsansvaret Teamledare Tel: Migrationsverket tar över anvisningsansvaret 2017 Elina Södring elina.sodring@migrationsverket.se Teamledare Tel: 010-203 69 09 Presentationen idag Bosättningslagen Migrationsverkets ansvar Årsplanering

Läs mer

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2016-10-15 Socialförvaltningen 1 (6) Ansa Haapala Stabschef Diarienummer 2015/SN 0179-003 Socialnämnden Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 20 (28) 12 Omställning av enheten för ensamkommande barn och ungdomar Dnr 1.7.2-673/2016 Socialnämndens beslut 1. Förvaltningschefen får i uppdrag att genomföra den i ärendet beskrivna omställningen

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 1-3 2 1 Månadsrapport kring ensamkommande barn...6 2 Behov av Asyl/PUT-boende...7 3 Meddelanden...9 3 Plats och tid Socialförvaltningen, Sidenvägen 7 D, Alingsås, kl 15.00-16.10 Paragrafer

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-04-22 1 (5) Catarina Stavenberg stabschef Sara Sjögren avdelningschef Dnr: 0078/10-61 Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn Förslag till beslut

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-08-19 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Från den 1 januari till

Läs mer

Flyktingersättning och planering. Eva Sahlén Västerås stad

Flyktingersättning och planering. Eva Sahlén Västerås stad Flyktingersättning och planering Eva Sahlén Västerås stad Stadens flyktingmottagande Antal mottagna flyktingar 2000-2016 Både ABO och EBO med uppehållstillstånd 1310 619 639 696 548 526 433 455 325

Läs mer

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket.

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket. Januari 2013 Shirin Pettersson Henare Tel: 010-4855499 Teamledare på Mottagningsenheten i Borås shirin.petterssonhenare@migrationsver ket.se Migrationsverkets uppdrag Vi prövar ansökningar från de som

Läs mer

Anpassning av flyktingverksamhet ensamkommande barn.

Anpassning av flyktingverksamhet ensamkommande barn. Anpassning av flyktingverksamhet ensamkommande barn. Verksamheten Norsjö kommun har idag två verksamheter där man tar hand om ensamkommande barn och unga i åldrarna 16 21 år. Ett av kommunens boenden är

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Granskning av handläggning och boendelösningar avseende asylsökande barn

Granskning av handläggning och boendelösningar avseende asylsökande barn Granskning av handläggning och boendelösningar avseende asylsökande barn Enhetschef för verksamheten: Eva Tullander Granskningen är en del av den uppföljande granskning som genomförts av hela barn- och

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-05-27 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Från den 1 januari till

Läs mer

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se Flyktingar i Bergs kommun www.berg.se Innehåll Hur och varför man invandrar Kvotflykting Asylflykting Ensamkommande 18+, Asylboende, Introduktionstiden, Boende Afghanistan, Eritrea, Irak, Somalia, Syrien

Läs mer

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande 1 (5) Socialchef Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr. A2016/01307I Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga Sammanfattning Hultsfreds kommun anser att förslaget

Läs mer

Boende med anledning av nya gymnasielagen

Boende med anledning av nya gymnasielagen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-06-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00422-1.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Behovsanalys samt reviderad beställning av bostäder åt anvisade

Behovsanalys samt reviderad beställning av bostäder åt anvisade 1 (6) Förvaltningschef Zara Göransson Tosic zara.tosic@trelleborg.se 0410-73 40 33 Behovsanalys samt reviderad beställning av bostäder åt anvisade 2018-2019 Bakgrund Den 1 mars 2016 infördes bosättningslagen

Läs mer

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert Juni 2015 Leif Andersson verksamhetsexpert leif.andersson@migrationsverket.se 0703 04 68 53 Migrationsverkets uppdrag verka för en långsiktigt hållbar migrationspolitik som värnar asylrätten underlätta

Läs mer

Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga"

Yttrande över promemoria Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga YTTRANDE 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Linda Jönsson 010-224 14 19 linda.s.jonsson@lansstyrelsen.se Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Läs mer

Förslag till remissyttrande gällande; Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga. Promemoria

Förslag till remissyttrande gällande; Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga. Promemoria 2016-08-15 Till Allmänna Utskottet Ljusnarsberg Förslag till remissyttrande gällande; Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga. Promemoria 2016-06-21. Ärendebeskrivning.

Läs mer

Mars Stockholm 26 september 2016

Mars Stockholm 26 september 2016 Mars 2016 Stockholm 26 september 2016 Prognos 25 juli Fortsatt internationell flyktingkris men begränsad framkomlighet till och genom Europa Planeringsantagande för 2016 34 500 asylsökande, varav 3 000

Läs mer

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn KS Ärende 3 Nytt boende för ensamkommande barn Tjänsteskrivelse 2014-10-20 KS 2014.0303 Handläggare: Sandra A Karlsson Ny överenskommelse avseende kommunens mottagande av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Asyl och flyktingmottagning

Asyl och flyktingmottagning Asyl och flyktingmottagning Asylsökande i anordnat boende (ABO) i eget boende (EBO) Flyktingmottagning asylsökande med uppehållstillstånd kvotflyktingar anhöriga Ensamkommande barn asylsökande eller med

Läs mer

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Februari 2015 Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 14; Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse

Läs mer

Uppdrag att teckna avtal om ensamkommande barn

Uppdrag att teckna avtal om ensamkommande barn TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-01-07 KS 2014/1003 Kommunfullmäktige Uppdrag att teckna avtal om ensamkommande barn Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger socialnämnden i uppdrag

Läs mer

RONNEBY ~~~ REMISSYTTRANDE. Remissyttrande ëver Promemoria om ett nytt ersättningssystem fôr mottagandet av ensamkommande

RONNEBY ~~~ REMISSYTTRANDE. Remissyttrande ëver Promemoria om ett nytt ersättningssystem fôr mottagandet av ensamkommande ~~~ REMISSYTTRANDE RONNEBY Handläggare: Anna-Karin Sonesson, Samordnings- och utvecklingschef Telefon: 0457-618979 E-post: anna-karin.sonesson@ronneby.se Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande

Läs mer

Godkännande av överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn

Godkännande av överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:199-723 2015-04-13 1/6 Godkännande av överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Särskilda villkor Svenska från dag ett på folkhögskola 2019

Särskilda villkor Svenska från dag ett på folkhögskola 2019 2019-03-18 Diarienr: 126,2019,091 1 (5) Särskilda villkor Svenska från dag ett på folkhögskola 2019 Allmänt Regeringen har i Budgetproposition 2018/19:1, utgiftsområde 17, anslag 14:3 Särskilda insatser

Läs mer

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen Nästan 26 miljoner får någon form avskydd eller assistans av UNHCR

Läs mer

Några grundläggande begrepp och prognossiffror 2014

Några grundläggande begrepp och prognossiffror 2014 Några grundläggande begrepp och prognossiffror 2014 Återvändande Asylsökande 61 000 (inkl ensamkommande barn) Kvotuttagning 1900/år (Inklusive anknytningar, kvotflyktingar och ensamkommande barn) Uppehållstillstånd

Läs mer

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga UBK1005, v2.0, 2014-11-03 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) Jesper Kyrk Socialkontoret jesper.kyrk@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning Socialnämnden Remissvar avseende promemorior - 1) Ett nytt ersättningssystem

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Sida 1 (6) 2016-05-26 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2016-06-16 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 156-607/2016 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 276 GÄLLER FRÅN OCH

Läs mer

STADSSTYRELSEN 14.9.2015 EN MOTTAGNINGSCENTRAL TILL BORGÅ?

STADSSTYRELSEN 14.9.2015 EN MOTTAGNINGSCENTRAL TILL BORGÅ? STADSSTYRELSEN 14.9.2015 EN MOTTAGNINGSCENTRAL TILL BORGÅ? ANTALET ASYLSÖKANDE VÄXER SNABBT I världen pågår den största flyktingkrisen efter andra världskriget. Det uppskattas att cirka 25 000 30 000 asylsökande

Läs mer

Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl ( )

Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl ( ) Beslutsförslag 1 (7) Humanistiska nämnden Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl (170701-180630) Välfärdsförvaltningens förslag till

Läs mer

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande PM 2016:135 RI (Dnr 110-1088/2016) Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet Remisstid den 24 augusti 2016 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration Gemensamma planeringsförutsättningar 2018 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 6. Integration 6. Integration 6.1. Inledning Ett bra mottagande och en inkluderande integration av asylsökande och nyanlända

Läs mer

Mottagandet av asylsökande och flyktingar

Mottagandet av asylsökande och flyktingar Mottagandet av asylsökande och flyktingar Sveriges Kommuner och Landsting Sektionen för arbetsmarknad Mia Hemmestad 22 september 2016 Åtgärder för att minska inflödet av asylsökande November 2015 utökade

Läs mer

Rutiner för asylsökande i Sunne kommun som uppnår myndighetsålder KS2017/669/03

Rutiner för asylsökande i Sunne kommun som uppnår myndighetsålder KS2017/669/03 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2018-06-12 1 (2) Kommunstyrelsen Rutiner för asylsökande i Sunne kommun som uppnår myndighetsålder KS2017/669/03 Förslag till beslut Sunne kommun beslutar att förlänga den tidsbegränsade

Läs mer

Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn - statusrapport april 2016

Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn - statusrapport april 2016 2016-04-05 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn - statusrapport april 2016 Förslag till beslut Arbets- och

Läs mer

Ekonomisk rapport efter september 2015

Ekonomisk rapport efter september 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-10-15 SN 2014/0652.03.01 Tel 0480-45 09 50 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter september 2015 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Prognos maj 2019, ny prognos 29 juli 2019

Prognos maj 2019, ny prognos 29 juli 2019 Gävle 15 maj 2019 Prognos maj 2019, ny prognos 29 juli 2019 Fortsatt internationell flyktingkris men begränsad framkomlighet till och genom Europa Planeringsantagande för 2019 16 000-33 000 asylsökande,

Läs mer

OKTOBER Uppdrag och lägesbild

OKTOBER Uppdrag och lägesbild OKTOBER 2016 Uppdrag och lägesbild Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att ta ut och hjälpa kvotflyktingar att komma till Sverige pröva asylansökningar ansvara för boendet ansvara

Läs mer

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-08-21 Diarienummer SCN-2017-0339 Socialnämnden Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-10-26 108 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga SOC 2017/249 Beslut 1. ställer sig bakom förvaltningens förslag om att det tillfälliga kommunbidraget ska tillkomma

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2015-10-05 SID 1 (1) KS/2015:502 TJÄNSTESKRIVELSE Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Sammanfattning Med anledning av de stora flyktingströmmarna

Läs mer

Aktuellt inom flyktingområdet december 2015

Aktuellt inom flyktingområdet december 2015 Aktuellt inom flyktingområdet december 2015 Migrationsverkets scenario Under 2014 sökte 81 301 personer asyl i Sverige, en ökning med 50 procent jämfört med 2013 (54 259) De senaste sju dagarna har 3811

Läs mer

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-03-03 Socialnämnden Kommunstyrelsen Son 2015/574, Kst 2015/354 Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen Förslag till beslut

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Socialnämnden hänvisar till detta tjänsteutlåtande som svar på skrivelserna.

Förvaltningens förslag till beslut Socialnämnden hänvisar till detta tjänsteutlåtande som svar på skrivelserna. Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-03-21 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08-508 25 605 Till Socialnämnden 2017-04-18 Svar på skrivelsen

Läs mer

1. Socialtjänstnämnden ger förvaltningen uppdraget att organisera boende för ensamkommande asylsökande barn och ungdomar.

1. Socialtjänstnämnden ger förvaltningen uppdraget att organisera boende för ensamkommande asylsökande barn och ungdomar. Kundorienterade HVB B ARN OCH U NGDOM Handläggare: Anette Necander Tfn: 508 25251 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-08-22 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-09-26 DNR 441-0441/2006 Till Socialtjänstnämnden Asylsökande ensamkommande

Läs mer