Nokian Hakkapeliitta. I en klass för sig.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nokian Hakkapeliitta. I en klass för sig."

Transkript

1 Vinterdäck 2014

2 Nokian Hakkapeliitta. I en klass för sig. Nokian Tyres utvecklade världens första vinterdäck, för förhållanden med vind och köld redan år Två år senare föddes Hakkapeliitta, som numera är ett av världens mest kända vinterdäcksmärken, för den nordiska vintern. Under årtiondernas lopp har Nokian Hakkapeliitta bevarat sina särdrag helt oförändrade: kontrollen över de nordliga förhållandena syns och känns i varje Hakkapeliitta däck. VÄRLDENS NORDLIGASTE DÄCKTILLVERKARES PRESTATIONER Produktionen av personbilsdäck börjar i Nokia Världens första vinterdäck lanseras Första legendariska Hakkapeliitta vinterdäcket lanseras Första vinterdäcket som kan dubbas, Kometa-Hakkapeliitta Vinterdäcket med stålbälten, Nokian Hakkapeliitta NR Eget testcenter i Ivalo i finska Lappland, ovanför Polcirkeln öppnas Nokian Eco Stud System dubblösning lanseras Föregångare när det gäller slasktester Patenterad slitagevarnare DSI Nokian WR, världens första vinterdäck i hastighetsklassen W (270 km/h) Den revolutionerade fyrkantiga dubben lanseras Världens största vinterdäck för personbil, 22 tums Nokian Hakkapeliitta Sport Utility Lättrullande dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R lanseras Dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 7, mångfaldig testvinnare, lanseras. Världsrekord i sitt slag: sammanlagt över 30 testvinster i motortidningar åren Den breda ankardubben med många kanter lanseras Världsrekord på iskörning, 331,61 km/h med Nokian Hakkapeliitta Världsrekord på iskörning med elbil, 252,09 km/h. Nokian Hakkapeliitta 7 och elbilen E-RA Ny Hakkapeliitta-vinterdäckgeneration. Nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 och dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 lanseras Fastest on ice. Nytt världsrekord på iskörning, 335,71 km/h med Nokian Hakkapeliitta Vinterdäcksfamiljen Hakkapeliitta får tillökning. Dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 SUV och Nokian Hakkapeliitta C3 samt Nokian Hakkapeliitta CR3 för skåpbilar Världens första prototypvinterdäck där dubbarna aktiveras vid behov. Hakkapeliitta dubbdäck blev riktigt välkända bland allmänheten i Monte Carlo -rallyt på 1960-talet.

3 80 år sedan vinterdäcket uppfanns. Vinnare på snöiga vägar. Världens första vinterdäck Kelirengas för lastbilar. Världens första vinterdäck från år Världens första vinterdäck, Kelirengas, lanserades år Föregångaren till det framgångsrika vinterdäcket Hakkapeliitta utvecklades för lastbilar och för dåligt underhållna vintervägar. Däckets mönster med kraftiga mönsterspår gav bra grepp på snöiga vägar och gjorde användningen av snökedjor onödig. I reklamen skrev man att bromsningen sker effektivt kurvor och svängar kan köras utan sladd. Efter Kelirengas var det nästa vinterdäcket som lanserades Hakkapeliitta för personbilar och däcket fick namnet Lumi-Hakkapeliitta (Snö-Hakkapeliitta). Däckets mönster var helt annorlunda, mönsterspåren gick från sida till sida och däcket gav ett unikt grepp på snö och slask. De för Hakkapeliitta-däcken typiska sugkopparna på mönstret förbättrade greppet på is. Utvecklingen av dubbar var en stor uppfinning i utvecklingen av vinterdäck. Det första vinterdäcket för dubbning var Kometa-Hakkapeliitta som lanserades år Dubbade vinterdäck blev riktigt välkända bland allmänheten i Monte Carlo rallyt år 1963 då samtliga bilar som var bland de bästa hade Hakkapeliitta dubbdäck. Toppteknik, testframgångar och nya innovationer. Många innovationer, över hundra patent på vinterdäck och framgångarna i motortidningarnas vinterdäcktester år efter år har gjort att Nokian Hakkapeliittas vinterdäck har blivit legender. Ett nytt revolutionerade Nokian Hakkapeliitta konceptdäck och dess unika dubbteknik visar hur framtidens vinterdäck kan se ut. Med en knapp på instrumentbrädan kan bilföraren aktivera dubbarna i däcket och därmed förbättras greppet. När de inte behövs så trycker man på knappen igen och dubbarna dras in i däcket. Se på video om konceptdäcket:

4 Trafiksäkerhet ska styra valet av vinterdäck. Trafiksäkerheten borde vara prioritet nummer ett vid val av vinterdäck. Vinterdäck ska användas från den 1 december till den 31 mars, om det råder vinterväglag. Enligt lagen får dubbdäck användas från den första oktober till den 15 april. Speciellt i Norden bör man överväga att använda vinterdäck längre. Även de som kommer till Sverige från Centraleuropa ska ha vinterdäck på sina bilar. Däcken är en av de viktigaste säkerhetsutrustningarna på en bil. Betydelsen av bra däck blir ännu större i snabbt varierande och krävande väglag. När däcken blir slitna och när lufttrycket inte är det rätta försämras däckens säkerhetsegenskaper och risken för olyckor ökar. Däcken ska ha minst fyra millimeters mönsterdjup för att de ska ge ett säkert vintergrepp. Speciellt vid val av däck till familjens andra bil bör man komma ihåg att ju mindre moderna tekniska säkerhetshjälpmedel bilen har, desto större roll spelar däcken när det gäller att förbättra trafiksäkerheten. En enkät som Nokian Tyres gjorde våren 2012 visar att 56 procent av svenskarna anser att isgrepp är den viktigaste egenskapen på vinterdäck. Därför är det inte konstigt att cirka 65 procent av svenskarna väljer dubbdäck. Nokian Tyres är världens ledande tillverkare av vinterdäck och producerar både dubbdäck samt dubbfria vinterdäck. Cirka 65 % av svenskarna väljer dubbdäck på vintern.

5 Miljövänliga och säkra Moderna vinterdäck är både och. Utöver trafiksäkerhet är många bilister intresserade av hur miljövänliga däcken är. Nokian Tyres utvecklar ständigt ännu mer säkra och miljövänliga däck. Nokian Tyres vinterdäck är mycket miljövänliga. Det var Nokian Tyres som en gång i tiden uppfann vinterdäcket och företaget tillverkar säkra däck som även är miljövänliga. I sitt utvecklingsarbete uppmärksammar Nokian Tyres noga till exempel den nya dubbdäcklagstiftningen och de stränga miljökrav som den ställer för däck. Den nya dubblagstiftningen gäller dubbdäck som är tillverkade efter 1 juli Vägslitageeffekten på det nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 är över 12 procent lägre än gränsvärdet i den nordiska dubblagstiftningen. Vinterdäckens vägslitageeffekt har minskat till en fjärdedel av vad den var för några decennier sedan. Det är främst utvecklingen av dubbarna som har gjort det möjligt, de har blivit både lättare och kortare. Faktorer som bilens hastighet, dubbens vikt, form och material samt däckets konstruktion har en stor påverkan på vägslitaget. Enligt en undersökning som finska VTT (motsvarande VTI* i Sverige) har gjort (2008) har dubbens viktminskning till en tredjedel minskat vägslitaget med cirka 70 procent. En dubb väger nu cirka 1,1 gram (tidigare 3,0 gr) tack vare att dubbflänsen tillverkas av lättmetall, istället för stål som användes tidigare. Dubbarna på ett modernt dubbdäck har kortvarigare vägkontakt än tidigare och därmed blir vägslitaget mindre. En dubb är cirka mm lång (tidigare upp till 14 mm), vilket har minskat dubbutsticket mot vägen. Toppteknik ger miljövänligare bilkörning Vinterdäckens vägslitageeffekt har minskat till en fjärdedel av vad den var för några decennier sedan. I tillverkningen av vinterdäck används gummiblandningar av senaste teknik, vilket gör att däckens rullmotstånd har blivit betydligt lägre. Lägre rullmotstånd minskar bilens bränsleförbrukning och därmed minskar även koldioxidutsläppen. Utöver bränsleförbrukning är däckljudet den andra betydande däckrelaterade miljöpåverkan. Vinterdäck som Nokian Tyres har utvecklat innehåller många innovationer som minskar däckljudet. Den nya generationens dubbform och en dämpningsdyna under dubben, placeringen av mönsterklackarna samt moderna mönster minskar däckljudet avsevärt. Nokian Tyres produktutveckling skräddarsyr produkter för krävande nordiska förhållanden. Resultatet är att de dubbfria vinterdäcken har allt bättre grepp och dubbdäcken sliter mindre på vägar. Även gummiblandningarna utvecklas speciellt för nordiska vinterförhållanden där både vädret och väglaget varierar kraftigt. Rapsolja är den nya råvaran i gummiblandningen och den förbättrar däckets is- och våtgrepp samt gör det mer slitstarkt. *=VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

6 Nokian Hakkapeliitta 8 Vinterns härskare. Tack vare sina överlägsna greppegenskaper klarar Nokian Hakkapeliitta 8 av alla de väglag som förekommer under vintern. Säkerheten vid extrema situationer och de balanserade köregenskaperna förbättras av Nokias nya koncept Eco Stud 8. I konceptet ingår nya, lättare och miljövänligare ankardubbar, ny form på dubbflänsen som dämpar dubbens anslag mot vägen samt en Eco Stud-dyna under dubben, känd från Hakkapeliitta-vinterdäck, som ytterligare effektiviserar dubbens vägkontakten och dämpar dubbens anslag mot vägen. 50 procent fler dubbar* Den nya unika dubbteknologin ger dina däck bättre vintergrepp, körkomfort och slitstyrka. Däcket är inte bara av toppkvalitet utan är också mycket miljövänligt du sparar både bränslekostnader och sänker vägslitaget. Tack vare det revolutionära dubbkonceptet är vägslitageeffekten av Nokian Hakkapeliitta 8 i genomsnitt tolv procent mindre än gränsvärdet i den nya nordiska dubblagsstiftningen. * Medelvärde, i jämförelse med Nokian Hakkapeliitta 7-däcket. Kunderna recenserar: Härliga säkra däck. Körde på dessa under vintern och har upplevt mycket säkra däck i alla vinterförhållanden. Dom går lika bra i snö, is och slask. Helt enkelt ett riktigt bra däck! Lull01 Kan det bli bättre? Det är första vintern jag har dom och måste säga att dom är super bra. Riktigt nöjd, bra grepp och riktigt tysta, man tänker inte ens på att det är dubbdäck. Robban Läs fler recensioner:

7 Nokian Hakkapeliitta R2 Komfort för nordiska förhållanden. Nokian Cryo Crystal Concept Ditt dubbfria Hakkapeliitta-däck får bättre grepp på isig vägbana tack vare de mikroskopiskt små och diamanthårda partiklarna i gummiblandningen som liknar kantiga kristaller och greppar vägbanan. När däckets mönster slits kommer det ständigt fram nya kristaller som behåller däckets goda greppegenskaper. Nokian Hakkapeliitta R2 klarar tryggt av även de svåraste vinterväglagen. Egenskaperna på det ultralätt och bekvämt rullande däcket ligger i topp tack vare den nya generationens gummiblandning, däckets skräddarsydda mönster samt Nokian Cryo Crystal-koncept som optimerar greppet både i sidled och på längden. Gummiblandningen innehåller diamanthårda, miljövänliga grepp-partiklar som liknar mångkantiga kristaller. De greppar underlaget effektivt och förbättrar speciellt isgreppet. Kunderna recenserar: Ett däck som är oerhört bra på vintervägarna. Var tidigare skeptisk till dubbfria vinterdäck, men efter att kört med dessa så var jag tvungen att omvärdera. Kommer fortsättningsvis köra dubbfritt. Oavsett däck så får man anpassa körningen när det är vinterväglag. Ryder Sänkta bränslekostnader Lysande egenskaper på alla underlag. Kör själv långa sträckor året runt och har aldrig haft däck som gör att jag känner mig tryggare.bländande bränsleekonomi! Kör billigare än på sommardäcken! Jens67 Läs fler recensioner:

8 Vinterdäck NYHET NOKIAN HAKKAPELIITTA 8 Vinterns härskare. Tack vare sina överlägsna greppegenskaper klarar Nokian Hakkapeliitta 8 av alla de väglag som förekommer under vintern. Säkerheten vid extrema situationer och de balanserade köregenskaperna förbättras av Nokians nya koncept Eco Stud 8. I konceptet ingår nya, lättare och miljövänligare ankardubbar, ny form på dubbflänsen som dämpar dubbens anslag mot vägen samt en Eco Stud-dyna under dubben, känd från Hakkapeliitta-vinterdäck, som ytterligare effektiviserar dubbens vägkontakt och dämpar dubbens anslag mot vägen. Enastående vintergrepp Unikt miljövänligt: lägre bränsleförbrukning, ännu tystare, mindre vägslitage Stabila och exakta köregenskaper NOKIAN HAKKAPELIITTA 8 SUV Enastående grepp och slitstyrk. Nokian Hakkapeliitta 8 SUV har mycket goda grepp- och slitageegenskaper som ger trygghet för stadsjeepsägare som njuter av sin bils prestanda. Dubbkonceptet Nokian Eco Stud 8 är skräddarsytt för tyngre SUV-bilar och optimerat vintergreppet på alla underlag. Däckets gummiblandning med ytterst starka aramid-fibrer på däcksidorna ger utmärkt skydd mot skador som dåliga vägar med tjälskador och trottoarkanternas vassa kanter kan orsaka för däcket. Aramid-fibrer gör däcksidorna mer styva och starka, vilket gör att däcket tål bättre skador och stötar på däcksidorna. Överlägset vintergrepp Aramid-förstärkt konstruktion ökar slitstyrkan Ytterst stabila och exakta köregenskaper i alla vinterförhållanden NOKIAN HAKKAPELIITTA 7 Mångfaldig testvinnare. Nokian Hakkapeliitta 7 är ett välkänt nordiskt dubbdäck som kombinerar unika egenskaper i vinterförhållanden med en utmärkt körkomfort. Luftdämparna i mönsterklackarnas främre del fjädrar och dämpar dubbens kontakt med vägen. Den flerkantiga och robusta ankardubben förbättrar greppet vid acceleration och inbromsning. Extremt grepp på isigt, snöigt och vått underlag Utmärkt körkomfort Rullar smidigt och tyst NOKIAN HAKKAPELIITTA 7 SUV Säkert grepp och robust hållfasthet. Nokian Hakkapeliitta 7 SUV kombinerar ett säkert grepp med en exceptionell hållfasthet och en exakt, bekväm styrning. Kombinationen av ankardubbar och luftdämpare garanterar ett utmärkt vintergrepp och en mjuk kontakt med vägen. Sidgreppet förbättras av de trappformade slaskkilarna i däckets skulderparti som skräddarsytts för SUV:s. Maximalt grepp i varierande förhållanden Stabil och robust styrning Optimerad och hållfast struktur för krävande SUV-användning

9 Hakkapeliitta vinterdäck överlägsna i vinterdäcktester Nokian med sina 190 dubbar klarar iskörning mycket bra. Det är även samma känsla på säkerhet på snö med effektivt grepp vid broms, start och i kurva. Däcket är konsekvent och lätthanterlig att köra på våt väg. Bromsförmågan på torr asfalt är mycket bra och Nokian får högt betyg för köregenskaperna som uppenbarligen skärpts med nya däcket. Vi Bilägare 13/2013 Nokian Hakkapeliitta 8 205/55R16 Nya Nokian Hakkapeliitta vinterdäck har överlägset dominerat vinterdäcktesterna som motortidningar har gjort i Norden och i Ryssland. Dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 vann samtliga mest betydelsefulla vinterdäcktester år 2013 i Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Även det nya dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R vann testerna. Nokian Hakkapeliitta 8 med utmärkt vintergrepp vann bland annat vinterdäcktestet i Vi Bilägare (13/2013).

10 Vinterdäck NOKIAN HAKKAPELIITTA R2 Komfort för nordiska förhållanden. Nokian Hakkapeliitta R2 klarar tryggt av även de svåraste vinterväglagen. Egenskaperna på det ultralätt och bekvämt rullande däcket ligger i topp tack vare den nya generationens gummiblandning. Däckets skräddarsydda mönster samt Nokian Cryo Crystal-konceptet som optimerar greppet både i sidled och på längden. Gummiblandningen innehåller diamanthårda, miljövänliga greppartiklar som liknar mångkantiga kristaller. De greppar underlaget effektivt och förbättrar speciellt isgreppet. Mycket säkert på is och snö Överlägsna köregenskaper på våta och torra vägar Sparar bränslekostnader NOKIAN HAKKAPELIITTA R2 SUV Nordisk komfort och stabilitet. I vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 SUV kombineras ett stadigt vintergrepp med bekymmersfri körning och exakt, njutningsfull körrespons. Det fullblodiga SUV-däcket utnyttjar framgångsrikt samma innovationer och tekniska lösningar som Nokian Hakkapeliitta R2 för personbilar. Mycket bra vintergrepp Ytterst stabilt och robust Komfortabla köregenskaper i alla förhållanden Egenskaper vinterdäck Våt is Rå is Hård snö Lös snö Våt asfalt Torr asfalt Stabilitet Komfort Ljudnivå Dubbdäck Friktionsdäck för nordiska förhållanden Friktionsdäck för centraleuropeiska förhållanden Baseras på Nokian Tyres testresultat. Dubbat eller odubbat på vintervägarna? Läs mer:

11 Grepp som aldrig förr. NYHET NYHET NOKIAN HAKKAPELIITTA C3 Vintergrepp och effektivitet för professionella användare. Dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta C3 erbjuder professionella förare ett utmärkt vintergrepp och stabila köregenskaper. Ny typ av fyrkantiga ståldubbar säkerställer vintergreppet, oavsett om man kör på hala gator i stadstrafik eller på större asfaltvägar. Däckets stålbältespaket och gummiblandning är optimerade för tungt bruk och förstärker däckets konstruktion samt ger däcket toppegenskaper på krävande nordiska vägar, även när däcket slits. Slitstarka fyrkantiga dubbar ger balanserat vintergrepp I däckets standardutrustning ingår fler mil, lågt rullmotstånd och goda köregenskaper Exakta och stabila köregenskaper även med tung last NOKIAN HAKKAPELIITTA CR3 Komfort för professionellt bruk. Dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta CR3 för varierande bruk på distributions- och skåpbilar övertygar med sitt utmärkta vintergrepp och komfortabla köregenskaper. En ny generation av gummiblandning, ett skräddarsytt mönster och konceptet Nokian Cryo Crystal, som ger däcket optimalt sidogrepp och grepp rakt fram, ger Nokian Hakkapeliitta CR3 säkerhetsegenskaper i toppklass. Utöver mönstret är det däckets robusta konstruktion som ger dessa goda egenskaper. Den ytterst slitstarka dubbla stålbälteskonstruktionen håller även i tuff körning och bär även tunga laster pålitligt. Utmärkt vintergrepp Bra slitstyrka, behagligt tyst Sparar bränsle och miljö NOKIAN HAKKAPELIITTA LT2 Stabilitet och kraft för krävande bruk. Nokian Hakkapeliitta LT2 förenar mycket bra grepp med enastående slitstyrka. Däcket är särskilt avsedd för tunga 4x4 SUV-fordon. Nokian Hakkapeliitta LT2 ger mycket god och säker framkomlighet även i besvärliga förhållanden, oavsett om det handlar om isiga vägar eller snöiga arbetsområden. Däcket har en dubbel stomkonstruktion, vilket gör att det kan bära även tunga laster på lätta lastbilar eller pickup bilar. Ytterst stabila köregenskaper Ger utmärkt grepp och framkomlighet även i svåra vinterförhållanden Stark stomkonstruktion ger hög lastförmåga och lång livslängd Gör rätt val! Låt en kunnig däckåterförsäljare hjälpa dig.

12 Vinterdäck Nokian Nordman NYHET NOKIAN NORDMAN 5 Säkert grepp, hållbara mil. Nya dubbdäcket Nokian Nordman ger exakta och balanserade köregenskaper i svåra vinterförhållanden. Mönstret och konstruktionslösningarna liknar de på framgångsrika dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 5 och förbättrar greppet samt komforten. De runda lättmetalldubbarna fungerar utmärkt ihop med den styvare gummiblandningen. Resultatet är ett mycket bra grepp och slitstyrka som tillhör bland de bästa inom sin klass. Speciella mönsterspår på skulderpartiet på Nokian Nordman 5 minskar risken för sladd och förbättrar sidogreppet. Dubbelklackskonstruktionen på däckets mittparti ger mer exakta köregenskaper. Mönsterdesignen gör att däcket rullar lugnt och tyst. Stabila köregenskaper med bra grepp Mycket slitstarkt Bra dubbhållbarhet Däck för centraleuropeiska förhållanden. NOKIAN WR D3 Nokian WR D3, som har utvecklats för Centraleuropas föränderliga vinterväder, är ett klokt val för små och mellanstora familjebilar och för bilister som värdesätter ekonomisk och säker körning. Förebyggandet av slaskplaning i snömodd var en avgörande utgångspunkt för konstruktionsprocessen: den snedställda, sicksackade framkanten på slitbaneblocket tränger undan vatten och snömodd från däckets spår. Däckets Cool Touch Design-lamellering minimerar friktionen och värmeavgivningen som onödig rörelse hos lamellerna orsakar. Ett mer lättrullande däck innebär lägre bränsleförbrukning och mindre utsläpp av koldioxid. Pålitligt grepp på alla underlag, torrt, blött eller snöigt Effektivt förebyggande av planing på snömodd och vatten Rullar lätt och skonar därmed miljön och spar bränsle NYHET NOKIAN NORDMAN 5 SUV Balanserat vintergrepp. Det robusta Nokian Nordman 5 SUV ger bra grepp och är slitstarkt. Däcket har fyrkantiga dubbar som ger ett utmärkt grepp. Den hållbara gummiblandningen har anpassats för varierande vinterbruk på SUV-bilar. Däcket har ett modernt mönster och polerade huvudspår som gör att snö och slask inte fastnar i spåren och däcket rullar i djup snö och slask utan problem. Dubbelklackskonstruktionen säkerställer att Nokian Nordman 5 SUV med snygg design fungerar utmärkt även på barmark. Balanserade vinteregenskaper Utmärkt stabilitet Goda köregenskaper även i djup snö NOKIAN WR A3 Nokian WR A3, optimerad för effektivare bilar, garanterar även precis och känslig körning vid högre hastigheter. Nokian WR A3:s Nanobase-struktur förbättrar däckets köregenskaper vid kurvtagning, filbyte och undanmanövrering. Styrbarheten i extrema förhållanden är utmärkt både på hala underlag och på vägar som ger ett fast grepp. Den nya gummiblandningen minskar däckets skadliga värmeutveckling, vilket innebär ett lägre rullmotstånd. Utmärkt däck för högprestandabilar i varierande vinterförhållanden Stabilt och lättkört även vid högre hastigheter Rullar lätt och skonar därmed miljön och spar bränsle NOKIAN NORDMAN RS Tillförlitligt vintergrepp. Ett hållfast och stabilt friktionsdäck som bevarar sitt grepp vid inbromsning och acceleration i både snö och slask liksom på isiga och våta vägar. De tandformade lamellerna, de så kallade bromskraftförstärkare, bildar ett tätt nätverk som förbättrar däckets bromsningsgrepp. Bra grepp i varierande vinterförhållanden Behagligt tyst Många stabila körkilometer NOKIAN WR SUV3 Enastående snö- och slaskegenskaper. Högprestandadäcket för SUV-bilar, Nokian WR SUV 3, är som hemma på varierande vinterförhållanden i Europa och ger utmärkt vintergrepp samt köregenskaper. Nokian WR SUV 3 ger effektivt skydd mot slask- och vattenplaning samt klarar av vinterns alla överraskningar. Däcket rullar lätt och behåller sina balanserade egenskaper på snö, slask och barmark. Ger effektivt skydd mot slaskoch vattenplaning Utmärkta köregenskaper på snöiga och torra vägar Mycket bra våtegenskaper

13 Innovationer som ökar säkerheten. Nokian Eco Stud 8-koncept Nokian Eco Stud 8-koncept omfattar följande: den nya generationens miljövänligare ankardubbar, en ny form på dubben som dämpar dubbens anslag mot vägen samt Eco Stud-dynan under dubbarna. HKPL 8, HKPL 8 SUV Hakkapeliitta Cryosilan Gen 2 Slitbanegummiblandningen Hakkapeliitta Cryosilan Gen 2 håller sig spänstig i alla förhållanden. Mönsterklackarnas lameller fungerar aktivt oavsett variationer i greppet eller temperaturen. Den unika gummiblandningen, med en större andel naturgummi än tidigare, ger ett bättre grepp, medan rapsoljan gör däcket mer slitstarkt. Däcket har dessutom ett mycket lågt rullmotstånd. HKPL 8, HKPL 8 SUV Pumplamell De patenterade pumplamellerna förbättrar däckets grepp på våt is. De fickaktiga lamellerna i däckets mönsterklackar avlägsnar vatten från vägytan och ger däcket ett bättre grepp. HKPL R2, HKPL R2 SUV, HKPL CR3 Nokian Cryo Crystal-koncept Nokian Cryo Crystal-konceptet förbättrar däckets grepp i sidled och på längden. Gummiblandningen innehåller mikroskopiskt små diamanthårda partiklar som liknar kristaller. Dessa miljövänliga kristaller fungerar som inbyggda små dubbar och förbättrar greppet vid körning på isiga underlag. HKPL R2, HKPL R2 SUV, HKPL CR3 I över 80 år har vi utvecklat, testat och patenterat lösningar som främjar körsäkerheten. Det kontinuerliga innovationsarbetet fokuserar på att förbättra säkerheten, hållbarheten och miljövänligheten. Den ledande idén är principen om hållbar säkerhet: egenskaperna ska förbli oförändrade i alla förhållanden, även då däcket blir äldre och slits. Nokian Aramid Sidewall Nokian Aramid Sidewall -tekniken förbättrar däckets slitstyrka i överraskande situationer. De ytterst starka aramid-fibrerna gör däcksidan styv och slitstark. HKPL 8 SUV Lamellväckarna Björnklo Björnklorna håller dubbarna i rak position genom att spänna mönsterklackarna optimalt vid inbromsning. När dubbarna är stadigt fästa får man det bästa inbromsningsgreppet. HKPL 7, HKPL 7 SUV Slaskkil Slaskkil med en kilformad vinkel plogar effektivt slask mellan vägen och däcket. HKPL 7, HKPL 7 SUV Lamellväckarna på skulderområdet förbättrar körsäkerheten på riktigt hala väglag. Den bredare lamellen öppnar den smalare lamellen. HKPL R2, HKPL R2 SUV, HKPL LT2 Mönsterdjups indikator (DSI) Mönsterdjupsindikatorn visar däckets mönsterdjup i millimeter. När snöflingan har nötts bort är det dags att skaffa nya vinterdäck. FINNS I ALLA NOKIAN DÄCK. Inforuta I inforutan kan man anteckna rätt däcktryck och en påminnelse om var däcket ska placeras på bilen. Lågt rullmotstånd Ju lättare däcket rullar desto mindre blir bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. En skillnad på 40 % i rullmotståndet innebär en skillnad i bränsleförbrukningen på ca 6 % och syns direkt i plånboken. Naturally Nokian Tyres Nokian Tyres är en föregångare även i miljövänlighet. Nokian Tyres var först i världen med att använda rena, lågaromatiska oljor i sin egen produktion.

14 Vi testar för att du ska kunna åka säkert i alla väglag. Den stränga och varierande naturen i Finland erbjuder perfekta förhållanden för utvecklingen av däck. Vi har testcentrum i Ivalo och i Nokia som används för att simulera extrema trafiksituationer, året runt i alla möjliga väderförhållanden. Förutom moderna testinstrument värderas även våra erfarna testförares upplevelser av de nya produkterna. Vid gränsen av greppet. Vår ständigt bättre produktutveckling och nya idéer skapar uppfinningar som är till fördel för vanliga bilister. År 2013 kördes världsrekordet i iskörning när vår testförare Janne Laitinen körde i 335,713 km/h på Bottenvikens is. Testbilen körde 93 meter i sekunden och dubbarna slog mot isen 43 gånger varje sekund. Dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 gav ett enastående grepp och gjorde det möjligt att bilen kunde köra i så hög fart på isen. Nokian Tyres har även det tidigare världsrekordet i iskörning (331,61 km/h) och världsrekordet i iskörning för elbil (252,09 km/h) som båda är registrerade i Guinness rekordbok.

15 Våra testvinnardäck, som bilisterna världen över kan lita på, utvecklas på vårt testcentrum i Ivalo. Samarbete med ledande biltillverkare Vårt unika kunnande inom vinterdäck uppskattas även av globalt kända bilmärken. En strikt standard och det krävande utvecklingsarbetet med de bästa partnerna i branschen gör det möjligt att dra största möjliga nytta av toppegenskaperna hos olika bilmodeller. Nokian Tyres samarbetar med fler än tjugo kvalitetsmärken.

16 Trygghet som aldrig förr. Nytt däck kostnadsfritt. En skarp asfaltkant, ett djupt potthål mitt på vägen eller en spik som fastnar i däcket. Bilresan kan få ett snabbt slut oavsett hur väl utrustad bilen är. Vi vill att våra kunder ska känna sig säkra även om olyckan är framme. Hakkaskydd och Hakkaskydd vägassistans är med på bilresan. Du åker tryggt när du utöver bra däck vet att du vid behov kan få hjälp snabbt. Våra kostnadsfria kundförmåner Hakkaskydd och Hakkaskydd vägassistans finns alltid tillgängliga och ett telefonsamtal ( , dygnet runt) är det enda som behövs, oavsett om däcket går sönder mitt i rusningstid i en storstad eller på en enslig skogsväg. När kan jag börja använda förmånerna? När du köper Nokian Hakkapeliitta vinterdäck eller Nokian Hakka sommardäck kan du aktivera ditt Hakkaskydd och din Hakkaskydd vägassistans två (2) veckor från inköpsdatumet av däcken, antingen på adressen eller genom att sms:a din bils registreringsnummer till numret Förvara Hakkaskyddskortet och kvittot för ditt däckinköp i bilen för att kunna visa att Hakkaskyddet gäller. Förmånerna gäller under ett år från aktiveringsdatum. På adressen hittar du exakta villkor och regler för Hakkaskydd och dess vägassistans. Även din däckåterförsäljare kan ge mer information. Alla dessa tjänster och mycket mer helt kostnadsfritt! Vägassistans där du finns, bogseringshjälp, hotell, hyrbil, fortsatt resa med tåg och ett nytt däck som ersätter däcket som gick sönder! Läs mer om tjänsterna:

17 Du har tillgång till Hakkaskydd vägassistans dygnet runt via telefon Hakkapeliitta-testförare bloggar om sina däckobservationer. Programmet Hakkapeliitta-testförare är vanliga bilister som samlar observationer om hur däck fungerar i vardagstrafiken runt om i världen. På sina bloggar rapporterar testförarna dagligen om hur det är att köra med sina däck. Deras rapporter stöder Nokian Tyres långsiktiga arbete för att utveckla ännu säkrare däck. Läs om vad vanliga bilister tycker om sina däck och delta i debatten. De senaste nyheterna inom däckbranschen finns i Nokian Tyres däckspecialisters blogg! Läs experternas berättelser om många tänkvärda ämnen: Vad ska man tänk på vid köp av nya däck? Dubb eller friktion? Betydelsen av lufttrycket i däcket? Däckens miljöpåverkan? Du får också en titt bakom kulisserna hur man utvecklar nya däck, om olika detaljer och hur man kommer fram till ett beslut, om saker som annars inte når allmänheten. Undra, kommentera och fråga mer! Läs mer i testförarnas blogg: Läs mer vi experternas blogg:

18 Välj däcket för nordiska förhållanden. EU:s däckmärkning är en ny klassificering som hjälper till att jämföra däck när det gäller deras bränsleekonomi, våtgrepp och externt däckljud. Även om den nya märkningen ger mycket nyttig information så finns det också många andra egenskaper som spelar en viktig roll när man väljer däck. Våtgrepp berättar inte om nordiska förhållanden Den nya däckmärkningen uppmärksammar inte nordiska vinterförhållanden eftersom utgångspunkten för klassificeringen är centraleuropeiska förhållanden. Våtgreppsklassificeringen visar tyvärr inte hur bra ett dubbfritt vinterdäck är på isiga och snöiga vägar och ger därmed inte tillräckligt bra information för bilägare i Norden. Märkningen kan till och med leda till missförstånd och riskera trafiksäkerheten. För att kunna köra säkert är det viktigt att välja rätt typ av däck för de aktuella förhållandena. Om du kör mycket på isiga och hala vägar på vintern är dubbdäck eller nordiska dubbfria vinterdäck det säkraste valet. Många egenskaper styr däckvalet Även om den nya däckmärkningens klassificeringar kommer att göra det enklare att jämföra olika däcktyper så finns det många andra egenskaper som gör ett däck säkert. Exempel på dessa egenskaper är: Köregenskaper på olika typer av väg Prestanda på is och snö Skydd mot vattenplaning Slitstyrka och hållbarhet Mer information om EU:s nya däckmärkning finns på Skillnaden mellan olika däcktypers bromssträckor på is i 50 km/tim -1 C Dubbdäck Nordisk friktion Centraleuropeisk friktion 43 m 60 m 78 m -4 C -8 C Dubbdäck Nordisk friktion Centraleuropeisk friktion Dubbdäck Nordisk friktion Centraleuropeisk friktion 42 m 51 m 41 m 46 m 53 m 63 m Baseras på Nokian Tyres testresultat.

19 De nya däckmärkningsvärden kommer att finnas efter märkningen om däckets dimension, exempelvis 215/65 R H XL BC ))72. Den första bokstaven anger däckets bränsleekonomiklassificering (B), den andra gäller våtgreppsklassificeringen (C). De svarta ribborna anger externt däckljud i decibel. )))=däcket överstiger maximigränsen för typgodkännandet, ))=motsvarar typgodkännandet, )=över 3 db tystare än typgodkännandet. Siffran (72) visar det externa däckljudet i decibel. Nokian Hakkapeliitta LT2 85 LT215/85 R /112 Q LT235/85 R /116 Q 80 LT235/80 R /117 Q 75 LT225/75 R /112 Q LT245/75 R /116 Q LT265/75 R /120 Q LT285/75 R /119 Q LT225/75 R /113 Q LT245/75 R /118 Q 70 LT245/70 R /116 Q LT265/70 R /118 Q LT285/70 R /118 Q 65 LT275/65 R /120 Q Nokian Hakkapeliitta C /75 R 16 C 104/102 R 195/75 R 16 C 107/105 R 205/75 R 16 C 113/111 R 215/75 R 16 C 116/114 R 225/75 R 16 C 121/120 R /70 R 14 C 95/93 R 195/70 R 15 C 104/102 R 205/70 R 15 C 106/104 R 215/70 R 15 C 109/107 R 225/70 R 15 C 112/110 (115N) R /65 R 15 C 102/100 R 215/65 R 15 C 104/102 R 195/65 R 16 C 104/102 R 205/65 R 16 C 107/105 R 215/65 R 16 C 109/107 R 225/65 R 16 C 112/110 R 235/65 R 16 C 121/119 R /60 R 16 C 108/106 R 205 R 16 C 110/108 Q 215/60 R 17 C 109/107 R Nokian Hakkapeliitta CR /75 R 16 C 104/102 R C E )) /75 R 16 C 107/105 R C E )) /75 R 16 C 113/111 R C E )) /75 R 16 C 116/114 R C E )) /75 R 16 C 121/120 R C E )) /70 R 14 C 95/93 R C E )) /70 R 15 C 104/102 R C E )) /70 R 15 C 106/104 R C E )) /70 R 15 C 109/107 R C E )) /70 R 15 C 112/110 (115N) R C E )) /65 R 15 C 102/100 R C E )) /65 R 15 C 104/102 R C E )) /65 R 16 C 104/102 R C E )) /65 R 16 C 107/105 R C E )) /65 R 16 C 109/107 R C E )) /65 R 16 C 112/110 R C E )) /65 R 16 C 121/119 R C E )) /60 R 16 C 108/106 R C E )) R 16 C 110/108 Q C E )) /60 R 17 C 109/107 R C E )) 73 Nokian WR A /60 R V XL C C )) /60 R H XL B C )) /55 R H XL C C )) /55 R V XL C C )) /55 R V Flat Run F C )) /55 R H XL C C )) /55 R V XL C C )) /55 R H XL C C )) /55 R V XL C C )) /55 R V XL C C )) /55 R V XL C C )) /55 R V XL C C )) /55 R H Flat Run F C )) /55 R V XL C C )) /50 R H XL C C )) /50 R H XL C C )) /50 R V XL C C )) /50 R V Flat Run F C )) /50 R V XL C C )) /50 R V XL C C )) /50 R V Flat Run F C )) /50 R V XL C C )) /50 R V XL B C )) /50 R V Flat Run E C )) /45 R V XL C C )) /45 R V XL C C )) /45 R V XL Flat Run F C )) /45 R V XL C C )) /45 R H XL C C )) /45 R V XL C C )) /45 R V Flat Run F C )) /45 R V XL C C )) /45 R H XL C C )) /45 R V XL C C )) /45 R V XL C C )) /45 R V XL C C )) /45 R V XL C C )) /45 R V XL Flat Run F C )) /45 R V XL C C )) /45 R V XL C C )) /45 R V XL C B ) /45 R V XL C C )) /40 R V XL C C )) /40 R V XL C C )) /40 R V XL C C )) /40 R V XL C C )) /40 R V XL C C )) /40 R V XL B C )) /35 R V XL C C )) /35 R V XL C C )) /35 R W XL C C )) /30 R W XL C C )) 75 Nokian WR D /70 R T C C )) /70 R H XL C C )) /65 R T C C )) /65 R T C C )) /65 R T XL C C )) /65 R H XL B C )) /65 R T C C )) /65 R T XL C C )) /65 R H XL C C )) /65 R T XL C C )) /65 R H XL C C )) /65 R H XL C C )) /65 R H XL B C )) /65 R H XL C C )) /60 R T XL C C )) /60 R H XL B C )) /60 R H XL C C )) /60 R H C C )) /60 R H XL C C )) /60 R H Flat Run F C )) /60 R H XL C C )) /55 R H XL C C )) /55 R H XL C C )) /55 R H XL C C )) /55 R H Flat Run F C )) /55 R H C C )) /55 R H XL C C )) /50 R H XL C C )) /50 R H XL C C )) /45 R H XL C C ) 69 Nokian WR SUV /75 R T C C )) /70 R H C C )) /70 R H XL C E )) /70 R H C E )) /70 R H XL C E )) /70 R H C E )) /70 R H C E )) /65 R H XL C C )) /65 R H XL C E )) /65 R H XL C C )) /65 R H XL C E )) /65 R H XL C E )) /65 R H XL B E )) /60 R H XL C C )) /60 R H XL C E )) /60 R V Flat Run E C )) /60 R H XL C E )) /60 R V XL C C )) /60 R H XL C E )) /60 R H XL C E )) /55 R H C C )) /55 R H XL C E )) /55 R H XL C E )) /55 R V XL C C )) /55 R V XL Flat Run E C )) /55 R V XL C C )) /55 R V XL C C )) /50 R V C E )) /50 R V XL C C )) /50 R V XL Flat Run E C )) /50 R V XL C C )) /50 R V XL B C )) /45 R V XL C C )) /45 R V XL C C )) /45 R V XL C C )) /45 R V XL C C )) /45 R V XL C C )) /40 R V XL C C )) /35 R V XL E C )) 75 Nokian Nordman /75 R T /70 R T 175/70 R T 165/70 R T 175/70 R T 185/70 R T XL 205/70 R T XL /65 R T 165/65 R T 175/65 R T XL 185/65 R T XL 185/65 R T XL 195/65 R T XL 205/65 R T XL /60 R T 185/60 R T XL 195/60 R T XL 205/60 R T XL 205/60 R T XL 215/60 R T XL 225/60 R T XL /55 R T XL 195/55 R T XL 195/55 R T XL 205/55 R T XL 215/55 R T XL 215/55 R T XL 225/55 R T XL 235/55 R T XL /50 R T XL Nokian Nordman 5 SUV /75 R T 225/75 R T XL 235/75 R T /70 R T 235/70 R T 245/70 R T XL 255/70 R T 265/70 R T /65 R T XL 235/65 R T XL 245/65 R T XL 265/65 R T /60 R T XL 235/60 R T XL Nokian Nordman RS /70 R R C F )) /70 R R E F )) /70 R R XL C F ) /70 R R XL C F )) /70 R R XL E F )) /65 R R E F )) /65 R R E F )) /65 R R XL E F )) /65 R R XL C F )) /65 R R XL E F )) /65 R R XL E F )) /65 R R XL E F )) /60 R R XL E F )) /60 R R XL E F )) /60 R R XL E F )) /55 R R XL E F )) /55 R R XL E F )) /55 R R XL E F )) /50 R R XL E F )) 72 Ytterligare information om däcken finns på

20 De nya däckmärkningsvärden kommer att finnas efter märkningen om däckets dimension, exempelvis 215/65 R H XL BC ))72. Den första bokstaven anger däckets bränsleekonomiklassificering (B), den andra gäller våtgreppsklassificeringen (C). De svarta ribborna anger externt däckljud i decibel. )))=däcket överstiger maximigränsen för typgodkännandet, ))=motsvarar typgodkännandet, )=över 3 db tystare än typgodkännandet. Siffran (72) visar det externa däckljudet i decibel. Nokian Hakkapeliitta /70 R T 185/70 R T XL /65 R T 175/65 R T XL 185/65 R T XL 175/65 R T XL 185/65 R T XL 195/65 R T XL 205/65 R T XL 205/65 R T XL /60 R T XL 195/60 R T XL 205/60 R T XL 205/60 R T Flat Run 215/60 R T XL 225/60 R T XL /55 R T XL 195/55 R T XL 195/55 R T XL 195/55 R T Flat Run 205/55 R T XL 205/55 R T Flat Run 215/55 R T XL 225/55 R T XL 215/55 R T XL 225/55 R T XL 225/55 R T Flat Run 235/55 R T XL /50 R T XL 205/50 R T XL 205/50 R T Flat Run 215/50 R T XL 225/50 R T XL 225/50 R T Flat Run 235/50 R T XL 245/50 R T XL 245/50 R T Flat Run /45 R T XL 205/45 R V XL Flat Run 225/45 R T XL 225/45 R T Flat Run 235/45 R T XL 245/45 R T XL 215/45 R T XL 225/45 R T XL 235/45 R T XL 245/45 R T XL 245/45 R T XL Flat Run 255/45 R T XL 225/45 R T XL 235/45 R T XL 245/45 R T XL 255/45 R H XL /40 R T XL 235/40 R T XL 245/40 R T XL 235/40 R H XL 245/40 R T XL 255/40 R T XL 285/40 R H XL /35 R H XL 285/35 R H XL 295/35 R H XL 245/35 R T XL 255/35 R T XL /30 R T XL Nokian Hakkapeliitta /80 R T /70 R T 155/70 R T 175/70 R T XL 185/70 R T XL /65 R T 175/65 R T XL 185/65 R T XL 175/65 R T XL 185/65 R T XL 195/65 R T XL 205/65 R T XL /60 R T XL 195/60 R T XL 195/60 R T XL 205/60 R T XL 215/60 R T XL 225/60 R T XL /55 R T XL 195/55 R T XL 195/55 R T XL 205/55 R T XL 215/55 R T XL 225/55 R T XL 215/55 R T XL 225/55 R T XL /50 R T XL 195/50 R T XL 205/50 R T XL 215/50 R T XL 225/50 R T XL 235/50 R T XL 245/50 R T XL /45 R T XL 225/45 R T XL 235/45 R T XL 245/45 R T XL 225/45 R T XL 245/45 R T XL 255/45 R T XL 245/45 R T XL /40 R T XL 235/40 R T XL 245/40 R T XL 245/40 R T XL 255/40 R T XL /35 R T XL 235/35 R H XL 255/35 R T XL /30 R H XL Nokian Hakkapeliitta 8 SUV /70 R T 245/70 R T XL 265/70 R T 245/70 R T 265/70 R T /65 R T XL 225/65 R T XL 235/65 R T XL 245/65 R T XL 255/65 R T XL 265/65 R T XL 285/65 R T /60 R T XL 225/60 R T XL 225/60 R T Flat Run 235/60 R T XL 235/60 R T XL 245/60 R T XL 255/60 R T XL 265/60 R T XL 285/60 R T /55 R T XL 215/55 R T XL 225/55 R T XL 235/55 R T XL 255/55 R T XL 255/55 R T XL Flat Run 225/55 R T XL 235/55 R T XL 245/55 R T XL 255/55 R T XL 275/55 R T XL 275/55 R T XL /50 R T XL 255/50 R T XL Flat Run 265/50 R T XL 245/50 R T 265/50 R T XL 275/50 R T XL 285/50 R T XL /45 R T XL 265/45 R T XL 275/45 R T XL /40 R T XL 295/40 R T XL 265/40 R T XL /35 R T XL Nokian Hakkapeliitta 7 SUV /70 R T XL 255/70 R T 215/70 R T 225/70 R T XL 235/70 R T 245/70 R T XL 265/70 R T /65 R T XL 225/65 R T XL 235/65 R T XL 245/65 R T XL 255/65 R T XL 265/65 R T XL 275/65 R T XL /60 R T XL 225/60 R T XL 235/60 R T XL 225/60 R T XL 235/60 R T XL 245/60 R T XL 255/60 R T XL 265/60 R T XL 275/60 R T XL 275/60 R T /55 R T XL 235/55 R T XL 255/55 R T XL 235/55 R T XL 245/55 R T XL 255/55 R T XL 275/55 R T XL /50 R T XL 255/50 R T XL 265/50 R T XL 275/50 R T XL /45 R T XL 275/45 R T XL 265/45 R T XL /40 R T XL 295/40 R T XL Nokian Hakkapeliitta R /70 R Q * 175/70 R R E F )) /65 R R C F )) /65 R R XL C F )) /65 R R XL C F )) /65 R R XL C F )) /65 R R XL B F )) /65 R R XL B F )) /65 R R XL C F )) /65 R R XL C F )) /60 R R XL B F )) /60 R R XL B F )) /60 R R XL B F )) /60 R R XL B F )) /60 R R Flat Run E F )) /60 R R XL B F )) /60 R R XL B F )) /60 R R XL C F )) /55 R R XL C F )) /55 R R XL C F )) /55 R R XL B F )) /55 R R Flat Run E F )) /55 R R XL B F )) /55 R R Flat Run E F )) /55 R R XL C F )) /55 R R XL C F )) /55 R R XL B F )) /55 R R XL B F )) /55 R R Flat Run F F )) /55 R R XL C F )) /50 R R XL C F )) /50 R R XL C F )) /50 R R Flat Run E F )) /50 R R XL C F )) /50 R R XL B F )) /50 R R Flat Run F F )) /50 R R XL C F )) /50 R R XL C F )) /50 R R Flat Run F F )) /45 R R XL C F )) /45 R R XL C F )) /45 R R Flat Run F F )) /45 R R XL C F )) /45 R R XL C F )) /45 R R XL C F )) /45 R R XL C F )) /45 R R XL C F )) /45 R R XL Flat Run F F )) /45 R R XL C F )) /45 R R XL C F )) /45 R R XL B F )) /40 R R XL C F )) /40 R R XL C F )) /40 R R XL C F )) /40 R R XL B F )) /40 R R XL C F )) /35 R R XL C F )) /35 R R XL C F )) /30 R R XL C F )) 75 * Information tillgänglig senare. Nokian Hakkapeliitta R2 SUV /75 R R E F )) /70 R R XL C F )) /70 R R C F )) /70 R R XL C F )) /70 R R E F )) /70 R R XL C F )) /70 R R C F )) /70 R R C F )) /70 R R C F )) /65 R R XL C F )) /65 R R XL C F )) /65 R R XL B F )) /65 R R XL B F )) /65 R R XL B F )) /65 R R XL C F )) /65 R R XL B F )) /65 R R XL B F )) /65 R R E F )) /65 R R XL B F )) /65 R R XL C F )) /65 R R C F )) /60 R R XL C F )) /60 R R XL B F )) /60 R R Flat Run F F )) /60 R R XL B F )) /60 R R XL B F )) /60 R R XL B F )) /60 R R XL B F )) /60 R R XL C F )) /60 R R XL C F )) /60 R R C F )) /60 R R E F )) /55 R R XL C F )) /55 R R XL C F )) /55 R R XL B F )) /55 R R XL Flat Run F F )) /55 R R XL C F )) /55 R R XL C F )) /55 R R XL B F )) /55 R R XL B F )) /55 R R XL C F )) /50 R R XL C F )) /50 R R XL Flat Run F F )) /50 R R XL C F )) /50 R R XL C F )) /50 R R XL C F )) /50 R R XL C F )) /45 R R XL C F )) /45 R R XL B F )) /40 R R XL C F )) 73 06/2014 SE. NOKIAN TYRES is a registered trademark of Nokian Tyres plc. Nokian Däck AB Box 3002, SE Märsta Metallvägen 34, SE Rosersberg Tel Fax

Vinterdäck 2013. es plc yr f Nokian T ademark o ed tr ter egis. NOKIAN TYRES is a r 06/2016 SE

Vinterdäck 2013. es plc yr f Nokian T ademark o ed tr ter egis. NOKIAN TYRES is a r 06/2016 SE Vinterdäck 2013 Nokian Hakkapeliitta. I en klass för sig. Nokian Tyres utvecklade världens första vinterdäck, för förhållanden med vind och köld redan år 1934. Två år senare föddes Hakkapeliitta, som numera

Läs mer

Vinterdäck 2015. nr_winter_tyre_brochure_2015_fiswe.indd 1 3.7.2015 14.09

Vinterdäck 2015. nr_winter_tyre_brochure_2015_fiswe.indd 1 3.7.2015 14.09 Vinterdäck 2015 nr_winter_tyre_brochure_2015_fiswe.indd 1 3.7.2015 14.09 Nokian Hakkapeliitta I en klass för sig VÄRLDENS NORDLIGASTE DÄCKTILLVERKARES PRESTATIONER 1932 1932 Produktionen av personbilsdäck

Läs mer

TESTER I EXTREMA FORHÅLLANDEN

TESTER I EXTREMA FORHÅLLANDEN TESTER I EXTREMA FORHÅLLANDEN PRESTATIONER FÖR VÄRLDENS LEDANDE DÄCKTILLVERKARE 1930 1932 Produktionen av personbilsdäck börjar i Nokia. 1934 Världens första vinterdäck lanseras. FASTEST ON ICE Förare:

Läs mer

PRISLISTA 2016 VINTERDÄCK

PRISLISTA 2016 VINTERDÄCK PRISLISTA 2016 VINTERDÄCK PERSONBILSDÄCK C-DÄCK SUV / 4x4-DÄCK NYHETER! 0771-16 33 33 Ett nummer till alla verkstäder www.vianor.se NOKIAN TYRES INNOVATIONER SOM ÖKAR SÄKERHETEN. Nokian Eco Stud 8-koncept

Läs mer

T e s T e r e X T r e M A förhållanden

T e s T e r e X T r e M A förhållanden Tester i E X T R E M A förhållanden Fastest on ice Förare: Janne Laitinen Bil: Audi RS6 Däck: Nokian Hakkapeliitta 8, 255/35 R 20 97 T XL Plats: Isen på Bottenviken Datum: 9 mars 2013 Resultat: Nytt världsrekord

Läs mer

Mer säker och miljövänlig vinterkörning

Mer säker och miljövänlig vinterkörning Mer säker och miljövänlig vinterkörning Nokian Tyres första prioritet är att utveckla säkra och miljövänliga däck. Kompromisslöst engagemang på säker och miljövänlig bilkörning styr Nokian Tyres, som anser

Läs mer

prislista VINTErdäck 2015 Giltig från augusti Personbilsdäck c-däck SUV / 4x4-däck Member of Nokian Tyres

prislista VINTErdäck 2015 Giltig från augusti Personbilsdäck c-däck SUV / 4x4-däck  Member of Nokian Tyres prislista VINTrdäck 015 Giltig från augusti 015 Personbilsdäck c-däck SUV / 4x4-däck 0771-16 33 33 tt nummer till alla verkstäder www.vianor.se Member of Nokian Tyres Nokian Tyres Innovationer som ökar

Läs mer

Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka för varierande nordiska förhållanden

Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka för varierande nordiska förhållanden PRESSINFORMATION 2014-03- 05 Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka för varierande nordiska förhållanden Hakka- skydd ger trygghet och garanterar att resan kan fortsätta vid en däckskada Nokian Hakka sommardäck

Läs mer

Extrema förhållanden. Nokian Tyres goes Tough Mudder

Extrema förhållanden. Nokian Tyres goes Tough Mudder Sommardäck 2015 Extrema förhållanden Nokian Tyres goes Tough Mudder Sommardäck skräddarsydda för nordiska förhållanden från tillverkaren av världens första vinterdäck Som världens nordligaste däcktillverkare

Läs mer

Skräddarsydda sommardäck för nordiska förhållanden från uppfinnaren av världens första vinterdäck. Lättare, längre, miljövänligare.

Skräddarsydda sommardäck för nordiska förhållanden från uppfinnaren av världens första vinterdäck. Lättare, längre, miljövänligare. Sommardäck 2014 Skräddarsydda sommardäck för nordiska förhållanden från uppfinnaren av världens första vinterdäck. Lättare, längre, miljövänligare. Den viktigaste miljöpåverkan under ett däcks livscykel

Läs mer

I en klass för sig. Trust the Natives.

I en klass för sig. Trust the Natives. I en klass för sig. Trust the Natives. Grattis till ett bra val av däck! Nokian Tyres har tillverkat Hakkapeliitta vinterdäck sedan 1936. Det är alltså inte så konstigt att de är ett begrepp överallt där

Läs mer

Sommardäck Trust the Natives.

Sommardäck Trust the Natives. Sommardäck 2009 Trust the Natives. Nokian Hakka. Säkerhet från en expert på nordiska förhållanden. Om någon vet vad vårt nordiska klimat kräver av däcken så är det vi. Ett sommardäck ska vara säkert i

Läs mer

Vinterdäck Aramid Sidewall -tekniken bättre hållbarhet för SUV-däck s. 16. Hakkaskydd om olyckan är framme s. 10

Vinterdäck Aramid Sidewall -tekniken bättre hållbarhet för SUV-däck s. 16. Hakkaskydd om olyckan är framme s. 10 Vinterdäck 2017 Bekanta dig med däcknyheten Nokian Hakkapeliitta 9 s. 4 Hakkaskydd om olyckan är framme s. 10 Aramid Sidewall -tekniken bättre hållbarhet för SUV-däck s. 16 Nokian Hakkapeliitta Stoppar

Läs mer

Nokian Hakka. Lärdomar från norr.

Nokian Hakka. Lärdomar från norr. Sommardäck 2013 Nokian Hakka. Lärdomar från norr. Vår passion är att konstruera och tillverka däck för nordiska förhållanden. Vår över 75 års långa erfarenhet från tillverkningen av Nokian Hakkapeliitta,

Läs mer

Nokian sommardäck testvinnare

Nokian sommardäck testvinnare PRESSINFORMATION 2012-04- 04 Nokian sommardäck testvinnare Nokian Hakka sommardäck har även i år vunnit topplaceringar både i Sverige, Centraleuropa och i Ryssland. Nya Nokian Hakka Blue med sitt utmärkta

Läs mer

Cirkaprislista sommardäck. till återförsäljare December 2010

Cirkaprislista sommardäck. till återförsäljare December 2010 Cirkaprislista sommardäck till återförsäljare December 2010 Hakka- Skydd Nokian Tyres produktförsäkring ger Nokian Hakka sommardäck ett ökat skydd som heter Hakka- skydd. Om däcket skadas under normalt

Läs mer

Testframgångar för Nokian Tyres sommardäckfamilj

Testframgångar för Nokian Tyres sommardäckfamilj PRESSINFORMATION 2011-04- 20 Testframgångar för Nokian Tyres sommardäckfamilj Nokian Tyres sommardäck har samlat många topplaceringar i däcktester som motortidningarna har gjort runt om i Europa. Nokian

Läs mer

Varför är däcken så viktiga?

Varför är däcken så viktiga? Våra bästa däckråd Varför är däcken så viktiga? Läs mer på: www.volvocars.se/dack Ibland är det lätt att glömma hur viktiga däcken är - de är ju faktiskt den enda kontakten mellan bilen och vägen. Det

Läs mer

Varför är däcken så viktiga?

Varför är däcken så viktiga? VÅRA BÄSTA DÄCKRÅD Varför är däcken så viktiga? Läs mer på: www.volvocars.se/dack Kom ihåg att dina däck är den enda kontakten mellan bilen och vägen. Det betyder att alla bilens säkerhetssystem sätts

Läs mer

Vinter. Med vinterhjul från Mercedes-Benz.

Vinter. Med vinterhjul från Mercedes-Benz. Vinter. Med vinterhjul från Mercedes-Benz. örändring. Nu kommer vintern igen. Gulnande löv och fallande temperaturer signalerar att det snart är dags. Det är nu hög tid att förbereda din Mercedes för regn,

Läs mer

VINTERDÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

VINTERDÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL VINTERDÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL PÅ VINTERN GER VINTERDÄCK HÖGRE SÄKERHET PÅ VÄGARNA MED ELLER UTAN SNÖ I kallt, vått, isigt eller snöigt väglag

Läs mer

Redo för vintern. Säker framfart med vinterhjul från Mercedes-Benz.

Redo för vintern. Säker framfart med vinterhjul från Mercedes-Benz. Redo för vintern. Säker framfart med vinterhjul från Mercedes-Benz. Vintertid. ör fortsatt bekymmersfri körning, gör dig redo för den kalla årstiden i god tid med vinterhjul från Mercedes-Benz. Redan vid

Läs mer

Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization. Page 1

Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization. Page 1 Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization Page 1 Däcket En ovanlig god kompromiss Page 2 Däckens kvalitet är avgörande Köregenskaper Säkerhet Driftekonomi Page 3 Vägkänsla

Läs mer

Produktkatalog. Continental vinterdäck 2015 Personbil, SUV / 4x4 och van

Produktkatalog. Continental vinterdäck 2015 Personbil, SUV / 4x4 och van Produktkatalog Continental vinterdäck 2015 Personbil, SUV / 4x4 och van Bromsar dig i tid. Vi är inte som alla andra. För oss är 100 till 0 viktigare än 0 till 100. Marginaler i bromssträckan kan vara

Läs mer

Slitna däck är farliga däck byt i god tid

Slitna däck är farliga däck byt i god tid Slitna däck är farliga däck byt i god tid Många tycker att bildäck är lika kul som ett tandläkarbesök, och man vet att det blir dyrt i båda fallen! Men se istället nya däck som en investering i säkerhet

Läs mer

Din bästa däckaffär! Bli sommarens miljöhjälte... Vinn med ditt bästa tips! sommardäck och lättmetallfälgar!

Din bästa däckaffär! Bli sommarens miljöhjälte... Vinn med ditt bästa tips! sommardäck och lättmetallfälgar! Din bästa däckaffär! Lös Däckarkrysset, vinn nya sommardäck och lättmetallfälgar! Bli sommarens miljöhjälte... Vinn med ditt bästa tips! Däck för bättre och renare miljö... Däck för god ekonomi... Handla

Läs mer

BALANSÖVNING. Snön ligger djup och det är en underbar. Åtta dubbfria vinterdäck. I jakten på den bästa kompromissen

BALANSÖVNING. Snön ligger djup och det är en underbar. Åtta dubbfria vinterdäck. I jakten på den bästa kompromissen D Ä C K T E S T 8 D U B B F R I A V I N T E R D Ä C K BALANSÖVNING Åtta dubbfria vinterdäck. I jakten på den bästa kompromissen hittar vi stora skillnader. Lågprisdäcket är bara bra på asfalt medan de

Läs mer

DET ULTIMATA VINTERDÄCKSTESTET TEST ALLA MOT

DET ULTIMATA VINTERDÄCKSTESTET TEST ALLA MOT TEST DET ULTIMATA VINTERDÄCKSTESTET ALLA MOT Vinterdäck. I tider av dubbdäcksdebatt har vi valt att satsa på ett stort vinterdäckstest där samtliga typer av vinterdäck möter varandra. Inga bortförklaringar

Läs mer

Prislista vinterdäck 2014/15

Prislista vinterdäck 2014/15 Prislista vinterdäck 2014/15 Arctictrekker WP-05 Arctictrekker NP3 Arctictrekker SP-02 maxxis.se Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av: företagsprofil grundat 1967

Läs mer

Med maximalt grepp på vintern

Med maximalt grepp på vintern TEST 12 NORDISKA VINTERDÄCK I samarbete med Med maximalt grepp på vintern Är du osäker på om du ska ha dubb eller inte på dina nya vinterdäck? Våra nya tester visar att dubbdäck inte alltid är bäst på

Läs mer

VINTERDÄCK PÅ VINTERN

VINTERDÄCK PÅ VINTERN VINTERDÄCK PÅ VINTERN Ett vanligt svenskt femkronorsmynt hjälper dig att hålla koll på dina vinterdäck. Avståndet mellan överdelen på siffran 5 och kanten är 3 mm, vilket är minsta tillåtna mönsterdjup

Läs mer

Dubbdäck toppar nytt vinterdäckstest

Dubbdäck toppar nytt vinterdäckstest Dubbdäck toppar nytt vinterdäckstest ConTInEnTALS VInTERDäCk ToPPADE TESTERnA I ALLA ka- TEGoRIER I TEknIkEnS VäRLDS SToRA DäCkTEST I år. MEn DET VAR BARA EnSTAkA PoänG SoM SkILDE TILL DE AnDRA ToPPDäCkEn.

Läs mer

Läs mer på:

Läs mer på: VÅRA BÄSTA DÄCKRÅD Läs mer på: www.volvocars.se/dack VARFÖR ÄR DÄCKEN SÅ VIKTIGA? Ibland är det lätt att glömma hur viktiga däcken är - de är ju faktiskt den enda kontakten mellan bilen och vägen. Det

Läs mer

Hur kör du? varsågod... säkra vintertips från

Hur kör du? varsågod... säkra vintertips från varsågod... säkra vintertips från Berätta för oss hur du kör på vintern så hjälper vi dig välja rätt. Vårt jobb är säkerhet - och en sak är helt säker, det blir vinter i år igen. Vår frihet - vår styrka

Läs mer

MICHELIN Bra för miljön. Bra för plånboken.

MICHELIN Bra för miljön. Bra för plånboken. MICHELIN Bra för miljön. Bra för plånboken. Sommardäck 2008 Vad har mitt däckval med växthuseffekten att göra? Avsett för de flesta små, mellanstora och större familjebilarna. Däcket som är bra både för

Läs mer

sommardäck på sommaren

sommardäck på sommaren sommardäck på sommaren Kör aldrig på dubbfria vinterdäck på sommaren. Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera när det är kallt och vinterväglag. På sommaren ger dubbfria

Läs mer

BRUTTOPRISLISTA vår & sommar 2012

BRUTTOPRISLISTA vår & sommar 2012 LISTA vår & sommar 2012 Prislista nr 40 / Gäller från och med 1 februari 2012 / Priser exkl. moms LISTA vår & sommar 2012 EN VÅR OCH ATT LÄNGTA TILL! Pro-Imp har sedan 1989 importerat och distribuerat

Läs mer

Denna produkt kan allvarligt skada miljön och din hälsa.

Denna produkt kan allvarligt skada miljön och din hälsa. Denna produkt kan allvarligt skada miljön och din hälsa. Är luften verkligen fri? Varje gång dubbarna i dina dubbdäck träffar asfalten slits små partiklar loss. De heter PM 10 och är mikroskopiskt små

Läs mer

Vi utvecklade däcken som satt på bilen som slog det första hastighetsrekordet av dignitet drömgränsen 600 mph. Vi satte de första däcken på månen

Vi utvecklade däcken som satt på bilen som slog det första hastighetsrekordet av dignitet drömgränsen 600 mph. Vi satte de första däcken på månen PRODUKTÖVERKT 4x4/SUV Sommardäck Vi producerade däck för T-Forden, den första massproducerade bilen Vi utvecklade däcken som satt på bilen som slog det första hastighetsrekordet av dignitet drömgränsen

Läs mer

Tätt i toppen. Börjar du bli sugen på att bli av med dubbdäcken?

Tätt i toppen. Börjar du bli sugen på att bli av med dubbdäcken? D Ä C K T E S T Tätt i toppen Sommardäcktest 205/55-R16. Innan du hunnit uttala namnet på årets tre(!) testvinnare är det vår och dags för sommardäck. l årets test jämför vi med vinterdäck och upptäcker

Läs mer

BILLIGAST BÄST! 7/2008

BILLIGAST BÄST! 7/2008 D Ä C K T E S T BILLIGAST BÄST! 48 7/2008 Åtta sommardäck i dimensionen 235/55 R 17Y/W gör upp i vårt tuffa test. Den stora sensationen visar sig vara det allra billigaste däcket som nästan utklassar de

Läs mer

Hur mycket böter får jag om jag struntar i vinterdäck år 2017? Böteslappen för år 2017 ligger på 1200kr enligt Svenska polisens hemsida.

Hur mycket böter får jag om jag struntar i vinterdäck år 2017? Böteslappen för år 2017 ligger på 1200kr enligt Svenska polisens hemsida. Allt du behöver känna till inför den kommande vintern år 2017 Vinterdäck ska enligt lag användas från och med 1 december 31 mars om det råder vinterväglag. Dessa krav gäller tunga och lätta fordon men

Läs mer

D Ä C K T E S T. Greppa vintern

D Ä C K T E S T. Greppa vintern D Ä C K T E S T Greppa vintern Vinterdäcktest 205/55-R16. Vintern kommer alltid snabbare än man önskar och snart är det däckbytarfest på alla däckverkstäder. Om man vill åka säkert på vintern gäller det

Läs mer

DUBBFRIA VINTERDÄCK SOMMARTID

DUBBFRIA VINTERDÄCK SOMMARTID R I K S D A G E N S U T R E D N I N G S T J Ä N S T Dan Lindbeck Tfn: 08-7864923 PM 2011-07-07 Dnr 2011:903 DUBBFRIA VINTERDÄCK SOMMARTID En del bilförare använder dubbfria vinterdäck även på sommaren

Läs mer

Vi börjar uppifrån den här gången, Dubbelt upp i sommardäckstestet vi kör både dimensionen som passar Audi A6 och den för Volkswagen

Vi börjar uppifrån den här gången, Dubbelt upp i sommardäckstestet vi kör både dimensionen som passar Audi A6 och den för Volkswagen Dubbelt upp i sommardäckstestet vi kör både dimensionen som passar Audi A6 och den för Volkswagen Golf: 245/45 R18 respektive 195/65 R15. I båda fallen är det broms på vått som skiljer mest mellan däckfabrikaten.

Läs mer

BRUTTOPRISLISTA VÅR & SOMMAR 2014

BRUTTOPRISLISTA VÅR & SOMMAR 2014 LISTA VÅR & 2014 PRISLISTA NR 44 / GÄLLER FRÅN OCH MED 1 FEBRUARI 2014 / PRISER EXKL. MOMS LISTA VÅR & 2014 VÅREN ÄR PÅ GÅNG! Pro-Imp har sedan 1989 importerat och distribuerat Coopers däckprogram i Sverige.

Läs mer

Nya dubbregler ger olika strategier

Nya dubbregler ger olika strategier Nya dubbregler ger olika strategier Från halvårsskiftet gäller nya regler för nytillverkade dubbdäck. Antalet dubb per omkretsmeter begränsas till 50 stycken alternativt fler om ett vägslitagetest visar

Läs mer

DÄCK! BYT. Det är roligt att lägga på sommardäcken, speciellt efter FEM DÄCKTYPER TEST

DÄCK! BYT. Det är roligt att lägga på sommardäcken, speciellt efter FEM DÄCKTYPER TEST TEST FEM DÄCKTYPER BYT DÄCK! Det är roligt att lägga på sommardäcken, speciellt efter den gångna vinterns långa kyla. En del kanske förivrar sig och möter vårens obligatoriska bakslag med sommardäck en

Läs mer

GreppriktiGt. Vi har testat kinesiska. test. 14 sommardäck

GreppriktiGt. Vi har testat kinesiska. test. 14 sommardäck test 14 sommardäck GreppriktiGt Allt är som vanligt fast ändå inte. För första gången har ett kinesiskt däck tagit sig upp bland de bättre i vårt stora sommardäcktest. Och ett indiskt däck är ännu bättre

Läs mer

Fyra däckråd på liv och död

Fyra däckråd på liv och död Fyra däckråd på liv och död... sommardäck blir hårda som hockeypuckar i kyla. Bromssträckan kan bli dubbelt så lång på sommardäck jämfört med vinterdäck. NU ÄR DET dags igen. SNART KOMMER VINTERN OCH DET

Läs mer

Säkerhet. Vattenplaning Däckens mönsterdjup har en stor betydelse för fordonets säkerhet.

Säkerhet. Vattenplaning Däckens mönsterdjup har en stor betydelse för fordonets säkerhet. SOMMARDÄCK 2014 Säkerhet En av däckets vikigaste funktioner är att ge föraren hög säkerhet. Att kunna bromsa effektivt med korta bromssträckor och ge säkert grepp vid en undanmanöver. Detta skall däcket

Läs mer

11 sportsulor. Det går inte att äta kakan och ha den

11 sportsulor. Det går inte att äta kakan och ha den TEST 11 SporTiga Sommardäck 11 sportsulor Vi testar elva sportdäck i profil 225/45 R17 inför sommarsäsongen 2011 och har en 170-hästars VW Golf GTD som testbil. Inget däck är bäst i alla avseenden så vilken

Läs mer

Sommardäck Bekanta dig med däcknyheten Nokian Hakka Blue 2 s. 6. Hakkaskydd om olyckan är framme s. 3

Sommardäck Bekanta dig med däcknyheten Nokian Hakka Blue 2 s. 6. Hakkaskydd om olyckan är framme s. 3 Sommardäck 2017 Hakkaskydd om olyckan är framme s. 3 Bekanta dig med däcknyheten Nokian Hakka Blue 2 s. 6 Så här väljer du sommardäck för dina behov s. 14 Nokian Hakka sommardäck Stoppar dig i tid Sommardäck

Läs mer

MASUW S MASLW MASUW. Prislista. vinterdäck 2012/13. norradack.se

MASUW S MASLW MASUW. Prislista. vinterdäck 2012/13. norradack.se Prislista MASUW vinterdäck 2012/13 MASUW S MASLW 39 38 31 Presa Spike Presa Ice Arctictrekker norradack.se Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av: Vi tänker på miljön.

Läs mer

NORDISKA VIN. Det är betydligt mera krävande att köra bil vintertid

NORDISKA VIN. Det är betydligt mera krävande att köra bil vintertid 24 MOTORFÖRAREN KONSUMENT nummer 7 2017 TEST VI TESTAR 18 VINTERDÄCK i samarbete med NORDISKA VIN GER Text: Sven Furuly Foto: Ville-Veikko Heinonen, Sven Furuly Översättning från norska: Torbjörn Lundgren

Läs mer

prislista Sommardäck

prislista Sommardäck prislista Sommardäck 2017 Giltig från januari 2017 Personbilsdäck c-däck SUV / 4x4-däck 0771-16 33 33 Ett nummer till alla verkstäder www.vianor.se Member of Tyres Hakka Personbil hakka Green 2 Naturligt

Läs mer

Produktkatalog Continental sommardäck 2015

Produktkatalog Continental sommardäck 2015 Produktkatalog Continental sommardäck 2015 Personbil, SUV / 4x4 och van En professionell samarbetspartner till fordonsindustrin - Bäst på broms Av alla nya bilar i Europa rullar i genomsnitt mer än var

Läs mer

Viktigare g än bilen

Viktigare g än bilen däcktest Viktigare g än bilen Vinterdäcktest 205/55-R16. Svårt att välja bilmodell? Glöm det och koncentrera dig på däcken istället. Valet av vinterdäck kan vara det viktigaste beslutet du tar det här

Läs mer

Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST. Miljötänk i bilkörning

Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST. Miljötänk i bilkörning Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST Miljötänk i bilkörning Miljötänk i bilkörning Lennart Svensson Trafikläraren som coachar företag, kommuner och körkortselever med en körstil som är bra för både miljön

Läs mer

Bridgestone Turanza. Continental PremiumContact 2. Goodyear EfficientGrip. Kumho Ecsta Sport. Michelin Pilot Sport. Nokian Hakka Z.

Bridgestone Turanza. Continental PremiumContact 2. Goodyear EfficientGrip. Kumho Ecsta Sport. Michelin Pilot Sport. Nokian Hakka Z. fler tester: www.vibilagare.se BYT DÄCK I VÅR! Tro inte att vinterdäcken klarar året runt-bruk Turanza PremiumContact EfficientGrip Ecsta Sport Pilot Sport Hakka Z Cinturato P7 Ultrac Cento För de flesta

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2015 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2015 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2015 (januari mars) 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5

Läs mer

PRISLISTA VINTERDÄCK. Michelin 2014-2015. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

PRISLISTA VINTERDÄCK. Michelin 2014-2015. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. PRISLISTA VINTERDÄCK Michelin 2014-2015 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. 2 PRODUKTKATALOG VINTERDÄCK 2014-2015 INNEHÅLL: Kundservice... Sida 3 Däcketiketten - den europeiska

Läs mer

Prislista sommardäck 2014

Prislista sommardäck 2014 Prislista sommardäck 2014 PRO R1 Victra 510E Victra Sport 01 maxxis.se Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av: Vi tänker på miljön. Samtliga Maxxis däck i denna lista

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Januari/februari 2010

Undersökning av däcktyp i Sverige. Januari/februari 2010 Undersökning av däcktyp i Sverige Januari/februari 2010 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5 Regionala

Läs mer

MASW. Prislista vinterdäck 2013/14. norradack.se. Presa Spike Presa Ice Arctictrekker

MASW. Prislista vinterdäck 2013/14. norradack.se. Presa Spike Presa Ice Arctictrekker TREKKER MASUW SP02 MASW Prislista vinterdäck 2013/14 39 Presa Spike Presa Ice Arctictrekker norradack.se Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av: Vi tänker på miljön.

Läs mer

Tränade för bättre bromskraft Produktkatalog Vinter

Tränade för bättre bromskraft Produktkatalog Vinter Tränade för bättre bromskraft Produktkatalog Vinter Personbils-, 4x4- och C-däck Vinter 2009 / 2010 En professionell samarbetspartner till fordonsindustrin - Bäst på broms Av alla nya bilar i Europa rullar

Läs mer

Prislista sommardäck 2012

Prislista sommardäck 2012 Prislista sommardäck 2012 Maxxis originalmonteras av flertalet biltillverkare: Vi tänker på miljön. Samtliga Maxxis däck i denna lista är fria från HA-oljor. maxxisgreen.com Order 2 Besök Maxxis på Facebook

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Kvartal 1, 2011

Undersökning av däcktyp i Sverige. Kvartal 1, 2011 Undersökning av däcktyp i Sverige Kvartal 1, 2011 1 UTKAST 2011-07-07 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige...

Läs mer

PUBLIKATION 2006:149. Dubbat eller odubbat? En förstudie om kunskaper och attityder till vinterdäck i Stockholm och Göteborg

PUBLIKATION 2006:149. Dubbat eller odubbat? En förstudie om kunskaper och attityder till vinterdäck i Stockholm och Göteborg PUBLIKATION : Dubbat eller odubbat? En förstudie om kunskaper och attityder till vinterdäck i Stockholm och Göteborg Titel: Dubbat eller odubbat? En förstudie om kunskaper och attityder till vinterdäck

Läs mer

Däckens betydelse för väggreppet. Mattias Hjort. Friktion på sommarvägar 2014-05-27. Däckens inverkan. Mönsterdjup Lufttryck Däcktyp

Däckens betydelse för väggreppet. Mattias Hjort. Friktion på sommarvägar 2014-05-27. Däckens inverkan. Mönsterdjup Lufttryck Däcktyp Däckens betydelse för väggreppet Mattias Hjort Friktion på sommarvägar 2014-05-27 Däckens inverkan Mönsterdjup Lufttryck Däcktyp 1 Däckstatus i trafiken - Däckrazzior Mönsterdjup/Bromsfriktion på våt väg

Läs mer

Olyckor på olika väglag och med olika däck

Olyckor på olika väglag och med olika däck Olyckor på olika väglag och med olika däck 5 Mellersta Sverige, olyckskvot för olika väglag Gudrun Öberg Olyckor per miljon fkm 4 3 2 1 Saltade vägar Osaltade vägar Torr barmark Våt barmark Packad snö

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2013 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2013 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2013 (januari mars) 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5

Läs mer

VTI utlåtande rörande information om vinterdäcks trafiksäkerhetsegenskaper

VTI utlåtande rörande information om vinterdäcks trafiksäkerhetsegenskaper Mattias Hjort 2005-11-09 Olle Nordström 1(6) VTI utlåtande rörande information om vinterdäcks trafiksäkerhetsegenskaper Inledning Vägverket har gett VTI i uppdrag att besvara följande frågeställningar

Läs mer

Så får vi tag i testdäcken

Så får vi tag i testdäcken Textstorlek: Bästa vinterdäcket är dubbat Robert Collin har testkört 25 vinterdäck här är hans betyg, däck för däck Första halkan är här. De första bilarna ligger redan i diket. Jo, det är som vanligt.

Läs mer

En god start på sommaren. Kör säkert med däck och fälg anpassade för din Mercedes-Benz.

En god start på sommaren. Kör säkert med däck och fälg anpassade för din Mercedes-Benz. En god start på sommaren. Kör säkert med däck och fälg anpassade för din Mercedes-Benz. Säsongsstart. Äntligen vår Dax att montera sommarhjulen på din Mercedes! Färdas säkert i alla väder under den varma

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2014 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2014 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2014 (januari mars) 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5

Läs mer

Prislista 2013 Sommardäck till personbilar, SUV, 4x4 och lätta lastbilar

Prislista 2013 Sommardäck till personbilar, SUV, 4x4 och lätta lastbilar Prislista 2013 Sommardäck till personbilar, SUV, 4x4 och lätta lastbilar Gäller fr o m 2013.02.01 Samtliga priser är exkl moms och återvinningsavgift Personbilsdäck Sommar 13" - 16" 13" 155/80R13 79 T

Läs mer

Vinterdäck inom Europa, på Island och i Norge

Vinterdäck inom Europa, på Island och i Norge Vinterdäck inom Europa, på Island och i Norge 11 november 2013 I de flesta EU-länderna är det inte obligatoriskt att ha vinterdäck på bilen, men det finns undantag... Innan semestern kan det löna sig att

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2016 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2016 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2016 (januari mars) 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5

Läs mer

Nu kommer miljödubben

Nu kommer miljödubben däcktest Nu kommer miljödubben Nya krav på dubbdäck har gjort att tillverkarna tar olika vägar i sin jakt på goda testresultat och minskat slitage på vägbanan. Kreativiteten vet inga gränser när vi testar

Läs mer

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2015

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2015 Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2015 Publiceringsdatum: 160829 1 Olagliga däck (

Läs mer

Vinterdäck inverkan påverkan. Gudrun Öberg

Vinterdäck inverkan påverkan. Gudrun Öberg Vinterdäck inverkan påverkan? Gudrun Öberg Nya vinterdäcksregler Regeringen beslutade den 22 oktober 2009 om följande ändringar i trafikförordningen från den 15 november 2009 Ge kommunerna möjlighet att,

Läs mer

Uthålligast vinner 6/2007

Uthålligast vinner 6/2007 D Ä C K T E S T Uthålligast vinner Sommardäcktest 205/55-R16. Våren är inte långt borta och det börjar bli dags att tänka på sommardäck. Till årets däcktest presenterar vi en avgörande testnyhet. Ett däck

Läs mer

09.09 SMARTAST 2009 DUBBFÖRBUDET: 140 FLER SKADAS MOTOR UTSER ÅRETS SMARTASTE BIL VINNAREN HITTAR DU PÅ SIDORNA 35 37

09.09 SMARTAST 2009 DUBBFÖRBUDET: 140 FLER SKADAS MOTOR UTSER ÅRETS SMARTASTE BIL VINNAREN HITTAR DU PÅ SIDORNA 35 37 i ÅRETS BÄSTA MEDLEMSTIDNING VINNARE AV GULDBLADET 2009 DUBBFÖRBUDET: 140 FLER SKADAS UTREDNING: SÅ MÅNGA FLER TRAFIKOFFER MED FÄRRE DUBBDÄCK l m l j ö v ä n s ä k e r i g e k o n o m Årets Smartaste Bil

Läs mer

Svanenmärkning av Fordonsdäck

Svanenmärkning av Fordonsdäck Remissvar från Gröna Bilister Svanenmärkning av Fordonsdäck Miljömärkningen Svanen Att. Svante Sterner 118 80 Stockholm Gröna Bilister stöder förslaget men har följande invändningar: Skärpning av testmetoder,

Läs mer

Kör ekonomiskt utan att ge avkall på effektiviteten

Kör ekonomiskt utan att ge avkall på effektiviteten Kör ekonomiskt utan att ge avkall på effektiviteten De nya transportbilarsmodellerna håller priserna och kostnaderna i styr Volkswagen utvecklar sina transportbilar så att de i allt högre grad ska beakta

Läs mer

& KLART. Monterat & klart, alltid till ett fast pris

& KLART. Monterat & klart, alltid till ett fast pris Monterat & klart, alltid till ett fast pris Mekonomen strävar efter att göra ditt billiv enklare. Därför har vi tagit fram konceptet Monterat & Klart som erbjuder material och montering till ett fast pris.

Läs mer

DÄCKBRANSCHEN I SAMVERKAN

DÄCKBRANSCHEN I SAMVERKAN Test av sommardäck 225/50 R1 W Dags igen för sommardäck och vi kör nio populära däck i ett knallhårt test för att kora en vinnare. Bästa däcket är... DÄCKBRANSCHEN I SAMVERKAN 024.KONSUMENT Examensdags

Läs mer

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med kampanj Däckrazzia 2011

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med kampanj Däckrazzia 2011 Resultat från däckundersökning genomförd i samband med kampanj Däckrazzia 2011 1 Olagliga däck (

Läs mer

ATV vagnar och tillbehör

ATV vagnar och tillbehör Nr 8, gäller fr o m 2013-12-01 Snökedjor och slirskydd Snökedjor utan brodd för traktorer och anläggningsmaskiner... 2 Broddkedjor för traktorer och anläggningsmaskiner... 11 Skogskedjor Griper Skog...

Läs mer

I vått och torrt tills greppet skiljer er åt

I vått och torrt tills greppet skiljer er åt T E S T S O M M A R D Ä C K I vått och torrt tills greppet skiljer er åt Sommardäcktest 205/55 R 16V. Rätt grepp är inte bara en fråga om tycke och smak det kan även vara skillnaden mellan olycka och körglädje.

Läs mer

Michelin 2013-2014. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

Michelin 2013-2014. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. prislista VINTERDÄCK Michelin 2013-2014 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. 2 Produktkatalog vinterdäck 2013-2014 INNEHÅLL: Kundservice... Sida 3 Däcketiketten... Sida 5 Michelin

Läs mer

Hur stor skillnad är det mellan slitna budgetdäck och ett. Begagnade däck tvingas bekänna färg när Motorföraren jämförtestar m

Hur stor skillnad är det mellan slitna budgetdäck och ett. Begagnade däck tvingas bekänna färg när Motorföraren jämförtestar m UTSLAGSGiVANdE. Nokians testbana i Finland är det perfekta stället att mäta däckprestanda på. 3 MM MÖNSTERdJUP. Det bega försvinner när vatten träng Begagnade däck tvingas bekänna färg när Motorföraren

Läs mer

DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL DÄCKEN ÄR GRUNDLÄGGANDE FÖR SÄKERHET OCH BEKVÄMLIGHET UNDER KÖRNING Däcken utgör den enda kontakten mellan fordonet och

Läs mer

DÄCKPRISLISTA 2004:2

DÄCKPRISLISTA 2004:2 DÄCKPRISLISTA 2004:2 Nyhet K102 K104 K105 K406 K701 K702 Hankook är en av världens största tillverkare av däck och har ett fullskaligt sortiment av personbils-, högprestanda-, SUV-, lättlastbils-, lastbils-

Läs mer

Prislista 2015 DÄCKSTÄLLET I LOO. Prislista för återförsäljare Exkl moms. Loo 317, 466 92 Sollebrunn Tel. 0322-442 90 www.dackstallet.

Prislista 2015 DÄCKSTÄLLET I LOO. Prislista för återförsäljare Exkl moms. Loo 317, 466 92 Sollebrunn Tel. 0322-442 90 www.dackstallet. Prislista 2015 DÄCKSTÄLLET I LOO Loo 317, 466 92 Sollebrunn Tel. 0322-442 90 www.dackstallet.com Prislista för återförsäljare Exkl moms MICHELIN PILot Road 4 Känn dig säkrare, oavsett körförhållanden!*

Läs mer

Vårens Viktigaste test:

Vårens Viktigaste test: test 15 sommardäck Vårens Viktigaste test: sommarsulor Vi testar femton av de vanligaste däcken inför sommarsäsongen 2011. Är verkligen miljödäck farliga? Vågar man köpa kinesiskt? Vi hjälper dig i jakten

Läs mer

DÄCKSTÄLLET I LOO Loo 317, 466 92 Sollebrunn Tel. 0322-442 90 www.dackstallet.com

DÄCKSTÄLLET I LOO Loo 317, 466 92 Sollebrunn Tel. 0322-442 90 www.dackstallet.com ATV / UTV / QUAD DÄCKSTÄLLET I LOO Loo 317, 466 92 Sollebrunn Tel. 0322-442 90 www.dackstallet.com Välkommen till Däckstället i Loo! Det har nu gått över 30 år sedan bröderna Lennart och Kent-Åke startade

Läs mer

Keep it MINI. MINI ORIGINALTILLBEHÖR till mini countryman.

Keep it MINI. MINI ORIGINALTILLBEHÖR till mini countryman. Keep it MINI. MINI ORIGINALTILLBEHÖR till mini countryman. BEHÅLL KÖRUPPLEVELSEN året runt. MINI Original-hjul är resultatet av de bästa kombinationerna av däck och fälgar. De är omsorgsfullt designade

Läs mer

Michelin DÄck Till Buss och lastbil- europeisk MÄrkning

Michelin DÄck Till Buss och lastbil- europeisk MÄrkning Michelin DÄck Till Buss lastbil- europeisk MÄrkning 1 ny europeisk MÄrkning av DÄck GÄLLER FRÅN 1. november 2012 MÅleT Är ÖkaD säkerhet MinskaD energiförbrukning Europeiska unionen vill göra vägtransporterna

Läs mer