Mer säker och miljövänlig vinterkörning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mer säker och miljövänlig vinterkörning"

Transkript

1 Mer säker och miljövänlig vinterkörning Nokian Tyres första prioritet är att utveckla säkra och miljövänliga däck. Kompromisslöst engagemang på säker och miljövänlig bilkörning styr Nokian Tyres, som anser att bilisterna ska ha rätt att fritt få välja den typen av vinterdäck som passar bäst för förarens körstil, erfarenhet och vinterförhållanden antingen dubbdäck eller dubbfria vinterdäck.

2 2 Mer säker och miljövänlig vinterkörning Trafiksäkerhet ska styra valet av vinterdäck Cirka 65 % av svenskarna väljer dubbdäck på vintern. Trafiksäkerheten borde vara prioritet nummer ett vid val av vinterdäck. Vinterdäck ska användas från den 1 december till den 31 mars, om det råder vinterväglag. Enligt lagen får dubbdäck användas från den första oktober till den 15 april. Speciellt i Norden bör man överväga att använda vinterdäck längre. Även de som kommer till Sverige från Centraleuropa ska ha vinterdäck på sina bilar. Däcken är en av de viktigaste säkerhetsutrustningarna på en bil. Betydelsen av bra däck blir ännu större i snabbt varierande och krävande väglag. När däcken blir slitna och när lufttrycket inte är det rätta så försämras däckens säkerhetsegenskaper och risken för olyckor ökar. Däcken ska ha minst fyra millimeters mönsterdjup för att de ska ge ett säkert vintergrepp. Speciellt vid val av däck till familjens andra bil bör man komma ihåg att ju mindre moderna tekniska säkerhetshjälpmedel bilen har, desto större roll spelar däcken när det gäller att förbättra trafiksäkerheten. En enkät som Nokian Tyres gjorde våren 2012 visar att 56 procent av svenskarna anser att isgrepp är den viktigaste egenskapen på vinterdäck. Därför är det inte konstigt att cirka 65 procent av svenskarna väljer dubbdäck. Nokian Tyres är världens ledande tillverkare av vinterdäck och producerar både dubbdäck samt dubbfria vinterdäck.

3 Nokian Tyres plc 3 Personligt val dubbdäck eller dubbfria vinterdäck? Alla bilister ska ha rätt att få välja så säkra vinterdäck som möjligt, däck som bäst passar för förarens körstil och erfarenhet samt för körförhållanden där man kör mest. Grundfrågan är om du ska välja dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Tre saker som du bör uppmärksamma vid val av vinterdäck: 1. Hur och var kör du huvudsakligen. 2. Hur upplever du säkerheten på vinterväglag. 3. Hur erfaren är du som bilförare. Det är svårt att ge något allmänt råd om vem som ska ha dubbdäck och vem som ska ha dubbfria vinterdäck. Dubbdäck är dock ett mer säkert val i varierande vinterförhållanden, eftersom de bättre jämnar ut variationer på väglaget. På isiga vägar är dubbdäck utan tvekan bättre. När det gäller snögrepp är dubbfria vinterdäck konkurrenskraftiga med dubbdäck. Fördelen med dubbfria vinterdäck är, utöver komfortabla köregenskaper och låg bränsleförbrukning, flexibiliteten vad gäller byte av däck. Stanna upp och fundera över ditt däckval Myndigheterna vill inte ha för tydliga åsikter för eller emot de olika däcktyperna, men de ger ändå rekommendationer. Trafikverket (2010) rekommenderar dubbdäck på bilar som inte har ABSbromsar och antisladdsystem. Enligt verket ökar risken för en trafikolycka med dödlig utgång med 42 procent på en bil som har dubbfria vinterdäck och som inte har ett antisladdsystem och ABS-bromsar. Den finska motsvarigheten, trafiksäkerhetsmyndigheten Trafi (2012), understryker att en bilförare som vill satsa på ett säkert kort och som känner sig osäker på vinterväglag bör ur trafiksäkerhetssynpunkt välja dubbdäck. Enligt Trafi är frågan om vilken typ av vinterdäck är bäst en komplicerad fråga, både ur trafiksäkerhetens och miljöaspektens synpunkt. Vid valet ska användningsändamålet ha en stor betydelse. På snöiga vägar ger dubbdäck och dubbfria vinterdäck lika bra grepp och på isiga och våta vägar ger dubbdäck bättre grepp. Oavsett vilken typ av däck man väljer så är det viktigt att välja däck av hög kvalitet. Även motortidningarnas vinterdäcktester rekommenderar dubbdäck, eftersom de ger bättre grepp på isiga vägar. Ett test som motortidningen Aftonbladet BIL (7/2012) har gjort visar att bilar med dubbfria vinterdäck hade konsekvent längre bromssträcka än bilar med dubbdäck. Det fanns även betydande skillnader mellan dessa två däcktyper när det gällde acceleration och kurvgrepp på is. Dubbfria vinterdäck passar för områden med mycket snö, exempelvis Västerbotten och Norrland. I mellersta och södra Sverige är väglaget ofta isigt, torrt eller vått och om det någon gång finns snö på vägarna så blir det snabbt slask på grund av vägsalt. Enligt Vi Bilägare ger dubbdäck betydligt bättre grepp än dubbfria vinterdäck på isig och våt asfalt.?

4 4 Mer säker och miljövänlig vinterkörning Säkerheten på vintern Däckens grepp har en avgörande betydelse för trafiksäkerheten och köregenskaperna på vintern. Det innebär i praktiken att en bil med dubbdäck har betydligt bättre möjligheter att undvika en olycka på vinterväglag. En kort bromssträcka är inte enbart viktigt i hög hastighet på en motorväg, utan speciellt i stadstrafik där det även finns många fotgängare och avstånden mellan fordonen är mycket korta. En kort bromssträcka minskar inte enbart risken för plåtskador på bilarna, utan även risken för personskador samt risken för olyckor med dödlig utgång. I de flesta vinterförhållanden ger dubbdäck bättre grepp och prestanda än dubbfria vinterdäck. De signalerar tydligt till föraren när fordonet riskerar att förlora sitt sidogrepp. Ju fler isiga vägavsnitt det finns under resan desto säkrare val är dubbdäck. Även om dubbfria vinterdäck ständigt blir bättre och deras is- och våtgrepp har blivit betydligt bättre så kan inte gummiblandningen och mönstret ersätta det extra grepp som dubbarna ger på is. För dem som på grund av sitt arbete måste köra mycket är dubbdäck det rätta alternativet. Körkomfort och flexibilitet med däckbytet Om man inte nödvändigtvis behöver köra bil i dåligt väder och om bilen har moderna hjälpmedel som ökar säkerheten så klarar man sig även utan dubbdäck. Fördelar med dubbfria vinterdäck är att de har ett lågt däckljud och rullmotstånd som minskar bränsleförbrukningen. Dessutom kan de monteras på bilen redan tidigt på hösten och sommardäcken kan monteras senare på våren. Dubbfria vinterdäck är bättre i inre delarna av landet där väderförhållanden och väglaget ofta är mer jämna än exempelvis vid kustnära områden. Väljer man dubbfria vinterdäck så ska man absolut välja nordiska dubbfria vinterdäck som är utvecklade för varierande och krävande vinterväglag i Norden. De ger betydligt bättre grepp på is och snö än central europeiska dubbfria vinterdäck. På centraleuropeiska dubbfria vinter däck prioriteras köregenskaper i hög hastighet på våta och torra vägar, på bekostnad av isgreppet. Däcken är bilens enda greppyta mot vägen. Därför är det viktigt att välja rätt typ av vinterdäck av hög kvalitet som ger säkert grepp i de förhållanden där man kör mest och som motsvarar förarens körskicklighet. Det är inte enbart viktigt för bilföraren själv, utan även för andra medtrafikanter.

5 Nokian Tyres plc 5 Moderna dubbdäck och dubbfria vinterdäck är både miljövänliga och säkra Utöver trafiksäkerhet är många bilister intresserade av hur miljövänliga däcken är. Nokian Tyres utvecklar ständigt ännu mer säkra och miljövänliga däck. Nokian Tyres vinterdäck är mycket miljövänliga. Det var Nokian Tyres som en gång i tiden uppfann vinterdäcket och företaget tillverkar säkra däck som även är miljövänliga. I sitt utvecklingsarbete uppmärksammar Nokian Tyres noga till exempel den nya dubbdäcklagstiftningen och de stränga miljökrav som den ställer för däck. Den nya dubblagstiftningen gäller dubbdäck som är tillverkade efter 1 juli Vägslitageeffekten på det nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 är i genomsnitt 12 procent lägre än gränsvärdet i den nordiska dubblagstiftningen (Nokian Tyres). Vinterdäckens vägslitageeffekt har minskat till en fjärdedel av vad den var för några decennier sedan. Det är främst utvecklingen av dubbarna som har gjort det möjligt, de har blivit både lättare och kortare. Faktorer som bilens hastighet, dubbens vikt, form och material samt däckets konstruktion har en stor påverkan på vägslitaget. Enligt en undersökning som finska VTT (motsvarande VTI i Sverige) har gjort (2008) har dubbens viktminskning till en tredjedel minskat vägslitaget med cirka 70 procent. En dubb väger nu cirka 1,1 gram (tidigare 3,0 gr) tack vare att dubbflänsen tillverkas av lättmetall, istället för stål som användes tidigare (se tabellen på sidan 6). Dubbarna på ett modernt dubbdäck har kortvarigare vägkontakt än tidigare och därmed blir vägslitaget mindre. En dubb är cirka mm Vinterdäckens vägslitageeffekt har minskat till en fjärdedel av vad den var för några decennier sedan. lång (tidigare upp till 14 mm), vilket har minskat dubbutsticket mot vägen. Toppteknik ger miljövänligare bilkörning I tillverkningen av vinterdäck används gummiblandningar av senaste teknik, vilket gör att däckens rullmotstånd har blivit betydligt lägre. Lägre rullmotstånd minskar bilens bränsleförbrukning och därmed minskar även koldioxidutsläppen. Utöver bränsleförbrukningen är däckljudet den andra betydande däckrelaterade miljöpåverkan. Vinterdäck som Nokian Tyres har utvecklat innehåller många innovationer som minskar däckljudet. Den nya generationens dubbform och en dämpningsdyna under dubben, placeringen av mönsterklackarna samt moderna mönstren minskar däckljudet avsevärt. Nokian Tyres produktutveckling skräddarsyr sina produkter för krävande nordiska förhållanden. Resultatet är att de dubbfria vinterdäcken har allt bättre grepp och dubbdäcken sliter mindre på vägar. Även gummiblandningarna utvecklas speciellt för nordiska vinterförhållanden där både vädret och väglaget varierar kraftigt. Rapsolja är den nya råvaran i gummiblandningen och den förbättrar däckets is- och våtgrepp samt gör det mer slitstarkt. Nya Eco Stud 8 koncept maximerar det överlägsna vintergreppet på det nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8. I konceptet ingår den nya generationens ankardubbar, en ny flänsmodell för dubbarna som minskar dubbslaget mot vägen samt från tidigare Hakkapeliittadäck känd Eco Stud dubbdyna som effektiviserar dubbarnas funktion och gör vägkontakten ännu mjukare. Den nya produkten sliter på vägar 12 % mindre än vad som är gränsvärdet i den nya nordiska dubblagstiftningen.

6 6 Mer säker och miljövänlig vinterkörning Vägslitageindex Så här påverkar dubbtekniken vägslitaget Radialdäck dubbvikt 3,0 > 2,8 gr Begränsningen av antalet dubbar dubbvikt 2,8 > 2,3 gr Begränsningen av dubbarnas slagkraft och dubbutstick dubbvikt 2,3 > 1,8 gr Dubbvikt 1,8 > 1,1 gr (lättmetalldubbar) Den nya dubblagen talet 1980-talet 1990-talet 2000-talet 2010-talet 2020-talet Hastighet 100 km/h, källa: VTT, Finland Användningen av dubbdäck får inte begränsas ytterligare Om användningen av dubbdäck minskar avsevärt kan det betydligt öka trafikolyckor på vintern. Dessutom skulle det troligtvis öka behovet av sandning och snöröjning, med ökade kostnader som följd. Användningen av dubbdäck har på olika sätt begränsats i Sverige. Dubbdäck får användas under en begränsad tid och lagstiftningen reglerar noga bland annat dubbvikten och dubbarnas vägslitage. Den nya dubbdäcklagstiftningen styr utvecklingen ännu mer. Användningen av dubbdäck bör inte begränsas ännu mer. Det finns planer på dubbdäcksavgifter som inte borde genomföras eftersom den här typen av avgifter troligen skulle drabba orättvist olika typer av bilister. Alla ska ha rätt att fritt få välja om man vill köra med dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Dubbdäck ruggar upp hala vägar Om användningen av dubbdäck skulle minska så skulle det innebära att saltningen och sandningen av vägarna måste öka på vintern för att kunna behålla trafiksäkerheten. Det finns dessutom en risk att bilägare med dubbfria vinterdäck av bekvämlighetsskäl inte byter sina vinterdäck till sommardäck utan fortsätter att köra med sina dubbfria vinterdäck, vilket skulle försämra trafiksäkerheten även på sommaren. Dubbfria vinterdäck är på sommaren ostabila och ger betydligt sämre köregenskaper än sommardäck. De ger även sämre grepp och längre bromssträcka än sommardäck, speciellt på vått underlag. Nästan alla bilförare som kör med dubbdäck byter sina däck till sommardäck enligt lagen. På vintern behövs ett visst antal dubbdäck som ruggar upp vägarna så att dubbfria vinterdäck får bättre grepp. I länder där dubbdäck inte får användas måste vägar och gator ruggas upp med hjälp av maskiner. I debatten om vinterdäck bör man överväga för- och nackdelar på både dubbdäck och dubbfria vinterdäck, både när det gäller trafiksäkerhet och miljö, utan att favorisera någon typ av vinterdäck.

7 Nokian Tyres plc 7 Många metoder för att minska damm på gatorna Luftkvaliteten och minskningen av damm på gatorna har fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren. Det finns många faktorer som skapar damm på gatorna och det finns även många metoder att minska det. För sin del uppmärksammar Nokian Tyres miljöfrågorna i utvecklingen av nya bildäck: vägslitaget ska minska och däcken ska påverka luftkvaliteten så lite som möjligt. I debatten om luftkvalitet hävdas ofta att dubbdäck är en av de främsta faktorerna som skapar gatudamm. Det kan man dock inte bevisa entydigt, eftersom det inte finns tydliga forskningsresultat som visar det och som mäter vägslitaget som moderna dubbdäck ger upphov till. Det är mycket svårt att mäta hur stor andel av vägdammet som skapas av dubbdäck och hur stor andel av andra faktorer. Under vintern sprids en hel del sand på gatorna för att öka friktionen och undersökningar visar att dubbfria vinterdäck river upp till 1,5 gånger mer sandpartiklar upp i luften än dubbdäck. Förklaringen till det är att dubbfria vinterdäck har en tätare lamellering som suger upp sandpartiklar från gatan som sedan sprids upp i gatumiljön när däcken rullar. Även dubbfria vinterdäck som används i Centraleuropa skapar damm. Det kommer fram i undersökningar som har gjorts i städer som Berlin, Budapest, Prag, Wien och Zürich. Undersökningar gjorda år visar att gränsvärdet för de hälsoskadliga PM10-partiklarna överstegs oftare i de centraleuropeiska städerna än i Stockholm. I Stockholm överskrids gränsvärdet oftast på våren då snön och isen på gatorna smälter bort och dammet kan sprida sig fritt. I centraleuropeiska städer där man enbart använder dubbfria vinterdäck överskreds gränsvärdet på vintern då gatorna var torra. gatorna, vindhastigheten, lufttemperaturen, vilken typ av beläggning gatorna har och hastigheten på fordonen. I Stockholm har provats många metoder att minska gatudammet. Utöver att minska användningen av dubbdäck kan PM10-partiklar bland annat minskas genom att använda tvättad sand i sandningen av gatorna, genom dammbindning, genom att använda effektiva städmetoder och genom att minimera sandningen bland annat med hjälp av effektivare snöröjning och halkbekämpning. Spridningen av gatudamm kan även effektivt minskas genom att minska hastigheterna på gatorna. Däcktillverkare har under en lång tid satsat resurser i produktutveckling som har lett till att moderna vinterdäck skapar betydligt mindre gatudamm. Den nya dubblagstiftningen gäller dubbdäck som tillverkas efter den 1 juli Dubbdäck som tillverkas enligt de nya reglerna sliter på vägar betydligt mindre än tidigare. Nokian Tyres anser att det är viktigt att man gör allt för att minska gatudammet, utan att riskera trafiksäkerheten. Det finns många faktorer som skapar gatudamm och det finns även många metoder att minska den. Dammet kan minskas effektivt med hjälp av bättre städning Det finns många faktorer som skapar damm på gatorna, exempelvis sand som används i halkbekämpningen, trafikintensitet tillsammans med dåligt städade gator, speciellt direkt efter vintern, luftföroreningar samt utsläpp från trafiken. Även byggarbetsplatser ökar dammet i gatumiljön och partiklar kommer även med vindarna från andra länder. Andra faktorer som skapar damm och partiklar är bromsarna på fordonen, däcken på både personbilar och tunga fordon som sliter på gatorna och förbränningen av trä och andra organiska ämnen. Andra faktorer som påverkar halten av partiklar i luften är bland annat fuktigheten på

8 Vilken typ av vinterdäck ska jag ha? Nokian Tyres vill främja att alla ska kunna köra bil säkert och miljövänligt. En viktig princip för Nokian Tyres är att alla ska ha möjlighet att fritt få välja den typen av vinterdäck som bäst passar för förarens körstil och erfarenhet, samt vinterförhållanden antingen dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Vinterdäckens egenskaper DUBBDÄCK DUBBFRITT VINTERDÄCK Våt is Sträv is Hårdpackad snö Lös snö Våt asfalt Torr asfalt Stabilitet Komfort Däckljud Läs mer: Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck? När du funderar över vilken typ av vinterdäck du bör ha är det bra att ställa några frågor till sig själv: hur och var jag kör huvudsakligen, samt hur erfaren jag är som bilförare på vinterväglag. Vinterdäck och gatudamm Hakkapeliitta-vinterkörskola Ett säkert val av vinterdäck underlättar bilkörningen i extrema förhållanden. Bra däck i sig är dock ingen garanti att olyckor inte händer, utan det gäller också att ha rätta kunskaper om bilkörning på vintern. Testa dina kunskaper i vår vinterkörskola. Dubbdäck är en av många faktorer som genererar gatudamm. Under senare år har dubbdäck blivit ännu mer miljövänliga och de genererar betydligt mindre gatudamm än tidigare. 05/2013 SE. NOKIAN TYRES is a registered trademark of Nokian Tyres plc. Vi förbehåller oss rätten till ändringar. Nokian Tyres satsar ständigt resurser i forskning och utveckling vars resultat är dubbdäck och dubbfria vinterdäck skräddarsydda för nordiska förhållanden, produkter vars tekniska egenskaper och miljövänlighet ligger i toppen. TM

Vinterdäck inom Europa, på Island och i Norge

Vinterdäck inom Europa, på Island och i Norge Vinterdäck inom Europa, på Island och i Norge 11 november 2013 I de flesta EU-länderna är det inte obligatoriskt att ha vinterdäck på bilen, men det finns undantag... Innan semestern kan det löna sig att

Läs mer

SUNE ENVALL. Nr 1-2009

SUNE ENVALL. Nr 1-2009 SUNE ENVALL Nr 1-2009 FÄLGAR 2009 VÄGHÅLLNING - TUNING - TILLBEHÖR Vårens sortiment är här! Besök vår uppdaterade hemsida eller beställ den nya katalogen. NY! NY! LASCAR 8 x 17 8 x 18 8,5 x 19 9,5 x 19

Läs mer

TRAFIK SÄKERHET. TRÖTTHET PÅ VÄGEN - en dold trafi kfara FÖRBÄTTRAD VÄGSÄKERHET KAN RÄDDA LIV PÅ VÄG MOT DEN OLYCKSFRIA BILEN

TRAFIK SÄKERHET. TRÖTTHET PÅ VÄGEN - en dold trafi kfara FÖRBÄTTRAD VÄGSÄKERHET KAN RÄDDA LIV PÅ VÄG MOT DEN OLYCKSFRIA BILEN ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MOTORMÄNNEN I SAMARBETE MED NEWSFACTORY AB ANNONS TRAFIK SÄKERHET FÖRBÄTTRAD VÄGSÄKERHET KAN RÄDDA LIV PÅ VÄG MOT DEN OLYCKSFRIA BILEN ÅTERFALLSFYLLERISTER STOPPAS

Läs mer

TIDNINGEN. www.dackpartner.se DÄCKPROFILEN DÄCKRAZZIA TPMS FOTBOLLS-VM STARKE MAN DÄCKVETT HÖSTEN 2014. DÄCK s.04. FÄLGAR s.24. SKRAPA OCH VINN s.

TIDNINGEN. www.dackpartner.se DÄCKPROFILEN DÄCKRAZZIA TPMS FOTBOLLS-VM STARKE MAN DÄCKVETT HÖSTEN 2014. DÄCK s.04. FÄLGAR s.24. SKRAPA OCH VINN s. HÖSTEN 2014 TIDNINGEN DÄCKPROFILEN DÄCKRAZZIA TPMS NYTT NUMMER VINTERNS NYHETER FOTBOLLS-VM STARKE MAN DÄCKVETT DÄCK s.04 FÄLGAR s.24 SKRAPA OCH VINN s.12 www.dackpartner.se 02 05 Sveriges starkaste däckmontör

Läs mer

"Däcken är en hel vetenskap"

Däcken är en hel vetenskap ÄCK EBATT NR 3 20 APRIL 2011 PRIS 60 KR Morgondagens DÄCKverkstad OMSTART I STCC: "Däcken är en hel vetenskap" Försäkra dig om säkerhet Om konsten att minimera risken för olyckor, brand och inbrott. Bevakar

Läs mer

Nya trygga mil. VolkswagenService. Riktiga original. Jag lämnar min bil till dem som kan allt om den

Nya trygga mil. VolkswagenService. Riktiga original. Jag lämnar min bil till dem som kan allt om den VolkswagenService En tidning för dig som servar bilen hos Volkswagen Stockholm 2012 Jag lämnar min bil till dem som kan allt om den Linus Annebäcks Passat drabbas aldrig av obehagliga överraskningar Riktiga

Läs mer

ŠkodaService. Nya smarta mil. Fixa hemma Tipsen som får din Skoda att räcka längre. Det känns naturligt att lämna in bilen där jag köpte den

ŠkodaService. Nya smarta mil. Fixa hemma Tipsen som får din Skoda att räcka längre. Det känns naturligt att lämna in bilen där jag köpte den SIMPLY CLEVER ŠkodaService En tidning för dig som servar bilen hos Škoda Stockholm 2012 Nya smarta mil Så går det till när vi ger dig ett problemfritt bilår Det känns naturligt att lämna in bilen där jag

Läs mer

Motormännens valmanifest 2014

Motormännens valmanifest 2014 Motormännens valmanifest 2014 Bilen vår viktigaste hushållsmaskin Fri rörlighet, mobilitet för alla, är ett grundläggande kännetecken för det moderna, demokratiska samhället. Bilen har en central och avgörande

Läs mer

DÄCK Nr 1 2011. Inte störst, inte billigast men absolut bäst! Biltransportör med känsla för Nitrogen. Fortsatt framåt för Däckteam.

DÄCK Nr 1 2011. Inte störst, inte billigast men absolut bäst! Biltransportör med känsla för Nitrogen. Fortsatt framåt för Däckteam. DÄCK Nr 1 2011 Inte störst, inte billigast men absolut bäst! Fortsatt framåt för Däckteam Biltransportör med känsla för Nitrogen Vårtrimma bilen När han drömmer sig bort på resan, ser vi till att han kommer

Läs mer

TRAFIKMILJÖ & SÄKERHET

TRAFIKMILJÖ & SÄKERHET ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Nr 2 DECEMBER 2013 TRAFIKMILJÖ Missa inte KÖP RÄTT VINTERDÄCK Torkel Hallander leder dig rätt & SÄKERHET TEST! VILKEN ALKOMÄTARE ÄR SÄKRAST?

Läs mer

Färg en viktig del Minskad vinst Bakvänt däckmönster

Färg en viktig del Minskad vinst Bakvänt däckmönster Nr 2-2010 Tidningen för däck- och fälgbranschen Färg en viktig del Minskad vinst Bakvänt däckmönster SUNE ENVALL MONDOLFO AQUILA RAPTOR MONDOLFO AQUILA RAPTOR Ny typ av maskin som man ej behöver monteringsjärn

Läs mer

Krav på snökedjor på tunga fordon?

Krav på snökedjor på tunga fordon? 1 Krav på snökedjor på tunga fordon? 2007-11-14 Göran Forssén 2 Krav på snökedjor på tunga fordon? Innehåll 0. Sammanfattning sid 2 1. Frågeställning 3 2. Utredningens genomförande 4 3. Bestämmelser i

Läs mer

Nr 6-2007 60ÅR FERRARI. Sune Envall

Nr 6-2007 60ÅR FERRARI. Sune Envall Nr 6-2007 Sune Envall FERRARI 60ÅR LEDARE & INNEHÅLL NUMMER 6 2007 ÅRGÅNG 28 Redaktör Sven-Erik Johansson Ansvarig utgivare Anders Karpesjö Redaktionens adress Däck Debatt, Vasavägen 33, 352 61 Växjö Tel:

Läs mer

ANNONS Hela denna tematidning är en annons från Provisa ANNONS. Företagsbilen. Säkerhet s.6

ANNONS Hela denna tematidning är en annons från Provisa ANNONS. Företagsbilen. Säkerhet s.6 ANNONS Hela denna tematidning är en annons från Provisa ANNONS Distribueras i DI mars 2009 Företagsbilen Företagsbilen s.4 Vi reder ut de olika varianter som ryms i begreppet företagsbil. Säkerhet s.6

Läs mer

Lånebehov och ekonomisk hälsa för arbetsintegrerande sociala företag.

Lånebehov och ekonomisk hälsa för arbetsintegrerande sociala företag. Lånebehov och ekonomisk hälsa för arbetsintegrerande sociala företag. En analys av lånebehov och ekonomiska förhållanden bland arbetsintegrerande sociala företag baserat på förhållandena år 2012. Sammanfattning

Läs mer

HÖSTEN 2012. Nya Opel Astra är här. Tävla och vinn med Opel. Gör din bil höstklar. Nu fyller vi 150 år. Rubrik

HÖSTEN 2012. Nya Opel Astra är här. Tävla och vinn med Opel. Gör din bil höstklar. Nu fyller vi 150 år. Rubrik HÖSTEN 2012 MEST FÖR din Opel Nya Opel Astra är här Tävla och vinn med Opel Gör din bil höstklar Nu fyller vi 150 år. Rubrik FRÅN SYMASKINER TILL BILAR. Saker blir inte alltid som man tänkt sig. I vårt

Läs mer

Varför isolera? Bevara din energi

Varför isolera? Bevara din energi Varför isolera? Bevara din energi Se över klimatskärmen! Varför isolera? Ibland glöms det bort vilka stora effekter en bra isolerad bostad kan innebära i sparade energikostnader, bättre inomhusmiljö, ökat

Läs mer

MILJÖPARTIET DE GRÖNA PÅ STADIGA HJUL EN OFFENSIV CYKELPOLITIK FÖR MALMÖ OCH LUND RAPPORT MALMÖ

MILJÖPARTIET DE GRÖNA PÅ STADIGA HJUL EN OFFENSIV CYKELPOLITIK FÖR MALMÖ OCH LUND RAPPORT MALMÖ MILJÖPARTIET DE GRÖNA PÅ STADIGA HJUL EN OFFENSIV CYKELPOLITIK FÖR OCH LUND RAPPORT 2 1 PÅ STADIGA HJUL En rapport från Miljöpartiet de Gröna i Malmö och Lund om en offensiv cykelpolitik för ett effektivt

Läs mer

TJÄNSTEBILEN. Nr. 13 / September 2010. Biltest: Vi har testat höstens hetaste dieselbilar. Jan Gustafsson En dieselbil drar 30 procent mindre bränsle

TJÄNSTEBILEN. Nr. 13 / September 2010. Biltest: Vi har testat höstens hetaste dieselbilar. Jan Gustafsson En dieselbil drar 30 procent mindre bränsle ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET Nr. 13 / September 2010 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus I SAMARBETE MED YNNOR & TJÄNSTEBILSFAKTA ANNONS TJÄNSTEBILEN FOTO:

Läs mer

TEORI TILL FÖRARBEVIS FÖR EU-MOPED KLASS 1

TEORI TILL FÖRARBEVIS FÖR EU-MOPED KLASS 1 TEORI TILL FÖRARBEVIS FÖR EU-MOPED KLASS 1 av Björn Jakobsson, av vägverket godkänd utbildare och provförrättare 1. EU-mopeden Mopederna i Sverige är indelade i olika klasser, EU-moped klass 1 och klass

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Dags att byta kontanterna mot kort?

Dags att byta kontanterna mot kort? ANFÖRANDE DATUM: 2010-01-20 TALARE: Vice riksbankschef Lars Nyberg PLATS: Nordic Card Markets, Stockholm SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46 8 21 05 31

Läs mer

Miljöeffektiva transporter och resor. - en handbok för företag

Miljöeffektiva transporter och resor. - en handbok för företag Miljöeffektiva transporter och resor - en handbok för företag Denna handbok är framtagen av Gatukontoret Malmö stad Sedan 2001 har Gatukontoret, Malmö stad, arbetat aktivt med beteendepåverkan för att

Läs mer

Varför isolera? Bevara din energi

Varför isolera? Bevara din energi Varför isolera? Bevara din energi Se över klimatskärmen! Varför isolera? Ibland glöms det bort vilka stora effekter en bra isolerad bostad kan innebära i sparade energikostnader, bättre inomhusmiljö, ökat

Läs mer

biltest här har du ditt leaseplanliv allt detta ingår i servicen! Tysk precision

biltest här har du ditt leaseplanliv allt detta ingår i servicen! Tysk precision Nummer 2 2011 LeasePlan, Sverige operationell billeasing din bilpark i trygga händer biltest BMW 120d Tysk precision här har du ditt leaseplanliv allt detta ingår i servicen! tjänstebilsbarometern succé

Läs mer

Tjänstebilen. Med miljön i tanken. Även i år kommer vintern. Test av 4 utmanare inom tjänstebilssegmentet

Tjänstebilen. Med miljön i tanken. Även i år kommer vintern. Test av 4 utmanare inom tjänstebilssegmentet ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS September 2008 Tjänstebilen Med miljön i tanken Stort fokus på gas och etanol - läs mer sid. 22, 23, 26 Även i år kommer vintern Vad kan

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

Lastbilsdäck och bränslebesparingar. red ut begreppen en gang för alla

Lastbilsdäck och bränslebesparingar. red ut begreppen en gang för alla www.prinfhbr.dk 130092 SE Sant eller falskt? Lastbilsdäck ch bränslebesparingar red ut begreppen en gang för alla Manufacture Française des Pneumatiques Michelin, 23 place des Carmes, 63000 Clermnt-Ferrand,

Läs mer

Världens chans EN RAPPORT OM BARN OCH FÖRÄLDRARS TANKAR OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR

Världens chans EN RAPPORT OM BARN OCH FÖRÄLDRARS TANKAR OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR Världens chans EN RAPPORT OM BARN OCH FÖRÄLDRARS TANKAR OM KLIMATFÖRÄNDRINGAR Undersökningen i korthet Sju av tio barn mellan 11-15 år (68%) oroar sig för klimatförändringarna. Tjejer oroar sig mer än

Läs mer