VALINSTRUKTION. för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och institutionsråd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VALINSTRUKTION. för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och institutionsråd"

Transkript

1 VALINSTRUKTION för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och institutionsråd Fastställd av kansler Reviderad av styrelsen kap. Allmänt 1 Medlemmarna och suppleanterna i universitetskollegiet, styrelsen och institutionsråden väljs av de i 8 nämnda personerna genom hemliga val enligt denna valinstruktion. Företrädare för studerandena utses av studentkåren så som studentkårens för ändamålet tillämpliga valordning föreskriver. 2 De i 8 nämnda röstberättigade personerna indelas för varje val i två grupper. Till den första gruppen hör professorerna. Till den andra gruppen hör övriga anställda Den röstberättigade röstar inom sin grupp. 3 Den röstberättigade får rösta på en eller flera kandidater i varje val där han/hon har rätt att rösta (acceptansval). Samtliga uppställda kandidater förs upp på en gemensam lista inom var och en av de två grupperna. Väljaren markerar den eller de kandidater som han eller hon kan acceptera som sin eller sina representanter. De kandidater som fått flest röster (markeringar) blir valda. Rösträtt får inte utövas genom fullmakt.

2 4 Till medlem av universitetskollegiet, styrelsen eller ett institutionsråd kan ingen väljas mot sin vilja. Den som är anställd har dock inte rätt att undandra sig medlemskap ifall tillräckligt antal medlemmar och suppleanter ej annars erhålls. 2 kap. Valmyndigheter 5 Styrelsen väljer för tre år en valnämnd, som ska handha med valen sammanhängande åligganden. Valnämndens ordförande är förvaltningsdirektören. Valnämndens övriga medlemmar utgörs av en professor och en representant för den övriga personalen samt en representant för studerandena. För de övriga medlemmarna väljs personliga suppleanter representerande samma grupper som de ordinarie medlemmarna. Valnämnden väljer inom sig viceordförande. Förvaltningsämbetet förordnar en sekreterare. 6 Valnämnden kan tillsätta valkommissioner för att handha av valnämnden till dem delegerade uppgifter. Ytterligare kan valnämnden utse nödigt antal valfunktionärer. Valnämnden utser vid behov en valkommission vid Åbo Akademi i Vasa enligt valnämndens direktiv. Valkommissionen kan utse nödigt antal valfunktionärer. Valnämnden är beslutför när tre medlemmar, bland dem ordföranden eller viceordföranden är närvarande. Om en valkommissions beslutförhet ger valnämnden direktiv. Vid valnämndens sammanträden förs protokoll, som undertecknas av sekreteraren och justeras av ordföranden för sammanträdet. 3 kap. Vallängd 7 Valnämnden uppgör en vallängd över de personer, som är röstberättigade. För varje röstberättigad antecknas vilken i 2 nämnd grupp han/hon tillhör, samt vilka val han/hon har rösträtt i och inom vilken grupp han/hon är valbar. Valbarhet antecknas i vallängden. Valbar är endast till akademin hörande myndig person.

3 En omyndig röstberättigad som före början av ifrågavarande organs mandatperiod uppnår myndig ålder ska anses såsom valbar. 8 I vallängden förtecknas de professorer och den övriga personal som hör till Åbo Akademi. Till gruppen professorer räknas den som anställts som professor för att sköta mera än hälften av en professur. Till den övriga personalen hör: 1) lärare och forskare anställda vid akademin som anställts för att sköta minst hälften av de uppgifter som hör till en heltidsbefattning; 2) övrig personal vars uppgifter utgör huvudsyssla (minst 20 timmar/vecka) 3) den som är anställd att undervisa minst 112 timmar under ifrågavarande läsår, eller, om anställningen för vårterminen inte hunnit fastställas, innehar en anställning att under ifrågavarande hösttermin och föregående vårtermin undervisa sammanlagt minst 112 timmar; samt 4) personer som med akademins samtycke bedriver forskningsarbete vid akademin eller biträder vid sådant arbete och för vilka avtal om icke-anställda forskares rätt till utrymmen och faciliteter vid Åbo Akademi har uppgjorts, undertecknats och gäller senast från den 20 september ifrågavarande valår till åtminstone utgången av december månad samma år. Pensionerade forskare, med vilka avtalet uppgjorts, upptas inte i vallängden. 5) studerande som anställts som praktikanter upptas inte i vallängden 9 Vid uppgörandet och fastställandet av vallängden beaktas de arbetsavtal, som undertecknats och gäller senast från den 20 september ifrågavarande valår till åtminstone utgången av december månad samma år. Arbetar en person vid flera institutioner anses han/hon tillhöra den enhet inom vilken han/hon vid ingången av valperioden utför merparten av sitt arbete. Man kan vid val tillhöra endast en institution eller förvaltningsämbetet. 10 Grund för vallängden är en förteckning över professorer och övrig personal som förvaltningsämbetet ställer till valnämndens förfogande. Valnämnden uppgör vallängden på basis av denna förteckning och kan tillägga personer som oriktigt har blivit utelämnade samt stryka personer som inte har rösträtt. 11 Vallängden framläggs för granskning genom valnämndens försorg under minst sju dagar, framläggningsdagen inberäknad, på akademins kansli, vid Åbo Akademi i Vasa, på akademins webbsidor samt på övriga av valnämnden fastställda platser.

4 Meddelande om att vallängden framläggs till granskning samt om de platser där vallängden finns framlagd bör i god tid före framläggandet offentliggöras på akademins anslagstavlor, Domkyrkotorget 3 i Åbo och Strandgatan 2 i Vasa, i Meddelanden från Åbo Akademi samt på akademins webbsidor. 12 Den som anser att i vallängden ingår fel som påverkar hans/hennes rösträtt eller valbarhet, kan skriftligen yrka på rättelse hos valnämnden under den tid vallängden är framlagd. Om förvaltningsämbetet upptäcker fel i vallängden bör det på tjänstens vägnar göra rättelseyrkande. 13 Valnämnden bör inom sju dagar efter utgången av den tid vallängden varit framlagd till granskning ge beslut med anledning av varje rättelseyrkande och beslutet bör jämte motivering antecknas i protokollet och delges de berörda. Efter de eventuella rättelser införts i vallängden ska den sålunda granskade slutliga vallängden omedelbart framläggas så som i 11 1 mom. bestäms. 4 kap. Kandidatnominering 14 Varje röstberättigad har rätt att inom 14 dagar räknat från och med den dag den slutliga vallängden framlagts, inom sin egen grupp uppställa kandidater i de val där han/hon är röstberättigad. Kandidaterna nomineras av minst två i den slutliga vallängden upptagna personer och genom att en valbar person på en av valnämnden godkänd blankett skriftligen ger sitt samtycke. I fråga om val till universitetskollegiet uppställs kandidatlistor med två valbara kandidater som skriftligen ger sitt samtycke till att nomineras. På kandidatlistan är den överst uppställda kandidat för ordinarie medlemskap och den underst uppställda kandidat som suppleant för den förra. 15 Valförbund mellan kandidater och kandidatlistor är inte tillåtna.

5 5 kap. Valnämndens förberedande åtgärder före val 16 Valnämnden beslutar om den tidpunkt då valen ska ordnas och hur de till valnämnden riktade handlingarna ska inlämnas. Dessa beslut bör offentliggöras åtminstone i en svenskspråkig dagstidning, på akademins officiella anslagstavlor vid förvaltningsämbetet i Åbo och i Vasa, på akademins webbsidor och i Meddelanden från Åbo Akademi. 17 Kandidatnomineringen ska lämnas obeaktad om bestämmelserna i 4 kap. inte efterföljts. 18 Sedan tiden för uppställande av kandidater utgått och efter det att valnämnden godkänt vederbörande kandidatlistor, offentliggör valnämnden omedelbart en sammanställning av kandidatlistorna åtminstone på akademins officiella anslagstavlor och webbsidor. 19 Är antalet kandidater vid styrelseval samma som det antal som ska väljas, sker till denna del inget val, utan valnämnden förklarar de godkända kandidaterna valda. 20 Valen till institutionsråd kan ske som sämjoval vid ett valmöte senast sju dagar före den av valnämnden fastställda tiden för kandidatnominering. Till valmötet ska samtliga röstberättigade inom gruppen kallas minst tre dagar före mötet. Valmötet är beslutfört om minst två tredjedelar av de röstberättigade deltar. Når mötet enighet om vilka valbara personer som ska utses till ordinarie medlemmar resp. till suppleanter i prioriterad ordning ska valnämnden fastställa sämjovalet. Uppnås inte enighet ordnas val i vanlig ordning. Valen till universitetskollegiet kan under samma förutsättningar som i 1 mom. ordnas som sämjoval om enighet uppnås om vilka valbara personer som ska utses till ordinarie medlemmar samt till personliga suppleanter för de ordinarie.

6 21 Finns inte tillräckligt antal kandidater för valen av medlemmar och suppleanter, kan valnämnden besluta om förlängning av den för kandidatnominering fastställda tiden. Avsaknad av kvinnliga respektive manliga kandidater utgör också grund till förlängning av tiden för kandidatnominering. Finner valnämnden att en förlängning av tiden inte är möjlig eller finns trots förlängning fortfarande ett otillräckligt antal kandidater, ska valnämnden i stöd av 4 nominera alla valbara personer, som är anställda vid akademin, som kandidater i ifrågavarande val. 22 Valnämnden kan besluta att valen förrättas antingen elektroniskt eller med röstsedlar. 6 kap. Valförrättningen vid elektroniska val 23 Valet av universitetskollegium, interna styrelsemedlemmar och institutionsråd förrättas samtidigt under en eller två på varandra följande vardagar enligt vad valnämnden bestämmer. Valförrättningen börjar senast kl och fortgår oavbrutet i minst fem timmar. 24 Valnämnden bör vidta alla de åtgärder som erfordras för genomförande av valet och i detta syfte i god tid försäkra sig om att till förfogande står: 1) vallängder; 2) valnämndens sammanställningar av kandidatlistor, vilka bör finnas synliga på Åbo Akademis webbsidor och i röstningsprogrammet, samt 3) information om att ÅA-användarnamn förutsätts för röstning i elektroniska val. 25 Elektroniska val förrättas per dator genom att den röstande avger en elektronisk röstsedel till en elektronisk valurna. Valen ska arrangeras så att valhemligheten bevaras och informationssäkerheten tryggas. Valnämnden utser de personer som får behandla röstningsprogrammets logg. Loggen kan användas för att på begäran kontrollera om den i vallängden upptagna personen har röstat. Då en person vill se uppgifter om sin röstning ska han/hon

7 presentera legitimation. Om loggen behandlas manuellt bör personen som begärt därom även underteckna en skriftlig anhållan. Valnämnden uppgör inför varje val en handlingsplan för hur man agerar om tekniska problem uppstår under pågående val. I röstningsprogrammet och på akademins webbsidor anges kontaktuppgifter till telefonjourer vid Datacentralen respektive valnämnden under pågående val. 7 kap. Valförrättningen vid val med röstsedel 26 Valet av universitetskollegium, interna styrelsemedlemmar och institutionsråd förrättas samtidigt under en eller två på varandra följande vardagar enligt vad valnämnden bestämmer. Valförrättningen börjar senast kl och fortgår oavbrutet i minst fem timmar. För valförrättningen anvisar förvaltningsämbetet lämpliga utrymmen och förser dessa med erforderlig utrustning. 27 Valnämnden bör vidta alla de åtgärder som erfordras för genomförande av valet och i detta syfte i god tid försäkra sig om att till förfogande står: 1) en ändamålsenlig vallokal; 2) vallängder; 3) valnämndens sammanställningar av kandidatlistor, vilka bör finnas synliga på Åbo Akademis webbsidor och i vallokalen; samt 4) röstsedlar, valstämpel, sigill, material, protokollspapper, valurnor och valbås. 28 Är den röstande funktionshindrad har han/hon rätt att såsom biträde vid införande av anteckningen i röstsedeln anlita en valfunktionär eller en annan av honom/henne själv utsedd person. Den som bistår en röstande är skyldig att samvetsgrant följa den röstandes anvisningar samt att hemlighålla vad han/hon erfarit vid valförrättningen. 29 Efter att valurnan vid valförrättningens början tillslutits och försetts med sigill får den ej öppnas förrän valförrättningen avslutats.

8 30 En person som önskar rösta ska anmäla sig hos valnämnden eller hos de utsedda valfunktionärerna för att erhålla röstsedel. Röstsedeln ska ej utges förrän det fastslagits att personen är antecknad i vallängden såsom röstberättigad. Den röstande är skyldig att på anmodan förete utredning över sin identitet. Den röstande ska avlämna röstsedeln hopvikt hos valnämnden eller dess valfunktionärer för avstämpling och ska därefter inlägga den i valurnan. Sedan röstanden inlagt röstsedeln i valurnan, antecknas i vallängden att han/hon utövat sin rösträtt. 31 När vid val under två dagar valförrättningen första dagen avbryts, ska valurnan förseglas samt sättas i säkert förvar. Då förrättningen andra dagen fortsätter ska valnämnden eller någon av valnämnden utsedd person granska att valurnans sigill är obrutet. 32 En röstberättigad som är förhindrad att delta i den ordinarie valförrättningen har vid val med röstsedlar rätt att förhandsrösta i Åbo, Vasa eller Jakobstad. Valnämnden fastställer plats och tidpunkt för förhandsröstningen. Vid förhandsröstningen ska anteckning om denna göras i vallängden. Valnämnden utfärdar närmare direktiv om förhandsröstningen. 8 kap. Rösträkning och fastställande av valresultatet för elektroniskt val 33 Valnämndens ordförande eller viceordförande förklarar valförrättningen avslutad. Valnämnden ska efter avslutande av val granska det elektroniska valresultatet. 34 Den inbördes ordningen mellan kandidaterna eller kandidatlistorna bestäms i enlighet med det erhållna röstetalet. Bland kandidaterna eller kandidatlistorna förklarar valnämnden så många medlemmar och suppleanter valda som ska väljas inom gruppen. Ordningsföljden mellan kandidater som fått samma röstetal avgörs genom lottning. Valnämnden arrangerar lottningen.

9 35 Då rösterna räknas vid valnämndens sammanträde och valets resultat fastställs, har kandidaterna, liksom även de valfunktionärer som valnämnden kallat till sammanträdet, rätt att närvara. 36 Valnämnden bör fastställa valets resultat senast 10 dagar efter valförrättningen och kungöra detta på akademins officiella anslagstavlor. Valresultatet bör även offentliggöras i Meddelanden från Åbo Akademi. 37 Om en genom val utsedd medlem inte längre hör till akademin eller om han/hon fått befrielse från uppdraget träder suppleanten i hans/hennes ställe för den återstående mandatperioden. Om en suppleant inte längre hör till akademin eller fått befrielse från uppdraget eller om han/hon inträder som medlem i förvaltningsorganet, erhålls en ny suppleant från den kandidatlista i valen som enligt 34 har det högsta röstetalet inom ifrågavarande grupp. I fråga om valen till universitetskollegiet går härvid kandidaten för ordinarie plats före kandidaten för suppleantplats. Finns ej i 1 mom. avsedda kandidater inom gruppen utser i fråga om institutionsråd rektor en ny suppleant för den återstående mandatperioden. Före rektors beslut bör valnämnden bereda ifrågavarande grupp möjlighet att framföra kandidater för uppdraget. Studentkåren utser vid behov ersättare för medlemmar och suppleanter som utsetts av studentkåren. 9 kap. Rösträkning och fastställande av valresultatet för val med röstsedel 38 Sedan valnämndens eller valkommissionens ordförande eller viceordförande förklarat valförrättningen vid val med röstsedel avslutad uttas de avgivna röstsedlarna omedelbart ur valurnan och räknas. 39 Valnämnden ska därefter granska röstsedlarna, samt besluta om vilka röstsedlar som ska lämnas obeaktade såsom ogiltiga.

10 En röstsedel är ogiltig: 1) om såsom röstsedel använts annan än på valnämndens försorg mångfaldigad röstsedel; 2) om röstsedeln är ostämplad; 3) om det ej tydligt framgår vilken eller vilka kandidater som avses; 4) om på röstsedeln antecknats den röstandes namn eller särskilt kännetecken på den röstande eller om annan obehörig anteckning gjorts därpå; samt 5) om med röstsedeln avgetts en röst för en kandidat som inte är uppställd i ifrågavarande val eller inom ifrågavarande grupp. Som obehörig anteckning anses inte en sådan anteckning på röstsedeln som endast förtydligar på vilken kandidat den röstande har avsett att rösta. 40 Den inbördes ordningen mellan kandidaterna eller kandidatlistorna bestäms i enlighet med det erhållna röstetalet. Bland kandidaterna eller kandidatlistorna förklarar valnämnden så många medlemmar och suppleanter valda som ska väljas inom gruppen. Ordningsföljden mellan kandidater som fått samma röstetal avgörs genom lottning. Valnämnden arrangerar lottningen. 41 Då röstsedlarna räknas vid valnämndens sammanträde och valets resultat fastställs, har kandidaterna, liksom även de valfunktionärer som valnämnden kallat till sammanträdet, rätt att närvara. 42 Röstsedlarna och den slutliga sammanställningen av kandidatlistor ska inneslutas under sigill samt förvaras på betryggande sätt. De slutliga uträkningarna bör sammanfogas och uppbevaras som bilagor till protokollet. 43 Valnämnden bör fastställa valets resultat senast 10 dagar efter valförrättningen och kungöra detta på akademins officiella anslagstavlor. Valresultatet bör även offentliggöras i Meddelanden från Åbo Akademi. 44 Om en genom val utsedd medlem inte längre hör till akademin eller om han/hon fått befrielse från uppdraget träder suppleanten i hans/hennes ställe för den återstående mandatperioden. Om en suppleant inte längre hör till akademin eller fått befrielse från

11 uppdraget eller om han/hon inträder som medlem i förvaltningsorganet, erhålls en ny suppleant ur den kandidatlista i valen som enligt 41 har det högsta röstetalet inom ifrågavarande grupp. I fråga om valen till universitetskollegiet går härvid kandidaten för ordinarie plats före kandidaten för suppleantplats. Finns ej i 1 mom. avsedda kandidater inom gruppen utser i fråga om institutionsråd rektor en ny suppleant för den återstående mandatperioden. Före rektors beslut bör valnämnden bereda ifrågavarande grupp möjlighet att framföra kandidater för uppdraget. Studentkåren utser vid behov ersättare för medlemmar och suppleanter som utsetts av studentkåren. 10 kap. Särskilda stadganden 45 Infaller i denna instruktion nämnd förfallodag på lördag eller helgdag ska nästföljande vardag betraktas såsom förfallodag. 46 Valnämnden kan utfärda närmare föreskrifter rörande tillämpningen av denna valinstruktion. 11 kap. Ikraftträdande 47 Denna valinstruktion träder i kraft Samtidigt upphävs Valinstruktion för val av till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och institutionsråd, fastställd

VALINSTRUKTION. för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och fakultetsråd

VALINSTRUKTION. för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och fakultetsråd VALINSTRUKTION för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och fakultetsråd Godkänd av styrelsen 8.4.2014 1 kap. Allmänt 1 Medlemmarna och

Läs mer

11 Rösträkning och fastställande av valresultatet

11 Rösträkning och fastställande av valresultatet 11 Rösträkning och fastställande av valresultatet Innehåll 11 Rösträkning och fastställande av valresultatet... 52 11.1 Rösträkning... 52 11.2 Räkning av förhandsrösterna innan valförrättningen avslutats...

Läs mer

VALORDNING FÖR VASA ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE. 1 Valtidpunkt, röstningssätt

VALORDNING FÖR VASA ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE. 1 Valtidpunkt, röstningssätt VALORDNING FÖR VASA ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valtidpunkt, röstningssätt Det val av fullmäktigeledamöter som avses i 14 i Vasa Andelsbanks stadgar ska förrättas genom en röstning bland andelsbankens medlemmar

Läs mer

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finskspråkiga versionen.) STUDENTKÅREN VID HELSINGFORS UNIVERSITET V A L O R D N I N G

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finskspråkiga versionen.) STUDENTKÅREN VID HELSINGFORS UNIVERSITET V A L O R D N I N G (Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finskspråkiga versionen.) Godkänd av delegationen 17.12.2013 STUDENTKÅREN VID HELSINGFORS UNIVERSITET V A L O R D N I N G Kapitel I Allmänna bestämmelser

Läs mer

FÖRSAMLINGSVALET 2018

FÖRSAMLINGSVALET 2018 FÖRSAMLINGSVALET 2018 INFORMATION OM FÖRSAMLINGSVALET 2018 MARIEHAMN DEN 18 APRIL HELSINGFORS DEN 25 APRIL VASA DEN 26 APRIL CLAS ABRAHAMSSON ÄNDRINGAR I VALLAGSTIFTNINGEN Valet inleds under valåret tredje

Läs mer

Översättning från finskan. Studentkåren vid Aalto-universitetet VALORDNING. II Kapitlet. Allmänna bestämmelser

Översättning från finskan. Studentkåren vid Aalto-universitetet VALORDNING. II Kapitlet. Allmänna bestämmelser 1 2 3 4 Studentkåren vid Aalto-universitetet VALORDNING I Kapitlet Allmänna bestämmelser 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Läs mer

8 Hemmaröstning. Innehåll. 8.1 Rätt att förhandsrösta hemma. 8.2 Förhandsmeddelande om möjligheten att rösta hemma

8 Hemmaröstning. Innehåll. 8.1 Rätt att förhandsrösta hemma. 8.2 Förhandsmeddelande om möjligheten att rösta hemma 8 Hemmaröstning Innehåll 8.1 Rätt att förhandsrösta hemma... 34 8.2 Förhandsmeddelande om möjligheten att rösta hemma... 34 8.3 Anmälan om hemmaröstning... 35 8.4 Förberedelser för hemmaröstningen... 35

Läs mer

Översträkt = det som strykts från den gamla valordningen Gul betoning = förslag på ändring som ersätter den strykta delen

Översträkt = det som strykts från den gamla valordningen Gul betoning = förslag på ändring som ersätter den strykta delen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 Studentkåren vid Aalto-universitetet VALORDNING I Kapitlet Allmänna bestämmelser

Läs mer

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) Kapitel I Allmänna bestämmelser

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) Kapitel I Allmänna bestämmelser 1/12 (Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) 1 Tillämpningsområde Kapitel I Allmänna bestämmelser Detta reglemente tillämpas vid val av studentrepresentanter i

Läs mer

VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE

VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 (5) VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valtidpunkt, röstningssätt Val av fullmäktigeledamöter som utses genom val: Det val av fullmäktigeledamöter som utses genom val som avses

Läs mer

8 Hemmaröstning. 8.1 Rätt att förhandsrösta hemma

8 Hemmaröstning. 8.1 Rätt att förhandsrösta hemma 8 Hemmaröstning Innehåll 8 Hemmaröstning... 34 8.1 Rätt att förhandsrösta hemma... 34 8.2 Förhandsmeddelande om möjligheten att rösta hemma... 35 8.3 Anmälan om hemmaröstning... 35 8.4 Förberedelser för

Läs mer

VALORDNING FÖR PEDERSÖRENEJDEN ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE

VALORDNING FÖR PEDERSÖRENEJDEN ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 (5) VALORDNING FÖR PEDERSÖRENEJDEN ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valförrättning och tidpunkt 2 Röstningssätt Det val av fullmäktige som avses i 13 i andelsbankens stadgar ska förrättas med en röstning bland

Läs mer

Regler för mandatfördelningen i Svenska Finlands folkting (valordning)

Regler för mandatfördelningen i Svenska Finlands folkting (valordning) Regler för mandatfördelningen i Svenska Finlands folkting (valordning) Godkända på Folktingets session 9 april 2016 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Tillämpliga regler för mandatfördelningen i Svenska Finlands

Läs mer

Vanliga frågor om församlingsvalet

Vanliga frågor om församlingsvalet Vanliga frågor om församlingsvalet 1. Var kan man beställa valdokument? Kyrkostyrelsen ordnar tryckningen av valdokumenten för församlingsvalet 2018 i samarbete med Grano Oy. Beställningstiden för valdokumenten

Läs mer

Nr Tid Åtgärder Anmärkningar 1 senast 31.5 rekommendation:

Nr Tid Åtgärder Anmärkningar 1 senast 31.5 rekommendation: TIDTABELL FÖR FÖRSAMLINGSVALET ÅR 2010 Förkortningar: KL Kyrkolagen KO Kyrkoordningen VOK Valordningen för kyrkan Nr Tid Åtgärder Anmärkningar 1 senast 31.5 rekommendation: i god tid under 1) Kyrkofullmäktige/församlingsrådet

Läs mer

Arbetarskyddsvalet på industrins och servicebranschernas arbetsplatser

Arbetarskyddsvalet på industrins och servicebranschernas arbetsplatser Arbetarskyddsvalet på industrins och servicebranschernas arbetsplatser Valanvisning 2011 EK, AKAVA, FFC, FTFC På arbetsplatserna förrättas arbetarskyddsval i november-december. De valdas mandatperiod omfattar

Läs mer

VALTIDTABELL. Församlingsvalet Förberedande åtgärder. 3. Gemensamma kyrkorådet kan tillsätta en centralvalnämnd.

VALTIDTABELL. Församlingsvalet Förberedande åtgärder. 3. Gemensamma kyrkorådet kan tillsätta en centralvalnämnd. VALTIDTABELL Församlingsvalet 2018 1 senast 31.5 (rekommendation; i april maj, i god tid före semestersäsongen) Förberedande åtgärder 1. Kyrkofullmäktige eller församlingsrådet väljer medlemmar och suppleanter

Läs mer

Servicefacket PAM rf. Valordning

Servicefacket PAM rf. Valordning Servicefacket PAM rf Valordning Godkänd 18.5.2018 Denna valordning gäller enligt 5 i förbundets stadgar vid val kongress och vid nyval av kongress som förrättas under kongressperioden. 1. Valgrunder 1.1.

Läs mer

2. L A N D S K A P S L A G om ändring av kommunallagen för landskapet Åland

2. L A N D S K A P S L A G om ändring av kommunallagen för landskapet Åland PARALLELLTEXTER Datum 2018-XX-XX REMISSVERSION Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag Ny vallag för Åland Landskapsregeringens lagförslag nr x/2018-2019x INNEHÅLL L A N D S K A P S L A G

Läs mer

Vissa bestämda tider vid Europaparlamentsvalet den 25 maj 2014

Vissa bestämda tider vid Europaparlamentsvalet den 25 maj 2014 Vissa bestämda tider vid Europaparlamentsvalet den 25 maj 2014 Tidpunkt 1 Utförs av Åtgärd Vallagen (om inte någon annan lag anges) I början av 2013 Fullmäktige Kommunala centralvalnämnden tillsätts Senast

Läs mer

Arbetarskyddsval Gör din grupp starkare.

Arbetarskyddsval Gör din grupp starkare. Arbetarskyddsval Gör din grupp starkare. luottamusta.fi SAMARBETE OM ARBETARSKYDDET PÅ ARBETSPLATSEN På servicebranschens arbetsplatser förrättas arbetarskyddsval i november-december. Ansvaret för samarbete

Läs mer

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande.

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande. STADGAR FÖR STUDENTRÅDET EKONOMISK-HISTORISKA INSTITUTIONEN Antagna på ämnesrådets årsmöte 2012-01-31. Allmänna bestämmelser 1. Ändamål Studentrådet Eko-hist, nedan benämnt studentrådet, är ett organ inom

Läs mer

Reglemente för val av förtroendeman

Reglemente för val av förtroendeman Reglemente för val av förtroendeman 2017 Godkänd på styrelsens möte 24.8.2017 Organisationsservicesektionen Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf den 25 augusti 2017 12:41:56

Läs mer

5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder

5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder 5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder Innehåll 5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder... 20 5.1 Valbarhet... 20 5.2 Allmänt om kandidatuppställningen... 21 5.3

Läs mer

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt.

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt. 1. Församlingsvalet år 2014 Innehåll 1.1 Församlingsvalet 2014... 1 1.2 Vallagstiftningen och ändringar i den... 1 1.3 Anvisningar för församlingsval... 2 1.4 Rösträtt... 2 1.5 Valbarhet... 3 1.6 Antalet

Läs mer

Arbetarskyddsval Gör dina medarbetare starkare.

Arbetarskyddsval Gör dina medarbetare starkare. Arbetarskyddsval 2017 2019 Gör dina medarbetare starkare. luottamusta.fi INNEHÅLL Arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen...3 Förberedelser inför val...3 Valkommitté... 4 Nominering av kandidater... 4

Läs mer

Föreskrifter om val till universitetskollegiet samt val på fakultets- och institutionsnivå

Föreskrifter om val till universitetskollegiet samt val på fakultets- och institutionsnivå FÖRESKRIFTER 2017-02-16 Dnr STYR 2017/211 Rektor Föreskrifter om val till universitetskollegiet samt val på fakultets- och institutionsnivå Beslutade av rektor 2017-02-16 Postadress Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

Valordning för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Valordning för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm BESLUT Högskolestyrelsen 2017-12-15 Dnr 17/704 Peter Liljenstolpe Högskoledirektör Valordning för Med bemyndigande i 2 kap. 7 a högskoleförordningen (HF) beslutar högskolestyrelsen om valordning för KMH

Läs mer

Stadgar Isoleringsfirmornas Förening

Stadgar Isoleringsfirmornas Förening Förening Stadgar Stadgar Isoleringsfirmornas Förening Med ändringar antagna på årsmöte och föreningssammanträde 2016 Isoleringsfirmornas förening, Box 171 54, 104 62 STOCKHOLM Besöksadress: Ringvägen 100

Läs mer

Vissa bestämda tider i kommunalvalet

Vissa bestämda tider i kommunalvalet Vissa bestämda tider i kommunalvalet 9.4.2017 Tidpunkt 1 Utförs av Åtgärd Vallagen I början av 2013 Fullmäktige Kommunala centralvalnämnden tillsätts 13 1 och 3 April 2016 Fullmäktige Indelningen i röstningsområden

Läs mer

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1 Bilaga 1 INSTRUKTION för LOKALAVDELNINGARNA i SOS BARNBYAR SVERIGE Antagen vid årsmöte den 15 maj 2004 Antagen vid årsmötet den 23 april 2005 Antagen vid årsmötet den 22 april 2006 Antagen vid årsmötet

Läs mer

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet 2018-08-30 Dnr 1-112/2018 2 Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Dnr 1-112/2018

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL Vid förtroendemannaval tillämpas förutom de anvisningar om förtroendemannaval som styrelsen för Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT utfärdat även förtroendemannaavtalet

Läs mer

Stadga för Skvaderns elevorganisation. Antagen av årsstämman den 27 mars 2007, godkänd av rektor den 27 mars 2007

Stadga för Skvaderns elevorganisation. Antagen av årsstämman den 27 mars 2007, godkänd av rektor den 27 mars 2007 Stadga för Skvaderns elevorganisation Antagen av årsstämman den 27 mars 2007, godkänd av rektor den 27 mars 2007 1 Ändamål Syftet med denna stadga, samt organisationen som stadgan gäller för, är att kontakten

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (5) Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid för tiden 2013-01-01 2015-12- 31 1 Bakgrund Till universitetsstyrelsen ska, i enlighet med 2 kap.

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsnämnden med kommittéer, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande och dekan Fastställda av konsistoriet

Läs mer

STADGAR. för GÖTEBORGS JUDOFÖRBUND

STADGAR. för GÖTEBORGS JUDOFÖRBUND STADGAR för GÖTEBORGS JUDOFÖRBUND Fastställda av årsmötet den 7 september 1993 Godkända av Svenska Judoförbundet 1993 Reviderade av GJF 2006 I dessa stadgar har följande förkortningar använts: RF Riksidrottsförbundet

Läs mer

VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE SAMT SAMARBETSKOMMISSION FÖR MANDATPERIODEN

VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE SAMT SAMARBETSKOMMISSION FÖR MANDATPERIODEN 10.9.2013/KiT VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE SAMT SAMARBETSKOMMISSION FÖR MANDATPERIODEN 1.1.2014 31.12.2017 Innehåll 1. Samarbetsorganisationens mandatperiod och val av medlemmar

Läs mer

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr 882000-6271 Antagna av ordinarie SDF-årsmöte 2017-02-26, samt godkända av Svemo. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Nedre Norra Motorcykel-

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande.

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande. Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsnämnden med kommittéer, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande. Fastställda av konsistoriet 2018-04-24

Läs mer

Lagtings- och kommunalval den 20 oktober 2019: tidtabell för valåret

Lagtings- och kommunalval den 20 oktober 2019: tidtabell för valåret Lagtings- och kommunalval 20 oktober 2019: tidtabell för valåret Vallagstiftningen har förnyats sedan senaste lagtings- och kommunalval år 2015. Paragrafhänvisningarna här nedan avser nya Vallag (2019:45)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sametingslagen (1992:1433); SFS 2004:538 Utkom från trycket den 16 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om sametingslagen

Läs mer

Förhandsröstningen i församlingsvalet börjar på måndag och fortsätter till fredag samma vecka (VOK 2:24,1)

Förhandsröstningen i församlingsvalet börjar på måndag och fortsätter till fredag samma vecka (VOK 2:24,1) 7 Allmän förhandsröstning Innehåll 7.1 Tiden för förhandsröstning... 27 7.2 Rätt att rösta på förhandsröstningsstället... 28 7.3 Meddelande om förhandsröstning... 28 7.4 Valförrättarna vid förhandsröstning...

Läs mer

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM Proposition 1 Revidering av stadgar Studentförbundet för Socialt Arbete i Stockholm 1 Proposition 1 Studentkåren är i konstant förändring och därmed behöver stadgarna uppdateras kontinuerligt. Nuvarande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sametingslagen (1992:1433); SFS 2006:803 Utkom från trycket den 19 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om sametingslagen

Läs mer

Stadgar Sveriges Fellponnyförening

Stadgar Sveriges Fellponnyförening Stadgar Sveriges Fellponnyförening 1 Ändamål.. Föreningen är till för att främja Fellponny rasens användande i såväl avel som arbete. Föreningen jobbar för att öka kunskapen om Fellponnyn i Sverige och

Läs mer

Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR

Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR STADGAR FÖR ÖSTSVENSKA TAEKWONDOFÖRBUNDET KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Östsvenska Taekwondoförbundet skall, enligt dessa stadgar och Svenska Taekwondoförbundets

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet och i verksamhetsstyrelserna

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet och i verksamhetsstyrelserna Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet och i verksamhetsstyrelserna samt rådgivande val av dekaner och prodekaner Dnr 1-620/2013 Fastställd 2013-12-02 Reviderad 2014-02-19 Regler för val

Läs mer

STADGAR FÖR. SOS-Animals Sverige

STADGAR FÖR. SOS-Animals Sverige STADGAR FÖR SOS-Animals Sverige Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 31a maj 2008 1 Ändamål SOS-Animals Sverige är en ideell förening som skall verka för djurs välbefinnande i och utanför Sverige.

Läs mer

STADGAR ÖSTRA MOTORCYKEL OCH SNÖSKOTERFÖRBUNDET

STADGAR ÖSTRA MOTORCYKEL OCH SNÖSKOTERFÖRBUNDET STADGAR ÖSTRA MOTORCYKEL OCH SNÖSKOTERFÖRBUNDET 1 STADGAR för ÖSTRA MOTORCYKEL- OCH SNÖSKOTERFÖRBUNDET 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Östra Motorcykel- och Snöskoterförbundet (SDF) skall enligt

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av 25 i Finlands grundlag

Beslut. Lag. om ändring av 25 i Finlands grundlag RIKSDAGENS SVAR 343/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av 25 i Finlands grundlag samt vallagen och 9 i partilagen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition

Läs mer

Regler för val till fakultetsnämnden och dess utskott

Regler för val till fakultetsnämnden och dess utskott Beslutsdatum: 2014-12-01 MDH 1.1.1-220/13 1 (6) Beslutande: Högskolestyrelsen Handläggare: Hans Berggren Dokumentansvarig: Rektors kansli Dokumenttyp: Regler Datum för ikraftträdande: 2014-12-01 Revideras

Läs mer

Förtroendemannaval. Anvisningar för ordnandet av val

Förtroendemannaval. Anvisningar för ordnandet av val Förtroendemannaval Anvisningar för ordnandet av val 1 Godkänd av Industrifackets styrelse 15.6.2018 INNEHÅLL 1 4 2 Val av förtroendeman och mandatperiod 4 3 Val av förtroendeman under mandatperioden 6

Läs mer

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) Kapitel I Allmänna bestämmelser

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) Kapitel I Allmänna bestämmelser 1/10 (Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) 1 Tillämpningsområde Kapitel I Allmänna bestämmelser Detta reglemente tillämpas vid val av studentrepresentanter i

Läs mer

Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF)

Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF) Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF) 1 Mål Föreningens mål är: - att sprida intresse för och kunskap om räddningshunden - att anordna lägerverksamhet och lagtävlingar för medlemmarna -

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND Godkänd av Svenska Badmintonförbundet _15_/ 8_ 1996. KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 UPPGIFTER Västergötlands Badmintonförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

Stadgar för Haflingersport Sverige

Stadgar för Haflingersport Sverige Stadgar för Haflingersport Sverige Bildad den 28 september 2014. Förslag på ändringar på stadgar, beslutas av årsmöte samt extra allmänt möte 2017. 1 Ändamål Föreningen skall skapa en plattform för alla

Läs mer

STADGAR SKÅNSKA FÄLTRITTKLUBBEN

STADGAR SKÅNSKA FÄLTRITTKLUBBEN STADGAR SKÅNSKA FÄLTRITTKLUBBEN 1 Skånska Fältrittklubben är en ideell förening som har till ändamål att samverka med Svensk Galopp (SG) och/eller annan organisation för att anordna galopptävlingar. Föreningen

Läs mer

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr 897000-0710 Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 1 Innehållsförteckning Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 Föreningens namn 3 Sammansättning

Läs mer

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort 1/6 Stadgar Godkänt av föreningens höstmöte 14.11.2011 1 Namn och hemort Föreningens namn är Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry Delegationen för stiftelser och fonder rf. Föreningens språk är

Läs mer

10 Röstning på den egentliga valdagen. Innehåll Tidpunkten för valdagen

10 Röstning på den egentliga valdagen. Innehåll Tidpunkten för valdagen 10 Röstning på den egentliga valdagen Innehåll 10.1 Tidpunkten för valdagen... 43 10.2 Rätt att rösta på röstningsstället på valdagen... 44 10.3 Valnämnd och valbiträden... 44 10.3.1 Valnämndens beslutförhet...

Läs mer

VAL AV KONSISTORIUM, FAKULTETSRÅD OCH LEDNINGS- GRUPPER FÖR INSTITUTIONERNA VID HELSINGFORS UNIVERSITET DEN 22, 23 OCH 27 NOVEMBER 2006

VAL AV KONSISTORIUM, FAKULTETSRÅD OCH LEDNINGS- GRUPPER FÖR INSTITUTIONERNA VID HELSINGFORS UNIVERSITET DEN 22, 23 OCH 27 NOVEMBER 2006 KUNGÖRELSE VAL AV KONSISTORIUM, FAKULTETSRÅD OCH LEDNINGS- GRUPPER FÖR INSTITUTIONERNA VID HELSINGFORS UNIVERSITET DEN 22, 23 OCH 27 NOVEMBER 2006 I Allmänna föreskrifter Tidpunkten för valet och mandattiden

Läs mer

VII:e VALPERIODEN ( ) SEPTEMBER 2009 DE INTERPARLAMENTARISKA DELEGATIONERNAS KONSTITUERANDE SAMMANTRÄDEN 1

VII:e VALPERIODEN ( ) SEPTEMBER 2009 DE INTERPARLAMENTARISKA DELEGATIONERNAS KONSTITUERANDE SAMMANTRÄDEN 1 VII:e VALPERIODEN (2009 2014) SEPTEMBER 2009 DE INTERPARLAMENTARISKA DELEGATIONERNAS KONSTITUERANDE SAMMANTRÄDEN 1 ooo FÖRFARANDE FÖR KONSTITUERANDE SAMMANTRÄDEN Artiklarna 191 och 198 i arbetsordningen,

Läs mer

Bestämmelser om val till vissa styrelser samt dekan och prodekan vid Linköpings universitet

Bestämmelser om val till vissa styrelser samt dekan och prodekan vid Linköpings universitet Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS DNR LiU-2017-01009 BESLUT 1(1) Bestämmelser om val till vissa styrelser samt dekan och prodekan vid Linköpings universitet val av Rektor fastställer med detta beslut bestämmelser

Läs mer

STADGAR FÖR Sid 1/5 SPÅRVÄGENS BADMINTONFÖRENING

STADGAR FÖR Sid 1/5 SPÅRVÄGENS BADMINTONFÖRENING STADGAR FÖR Sid 1/5 SPÅRVÄGENS BADMINTONFÖRENING Stiftad den 29 maj 1991 och som har sin hemort i Stockholm. (Föreningen ursprungligen bildad som sektion den 8 december 1943) Stadgarna senast fastställda/ändrade

Läs mer

Stadgar Skånes Innebandyförbund. (senast reviderade av Distriktsmötet 2013)

Stadgar Skånes Innebandyförbund. (senast reviderade av Distriktsmötet 2013) Stadgar Skånes Innebandyförbund (senast reviderade av Distriktsmötet 2013) 1 2 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift/Ändamål Skånes Innebandyförbund (SkIBF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Innebandyförbundets

Läs mer

Lokala regler för val till fakultetsstyrelser

Lokala regler för val till fakultetsstyrelser Dnr: 2017/5223-1.1 Regeldokument Lokala regler för val till fakultetsstyrelser Beslutat av Rektor Gäller från 2018-02-19 Reviderat 2018-03-05 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2018-02-19 Rev. 2018-03-05

Läs mer

Stadgar för Sveriges advokatsamfunds utlandsavdelning

Stadgar för Sveriges advokatsamfunds utlandsavdelning LEGAL#11620599v1 Stadgar för Sveriges advokatsamfunds utlandsavdelning Antagna vid avdelningsmöte den 22 mars 2014 och godkända av advokatsamfundets styrelse den 3 oktober 2014 att gälla fr. o. m. den

Läs mer

BESTÄMMELSER. för. Trygg-Stiftelsens Försäkringstagarorganisation

BESTÄMMELSER. för. Trygg-Stiftelsens Försäkringstagarorganisation Bilaga 1 till stadgar för Trygg-Stiftelsen BESTÄMMELSER för Trygg-Stiftelsens Försäkringstagarorganisation 1 För de personer som är försäkringstagare eller försäkrade enligt definition i försäkringsavtalslagen

Läs mer

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt.

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt. 1 Församlingsvalet år 2018 Innehåll 1 Församlingsvalet år 2018... 1 1.1 Församlingsvalet 2018... 1 1.2 Vallagstiftningen och ändringar i den... 1 1.3 Anvisningar för valet... 2 1.4 Rösträtt... 2 1.5 Valbarhet...

Läs mer

STADGAR för SÖDRA MOTORCYKELFÖRBUNDET

STADGAR för SÖDRA MOTORCYKELFÖRBUNDET Södra Motorcykelförbundet STADGAR för SÖDRA MOTORCYKELFÖRBUNDET Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Södra Motorcykelförbundet (SMF) skall enligt dessa stadgar och Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundets

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE

ANVISNINGAR FÖR VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE ANVISNINGAR FÖR VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE KAPITEL 1. SAMARBETSORGANISATION Det allmänna avtalet om samarbete inom församlingarna (nedan samarbetsavtalet) gäller arbetarskydd och

Läs mer

Stadgar. GS Arbetslöshetskassa

Stadgar. GS Arbetslöshetskassa Stadgar GS Arbetslöshetskassa Stadgar för GS Arbetslöshetskassa 1 Firma och syfte Kassans firma är GS Arbetslöshetskassa. Kassan ska betala ut ersättning till medlemmarna vid arbetslöshet i enlighet med

Läs mer

Stadgar för Agronomförbundet

Stadgar för Agronomförbundet 1. Ändamål [STADGAR FÖR AGRONOMFÖRBUNDET] Antagna den 9 mars 2013 Stadgar för Agronomförbundet Medlemskap i Agronomförbundet tillkommer den som besitter agronomexamen eller som bedriver studier för att

Läs mer

FÖRHINDER FÖR BISKOPEN

FÖRHINDER FÖR BISKOPEN 8 kap. Biskopen BISKOPENS UPPGIFTER 1 Den som innehar en befattning som biskop ska 1. förkunna evangelium i ord och handling, 2. ha ansvar för att evangelium förkunnas rent och klart och för att sakramenten

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 10 juni 2014 416/2014 Valordning för kyrkan Utfärdat i Åbo den 8 november 2013 I enlighet med kyrkomötets beslut stiftas med stöd av 2 kap. 3 1 mom.

Läs mer

Föreskrifter för val av lärarrepresentanter till Högskolestyrelsen och nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) vid Konstfack

Föreskrifter för val av lärarrepresentanter till Högskolestyrelsen och nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) vid Konstfack 1 Föreskrifter för val av lärarrepresentanter till Högskolestyrelsen och nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) vid Konstfack Fastställda av Högskolestyrelsen per capsulam 2013-01-04 (ersätter

Läs mer

STADGAR FÖR 875000-9089 ÖREBRO LÄNS SEGLARFÖRBUND (DSF) Sid KAPITEL- OCH PARAGRAFREGISTER 1 KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1

STADGAR FÖR 875000-9089 ÖREBRO LÄNS SEGLARFÖRBUND (DSF) Sid KAPITEL- OCH PARAGRAFREGISTER 1 KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 STADGAR FÖR 875000-9089 ÖREBRO LÄNS SEGLARFÖRBUND (DSF) Sid KAPITEL- OCH PARAGRAFREGISTER 1 KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Par 1 Uppgift 2 Par 2 Sammansättning 2 Par 3 Verksamhetsområdet 2 Par 4 Stadgar

Läs mer

Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005)

Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005) Hallands Konstförening 1 Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005) 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift/Ändamål Hallands Konstförening har till uppgift att väcka, underhålla och

Läs mer

Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost

Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Gymnastikförbundet Sydost skall, enligt dessa stadgar och Svenska Gymnastikförbundets stadgar, såsom Svenska Gymnastikförbundets

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

STADGAR FÖR. Kommunbygderådet i Karlskrona Kommun. Bildad den 9 september Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 11 april 2013.

STADGAR FÖR. Kommunbygderådet i Karlskrona Kommun. Bildad den 9 september Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 11 april 2013. STADGAR FÖR Kommunbygderådet i Karlskrona Kommun Bildad den 9 september 2011 Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 11 april 2013 1 Ändamål Kommunbygderådet i Karlskrona kommun är en ideell förening

Läs mer

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden Std.1 ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995 Sammanträden och behandling av ärenden 1 Reglering av fullmäktiges verksamhet 2 Bildande av fullmäktigegrupper

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018

HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018 HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018 OBS! Denna handlingsplan är publicerad på info.församlingsvalet.fi 28.2.2018. Om du har skrivit ut detta dokument bör du kontrollera på webbplatsen att du alltid

Läs mer

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område.

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Södra Svenska Amerikansk FotbollsFörbund. nedan benämnt förbundet, skall, enligt dessa stadgar och Svenska Amerikansk Fotbollförbundets (SAFF) stadgar, såsom SAFFs

Läs mer

3.1 Platsfördelningen mellan församlingarna i gemensamma kyrkofullmäktige i en kyrklig samfällighet

3.1 Platsfördelningen mellan församlingarna i gemensamma kyrkofullmäktige i en kyrklig samfällighet 3 Förberedande uppgifter Innehåll 3 Förberedande uppgifter... 11 3.1 Platsfördelningen mellan församlingarna i gemensamma kyrkofullmäktige i en kyrklig samfällighet... 11 3.2 Indelning av församlingen

Läs mer

Dessa stadgar gäller för den ideella föreningen Hilti BJJ Västerås med hemort i Västerås kommun.

Dessa stadgar gäller för den ideella föreningen Hilti BJJ Västerås med hemort i Västerås kommun. STADGAR FÖR HILTI BJJ VÄSTERÅS Enligt årsmöte 30 december 2013 Dessa stadgar gäller för den ideella föreningen Hilti BJJ Västerås med hemort i Västerås kommun. Hilti BJJ Västerås bildades 2013. 1 ÄNDAMÅL

Läs mer

Föreskrifter för utseende av ledamöter till fakultetsnämnden

Föreskrifter för utseende av ledamöter till fakultetsnämnden HÖGSKOLAN I SKÖVDE Styrelsen BESLUT 2016-09-27 Dnr HS 2016/789 Föreskrifter för utseende av ledamöter till fakultetsnämnden Härmed fastställs föreskrifterför utseende av ledamöter till fakultetsnämnden

Läs mer

Stadgar för Östsvenska Handelskammaren och Östsvenska Handelskammarföreningen

Stadgar för Östsvenska Handelskammaren och Östsvenska Handelskammarföreningen Stadgar för Östsvenska Handelskammaren och Östsvenska Handelskammarföreningen Antagna den 18 maj 1988 och av Regeringen fastställda den 26 augusti 1988. Ändrade den 21 april 1993 samt den 15 april 1999.

Läs mer

Distriktsförenings Normalstadgar

Distriktsförenings Normalstadgar Distriktsförenings Normalstadgar Datum: 2017-01-01 Förslag till Normalstadgar för Distriksföreningar inom Svenska Ridtravarförbundet Distrikt: Bildat den Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den enligt

Läs mer

Stadgar för WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA

Stadgar för WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA Stadgar för WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA Antagna vid årsmöte 7 juni 2007 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål, sammansättning och hemort Wings Hockey Club Arlanda ( Föreningen ) har som ändamål att bedriva ishockeyverksamhet.

Läs mer

STADGAR HELLO WORLD! IDEELL FÖRENING FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE FÖR. 1 Firma Föreningens firma är Hello World! Ideell Förening.

STADGAR HELLO WORLD! IDEELL FÖRENING FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE FÖR. 1 Firma Föreningens firma är Hello World! Ideell Förening. STADGAR FÖR HELLO WORLD! IDEELL FÖRENING FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Firma Föreningens firma är Hello World! Ideell Förening. 2 Ändamål och verksamhet Hello World! är en allmännyttig ideell förening. Föreningen

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund STADGAR för ÖSTERGÖTLANDS BÅGSKYTTEFÖRBUND Antagna av styrelsen Den 4 mars 1992 Fastställda av årsmötet Den 4 mars 1992 Godkända

Läs mer

Stadgar för Skarholmens båtklubb i Uppsala

Stadgar för Skarholmens båtklubb i Uppsala Stadgar för Skarholmens båtklubb i Uppsala Föreningens firma och ändamål 1 Föreningens firma är Skarholmens båtklubb i Uppsala 2 Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas intresse genom att se

Läs mer

Föreningen skall förvalta vägar och parkeringar i enlighet med grundprincipen: en fastighet en röst.

Föreningen skall förvalta vägar och parkeringar i enlighet med grundprincipen: en fastighet en röst. STADGAR Flakaskär Stannklubbens Fritidsstugeförening. Antagna vid ordinarie årsstämma 2009-07-25, reviderade 2015-05-04 1 FIRMA Föreningens firma är STANNKLUBBEN-FLAKASKÄRS FRITIDSSTUGEFÖRENING 2 SAMFÄLLIGHETER

Läs mer

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län STADGAR Vision avd. 200 Region Örebro län ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Mom 1. Vision avd. 200 är en lokal förening för tjänstemän anställda hos Region Örebro län.

Läs mer

Fullmäktige kan på framställning av styrelsen kalla en i förbundets verksamhet meriterad medlem till hedersmedlem i förbundet.

Fullmäktige kan på framställning av styrelsen kalla en i förbundets verksamhet meriterad medlem till hedersmedlem i förbundet. STADGAR Namn och hemort 1 Föreningens namn är Suomen kirkon pappisliitto Finlands kyrkas prästförbund r.f., och betecknas i dessa stadgar med benämningen förbundet. Förbundets hemort är Helsingfors stad

Läs mer

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR ÅBO AKADEMI SR 1 NAMN OCH HEMORT

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR ÅBO AKADEMI SR 1 NAMN OCH HEMORT STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR ÅBO AKADEMI SR 1 NAMN OCH HEMORT 2 ÄNDAMÅL Stiftelsens namn är Stiftelsen för Åbo Akademi sr, på finska Åbo Akademin säätiö sr och på engelska Åbo Akademi University Foundation

Läs mer

REGLER FÖR VAL AV LÄRARNA I UNIVERSITETSSTYRELSEN FÖR TIDEN

REGLER FÖR VAL AV LÄRARNA I UNIVERSITETSSTYRELSEN FÖR TIDEN Sid 1 (5) REGLER FÖR VAL AV LÄRARNA I UNIVERSITETSSTYRELSEN FÖR TIDEN 2019-01-01 2021-12-31 1. Sammanfattning Vart tredje år ska valet av lärarna bland universitetsstyrelsens ledamöter förrättas. Elektorsförsamlingen

Läs mer