Handlingsplan Antagen av Trojkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan 2009. Antagen av Trojkan 2008-11-28"

Transkript

1 Handlingsplan 2009 Antagen av Trojkan

2 Inledning Mittnordenkommittén är ett gemensamt samarbetsorgan inom de mittnordiska regionerna belägna från den ryska gränsen i öst till Atlanten i väst. Mittnordenkommittén har funnits sedan 1978 och har i 30 år byggt på ett samarbetsnätverk mellan de centrala delarna av Norge, Sverige och Finland. Medlemmar är fylkeskommunerna i Nord- Trøndelag och Sør-Trøndelag, landstingen och kommunförbunden i Jämtland och Västernorrland samt landskapsförbunden i Mellersta Finland, Södra Österbotten och Österbotten samt Svenska Österbottens förbund för kultur och utbildning. Satakunta förbund i Finland är partner till samarbetet. Tillsammans ca 1,5 miljoner invånare i regionen. Om Mittnordenkommittén Mittnordenkommittén är ett organ för gränsregionalt samarbete med avsikt att främja hållbar utveckling och tillväxt i Mittnorden baserad på historisk och kulturell samhörighet och gemensamt regionalt utvecklingsintresse där jämställdhets- och ungdomsperspektivet genomsyrar all verksamhet. Mittnordenkommittén arbetar för att det mittnordiska utvecklingssamarbetet ska vara känt som ett av de mest framgångsrika och tillväxtbefrämjande i Europa utanför storstadsregionerna. Mittnordenkommitténs prioriterade områden för gränsöverskridande samarbete är: att stärka innovativa och företagsamma miljöer, att förbättra de öst-västliga kommunikationerna, att främja kultur och upplevelsenäringarna samt nordisk gemenskap, och att utveckla miljöteknik och förnyelsebar energi. Mittnordenkommittén har tre huvudsakliga mål med sin verksamhet: Mittnordenkommittén ska stärka Mittnorden nationellt och inom Europeiska unionen. Mittnordenkommittén ska främja utvecklingen av nätverk Mittnordenkommittén ska initiera, deltaga i och driva utvecklingsprojekt. Verksamhet under 2009 Ordförandeskapet i Mittnordenkommittén roterar mellan länderna utifrån ettårsmandat. Under 2009 innehas ordförandeskapet av Österbottens förbund. Ordförande är Peter Boström. Mittnordenkommitténs långsiktiga verksamhet utgår ifrån Mittnordisk samverkan strategisk inriktning för

3 Prioriteringar 2009 MÅL 1: Mittnordenkommittén ska stärka Mittnorden nationellt och inom Europeiska unionen. Mittnordenkommittén ska i sitt arbete synliggöra och profilera Mittnorden och bidra till att stärka regionernas konkurrenskraft. Samarbetet syftar också till att profilera Mittnorden som en attraktiv region att bo och verka i. Mittnordenkommitténs ska ses som en aktiv aktör i regionala utvecklingsfrågor och gränsöverskridande samarbete både inom Norden och inom Europa. Strategisk påverkan: Mittnordenkommittén ska vara med och påverka EU:s framtida arbete med grönboken om territoriell sammanhållning MÅL2009: Mittnordenkommittén ska delta aktivt i formuleringen av EU:s framtida östersjöstrategi Mittnordenkommittén ska fortsätta arbetet med att utveckla den mittnordiska transportkorridoren. Mittnordenkommittén ska delta i ett projekt inom Sverige-Norgeprogrammet som syftar till att undanröja gränshinder mellan länderna. Mittnordenkommittén ska kartlägga gränshinder i förbindelse med naturvårdsområden. Profilering: Mittnordenkommittén ska aktivt arbeta med att marknadsföra Mittnorden och det mittnordiska samarbetet nationellt och inom EU. Mål 2009 Mittnordenkommittén ska aktivt arbeta för att utveckla miljöteknik och förnyelsebar energi genom stipendium för Nordens gröna bälte. MÅL 2: Mittnordenkommittén ska främja utvecklingen av nätverk Mittnorden ska aktivt arbeta för att stimulera befintliga nätverk inom det mittnordiska samarbetsområdet samt bidra till att nya nätverk skapas där behov identifieras. Nätverksutveckling Mittnordenkommittén ska identifiera ett nätverk som syftar till att främja ungdomars utvecklingsmöjligheter i Mittnorden. Mittnordenkommittén ska identifiera ett nätverk som syftar till att främja utvecklingen av miljöteknik och förnyelsebar energi inom Mittnorden. MÅL 2009: Mittnordenkommittén ska främja utvecklingen av ett mittnordiskt nätverk för innovativa och företagsamma miljöer.

4 MÅL 3: Mittnordenkommittén ska initiera, deltaga i och driva utvecklingsprojekt. Mittnordenkommittén ska genom medfinansiera deltaga i projekt, förstudier och kortvariga aktiviteter utifrån prioriteringar fastställda av kommittén. Mittnordenkommittén ska också initiera och driva projekt med tydlig mittnordisk profil. Projektverksamhet (påbörjade projekt 2008 liksom planerade projekt för ) 1. Promoting Entrepreneurship in the Society ( ) Projektet bidrar till att stärka innovativa och företagsamma miljöer i verksamhet i vår del av Europa. Projektet syftar till att främja företagsamhet i samhället på flera sätt; bl.a. genom lärarutbildning och samverkan mellan skolor och arbetsliv, genom att stödja nyföretagande och internationella nätverk samt innovationsfrämjande gentemot små och medelstora företag. Att öka graden av nyföretagande och entreprenörskap i samhället, både i Mittnorden och övriga delar av Europa. 2. North East Cargo Link II ( ) projekt Projektet bidrar till att förbättra de öst-västliga kommunikationerna i verksamhet i vår del av Europa. NECL II har som syfte att med utgångspunkt från strategin och prioriteringar från NECL I få till stånd en fortsatt utveckling och marknadsföring av Mittnordenkorridoren. Arbetet kommer bland annat att bedrivas inom tre områden; transportinfrastruktur, transport/logistiklösningar och vidareutveckling av internetportal för transporter och handel. Förväntas leda till att investeringar genomförs utefter den mittnordiska transportkorridoren. Det senaste resultatet är den färjelinjer som trafikerar Härnösand Kaskö.

5 3. Mittnordiska kulturdagar ( ) - projekt Projektet bidrar till att främja kultur och upplevelsenäringarna i Mittnorden genom att ge nordiska värderingar större genomslagskraft nationellt och internationellt. Ett rikt och varierat kulturliv bidrar också till att det blir mer attraktivt att bo, arbeta och bedriva verksamhet i vår del av Europa. Projektet syftar till att utveckla ett aktivt och engagerande kulturliv som drivkraft för positiv samhällsutveckling i Mittnorden. Projektet kan delas i flera årsbundna aktiviteter. Under 2008 fokuseras på scenkonst, 2009 heavymetal och 2010 kustliv. Att kulturen i Mittnorden blir mer tillgänglig, kunskaper/erfarenheter tas tillvara på och sprids, samt att fler konkurrenskraftiga företag inom upplevelsenäringarna startas. 4. Online ( ) - förstudie Förstudien bidrar till att främja kultur och upplevelsenäringarna i Mittnorden genom att skapa förutsättningar för att värna språk, historia och traditioner i en ständigt globaliserad värld. Innovativa förhållningssätt från det offentliga gör det mer attraktivt att bo, arbeta och bedriva verksamhet i vår del av Europa. Syftar till att skapa ett kommunikativt fönster mellan tre städer inom Mittnorden. Genom en permanent installation med storformats bildskärmar med två sidor i tre städer möjliggörs en virtuell kanal med många användningsområden. Förstudien kommer att följas av ett fullskaligt projekt. Innan projektet kan initieras behöver några faktorer utredas/kartläggas ytterligare (teknik, platsspecifika förutsättningar, investerings- och finansieringsplan, konstnärlig utformning mm.). Förväntas leda till ett genomförandeprojekt 2009/2010.

6 5. SÖT samverkan Sundsvall, Östersund och Trondheim ( ) - projekt Projektet bidrar till att att förbättra de öst-västliga kommunikationerna liksom främjar kultur och upplevelsenäringarna i verksamhet i vår del av Europa. Samarbete inom (1) infrastruktur och hållbara kommunikationer, (2) kunskap och kompetens samt (3) kultur- och upplevelsenäring för att stärka SÖT-kommunerna och bidra till utveckling inom respektive region. Ovanstående samarbetsområden utgör huvudaktiviteterna för projektet. En ökad integration och rörlighet av kunskap mellan SÖT-städernas regioner ger bättre förutsättningar för studenter, företag, forskare etc. att finna rätt samarbetspartner. Ett samarbete mellan universiteten och högskolorna i området är en väg för att nå detta mål. I projektet ska ett stadssamarbete initieras mellan SÖT-städerna och övriga regionhuvudstäder i Mittnorden. 6. Ungdomssatsning ( ) - projekt Projektet syftar till att skapa förutsättningar för ungdomar att delta i initiering, planering och genomförande av gränsöverskridande insatser. Arbetet utifrån ett ungdomsperspektiv är en av de viktigaste förutsättningarna för fortsatt utveckling i Mittnorden. Projektet har tre huvudsakliga delar, (1) Ungdomar och demokrati, (2), Ung företagsamhet i Mittnorden, och (3) Kartläggning av utanförskap/ drop-out från gymnasieskolan. Projektet förväntas leda till att fler ungdomar finner de mittnordiska regionerna attraktiva för bo, arbeta och bedriva verksamhet i.

7 Externa projektinitiativ ( ) - projekt Överenstämmer med NMR och MNK prioriterade områden Reserverade medel för externa (ej förutsedda) initiativ. Kulturstipendium och barnkulturstipendium Stipendiet bidrar till att främja kultur och upplevelsenäringarna i Mittnorden genom att skapa förutsättningar för att värna språk, historia och traditioner i en ständigt globaliserad värld. Nordens gröna bälte, energistipendium och miljöstipendium Stipendiet bidrar till att utveckla miljöteknik och förnyelsebar energi i verksamhet i vår del av Europa samt till att samla nordiska och likasinnade länder till gemensamma ställningstaganden. Finansiering Kommitténs verksamhet möjliggörs genom intäkter från medlemmar/partners och Nordiska ministerrådet. Intäkterna från medlemmarna finansierar kommitténs löpande verksamheter, dess kansli samt vissa utvecklingsprojekt/aktiviteter. Intäkterna från Nordiska ministerrådet finansierar utvecklingsprojekt. Genom att kommittén finansierar projekt inom bland annat EG:s strukturfonder växlas Nordiska ministerrådets utvecklingsinriktade bidrag upp mångfalt. Mittnordenkommittén ser strukturfonderna som viktiga instrument för att utveckla och finansiera gränsöverskridande projekt och användningen av både Nordiska ministerrådets och strukturfondsmedel borde uppmuntras och stödjas.

Handlingsplan Antagen av kommittén

Handlingsplan Antagen av kommittén Handlingsplan 2013 Antagen av kommittén 2012-11- 14 Inledning Mittnordenkommittén är ett gemensamt samarbetsorgan inom de mittnordiska regionerna belägna från den ryska gränsen i öst till Atlanten i väst.

Läs mer

Handlingsplan Antagen av kommittén

Handlingsplan Antagen av kommittén Handlingsplan 2010 Antagen av kommittén 2009-11-04 Inledning Mittnordenkommittén är ett gemensamt samarbetsorgan inom de mittnordiska regionerna belägna från den ryska gränsen i öst till Atlanten i väst.

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Interreg Sverige-Norge 2014-2020. Maud Nässén 2016 09 02 Västsvensk EU konferens Tylösand

Interreg Sverige-Norge 2014-2020. Maud Nässén 2016 09 02 Västsvensk EU konferens Tylösand Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Maud Nässén 2016 09 02 Västsvensk EU konferens Tylösand Innehåll Interreg Sverige-Norge programmet -en del av EU:s 2020 strategi Om programmet Tematiska mål Exempel på

Läs mer

Strategi 2013-2017. för Föreningen kulturarvsfostran i Finland

Strategi 2013-2017. för Föreningen kulturarvsfostran i Finland Strategi 2013-2017 för Föreningen kulturarvsfostran i Finland 1. Introduktion Föreningens första strategiska plan omfattar femårsperioden 2013-2017. I utformningen av strategin har både föreningens styrelse

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 1. Programmets roll i styrkedjan Kommunfullmäktige har fastställt hur kommunens styrkedja

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Integration och tillväxt

Integration och tillväxt Integration och tillväxt 13 maj 2016 Om Stockholms län Över 90 procent är nöjda med det liv de lever Över 90 procent trivs med både sitt arbete och sitt boende Länet utgör 2 procent av rikets yta, men

Läs mer

Förutsättningar för. Några Småland av våra och förutsättningar

Förutsättningar för. Några Småland av våra och förutsättningar The success of Småland, Blekinge and Öland is representing something of a paradox.. Förutsättningar för Några Småland av våra och förutsättningar Blekinge 1.0% population growth 1991-2009 population density

Läs mer

Ansökan om medlemskap i European Coalition of Cities against Racism (ECCAR)

Ansökan om medlemskap i European Coalition of Cities against Racism (ECCAR) PM 2015: RI (Dnr 113-280/2015) Ansökan om medlemskap i European Coalition of Cities against Racism (ECCAR) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Staden ansöker om medlemskap

Läs mer

Naturvårdsverkets uppdrag

Naturvårdsverkets uppdrag GRÖN TILLVÄXT Naturvårdsverkets uppdrag Förvaltningsmyndighet på miljöområdet för verksamhet som rör klimat och luft, mark, biologisk mångfald, förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De tolv år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Verksamhetsplan för. Ronneby Kunskapskälla 2016/17

Verksamhetsplan för. Ronneby Kunskapskälla 2016/17 Verksamhetsplan för Ronneby Kunskapskälla 2016/17 1 Inledning Ronneby Kunskapskälla förkortas i dokumentet RKK. RKK är namnet på det kommunala lärcentret i Ronneby kommun. RKK bildar tillsammans med Cela

Läs mer

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun Ungdomspolitisk strategi Unga är inte en grupp som är skild från den övriga befolkningen, och inte heller mer problemtyngd än andra åldersgrupper. Däremot är unga generellt

Läs mer

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Datum: Medarbetarens namn: Sektion/Avdelning: Chefens namn: 1 Material upprättat av HR 2016-03-01, dnr 241-16. Psykosocial och fysisk arbetsmiljö Arbetsmiljö

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Strategi KUB. Tillväxt Företagande och Entreprenörskap

Strategi KUB. Tillväxt Företagande och Entreprenörskap Strategi KUB Tillväxt Företagande och Entreprenörskap Från regionalt till lokalt Fler företagsamma personer Ökad innovationskraft Utveckla Areala näringar Utveckling av besöksnäringen Tillväxtprogrammet

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Fristående brobyggare

Fristående brobyggare Välkommen till IVA Fristående brobyggare IVA är en fristående arena för kunskapsutbyte. Genom att initiera och stimulera kontakter mellan olika kompetensområden och över nationsgränser fungerar IVA som

Läs mer

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen Bilaga Till grund för ett fördjupat näringspolitiskt arbete ingår undertecknad kommun inom Stockholmsregionen följande avtal med Stockholm Business Region AB om samarbete inom ramen för Näringslivspolitiskt

Läs mer

Verksamhetsinriktning. 2016-2017 Gemensam för Dalarnas Idrottsförbund/ SISU Idrottsutbildarna Dalarna

Verksamhetsinriktning. 2016-2017 Gemensam för Dalarnas Idrottsförbund/ SISU Idrottsutbildarna Dalarna Verksamhetsinriktning Gemensam för Dalarnas Idrottsförbund/ SISU Idrottsutbildarna Dalarna 1 Innehållsförteckning sid Övergripande mål 3 Strategiskt område: Livslångt idrottande Idrottens värdegrund är

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Kulturpolitiskt program för Haninge kommun 2015-2025

Kulturpolitiskt program för Haninge kommun 2015-2025 Kulturpolitiskt program för Haninge kommun 2015-2025 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Program Kulturpolitiskt program för Haninge kommun 2015-2025 2014-09-08 2015-01-01 Beslutat

Läs mer

FÖRSLAG. Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016. Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291.

FÖRSLAG. Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016. Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291. Bilaga 1 Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016 FÖRSLAG Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 3 2. Värdegrund...

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Förebyggande insatser mot spelproblem i Sveriges regioner och landsting

Förebyggande insatser mot spelproblem i Sveriges regioner och landsting JUNI 2016 Förebyggande insatser mot spelproblem i Sveriges regioner och landsting Resultat från en kartläggning av regioners och landstings arbete 2015 Under 2015 gjorde Folkhälsomyndigheten en webbenkät

Läs mer

Läget i de åtta regionala strukturfondsprogrammen 1 april 2013

Läget i de åtta regionala strukturfondsprogrammen 1 april 2013 Läget i de åtta regionala strukturfondsprogrammen 1 april 2013 Göran Theolin chef för förvaltande myndighet 1 Åtta regionala strukturfondsprogram Omfattar ca 21 miljarder kronor (mdkr) 12,8 mdkr i medfinansiering

Läs mer

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt.

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. I sagolika Sunne 2025 ser vi människors olikheter som en tillgång. Här finns en rikedom av språk, smaker, dofter och erfarenheter.

Läs mer

Vad sades vid rundabordssamtalen?

Vad sades vid rundabordssamtalen? Vad sades vid rundabordssamtalen? Konferensen Kraftsamling 2011-2015 ska vara en bred insamling av värdefulla tankar och idéer från andra aktörer än de traditionella och med en uttalad ambition att göra

Läs mer

Skåne Nordost - samverkan inom samhällsplanering och infrastruktur. Planeringssamverkan 2012-03-28

Skåne Nordost - samverkan inom samhällsplanering och infrastruktur. Planeringssamverkan 2012-03-28 Skåne Nordost - samverkan inom samhällsplanering och infrastruktur Planeringssamverkan 2012-03-28 Skåne Nordost är ett nätverk mellan kommunerna Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby, Perstorp

Läs mer

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖANSVAR Initiativet för Miljöansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera i flera

Läs mer

ÅRSBERÄTTELSE. Mittnorden Samarbete över gränserna

ÅRSBERÄTTELSE. Mittnorden Samarbete över gränserna 2008 ÅRSBERÄTTELSE Mittnorden Samarbete över gränserna 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FRA LEDEREN VERKSAMHET 2008 PRIORITERADE SAMVERKANSOMRÅDEN STRATEGISK PÅVERKAN MITTNORDISKT UNGDOMSNÄTVERK MITTNORDISKA KULTURDAGARNA

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Riktlinje 2010-06-02 Riktlinje för internationellt arbete Diarienummer: KS 2010/232 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Om riktlinjen Riktlinje för internationellt arbete är en gemensam riktlinje

Läs mer

och avancerad nivå 2015-2020

och avancerad nivå 2015-2020 Samhällsvetenskapliga Strategi för utbildning fakultetens på grundutbildningsstrategi och avancerad nivå 2015-2020 LUNDS UNIVERSITET SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET 1 BESLUT Dnr STYR

Läs mer

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS. Vi vill att Strängnäs ska bli en bättre kommun för alla. Oavsett bakgrund

Läs mer

Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare. Ånge kommunkontor, torsdag den 17 april 2008, kl. 16.00. Ulf Stecksen.

Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare. Ånge kommunkontor, torsdag den 17 april 2008, kl. 16.00. Ulf Stecksen. 1 (5) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ånge kommunkontor, fullmäktigesalen, måndag den 14 april 2008 kl. 18.00 18. 50 Se bilaga Övriga deltagare Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare

Läs mer

Ärende 01054 7 - bilaga. Verksamhetsplan 2017. Lokal nämnd i Halmstad

Ärende 01054 7 - bilaga. Verksamhetsplan 2017. Lokal nämnd i Halmstad Ärende 01054 7 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Halmstad Innehållsförteckning Verksamhetsplan 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med

Läs mer

Riktlinjer för aktivitetsbidrag

Riktlinjer för aktivitetsbidrag Riktlinjer för aktivitetsbidrag 1) Varför utdelar fonden aktivitetsbidrag? Genom att stödja olika aktiviteter vill fonden öka kontakterna mellan Norge och Finland och öka kunskapen om de båda länderna.

Läs mer

Rapport från Kulturting och arbetsdag. Kulturting 14 febr metod Open Space syfte att samla så många synpunkter som möjligt. Ett 80-tal medverkande.

Rapport från Kulturting och arbetsdag. Kulturting 14 febr metod Open Space syfte att samla så många synpunkter som möjligt. Ett 80-tal medverkande. Kulturfrukost 6 mars Rapport från Kulturting och arbetsdag Kulturting 14 febr metod Open Space syfte att samla så många synpunkter som möjligt. Ett 80-tal medverkande. Arbetsdag 15 febr metod del av Framtidsverkstad

Läs mer

Promenadstaden. The City of Stockholm. Niklas Svensson, Stadsbyggnadsstrateg

Promenadstaden. The City of Stockholm. Niklas Svensson, Stadsbyggnadsstrateg Promenadstaden The City of Stockholm Niklas Svensson, Stadsbyggnadsstrateg 2011-10-10 3 www.stockholm.se/oversiktsplan 2011-10-10 2011-10-10 4 www.stockholm.se/oversiktsplan 2011-10-10 5 www.stockholm.se/oversiktsplan

Läs mer

Kommunstyrelsens verksamhetsplan och internbudget 2016. -Kommunledningskontoret -Strategiskt stöd 2016-03-03

Kommunstyrelsens verksamhetsplan och internbudget 2016. -Kommunledningskontoret -Strategiskt stöd 2016-03-03 Kommunstyrelsens verksamhetsplan och internbudget 2016 -Kommunledningskontoret -Strategiskt stöd 2016-03-03 2 Mål Kommunövergripande prioriterade mål Piteå ska år 2020 ha 43 000 invånare Piteå ska präglas

Läs mer

Tillväxtverket 121211. Stödstruktur för validering i Västra Götaland Marja-Leena Lampinen

Tillväxtverket 121211. Stödstruktur för validering i Västra Götaland Marja-Leena Lampinen Tillväxtverket 121211 Stödstruktur för validering i Västra Götaland Marja-Leena Lampinen Bakgrund Lång erfarenhet av att arbeta med validering sedan 1998 (med stor fokus på metodutveckling och samverkan

Läs mer

Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv

Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv Ulf P Andersson miljösamordnare Revisionsledare för interna miljörevisioner www.gu.se/miljo/ GMV www.chalmers.se/gmv GMV är Göteborgs universitet och Chalmers i samarbete om forskning och utbildning rörande

Läs mer

Regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län

Regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län Regionalt tillväxtprogram för Jämtlands län 2014 Innehållsförteckning Förord... 2 1. Inledning och syfte... 3 2. Övergripande mål... 4 3. Utgångspunkt och prioriteringar i RTP... 4 3.1 Innovation och förnyelse...

Läs mer

UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER

UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER När idéer ska utvecklas och företag ska växa. Svenska innovationer och affärsidéer har lagt grunden till många små och medelstora

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom torsdag den 7 april 06 Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher SEB har under perioden december 05 - februari 06 låtit Sifo/Research International

Läs mer

Framtidens innovativa värdskap

Framtidens innovativa värdskap Framtidens innovativa värdskap Kompetensbehov och strukturförändring Kommunledningskonferens 18 mars DET VISIONÄRA TILLVÄXTMÅLET Skåne ska bli en av Sveriges två mest besökta destinationer ställer krav

Läs mer

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan Bulltofta förskola Lokal Arbetsplan Lokal arbetsplan Vår förskola Bulltofta förskola är en enavdelningsförskola på Kirseberg. Förskolan ligger mitt emot Bulltoftaskolan och har närhet till bland annat

Läs mer

Inköp av kultur kan handla om besök på en kulturinstitution eller besök i skolan av till exempel en konstnär, författare eller teatergrupp.

Inköp av kultur kan handla om besök på en kulturinstitution eller besök i skolan av till exempel en konstnär, författare eller teatergrupp. skapande skola Nu finns ett statligt bidrag till mer kultur i skolan! Skolan är den miljö där alla barn, oavsett geografiska hinder eller föräldrarnas resurser, kan möta kultur i dess många former. Med

Läs mer

Utvecklingsstörning - utvecklingsmöjligheter

Utvecklingsstörning - utvecklingsmöjligheter Utvecklingsstörning - utvecklingsmöjligheter Aktivitets ID: 20719 Tid: 8 september - 7 december 2014 Plats: Distans Typ av aktivitet: Nätbaserad kurs grupp: Lärare Pedagog, Elevassistent Resursperson,

Läs mer

BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET

BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET OM INTIATIVET Målet med ett Business@Biodiversity (B@B) Sverige är att skapa ett nätverk

Läs mer

Åsa Burman Director Lighthouse asa.burman@lighthouse.nu. www.lighthouse.nu

Åsa Burman Director Lighthouse asa.burman@lighthouse.nu. www.lighthouse.nu Åsa Burman Director Lighthouse asa.burman@lighthouse.nu www.lighthouse.nu Sjöfarten avgörande för en hållbar tillväxt En växande befolkning och ökat välstånd gör att världshandeln kommer växa lavinartat,

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ SNABBFAKTA SOME GUYS STARTADES 2006 på initiativ av Daniel Sjöblom och Tobias Löfgren. Hos oss jobbar vi sida vid sida med våra kunder. Våra medarbetare har alla olika branscherfarenheter

Läs mer

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS ANSÖKNINGS- BLANKETT för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Ansökan om bidrag gäller: Förstudie, internationellt projekt Internationellt projekt Utvärdering, internationellt projekt Projekt

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Att beakta barnets rättigheter och perspektiv i ledning och styrning. är det överhuvudtaget möjligt?

Att beakta barnets rättigheter och perspektiv i ledning och styrning. är det överhuvudtaget möjligt? Att beakta barnets rättigheter och perspektiv i ledning och styrning är det överhuvudtaget möjligt? Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK Sveriges Kommuner och Landsting elizabeth.englundh@skl.se

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Prioriterade målområden för stöd till kultur- och fritidsverksamhet: Barn och ungdom

Prioriterade målområden för stöd till kultur- och fritidsverksamhet: Barn och ungdom HANDIKAPPSTÖD Vision Ett rikt och varierat föreningsliv inom såväl kultur- som fritidssektorn är en viktig bärare av vår demokratiska samhällssyn. Det utgör en god grogrund för att utveckla ett dynamiskt

Läs mer

Biblioteksplan för Värnamo kommun

Biblioteksplan för Värnamo kommun Biblioteksplan för Värnamo kommun 2011- -14 Värnamo kommun är en kommun med stark kulturprofil. Kulturen är en viktig faktor för att utveckla livskvaliteten för kommuninvånarna. Kulturen bidrar till att

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-1492-11 Sid 1 (5) HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: ELEKTRONIK OCH DATORTEKNIK SPECIALISATION: ELECTRONIC AND COMPUTER ENGINEERING

Läs mer

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 Det övergripande målet för organisationens arbete är att bostadsbristen för unga ska upphöra, och att föreningen därmed ska kunna avveckla verksamheten. Genom att ge unga en plattform

Läs mer

Det nordiska energisystemet i en klimatmässigt hållbar framtid. Dr. Kristina Holmgren Gasdagarna, 25 maj 2016

Det nordiska energisystemet i en klimatmässigt hållbar framtid. Dr. Kristina Holmgren Gasdagarna, 25 maj 2016 Det nordiska energisystemet i en klimatmässigt hållbar framtid Dr. Kristina Holmgren Gasdagarna, 25 maj 2016 Innehåll Möjlig utveckling av det nordiska energisystemet för att nå regionens klimatmål Hur

Läs mer

Revidering av ISO 9001:2015 Vanliga frågor (FAQ)

Revidering av ISO 9001:2015 Vanliga frågor (FAQ) Revidering av ISO 9001:2015 Vanliga frågor (FAQ) När denna lista utarbetats, har underlag inhämtats från experter och användare av ISO 9001 från hela världen. Listan kommer att revideras och uppdateras

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Folkhälsa och översiktlig planering i samverkan. Botkyrka kommun

Folkhälsa och översiktlig planering i samverkan. Botkyrka kommun Folkhälsa och översiktlig planering i samverkan Botkyrka kommun Folkhälsa och översiktlig planering i samverkan Sara Wrethed verksamhetschef samhällsutveckling Hanna Lind folkhälsosamordnare Upplägg:

Läs mer

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan.

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan. Författare: HR-koncern 2009-10-26 Reviderad: 2014-06-23 UTVECKLINGSSAMTAL Utvecklingssamtalet är ett mycket viktigt verktyg för att förbättra och utveckla våra medarbetare och våra verksamheter. Ett gott

Läs mer

Neuropsykiatrisk Resurs & Samverkan. Örebro

Neuropsykiatrisk Resurs & Samverkan. Örebro Neuropsykiatrisk Resurs & Samverkan Örebro Bakgrund Arbetsgrupp augusti 2014 april 2015 Landsting Kommun Brukarorganisationen NSPH Beslut kommunstyrelsen april 2015 Fyra samverkande förvaltningar NP Resurs

Läs mer

Kommunalt program för Miljöpartiet de gröna i Ydre

Kommunalt program för Miljöpartiet de gröna i Ydre Kommunalt program för Miljöpartiet de gröna i Ydre 2014 Vår politik baseras på tre solidariteter: solidaritet med kommande generationer solidaritet med världens alla människor solidaritet med djur, natur

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017.

Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017. 2015-01-28 PM Regionförbundets handlingsprogram för Östersjöarbete 2015-2017. Bakgrund Med Sveriges längsta kuststräcka är det självklart att Östersjöns status och havet som kontaktväg betytt och betyder

Läs mer

för att delta i processen. Beslutad av högskolestyrelsen den 15 februari 2013 Dnr Mahr 15-2013/117

för att delta i processen. Beslutad av högskolestyrelsen den 15 februari 2013 Dnr Mahr 15-2013/117 Pennan symboliserar att den strategiska plattformen är ett levande dokument som ska utvecklas med tiden. Använd gärna marginalerna för att skriva ner dina synpunkter. Gå in på för att delta i processen.

Läs mer

Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014

Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014 Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014 Innehållsförteckning 2 Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011-2014 4 Östergötland - En hälsoregion 2020 6 Strategi 8 Regional samordning kring

Läs mer

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 1 Vision och övergripande mål är ett av kommunens viktigaste politiska dokument. Här uttrycks den politiska viljan, utöver vad som stadgas i lag och förordning.

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Kommittédirektiv. Delaktighet i EU. Dir. 2014:112. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014

Kommittédirektiv. Delaktighet i EU. Dir. 2014:112. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014 Kommittédirektiv Delaktighet i EU Dir. 2014:112 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda möjligheterna att inom ramen för EU:s nuvarande regelverk

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB vill jag hälsa alla. hjärtligt välkomna. Möjligheten att få föra dialog med er

I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB vill jag hälsa alla. hjärtligt välkomna. Möjligheten att få föra dialog med er Styrelseordförande Marcus Wallenbergs tal på Saabs årsstämma 2013 Kära aktieägare, I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB vill jag hälsa alla hjärtligt välkomna. Möjligheten att få föra dialog

Läs mer

Medlemsdialog om BIV:s delaktighet i SFPE

Medlemsdialog om BIV:s delaktighet i SFPE Medlemsdialog om BIV:s delaktighet i SFPE Innehåll medlemsdialogen Syftet med medlemsdialogen är att starta upp dialogen med er medlemmar, inte avsluta den. Styrelsen behöver era åsikter för att kunna

Läs mer

Jokkmokk och framtiden

Jokkmokk och framtiden Jokkmokk och framtiden Var finns framtidens innevånare och medarbetare? Vad kan vi, politik och näringsliv, tillsammans göra för att bidra till en positiv utveckling och framtid i Jokkmokk? Seminarium,

Läs mer

Utveckling av en svensk havsplanering

Utveckling av en svensk havsplanering Utveckling av en svensk havsplanering Tre planområden Västerhavet Östersjön Bottniska viken Samordnande länsstyrelser Västra Götaland Kalmar Västernorrland 2014-07-28 3 Planeringsprocessen Planförslag

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplanen för 2016 utgår från de beslut till verksamhetsinriktning och budget som kongressen antog vid 2014 års kongress. Den nya verksamhetsinriktningen sträcker sig fram

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Centralstyrelsen föreslår riksstämman besluta. att fastställa förslag till mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18.

Centralstyrelsen föreslår riksstämman besluta. att fastställa förslag till mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18. Centralstyrelsens proposition nr 3 angående mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18 Den förra riksstämman fastställde en långsiktig strategisk inriktning för Bilkåren fram till 2020 (gula rutorna i

Läs mer

Förskolan Solbacken. Köpings kommun. Läsår 2015 2016. Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09

Förskolan Solbacken. Köpings kommun. Läsår 2015 2016. Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09 Köpings kommun Förskolan Solbacken Läsår 2015 2016 Britta Selin, Birgitta Halvardsson, Kattarina Vikander, Maria Ljusell 2015 10 09 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Arbetsplan för Kometen

Arbetsplan för Kometen Köpings kommun Arbetsplan för Kometen Läsår 2015 2016 Lena Malmberg, Lotta Zilén 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem. Verksamheten

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Sociala insatsgrupper

Sociala insatsgrupper Sociala insatsgrupper Ett samverkansarbete med fokus på unga som riskerar att utveckla en kriminell livsstil Christina Kiernan projektledare, Rikspolisstyrelsen 1 Ett uppdrag fyra delar I mars 2011 fick

Läs mer

Samverkansavtalet inom Yrkesvux 2010-2011

Samverkansavtalet inom Yrkesvux 2010-2011 Göteborgsregionen Vuxavtalet 2010-2011 Samverkansavtalet inom Yrkesvux 2010-2011 1. Bakgrund 2. Syfte 3. Principer 4. Processbeskrivning (Bilaga 2 i avtalet) 5. Utformning och genomförande 6. Verksamheten

Läs mer

Nordiska folkhögskolan i Kungälv.

Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Nordiska i Kungälv. Strategiskt Måldokument 2013-2016 Nordiska är en plats för givande möten mellan människor med olika språk och erfarenheter. Vi ska ge varje elev verktyg att odla sina förmågor i kreativt

Läs mer

Ansvarsmatris - strategier och insatser efter TITA Beslutad 2013-02-28

Ansvarsmatris - strategier och insatser efter TITA Beslutad 2013-02-28 Ansvarsmatris - strategier och insatser efter TITA Beslutad 2013-02-28 * Den aktör som ansvarar för strategins/insatsens genomförande och samordna de parter som bör involveras ** De aktörer som är viktiga

Läs mer

Budgetpropositionen 2013 - Stora satsningar för ökad hållbarhet

Budgetpropositionen 2013 - Stora satsningar för ökad hållbarhet Budgetpropositionen 2013 - Stora satsningar för ökad hållbarhet Anna-Karin Hatt på Riksdagsgruppen den 25 september 2012 8 satsningar för ökad hållbarhet: 1. Stor permanent satsning på energiforskning

Läs mer

När staden är allt vad är landsbygden då? Hans Westlund Kungl. Tekniska Högskolan Jönköping International Business School

När staden är allt vad är landsbygden då? Hans Westlund Kungl. Tekniska Högskolan Jönköping International Business School När staden är allt vad är landsbygden då? Hans Westlund Kungl. Tekniska Högskolan Jönköping International Business School Upplägg Kunskapssamhällets post-urbana värld Hur förhållandet land-stad förändrats

Läs mer