Michelin Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Michelin 2013-2014. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog."

Transkript

1 prislista VINTERDÄCK Michelin Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

2 2 Produktkatalog vinterdäck INNEHÅLL: Kundservice... Sida 3 Däcketiketten... Sida 5 Michelin vinterdäck Sida 9 MICHELIN Total Performance... Sida 11 Specialmärkningar speciella bilmodeller... Sida 18 BFGoodrich vinterdäck Sida 20 Omvandlingstabell Personbilsdäck... Sida 24 Omvandlingstabell SUV- och 4x4-däck... Sida 26 Rekommendationer för användning.... Sida 28 Sida 9 Sida 20

3 3 kundservice För återförsäljare På vår portal hittar du länkar till: - Kommunikationsmaterial: här kan du beställa prislistor eller ladda ner logotyper och annonser etc - Merchandising: beställning av trycksaker, kläder och reklamartiklar - Bibserve: för beställning av däck online För konsument På hemsidan kan man: - Hitta de senaste nyheterna från Michelin - Använda vår unika däckväljare som hjälper dig att hitta rätt däck och rätt lufttryck - Kontakta våra däckexperter som hanterar frågor och produktreklamationer Du kan även följa oss på Facebook/MichelinSverige Information om BFGoodrich-sortimentet och vårt framgångsrika tävlingsdeltagande.

4 4 kundservice Fråga Michelins däckexpert - en service för återförsäljare och konsumenter! Vem ska man kontakta om man har en fråga om däck? Som återförsäljare av MICHELIN-däck kan du alltid räkna med din Michelin Account Manager, men ibland kan det vara bra att ha ett alternativ, speciellt om det gäller frågor från konsumenter. I dessa fall kan man vända sig till våra däckexperter. Gå in på och klicka på Kontakta oss och ställ din fråga, allt ifrån vilket däck man ska välja till korrekt lufttryck eller om man har andra frågor om Michelin. Mailförfrågningar får du vanligtvis svar på inom 2 arbetsdagar. De flesta frågor om däck från privatpersoner är ganska enkla att svara på. Det bästa är naturligtvis om du själv har tid att ge kunderna svar, men i högsäsong och liknande är det nu möjligt att överlåta denna tjänst till oss. Vi svarar med glädje på dina kunders frågor om däck! Vissa frågor ställs oftare än andra, dem har vi samlat på vår hemsida under Vanliga frågor. Här kan du och dina kunder hitta svar på de vanligaste frågorna om däck, såsom t.ex. olika däckmärkningar. Våra däckexperter hanterar även produktreklamationer både från konsument och återförsäljare. Däckexperterna går att nå via telefon. Telefon: Öppettider: Mån-Fre (lunchstängt ) Konsumentservice

5 5 Däcketiketten Vad visar däcketiketten? Bromsförmåga på vått väglag Bränsleeffektivitet 7 klasser från A (bäst) till G (sämst). Även om skillnaden i bränsleeffektivitet kan variera mellan olika fordon och under olika väderförhållanden, kan bränslebesparingen mellan en bil som har däck av klass A jämfört med en som har däck av klass G vara upp till 7,5 % (1) och ännu högre för tunga lastbilar. Sju klasser från A (kortast bromssträcka) till G (längst bromssträcka). Även om skillnaden kan variera mellan olika fordon och under olika väderförhållanden, kan bromssträckan för en bil som har däck av klass A jämfört med en som har däck av klass G vara upp till 30 % kortare vid maximal bromsning (t.ex. för en bil som färdas i 80 km/h kan detta innebära att bromssträckan blir 18 m kortare) (1). Externt däck- och vägbaneljud Förutom det externa däck- och vägbaneljudet i Decibel db (A), visar ett piktogram om däckets externa ljudnivå överstiger den kommande europeiska högsta tillåtna ljudgränsen (tre streck), eller ligger mellan den kommande högsta tillåtna ljudgränsen och 3 dba under (två sreck), eller ligger mer än 3 dba under den kommande högsta tillåtna ljudgränsen ( 1 streck = däck med låg ljudnivå).obs! Det externa däck- och vägbaneljudet kan inte likställas med den interna ljudnivån, som upplevs i bilen. A B C D E F G 18 meters kortare shorter of braking bromssträcka distance (1) Resultat mätta enligt testmetoder faställda av förordning EC 1222/2009 och ändrad genom förordning EU 1235/2011. Källa: Europakomissionens Utvärdering av påverkan SEC (2008) 2860.

6 6 Däcketiketten Ett utmärkt initiativ som hjälper konsumenterna att göra rätt val Däcketiketten är ett viktigt initiativ som gör det möjligt för bilisten att bättre förstå däckegenskapernas inverkan på deras liv och på samhället i stort. KONSUMENTERNAS KRITERIER Bromsning på torr vägbana Bromsning på våt vägbana p Kurvtagning på våt vägbana Bränsleekonomi p Livslängd Externt däck- och vägbaneljud p Robusthet Bromsning på snö Bromsning på is Väghållning på vintervägar Värdena på däcketiketten svarar inte mot alla de förväntningar eller olika användningsområden som konsumenterna har. Däcketiketten visar endast bromsförmåga på vått väglag på en raksträcka men visar inte andra säkerhetskriterier så som: Väggrepp på torr väg eller väggrepp i våta kurvor, Väggrepp på vintervägar (snö och is). Den ger heller ingen information om däckets livslängd, vilket är av största intresse för konsumenterna, eftersom detta har en direkt inverkan på deras ekonomi. Skillnaden i livslängd mellan olika däck tillgängliga på marknaden är väsentlig. Livslängden kan vara dubbelt så lång, vilket motsvarar mer än ett års körning! Flera andra parametrar som intresserar konsumenterna fattas på däcketiketten, så som styrprecision, tålighet, ljudnivå inne i bilen, etc... Däckåterförsäljarna har därför en nyckelroll när det gäller att förklara vilka andra parametrar, som påverkar däckets prestanda och att tillfredsställa konsumenternas behov.

7 7 DÄCKETIKETTENS VÄRDEN MICHELINS tillvägagångssätt vid mätningen av däcken Det är däcktillverkarna som själva deklarerar däcketikettsvärdena på deras egna personbilsoch lätta lastbilsdäck, enligt testmetoder faställda av EU. Bromsförmåga på vått väglag Den europeiska testmetoden tillåter att testerna utförs vid ett brett intervall av temperaturer: från 5 C till 35 C för sommardäck och från 2 C till 20 C när det gäller vinterdäck. För att ge en verklighetstrogen indikation om däckens prestanda testar Michelin sina däck på banor som uppfyller europeiska riktlinjer, vid en temperatur av ca 20 C för sommardäck och cirka 7 C för vinterdäck. Dessa motsvarar de körförhållanden som europeiska bilister oftast möter. Michelin har därför beslutat att inte testa sina däck på gränserna för de tillåtna temperaturerna (dvs. 35 C för sommardäck och 20 C för vinterdäck). Även om detta hade kunnat ge bättre resultat anser Michelin att det inte hade varit representativt för bilisterna. Bränsleeffektivitet Med avseende på klassificeringen av bränsle effektivitet, är vårt europeiska forskningscenter utrustat med en testrigg, som har godkänts av EU-kommissionen som referensanläggning för mätning av däcketikettsvärden (publicerat i Official Journal of the European Union den 23 mars 2012). Externt däck- och vägbaneljud Externt buller mäts under standardiserade förhållanden (bana, hastighet, temperatur). Resultatet motsvarar den externa ljudnivån - i decibel - för ett fordon som färdas i 80 km/t, mätt med en mikrofon placerad vid kanten av testbanan. Antalet svarta streck ), )) eller ))) motsvarar skillnaden mellan det uppmätta värdet och det föreskrivna gränsvärdet.

8 8 Vinterdäckssortiment Resultat som visar varumärkets engagemang inom MICHELIN Total Performance När det gäller väggrepp ska ett vinterdäck klara av betydligt fler förhållanden än ett sommardäck: en mängd olika vägförhållanden (snö, is, slask, vått väglag, torrt väglag, etc.). temperaturer som kan variera kraftigt Det är därför viktigt vid val av vinterdäck att ta större hänsyn till däckets vinteregenskaper och mindre till värdet på däcketikettens våtgrepp. Alpina vinterdäck De senaste Alpina vinterdäcken (MICHELIN Pilot Alpin 4, MICHELIN Alpin 4 and MICHELIN Latitude Alpin 2) har följande värden: C när det gäller våtgrepp E när det gäller bränsleeffektivitet för de flesta dimensioner. NB: Däck med PAX och ZP teknologi kan ha annorlunda värden i vissa fall. Nordiska vinterdäck De senaste dubbfria nordiska vinterdäcken (MICHELIN X-ICE 3, MICHELIN Latitude X-ICE 2): Har ett våtgreppsvärde på F. Detta har sin förklaring i det faktum att nordiska vinterdäck måste ha goda egenskaper på vita vägar (is och snö) och med extrema temperaturer, på ett sätt som alpina vinterdäck inte skulle uppnå (10% till 20% bättre väggrepp jämfört med alpina vinterdäck). Värdena för bränsleförbrukning för dessa däck ligger, i stort sett, inom den gröna zonen: C för MICHELIN X-ICE 3-däcken (med värdet E för vissa dimensioner). B för MICHELIN Latitude X-ICE 2-däcken (med värdet C eller E för vissa dimensioner). Dubbade däck omfattas inte av däcketiketten.

9 9 Prislista vinterdäck Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck

10 10 VINTERDÄCK Innehåll Personbilsdäck SUV-/4x4-däck Lätta lastbilsdäck Fortsatt mobilitet - ZP-teknologin Specialmärkningar s. 12 s. 15 s. 16 s. 17 s. 19

11 MICHELIN Total performance 11 MICHELIN Total Performance Mer prestanda i varje däck. Att köra innebär att ta ansvar. Däcken är fordonets enda kontakt med vägen, så det ställs stora krav på dem. Därför arbetar Michelin för att erbjuda mer prestanda i varje däck. Utmaningen ligger i att kunna förbättra alla egenskaper, utan att göra avkall på någon, istället för att optimera en egenskap i taget. Detta är vad Michelin på ett unikt sätt kan erbjuda, tack vare sin ledande teknologi. Bilisten behöver inte längre välja mellan väggrepp, styrprecision, livslängd och bränsleeller energiekonomi*! (*)för fordon med eldrift

12 12 NYA Ökad säkerhet med minskad miljöpåverkan 10% bättre bromsförmåga på is med upp till 30% färre dubbar*... och med MICHELIN Total Performance får du mer prestanda i varje däck. * Jämfört med sin föregångare.

13 personbilsdäck Hastighetsindex: T, H Profil: 65 till 35 Fälgdiameter: 15 till 20 Ett dubbdäck för nordiska vintervägar som passar alla typer av personbilar Nya MICHELIN X-ICE North Ökad säkerhet med minskad miljöpåverkan (1) 10 % bättre bromsförmåga på is med upp till 30% färre dubbar (1)... och med MICHELIN Total Performance får du mer prestanda i varje däck. (1) Jämfört med sin föregångare. Dubbade däck omfattas inte av däcketiketten. Hastighetsindex: T, H Profil: 70 till 40 Fälgdiameter: 13 till 19 Ett dubbfritt däck för nordiska vintervägar som passar alla typer av personbilar Mer säkerhet, även under extrema vinterförhållanden, med tredje generationens vintergrepp-teknologi. Mer säkerhet: 7 % kortare bromssträcka på is och 3 % kortare bromssträcka på snö (1) Mer framkomlighet: 17 % bättre acceleration på is och 6 % bättre dragförmåga i snö (1) Dessutom får du MICHELIN-däckens enastående livslängd och bränsleekonomi. (1) Jämfört med sin föregångare. Interna tester uftförda 2011 på dimension 205/55 R16. (2) Gäller för majoriteten av dimensionerna. C (2) F 71 db

14 personbilsdäck Hastighetsindex : H, V, W Profil : 55 till 25 Fälgdiameter : 17 till 21 Kraft i total trygghet - för sportiga bilar med hög prestanda Mer säkerhet: 3 meter kortare bromssträcka på vått väglag och 4 meter kortare bromssträcka på snö (1) Mer framkomlighet: bättre acceleration på snö och is (2) Mer kontroll: bättre köregenskaper under alla vinterförhållanden (3) Dessutom får du MICHELIN-däckens enastående livslängd och bränsleekonomi. (1) I genomsnitt jämfört med sin föregångare. Inbromsning från 90 km/tim till 0 km/tim på vått väglag och från 50 till 0 km/tim på snö. Tester utförda 2012 av TÜV SÜD på dimension 245/40 R 18 V. (2) I genomsnitt jämfört med sin föregångare. Tester utförda 2012 av TÜV SÜD på dimension 245/40 R 18 V (3) I genomsnitt jämfört med sin föregångare (köregenskaper på vått väglag och på snö, väggrepp i våta, snöiga och isiga kurvor). Tester utförda 2012 av TÜV SÜD på dimension 245/40 R 18 V. (4) Gäller för majoriteten av dimensionerna. E (4) C 70 db (4) Hastighetsindex: T, H, V Profil: 70 till 45 Fälgdiameter: 14 till 17 För små, mellanstora och stora familjebilar Kör en extra vintersäsong med totalt förtroende! På snötäckta, isiga och våta vägar. 10% bättre acceleration (1) 5% kortare bromssträcka (2) (1) I genomsnitt jämfört med sin föregångare, vid start på isiga eller snötäckta vägar. Tester utförda av TÜV SÜD 2010 på dimensionerna 195/65 R 15 T och 205/55 R 16 H. (2) I genomsnitt jämfört med sin föregångare, på isiga, snötäckta samt våta vägar. Tester utförda av TÜV SÜD 2010 på dimensionerna 195/65 R 15 T och 205/55 R 16 H och interna tester. (3) Gäller för majoriteten av dimensionerna. E (3) C 70 db

15 SUV- / 4x4-DÄCK Hastighetsindex : T, H Profil : 75 till 40 Fälgdiameter : 15 till 20 Ett dubbfritt SUV-däck för krävande nordiska vintervägar MICHELIN LATITUDE X-ICE har förbättrat grepp på is (1) och längre livslängd (1). MICHELIN LATITUDE X-ICE förkortar bromssträckan på is med 15% (1). MICHELIN LATITUDE X-ICE har 20% längre livslängd (1). (1) MICHELIN LATITUDE X-ICE (LXI2) jämfört med sin föregångare. (2) Gäller för majoriteten av dimensionerna. B (2) F db Hastighetsindex : T Profil : 70 till 40 Fälgdiameter : 16 till 21 Utvecklad för alla SUV-bilar för de mest krävande vinterförhållandena VINTER MED TOTALT FÖRTROENDE FÖR DIN SUV. MICHELIN LATITUDE X-ICE North ger ännu högre säkerhet på is och snö (1) och optimerad dragförmåga i snö (1), med 5% färre dubbar (2). 6% kortare bromssträcka på is och snö (1). 15% bättre dragförmåga i snö (1). Passar mer än 90% av alla nya SUV bilar (3). Dubbade däck omfattas inte av däcketiketten. (1) Jämfört med sin föregångare. Test av Test World 2011 på dimension 235/65 R 17 T. (2) Jämfört med sin föregångare. (3) MICHELINs dubbdäcksortiment täcker mer än 90% av dimensionerna för nya SUV-bilar (lanserade på marknaden i Europa under 2011). Hastighetsindex : H, V Profil : 70 till 35 Fälgdiameter : 16 till 21 Rörlighet i total trygghet - för mindre SUV-bilar och crossovers LA2 Mer säkerhet: 2 meter kortare bromssträcka på vått och snöigt väglag, 3 meter kortare bromssträcka på is (1) Mer framkomlighet: bättre dragförmåga i snö och på is (2) Mer kontroll: bättre köregenskaper under alla vinterförhållanden (3) C-E C 72 db (4) Dessutom får du MICHELIN-däckens enastående livslängd och bränsleekonomi. (1) I genomsnitt jämfört med sin föregångare. Inbromsning från 90 km/tim till 0 km/tim på vått väglag och från 50 km/tim till 0 km/tim på snöigt och isigt väglag. Tester utförda 2012 av TÜV SÜD på dimension 235/65 R17 H. (2) I genomsnitt jämfört med sin föregångare. Tester utförda 2012 av TÜV SÜD på dimension 235/65 R17 H. (3) I genomsnitt jämfört med sin föregångare (köregenskaper på vått väglag och på snö, väggrepp i våta, snöiga och isiga kurvor). Tester utförda 2012 av TÜV SÜD på dimension 235/65 R17 H. (4) Gäller för majoriteten av dimensionerna.

16 Lätta lastbilsdäck Hastighetsindex : R, T Profil : 75 till 60 Fälgdiameter : 15 till 17 För lätta lastbilar MICHELIN Agilis Alpin erbjuder högre säkerhet under alla vinterförhållanden, ökad hållbarhet och förbättrad körekonomi (1). (1) Jämfört med sin föregångare. Interna tester utförda 2007 på dimension 195/65 R Q. (2) Gäller för majoriteten av dimensionerna. E (2) B 71 db (2) Hastighetsindex : R Profil : 80 till 65 Fälgdiameter : 14 till 16 För lätta lastbilar För transportbilsförare ger MICHELIN Agilis X-ICE NORTH högre säkerhet under alla vinterförhållanden, ökad hållbarhet och förbättrad körekonomi (1). (1) Jämfört med sin föregångare. Interna tester utförda 2007 på dimension 195/65 R 16C 104 R. Dubbade däck omfattas inte av däcketiketten.

17 17 MICHELIN ZP TEKNOLOGI Däck med förstärkta sidoväggar som stödjer lasten i händelse av en förlust av lufttrycket. Teknologi känd som run flat tire (RFT), avsett för fordon konstruerade för denna typ av däck från början. Erbjuds i existerande produktsortiment. Märkningar MICHELIN ZP-däck kan identifieras genom sin ZP-logotype (Zero Pressure) på däcksidan. I händelse av en punktering I händelse av en punktering kan föraren fortsätta köra till skillnad från en bil utrustad med vanliga däck. Föraren måste anpassa sin hastighet och köra maximalt 80 km/h på en sträcka av maximalt 80 km*, i syfte att säkert nå ett försäljningsställe för att ersätta däcket. Om fler än ett däck punkteras, måste föraren omedelbart stanna. OBS. Vid körning på snö med punkterat MICHELIN Pilot Alpin kan en eventuell dragning uppstå som kan kompenseras genom att styra emot. * Upp till 30 km med MICHELIN ZP SR-däck. Användning av snökedjor Vid användning av snökedjor rekommenderar Michelin att kedjor med automatisk justeringsanordning som anpassas vid en tryckförlust används.

18 18 specialmärkningar Speciella bilmodeller Däck med specialmärkningar avsedda för speciella bilmodeller Biltillverkare eller Michelin-märkning Biltillverkare/modell Tillgängliga mönster K1, K2 Michelin FERRARI MICHELIN Pilot Sport PS2 MICHELIN Pilot Super Sport Starkt rekommenderade märkningar C1 Michelin CHRYSLER Viper N0,N1,N2,N Biltillverkare PORSCHE (+VW TOUAREG) H Biltillverkare BMW M (M3, Z4M, M5, M6, 1M-serie, 135i MPA) MICHELIN Pilot Sport PS2 Alla MICHELIN Pilot Sport (ej ZP) MICHELIN Pilot Sport Cup MICHELIN Pilot Super Sport MO1 Biltillverkare AMG MICHELIN Pilot Sport 3 MICHELIN Pilot Sport PS2 RO1 Biltillverkare QUATTRO (RS6, RS4, R8 ) MICHELIN Pilot Sport PS2 H Biltillverkare BMW, Mini Alla (utom MICHELIN Pilot Sport PS2 (ej ZP), MICHELIN Pilot Sport Cup, MICHELIN Pilot Super Sport) MO Biltillverkare MERCEDES Alla AO Biltillverkare AUDI Alla Ej obligatoriska märkningar VO Biltillverkare Volkswagen (Touareg) DT1 Michelin Alla Alla MICHELIN LATITUDE Diamaris G1 Michelin Alla MICHELIN Energy TM Saver MICHELIN Primacy HP MICHELIN Pilot Sport PS2 A Michelin Toyota (Auris) MICHELIN Primacy HP S1 Michelin Alla MICHELIN ENERGY TM Saver MICHELIN Primacy HP RP Michelin Alla MICHELIN Primacy HP MICHELIN Pilot Sport PS2 (*) Michelin rekommenderar att inte mixa däck med olika märkningar på samma axel.

19 19 Information I fall av svårigheter, där däck med speciella märkningar inte är tillgängliga, kan däck utan märkning monteras på berörda fordon på samma axel*? Kan dessa däck med speciella märkningar monteras på ett annat bilmärke, på samma axel*? Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. På grund av dessa fordons speciella egenskaper rekommenderar Michelin att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. På grund av dessa fordons speciella egenskaper rekommenderar Michelin att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. På grund av dessa fordons speciella egenskaper rekommenderar Michelin att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. På grund av dessa fordons speciella egenskaper rekommenderar Michelin att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. Michelin rekommenderar att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. Michelin rekommenderar att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. rekommenderas ej rekommenderas ej rekommenderas ej utom VW Touareg rekommenderas ej JA I set om 4 JA I set om 4 rekommenderas ej rekommenderas ej JA I set om 4 JA I set om 4 JA I set om 4 JA I set om 4 Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. Michelin rekommenderar att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. JA JA Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. Michelin rekommenderar att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. JA JA Alla nya bilar från denna biltillverkare är originalutrustade med däck med denna märkning. Michelin rekommenderar att märkningen följs och monteras på alla 4 hjul. JA JA Däckdimension 255/60 R V, VW Touareg. Prestanda förbättras jämfört med att använda icke VO märkta däck. JA JA Ett fordon med specialmärkta däck får förbättrade egenskaper. Måste monteras på samma axel. JA JA Ett fordon med specialmärkta däck får förbättrade egenskaper. Måste monteras på samma axel. JA JA Ett fordon med specialmärkta däck får förbättrade egenskaper. Måste monteras på samma axel. JA JA Däck med denna märkning måste monteras på samma axel. JA JA Däck med denna märkning måste monteras på samma axel. JA JA OBS: Kontakta din Michelin Account Manager för ytterligare fall eller för mer information.

20 Däcket för dig som vill komma längre N E Prislista VINTERdäck Personbils- och lätta lastbilsdäck

21 VINTERdÄCk INNEHÅLL PersonbilSdÄCk SidA 22 Lätta lastbilsdäck SidA 23 För miljöns skull finns elektroniska prislistor tillgängliga på

22 Personbilsdäck Väderförhållanden blir sämre under vinterhalvåret: regn, snö, is därför erbjuder BFGoodrich ett komplett sortiment av vinterdäck med hög prestanda som ger dig full kontroll över bilen i vinterklimat. Våra erfarenheter från tävlingsbanorna har skapat våra däck. De är utformade för att klara alla sorters dåligt väder. Vinterdäcken från BFGoodrich passar alltså även dina mest krävande kunder. g-force Stud g-force Winter KONTROLL PÅ IS - SÅ ATT DET KÄNNS!...KONTROLL PÅ VINTERVÄGAR. FÖR MINDRE OCH STORA PERSONBILAR SAMT FAMILJEBUSSAR. En väl balanserad avvägning mellan dubbar och gummiblandning resulterar i balanserade köregenskaper på både is och snö. Direktionellt mönster och aggressiva centrala mönsterspår ger en bra körkänsla. Ett stort och tätt antal greppkanter som gör att du kan stanna innan en fara. Profil: Fälgdiameter: Hastighetsindex: Q FÖR MINDRE OCH STORA PERSONBILAR SAMT SPORTIGA bilar. Effektiv start tack vare utmärkt grepp på snö och is. Maximal kontroll på vintervägar. Effektiv bromsning garanterad på alla vinterunderlag. Profil: Fälgdiameter: Hastighetsindex: T-H-V Dubbade däck omfattas inte av däcketiketten C till E E 71 db 22

23 lätta lastbilsdäck BFGoodrich kan erbjuda en komplett serie av lätta lastbilsdäck för både sommar och vinter. Oavsett situation och vikt klarar våra däck den mest kräsnes krav. Därför bör du sälja däck från BFGoodrich till krävande yrkesförare. Activan Winter...VARAKTIG KONTROLL PÅ VINTERVÄGAR. FÖR LÄTTA LASTBILAR. Förbättrat grepp på snötäckta och isiga underlag. Enastående pålitlighet och styrka. Fälgdiameter: 15"-16" Profil: Hastighetsindex: R-T C till E B 71 db 23

24 24 Omvandlingstabell Personbilsdäck 70 - PROFIL 65 - PROFIL 60 - PROFIL 55 - PROFIL 50 - PROFIL / > /70R13 165/65R13 145/65R14 r 1671 r 1659 r 1659 f 4-5 f f /60R14 185/55R14 195/45R15 r 1690 r 1708 r 1699 f 4,5-6 f 5-6,5 f 6-7,5 165/70R13 175/65R13 155/65R14 205/45R15 r 1714 r 1702 r 1702 r 1723 f 4-5,5 f 5-6 f 4,5-5,5 f 6.5-7,5 165/65R14 145/65R15 175/60R14 175/55R15 r 1739 r 1736 r 1726 r 1748 f 4,5-6 f 4-5 f 5-6 f /70R13 185/60R14 195/50R15 215/45R15 195/45R16 r 1757 r 1763 r 1760 r 1754 r 1775 f 4,5-6 f 5-6,5 f 5,5-7 f 7-8 f 6-7,5 125R15 185/70R13 165/70R14 145/70R15 175/65R14 155/65R15 195/60R14 185/55R15 205/50R15 205/45R16 r 1793 r 1800 r 1793 r 1784 r 1781 r 1778 r 1800 r 1784 r 1790 r 1800 f 3-4 f 4,5-6 f 4-5,5 f f 5-6 f 4.5-5,5 f 5,5-7 f 5-6,5 f 5,5-7,5 f /80R15 185/65R14 165/65R15 175/60R15 195/55R15 215/50R15 185/50R16 235/45R15 r 1821 r 1818 r 1815 r 1803 r 1815 r 1821 r 1806 r 1809 f 3,5-4.5 f f 4,5-6 f 5-6 f 5,5-7 f f f /70R13 175/70R14 155/70R15 205/60R14 185/60R15 195/50R16 215/45R16 r 1842 r 1836 r 1827 r 1836 r 1839 r 1836 r 1830 f 5-6,5 f f 4-5 f 5,5-7,5 f 5-6,5 f 5,5-7 f /70R15 195/65R14 175/65R15 205/55R15 225/50R15 205/50R16 225/45R16 r 1870 r 1861 r 1858 r 1851 r 1851 r 1867 r 1854 f 4-5,5 f 5,5-7 f 5-6 f 5,5-7,5 f 6-8 f 5,5-7,5 f R15 185/70R14 185/65R15 195/60R15 195/55R16 215/50R16 r 1879 r 1879 r 1894 r 1876 r 1891 r 1897 f 3,5-5 f f 5-6,5 f 5,5-7 f 5,5-7 f 6-7,5 155/80R15 195/70R14 175/70R15 205/60R15 225/55R15 245/45R16 r 1918 r 1922 r 1912 r 1912 r 1918 r 1909 f 4-5 f 5-7 f f 5,5-7,5 f 6-8 f /65R15 215/60R15 205/55R16 225/50R16 205/50R17 r 1937 r 1949 r 1928 r 1928 r 1946 f 5,5-7 f 6-7,5 f 5,5-7,5 f 6-8 f 5,5-7,5 165/80R15 205/70R14 185/70R15 205/65R15 195/60R16 215/55R16 235/50R16 r 1967 r 1964 r 1955 r 1973 r 1962 r 1958 r 1958 f 4-5,5 f 5,5-7 f f 5,5-7,5 f 5,5-7 f 6-7,5 f 6, /70R15 225/60R15 205/60R16 225/55R16 245/50R16 215/50R17 r 1998 r 1986 r 1989 r 1995 r 1989 r 1976 f 5-7 f 6-8 f 5,5-7,5 f 6-8 f f 6-7,5 175R15 215/70R14 215/65R15 195/65R16 235/60R15 215/60R16 205/55R17 255/50R16 225/50R17 r 2013 r 2007 r 2016 r 2013 r 2022 r 2025 r 2007 r 2019 r 2007 f 4,5-6 f f 6-7,5 f 5,5-7 f 6,5-8,5 f 6-7,5 f 5,5-7,5 f 7-9 f /70R15 215/55R17 265/50R16 235/50R17 r 2041 r 2037 r 2050 r 2037 f 5,5-7 f f 7,5-9,5 f 6,5-8,5 185/80R15 225/65R15 205/65R16 225/60R16 245/55R16 225/55R17 295/50R15 245/50R17 215/50R18 r 2065 r 2053 r 2050 r 2062 r 2062 r 2074 r 2065 r 2065 r 2053 f 4,5-6 f 6-8 f f 6-8 f f 6-8 f 8-10,5 f f /70R15 235/65R15 215/65R16 255/60R15 235/60R16 255/55R16 255/50R17 225/50R18 r 2083 r 2095 r 2092 r 2095 r 2098 r 2092 r 2098 r 2083 f f 6,5-8,5 f 6-7,5 f 7-9 f 6,5-8,5 f 7-9 f 7-9 f /80R15 215/60R17 235/55R17 235/50R18 r 2114 r 2104 r 2105 r 2114 f 5-6,5 f 6-7,5 f f /70R15 225/65R16 225/60R17 245/55R17 245/50R18 r 2126 r 2129 r 2141 r 2141 r 2144 f 6-7,5 f 6-8 f 6-8 f f /60R18 r 2217 f /55R17 r 2172 f /50R19 r 2315 f Omvandlingstabellen baseras på data från STRO. I rutorna för varje dimension finns uppgift om : 185/65-15 r = rullningsomkrets i mm. f = möjliga fälgbredder. Dimensionerna på samma horisontella rad ligger mycket nära varandra i rullningsomkrets (inom 25 mm). Vid förflyttning en rad uppåt eller nedåt minskar respektive ökar rullningsomkretsen med knappt 1,5%. Att tänka på vid utbyte av dimension: En personbil kan ha flera alternativa däck- och fälgdimensioner som ingår i bilens godkännande. Dessa kan finnas angivna i registreringsbeviset, under rubriken övriga uppgifter. Saknas uppgift om detta, kan en märkesrepresentant informera om vilka däck- och fälgstorlekar som ingår i bilens godkännande.

25 25 - PROFIL 40 - PROFIL 35 - PROFIL 30 - PROFIL 25 - PROFIL /20 21/22 195/40R16 r 1714 f /40R16 f 1739 f /40R16 215/35R17 f 1763 r 1775 f 7-8,5 f /40R16 195/40R17 225/35R17 r 1787 r 1793 r 1800 f 7,5-9 f f 7, /40R17 225/30R18 r 1818 r 1809 f 7-8 f /40R17 245/35R17 215/35R18 r 1842 r 1842 r 1851 f 7-8,5 f 8-9,5 f /40R16 225/40R17 225/35R18 255/30R18 r 1861 r 1867 r 1876 r 1864 f f f f /45R17 235/40R17 205/40R18 265/35R17 235/35R18 265/30R18 225/30R19 r 1879 r 1891 r 1894 r 1885 r 1894 r 1882 r 1888 f f 8-9,5 f 7-8 f 9-10,5 f 8-9,5 f 9-10 f /45R17 245/40R17 215/40R18 275/35R17 245/35R18 215/35R19 285/30R18 255/30R19 r 1909 r 1915 r 1919 r 1903 r 1919 r 1931 r 1919 r 1943 f 7-8 f 8-9,5 f 7-8,5 f 9-11 f 8-9,5 f 7-8,5 f f /45R17 255/40R17 225/40R18 255/35R18 225/35R19 295/30R18 265/30R19 225/30R20 r 1934 r 1940 r 1943 r 1937 r 1955 r 1937 r 1961 r 1964 f f 8,5-10 f f 8,5-10 f 7,5-9 f f 9-10 f /45R17 205/45R18 265/40R17 235/40R18 265/35R18 235/35R19 315/30R18 275/30R19 235/30R20 315/25R19 r 1964 r 1955 r 1964 r 1967 r 1961 r 1973 r 1973 r 1979 r 1983 r 1955 f f f 9-10,5 f 8-9,5 f 9-10,5 f f 10,5-11,5 f 9-10 f 8,5-9,5 f /45R17 215/45R18 275/40R17 245/40R18 315/35R17 275/35R18 245/35R19 325/30R18 285/30R19 245/30R20 285/25R20 r 1989 r 1986 r 1989 r 1992 r 1989 r 1980 r 1998 r 1992 r 1998 r 2001 r 1983 f 7,5-9 f 7-8 f 9-11 f 8-9,5 f 10-12,5 f 9-11 f 8-9,5 f f f 8-9 f 10, /45R17 225/45R18 285/40R17 255/40R18 225/40R19 285/35R18 255/35R19 225/35R20 335/30R18 295/30R19 255/30R20 295/25R20 r 2019 r 2010 r 2013 r 2016 r 2022 r 2004 r 2016 r.2031 r 2010 r 2016 r 2019 r 2001 f f 7-8,5 f 9,5-11 f 8,5-10 f f 9,5-11 f 8,5-10 f 8-9 f f f f /45R17 235/45R18 295/40R17 265/40R18 235/40R19 335/35R17 295/35R18 265/35R19 235/35R20 305/30R19 265/30R20 305/25R20 r 2047 r 2040 r 2037 r 2041 r 2047 r 2031 r 2022 r 2040 r 2050 r 2034 r 2037 r 2013 f f f 10-11,5 f 9-10,5 f f f 10-11,5 f f 8-9,5 f f 9-10 f 10,5-11,5 245/45R18 275/40R18 245/40R19 275/35R19 245/35R20 275/30R20 245/30R21 315/25R20 275/25R21 r 2065 r 2065 r 2071 r 2059 r 2074 r 2056 r 2077 r 2021 r 2062 f 7,5-9 f 9-11 f 8-9,5 f 9-11 f 8-9,5 f 9-10 f 8-9 f 11,5-12 f /45R18 235/45R19 285/40R18 255/40R19 285/35R19 255/35R20 325/30R19 285/30R20 255/30R21 325/25R20 295/25R21 r 2095 r 2120 r 2089 r 2095 r 2083 r 2092 r 2071 r 2074 r 2111 r 2044 r 2092 f 8-9,5 f f 9,5-11 f 8,5-10 f 9,5-11 f 8,5-10 f f f f 11,5-12,5 f /45R18 295/40R18 265/40R19 295/35R19 265/35R20 345/30R19 295/30R20 265/30R21 335/25R20 275/25R22 r 2120 r 2114 r 2120 r 2102 r 2117 r 2108 r 2092 r 2114 r 2062 r 2126 f 8,5-10,5 f 10-11,5 f 9-10,5 f 10-11,5 f 9-10,5 f 11,5-12,5 f f 9-10 f f 10-10,5 275/45R18 245/45R19 275/40R19 245/40R20 345/35R18 275/35R20 245/35R21 305/30R20 285/30R21 235/30R22 345/25R20 275/25R22 r 2150 r 2144 r 2144 r 2147 r 2132 r 2135 r 2166 r 2111 r 2150 r 2138 r 2074 r 2126 f 8,5-10,5 f f 9-11 f 8-9,.5 f f 9-11 f f 10,5-11,5 f f 8,5 f f 10-10,5 285/45R18 255/45R19 285/40R19 255/40R20 285/35R20 255/35R21 335/30R20 295/30R21 295/25R22 r 2175 r 2175 r 2169 r 2172 r 2159 r 2169 r 2166 r 2184 r 2172 f f 8-9,5 f 9,.5-11 f 8,5-10 f f f f f /35R20 265/35R21 345/30R20 305/30R21 255/30R22 305/25R21 r 2178 r 2193 r 2184 r 2187 r 2190 r f 10-11,5 f 9-10,5 f 11,5-12,5 f 10,5-11,5 f f /45R19 345/35R19 305/35R20 245/35R22 265/30R22 r 2230 r 2211 r 2202 r 2245 r 2193 f 9-10,5 f ,5 f f 8-9,5 f /45R20 315/35R20 255/35R r 2220 r 2248 f 8,5-10,5 f 10,5-12,5 f 8, /35R22 r 2288 f 9-10,5 Om alternativa dimensioner saknas, har du som fordonsägare möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktigas. Detta utbyte får ske under förutsättning att däcken är typgodkända uppfyller kraven på belastningsförmåga uppfyller kraven på hastighetskapacitet är av samma typ. Dessutom ska däck och fälg ha fritt utrymme vid fjädringsrörelser ha fri rörlighet i hjulhuset vid fulla manöverrörelser med hänsyn till bilens ursprungliga hjulupphängning och styrning ha en rullningsomkrets som inte leder till felvisning av hastighetsmätaren täckas av bilens ursprungliga stänkskydd. En alternativ dimension får inte inverka påtagligt negativt på bilens ursprungliga egenskaper.

26 26 Omvandlingstabell SUV- och 4x4-däck 85/80 - PROFIL 75 - PROFIL 70 - PROFIL 65 - PROFIL 60 - PROFIL 55 - P /70R15 205/60R16 r 1998 r 1989 f f /70R15 r 2041 f /60R16 r 2025 f 6-7,5 215/70R15 215/65R16 255/60R15 235/60R16 r 2083 r 2092 r 2095 r 2098 f f f 7-9 f /80R15 205/75R15 215/60R17 235/55R17 r 2114 r 2102 r 2105 r 2105 f f 5,5-7,5 f 6-7,5 f /55R17 r 2074 f /75R15 225/70R15 245/60R16 225/60R17 245/55R17 r 2144 r 2126 r 2135 r 2141 r 2141 f f 6-8 f f 6-8 f /70R16 275/60R15 255/60R16 255/55R17 225/55R18 r 2159 r 2169 r 2172 r 2172 r 2150 f f f 7-9 f 7-9 f /75R15 235/60R17 235/55R18 r 2193 r 2178 r 2181 f f f 6,5-8,5 215/80R15 225/70R16 225/65R17 225/60R18 245/55R18 r 2211 r 2202 r 2208 r 2217 r 2217 f f 6-7,5 f 6-8 f 6-8 f /80R16 235/75R15 235/70R16 275/60R16 275/55R17 255/55R18 r 2239 r 2236 r 2245 r 2245 r 2242 r 2247 f 5-7 f 6-8 f 6-8 f f 7.5-9,5 f /75R16 255/70R15 255/65R16 235/65R17 255/60R17 235/60R18 r 2269 r 2254 r 2251 r 2251 r 2251 r 2254 f f f 7-9 f f 7-9 f /80R16 265/70R15 245/70R16 225/70R17 245/65R17 245/60R18 265/55R18 r 2288 r 2297 r 2288 r 2281 r 2288 r 2291 r 2284 f f 7-9 f f 6-7,5 f f 7-8,5 f /65R17 275/60R17 r 2330 r 2324 f 7-9 f /75R15 255/70R16 235/65R18 255/60R18 r 2327 r 2330 r 2327 r 2327 f f 6,5-8,5 f 6,5-8,5 f /75R16 265/70R16 245/70R17 285/65R16 265/65R17 325/60R15 285/60R17 265/60R18 285/55R18 r 2361 r 2373 r 2367 r 2367 r 2367 r 2352 r 2361 r 2364 r 2352 f 6,5-8 f 7-9 f f f f 9-11,5 f 8-10 f f /80R16 275/60R18 r 2385 r 2400 f 6-8 f /70R16 275/65R17 r 2416 r 2410 f 7-9 f /85R16 245/75R17 265/65R18 285/60R18 r 2442 r 2440 r 2443 r 2437 f 6-7 f 6,5-8 f 7,5-9,5 f /75R16 265/70R17 r 2452 r 2452 f 7-9 f /65R18 r 2522 f /85R16 285/75R16 305/70R16 285/70R17 305/65R17 275/60R20 r 2545 r 2544 r 2544 r 2538 r 2525 r ,5-8 f 7,5-9,5 f 8-10 f 7,5-9,5 f 8,5-11 f 7,5-9,5 295/75R16 315/70R17 325/65R17 345/60R17 r 2586 R 2666 r 2605 r 2580 f 7,5-9,5 f 8-10,5 f 9-11 f Omvandlingstabellen baseras på data från STRO. I rutorna för varje dimension finns uppgift om : 185/65-15 r = rullningsomkrets i mm. f = möjliga fälgbredder. Dimensionerna på samma horisontella rad ligger mycket nära varandra i rullningsomkrets (inom 25 mm). Vid förflyttning en rad uppåt eller nedåt minskar respektive ökar rullningsomkretsen med knappt 1,5%. Att tänka på vid utbyte av dimension: En personbil kan ha flera alternativa däck- och fälgdimensioner som ingår i bilens godkännande. Dessa kan finnas angivna i registreringsbeviset, under rubriken övriga uppgifter. Saknas uppgift om detta, kan en märkesrepresentant informera om vilka däck- och fälgstorlekar som ingår i bilens godkännande.

27 27 ROFIL 50 - PROFIL 45/40 - PROFIL 35/30/25 - PROFIL Övriga LT /23 TUM /45R17 r 2019 f 8-9,5 235/50R17 235/40R19 r 2037 r 2047 f 6,5-8,5 f /50R17 255/45R18 r 2098 r 2095 f 7-9 f 8-9,5 235/50R18 r 2114 f 6,5-8,5 255/50R18 255/45R19 235/45R20 r 2175 r 2175 r 2196 f 7-9 f 8-9,5 f /40R19 LT215/75R15 LT215/70R16 r 2144 r 2130 r 2145 f 9-11 f f 5, /50R19 245/45R20 LT225/70R16 r 2193 r 2220 r ,5-8,5 f 8-9 f /50R19 275/40R20 315/35R20 325/30R21 LT235/75R15 r 2223 r 2220 r 2220 r 2239 r 2221 f f 9-11 f f f /50R18 275/45R19 255/45R20 285/35R21 295/30R R16 LT235/70R16 r 2236 r 2230 r 2251 r 2251 r 2248 r 2248 r 2230 f f f 8-9,5 f f f f /55R19 285/50R18 255/50R19 285/45R19 295/40R20 295/35R21 LT225/75R16 r 2260 r 2266 r 2254 r 2254 r 2269 r 2254 r 2254 f 6,5-8,5 f 8-10 f 7-9 f f f 10-11,5 f /50R19 295/45R19 265/45R20 315/25R23 LT245/70R16 r 2284 r 2284 r 2275 r 2278 r 2273 f 7,5-9,5 f f 8,5-10 f f 6, /50R19 275/45R20 30X9.50R15LT LT255/70R16 r 2315 r 2306 r 2306 r 2315 f f f f 6, /55R19 235/55R20 255/50R20 265/45R21 285/35R22 LT325/60R15 LT245/75R16 r 2327 r 2336 r 2327 r 2352 r 2330 r 2336 r 2345 f 7-9 f 6,5-8,5 f 7-9 f f f 9-11 f /55R19 265/50R20 295/45R R16 LT265/70R16 LT245/70R17 r 2364 r 2361 r 2361 r 2357 r 2357 r 2367 f 7,5-9,5 f 8,5-9,5 f f f f 7, /55R19 275/50R20 305/45R20 31X10.50R15LT LT275/70R16 r 2394 r 2391 r 2385 r 2382 r 2400 f 7,5-9,5 f f ,5 f 7-9 f /55R20 285/50R20 275/45R21 r 2404 r 2422 r f 8-9 f 8-10 f 9-10,5 285/55R19 295/40R R16 LT265/75R16 LT245/75R17 r 2431 r 2440 r 2430 r 2436 r 2440 f 8-10 f f f 7-8 f 6,5-7,5 275/55R20 305/40R22 32X11.50R15LT LT235/85R16 LT265/70R17 r 2471 r 2464 r 2461 r 2442 r 2452 f 7,5-9,5 f 10, f 8-10 f 6-7 f /50R20 33X12.50R16,5LT LT305/70R16 r 2483 r 2519 r 2527 f f 8-11 f /55R20 33X12.50R15LT LT285/75R16 r 2507 r 2538 r 2544 f 8-10 f f 7, /50R20 305/40R23 33X10.50R15LT LT255/85R16 LT285/70R17 r 2543 r 2541 r 2538 r 2545 r 2538 f f f 7-9 f f 7, /40R23 35X12.50R15LT LT295/75R16 LT315/70R17 r 2565 r 2693 r 2569 r 2666 f f f f 8-10 Om alternativa dimensioner saknas, har du som fordonsägare möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktigas. Detta utbyte får ske under förutsättning att däcken är typgodkända uppfyller kraven på belastningsförmåga uppfyller kraven på hastighetskapacitet är av samma typ. Dessutom ska däck och fälg ha fritt utrymme vid fjädringsrörelser ha fri rörlighet i hjulhuset vid fulla manöverrörelser med hänsyn till bilens ursprungliga hjulupphängning och styrning ha en rullningsomkrets som inte leder till felvisning av hastighetsmätaren täckas av bilens ursprungliga stänkskydd. En alternativ dimension får inte inverka påtagligt negativt på bilens ursprungliga egenskaper.

28 28 Rekommendationer för a Säkerhetsregler för användning av våra däck Val av däck Valet av däck måste överensstämma med lagstiftning och med den utrustning som fordons- eller däcktillverkaren eller en officiell organisation rekommenderar (storleks-, lastoch hastighetsindex, däcktyp, osv.). Dessutom måste man bedöma under vilka förhållanden däcket ska användas, så att dess prestanda uppfyller användarens förväntningar. Om originalfordonets utrustning ändras är det lämpligt att kontrollera att den nya lösningen följer gällande lagstiftning, fordonets tekniska krav, användningsförhållanden och tillverkarens rekommendationer. (Se vidare gällande föreskrifter i landet i fråga.) Innan du monterar begagnade däck måste du undersöka dem noga så att de verkligen är säkra och följer gällande lagstiftning. Vi rekommenderar att du monterar däck med samma slitagegrad på en och samma axel. Av tekniska skäl är det starkt rekommenderat, att två däck av samma typ används på samma axel. Ett tillfälligt reservdäck får inte användas längre än nödvändigt och inte i hastigheter över däckets angivna hastighetsindex. Föraren måste anpassa körningen efter de nya däcken. ANVÄNDNING AV DÄCK Använd aldrig däcken utanför gränserna för de tekniska specifikationerna de är godkända för. Överdrivna eller onormala geometriska inställningar på fordonet kan påverka däckets prestanda negativt. Felaktig användning eller fel val av däck kan också bidra till för tidigt slitage av vissa mekaniska delar. Michelin rekommenderar starkt att fyra identiska däck (samma storlek, samma modell, samma belastnings- och hastighetsvärden) monteras på fyrhjulsdrivna fordon, utom när fordonet redan från början har haft olika däck monterade fram och bak. MONTERING AV DÄCK Inledning Korrekt montering som görs i enlighet med rekommenderade arbetsmetoder och enligt gällande säkerhetsföreskrifter ger bästa skydd för både utrustning och dem som färdas i fordonet och gör att däckens fulla potential kan utnyttjas. Felaktig montering kan orsaka skada på däcken, på fordonet eller på människor (allvarliga skador eller till och med dödsfall). Det är därför viktigt att dessa moment alltid utförs av behörig personal med utbildning och med tillgång till lämplig utrustning. Om det är en lärling som monterar däcken får denne inte lämnas ensam. Det är alltid viktigt att läsa de tekniska instruktionerna från däck-, fordons- eller hjultillverkaren samt användarmanualen till däckmonteringsmaskinen. Allmänna säkerhetsåtgärder Montören måste alltid bära skyddskläder. Montören måste ha tillgång till en arbetsbeskrivning. Montören måste kontrollera att fordonet verkligen står still, att motorn är avstängd och att bilen står stadigt (parkeringsbroms, kilar, stöd osv.). Säkerhetsåtgärder vid avmontering Vid avmontering av hjulet Om fälgen visar tecken på skada måste däcken tömmas på luft innan hjulet tas av. Kontrollera att däckets temperatur medger att det kan monteras av utan risk för skada. Följ tillverkarens rekommendationer och instruktioner. Säkerhetsåtgärder vid montering Se till att hjulet passar och att alla delar är i gott skick. Kontrollera dimensionerna (på däck och fälg). Kontrollera att däck och fälg, däck och bil samt däck och användning stämmer överens. Följ positioner, monteringsriktning, rotationsriktning och andra instruktioner som anges på däckets sidor. Om det finns en gummiventil måste denna ersättas med en ny. Om det finns metallventiler ska du kontrollera att de är lufttäta och vid behov byta ventilnål och packningar. När däcket har monterats på bilen ska rätt åtdragningsmoment uppnås med hjälp av en momentnyckel. Åtdragningsmomentet anges av fordonstillverkaren. Säkerhetsåtgärder vid pumpning av däcket Pumpningen av däcket är ett viktigt moment inte bara när

29 29 nvändning det gäller att få bästa prestanda för däcket utan också för SÄKERHETEN. Det är nödvändigt att ha rätt lufttryck för att få korrekt väghållning och bromskapacitet men också för att däcket ska vara stabilt. Använd endast pumputrustning som är avsedd för just detta och som är försedd med tryckbegränsare. Varken montören eller någon annan person får under några omständigheter befinna sig i omedelbar närhet av utrustningen, utan ska stå säkert placerade på avstånd. Vid en incident kan föremål slungas ut från däcket. Korrekt lufttryck Däcktrycket ska följa det som rekommenderas av biltillverkaren. Rätt däcktryck finns angivet i bilens användarmanual och/eller på bilen (dörren, tanklocket, chassis, osv.). För lågt däcktryck kan påverka fordonets väghållning negativt. Det gäller även om däcktrycket är alldeles för högt. Balansering Felaktig balansering av däcken visar sig som vibrationer i olika hastighetsintervall. Det är därför mycket viktigt att balansera hjulen för att få körkomfort och bästa prestanda för både bil och däck. Balanseringsutrustningen måste omfatta ett centreringssystem för hjulnavet och ska kalibreras i enlighet med tillverkarens instruktioner. Dessa två punkter är avgörande för kvaliteten på balanseringen och är ofta orsaken till felaktig balans. Förvaring och underhåll Allmänna villkor Förvaring av däck ska ske i lokaler med god ventilation och där det är torrt och varmt, men skyddat från direkt solljus och dålig väderlek, skyddat från kemiska ämnen, lösningsmedel och kolväten som kan förstöra gummit, skyddat från eventuella föremål som kan sticka sönder gummit (vass metall, trä, osv.), skyddat från värmekällor; eld, glödande föremål, material som kan orsaka gnistbildning eller elektrisk urladdning samt skyddat från eventuella ozonkällor (transformatorer, elmotorer, svetsutrustning, osv.). Om däcken ska staplas måste man kontrollera att de inte deformeras. Om däcken ska lagras under en längre period ska de vändas (i omvänd ordning). Undvik att placera tunga föremål på däcken. Tillbehör måste förvaras i originalförpackningen, på ställen där det inte finns risk för skär-, riv- eller stickskador. Vid all hantering av däck och tillbehör ska instrument och utrustning som inte kan skada däcken användas. Personal ska alltid bära skyddskläder vid hantering. Korttidslagring (upp till 4 veckor) Däcken kan staplas på varandra, helst på lastpallar. Höjden på staplarna får inte överstiga 1,20 meter. Efter 4 veckor måste staplarna göras om genom att däcken staplas i omvänd ordning. Om däcken är monterade på fälg måste de vara luftfyllda under lagringen och ställas i upprätt läge eller ligga i ett lager på en hylla. Långtidslagring Däcken ska förvaras upprätt stående på hyllor minst 10 cm från marken. För att undvika deformation ska de vridas något en gång i månaden. Långtidsparkering av fordon Om ett fordon står oanvänt under en längre period ska däcktrycket regelbundet kontrolleras och hållas på den nivå som tillverkaren rekommenderar. Kontroll och underhåll av fordon Allmänna rekommendationer Kontrollera att fordonet står ordentligt still innan någon kontroll görs. Däcken måste kontrolleras regelbundet så att onormalt slitage och eventuella skador kan upptäckas. Åtdragningsmomentet måste kontrolleras så att det stämmer med tillverkarens rekommendationer. Eventuella stick- eller skärskador eller synlig deformation av slitbanan, sidoväggarna eller däckfoten måste undersökas noggrant (internt/externt) av en däckspecialist. Detsamma gäller skador på fälgen. Under inga omständigheter får ett däck sättas på igen om det uppvisar skador som deformerad däckfot, om kanttråden syns, om något lager eller gummit delar sig, om kabelkorden syns, om det finns skador från fett eller frätande partiklar eller om innergummit har skadats av att däcket körts med för lite luft. Varje gång bilen kontrolleras ska man också se efter att ventilhatten är i gott skick. Är den inte det ska den bytas.

30 30 Rekommendationer för användning Kontrollera slitage Kontroll av slitaget ska göras på flera olika ställen på däcket. Kontrollen kan göras med en mönsterdjupsmätare eller genom att man tittar på mönsterdjupsvarnaren i slitbanan (på däckets skuldra anges var mönsterdjupsvarnaren är placerad om det finns en sådan). Om gränsen för minsta mönsterdjup har uppnåtts måste däcket bytas. Om det förekommer onormalt slitage eller om slitaget är ojämnt mellan däck på samma axel ska en däckspecialist konsulteras. Om du känner på däcken efter körning är de varma. Eftersom trycket ökar med temperaturen får du aldrig tömma ur luften ur ett varmt däck. Om du kontrollerar däcktrycket när däcket är varmt måste du justera det enligt tillverkarens rekommendationer. Om däcket är varmt ska du lägga till 0,3 bar (4 psi) till rekommenderat däcktryck. Däcktrycket måste kontrolleras regelbundet även på däck som är fyllda med kvävgas (nitrogen). Följ alltid bil- eller däcktillverkarens rekommendationer. Reparation Däcktryck Eftersom ett däck förlorar en del luft med tiden måste däcktrycket justeras då och då. Vid denna kontroll kan man också upptäcka om lufttrycket minskar onormalt mycket. Kontrollen ska göras på fordonets alla däck (inklusive reservdäcket om sådant finns). Om ett fordon används med för lågt däcktryck leder det till förhöjd temperatur, vilket kan skada inre komponenter. Det är en skada som inte går att reparera och kan leda till att däcket spricker i en plötslig punktering. Följderna av för lågt däcktryck märks inte alltid med en gång utan kan visa sig även efter en korrigering. För lågt däcktryck ökar också risken för vattenplaning. För högt däcktryck kan orsaka snabbt och ojämnt slitage vilket i sin tur leder till andra skador (på slitbanan och på däckstommen, osv.). Alla reparationer ska utföras av en utbildad och behörig fackman. Innan någon reparation utförs ska däcket inspekteras noggrant. Alla skador kan inte repareras Ett däck som har körts med för lite luft eller med punktering kan ha fått oåterkalleliga skador. Då måste en grundlig kontroll av däckets insida göras för att fastställa om det går att använda igen. Däcket måste tas av så att dess skick kan bedömas, liksom vilken reparation som kan krävas. Vid en punktering kan en tätningsprodukt sprutas in genom ventilen ( däck på burk ) men detta är endast en tillfällig lösning. De här produkterna kan orsaka problem på däcket, fälgen, ventilen, trycksensorn, osv. Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer. I det här fallet ska en däckspecialist undersöka däcket och eventuellt reparera det. Belastningsindex LI kg LI kg LI kg LI kg Hastighetsindex SI km/t M 130 N 140 P 150 Q 160 R 170 S 180 T 190 H 210 V 240 W 270 Y 300 ZR >

31 prislista VINTERDÄCK Michelin Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m den 1 maj Återförsäljarprislista.

32 personbilsdäck MICHELIN MICHELIN MICHELIN MICHELIN profil / ALPIN A3 79 T F C 2 71 db / ALPIN A3 75 T E C 2 71 db / ALPIN A3 79 T E C 2 71 db / ALPIN A3 Extra load 83 T E C 2 71 db / ALPIN A3 82 T E C 2 71 db / X-ICE XI2 82 T E F 1 64 db 883 S: / X-ICE NORTH 82 T / X-ICE XI3 Extra load 86 T E F 2 71 db 883 L: / ALPIN A4 81 T F C 2 70 db / X-ICE XI3 Extra load 85 T C F 2 71 db / ALPIN A3 84 T E C 2 71 db / ALPIN A3 Extra load 88 T E C 2 71 db / X-ICE XI3 Extra load 88 T C F 2 71 db / X-ICE NORTH XIN2 Extra load 88 T / ALPIN A3 88 T E C 2 71 db / X-ICE XI3 Extra load 92 T C F 2 71 db / X-ICE NORTH XIN2 Extra load 92 T / X-ICE XI3 96 T C F 2 71 db / X-ICE XI2 98 T C F 1 68 db 1405 S: / X-ICE XI3 98 T C F 2 71 db 1405 L: profil / ALPIN A3 75 T F C 2 71 db / X-ICE XI2 75 T E F 1 64 db 897 S: / X-ICE XI3 75 T E F 2 71 db 897 L: / ALPIN A3 79 T E C 2 71 db / ALPIN A4 82 T F C 2 70 db / X-ICE XI3 Extra load 86 T E F 2 71 db / X-ICE NORTH XIN2 Extra load 86 T / ALPIN A3 86 T E C 2 71 db / X-ICE XI3 Extra load 90 T C F 2 71 db / X-ICE NORTH XIN2 Extra load 90 T / ALPIN A4 81 T E C 2 70 db / ALPIN A4 84 T F C 2 70 db / X-ICE XI3 Extra load 88 T E F 2 71 db / ALPIN A4 88 T E C 2 70 db / ALPIN A4 Extra load 92 T E C 2 70 db / X-ICE XI3 Extra load 92 T E F 2 71 db / X-ICE NORTH XIN2 Extra load 92 T 1135 S: / X-ICE NORTH 3 Extra load 92 T 1135 L: / ALPIN A4 91 T E C 2 70 db / ALPIN A4 Extra load 95 T E C 2 70 db / X-ICE XI3 Extra load 95 T C F 2 71 db / X-ICE NORTH 3 Extra load 95 T / ALPIN A4 91 H E C 2 70 db 1091 (1) För värden på däcketikett, se hemsida L= Lanseringsdatum S= Slutdatum

PRISLISTA VINTERDÄCK. Michelin 2012. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

PRISLISTA VINTERDÄCK. Michelin 2012. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. PRISLISTA VINTERDÄCK Michelin 2012 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. 2 PRODUKTKATALOG VINTERDÄCK 2012 INNEHÅLL: Kundservice.................................. Sida 3 Däcketikett

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd 1 Säkerhetsinstruktioner och användningsråd Inledning Däcket utgör den enda kontaktpunkten mellan fordonet och marken. Därför är det viktigt att användarna ser till att bevara däckens kvalitet och prestanda.

Läs mer

PRISLISTA VINTERDÄCK. Michelin 2014-2015. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

PRISLISTA VINTERDÄCK. Michelin 2014-2015. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. PRISLISTA VINTERDÄCK Michelin 2014-2015 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. 2 PRODUKTKATALOG VINTERDÄCK 2014-2015 INNEHÅLL: Kundservice... Sida 3 Däcketiketten - den europeiska

Läs mer

Michelin 2015 PRISLISTA SOMMARDÄCK

Michelin 2015 PRISLISTA SOMMARDÄCK PRISLISTA SOMMARDÄCK Michelin 2015 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produkter och priser Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m den 1 januari 2015. 2 SOMMARDÄCK

Läs mer

prislista ViNtErDÄCK Michelin 2011 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck

prislista ViNtErDÄCK Michelin 2011 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck prislista VINTERDÄCK Michelin 2011 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m den 1 maj 2011. Återförsäljarprislista. PRISLISTA VINTERDÄCK

Läs mer

prislista SOMMARDÄCK Michelin 2014 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

prislista SOMMARDÄCK Michelin 2014 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. prislista SOMMARDÄCK Michelin 2014 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. 2 Produktkatalog SOMMARdäck 2014 INNEHÅLL: Kundservice... Sida 3 Däcketiketten - den europeiska lagstiftningen...

Läs mer

Prislista KLEBER, en trygg vän på vägen. januari 2011 SOMMARDÄCK 2011. Personbilsdäck och lätta lastbilsdäck 1. Varje dag tänker KLEBER på dig

Prislista KLEBER, en trygg vän på vägen. januari 2011 SOMMARDÄCK 2011. Personbilsdäck och lätta lastbilsdäck 1. Varje dag tänker KLEBER på dig KLEBER, en trygg vän på vägen. ÅTERFÖRSÄLJARPRISLISTA PRISERNA ÄR EXKLUSIVE MOMS OCH ÅTERVINNINGSAVGIFT Prislista Personbilsdäck och lätta lastbilsdäck 1 SOMMARDÄCK 2011 januari 2011 Varje dag tänker KLEBER

Läs mer

Vinter 2010 Prislista vinterdäck 2010 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck

Vinter 2010 Prislista vinterdäck 2010 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Vinter 2010 Prislista vinterdäck 2010 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller från 1 november 2010. Återförsäljarprislista. Vintersortiment

Läs mer

PrisLisTa sommardäck. Michelin 2013. Personbils-, suv-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog.

PrisLisTa sommardäck. Michelin 2013. Personbils-, suv-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. PrisLisTa sommardäck Michelin 2013 Personbils-, suv-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produktkatalog. 2 PrOdukTkaTaLOG sommardäck 2013 innehåll: Kundservice.................................. Sida 3 Däcketikett

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd Säkerhetsinstruktioner och användningsråd INLEDNING Däcket är den enda kontaktpunkten mellan fordonet och marken. Därför är det viktigt att användarna ser till att bevara däckens kvalitet och prestanda.

Läs mer

MICHELIN Bra för miljön. Bra för plånboken.

MICHELIN Bra för miljön. Bra för plånboken. MICHELIN Bra för miljön. Bra för plånboken. Sommardäck 2008 Vad har mitt däckval med växthuseffekten att göra? Avsett för de flesta små, mellanstora och större familjebilarna. Däcket som är bra både för

Läs mer

Michelin 2012. prislista sommardäck

Michelin 2012. prislista sommardäck prislista sommardäck Michelin 2012 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m den 1 januari 2012. Återförsäljarprislista. PRISLISTA

Läs mer

Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization. Page 1

Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization. Page 1 Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization Page 1 Däcket En ovanlig god kompromiss Page 2 Däckens kvalitet är avgörande Köregenskaper Säkerhet Driftekonomi Page 3 Vägkänsla

Läs mer

Michelin 2015 PRISLISTA VINTERDÄCK

Michelin 2015 PRISLISTA VINTERDÄCK PRISLISTA VINTERDÄCK Michelin 2015 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produkter och priser Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m den 21 september 2015. 2 VINTERDÄCK

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd 1 Säkerhetsinstruktioner och användningsråd INLEDNING Däcket är den enda kontaktpunkten mellan fordonet och marken. Därför är det viktigt att användarna ser till att bevara däckens kvalitet och prestanda.

Läs mer

sommardäck på sommaren

sommardäck på sommaren sommardäck på sommaren Kör aldrig på dubbfria vinterdäck på sommaren. Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera när det är kallt och vinterväglag. På sommaren ger dubbfria

Läs mer

DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL DÄCKEN ÄR GRUNDLÄGGANDE FÖR SÄKERHET OCH BEKVÄMLIGHET UNDER KÖRNING Däcken utgör den enda kontakten mellan fordonet och

Läs mer

INGA KOMPROMISSER! HÖGRE SÄKERHET LÄNGRE LIVSLÄNGD STÖRRE BRÄNSLE- BESPARING

INGA KOMPROMISSER! HÖGRE SÄKERHET LÄNGRE LIVSLÄNGD STÖRRE BRÄNSLE- BESPARING INGA KOMPROMISSER! HÖGRE SÄKERHET LÄNGRE LIVSLÄNGD STÖRRE BRÄNSLE- BESPARING Prislista sommardäck 2011 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och

Läs mer

VINTERDÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

VINTERDÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL VINTERDÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL PÅ VINTERN GER VINTERDÄCK HÖGRE SÄKERHET PÅ VÄGARNA MED ELLER UTAN SNÖ I kallt, vått, isigt eller snöigt väglag

Läs mer

Redo för vintern. Säker framfart med vinterhjul från Mercedes-Benz.

Redo för vintern. Säker framfart med vinterhjul från Mercedes-Benz. Redo för vintern. Säker framfart med vinterhjul från Mercedes-Benz. Vintertid. ör fortsatt bekymmersfri körning, gör dig redo för den kalla årstiden i god tid med vinterhjul från Mercedes-Benz. Redan vid

Läs mer

Prislista vinterdäck 2014/15

Prislista vinterdäck 2014/15 Prislista vinterdäck 2014/15 Arctictrekker WP-05 Arctictrekker NP3 Arctictrekker SP-02 maxxis.se Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av: företagsprofil grundat 1967

Läs mer

Varför är däcken så viktiga?

Varför är däcken så viktiga? Våra bästa däckråd Varför är däcken så viktiga? Läs mer på: www.volvocars.se/dack Ibland är det lätt att glömma hur viktiga däcken är - de är ju faktiskt den enda kontakten mellan bilen och vägen. Det

Läs mer

Varför är däcken så viktiga?

Varför är däcken så viktiga? VÅRA BÄSTA DÄCKRÅD Varför är däcken så viktiga? Läs mer på: www.volvocars.se/dack Kom ihåg att dina däck är den enda kontakten mellan bilen och vägen. Det betyder att alla bilens säkerhetssystem sätts

Läs mer

Vinter. Med vinterhjul från Mercedes-Benz.

Vinter. Med vinterhjul från Mercedes-Benz. Vinter. Med vinterhjul från Mercedes-Benz. örändring. Nu kommer vintern igen. Gulnande löv och fallande temperaturer signalerar att det snart är dags. Det är nu hög tid att förbereda din Mercedes för regn,

Läs mer

Däcket. längre. för dig som vill komma. prislista SOMMARDÄCK personbils- och lätta lastbilsdäck

Däcket. längre. för dig som vill komma. prislista SOMMARDÄCK personbils- och lätta lastbilsdäck Däcket för dig som vill komma längre prislista SOMMARDÄCK 2011 personbils- och lätta lastbilsdäck Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m 1 januari 2011. Återförsäljarprislista.

Läs mer

SOMMAR 2010 MED RÄTT DÄCK FÖRÄNDRAS ALLT

SOMMAR 2010 MED RÄTT DÄCK FÖRÄNDRAS ALLT SOMMAR 2010 MED RÄTT DÄCK FÖRÄNDRAS ALLT Prislista sommardäck 2010 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m den 1 januari 2010.

Läs mer

Cirkaprislista sommardäck. till återförsäljare December 2010

Cirkaprislista sommardäck. till återförsäljare December 2010 Cirkaprislista sommardäck till återförsäljare December 2010 Hakka- Skydd Nokian Tyres produktförsäkring ger Nokian Hakka sommardäck ett ökat skydd som heter Hakka- skydd. Om däcket skadas under normalt

Läs mer

VINTERDÄCK PÅ VINTERN

VINTERDÄCK PÅ VINTERN VINTERDÄCK PÅ VINTERN Ett vanligt svenskt femkronorsmynt hjälper dig att hålla koll på dina vinterdäck. Avståndet mellan överdelen på siffran 5 och kanten är 3 mm, vilket är minsta tillåtna mönsterdjup

Läs mer

MICHELIN. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck

MICHELIN. Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck MICHELIN 2017 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck 2 PRISLISTA SOMMARDÄCK 2017 SERIE 80 13'' 155/80-13 79T Energy E3B 128641 E B 2 69 538 SERIE 70 13'' 145/70-13 71T Energy E3B 651554 E B 2 69

Läs mer

Produktkatalog Continental sommardäck 2015

Produktkatalog Continental sommardäck 2015 Produktkatalog Continental sommardäck 2015 Personbil, SUV / 4x4 och van En professionell samarbetspartner till fordonsindustrin - Bäst på broms Av alla nya bilar i Europa rullar i genomsnitt mer än var

Läs mer

Reservation för förändringar från leverantör, samt feltryck. Priserna gäller t.o.m Monterat och klart på bil. Inkl. moms.

Reservation för förändringar från leverantör, samt feltryck. Priserna gäller t.o.m Monterat och klart på bil. Inkl. moms. Reservation för förändringar från leverantör, samt feltryck. Priserna gäller t.o.m. 2014-05-30. Monterat och klart på bil. Inkl. moms. CW Däck 2013-10-16 Prislista vinter 2013/2014 2 80 - profil Dim Fabrikat

Läs mer

MASW. Prislista vinterdäck 2013/14. norradack.se. Presa Spike Presa Ice Arctictrekker

MASW. Prislista vinterdäck 2013/14. norradack.se. Presa Spike Presa Ice Arctictrekker TREKKER MASUW SP02 MASW Prislista vinterdäck 2013/14 39 Presa Spike Presa Ice Arctictrekker norradack.se Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av: Vi tänker på miljön.

Läs mer

Läs mer på:

Läs mer på: VÅRA BÄSTA DÄCKRÅD Läs mer på: www.volvocars.se/dack VARFÖR ÄR DÄCKEN SÅ VIKTIGA? Ibland är det lätt att glömma hur viktiga däcken är - de är ju faktiskt den enda kontakten mellan bilen och vägen. Det

Läs mer

Vi utvecklade däcken som satt på bilen som slog det första hastighetsrekordet av dignitet drömgränsen 600 mph. Vi satte de första däcken på månen

Vi utvecklade däcken som satt på bilen som slog det första hastighetsrekordet av dignitet drömgränsen 600 mph. Vi satte de första däcken på månen PRODUKTÖVERKT 4x4/SUV Sommardäck Vi producerade däck för T-Forden, den första massproducerade bilen Vi utvecklade däcken som satt på bilen som slog det första hastighetsrekordet av dignitet drömgränsen

Läs mer

Prislista sommardäck 2014

Prislista sommardäck 2014 Prislista sommardäck 2014 PRO R1 Victra 510E Victra Sport 01 maxxis.se Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av: Vi tänker på miljön. Samtliga Maxxis däck i denna lista

Läs mer

I en klass för sig. Trust the Natives.

I en klass för sig. Trust the Natives. I en klass för sig. Trust the Natives. Grattis till ett bra val av däck! Nokian Tyres har tillverkat Hakkapeliitta vinterdäck sedan 1936. Det är alltså inte så konstigt att de är ett begrepp överallt där

Läs mer

MASUW S MASLW MASUW. Prislista. vinterdäck 2012/13. norradack.se

MASUW S MASLW MASUW. Prislista. vinterdäck 2012/13. norradack.se Prislista MASUW vinterdäck 2012/13 MASUW S MASLW 39 38 31 Presa Spike Presa Ice Arctictrekker norradack.se Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av: Vi tänker på miljön.

Läs mer

Säkerhet. Vattenplaning Däckens mönsterdjup har en stor betydelse för fordonets säkerhet.

Säkerhet. Vattenplaning Däckens mönsterdjup har en stor betydelse för fordonets säkerhet. SOMMARDÄCK 2014 Säkerhet En av däckets vikigaste funktioner är att ge föraren hög säkerhet. Att kunna bromsa effektivt med korta bromssträckor och ge säkert grepp vid en undanmanöver. Detta skall däcket

Läs mer

Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka för varierande nordiska förhållanden

Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka för varierande nordiska förhållanden PRESSINFORMATION 2014-03- 05 Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka för varierande nordiska förhållanden Hakka- skydd ger trygghet och garanterar att resan kan fortsätta vid en däckskada Nokian Hakka sommardäck

Läs mer

En god start på sommaren. Kör säkert med däck och fälg anpassade för din Mercedes-Benz.

En god start på sommaren. Kör säkert med däck och fälg anpassade för din Mercedes-Benz. En god start på sommaren. Kör säkert med däck och fälg anpassade för din Mercedes-Benz. Säsongsstart. Äntligen vår Dax att montera sommarhjulen på din Mercedes! Färdas säkert i alla väder under den varma

Läs mer

Produktkatalog. Continental vinterdäck 2015 Personbil, SUV / 4x4 och van

Produktkatalog. Continental vinterdäck 2015 Personbil, SUV / 4x4 och van Produktkatalog Continental vinterdäck 2015 Personbil, SUV / 4x4 och van Bromsar dig i tid. Vi är inte som alla andra. För oss är 100 till 0 viktigare än 0 till 100. Marginaler i bromssträckan kan vara

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar; beslutade den 14 april 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med

Läs mer

Däckens betydelse för väggreppet. Mattias Hjort. Friktion på sommarvägar 2014-05-27. Däckens inverkan. Mönsterdjup Lufttryck Däcktyp

Däckens betydelse för väggreppet. Mattias Hjort. Friktion på sommarvägar 2014-05-27. Däckens inverkan. Mönsterdjup Lufttryck Däcktyp Däckens betydelse för väggreppet Mattias Hjort Friktion på sommarvägar 2014-05-27 Däckens inverkan Mönsterdjup Lufttryck Däcktyp 1 Däckstatus i trafiken - Däckrazzior Mönsterdjup/Bromsfriktion på våt väg

Läs mer

Nokian sommardäck testvinnare

Nokian sommardäck testvinnare PRESSINFORMATION 2012-04- 04 Nokian sommardäck testvinnare Nokian Hakka sommardäck har även i år vunnit topplaceringar både i Sverige, Centraleuropa och i Ryssland. Nya Nokian Hakka Blue med sitt utmärkta

Läs mer

beslutade den 14 april Ändringar införda t.o.m TSFS 2012:131.

beslutade den 14 april Ändringar införda t.o.m TSFS 2012:131. Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 14 april 2009. Ändringar

Läs mer

CW DÄCK Prislista vår/sommar 2014

CW DÄCK Prislista vår/sommar 2014 Personbil 80-70 profil Dim Fabrikat Mönster SI LI Pris F W Db ) 135/80-13 BF Goodrich TOURING 70 T 635 F C 70 2 Tigar SIGURA 75 T 610 F C 68 2 155/80-13 Michelin ENERGY E3B 79 T 755 E B 69 2 Good-Year

Läs mer

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2015

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2015 Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2015 Publiceringsdatum: 160829 1 Olagliga däck (

Läs mer

HJULUTRUSTNINGSTEKNIK

HJULUTRUSTNINGSTEKNIK HJULUTRUSTNINGSTEKNIK Ämnet hjulutrustningsteknik behandlar teknik som berör fordons hjulutrustning. Ämnet handlar om underhåll och service av fordons hjulutrustning. I ämnet ingår reparation och byte

Läs mer

VÄLKOMMEN! Stålfälgar. Lättmetallfälgar

VÄLKOMMEN! Stålfälgar. Lättmetallfälgar VÄLKOMMEN! Stålfälgar Lättmetallfälgar Frågeställning: Vad bör man veta om fälgar för att säkert kunna hantera hjul på tex en gummiverkstad eller bilverkstad? Presentationen innehåller: Kort introduktion

Läs mer

TRAKTOR MAXI TRACTION IF MAXI TRACTION PERFORMER 65. För topprestanda: minskad jordpackning och högre arbetseffektivitet.

TRAKTOR MAXI TRACTION IF MAXI TRACTION PERFORMER 65. För topprestanda: minskad jordpackning och högre arbetseffektivitet. DÄCKSORTIMENT LANTBRUKSDÄCK I RADIALUTFÖRANDE 2016 TRAKTOR MAXI TRACTION IF För topprestanda: minskad jordpackning och högre arbetseffektivitet. 28 30 Upp till 20 % tyngre last. Utmärkt körkomfort även

Läs mer

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med kampanj Däckrazzia 2011

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med kampanj Däckrazzia 2011 Resultat från däckundersökning genomförd i samband med kampanj Däckrazzia 2011 1 Olagliga däck (

Läs mer

Skräddarsydda sommardäck för nordiska förhållanden från uppfinnaren av världens första vinterdäck. Lättare, längre, miljövänligare.

Skräddarsydda sommardäck för nordiska förhållanden från uppfinnaren av världens första vinterdäck. Lättare, längre, miljövänligare. Sommardäck 2014 Skräddarsydda sommardäck för nordiska förhållanden från uppfinnaren av världens första vinterdäck. Lättare, längre, miljövänligare. Den viktigaste miljöpåverkan under ett däcks livscykel

Läs mer

Din bästa däckaffär! Bli sommarens miljöhjälte... Vinn med ditt bästa tips! sommardäck och lättmetallfälgar!

Din bästa däckaffär! Bli sommarens miljöhjälte... Vinn med ditt bästa tips! sommardäck och lättmetallfälgar! Din bästa däckaffär! Lös Däckarkrysset, vinn nya sommardäck och lättmetallfälgar! Bli sommarens miljöhjälte... Vinn med ditt bästa tips! Däck för bättre och renare miljö... Däck för god ekonomi... Handla

Läs mer

Med maximalt grepp på vintern

Med maximalt grepp på vintern TEST 12 NORDISKA VINTERDÄCK I samarbete med Med maximalt grepp på vintern Är du osäker på om du ska ha dubb eller inte på dina nya vinterdäck? Våra nya tester visar att dubbdäck inte alltid är bäst på

Läs mer

Slitna däck är farliga däck byt i god tid

Slitna däck är farliga däck byt i god tid Slitna däck är farliga däck byt i god tid Många tycker att bildäck är lika kul som ett tandläkarbesök, och man vet att det blir dyrt i båda fallen! Men se istället nya däck som en investering i säkerhet

Läs mer

Mer säker och miljövänlig vinterkörning

Mer säker och miljövänlig vinterkörning Mer säker och miljövänlig vinterkörning Nokian Tyres första prioritet är att utveckla säkra och miljövänliga däck. Kompromisslöst engagemang på säker och miljövänlig bilkörning styr Nokian Tyres, som anser

Läs mer

Prislista 2015 DÄCKSTÄLLET I LOO. Prislista för återförsäljare Exkl moms. Loo 317, 466 92 Sollebrunn Tel. 0322-442 90 www.dackstallet.

Prislista 2015 DÄCKSTÄLLET I LOO. Prislista för återförsäljare Exkl moms. Loo 317, 466 92 Sollebrunn Tel. 0322-442 90 www.dackstallet. Prislista 2015 DÄCKSTÄLLET I LOO Loo 317, 466 92 Sollebrunn Tel. 0322-442 90 www.dackstallet.com Prislista för återförsäljare Exkl moms MICHELIN PILot Road 4 Känn dig säkrare, oavsett körförhållanden!*

Läs mer

Dubbdäck toppar nytt vinterdäckstest

Dubbdäck toppar nytt vinterdäckstest Dubbdäck toppar nytt vinterdäckstest ConTInEnTALS VInTERDäCk ToPPADE TESTERnA I ALLA ka- TEGoRIER I TEknIkEnS VäRLDS SToRA DäCkTEST I år. MEn DET VAR BARA EnSTAkA PoänG SoM SkILDE TILL DE AnDRA ToPPDäCkEn.

Läs mer

Vinterdäck 2013. es plc yr f Nokian T ademark o ed tr ter egis. NOKIAN TYRES is a r 06/2016 SE

Vinterdäck 2013. es plc yr f Nokian T ademark o ed tr ter egis. NOKIAN TYRES is a r 06/2016 SE Vinterdäck 2013 Nokian Hakkapeliitta. I en klass för sig. Nokian Tyres utvecklade världens första vinterdäck, för förhållanden med vind och köld redan år 1934. Två år senare föddes Hakkapeliitta, som numera

Läs mer

TESTER I EXTREMA FORHÅLLANDEN

TESTER I EXTREMA FORHÅLLANDEN TESTER I EXTREMA FORHÅLLANDEN PRESTATIONER FÖR VÄRLDENS LEDANDE DÄCKTILLVERKARE 1930 1932 Produktionen av personbilsdäck börjar i Nokia. 1934 Världens första vinterdäck lanseras. FASTEST ON ICE Förare:

Läs mer

Installation instructions, accessories. Snökedja. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sida 1 / 14 R

Installation instructions, accessories. Snökedja. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sida 1 / 14 R Installation instructions, accessories Anvisningsnr 30664147 Version 1.0 Art. nr. Snökedja R7700468 Volvo Car Corporation Snökedja- 30664147 - V1.0 Sida 1 / 14 Utrustning A0000162 R7700458 Sida 2 / 14

Läs mer

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2012

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2012 Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2012 Olagliga däck (

Läs mer

PRISLISTA PERSONBILSDÄCK Vinter 2012 GÄLLER FR O M JULI 2012 ROLIGARE TILLSAMMANS

PRISLISTA PERSONBILSDÄCK Vinter 2012 GÄLLER FR O M JULI 2012 ROLIGARE TILLSAMMANS PRISLISTA PERSONILSDÄCK Vinter 2012 GÄLLER FR O M JULI 2012 ROLIGARE TILLSAMMANS EU:s däckmärkningsförordning 72 d Regulation (EC) No 1222/2009 Däckmärkningsförordningen introducerades (med start från

Läs mer

31-1 INNEHÅLL 31109000120 ALLMÄN INFORMATION... 2 STANDARDMÅTTUPPGIFTER... 4

31-1 INNEHÅLL 31109000120 ALLMÄN INFORMATION... 2 STANDARDMÅTTUPPGIFTER... 4 31-1 FÄLG OCH DÄCK INNEHÅLL 31109000120 ALLMÄN INFORMATION... 2 STANDARDMÅTTUPPGIFTER... 4 FELSÖKNING... 5 ÅTGÄRD I BIL... 6 Kontroll av däcktryck... 6 Kontroll av däckslitage... 6 Kontroll av hjulens

Läs mer

ULTRA HIGH PERFORMANCE

ULTRA HIGH PERFORMANCE TEST 245/40 RY SPORTDÄCK ULTRA HIGH PERFORMANCE BÄST PÅ Det är en mörk, sportig karaktär som vinner det här testet så mycket kan vi säga direkt. Trots sin låga profil dansar det här däcket lika säkert

Läs mer

Montera och demontera däcket korrekt

Montera och demontera däcket korrekt Montera och demontera däcket korrekt Demontering och montering av lantbruksdäck ska utföras av en utbildad kvalificerad yrkesperson med hjälp av lämpliga verktyg och åtgärder. Om flera personer utför dessa

Läs mer

PRISLISTA 2016 VINTERDÄCK

PRISLISTA 2016 VINTERDÄCK PRISLISTA 2016 VINTERDÄCK PERSONBILSDÄCK C-DÄCK SUV / 4x4-DÄCK NYHETER! 0771-16 33 33 Ett nummer till alla verkstäder www.vianor.se NOKIAN TYRES INNOVATIONER SOM ÖKAR SÄKERHETEN. Nokian Eco Stud 8-koncept

Läs mer

DET ULTIMATA VINTERDÄCKSTESTET TEST ALLA MOT

DET ULTIMATA VINTERDÄCKSTESTET TEST ALLA MOT TEST DET ULTIMATA VINTERDÄCKSTESTET ALLA MOT Vinterdäck. I tider av dubbdäcksdebatt har vi valt att satsa på ett stort vinterdäckstest där samtliga typer av vinterdäck möter varandra. Inga bortförklaringar

Läs mer

Prislista sommardäck 2013

Prislista sommardäck 2013 Prislista sommardäck 2013 PRO R1 Victra 510E Victra M36 norradack.se Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av: Vi tänker på miljön. Samtliga Maxxis däck i denna lista

Läs mer

T e s T e r e X T r e M A förhållanden

T e s T e r e X T r e M A förhållanden Tester i E X T R E M A förhållanden Fastest on ice Förare: Janne Laitinen Bil: Audi RS6 Däck: Nokian Hakkapeliitta 8, 255/35 R 20 97 T XL Plats: Isen på Bottenviken Datum: 9 mars 2013 Resultat: Nytt världsrekord

Läs mer

Testframgångar för Nokian Tyres sommardäckfamilj

Testframgångar för Nokian Tyres sommardäckfamilj PRESSINFORMATION 2011-04- 20 Testframgångar för Nokian Tyres sommardäckfamilj Nokian Tyres sommardäck har samlat många topplaceringar i däcktester som motortidningarna har gjort runt om i Europa. Nokian

Läs mer

Nokian Hakka. Lärdomar från norr.

Nokian Hakka. Lärdomar från norr. Sommardäck 2013 Nokian Hakka. Lärdomar från norr. Vår passion är att konstruera och tillverka däck för nordiska förhållanden. Vår över 75 års långa erfarenhet från tillverkningen av Nokian Hakkapeliitta,

Läs mer

Prislista sommardäck 2012

Prislista sommardäck 2012 Prislista sommardäck 2012 Maxxis originalmonteras av flertalet biltillverkare: Vi tänker på miljön. Samtliga Maxxis däck i denna lista är fria från HA-oljor. maxxisgreen.com Order 2 Besök Maxxis på Facebook

Läs mer

DÄCKPRISLISTA 2004:2

DÄCKPRISLISTA 2004:2 DÄCKPRISLISTA 2004:2 Nyhet K102 K104 K105 K406 K701 K702 Hankook är en av världens största tillverkare av däck och har ett fullskaligt sortiment av personbils-, högprestanda-, SUV-, lättlastbils-, lastbils-

Läs mer

BRUTTOPRISLISTA vår & sommar 2012

BRUTTOPRISLISTA vår & sommar 2012 LISTA vår & sommar 2012 Prislista nr 40 / Gäller från och med 1 februari 2012 / Priser exkl. moms LISTA vår & sommar 2012 EN VÅR OCH ATT LÄNGTA TILL! Pro-Imp har sedan 1989 importerat och distribuerat

Läs mer

BILLIGAST BÄST! 7/2008

BILLIGAST BÄST! 7/2008 D Ä C K T E S T BILLIGAST BÄST! 48 7/2008 Åtta sommardäck i dimensionen 235/55 R 17Y/W gör upp i vårt tuffa test. Den stora sensationen visar sig vara det allra billigaste däcket som nästan utklassar de

Läs mer

Allt Om Däck. Allt om däck storleken. Betäckning för däckdimensionen: Vi rekommenderar denna del om du vill bli mer bekant med bildäck.

Allt Om Däck. Allt om däck storleken. Betäckning för däckdimensionen: Vi rekommenderar denna del om du vill bli mer bekant med bildäck. Allt Om Däck Pirellis däckkunskap Över hundra års erfarenhet av däckteknik har möjliggjort det för Pirelli att kombinera i sina produkter maximala nivåer av säkerhet, livslängd, komfort och miljöhänsyn.

Läs mer

BRIDGESTONE DÄCKSORTIMENT PRISLISTA VINTER 2012 Gäller fr o m Juli 2012

BRIDGESTONE DÄCKSORTIMENT PRISLISTA VINTER 2012 Gäller fr o m Juli 2012 BRIDGESTONE DÄCKSORTIMENT PRISLISTA VINTER 2012 Gäller fr o m Juli 2012 Trafiksäker teknologi. RFT-däck och övervakningssystem för lufttryck. Besök www.runflat.eu för mer information om RFT. Att byta däck

Läs mer

Personbil SUV 4x4 Lätt lastbil PRISLISTA VINTER 2016/17.

Personbil SUV 4x4 Lätt lastbil PRISLISTA VINTER 2016/17. Personbil SUV 4x4 Lätt lastbil PRISLISTA VINTER 2016/17 www.maxxis.se Företagsprofil Maxxis är grundat 1967 i Taiwan och har vuxit till en av världens största och mest respekterade däcktillverkare. Företaget

Läs mer

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2015 (januari mars)

Undersökning av däcktyp i Sverige. Vintern 2015 (januari mars) Undersökning av däcktyp i Sverige Vintern 2015 (januari mars) 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syftet med undersökningen... 3 Antal registrerade bilar i Sverige... 3 Genomförande...4 Resultat... 5 Sverige... 5

Läs mer

NORDISKA VIN. Det är betydligt mera krävande att köra bil vintertid

NORDISKA VIN. Det är betydligt mera krävande att köra bil vintertid 24 MOTORFÖRAREN KONSUMENT nummer 7 2017 TEST VI TESTAR 18 VINTERDÄCK i samarbete med NORDISKA VIN GER Text: Sven Furuly Foto: Ville-Veikko Heinonen, Sven Furuly Översättning från norska: Torbjörn Lundgren

Läs mer

Prislista vinter 2014/2015

Prislista vinter 2014/2015 Prislista vinter 2014/2015 Monterat och klart på bil, inkl. moms Innehåll Sida Tum_ 2. 12-13 3. 14 8. 15 16. 16 30. 17 40. 18 46. 19 49. 20 Priserna giltiga t.o.m. 15-02-28 Reservation för förändringar

Läs mer

BRUTTOPRISLISTA VÅR & SOMMAR 2014

BRUTTOPRISLISTA VÅR & SOMMAR 2014 LISTA VÅR & 2014 PRISLISTA NR 44 / GÄLLER FRÅN OCH MED 1 FEBRUARI 2014 / PRISER EXKL. MOMS LISTA VÅR & 2014 VÅREN ÄR PÅ GÅNG! Pro-Imp har sedan 1989 importerat och distribuerat Coopers däckprogram i Sverige.

Läs mer

PRISLISTA Personbilar, 4x4 SUV och Lätta lastbilar

PRISLISTA Personbilar, 4x4 SUV och Lätta lastbilar PRISLISTA Personbilar, 4x4 SUV och Lätta lastbilar GARANTI FÖR PIRELLIKVALITET SÄKRARE KÖRNING 1 0 0 % G A R A N TI 1 PRISVILLKOR FÖRSÄLJNINGSVILLKOR Denna prislista annullerar alla föregående prislistor.

Läs mer

TA VARA PÅ KÖRUPPLEVELSEN. UPPLEV UTBUDET AV SOMMAR- OCH VINTERHJUL FRÅN BMW. Kompletta originalhjul. Katalog 2010/11. När du älskar att köra

TA VARA PÅ KÖRUPPLEVELSEN. UPPLEV UTBUDET AV SOMMAR- OCH VINTERHJUL FRÅN BMW. Kompletta originalhjul. Katalog 2010/11. När du älskar att köra Kompletta originalhjul från BMW Katalog 2010/11 www.bmw.se När du älskar att köra TA VARA PÅ KÖRUPPLEVELSEN. UPPLEV UTBUDET AV SOMMAR- OCH VINTERHJUL FRÅN BMW. M styling 208. Lättmetallfälg, 7,5J x 18

Läs mer

VINTERHJUL 2007-2008 2007-12-03

VINTERHJUL 2007-2008 2007-12-03 VINTERHJUL 2007-2008 2007-12-03 ENDAST FÖR INTERN BRUK Prislistan Information om BMW och MINI Original vinterhjul. Denna vinterhjulslista omfattar hela det utbud av BMW och MINI original vinterhjul som

Läs mer

PRISLISTA SOMMAR 2015 PRO R1 VICTRA MA-510E VICTRA SPORT VS01

PRISLISTA SOMMAR 2015 PRO R1 VICTRA MA-510E VICTRA SPORT VS01 PRISLISTA SOMMAR 2015 PRO R1 VICTRA MA-510E VICTRA SPORT VS01 Maxxis är en av världens 10:e största däcktillverkare. Originalmonteras av dessa märken (bil/mc/atv/cykel/scooter): BUICK BUICK Insta www.maxxis.com

Läs mer

Vinterdäck 2015. nr_winter_tyre_brochure_2015_fiswe.indd 1 3.7.2015 14.09

Vinterdäck 2015. nr_winter_tyre_brochure_2015_fiswe.indd 1 3.7.2015 14.09 Vinterdäck 2015 nr_winter_tyre_brochure_2015_fiswe.indd 1 3.7.2015 14.09 Nokian Hakkapeliitta I en klass för sig VÄRLDENS NORDLIGASTE DÄCKTILLVERKARES PRESTATIONER 1932 1932 Produktionen av personbilsdäck

Läs mer

Fyra däckråd på liv och död

Fyra däckråd på liv och död Fyra däckråd på liv och död... sommardäck blir hårda som hockeypuckar i kyla. Bromssträckan kan bli dubbelt så lång på sommardäck jämfört med vinterdäck. NU ÄR DET dags igen. SNART KOMMER VINTERN OCH DET

Läs mer

Keep it MINI. MINI ORIGINALTILLBEHÖR. FÖR MINI 3- OCH 5-DÖRRAR.

Keep it MINI. MINI ORIGINALTILLBEHÖR. FÖR MINI 3- OCH 5-DÖRRAR. Keep it MINI. MINI ORIGINALTILLBEHÖR. FÖR MINI 3- OCH 5-DÖRRAR. BEHÅLL KÖRUPPLEVELSEN ÅRET RUNT. MINI Original-hjul är resultatet av de bästa kombinationerna av däck och fälgar. De är omsorgsfullt designade

Läs mer

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2013

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2013 Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2013 Publiceringsdatum: 140825 Olagliga däck (

Läs mer

Hjulutrustningsteknik

Hjulutrustningsteknik Hjulutrustningsteknik Ämnet hjulutrustningsteknik behandlar den teknik som berör fordons hjulutrustning. Ämnet omfattar de kunskaper som behövs för reparation och utbyte av däck, fälgar och hjul samt detaljer

Läs mer

Angående Miljöstyrningsrådets förslag till upphandlingskriterier för persontransporter

Angående Miljöstyrningsrådets förslag till upphandlingskriterier för persontransporter Miljöstyrningsrådet Annie Stålberg Vasagatan 15-17 111 20 Stockholm Stockholm Vår referens 2012-08-17 Rebecca Källström Angående Miljöstyrningsrådets förslag till upphandlingskriterier för persontransporter

Läs mer

Keep it MINI. MINI ORIGINALTILLBEHÖR till mini countryman.

Keep it MINI. MINI ORIGINALTILLBEHÖR till mini countryman. Keep it MINI. MINI ORIGINALTILLBEHÖR till mini countryman. BEHÅLL KÖRUPPLEVELSEN året runt. MINI Original-hjul är resultatet av de bästa kombinationerna av däck och fälgar. De är omsorgsfullt designade

Läs mer

PRISLISTA SOMMAR 2012

PRISLISTA SOMMAR 2012 PRISLISTA SOMMAR 2012 Däckteknologi sedan 1915 1915 General Tire föddes 1915, då två unga affärsmän grundade General Tire and Rubber Company i Akron, Ohio. 1920 General Tire blev känt som ett teknologiskt

Läs mer

PRISLISTA Personbilar, 4x4 SUV och Lätta lastbilar

PRISLISTA Personbilar, 4x4 SUV och Lätta lastbilar PRISLISTA Personbilar, 4x4 SUV och Lätta lastbilar FÖRSÄLJNINGSVILLKOR Gäller från och med 2013-01-01 GARANTI FÖR PIRELLIKVALITET SÄKRARE KÖRNING 1 0 0 % G A R A N TI Oroa dig inte, kör säkert med PIRELLI

Läs mer

Nokian Hakkapeliitta. I en klass för sig.

Nokian Hakkapeliitta. I en klass för sig. Vinterdäck 2014 Nokian Hakkapeliitta. I en klass för sig. Nokian Tyres utvecklade världens första vinterdäck, för förhållanden med vind och köld redan år 1934. Två år senare föddes Hakkapeliitta, som numera

Läs mer

GreppriktiGt. Vi har testat kinesiska. test. 14 sommardäck

GreppriktiGt. Vi har testat kinesiska. test. 14 sommardäck test 14 sommardäck GreppriktiGt Allt är som vanligt fast ändå inte. För första gången har ett kinesiskt däck tagit sig upp bland de bättre i vårt stora sommardäcktest. Och ett indiskt däck är ännu bättre

Läs mer

Nya dubbregler ger olika strategier

Nya dubbregler ger olika strategier Nya dubbregler ger olika strategier Från halvårsskiftet gäller nya regler för nytillverkade dubbdäck. Antalet dubb per omkretsmeter begränsas till 50 stycken alternativt fler om ett vägslitagetest visar

Läs mer

PRISLISTA MC-DÄCK 2016

PRISLISTA MC-DÄCK 2016 PRISLISTA MC-DÄCK 2016 SPORT/TOURING KLASSISKA VÄGDÄCK ADVENTURE CROSS/OFFROAD SCOOTER ATV MOUSSE /// MAXXIS.SE Maxxis är världens 9:e största däcktillverkare. Originalmonteras av dessa märken (bil/mc/atv/cykel/scooter):

Läs mer