(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) Kapitel I Allmänna bestämmelser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) Kapitel I Allmänna bestämmelser"

Transkript

1 1/12 (Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) 1 Tillämpningsområde Kapitel I Allmänna bestämmelser Detta reglemente tillämpas vid val av studentrepresentanter i universitetsförvaltningen enligt nedanstående bestämmelser. Förutom bestämmelserna i detta reglemente tillämpas vid val av studentrepresentanter i förvaltningen dessutom universitetslagen, statsrådets förordning om universiteten, tillämpliga universitetsinterna bestämmelser och studentkårens stadgar. Med studentrepresentanter i förvaltningen avses studentrepresentanterna i universitetets styrelse, medlemmarna i universitetskollegiet, medlemmarna i fakultetsråden, medlemmarna i institutionsråden, medlemmarna i rättsskyddsnämnden, medlemmarna i direktionen för nationalbiblioteket samt personer i andra organ som universitetet ber studentkåren välja eller föreslå studentrepresentanter till. Om val till förvaltningsorgan som är gemensamma för flera universitet avtalas mellan studentkårerna. 2 Samtycke Till studentrepresentanter kan enbart väljas personer som har gett sitt samtycke till detta. 3 Anordnande av val Enligt universitetets instruktion ska studentkåren välja studentrepresentanter i fakultetsråden och institutionsråden före utgången av november månad under valåret. Enligt universitetets instruktion är studentrepresentanternas mandatperiod i universitetskollegiet, fakultetsråden och institutionsråden två år. Om mandatperioden för studentrepresentanterna i universitetets styrelse beslutar universitetskollegiet.

2 2/12 4 Examensrätt som medför valbarhet Kapitel II Valbarhet Valbar vid val av studentrepresentanter som omfattas av detta reglemente är varje person som har rätt att avlägga lägre högskoleexamen, högre högskoleexamen, licentiat- eller doktorsexamen, specialläkar-, specialtandläkar- eller specialveterinärexamen eller som har rätt att bedriva speciallärar- eller specialbarnträdgårdslärarstudier. Vid val till universitetets styrelse, fakultetsråden och institutionsråden är en förutsättning för valbarhet dessutom att den studerande är närvaroanmäld vid universitetet. Vid val av medlemmar i andra förvaltningsorgan eller vid komplettering av förvaltningsorgan krävs att den studerande har anmält sig som närvarande innan ansökningsperioden börjar. Valbara till universitetets styrelse, universitetskollegiet, fakultetsråden och institutionsråden är dock inte personer som enligt universitetets valinstruktion är valbara som representanter för personalen. 5 Den primära examensrättens inverkan En person kan inte vara valbar i mer än en fakultets fakultetsrådsval, en institutions institutionsrådsval och ett universitetskollegieval. Om en person har rätt att avlägga flera examina är hen valbar enbart vid den fakultet och institution som hen i samband med behandlingen av röstlängden enligt 20 har anmält att är hens primära. 6 Valbarhet vid val av studentrepresentanter i fakultetsråd och institutionsråd Valbara vid val av studentrepresentanter till fakultetsråd är enbart studerande vid ifrågavarande fakultet. Valbara vid val av studentrepresentanter till institutionsråd är enbart studerande vid ifrågavarande institution. Vid behov ger centralvalnämnden närmare anvisningar om fakultets- eller institutionstillhörigheten.

3 3/12 7 Att förlora sin valbarhet under pågående period En person förlorar sin valbarhet under pågående mandatperiod om hen 1) anmäler sig som frånvarande, 2) inte länge har rätt att avlägga examen vid den fakultet eller institution i vars förvaltningsorgan hen verkar. En person förlorar också sin valbarhet om hen anställs i ett sådant tjänsteförhållande att hen i universitetsval skulle anses tillhöra universitetets personal. En studerande som har förlorat sin valbarhet anses ha avgått ifall det är fråga om ett organ där studentkåren har gjort det slutgiltiga valet av medlemmar. Studentkårens generalsekreterare eller någon av hen utsedd person ska en gång per termin granska valbarheten för medlemmarna i förvaltningsorganen. Kapitel III Val av studentrepresentanter i universitetets styrelse 8 Att tillsätta en valkommitté Styrelsen tillsätter en valkommitté för att bereda valet av studentrepresentanter i universitetets styrelse. Varje delegationsgrupp kan föreslå en medlem i kommittén. Dessutom utser styrelsen en sakkunnigmedlem. Styrelsen väljer en av de medlemmar som föreslagits av delegationsgrupperna eller sakkunnigmedlemmen till ordförande för kommittén och utser bland studentkårens anställda en sekreterare för kommittén. Kommittén väljer en vice ordförande inom sig. 9 Valkommitténs uppgifter Valkommitténs uppgifter är att 1) utlysa förtroendeuppdrag som studentrepresentanter i universitetets förvaltning; 2) intervjua det antal sökande som kommittén anser vara lämpligt; 3) ge delegationen ett förslag på vilka som ska väljas till styrelsen.

4 4/12 10 Valkommitténs mötespraxis Valkommittén sammankallas av ordföranden, eller av vice ordföranden om ordföranden har förhinder. Kommittén beslutar hur möteskallelsen ska skickas ut till kommittémedlemmarna. Kallelse till det första mötet ska gå ut minst en vecka före mötet. På kommitténs möten ska protokoll föras. Kommittén är beslutför då ordförande eller vice ordförande och minst hälften av kommitténs medlemmar är närvarande. Varje kommittémedlem har en röst. Om kommittén är oenig ska ordförande göra ett sådant beslutsförslag att man kan uttrycka sin ståndpunkt med svaret ja eller nej. Om rösterna faller jämnt avgör ordförandes åsikt. Då man röstar om person blir den vald som får majoriteten av rösterna. Om ingen har fått mer än hälften av rösterna i den första omgången hålls en andra omröstning mellan de två som fick mest röster i första omgången. Om rösterna i den andra omgången faller jämnt avgör lotten. 11 Utlysning av lediga poster Valkommittén gör en utlysning av lediga poster. Utlysningen ska offentliggöras på studentkårens officiella anslagstavla och i mån av möjlighet i Ylioppilaslehti och Studentbladet. Valkommittén beslutar på vilka andra sätt utlysningen ska publiceras. Utlysningen ska offentliggöras minst 14 dagar före ansökningstidens utgång. 12 Förlängning av ansökningstiden Valkommittén kan besluta att förlänga ansökningstiden om det inom utsatt tid inte har kommit ett tillräckligt antal kandidater till universitetets styrelse eller om valkommittén anser att en förlängning av ansökningstiden är motiverad av andra skäl. Tidigare sökande beaktas utan att de behöver lämna in ny ansökan.

5 5/12 13 Förslag på vem som ska väljas Valkommittén ger delegationen ett motiverat förslag på vilka som ska väljas till universitetets styrelse. Valkommittén kan enbart föreslå personer som har lämnat in ansökan inom utsatt tid. 14 Beslut om vem som ska väljas Studentkårens delegation väljer studentrepresentanterna i universitetets styrelse. Delegationen kan enbart välja sådana personer till universitetets styrelse som har lämnat in ansökan inom utsatt tid. 15 Val till universitetskollegiet Kapitel IV Bestämmelser rörande val till universitetskollegiet Vid val till universitetskollegiet fördelas platserna fakultetsvis. Varje valbar person kan enbart kandidera för sin egen fakultet och varje röstberättigad person kan enbart rösta på kandidaterna vid sin egen fakultet. 16 Fördelning av platserna i universitetskollegiet per fakultet Studentkårens styrelse beslutar hur platserna i universitetskollegiet fördelas per fakultet. Då platserna fördelas ska man beakta antalet studerande vid respektive fakultet. 17 Centralvalnämnd Kapitel V Förberedelser för val till universitetskollegiet, fakultetsråden och institutionsråden Studentkårens centralvalnämnd sköter förberedelserna och valförrättningen vid val av studentrepresentanter i förvaltningen. För centralvalnämnden gäller bestämmelserna i valordningen till tillämpliga delar.

6 6/12 18 Kungörelse om val Centralvalnämnden offentliggör en kungörelse om val, där det meddelas vilka förvaltningsorgan valet gäller, vilka uppgifter ifrågavarande förvaltningsorgan har och hur många medlemmar organen har, hur man ställer upp kandidater, valbarhetsbestämmelserna samt gällande tidsfrister. Valkungörelsen ska sättas upp på studentkårens officiella anslagstavla samt i mån av möjlighet publiceras i Ylioppilaslehti och Studentbladet. Centralvalnämnden beslutar om övriga sätt att offentliggöra valkungörelsen. Kungörelse om val till fakultetsråden, institutionsråden och universitetskollegiet ska offentliggöras minst en månad före valet. 19 Valdagar Centralvalnämnden beslutar om valdagarna och om tidpunkten för röstningen. 20 Vallängd En vallängd över alla valbara personer ska göras upp och den ska finnas till påseende på den plats som centralvalnämnden meddelat eller på nätet i åtminstone sju dagar. En person som anser att det i vallängden finns fel som påverkar hens valbarhet kan lämna in ett skriftligt rättelseyrkande till centralvalnämnden. Centralvalnämnden kan överföra rättelseyrkanden till universitetets valnämnd för avgörande, eller avgöra rättelseyrkanden som universitetets valnämnd överfört till centralvalnämnden. Centralvalnämnden ska skicka rättelseyrkandena och besluten angående dem till universitetets valnämnd. Efter att centralvalnämnden har behandlat rättelseyrkandena och har fått rättelserna till vallängden från universitetets valnämnd ska centralvalnämnden fastställa vallängden. 21 Kandidatuppställning Kandidater ställs upp på det sätt som centralvalnämnden har fastställt. Kandidater kan ställas upp av tre personer som alla är valbara i ifrågavarande val. Kandidatuppställarna ska bestyrka kandidatanmälningen. Man kan inte ställa upp sig själv som kandidat.

7 7/12 Kandidaterna ställs upp på två personers listor så, att den som står först på listan kandiderar för medlemskap i förvaltningsorganet och den som står som andra kandiderar för suppleantskap i förvaltningsorganet. Kandidaten och suppleantkandidaten ska personligen bestyrka kandidatanmälningen. Varje person kan vara uppställd enbart på en kandidatlista. Kandidatanmälningarna ska lämnas in till den plats som centralvalnämnden bestämt inom den tid som centralvalnämnden bestämt, så som meddelas i valkungörelsen. Tiden för att ställa upp kandidater måste vara minst sju dagar. 22 Valförbund Kandidatlistor kan grunda valförbund sinsemellan. I ett valförbund kan det finnas högst så många listor som det finns studentrepresentanter i förvaltningsorganet. Varje kandidatlista kan bara tillhöra ett valförbund. Anmälningar om valförbund görs på det sätt som centralvalnämnden har bestämt. Alla kandidater måste bestyrka anmälan om valförbund. Kandidatanmälningarna för de kandidater som ingår i valförbundet måste lämnas in innan anmälan om valförbund fastställs. 23 Sammanställning av kandidatlistorna Efter att tiden för uppställning av kandidater gått ut fastställer centralvalnämnden de kandidatlistor som lämnats in på godkänt sätt. Om det för något förvaltningsorgan finns flera kandidatlistor än det finns studentrepresentantplatser i organet anordnas val. I reglementet 28 bestäms om de fall då det finns lika många eller färre kandidatlistor än lediga platser. Centralvalnämnden offentliggör sammanställningen av kandidatlistor för alla förvaltningsorgan där val ska anordnas. Sammanställningen offentliggörs på studentkårens anslagstavla och på övriga platser som centralvalnämnden beslutar om. Sammanställningen av kandidatlistor måste finnas till påseende minst sju dagar före den första valdagen.

8 8/12 24 Anordnande av val Kapitel VI Förrättande av val till universitetskollegiet, fakultetsråden och institutionsråden Valet görs som ett elektroniskt val. Centralvalnämnden kan även besluta att använda fasta röstningsställen vid sidan av e-valet. I valet avges rösterna med elektroniska röstsedlar. De läggs i en elektronisk valurna som är en datafil bestående av alla de avgivna rösterna. Rösterna förvaras i den elektroniska valurnan. Valet måste anordnas så att valhemligheten bevaras och datasäkerheten tryggas, med beaktande av principerna i vallagstiftningen till tillämpliga delar. Centralvalnämnden kan av speciella skäl besluta att valet till något organ görs med röstsedlar, med beaktande av bestämmelserna i studentkårens valordning till tillämpliga delar. 25 Granskning av valurnan Omedelbart innan röstningen börjar ska centralvalnämndens ordförande eller vice ordförande konstatera att den elektroniska valurnan är tom. Den elektroniska valurnan får inte öppnas och de röster som samlas i den får inte räknas innan röstningen har avslutats. 26 Rösträtt Varje valbar person har en röst i varje val som hen själv skulle ha rätt att ställa upp i. Rösten avläggs med en elektronisk röstsedel som tillhör väljaren.

9 9/12 27 Konstaterande av valets lagenlighet Kapitel VII Resultat av val till universitetskollegiet, fakultetsråden och institutionsråden Efter valförrättningen ska centralvalnämnden kontrollera att valet har förrättats i enlighet med gällande lagstiftning och övriga bestämmelser rörande val. Om centralvalnämnden konstaterar att valet har förrättats på vederbörligt sätt ska den fastställa valresultatet. Om valet inte har förrättats på vederbörligt sätt, eller om centralvalnämnden konstaterar att resultatet helt klart är felaktigt ska resultatet av valförrättningen ogiltigförklaras och centralvalnämnden ska besluta att nytt val ska förrättas. 28 Val utan valförrättning Om det har ställts upp lika många kandidatlistor som det finns studentrepresentantplatser i förvaltningsorganet konstaterar centralvalnämnden att de uppställda kandidaterna har blivit valda utan valförrättning. Om antalet kandidatlistor är färre än det finns studentrepresentantplatser i förvaltningsorganet konstaterar centralvalnämnden att de uppställda kandidaterna har blivit valda utan valförrättning. För de återstående platserna följs bestämmelserna i 35 om komplettering av förvaltningsorgan. 29 Att räkna ut jämförelsetal Om en kandidatlista inte ingår i något valförbund med andra listor är dess jämförelsetal det antal röster som listan har fått. I ett valförbund får den lista som har fått det högsta antalet röster valförbundets sammanlagda röstetal som sitt jämförelsetal. Den lista som fått näst mest röster får hälften av valförbundets röstetal, den tredje får en tredjedel av valförbundets röstetal och så vidare. 30 Invalda på basen av valresultatet På basen av valresultatet väljs i den ordning som bestäms av jämförelsetalet så många kandidatlistor som det finns studentrepresentantplatser i förvaltningsorganet.

10 10/12 31 Utlysning av lediga poster Kapitel VIII Val av studentrepresentanter till andra organ Om utlysning av platser i universitetets styrelse, kollegium, fakultetsråd och institutionsråd bestäms i 11, 18 och 35 i detta reglemente. Uppdragen som medlemmar av rättsskyddsnämnden och nationalbibliotekets direktion måste alltid utlysas offentligt. Utgångspunkten är att övriga förtroendeuppdrag ska utlysas offentligt, om man inte av motiverade skäl beslutar att frångå detta. Styrelsen fattar årligen beslut om principerna för hur utlysningarna ska göras. Ansökningsannonser publiceras i mån av möjlighet i Ylioppilaslehti och Studentbladet samt på övriga sätt som styrelsen bestämmer om. Utlysningar måste publiceras senast sju dagar före ansökningstidens utgång. Av motiverade skäl kan tidsfristen vara kortare. 32 Beslut eller förslag om vem som ska väljas Studentkårens styrelse väljer studentrepresentanter eller ger förslag på studentrepresentanter till den som fattar beslutet. Om det inte finns tillräckligt stort antal sökande till ett organ kan studentkårens styrelse välja en person som gett sitt medgivande till det. 33 Avsked från ett förvaltningsorgan Kapitel IX Avsked från ett förvaltningsorgan och komplettering av förvaltningsorgan Om avsked från universitetets styrelse bestäms i universitetslagen och i universitetets instruktion. Universitetskollegiet beviljar medlemmar eller suppleanter av universitetskollegiet avsked.

11 11/12 Studentkårens styrelse kan bevilja avsked åt en medlem eller suppleant i ett fakultetsråd eller institutionsråd. Ansökan om avsked riktas till studentkårens styrelse och den kan göras skriftligen eller via det elektroniska systemet för studentrepresentantansökningar, eller på annat sätt som studentkårens styrelse har bestämt. I övriga förvaltningsorgan ber man om avsked av den som har tillsatt organet. 34 Komplettering av universitetets styrelse Om en studentrepresentant i universitetets styrelse har beviljats avsked eller har befriats från sina uppgifter eller på annat sätt har förlorat sin valbarhet väljs en ny representant på det sätt som bestäms i detta reglemente III kapitlet om val av studentrepresentanter till styrelsen. 35 Komplettering av universitetskollegiet, fakultetsråden och institutionsråden Om en medlem av universitetskollegiet, ett fakultetsråd eller institutionsråd har beviljats avsked eller inte längre hör till universitetet eller på annat sätt har förlorat sin valbarhet blir suppleanten istället ordinarie medlem. Ett förtroendeuppdrag utlyses som ledigt att sökas med en annons som publiceras på studentkårens anslagstavla och i mån av möjlighet elektroniskt. Studentföreningarna vid enheten informeras också i lämplig omfattning. Efter att ansökningstiden gått ut kan styrelsen i lämplig omfattning be studentorganisationerna vid enheten ge skriftliga utlåtanden om de sökande. Efter ansökningstidens utgång ska en föredragande utsedd av studentkårens generalsekreterare ge ett förslag till studentkårens styrelse om vilken av de sökande som ska väljas till förvaltningsorganet. Om det finns lika många sökande som det antal platser som ska fyllas kan styrelsen fatta beslut på det möte som följer på det att förslaget gjorts. Om det finns flera sökande än det finns lediga platser ska förslaget om vem som ska väljas finnas till påseende på studentkårens anslagstavla i minst sju dagar. I sådana fall informeras även studentföreningarna vid enheten i lämplig omfattning. Studenterna vid enheten kan under den tiden lämna in anmärkningar om förslaget på det sätt som styrelsen bestämmer. Styrelsen gör sitt val efter att förslaget varit till påseende, om de anmärkningar som studenterna vid enheten har gjort inte ger anledning till att ändra valet eller om inga anmärkningar gjorts.

12 12/12 36 Komplettering av andra förvaltningsorgan I fråga om komplettering av andra förvaltningsorgan följs bestämmelserna i kapitel VIII till tillämpliga delar. 37 Rättelseförfarande Kapitel X Ändringssökande Yrkande om rättelse kan anföras till studentkårens styrelse gällande beslut som fattats av en valkommitté eller centralvalnämnd som tillsatts av studentkårens styrelse. Beslut som man kan yrka om rättelse för kan inte överklagas. Beslut som getts i ett rättelseförfarande kan man söka ändring i genom att lämna in besvär till förvaltningsdomstolen, så som stadgas i universitetslagen Besvär till förvaltningsdomstolen Ändring i ett beslut som delegationen och styrelsen fattat får sökas genom besvär hos förvaltningsdomstolen på det sätt som föreskrivs i universitetslagen 86 och i förvaltningsprocesslagen. I ett beslut som till sin enbart är av beredande eller verkställande karaktär får ändring inte sökas genom besvär. 39 Ikraftträdande Detta reglemente träder i kraft Kapitel XI Bestämmelser om ikraftträdande

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) Kapitel I Allmänna bestämmelser

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) Kapitel I Allmänna bestämmelser 1/10 (Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originaltexten.) 1 Tillämpningsområde Kapitel I Allmänna bestämmelser Detta reglemente tillämpas vid val av studentrepresentanter i

Läs mer

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finskspråkiga versionen.) STUDENTKÅREN VID HELSINGFORS UNIVERSITET V A L O R D N I N G

(Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finskspråkiga versionen.) STUDENTKÅREN VID HELSINGFORS UNIVERSITET V A L O R D N I N G (Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finskspråkiga versionen.) Godkänd av delegationen 17.12.2013 STUDENTKÅREN VID HELSINGFORS UNIVERSITET V A L O R D N I N G Kapitel I Allmänna bestämmelser

Läs mer

Översättning från finskan. Studentkåren vid Aalto-universitetet VALORDNING. II Kapitlet. Allmänna bestämmelser

Översättning från finskan. Studentkåren vid Aalto-universitetet VALORDNING. II Kapitlet. Allmänna bestämmelser 1 2 3 4 Studentkåren vid Aalto-universitetet VALORDNING I Kapitlet Allmänna bestämmelser 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Läs mer

Översträkt = det som strykts från den gamla valordningen Gul betoning = förslag på ändring som ersätter den strykta delen

Översträkt = det som strykts från den gamla valordningen Gul betoning = förslag på ändring som ersätter den strykta delen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 Studentkåren vid Aalto-universitetet VALORDNING I Kapitlet Allmänna bestämmelser

Läs mer

VALINSTRUKTION. för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och fakultetsråd

VALINSTRUKTION. för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och fakultetsråd VALINSTRUKTION för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och fakultetsråd Godkänd av styrelsen 8.4.2014 1 kap. Allmänt 1 Medlemmarna och

Läs mer

VALTIDTABELL. Församlingsvalet Förberedande åtgärder. 3. Gemensamma kyrkorådet kan tillsätta en centralvalnämnd.

VALTIDTABELL. Församlingsvalet Förberedande åtgärder. 3. Gemensamma kyrkorådet kan tillsätta en centralvalnämnd. VALTIDTABELL Församlingsvalet 2018 1 senast 31.5 (rekommendation; i april maj, i god tid före semestersäsongen) Förberedande åtgärder 1. Kyrkofullmäktige eller församlingsrådet väljer medlemmar och suppleanter

Läs mer

VALORDNING FÖR VASA ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE. 1 Valtidpunkt, röstningssätt

VALORDNING FÖR VASA ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE. 1 Valtidpunkt, röstningssätt VALORDNING FÖR VASA ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valtidpunkt, röstningssätt Det val av fullmäktigeledamöter som avses i 14 i Vasa Andelsbanks stadgar ska förrättas genom en röstning bland andelsbankens medlemmar

Läs mer

VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE

VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 (5) VALORDNING FÖR HELSINGFORSNEJDENS ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valtidpunkt, röstningssätt Val av fullmäktigeledamöter som utses genom val: Det val av fullmäktigeledamöter som utses genom val som avses

Läs mer

VALORDNING FÖR PEDERSÖRENEJDEN ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE

VALORDNING FÖR PEDERSÖRENEJDEN ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 (5) VALORDNING FÖR PEDERSÖRENEJDEN ANDELSBANKS FULLMÄKTIGE 1 Valförrättning och tidpunkt 2 Röstningssätt Det val av fullmäktige som avses i 13 i andelsbankens stadgar ska förrättas med en röstning bland

Läs mer

VALINSTRUKTION. för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och institutionsråd

VALINSTRUKTION. för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och institutionsråd VALINSTRUKTION för val av professorer och övriga anställda och studerande till Åbo Akademis universitetskollegium, styrelse och institutionsråd Fastställd av kansler 9.10.2009 Reviderad av styrelsen 18.4.2012

Läs mer

Servicefacket PAM rf. Valordning

Servicefacket PAM rf. Valordning Servicefacket PAM rf Valordning Godkänd 18.5.2018 Denna valordning gäller enligt 5 i förbundets stadgar vid val kongress och vid nyval av kongress som förrättas under kongressperioden. 1. Valgrunder 1.1.

Läs mer

Nr Tid Åtgärder Anmärkningar 1 senast 31.5 rekommendation:

Nr Tid Åtgärder Anmärkningar 1 senast 31.5 rekommendation: TIDTABELL FÖR FÖRSAMLINGSVALET ÅR 2010 Förkortningar: KL Kyrkolagen KO Kyrkoordningen VOK Valordningen för kyrkan Nr Tid Åtgärder Anmärkningar 1 senast 31.5 rekommendation: i god tid under 1) Kyrkofullmäktige/församlingsrådet

Läs mer

VAL AV KONSISTORIUM, FAKULTETSRÅD OCH LEDNINGS- GRUPPER FÖR INSTITUTIONERNA VID HELSINGFORS UNIVERSITET DEN 22, 23 OCH 27 NOVEMBER 2006

VAL AV KONSISTORIUM, FAKULTETSRÅD OCH LEDNINGS- GRUPPER FÖR INSTITUTIONERNA VID HELSINGFORS UNIVERSITET DEN 22, 23 OCH 27 NOVEMBER 2006 KUNGÖRELSE VAL AV KONSISTORIUM, FAKULTETSRÅD OCH LEDNINGS- GRUPPER FÖR INSTITUTIONERNA VID HELSINGFORS UNIVERSITET DEN 22, 23 OCH 27 NOVEMBER 2006 I Allmänna föreskrifter Tidpunkten för valet och mandattiden

Läs mer

FÖRSAMLINGSVALET 2018

FÖRSAMLINGSVALET 2018 FÖRSAMLINGSVALET 2018 INFORMATION OM FÖRSAMLINGSVALET 2018 MARIEHAMN DEN 18 APRIL HELSINGFORS DEN 25 APRIL VASA DEN 26 APRIL CLAS ABRAHAMSSON ÄNDRINGAR I VALLAGSTIFTNINGEN Valet inleds under valåret tredje

Läs mer

Arbetarskyddsval Gör dina medarbetare starkare.

Arbetarskyddsval Gör dina medarbetare starkare. Arbetarskyddsval 2017 2019 Gör dina medarbetare starkare. luottamusta.fi INNEHÅLL Arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen...3 Förberedelser inför val...3 Valkommitté... 4 Nominering av kandidater... 4

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av 25 i Finlands grundlag

Beslut. Lag. om ändring av 25 i Finlands grundlag RIKSDAGENS SVAR 343/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av 25 i Finlands grundlag samt vallagen och 9 i partilagen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition

Läs mer

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE INSTRUKTION FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Innehåll Syfte och verksamhet... 3 Mandatperiod 3 Ungdomsfullmäktigeval... 3 Ekonomi..... 5 Mötespraxis... 5 Utträde ur ungdomsfullmäktige. 5 Ungdomsfullmäktiges styrelse

Läs mer

Vissa bestämda tider i kommunalvalet

Vissa bestämda tider i kommunalvalet Vissa bestämda tider i kommunalvalet 9.4.2017 Tidpunkt 1 Utförs av Åtgärd Vallagen I början av 2013 Fullmäktige Kommunala centralvalnämnden tillsätts 13 1 och 3 April 2016 Fullmäktige Indelningen i röstningsområden

Läs mer

Vissa bestämda tider vid Europaparlamentsvalet den 25 maj 2014

Vissa bestämda tider vid Europaparlamentsvalet den 25 maj 2014 Vissa bestämda tider vid Europaparlamentsvalet den 25 maj 2014 Tidpunkt 1 Utförs av Åtgärd Vallagen (om inte någon annan lag anges) I början av 2013 Fullmäktige Kommunala centralvalnämnden tillsätts Senast

Läs mer

Lagtings- och kommunalval den 20 oktober 2019: tidtabell för valåret

Lagtings- och kommunalval den 20 oktober 2019: tidtabell för valåret Lagtings- och kommunalval 20 oktober 2019: tidtabell för valåret Vallagstiftningen har förnyats sedan senaste lagtings- och kommunalval år 2015. Paragrafhänvisningarna här nedan avser nya Vallag (2019:45)

Läs mer

Valordning för val av förbundsdelegation och arbetsordning för förbundsdelegationen

Valordning för val av förbundsdelegation och arbetsordning för förbundsdelegationen Godkänd Finlands Kommunförbund rf:s fullmäktige 27.5.2016 Finlands Kommunförbund rf Valordning för val av förbundsdelegation och arbetsordning för förbundsdelegationen Valordning för val av förbundsdelegation

Läs mer

Regler för mandatfördelningen i Svenska Finlands folkting (valordning)

Regler för mandatfördelningen i Svenska Finlands folkting (valordning) Regler för mandatfördelningen i Svenska Finlands folkting (valordning) Godkända på Folktingets session 9 april 2016 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Tillämpliga regler för mandatfördelningen i Svenska Finlands

Läs mer

5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder

5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder 5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder Innehåll 5 Kandidatuppställning och behandling av stiftelseurkunder... 20 5.1 Valbarhet... 20 5.2 Allmänt om kandidatuppställningen... 21 5.3

Läs mer

Förvaltningsreglemente för Studentkåren vid Helsingfors universitet

Förvaltningsreglemente för Studentkåren vid Helsingfors universitet Godkänd av delegationen 23.4.2014 (Översättning. Om tolkningskonflikter uppstår gäller den finska originalversionen.) Förvaltningsreglemente för Studentkåren vid Helsingfors universitet 1 Innehåll DEL

Läs mer

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1 Bilaga 1 INSTRUKTION för LOKALAVDELNINGARNA i SOS BARNBYAR SVERIGE Antagen vid årsmöte den 15 maj 2004 Antagen vid årsmötet den 23 april 2005 Antagen vid årsmötet den 22 april 2006 Antagen vid årsmötet

Läs mer

Arbetarskyddsval Gör din grupp starkare.

Arbetarskyddsval Gör din grupp starkare. Arbetarskyddsval Gör din grupp starkare. luottamusta.fi SAMARBETE OM ARBETARSKYDDET PÅ ARBETSPLATSEN På servicebranschens arbetsplatser förrättas arbetarskyddsval i november-december. Ansvaret för samarbete

Läs mer

Vanliga frågor om församlingsvalet

Vanliga frågor om församlingsvalet Vanliga frågor om församlingsvalet 1. Var kan man beställa valdokument? Kyrkostyrelsen ordnar tryckningen av valdokumenten för församlingsvalet 2018 i samarbete med Grano Oy. Beställningstiden för valdokumenten

Läs mer

Fullmäktige kan på framställning av styrelsen kalla en i förbundets verksamhet meriterad medlem till hedersmedlem i förbundet.

Fullmäktige kan på framställning av styrelsen kalla en i förbundets verksamhet meriterad medlem till hedersmedlem i förbundet. STADGAR Namn och hemort 1 Föreningens namn är Suomen kirkon pappisliitto Finlands kyrkas prästförbund r.f., och betecknas i dessa stadgar med benämningen förbundet. Förbundets hemort är Helsingfors stad

Läs mer

Sammandrag över SPJL:s valinstruktioner för förberedelse inför förbundsstämman 2017 (Vaaliohje, skickat på finska den , D:nro 29/5/2017)

Sammandrag över SPJL:s valinstruktioner för förberedelse inför förbundsstämman 2017 (Vaaliohje, skickat på finska den , D:nro 29/5/2017) Sammandrag över SPJL:s valinstruktioner för förberedelse inför förbundsstämman 2017 (Vaaliohje, skickat på finska den 15.3.2017, D:nro 29/5/2017) SPJL håller förbundsstämma i Helsingfors 25. 26.10.2017.

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL

ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL ANVISNINGAR FÖR FÖRTROENDEMANNAVAL Vid förtroendemannaval tillämpas förutom de anvisningar om förtroendemannaval som styrelsen för Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT utfärdat även förtroendemannaavtalet

Läs mer

Stadgar. GS Arbetslöshetskassa

Stadgar. GS Arbetslöshetskassa Stadgar GS Arbetslöshetskassa Stadgar för GS Arbetslöshetskassa 1 Firma och syfte Kassans firma är GS Arbetslöshetskassa. Kassan ska betala ut ersättning till medlemmarna vid arbetslöshet i enlighet med

Läs mer

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt.

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt. 1. Församlingsvalet år 2014 Innehåll 1.1 Församlingsvalet 2014... 1 1.2 Vallagstiftningen och ändringar i den... 1 1.3 Anvisningar för församlingsval... 2 1.4 Rösträtt... 2 1.5 Valbarhet... 3 1.6 Antalet

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr 897000-0710 Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 1 Innehållsförteckning Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 Föreningens namn 3 Sammansättning

Läs mer

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande.

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande. STADGAR FÖR STUDENTRÅDET EKONOMISK-HISTORISKA INSTITUTIONEN Antagna på ämnesrådets årsmöte 2012-01-31. Allmänna bestämmelser 1. Ändamål Studentrådet Eko-hist, nedan benämnt studentrådet, är ett organ inom

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018

HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018 HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018 OBS! Denna handlingsplan är publicerad på info.församlingsvalet.fi 28.2.2018. Om du har skrivit ut detta dokument bör du kontrollera på webbplatsen att du alltid

Läs mer

11 Rösträkning och fastställande av valresultatet

11 Rösträkning och fastställande av valresultatet 11 Rösträkning och fastställande av valresultatet Innehåll 11 Rösträkning och fastställande av valresultatet... 52 11.1 Rösträkning... 52 11.2 Räkning av förhandsrösterna innan valförrättningen avslutats...

Läs mer

Förtroendemannaval. Anvisningar för ordnandet av val

Förtroendemannaval. Anvisningar för ordnandet av val Förtroendemannaval Anvisningar för ordnandet av val 1 Godkänd av Industrifackets styrelse 15.6.2018 INNEHÅLL 1 4 2 Val av förtroendeman och mandatperiod 4 3 Val av förtroendeman under mandatperioden 6

Läs mer

Eldsberga gymnastikförening STADGAR. (rev. 2013)

Eldsberga gymnastikförening STADGAR. (rev. 2013) Eldsberga gymnastikförening STADGAR (rev. 2013) Eldsberga gymnastikförening Innehåll Eldsberga gymnastikförening... 1 Eldsberga gymnastikförening... 2 Stadgar... 2 1 Eldsberga gymnastikförenings verksamhet...

Läs mer

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 Förslaget har upprättats av Anders Klasson, Göran Wendelin och Jan Säbb 1 KAP ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län STADGAR Vision avd. 200 Region Örebro län ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Mom 1. Vision avd. 200 är en lokal förening för tjänstemän anställda hos Region Örebro län.

Läs mer

STADGAR för CENTRAL SWEDEN ideell förening Fastställda av årsmötet

STADGAR för CENTRAL SWEDEN ideell förening Fastställda av årsmötet STADGAR för CENTRAL SWEDEN ideell förening Fastställda av årsmötet 2015-04-17 Stadgar för den ideella föreningen CENTRAL SWEDEN med säte i Falun. Föreningen har bildats och stadgarna antagits vid konstituerande

Läs mer

Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls före utgången av april månad på tid och plats som styrelsen bestämmer.

Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls före utgången av april månad på tid och plats som styrelsen bestämmer. 1. Ändamål. Föreningens målsättning är att erbjuda människor i alla åldrar möjlighet till ett varierat dansutbud inom scenisk dans av god kvalitet till en rimlig kostnad. En meningsfull fritid, där även

Läs mer

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr 882000-6271 Antagna av ordinarie SDF-årsmöte 2017-02-26, samt godkända av Svemo. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Nedre Norra Motorcykel-

Läs mer

Stadgar för WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA

Stadgar för WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA Stadgar för WINGS HOCKEY CLUB ARLANDA Antagna vid årsmöte 7 juni 2007 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål, sammansättning och hemort Wings Hockey Club Arlanda ( Föreningen ) har som ändamål att bedriva ishockeyverksamhet.

Läs mer

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM Proposition 1 Revidering av stadgar Studentförbundet för Socialt Arbete i Stockholm 1 Proposition 1 Studentkåren är i konstant förändring och därmed behöver stadgarna uppdateras kontinuerligt. Nuvarande

Läs mer

STADGAR FÖR SIPF EFTER REVISION BESLUTAD AV ÅRSMÖTE DEN 7 FEBRUARI 2008 SAMT FÖRENINGSMÖTE DEN 13 MAJ 2008

STADGAR FÖR SIPF EFTER REVISION BESLUTAD AV ÅRSMÖTE DEN 7 FEBRUARI 2008 SAMT FÖRENINGSMÖTE DEN 13 MAJ 2008 STADGAR FÖR SIPF EFTER REVISION BESLUTAD AV ÅRSMÖTE DEN 7 FEBRUARI 2008 SAMT FÖRENINGSMÖTE DEN 13 MAJ 2008 Ändamål och säte 1 Föreningens ändamål är att tillvarata den svenska industrins intressen inom

Läs mer

Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f.

Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f. Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f. Namn och hemort 1 Föreningens namn är Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y. och i dessa stadgar används om den benämningen AKI. Hemort

Läs mer

Reglemente för val av förtroendeman

Reglemente för val av förtroendeman Reglemente för val av förtroendeman 2017 Godkänd på styrelsens möte 24.8.2017 Organisationsservicesektionen Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf den 25 augusti 2017 12:41:56

Läs mer

FÖRSLAG STADGAR MESKALIN

FÖRSLAG STADGAR MESKALIN FÖRSLAG STADGAR MESKALIN 1 NAMN Föreningens namn är Meskalin, och har sitt säte i Kalmar. Meskalin är en religiöst och partipolitiskt obunden förening. 2 SYFTE Meskalin ska representera och arbeta för

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTERSOCKENS MOTIONSFÖRENING (aug 2014)

STADGAR FÖR VÄSTERSOCKENS MOTIONSFÖRENING (aug 2014) STADGAR FÖR VÄSTERSOCKENS MOTIONSFÖRENING (aug 2014) 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att utveckla, stödja och bedriva motionsverksamhet för alla åldrar, samt i övrigt verka

Läs mer

Valordning för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Valordning för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm BESLUT Högskolestyrelsen 2017-12-15 Dnr 17/704 Peter Liljenstolpe Högskoledirektör Valordning för Med bemyndigande i 2 kap. 7 a högskoleförordningen (HF) beslutar högskolestyrelsen om valordning för KMH

Läs mer

SIG Securitys stadgar

SIG Securitys stadgar SIG Securitys stadgar Fastställda 2002-10-08. Reviderade 2006-03-16. Reviderade 2008-03-14. Reviderade 2013-04-18. 1 Firma Föreningens benämning skall vara SIG Security. 2 Ändamål SIG Security är en intressegrupp

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

Stadgar för Vansjön Nordsjöns Väl ( )

Stadgar för Vansjön Nordsjöns Väl ( ) Stadgar för Vansjön Nordsjöns Väl (20141027) 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Föreningens namn m.m. Föreningens fullständiga namn är Vansjön- Nordsjöns Väl Föreningen har sin hemort/säte i Heby kommun. 2

Läs mer

Stadgar för Feministiska Juriststudenter Uppsala

Stadgar för Feministiska Juriststudenter Uppsala Stadgar för Feministiska Juriststudenter Uppsala Grundad den 8 maj 2014 Reviderade och antagna den 25 februari 2015 Stadgar för Feministiska Juriststudenter Uppsala Innehåll 1. Föreningens namn 2. Föreningens

Läs mer

Stadgar för föreningen Niejda

Stadgar för föreningen Niejda Stadgar för föreningen Niejda Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Syftet med Niejda är att erbjuda samiska tjejer och kvinnor forum där de kan känna gemenskap, ha roligt med andra och utvecklas utifrån sina

Läs mer

2. L A N D S K A P S L A G om ändring av kommunallagen för landskapet Åland

2. L A N D S K A P S L A G om ändring av kommunallagen för landskapet Åland PARALLELLTEXTER Datum 2018-XX-XX REMISSVERSION Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag Ny vallag för Åland Landskapsregeringens lagförslag nr x/2018-2019x INNEHÅLL L A N D S K A P S L A G

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018

HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018 HANDLINGSPLAN FÖR FÖRSAMLINGSVALET 2018 OBS! Denna handlingsplan är publicerad på info.församlingsvalet.fi 10.9.2018. Ändringarna är inskrivna med rött. Om du har skrivit ut detta dokument bör du kontrollera

Läs mer

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2014-05-13 2013-11-12

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2014-05-13 2013-11-12 ! Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker Senast reviderade 2014-05-13 2013-11-12 Stadgar 2(5) Kapitel I: Inledande bestämmelser 1 Definitioner FUTF: Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker F-STORM:

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet och i verksamhetsstyrelserna

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet och i verksamhetsstyrelserna Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet och i verksamhetsstyrelserna samt rådgivande val av dekaner och prodekaner Dnr 1-620/2013 Fastställd 2013-12-02 Reviderad 2014-02-19 Regler för val

Läs mer

Stadgar för föreningen Gesneriasterna Senast reviderade 2005.

Stadgar för föreningen Gesneriasterna Senast reviderade 2005. Stadgar för föreningen Gesneriasterna Senast reviderade 2005. DEFINITION 1 Föreningen Gesneriasterna är en ideell förening, politiskt och religiöst obunden. MÅLSÄTTNING 2 Föreningens mål är att sprida

Läs mer

- förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008. Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005

- förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008. Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005 Stadgar - förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008 Sverigefinländarnas delegation Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005

Läs mer

STADGAR för SÖDRA MOTORCYKELFÖRBUNDET

STADGAR för SÖDRA MOTORCYKELFÖRBUNDET Södra Motorcykelförbundet STADGAR för SÖDRA MOTORCYKELFÖRBUNDET Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Södra Motorcykelförbundet (SMF) skall enligt dessa stadgar och Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundets

Läs mer

STADGAR ÖSTRA MOTORCYKEL OCH SNÖSKOTERFÖRBUNDET

STADGAR ÖSTRA MOTORCYKEL OCH SNÖSKOTERFÖRBUNDET STADGAR ÖSTRA MOTORCYKEL OCH SNÖSKOTERFÖRBUNDET 1 STADGAR för ÖSTRA MOTORCYKEL- OCH SNÖSKOTERFÖRBUNDET 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Östra Motorcykel- och Snöskoterförbundet (SDF) skall enligt

Läs mer

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort 1/6 Stadgar Godkänt av föreningens höstmöte 14.11.2011 1 Namn och hemort Föreningens namn är Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry Delegationen för stiftelser och fonder rf. Föreningens språk är

Läs mer

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt.

Församlingsvalen är direkta, hemliga och proportionella. Varje röstberättigad har lika rösträtt. 1 Församlingsvalet år 2018 Innehåll 1 Församlingsvalet år 2018... 1 1.1 Församlingsvalet 2018... 1 1.2 Vallagstiftningen och ändringar i den... 1 1.3 Anvisningar för valet... 2 1.4 Rösträtt... 2 1.5 Valbarhet...

Läs mer

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet 2018-08-30 Dnr 1-112/2018 2 Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Dnr 1-112/2018

Läs mer

Stadgar för Linköpings fäktklubb

Stadgar för Linköpings fäktklubb 1(6) Stadgar för Linköpings fäktklubb Syfte 1 Föreningens namn är Linköpings fäktklubb, i förkortad form LFK. Föreningens syfte är att bedriva fäktning i Linköping. Föreningen skall vara organiserad enligt

Läs mer

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen.

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen. JUS Stadga 1 Syfte JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. 2 Organisation (JUS) Ungdomsförbundets juridiska namn är Judiska Ungdomsförbundet i Sverige JUS har sitt säte på den ort

Läs mer

Arbetarskyddsvalet på industrins och servicebranschernas arbetsplatser

Arbetarskyddsvalet på industrins och servicebranschernas arbetsplatser Arbetarskyddsvalet på industrins och servicebranschernas arbetsplatser Valanvisning 2011 EK, AKAVA, FFC, FTFC På arbetsplatserna förrättas arbetarskyddsval i november-december. De valdas mandatperiod omfattar

Läs mer

STADGAR FÖR VÄNSTERFÖRBUNDETS RIKSDAGSGRUPP

STADGAR FÖR VÄNSTERFÖRBUNDETS RIKSDAGSGRUPP STADGAR FÖR VÄNSTERFÖRBUNDETS RIKSDAGSGRUPP 1 Riksdagsgruppens namn Riksdagsgruppen benämns på finska Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä och på svenska Vänsterförbundets riksdagsgrupp. Som alternativt namn

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmöte och extra årsmöte samt

Stadgar. Antagna vid årsmöte och extra årsmöte samt Stadgar Antagna vid årsmöte och extra årsmöte 2013-04-12 samt 2013-09-26. Innehållsförteckning Förtext... 4 Inledande bestämmelser... 4 1 Ändamål... 4 2 Verksamhet... 4 3 Firma... 5 4 Säte... 5 Medlemskap...

Läs mer

Innehåll Föreningens namn Målsättning Säte Beslutande organ Firmateckning... 3

Innehåll Föreningens namn Målsättning Säte Beslutande organ Firmateckning... 3 Stadgar INNEHÅLL Innehåll... 2 1 Föreningens namn... 3 2 Målsättning... 3 3 Säte... 3 4 Beslutande organ... 3 5 Firmateckning... 3 6 Verksamhets- och räkenskapsår... 3 7 Stadgeändring... 3 8 Upplösning

Läs mer

Stadgar Sveriges Fellponnyförening

Stadgar Sveriges Fellponnyförening Stadgar Sveriges Fellponnyförening 1 Ändamål.. Föreningen är till för att främja Fellponny rasens användande i såväl avel som arbete. Föreningen jobbar för att öka kunskapen om Fellponnyn i Sverige och

Läs mer

Stadgar för Uppsala Spelmanslag Organisationsnummer

Stadgar för Uppsala Spelmanslag Organisationsnummer Stadgar för Uppsala Spelmanslag Organisationsnummer 802513-5388 1 Föreningens syfte Uppsala Spelmanslag, som är en politiskt och religiöst obunden ideell förening och som har sitt verksamhetsområde i Uppsala

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Önskeambulansen med hemort i Karlshamn Blekinge.

Stadgar för den ideella föreningen Önskeambulansen med hemort i Karlshamn Blekinge. Stadgar för den ideella föreningen Önskeambulansen med hemort i Karlshamn Blekinge. Förening Bildades 2011-03-21 Stadgar antogs av konstituerande årsmötet 2011-03-21 Allmänna bestämmelser 1 Föreningens

Läs mer

m~êíáëí~çö~ê=ñ ê=cçäâé~êíáéí=äáäéê~äéêå~== ~åí~öå~=~î=ä~åçëã íéí=ommt=çåü=ìééç~íéê~çé=îáç=ä~åçëã íéå~=ommv=çåü=omnn=

m~êíáëí~çö~ê=ñ ê=cçäâé~êíáéí=äáäéê~äéêå~== ~åí~öå~=~î=ä~åçëã íéí=ommt=çåü=ìééç~íéê~çé=îáç=ä~åçëã íéå~=ommv=çåü=omnn= m~êíáëí~çö~ê=ñ ê=cçäâé~êíáéí=äáäéê~äéêå~== ~åí~öå~=~î=ä~åçëã íéí=ommt=çåü=ìééç~íéê~çé=îáç=ä~åçëã íéå~=ommv=çåü=omnn= 1. Ändamål Folkpartiet liberalernas uppgift är att samla personer med liberal samhällsåskådning

Läs mer

Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR

Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR Östsvenska Taekwondoförbundet STADGAR STADGAR FÖR ÖSTSVENSKA TAEKWONDOFÖRBUNDET KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Östsvenska Taekwondoförbundet skall, enligt dessa stadgar och Svenska Taekwondoförbundets

Läs mer

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND

STADGAR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND STADGAR FÖR STOCKHOLMS KONSTÅKNINGSFÖRBUND Specialidrottsdistriktsförbund Konståkning Stockholms region KAPITEL 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 - UPPGIFT Stockholms Konståkningsförbund skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

för den ideella föreningen Rockoblues med hemort i Umeå. Bildad den 10/ Stadgarna antagna av årsmöte den 28/4 2013, Umeå

för den ideella föreningen Rockoblues med hemort i Umeå. Bildad den 10/ Stadgarna antagna av årsmöte den 28/4 2013, Umeå STADGAR för den ideella föreningen Rockoblues med hemort i Umeå. Bildad den 10/12 2011. Stadgarna antagna av årsmöte den 28/4 2013, Umeå ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att utveckla

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsnämnden med kommittéer, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande och dekan Fastställda av konsistoriet

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens Stormöte 2013-05-22 Fastställda av Umeå Studentkårs Fullmäktige 2013-09-25 Kap. 1 Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen)

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Brandbefäl

Stadgar för Föreningen Sveriges Brandbefäl Stadgar för Föreningen Sveriges Brandbefäl Allmänna bestämmelser 1 Föreningen Sveriges Brandbefäl har till uppgift: att främja utvecklingen av samhällets skydd mot olyckor, kriser samt extraordinära händelser

Läs mer

STADGAR för Styrelsen för svensk brandforskning (BRANDFORSK)

STADGAR för Styrelsen för svensk brandforskning (BRANDFORSK) STADGAR för Styrelsen för svensk brandforskning (BRANDFORSK) I Uppgift 1 Brandforsk har till uppgift att samla in forskningsmedel, finansiera forsknings- och utvecklingsprojekt, samt sprida forskningsresultat.

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE I GÖTEBORG Arbetsordningen ska fastställas av ungdomsfullmäktige vid dess första möte.

ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE I GÖTEBORG Arbetsordningen ska fastställas av ungdomsfullmäktige vid dess första möte. ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE I GÖTEBORG Arbetsordningen ska fastställas av ungdomsfullmäktige vid dess första möte. 1 Övergripande uppgifter För att öka möjligheterna för barn och ungdomar att

Läs mer

Stadga. Antaget: Ändrat: ÄNDAMÅL MEDLEMSKAP EKONOMI OCH FIRMATECKNARE SEKTIONSIDENTITET...

Stadga. Antaget: Ändrat: ÄNDAMÅL MEDLEMSKAP EKONOMI OCH FIRMATECKNARE SEKTIONSIDENTITET... Stadga Antaget: 2015-11-21 Ändrat: 2016-11-02 1. ÄNDAMÅL... 2 2. MEDLEMSKAP... 2 I. ERHÅLLANDE... 2 II. RÄTTIGHETER... 2 III. SKYLDIGHETER... 2 3. EKONOMI OCH FIRMATECKNARE... 2 4. SEKTIONSIDENTITET...

Läs mer

Stadgar för Linjettseglarna antagna den 5:e april KAPITEL 1. Allmänna bestämmelser

Stadgar för Linjettseglarna antagna den 5:e april KAPITEL 1. Allmänna bestämmelser Stadgar för Linjettseglarna antagna den 5:e april 2017. KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser 1 Organisationstillhörighet (Organisationsnummer: 802509-4247) Linjettseglarna företräder entypsklasserna Linjett

Läs mer

Stadgar för den Ideella föreningen Shed i Malmö med hemort i Malmö stad. Bildad

Stadgar för den Ideella föreningen Shed i Malmö med hemort i Malmö stad. Bildad Stadgar för den Ideella föreningen Shed i Malmö med hemort i Malmö stad. Bildad 2015 08 13 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och säte Föreningens namn är föreningen Shed i Malmö. Föreningen har sitt säte i

Läs mer

Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005)

Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005) Hallands Konstförening 1 Stadgar för Hallands Konstförening (Fastställda vid årsmöte 2005) 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift/Ändamål Hallands Konstförening har till uppgift att väcka, underhålla och

Läs mer

STADGAR FÖR STOCKHOLMS BOWLINGFÖRBUND

STADGAR FÖR STOCKHOLMS BOWLINGFÖRBUND 1 STADGAR FÖR STOCKHOLMS BOWLINGFÖRBUND KAP 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Stockholms Bowlingförbund (StBf) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Bowlingförbundets stadgar, såsom Svenska Bowlingsförbundets

Läs mer

antagna 2000-10-11, ändrade 2003-11-12,2010-03-15 samt 2015-03-04. Föreningen har som ändamål att bedriva havsbastuverksamhet i Kullavik.

antagna 2000-10-11, ändrade 2003-11-12,2010-03-15 samt 2015-03-04. Föreningen har som ändamål att bedriva havsbastuverksamhet i Kullavik. Bilaga 1 till Protokoll Årsmöte 2015 STADGAR för Kullaviks Havsbastuförening antagna 2000-10-11, ändrade 2003-11-12,2010-03-15 samt 2015-03-04. Allmänna bestämmelser 1 Föreningens firma Föreningens firma

Läs mer

Stadgar för Haflingersport Sverige

Stadgar för Haflingersport Sverige Stadgar för Haflingersport Sverige Bildad den 28 september 2014. Förslag på ändringar på stadgar, beslutas av årsmöte samt extra allmänt möte 2017. 1 Ändamål Föreningen skall skapa en plattform för alla

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande.

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande. Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsnämnden med kommittéer, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande. Fastställda av konsistoriet 2018-04-24

Läs mer

Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA. Ideell Förening

Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA. Ideell Förening Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA Ideell Förening 1 Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA Namn, ändamål och organisation 1 Föreningens namn är

Läs mer

Stadgar för Kemisektionen vid Uppsala teknolog- och naturvetarkår

Stadgar för Kemisektionen vid Uppsala teknolog- och naturvetarkår Stadgar för Kemisektionen vid Uppsala teknolog- och naturvetarkår Kapitel 1 Allmänna stadgar 1. Studentföreningen Kemisektionen härefter kallad K-sektionen är en sammanslutning av studenterna på civilingenjörsprogrammet

Läs mer

Juridiska föreningen vid Umeå universitet

Juridiska föreningen vid Umeå universitet Juridiska föreningen vid Umeå universitet Om föreningen 1. Juridiska föreningen vid Umeå universitet är en underförening till samhällsvetenskapliga sektionen (Samsek) och ytterst till Umeå studentkår (US).

Läs mer

KARLEKONS STADGAR. Kapitel 1. Sammansättning och ändamål

KARLEKONS STADGAR. Kapitel 1. Sammansättning och ändamål KARLEKONS STADGAR Kapitel 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Karlstads ekonomistuderandes förening (KarlEkon), är en självständig ideell förening vid Karlstads universitet. KarlEkon är fackligt

Läs mer

Val till institutionsstyrelse för mandatperioden

Val till institutionsstyrelse för mandatperioden PM 2014-05-20 Dnr SU FV-1.2.2-1323-14 Anna Riddarström Utredare Ledningskansliet Val till institutionsstyrelse för mandatperioden 2015-01-01 2017-12-31 Allmänt Ny institutionsstyrelse ska väljas under

Läs mer