ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KYRKAN FOSU RF. Uppdaterade

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KYRKAN FOSU RF. Uppdaterade"

Transkript

1 ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KYRKAN FOSU RF Uppdaterade

2 2 ANVISNINGAR FÖR VAL AV FÖRTROENDEMAN Med förtroendeman avses i kyrkans förtroendemannaavtal (KyrkTAK bilaga 15) en i församlingen, kyrkliga samfälligheten, kyrkostyrelsen eller domkapitlet anställd tjänsteinnehavare eller arbetstagare som av huvudavtalsorganisationen har valts att sköta de uppgifter som avses i förtroendemannaavtalet. Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf är en av huvudavtalsorganisationerna inom kyrkliga sektorn. I enlighet med dessa valanvisningar väljer man förtroendemän för FOSU. Nedan används den gemensamma benämningen församling om församling, kyrklig samfällighet, kyrkostyrelsen och domkapitel. FOSU:s förtroendeman representerar alla anställda i församlingen som är FOSU-medlemmar. En förteckning över FOSU:s medlemsföreningar och deras medlemsorganisationer finns i slutet av dessa valanvisningar. Antalet förtroendemän Antalet förtroendemän bestäms enligt kyrkans förtroendemannaavtal. FOSU kan ha: en förtroendeman om det finns minst 5 FOSU-medlemmar anställda i församlingen två förtroendemän om det finns minst 35 FOSU-medlemmar tre förtroendemän om det finns minst 65 FOSU-medlemmar Om det väljs flera än en förtroendeman till församlingen, ska en av dem utses till huvudförtroendeman. För huvudförtroendemannen utses en ersättare (vice huvudförtroendeman) bland FOSU:s förtroendemän. FOSU kan endast ha en vice förtroendeman i församlingen. Vice förtroendemannen sköter förtroendemannauppgifterna då när den ordinarie förtroendemannen är förhindrad och har meddelat om detta till både församlingen och FOSU. Nya förtroendemannaval Nya förtroendemannaval ska verkställas när förtroendemannens mandatperiod löper ut förtroendemannen byter arbetsplats förtroendemannen måste på grund av sjukdom eller annan orsak lämna sitt uppdrag för en betydande del av mandatperioden förtroendemannaval ordnas för första gången i församlingen

3 3 När mandatperioden upphör måste man sträva efter att ordna nya val före slutet av november det sista mandatåret. I andra fall ska val ordnas så fort som möjligt. FOSU kan besluta att ett nytt förtroendemannaval ska verkställas om över hälften av FOSU-medlemmarna skriftligt yrkar på byte förtroendemannen medvetet har agerat i strid med FOSU:s och/eller FOSU-medlemmarnas intressen Behörighet för förtroendemannaskap Enligt förtroendemannaavtalet bör en förtroendeman vara anställd i vederbörande församling, kyrkliga samfällighet, kyrkostyrelsen eller domkapitel insatt i förhållandena i församlingen. I praktiken bör tjänsteinnehavaren eller arbetstagaren ha varit i vederbörande församlings tjänst minst tre månader innan han eller hon kan väljas till förtroendeman. FOSU förutsätter att en person som valts till förtroendeman är betalande medlem i någon av FOSU:s medlemsföreningar eller dess underföreningar. Man bör alltså kontrollera att kandidaterna i förtroendemannavalet är medlemmar som har betalat sin medlemsavgift (enbart ett parallellt medlemskap eller understödsmedlemskap i en FOSU-medlemsförening eller dess underförening ger inte behörighet). FOSU-medlemmar som i förhandlingar representerar arbetsgivaren (församlingens kyrkoherde, ekonomichef eller motsvarande) kan inte väljas till förtroendeman. En person som har haft ett förtroendemannauppdrag kan väljas på nytt till förtroendeman. Rösträtt i förtroendemannaval Röstberättigade är alla anställda i församlingen som är betalande medlemmar i en FOSU:s medlemsförening eller dess underförening (enbart ett parallellt medlemskap eller understödsmedlemskap i en FOSUmedlemsförening eller dess underförening ger inte rösträtt). Också de FOSU-medlemmar som är arbetsgivarrepresentanter i förhandlingar (församlingens kyrkoherde, ekonomichef eller motsvarande) är röstberättigade i förtroendemannavalet, även om de inte kan väljas till förtroendemän.

4 4 Valförberedelser och anordnandet av valet Kandidatnominering Valmöte Som FOSU:s lokala representant är det huvudförtroendemannens/ förtroendemannens uppgift att anordna nytt förtroendemannaval. Om det finns flera förtroendemän bildar de en valkommitté. Om valet anordnas för första gången kan vilken FOSU-medlem som helst som är anställd i församlingen ta initiativ till att ordna förtroendemannaval. Personalen utser en personalrepresentant eller en valkommitté för att anordna val. Arrangemangen kring ett val varierar beroende på de lokala förhållandena. I praktiken är det enklast att sammankalla ett valmöte där man förrättar val eller att ordna poströstning eller urneval. Vid poströstning rekommenderas att man använder ett röstningskuvert som öppnas vid valmötet där även rösterna räknas. Vid urneval ställs urnan på en övervakad plats så att de röstberättigade har möjlighet att sätta sin röstsedel i urnan. Oavsett vilket sätt man väljer måste man vara säker på att en röstberättigad kan rösta endast en gång. Det är skäl att i tillräckligt god tid slå fast tid och plats samt andra detaljer angående valet, så att alla FOSU-medlemmar är informerade om valet. Valet kan förrättas på arbetsplatsen under arbetstid ifall arrangemangen inte stör arbetet i församlingen. Man bör diskutera och komma överens med arbetsgivaren om tidpunkten och arrangemangen för förtroendemannavalet. Det är möjligt även med ett så kallat sämjoval. Kandidatnomineringen måste ske före valmötet eller valförrättningen. Huvudförtroendemannen eller förtroendemannen meddelar FOSUmedlemmarna om kandidatnomineringen samt om tidtabellen för denna minst en månad före valmötet eller valförrättningen. Om man väljer separat ordinarie förtroendemän och vice förtroendemän ska även kandidatnomineringen vara separat. I samband med kandidatnomineringen är det skäl att kontrollera att kandidaterna ger sitt samtycke till förtroendemannauppdraget. Man sammankallar till ett valmöte på det mest ändamålsenliga sättet, exempelvis så att man sätter upp en möteskallelse på anslagstavlan eller skickar den per e-post eller brev. I möteskallelsen bör tiden, platsen och ändamålet anges. Vid poströstning måste datum anges för hur länge man kan poströsta. Möteskallelsen bör delges FOSU-medlemmarna minst en vecka före valmötet. Valmötets ordförande bör se till att kandidaterna ger sitt samtycke till att fungera som förtroendemän och vice förtroendemän. Det är skäl att anteckna samtycket i protokollet.

5 Den som har valts till ordförande för valmötet har i uppgift att förrätta val bland de föreslagna kandidaterna. När mötesfunktionärer väljs bör även rösträknarna väljas. Mötet beslutar om tillvägagångssättet för valet som kan genomföras under ganska fria former. Om det finns flera föreslagna kandidater än personer som ska väljas, måste valet ske som sluten omröstning om en enda person så kräver. Man väljer vanligen separat förtroendeman och vice förtroendeman. 5 Den som får flest röster blir vald till förtroendeman ifall man inte avtalat om annat innan valförrättningen (exempelvis så att om ingen av kandidaterna i valet får över 50 % av de givna rösterna, förrättas ett nytt val mellan de två kandidater som fick flest röster i den första omgången). Om FOSU har flera förtroendemän i samma församling ska samtidigt en väljas till huvudförtroendeman. Före valet ska den som anordnar valet besluta hur man väljer huvudförtroendeman och även informera om detta. Valet kan göras exempelvis så att den som fått flest röster automatiskt väljs till huvudförtroendeman eller så att de valda förtroendemännen sinsemellan väljer huvudförtroendeman. Valresultatet meddelas till FOSU med en förtroendemannablankett. Utdrag ur valmötets protokoll ska också tillställas. Valförfarandet i små församlingar I små församlingar kan tillvägagångssättet vara enklare. Valet kan anordnas som så kallat sämjoval. Huvudsaken är att alla har en möjlighet att påverka valet. Tillvägagångsättet ska dock vara klart för alla. Oberoende av valsättet ska man utan dröjsmål meddela FOSU:s kansli om valet av förtroendeman. Kyrkans förtroendemannaavtal möjliggör valet av en gemensam förtroendeman för huvudavtalsorganisationerna. Vi rekommenderar att FOSU:s kansli kontaktas innan en gemensam förtroendeman ska väljas. I detta fall ska man meddela om valet förutom till FOSU, även till de andra huvudavtalsorganisationerna vars medlemmar förtroendemannen representerar. Förtroendemannens mandatperiod FOSU:s förhandlingsdelegation för kyrkan har beslutat att mandatperioden för förtroendemän inom den kyrkliga sektorn är 3 år och mandatperioden börjar den 1 januari. Meddelande om valresultatet Förtroendemannens rättigheter och skyldigheter samt förtroendemannaarvodet träder i kraft efter det att FOSU:s kansli har meddelat den ifrågavarande församlingen om valet av förtroendeman. Därför är det oerhört viktigt att den som verkställer valet utan dröjsmål meddelar valresultatet till FOSU (utdrag ur valmötets protokoll). Man meddelar valresultatet till FOSU även i det fall att den förra förtroendemannen väljs för en ny mandatperiod.

6 6 Utöver det nämnda ska varje förtroendeman som har blivit vald göra en anmälan på FOSU:s webbsidor. Följande uppgifter bör framgå: om det är frågan om huvudförtroendeman/ förtroendeman/vice förtroendeman arbetsgivare/verksamhetsområde namn personbeteckning yrke medlemsorganisation adress till vilken brev kan sändas (kan vara adress antingen hem eller till arbetsplatsen) e-postadress telefonnumror mandatperiod FOSU:s kansli sparar uppgifterna i förtroendemannaregistret och sänder en anmälan till församlingen/kyrkliga samfälligheten. Anmälan fungerar som en fullmakt som ger behörighet att sköta intressebevakningsuppgifter. En kopia av anmälan som skickas till arbetsgivaren tillställs även förtroendemannen och den organisation som förtroendemannen är medlem i. Förtroendemannamaterialet som behövs för uppdraget Förtroendemannen och vice förtroendemannen har rätt att av arbetsgivaren avgiftsfritt få till sitt förfogande de behövliga riksomfattande tjänste- och arbetskollektivavtalen som gäller för kyrkan. När förtroendemannen byts ska allt det material som har samlats under förtroendemannaverksamheten överlämnas till den nya förtroendemannen. Den före detta förtroendemannen ska göra sitt bästa för att hjälpa den nyvalda förtroendemannen att så snabbt och bra som möjligt komma in i sina uppgifter. Förtroendemannens utbildning FOSU ordnar för de valda huvudförtroendemännen och förtroendemännen sådan utbildning som behövs för att sköta uppdraget. FOSU eftersträvar att så fort som möjligt inbjuda nya förtroendemän till förtroendemannakurs. Att delta i utbildning för förtroendemännen berättigar till avlönad tjänstledighet eller befrielse från arbetet i enlighet med kyrkans förtroendemannaavtal. Sammanfattning FOSU:s förtroendeman representerar alla de organisationens medlemmar som arbetar i församlingen. Huvudförtroendemannen/förtroendemannen ansvarar för anordnandet av förtroendemannavalet. När förtroendemannaval anordnas för första gången kan vem som helst ta initiativ bara man är anställd i församlingen och medlem i FOSU.

7 7 Valresultatet meddelas utan dröjsmål till FOSU. Den valda förtroendemannen gör en anmälan via FOSU:s webbsidor. Följande personer svarar på frågor om förtroendemannasystemet och utbildningen: Förhandlare Anne Kaitainen, avtalsfrågor Byråsekreterare Anu Huttunen, bekräftelsebrev Kurssekreterare Hannele Mustakorpi, utbildningsfrågor FOSU:s medlemsföreningar och deras medlemsorganisationer Kyrkans akademiker AKI Offentliga sektorns förmän och sakkunniga (JEA) - Akavas Specialorganisationer - Driftingenjörsförbundet i Finland - Finlands Ekonomförbund - Finlands Juristförbund - Högskoleutbildade samhällsvetare - Miljöspecialisternas centralförbund - Nya Ingenjörsförbundet - Teknikens Akademikerförbund - Tradenomförbundet Läkarkartellen - Finlands Läkarförbund - Finlands Tandläkarförbund - Finlands Veterinärförbund Undervisningssektorns Fackorganisation (OAJ) Fackorganisationen för högutbildade inom socialbranschen (Talentia) Vakava - Agronomförbundet - Akademiska naturvetarförbundet LAL - Akavas Allmänna Grupp - Befälsförbundet - Diakoniarbetarnas Förbund - Finlands Farmaciförbund - Finlands Företagshälsovårdareförbund - Finlands Psykologförbund - Finlands Talterapeutförbund - Forskarförbundet - Forstmästareförbundet - Hälsovetenskapernas akademiska ledare och experter - Kyrkans Ungdomsarbetares Förbund - Officersförbundet - Professorsförbundet

FOSU:S ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KYRKLIGA SEKTORN

FOSU:S ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KYRKLIGA SEKTORN FOSU:S ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KYRKLIGA SEKTORN Valanvisningarna är i enlighet med förtroendemannaavtalet som trädde i kraft 1.2.2017 Godkända av FOSU:s förhandlingsdelegation för kyrkan

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM STATLIGA SEKTORN FOSU

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM STATLIGA SEKTORN FOSU ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM STATLIGA SEKTORN FOSU ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL Inledning I statens tjänste- och arbetskollektivavtal, bilaga 2 (förtroendemannaavtal) avses med förtroendeman

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KOMMUNSEKTORN FOSU rf

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KOMMUNSEKTORN FOSU rf ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL INOM KOMMUNSEKTORN 2019 2020 FOSU rf Godkända av FOSU:s förhandlingsdelegation för kommunen 16.10.2018 INNEHÅLL 1. INLEDNING 1 2. FÖRTROENDEMANNENS MANDATPERIOD 1 Kommuner

Läs mer

Akava rf. Allmän presentation

Akava rf. Allmän presentation Akava rf Allmän presentation Tillsammans för framgång och trygghet Akava är en facklig centralorganisation för högutbildade. Akava har 37 medlemsorganisationer med närmare 610 000 medlemmar. Medlemskap

Läs mer

Förtroendemannaval inom den privata sektorn Valanvisningar för perioden

Förtroendemannaval inom den privata sektorn Valanvisningar för perioden Förtroendemannaval inom den privata sektorn Valanvisningar för perioden 2017 2019 www.tsn.fi HÄLSO- OCH SOCIALVÅRDENS FÖRTROENDEMANNAVAL INOM DEN PRIVATA SEKTORN Valanvisningar för perioden 2017 2019 INNEHÅLL

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR TILLSÄTTANDE AV SAMARBETSKOMMISSION OCH VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE

ANVISNINGAR FÖR TILLSÄTTANDE AV SAMARBETSKOMMISSION OCH VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE KyA 2017 ANVISNINGAR FÖR TILLSÄTTANDE AV SAMARBETSKOMMISSION OCH VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE Kyrkans huvudavtalsorganisationer har utarbetat dessa anvisningar för hur man i praktiken tillsätter en

Läs mer

Reglemente för val av förtroendeman

Reglemente för val av förtroendeman Reglemente för val av förtroendeman 2017 Godkänd på styrelsens möte 24.8.2017 Organisationsservicesektionen Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf den 25 augusti 2017 12:41:56

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL Vid förtroendemannaval tillämpas förutom de anvisningar om förtroendemannaval som styrelsen för Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT utfärdat även förtroendemannaavtalet

Läs mer

VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE SAMT SAMARBETSKOMMISSION FÖR MANDATPERIODEN

VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE SAMT SAMARBETSKOMMISSION FÖR MANDATPERIODEN 10.9.2013/KiT VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE SAMT SAMARBETSKOMMISSION FÖR MANDATPERIODEN 1.1.2014 31.12.2017 Innehåll 1. Samarbetsorganisationens mandatperiod och val av medlemmar

Läs mer

Akava rf. Allmän presentation

Akava rf. Allmän presentation Akava rf Allmän presentation Tillsammans för framgång och trygghet Akava är en facklig centralorganisation för högutbildade. Akava har 36 medlemsorganisationer med 609 000 medlemmar. Medlemskap i en medlemsorganisation

Läs mer

Privatsektorns valanvisningar i förtroendemannaval för perioden Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation TSN rf

Privatsektorns valanvisningar i förtroendemannaval för perioden Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation TSN rf Privatsektorns valanvisningar i förtroendemannaval för perioden 2020 2022 Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation TSN rf www.tsn.fi HÄLSO- OCH SOCIALVÅRDENS FÖRTROENDEMANNAVAL INOM DEN PRIVATA

Läs mer

Förtroendemannaval. Anvisningar för ordnandet av val

Förtroendemannaval. Anvisningar för ordnandet av val Förtroendemannaval Anvisningar för ordnandet av val 1 Godkänd av Industrifackets styrelse 15.6.2018 INNEHÅLL 1 4 2 Val av förtroendeman och mandatperiod 4 3 Val av förtroendeman under mandatperioden 6

Läs mer

Akava rf. Allmän presentation

Akava rf. Allmän presentation Akava rf Allmän presentation Tillsammans för framgång och trygghet Akava är en facklig centralorganisation för högutbildade. Akava har 36 medlemsorganisationer med 613 000 medlemmar. Medlemskap i en medlemsorganisation

Läs mer

De Högre Tjänstemännen. YTN rf

De Högre Tjänstemännen. YTN rf De Högre Tjänstemännen YTN rf Högre tjänsteman En högre tjänsteman utför uppdrag i egenskap av expert, förman, chef eller på ledningsnivå. En högre tjänstemäns arbetsuppgifter kännetecknas av att de är

Läs mer

Privata sektorns förtroendemannaval Valanvisningar för perioden 2014 2016

Privata sektorns förtroendemannaval Valanvisningar för perioden 2014 2016 Privata sektorns förtroendemannaval Valanvisningar för perioden 2014 2016 www.tsn.fi HÄLSO- OCH SOCIALVÅRDENS FÖRHANDLINGSORGANISATION TSN RF PRIVATA SEKTORNS FÖRTROENDEMANNAVAL Valanvisningar för perioden

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE

ANVISNINGAR FÖR VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE ANVISNINGAR FÖR VAL AV ARBETARSKYDDSFULLMÄKTIGE OCH VICEFULLMÄKTIGE KAPITEL 1. SAMARBETSORGANISATION Det allmänna avtalet om samarbete inom församlingarna (nedan samarbetsavtalet) gäller arbetarskydd och

Läs mer

Arbetarskyddsval Gör dina medarbetare starkare.

Arbetarskyddsval Gör dina medarbetare starkare. Arbetarskyddsval 2017 2019 Gör dina medarbetare starkare. luottamusta.fi INNEHÅLL Arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen...3 Förberedelser inför val...3 Valkommitté... 4 Nominering av kandidater... 4

Läs mer

Arbetarskyddsval Gör din grupp starkare.

Arbetarskyddsval Gör din grupp starkare. Arbetarskyddsval Gör din grupp starkare. luottamusta.fi SAMARBETE OM ARBETARSKYDDET PÅ ARBETSPLATSEN På servicebranschens arbetsplatser förrättas arbetarskyddsval i november-december. Ansvaret för samarbete

Läs mer

Arbetarskyddsvalet på industrins och servicebranschernas arbetsplatser

Arbetarskyddsvalet på industrins och servicebranschernas arbetsplatser Arbetarskyddsvalet på industrins och servicebranschernas arbetsplatser Valanvisning 2011 EK, AKAVA, FFC, FTFC På arbetsplatserna förrättas arbetarskyddsval i november-december. De valdas mandatperiod omfattar

Läs mer

Valet av medlemmar i arbetarskyddsorganisationen

Valet av medlemmar i arbetarskyddsorganisationen Valet av medlemmar i arbetarskyddsorganisationen på kommunsektorn för mandatperioden 1.1.2010 31.12.2013 Mandatperioden för de medlemmar i kommunernas och samkommunernas (= nedan kommunernas) nuvarande

Läs mer

Metallarbetarförbundet rf DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMAN

Metallarbetarförbundet rf DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMAN Metallarbetarförbundet rf DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMAN Innehåll 1... 1 2 Val av förtroendeman samt mandatperiod... 1 3 Förtroendemannens uppgifter... 3 4 Valets tidpunkt och information om valet...

Läs mer

Val av personal för arbetarskyddssamarbete

Val av personal för arbetarskyddssamarbete Val av personal för arbetarskyddssamarbete inom kommunsektorn för mandatperioden 1.1.2018 31.12.2021 Mandatperioden för de ledamöter som representerar de anställda i kommunernas (inkl. de kommunala affärsverkens)

Läs mer

Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om modularbetstidsförsök

Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om modularbetstidsförsök Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om modularbetstidsförsök Förfarande Förhandlare och beslutsfattare Mål Ett lokalt avtal om att genomföra ett modularbetstidsförsök 2 1 Lokalt tjänstekollektivavtal

Läs mer

METALLARBETARFÖRBUNDET RF:S DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN

METALLARBETARFÖRBUNDET RF:S DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN METALLARBETARFÖRBUNDET RF:S DIREKTIV FÖR VAL AV FÖRTROENDEMÄN Innehåll 1...3 2 Val av förtroendeman och dennas mandatperiod...3 3 Förtroendemannens uppgifter...5 4 Valtidpunkten och valinformationen...

Läs mer

Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f.

Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f. Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f. Namn och hemort 1 Föreningens namn är Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y. och i dessa stadgar används om den benämningen AKI. Hemort

Läs mer

Anvisningar för förtroendemannavalet inom kommunsektorn

Anvisningar för förtroendemannavalet inom kommunsektorn Anvisningar för förtroendemannavalet inom kommunsektorn INNEHÅLL INLEDNING...4 FACKAVDELNINGEN ARRANGERAR FÖRTROENDEMANNAVALET...6 Vem kan bli förtroendeman?...6 FÖRE VALET...6 Kartläggning av förtroendemannaläget...7

Läs mer

Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om skyldigheten att er bjuda träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 i arbetsavtalslagen

Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om skyldigheten att er bjuda träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 i arbetsavtalslagen Till arbetsgivaren Anvisningar för lokala avtal om skyldigheten att er bjuda träning eller utbildning enligt 7 kap. 13 i arbetsavtalslagen Förfarande Förhandlare och beslutsfattare Mål Lokalt avtal om

Läs mer

Förtroendemannaval Gör din grupp starkare

Förtroendemannaval Gör din grupp starkare Förtroendemannaval 2017 2019 Gör din grupp starkare luottamusta.fi 1 INNEHÅL FÖRTROENDE...3 FÖRTROENDEMANNAVAL...4 ALLMÄNT...4 Valperiod... 4 Mandatperiod... 4 Val av förtroendeman under mandatperioden...

Läs mer

Gott nytt år 2015! 4 / 2014 MEDLEMSINFO DECEMBER

Gott nytt år 2015! 4 / 2014 MEDLEMSINFO DECEMBER 4 / 2014 MEDLEMSINFO DECEMBER BILD: SHUTTERSTOCK Gott nytt år 2015 sidan 1 Överlåtelse av rörelse och villkor för tjänsteförhållandet sidan 2 När ska kommunens verksamhet bolagiseras? sidan 3 Förtroendemannasystemet

Läs mer

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen 1( 6) STIFTELSEN DIAKONISSANSTALTEN I HELSINGFORS SR 1 NAMN OCH HEMORT Stiftelsens namn är Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr, på svenska Stiftelsen Diakonissanstalten i Helsingfors sr och på engelska

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är.

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Förhandsgranskade i föreningsregistret 6.10.2005 MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten Namn och hemort 1 Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Föreningens syfte är Syfte

Läs mer

Akava i ett nötskal 2014

Akava i ett nötskal 2014 7.3. Akava i ett nötskal Medlemsantalets utveckling i Akava medlemmar 37 39 9 2 3 8 8 98 37 7 3 8 8 3 2 2 3 7 8 9 2 Källa: Akavas medlemsförbund.2. 7.3. Löntagarnas fackliga anslutning per centralorganisation

Läs mer

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Innehåll Syfte och verksamhet... 3 Mandatperiod 3 Ungdomsfullmäktigeval... 3 Ekonomi..... 5 Mötespraxis... 5 Utträde ur ungdomsfullmäktige. 5 Ungdomsfullmäktiges styrelse

Läs mer

UTBILDNING UTBILDNINGSAVTAL. Rekommendationsavtal om kommunal personalutbildning samt tjänste- och arbetskollektivavtal om facklig utbildning

UTBILDNING UTBILDNINGSAVTAL. Rekommendationsavtal om kommunal personalutbildning samt tjänste- och arbetskollektivavtal om facklig utbildning 1 (6) UTBILDNING UTBILDNINGSAVTAL Rekommendationsavtal om kommunal personalutbildning samt tjänste- och arbetskollektivavtal om facklig utbildning 1 Avtalets syfte Det kommunala arbetslivet genomgår ständiga

Läs mer

FÖRSAMLINGSVALET 2018

FÖRSAMLINGSVALET 2018 FÖRSAMLINGSVALET 2018 INFORMATION OM FÖRSAMLINGSVALET 2018 MARIEHAMN DEN 18 APRIL HELSINGFORS DEN 25 APRIL VASA DEN 26 APRIL CLAS ABRAHAMSSON ÄNDRINGAR I VALLAGSTIFTNINGEN Valet inleds under valåret tredje

Läs mer

3 Verksamhetsområde NDSF verksamhet utövas inom ett distrikt, som enligt IV kap, 36 SSF stadgar omfattar Norrbottens län

3 Verksamhetsområde NDSF verksamhet utövas inom ett distrikt, som enligt IV kap, 36 SSF stadgar omfattar Norrbottens län Sid 1/7 STADGAR FÖR ORRBOTTE S DISTRIKTS SEGLARFÖRBU D ( DSF) FÖRKORT I GAR NDSF Norrbottens Seglarförbund SSF Svenska Seglarförbundet RF Riksidrottsförbundet NIF Norrbottens Idrottsförbund KAP 1. ALLMÄ

Läs mer

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt.

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt. 1 Församlingsvalet år 2018 Innehåll 1 Församlingsvalet år 2018... 1 1.1 Församlingsvalet 2018... 1 1.2 Vallagstiftningen och ändringar i den... 1 1.3 Anvisningar för valet... 2 1.4 Rösträtt... 2 1.5 Valbarhet...

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL KYRKANS ALLMÄNNA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL KYRKANS ALLMÄNNA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL KYRKANS ALLMÄNNA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL 2012 2013 1 Avtalets undertecknande mom. 3 Kyrkans arbetsmarknadsverk samt Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND Godkänd av Svenska Badmintonförbundet _15_/ 8_ 1996. KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 UPPGIFTER Västergötlands Badmintonförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

REKOMMENDATIONSAVTAL OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN

REKOMMENDATIONSAVTAL OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN REKOMMENDATIONSAVTAL OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN 1 Tillämpningsområde mom. 1 Kyrkans arbetsmarknadsverk samt Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf och Kyrkliga sektorns fackorganisation

Läs mer

Akava i ett nötskal 2014

Akava i ett nötskal 2014 Akava i ett nötskal 14 Medlemsantalets utveckling i Akava 00 14 1 000 medlemmar 600 0 00 0 37 391 9 424 436 448 461 486 498 37 47 3 66 80 8 0 0 10 100 0 0 00 01 02 03 04 0 06 07 08 09 10 11 12 13 14 Källa:

Läs mer

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort 1/6 Stadgar Godkänt av föreningens höstmöte 14.11.2011 1 Namn och hemort Föreningens namn är Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry Delegationen för stiftelser och fonder rf. Föreningens språk är

Läs mer

VALORDNING FÖR PEDERSÖRENEJDEN ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE

VALORDNING FÖR PEDERSÖRENEJDEN ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 (5) VALORDNING FÖR PEDERSÖRENEJDEN ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valförrättning och tidpunkt 2 Röstningssätt Det val av fullmäktige som avses i 13 i andelsbankens stadgar ska förrättas med en röstning bland

Läs mer

BTLF. Barnträdgårdslärarförbundet

BTLF. Barnträdgårdslärarförbundet BTLF Barnträdgårdslärarförbundet INNEHÅLL Postadress Järnvägsmannagatan 6, 00520 Helsingfors Besöksadress Klockbron 7, 00520 Helsingfors E-post till förbundet lastentarha@lastentarha.fi till personalen

Läs mer

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område.

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Södra Svenska Amerikansk FotbollsFörbund. nedan benämnt förbundet, skall, enligt dessa stadgar och Svenska Amerikansk Fotbollförbundets (SAFF) stadgar, såsom SAFFs

Läs mer

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND STADGAR för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND Antaget av Småland-Blekinge Handbollförbunds årsmöte 2009-06-15 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande

Läs mer

VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE

VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 (5) VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valtidpunkt, röstningssätt Val av fullmäktigeledamöter som utses genom val: Det val av fullmäktigeledamöter som utses genom val som avses

Läs mer

Vanliga frågor om församlingsvalet

Vanliga frågor om församlingsvalet Vanliga frågor om församlingsvalet 1. Var kan man beställa valdokument? Kyrkostyrelsen ordnar tryckningen av valdokumenten för församlingsvalet 2018 i samarbete med Grano Oy. Beställningstiden för valdokumenten

Läs mer

Stadgar för föreningen Albins folkhögskola

Stadgar för föreningen Albins folkhögskola Stadgar för föreningen Albins folkhögskola 1 Namn Föreningens namn är Albins folkhögskola. 2 Målsättning Föreningen är en ideell förening, utan vinstintresse, vars verksamhet ska bedrivas i överensstämmelse

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 STADGAR FÖR NATUR OCH MILJÖ R.F. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Natur och Miljö r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess

Läs mer

ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN

ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN ARBETSTAGARENS REPRESENTANTER PÅ ARBETSPLATSEN BILD: EEVA ANUNDI Vad har man för nytta av dem? Innehåll Förtroendemannen... 4 Arbetarskyddsfullmäktige... 4 Rättigheter och skyldigheter för förtroendemän...

Läs mer

GRUNDREGLER för Ersta diakonkår Fastställda av Ersta diakonråd att gälla från

GRUNDREGLER för Ersta diakonkår Fastställda av Ersta diakonråd att gälla från GRUNDREGLER för Ersta diakonkår Fastställda av Ersta diakonråd 2011-11-10 att gälla från 2012-01-01. Grundreglerna fastställdes ursprungligen av Ersta diakonisällskaps styrelse att gälla från 1968-01-01.

Läs mer

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och räkenskapsår 6 Sammansättning

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost

Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Gymnastikförbundet Sydost skall, enligt dessa stadgar och Svenska Gymnastikförbundets stadgar, såsom Svenska Gymnastikförbundets

Läs mer

Stadge- och valordningsgruppens ändringsförslag. Stadge- och valordningsgruppen

Stadge- och valordningsgruppens ändringsförslag. Stadge- och valordningsgruppen Stadge- och valordningsgruppens ändringsförslag Stadge- och valordningsgruppen 11.2.2010 Tidsplan 2009 Januari-oktober En arbetsgrupp vid förbundskontoret arbetar Arbetsgruppen slutför arbetet fram till

Läs mer

PÖYTÄKIRJA Paikka Vaasanpuistikko 3 E V krs. PROTOKOLL Plats Vasaesplanaden 3 E V vån YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO GEMENSAMMA KYRKORÅDET

PÖYTÄKIRJA Paikka Vaasanpuistikko 3 E V krs. PROTOKOLL Plats Vasaesplanaden 3 E V vån YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO GEMENSAMMA KYRKORÅDET VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ Kokous 4.4.2018 klo 18.00 Sivu 1 / 6 Innehåll Sammanträdets öppnande och beslutförhet... 2 Val av protokolljusterare... 2 Godkännande av föredragningslistan... 2 Anhållan om oavlönad

Läs mer

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND STADGAR FÖR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND Specialidrottsdistriktsförbund Konståkning Stockholms region KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 - UPPGIFT Stockholms Konståkningsförbund skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

STADGAR FÖR 875000-9089 ÖREBRO LÄNS SEGLARFÖRBUND (DSF) Sid KAPITEL- OCH PARAGRAFREGISTER 1 KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1

STADGAR FÖR 875000-9089 ÖREBRO LÄNS SEGLARFÖRBUND (DSF) Sid KAPITEL- OCH PARAGRAFREGISTER 1 KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 STADGAR FÖR 875000-9089 ÖREBRO LÄNS SEGLARFÖRBUND (DSF) Sid KAPITEL- OCH PARAGRAFREGISTER 1 KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Par 1 Uppgift 2 Par 2 Sammansättning 2 Par 3 Verksamhetsområdet 2 Par 4 Stadgar

Läs mer

Servicefacket PAM rf. Valordning

Servicefacket PAM rf. Valordning Servicefacket PAM rf Valordning Godkänd 18.5.2018 Denna valordning gäller enligt 5 i förbundets stadgar vid val kongress och vid nyval av kongress som förrättas under kongressperioden. 1. Valgrunder 1.1.

Läs mer

3.1 Platsfördelningen mellan församlingarna i gemensamma kyrkofullmäktige i en kyrklig samfällighet

3.1 Platsfördelningen mellan församlingarna i gemensamma kyrkofullmäktige i en kyrklig samfällighet 3 Förberedande uppgifter Innehåll 3 Förberedande uppgifter... 11 3.1 Platsfördelningen mellan församlingarna i gemensamma kyrkofullmäktige i en kyrklig samfällighet... 11 3.2 Indelning av församlingen

Läs mer

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län STADGAR Vision avd. 200 Region Örebro län ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Mom 1. Vision avd. 200 är en lokal förening för tjänstemän anställda hos Region Örebro län.

Läs mer

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt.

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt. 1. Församlingsvalet år 2014 Innehåll 1.1 Församlingsvalet 2014... 1 1.2 Vallagstiftningen och ändringar i den... 1 1.3 Anvisningar för församlingsval... 2 1.4 Rösträtt... 2 1.5 Valbarhet... 3 1.6 Antalet

Läs mer

Förslag till stadgar för församling

Förslag till stadgar för församling Förslag till stadgar för församling Equmeniakyrkan [ortnamn] är en församling som tillhör Equmeniakyrkan. Församlingen har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former. Församling,

Läs mer

STADGAR. för GÖTEBORGS JUDOFÖRBUND

STADGAR. för GÖTEBORGS JUDOFÖRBUND STADGAR för GÖTEBORGS JUDOFÖRBUND Fastställda av årsmötet den 7 september 1993 Godkända av Svenska Judoförbundet 1993 Reviderade av GJF 2006 I dessa stadgar har följande förkortningar använts: RF Riksidrottsförbundet

Läs mer

Stadgar för Gredelbykyrkan

Stadgar för Gredelbykyrkan Gredelbykyrkan är ansluten till Equmeniakyrkan Stadgar för Gredelbykyrkan Gredelbykyrkan, med organisationsnummer 814800-0592, har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former. Församlingen

Läs mer

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors.

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. Stiftelsen Culturas stadgar 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. 2 Ändamål Stiftelsens ändamål är att utveckla och stärka den ryskspråkiga

Läs mer

Jag ansöker om medlemskap i förbundet och arbetslöshetskassan Byte av arbetsplats Föreningsbyte. Tidigare förbund medlemsskapet började slutade

Jag ansöker om medlemskap i förbundet och arbetslöshetskassan Byte av arbetsplats Föreningsbyte. Tidigare förbund medlemsskapet började slutade (1/4) (2/4) Förbund (3/4) Medlemsförening (4/4) Medlem Anvisningar för ifyllande av ansökan om medlemskap/ändringsanmälan och fullmakten Med denna blankett ansluter du dig som medlem till en medlemsförening

Läs mer

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att:

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att: Styrelsens förslag till nya stadgar enligt styrelsemötet 18.11. och 11.12.2014. FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS SVENSKA ÖSTERBOTTENS DISTRIKTS STADGAR 1 Föreningens namn är Finlands Jägarförbund Svenska Österbottens

Läs mer

Anvisningar för kontraktsprosten

Anvisningar för kontraktsprosten Anvisningar för kontraktsprosten 1. Kontraktsprosteämbetet Kontraktsprosten biträder biskopen och domkapitlet vid förvaltningen av prosteriet. I denna egenskap kan han ge direktiv om förvaltningen i prosteriet,

Läs mer

1. Lönejusteringar

1. Lönejusteringar CIRKULÄR A 2/2009 25.2.2009 Till församlingarna Innehåll: 1. Lönejusteringar 1.3.2009 1.1. Allmänt om lönejusteringarna 1.3.2009 1.2. Lönesystemspotten 1.3.2009 1.3. Verkställighetsförhandlingar 1.4. Användning

Läs mer

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Revision 1, 2005-06-15 Revision 2, 2008-06-11 Revision 3, 2010-06-17 Revision 4, 2012-06-17 STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Innehållsförteckning KAPITEL 1... 3 Allmänna bestämmelser... 3 1

Läs mer

VALORDNING FÖR VASA ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE. 1 Valtidpunkt, röstningssätt

VALORDNING FÖR VASA ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE. 1 Valtidpunkt, röstningssätt VALORDNING FÖR VASA ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valtidpunkt, röstningssätt Det val av fullmäktigeledamöter som avses i 14 i Vasa Andelsbanks stadgar ska förrättas genom en röstning bland andelsbankens medlemmar

Läs mer

Svensk förening för Postoperativ vård (SPOV) Stadgar

Svensk förening för Postoperativ vård (SPOV) Stadgar Svensk förening för Postoperativ vård (SPOV) Stadgar Antagna vid föreningens konstituerande Årsmöte i samband med SFAI-mötet i Jönköping 2014-09-17. Reviderade i samband med Årsmötet i Stockholm 2015-09-24

Läs mer

REKOMMENDATION OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN

REKOMMENDATION OM FÖRRÄTTNINGSARVODEN 1 Tillämpningsområde Mom. 1 Syftet med rekommendationen Kyrkans arbetsmarknadsverk samt Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf och Kyrkosektorn rf. rekommenderar att församlingarna

Läs mer

STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND. Antagna årsmötet

STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND. Antagna årsmötet STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND Antagna årsmötet 2014-01-29 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och

Läs mer

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER 1 Ändamål KÄRRA VÄNNER är en ideell förening, vars syfte är att verka för att bevara byn Kärradals karaktär och verka för en god, trivsam och innehållsrik

Läs mer

I det följande används om föreningen benämningen förening och om medlemsföreningarna benämningen medlemsförening.

I det följande används om föreningen benämningen förening och om medlemsföreningarna benämningen medlemsförening. Stadgar för Pro Esbo å rf 1. Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Pro Espoonjoki ry, Pro Esbo å rf och dess hemort är Esbo stad. Föreningens officiella språk är finska och svenska; protokollsspråket

Läs mer

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM AR- BETSTIDSBANK

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM AR- BETSTIDSBANK KyrkTAK ny 183: 183 Arbetstidsbank Om arbetstidsbanken gäller vad som särskilt bestämts om den. Obs! Tjänste- och arbetskollektivavtal om arbetstidsbank, bilaga 16 a. x x x x x x x x KyrkTAK bilaga 16

Läs mer

StorStockholms Genealogiska Förening

StorStockholms Genealogiska Förening StorStockholms Genealogiska Förening Förslag till revidering av stadgarna för SSGF. Nu gällande stadgar. 1 Föreningens namn är StorStockholms Genealogiska Förening, förkortat SSGF. Föreningen är en ideell

Läs mer

SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND

SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND Stadgar för SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND Antagna vid årsmötet 2011-03-19 Revisionshistoria 1998-02-07 Första utgåvan antagna vid årsmötet 1998-02-07. 2011-03-19 Uppdaterad enligt beslut på årsmöte

Läs mer

Stadgar Bilaga 1. Normalstadgar för Distriktsseglarförbund

Stadgar Bilaga 1. Normalstadgar för Distriktsseglarförbund Stadgar Bilaga 1 Normalstadgar för Distriktsseglarförbund 0 NORMALSTADGAR FÖR DISTRIKTSSEGLARFÖRBUND (DSF) KAPITEL - OCH PARAGRAFREGISTER Sid KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift... 15 2 Sammansättning...

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK) FÖRSLAG 2016 STADGAR FÖR FÖRENINGEN PARTIPOLITISKT OBUNDNA I SVENSKA KYRKAN (POSK) Fastställda 1988-04-16 Ändrade av årsmötet 1998-05-16 Ändrade av årsmötet 2007-04-21 Ändringsförslag 2016-02-13 Föreningens

Läs mer

Stockholms Spiritualistiska Förening

Stockholms Spiritualistiska Förening 1 Stockholms Spiritualistiska Förening STADGAR Slutligen fastställda på årsmötet den 28 april 1998. (Justerade enligt beslut på årsmötet den 20 april 2009.) (Justerade enligt beslut på årsmötet den 22

Läs mer

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr 882000-6271 Antagna av ordinarie SDF-årsmöte 2017-02-26, samt godkända av Svemo. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Nedre Norra Motorcykel-

Läs mer

FRÄMJANDE AV ETT GOTT BEMÖTANDE PÅ ARBETSPLATSEN

FRÄMJANDE AV ETT GOTT BEMÖTANDE PÅ ARBETSPLATSEN BILAGA 21a FRÄMJANDE AV ETT GOTT BEMÖTANDE PÅ ARBETSPLATSEN del A Behandlats i samarbetsförfarande / 200 Godkänts i kyrkorådet/gemensamma kyrkorådet / 200 Avsikten med denna rekommendation är att främja

Läs mer

Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF)

Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF) Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF) 1 Mål Föreningens mål är: - att sprida intresse för och kunskap om räddningshunden - att anordna lägerverksamhet och lagtävlingar för medlemmarna -

Läs mer

Föreningens namn är QnetZ, organisationsnummer 802432-3860. Föreningen är ideell och har sitt säte i Östersunds kommun, Jämtlands län.

Föreningens namn är QnetZ, organisationsnummer 802432-3860. Föreningen är ideell och har sitt säte i Östersunds kommun, Jämtlands län. Stadgar 2009-04-29 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är QnetZ, organisationsnummer 802432-3860. Föreningen är ideell och har sitt säte i Östersunds kommun, Jämtlands

Läs mer

Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR

Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR STADGAR FÖR ÖSTSVENSKA TAEKWONDOFÖRBUNDET KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Östsvenska Taekwondoförbundet skall, enligt dessa stadgar och Svenska Taekwondoförbundets

Läs mer

Nr Tid Åtgärder Anmärkningar 1 senast 31.5 rekommendation:

Nr Tid Åtgärder Anmärkningar 1 senast 31.5 rekommendation: TIDTABELL FÖR FÖRSAMLINGSVALET ÅR 2010 Förkortningar: KL Kyrkolagen KO Kyrkoordningen VOK Valordningen för kyrkan Nr Tid Åtgärder Anmärkningar 1 senast 31.5 rekommendation: i god tid under 1) Kyrkofullmäktige/församlingsrådet

Läs mer

Skånes Bowlingförbund omfattar de föreningar som är medlemmar i Svenska Bowlingförbundet och som har hemvist inom distriktets geografiska område.

Skånes Bowlingförbund omfattar de föreningar som är medlemmar i Svenska Bowlingförbundet och som har hemvist inom distriktets geografiska område. KAP 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Skånes Bowlingförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Bowlingförbundets stadgar, såsom Svenska Bowlingförbundets (SvBF) regionala organ arbeta i enlighet

Läs mer

TJÄNSTEKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRSÖK MED ETT LÖNESYSTEM FÖR HÖGSTA LEDNINGEN I FÖRSAMLINGARNA

TJÄNSTEKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRSÖK MED ETT LÖNESYSTEM FÖR HÖGSTA LEDNINGEN I FÖRSAMLINGARNA TJÄNSTEKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRSÖK MED ETT LÖNESYSTEM FÖR HÖGSTA LEDNINGEN I FÖRSAMLINGARNA TJÄNSTEKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRSÖK MED ETT LÖNESYSTEM FÖR HÖGSTA LEDNINGEN I FÖRSAMLINGARNA 1 Tillämpningsområde Mom.

Läs mer

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete 1 1. Föreningens syfte Föreningens ändamål är att främja och stärka det nordiska samarbetet inom Norden och gentemot omvärlden. Verksamheten bedrivs

Läs mer

Sammandrag över SPJL:s valinstruktioner för förberedelse inför förbundsstämman 2017 (Vaaliohje, skickat på finska den , D:nro 29/5/2017)

Sammandrag över SPJL:s valinstruktioner för förberedelse inför förbundsstämman 2017 (Vaaliohje, skickat på finska den , D:nro 29/5/2017) Sammandrag över SPJL:s valinstruktioner för förberedelse inför förbundsstämman 2017 (Vaaliohje, skickat på finska den 15.3.2017, D:nro 29/5/2017) SPJL håller förbundsstämma i Helsingfors 25. 26.10.2017.

Läs mer

1 (6) KOMMUNALT AVTAL OM ARBETARSKYDDSSAMARBETE. 1 Avtalets tillämpningsområde

1 (6) KOMMUNALT AVTAL OM ARBETARSKYDDSSAMARBETE. 1 Avtalets tillämpningsområde 1 (6) KOMMUNALT AVTAL OM ARBETARSKYDDSSAMARBETE 1 Avtalets tillämpningsområde Detta avtal är ett avtal om det arbetarskyddssamarbete som avses i 23 1 och 2 mom. i lagen om tillsynen över arbetarskyddet

Läs mer

Särskilt yrkande av Mats Hagelin med anledning av betänkande Eu 2011:1. Ändringar i kyrkoordningen. 2 kap. Församlingens uppdrag

Särskilt yrkande av Mats Hagelin med anledning av betänkande Eu 2011:1. Ändringar i kyrkoordningen. 2 kap. Församlingens uppdrag Särskilt yrkande av Mats Hagelin med anledning av betänkande Eu 2011:1 Ändringar i kyrkoordningen Kyrkomötet beslutar i fråga om kyrkoordningen (SvKB 1999:1) dels att 2 kap. 16 och 17, 7 kap. 7, 8 kap.

Läs mer

OPISKELIJOIDEN LIIKUNTALIITTO RY - STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUND RF 1 FÖRBUNDETS GRUNDSTADGAR (ändringarna godkända vid förbundsmöten 3.11.

OPISKELIJOIDEN LIIKUNTALIITTO RY - STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUND RF 1 FÖRBUNDETS GRUNDSTADGAR (ändringarna godkända vid förbundsmöten 3.11. Förbundets svenskspråkiga stadgar är en översättning av de officiella, finskspråkiga stadgarna. I enlighet med förbundets officiella mötes- och mötesprotokollspråk tolkas de finskspråkiga stadgarna i fall

Läs mer

Pohjola-Nordens stadgar (2016)

Pohjola-Nordens stadgar (2016) Pohjola-Nordens stadgar (2016) 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är Pohjola-Norden rf. Föreningens hemort är Helsingfors stad och verksamhetsområdet är hela landet. I dessa stadgar

Läs mer

Stadgar för Södermanlands Innebandyförbund

Stadgar för Södermanlands Innebandyförbund 1 Stadgar för Södermanlands Innebandyförbund 1. KAP. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Södermanlands Innebandyförbund (SÖIBF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Innebandyförbundets (SIBF) stadgar, såsom

Läs mer