Catarina Ekeståhl (M)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Catarina Ekeståhl (M)"

Transkript

1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 2, kl 19:00-20:15 ande Gabriel Melki (S), ordförande Berit Larsson (S) Catarina Ekeståhl (M) Lars Robin (M) Helena Isaksson (TUP) Christel Kraupp (MP) Ulla Ruotsalainen Andersson (V) Stig Bjernerup (FP) Catharina Olsson (S) tj er Daniel Mwaura Njuguna (S) tj er Aram El Khoury (KD) tj er för (M) Ersättare Övriga deltagande Karin Blid (S), Kerstin Edman (TUP), Gerd Lindholm (MP), Mattias Olsson (V), Sandra Foltas (BP) Anne Lundkvist, Mahria Persson Lövkvist, Margareta Wijkström, Magnus Lublin, Beatrice Nordebrink, Pia Bornevi, Kicki J Eriksson, Annita Olsson Utses att justera Catarina Ekeståhl (M) Plats och tid för justering Vård- och omsorgsförvaltningen Sekreterare Paragrafer Annita Olsson Ordförande Gabriel Melki (S)ordförande Justerare Catharina Ekeståhl (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnd Sammanträdesdatum Anslaget den Nedtas den Förvaringsplats för protokollet Vård- och omsorgsförvaltningen Underskrift Annita Olsson

2 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2[13] 87 Information från förvaltningen har tagit del av informationen. Förvaltningschef Anne Lundkvist informerar om det ekonomiska resultatet som fortsätter att förbättras. Resultaten för brukarundersökningen och medarbetarundersökningen är en förbättring mot tidigare år, slutresultatet är ännu inte klar. Förvaltningen återkommer med en redovisning.

3 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3[13] 88 Internbudget 2014 (von/2013:157) godkänner förvaltningens förslag till internbudget godkänner att hyrorna räknas upp med konsumentprisindex (KPI) årligen. godkänner att hyrorna blir oförändrade för 2014 då konsumentprisindex har minskat i jämförelse med föregående år. begär en ökad ram med 1,7 miljoner kronor avseende hyresökningen på Tumba äldreboende. Sammanfattning godkände Ettårsplan 2014 och överlämnade den till kommunstyrelsen. I november 2013 fastställde kommunfullmäktige ramarna för I förhållande till flerårsplanen i juni har vård- och omsorgsnämndens budgetram sänkts med 5,8 miljoner kronor och uppgår därefter till netto 900,7 miljoner kronor vilket innebär en ökning med 23,8 miljoner jämfört med Ramarna har fördelats till verksamheterna utifrån den i juni beslutade ramen om 906,5 miljoner. I och med fullmäktiges beslut i november ändrades förutsättningarna och för vård- och omsorgsnämnden innebär det en reducerad ram på 6,0 miljoner avseende internhyror och kalkylräntor. Justeringen av verksamheternas internbudgetar har än så länge genomförts centralt men kommer att återkopplas till berörda chefer. Med anledning av brandskyddsarbetet på Tumba äldreboende innebär ett nytt hyresavtal att hyreskostnaderna ökar för 2014 med 1,7 miljoner kronor. Vård och omsorgsnämnden har inte kompenserats med motsvarande uppräkning av hyreskostnaden och hyresökningen ryms inte inom nämndens ramar för begär därför en ökad ram motsvarande hyresökningen på Tumba äldreboende. I nämndens ettårsplan 2014 redovisades en fördelning av ramarna inom de olika verksamhetsområdena. I internbudgetarbetet har förändringar skett inom och mellan verksamhetsområdena. I likhet med en del av kommunens övriga fastigheter justeras hyran 1 januari varje år enligt konsumentprisindex (KPI) per oktober månad. KPI har minskat något i jämförelse med föregående år och därför föreslås att hyrorna blir oförändrade för 2014.

4 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4[13] Med stöd av resurstilldelningsmodeller har budgetar tagits fram för samtliga enheter inom verksamheterna för hemtjänsten, särskilda boendeformer inom äldreomsorgen samt inom bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning samt för mobila teamet inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning. Inför 2014 har även vissa förbättringar genomförts i modellerna.

5 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5[13] 89 Ansökan om stadsbidrag gällande Omvårdnadslyftet (von/2013:156) beslutar att ställa sig bakom ansökan om bidrag för att delta i Omvårdnadslyftet under det första halvåret Sammanfattning Socialstyrelsen ska efter ansökan fördela 150 miljoner kronor till kommunerna under det första halvåret 2014 för att stärka kompetensen inom äldreomsorgen och funktionshindersområdet. Enligt ett regeringsbeslut 2011, har Socialstyrelsen i uppdrag att förbereda, administrera och löpande följa upp satsningen Omvårdnadslyftet under åren År 2011 fördelades 143,5 miljoner kronor till 210 sökande kommuner, och år 2012 fördelades 243,7 miljoner kronor till 204 kommuner. År 2013 fördelades 293,5 miljoner till 202 kommuner. Förutsatt att riksdagen beviljar medel för ändamålet ska Socialstyrelsen fördela 150 miljoner kronor till kommunerna under det första halvåret Omvårdnadslyftet anknyter till Socialstyrelsens allmänna råd om grundläggande kunskaper hos personal som arbetar i socialtjänstens omsorg om äldre (SOSFS 2011:12). Socialstyrelsen har också tagit fram en vägledning om kunskapsområden för specialiserade arbetsuppgifter inom äldreomsorgen. Den 18 oktober 2012 fattade regeringen beslut om en utvidgning av Omvårdnadslyftet som möjliggör kompetensutveckling för personal som med stöd av socialtjänstlagen arbetar med personer med funktionsnedsättning. Satsningen omfattar såväl offentlig som enskilt driven verksamhet.

6 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6[13] 90 Tornets inventarier (von/2013:135) föreslår att Kommunstyrelsen beslutar föra ytterligare medel, tusen kronor, från Tekniska nämndens projektmedel till s investeringsbudget 2013 gällande Tornet, projektkod Ärendet Upphandling av inventarier till vård- och omsorgsboende Tornet pågår. Kommunstyrelsen beviljade 5 miljoner kronor till detta då inventarieteckningen inte var klar i samband med delårsrapporten. I den färdiga förteckningen uppskattades kostnaden till ca 5 miljoner kronor. Då hade listan bantats till den ramen som nämnden hade fått. Det gjordes en riskbedömning att fler investeringar kan komma att behövas inom snar framtid. Vård- och omsorgsförvaltningen har kompletterat inventarielistan och äskar ytterligare medel för att kunna starta vård- och omsorgsboendet Tornet i mars 2014.

7 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7[13] 91 Svar på revisionsskrivelse - Vårdkedjan (von/2013:138) godkänner förvaltningens förslag till svar. Sammanfattning En granskning av vårdkedjan har genomförts av PwC på uppdrag av kommunens revisorer. Av granskningen framkommer att det inte sker en säker och kvalitativ överlämning av vård och omsorg till brukarna. Trots de regelverk som finns för att säkerställa detta behövs ytterligare riktlinjer, system och rutiner som säkerställer vårdkedjan.

8 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8[13] 92 Beställning av nytt gruppboende med funktionskrav. (von/2013:152) 1. beslutar att beställa en ny gruppbostad av Tekniska nämnden. 2. framställer hos kommunstyrelsen att använda investeringsmedel för 2015 ett år tidigare. Sammanfattning Vård- och omsorgsförvaltningen har i sin framåtsikt beskrivit att det finns ett behov av sex nya platser årligen i form av nya lägenheter eller köp av platser. I plan ligger en ny gruppbostad Nedanstående funktionskrav är generella och uppfyller kraven för en gruppbostad med fullvärdiga lägenheter. Inför varje bygg- och ritningsprocess måste Vård- och omsorgsförvaltningen kontaktas då specifika utformningskrav kan komma att ställas beroende på vilka individer som är tänkta att flytta in i gruppbostaden.

9 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9[13] 93 Värdighetsgarantier (von/2013:146) beslutar: 1. Lokala värdighetsgarantier antas och träder i kraft Om garantierna inte följs ska uppkomna felaktigheter åtgärdas omedelbart men ingen kompensation utgår 3. Förvaltningen uppdrags att förbereda införandet med implementering hos berörd personal samt informations- och kommunikationsinsatser till brukare och medborgare 4. Värdighetsgarantierna följs upp och utvärderas kontinuerligt inom förvaltningens ordinarie system för uppföljning. Framtagna, föreslagna värdighetsgarantier bifogas som bilaga till tjänsteskrivelsen. Sammanfattning Den 1 januari 2011 tillkom en lagändring i socialtjänstlagen (2001:453) som innebär att en nationell värdegrund införs inom äldreomsorgen. Den nya värdegrunden beskriver nya dimensioner av livskvalitet. Värdegrunden fastslår ett synsätt som innebär att äldre personer ska ha möjlighet att leva utifrån sin egen identitet och personlighet. Det innebär att det krävs ett biståndsbeslut om insatser i äldreomsorgen för att den enskilde ska omfattas av den nationella värdegrunden och lokala värdighetsgarantierna. Lagen säger att socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Utvecklingsarbetet har genomförts under 2013 med stöd från konsultföretaget Carlén & Werner AB. Arbetet har bestått av flera olika steg som beskrivs nedan. 1. Uppstartsseminarier med vård- och omsorgsnämnden och Kommunala pensionärsrådet (KPR) 2. Handledarutbildning för enhetschefer inom äldreomsorgen, 5,0 heldagar 3. Växelvis med handledarutbildningen har cheferna lett workshops med sina medarbetare som delats in i tvärgrupper. Tvärgrupperna har bestått av de olika yrkeskategorierna på varje arbetsplats. Studiehäfte och olika fallbeskrivningar har varit verktyg i arbetet. Goda exempel har lyfts fram från medarbetarna. Allt arbete från tvärgrupperna dokumenterades kontinuerligt av cheferna. 4. Information och lägesrapport till KPR

10 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 10[13] 5. Sammanställning och sortering av all dokumentation gjordes av konsulterna 6. En arbetsgrupp som bestod av ledningsgruppen för äldreomsorgen och fem enhetschefer träffades tillsammans med konsulterna vid ett flertal tillfällen för att sortera vidare och förädla dokumentationen som mynnade ut i ett förslag till lokala värdighetsgarantier. 7. Workshop genomfördes med ledningsgruppen för äldreomsorg, myndighetschef och enhetschef SoL och enhetschefer inom vård- och omsorgsboenden och hemtjänst. Syftet var att reflektera över förslaget till lokala värdighetsgarantier och lyfta konsekvenser som lokala värdighetsgarantierna kan medföra. 8. Förankring av förslaget har skett på arbetsplatsträffar och möten med KPR. Upplägget har präglats av stor delaktighet och engagemang vilket är en förutsättning för att lyckas med implementeringen av lokala värdighetsgarantier. Eftersom garantierna har tagits fram utifrån ett underifrånperspektiv, där personalen fått beskriva hur de vill agera utifrån intentionerna i den nationella värdegrunden, så känner de igen sig i förslaget till lokala värdighetsgarantier. Det medför att även implementeringen redan är en bit på väg. Särskilt yttrande Aram El Khoury (KD) lämnar särskilt yttrande.

11 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11[13] 94 Redovisning av delegationsbeslut, dec (von/2013:12) har tagit del av delegationsbesluten. Ärenden på bordet Bostadsanpassning Delegationsbeslut beslutade av bostadsanpassarna Äldreomsorg Delegationsbeslut beslutade av biståndshandläggarna. Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Delegationsbeslut beslutade av LSS-handläggarna. fattade av förvaltningschef och verksamhetschef. (på bordet)

12 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12[13] 95 Anmälningsärenden, dec (von/2013:11) har tagit del av handlingarna. Ärenden på bordet s utskott (protokoll) Förvaltningssamverkan (protokoll) Redovisning av icke verkställda beslut kvartal 1 och 3, SoL och LSS.

13 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 13[13] 96 Övrigt Stig Bjernerup (FP) frågar om förvaltningen sökt stimulansmedel för läkemedelsgenomgångar för äldre. Förvaltningen återkommer med svar.

14 SÄRSKILT YTTRANDE Ärende: 7 Värdighetsgarantier (von/2013:146) Värdighet, respekt och gott bemötande är viktiga delar inom all vård och framförallt när det gäller äldreomsorg. Kristdemokraterna verkar för att äldreomsorgen blir inriktad på att se den enskilda människan och säkerställa värdigt inflytande och valfrihet. Värdighetsgarantierna är en form av beskrivning av vad äldre personer, deras anhöriga och övriga kommuninvånare kan förvänta sig av de tjänster som kommunen bjuder inom äldreomsorgen. En lokal värdighetsgaranti ska innehålla ett förtydligande och en konkretisering av hur kommunen arbetar med de krav som finns i nationell lagstiftning och i Socialstyrelsens föreskrifter. Förutom en ökad tydlighet om vilken service man kan förvänta sig, kommer en lokal garanti också att stimulera personalen inom äldreomsorgen att diskutera innehållet i sina arbetsuppgifter och därmed bidra till kvalitetsutvecklingen. Vi har tidigare ( ) motionerat om införande av en lokal värdighetsgaranti inom äldreomsorgen i Botkyrka kommun. Det är glädjande att arbetet med framtagande av lokala värdighetsgarantier inom Vård och omsorgsförvaltningen, för vilket man beviljats statliga stimulansmedel, har äntligen resulterat i ett konkret förslag. Vi anser att förslaget är väl underbyggt, detaljrikt och väldigt omfattande. Framtagandet av en populärversion i broschyrform som används i marknadsföringen är viktigt. Extra viktigt för det systematiska förbättringsarbetet med uppföljning, kontinuerlig utvärdering och revidering av värdighetsgarantierna samt att fånga in signaler och synpunkter från de äldre, anhöriga eller personalen för att förebygga och åtgärda brister. Vi hade önskat koppla värdighetsgarantin till en kompensation av något slag till enskilda brukare för en garanti som inte uppfyllts, men förstår komplexiteten i frågan. Det kan vara något vi får återkomma till längre fram. Botkyrka Aram El Khoury (kd) Kristdemokraterna i Botkyrka Värdighetsgarantier Yttr (kd) Värdighetsgarantier.doc Postadress Besöksadress Telefon Plusgiro Organisationsnummer Box 251 Munkhättevägen 45 Telefax Bankgiro webbadress: Tumba Tumba botkyrka@kristdemokraterna.se

Mattias Olsson (V) tj er

Mattias Olsson (V) tj er SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunalhuset plan 2, kl 19.00 21.00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Mattias Lindgren (S) Berit Larsson (S) Catarina

Läs mer

Christina Tibblin (M)

Christina Tibblin (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 3, kl 19:00 21:30 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Mattias Lindgren (S) Christina Tibblin (M) Lars Robin (M)

Läs mer

Mattias Olsson (V) rj er. Anne Saaristo, Kicki J Eriksson, Annita Olsson

Mattias Olsson (V) rj er. Anne Saaristo, Kicki J Eriksson, Annita Olsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 2, kl 19:00-20:00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Berit Larsson (S) Catarina Ekeståhl (M) Lars

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Stig Bjernerup (FP) Sekreterare Paragrafer Annita Olsson ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Stig Bjernerup (FP) Sekreterare Paragrafer Annita Olsson ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Alby Äng, Albyvägen 22, kl 19:00-21:00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Marie Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Mattias Lindgren (S) tom p 2 Berit Larsson (S)

Läs mer

Kerstin Edman (TUP) tjer

Kerstin Edman (TUP) tjer SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Vård- och omsorgsnämnden 2014-12-16 Plats och tid Hågelby, Anna Gertz, kl 19:15 21:30 Beslutande Tuva Lund (S), ordförande Kia Hjelte (M) Mattias Lindgren (S) Berit Larsson

Läs mer

Lars Schou (S), Catharina Olsson (S) Catarina Ekeståhl (M) Catharina Ekeståhl (M) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen

Lars Schou (S), Catharina Olsson (S) Catarina Ekeståhl (M) Catharina Ekeståhl (M) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Vård- och omsorgsnämnden 2013-06-11 Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 3, kl 19:00-20:30 Beslutande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Mattias Lindgren

Läs mer

(V) Stig Bjernerup (FP)

(V) Stig Bjernerup (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[17] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 2, kl 19:00-22:00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Mattias Lindgren (S) Berit Larsson (S) Catarina

Läs mer

Aran Ek Khoury (KD) tj er (FP)

Aran Ek Khoury (KD) tj er (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[14] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 2, kl 19.00-21.00 ande Gabriel Melki (S)/, ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Berit Larsson (S) Lars Robin (M) Helena Isaksson

Läs mer

Medgivande att ta emot medel - Prestationsersättning för införandet av lokala värdighetsgarantier (KS/2012:470)

Medgivande att ta emot medel - Prestationsersättning för införandet av lokala värdighetsgarantier (KS/2012:470) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Kommunstyrelsen 2012-11-05 Dnr KS/2012:470 Medgivande att ta emot medel - Prestationsersättning för införandet av lokala värdighetsgarantier (KS/2012:470) Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

(V) Stig Bjernerup (FP)

(V) Stig Bjernerup (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Xenter, kl 19:00-21:00 Beslutande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Mattias Lindgren (S) Berit Larsson (S) Catarina Ekeståhl

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 2, kl 19:00-20:30 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Berit Larsson (S) Catharina Olsson (S) tj

Läs mer

Gerd Lindholm (MP) tj er

Gerd Lindholm (MP) tj er SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 2, kl 19:00-21:00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Berit Larsson (S) Catarina Ekeståhl (M) Lars

Läs mer

Catharina Olsson (S) tj er. Stig Bjernerup (FP) Stig Bjernerup (FP) ANSLAG/BEVIS 2014-01-28 2014-02-19. Annita Olsson

Catharina Olsson (S) tj er. Stig Bjernerup (FP) Stig Bjernerup (FP) ANSLAG/BEVIS 2014-01-28 2014-02-19. Annita Olsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 3, kl 19:00 20:30 ande Gabriel Melki (S), ordförande Kia Hjelte (M) Berit Larsson (S) Catarina Ekeståhl (M) Lars Robin (M) Helena Isaksson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 2, kl 19.00-21.30 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Berit Larsson (S) Christina Tibblin (M) Lars

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V)

Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunalhuset Alytus, kl 18:30-20.15 ande Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) Kia Hjelte (M) Maria Trygg (S) Lars Schou (S) Berit Larsson (S) Carl Baker

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V)

Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Alby äng vård- och omsorgsboende, kl 18:30-20:40 ande Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) Kia Hjelte (M) Maria Kindefält Trygg (S) Lars Schou (S) Berit

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Xenter, kl 19:00 21:15 Beslutande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Berit Larsson (S) Catarina Ekeståhl (M) Lars Robin (M) Helena

Läs mer

(V) Stig Bjernerup (FP)

(V) Stig Bjernerup (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[14] Plats och tid Xenter, Tumba, kl 19:00-20:30 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Mattias Lindgren (S) Berit Larsson (S) Christina Tibblin

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 14.30 16.00 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Eva Olofsson (C) Pernilla Ekelund (FP) Susanne Rosenström,

Läs mer

2012-10-26. Dnr Son 2012/318 Införande av lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen

2012-10-26. Dnr Son 2012/318 Införande av lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-10-26 Dnr Son 2012/318 Införande av lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår att nämnden beslutar: att förslag till lokala

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utskottet Vård och omsorg 2012-08-16 74 Plats och tid Beslutande Ledamöter Garvaren röd, kl13.15-17.00 Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Hans Forssell (S) Sara Andersson (MP) Börje Wahlund

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V)

Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Xenter, konferenssalen kl 18:30-20:05 ande Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) Kia Hjelte (M) Lars Shou (S) Berit Larsson (S) Christina Tibblin (M) Eva

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[16] Plats och tid Kommunalhuset plan 2 rum 3, kl 19:00 22:00 ande Gabriel Melki (S), ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M/ Mattias Lindgren (S) Berit Larsson (S) Christina

Läs mer

Aram El Khoury (KD) tj er för (FP)

Aram El Khoury (KD) tj er för (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Vård- och omsorgsnämnden 2013-04-23 Plats och tid Alby Äng, Albyvägen 22, kl 18:30-21:00 Beslutande Gabriel Melki (S), ordförande Kia Hjelte (M) Berit Larsson (S) Catarina Ekeståhl

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande. Aram El Khoury (KD) Aram El Khoury (KD) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen

Tuva Lund (S), ordförande. Aram El Khoury (KD) Aram El Khoury (KD) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Alytus, kl 18:30-20:25 ande Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) Kia Hjelte (M) Lars Schou (S) Berit Larsson (S) Taina Virta (S) tj ers. Christina Tibblin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V)

Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Alytus, kl 18:30 19:45 ande Ersättare Övriga deltagande Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) Katja Jansson (MP) tj ers. Carl Baker (M) tj ers. Fredrik

Läs mer

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.45 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Karl-Arne Larsson (C) Ulf Mattsson

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) Car Baker (M) Ulrika Ekengren (SD) Daniel Njuguna (S), Johan Holmberg (SD)

Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) Car Baker (M) Ulrika Ekengren (SD) Daniel Njuguna (S), Johan Holmberg (SD) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset Alytus, kl 18:30-20.30 ande Ersättare Övriga deltagande Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) Aram El Khoury (KD) Kia Hjelte (M) Junaid Chaudry

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(17)

Sammanträdesprotokoll 1(17) Sammanträdesprotokoll 1(17) Plats och tid Soc konferens, Öjersbogården, 16.30-19:00 ande Christer Filipsson (FP), ordförande Inga-Stina Hesselius (S) Torsten Jansson (S) Ingrid Falquist (S), tjänstgörande

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Plats och tid Mogårdens äldreboende 11-12, Kommunhuset kl.13-16, torsdagen den 9 april 2015 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

Christer Falk, ordf. Patrik Andersson, 1:e vice ordf. Inger Olenius Lars Lagerqvist Camilla Knutsson Staffan Mild. V Eva Ferdeen C Kristina Wahle n

Christer Falk, ordf. Patrik Andersson, 1:e vice ordf. Inger Olenius Lars Lagerqvist Camilla Knutsson Staffan Mild. V Eva Ferdeen C Kristina Wahle n 1 (13) Plats och tid Omvårdnadsförvaltningen, lokal sal D, kl. 13:15-14:15 ande S V S S S MP Christer Falk, ordf. Patrik Andersson, 1:e vice ordf. Inger Olenius Lars Lagerqvist Camilla Knutsson Staffan

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Björn Pettersson (V), tj ers.

Tuva Lund (S), ordförande Björn Pettersson (V), tj ers. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Alytus, kl 18:30-20:00 ande Tuva Lund (S), ordförande Björn Pettersson (V), tj ers. Kia Hjelte (M) Isak Nobuoka (MP), tj ers. Lars Schou (S) Berit Larsson (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS 2014-04-29 2014-05-21. Vård- och omsorgsförvaltningen. Annita Olsson

ANSLAG/BEVIS 2014-04-29 2014-05-21. Vård- och omsorgsförvaltningen. Annita Olsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Kommunalhuset, Tumba kl 19:00 21:00 ande Tuva Lund (S), ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Kia Hjelte (M) Mattias Lindgren (S) Catarina Ekeståhl (M) Lars Robin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Träffpunkt Strand, Skeppargatan 15, kl. 12.00 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S)

Läs mer

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen

Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Kommunala pensionärsrådet 2013-02-05 Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:3, kl 16:00-18:00 Beslutande Gabriel Melki (S), ordförande Jean-Pierre Zune (PRO Tumba) Martin Koff

Läs mer

Kia Hjelte (M) och Stig Bjernerup (FP)

Kia Hjelte (M) och Stig Bjernerup (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Vård- och omsorgsboendet Tornet, kl 19:00-21:30 Beslutande Tuva Lund (S), ordförande Kia Hjelte (M) 38-42, 46 Anna-Maria Engqvist (S) Lars Robin (M) Mattias Lindgren

Läs mer

Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund (M) Eva Strömberg (FP) Anita Ekstrand SPF Botkyrka

Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund (M) Eva Strömberg (FP) Anita Ekstrand SPF Botkyrka SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, konferensrum 2:3, kl 16:00-18.00 ande Ersättare Övriga deltagande Gabriel Melki, (S) ordförande Anny Mejdahl (S) Martin Koff (S) Anders Runelund

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson (S), ordförande Lena Kandergård (S), 1:e vice ordförande Börje Wahlund (M),

Läs mer

Socialnämnden 2015-08-17 1(14)

Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00-16.30 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Margareta Ivarsson (C) Anders Englund (S) ersätter Daniel Hjelm (S) Jan Jansson (S) ersätter

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 11.00 12.00 Beslutande Ledamöter Per Eriksson (s) ordförande Per Jonsson (c) 1:e vice ordförande Lennart Jonasson (s)

Läs mer

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Per Almberg. Hans Bengtson

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Per Almberg. Hans Bengtson Protokoll 1 (5) Plats och tid: Stadshotellet, Hudiksvall, kl. 08.30-08.45 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Per Almberg (MP) ordf Birgitta Medin (M) Kerstin Karlsson (M) Agneta Palmqvist (M)

Läs mer

PROTOKOLL 2015-01-26

PROTOKOLL 2015-01-26 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Måndag 26 januari 2015 kl. 17.00 18.30 i konferensrum Yngern Nykvarns kommunhus. Peter Ohlsson

Läs mer

Elisabet Haglund-Nyberg (S) Bo Claesson (KD) Ronnie Andersson (V)

Elisabet Haglund-Nyberg (S) Bo Claesson (KD) Ronnie Andersson (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Brunna konferenslokaler Humlevägen 4, kl 19:00-21:10 ande Serkan Köse (S) ordförande Karin Pilsäter (FP) Bo Olsson (MP) Staffan Sundin (M) tjg ersättare Selin

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune PRO Norra Botkyrka

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune PRO Norra Botkyrka SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Kommunala pensionärsrådet 2017-12-04 Plats och tid Stange, kl 16:00-18.00 ande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larsson (M) Thomas Karlsson (TUP) Jean Pierre

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Arvika Näringslivscenter, kl. 13.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander,

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.00 15.17 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Serkan Köse (S), ordförande. Bosse Olsson (MP)

Serkan Köse (S), ordförande. Bosse Olsson (MP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, sal Stange 2:3, kl. 19.00 20.20 ande Serkan Köse (S), ordförande Bosse Olsson (MP) Karin Pilsäter (FP) Leif Glad (S) tjg. ersättare Stefan

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Magnus Johansson (S)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Magnus Johansson (S) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 16.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C),

Läs mer

Marit Strand Pettersen (V)

Marit Strand Pettersen (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 2, rum 2, kl 19:00-20:40 ande Dan Gahnström (MP), ordförande Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Ulf

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V)

Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[12] Plats och tid Stange, kl 18:30-19.40 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Tuva Lund (S), ordförande Kerstin Amelin (V) Willy Viitala (M) Kia Hjelte (M) 31-34 Isak Nobuoka

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2014-01-28 1 (14) Plats och tid Älmhults kommunhus 28 januari 2014 kl. 8.30 11.20 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander (C)

Läs mer

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00 1(18) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 20 november 2018 kl. 08:00-14:00, ajournering för lunch kl. 11:30-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(19)

Sammanträdesprotokoll 1(19) Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Öjersbo konferens, 09.00-11.25 ande Lennart Skansfors (C), ordförande, Inga-Hesselius (S), vice ordförande Torsten Jansson (S), Ingrid Falquist (S), Åke Andersson

Läs mer

ersättare för Stefan Leiding (S) Ewa Ellis (S), tjänstgörande ersättare för Hanan Ashak (S) Lars Johansson (FP)

ersättare för Stefan Leiding (S) Ewa Ellis (S), tjänstgörande ersättare för Hanan Ashak (S) Lars Johansson (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Kommunhuset, Munkhättevägen 45 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Björn Lagerstedt (M) Ali Khalil (MP), förste vice ordförande Magdalena Jonsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (12)

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-02-08 1(8) Plats och tid Kommunhuset, kl 14.00-18.30 ande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Gun Simonsson (S) (S) Tommy

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utskottet Vård och omsorg 2013-03-21 22 Plats och tid Garvaren röd, kl 13.15 17.10 kl 13.15 16.20 Beslutande Ledamöter Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Hans Forssell (S) Börje Wahlund

Läs mer

(V) Stig Bjernerup (FP) Anne Lundkvist, Magnus Lublin, Annita Olsson. Stig Bjernerup (FP)

(V) Stig Bjernerup (FP) Anne Lundkvist, Magnus Lublin, Annita Olsson. Stig Bjernerup (FP) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[16] Plats och tid Kommunalhuset, Alytus, kl 19:00 21:00 ande Tuva Lund (S)/, ordförande Anna-Maria Engqvist (S) Berit Larssson (S) Lars Schou (S) tj er Kjell Andersson (M) tj er

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Älgen, Barnhemsgatan 13, Köping, kl 14.00-17.00 ande Roger Eklund (S), ordförande Irene Smedberg (S) Barbro Andersson (S) för Hans Andersson (S) Marie Oskarsson

Läs mer

Marit Strand Pettersen (V) Ayisha Farooq (S) Marit Strand Pettersen

Marit Strand Pettersen (V) Ayisha Farooq (S) Marit Strand Pettersen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, kl 19:00-20:40 ande Dan Gahnström, ordförande (MP) Susanne Stangenberg (S) Lennart Lundell (M) Lars-Göran Liljedahl (S) Birgitta Majby (S)

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2017/0257 Vård- och omsorgsnämnden Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga Sessionssalen Stadshuset, Kyrkogatan 11, Lund, klockan 17.00 19.45

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Utskottet Vård och omsorg 2012-12-20 103 Plats och tid Garvaren röd, kl 13.15 16.00 Beslutande Ledamöter Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Hans Forssell (S) Sara Andersson (MP) Börje Wahlund

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(18)

Sammanträdesprotokoll 1(18) Sammanträdesprotokoll 1(18) Plats och tid Öjersbogården, 13.00-14.00 ande Övriga närvarande Christer Wallin (S), ordförande Fredrik Johansson (V) Ingrid Filipsson (DiN) Mattias Björlestrand (C) Kibbe Larsson

Läs mer

3 Ansökan om stadsbidrag gällande Omvårdnadslyftet Äskande av ytterligare medel för Tornets inventarier

3 Ansökan om stadsbidrag gällande Omvårdnadslyftet Äskande av ytterligare medel för Tornets inventarier KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Vård- och omsorgsnämnden 2013-12-10 Obs! Vi startar kl 17.45 med gemensamt julfika med landgång Tid 2013-12-10, Kl 19:00 Plats Kommunalhuset plan 2 rum 2 Ärenden Justering

Läs mer

Bergesta i Gnarp Måndag 7 oktober 2013 kl. 10:00 12:10

Bergesta i Gnarp Måndag 7 oktober 2013 kl. 10:00 12:10 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Bergesta i Gnarp Måndag 7 oktober 2013 kl. 10:00 12:10 Beslutande Åke Bertils (S) Elsy Hammar Nils von Elern AnnKristine

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-04-12 28 Plats och tid Hjernet, 2011-04-12 kl 13:00-14:00 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

Datum 2013-11-28. John Henriksson, omsorgschef Johan Norbelie, planeringssamordnare Jenny Ramkrans, ekonom Ingela Sunneskär, MAS 83

Datum 2013-11-28. John Henriksson, omsorgschef Johan Norbelie, planeringssamordnare Jenny Ramkrans, ekonom Ingela Sunneskär, MAS 83 1(16) Plats och tid Tingshuset den 28 november 2013 kl. 16.00-18.30 Ajournering kl.16.50-17.15 Ordförande ande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Bente Johansson (M) Nicolas

Läs mer

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-08-23 Handläggare: Christina Almqvist Telefon: 08-508 19 231 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-09-30 Förslag till gemensam

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30-11.00 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér

Läs mer

Kommunkontoret, Malung, kl

Kommunkontoret, Malung, kl Ä Malung-Salens kommun 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-11.10 Carina Albertsson (S), ordförande Britt-Marie Strömbäck (V) Angelica Arthur (V) Birgit Wikström-Gotthardsdotter

Läs mer

Karlsson Margareta, Förvaltningschef Holm Thomas, Ekonom Engberg Åsa, Förvaltningssekreterare

Karlsson Margareta, Förvaltningschef Holm Thomas, Ekonom Engberg Åsa, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset klockan 14.15 15. 00 Beslutande ledamöter Bergkvist Åsa (S) Handegard Lars (V) Grahn Gunnar (S) Långström Rolf (L) Monika Utter(MP) Svensson

Läs mer

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.30 Beslutande Karl-Arne Larsson (C) ordförande Karin Rydell (M) ersättare för Margaretha Gadde-Jennische

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune ( PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson (SPF Botkyrka)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune ( PRO Norra Botkyrka) Anders Magnusson (SPF Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Plats och tid Alytus, kl 16:00-18.00 ande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Helle Larsson (M) Rolf Garneij (S) tj ers. Thomas Karlsson (TUP) Jean Pierre Zune ( PRO Norra

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Grödinge) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Grödinge) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Alytus, kl 16:00-18.15 ande Ersättare Övriga deltagande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Karin Recksén (PRO Tullinge) Helle Larsson (M) Heleena Jyrkää

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

Kommunkontoret, Heby, 20 november 2013, kl 13.45. Sekreterare Paragrafer 97-106 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby, 20 november 2013, kl 13.45. Sekreterare Paragrafer 97-106 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 11.20 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie Jansson (S) Åsa

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Socialnämnden Sammanträdesdatum 2016-08-23 Ärendelista 77 Dnr 2016-000118 Budget, kommunplan och nämndsplan för år 2017 samt ekonomisk plan 2018-2019 78 Dnr 2016-000132 Kvalitetsdeklarationer 2016 79 Dnr

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e vice ordförande

Läs mer

Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Nils Nilsson (C) Rolf Malmberg (S), 70-72, 74-80

Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Nils Nilsson (C) Rolf Malmberg (S), 70-72, 74-80 1 (13) Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare, Almliden, Blosset Arvo Hellman (S) ordförande Rolf Olsson (S) 70-73 Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) 72-80 Margit Johansson

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Protokoll 1 (17) Diarienummer VOO 2019/0015 Vård- och omsorgsnämnden Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund, klockan 17.00 20.35 Ledamöter

Läs mer

Nina Hultqvist (TUP) Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS

Nina Hultqvist (TUP) Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[8] Plats och tid 2:2, kl 18:30 ande Ersättare Övriga deltagande Maria Gawell Skog (S), ordförande Elisabeth Nobuoka Nordin (MP), Antra Johansons-Rantins (M), Sven-Arne Lindblom

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2013-08-22, kl. 1300-1515 ande Anne Niska, S Jan Larsson, S Ann-Sofi Larsson, V Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf, socialchef

Läs mer

Taina Virta (S), ordförande Aram El Khoury (KD)

Taina Virta (S), ordförande Aram El Khoury (KD) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Plats och tid Alytus, kl 18:30-20:30 ande Taina Virta (S), ordförande Aram El Khoury (KD) Kia Hjelte (M) Daniel Njuguna (S) Simon Safari (S) Mehmet Kulbay (M) Kerstin Edman (TUP)

Läs mer

Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista

Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (19) Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen klockan 13.30-17.30 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista Övriga deltagare

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.3014.20 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Agnetha Persson (C) Thomas Löfgren (M) Pernilla Ekelund

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 1 Plats och tid Kommunhuset, Björnkullasalen kl 19.00 20.15 ande Persson, Reino (s) ordf. 1-6 Friberg, Gun (s) 1:e vice ordf. 1-6 Hellman, Gertrud (m) 2:e vice ordf. 1-6 Eriksson, Lennart (s) 1-6 Andersson,

Läs mer

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka)

Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Jean Pierre Zune (PRO Norra Botkyrka) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kärsdala vård- och omsorgsboende, kl 16:00-18.15 ande Tuva Lund (S), ordförande Anny Mejdahl (S) Siv Persson Trogen (S) tj ers. Helle Larsson (M) Thomas Karlsson

Läs mer

Kenneth Tinglöf (KD)

Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-09-30 Plats och tid: Folkets hus i Trosa, 12.30 16.00 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C), ordf. Ricken

Läs mer

Inga Bakken (S) Magdalena Rydståle (M) Emma Lord (V) Jan Herder-Blixt (L) Per Rosvall (L) Lisbeth Madsen (M) Gert-Åke Liljenborg (SD)

Inga Bakken (S) Magdalena Rydståle (M) Emma Lord (V) Jan Herder-Blixt (L) Per Rosvall (L) Lisbeth Madsen (M) Gert-Åke Liljenborg (SD) 1 (13) Plats och tid Blosset, torsdagen den 19 maj 2016 kl 13:00-14:45 Beslutande Arvo Hellman (S), Ordförande Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Margit Johansson (M), 2:e vice ordförande Bert Roos

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Inga-Lill Strömqvist (S), ordförande, Gudrun Carlsson (PRO Tumba) tj er. Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS

Inga-Lill Strömqvist (S), ordförande, Gudrun Carlsson (PRO Tumba) tj er. Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) Ulla Neubüser (SPF Botkyrka) ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:3, kl 16:00-18:00 ande Inga-Lill Strömqvist (S), ordförande, tj er Anny Mejdahl (S) Siv Persson Trogen (S), tj er Berit Skylerberg (M)

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö 1(15) Plats och tid Almliden, Blosset, Bjuv kl 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2013-01-22 1 (13)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2013-01-22 1 (13) 2013-01-22 1 (13) Plats och tid Älmhults kommunhus 22 januari 2013 kl. 8.30 10.45 Beslutande Övriga deltagande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Gun-Britt

Läs mer

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29

Magnus Lander (mp) Håkan Andersson Inger Karlsson Ulla Johansson, 40 Yvonne Högrud, 41. Solveig Eriksson Socialförvaltningen 2011-04-29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) 2011-04-26 Plats och tid Kullängen, Hallsberg, kl 08.30-09.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Gunnel Hedström (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Inga-Lill Thim

Läs mer