ANVISNINGAR FÖR VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANVISNINGAR FÖR VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE"

Transkript

1 ANVISNINGAR FÖR VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE KAPITEL 1. SAMARBETSORGANISATION Det allmänna avtalet om samarbete inom församlingarna (nedan samarbetsavtalet) gäller arbetarskydd och annat samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare inom kyrkan, dess församlingar och kyrkliga samfälligheter (nedan församlingen). Enligt samarbetsavtalet ska församlingen alltid ha en arbetarskyddschef för samarbetet. Dessutom kan församlingen ha arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige samt en arbetsmiljökommission enligt vad som anges i samarbetsavtalet ( 6). Arbetsgivaren ska i första hand utse en person i chefsställning till arbetarskyddschef. Arbetarskyddschefen utses i regel tills vidare. Om församlingen tillsätter en arbetsmiljökommission ska arbetsskyddschefen höra till denna. ( 7 och 14) Om församlingen har minst tio anställda i regelbundet arbete ska dessa bland sig välja en arbetarskyddsfullmäktig och två vicefullmäktige för en mandatperiod på fyra år. Om man lokalt avtalar om det kan separata arbetarskyddsfullmäktige enligt samma antalsförutsättningar väljas för olika personalgrupper eller funktionella helheter i församlingen, och för var och en av dessa två vicefullmäktige. I församlingar där en arbetsmiljökommission tillsätts hör arbetarskyddsfullmäktigen eller, om flera väljs, alla fullmäktigeledamöter till kommissionen. ( 9 och 14) Om inte annat avtalas lokalt ska en arbetsmiljökommission tillsättas i en församling som har minst 20 ordinarie anställda i regelbundet arbete. Också mindre församlingar kan enligt avtal ha en arbetsmiljökommission. Kommissionen ska bestå av fyra, åtta eller tolv medlemmar. Medlemsantalet ska avtalas lokalt i god tid innan medlemmarna utses. Minst en fjärdedel av medlemmarna i arbetsmiljökommissionen ska representera församlingen som arbetsgivare. Om kommissionen har åtta medlemmar utser arbetsgivaren förutom arbetarskyddschefen även kyrkoherden som sin representant. Om medlemmarna är tolv till antalet utser arbetsgivaren utöver dessa även någon annan församlingsanställd till sin representant i kommissionen. Personalen representeras i arbetsmiljökommissionen av arbetarskyddsfullmäktige och av de personer som vicefullmäktige och de av huvudavtalsorganisationerna tillsatta förtroendemännen har utsett bland sig vid ett gemensamt sammanträde. Arbetsmiljökommissionens mandatperiod är fyra år. ( 6 och 14)

2 KAPITEL 2. ANVISNINGAR FÖR VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTI- GE OCH VICEFULLMÄKTIGE 1. Inledning Enligt samarbetsavtalet ska en arbetarskyddsfullmäktig och två vicefullmäktige utses genom val som förrättas av arbetstagarna. De praktiska arrangemangen för valet ordnas enligt lokal överenskommelse och på det sätt som anges i dessa valanvisningar. Obs. Lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen ( /44) Lagen om personregister för arbetarskyddet ( /1039) Allmänt avtal om samarbete inom församlingarna ( ) 2 I dessa valanvisningar avses med: 1) lokalt avtal det förfarande som nämns i kap. 2.2 i evangelisk-lutherska kyrkans huvudavtal 2) arbetsplats en församling, en kyrklig samfällighet och därtill hörande församlingar, kyrkostyrelsen eller ett domkapitel, om vilka nedan används benämningen församling 3) arbetsgivarrepresentant församlingens ledning, t.ex. kyrkoherden, ekonomidirektören eller någon annan tjänsteinnehavare eller arbetstagare i motsvarande ställning samt arbetarskyddschefen 4) arbetstagare både en tjänsteinnehavare i tjänsteförhållande och en arbetstagare i arbetsavtalsförhållande, då denna inte är en sådan arbetsgivarrepresentant som avses i punkt 3 5) anställd en person som står i tjänste- eller arbetsavtalsförhållande till församlingen 6) verksamhetsområde den del av hela församlingens personal som en arbetarskyddsfullmäktig representerar i en församling där man har avtalat om val av separata arbetarskyddsfullmäktige för olika personalgrupper eller funktionella helheter 7) funktionell helhet en ur samarbetssynvinkel områdesbaserad och funktionellt ändamålsenlig helhet som består av ett eller flera verksamhetsställen/en eller flera verksamhetsenheter, där parterna i samarbetet har faktiska möjligheter att sköta sina uppgifter 8) mandatperiod församlingens samarbetsorganisations fyraåriga mandatperiod, som härnäst börjar och upphör ) röstberättigad varje person som under valet står i tjänste- eller arbetsavtalsförhållande till församlingen, dock inte arbetsgivarrepresentanter. 2. Förberedande åtgärder inför val 2.1. Första åtgärder Enligt 7 och 8 i samarbetsavtalet svarar församlingens arbetarskyddschef bland annat för samarbetet inom arbetarskyddet i församlingen. Arbetarskyddschefen ska i god tid förbereda val av arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige samt se till att församlingen vidtar åtgärder för val av samarbetsorganisation i enlighet med dessa anvisningar samt författningarna och avtalen. De praktiska arrangemangen inför valen sköts inte av arbetarskyddschefen utan av en valkommission.

3 Valkommission För de praktiska arrangemangen inför valet av arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige samt för valförrättningen tillsätts en valkommission som representerar personalen. Kommissionen, som ska ha minst tre medlemmar, väljer inom sig en ordförande. Om församlingen har en arbetsmiljökommission kan det avtalas att dennas personalrepresentanter fungerar som valkommission. För tillsättningen av valkommissionen ska arbetarskyddschefen i god tid före valförrättningen kontakta kyrkans huvudavtalsorganisationers huvudförtroende- eller förtroendemän som representerar personalen eller någon annan sådan tjänsteinnehavar- eller arbetstagarrepresentant som avses i 6 mom. 1 i huvudavtalet. I fråga om kommissionsmedlemmarnas rätt att använda arbetstid för valförberedelserna och valförrättningen, rätt till ersättning för inkomstbortfall till följd av dessa uppgifter samt rätt till arvode för uppgifter som utförs utanför arbetstiden och för valkommissionens sammanträden gäller i tillämpliga delar vad som i 13 i samarbetsavtalet föreskrivs om personalrepresentanters befrielse från arbetsuppgifter och om ersättningar Tid och plats Val av arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige förrättas under perioden Tiden och platsen för valet avtalas med arbetsgivaren. Utgångsläget är att samtliga röstberättigade ska ha en reell möjlighet att delta i valförrättningen. Valet ska därför med fördel hållas under arbetstid eller annars på ett sådant sätt att röstningen kan ske så smidigt som möjligt. Församlingen ska anvisa lämpliga lokaler för valförrättningen. Valet kan förrättas i samband med ett arbetsplatsmöte (valmöte), på ett eller flera på förhand angivna röstningsställen eller genom att valurnan transporteras mellan de olika arbetsplatserna enligt en på förhand angiven rutt och tidtabell. Valet kan också förrättas per post, varvid särskilda åtgärder ska vidtas för bevarandet av valhemligheten. Valförrättningen får inte störa verksamheten på arbetsplatsen i onödan Vallängd Röstberättigade och valbara är alla som vid tidpunkten för valförrättningen står i tjänsteeller arbetsavtalsförhållande till församlingen, med undantag av de arbetsgivarrepresentanter som avses ovan. En vallängd ska genom församlingens försorg upprättas över de röstberättigade och valbara tjänsteinnehavarna och arbetstagarna. Vallängden ska inkludera också visstids- och deltidsanställda. I sådana fall då det har avtalats att separata arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige ska väljas för de olika personalgrupperna eller funktionella helheterna inom församlingen ska vallängden upprättas områdesvis. Eventuella rättelseyrkanden ska framföras till valkommissionens ordförande inom sju dagar efter publiceringen av vallängden. Om ett anställningsförhållande har börjat efter den tid som utsatts för upprättandet av vallängden och framförandet av rättelseyrkande, ska den nyanställda på röstningsstället kunna bevisa var han eller hon har sin arbetsplats.

4 2.5. Kandidatnominering 4 Kandidatnomineringen är fri. Separata kandidater nomineras för val av arbetarskyddsfullmäktige respektive vicefullmäktige, om det inte lokalt har avtalats om direkt majoritetsval av en arbetarskyddsfullmäktig och dennes ersättare (se punkt 3.2 nedan). Om det har avtalats att separata arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige ska väljas för olika personalgrupper eller funktionella helheter inom församlingen, ska också kandidaterna nomineras med iakttagande av indelningen enligt verksamhetsområden. Valkommissionen bestämmer om kandidaterna på förhand ska anmälas till valkommissionen och när detta senast ska ske. Om valet förrättas i samband med ett arbetsplatsmöte kan kandidaterna nomineras under själva mötet (se punkt 3.4 nedan). Om valet förrättas på flera platser eller i övrigt utan att något uttryckligt arbetsplatsmöte hålls, ska valkommissionen bestämma vilken dag kandidaterna senast ska nomineras. Dagen ska bestämmas så att personalen i god tid kan underrättas om vilka kandidater som har nominerats. Om olika kandidater har nominerats för arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige (s.k. majoritetsval) och om det senast på den utsatta dagen inte har nominerats fler kandidater än antalet uppdrag, ska valkommissionen underrätta personalen om detta och anslå en kort tid för komplettering av antalet kandidater. Om inga nya kandidater som gett sitt samtycke till uppdraget anmäls skriftligt till valkommissionen inom denna tid, ska kommissionen konstatera att sämjoval har uppkommit och kungöra detta (se avsnitt 4). I så fall ska valförrättningen inställas. När kandidater nomineras på förhand ska varje kandidats samtycke inhämtas. För att inga oklarheter ska uppstå ska varje kandidat ha gett sitt skriftliga samtycke också i de fall där kandidatnomineringen sker i samband med valförrättningen (se mallen i bilaga 1) Valinformation Valkommissionen har hand om all information i anslutning till valet. Församlingens personal ska underrättas om valet minst 14 dygn före valförrättningen på det sätt som avtalas lokalt. Av meddelandet ska framgå när och var valet kommer att förrättas samt också den eventuella tidpunkten för anmälning av kandidater och hur detta ska ske. Vallängden ska bifogas anmälan eller finnas till påseende på den plats som anges i anmälan. 3. Valförrättning 3.1. Röstningsförfarande På röstningsstället ska finnas en valurna för röstsedlarna. Innan röstningen börjar ska valkommissionen och den första väljaren konstatera att urnan är tom, varefter urnan ska låsas. Varje väljares rösträtt kontrolleras i vallängden innan han eller hon röstar. Röstningen ska organiseras så att valhemligheten bevaras. Väljarna ska upplysas om det maximala antalet namn som får skrivas på röstsedeln. De ska anteckna namnet på en fullmäktigekandidat och namnen på vicefullmäktigekandidaterna på de punkter på röstsedeln som

5 reserverats för respektive ändamål. Valet kan också förrättas med separata röstsedlar. Om det har avtalats att valet ska förrättas som direkt majoritetsval ska endast en kandidats namn skrivas på röstsedeln. Namnen ska skrivas så tydligt att det inte uppstår någon som helst oklarhet om vem väljaren har avsett att rösta på. Efter att ha skrivit kandidaternas namn på röstsedeln ska väljaren vika sedeln så att namnen inte syns samt låta stämpla eller på något annat sätt märka röstsedeln innan han eller hon lägger den i valurnan. Valförrättningen övervakas av valkommissionen, som också på begäran biträder väljarna. Efter att röstningen har avslutats öppnar valkommissionen urnan, jämför antalet inlämnade röstsedlar med antalet väljare och räknar rösterna Röstning och rösträkning Om inte annat avtalas förrättas valet som majoritetsval med slutna sedlar. Varje valdeltagare har en röst. Om det har avtalats att separata arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige ska väljas för församlingens olika personalgrupper eller funktionella helheter, ska de röstberättigade rösta på kandidaterna för sitt eget verksamhetsområde. Vid majoritetsval röstas separat på en arbetarskyddsfullmäktig och på dennes förste och andre vicefullmäktige. Till arbetarskyddsfullmäktig utses den som fått flest röster i valet. Den som har fått flest röster i valet av förste vicefullmäktige blir förste ersättare medan den som fått flest röster i valet av andre vicefullmäktige blir andre ersättare. Vid lika röstetal avgörs valet genom lottning. Lokalt kan det också avtalas att arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige ska väljas genom direkt majoritetsval. I så fall röstas endast på en person. Till arbetarskyddsfullmäktig utses då den som i valet fått flest röster. Den som fått näst flest röster utses till förste vicefullmäktige medan den som fått tredje flest röster utses till andre vicefullmäktige. Röstsedelmallar finns i bilaga Godkännande av röstsedlar En röstsedel ska godkännas om den är ändamålsenligt stämplad eller märkt och obestridligen anger namnet på en valbar kandidat. Om en kandidats identitet inte obestridligen framgår av röstsedeln ska endast den oklara delen av röstsedeln förkastas. En röstsedel ska förkastas om fler namn har antecknats på den än vad som är tillåtet. Om namnen är färre än vad som avsetts ska röstsedeln godkännas. Väljaren anses då delvis ha röstat blankt. I oklara fall är det valkommissionen som avgör om en röstsedel ska godkännas.

6 3.4. Valförrättning vid arbetsplatsmöte 6 Val av arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige kan förrättas också vid ett arbetsplatsmöte som hålls som ett valmöte. Församlingens anställda ska minst 14 dygn före valmötet underrättas om detta genom ett synligt anslag samt t.ex. per e-post. Av kallelsen ska uttryckligen framgå att det är fråga om ett valmöte, vilka val som ska förrättas och var förteckningen över de röstberättigade, dvs. vallängden, finns till påseende. Valförrättningen öppnas av valkommissionens ordförande. Därefter väljs en ordförande och en protokollförare för mötet. Dessutom väljs ett tillräckligt antal rösträknare. Valförrättningen inleds efter att närvarande röstberättigade konstaterats. Valförrättningen sker med slutna sedlar, för vilka det ska finnas en valurna på förrättningsstället. Innan röstningen inleds ska mötet konstatera att urnan är tom. Rösterna räknas av de rösträknare som valts vid mötet. Om kandidaterna ska ha anmälts inom en viss tid före valförrättningen ska kandidaternas namn meddelas vid mötet. Kandidatnomineringen kan också ske under mötet. Om separata kandidater har nominerats för arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige (s.k. majoritetsval) och om antalet kandidater är lika stort som det antal som ska väljas, leder detta till sämjoval. I detta fall avbryts valförrättningen och de nominerade kandidaterna förklaras valda. Val kan förrättas även om alla röstberättigade anställda inte är närvarande vid arbetsplatsmötet. En med tanke på de lokala förhållandena rimlig tid, t.ex. 3 5 dygn, ska dock reserveras för eventuella anmärkningar mot förfarandet. Om inga anmärkningar framställs inom denna tid ska arbetsplatsmötets resultat fastställas vid valkommissionens möte. Eventuella anmärkningar mot valmötets förfaranden ska riktas till valkommissionens ordförande skriftligt under den tid som valresultatet finns framlagt till påseende. 4. Tillkännagivande av valresultatet Valkommissionen ska upprätta ett protokoll över valförrättningen och bestyrka det med sina namnteckningar. Protokollet ska läggas fram till allmänt påseende på arbetsplatsen (se protokollmallen, bilaga 3). Valkommissionen ska underrätta kyrkorådet, de valda och församlingens personal om valresultatet. Efter att församlingen har fått reda på valresultatet ska den, i enlighet med 2 i lagen om personregister för arbetarskyddet och 47 i lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen, till Arbetarskyddscentralens personregister för arbetarskyddet anmäla uppgifter om arbetsplatsen, arbetarskyddspersonalen, hur företagshälsovården har ordnats samt vem som producerar företagshälsovårdstjänsterna. Anmälningarna ska göras enligt Arbetarskyddscentralens särskilda anvisningar ( utan dröjsmål efter valet, eftersom över fyra år gamla ouppdaterade uppgifter avförs från personregistret för arbetarskyddet. Uppgifter om ändringar som skett under mandatperioden ska också anmälas. Alla personer som anmälts till registret får Arbetarskyddscentralens och Arbetarskyddsfondens tidskrift Telma, branschspecifika meddelanden samt Arbetshälsoinstitutets tidskrift Työ Terveys Turvallisuus.

7 5. ANVISNINGAR OCH MENINGSSKILJAKTIGHETER 7 Kyrkans huvudavtalsparter ger vid behov gemensamma anvisningar i frågor som gäller val av samarbetsorganisation.

8 BILAGA 1 8 SAMTYCKE TILL ATT STÄLLA UPP SOM KANDIDAT VID VAL AV ARBE- TARSKYDDSPERSONAL Jag samtycker till att ställa upp som kandidat för församlings personal inom (här antecknas den personalgrupp eller funktionella helhet för vilken egna fullmäktige ska väljas) vid valet av arbetarskyddsfullmäktig/förste vicefullmäktige/andre vicefullmäktige (stryk överflödiga ord). Om jag blir vald tar jag emot uppdraget. Som vicefullmäktige är jag beredd att vid behov ta emot det ordinarie uppdraget. Underskrift Namnförtydligande Datum / 200 Ort Bevittnar Bevittnar Uppgifter om kandidaten (Om kandidaten väljs till uppdraget får uppgifterna användas i den anmälan om arbetarskyddspersonal som sänds till Arbetarskyddscentralen): Födelsetid..19 Yrkes-/uppgiftsbenämning Arbetsplats Distributionsadress (rekommendation: arbetsplatsens postadress) Postnummer Postanstalt E-postadress Modersmål Telefon (arb.) ( ) mobiltelefon ( ) Fackförbund (inte obligatoriskt) Genomgått grundkurs i arbetarskydd nej ja, när (år) Kursen ordnades av

9 BILAGA 2 9 RÖSTSEDELMALLAR Mall 1. Röstsedel för majoritetsval av arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige Arbetarskyddsfullmäktige: förnamn efternamn 1. Förste vicefullmäktige: förnamn efternamn 2. Andre vicefullmäktige: förnamn efternamn Val av arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige kan förrättas också med separata röstsedlar. När det har avtalats att separata arbetarskyddsfullmäktige väljs för församlingens olika personalgrupper eller funktionella helheter och för var och en av dem två vicefullmäktige, rekommenderas det att olikfärgade röstsedlar används för att särskilja verksamhetsområdena. Mall 2. Röstsedel för direkt majoritetsval av arbetarskyddsfullmäktige och vicefullmäktige förnamn efternamn Den som får flest röster väljs till arbetarskyddsfullmäktige, den som får näst flest röster till förste vicefullmäktige och den som får tredje flest röster till andre vicefullmäktige.

10 BILAGA 3 10 MALL FÖR VALKOMMISSIONENS PROTOKOLL Protokoll fört vid val av arbetarskyddsfullmäktig och vicefullmäktige (Församlingens/den kyrkliga samfällighetens namn och datum) / 200 Närvarande vid valförrättningen var valkommissionens ordförande viceordförande samt medlemmarna Valkommissionens sekreterare var 1. Valförrättningen inleddes..200 kl., då den först anlände väljaren konstaterade att valurnan var tom, varefter urnan stängdes och låstes. 2. Röstningen avslutades..200 klockan. o antalet väljare enligt vallängden räknades, sammanlagt personer o antalet röstsedlar i valurnan räknades, sammanlagt stycken

11 11 De avgivna rösterna fördelade sig enligt följande: Valet av arbetarskyddsfullmäktig (namnen på dem som fått röster samt röstetalen) Röster sammanlagt Blanka röstsedlar Förkastade röstsedlar 1. Valet av förste vicefullmäktige (namnen på dem som fått röster samt röstetalen) Röster sammanlagt Tomma röstsedlar Förkastade röstsedlar 2. Valet av andre vicefullmäktige (namnen på dem som fått röster samt röstetalen) Röster sammanlagt Tomma röstsedlar Förkastade röstsedlar In fidem ordförande sekreterare

VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE SAMT SAMARBETSKOMMISSION FÖR MANDATPERIODEN

VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE SAMT SAMARBETSKOMMISSION FÖR MANDATPERIODEN 10.9.2013/KiT VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE SAMT SAMARBETSKOMMISSION FÖR MANDATPERIODEN 1.1.2014 31.12.2017 Innehåll 1. Samarbetsorganisationens mandatperiod och val av medlemmar

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR TILLSÄTTANDE AV SAMARBETSKOMMISSION OCH VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE

ANVISNINGAR FÖR TILLSÄTTANDE AV SAMARBETSKOMMISSION OCH VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE KyA 2017 ANVISNINGAR FÖR TILLSÄTTANDE AV SAMARBETSKOMMISSION OCH VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE Kyrkans huvudavtalsorganisationer har utarbetat dessa anvisningar för hur man i praktiken tillsätter en

Läs mer

Valet av medlemmar i arbetarskyddsorganisationen

Valet av medlemmar i arbetarskyddsorganisationen Valet av medlemmar i arbetarskyddsorganisationen på kommunsektorn för mandatperioden 1.1.2010 31.12.2013 Mandatperioden för de medlemmar i kommunernas och samkommunernas (= nedan kommunernas) nuvarande

Läs mer

Val av personal för arbetarskyddssamarbete

Val av personal för arbetarskyddssamarbete Val av personal för arbetarskyddssamarbete inom kommunsektorn för mandatperioden 1.1.2018 31.12.2021 Mandatperioden för de ledamöter som representerar de anställda i kommunernas (inkl. de kommunala affärsverkens)

Läs mer

Arbetarskyddsvalet på industrins och servicebranschernas arbetsplatser

Arbetarskyddsvalet på industrins och servicebranschernas arbetsplatser Arbetarskyddsvalet på industrins och servicebranschernas arbetsplatser Valanvisning 2011 EK, AKAVA, FFC, FTFC På arbetsplatserna förrättas arbetarskyddsval i november-december. De valdas mandatperiod omfattar

Läs mer

Arbetarskyddsval Gör dina medarbetare starkare.

Arbetarskyddsval Gör dina medarbetare starkare. Arbetarskyddsval 2017 2019 Gör dina medarbetare starkare. luottamusta.fi INNEHÅLL Arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen...3 Förberedelser inför val...3 Valkommitté... 4 Nominering av kandidater... 4

Läs mer

Arbetarskyddsval Gör din grupp starkare.

Arbetarskyddsval Gör din grupp starkare. Arbetarskyddsval Gör din grupp starkare. luottamusta.fi SAMARBETE OM ARBETARSKYDDET PÅ ARBETSPLATSEN På servicebranschens arbetsplatser förrättas arbetarskyddsval i november-december. Ansvaret för samarbete

Läs mer

VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE

VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 (5) VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valtidpunkt, röstningssätt Val av fullmäktigeledamöter som utses genom val: Det val av fullmäktigeledamöter som utses genom val som avses

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL Vid förtroendemannaval tillämpas förutom de anvisningar om förtroendemannaval som styrelsen för Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT utfärdat även förtroendemannaavtalet

Läs mer

FÖRSAMLINGSVALET 2018

FÖRSAMLINGSVALET 2018 FÖRSAMLINGSVALET 2018 INFORMATION OM FÖRSAMLINGSVALET 2018 MARIEHAMN DEN 18 APRIL HELSINGFORS DEN 25 APRIL VASA DEN 26 APRIL CLAS ABRAHAMSSON ÄNDRINGAR I VALLAGSTIFTNINGEN Valet inleds under valåret tredje

Läs mer

Reglemente för val av förtroendeman

Reglemente för val av förtroendeman Reglemente för val av förtroendeman 2017 Godkänd på styrelsens möte 24.8.2017 Organisationsservicesektionen Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf den 25 augusti 2017 12:41:56

Läs mer

Förtroendemannaval. Anvisningar för ordnandet av val

Förtroendemannaval. Anvisningar för ordnandet av val Förtroendemannaval Anvisningar för ordnandet av val 1 Godkänd av Industrifackets styrelse 15.6.2018 INNEHÅLL 1 4 2 Val av förtroendeman och mandatperiod 4 3 Val av förtroendeman under mandatperioden 6

Läs mer

Privata sektorns förtroendemannaval Valanvisningar för perioden 2014 2016

Privata sektorns förtroendemannaval Valanvisningar för perioden 2014 2016 Privata sektorns förtroendemannaval Valanvisningar för perioden 2014 2016 www.tsn.fi HÄLSO- OCH SOCIALVÅRDENS FÖRHANDLINGSORGANISATION TSN RF PRIVATA SEKTORNS FÖRTROENDEMANNAVAL Valanvisningar för perioden

Läs mer

1 (6) KOMMUNALT AVTAL OM ARBETARSKYDDSSAMARBETE. 1 Avtalets tillämpningsområde

1 (6) KOMMUNALT AVTAL OM ARBETARSKYDDSSAMARBETE. 1 Avtalets tillämpningsområde 1 (6) KOMMUNALT AVTAL OM ARBETARSKYDDSSAMARBETE 1 Avtalets tillämpningsområde Detta avtal är ett avtal om det arbetarskyddssamarbete som avses i 23 1 och 2 mom. i lagen om tillsynen över arbetarskyddet

Läs mer

Vanliga frågor om församlingsvalet

Vanliga frågor om församlingsvalet Vanliga frågor om församlingsvalet 1. Var kan man beställa valdokument? Kyrkostyrelsen ordnar tryckningen av valdokumenten för församlingsvalet 2018 i samarbete med Grano Oy. Beställningstiden för valdokumenten

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KYRKAN FOSU RF. Uppdaterade

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KYRKAN FOSU RF. Uppdaterade ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KYRKAN FOSU RF Uppdaterade 19.9.2012 2 ANVISNINGAR FÖR VAL AV FÖRTROENDEMAN Med förtroendeman avses i kyrkans förtroendemannaavtal (KyrkTAK bilaga 15) en i församlingen,

Läs mer

11 Rösträkning och fastställande av valresultatet

11 Rösträkning och fastställande av valresultatet 11 Rösträkning och fastställande av valresultatet Innehåll 11 Rösträkning och fastställande av valresultatet... 52 11.1 Rösträkning... 52 11.2 Räkning av förhandsrösterna innan valförrättningen avslutats...

Läs mer

VALORDNING FÖR VASA ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE. 1 Valtidpunkt, röstningssätt

VALORDNING FÖR VASA ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE. 1 Valtidpunkt, röstningssätt VALORDNING FÖR VASA ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valtidpunkt, röstningssätt Det val av fullmäktigeledamöter som avses i 14 i Vasa Andelsbanks stadgar ska förrättas genom en röstning bland andelsbankens medlemmar

Läs mer

Metallarbetarförbundet rf DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMAN

Metallarbetarförbundet rf DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMAN Metallarbetarförbundet rf DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMAN Innehåll 1... 1 2 Val av förtroendeman samt mandatperiod... 1 3 Förtroendemannens uppgifter... 3 4 Valets tidpunkt och information om valet...

Läs mer

VALORDNING FÖR PEDERSÖRENEJDEN ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE

VALORDNING FÖR PEDERSÖRENEJDEN ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 (5) VALORDNING FÖR PEDERSÖRENEJDEN ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valförrättning och tidpunkt 2 Röstningssätt Det val av fullmäktige som avses i 13 i andelsbankens stadgar ska förrättas med en röstning bland

Läs mer

METALLARBETARFÖRBUNDET RF:S DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN

METALLARBETARFÖRBUNDET RF:S DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN METALLARBETARFÖRBUNDET RF:S DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN Innehåll 1...3 2 Val av förtroendeman och dennas mandatperiod...3 3 Förtroendemannens uppgifter...5 4 Valtidpunkten och valinformationen...

Läs mer

Samarbetsavtal för statens arbetarskydd, , (uppdaterad )

Samarbetsavtal för statens arbetarskydd, , (uppdaterad ) 1(12) Samarbetsavtal för statens arbetarskydd, 28.3.2010, (uppdaterad 10.3.2014) Med stöd av 23 1 och 2 mom. i lagen av den 20 januari 2006 om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete

Läs mer

VALINSTRUKTION. för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och fakultetsråd

VALINSTRUKTION. för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och fakultetsråd VALINSTRUKTION för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och fakultetsråd Godkänd av styrelsen 8.4.2014 1 kap. Allmänt 1 Medlemmarna och

Läs mer

Nr Tid Åtgärder Anmärkningar 1 senast 31.5 rekommendation:

Nr Tid Åtgärder Anmärkningar 1 senast 31.5 rekommendation: TIDTABELL FÖR FÖRSAMLINGSVALET ÅR 2010 Förkortningar: KL Kyrkolagen KO Kyrkoordningen VOK Valordningen för kyrkan Nr Tid Åtgärder Anmärkningar 1 senast 31.5 rekommendation: i god tid under 1) Kyrkofullmäktige/församlingsrådet

Läs mer

VALINSTRUKTION. för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och institutionsråd

VALINSTRUKTION. för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och institutionsråd VALINSTRUKTION för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och institutionsråd Fastställd av kansler 9.10.2009 Reviderad av styrelsen 18.4.2012

Läs mer

8 Hemmaröstning. Innehåll. 8.1 Rätt att förhandsrösta hemma. 8.2 Förhandsmeddelande om möjligheten att rösta hemma

8 Hemmaröstning. Innehåll. 8.1 Rätt att förhandsrösta hemma. 8.2 Förhandsmeddelande om möjligheten att rösta hemma 8 Hemmaröstning Innehåll 8.1 Rätt att förhandsrösta hemma... 34 8.2 Förhandsmeddelande om möjligheten att rösta hemma... 34 8.3 Anmälan om hemmaröstning... 35 8.4 Förberedelser för hemmaröstningen... 35

Läs mer

8 Hemmaröstning. 8.1 Rätt att förhandsrösta hemma

8 Hemmaröstning. 8.1 Rätt att förhandsrösta hemma 8 Hemmaröstning Innehåll 8 Hemmaröstning... 34 8.1 Rätt att förhandsrösta hemma... 34 8.2 Förhandsmeddelande om möjligheten att rösta hemma... 35 8.3 Anmälan om hemmaröstning... 35 8.4 Förberedelser för

Läs mer

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt.

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt. 1. Församlingsvalet år 2014 Innehåll 1.1 Församlingsvalet 2014... 1 1.2 Vallagstiftningen och ändringar i den... 1 1.3 Anvisningar för församlingsval... 2 1.4 Rösträtt... 2 1.5 Valbarhet... 3 1.6 Antalet

Läs mer

Förtroendemannaval inom den privata sektorn Valanvisningar för perioden

Förtroendemannaval inom den privata sektorn Valanvisningar för perioden Förtroendemannaval inom den privata sektorn Valanvisningar för perioden 2017 2019 www.tsn.fi HÄLSO- OCH SOCIALVÅRDENS FÖRTROENDEMANNAVAL INOM DEN PRIVATA SEKTORN Valanvisningar för perioden 2017 2019 INNEHÅLL

Läs mer

KYRKANS SAMARBETSAVTAL

KYRKANS SAMARBETSAVTAL KYRKANS SAMARBETSAVTAL 1 Tillämpningsområde och parterna i samarbetet Detta avtal tillämpas på samarbetet mellan arbetsgivaren och personalen och på arbetarskyddssamarbetet i Evangelisklutherska kyrkan

Läs mer

Anvisningar för kontraktsprosten

Anvisningar för kontraktsprosten Anvisningar för kontraktsprosten 1. Kontraktsprosteämbetet Kontraktsprosten biträder biskopen och domkapitlet vid förvaltningen av prosteriet. I denna egenskap kan han ge direktiv om förvaltningen i prosteriet,

Läs mer

VALTIDTABELL. Församlingsvalet Förberedande åtgärder. 3. Gemensamma kyrkorådet kan tillsätta en centralvalnämnd.

VALTIDTABELL. Församlingsvalet Förberedande åtgärder. 3. Gemensamma kyrkorådet kan tillsätta en centralvalnämnd. VALTIDTABELL Församlingsvalet 2018 1 senast 31.5 (rekommendation; i april maj, i god tid före semestersäsongen) Förberedande åtgärder 1. Kyrkofullmäktige eller församlingsrådet väljer medlemmar och suppleanter

Läs mer

5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder

5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder 5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder Innehåll 5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder... 20 5.1 Valbarhet... 20 5.2 Allmänt om kandidatuppställningen... 21 5.3

Läs mer

Förtroendemannaval Gör din grupp starkare

Förtroendemannaval Gör din grupp starkare Förtroendemannaval 2017 2019 Gör din grupp starkare luottamusta.fi 1 INNEHÅL FÖRTROENDE...3 FÖRTROENDEMANNAVAL...4 ALLMÄNT...4 Valperiod... 4 Mandatperiod... 4 Val av förtroendeman under mandatperioden...

Läs mer

2. L A N D S K A P S L A G om ändring av kommunallagen för landskapet Åland

2. L A N D S K A P S L A G om ändring av kommunallagen för landskapet Åland PARALLELLTEXTER Datum 2018-XX-XX REMISSVERSION Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag Ny vallag för Åland Landskapsregeringens lagförslag nr x/2018-2019x INNEHÅLL L A N D S K A P S L A G

Läs mer

4.1 Upprättande och justering av förteckning över röstberättigade

4.1 Upprättande och justering av förteckning över röstberättigade 4 Förteckning över röstberättigade Innehåll 4 Förteckning över röstberättigade... 15 4.1 Upprättande och justering av förteckning över röstberättigade... 15 4. 2 Framläggande av förteckning över röstberättigade...

Läs mer

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt.

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt. 1 Församlingsvalet år 2018 Innehåll 1 Församlingsvalet år 2018... 1 1.1 Församlingsvalet 2018... 1 1.2 Vallagstiftningen och ändringar i den... 1 1.3 Anvisningar för valet... 2 1.4 Rösträtt... 2 1.5 Valbarhet...

Läs mer

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finskspråkiga versionen.) STUDENTKÅREN VID HELSINGFORS UNIVERSITET V A L O R D N I N G

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finskspråkiga versionen.) STUDENTKÅREN VID HELSINGFORS UNIVERSITET V A L O R D N I N G (Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finskspråkiga versionen.) Godkänd av delegationen 17.12.2013 STUDENTKÅREN VID HELSINGFORS UNIVERSITET V A L O R D N I N G Kapitel I Allmänna bestämmelser

Läs mer

3.1 Platsfördelningen mellan församlingarna i gemensamma kyrkofullmäktige i en kyrklig samfällighet

3.1 Platsfördelningen mellan församlingarna i gemensamma kyrkofullmäktige i en kyrklig samfällighet 3 Förberedande uppgifter Innehåll 3 Förberedande uppgifter... 11 3.1 Platsfördelningen mellan församlingarna i gemensamma kyrkofullmäktige i en kyrklig samfällighet... 11 3.2 Indelning av församlingen

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM STATLIGA SEKTORN FOSU

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM STATLIGA SEKTORN FOSU ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM STATLIGA SEKTORN FOSU ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL Inledning I statens tjänste- och arbetskollektivavtal, bilaga 2 (förtroendemannaavtal) avses med förtroendeman

Läs mer

10 Röstning på den egentliga valdagen. Innehåll Tidpunkten för valdagen

10 Röstning på den egentliga valdagen. Innehåll Tidpunkten för valdagen 10 Röstning på den egentliga valdagen Innehåll 10.1 Tidpunkten för valdagen... 43 10.2 Rätt att rösta på röstningsstället på valdagen... 44 10.3 Valnämnd och valbiträden... 44 10.3.1 Valnämndens beslutförhet...

Läs mer

Privatsektorns valanvisningar i förtroendemannaval för perioden Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation TSN rf

Privatsektorns valanvisningar i förtroendemannaval för perioden Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation TSN rf Privatsektorns valanvisningar i förtroendemannaval för perioden 2020 2022 Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation TSN rf www.tsn.fi HÄLSO- OCH SOCIALVÅRDENS FÖRTROENDEMANNAVAL INOM DEN PRIVATA

Läs mer

Översättning från finskan. Studentkåren vid Aalto-universitetet VALORDNING. II Kapitlet. Allmänna bestämmelser

Översättning från finskan. Studentkåren vid Aalto-universitetet VALORDNING. II Kapitlet. Allmänna bestämmelser 1 2 3 4 Studentkåren vid Aalto-universitetet VALORDNING I Kapitlet Allmänna bestämmelser 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Läs mer

FÖRHINDER FÖR BISKOPEN

FÖRHINDER FÖR BISKOPEN 8 kap. Biskopen BISKOPENS UPPGIFTER 1 Den som innehar en befattning som biskop ska 1. förkunna evangelium i ord och handling, 2. ha ansvar för att evangelium förkunnas rent och klart och för att sakramenten

Läs mer

DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN INOM FJF

DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN INOM FJF DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN INOM FJF Enligt de avtal om förtroendemän som ingår kollektivavtalet för FJF ska val av huvudoch avdelningsförtroendemän för följande tvåårsperiod (2016 2016) anordnas

Läs mer

Förhandsröstningen i församlingsvalet börjar på måndag och fortsätter till fredag samma vecka (VOK 2:24,1)

Förhandsröstningen i församlingsvalet börjar på måndag och fortsätter till fredag samma vecka (VOK 2:24,1) 7 Allmän förhandsröstning Innehåll 7.1 Tiden för förhandsröstning... 27 7.2 Rätt att rösta på förhandsröstningsstället... 28 7.3 Meddelande om förhandsröstning... 28 7.4 Valförrättarna vid förhandsröstning...

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (5) Regler för val av lärarrepresentanter till universitetsstyrelsen och elektorsförsamling vid för tiden 2013-01-01 2015-12- 31 1 Bakgrund Till universitetsstyrelsen ska, i enlighet med 2 kap.

Läs mer

Översträkt = det som strykts från den gamla valordningen Gul betoning = förslag på ändring som ersätter den strykta delen

Översträkt = det som strykts från den gamla valordningen Gul betoning = förslag på ändring som ersätter den strykta delen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 Studentkåren vid Aalto-universitetet VALORDNING I Kapitlet Allmänna bestämmelser

Läs mer

AVTAL OM ARBETARSKYDDSSAMARBETE

AVTAL OM ARBETARSKYDDSSAMARBETE AVTAL OM ARBETARSKYDDSSAMARBETE 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE Avtalet om arbetarskyddssamarbete mellan Finsk Handel och Servicefacket tillämpas på medlemsföretagen i Finsk Handel. 2 ARBETARSKYDDSSAMARBETE 2.1 Begreppet

Läs mer

VII:e VALPERIODEN ( ) SEPTEMBER 2009 DE INTERPARLAMENTARISKA DELEGATIONERNAS KONSTITUERANDE SAMMANTRÄDEN 1

VII:e VALPERIODEN ( ) SEPTEMBER 2009 DE INTERPARLAMENTARISKA DELEGATIONERNAS KONSTITUERANDE SAMMANTRÄDEN 1 VII:e VALPERIODEN (2009 2014) SEPTEMBER 2009 DE INTERPARLAMENTARISKA DELEGATIONERNAS KONSTITUERANDE SAMMANTRÄDEN 1 ooo FÖRFARANDE FÖR KONSTITUERANDE SAMMANTRÄDEN Artiklarna 191 och 198 i arbetsordningen,

Läs mer

Servicefacket PAM rf. Valordning

Servicefacket PAM rf. Valordning Servicefacket PAM rf Valordning Godkänd 18.5.2018 Denna valordning gäller enligt 5 i förbundets stadgar vid val kongress och vid nyval av kongress som förrättas under kongressperioden. 1. Valgrunder 1.1.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018

HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018 HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018 OBS! Denna handlingsplan är publicerad på info.församlingsvalet.fi 28.2.2018. Om du har skrivit ut detta dokument bör du kontrollera på webbplatsen att du alltid

Läs mer

3 kap. Kyrkofullmäktige

3 kap. Kyrkofullmäktige 3 kap. Kyrkofullmäktige 1 Kyrkofullmäktige är högsta beslutande organ i en församling som inte ingår i ett pastorat. Om flera församlingar samverkar i ett pastorat är kyrkofullmäktige pastoratets högsta

Läs mer

Förtroendemannaval Gör din grupp starkare.

Förtroendemannaval Gör din grupp starkare. Förtroendemannaval Gör din grupp starkare. luottamusta.fi 1 HA FÖRTROENDE. Arbete är en viktig del av människans livsinnehåll. Arbetslivets kvalitet, rättfärdighet och utveckling påverkar velmåendet väsentligt.

Läs mer

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) Kapitel I Allmänna bestämmelser

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) Kapitel I Allmänna bestämmelser 1/12 (Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) 1 Tillämpningsområde Kapitel I Allmänna bestämmelser Detta reglemente tillämpas vid val av studentrepresentanter i

Läs mer

Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om skyldigheten att er bjuda träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 i arbetsavtalslagen

Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om skyldigheten att er bjuda träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 i arbetsavtalslagen Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om skyldigheten att er bjuda träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 i arbetsavtalslagen Förfarande Förhandlare och beslutsfattare Mål Lokalt avtal om

Läs mer

10 Röstning på den egentliga valdagen

10 Röstning på den egentliga valdagen 10 Röstning på den egentliga valdagen Innehåll 10 Röstning på den egentliga valdagen... 43 10.1 Tider och röstningsställen på valdagen... 43 10.2 Rätt att rösta på röstningsstället på valdagen... 44 10.3

Läs mer

FOSU:S ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KYRKLIGA SEKTORN

FOSU:S ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KYRKLIGA SEKTORN FOSU:S ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KYRKLIGA SEKTORN Valanvisningarna är i enlighet med förtroendemannaavtalet som trädde i kraft 1.2.2017 Godkända av FOSU:s förhandlingsdelegation för kyrkan

Läs mer

Lagtings- och kommunalval den 20 oktober 2019: tidtabell för valåret

Lagtings- och kommunalval den 20 oktober 2019: tidtabell för valåret Lagtings- och kommunalval 20 oktober 2019: tidtabell för valåret Vallagstiftningen har förnyats sedan senaste lagtings- och kommunalval år 2015. Paragrafhänvisningarna här nedan avser nya Vallag (2019:45)

Läs mer

Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om modularbetstidsförsök

Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om modularbetstidsförsök Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om modularbetstidsförsök Förfarande Förhandlare och beslutsfattare Mål Ett lokalt avtal om att genomföra ett modularbetstidsförsök 2 1 Lokalt tjänstekollektivavtal

Läs mer

Stadgar för Stockholms Simförbund

Stadgar för Stockholms Simförbund 1 Uppgift Stockholms Simförbund ska, enligt dessa stadgar och Svenska Simförbundets stadgar, såsom Svenska Simförbundets regionala förbund arbeta i enlighet med detta förbunds ändamål. 2 Sammansättning

Läs mer

Personval. En handledning

Personval. En handledning Personval En handledning Vänsterpartiet 2013 Nomineringarnas avslutande Vid ett möte som ska förrätta val ska nomineringarna förklaras avslutade innan valproceduren inleds. När nomineringarna avslutats

Läs mer

Förhandsröstningen i församlingsvalet börjar på tisdag och pågår till lördag samma vecka (VOK 2:24,1)

Förhandsröstningen i församlingsvalet börjar på tisdag och pågår till lördag samma vecka (VOK 2:24,1) 7 Allmän förhandsröstning Innehåll 7 Allmän förhandsröstning... 27 7.1 Tiden för förhandsröstning... 27 7.2 Rätt att rösta på förhandsröstningsstället... 28 7.3 Meddelande om förhandsröstning... 28 7.4

Läs mer

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län STADGAR Vision avd. 200 Region Örebro län ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Mom 1. Vision avd. 200 är en lokal förening för tjänstemän anställda hos Region Örebro län.

Läs mer

Föreskrifter om val till universitetskollegiet samt val på fakultets- och institutionsnivå

Föreskrifter om val till universitetskollegiet samt val på fakultets- och institutionsnivå FÖRESKRIFTER 2017-02-16 Dnr STYR 2017/211 Rektor Föreskrifter om val till universitetskollegiet samt val på fakultets- och institutionsnivå Beslutade av rektor 2017-02-16 Postadress Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

Särskilt yrkande av Mats Hagelin med anledning av betänkande Eu 2011:1. Ändringar i kyrkoordningen. 2 kap. Församlingens uppdrag

Särskilt yrkande av Mats Hagelin med anledning av betänkande Eu 2011:1. Ändringar i kyrkoordningen. 2 kap. Församlingens uppdrag Särskilt yrkande av Mats Hagelin med anledning av betänkande Eu 2011:1 Ändringar i kyrkoordningen Kyrkomötet beslutar i fråga om kyrkoordningen (SvKB 1999:1) dels att 2 kap. 16 och 17, 7 kap. 7, 8 kap.

Läs mer

Anvisningar för förtroendemannavalet inom kommunsektorn

Anvisningar för förtroendemannavalet inom kommunsektorn Anvisningar för förtroendemannavalet inom kommunsektorn INNEHÅLL INLEDNING...4 FACKAVDELNINGEN ARRANGERAR FÖRTROENDEMANNAVALET...6 Vem kan bli förtroendeman?...6 FÖRE VALET...6 Kartläggning av förtroendemannaläget...7

Läs mer

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet 2018-08-30 Dnr 1-112/2018 2 Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Dnr 1-112/2018

Läs mer

RP 89/2014 rd. längre ska meddela uppgifter om sina anställda i myndigheternas verksamhet och en

RP 89/2014 rd. längre ska meddela uppgifter om sina anställda i myndigheternas verksamhet och en Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om personregister för arbetarskyddet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det sådana riet i

Läs mer

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkofullmäktige 1)

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkofullmäktige 1) Blankett 8 Anmälan av kandidater vid kyrkliga val kyrkofullmäktige 1) Upplysningar om anmälan av kandidater finns på sidan 10. Blanketten ska skickas till stiftstyrelsen, se sidan 11 för adress. Var god

Läs mer

Vissa bestämda tider vid Europaparlamentsvalet den 25 maj 2014

Vissa bestämda tider vid Europaparlamentsvalet den 25 maj 2014 Vissa bestämda tider vid Europaparlamentsvalet den 25 maj 2014 Tidpunkt 1 Utförs av Åtgärd Vallagen (om inte någon annan lag anges) I början av 2013 Fullmäktige Kommunala centralvalnämnden tillsätts Senast

Läs mer

Valordning för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Valordning för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm BESLUT Högskolestyrelsen 2017-12-15 Dnr 17/704 Peter Liljenstolpe Högskoledirektör Valordning för Med bemyndigande i 2 kap. 7 a högskoleförordningen (HF) beslutar högskolestyrelsen om valordning för KMH

Läs mer

1. Lönejusteringar

1. Lönejusteringar CIRKULÄR A 2/2009 25.2.2009 Till församlingarna Innehåll: 1. Lönejusteringar 1.3.2009 1.1. Allmänt om lönejusteringarna 1.3.2009 1.2. Lönesystemspotten 1.3.2009 1.3. Verkställighetsförhandlingar 1.4. Användning

Läs mer

Personval. En handledning

Personval. En handledning Personval En handledning Vänsterpartiet 2012 1 När valberedningen presenterat och eventuellt argumenterat för sitt förslag är dess uppgift avslutad. Ansvaret för att genomföra valet ligger på mötespresidiet.

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I KRISTINESTAD

ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I KRISTINESTAD ARBETSORDNING FÖR STADSFULLMÄKTIGE I KRISTINESTAD Godkänd 18.9.1997 Träder i kraft 1.10.1997 Ändring godkänd av stge 26.3.2012 Ändring godkänd av stge 10.12.2012 I kapitlet Allmänna bestämmelser 1 Konstitueringen

Läs mer

Riksdagsval. Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015. En lättläst broschyr

Riksdagsval. Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015. En lättläst broschyr 2015 Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015 En lättläst broschyr Riksdagens uppgifter Vi har riksdagsval vart fjärde år. är det folket som har makten i Finland. Enligt Finlands

Läs mer

Arbetsordning. för stadsfullmäktige. i Pargas stad

Arbetsordning. för stadsfullmäktige. i Pargas stad Arbetsordning för stadsfullmäktige i Pargas stad Justerad 11.12.2012 Tillämpas från 1.1.2013 1 KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Fullmäktiges konstituering 2 Fullmäktigegrupper Kallelse till fullmäktiges

Läs mer

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING

HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING HAGFORS KOMMUNFULLMÄKTIGE ARBETSORDNING Antagen av Hagfors kommuns fullmäktige 1999-01-26 4 Senast ändrad av Hagfors kommuns fullmäktige 2014-12-15 105 INLEDNING Hagfors kommun ska aktivt arbeta för att

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018

HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018 HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018 OBS! Denna handlingsplan är publicerad på info.församlingsvalet.fi 10.9.2018. Ändringarna är inskrivna med rött. Om du har skrivit ut detta dokument bör du kontrollera

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 10 juni 2014 416/2014 Valordning för kyrkan Utfärdat i Åbo den 8 november 2013 I enlighet med kyrkomötets beslut stiftas med stöd av 2 kap. 3 1 mom.

Läs mer

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr 882000-6271 Antagna av ordinarie SDF-årsmöte 2017-02-26, samt godkända av Svemo. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Nedre Norra Motorcykel-

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA KYRKORÅDET Behandling Gemensamma kyrkorådet 23.4.2013 Gemensamma kyrkofullmäktige 10.6.2014 Detta reglemente för gemensamma kyrkorådet träder i kraft 1.4.2015. Reglemente för

Läs mer

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val stiftsfullmäktige 1)

Anmälan av kandidater vid kyrkliga val stiftsfullmäktige 1) Blankett 6 Anmälan av kandidater vid kyrkliga val stiftsfullmäktige 1) Upplysningar om anmälan av kandidater finns på sidan 7. Blanketten ska skickas till stiftstyrelsen, se sidan 8 för adress. Var god

Läs mer

Stadgar Vision avd 200 Örebro läns landsting

Stadgar Vision avd 200 Örebro läns landsting Stadgar Vision avd 200 Örebro läns landsting STADGAR Vision landstingsavd 200 Bilaga A ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Mom 1. Örebro läns landstingsavdelning är en lokal förening för tjänstemän anställda hos Örebro

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR GEMENSAMMA KYRKOFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR GEMENSAMMA KYRKOFULLMÄKTIGE 1 (16) HELSINGFORS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET ARBETSORDNING FÖR GEMENSAMMA KYRKOFULLMÄKTIGE Gemensamma kyrkofullmäktige i Helsingfors kyrkliga samfällighet har med stöd av 8 kap. 8 i kyrkoordningen den 8.9.2016

Läs mer

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Kerstin Ivarsson X Regina Pettersson X Raul Petrell X Nils Eriksson

Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE. X Kerstin Ivarsson X Regina Pettersson X Raul Petrell X Nils Eriksson Nummer 1/2017 Sammanträdestid kl. 15.00 16.00 Sammanträdesplats Beslutande Sottunga skola, kommunens mötesrum KOMMUNFULLMÄKTIGE ERSÄTTARE MEDLEMMAR X Göran Stenros X Britt Pettersson X Viking Danielsson

Läs mer

Arbetsordning för fullmäktige Fullmäktige

Arbetsordning för fullmäktige Fullmäktige 1 ARBETSORDNING FÖR FULLMÄKTIGE I KAPITLET SAMMANTRÄDEN OCH BEHANDLING AV ÄRENDEN 1 Sammanträden Fullmäktige håller ordinarie sammanträden minst två gånger om året. Fullmäktige skall senast vid sitt sammanträde

Läs mer

EUROPAPARLAMENTSVALET 2019

EUROPAPARLAMENTSVALET 2019 Lättläst EUROPAPARLAMENTSVALET 2019 Förhandsröstning 15 21.5.2019 Valdagen är söndag 26.5.2019 Det är lätt att rösta! Europaparlamentsvalet 2019 Europaparlamentet stiftar lagar som påverkar vår vardag.

Läs mer

om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser Villkor om varierande arbetstid

om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser Villkor om varierande arbetstid 1. om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser 11 Villkor om varierande arbetstid Med villkor om varierande arbetstid avses ett arbetstidsarrangemang där arbetstagarens arbetstid under

Läs mer

Vissa bestämda tider i kommunalvalet

Vissa bestämda tider i kommunalvalet Vissa bestämda tider i kommunalvalet 9.4.2017 Tidpunkt 1 Utförs av Åtgärd Vallagen I början av 2013 Fullmäktige Kommunala centralvalnämnden tillsätts 13 1 och 3 April 2016 Fullmäktige Indelningen i röstningsområden

Läs mer

Förslag till stadgar för församling

Förslag till stadgar för församling Förslag till stadgar för församling Equmeniakyrkan [ortnamn] är en församling som tillhör Equmeniakyrkan. Församlingen har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former. Församling,

Läs mer

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND STADGAR för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND Antaget av Småland-Blekinge Handbollförbunds årsmöte 2009-06-15 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande

Läs mer

Svenska kyrkans bestämmelser

Svenska kyrkans bestämmelser Svenska kyrkans bestämmelser Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val meddelat den 16 december 2015. SvKB 2015:15 Kyrkostyrelsen beslutar med stöd av 38 kap. 89 i kyrkoordningen följande.

Läs mer

Stadgar för Gredelbykyrkan

Stadgar för Gredelbykyrkan Gredelbykyrkan är ansluten till Equmeniakyrkan Stadgar för Gredelbykyrkan Gredelbykyrkan, med organisationsnummer 814800-0592, har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former. Församlingen

Läs mer

Program Förslag till dagordning Förhandlingsordning

Program Förslag till dagordning Förhandlingsordning Program Förslag till dagordning Förhandlingsordning Program Lördag den 13 juni 10.30-12.00 Registrering och välkomstkaffe 12.00 Välkommen 12.10 Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet, öppnar

Läs mer

I AVTALETS TILLÄMPNINGSOMRÅDE, SYFTE OCH MÅL FÖR SAMARBETET

I AVTALETS TILLÄMPNINGSOMRÅDE, SYFTE OCH MÅL FÖR SAMARBETET SAMARBETSAVTAL I AVTALETS TILLÄMPNINGSOMRÅDE, SYFTE OCH MÅL FÖR SAMARBETET Detta avtal tillämpas på medlemsföretagen i Finsk Handel och utgör en del av det kollektivavtal som binder dem. Bestämmelserna

Läs mer

Stadgar för FÖRENINGEN FÖR BLÖDARSJUKA I STOCKHOLM

Stadgar för FÖRENINGEN FÖR BLÖDARSJUKA I STOCKHOLM FÖRENINGEN FÖR BLÖDARSJUKA I STOCKHOLM VERKSAMHETSOMRÅDE: STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING SAMT GOTLAND OCH ÅLAND Stadgar för FÖRENINGEN FÖR BLÖDARSJUKA I STOCKHOLM Antagna på extra årsmöte den 20 november 2011.

Läs mer

NY SKYLDIGHET FÖR ARBETSGIVAREN ATT ORDNA UTBILDNING ELLER TRÄ- NING

NY SKYLDIGHET FÖR ARBETSGIVAREN ATT ORDNA UTBILDNING ELLER TRÄ- NING Bilaga till cirkulär A6/2017 NY SKYLDIGHET FÖR ARBETSGIVAREN ATT ORDNA UTBILDNING ELLER TRÄ- NING Arbetsavtalslagen och lagen om företagshälsovård ändrades i början av 2017 så att arbetsgivaren nu är skyldig

Läs mer

Samarbetsparter enligt detta avtal är kommunen och dess personal.

Samarbetsparter enligt detta avtal är kommunen och dess personal. 1 SAMARBETSAVTAL SAMARBETSAVTAL 1 Tillämpningsområde och syfte Utöver vad som bestäms i 8,10 och 11 lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om sökande av ändring i arbetarskyddsärenden (FFS 131/1973,

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Malax

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Malax Arbetsordning för kommunfullmäktige i Malax 1 Godkänd av kommunfullmäktige den 29 april 1996 Träder i kraft den 6 juni 1996 Ändrad av kommunfullmäktige den 29 januari 2001 Ändrad av kommunfullmäktige den

Läs mer