Fastighetsbas del 1. Incit Xpand Workspace 15

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fastighetsbas del 1. Incit Xpand Workspace 15"

Transkript

1 Incit Xpand Workspace 15

2 1 Förord Denna handledning vänder sig till användare av Incit Xpand 15. Syftet med handledningen är att ge programanvändaren grundläggande kunskaper i hur det dagliga arbetet i Xpand genomförs. Handledningen berör följande funktioner i Workspace: Genomgång av objektsnivåer och ikoner Strukturen och kopplingar mellan olika objekt Genomgång av arbetssätt i Utforskaren Genomgång av objektsformulären Koppling mellan objekt Skapa nytt objekt Hitta i fastighetsbasen Rapporter (de vanligaste rapporterna, ytor) Kundspecifika inställningar Användbara kortkommandon i Xpand Ctrl + C Kopiera markerad text Ctrl + V Klistra in markerad text Ctrl + X Klipp ut markerad text Ctrl + S Spara = Ctrl + N Nytt = Plocklista Dropdown-lista

3 2 Innehåll Förord... 1 Användbara kortkommandon i Xpand... 1 Fastighetsbas övergripande... 3 Fastighetsbas - del Objekt och ikoner... 4 Strukturen och kopplingar mellan olika objekt... 6 Placering... 6 Utforskaren... 7 Nytt Skapa flera fastighetsbasobjekt/snabbkopiera Kopiera Ta bort Flytta Mängder och texter Hyresobjekt och HyresID Ändra kod Nomenklatur Inställning per användare Rapporter Bostad, lista...23 Bostad Komplett...24 Byggnad, lista bostäder...24 Fastighet, kopplade...24 Ägare, förvaltningsenhet...24 Hyresobjekt Hyresobjekt, lista...24 Övningsuppgifter Hitta i fastighetsbasen...25

4 3 Fastighetsbas övergripande Fastighetsbasen (BA) består av fastighetsbasobjekt som registreras i Incit Xpand. Exempel på fastighetsbasobjekt är fastigheter, byggnader och rum. Objekten representerar beståndet som företaget äger eller förvaltar och fungerar som ett grundregister i sig och för andra programdelar. Objekten i fastighetsbasen kan placeras på olika sätt i förhållande till varandra. För att få ett bra och konsekvent register bör strukturen tänkas igenom innan fastighetsbasen byggs upp. Alla typer av objekt behöver inte användas. En del nivåer är nödvändiga för funktioner i andra programdelar, t.ex. måste det finnas en lägenhet i fastighetsbasen för att den skall gå att hyra ut i modulen Hyra, men för övrigt finns inget krav på att använda alla typer. En tumregel är att inte registrera mer än man klarar att underhålla, och i så stor grad som möjligt skall strukturen här se ut som i verkligheten för att man här skall kunna se och få en förståelse för hur det ser ut i verkligheten. Fastighetsbasens uppbyggnad kan ses under knappen Utforska. Där återfinns alla registrerade fastighetsbasobjekt med dess olika nivåer och hur dessa hänger ihop. Även element från andra moduler som är kopplade till objekten är åtkomliga.

5 4 Fastighetsbas - del 1 Objekt och ikoner Varje nivå i fastighetsbasen motsvaras av en ikon. Ikonen är alltid densamma för en nivå även om benämningen på nivån kan vara en annan. T.ex. kan nivån Objekt kallas Område eller nivån Våning kallas Uppgång. Varje nivå i fastighetsbasen motsvaras av en ikon. Ikonen är alltid densamma för en nivå även om benämningen på nivån kan vara en annan. T.ex. kan nivån Förvaltningsenhet kallas Område eller nivån Våning kallas Uppgång. Företag Företag syftar på det egna företaget. Företagsnivån är en förutsättning för andra moduler varför det registreras under modulen Gemensamt. Förvaltningsenhet En förvaltningsenhet kan vara ett område eller en ekonomisk resultatenhet. Den kan t ex motsvara en skola, en bostadsfastighet, ett bostadsområde eller ett garage. Fastighet Med fastighet menas juridisk fastighet som bestäms av Lantmäteriet. Arrendeobjekt Arrendeobjekt som kan användas i Arrendemodulen om det finns flera arrenden under samma fastighet. Byggnad Byggnad är just en byggnad. Byggnadsdel En byggnads beståndsdelar, tex fasad och tak. Uppdelningen kan göras för registrering av underhåll och skötsel. Markyta En markyta är till exempel en lekplats eller en park. System Ett system är till exempel ett ventilationssystem eller en hiss. Systemen kan användas i modulen besiktning. Våning En våning är våningsplanet i en byggnad, till exempel 3 trappor. Nivån kan också användas som Uppgång om man anser att den informationen är viktigare. Bilplats En parkerings- eller garageplats som kan hyras ut i modulen Hyra. Lokal En lokal för verksamhet som kan hyras ut. Bostad En lägenhet eller ett radhus eller något annat avsett för boende. Övrigt hyresobjekt Något annat som kan hyras ut. Exempel på övriga objekt är skyltoch antennplatser.

6 5 Underhållsenhet Exempel på underhållsenhet kan vara tvättstuga, driftutrymme och källare. Kan användas för skötsel och underhåll. Rum Till exempel vardagsrum, kök och sovrum. Komponent En komponent kan vara t.ex. frys eller en spis. Utöver dessa finns några extra nivåer. Region och Serviceområde är extra nivåer som slås på med "Använd Region och serviceområde" i modulinställningar för System. Region och Serviceområde placeras genom att de anges på Företag. Distrikt, Område och Stadsdel är extra nivåer som kan anges på förvaltningsenhet. Distrikt kan göras synlig i utforskaren med "Nivåer i fastighetsbasstruktur" i modulinställningar. Område och Stadsdel är inte synliga i utforskaren.

7 6 Strukturen och kopplingar mellan olika objekt Bilden visar hur de olika nivåerna hänger ihop med varandra. Pilarna pekar mot de fastighetsobjekt som kan ligga under den aktuella nivån. Vill inte företaget använda sig av alla nivåer är inte detta nödvändigt utan fastighetsbasen kan byggas upp efter eget behov. Nivån Företag måste dock alltid finnas. Placering Placering beskriver fastighetsbasobjekts läge i förhållande till andra objekt. I bilden ovan visas vilka fastighetsobjekt som kan placeras under vilka, t.ex. att en byggnadsdel endast kan placeras under en byggnad. Objekten placeras antingen via Placering på fliken Placering i formulären eller när de läggs till i Utforskaren. Placeringen ändras också om objektet flyttas i utforskaren. De flesta typer av fastighetsbasobjekt kan bara vara placerat under ett annat objekt. Det finns dock några undantag från den regeln. En byggnad kan ha två placeringar eftersom den kan tillhöra både en förvaltningsenhet och en fastighet.

8 7 Med en enkel ritning kan detta förklaras enligt nedan: Byggnad B02 tillhör både förvaltningsenhet 18 och fastigheten Mölndal Flöjeln 18:1. Flera placeringar kan också vara aktuellt om en bostad eller lokal sträcker sig över flera våningar. Om t ex en lokal har tre rum på olika våningar kan lokalen placeras under en byggnad och rummen under lokalen. Rummen kan utöver placeringen under lokalen också placeras på olika våningar som är placerade under byggnaden. Utforskaren För att öppna upp Fastighetsbasen i Workspace används knappen Utforska.

9 8 Denna ger en överblick över fastighetsbasen med dess olika nivåer och kopplingar däremellan. Det går att hitta samma objekt via olika ingångar. Till exempel visas samma Förvaltningsenhet om man utgår från Företag: Eller går direkt via mappen för Förvaltningsenhet:

10 9 I Workspace är Utforskaren uppbyggd i tre olika arbetsfält. Tillvänster visas Fastighetsbasen och dess struktur som går att bläddra i. I mitten visas information om markerat fastighetsbasobjekt. Till höger visas en Åtgärdsmeny. I Utforskaren visas också element från andra moduler som är kopplade till objekten. Till exempel underhåll, periodiska arbeten, kontrakt, kontakter och dokument m.m. Informationen visas med hjälp av flikar i utforskaren. För att exempelvis se underhållsåtgärder på ett badrum, leta upp badrummet i Fastighetsbasen och klicka på fliken Planerat underhåll:

11 10 Finns inte fliken Planerat underhåll välj att högerklicka på någon av övriga flikar och klicka på Välj flikar. När man högerklickar på ett objekt i utforskaren visas en meny. Beroende på vilket objekt som är markerat innehåller menyn olika möjliga val. Det går att öppna objektet i tillhörande formulär och också utföra en del åtgärder som hör till objektet.

12 11 Nytt När man skall lägga till ett nytt objekt bläddrar man sig fram i utforskaren till det ställe där det skall vara placerat och väljer Nytt med höger musknapp. Till exempel en ny byggnad under Förvaltningsenhet 102: Välj att kryssa för valet att Skapa en eftersom det endast är en byggnad som skall skapas i detta fall. Välj sedan Objekttyp byggnad. Fyll i en kod och en benämning på byggnaden. Klicka sedan på OK.

13 12 Nu har 05 Byggnaden lagts till i Fastighetsbasen. Vill man ändra informationen om den nya byggnaden görs detta i formulärsvyn.

14 13 Eller genom att högerklicka på objektet och välja Öppna. Genom att öppna byggnaden går det att ändra den kod byggnaden fått (5), ifall denna blivit felaktig. Klicka på Redigera och Ändra kod. När du är klar: spara med i Åtgärdsmenyn. Skapa flera fastighetsbasobjekt/snabbkopiera Under 5 Byggnaden skall fem stycken bostäder placeras. Dessa kan läggas upp på en och samma gång. Högerklicka på den byggnad där bostäderna skall placeras och välj Nytt. Kryssa för Skapa flera och fyll i fälten, klicka sedan på OK.

15 14 Nivå: Här bestäms om ett underliggande fastighetsbasobjekt skall skapas eller om det är på samma nivå. Objekttyp: Välj vilken typ av fastighetsbasobjekt som skall väljas. Kod: I fältet Kod bestäms antal tecken i koden. Tecknen bestäms av bokstaven N omgiven av klamrar ([N]). Skall koden endast bestå av ett tecken används [N] medan en kod bestående av 3 tecken skrivs [NNN]. Antal: Antal är antal objekt som skall skapas ex. 5 st bostäder. Startvärde: Här registreras vilket startnummer som de 5 bostäderna skall börja räknas från. Exempelvis 1,2,3,4 och 5 eller om bostäderna skall kompletteras med redan befintliga bostäder kan startvärdet vara 20 och Xpand skapar då bostäderna 20, 21, 22, 23, och 24. Intervall: I detta fält väljs ifall de nya objekten skall skapas med endast jämna nummer, udda nummer eller med samtliga nummer. Denna funktion kan användas då flera nya byggnader skall skapas och byggnaderna består av jämna eller udda nummer. Benämning: Namn på de nya hyresobjekten. Bostadstyp: I fältet registreras vilken typ av bostäder som avses. Registreras t.ex. 2ROK kommer alla 5 bostäder få denna bostadstyp. Detta går sedan att editera i fastighetsbasens formulärsvy. Hyresobjektstyp: Registrera vilken hyresobjektstyp de nya objekten skall få. Fem stycken bostäder har nu skaptas under 5 Byggnaden.

16 15 Kopiera Det går att kopiera objekt i fastighetsbasen med högermusvalen Kopiera och Klistra in. Kopierar man till samma ställe i fastighetsbasstrukturen behöver en ny kod anges. Om det finns underliggande element till objektet kan dessa också kopieras. För att göra ändringar på det kopierade objektet går det att högerklicka och Öppna. Det går också att kopiera genom att hålla nere <Ctrl> och dra och släppa objektet

17 16 Ta bort Ett fastighetsbasobjekt kan tas bort genom att använda menyval eller knappen <Delete>. Ett objekt kan inte tas bort om det till exempel finns kontrakt i modulen Hyra placerat under det. I sådana fall måste de underliggande elementen flyttas innan objektet går att radera. Flytta Det går att flytta fastighetsbasobjekt i utforskaren genom att välja fliken Placering. Högerklicka på placeringsraden och välj Redigera.

18 17 Objekt kan flyttas mellan olika företag under förutsättning att företagen finns i samma databas. Mängder och texter På alla fastighetsbasobjekt går det att fylla i mängder. Exempel på mängder är olika areor som Bruksarea (BRA) och Lokalarea (LOA). Under fliken Mängd går det att registrera dessa värden.

19 18 Fliken Mängd: Fliken Text: Här finns även möjlighet att fylla i texter för ett antal fasta rubriker. En text kan till exempel vara vindsutrymmesnumret som i exemplet ovan. Vilka mängder och texter som går att fylla i kan variera mellan olika objekt. Till exempel används bruksarean, BRA i första hand för bostäder och lokalarea, LOA endast för lokaler. Vilka mängder och texter som är tillgängliga bestäms under Mängdtyp i modulen Gemensamt. När Xpand installerats finns ett antal mängdtyper som förslag. Nedan finns en förklaring av de olika areabegreppen: Bruksarea, BRA Omslutande konstruktionsarea BRA OKA Flerbostadshus BOA BIA ÖVA Kombinationshus BOA BIA LOA ÖVA NTA NTA Invändig konstruktionsarea, IKA Bruttoareo, BTA BTA IKA

20 19 Standard för areor: BTA Med bruttoarea avses area av mätvärda delar av våningsplan begränsad av omslutande byggnadsdelars utsida eller för mätvärdet angiven begränsning. BRA Med bruksarea avses area av nyttjandeenhet eller annan grupp av sammanhörande mätvärda utrymmen begränsad av omslutande väggars insida. OKA Omslutande konstruktionsarea. Omfattar mätvärd byggnadsdel som omger en nyttjandeenhet eller annan grupp av sammanhörande utrymmen, samt del av mätvärd byggnadsdel som ligger inom en nyttjandeenhet eller annan grupp av samhörande utrymmen och överstiger tjockleken 0,30 m (OKA = BTA BRA). NTA Nettoarea. Area av mätvärt utrymme begränsad av omslutande byggnadsdelars insida eller annan för mätvärdhet angiven begränsning. IKA Invändig konstruktionsarea. Omfattar mätvärd byggnadsdel som ligger inom en nyttjandeenhet eller annan grupp av sammanhängande utrymmen, upp till 0,3 m tjocklek. Resterande del betraktas som omslutande konstruktionsarea (OKA). Bruksarean delas in i: BOA Boarea är bruksarea för boutrymme. Boutrymme är för boende inrättat utrymme ovan mark, huvudsakligen avsett för vistelse, hygien, viss förvaring, kommunikation m.m. BIA Biarea är bruksarea för biutrymme, t.ex. bostadsförråd inrättade för sidofunktioner till boende samt för utrymmen helt eller delvis under mark inrättade för boende. Biarea kan delas in i gemensam biarea (BIAg) och enskild biarea (BIAe). ÖVA Övrig area, bruksarea för övriga utrymmen, där övrigt utrymme är byggnadens allmänna utrymme för kommunikation (ÖVAk) och drift (ÖVAd). LOA Lokalarea, bruksarea för lokalutrymmen. Dessa utrymmen är inrättade för annat ändamål än boende, sidofunktioner till boende, byggnadens drift eller allmänna kommunikation. Lokalarean kan funktionsuppdelas i LOA:v (lokalarea för verksamhet), LOA:k (lokalarea för kommunikation) samt LOA:b (lokalarea för garage). Samband På faktabladen angivna kostnader per m2 förutsätter att relationen mellan BOA och BTA är: (BOA + LOA) / BTA = 0,80. (Medelvärdet av (BOA + LOA) / BTA från insamlat underlag.) BYA Byggnadsarea är area som en byggnad upptar på marken, inklusive utkragade byggnadsdelar som väsenligt påverkar användbarheten av underliggande mark. Markyta Markyta avser all tillhörande mark exklusive byggnadsarea, BYA (INCITs definition).

21 20 Hyresobjekt och HyresID Hyresobjekt är sådana objekt i fastighetsbasen som går att hyra ut via andra moduler. Till hyresobjekten hör Bostad, Lokal, Bilplats, och Övrigt hyresobjekt som går att hyra ut via modulen Hyra. HyresID är ett nummer som används för att hitta och identifiera hyresobjekten i fastighetsbasen eller i andra moduler. HyresID är vanligen uppbyggt av en kombination av nummer vilket definieras i modulinställningarna. Till exempel: Företagsnummer Förvaltningsenhet. Byggnadsnummer. Uppgångsnummer Lägenhetsnummer Färgkoderna visar hur Hyresid är uppbyggt.

22 21 Ändra kod Det går att ändra koder för sparade objekt genom att gå till objektet och sedan välja Redigera, Ändra kod. Om koden ingår i formeln för HyresID ändras även detta. Ändringen slår igenom när objektet sparas. Nomenklatur De olika typerna av fastighetsbasobjekt kan tilldelas ett annat namn än standardbenämningen. Önskar man till exempel att Förvaltningsenehet skall heta Område eller Objekt istället fyller man i som nedan under System Inställning Nomenklatur Fastighetsbas. Flertal benämningar går att justera enligt önskemål.

23 22 Programmet måste startas om för att ändringen skall slå igenom. Ändringen slår igenom överallt i programmet. Inställning per användare Under Meny System Inställning Modulinställning. Välj att göra ändring på användarnivå (Nivå=Användare) och välj ex vad som skall följa med vi kopiering av fastighetsbasobjekt. Det går att navigera mellan Allmänt och Utforska fastighetsbas enligt bilden nedan.

24 23 Rapporter För alla fastighetsobjekt finns rapporterna Lista och Komplett. Bostad, lista Lista visar grunduppgifter som kod, benämning, placering och eventuella areor. Rapporten kan skrivas ut direkt ifrån fliken Lista i formulären och presenterar då de objekt som det finns urval på.

25 24 Bostad Komplett Komplett visar fler detaljer. Rapporten kan skrivas ut direkt ifrån fliken formulären om man står på någon annan flik än Lista och presenterar då det objekt som är markerat. Byggnad, lista bostäder Listrapport som visar information om antalet bostäder och lokaler som finns per Byggnad. Förutsätter att antal bostäder och lokaler finns angivet under fliken Mängd/Text på byggnaderna Fastighet, kopplade Rapporten visar fastigheter som är kopplade till förvaltningsenheter. Med kopplade menas att det finns en byggnad under fastigheten som är placerad både under en fastighet och en förvaltningsenhet. Ägare, förvaltningsenhet Listrapport över de kontakter som är angivna som ägare till Förvaltningsenheter (om det finns förvaltningsenheter som är inhyrda). Hyresobjekt Hyresobjekt, lista Listrapport över fastighetsbasobjekten lokal, bostad, bilplats och övriga hyresobjekt.

26 25 Övningsuppgifter Hitta i fastighetsbasen För att arbeta med Utforska fastighetsbas i Workspace välj knappen Utforska. 1. Bekanta dig med företagets trädstruktur genom att stega dig upp och ned i trädstrukturen för att se på den information som finns tillgänglig via utforskaren. 2. Prova även att få fram de olika formulären med hjälp av flikarna och se efter vilken information som finns.

UNDERHÅLLSVEBBEN HSB UPPSALA

UNDERHÅLLSVEBBEN HSB UPPSALA UNDERHÅLLSVEBBEN HSB UPPSALA 1 Förord Denna handledning vänder sig till användare av Incit Xpand och Underhållswebben. Syftet med handledningen är att ge programanvändaren grundläggande kunskaper i hur

Läs mer

http://www.sis.se http://www.sis.se http://www.sis.se http://www.sis.se http://www.sis.se Provläsningsexemplar / Preview SVENSK STANDARD SS 02 10 53 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Byggstandardiseringen,

Läs mer

SVENSK STANDARD SS

SVENSK STANDARD SS SIS - Standardiseringskommissionen i Sverige Handläggande organ BST, BYGGSTANDARDISERINGEN Sida 1 Fastställd Utgåva Sida 1989-04-26 1 1(35) SIS FASTSTÄLLER OCH UTGER SVENSK STANDARD SAMT SÄLJER NATIONELLA

Läs mer

Sökande Organisations-/personnummer

Sökande Organisations-/personnummer Anmälan om bygglovsbefriad åtgärd Sektor samhällsbyggnad Personuppgiftslagen (PuL) gäller vid behandling av denna blankett. Fastighet Fastighetsbeteckning Sökande Fakturaadress om annan än ovan Byggherre

Läs mer

Projektkalkylering. Tidiga kalkyler

Projektkalkylering. Tidiga kalkyler Projektkalkylering Tidiga kalkyler Kalkylering Lukas 14:28-30 Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärde Minimikrav Program Projektering Produktion Skeden Kalkylprocessen 1. Definiera problemet och

Läs mer

Info från Express - så visas det på bjurfors.se

Info från Express - så visas det på bjurfors.se Info från Express - så visas det på bjurfors.se Denna manual Denna manual förutsätter att du är bekant med hur du använder Vitec Express i största allmänhet. Manualen visar endast vilka fält du behöver

Läs mer

Area och volym för husbyggnader Terminologi och mätregler. Area and volume of buildings Terminology and measurement SWEDISH STANDARDS INSTITUTE

Area och volym för husbyggnader Terminologi och mätregler. Area and volume of buildings Terminology and measurement SWEDISH STANDARDS INSTITUTE SVENSK STANDARD SS 21054:2009 Fastställd/Approved: 2009-08-13 Publicerad/Published: Rättad och omtryckt/corrected and reprinted oktober 2009 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: svenska/swedish ICS: 91.040.01;

Läs mer

-mellan NKS och fem nordiska sjukhus.

-mellan NKS och fem nordiska sjukhus. Area jämförelse -mellan NKS och fem nordiska sjukhus. 2009 09 30 BAKGRUNDSBESKRIVNING Area definition enl. Svensk standard. SS 021053. Programarea/Rumsarea. NTA Nettoarea/verksamhet. LOA (V+P+S) Lokalarea.

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC. Projektmodulen

INFORMATION FRÅN VITEC. Projektmodulen INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Din guide till Projektmodulen I VITEC SÄLJSTÖD MARS 2013 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL:

Läs mer

Registrera enstaka objekt med kontrakt

Registrera enstaka objekt med kontrakt INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Registrera enstaka objekt med kontrakt Lathund, Vitec Hyra VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V.

Läs mer

Din guide till. Ändra tillhörighetskoppling

Din guide till. Ändra tillhörighetskoppling Din guide till Ändra tillhörighetskoppling Januari 2013 Innehåll BAKGRUND... 3 Fastighetsutdrag... 3 Koppling objekt - internt företag... 4 Koppling användare - internt företag... 6 KORTKOMMANDON... 8

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Program Projektering Produktion Förvaltning Rivning

Program Projektering Produktion Förvaltning Rivning 1 Program Projektering Produktion Förvaltning Rivning 2 Standard Ombyggnad Nyproduktionsstandard Ursprunglig standard Underhåll Rivning år Livslängd 1 Ombyggnad Projektering Rivning Underhåll Produktion

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Projektkalkylering. Tidiga kalkyler

Projektkalkylering. Tidiga kalkyler Projektkalkylering Tidiga kalkyler Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärde Minimikrav Program Projektering Produktion Skeden Kalkylprocessen 1. Definiera problemet och klargör målsättningen 2. Identifiera

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

Sökande Organisations-/personnummer

Sökande Organisations-/personnummer Ansökan om bygglov, rivningslov, marklov Personuppgiftslagen (PuL) gäller vid behandling av denna blankett. Sektor samhällsbyggnad Ansökan avser Bygglov Marklov Rivningslov Tidsbegränsat bygglov högst

Läs mer

Info från Express - så visas det på bjurfors.se

Info från Express - så visas det på bjurfors.se Info från Express - så visas det på bjurfors.se Denna manual Denna manual förutsätter att du är bekant med hur du använder Vitec Express i största allmänhet. Manualen visar endast vilka fält du behöver

Läs mer

Kostnadsfördelning. Allmänt om kostnadsfördelning. Beräkna kostnadsfördelning

Kostnadsfördelning. Allmänt om kostnadsfördelning. Beräkna kostnadsfördelning Kostnadsfördelning Allmänt om kostnadsfördelning Med verktyget Kostnadsfördelning kan man fördela budget lagd på fastighetsnivå på objekten som ingår i fastigheten. Som fördelningsnyckel kan man använda

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

Datum. Villkorsbesked. Rivningslov. Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Brygga.

Datum. Villkorsbesked. Rivningslov. Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Brygga. Sid 1 (6) Ansökan om bygglov Datum.... 667 22 Forshaga 054-17 20 00 Fastighet Fastighetsbeteckning Ansökan avser Bygglov Bygglov där förhandsbesked lämnats, datum. Marklov Tidsbegränsat bygglov högst tio

Läs mer

Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER

Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER Olika regler för olika byggår Om det uppstår tvist om en lägenhets yta ska lägenheten mätas efter särskilda regler. Det finns olika regler

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Microsoft. Access 2007. Grundkurs. www.databok.se

Microsoft. Access 2007. Grundkurs. www.databok.se Microsoft Access 2007 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Access... 1 Vad är en databas?... 1 Starta Access 2007... 1 Skapa en ny databas... 2 Skärmbilden, arbetsytan och deras

Läs mer

Sökande Organisations-/personnummer

Sökande Organisations-/personnummer Ansökan om bygglov, rivningslov, marklov Sektor samhällsbyggnad Personuppgiftslagen (PuL) gäller vid behandling av denna blankett. Ansökan avser Bygglov Marklov Rivningslov Tidsbegränsat bygglov högst

Läs mer

Användarhandledning för koppling av dokument

Användarhandledning för koppling av dokument nvändarhandledning Modul: lla vser: Koppla dokument i 3L 2006 1[11] nvändarhandledning för koppling av dokument Olika typer av dokument kan kopplas till poster i en 3L-databas. Exempelvis kan en eller

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Lägg upp/redigera fastighet, byggnad (inkl förvaltare och område)

Lägg upp/redigera fastighet, byggnad (inkl förvaltare och område) INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Lägg upp/redigera fastighet, byggnad (inkl förvaltare och område) Lathund, Vitec Hyra VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG:

Läs mer

- I Vitec Mäklarsystem når du Hjälpen via menyn Hjälp och valet Hjälp och Support.

- I Vitec Mäklarsystem når du Hjälpen via menyn Hjälp och valet Hjälp och Support. 1 Hjälpen I Hjälpen hittar du väldigt mycket användbar information som kan ge svar på de funderingar du har kring våra applikationer. Där finns t ex Vanliga frågor, Handledningar och dokumentation, instruktionsfilmer

Läs mer

Hämta projektkonfiguration från SharePoint till ett lokalt projekt

Hämta projektkonfiguration från SharePoint till ett lokalt projekt Hämta projektkonfiguration från SharePoint till ett lokalt projekt Du kan använda synkroniseringsfunktionen för att hämta projektkonfiguration från ett SharePoint-bibliotek till ett tomt lokalt projekt.

Läs mer

Projektkalkylering. Tidiga kalkyler

Projektkalkylering. Tidiga kalkyler Projektkalkylering Tidiga kalkyler Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärde Minimikrav Program Projektering Produktion Skeden Kalkylprocessen 1. Definiera problemet och klargör målsättningen 2. Identifiera

Läs mer

Efter inloggningen kommer du till applikationens huvudfönster

Efter inloggningen kommer du till applikationens huvudfönster Nilex Inventarie 1. Logga in i Nilex... 2 2. Personliga inställningar... 3 2.1. Meny Visa... 3 2.2. Inventarielistan... 5 2.3. Inställningar för fält... 6 2.3.1. Fliken Sortering/Visning... 7 2.3.2. Fliken

Läs mer

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt.

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning från min genomgång av programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Den förutsätter att du ska göra layout till den tidningsartikel du skrivit

Läs mer

Vitec Fastighet - Dokumentarkiv

Vitec Fastighet - Dokumentarkiv INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Vitec Fastighet - Dokumentarkiv VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA KALMAR: BORGMÄSTAREGATAN

Läs mer

Registrera enstaka objekt med kontrakt

Registrera enstaka objekt med kontrakt INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Registrera enstaka objekt med kontrakt Lathund, Vitec Hyra VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V.

Läs mer

KLARA Lathundar för inventerare (inför versionslyft 2013) Version 2.4 (2013 11 27)

KLARA Lathundar för inventerare (inför versionslyft 2013) Version 2.4 (2013 11 27) KLARA Lathundar för inventerare (inför versionslyft 03) Version.4 (03 7) Björn Orheim Nordic, Po Första utgåva 03 Innehållsförteckning Introduktion KLARAs nya gränssnitt 3 KLARAs menyval... 3 Produktregister...

Läs mer

Bilaga: Nyckelmottagning

Bilaga: Nyckelmottagning Bilaga: Nyckelmottagning Med tillägget Nyckelmottagning till KeyControl kan man registrera nycklar som lämnas in och vem som lämnat in dessa samt sedan lämna ut nycklarna till egen personal. Detta är avsett

Läs mer

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg Introduktion till kursbyggarverktyg Contento Svenska AB Hornsgatan 103 117 28 Stocholm Table of Contents KAPITEL 1 Introduktion 2 Begrepp

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC. Projektmodulen

INFORMATION FRÅN VITEC. Projektmodulen INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Din guide till Projektmodulen I VITEC SÄLJSTÖD APRIL 2014 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA

Läs mer

Låt "Personlig mappfil för Office Outlook (.pst)" vara markerad. Klicka på OK

Låt Personlig mappfil för Office Outlook (.pst) vara markerad. Klicka på OK Flytta Outlookobjekt med hjälp av Personlig mapp Avsnitt: Skapa en Personlig mapp i Outlook 2007 Skapa en Personlig mapp i Outlook 2010 Flytta Outlookobjekt till den personliga mappen Spara undan den Personliga

Läs mer

EasySurveyor. Snabbguide. Skapa ny enkät. Webbenkätsystem

EasySurveyor. Snabbguide. Skapa ny enkät. Webbenkätsystem EasySurveyor Webbenkätsystem Snabbguide För att komma igång snabbt och effektivt med EasySurveyor följer nu en guide med 6 enkla steg. Om man följer dessa kan man snabbt börja designa egna enkäter och

Läs mer

Guide för behörighetssystemet i Matilda

Guide för behörighetssystemet i Matilda Guide för behörighetssystemet i Matilda Guiden är uppdaterad t o m Matildaversion 4.7.0. Eftersom olika personer med olika arbetsuppgifter och funktioner inom kostverksamheten använder Matilda på olika

Läs mer

Villkorsbesked. Rivningslov. Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Brygga.

Villkorsbesked. Rivningslov. Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Brygga. Sid 1 (6) Ansökan om bygglov * = Obligatorisk uppgift 826 80 Söderhamn bygg.miljonamnden@soderhamn.se, 0270-750 00 Fastighet Fastighetsbeteckning* Ansökan avser* Bygglov Bygglov där förhandsbesked lämnats,

Läs mer

Så här mäter du bostaden

Så här mäter du bostaden Så här mäter du bostaden Så här mäter du bostaden I vardagsspråket används ibland uttryck som bostadsyta, lägenhetsyta, våningsyta etc. Vid bostadsaffärer är det extra viktigt att parterna använder sig

Läs mer

Villkorsbesked. Rivningslov. Planerad byggtid, månader* Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank.

Villkorsbesked. Rivningslov. Planerad byggtid, månader* Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Sid 1 (6) Ansökan om bygglov * = Obligatorisk uppgift 371 83 Karlskrona 0455-30 30 00 Fastighet Fastighetsbeteckning* Fastighetens adress* Ansökan avser* Bygglov Bygglov där förhandsbesked lämnats, datum.

Läs mer

Manual för StoraBasen. Stora Basen

Manual för StoraBasen. Stora Basen Manual för Filerna i mappen För att ska fungera behöver alla olika filer vara med och inte byta namn eller plats. I mappen Kartex finns alla filer för visning i Kartex I mappen TillFrån finns alla filer

Läs mer

Vad är ManPlan. Du kan också lägga upp ditt kundregister i manplan så att du kan koppla ihop persoanl med både en resurs och kund.

Vad är ManPlan. Du kan också lägga upp ditt kundregister i manplan så att du kan koppla ihop persoanl med både en resurs och kund. Vad är ManPlan Med ManPlan schemalägger du personalens arbetspass och tilldelar personalen till företagets resurser. Resurser definerar du själv och kan vara olika från företag till företag beroende av

Läs mer

Ansökan om bygglov ... Ansökan avser. Fastighet. Sökande. Byggherre. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Karlskrona

Ansökan om bygglov ... Ansökan avser. Fastighet. Sökande. Byggherre. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Karlskrona Sid 1 (5) Ansökan om bygglov Datum 371 83 Karlskrona.... 0455-30 30 00 Ansökan avser Bygglov Bygglov där förhandsbesked lämnats, datum. Marklov Tidsbegränsat bygglov högst tio år, datum t.o.m.. Fastighet

Läs mer

Lägga till bild i e- handeln

Lägga till bild i e- handeln Lägga till bild i e- handeln INNEHÅLL 1 LÄGGA TILL BILD I E-HANDELN... 3 2 LÄGGA TILL BILD PÅ PRODUKT... 3 3 LÄGGA TILL BILD PÅ KURS... 4 4 LÄGGA TILL BILD I TIDMALLEN... 6 5 SKAPA URL TILL BILD... 7 5.1

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Software Translator 6.1 Manual

Software Translator 6.1 Manual Software Translator 6.1 Manual 1 Innehåll Sidan Inledning 3 Installation 4 Auktorisation 4 Översikt Programfönster 5 Menyer Arkiv 5 Visa 6 Språk 6 Verktyg 7 Hjälp 7 Handhavande Att lägga till ett program

Läs mer

Det finns möjlighet att skicka SMS från ett flertal ställen i Rebus-systemet, detta dokument går igenom alla ställen där det fungerar.

Det finns möjlighet att skicka SMS från ett flertal ställen i Rebus-systemet, detta dokument går igenom alla ställen där det fungerar. Rebus SMS-modul 2011-06-08: Nytt sändningsförfarande, via Internet 2011-08-25: SMS sparas i Dokumentloggen 2011-08-29: SMS i Norge 2019-04-15: Ny SMS-leverantör: Weblink IP Phone Om SMS ska skickas från

Läs mer

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner.

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. RengöringsSystemet V4 På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. Översikt över innehåll i bifogad dokumentation: Visa / Visa ej flikar/knappar i

Läs mer

Hur man skapar samt tar bort relationer mellan fastighetstyngdpunkten och fastighetsytan.

Hur man skapar samt tar bort relationer mellan fastighetstyngdpunkten och fastighetsytan. Övrigt: Relation (Fastighet) Hur man skapar samt tar bort relationer mellan fastighetstyngdpunkten och fastighetsytan. --------------- En relation mellan objekt skapas i två steg. Först så ska man definiera

Läs mer

Ett småhus är ett bostadshus som innehåller högst två bostäder. En bostad i ett hus med minst tre bostäder kallar vi lägenhet.

Ett småhus är ett bostadshus som innehåller högst två bostäder. En bostad i ett hus med minst tre bostäder kallar vi lägenhet. Så här mäter du bostaden Så här mäter du bostaden I vardagsspråket används ibland uttryck som bostadsyta eller lägenhetsyta. Vid bostadsaffärer är det viktigt att parterna har kunskap om gällande mätregler.

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Sida Kapitel 11 Vektorfil och linjeskymning... 3

Sida Kapitel 11 Vektorfil och linjeskymning... 3 DDS-CAD Arkitekt 10 Vektorfil och linjeskyming Kapitel 11 1 Innehå ehåll Sida Kapitel 11 Vektorfil och linjeskymning... 3 Verktygsset för lagring från modellen... 3 Automatisk generering av vektorfiler...

Läs mer

Underhållsplan. År 2015 till BRF Sanbacka nr 1. BRF Sandbacka nr 1. Datum för utskrift:

Underhållsplan. År 2015 till BRF Sanbacka nr 1. BRF Sandbacka nr 1. Datum för utskrift: Underhållsplan År 2015 till 2044 BRF Sanbacka nr 1 Datum för utskrift: 2015-12-04 Översikt Grundläggande information om underhållsplanen. Sida 1 / 20 Underhållsplanens inställningar Benämning på underhållsplan

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

KeyControl Utlämning och inlämning av nycklar

KeyControl Utlämning och inlämning av nycklar 1 Utlämning och inlämning av nycklar Detta dokument avhandlar utlämning av enskilda nycklar, nycklar kan också lämnas ut som knippor men det förfarandet beskrivs i en bilaga till manualen som heter bilaga-nyckelknippor.

Läs mer

Ansökan om bygglov. Kontoret för samhällsbyggnad. Fastighet * Ansökan avser * Åtgärd-/er * Byggnad/anläggning * Sida 1 av 6

Ansökan om bygglov. Kontoret för samhällsbyggnad. Fastighet * Ansökan avser * Åtgärd-/er * Byggnad/anläggning * Sida 1 av 6 Ansökan om bygglov INFORMATION OM PERSONUPPGIFTSBEHANDLING De uppgifter du/ni har lämnat behandlar vi i enlighet med gällande lag för behandling av personuppgifter. Uppgifterna behandlas för att säkerställa

Läs mer

Så här gör du för att komma igång i REAL

Så här gör du för att komma igång i REAL Så här gör du för att komma igång i REAL REAL Att komma igång i REAL 2 Här följer lite hjälp och tips på vägen för att komma i gång med REAL. Det börjar med inställningar går vidare med registrering av

Läs mer

Primus. Ändringar från version 5.7 till 5.9

Primus. Ändringar från version 5.7 till 5.9 Primus Ändringar från version 5.7 till 5.9 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Ändringar från 5.7 till 5.8... 3 2.1 Skärmbilder... 3 2.2 Aktivitetsfältet... 3 2.3 Nytt sätt att skapa nya objekt...

Läs mer

Gemini Basfunktioner

Gemini Basfunktioner Gemini Basfunktioner Applikationslager Hjälpgeometri IFC-import IFC-export DWG-import DWG-export Filtyper Mallar Maskinstyrning Mätdata-import Mätdata-export Panorera Presentation Projekthantering Projektstart

Läs mer

Manual för MellanBasen. Mellan Basen

Manual för MellanBasen. Mellan Basen Manual för Filerna i mappen För att ska fungera behöver alla olika filer vara med och inte byta namn eller plats. I mappen Kartex finns alla filer för visning i Kartex I mappen TillFrån finns alla filer

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Ansökan om bygglov ... Ansökan avser. Fastighet. Sökande. Kontaktperson (om sökanden är ett företag) Medsökande

Ansökan om bygglov ... Ansökan avser. Fastighet. Sökande. Kontaktperson (om sökanden är ett företag) Medsökande Sid 1 (9) Ansökan om bygglov Datum Box 503, 386 25 Torsås.... Innan du börjar fylla i din ansökan om bygglov så läs igenom instruktioner och information i bilaga 1-3 till blanketten. Detta underlättar

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 100915 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

Grupper. SA10 Grupphantering

Grupper. SA10 Grupphantering Grupper Ibland kan det finnas en praktisk betydelse att spara en ett visst antal studenter för att senare kunna ta fram dem för att göra t.ex klass - indelningar, laborationsgrupper, uppföljningar på kurser

Läs mer

Handledningsmaterial Visio 2010

Handledningsmaterial Visio 2010 4 april 14 Jonas Wallgren Utvecklingsavdelningen Regionservice Handledningsmaterial Visio 2010 VERSION 1.0 1 Skapa simbana... 3 1.1 Öppna Visio... 3 1.2 Skapa korsfunktionellt flödesschema... 4 1.3 Utöka

Läs mer

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin EVO DEV EvodevExcel.GarpReportAddin Evodev AB web www.evodev.se epost info@evodev.se Telefon 033-4300300 Fax 033-126697 Innehåll Installera programmet 1 Installation 1 Registerinställningar 1 Start av

Läs mer

Kapitel 16 Situationsplan... 3

Kapitel 16 Situationsplan... 3 2014.02.21 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 16 Situationsplan... 3 Vectorfil av huskropp... 3 Infoga situationsplan/nbk... 6 Markera nytt origo på situationsplan/nbk... 10 Skala... 13 Skaleringsuträknare...

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 Prenumeration För att kunna använda BaraTrav behöver du en prenumeration. Den skapar du på BaraTrav.se. Du behöver registrera namn och adressuppgifter.

Läs mer

I.site Webbsidesverktyg handledning

I.site Webbsidesverktyg handledning I.site Webbsidesverktyg handledning Ingela Ek IT-pedagogisk utveckling Barn- och ungdomsförvaltningen Botkyrka kommun Senast uppdaterad 2007 Välkommen som webbredaktör till Botkyrka kommuns hemsidor Logga

Läs mer

Platon är samlingsnamnet för allt som har med ärendehantering att göra.

Platon är samlingsnamnet för allt som har med ärendehantering att göra. Platon Platon är samlingsnamnet för allt som har med ärendehantering att göra. Grundbild Grundbild är den flik som syns när du startar ett nytt eller öppnar ett befintligt ärende. Här återfinns information

Läs mer

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Publicerad 2012-05-28 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium 1 Inför läsårsskifte

Läs mer

Region Skåne Verksamhetsledningssystem (VLS)

Region Skåne Verksamhetsledningssystem (VLS) Verksamhetsledningssystem (VLS) Projektledare VLS, J. Nilsson vls.skane@skane.se VLS Visiohandledning Datum 2015-02-24 Version 2.0 Dnr 1 (8) VLS Visiohandledning Enkel handledning till VLS Processritning

Läs mer

Villkorsbesked. Rivningslov. Planerad byggtid, månader* Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank.

Villkorsbesked. Rivningslov. Planerad byggtid, månader* Studentbostadshus. Hus för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Mur. Plank. Sid 1 (6) Ansökan om bygglov * = Obligatorisk uppgift 933 81 Arvidsjaur kommun@arvidsjaur.se, 0960-155 00 Fastighet Fastighetsbeteckning* Fastighetens adress* Ansökan avser* Bygglov Bygglov där förhandsbesked

Läs mer

NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2.

NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2. NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2. Skapa innehåll i nyheten... 3 Text... 3 Bild... 5 Fil... 6 Formulär...

Läs mer

Fastighetsskatt/ Taxeringsenheter

Fastighetsskatt/ Taxeringsenheter INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Fastighetsskatt/ Taxeringsenheter Lathund, Vitec Hyra VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA

Läs mer

SKV 384 utgåva 9 Deklarera hyreshus

SKV 384 utgåva 9 Deklarera hyreshus SKV 384 utgåva 9 Deklarera hyreshus Deklarera senast den 1 november 2018. Du kan deklarera via vår e-tjänst eller pappersblankett. E-tjänst Blankett Deklarera senast den 1 november 2018 Som hyreshus räknas

Läs mer

Right On Target (ROT) annonsering

Right On Target (ROT) annonsering UTBILDNINGSMATERIAL FRÅN VITEC VITEC Right On Target (ROT) annonsering Juni 2014 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL:

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Lokal administration kommun Cosmic

Lokal administration kommun Cosmic Dok-nr 28643 Författare Version Carina Lundahl, systemförvaltare, Systemförvaltning A 3 Godkänd av Giltigt fr o m Carina Engerström, förvaltningsledare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa 2019-06-03

Läs mer

Blackboard Learn v. 9.1

Blackboard Learn v. 9.1 XXX Blackboard Learn v. 9.1 Delar av Lärarmanual Kap 6 (av 11) Anpassad publicering 0470-708897 1 Anpassad publicering... 1 1.1.1 Instruktionsfilmer (Eng)... 2 1.2 Öppna kurssidor... 2 1.2.1 Exempel på

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

INNEHÅLL DEL 2 FORMATERA KALKYL DEL 1 SKAPA KALKYL

INNEHÅLL DEL 2 FORMATERA KALKYL DEL 1 SKAPA KALKYL 1. INTRODUKTION TILL EXCEL 2008... 5 A. Docendo-pedagogiken...6 B. Hämta övningsfiler...7 C. Starta programmet...8 D. Avsluta programmet...8 E. Programfönstret...9 F. Elementgalleriet...10 G. Verktygslådan...11

Läs mer

Plantaxa. Beslutad av Kommunfullmäktige: /14:2. Gäller från och med

Plantaxa. Beslutad av Kommunfullmäktige: /14:2. Gäller från och med Plantaxa Beslutad av Kommunfullmäktige: 2014-11-24 19/14:2 Gäller från och med 2015-01-01 Innehåll Inledning... 3 Planbesked... 3 Planavgift i avtal eller i samband med bygglov... 3 Beräkning av avgift...

Läs mer

Produktionskalkyl. Söka Ram. Låsa Ram - Helhetssyn. Hålla Ram. Typ av projekt. Söka ram Låsa ram Hålla ram. Lönsamhetskrav

Produktionskalkyl. Söka Ram. Låsa Ram - Helhetssyn. Hålla Ram. Typ av projekt. Söka ram Låsa ram Hålla ram. Lönsamhetskrav Produktionskalkyl Låsning av slutkostnad 100 % Ingångsvärde 80 % Minimiav Program Projektering Produktion Skeden Söka Ram Utredning Program Projektering Söka ram Låsa ram Hålla ram Typ av projekt Investering

Läs mer

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T Wordpress Om ni vill ha någonting på startsidan på www.heby.se eller på intranätet - skicka ett mail till webmaster@heby.se och skriv vad som ska läggas in på startsidan. Även om ni har behörighet så ska

Läs mer

CW RefLevel - Användarbeskrivning

CW RefLevel - Användarbeskrivning C/W CadWare CW RefLevel - Användarbeskrivning OBS: Listan under CadWare kan variera mellan olika system. Modul i exemplet här kan saknas i vissa system. Allmänt Rationell hantering av modellfiler i ett

Läs mer

Manual till publiceringsverktyg

Manual till publiceringsverktyg Manual till publiceringsverktyg Allmänt När man har loggat in hamnar man direkt på översikten över hela webbplatsen. Överst hittar man en meny som alltid ligger med i verktyget. Denna meny innehåller översikten

Läs mer

WebitRental Uthyrningssystem. WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se

WebitRental Uthyrningssystem. WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se WebitRental Uthyrningssystem WebIT Design i Kalmar HB www.webit.se Instruktioner INSTALLATION... 3 FRÅN CD... 3 FRÅN NÄTET... 3 KOMMA IGÅNG... 4 FÖRETAGSUPPGIFTER... 4 HYRTIDER... 4 SJÄLVRISKREDUCERING...

Läs mer

Contents Produkter... 2 Multicom... 2 Till systembord:... 2 Till mötesbord:... 2 Temo... 3

Contents Produkter... 2 Multicom... 2 Till systembord:... 2 Till mötesbord:... 2 Temo... 3 Information för version v175.000 (20170823) Ett snabbare sätt att läsa en utvald del av informationen är att klicka på en rubrik i innehållsförteckningen, då kommer man direkt till den sida som informationen

Läs mer

Projektkalkylering. Tidiga kalkyler

Projektkalkylering. Tidiga kalkyler Projektkalkylering Tidiga kalkyler Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärde Minimikrav Program Projektering Produktion Skeden Kalkylprocessen 1. Definiera problemet och klargör målsättningen 2. Identifiera

Läs mer

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 KOM-IGÅNG-GUIDE Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 Smelink.se l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Uppdaterad: 121019 Del 1 Logga in Välkommen att ta

Läs mer

Fastighetsskatt/ Taxeringsenheter

Fastighetsskatt/ Taxeringsenheter INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Fastighetsskatt/ Taxeringsenheter Lathund, Vitec Hyra VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA

Läs mer

HIR-Växt- Näsgård Karta. HIR-Växt och Näsgård Karta

HIR-Växt- Näsgård Karta. HIR-Växt och Näsgård Karta HIR-Växt och Näsgård Karta Allmänt Denna instruktion visar hur du kan presentera uppgifter från HIRVäxt på en karta i Näsgård Karta Advicer. Mer ingående instruktioner om t.ex. import av kartor, kart redigering,

Läs mer