Inledning. Åsa Nordin, biträdande chef Robotdalen, Erik Lundqvist, Chef Robotdalen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inledning. Åsa Nordin, biträdande chef Robotdalen, Erik Lundqvist, Chef Robotdalen"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016

2 Inledning ROBOTDALENS SYFTE OCH MÅL Robotdalen möjliggör kommersiell framgång av nya idéer och lösningar inom robotteknik. Vi har tre kärnområden med fokus på innovationer för industri, hälsa (vård och omsorg), samt fält- och service. Vi har vår bas i Södermanlands, Västmanlands och Örebro län men agerar för att bli en internationellt erkänd innovationsmiljö. FÄLT- OCH SERVICEROBOTIK Inom detta område ligger vårt fokus på mobila robotar för industri, offentlig sektor och konsumentmarknaden. Det handlar såväl om lösningar för ökad säkerhet och förbättrad arbetsmiljö, som ytterligare service i samhället. HÄLSOROBOTIK Sverige står inför en stor demografisk utmaning. För landets hälso- och sjukvårdsorganisationer gäller det att bibehålla och vidareutveckla en högkvalitativ vård och omsorg. I nära samarbete med kommuner och landsting utvecklar och implementerar vi innovativa produkter och lösningar inom välfärdsteknologi. Detta medför att resurser används på ett effektivt sätt, samtidigt som användarnas livskvalitet och integritet ökar. INDUSTRIROBOTIK Tillverkningsindustrin är utsatt för hård global konkurrens. Med nya, innovativa automationslösningar kan konkurrenskraften öka. Vi har stor kunskap och kompetens och ett brett nätverk av produktutvecklare, forskare, entreprenörer och slutanvändare vilket gör att vi kan stötta där det behövs som bäst. Vi tar fram nya lösningar och tydliggör hur en investering i robotautomation kan stärka produktionen. Ständig utveckling en nyckel till framgång! Robotdalen kan se tillbaka på ytterligare ett framgångsrikt år, där vi utvecklat, kommersialiserat och implementerat robotlösningar i nära samarbete med kunder och användare. Vi fortsätter att leverera konkreta resultat och vi är nu uppe i 41 nya produkter och 28 nya företag på marknaden. Robotdalen har under året visat ytterligare exempel på framgång och skapat avtryck på bred front. Detta har vi bland annat åstadkommit genom att skapa samarbetsprojekt med regionens företag och på så sätt bidragit till både ökad robotanvändning men också till att öka dessa företags innovationskraft. Under året har vi även fokuserat på att tillämpa ny och befintlig robotteknologi, men med en breddning mot nya marknader. Ett exempel på detta är att vi nu säkerställt finansieringen för att sätta upp ett testcenter för kollaborativa robotar. Denna typ av robotar öppnar upp för helt nya användningsområden och nya applikationer som tidigare ej varit möjliga att automatisera. Under mars månad gick Robotdalens Årskonferens av stapeln, där Robotdalens huvudintressenter och finansiärer var inbjudna. På konferensen gavs ett tydligt uttryck för att Robotdalen är spot on och att robotik är mer aktuellt än någonsin. Robotdalen och dess ständiga utveckling är en mycket viktig aktör för en hållbar och konkurrenskraftig region! Åsa Nordin, biträdande chef Robotdalen, Erik Lundqvist, Chef Robotdalen

3 Verksamheten 2016 Med en egenutvecklad, unik batteriteknik, X-tech cell, som kärna har det småländska företaget Solutions For Tomorrow AB tagit fram en revolutionerande mobil röntgenmaskin som sätter en ny standard för röntgen på sjukhus och inom hela sjukvården. Under året blir produkten CE-märkt och börjar tillverkas och säljas till den första kunden, Canon.

4 Verksamheten 2016 Sedan 2015 utför Robotdalen ett banbrytande konceptprojekt med robotautomation för stora byggnadskonstruktioner, tillsammans med Skanska och ABB. I projektet tar man fram en ny applikation för automatiserad montering av armeringskorgar vid olika typer av betongkonstruktioner, en process som idag görs för hand. Bilden visar en nedskalad demonstrator, färdig i september 2016, på Robot Application Center i Eskilstuna. Årets hälsorobotik Under året har vi alltmer fokuserat på att realisera användningen av utvecklade välfärdsteknologiprodukter. Tillsammans med flertalet kommuner och landsting har vi initierat projekt som syftar till att ta våra produkter förbi testfasen till implementering i daglig verksamhet. Under processens gång har vi samlat på oss mycket nyttig kunskap om vilka barriärer man kan stöta på och lösningar som överbryggar dessa. Vi ser nu fram emot att stärka samarbetet med kommuner och landsting för att införa effektiva processer för implementering av välfärdsteknik. Årets industri- och servicerobotik Till skillnad från tidigare år, så arbetar vi nu mer aktivt med större projekt och samarbetspartners. Denna typ av projekt skapar nytta och avtryck på bred front. Bland annat involveras ett stort antal ex-jobbare från högskolor och universitet, samt att det genererar flera mindre sidoprojekt och produktidéer. Denna dynamik, tillsammans med andra mindre projekt, har under året visat sig vara mycket lyckosamt. Forsknings- och utvecklingsarbetet i våra olika projekt sker i Robot Application Center i Eskilstuna, på Expectrum i Västerås, samt det nyöppnade Robotlabbet i Örebro. Vi ser även fram emot uppstarten av ett Testcenter för samarbetande robotar, som kommer att byggas upp i Västerås under Årets innovationer och kommersialiseringar För Robotdalens innovationsstöd är fokus under 2016 i första hand att stötta start-ups och innovationsprojekt i arbetet mot framgångsrik kommersialisering. Detta sker genom att analysera utvecklingsbehov, identifiera resurser och arbeta med affärsutveckling och kommersialiseringsfrågor. Exempel på lyckade kommersialiseringar under året är HybridX mobil röntgen (Solutions for tomorrow AB), AE-Robotics och Opiflex. Robotdalen har en intressant och gedigen pipeline av innovationer på väg mot kommersialisering, till exempel Safebase, Poseidon, Featherway och FUMO. Även flera internationella företag och projekt börjar under året att testa och/eller utveckla robotiklösningar för den svenska marknaden i samarbete med Robotdalens innovationsstöd, till exempel Open Bionics (Grekland/USA) och Odico (Danmark). Innovationsstödet bidrar även till ökade internationella kontakter för flera av de svenska projekten, samt inflöde av nya projekt och start-ups till Robotdalen. Innovationsstödet är också involverat i strategisk samverkan, till exempel ihop med testbäddar som MISTEL och Smarta Äldre.

5 Verksamheten 2016 Den 19 september besöks Robotdalen av Riksdagens första vice talman Tobias Billström (M), som bland annat får prova JustoCat. Industrirobotar används i utställningen Den omänskliga faktorn i januari-mars. En glad mässbesökare testar Servohandsken på MVTe Robotics Care AB med innovationen Poseidon beviljas EU-medel från Horizon 2020 efter att ha fått toppbetyg i utvärderingsrapporten i juni. Strada-projektet syftar till att möjliggöra strokerehabilitering på distans. Virtual reality används flitigt av Robotdalens medarbetare, som ett visuellt hjälpmedel vid utvecklingen av konstruktioner i olika industrirobotikprojekt. RefleX Vision System är en kameraplattform som minskar risken för arbetsplatsolyckor. Almi Invest investerar tre miljoner kronor i WeMeMove, som har utvecklat ett intelligent träningshjälpmedel för längdskidåkare och löpare. Emissionen, som sker under hösten, är på totalt sex miljoner kronor. Robotdalens välbesökta monter på Tranås välfärdsteknologimässa, i mars. ABB och Robotdalens YuMi-monter på Elmia Automation i maj.

6 Den 26 maj öppnas ett helt nytt robotlabb i Örebro. Labbet, förlagt på Örebro universitet, är ett samarbete mellan universitetet, Robotdalen, Alfred Nobel Science Park och industriella aktörer och har som syfte att underlätta för gemensamma robotikprojekt mellan universitet och näringslivet. Ett 70-tal personer besöker invigningen.

7 Svenska Inerventions AB med elektrodressen Mollii gör succé i Frankrike. Mollii har nu över 50 användare i Frankrike och ryktet om det nya hjälpmedlet sprider sig snabbt. Mollii, som är en skräddarsydd rehabilitering i form av ett klädesplagg med elektroterapi, har dessutom blivit en integrerad del av träningsprogrammen hos ett franskt rehabcenter som arbetar med konduktiv pedagogik.

8 Verksamheten 2016 Den 7 november får Robotdalen besök från EU-kommissionär Corina Creţu från Rumänien. Hon besöker oss tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och Västmanlands landshövding Minoo Akhtarzand. Lilla bilden visar en tweet från Creţu efter besöket. Årets kommunikationsinsatser Under året publiceras 38 svenska och 12 internationella nyheter på hemsidan. Vi mailar ut 17 olika nyhetsbrev samt flera svenska och internationella pressmeddelanden som gör att vi omnämns i närmare 300 pressklipp, vilket är en ökning med 50 %. Vi ser även en stor ökning av omnämnanden i olika sociala mediekanaler, har unika besökare på hemsidan och 689 följare på Twitter. Medverkan på konferenser och event Vi deltar både som utställare och talare, samt även samarbetspartner, på flera konferenser och mässor runt om i Sverige. I februari är vi med på e-hälsokonferensen och mässan MVTe i Kista, och i mars på Tranås Välfärdsteknologimässa. I maj arrangeras automationsmässan Elmia Automation i Jönköping, där vi deltar med montern Automationscentralen tillsammans med flera andra aktörer. I juni medverkar vi tillsammans med några av våra projekt på internationella konferensen RoboBusiness i danska Odense. Besök från personer och delegationer Under året besöks Robotdalen av flera beslutsfattare, delegationer och organisationer. Bland annat under våren, då vår verksamhet i Eskilstuna besöks av både näringsminister Mikael Damberg (S) samt Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Under hösten besöks Robotdalen i Västerås av riksdagens förste vice talman Tobias Billström (M), tillsammans med flera västmanländska riksdagsledamöter. I november får vi även besök av EU-kommissionär Corina Creţu, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Västmanlands nya landshövding Minoo Akhtarzand. Utställning om Den omänskliga faktorn Den mänskliga faktorn förknippas i många sammanhang med misstag och något negativt. Kan den istället bli ett unikt tillskott i en tillverkningsprocess? Det frågade sig designduon Karlsson & Björk, när de försökt få industrirobotar att styras av den omänskliga faktorn. Det hela utmynnar i en Falkenbergsutställning 30 januari-15 maj, där Robotdalen hjälper till med programmeringen av industrirobotar som slumpvis doppar lampskärmar i ett färgbad. Toppbetyg och EU-medel till Poseidon Den intelligenta duschlösningen Poseidon väljs ut av Europeiska kommissionens Horizon 2020 att delta i deras Research and Innovation Programme. Därigenom beviljas företaget bakom produkten, Robotics Care AB, Euro i medel för att säkerställa en kommersialisering av produkten på den svenska och europeiska marknaden. Poseidon får toppbetyg i kommissionens utvärderingsrapport, och bedöms bland annat ha en hög marknadspotential både på europeisk och global nivå.

9 10-13 maj arrangeras mässan Elmia Automation 2016 i Jönköping. Robotdalen deltar med montern Automationscentralen, som är ett samarbete med Elmia Automation, SAG och Automation Region. Under hela veckan arrangeras välbesökta paneldebatter och föredrag kring olika automationsämnen i montern. Ämnen som diskuteras är maskinbetjäning och materialhantering, svetsautomation, kollaborativa robotar samt nya användningsområden och framtidsspaning. Årets mässa slår alla tidigare års besökarrekord.

10 Verksamheten 2016 Första ordern till Opiflex Under automationsmässan Elmia Automation 2016 skriver företaget OpiFlex AB två order, för sin mobila robotlösning för tillverkningsindustrin. OpiFlex har en patenterad dockningslösning med industrirobot som står stabilt när den flyttats för att betjäna en ny maskin i produktionen. OpiFlex har även tagit fram en mjukvarulösning som förenklar programmeringen av en robot. BK Produkter från Alvesta blir under mässveckan ett av de första företagen att skriva kontrakt och köpa in lösningen till sin produktion. Brighter Two AB förvärvar Bestic AB I oktober förvärvas Bestic AB av Brighter ABs dotterbolag; Brighter Two AB. I samband med förvärvet slås de båda bolagen samman under namnet Camanio Care, med en affärsinriktning på produkter och tjänster inom välfärdsteknik. VD för det nya bolaget är Catharina Borgenstierna. Nyemission och nytt utvecklingssamarbete Bioservo Technologies AB, företaget bakom Servohandsken, gör en nyemission och tar in 22 miljoner i riskkapital. Bland investerarna märks de tidigare NHL-stjärnorna och ishockeyproffsen Börje Salming och Fredrik Olausson. Tidigare under året startar Bioservo även ett utvecklingssamarbete med både Nasa och General Motors, för en handske riktad mot tillverkningsindustrin. Årets hetaste uppstartsföretag Två företag som stöttas av Robotdalen; WeMeMove och Unibap, hamnar på årets 33-lista för Sveriges hetaste uppstartsföretag. Listan sammanställs av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden som även utser de slutliga vinnarna. För att komma med på listan krävs att företaget är baserat på en innovation, är max sju år och inte är noterat på någon form av handelsplats var Tinkerbots en av pristagarna i tävlingen Robotdalen Innovation Award. Nu finns produkten, i flera utföranden och olika storlekar, till försäljning via Tinkerbots egna webbplats. Produkten är utvecklad av ett team unga tyska forskare och är ett robotbyggset avsett för en yngre målgrupp, eller rent av något som hela familjen kan samlas kring. Med Tinkerbots kombineras lekande och lärande på samma gång.

11 Den 5 december 2016 tecknas ett Letter of intent mellan Robotdalen och det kinesiska företaget Zhongrui Funing Robotics. Avsiktsförklaringen gäller ett samarbete för nya svenska tekniklösningar inom välfärdsteknologi. Genom avsiktsförklaringen får kinesiska investerare möjligheten att investera i Robotdalens svenska startup-företag och deras produkter, och får på så sätt tillgång till svensk, beprövad och utvärderad välfärdsteknik. De svenska företagen erbjuds förutom kapital dessutom en exportkanal till den kinesiska marknaden. Samarbetet möter behovet av fler tekniska lösningar för en åldrande befolkning i Kina som ska tas hand av en krympande andel unga. Liu Qian, vd för Zhongrui Funing Robotics, Dr. Dong Feng, guvernör för Tiexidistriktet i Shenyang, Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Eva Lilja, näringslivsdirektör i Västerås Stad tillika föreslagen styrelseordförande för Robotdalen, och Erik Lundqvist, chef för Robotdalen, är samtliga på plats för att skriva under avsiktsförklaringen.

12 Mot slutet av året beviljas Robotdalen medel från Vinnova för att bygga upp ett testcenter för samarbetande (kollaborativa) robotar, på Expectrum i Västerås. Testcentret är ett samarbete mellan ABB, Mälardalens högskola, Robotdalen samt ett antal systemintegratörer och användare, och syftar till att ta fram lösningar och applikationer med ny teknik inom svensk tillverkningsindustri. ABB:s YuMi-robot är en typisk samarbetande robot som kommer att användas i labbet.

13 Den 7 december besöks Expectrum och Robotdalen i Västerås av statsminister Stefan Löfven (S) samt gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S). Ministrarna får se och prova på några av robotarna i Robotdalens showroom, bland annat den intelligenta duschlösningen Poseidon, krafthandsken SEM Glove och det mobila fordonet Tek RMD. De får även prova på att programmera ABB:s kollaborativa robot YuMi. Från Stefan Löfvens Facebook-sida, efter besöket hos Robotdalen.

14 Organisation Robotdalens operativa team och styrelse Operativt team 2016 Bakre raden från vänster: Klas Larsson, kommunikationsansvarig, Philip Holst, projektledare service- och industrirobotik, Adam Hagman, affärsutvecklare hälsorobotik, Pär Lundström, koordinator Örebro län. Mittenraden: Ingemar Reyier, teknik- och applikationsansvarig industrirobotik, Erik Hellström, projektledare industrirobotik, Åsa Nordin, biträdande chef, koordinator Västmanlands län och ansvarig industrirobotik, Erik Lundqvist, chef Robotdalen och ansvarig hälsorobotik. Främre raden: Michael Rydell, koordinator Södermanlands län, Anders Thunell, projektledare industrirobotik, Martina Pettersson, ekonomiansvarig, Peter Stany, innovationsstöd. Saknas: Josef Holmner, projektledare Industrirobotik. Styrelse 2016 Jens Schollin (ordf) Rektor, Örebro Universitet Paul Pettersson Rektor, Mälardalens Högskola Robert Larsson Senior Vice President, ABB Sverige Hans Ekström Riksdagsledamot (s) Åsa Gabrielsson Global Director, Volvo CE Andreas Nordbrant Managing Director, Atlas Copco Rock Drills Marita Ljung Senior Advisor Group Public Affairs, Swedbank

15 Tek RMD (Robotic Mobilization Device), är ett mobilt fordon som ger förmågan att säkert navigera i olika omgivningar, för personer med gångsvårigheter. Eskilstuna kommun och Robotdalen startar under året ett projekt där en kommunanställd, med en förlamning i underkroppen, får tillgång till fordonet för att själv kunna arbeta i stående position när det behövs. Tek RMD möjliggör fler och mer flexibla arbetsuppgifter för den anställde samtidigt som de hälsoekonomiska effekterna ska studeras.

16 Läs mer om våra projekt och produkter på Robotdalen finansieras av och samarbetar med (urval): Foton och bilder (fotografer/bildägare): Sid 1: Den intelligenta duschlösningen Poseidon (Robotics Care AB), den sociala roboten Furhat (Alice Öberg), terapikatten JustoCat (Alice Öberg), besök från statsminister Stefan Löfven (Robotdalen) och den mobila robotlösningen OpiFlex (Robotdalen). Sid 2: Åsa Nordin och Erik Lundqvist (Tomas Jansohn). Sid 3: Mobil röntgen (Soultions For Tomorrow AB). Sid 4: Nedskalad demonstrator till Skanska (Robotdalen), Sid 5: Besök från riksdagens Tobias Billström (Robotdalen), Industrirobot i utställningen Den omänskliga faktorn (Karlsson & Björk), Besökare på MVTe (Bioservo Technologies AB), Poseidon (Robotics Care AB), Strada-projektet (Robotdalen), Virtual reality (Robotdalen), kameraplattformen RefleX (Örebro universitet), träningsverktyget WeMeMove (WeMeMove), Tranås välfärdsteknologimässa (Robotdalen), YuMi-monter på Elmia Automation (Robotdalen). Sid 6: Invigningen av robotlabbet i Örebro (Alfred Nobel Science Park). Sid 7: Elektrodressen Mollii (Inerventions AB). Sid 8: Besök från EU-kommissionär Corina Cretu (Corina Cretu). Sid 9: Elmia Automation 2016 (Robotdalen). Sid 10: Tinkerbots (Robotdalen). Sid 11: Samarbete med Kina (Robotdalen). Sid 12: Kollaborativa roboten YuMi (ABB). Sid 13: Besök från statsminister Stefan Löfven (Robotdalen). Sid 15: Tek RMD (Matia Robotics).

Inledning. Åsa Nordin, biträdande chef Robotdalen, Erik Lundqvist, chef Robotdalen

Inledning. Åsa Nordin, biträdande chef Robotdalen, Erik Lundqvist, chef Robotdalen VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 Inledning ROBOTDALENS SYFTE OCH MÅL Robotdalen möjliggör kommersiell framgång av nya idéer och lösningar inom robotteknik. Vi har tre kärnområden med fokus på innovationer för

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018 Verksamhetsberättelse 2018 ROBOTDALEN är ett kompetenscenter som möjliggör kommersiell framgång av nya idéer och lösningar inom robotteknik och innovativ välfärdsteknologi. Vi

Läs mer

ROBOTDALENS SYFTE OCH MÅL

ROBOTDALENS SYFTE OCH MÅL VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Inledning ROBOTDALENS SYFTE OCH MÅL Robotdalen möjliggör kommersiell framgång av nya idéer och lösningar inom robotteknik. Vi har tre kärnområden med fokus på innovationer för

Läs mer

275 Medfinansiering av Robotdalen (KSKF/2015:542) Beslut. Förslag till kommunfullmäktige

275 Medfinansiering av Robotdalen (KSKF/2015:542) Beslut. Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-11-24 Sida 1(2) 275 Medfinansiering av Robotdalen (KSKF/2015:542) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medfinansiera Robotdalens projektansökan

Läs mer

Inledning. Året avslutades med ett mycket positivt besked från Tillväxtverket, där vi beviljades ERUF-medel , motsvarande totalt 13,5 Mkr.

Inledning. Året avslutades med ett mycket positivt besked från Tillväxtverket, där vi beviljades ERUF-medel , motsvarande totalt 13,5 Mkr. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 Inledning ROBOTDALENS SYFTE OCH MÅL Robotdalen möjliggör kommersiell framgång av nya idéer och lösningar inom robotteknik. Vi har tre kärnområden med fokus på innovationer för

Läs mer

Syfte och mål, våra kärnområden och inledning

Syfte och mål, våra kärnområden och inledning Verksamhetsberättelse 2013 Syfte och mål, våra kärnområden och inledning Syfte och mål Robotdalen är en satsning som möjliggör kommersiell framgång av nya idéer och forskning inom robotik och automation,

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt!

Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt! Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt! Jens.vonAxelson@VINNOVA.se Vad gör VINNOVA? Investeringar i forskning och innovation Vi ser till att forskning kommer till nytta och är

Läs mer

Kommunikationsutbildning

Kommunikationsutbildning Kommunikationsutbildning Program för dagen 09.45-10.15 Kort introduktion av medverkande VinnVäxt-initiativ Vi går laget runt med en kort presentation av vilket initiativ ni kommer från, din roll i organisationen

Läs mer

Robotdalens vision och verksamhet beskrivs i bilaga 2. I ärendet fanns följande förslag till beslut. Yrkanden och proposition

Robotdalens vision och verksamhet beskrivs i bilaga 2. I ärendet fanns följande förslag till beslut. Yrkanden och proposition PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2003-09-01 LKD 03416 89 Medfinansiering av Robotdalen 2003-2006 Bakgrund Robotdalen är en centrumbildning inom Mälardalens högskola för samverkan mellan näringsliv, samhälle och

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

Kvartalet i sammandrag. Väsentliga händelser under perioden. Väsentliga händelser efter periodens utgång

Kvartalet i sammandrag. Väsentliga händelser under perioden. Väsentliga händelser efter periodens utgång Kvartalsrapport Camanio Care AB januari mars 2017 Kvartalet i sammandrag Följande sammanfattning avser perioden 2017-01- 01 - - - 2017-03- 31. Jämförelsesiffrorna i parantes för motsvarande kvartalsperiod

Läs mer

1 APRIL 30 JUNI JANUARI 30 JUNI 2017

1 APRIL 30 JUNI JANUARI 30 JUNI 2017 Halvårsrapport Camanio Care AB januari juni 2017 Sammanfattning Siffror inom parentes avser motsvarande period föregående år om inte annat anges. Jämförelsesiffrorna för nyckeltalen som avser koncernens

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya affärsmöjligheter Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Stockholm, 2015-02-1617 Bokslutskommuniké 2014 Hållbart värdeskapande i tillväxtbolag Avyttring av LeanNova Engineering i Trollhättan Viktiga händelser under helåret 2014 och fjärde kvartalet Fouriertransform

Läs mer

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 SMART INNOVATION, 3D-PRINTING Projektet Smart innovation fortsatte med träffar under 2017. 3D-printing: Vilka är styrkorna med 3Dprinting? Hur långt har utvecklingen kommit? Olaf

Läs mer

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation vinnova INFORMATION Vi 2013:20 Programöversikt 2014 Stöd till forskning och innovation Program och utlysningar 2014 VINNOVA driver program för att stärka innovationskraften i Sverige. Programmen har olika

Läs mer

Hälsorobotar. Robotar som hjälper och vårdar

Hälsorobotar. Robotar som hjälper och vårdar Hälsorobotar Robotar som hjälper och vårdar Hälsorobotar behövs för att bygga framtiden Hälsorobotar kan hjälpa personer med funktionsnedsättning och äldre till ett mer självständigt och oberoende liv.

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISION En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett

Läs mer

Eskilstunas utveckling och Ma lardalens ho gskola finns det ett samband? Eskilstuna Paul Pettersson Rektor / Professor

Eskilstunas utveckling och Ma lardalens ho gskola finns det ett samband? Eskilstuna Paul Pettersson Rektor / Professor Eskilstunas utveckling och Ma lardalens ho gskola finns det ett samband? Eskilstuna 2018-11-13 Paul Pettersson Rektor / Professor 1 Mälardalens högskola i siffror Studenter 15 591 Utbildningsprogram 55

Läs mer

Välkommen alla idébärare, innovatörer och företag inom hälsa och välfärd till en inspirerande heldag i Västerås den 27 maj!

Välkommen alla idébärare, innovatörer och företag inom hälsa och välfärd till en inspirerande heldag i Västerås den 27 maj! Välkommen alla idébärare, innovatörer och företag inom hälsa och välfärd till en inspirerande heldag i Västerås den 27 maj! Vare sig det handlar om att se en unik lösning på ett problem, att möta någon

Läs mer

Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges

Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges Rotary Smålandsstenar 6 Februari 2014 Lars Gustafsson, Werner Hilliges Från idéer Vår till framgångsrika värdegrund företag Glädje i arbetet Flexibla i tanke och handling Affärsmässiga i utförandet Vision

Läs mer

FKG Stora Leverantörsdag Johan Frisk, VD OpiFlex.

FKG Stora Leverantörsdag Johan Frisk, VD OpiFlex. FKG Stora Leverantörsdag 2017-10-18 Johan Frisk, VD OpiFlex Projektet Producera i Sverige Syfte: Visa hållbar, konkurrenskraft och lönsam produktion i Sverige. En del av regeringens satsning på Smart Industri

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska PM 2012:2 RI (Dnr 003-2187/2011) Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska Forum (StAF) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Stockholms stad avtalar

Läs mer

Våga prova innovationer i äldreomsorgen! - Erfarenheter från kommunala testbäddar

Våga prova innovationer i äldreomsorgen! - Erfarenheter från kommunala testbäddar Våga prova innovationer i äldreomsorgen! - Erfarenheter från kommunala testbäddar Sveriges innovationsmyndighet Testbäddar inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg En testbädd är en fysisk eller virtuell

Läs mer

Hållbart värdeskapande genom aktivt ägande

Hållbart värdeskapande genom aktivt ägande Hållbart värdeskapande genom aktivt ägande Smögen 23 juni 2015 FTABs uppdrag enligt bolagsordning Fouriertransform ABs FTAB s uppdrag enligt bolagsordning Föremålet för bolagets verksamhet ska vara att

Läs mer

Politisk medverkan Almedalsveckan 2018 Slutstatistik 2018 Baserad på antal genomförda evenemang under Almedalsveckan 2018.

Politisk medverkan Almedalsveckan 2018 Slutstatistik 2018 Baserad på antal genomförda evenemang under Almedalsveckan 2018. Politisk medverkan 2018 Slutstatistik 2018 Baserad på antal genomförda evenemang under 2018. 2018 Antal evenemang Unika arrangörer Antal medverkande i evenemang Miljödiplomerade evenemang 4311 1929 8243

Läs mer

Produktion2030. Strategiskt innovationsprogram för hållbar produktion i Sverige Cecilia Warrol, programchef

Produktion2030. Strategiskt innovationsprogram för hållbar produktion i Sverige Cecilia Warrol, programchef Produktion2030 Strategiskt innovationsprogram för hållbar produktion i Sverige Cecilia Warrol, programchef Ett strategiskt innovationsprogram, 2013-20 Vision: 2030 är Sverige förstahandsvalet för resurseffektiv

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Mobil automation för ökad produktivitet vid småserietillverkning

Mobil automation för ökad produktivitet vid småserietillverkning Mobil för ökad produktivitet vid småserietillverkning Automation Summit 2013-09-06 Trender och dess effekter Kunder Frihet Snabbhet Konkurrens Miljö Sysselsättning En kedjeeffekt, mer svängningar längre

Läs mer

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige!

229 miljoner kronor till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2018-05-31 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 229 miljoner kronor till projekt i Östra

Läs mer

Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill växa med Innova:oner! 26 oktober 2012 24 maj 2013

Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill växa med Innova:oner! 26 oktober 2012 24 maj 2013 Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill växa med Innova:oner! 26 oktober 2012 24 maj 2013 Ingrid Haraldsson, Piku AB, i samarbete med Göran Hydbom, Modern Management Network AB PROGRAMDEKLARATION

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

1 JULI 30 SEPTEMBER 2017

1 JULI 30 SEPTEMBER 2017 Kvartalsrapport Camanio Care AB januari september 2017 Sammanfattning Siffror inom parentes avser motsvarande period föregående år om inte annat anges. Jämförelsesiffrorna för nyckeltalen som avser koncernens

Läs mer

Specialisten på lönsam industriautomation

Specialisten på lönsam industriautomation Specialisten på lönsam industriautomation Projektledning, konstruktion, tillverkning och driftsättning av robotautomation, specialmaskiner och fixturer. Välkommen till Arho AB Jag är glad över att få presentera

Läs mer

Ärende 16 Ansökan om medfinansiering för Inkubera i Örebro AB enligt avtal för år 2016

Ärende 16 Ansökan om medfinansiering för Inkubera i Örebro AB enligt avtal för år 2016 Ärende 16 Ansökan om medfinansiering för Inkubera i Örebro AB enligt avtal för år 2016 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-11-23 KS 2015.0316 Handläggare Karin Björkman, GP Kommunstyrelsen Ansökan om medfinansiering

Läs mer

Industri 4.0 5.0? Strategiska innovationsprogram och digitalisering

Industri 4.0 5.0? Strategiska innovationsprogram och digitalisering Infogad sidfot, datum och sidnummer syns bara i utskrift (infoga genom fliken Infoga -> Sidhuvud/sidfot) Anpassa sidfoten 1. Klicka Sidhuvu Infoga. Industri 4.0 5.0? Strategiska innovationsprogram och

Läs mer

CLUES enkla idéer i en komplex tillvaro

CLUES enkla idéer i en komplex tillvaro 1 Välkommen till SolutionCLUES Din samarbetspartner när det gäller: Utveckling av arbetsklimat, funktion och resultat inom arbetsplatsen, teamet eller ledningsgruppen. Effektiv och positiv coaching för

Läs mer

När roboten lämnar buren nu. robotassistent!

När roboten lämnar buren nu. robotassistent! När roboten lämnar buren nu kan montören få en robotassistent! Monteringskonferensen 2016 Kerstin Johansen, Linköpings Universitet Fredrik Ore, Scania och Mälardalens högskola Vilka är vi? Kerstin Johansen

Läs mer

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Swerea SWECAST projektet Våga Växa Vinna. Projektet

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer

Innovation för ett attraktivare Sverige

Innovation för ett attraktivare Sverige VINNOVA INFORMATION VI 2016:06 Innovation för ett attraktivare Sverige Sammanfattning Här presenterar vi en sammanfattning av Vinnovas förslag inför regeringens kommande proposition för forskning, innovation

Läs mer

Innovationskraft i hela landet

Innovationskraft i hela landet Innovationskraft i hela landet Forum för hållbar regional tillväxt 19 maj 2017 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Näringsdepartementet 1 Foto: Julia Sjöberg/Folio Det ska vara attraktivt att bo och jobba

Läs mer

o l ~ SALA Bilaga KS 2014/9/1 Västmanlandsfonden ~KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING EKONOMIKONTORET

o l ~ SALA Bilaga KS 2014/9/1 Västmanlandsfonden ~KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING EKONOMIKONTORET ~ SALA Bilaga KS 2014/9/1 ~KOMMUN 1 (2) 2014-01-02 VlTRANDE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING EKONOMIKONTORET o l Västmanlandsfonden Västmaniandsfonden begär i bifogad skrivelse daterad 2013-12-13 "att kommunstyrelsen

Läs mer

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 Mälardalens högskola Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 MDH En nationell högskola som verkar i en region - med en innovativ och internationell profil MDH i siffror 1977 MDH

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Medtech4health och Swelife sök medel för framtidens hälso- och vårdinnovationer

Medtech4health och Swelife sök medel för framtidens hälso- och vårdinnovationer 3193 - Medtech4health och Swelife sök medel för framtidens hälso- och vårdinnovationer Mona Jonsson, projektkoordinator, Medtech4health mona.jonsson@medtech4health.se Åsa Wallin, Portföljansvarig Kompetens

Läs mer

Finansiering av forskning och utveckling- vilka möjligheter?! Susanna Kindberg. SP Energy Technology Center

Finansiering av forskning och utveckling- vilka möjligheter?! Susanna Kindberg. SP Energy Technology Center Finansiering av forskning och utveckling- vilka möjligheter?! Susanna Kindberg Små och Medelstora Företag i Sverige Totalt antal företag i Sverige: cirka 1 miljon. Av dessa tillhör 99% små och medelstora

Läs mer

PARKNEWS from Sahlgrenska Science Park 22 March 2016 LÄS MER

PARKNEWS from Sahlgrenska Science Park 22 March 2016 LÄS MER Sida 1 av 6 PARKNEWS from Sahlgrenska Science Park 22 March 2016 View in the browser Ny VD och spännande framtidsplaner "Det som slår mig som ny här är att efterfrågan från industrin, entreprenörer med

Läs mer

STARTKONFERENS ALLAGEHUB S INSPIRATIONSMILJÖ ULRICA BJÖRNER

STARTKONFERENS ALLAGEHUB S INSPIRATIONSMILJÖ ULRICA BJÖRNER STARTKONFERENS ALLAGEHUB S INSPIRATIONSMILJÖ ULRICA BJÖRNER 2017 02 09 DÅTID 2009-2015 HÖSTEN 2009 INVIGDES VISION BO ÄLDRE VERKSAMHETEN DREVS FRAM TILL OCH MED 2016 I GÖTEBORGS STADS REGI/SENIOR GÖTEBORG

Läs mer

Innovation Sverige. Helukabels tema i Hannover. Nyhetsbrev från Helukabel Sverige HANNOVERMÄSSAN 2019

Innovation Sverige. Helukabels tema i Hannover. Nyhetsbrev från Helukabel Sverige HANNOVERMÄSSAN 2019 Nyhetsbrev från Helukabel Sverige 1-2019 HANNOVERMÄSSAN 2019 Innovation Sverige Helukabels tema i Hannover Första veckan i april öppnas portarna till Hannovermässan, världens största industrimässa, där

Läs mer

FFI - Fordonsstrategisk Forskning och Innovation

FFI - Fordonsstrategisk Forskning och Innovation FFI - Fordonsstrategisk Forskning och Innovation Samverkansforum med AstaZero 7 oktober 213 i Göteborg FFI är ett samarbete mellan staten och fordonsindustrin om att finansiera forsknings-, innovations-

Läs mer

Den nya mötesplatsen för konkurrenskraft i tillverkande industri

Den nya mötesplatsen för konkurrenskraft i tillverkande industri Den nya mötesplatsen för konkurrenskraft i tillverkande industri Premiär! OKTober 2012 Grace, Love & Understanding Robotautomation AFFÄRER verktygs- Maskiner Lean-baserad tillverkning www.maexpo.se 1 Lean-baserad

Läs mer

Erbjudanden för att stärka små och medelstora industriföretags digitalisering

Erbjudanden för att stärka små och medelstora industriföretags digitalisering Erbjudanden för att stärka små och medelstora industriföretags digitalisering Nedan och fler erbjudanden finns sökbara på: www.verksamt.se/driva/digitalisera -ditt-foretag/digitalisera-dittindustriforetag-ny

Läs mer

Användning av virtuella tekniker inom sjukvård. - Exempel på demonstratorer framtagna vid Högskolan i Skövde

Användning av virtuella tekniker inom sjukvård. - Exempel på demonstratorer framtagna vid Högskolan i Skövde Användning av virtuella tekniker inom sjukvård - Exempel på demonstratorer framtagna vid Högskolan i Skövde Förberedelser inför operation Ett effektivt patientflöde inom sjukvården skulle bidra till att

Läs mer

BRA FORSKNING GER UTDELNING

BRA FORSKNING GER UTDELNING BRA FORSKNING GER UTDELNING FORSKNINGSFINANSIERING På Örebro universitet är arbetet med finansieringen av forskningen en självklar del av forskningsprocessen. Utgångspunkten är att hjälpa forskarna nå

Läs mer

Industrirobotar utveckling och användning utifrån ett danskt perspektiv

Industrirobotar utveckling och användning utifrån ett danskt perspektiv Industrirobotar utveckling och användning utifrån ett danskt perspektiv Världsmarknaden över industrirobotar har ökat kraftigt under senare år och är på väg att hämta sig från tiden efter 2001. Året före

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar Nätverksträff för näringslivsansvariga 20 september 2018 Jonny Paulsson, Vinnova, jonny.paulsson@vinnova.se Klas Danerlöv, SKL, klas.danerlov@skl.se Varför har SKL

Läs mer

Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Finansiering av forskning och utveckling vilka möjligheter för företag? Susanna Kindberg Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Industri 4.0 Ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Protokoll Ks 719/2010 Kommunstyrelsens arbetsutskott Datum: 2010-11-16 Klockan: 09:00-11:40 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Murad Artin (V) Gabriella Blomgren (MP) Lennart Bondeson (KD)

Läs mer

Agenda. Nuläge Inkubator och Science park Innovation Inkubator 2.0 förslag Finansiering Summering

Agenda. Nuläge Inkubator och Science park Innovation Inkubator 2.0 förslag Finansiering Summering Agenda Nuläge Inkubator och Science park Innovation Inkubator 2.0 förslag Finansiering Summering Nuläge Rampens nuvarande projektfinansiering avslutas sommaren 2012 Hösten 2012 finansieras verksamheten

Läs mer

Samverkansplattformen. AllAgeHub

Samverkansplattformen. AllAgeHub Samverkansplattformen AllAgeHub VISION Forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation och ålder kan leva

Läs mer

Tillväxtföretag får chansen att växa på nya arenor!

Tillväxtföretag får chansen att växa på nya arenor! Tillväxtföretag får chansen att växa på nya arenor! Var finns prylarna? Med milslånga lagerytor hos många företag är den frågan idag dessvärre alldeles för vanlig. Utan ett snabbt och korrekt svar blir

Läs mer

CEJN. Vår väg till Svenskt Monteringspris

CEJN. Vår väg till Svenskt Monteringspris CEJN Vår väg till Svenskt Monteringspris Pierre Bellehed, Produktverkstadschef Hydraulics & Engineering Innehåll Företaget Produktionsstrategi Streetsmart automation montering Tillbakablick, vad har vi

Läs mer

Attraktiv arbetsgivare. Delprojekt Ny teknik, arbetssätt och innovationer. FoU i Sörmland Kommuner och Landsting i samverkan

Attraktiv arbetsgivare. Delprojekt Ny teknik, arbetssätt och innovationer.   FoU i Sörmland Kommuner och Landsting i samverkan www.fou.sormland.se Attraktiv arbetsgivare Delprojekt Ny teknik, arbetssätt och innovationer FoU i Sörmland Kommuner och Landsting i samverkan Deltagare Carina Forsman Björkman Chef, FoU i Sörmland Kjell

Läs mer

Tillväxt och innovation? Avancerade material

Tillväxt och innovation? Avancerade material Tillväxt och innovation? Avancerade material Peter Region Larsson Östergötland Prioriteringar i det regionala tillväxtarbetet Principer för prioriteringar: - Utveckling och förnyelse - Koppling till forskning

Läs mer

Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009

Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009 Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? Oktober 2009 2 Vad kan det offentliga stödsystemet erbjuda Bactiguard? 1. Skåne, det självklara valet 2. Vi hjälper er med etablering 3. Ni får tillgång

Läs mer

AI.MEE TESTBED FOR AUTONOMOUS INTELLIGENT MACHINES FOR ENTERPRISE AND EXPLORATION

AI.MEE TESTBED FOR AUTONOMOUS INTELLIGENT MACHINES FOR ENTERPRISE AND EXPLORATION AI.MEE TESTBED FOR AUTONOMOUS INTELLIGENT MACHINES FOR ENTERPRISE AND EXPLORATION 2017-2020 VÅRT UPPDRAG Målet med AI.MEE är att skapa långsiktig utveckling och tillväxt i Örebroregionen. Det gör vi genom

Läs mer

Energimyndigheten. Vad kan energimyndigheten göra för tillväxtföretag? - finansiering och stöd. Binella Vannesjö Affärsutvecklare Tillväxtavdelningen

Energimyndigheten. Vad kan energimyndigheten göra för tillväxtföretag? - finansiering och stöd. Binella Vannesjö Affärsutvecklare Tillväxtavdelningen Energimyndigheten Vad kan energimyndigheten göra för tillväxtföretag? - finansiering och stöd. Binella Vannesjö Affärsutvecklare Tillväxtavdelningen Energimyndighetens uppdrag: Att arbeta för ett tryggt,

Läs mer

MÖJLIGHETER FÖR AUTOMATISERING ELLER ROBOTISERING

MÖJLIGHETER FÖR AUTOMATISERING ELLER ROBOTISERING MÖJLIGHETER FÖR AUTOMATISERING ELLER ROBOTISERING Källa: Volvo Car Sverige AB Magnus Widfeldt 10 okt 2019 Research Institutes of Sweden Material och Produktion RISE IVF RISE IVF i Mölndal Robotiserad 3-Dprinter

Läs mer

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter, när det gäller social hållbarhet

Läs mer

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare FFI Transporter, mobilitet och tillgänglighet har stor betydelse för livskvalitet och tillväxt. För en fortsatt positiv samhällsutveckling måste transportlösningarna även vara säkra och miljömässigt hållbara.

Läs mer

CHALMERS FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID VÅR VISION: Visionen genomsyrar all verksamhet inom forskning, utbildning och innovation

CHALMERS FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID VÅR VISION: Visionen genomsyrar all verksamhet inom forskning, utbildning och innovation VÅR VISION: CHALMERS FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID Visionen genomsyrar all verksamhet inom forskning, utbildning och innovation Målet är att utveckla tekniska lösningar som behövs för att skapa morgondagens samhälle

Läs mer

Finansiering av innovationsmiljöer

Finansiering av innovationsmiljöer 1 (5) Finansiering av innovationsmiljöer Energimyndigheten satsar årligen ca 1,5 miljarder SEK på forskning och innovation, varav ca 160 miljoner SEK går till att stötta kommersialisering av ändamålsenliga

Läs mer

Från idé till lönsamt företag. Från idé till lönsamt företag

Från idé till lönsamt företag. Från idé till lönsamt företag Från idé till lönsamt företag ALMI Företagspartner AB 40 kontor över hela landet. 450 medarbetare. Moderbolag ägs av staten. 17 regionala dotterbolag som ägs till 49% av regionala ägare. Riskapital genom

Läs mer

Från forskning till företag

Från forskning till företag Från forskning till företag LUIS Lunds Universitets innovationssystem Vi skapar tillväxt av forskning LUIS är navet för innovation och kommersialisering vid Lunds universitet. Med vår hjälp omvandlas värdefull

Läs mer

Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå

Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå 1 Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå Leverantörsindustrin med leverans i fordonsindustrin 964 företag fler än 5 anställda 158miljarder oms 2013 82 400 anställda 49% har sin kund utanför Automotive 2 2

Läs mer

146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige!

146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige! PRESSMEDDELANDE Strukturfondspartnerskapets Sekretariat Datum Dnr 2017-06-01 15-050 Till media i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Östergötlands län 146 miljoner till projekt i Östra Mellansverige!

Läs mer

Vinnova-utlysningar med intresse för SMF

Vinnova-utlysningar med intresse för SMF Vinnova-utlysningar med intresse för SMF EUREKA-kluster medfinansiering: SMART Avancerad tillverkning, hösten 2018 Utlysningen vänder sig till innovationsprojekt inom följande områden: - Bearbetning av

Läs mer

Kapacitet för ambitioner MIKAEL JOKI

Kapacitet för ambitioner MIKAEL JOKI Kapacitet för ambitioner MIKAEL JOKI 2017-01-24 eepab.com VÅRT KONCEPT KAPACITET FÖR PRODUKTION KUND: KOENIGSEGG PRODUKT: Världens snabbaste och starkaste serietillverkade bilar. UPPDRAG: Leverera kretskort

Läs mer

Från idéer till framgångsrika företag

Från idéer till framgångsrika företag UPPDRAG TILLVÄXT Från idéer till framgångsrika företag ALMI FÖRETAGSpartner När idéer ska utvecklas och företag ska växa. Svenska innovationer och affärsidéer har lagt grunden till många små och medelstora

Läs mer

Finansieringsmöjligheter för företagare i Västmanland

Finansieringsmöjligheter för företagare i Västmanland Finansieringsmöjligheter för företagare i Västmanland Undrar du hur du kan söka medel för att utveckla en ny eller befintlig vara eller tjänst? Vill du veta hur du kan söka medel för att vidareutveckla

Läs mer

Avsiktsförklaring Affärsplan Eskilstuna

Avsiktsförklaring Affärsplan Eskilstuna Kommunstyrelsen 2015-07-03 Kommunledningskontoret Näringsliv KSKF/2015:367 Valentina Andic, 016-710 74 08 1 (1) Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring Affärsplan Eskilstuna Förslag till beslut Förslag till

Läs mer

Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch

Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch Nu har du möjlighet att bli delägare i landets främsta utvecklingsarena för det gröna näringslivet Hos oss får företag inom världens viktigaste

Läs mer

Informationsträff om LIGHTer första officiella utlysning Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Tema: industriförankrade utvecklingsprojekt

Informationsträff om LIGHTer första officiella utlysning Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Tema: industriförankrade utvecklingsprojekt LIGHTer inbjuder till Informationsträff om LIGHTer första officiella utlysning Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Tema: industriförankrade utvecklingsprojekt Uppstartsmöte om EULIGHTer En påverkansplattform

Läs mer

Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015

Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015 Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015 DET TALADE ORDET GÄLLER! Kära aktieägare, I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB hälsar jag er alla varmt välkomna

Läs mer

Vår kunskap blir din konkurrensfördel

Vår kunskap blir din konkurrensfördel Vår kunskap blir din konkurrensfördel Ett teknikkonsultföretag för processindustrin Improvus ett teknikkonsultbolag Improvus har sin bas i Stockholm och verkar i hela Europa. Vi är specialiserade inom

Läs mer

Innovation för framtidens infrastruktur. Hur bygger vi Öresundsbron med nollutsläpp 2045?

Innovation för framtidens infrastruktur. Hur bygger vi Öresundsbron med nollutsläpp 2045? Innovation för framtidens infrastruktur Hur bygger vi Öresundsbron med nollutsläpp 2045? Framtidens infrastruktur byggs med nollutsläpp Infrastruktur är en förutsättning för ett fungerande samhälle, men

Läs mer

Testbäddar. förbättrar äldreomsorgen och stärker näringslivet. Karin Eriksson

Testbäddar. förbättrar äldreomsorgen och stärker näringslivet. Karin Eriksson Testbäddar förbättrar äldreomsorgen och stärker näringslivet Karin Eriksson 2 204 miljoner kronor investerade VINNOVA i svensk FoI 2012 500-250-500 150-250 100-150 75-100 50-75 30-50 20-30 10-20 0-10 (mkr)

Läs mer

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan!

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan! Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013 Tack för din medverkan! Jan Björklund, vice statsminister, utbildningsminister, FP Sjukvårdens effektivitetskrav gör att forskningen ofta kommer på undantag, och det

Läs mer

Vänta inte på nästa innovation. Stå för den!

Vänta inte på nästa innovation. Stå för den! Vänta inte på nästa innovation. Stå för den! Vi ger er råd att utveckla er framtid I en globaliserad och ständigt uppkopplad värld är konkurrensen knivskarp, överallt och hela tiden. En ny idé, en trend

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Seminarium 4 april 2019: Spridning av Örebros testbädd för välfärdsteknik och e-hälsa

Seminarium 4 april 2019: Spridning av Örebros testbädd för välfärdsteknik och e-hälsa Seminarium 4 april 2019: Spridning av Örebros testbädd för välfärdsteknik e-hälsa Smart Block 2018 Smarta Äldre c Projektverksamhet i drygt 3 år Finansiering från Vinnova Regionen Äldre funktionsnedsatta

Läs mer

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Skott Charlotte Dahlmann Christian Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0111 Kommunstyrelsen Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala 2018-2020 Förslag till beslut

Läs mer

Beviljade projekt i ERUF Europeiska regionala utvecklingsfonden

Beviljade projekt i ERUF Europeiska regionala utvecklingsfonden 240 miljoner till projekt i Östra Mellansverige Strukturfondspartnerskapet i Östra Mellansverige har vid sitt sammanträde 10 december prioriterat 24 projekt som sammanlagt får 240 miljoner i EU-stöd. Greger

Läs mer