Samverkansövning 2007 (SAMÖ 2007) Utvärdering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkansövning 2007 (SAMÖ 2007) Utvärdering"

Transkript

1 Landstingsstyrelsens förvaltning Koncernledningen Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap 1 (7) YTTRANDE LS Yttrandet har utarbetats av Ulla Hedström i samråd med Håkan Lindberg och Hendry Andersson Samverkansövning 2007 (SAMÖ 2007) Utvärdering Regionala Enheten för Kris- och katastrofberedskap (REK) tillsammans med Säkerhet lämnar här sitt yttrande över de resultat som framkommit i utvärderingarna av Samverkansövning 2007 (SAMÖ 2007) den april Allmänt Bakgrund Enligt Krisberedskapsmyndighetens (KBM) instruktion skall myndigheten sprida kunskap om och stärka samhällets krishanteringsförmåga genom att särskilt initiera, planera och genomföra utbildningar och övningar. KBM beslutade hösten 2005 att, i samverkan med berörda myndigheter och organisationer, planera och genomföra en samverkansövning under 2007 i Stockholmsregionen, SAMÖ Syfte och övergripande mål för SAMÖ 2007 Syfte Övningen hade som övergripande syfte att öka kompetensen/färdigheten gällande samhällets krishanteringsförmåga bedöma samhällets samlade krishanteringsförmåga Övningen hade också till syfte att ge deltagande möjlighet att bedöma, pröva och utveckla sin egen organisations krishanteringsförmåga. Övergripande mål Övningens övergripande mål var att de övade skulle få en ökad förmåga särskilt avseende 1. gemensam lägesuppfattning 2. samordnad kommunikation med media och allmänhet 3. alarmering nationellt och internationellt 4. begäran och förberedelser för mottagande av internationellt stöd. Stockholms läns landsting Box Stockholm Telefon: Fax: E-post: registrator.lsf@sll.se Besök oss: Hantverkargatan 45. Kommunikationer: T-bana Rådhuset, Buss 3, 40, 62 och 69 Säte: Stockholm Org.nr:

2 2 (7) Inom ramen för de övergripande målen kunde deltagande aktörer själva formulera sina mål för övningen (se mål för SLL nedan). Under övningen testades det webbaserade informationssystemet WIS. Deltagande aktörer På nationell nivå Riksdagen, Regeringskansliet På central nivå Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten, Luftfartsstyrelsen, Luftfartsverket, Banverket m.fl. På regional nivå Stockholms läns landsting, Polismyndigheten i Stockholms län, Länsstyrelsen i Stockholms län m.fl. På lokal nivå Sigtuna kommun, Södertälje kommun, Stockholms stad, Stockholms brandförsvar, Södertörns brandförsvarsförbund, Södra Roslagens brandförsvarsförbund. SAMÖ 2007 i SLL Övningsplanering och genomförande REK har haft planeringsansvaret för sjukvårdens deltagande. Övningsplaneringen har skett i projektform och i samverkan med SLL Kommunikation, SME, SL och Säkerhet. En extern konsult har anlitats med ansvar för delar av planeringsprocessen. Planeringsarbetet pågick under ca ett år. Övningen genomfördes den april 2007 med början i ett underrättelsespel några veckor innan övningsstart, där hotbilden mot Sverige successivt förstärktes. Den 25 april inträffade tre större händelser, den 26 april två större händelser, i Stockholms län. Två av dessa genomfördes som fältövning, de tre övriga simulerades (se nedan). Ett stort s.k. motspel organiserades till simuleringsövningarna, där verksamheter som inte övades men som var viktiga för övningens genomförande, t.ex. akutsjukhusen, fanns representerade och agerade genom att göra inspel till de övade. Motspelet var organiserat på Räddningsverkets skola i Rosersberg.

3 3 (7) De händelser som inträffade var: 25 april Sprängning av tunnelbanetåg på Södermalm (fältövning) Lastbil exploderar vid Tegelbacken (simulering) Kabelbrand i trafikledartornet samt smittspridning på Arlanda (simulering) 26 april Bomb med radioaktivt ämne exploderar på Rosersbergs station (fältövning) Sprängning av E4/E20bron över Södertälje kanal (simulering) Övade i SLL På regional nivå: Regional katastrofmedicinsk ledning, krisledningsnämnden, krisledningsnämndens tjänstemannastab, smittskyddsenhetens krisledningsorganisation, Storstockholms lokaltrafiks krisledning På lokal nivå: Särskild sjukvårdsledning i skadeområde Sjukvårdsgrupper Ca 150 personer från SLL deltog i övningen. Övningsmål Övningsmålen för övade funktioners färdighet formulerades med utgångspunkt från inriktningar i Krishanteringsplan för SLL, Regional katastrofmedicinsk plan för SLL samt Kriskommunikationsplan för SLL. Ledord i övningen och utvärderingen har varit Ledning Samverkan Kriskommunikation Gemensam lägesbild/lägesuppfattning Rapportering Motspelsorganisation I motspelet på Räddningsverkets skola i Rosersberg fanns samtliga akutsjukhus i SLL, LSF Kommunikation, SLSO, särskild sjukvårdsledning i skadeområde samt PKL-funktionen representerade. Utvärderare Övningen som helhet Crissmart/Krisberedskapsmyndigheten.

4 4 (7) RKML Annika Hedelin, beredskapschef, Västra Götalandsregionen Lars Anderman, räddningschef Ale/Kungälv. Krisledningsnämndens tjänstemannastab Gib Åhlén, Västra Götalandsregionen Södermalmshändelsen DEMC, Södersjukhuset, Röda Korsets högskola Rosersbergshändelsen DEMC, Södersjukhuset, Röda Korsets högskola Motspelet Röda korsets högskola KBMs övergripande utvärdering I KBMs övergripande utvärdering av SAMÖ 2007 redovisas slutsatser, lärdomar och utvecklingsbehov utifrån analyser av underrättelsefasen och de fyra övergripande huvudmålsättningarna Alarmering nationellt och internationellt Samverkan för en gemensam lägesuppfattning Samordnad kommunikation med media och allmänhet Begäran och förberedelse för mottagande av internationellt stöd (övades inte i SLL). Underrättelsefasen Här konstateras att det finns behov av att utveckla samverkansformer för att skapa en gemensam lägesuppfattning om rådande hotbild. Behovet är särskilt stort när det gäller hotbilder som griper över flera sektorer, till exempel CBRN-hot. Alarmering Hälso- och sjukvårdssektorn har ett väl fungerande system för alarmering. Funktionen med jourhavande tjänsteman/tib är värdefull och utveckling av funktionen bör fortsatta. Samverkan för gemensam lägesuppfattning Hälso- och sjukvården lyfts fram som ett positivt exempel på en funktion som har förmåga att skapa en gemensam lägesuppfattning inom sin egen sektor. Samverkan mellan SLL och Socialstyrelsen fungerade väl under SAMÖ Däremot finns ett behov av att förstärka sektorövergripande nätverk i syfte att skapa sektorövergripande gemensamma lägesuppfattningar. En utveckling av informationssystemet WIS kan vara ett sätt att förbättra aktörers förmåga att skapa en gemensam lägesuppfattning.

5 5 (7) Samordnad kommunikation med media och allmänhet Det är viktigt att klargöra hur ansvaret för informationsspridning ska fördelas. Under SAMÖ 2007 var ansvarsfördelningen mellan geografiskt områdesansvariga och sektorsansvariga aktörer otydlig. De gemensamma presskonferenser som anordnades i Stockholms stadshus upplevdes som mycket positiva. SAMÖ sammanställning av utvärderingsresultatet Regional ledning Utvärderingen visar att Stockholms läns landstings grundstruktur för och förmåga till krisledning är god. De planer som finns för krishantering ger ett bra stöd i krishanteringsarbetet. Organisationen av RKML, krisledningsnämnden och krisledningsnämndens tjänstemannastab fungerade bra. Funktionen jourhavande tjänsteman som larmmottagare och första linjens beslutsfattare, visade sig vara ett effektivt sätt att få organisationen på fötter snabbt. Rapporteringen till framför allt Socialstyrelsen fungerade utmärkt. Presskonferenserna var ett effektivt sätt att sprida landstingets information. Utvärderingen liksom erfarenheter från övningen visar dock att SLL: s krishantering kan utvecklas ytterligare. Rollerna behöver tydliggöras mellan RKML och krisledningsnämndens tjänstemannastab, t.ex. när det gäller informationshantering - var ligger ansvaret och vad ansvarar respektive staber för och hur ska information överföras mellan dessa? Former och rutiner för hur samverkan inom och mellan staberna ska ske, behöver ses över. Utbildning av stabernas medlemmar i ledning och stabsmetodik bör genomföras. Rutiner för kommunikation/information inom staben bör tas fram liksom att stabsverktygen bör nyttjas bättre. Rutiner och mallar för rapportering behöver utarbetas. De personer som ska ingå i staberna behöver utbildas och övas regelbundet. En veckas uthållighet är en viktig del i krishanteringen och en planering för detta behöver genomföras. Samverkan med Smittskyddsenheten fungerade bra. Organisationen med samverkansperson i andra myndigheters staber liksom i RKML var värdefull. Rutiner och instruktioner för detta behöver dock utarbetas, liksom rutiner och former för samverkan mellan RKML och andra verksamheter inom landstinget, t. ex SLSO, SL m.fl. När det gäller expertstöd, t.ex. inom RN-området, finns en risk att detta kan bli en bristvara pga. stor efterfrågan vid allvarlig händelse, Samordningen av kriskommunikationen med samverkande myndigheter behöver effektiviseras. Förmågan att sammanfatta en lägesbild och förmedla denna lägesbild till berörda, internt och externt, behöver förbättras. Man bör se över hur e-post, telefon, fax och det webbaserade informationssystemet WIS ska användas. Under SAMÖ 2007 prövades WIS för första gången. En intensiv utbildningsinsats gjordes innan övningen.

6 6 (7) Brist på vana och rutin att använda WIS gjorde att systemet inte kunde utnyttjas till fullo men erfarenheten från SAMÖ 2007 visar att WIS i en framtid kan vara ett bra sätt att delge information till den egna organisationen och till samverkande myndigheter liksom att det är ett bra verktyg för att föra dagbok. Psykologisk/psykiatrisk katastrofledning - PKL Övningen visade tydligt på de mycket omfattande behov av psykologiska och sociala stödinsatser som skulle behövas vid en stor terrorattack på Stockholm, även om det inte var helt lätt att få en klar bild av det verkliga läget under pågående övning. Konsekvenserna av ett så omfattande scenario ställer stora krav på kommunikation och samverkan mellan olika aktörer för att inte förvärra situationen. Här finns fortfarande ett stort samarbets- och utvecklingsområde ur psykologiskt perspektiv både då det gäller information till allmänheten och samverkan mellan olika aktörer kring stödinsatser. Inte minst behövs ett fortsatt arbete på att få till stånd en tydligare samverkansmodell länsstyrelse -kommun landsting. Terrorism väcker stark oro och vid en spridd attack som gestaltades i denna övning skulle sannolikt också infrastrukturen ha påverkats i väsentlig grad med därav följande behov av klar, tydlig och samstämmig information till allmänheten om vad som hänt och vad man skall göra i situationen (exempelvis inte lämna sina hem/arbetsplatser mm). Att skaffa sig en bild av hur dessa frågor löstes på ett övergripande sätt under pågående övning var mycket svårt för PKL-samordnarna inom RKML, möjligen beroende på speltekniska problem men förmodligen inte bara. Under båda övningsdagarna fanns två samordnare av krisstödsverksamheten (PKL-verksamheten) på plats i RKML. Den bemanningen var nödvändig för att klara arbetsuppgifterna. Samarbetet med övriga i staben fungerade väl. Det blev tydligt att man numera förväntar sig att PKL-organisationen på ett självständigt sätt organiserar och löser det som har med psykologiskt stöd att göra. Kontakten med PKLgrupperna fungerade bra (med undantag för speltekniska problem). WIS, som var tänkt att underlätta arbetet i RKML och bidra till en gemensam lägesbild blev för PKL-delen dock i stället ett störningsmoment då ingen av krisstödssamordnarna i RKML fått utbildning på WIS före övningen, något som behöver åtgärdas om WIS skall användas som verktyg i fortsättningen. LSF/REK har givit CeFAM Kris- och katastrofpsykologi uppdraget att kartlägga den nuvarande organisationen för psykosocialt omhändertagande i SLL vid allvarliga händelser och lämna förslag till utveckling av verksamheten. Projektets resultat kommer att redovisas under 2008.

7 7 (7) Prehospital sjukvårdsledning När det gäller den prehospitala sjukvårdsledningen visar utvärderingen att ledningsorganisationen fungerade bra, men behöver övas ytterligare. Rutiner för rapportering bör utvecklas liksom rutiner för hur ledningen ska organiseras när det finns flera skadeplatser och uppsamlingsplatser. Betydelsen av fungerande samverkan i ett skadområde kan inte nog understrykas. Sjukvårdsinsatsen i Rosersberg visade att metoder och rutiner för sanering bör tas fram liksom att kommunikation och samband kan förbättras, t.ex. genom att utöka antalet röstförstärkare till de personliga skyddsutrustningarna. Övriga effekter av SLLs deltagande i SAMÖ 2007 Den ettåriga planeringsprocessen har medfört en allmän kompetenshöjning inom SLL när det gäller krishantering. Planeringen har även ökat SLLs kunskap om samverkande myndigheter och aktörer inom krishanteringssystemet. Det viktiga nätverket har utökats och förstärkts. Förslag till åtgärder för att förstärka SLLs krisberedskap Med utgångspunkt från erfarenheter av SAMÖ 2007 föreslås följande åtgärder för att stärka SLLs krisberedskap fortsatt utveckling av metoder och verktyg för gemensam lägesuppfattning utbildning i stabsmetodik för personal i RKML och krisledningsnämndens tjänstemannastab fortsatt utveckling av SLLs organisation för kriskommunikation utveckla och säkerställa landstingets tekniska kommunikation mellan berörda krisledningsstaber utveckla och säkerställa landstinges krisledningsmöjligheter utveckling av organisation och rutiner för insats vid CBRNhändelser med utgångspunkt från ingångsvärden och förslag i rapporten Planering och samverkan vid händelser med farliga ämnen som tagits fram av Socialstyrelsen, Rikspolisstyrelsen och Räddningsverket årliga krisledningsövningar för RKML och krisledningsnämnden med tjänstemannastab SLLs krisledning ska organiseras för minst en veckas uthållighet.

Haveriövning ARN 08 Utvärdering

Haveriövning ARN 08 Utvärdering Landstingsstyrelsens förvaltning Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap RAPPORT 1 (6) 2009-03-23 Rapporten har utarbetats av Roger Bolling Haveriövning ARN 08 Utvärdering Regionala Enheten

Läs mer

Förslag till handbok om katastrofmedicinsk beredskap (DNR /2008)

Förslag till handbok om katastrofmedicinsk beredskap (DNR /2008) Landstingsstyrelsens förvaltning Koncernledningen Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap Handläggare: Ulla Hedström, REK YTTRANDE Socialstyrelsen 106 30 Stockholm 1 (6) Förslag till handbok

Läs mer

Stockholms stads ambition vid regeringens nationella samverkansövning,

Stockholms stads ambition vid regeringens nationella samverkansövning, PM 2007:1 RI (Dnr 030-2233/2006) Stockholms stads ambition vid regeringens nationella samverkansövning, SAMÖ 2007 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Stockholms stads ambition

Läs mer

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap 2008-12-11 LS 0801-0055 Bilaga 2 Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Läs mer

Handlingsprogram för trygghet och säkerhet

Handlingsprogram för trygghet och säkerhet Handlingsprogram för trygghet och säkerhet Delprogram utbildning och övning Mjölby kommun -2018 Diarienummer KS/2014:162 Datum: -11-17 Kommunfullmäktige Innehåll Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Målgrupper...

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

Delprogram utbildning & övning. Handlingsprogram för trygghet och säkerhet

Delprogram utbildning & övning. Handlingsprogram för trygghet och säkerhet Delprogram utbildning & övning Handlingsprogram för trygghet och säkerhet Mjölby kommun - 1 Inledning Syfte och mål Samhället bör ha en generell förmåga att hantera allvarliga händelser oavsett deras karaktär.

Läs mer

Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l

Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l Kultur- och samhällsbyggnadsenheten Bilaga 1 till Övningsbestämmelser 2013-09-12 sid 1 (9) Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l Innehållsförteckning Boxholms kommun... 2 Finspångs kommun... 2 Försvarsmakten

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Dnr: 2014 000094 KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Antagen av Ronneby Kommunfullmäktige 2015 02 26, rev 2016 03 21 Dnr: 2014 000094 Innehåll 1.

Läs mer

Åtvidabergs kommun. Utbildnings- och övningsplan

Åtvidabergs kommun. Utbildnings- och övningsplan s- och övningsplan för mandatperioden 2015-2018 : 2016-07-13 Dnr: 2016 00553/168 RAPPORT Sida 2(5) Innehåll Inledning... 3 Syfte och målbeskrivning... 3 s- och övningsplan... 3 Kostnader och ansvarsfördelning...

Läs mer

Varför öva och öva tillsammans?

Varför öva och öva tillsammans? Varför öva och öva tillsammans? - öva, ett systematiskt arbete, om det ska öka förmågan.. Niclas Karlsson MSB Övningsenhet Övning som metod Uppnå med övningar? Hur vet vi att vi övar saker? Hur tillvarata

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap

Styrdokument för kommunens krisberedskap Verksamhetsstöd - Kommunkansli Reinhold Sehlin, 0485-476 15 reinhold.sehlin@morbylanga.se POLICY Datum 2015-10-19 Beslutande Kommunfullmäktige 214 2015-12-21 Sida 1(7) Dnr 2015/000694-161 Nummer i författningssamlingen

Läs mer

POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar

POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295 Revidering antagen av kommunstyrelsen 2012-12-04 290

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting

Kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap BILAGA 3 1 (8) Kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting 1. Inledning Enligt Inriktning för

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

Smörgåsbord av syfte och mål för regionala samverkansövningar

Smörgåsbord av syfte och mål för regionala samverkansövningar samhällsskydd och beredskap PM 1 (14) SÖ-UUTV Thomas Bengtsson 010-240 22 12 thomas.bengtsson@msb.se Smörgåsbord av syfte och mål för regionala samverkansövningar Innehållsföreteckning Inledning...2 Övergripande

Läs mer

Styrande dokument. Kriskommunikationsplan för Oskarshamns kommun

Styrande dokument. Kriskommunikationsplan för Oskarshamns kommun Styrande dokument Kriskommunikationsplan för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 Ersätter Kriskommunikationsplan för Oskarshamns kommuns ledning

Läs mer

Kriskommunikationsplan för Region Norrbotten,

Kriskommunikationsplan för Region Norrbotten, Styrande regeldokument Policy Sida 1 (5) Kriskommunikationsplan för Region Norrbotten, 2017 2019 Kriskommunikationsplanen gås igenom årligen. Den uppdateras vid behov och skall då på nytt godkännas av

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap 1 (7) Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap Med extraordinär händelse avses sådan händelse, som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk

Läs mer

K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N

K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-05 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Krisberedskap i Lunds kommun... 4 Grundprinciper i krishantering...

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07 Plan för kommunens krisberedskap mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-11, 47 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under mandatperioden

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan 2019-2022 Ansvarig enhet på MSB: Enheten för samverkan och planering Diarienummer 2018-13415 Publikationsnummer MSB 1364 mars 2019 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Mall. Katastrofmedicinsk. för primärvården. Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning. November 2011 Reviderad 2012-03-20

Mall. Katastrofmedicinsk. för primärvården. Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning. November 2011 Reviderad 2012-03-20 Mall Katastrofmedicinsk plan för primärvården Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning November 2011 Reviderad 2012-03-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD 3 1. INLEDNING 4 1.1. Lagar, föreskrifter och

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 1/8 Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun 2015-2018, enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 2/8 Styrdokument för kommunens krisberedskap 2015-2018 Överenskommelsen om kommunernas

Läs mer

Styrdokument. Kommunal krisberedskap. Styrdokument för kommunal krisberedskap enligt kraven i kommunöverenskommelsen om kommuners krisberedskap.

Styrdokument. Kommunal krisberedskap. Styrdokument för kommunal krisberedskap enligt kraven i kommunöverenskommelsen om kommuners krisberedskap. Styrdokument för kommunal krisberedskap enligt kraven i kommunöverenskommelsen om kommuners krisberedskap. Styrdokument Kommunal krisberedskap Antagen av Kommunfullmäktige 2016-01-25 4 Diarienr: 2015.0379.168

Läs mer

REGIONAL PSYKOLOGISK OCH SOCIAL KRISBEREDSKAP

REGIONAL PSYKOLOGISK OCH SOCIAL KRISBEREDSKAP REGIONAL PSYKOLOGISK OCH SOCIAL KRISBEREDSKAP Ett samverkansprojekt om ledning och ansvar för psykologiskt och socialt stöd vid kriser, extraordinära händelser och katastrofer Abbe Schulman, projektledare

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 25 februari 2016, 23 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under

Läs mer

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Diarienummer: 4463-2013 S T R A T E G I F Ö R REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans

Läs mer

Regional katastrofmedicinsk plan för Region Skåne

Regional katastrofmedicinsk plan för Region Skåne Regional katastrofmedicinsk plan för Region Skåne Inledning: I det moderna samhället strävar vi efter robusthet och olycksprevention. Samtidigt är det viktig att inse att samhället är sårbart. Stora olyckor

Läs mer

Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen

Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen Handbok för regionala samverkansmöten - Stockholmsregionen Användarhandbok och genomförandestöd i samband med planerade eller påkallade samverkansmöten Version 1.0 - Slutlig 2 1. BAKGRUND Samverkan mellan

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Katastrofmedicinsk beredskap i Sverige

Katastrofmedicinsk beredskap i Sverige Katastrofmedicinsk beredskap i Sverige Per-Åke Nilsson Enheten för krisberedskap Generaldirektörens stab 2014-03-21 Mot bakgrund av de allvarliga händelserna som inträffande i Norge i slutet av juli 2011-

Läs mer

UB-Övn - Övningsenheten Från SAMÖ 2011 till ökad förmåga

UB-Övn - Övningsenheten Från SAMÖ 2011 till ökad förmåga UB-Övn - Övningsenheten Från SAMÖ 2011 till ökad förmåga Syfte - Öka förståelsen och samsynen för övning inom Krishanteringssystemet och samtidigt ge underlag för vidare diskussion om övningsverksamhet

Läs mer

Försvarsdepartementet. 103 33 Stockholm. Landstingens uppgifter vid extraordinära händelser i fred. Uppdraget

Försvarsdepartementet. 103 33 Stockholm. Landstingens uppgifter vid extraordinära händelser i fred. Uppdraget Sid 1(7) 0774/2004 2004-09-13 Er ref: Fö2004/1404/CIV Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm Landstingens uppgifter vid extraordinära händelser i fred Uppdraget Regeringen beslutade den 17 juni 2004, dnr.

Läs mer

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län S t r a t e g i f ö r regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans och kan hantera

Läs mer

Traumadagen. Stockholm. 14 september Regional psykologisk och social krisberedskap i Stockholms län ett samverkansprojekt

Traumadagen. Stockholm. 14 september Regional psykologisk och social krisberedskap i Stockholms län ett samverkansprojekt Traumadagen Stockholm 14 september 2016 Regional psykologisk och social krisberedskap i Stockholms län ett samverkansprojekt Monika Scott Näslund, psykolog www.katastrofpsykologi.se Regionalt kunskapscentrum

Läs mer

SAMÖ-KKÖ

SAMÖ-KKÖ SAMÖ-KKÖ 2011 2011-02-02 Agenda SAMÖ utmärkande drag SAMÖ-KKÖ 2011: Bakgrund och omfattning Övningens mål Scenario med huvudhändelser Övningens design Operativa skedet Analysskedet Fördjupningsskedet Erfarenheter

Läs mer

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar SAMÖ 2008-2010 Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar Ann-Charlotte Engström 2006-04-25 Dnr. 0300/2006 1 Förord Att öva är en av de viktigaste åtgärderna för att utveckla samhällets förmåga

Läs mer

Utbildnings- och övningsplan för kommunens krishantering 20 KS

Utbildnings- och övningsplan för kommunens krishantering 20 KS Utbildnings- och övningsplan för kommunens krishantering 20 KS 2017.358 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-09-28 144 Utbildnings- och övningsplan för kommunens

Läs mer

Utbildnings- och övningsplan

Utbildnings- och övningsplan 1(7) STYRDOKUMENT DATUM 2012-06-18 Utbildnings- och övningsplan Älvsbyns Kommun Margareta Lundberg Säkerhetsgruppen Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Utbildnings-

Läs mer

Mall krishanteringsplan. Krishanteringsplan för XXXX (nämnd/styrelse/bolag) i Västra Götalandsregionen.

Mall krishanteringsplan. Krishanteringsplan för XXXX (nämnd/styrelse/bolag) i Västra Götalandsregionen. 2013-11-11 Mall krishanteringsplan Krishanteringsplan för XXXX (nämnd/styrelse/bolag) i Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionen är en del av rikets krishanteringsorganisation och XXXX (nämnd/styrelse/bolag)

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

Laholms kommuns krisberedskap med ledningsplan för extraordinära händelser

Laholms kommuns krisberedskap med ledningsplan för extraordinära händelser Laholms kommuns krisberedskap med ledningsplan för extraordinära händelser 2016-2019 Diarienr: 2015-000542 Antagen av Kommunfullmäktige den 29 mars 2016 35 1 Innehåll Krisberedskapen i Laholms kommun...

Läs mer

Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE

Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) Policy för krisberedskap INNEHÅLL 1 INGÅNGSVÄRDEN OCH AVGRÄNSNINGAR... 4 2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 4 3 ARBETE OCH ÅTGÄRDER FÖR ATT REDUCERA/ELIMINERA

Läs mer

SOES övningsplan 2015-2017

SOES övningsplan 2015-2017 Samverkansområdet Ekonomisk säkerhet Sida 1(12) Dokumentklass: Öppen Datum: 2015-05-20 Version: 1.0 SOES övningsplan 2015-2017 Övningsplanen finns att ladda ner på: www.msb.se/soes Sida 2(12) SOES ska

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser;

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser; Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 6 oktober 2010 Myndigheten

Läs mer

Styrdokument för. Krisberedskap Antagen av Kommunfullmäktige

Styrdokument för. Krisberedskap Antagen av Kommunfullmäktige Styrdokument för Krisberedskap 2016-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-02-02 38 Syfte, bakgrund och disposition Detta dokument beskriver kommunens övergripande viljeinriktningar och prioriteringar

Läs mer

Samverkansfunktion Stockholmsregionen

Samverkansfunktion Stockholmsregionen Samverkansfunktion Stockholmsregionen Uppdrag och bakgrund Hösten 2009 togs initiativet att samla ett tiotal aktörer för att diskutera möjligheterna att skapa ett mer formaliserat samverkansforum. Projektet

Läs mer

Styrdokument för Ljusnarsbergs kommuns krisberedskap

Styrdokument för Ljusnarsbergs kommuns krisberedskap Styrdokument för Ljusnarsbergs kommuns krisberedskap 2015-2018 Antagen av kommunstyrelsen den 23 november 2016 283 1 1. Inledning Syftet med styrdokumentet är att beskriva det arbete och de åtgärder som

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Mandatperioden 2019-2022 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Civilt försvar... 3 Övergripande styrning av arbetet med krisberedskap... 3 Mål för verksamheten...

Läs mer

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument 1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap 2016-2019 Styrdokument 2(14) Styrdokument Dokumenttyp Styrdokument Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-12-16 11 Dokumentansvarig Reviderad av 3(14)

Läs mer

Kommunikationsplan vid kris

Kommunikationsplan vid kris Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2002, 82 Reviderad av kommunfullmäktige 13 februari 2009, 4 Reviderad kommunfullmäktige 25 oktober 2012, 145 Innehåll 1 Kommunikationsplan för Arboga kommun 5 1.1

Läs mer

Landstingsuppföljning 2010

Landstingsuppföljning 2010 Landstingsuppföljning 2010 Enligt lagen (2006:544) om kommuner och landstings uppgifter inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap 2 MSB:s kontaktpersoner: Helen Kasström, 010-240

Läs mer

Nationell övningsplan. En strategi för tvärsektoriella övningar inom området samhällsskydd och beredskap

Nationell övningsplan. En strategi för tvärsektoriella övningar inom området samhällsskydd och beredskap Nationell övningsplan En strategi för tvärsektoriella övningar inom området samhällsskydd och beredskap Nationell övningsplan En strategi för tvärsektoriella övningar inom området samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Införande av Rakel-system inom Stockholms läns landsting

Införande av Rakel-system inom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning 1 (6) LS 0806-0634 Handläggare: Håkan Lindberg Hendry Andersson Landstingsstyrelsen Införande av Rakel-system inom Stockholms läns landsting Ärendet Landstingsstyrelsens

Läs mer

Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser

Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser 1 (6) Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser Antagen av kommunfullmäktige 2 (6) Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295. POSOM Psykiskt Och Socialt OMhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar

Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295. POSOM Psykiskt Och Socialt OMhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295 POSOM Psykiskt Och Socialt OMhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Innehållsförteckning: 1. Inledning...3 2. Mål...3 3. Organisation...4

Läs mer

Regional plan för krisstöd till drabbade

Regional plan för krisstöd till drabbade Regional plan för krisstöd till drabbade Framtagen av: Arbetsgruppen för krisstöd Fastställd av Regional samordningsfunktion 2017-12-08 Senaste revidering: Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Processen...

Läs mer

Krisledningsplan för Örkelljunga kommun

Krisledningsplan för Örkelljunga kommun RAPPORT Datum 1(8) Kommunledningsförvaltningen Kenth Svensson, 0435-55007 kenth.svensson@orkelljunga.se Krisledningsplan för Örkelljunga kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-08-24 c:\users\kommun\desktop\kris\krisledningsplan

Läs mer

4.7. Att kommunicera i kris. Målgrupper

4.7. Att kommunicera i kris. Målgrupper Att kommunicera i kris Information om en kris ska snabbt nå allmänheten, medarbetare inom Region Skåne och de samverkande organisationer som berörs. Vid en kris kan det behöva kallas in extra kommunikatörsresurser

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Kriskommunikationsplan Båstads kommun

Kriskommunikationsplan Båstads kommun Kriskommunikationsplan Båstads kommun Januari 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Syfte... 3 1.4 Målgrupper... 3 2. Uppdraget... 5 2.1 Krisinformationsorganisationen...

Läs mer

PLAN FÖR HANTERING AV SAMHÄLLSSTÖRNINGAR OCH EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER

PLAN FÖR HANTERING AV SAMHÄLLSSTÖRNINGAR OCH EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER 1 (9) PLAN FÖR HANTERING AV SAMHÄLLSSTÖRNINGAR OCH EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 162 (ersätter tidigare plan antagen 2008-09-01) 2 (9) Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Kriskommunikationsplan

FÖRFATTNINGSSAMLING. Kriskommunikationsplan FÖRFATTNINGSSAMLING Kriskommunikationsplan 1 Kriskommunikationsplan för Norrtälje kommun vid extraordinära händelser eller vid krissituation 2012-11-13 Innehåll Inledning Mål Tilltal och förhållningssätt

Läs mer

1 Bakgrund Syfte Krisberedskapen i Nybro kommun Krisledningsnämnd Risk- och sårbarhetsanalyser

1 Bakgrund Syfte Krisberedskapen i Nybro kommun Krisledningsnämnd Risk- och sårbarhetsanalyser 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Krisberedskapen i Nybro kommun... 3 3.1 Krisledningsnämnd... 4 3.2 Risk- och sårbarhetsanalyser... 4 3.2.1 Ambitionsmål för risk- och sårbarhetsanalysen... 4 3.3 Planering...

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kriskommunikationsplan

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kriskommunikationsplan Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 61 Den 2019-05-07 61 Dnr 2019/00213 Kriskommunikationsplan Kommunstyrelsens beslut Upprättat förslag till kriskommunikationsplan antas.

Läs mer

Rapport om Kriskommunikation m.m. den 5 december 2012

Rapport om Kriskommunikation m.m. den 5 december 2012 Stockholms läns landsting 1(9) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Ankom Stockholms läns landsting 2013-01- 1 8 LS I30l-0ll Rapport om Kriskommunikation m.m. den 5 december 2012 Bakgrund

Läs mer

KRISHANTERING - BAKGRUND

KRISHANTERING - BAKGRUND Krishanteringssystemet Verksamhet Krisledning Bakgrund Vad är Grundprinciper Ansvar/roller krisberedskap? KRISHANTERING - BAKGRUND Krishanteringssystemet Verksamhet Krisledning Bakgrund Vad är Grundprinciper

Läs mer

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap Steget före Landstingets krisberedskap Säkerhet & beredskap Text: Ing-Mari Johansson och Agneta Carlsson, Säkerhet/beredskap Produktion: GA Information Foto: Hans Runesson, Tomas Asp, Holmatro, IStockphoto,

Läs mer

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Beslutsdatum: 2015-09-10 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltlighetstid: 2015-2018 Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Säkerhetssamordnare Typ av dokument: Program PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Målet

Läs mer

Regional katastrofmedicinsk plan

Regional katastrofmedicinsk plan Regional katastrofmedicinsk plan Regional katastrofmedicinsk plan för Region Skåne Inledning: I det moderna samhället strävar vi efter robusthet och olycksprevention. Samtidigt är det viktig att inse att

Läs mer

Krisberedskapsplan för Stockholms läns landsting och plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser

Krisberedskapsplan för Stockholms läns landsting och plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-04-22 Landstingsstyrelsen Krisberedskapsplan för Stockholms läns landsting och plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser

Läs mer

Våra roller vid en kris

Våra roller vid en kris Våra roller vid en kris Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation Krisberedskap bygger på samarbete Vi lever i ett sårbart samhälle, i en tid då hot och risker inte känner några nationsgränser. Allvarliga

Läs mer

Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse Mandatperioden 2015-2018

Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse Mandatperioden 2015-2018 1(7) Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse Mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 20150921, 122 2(7) Innehåll Innehåll... 2 Mål för kommunens krisberedskap... 3 Riskbild...

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

Beredskap för att möta katastrofer, attentat och sabotage i kollektivtrafiken

Beredskap för att möta katastrofer, attentat och sabotage i kollektivtrafiken Projektrapport nr 12/2005 Beredskap för att möta katastrofer, attentat och sabotage i kollektivtrafiken Landstingets centrala säkerhetsarbete är i ett uppbyggnadsskede med förstärkta ledningsresurser,

Läs mer

4 Krisledningens organisation 4.1 Politisk ledningsgrupp/krisledningsnämnd 4.2 Ledningsenhet 4.3 Kansli 4.4 Informationscentral

4 Krisledningens organisation 4.1 Politisk ledningsgrupp/krisledningsnämnd 4.2 Ledningsenhet 4.3 Kansli 4.4 Informationscentral Sida 1(7) PLAN FÖR KRISLEDNING Antagen KF 2010 12 20 55 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Kommunens krishantering 2 Krisplanering 3 Mål för kommunens krisledning 3.1 Verksamhetsmål 4 Krisledningens organisation 4.1

Läs mer

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument KS 2012.0295 Ansvarig organisationsenhet: Fastställd av KF 2012-12-18 234 Ersätter KF 2007-06-18 127 Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap -2018 Motala kommun Del: Utbildnings- och övningsplan Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 15/KS 0339 Datum: -01-19 Paragraf: KS 11 Reviderande instans: Datum: Gäller

Läs mer

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP 2015-2018 Antaget kommunfullmäktige 2015-09-10 KF 88/15 Dnr.110/15 1 Förord M ålet för det svenska samhällets gemensamma säkerhet är att skydda befolkningens liv

Läs mer

KRISLEDNINGSPLAN. för HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER

KRISLEDNINGSPLAN. för HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER KRISLEDNINGSPLAN för HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER 1 PLAN FÖR KRISLEDNING Upprättad Gäller från Reviderad Sign 2009-05-28 2009-06-22 Antagen av KS 2009-06-15 Antagen av KF 2009-06-22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Länsstyrelsepaketet. ett tvärsektoriellt utbildnings- och informationsmaterial om krishanteringssystemet

Länsstyrelsepaketet. ett tvärsektoriellt utbildnings- och informationsmaterial om krishanteringssystemet Länsstyrelsepaketet ett tvärsektoriellt utbildnings- och informationsmaterial om krishanteringssystemet Framtaget inom projektet Utvecklat stöd till länsstyrelserna 2004 Foto: Kenneth Jonasson/Pressens

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN. För Stockholms läns landsting samt plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser

KRISHANTERINGSPLAN. För Stockholms läns landsting samt plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser KRISHANTERINGSPLAN För Stockholms läns landsting samt plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser 2009-02-20 Landstingsstyrelsens förvaltning Administration 2 (22) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Krisledningsplan

Krisledningsplan Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-10-25 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-11-14 Krisledningsplan 2017-2018

Läs mer

Ordlista. Beroendepunkt. Besökare. Besöksprogram. Erfarenhetshantering. Expert. Förövning. Generell förmåga. Genomgång efter övning. Givare.

Ordlista. Beroendepunkt. Besökare. Besöksprogram. Erfarenhetshantering. Expert. Förövning. Generell förmåga. Genomgång efter övning. Givare. Ordlista ORD Beroendepunkt Besökare Besöksprogram Erfarenhetshantering Expert Förövning Generell förmåga Genomgång efter övning Givare Händelse Indikator FÖRKLARING En beslutsfattares agerande som påverkar

Läs mer

Sammanfattning av. Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland

Sammanfattning av. Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland Sammanfattning av Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland Allvarlig händelse innebär inom hälso- och sjukvården en händelse som är så omfattande eller allvarlig att resurserna

Läs mer

Krishanteringsplan för Region Halland

Krishanteringsplan för Region Halland 1 Krishanteringsplan för Region Halland 1. BAKGRUND 1.1 Region Halland Region Halland ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvårdsamt regional utveckling. Planen är övergripande tidigare utarbetade krishanteringsplaner,

Läs mer

Informationsplan för Valdemarsviks kommun gällande särskild händelse. Beslutad Uppdaterad

Informationsplan för Valdemarsviks kommun gällande särskild händelse. Beslutad Uppdaterad Informationsplan för Valdemarsviks kommun gällande särskild händelse Beslutad 2009-11-27 Uppdaterad 2016-05-26. 1 INNEHÅLL 1. Allmänt..3 2. Mål och riktlinjer...3 3. Ledning och ansvarsfördelning....3-4

Läs mer

Kommunens geografiska områdesansvar. krishanteringsrådets samordnande roll. kbm rekommenderar 2007:1

Kommunens geografiska områdesansvar. krishanteringsrådets samordnande roll. kbm rekommenderar 2007:1 Kommunens geografiska områdesansvar krishanteringsrådets samordnande roll kbm rekommenderar 2007:1 kbm rekommenderar 2007:1 Kommunens geografiska områdesansvar krishanteringsrådets samordnande roll Titel:

Läs mer

Regional utbildnings- och övningsstrategi

Regional utbildnings- och övningsstrategi Regional utbildnings- och övningsstrategi 2017 2020 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud

Läs mer

Samordnad kommunikation

Samordnad kommunikation Samordnad kommunikation - före, under och efter samhällsstörningar i Gävleborgs län Regional kommunikationsstrategi Utgiven november 2015 Tryck: Taberg Media Group Produktion: Länsstyrelsen Gävleborg Innehållsförteckning

Läs mer

Katastrofmedicinskt centrum KMC

Katastrofmedicinskt centrum KMC Syfte Att öka kunskaperna om kris och katastrofmedicinsk beredskap utifrån perspektivet medicinisk teknik Vad är er roll före under efter en allvarlig händelse, samhällsstörning, kris? Vad behöver ni förberda?

Läs mer

Krisledningsnämnden. Plan för extraordinära händelser. Landstinget Dalarna Landstingsstyrelsen 29 maj 2006

Krisledningsnämnden. Plan för extraordinära händelser. Landstinget Dalarna Landstingsstyrelsen 29 maj 2006 Krisledningsnämnden Plan för extraordinära händelser Landstinget Dalarna Landstingsstyrelsen 29 maj 2006 Bilagor Bilaga 1a Åtgärdsplan för ordförande i KLN Bilaga 1b Åtgärdsplan för övriga medlemmar i

Läs mer

Plan för Munkedals kommuns arbete med krisberedskap

Plan för Munkedals kommuns arbete med krisberedskap Sida 1 av 24 20161019 Plan för Munkedals kommuns arbete med krisberedskap Munkedals kommuns plan för arbete med krisberedskap Dnr: KS 2016-328 Typ av dokument: Plan Handläggare: Joakim Hagetoft, Säkerhetssamordnare

Läs mer

Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser. Antagen av Kommunfullmäktige , 69

Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser. Antagen av Kommunfullmäktige , 69 Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser Antagen av Kommunfullmäktige 2009-08-27, 69 Dokumentets historia Upprättad: 2009-03-26 Antagen: 2009-08-27 Reviderad: Denna

Läs mer