Budget för Kultur och skola 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budget för Kultur och skola 2017"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1(7) Förvaltning Verksamhetsområde Angelica Eriksson Nämndtjänsteman Datum Diarienummer DNKS Driftnämnden för Kultur och skola Budget för Kultur och skola 2017 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar att fastställa fördelningen av regionala medel till kulturverksamhet fastställa driftsbudget för skolverksamheten fastställa investeringsbudget för Kultur och skola inte höja inriktningspriserna för gymnasieutbildningen 2017 Kultur och skola Kostnaderna för förvaltningsledning, stab och nämnd fördelas mellan kultur- och skolverksamhet. I samband med bildandet av gemensam stab för Kultur och skola har fler lokaler hyrts så att personal som tidigare tillhörde Skolförvaltningen får plats i Kronobränneriet. Den ökade kostnaden för dessa har inte kompenserats i ökade regionbidrag. Den gemensamma staben förstärks med marknadsföringskompetens, för vilken viss merkostnad uppstår. Huvuddelen av denna kostnad täcks dock av neddragning av annan personal. I samband med årets budget har en översyn ägt rum avseende hur gemensamma kostnader fördelas mellan skolorna. Den fördelning som nu tillämpas utgår från antalet anställda per skola. För driftnämndens arbete har budgettilldelningen höjts vilket bland annat innebär att nämnden fortsatt kan förlägga sina möten hos de verksamheter man ansvarar för. Nämndens kostnader har anpassats till antalet möten samt de relativt stora antal nationella sammanhang där nämndsledamöter förväntas delta. Investeringar Skolverksamheten har 2 450,0 tkr och kulturverksamheten har 600,0 tkr i investeringsbudget Skolverksamhetens medel fördelas per skola vid ledningsmötet i december Kulturverksamhetens medel avser inköp av konst. Kultur Driftnämnden för kultur och skola fattar beslut om fördelningen av regionala medel till kulturverksamhet. Statens kulturråd tar i januari beslut om statliga anslag inom

2 2(7) ramen för kultursamverkansmodellen, varefter driftnämnden fattar beslut om fördelning av de statliga anslagen vid sitt februarimöte. Fördelningen av regionala anslag till kulturbudget utgår från Mål och budget 2017, Mål och inriktning 2017 samt Hallands kulturplan , som i sin tur utgår från Bästa livsplatsen, Tillväxtstrategin, nationella kulturpolitiska mål samt FN:s barnkonvention. Skola Munkagårdsgymnasiet finansierar i huvudsak verksamheten med interkommunal ersättning och produktion vid skolan. I 2017 års budget erhåller Munkagårdsgymnasiet 759,0 tkr i regionbidrag till internatverksamheten och 1300,0 tkr till vuxenutbildningen. Driftbudget utgår från att kommunerna ersätter skolan för internatverksamheten med 613,1 tkr. Den interkommunala ersättningen prissätts per inriktning: djur, lantbruk, trädgård och skog. Spår 1 och Spår 2, för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), prissätts enligt samma modell. För 2017 föreslås inriktningspriserna ligga kvar på samma nivå som En översyn av inriktningspriserna kommer att göras under våren 2017 som underlag till 2018 års prissättning. Folkhögskolorna erhåller ,0 tkr i regionbidrag till verksamheten Kulturbudgeten Bakgrund Regionstyrelsen beslutade om resursfördelning inklusive uppdrag och beställning inom Regionstyrelsens anvarsområde utifrån Mål & Budget 2017 (RS160154). Revidering av resursfördelningen beslutades av RS Kulturverksamheten tilldelades ,0 tkr. Kultur, gemensamt Kultur i Hallands del av gemensamma kostnader såsom lokalkostnader och personal med övergripande arbetsuppgifter. Under året görs en tillfällig satsning på att utveckla det kulturstrategiska arbetet. Kulturutveckling Anslag för externa utvecklingsprojekt, som söks av såväl fria kulturaktörer, civilsamhällets organisationer som av regionens institutioner. Också kommuner kan här ansöka om medel för kulturutveckling. Vidare finansieras härifrån utvecklingsarbete som bedrivs av Kultur i Hallands utvecklare. Dessa genomförs så gott som undantagslöst i samverkan med andra aktörer. Kulturutvecklingsmedel används också för att ge stöd till arrangemang och evenemang av regionalt intresse. Vilka projekt eller

3 3(7) evenemang som beviljas kulturutvecklingsmedel prövas utifrån av Regionstyrelsen fastställda projektkriterier. Anslag avsedda för Kultur för social hållbarhet, 500,0 tkr; fristadskonstnär, 480,0 tkr; arbetsstipendier 200,0 tkr. En grundprincip för kulturbudgeten är att skapa incitament för nyskapande kulturutveckling samt att skapa utrymme för flexibilitet och variation över åren. Av denna anledning eftersträvas att hålla det övergripande kontot för kulturutveckling så stort som möjligt. I budgetuppföljningen kan man utläsa hur kulturutvecklingsmedlen fördelats mellan olika konst- och kulturformer, kommuner, åldersgrupper och projektägare. Regional museiverksamhet Anslag till Stiftelsen Hallands länsmuseer samt till fem av länets kommuner för att utveckla attraktiva besöksmål. Verksamheten hos de kommunala bidragsmottagarna regleras i överenskommelser med Region Halland. Samtliga överenskommelser kommer att följas upp och utvärderas tillsammans med mottagarna inför tecknandet av nya överenskommelser från Verksamheten i Stiftelsen Hallands länsmuseer regleras i Hallands kulturplan Stiftelsens anslag har räknats upp med 2,5 %. Därutöver har anslaget höjts med 50 tkr i enlighet med den plan som upprättats för att säkerställa verksamhetsförändringar i samband med Hallands konstmuseums om- och tillbyggnad. Anslaget till Stiftelsen Hallands länsmuseer omfattade 2016 avskrivningskostnader på 1 330,0 tkr för den investering på 20 mnkr som Region Halland avsatt för tillbyggnad av Hallands konstmuseum. Dessa avskrivningskostnader är överförda till Regionkontoret. Anslagen till kommunerna är samma som Regional teater-, dans- och musikverksamhet samt Kultur barn och unga Anslag till regionteatern AB Teater Halland, till organisationen Riksteatern Halland, till de fria aktörerna Isildurs Bane och Teater Albatross samt till Kultur i Halland, scenkonstavdelningen. Verksamheten hos de externa bidragsmottagarna regleras i överenskommelser med Region Halland. För AB Teater Halland styrs verksamheten också av ägardirektiv fastställda av regionfullmäktige.

4 4(7) Teater Halland erhåller en anslagsökning på 855 tkr utöver uppräkning (2,5 %) för att täcka ökade kostnader. Av dessa utgör 280 tkr en engångssatsning för att säkerställa dokumenthantering i enlighet med Region Hallands policy. Anslagen till Riksteatern Halland, Isildurs bane samt Teater Albatross räknas upp med 2,5 %. Riksteatern Halland erhåller därutöver anslagsökning med 45 tkr. Anslaget till Kultur i Halland, scenkonstavdelningen omfattar personalkostnader för utvecklarna och producenterna inom Dans, Musik samt Kultur för barn och unga samt för den driftsverksamhet de genomför: konserter, dansföreställningar, kurser och utbildningar, tävlingar, subventionering av barn- och ungdomsföreställningar m.m. Anslaget omfattar en särskild satsning på 300,0 tkr för att inom ramen för Regionsamverkan Sydsverige utveckla danssamarbetet. Art Inside Out På uppdrag av Region Halland bedriver Kultur i Halland i samverkan med Hallands kommuner institutionen Art Inside Out inom ramen för kultursamverkansmodellen. En överenskommelse är tecknad med samtliga kommuner. Verksamhetsplanen för 2017 omfattar ett lyrikresidens i Hylte kommun med sex svensk-, dansk- och norskspråkiga poeter, som arbetar med texter utifrån temat Plats, Poesi, Periferi. Ett designresidens, med fokus på hur barn och unga i större utsträckning kan involveras i och inspireras till att forma och omforma sin närmiljö, genomförs i Falkenbergs kommun. Regional biblioteks- och litteraturverksamhet samt Kultur och social hållbarhet Anslag till Kultur i Halland, Regionbibliotek och litteraturutveckling Anslaget omfattar personalkostnader för utvecklarna inom biblioteks- och litteraturutveckling. Avdelningen ansvarar för övergripande arbete med kultur och social hållbarhet. Detta ansvarsområde inkluderar arbetet med kultur och hälsa. Avdelningen ansvarar för att driva satsningen på små barns språkutveckling, Språkstart Halland. För detta ändamål har tkr avsatts. Därutöver ingen uppräkning av anslaget. Regional konst- och kulturverksamhet Anslag till Kultur i Halland, konst- och kulturavdelningen.

5 5(7) Anslaget omfattar personal- och driftskostnader för utveckling inom Konst, Slöjd och konsthantverk, Film och rörlig bild, Kulturarv samt Fria kulturaktörer. Avdelningen ansvarar för övergripande arbete med kulturella och kreativa sektorn samt internationaliseringsfrågor. Anslaget omfattar vidare regionala medel till resurscentrum för konst, Konst i Halland, som bedrivs i samarbete med Hallands konstmuseum samt till resurscentrum för film, som bedrivs i samarbete med Katrinebergs folkhögskola. Anslaget har höjts med 172 tkr jämfört med 2016 för att täcka kostnader för bland annat filmkurs för tjejer, kulturarvssatsningar samt regelbundna dialoger med de professionella kulturutövarna. En del av dessa kostnader har tidigare belastat kulturutvecklingsmedlen. Region Hallands konstverksamhet Regionstyrelsen beslöt att Kultur i Halland från och med 2013 ansvarar för Region Hallands konsthantering. Under 2016 har konstförrådet flyttat till nya ändamålsenliga lokaler med högre hyra, 86 tkr per år. Regional arkivverksamhet Regional arkivverksamhet omfattar dels stöd till arkivföreningar, dels till en regional arkivresurs placerad vid Hallands kulturhistoriska museum. Anslaget 2017 har ökat med 500,0 tkr utöver uppräkning 2,5 %. Regional bildnings- och kulturfrämjande verksamhet Regional bildnings- och kulturfrämjande verksamhet omfattar bidrag till organisationer i enlighet med överenskommelser och riktlinjer. Anslagen till Hallands bildningsförbund, Hallands Idrottsförbund samt Hallands parasportförbund räknas upp med 2,5 %. Hallands bildningsförbunds anslag ökar därutöver med 100 tkr och Hallands idrottsförbund med 50 tkr. Anslagen till studiedistriktens verksamhet, SISU samt pensionärsverksamhet har räknats upp med 1,9 % medan anslagen till barn- och ungdomsverksamhet ligger kvar på 2016 års nivå. Anledningen till detta är att de inte fullt utnyttjas innevarande år.

6 6(7) Skolbudgeten Bakgrund Regionstyrelsen beslutade om resursfördelning inklusive uppdrag och beställning inom Regionstyrelsens anvarsområde utifrån Mål & Budget 2017 (RS160154). Revidering av resursfördelningen beslutades av RS Skolverksamheten tilldelades tkr. Gymnasieutbildningen Elevunderlag I 2017 års budget beräknas 89 elever antas till gymnasieutbildningen höstterminen 2017, vilket är i samma nivå som höstterminen Snittantalet för 2017 är 238 elever, varav 48 spår 1 och 2 elever. Internatverksamheten Nettokostnaderna för internatverksamheten inklusive vuxennärvaron minskar 2017 bland annat på grund av att fler hus tas i anspråk till spår 1- eleverna, där hyran ingår i elevpriset. Elevhyran höjs inte. För att finansiera verksamhetens nettokostnader behöver hallandskommunerna bidra med 613,1 tkr Vuxenutbildning Vuxenutbildningen vid Munkagårdsgymnasiet består av tre delar, uppdragsutbildning, arbetsmarknadsutbildning i samarbete med Eductus och yrkesutbildning i samarbete med Campus Varberg. Nettointäkterna för utbildningen påverkar Munkagårds-gymnasiets budget positivt. Driftverksamheterna Driftverksamheternas nettokostnader ökar med 1 197,0 tkr bland på grund av att intäkterna från skogsverksamheten vid Plönningegymnasiet upphör och budget för reparation och underhåll av maskiner/utrustning ökar eftersom maskinparken har kompletterats med maskiner från Plönningegymnasiet. Avskrivningar och ränta ökar också eftersom inventarier har flyttats från Plönningegymnasiet. Folkhögskolorna Statsbidraget förväntas öka med 1,14 %. Filmresurscentrum på Katrinebergs folkhögskola utvecklas i samarbete med Kultur i Halland. Satsningen på att utbilda handledare inom socialt företagande fortsätter.

7 7(7) Kultur och skola Eva Nyhammar Förvaltningschef Bilaga Budget regionala medel kulturverksamhet 2017 Driftsbudget skolverksamhet 2017 Riksprislista naturbruksprogrammet 2016

8 Bilaga 1 Kultur i Halland Region Halland Kommentarer - förändringar jämfört med 2016 Region Halland Statsbidrag Totalt 2016 Förvaltningsgemensamma kostnader Kultur - stab,gemensamt, DNKS Tillfällig satsning kulturstrategisk utveckling, ny tjänst inom marknadsföring, ökat anslag till nämnden Kulturutveckling Nya kostnader för Kultur för social hållbarhet, fristadskonstnär, omfördelning av kostnader till verksamhetsområden, nya kostnader för arbetsstipendier Regional museiverksamhet Avskrivningskostnader (1330 tkr) för investering i nybyggnation av Hallands konstmuseum flyttade från Kultur Stiftelsen Hallands länsmuseer i Hallands budget, finns numera inom RK budget Laholm/ Teckningsmuseet i Laholm Falkenberg/ Falkenbergs museum Halmstad/ Mjellby konstmuseum Kungsbacka/ Tjolöholms slott Varberg/ Varbergs fästning Regional teater-, dans- och musikverksamhet Regional scenkonstutveckling inkl barn och unga Ökning av verksamhetsmedel, Sydsvensk danssatsning Ökning av verksamhetsmedel, tillfälligt anslag avseende Teater Halland dokumenthantering Riksteatern Halland Ökade verksamhetsmedel Isildurs Bane Teater Albatross Atr Inside Out Ökade kostnader för Språkstart Halland - små barns Regional biblioteks- & litteraturutveckling inkl kultur språkutveckling, ökade verksamhetsmedel och social hållbarbet litteraturutveckling Regional konst och kulturtveckling Regional konst- och kulturutveckling Viss omfördelning från Kulturutveckling samt ökade verksamhetsmedel Region Hallands konst Ökade hyreskostnader Regional arkivverksamhet Ökade verksamhetsmedel Regional bildnings- och kulturfrämjande verksamhet Hallands bildningsförbund Ökade verksamhetsmedel Studieförbund SISU Ungdomsorganisationer Pensionärsförbund Hallands Idrottsförbund Ökade verksamhetsmedel Hallands Parasportförbund Totalt

9 Bilaga 2 BILAGA Skolverksamhet intäkter och kostnader per skola Tkr MUNKAGÅRDSGYMNASIET Intäkter utbildningar ,2 Intäkter driftenheterna ,8 Intäkter internat inkl. vuxennärvaro 3 946,1 Verksamhetens intäkter ,1 Kostnader utbildningar ,6 Kostnader driftenheterna ,4 Kostnader internat inkl. vuxennärvaro ,1 Verksamhetens kostnader ,1 Regionbidrag 2 059,0 Resultat 0,0 KATRINEBERGS FOLKHÖGSKOLA Statsbidrag ,5 Intäkter från elever och konferensverksamhet 8 643,0 Övriga intäkter 3 403,2 Verksamhetens intäkter ,7 Personalkostnader ,8 Tjänster och material ,0 Övriga kostnader ,8 Verksamhetens kostnader ,6 Regionbidrag ,9 Resultat 0,0 LÖFTADALENS FOLKHÖGSKOLA Statsbidrag ,4 Intäkter från elever och konferensverksamhet 7 369,0 Övriga intäkter 2 194,9 Verksamhetens intäkter ,3 Personalkostnader ,1 Tjänster och material ,3 Övriga kostnader ,8 Verksamhetens kostnader ,2 Regionbidrag ,9 Resultat 0,0

10 Bilaga 3 RIKSPRISLISTAN NATURBRUKSPROGRAMMET 2016 Riksprislistan kr Vårt pris kr Naturbruksprogrammet inriktning djur Naturbruksprogrammet inriktning lantbruk Naturbruksprogrammet inriktning skog Naturbruksprogrammet inriktning trädgård

Budget för Kulturförvaltningen 2014

Budget för Kulturförvaltningen 2014 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-09-24 RS130356 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Budget för Kulturförvaltningen 2014 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Budget för Kulturförvaltningen 2015

Budget för Kulturförvaltningen 2015 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Eva Nyhammar, förvaltningschef Kultur i Halland 035-17 98 89 Datum Diarienummer 2014-11-25 RS140472 Regionstyrelsen Budget för Kulturförvaltningen 2015 Förslag till

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

1(2) Diarienummer DNKS150151. Datum. unga. Riktlinjer för. regionalt stöd. riktlinjer. nivå.

1(2) Diarienummer DNKS150151. Datum. unga. Riktlinjer för. regionalt stöd. riktlinjer. nivå. TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Kultur i Halland Eva Nyhammar Förvaltningschef Datum 2015-04-10 Diarienummer DNKS150151 Driftnämnden Kultur och skola Riktlinjer för regionalt stöd gällande kultur för barn och unga

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling TJÄNSTESKRIVELSE Kultur i Halland Ingemar Andréasson Utvecklingsledare Datum Diarienummer 20150410 DNKS150152 Driftnämnden Kultur och skola Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum

Läs mer

Månadsrapport september 2016

Månadsrapport september 2016 TJÄNSTESKRIVELSE 1(15) Kultur och skola Eva Nyhammar Förvaltningschef Datum Diarienummer 2016-10-12 DNKS160050 Driftnämnden Kultur och Skola Månadsrapport september 2016 Verksamhet Kultur i Halland har

Läs mer

Granskning av statsbidrag från Kulturrådet

Granskning av statsbidrag från Kulturrådet www.pwc.se Rebecca Andersson Revisionskonsult Kerstin Sikander Cert. kommunal revisor November 2013 Granskning av statsbidrag från Kulturrådet Region Halland Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och

Läs mer

Driftnämnden Kultur och skola

Driftnämnden Kultur och skola Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-05-07 Driftnämnden Kultur och skola Tid: Plats: 7 maj 2015, kl 08:30 16:00 (Se bifogad agenda) Teater Halland, Varberg 1 Justering utse Sven-Anders Svensson (C)

Läs mer

1(1) Diarienummer DNKS Datum. Ekonom. Skola. Regionstyrelsen. om hur

1(1) Diarienummer DNKS Datum. Ekonom. Skola. Regionstyrelsen. om hur TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum 2015 04 27 Diarienummer DNKS150140 Kultur i Halland Anne Conradsson Ekonom Driftnämnd för Kultur och Skola Uppföljningsrapport 1 Kultur i Halland Förslag till beslut Driftnämnden

Läs mer

Internatkostnader 2016

Internatkostnader 2016 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2015-06-01 DNKS150191 Torbjörn Svanberg Förvaltningschef Driftnämnd för Kultur och Skola Internatkostnader 2016 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar att internatkostnaden

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum Plats och tid Munkagårdsgymnasiet, klockan 09:00-15:30. Magnus Hedman (KD) Christina Nilsson (S)

Protokoll. Sammanträdesdatum Plats och tid Munkagårdsgymnasiet, klockan 09:00-15:30. Magnus Hedman (KD) Christina Nilsson (S) Plats och tid Munkagårdsgymnasiet, klockan 09:00-15:30 Ledamöter Ersättare Övriga Lovisa Aldrin (L) (ordförande) Maud Lanne (S) (vice ordförande) Anders Ekström (M) Sven-Anders Svensson (C) Christina Corin

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Driftnämnden kultur och skola

Driftnämnden kultur och skola Agenda Sammanträdesdatum 2016-04-05 Driftnämnden kultur och skola Tid Tisdagen den 5 april 2016, kl. 09:00 Plats Mjellby konstmuseum, Halmstad Agenda 09:00 Dragning av alla beslutsärenden 09:30 Partierna

Läs mer

2014 års priser för utbildningar inom naturbruksgymnasierna

2014 års priser för utbildningar inom naturbruksgymnasierna TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) Datum Diarienummer 2013-11-21 RS130300 Skolförvaltningen Christer Henriksson, utvecklare, 0703282958 Anders Hallberg, ekonomichef, 0730377955 Regionstyrelsen 2014 års priser för

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Länsmuseet Halmstad, kansli, Norra vägen 3, Halmstad

Länsmuseet Halmstad, kansli, Norra vägen 3, Halmstad LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2002-02-04 UTBILDNINGS- OCH KULTURNÄMNDEN 1-20 Tid: 2002-02-04 kl. 14.00-16.40 Plats: Länsmuseet Halmstad, kansli, Norra vägen 3, Halmstad Närvarande ledamöter Anneli Hammar

Läs mer

1(1) Diarienummer DNKS Datum. Förv chef. Skola. Regionstyrelsen. jämfört

1(1) Diarienummer DNKS Datum. Förv chef. Skola. Regionstyrelsen. jämfört TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum 2015 08 14 Diarienummer DNKS150140 Kultur i Halland Eva Nyhammar Förv chef Driftnämnd för Kultur och Skola Uppföljningsrapport 2, 7 månader, 2015 Kultur i Halland Förslag till

Läs mer

Inriktning 2016 för Kultur i Halland

Inriktning 2016 för Kultur i Halland TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Kultur i Halland Eva Nyhammar Kulturchef Datum Diarienummer 2015-08-24 DNKS150009 Driftnämnden Kultur och skola Inriktning 2016 för Kultur i Halland Förslag till beslut Driftnämnden

Läs mer

DRIFTNÄMNDEN KULTUR OCH SKOLA

DRIFTNÄMNDEN KULTUR OCH SKOLA Kallelse/föredragningslista 2017-03-23 DRIFTNÄMNDEN KULTUR OCH SKOLA Tid: kl. 09:00 Plats: Hotell Tylösand, Halmstad Ledamöter Maud Lanne (S), vice ordförande Anders Ekström (M) Sven-Anders Svensson (C)

Läs mer

Budget fördelning av anslag

Budget fördelning av anslag Bildnings- och kulturförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-19 1(2) KN160085 Kulturnämnden Budget 2016 - fördelning av anslag Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar i enlighet med förslag om fördelning

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

Driftnämnden kultur och skola

Driftnämnden kultur och skola Driftnämnden kultur och skola Tid: kl. 09:0012:00 Plats: Regionkontoret, Södra vägen 9, 302 38 Halmstad, Borgsalen Ledamöter Maria Bronelius (C), 1:e vice ordförande Gustaf Kristensson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga Teater Halland, Birger Svenssons väg 28e, Monarkhuset, Varberg, klockan 09:00-15:15 Emma Gröndahl (L) (ordförande) Maud Lanne (S) (vice ordförande) Sven-Anders

Läs mer

Driftnämnden kultur och skola

Driftnämnden kultur och skola Agenda Sammanträdesdatum 2016-08-29 Driftnämnden kultur och skola Observera att beslut av ärendena ligger vid slutet av dagen, så det är viktigt att ni stannar kvar hela dagen. Information om beslutsärende

Läs mer

Driftnämnden kultur och skola

Driftnämnden kultur och skola Driftnämnden kultur och skola Tid: kl. 09:00-14:00 Plats: RIAN, Falkenberg Ledamöter Maud Lanne (S), vice ordförande Anders Ekström (M) Sven-Anders Svensson (C) Christina Corin (MP) Camilla Gustafsson

Läs mer

5 Uppföljningsrapport 1 HNH150002

5 Uppföljningsrapport 1 HNH150002 5 Uppföljningsrapport 1 HNH150002 Ärendet Nämnden ska varje år upprätta en uppföljningsrapport efter tre månader. Presidiets förslag Nämnden beslutar att - Fastställa upprättad uppföljningsrapport - Överlämna

Läs mer

Årsredovisning 2016 TJÄNSTESKRIVELSE. Driftnämnden Kultur och Skola

Årsredovisning 2016 TJÄNSTESKRIVELSE. Driftnämnden Kultur och Skola TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2017-01-27 DNKS150009 Kultur och skola Eva Nyhammar Förvaltningschef Driftnämnden Kultur och Skola Årsredovisning 2016 Förslag till beslut Driftnämnden kultur och skola

Läs mer

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i

Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen 2017-11-28 Diarienummer KN170076 Kulturnämnden Kulturplan Kalmar län 2022, Kultur att växa i Förslag till beslut 1. Kulturnämnden fastställer disposition

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

16 Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten RS150180

16 Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten RS150180 16 Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten RS150180 Ärendet Stiftelsen Hallands länsmuseer godkände vid sitt styrelsemöte

Läs mer

Förslag till beslut Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar

Förslag till beslut Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-05-05 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 070 544 18 24 Till Kulturnämnden 2017-05-16 Kultursamverkan för ett Sverige som håller

Läs mer

Länsmuseernas samarbetsråd

Länsmuseernas samarbetsråd Länsmuseernas samarbetsråd 2015-05-05 Introduktion kultursamverkansmodellen Kulturrådets nationella uppföljning för år 2013 Kultursamverkansmodellens* tillkomst en snabb process! År 2009 kom förslaget

Läs mer

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019.

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019. Region Stockholm 14 (35) Regionstyrelsen PROTOKOLL 2019-01-29 Diarienummer RS 2019-0063 6 Organisatorisk förändring av Stockholms läns Museum LS 2018-1173 Ärendebeskrivning För att Stockholms läns museum

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018 för kulturnämnden

Verksamhetsberättelse 2018 för kulturnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen 2018-12-10 KN 2018/95 Kulturnämnden Verksamhetsberättelse 2018 för kulturnämnden Förslag till beslut Kulturnämnden fastställer verksamhetsberättelse

Läs mer

Region Halland: januari september 2013

Region Halland: januari september 2013 Mnkr Månadsrapport Ärende 20 1(9) Datum 2013-10-15 Cathrin Nordander-Tovstedt Ekonomi Styrning och uppföljning Regionkontoret 035-131086 Cathrin.Nordander-Tovstedt@regionhalland.se Region Halland: januari

Läs mer

Region Hallands naturbruksgymnasier, Nutid och framtid - frågor och svar

Region Hallands naturbruksgymnasier, Nutid och framtid - frågor och svar 1(6) 2014-03-04 Region Hallands naturbruksgymnasier, Nutid och framtid - frågor och svar Bakgrund Vilka skolor äger Region Halland? Region Halland äger och driver fyra skolor, varav två är naturbruksgymnasierna

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013 ORGANISATION FOLKBILDNINGENS BRANSCHORGANISATION HEMBYGDSRÖRELSEN. (Fastställd av styrelsen )

VERKSAMHETSPLAN 2013 ORGANISATION FOLKBILDNINGENS BRANSCHORGANISATION HEMBYGDSRÖRELSEN. (Fastställd av styrelsen ) VERKSAMHETSPLAN 2013 (Fastställd av styrelsen 2012-11-29) ORGANISATION Hallands bildningsförbund är folkbildningens samverkansorganisation i Hallands län. Verksamheten har till syfte att ge stärka folkbildningen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Måndagen den 4 februari Regionala utvecklingsförvaltningen, Umeå

PROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Måndagen den 4 februari Regionala utvecklingsförvaltningen, Umeå PROTOKOLL 1 (16) Måndagen den 4 februari 2019 Sammanträdestid kl 10:00-15:10 Sammanträdet ajourneras för lunch kl 12:00-13:00 Sammanträdesplats Beslutande Lärken, regionala utvecklingsförvaltningen, Umeå.

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2013-10-02 RS130099 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Beslutsbilaga 2015-11-05 Sty 2015:37 Dnr: ADM 2015/138 Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Kvalitativ redovisning (beskrivande text) 1. Hur har landstinget/regionen

Läs mer

Mål och inriktning för skolförvaltningen 2014

Mål och inriktning för skolförvaltningen 2014 1(9) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Skolförvaltningen 2013-10-02 RS130355 Regionstyrelsen Mål och inriktning för skolförvaltningen 2014 Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning

Läs mer

Skolförvaltningen - Uppföljning

Skolförvaltningen - Uppföljning 1(4) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Skolförvaltningen 2012-05-02 RS120097 Anders Hallberg, ekonomichef 0730-377955 Regionstyrelsen Skolförvaltningen - Uppföljning 1 2012 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Förslag till beslut Driftnämnden kultur och skola beslutar att godkänna uppföljningen av internkontroll 2016.

Förslag till beslut Driftnämnden kultur och skola beslutar att godkänna uppföljningen av internkontroll 2016. TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2017-01-26 DNKS150236 Förvaltning Verksamhet/avdelning Angelica Eriksson Nämndtjänsteman Driftnämnden Kultur och Skola Uppföljning av intern kontroll 2016 Förslag till

Läs mer

16. Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten

16. Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten 16. Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-05-27 109

Läs mer

Kulturförvaltningen: Uppföljningsrapport

Kulturförvaltningen: Uppföljningsrapport Ärende 24 1(2) Uppföljningsrapport Anne Conradsson, Ekonom Datum 2013-10-02 Kulturförvaltningen: Uppföljningsrapport 2-2013 Förslag till beslut Regionstyrelsen godkänner resultatet efter åtta månader och

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (7) Tid och plats ande 10.00 16.00, Västerviks museum Maria Ixcot Nilsson (S), ordförande Eddie Forsman (M) Johan P Hammarstedt (MP) Anders Svensson (V) Tjänstepersoner Gull-Britt Johansson, bildningschef

Läs mer

Föredragningslista KALLELSE. Regional utvecklingsnämnd. Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom

Föredragningslista KALLELSE. Regional utvecklingsnämnd. Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Regional utvecklingsnämnd KALLELSE 2019-02-12 1 (1) Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Tisdag 12 februari 2019 Tid 14:00 Plats Löparen, Strömgatan, Kalmar Föredragningslista

Läs mer

Därutöver har kommunfullmäktige beslutat om följande specifika uppdrag för Barn- och utbildningsnämnden 2011.

Därutöver har kommunfullmäktige beslutat om följande specifika uppdrag för Barn- och utbildningsnämnden 2011. Information Datum 2011-02-17 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Stefan Bergdoff 0346-886408 stefan.bergdoff@falkenberg.se Info-ärende på BUN 2011-02-23 Internbudget 2011 Uppdrag från Kommunfullmäktige

Läs mer

Kultur Skåne Datum 2015-03-03 Dnr 1500352 1 (4) Direktiv utredning och förslag på Region Skånes kulturnämnds långsiktiga satsningar med inriktning på musikområdet Sammanfattning Utredaren ska göra en översyn

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (7) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland

Yttrande - Handlingsplan 2017 regional kulturverksamhet - Kulturplan Sörmland Kultur- och fritidsnämnden 2016-07-13 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret KFN/2016:116 Lena Klintberg 016-710 13 71 Kultur- och fritidsnämnden Yttrande - Handlingsplan 2017 regional

Läs mer

Regional kulturstrategi för Västra Götaland

Regional kulturstrategi för Västra Götaland Regional kulturstrategi för Västra Götaland 2020-2023 Kultursamverkansmodellen Kultursamverkansmodellen styrs av lagen om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:1919). Enligt

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Utfallet tom mars månad är inte helt

Läs mer

att genomföra förändringar i konsthanteringen i enlighet med förslag i tjänsteskrivelsen,

att genomföra förändringar i konsthanteringen i enlighet med förslag i tjänsteskrivelsen, 1(8 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-09-19 RS110150 Eva Nyhammar, verksamhetschef Kultur 035-17 98 89 REGIONSSTYRELSEN Konsthantering Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar

Läs mer

Anmälan av fattade delegationsbeslut 6 februari 2013

Anmälan av fattade delegationsbeslut 6 februari 2013 RS120008 Anmälan av fattade delegationsbeslut 6 februari 2013 Delegat: Regionstyrelsens ordförande Ärende 19/12 Ordförandebeslut Region Hallands kulturpris för 2012. RS120186 Att, efter samråd med presidieberedningen,

Läs mer

Driftnämnden Kultur och skola

Driftnämnden Kultur och skola Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-10-15 Driftnämnden Kultur och skola Tid: 15 oktober 2015, kl 09:30 ca 15:45 Plats: Munkagårdsgymnasiet 1 Justering Driftnämnden beslutar att utse Conny Carlsson

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Skolförvaltningen Bengt Everås Utvecklare Datum Diarienummer 2015-04-07 RS130447 Regionstyrelsen Samlokaliseringsbeslutet och behov av styrning Bakgrund Regionsstyrelsen beslutade

Läs mer

29 Hallands kulturplan RS160116

29 Hallands kulturplan RS160116 29 Hallands kulturplan 2017 2020 RS160116 Ärendet Hallands kulturplan syftar till att förstärka kulturen som kraft för utveckling och tillväxt. Den utgör också Region Hallands underlag vid ansökan om statsbidrag

Läs mer

Flerårigt verksamhetsstöd 2019

Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Tjänsteskrivelse 1 (5) Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Förslag till beslut 1. Figurteaterkompaniet beviljas verksamhetsstöd inom kulturområdet med 150 000 kronor 2019. 2. Totalteatern beviljas verksamhetsstöd

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Folkdansringen saknar den sociala dansen i planen och den musik som hör till.

Folkdansringen saknar den sociala dansen i planen och den musik som hör till. Sammanställning av synpunkter från remisskonferenser på Fornby folkhögskola 21 maj och Mora folkhögskola 22 maj inför framtagandet av ny kultur- och bildningsplan 2019-2022 hade bjudit in intresserade

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen (Ds 2017:8)

Yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen (Ds 2017:8) Yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen (Ds 2017:8) 15 LS 2017-0510 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag DAGORDNING Datum 2017-02-01 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-10 kl. 09.50 Plats: Landskrona museum, Slottsgatan, Landskrona

Läs mer

Budget 2013 Regional utveckling Utbildning

Budget 2013 Regional utveckling Utbildning Budget 2013 Regional utveckling Utbildning Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé Genom kultur och kunnande, lust och lärande skapa ett rikt liv i en kreativ region Perspektiv med strategiska

Läs mer

Uppföljning 1, 2013 Skolförvaltningen

Uppföljning 1, 2013 Skolförvaltningen 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Skolförvaltningen 2013-05-02 RS120426 Ann-Britt Jonasson 0340-480954 Regionstyrelsen Uppföljning 1, 2013 Skolförvaltningen Förslag till beslut Regionstyrelsen godkänner

Läs mer

Driftnämnden kultur och skola

Driftnämnden kultur och skola Driftnämnden kultur och skola Tid: kl. 09:30-16:00 Plats: Tjolöholm Slott - Storstugan Ledamöter Maud Lanne (S), vice ordförande Anders Ekström (M) Sven-Anders Svensson (C) Christina Corin (MP) Camilla

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Direktiv 1.1 Bakgrund: Kultursamverkansmodellen 1.2 Innehåll i de regionala kulturplanerna 1.3 Kulturpolitiska mål

Innehållsförteckning. 1 Direktiv 1.1 Bakgrund: Kultursamverkansmodellen 1.2 Innehåll i de regionala kulturplanerna 1.3 Kulturpolitiska mål Innehållsförteckning 1 Direktiv 1.1 Bakgrund: Kultursamverkansmodellen 1.2 Innehåll i de regionala kulturplanerna 1.3 Kulturpolitiska mål 2 Organisation 2.1 Arbetet med regional kulturplan i Uppsala län

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (71) Tid och plats ande 09.30-15.00 Kalmar läns museum Maria Ixcot Nilsson (S) ordförande Ingegerd Petersson (C) Eddie Forsman (M) Anders Svensson (V) Tjänstepersoner Gull-Britt Johansson Görel Abramsson

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Aktuella kulturpolitiska frågor Ulf Nordström

Aktuella kulturpolitiska frågor Ulf Nordström Aktuella kulturpolitiska frågor 2019-03-20 Ulf Nordström Flerårigt verksamhetsstöd Ett nytt mitt emellan-stöd Fleråriga verksamhetsstöd lägre tröskel Kan till exempel sökas av fria professionella teatergrupper

Läs mer

Nittebo 1:89 Hyltebruk, upprustning samt förbättring av entréfunktion, bårhuset, vårdenhet (VE) Hyltebruk

Nittebo 1:89 Hyltebruk, upprustning samt förbättring av entréfunktion, bårhuset, vårdenhet (VE) Hyltebruk TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-04-20 RS180371 Regionkontoret Ekonomi Louise Lindstedt Ekonomidirektör Regionstyrelsen Nittebo 1:89 Hyltebruk, upprustning samt förbättring av entréfunktion, bårhuset,

Läs mer

Totalbudget för Lunds universitet 2015

Totalbudget för Lunds universitet 2015 BESLUT 1(6) 2015-02-13 Dnr V 2014/1698 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2015 Budgeterat resultat för 2015 är ett underskott på 336 mnkr fördelat på ett underskott inom utbildningen på 77 miljoner

Läs mer

Begäran om samverkan och bidrag till Garnisons- och luftvärnsmuseet i Halmstad

Begäran om samverkan och bidrag till Garnisons- och luftvärnsmuseet i Halmstad TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Kultur i Halland Ingemar Andréasson Utvecklingsledare Datum Diarienummer 20150427 RS140512 Driftnämnden för Kultur och skola Begäran om samverkan och bidrag till Garnisons- och luftvärnsmuseet

Läs mer

INLEDNING Bakgrund och nuläge

INLEDNING Bakgrund och nuläge INLEDNING Vår verksamhet ska kännetecknas av en kvalitativ och bred verksamhet, väl spridd över hela länet. Landstingets stöd till kultur, folkbildning, föreningsliv och skolor främjar ett aktivt medborgarskap

Läs mer

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Halmstad 2017-06-o7 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Riksteatern

Läs mer

Hallands kulturplan 2011 2013

Hallands kulturplan 2011 2013 1(66) HANDLÄGGARE Ingemar Andreasson Hallands kulturplan 2011 2013 Program för utveckling av kulturen i Halland Hallands kulturplan är ett uttryck för en ny modell i svensk kulturpolitik där samverkan

Läs mer

DRIFTNÄMNDEN KULTUR OCH SKOLA

DRIFTNÄMNDEN KULTUR OCH SKOLA Kallelse/föredragningslista 2017-09-28 DRIFTNÄMNDEN KULTUR OCH SKOLA Tid: kl. 09:00 Plats: Katrinebergs Folkhögskola Ledamöter Maud Lanne (S), vice ordförande Anders Ekström (M) Sven-Anders Svensson (C)

Läs mer

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 21 april 2015 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR... 5 BARN OCH UNGAS RÄTT

Läs mer

Kultursamverkansmodellen i Skåne

Kultursamverkansmodellen i Skåne Kultursamverkansmodellen i Skåne 2 Många barn fick chansen att lyssna, leka, spela och lära i det interaktiva musikkonstverket KLONK som fyllde Kuben i Malmö Live. KLONK var en del av Bästa Biennalen som

Läs mer

Verksamhetsplan kultur och skola 2017

Verksamhetsplan kultur och skola 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Kultur och skola Eva Nyhammar Förvaltningschef Datum Diarienummer 2016-11-14 DNKS160220 Driftnämnden kultur och skola Verksamhetsplan kultur och skola 2017 Förslag till beslut Driftnämnden

Läs mer

Kulturnämndens månadsrapport för oktober 2017

Kulturnämndens månadsrapport för oktober 2017 Enheten för administration och kommunikation TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: -11-21 KN /354 Handläggare: Monica Lagergren Bodil Lundqvist Kulturnämndens månadsrapport för oktober Ärendebeskrivning I föreliggande

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (8) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-09-28 kl.09.00-12.00 Plats: Regionens hus, sal B 11 Tidsplan och arbetsstruktur för ny kulturplan 2018-2020 Diarienummer:

Läs mer

DRIFTNÄMNDEN KULTUR OCH SKOLA

DRIFTNÄMNDEN KULTUR OCH SKOLA Kallelse/föredragningslista 2017-06-15 DRIFTNÄMNDEN KULTUR OCH SKOLA Tid: kl. 09:00 Plats: Unnaryds Bonadsmuseum Ledamöter Maud Lanne (S), vice ordförande Anders Ekström (M) Sven-Anders Svensson (C) Christina

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015

Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Skapa och uppleva kultur möjligheter och utmaningar. Åsele 2 februari 2015 Närvarande: Petra Rantatalo, Region Västerbotten Åsa J-Persson, Åsele kommun Tage Markusson, Västerbottensteatern Brage Sundberg,

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL 1(9) Diarienummer Plats: Malin Wengholms tjänsterum Närvarande: Beslutande: Malin Wengholm, ordförande 1-18 Torbjörn Eriksson, ordförande 19 Maria Hörnsten Tjänstemän: Ulrika Geeraedts, regional

Läs mer

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS VAD ÄR IDEELL KULTURALLIANS? Ideell kulturallians (IKA) är en samarbetsorganisation för det civila samhällets organisationer på kulturområdet. Våra medlemsförbund företräder kulturverksamheter som till

Läs mer

Kultursamverkansmodellen i Skåne

Kultursamverkansmodellen i Skåne Kultursamverkansmodellen i Skåne Tillsammans utvecklar vi Skåne! Ett ökat deltagande i kulturlivet bidrar till medborgarnas välbefinnande och regionens utveckling. Kulturen ska vara livskraftig i alla

Läs mer

2. Kulturpolitiska prioriteringar

2. Kulturpolitiska prioriteringar 2. Kulturpolitiska prioriteringar 2A. Stärkt kulturell infrastruktur 2B. Förbättrade villkor för konstnärligt skapande 2C. Kulturlivet med särskilt fokus på barn och unga 2D. Ökad tillgång och tillgänglighet

Läs mer

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de KULTURRÅDET BESLUT 2015-01-29 82015:5 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2015 inom ramen för kultursamverkansmodellen Part Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834,

Läs mer

AVTAL. 4.1 Stockholms läns landsting åtar sig följande inom ramen för detta avtal att:

AVTAL. 4.1 Stockholms läns landsting åtar sig följande inom ramen för detta avtal att: AVTAL 1. Parter Mellan Botkyrka kommun och Stockholms läns landsting genom kulturnämnden, har denna dag träffats följande samarbetsavtal gällande regionalt växthus för ung film inom ramen för kulturnämndens

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

21 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016 RS160019

21 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016 RS160019 21 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2016 RS160019 Ärendet Regeringen och SKL har gjort en överenskommelse om att under 2015-2018 genomföra en nationell satsning på att korta väntetider

Läs mer

Fördelning av statliga bidrag 2017

Fördelning av statliga bidrag 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Kultur och skola Eva Nyhammar Förvaltningschef Datum Diarienummer 2017 01 31 DNKS160215 Driftnämnd Kultur och skola Fördelning av statliga bidrag 2017 Förslag till beslut Driftnämnden

Läs mer