Handlingsplan Antagen av kommittén

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan Antagen av kommittén"

Transkript

1 Handlingsplan 2010 Antagen av kommittén

2 Inledning Mittnordenkommittén är ett gemensamt samarbetsorgan inom de mittnordiska regionerna belägna från den ryska gränsen i öst till Atlanten i väst. Mittnordenkommittén har funnits sedan 1978 och har i drygt 30 år byggt på ett samarbetsnätverk mellan de centrala delarna av Norge, Sverige och Finland. Medlemmar är fylkeskommunerna i Nord- Trøndelag och Sør-Trøndelag, landstingen och kommunförbunden i Jämtland och Västernorrland samt landskapsförbunden i Mellersta Finland, Södra Österbotten och Österbotten samt Svenska Österbottens förbund för kultur och utbildning. Länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland samt Satakunta förbund i Finland är partners till samarbetet. Tillsammans ca 1,5 miljoner invånare i regionen. Om Mittnordenkommittén Mittnordenkommittén är ett organ för gränsregionalt samarbete med avsikt att främja hållbar utveckling och tillväxt i Mittnorden baserad på historisk och kulturell samhörighet och gemensamt regionalt utvecklingsintresse där jämställdhets- och ungdomsperspektivet genomsyrar all verksamhet. Mittnordenkommittén arbetar för att det mittnordiska utvecklingssamarbetet ska vara känt som ett av de mest framgångsrika och tillväxtbefrämjande i Europa utanför storstadsregionerna. Mittnordenkommitténs prioriterade områden för gränsöverskridande samarbete är: att stärka innovativa och företagsamma miljöer, att förbättra de öst-västliga kommunikationerna, att främja kultur och upplevelsenäringarna samt nordisk gemenskap, och att utveckla miljöteknik och förnyelsebar energi. Mittnordenkommittén har tre huvudsakliga mål med sin verksamhet: Mittnordenkommittén ska stärka Mittnorden nationellt och inom Europeiska unionen. Mittnordenkommittén ska främja utvecklingen av nätverk Mittnordenkommittén ska initiera, deltaga i och driva utvecklingsprojekt. Verksamhet under 2010 Ordförandeskapet i Mittnordenkommittén roterar mellan länderna utifrån ettårsmandat. Peter Boström är för verksamhetsåret 2010 vald som ordförande. Mittnordenkommitténs långsiktiga verksamhet utgår ifrån Mittnordisk samverkan strategisk inriktning för

3 Prioriteringar 2010 MÅL 1: Mittnordenkommittén ska stärka Mittnorden nationellt och inom Europeiska unionen. Mittnordenkommittén ska i sitt arbete synliggöra och profilera Mittnorden och bidra till att stärka regionernas konkurrenskraft. Samarbetet syftar också till att profilera Mittnorden som en attraktiv region att bo och verka i. Mittnordenkommitténs ska ses som en aktiv aktör i regionala utvecklingsfrågor och gränsöverskridande samarbete både inom Norden och inom Europa. Strategisk påverkan: Mål 2010: Mittnordenkommittén ska medverka till att en gemensam konferens arrangeras om utvecklingen av Mittnordenkorridoren. Mål 2010: Mittnordenkommittén ska bevaka utvecklingen av NSPA-nätverket (Northern Sparsely Populated Areas). Profilering: Mål 2010: Mittnordenkommittén ska dela ut Nordens gröna bälte, Mittnordenkommitténs pris inom förnyelsebar energi. Mål 2010: Mittnordenkommittén ska dela ut Mittnordenkommitténs kulturpris samt Mittnordenkommitténs kulturpris för barn och unga. MÅL 2: Mittnordenkommittén ska främja utvecklingen av nätverk Mittnorden ska aktivt arbeta för att stimulera befintliga nätverk inom det mittnordiska samarbetsområdet samt bidra till att nya nätverk skapas där behov identifieras. Nätverksutveckling Mål 2010: Mittnordenkommittén ska medverka till att en konferens arrangeras med syfte att skapa ett stadsnätverk i Mittnorden. Mål 2010: Mittnordenkommittén ska främja utvecklingen av ett nätverk för miljöteknik och förnyelsebar energi inom Mittnorden. MÅL 2010: Mittnordenkommittén ska främja utvecklingen av ett nätverk för folkhälsa inom Mittnorden. MÅL 2010: Mittnordenkommittén ska främja arkeologisamarbetet inom Mittnorden genom att stödja anordnandet av Mittnordiska arkeologidagar 2010.

4 MÅL 3: Mittnordenkommittén ska initiera, deltaga i och driva utvecklingsprojekt. Mittnordenkommittén ska genom medfinansiera deltaga i projekt, förstudier och kortvariga aktiviteter utifrån prioriteringar fastställda av kommittén. Mittnordenkommittén ska också initiera och driva projekt med tydlig mittnordisk profil. Projektverksamhet (påbörjade projekt 2008/2009 liksom planerade projekt för ) 1. Projekt för att stärka den mittnordiska transportkorridoren (2010) - förstudier Kansliet kommer att tillsammans med Länsstyrelsen Västernorrlands samt NECLA projektera den andra fasen av North East Cargo Link. Under projekteringen ska en ansökan för Östersjöprogrammet arbetas fram som avser hela transportkorridoren samt en separat ansökan för Botnia-Atlanticaprogrammet som avser hamn och sjöfart mellan Västernorrland och Österbotten. 2. Mid Nordic Transport Corridor / North East Cargo Link II projekt Projektplanering genomförs under 2009/2010. Ett beviljat projekt i Östersjöprogrammet kan starta först kring sommaren Seminar om frafall / drop-outs Midtnordenkomiteen har ved flere anledninger utvist interesse for å få igang ett samarbeidsprosjekt omkring denne utfordring. Det vises også til initiativ fram Kultur- og utdanningsutvalget i Nordisk råd om behov for nordisk forskningsamarbeid i tilknytning till samme tema. Midtnordenkommiteen støtter gjennomføring av et felles seminar for representanter fra utdannings- /opplæringssektoren i deltakerregionene. Seminaret skal bidra til innsikt i hverandres utdanningssystem mht skoletyper, eier- og ansvarsstruktur, osv., samt hovedutfordringer i tilknytning til frafall/ drop-outs. Deretter drøftes mulige samarbeidsdprosjekt på grunnlag av ideer som deltakerne bringer med seg til seminaret. Hver deltakerregion forplikter seg til å bringe inn minst en ide til drøfting. Seminaret ses som et enkelttiltak. Som resultat av seminaret vil det kunne komme forslag til ulike typer prosjekt eller samarbeid, som eventuelt kan søke MNK om finansieringsbidrag. 4. Kartläggning av gränshinder i naturvårdsområdena längs gränsen mellan Norge och Sverige Kansliet kommer att genomföra ett ansökningsförfarande riktat till medlemsregionerna vid den norsk-svenska gränsen där en aktör söks som tillsammans med Mittnordenkommittén kan arrangera och medfinansiera en studie som syftar till att kartlägga gränshinder i naturvårdsområdena längs gränsen mellan Norge och Sverige.

5 5. SÖT samverkan Sundsvall, Östersund och Trondheim ( ) - projekt Projektet bidrar till att att förbättra de öst-västliga kommunikationerna liksom främjar kultur och upplevelsenäringarna i Mittnorden vilket gör det mer attraktivt att bo, arbeta och bedriva verksamhet i vår del av Europa. Aktiviteter: Samarbete inom (1) infrastruktur och hållbara kommunikationer, (2) kunskap och kompetens samt (3) kultur- och upplevelsenäring för att stärka SÖT-kommunerna och bidra till utveckling inom respektive region. Ovanstående samarbetsområden utgör huvudaktiviteterna för projektet. En ökad integration och rörlighet av kunskap mellan SÖT-städernas regioner ger bättre förutsättningar för studenter, företag, forskare etc. att finna rätt samarbetspartner. Ett samarbete mellan universiteten och högskolorna i området är en väg för att nå detta mål. I projektet ska ett stadssamarbete initieras mellan SÖT-städerna och övriga regionhuvudstäder i Mittnorden. 6. Kvinnor och krig ( ) - projekt Aktiviteter: Bildkonstprojektet ska bidra till ett ökat utbyte mellan Sverige och Finland kring märkesåret 1809, där tanken är att behandla detta mångsidiga och konstnärliga tema ur ett nutidsperspektiv Projekttemat härrör delvis från det pågående märkesåret kring Finska kriget , men tanken är att behandla och analysera detta mångfasetterade och konstnärligt intressanta grundtema även allmängiltigt och med nutida förtecken. Som start av projektet samlas konstnärerna från de tre länen till en workshop och ett seminarium där föreläsare belyser ämnen som krigsföring, fredskamp, miljökamp, säkerhetspolitik och civilt motstånd i ett historiskt och allmänmänskligt perspektiv. Projektet skall initiera till en ökad förståelse för vår gemensamma historia samt värna om de traditioner som Sverige och Finland bär sedan kriget ur ett konstnärligt perspektiv. 7. Mid Nordic Business Incubator Network (2010) - projekt Mittnordenkommittén har under hösten 2009 tagit fram en förstudie angående inkubatorsamarbete i Mittnorden. Inkubatorer/Science parks i samtliga regioner har visat intresse varför en ansökan lämnats in till Nordic Innovations Center. Kommittén har också avsatt kronor i budget 2010 för genomförande av ett ettårigt projekt. Projektet syftar till att skapa ett långsikigt samarbete mellan inkubatorer i Mittnorden. Genom projektet skapas bättre förutsättningar för företag och entreprenörer.

6 8. Mittnordiska kulturdagar ( ) - projekt Aktiviteter: Projektet bidrar till att främja kultur och upplevelsenäringarna i Mittnorden genom att ge nordiska värderingar större genomslagskraft nationellt och internationellt. Ett rikt och varierat kulturliv bidrar också till att det blir mer attraktivt att bo, arbeta och bedriva verksamhet i vår del av Europa. Projektet syftar till att utveckla ett aktivt och engagerande kulturliv som drivkraft för positiv samhällsutveckling i Mittnorden. Projektet kan delas i flera årsbundna aktiviteter. Under 2010 fokuseras kust och sjökultur. Att kulturen i Mittnorden blir mer tillgänglig, kunskaper/erfarenheter tas tillvara på och sprids, samt att fler konkurrenskraftiga företag inom upplevelsenäringarna startas. 9. Kulturting projekt Konkretiseras under slutet av Syftet är att anordna ett gemensamt kulturting inom Mittnorden med fokus på de kreativa näringarna 10. Mid Nordic Youth Network ( ) - projekt Aktiviteter: Projektet syftar till att skapa förutsättningar för ungdomar att delta i initiering, planering och genomförande av gränsöverskridande insatser. Arbetet utifrån ett ungdomsperspektiv är en av de viktigaste förutsättningarna för fortsatt utveckling i Mittnorden. Mittnordens ungdomsnätverk kommer under 2010 att planera och arrangera en gemensam konferens för Mittnordens ungdomsråd i april 2010 i Vasa. Målet är att ungdomarna skall växla kunskaper och erfarenheter om ungdomsråd-verksamhet, hur man skulle kunna förbättra verksamheten samt ungdomarnas möjligheter att påverka beslutsfattandet i sina regioner/kommuner/städer Projektet förväntas leda till att fler ungdomar finner de mittnordiska regionerna attraktiva för bo, arbeta och bedriva verksamhet i. Externa projektinitiativ (2010) - projekt 11. Mittnordiska arkeologidagarna ( ) - projekt

7 Finansiering Kommitténs verksamhet möjliggörs genom intäkter från medlemmar/partners och Nordiska ministerrådet. Genom att kommittén finansierar projekt inom bland annat EG:s strukturfonder växlas Nordiska ministerrådets utvecklingsinriktade bidrag upp mångfalt. Mittnordenkommittén ser strukturfonderna som viktiga instrument för att utveckla och finansiera gränsöverskridande projekt och användningen av både Nordiska ministerrådets och strukturfondsmedel borde uppmuntras och stödjas.

Handlingsplan Antagen av kommittén

Handlingsplan Antagen av kommittén Handlingsplan 2013 Antagen av kommittén 2012-11- 14 Inledning Mittnordenkommittén är ett gemensamt samarbetsorgan inom de mittnordiska regionerna belägna från den ryska gränsen i öst till Atlanten i väst.

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE. Mittnorden. Samarbete över gränserna

ÅRSBERÄTTELSE. Mittnorden. Samarbete över gränserna 2010 ÅRSBERÄTTELSE Mittnorden Samarbete över gränserna 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FRÅN ORDFÖRANDE... 3 VERKSAMHET 2010... 4 PRIORITERADE SAMVERKANSOMRÅDEN... 5 STRATEGISK PÅVERKAN... 5 INNOVATIVA OCH FÖRETAGSAMMA

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE. Mittnorden Samarbete över gränserna

ÅRSBERÄTTELSE. Mittnorden Samarbete över gränserna 2009 ÅRSBERÄTTELSE Mittnorden Samarbete över gränserna 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FRÅN ORDFÖRANDE... 3 VERKSAMHET 2009... 4 PRIORITERADE SAMVERKANSOMRÅDEN:... 5 STRATEGISK PÅVERKAN... 5 INNOVATIVA OCH FÖRETAGSAMMA

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE Mittnorden. Samarbete över gränserna

ÅRSBERÄTTELSE Mittnorden. Samarbete över gränserna ÅRSBERÄTTELSE 2014 Mittnorden Samarbete över gränserna INNEHÅLLSFÖRTECKNING FRÅN ORDFÖRANDE... 3 VERKSAMHET 2014... 4 PRIORITERADE SAMVERKANSOMRÅDEN... 5 STRATEGISK PÅVERKAN... 5 INNOVATIVA OCH FÖRETAGSAMMA

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE Mittnorden. Samarbete över gränserna

ÅRSBERÄTTELSE Mittnorden. Samarbete över gränserna ÅRSBERÄTTELSE 2012 Mittnorden Samarbete över gränserna INNEHÅLLSFÖRTECKNING FRÅN ORDFÖRANDE... 3 VERKSAMHET 2012... 4 PRIORITERADE SAMVERKANSOMRÅDEN... 5 STRATEGISK PÅVERKAN... 5 INNOVATIVA OCH FÖRETAGSAMMA

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE. Mittnorden Samarbete över gränserna

ÅRSBERÄTTELSE. Mittnorden Samarbete över gränserna 2008 ÅRSBERÄTTELSE Mittnorden Samarbete över gränserna 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FRA LEDEREN VERKSAMHET 2008 PRIORITERADE SAMVERKANSOMRÅDEN STRATEGISK PÅVERKAN MITTNORDISKT UNGDOMSNÄTVERK MITTNORDISKA KULTURDAGARNA

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE. Mittnorden. Samarbete över gränserna

ÅRSBERÄTTELSE. Mittnorden. Samarbete över gränserna 1 2011 ÅRSBERÄTTELSE Mittnorden Samarbete över gränserna 1 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FRÅN ORDFÖRANDE... 3 VERKSAMHET 2011... 4 PRIORITERADE SAMVERKANSOMRÅDEN... 5 STRATEGISK PÅVERKAN... 5 INNOVATIVA OCH FÖRETAGSAMMA

Läs mer

Mittnordiskt kulturpris 2018 Tematisk inriktning Museum och kulturarv

Mittnordiskt kulturpris 2018 Tematisk inriktning Museum och kulturarv Mittnordiskt kulturpris 2018 Tematisk inriktning Museum och kulturarv För att stimulera till fortsatt arbete och engagemang inom kulturområdet i Mittnorden utlyser Mittnordenkommittén årligen två kulturpriser.

Läs mer

Handlingsplan 2009. Antagen av Trojkan 2008-11-28

Handlingsplan 2009. Antagen av Trojkan 2008-11-28 Handlingsplan 2009 Antagen av Trojkan 2008-11-28 Inledning Mittnordenkommittén är ett gemensamt samarbetsorgan inom de mittnordiska regionerna belägna från den ryska gränsen i öst till Atlanten i väst.

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE Mittnorden. Samarbete över gränserna

ÅRSBERÄTTELSE Mittnorden. Samarbete över gränserna ÅRSBERÄTTELSE 2015 Mittnorden Samarbete över gränserna INNEHÅLLSFÖRTECKNING FRÅN ORDFÖRANDE... 3 VERKSAMHET 2015... 4 PRIORITERADE SAMVERKANSOMRÅDEN... 5 STRATEGISK PÅVERKAN... 5 ÖST-VÄSTLIGA KOMMUNIKATIONER...

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

Verksamhetsdirektiv 2016

Verksamhetsdirektiv 2016 Verksamhetsdirektiv 2016 Fastställt vid Ägarråd 20160122 Mid Sweden European Office är Jämtland Härjedalens och Västernorrlands gemensamma representation i Bryssel. Kontoret drivs som ett samarbete mellan

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Nätverksträff inom INNOVATION

Nätverksträff inom INNOVATION Nätverksträff inom INNOVATION Vasa 30.8.2016 9.30 Fika 10.00 Vad är INNOVATION? 10.30 Möjligheter i Botnia-Atlanticaprogrammet 11.30 Exempel på pågående innovationsprojekt 12.00 Lunch 13.00 Från idé till

Läs mer

Susanna Ehrs. 1 februari 2012

Susanna Ehrs. 1 februari 2012 Susanna Ehrs 1 februari 2012 Kvarkenregionen Den smalaste delen av Bottniska viken kallas Kvarken. Avstånd från kust till kust: Ca 80 km Mellan de yttersta öarna: Ca 25 km Kvarkenregionen i Finland: Österbotten,

Läs mer

Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål

Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete 1 Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål Gustav Malmqvist Huvudsekreterare 2 Internationell context Trender och tendenser i omvärlden EU som policyskapare

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Mittnorden - Nordens Gröna Bälte

Mittnorden - Nordens Gröna Bälte Mittnorden - Nordens Gröna Bälte Nord- och Sør-Trøndelag fylkeskommuner Regionförbund och länsstyrelse i Jämtland samt landsting, länsstyrelse och kommunförbund i Västernorrland Österbottens förbund, samt

Läs mer

PROGRAM FÖR REGIONALPOLITIK. Sveriges ordförandeskap 2018

PROGRAM FÖR REGIONALPOLITIK. Sveriges ordförandeskap 2018 PROGRAM FÖR REGIONALPOLITIK Sveriges ordförandeskap 2018 PROGRAM FÖR REGIONALPOLITIK Sveriges ordförandeskap 2018 i Nordiska ministerrådet ANP 2017:781 ISBN 978-92-893-5265-9 (PRINT) ISBN 978-92-893-5266-6

Läs mer

Den bredare korridoren

Den bredare korridoren Den bredare korridoren Förslag till samverkan i Mellersta norden, Mo i Rana 12 november 2015 Göran Hallin Håkan Ottosson Jonas Hugosson Bakgrunden De nordiska ländernas transportsystem präglas av en tydlig

Läs mer

Ungt Entreprenörskap i Norden Gröna Bälte, UENGB

Ungt Entreprenörskap i Norden Gröna Bälte, UENGB Ungt Entreprenörskap i Norden Gröna Bälte, UENGB Ungt Entreprenörskap i Norden Gröna Bälte, UENGB 1. Interregprogrammet 2014-2020 2. UENGB, vad vi gör och vad det gör! Kjersti Schjelvaag Lian, Thora Storm

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 FAKTA I KORTHET Nr. 9 2015 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2014. Den visar hur

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

BETÄNKANDE ÖVER MEDLEMSFÖRSLAG. Medlemsförslag om aktiv trafikinfrastruktur i Mittnorden. Näringsutskottets betänkande över.

BETÄNKANDE ÖVER MEDLEMSFÖRSLAG. Medlemsförslag om aktiv trafikinfrastruktur i Mittnorden. Näringsutskottets betänkande över. BETÄNKANDE ÖVER MEDLEMSFÖRSLAG s betänkande över Medlemsförslag om aktiv trafikinfrastruktur i Mittnorden 1. Utskottets förslag föreslår att rekommenderar Nordiska ministerrådet att initiera en kartläggning

Läs mer

NYA SAMARBETSFORMER. Det gränsregionala samarbetet och framtiden. MidtSkandia 30 år Mo i Rana 26/

NYA SAMARBETSFORMER. Det gränsregionala samarbetet och framtiden. MidtSkandia 30 år Mo i Rana 26/ NYA SAMARBETSFORMER Det gränsregionala samarbetet och framtiden MidtSkandia 30 år Mo i Rana 26/10 2018 Olav Jern olav.jern@gmail.com Tel. +358 44 320 6567 Livet efter nya färjan bereda oss för framtiden

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Skandinavia. 20% 20% Indre. Steinkjer. Trondheim Nordens grønne belte. Östersund. Sundsvall. Lillehammer. Hamar. Gävle. Falun.

Skandinavia. 20% 20% Indre. Steinkjer. Trondheim Nordens grønne belte. Östersund. Sundsvall. Lillehammer. Hamar. Gävle. Falun. Steinkjer Trondheim Nordens grønne belte Östersund Sundsvall 20% 20% Indre Lillehammer Skandinavia Hamar Falun Gävle Oslo Lillestrøm Fredrikstad Grenseløst samarbeid Karlstad Örebro Stockholm Gøteborg

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012 Regional kulturpolitik - Värmland Karlstad 5 mars 2012 Region Värmland Ett regionalt kommunförbund för regional utveckling, tillväxtfrågor samt kultur och folkbildning i Värmland. Huvudmän är Värmlands

Läs mer

Verksamhetsdirektiv 2017

Verksamhetsdirektiv 2017 Verksamhetsdirektiv 2017 Fastställt vid Ägarråd 20170201 Mid Sweden European Office är Jämtland Härjedalens och Västernorrlands gemensamma representation i Bryssel. Kontoret drivs som ett samarbete mellan

Läs mer

Anne Graf. Kommunikation

Anne Graf. Kommunikation Anne Graf Kommunikation Norrbottens och Västerbottens direktlänk till EU www.northsweden.eu Rådgivning Påverkan Information INTRESSEBEVAKNING PROGRAMBEVAKNING Håll koll på Bryssel Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer

Kvarkenrådet - Utveckling i Kvarkenregionen

Kvarkenrådet - Utveckling i Kvarkenregionen Kvarkenrådet - Utveckling i Kvarkenregionen SeaGIS slutkonferens 26.8.2014 Susanna Ehrs 1 Kvarkenregionen Den smalaste delen av Bottniska viken kallas Kvarken Avstånd från kust till kust: ca 80 km Mellan

Läs mer

DIARIENUMMER 304-3828-13

DIARIENUMMER 304-3828-13 BESLUT SMÅPROJEKT 2013-06-17 DIARIENUMMER 304-3828-13 DELOMRÅDE NGB Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Regionförbundet Jämtlands län Att: Suzan Stenberg, MSSP Box 3123 831 03 Östersund

Läs mer

Och hur ska det gå till då?

Och hur ska det gå till då? Och hur ska det gå till då? EN GEMENSAM VISION FÖR DE NORDISKA STÄDERNA POLITISKT LEDARSKAP OCH SAMSKAPANDE De nordiska städerna ska vara hållbara socialt, ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt genom

Läs mer

Detta är Svinesundskommittén

Detta är Svinesundskommittén Detta är Svinesundskommittén Ett politiskt samarbete mellan Østfold fylkeskommune och Västra Götalands regionen samt ett antal kommuner. Vi skapar möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna.

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

Jamtli STRATEGIPLAN Stiftelsen Jamtli. Lustfyllt, levande, lärande!

Jamtli STRATEGIPLAN Stiftelsen Jamtli. Lustfyllt, levande, lärande! Jamtli Lustfyllt, levande, lärande! Stiftelsen Jamtli STRATEGIPLAN 2019 2022 1 Stiftelsen Jamtli STRATEGIPLAN 2019 2022 Stiftelsen Jamtlis viktigaste utmaningar 2019 2022 Att utnyttja och förvalta den

Läs mer

Inriktning Program social ekonomi inför 2014?

Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Program för social ekonomi 2012-2015 Beslut regionstyrelsen 2012 Övergripande mål Att främja den sociala ekonomin och dess aktörer samt stärka den sociala

Läs mer

Nätverksträff inom NÄRINGSLIV

Nätverksträff inom NÄRINGSLIV Nätverksträff inom NÄRINGSLIV Umeå 22.9.2016 9.30 Fika 10.00 Exempel från Skellefteå Arctic Game Lab 10.30 Möjligheter i Botnia-Atlanticaprogrammet 2014 2020 11.30 Exempel på pågående näringslivsprojekt

Läs mer

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén Informationsseminarium Västra Götaland

Interreg Sverige-Norge Maud Nässén Informationsseminarium Västra Götaland Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Maud Nässén 2017 04 05 Informationsseminarium Västra Götaland Innehåll Om programmet Tematiska mål Exempel på beviljade projekt Ansöka 2 Geografi Interreg Sverige-Norge

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är

Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är Sammanfattning meningsfullhet hållbarhet från den och 31 delaktighet. augusti 2015 Detta

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Finansiering av miljöprojekt?

Finansiering av miljöprojekt? Finansiering av miljöprojekt? Regional utvecklingsstrategi (RUS) Finansiering Regionala projektmedel Interreg IV A Nord Landsbygdsprogrammet Regionala fonden RUS 2020 Norrbotten Strategier Regionala tillväxtprogrammet

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Interreg Nord 2014-2020

Interreg Nord 2014-2020 Interreg Nord 2014-2020 Delområde Nord och delområde Sápmi Yta: Nord ca 380 221 km 2, Sápmi: ca 388 350 km² (inklusive Kolahalvön i Ryssland). Folkmängd: ca 1,4 miljoner invånare, ca 3,75 invånare/km 2.

Läs mer

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 Mälardalens högskola Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 MDH En nationell högskola som verkar i en region - med en innovativ och internationell profil MDH i siffror 1977 MDH

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Program för näringspolitik. Sveriges ordförandeskap 2018

Program för näringspolitik. Sveriges ordförandeskap 2018 Program för näringspolitik Sveriges ordförandeskap 2018 Program för näringspolitik Sveriges ordförandeskap 2018 i Nordiska ministerrådet ANP 2017:783 ISBN 978-92-893-5271-0 (PRINT) ISBN 978-92-893-5272-7

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Botnia-Atlantica Uppstartskonferens. Umeå, 11 december 2014

Botnia-Atlantica Uppstartskonferens. Umeå, 11 december 2014 Botnia-Atlantica 2014-2020 Uppstartskonferens Umeå, 11 december 2014 Norge: Nordland Fylkeskommune Sverige: Västerbotten Västernorrland Nordanstigs kommun Finland: Mellersta Österbotten Österbotten Södra

Läs mer

SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY

SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY STRING STRING SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY Politiskt gränsregionalt samarbete Schleswig-Holstein, Hamburg Stadt (DE) Region Själland, Region Hovedstaden, Köpenhamns

Läs mer

Nätverksträff inom MILJÖ

Nätverksträff inom MILJÖ Nätverksträff inom MILJÖ Härnösand 2016-10-26 9.30 Fika 10.00 Turism på naturens villkor 10.30 Möjligheter i Botnia-Atlanticaprogrammet 2014 2020 11.30 Lunch 12.30 Exempel på pågående miljöprojekt 13.00

Läs mer

NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008

NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008 NORTH SWEDEN EUROPEAN OFFICE VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2008 Antagen av North Swedens ägarråd 19 december 2007 Innehåll Introduktion...3 1. Bakgrund...3 1.1 Historik...3 1.2 Mål...3 1.3 Organisation... 3 2.

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Riktlinje 2010-06-02 Riktlinje för internationellt arbete Diarienummer: KS 2010/232 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Om riktlinjen Riktlinje för internationellt arbete är en gemensam riktlinje

Läs mer

Har du rätt glasögon på dig? Ett stöd att integrera ett barnrätts- och ungdomsperspektiv i Nordiska ministerrådets arbete

Har du rätt glasögon på dig? Ett stöd att integrera ett barnrätts- och ungdomsperspektiv i Nordiska ministerrådets arbete Ett stöd att integrera ett barnrätts- och ungdomsperspektiv i Nordiska ministerrådets arbete 1 2 5 3 4 Ett stöd att integrera ett barnrätts- och ungdomsperspektiv i Nordiska ministerrådets arbete ISBN

Läs mer

Midway Alignment of the Bothnian Corridor 2014-09-16

Midway Alignment of the Bothnian Corridor 2014-09-16 Midway Alignment of the Bothnian Corridor 2014-09-16 Ett EU-projekt som skapats för att främja förbindelserna mellan starka, snabbt växande, internationellt betydande regioner som bl.a. behöver en konkurrenskraftig

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Regionalfonden. Magnus Karlsson

Regionalfonden. Magnus Karlsson Regionalfonden Magnus Karlsson 20151030 Regionalfonden Projektägare Ansökan Medfinansiär Medfin intyg Tillväxtverket Handläggning Beslut Länsstyrelse/ Regionförbund Yttrande Strukturfondspartnerskap Till

Läs mer

VÄLKOMNA. till TOPPMÖTE. i Nordic City Network:s FORUM FÖR POLITISKA LEDARE. 17 april 2018 Malmö

VÄLKOMNA. till TOPPMÖTE. i Nordic City Network:s FORUM FÖR POLITISKA LEDARE. 17 april 2018 Malmö VÄLKOMNA till TOPPMÖTE i Nordic City Network:s FORUM FÖR POLITISKA LEDARE 17 april 2018 Malmö PROGRAM NORDIC CITY LAB OCH VÄRLDSUTSTÄLLNING Hannah Wadman Direktör Nordic City Network EN GEMENSAM VISION

Läs mer

Regionalt mobilitetsarbete i Region Mitt

Regionalt mobilitetsarbete i Region Mitt Regionalt mobilitetsarbete i Region Mitt Lars Nord Projektledare Hållbara Resor och Transporter Vägverket Överenskommelse som metod Region Mitt har överenskommelser med de sex stora kommunerna i regionen

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012

Kultur och regional utveckling. Karlstad 12 mars 2012 Kultur och regional utveckling Karlstad 12 mars 2012 Med 1995 års kulturutredning etablerades synen på kultur som utvecklingsfaktor i kulturpolitiken Utredningen framhöll kulturens betydelse som kreativitetsutlösande

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2015

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2015 FAKTA I KORTHET Nr. 10 2016 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2015 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2015. Den visar hur

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

RESENS. Regional utveckling och samhällsentreprenörskap i Norge- Sverige

RESENS. Regional utveckling och samhällsentreprenörskap i Norge- Sverige RESENS Regional utveckling och samhällsentreprenörskap i Norge- Sverige RESENS www.miun.se/resens www.nord.no/resens 1/1 2016 31/12 2018 Interreg Sverige-Norgeprogrammet 2014-2020. Insatsområde: 1.0. Innovativa

Läs mer

Europaforum XIII Norra Sverige

Europaforum XIII Norra Sverige Europaforum XIII Norra Sverige Samtal, föreläsningar, debatter med fokus på sammanhållningspolitik, forskning och utveckling Östersund 12-13 februari 2009 EUROPAFORUM XIII NORRA SVERIGE 12 13 februari

Läs mer

Strategi för internationellt arbete

Strategi för internationellt arbete SID 1(6) Strategi för internationellt arbete Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se Beslutat av: Kommunfullmäktige Datum: 28 mars 2012

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-1

Kommunstyrelsen 1999-1 Arbetsutskottet 1(6 1(6 Datum: 23 23 november, 2012 2009 Plats och tid Stadshuset i Strömstads kommun, 23 november, 2012 kl. 09.00 12.00 ande m tum Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke Sörkvist,

Läs mer

Välkomna till Gränsregionalt planforum. Elsie Hellström och Julia Sandberg

Välkomna till Gränsregionalt planforum. Elsie Hellström och Julia Sandberg Välkomna till Gränsregionalt planforum Elsie Hellström och Julia Sandberg Syfte och mål Projektet - Friskt och produktivt Skagerrak - Dialog och samverkan över gränsen - Gemensam kunskapsbas Dagen - Gemensamt

Läs mer

Strategi för internationellt arbete - remissvar

Strategi för internationellt arbete - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-07-21 SN-2015/1199.109 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Strategi

Läs mer

8 kommuner. Strömsund. Krokom. Åre. Östersund Ragunda. Berg. Bräcke. 127.000 invånare. Härjedalen

8 kommuner. Strömsund. Krokom. Åre. Östersund Ragunda. Berg. Bräcke. 127.000 invånare. Härjedalen 8 kommuner Krokom Strömsund Åre Berg Östersund Ragunda Bräcke 127.000 invånare Härjedalen Landstingets vision God hälsa och positiv livsmiljö för alla i Jämtlands län. Jämtlands läns landsting Med bredd

Läs mer

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden.

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. 2011-11-30 1 Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. Bakgrund Sedan ett år tillbaka har Hoby Företagarförening och Bygd i Samverkan, båda ideella föreningar, arbetat med att ta

Läs mer

FLISIK. För LIvskraftiga Småvatten I Kvarkenregionen. Långsiktig förvaltning av små vattendrag. Miniseminarium , Umeå Lotta Haldin

FLISIK. För LIvskraftiga Småvatten I Kvarkenregionen. Långsiktig förvaltning av små vattendrag. Miniseminarium , Umeå Lotta Haldin FLISIK För LIvskraftiga Småvatten I Kvarkenregionen Långsiktig förvaltning av små vattendrag Miniseminarium 2014-01-22, Umeå Lotta Haldin Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten 10.3.2014

Läs mer

Interreg Nord

Interreg Nord Interreg Nord 2014-2020 Dagens agenda Programområde Insatsområden resultat/mål/aktiviteter Vägledande principer för projekturval Övriga principer för projekturval Urvalskriterier vid prioritering Programorganisationen

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Tillväxt genom internationellt arbete

Tillväxt genom internationellt arbete Tillväxt genom internationellt arbete Kenneth Sjaunja EU-projektkontoret Norrbottens läns landsting Vision Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. Vårt

Läs mer

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Förutsättningar En förutsättning för att beviljas medel ur programmet är att projektet bidrar till Nordisk nytta,

Läs mer

RIKARE En hållbar tillväxtstrategi till BoU - Lärande för hållbar utveckling av Eva- Marie Tyberg

RIKARE En hållbar tillväxtstrategi till BoU - Lärande för hållbar utveckling av Eva- Marie Tyberg RIKARE En hållbar tillväxtstrategi till 2021 BoU - Lärande för hållbar utveckling 2013-11- 26 av Eva- Marie Tyberg Vad vill ni veta? Det går hyfsat bra för Sundsvall Varför en hållbar tillväxtstrategi?

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

DIARIENUMMER G30441-21-11

DIARIENUMMER G30441-21-11 BESLUT SMÅPROJEKT 2011-03-18 DIARIENUMMER G30441-21-11 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Gränskommittén Østfold-Bohuslän/Dalsland/ Fyrbodals kommunalförbund Att: Yvonne

Läs mer

Utviklingsmidler for Nordic Master Program. Utlysningen gjelder støtte til utvikling av Nordic Master Program 2009.

Utviklingsmidler for Nordic Master Program. Utlysningen gjelder støtte til utvikling av Nordic Master Program 2009. UTLYSNING SENTER FOR INTERNASJONALISERING AV HØGRE UTDANNING Utviklingsmidler for Nordic Master Program Utlysningen gjelder støtte til utvikling av Nordic Master Program 2009. Det tildeles opp til 1 million

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Västra Götaland Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland

Västra Götaland Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland Västra Götaland 2020 Strategi för tillväxt och utvecklig i Västra Götaland 2014-2020 Västra Götaland 2020 Ett verktyg för att genomföra den gemensamma visionen om Det goda livet En gemensam vägvisare för

Läs mer

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier Bilaga 7 Centrum för välfärdsstudier Verksamhetsplan 2019 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier () är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. fokuserar på de möjligheter och utmaningar

Läs mer

EU-program

EU-program Januari 2010 EU-program 2007-2013 Utgivningsår: 2010 För mer information kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län, avdelningen för tillväxt Tfn 08-785 40 00 Rapporten finns endast som pdf. Du hittar den

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

DIARIENUMMER G

DIARIENUMMER G BESLUT FÖRPROJEKT 2008-11-26 DIARIENUMMER G30441-175-08 DELOMRÅDE GS Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden IFK Strömstad Att: Reimer Johansson C/o Södra hamngatan 32 452 30 STRÖMSTAD

Läs mer

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Ks/2018:372 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-11-22

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer