Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget"

Transkript

1 Datum: Handläggare: Jörgen Britzén Direktnr: Beteckning: SN Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget Migrationsverkets prognos Migrationsverkets prognos från den 4 februari utgör fortsatt grund för förvaltningens planering, även om denna är behäftad med osäkerheter. Hänsyn måste i planeringen tas till flera möjliga händelseutvecklingar. Situationen kan komma att förändras snabbt under året. Alla beräkningsalternativ utgår från ett lägre antal asylsökande i Sverige mellan januari och april. Bedömningen i februariprognosen är att ca 1000 flyktingar/vecka ska komma till Sverige under våren. Under januari februari har denna siffra understigits och ligger i praktiken under 700 personer/vecka. Andelen ensamkommande barn av dessa har pendlat mellan 35 och 50/vecka. Från maj och framåt bedöms osäkerheterna vara större, men trots det innehålla en ökande flyktingström. Ungefär från mitten av maj bedöms en tydlig ökning komma, med kulmen från slutet av juli till månadsskiftet oktober/november. Nästa prognos väntas i slutet av april. Mittalternativet ger för asylsökande, varav ensamkommande barn och för asylsökande, varav ensamkommande barn. Det är också att notera att det vid årsskiftet fanns personer inskrivna hos Migrationsverket, varar ensamkommande barn. Vid utgången av 2016 bedöms talen ha ökat, i alla redovisade alternativ. Handläggningstiderna kommer att öka, även om ytterligare resurser tillförs. Utfall i Alingsås under 2015 Totalt ansökte personer om asyl i Sverige under det gångna året. Av dem var ensamkommande barn. Andelen flickor var eller 8 %. Alingsås mottog 125 stycken barn. Det motsvarar 0,35 % av de ensamkommande barnen som kom till Sverige. ÅR 2015 PROGNOS efter okt UTFALL Barn t.o.m. 31/ Befintliga barn TOTALT Några ensamkommande har lämnat och några ärenden avslutats. Antalet är därför lägre idag, än det var vid årsskiftet. Antalet har sjunkit från 158 till 147. socialnamnden@alingsas.se, 1 (5)

2 Ny prognos Migrationsverkets huvudscenario i oktober förutspådde ensamkommande barn under Denna siffra har legat till grund för planeringen fram till 4 februari. Det scenario som nu ligger till grund för planeringen 2016 förutser för 2016 och för Om Alingsås får samma andel i år som 2015, 0,35 % av landets totala antal, skulle det innebära anvisning av 63 barn. För 2017 skulle det ge 49 barn. Detta ligger i nuläget som grund för planeringen. ÅR Summa 2016 Summa resp Prognos 2016 resp Bedömd möjlig avgång TOTALT Faktorer som kan påverka inflödet/prognosen Migrationsverket har i sin prognos utgått från ett EU-scenario, där gränskontroller består och förstärks samt att enskilda EU-länder fortsatt stramar åt asyllagstiftningen. Prognosen tar också hänsyn till väderläget i Medelhavsområdet. I Sverige avses en ny tillfällig lag träda i kraft den 29 april, som innebär att regelverket för asyl- och anknytningsinvandring anpassas till minimikrav i internationella konventioner och EU-rätten. Tillfälliga uppehållstillstånd kommer att införas. Från 1 juni avses en lag som reglerar indragning av dagersättning och ersättning för boende träda i kraft. Den gäller de som fått avslag men inte lämnar frivilligt. Denna lag ska gälla vuxna utan barn och bedöms inte få någon inverkan inom Socialnämndens ansvarsområde. Möjligen skulle gruppen unga (18 21 år), som finns kvar p g a bedömning om fortsatt vårdbehov, kunna beröras. Ny fördelningsmodell för ensamkommande barn I januari uttalade regeringen uppfattningen att fördelning av ensamkommande barn inte görs rättvist. Regeringen uttryckte också att mottagandet är oförutsägbart och planeringsförutsättningarna behöver förbättras. Migrationsverket gas i uppdrag att ta fram ny modell för anvisning av ensamkommande barn. Modellen ska gälla från den 1 april i år. Dagens anvisningssystem bygger på en kombination av länsvisa fördelningstal, frivilliga överenskommelser med kommuner och lagstadgad möjlighet för Migrationsverket att anvisa. Regeringen anger att den nya modellen ska bygga på kommunens storlek, förutsättningar och tidigare mottagande av asylsökande, nyanlända och ensamkommande barn. Fördelningen mellan kommunerna ska bli jämnare och mer förutsägbar. Därmed ska det bli lättare att klara uppdraget, vilket i sin tur gynnar barnens bästa. socialnamnden@alingsas.se, 2 (5)

3 Den andel som ges varje kommun kommer att vara fast, oberoende av hur många ensamkommande barn som kommer till Sverige. Antalet barn kan alltså komma att skifta över tid. Anvisade barns placeringar, kön och ålder Tabellen avser läget per den 15 februari. Den stora majoriteten barn som har anvisats till Alingsås kommer från Afghanistan. Därutöver finns barn från bl.a. Syrien, Irak samt Eritrea och Marocko. De stora språkgrupperna är dari, arabiska, persiska, tigrinska och franska. Barnets placering: I egna kommunen I annan kommun Samtliga Kön Flickor Pojkar Åldersgrupp -6 år år år år Över 20 år 1 1 Regi Kommunen Privat (inkl. Gryning) Boendetyp Familjehem 32 1) HVB 79 2) 7 86 Stödboende (inkl. utslussning) ) 1) Inklusive jourplacerade 2) Varav 70 i egen regi 3) Av dessa är 121 fortsatt asylsökande. 26 har fått uppehållstillstånd. socialnamnden@alingsas.se, 3 (5)

4 Läget inom förvaltningen och planering kommande tre månader Övergripande socialförvaltningen Planering för långsiktig bostadsförsörjning i Alingsås sker på ledningsnivå, under KLK. Inom denna ram sker planering både av HVB-hem och mer flexibla boenden, vars målgrupper kan skifta över tid. Upphandling av modulboenden görs av Fabs under våren, med avsikt att kunna tas i bruk efter sommaren. Kontakter med myndigheter och samarbetspartners hanteras i förvaltningsledningen. Samordning sker av civilsamhällets stödinsatser. Individ- & familjeavdelningen, IFO Rutin har tagits fram för hantering av de ensamkommande som fyller 18 år, utan att ha fått besked angående uppehållstillstånd. När barnet närmar sig 18-årsdagen ska Migrationsverket ställa fråga till kommunen, om det anses finnas kvarvarande vårdbehov. Om svaret är ja, kvarstannar den berörde hos kommunen. I annat fall återgår ansvaret till Migrationsverket. Avdelningen arbetar fortsatt med att komma ikapp i utredningar. Handläggningsrutiner håller på att effektiviseras. Utföraravdelningen, UFA Avdelningen planerar för att kunna starta upp nya boenden i början av maj respektive början av september. Beredskap finns för att kunna starta upp i andra lokaler tidigare, om det skulle krävas. Förutom den enhetschef som började i februari, har ytterligare en ordinarie enhetschef påbörjat sin anställning. Kompetensutveckling sker av boendepersonalen, bland annat i samarbete med polisen. Serviceavdelningen Förslag till utökning av feriearbeten har skrivits fram till nämnden. Ambitionsnivån i förslaget är att kunna erbjuda 50 ensamkommande en sommarsysselsättning, på så lika villkor som möjligt jämfört med svenska ungdomar. Det är dock få av de ensamkommande som har rätt att utföra arbete, varför erbjudandet formuleras som sommarpraktik för de flesta. Avsikten är att ett antal av de svenska ungdomarna ska arbeta parvis med de ensamkommande. Några av de svenska ungdomarna ska också inriktas mot att planera och genomföra aktiviteter åt HVB-hemmen under sommaren. Idéburet offentligt partnerskap IOP ger nya möjligheter för samarbete mellan offentlig sektor och idéburna organisationer. GR-kommunerna har erbjudits att delta i seminarium, som ska öka kunskapen om IOP och sociala hänsyn vid upphandling. Det genomförs under två olika tillfällen under våren, 15 respektive 22 april. socialnamnden@alingsas.se, 4 (5)

5 Målgrupp är politiker och tjänstemän inom kommunerna och representanter för den idéburna sektorn. Ett antal av förvaltningens sammarbetspartners har anmält sig, vid båda tillfällena. Annat som förvaltningen vill lyfta till nämnden kring ensamkommande Läget på boendena har sedan förra rapporten varit lugnt. Nattetid finns både vaken personal och sovande jour. Enhetscheferna har beredskap så att det finns arbetsledning att tillgå dygnet runt. Rondering med väktare sker som tidigare 2 ggr/natt på samtliga boende En stor del av vardagskvalitén är meningsfull fritid och sociala kontakter. Här tillför civilsamhället i Alingsås en betydande del frivilligresurser. Ambitionsnivån är hög hos flera av föreningarna. Samarbete finns med AHK, Lions, Holmalunds och Gärdskens fotbollsföreningar och flera kyrkliga organisationer. Några av organisationerna kommer att göra sitt engagemang publikt och därmed tydligt visa utåt i samhället att de tagit ställning. I sammanhanget kommer även sponsorer till den egna verksamheten att engageras. Innehållet är idrottsövning, deltagande i evenemang och kurser, läxhjälp och inte minst fadderfamiljer till de som bor på HVB-hem. Inriktningen är att så många som möjligt av aktiviteterna ska ske i blandade grupper. Utveckling av möjligheter till fritidssysselsättningar sker också i samverkan med andra förvaltningar. Under sommaren kan vi räkna med att utbudet från civilsamhället minskar. Det finns då behov av att bl a Kultur- och fritidsnämndens förvaltning kan erbjuda aktiviteter. IFO har gjort lex Sarah-rapport på verksamheten ensamkommande barn. Arbetsutskottet har beslutat att den skickas vidare till Inspektionen för Vård- och Omsorg. Socialförvaltningen Susanne Åhman Förvaltningschef socialnamnden@alingsas.se, 5 (5)

Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget

Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget Datum: 2016-04-12 Handläggare: Jörgen Britzén Direktnr: 072-168 0252 Beteckning: 2016.018 SN Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget 2016-03-31 Migrationsverkets prognos Migrationsverkets prognos

Läs mer

Sammanträde med Socialnämnden

Sammanträde med Socialnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Socialnämnden Tid: Tisdagen den 26 Januari 2016, kl 15.00 Plats: Stora Konfekten, Sidenvägen 7 D, Alingsås Information och överläggningar Gruppmöten startar kl 14.15

Läs mer

Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget

Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget Datum: 2016-11-16 Handläggare: Jörgen Britzén Direktnr: 072-168 0252 Beteckning: 2016.018 SN Månadsrapport kring ensamkommande barn Avser läget 2016-10-31 Migrationsverkets prognos Som väntat innebar prognosen

Läs mer

Sammanträde med Socialnämnden

Sammanträde med Socialnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Socialnämnden Tid: Tisdagen den 15 Mars 2016, kl 15.00 Plats: Stora Konfekten, Sidenvägen 7 D, Alingsås Information och överläggningar Gruppmöten startar kl 14.15

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Uppehållstillstånd 2013 Kvottuttagna 2 % Migrationsverkets ansvar ta emot och pröva ansökan om asyl göra åldersbedömningar ekonomiskt bistånd efterforska barnens vårdnadshavare

Läs mer

Information ensamkommande barn - budget 2017

Information ensamkommande barn - budget 2017 2016-10-28 1 (6) Dnr :BON2016/340-1 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Jennica Johansson Enhetschef IFO 033-430 57 71 jennica.johansson@bollebygd.se Bildnings- och omsorgsnämnden Information ensamkommande

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Vem är ensamkommande? Under 18 år. Skilt från båda sina föräldrar vid ankomsen till Sverige. Övergivet barn. Migrationsverkets ansvar ta emot och pröva ansökan om asyl

Läs mer

Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn

Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn 14 15 16 Förslag till överenskommelse med Migrationsverket gällande mottagande av asylsökande ensamkommande barn Antalet ensamkommande asylsökande barn som kommer till Sverige ökar för varje år och har

Läs mer

Sammanträde med Socialnämnden

Sammanträde med Socialnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Socialnämnden Tid: Tisdagen den 19 April 2016, kl 15.00 Plats: Stora Konfekten, Sidenvägen 7 D, Alingsås Information och överläggningar Gruppmöten startar kl 14.15

Läs mer

Gemensam upphandling av boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som söker asyl

Gemensam upphandling av boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som söker asyl Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2016-01-11 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-02-04

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Omställning av Enheten för ensamkommande barn och ungdomar

Omställning av Enheten för ensamkommande barn och ungdomar Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-11-09 Handläggare Britt Lundkvist Telefon: 508 25 294 Till Socialnämnden 2016-11-22 Omställning av Enheten för ensamkommande

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Uppehållstillstånd 2013 Kvottuttagna 2 % Hur många barn kommer? 700 600 500 400 2014, 643 barn 2013, 3852 barn 2012, 3578 barn 2011, 2657 barn 2010, 2393 barn 2009, 2250

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-07 Diarienummer 0193/15 Verksamhetsområde Integration Veronica Morales Telefon 031-367 90 09 E-post: veronica.morales@socialresurs.goteborg.se Idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 217 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 2 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Sekreterare Eric Styffe

Sekreterare Eric Styffe Datum: kl 10:00 Plats: Socialkontoret, Gullspång Ordförande Per-Arne Brandberg Sekreterare Eric Styffe Vid ordinarie ledamots förhinder kontaktas i första hand personlig ersättare. Vid dennes förhinder

Läs mer

Samordning mellan ensamkommande ungdomar på boenden och civilsamhället

Samordning mellan ensamkommande ungdomar på boenden och civilsamhället Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-03 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden 2017-05-16 Samordning mellan ensamkommande ungdomar

Läs mer

Uppehållstillstånd 2014

Uppehållstillstånd 2014 Information om ensamkommande barn Augusti 2015 Uppehållstillstånd 2014 Kvottuttagna 2 % 1 Migrationsverkets ansvar ta emot och pröva ansökan om asyl göra åldersbedömningar ekonomiskt bistånd efterforska

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Uppehållstillstånd 2013 Kvottuttagna 2 % Vem är ensamkommande? Under 18 år. Skilt från båda sina föräldrar vid ankomsen till Sverige. Övergivet barn. Migrationsverkets

Läs mer

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt invånare

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt invånare Skarpnäcks stadsdelsförvaltning 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt 46 000 invånare Ensamkommande flyktingbarn Med ensamkommande flyktingbarn menas en person under 18 år och som

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn KS Ärende 3 Nytt boende för ensamkommande barn Tjänsteskrivelse 2014-10-20 KS 2014.0303 Handläggare: Sandra A Karlsson Ny överenskommelse avseende kommunens mottagande av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Sida 1 (6) 2016-05-26 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2016-06-16 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 156-607/2016 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Mottagandet av ensamkommande barn i siffror

Mottagandet av ensamkommande barn i siffror Mottagandet av ensamkommande barn i siffror Sammanställning av statistik över mottagandet nationellt och i Gävleborgs län 2016 KONTAKT Emanuel Hort, Integrationsutvecklare - ensamkommande barn emanuel.hort@lansstyrelsen.se

Läs mer

Överenskommelse om anordnande av boende för asylsökande barn

Överenskommelse om anordnande av boende för asylsökande barn SIGNERAD 2014-10-28 Malmö stad Stadskontoret 1 (4) Datum 2014-10-27 Vår referens Gunnar Bergström Enhetschef gunnar.bergstrom@malmo.se Tjänsteskrivelse Överenskommelse om anordnande av boende för asylsökande

Läs mer

Godkännande av överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn

Godkännande av överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:199-723 2015-04-13 1/6 Godkännande av överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 1-3 2 1 Månadsrapport kring ensamkommande barn...6 2 Behov av Asyl/PUT-boende...7 3 Meddelanden...9 3 Plats och tid Socialförvaltningen, Sidenvägen 7 D, Alingsås, kl 15.00-16.10 Paragrafer

Läs mer

Aktuellt inom flyktingområdet december 2015

Aktuellt inom flyktingområdet december 2015 Aktuellt inom flyktingområdet december 2015 Migrationsverkets scenario Under 2014 sökte 81 301 personer asyl i Sverige, en ökning med 50 procent jämfört med 2013 (54 259) De senaste sju dagarna har 3811

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2015-08-03 Diarienummer: Af-2013/066505 Till: Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Många söker skydd i Europa men färre än väntat når Sverige

Läs mer

Medborgarförslag om att stoppa utflyttningen av asylsökande ensamkommande barn som fylller

Medborgarförslag om att stoppa utflyttningen av asylsökande ensamkommande barn som fylller TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2017-11-10 SN 2017/0541.02.04 0480-450000 Socialnämnden Medborgarförslag om att stoppa utflyttningen av asylsökande ensamkommande barn som

Läs mer

Möte i Lunds arbetarekommun

Möte i Lunds arbetarekommun 1 Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Kommunledningskonferens

Kommunledningskonferens De 33 skånska kommunernas intresseorganisation Kommunledningskonferens 2015-10-09 Aktuellt inom integrationsområdet oktober 2015 Prognos 2015 Prognos 2016 Migrationsverkets prognoser Under 2014 sökte 81

Läs mer

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017

Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Handlingar till Socialnämndens sammanträde den 2 november 2017 Ärende 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Lena Bergström Socialkontoret lena.bergstrom@upplands-bro.se Datum Vår beteckning Er beteckning 2017-10-25

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap

Idéburet offentligt partnerskap Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr: 2.11.6-331/2017 Sida 1 (5) 2017-08-08 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-50825091 Till Socialnämnden 2017-08-22 Karen Arista Telefon:

Läs mer

Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga"

Yttrande över promemoria Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande barn och unga YTTRANDE 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Linda Jönsson 010-224 14 19 linda.s.jonsson@lansstyrelsen.se Yttrande över promemoria "Ett nytt ersättningssystem för mottagandet av ensamkommande

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Sida 1/10 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S), ordförande Thomas Löfgren (M) Håkan Andersson (C), vice ordförande Anneli Persson (S) Pernilla

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-19 Dnr: 2014/947-IFN-063 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-19 Dnr: 2014/947-IFN-063 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2014-11-19 Dnr: 2014/947-IFN-063 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Överenskommelse

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Mottagandet av asylsökande och flyktingar

Mottagandet av asylsökande och flyktingar Mottagandet av asylsökande och flyktingar Sveriges Kommuner och Landsting Sektionen för arbetsmarknad Mia Hemmestad 22 september 2016 Åtgärder för att minska inflödet av asylsökande November 2015 utökade

Läs mer

Överenskommelse om boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn

Överenskommelse om boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn 2015-11-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/123-133 Arbets- och företagsnämnden Överenskommelse om boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden föreslår

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-04-22 1 (5) Catarina Stavenberg stabschef Sara Sjögren avdelningschef Dnr: 0078/10-61 Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn Förslag till beslut

Läs mer

Lägesrapport om mottagande av ensamkommande barn och unga

Lägesrapport om mottagande av ensamkommande barn och unga Tjänsteutlåtande Kvalitets- och utvecklingsledare 2016-11-22 Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr: carin.erlandengman@upplandsvasby.se SÄN/2016:335 33721 Social- och äldrenämnden Lägesrapport om mottagande

Läs mer

Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015

Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015 Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015 Nuläge Nationellt Fler evakueringsplatser behövs! Förfrågan från Migrationsverket om att driftsätta fler evakueringsplatser

Läs mer

Göran Fredriksson Integrationskoordinator.

Göran Fredriksson Integrationskoordinator. Göran Fredriksson Integrationskoordinator Kontaktpersoner inom kommunen: Kultur, Fritids och Utbildningsförvaltningen Carl Forsblad, rektor Georgshillsskolan Birgitta Andersson, rektor Frostaskolan Lisbeth

Läs mer

September Information om ensamkommande barn

September Information om ensamkommande barn September 2013 Information om ensamkommande barn Olika myndigheters ansvarsområden Landsting Kommunen Asyl Ankomstkommun Migrationsverket anvisar asylsökande barn Anvisad Kommun Asyl PUT Utvidgade möjligheter

Läs mer

Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga

Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga 2018-04-26 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2018/117 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport och uppföljning av genomförandeplan ensamkommande barn och unga Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden

Läs mer

Uppdrag att teckna avtal om ensamkommande barn

Uppdrag att teckna avtal om ensamkommande barn TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-01-07 KS 2014/1003 Kommunfullmäktige Uppdrag att teckna avtal om ensamkommande barn Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger socialnämnden i uppdrag

Läs mer

Aktuell info Högbo 25 oktober Kenneth Andersson. ktober 2018

Aktuell info Högbo 25 oktober Kenneth Andersson. ktober 2018 Aktuell info Högbo 25 oktober 2018 Kenneth Andersson ktober 2018 Historik hur många söker asyl - totalt Antal asylsökandetotalt 2010-2018 180000 160000 140000 120000 100000 80000 60000 40000 20000 0 1

Läs mer

Omställning av arbetet med ensamkommande flyktingbarn

Omställning av arbetet med ensamkommande flyktingbarn SOLNA STAD Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2017-02-14 SID 1 (9) SN/2017:27 Omställning av arbetet med ensamkommande flyktingbarn Sammanfattning På uppdrag av socialnämnden har förvaltningen genomfört

Läs mer

Om ensamkommande barn. Sally Persson Regional expert

Om ensamkommande barn. Sally Persson Regional expert Om ensamkommande barn Sally Persson Regional expert April 2016 Antal asylsökande ensamkommande flickor och pojkar 2015 Åtta största nationaliteterna 2015 Migrationsverkets beslut 2015 61 1 097 426 AVSLAG

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 20 (28) 12 Omställning av enheten för ensamkommande barn och ungdomar Dnr 1.7.2-673/2016 Socialnämndens beslut 1. Förvaltningschefen får i uppdrag att genomföra den i ärendet beskrivna omställningen

Läs mer

Förändringar Asylersättningsförordningen

Förändringar Asylersättningsförordningen Förändringar Asylersättningsförordningen Från början av 2014 Förändrad ersättning för asylsökande ensamkommande barn Avser anvisade barn som vårdas i ett hem för vård och boende (HVB) med stöd av socialtjänstlagen,

Läs mer

Överenskommelse om blandade platser

Överenskommelse om blandade platser 1(3) Dnr SN/2014:274 723 2014-10-14 Överenskommelse om blandade platser Överenskommelse om anordnande av boende för såväl asylsökande ensamkommande barn som ensamkommande barn med uppehållstillstånd utan

Läs mer

Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl ( )

Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl ( ) Beslutsförslag 1 (7) Humanistiska nämnden Beslutsförslag, Användning av tillfälligt kommunbidrag gällande ensamkommande flyktingbarn över 18 år med asyl (170701-180630) Välfärdsförvaltningens förslag till

Läs mer

Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33

Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-02-02 13 Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-10-26 108 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga SOC 2017/249 Beslut 1. ställer sig bakom förvaltningens förslag om att det tillfälliga kommunbidraget ska tillkomma

Läs mer

Ansökan om bidrag till Drömhotellet

Ansökan om bidrag till Drömhotellet TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2018-04-16 SN 2017/0541.02.04 0480-450000 Ansökan om bidrag till Drömhotellet Förslag till beslut beslutar att betala ut 100 000 kronor

Läs mer

Datum: kl 10:45 Paragrafer: Eric Styffe Sekreterare

Datum: kl 10:45 Paragrafer: Eric Styffe Sekreterare Datum: kl 10:45 Paragrafer: 484-488 Plats: Nya Skagern, Gullspång Underskrifter Per-Arne Brandberg Ordförande Eric Styffe Sekreterare Justeringens plats och tid: Justeras Anders Andersson Beslutande Ersättare

Läs mer

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-01-15 Handläggare Veronica Wolgast Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2018-01-31 Projekt samordning alternativa

Läs mer

Asylsökande ensamkommande barn som fyller 18 år

Asylsökande ensamkommande barn som fyller 18 år Social- och omsorgskontoret PM 2017-11-29 Asylsökande ensamkommande barn som fyller 18 år Lisa Mattsson Strateg Stab Telefon (direkt): 08-5230 3422 E-post: lisa.mattsson@sodertalje.se 2 (9) Innehållsförteckning

Läs mer

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-09 Handläggare Nina Mörman Aldunge Telefon: 08 50825006 Till Socialnämnden Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande

Läs mer

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år

Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-08-21 Diarienummer SCN-2017-0339 Socialnämnden Angående asylsökande ensamkommande barn över 18 år Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

4 Ändrad organisation av boende för ensamkommande barn KS 2015/718 Föredragande: Karin Ahrle

4 Ändrad organisation av boende för ensamkommande barn KS 2015/718 Föredragande: Karin Ahrle Datum: kl 17:00 Plats: Nämndrummet Ordförande Carina Gullberg Sekreterare Britt-Marie Nilsson Vid ordinarie ledamots förhinder kontaktas i första hand personlig ersättare. Vid dennes förhinder kontaktas

Läs mer

Svar från omsorgs-och arbetsmarknadsnämnden- Granskning av verksamheten för ensamkommande flyktingbarn

Svar från omsorgs-och arbetsmarknadsnämnden- Granskning av verksamheten för ensamkommande flyktingbarn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2016.118 Datum: 2016-10-11 Verksamhetschef Individ- och familjeomsorgen Irene Blomqvist E-post: irene.blomqvist@ale.se Omsorgs-

Läs mer

Beredskap för mottagande av ensamkommande asylsökande barn och ungdomar lägesrapport.

Beredskap för mottagande av ensamkommande asylsökande barn och ungdomar lägesrapport. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 4.0-0170/2010 SID 1 (7) 2010-03-29 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 08-598 25

Läs mer

Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge

Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge 1 [7] Stöd- och utvecklingsenheten 2016-02-10 Frågor och svar Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Nr 128. Överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn KSN-2015-2242

Nr 128. Överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn KSN-2015-2242 Uppsala Kommunfullmäktige Nr 128. Överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn KSN-2015-2242 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna en överenskommelse

Läs mer

Granskning av handläggning och boendelösningar avseende asylsökande barn

Granskning av handläggning och boendelösningar avseende asylsökande barn Granskning av handläggning och boendelösningar avseende asylsökande barn Enhetschef för verksamheten: Eva Tullander Granskningen är en del av den uppföljande granskning som genomförts av hela barn- och

Läs mer

April Information om ensamkommande barn

April Information om ensamkommande barn April 2017 Information om ensamkommande barn Asylsökande ensamkommande barn 2000 200 2004, 388 barn 2005, 398 barn 2006, 816 barn 2007, 1264 barn 2008, 1510 barn 2009, 2250 barn 2010, 2393 barn 2011, 2657

Läs mer

Anpassning av flyktingverksamhet ensamkommande barn.

Anpassning av flyktingverksamhet ensamkommande barn. Anpassning av flyktingverksamhet ensamkommande barn. Verksamheten Norsjö kommun har idag två verksamheter där man tar hand om ensamkommande barn och unga i åldrarna 16 21 år. Ett av kommunens boenden är

Läs mer

Utbildningsdag för blivande gode män för ensamkommande barn/ungdomar. 2 november 2015 KCCC, Karlstad

Utbildningsdag för blivande gode män för ensamkommande barn/ungdomar. 2 november 2015 KCCC, Karlstad Utbildningsdag för blivande gode män för ensamkommande barn/ungdomar 2 november 2015 KCCC, Karlstad Program 8.30 Välkomna 8.45 Överförmyndarnämnden 9.30 Fika 10:00 Gode män för ensamkommande barn 10:30

Läs mer

Omstä llningsbehov i hänteringen äv ensämkommände bärn

Omstä llningsbehov i hänteringen äv ensämkommände bärn Omstä llningsbehov i hänteringen äv ensämkommände bärn Rapport 2016-11-01 Alingsås kommun, Socialförvaltningen, 441 81 ALINGSÅS Besöksadress: Sidenvägen 7 D Telefon: 0322-61 60 00, Fax: 0322-195 88 socialnamnden@alingsas.se,www.alingsas.se

Läs mer

Befolkningsprognos flyktinginvandring

Befolkningsprognos flyktinginvandring Befolkningsprognos flyktinginvandring Trelleborgs kommun använder befolkningsstatistik och tar fram befolkningsprognoser baserat på underlag från SCB. Detta underlag bygger på folkbokföring. Det innebär

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

KALLELSE 2015-12-10. Välfärdsnämndens utskott VFNU 2015-12-10. Kallelse

KALLELSE 2015-12-10. Välfärdsnämndens utskott VFNU 2015-12-10. Kallelse KALLELSE 2015-12-10 Välfärdsnämndens utskott VFNU 2015-12-10 Kallelse KALLELSE 2015-12-10 Välfärdsnämndens utskott Plats och tid: Stadshuset, Lärande och familj, rum 346, 2015-12-10, klockan 09:00 Ärenden:

Läs mer

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2016-10-15 Socialförvaltningen 1 (6) Ansa Haapala Stabschef Diarienummer 2015/SN 0179-003 Socialnämnden Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden

Läs mer

Boende med anledning av nya gymnasielagen

Boende med anledning av nya gymnasielagen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-06-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00422-1.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Kommunernas ansvar för ensamkommande barn. Konsekvensutredning Dnr 27207/2015 1(5)

Kommunernas ansvar för ensamkommande barn. Konsekvensutredning Dnr 27207/2015 1(5) Konsekvensutredning 2015-11-04 Dnr 27207/2015 1(5) Avdelningen för regler och behörighet Anna Giertz anna.giertz@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning Socialstyrelsens föreskrifter om undantag från vissa

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration Gemensamma planeringsförutsättningar 2019 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 6. Integration 6. Integration 6.1. Inledning Ett bra mottagande och en inkluderande integration av asylsökande och nyanlända

Läs mer

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen

Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-02 2017-10-09, reviderad Socialnämnden Son 2017/304 Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande som fyller 18 år under asylprocessen Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Hallstahammar 2016-05-25 Situationen i EU och Sverige EU 2015-1 255 600 personer sökte asyl, 360 000 från Syrien (626 000 personer sökte asyl

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-11-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Överenskommelse om mottagande av asylsökande ensamkommande barn

Tjänsteskrivelse Överenskommelse om mottagande av asylsökande ensamkommande barn VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2014-11-18 DNR KS 2014.466 EMELIE HALLIN SID 1/5 T.F FÖRVALTNINGSCHEF KAI 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Överenskommelse om mottagande av ensamkommande flyktingbarn KS-2012/316

Överenskommelse om mottagande av ensamkommande flyktingbarn KS-2012/316 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/316 2012-04-05 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande av ensamkommande flyktingbarn KS-2012/316 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011

Kommittédirektiv. Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn. Dir. 2011:9. Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Kommittédirektiv Översyn av mottagandet av asylsökande ensamkommande barn Dir. 2011:9 Beslut vid regeringssammanträde den 17 februari 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över bestämmelsen

Läs mer

HVB-boenden för asylsökande

HVB-boenden för asylsökande Socialförvaltningen Avdelningen för mottagande av nyanlända Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-14 Handläggare Britt Lundkvist Telefon: 508 25 294 Till Socialnämnden 2018-03-27 HVB-boenden för asylsökande

Läs mer

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga

Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Socialnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Handläggare susanne.aronsson@vanersborg.se 0521-72 25 89 Mottagare Socialnämnden Utredning om tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR

Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR per maj OM KARTLÄGGNINGEN Kartläggningen baseras på uppgifter erhållna från samtliga GR-kommuner under perioden 9. Göteborgs uppgifter har erhållits

Läs mer

RONNEBY ~~~ REMISSYTTRANDE. Remissyttrande ëver Promemoria om ett nytt ersättningssystem fôr mottagandet av ensamkommande

RONNEBY ~~~ REMISSYTTRANDE. Remissyttrande ëver Promemoria om ett nytt ersättningssystem fôr mottagandet av ensamkommande ~~~ REMISSYTTRANDE RONNEBY Handläggare: Anna-Karin Sonesson, Samordnings- och utvecklingschef Telefon: 0457-618979 E-post: anna-karin.sonesson@ronneby.se Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande

Läs mer

Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn

Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn Sida 1/6 Ert datum Er beteckning A2016/01333/I Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Vad har vi konkret dragit ner på för att klara oss med lägre statliga ersättningsnivåer?

Vad har vi konkret dragit ner på för att klara oss med lägre statliga ersättningsnivåer? 20171130 Frågor till socialnämnden Vi har fått till oss berättelser, både från de ensamkommande ungdomarna själva och från personal på stödboenden, om oro för den situation som råder idag och farhågor

Läs mer

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (13) 2014-10-01. Kommunhuset, Västervik 1 oktober kl. 09.00 11.

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (13) 2014-10-01. Kommunhuset, Västervik 1 oktober kl. 09.00 11. 1 (13) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Västervik 1 oktober kl. 09.00 11.20 Peter Johansson (M) ordf. Malin Sjölander (M) Tanja Pålsson (M) tjg.ers Marianne Båtman (M) Ronny Pettersson (S) tjg.ers

Läs mer