Rikshemvärnsrådets förslag till tingsbeslut: Att motionen därmed skall anses vara besvarad.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rikshemvärnsrådets förslag till tingsbeslut: Att motionen därmed skall anses vara besvarad."

Transkript

1 Motion 2009 : M 1 Insänd av : Gränsälvskompaniet Lapplandsjägargruppen Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Anpassning av Hv-förbands organisation till lokala förhållanden. Förslag :Att i undantagsfall kunna anpassa hemvärnsförbands personliga och gemensamma utrustning och materiel till speciella lokala förhållanden. Avsteg skall kunna bedömas och beslut fattas inom berörd utb.grp. Motiv : Vi förstår att olikheter i dessa saker ofta kan vara en nackdel, men med de stora variationer i förutsättningar som råder tycker vi att möjligheten måste finnas. Ett exempel är det egna kompaniet som skall verka i en del av landet där uppgiften är att övervaka över 35 mil riksgräns samt tusentals kvadratkilometer väglöst land och där plutonernas utgångsgruppering ligger mil ifrån varandra. Detta i ett kompaniområde som är 30.mil från norr till söder och utgör 5% av landets yta med subarktiskt klimat. Det är som vi ser det och alla som läser detta borde förstå omöjligt att upprätthålla verksamheten utan tilldelning av specifik materiel till exempel vad gäller samband och transporter. Hvrådets (yttrande och beslut : Hemvärnsrådet bifaller motionen vid rådsmöte Rikshemvärnsrådet har förståelse för förslagsställarens behov av regionala lösningar vad gäller materieltillförseln och anser generellt att hemvärnets behov skall prioriteras före administrativa brister i försörjningsfunktionerna. För att göra materielförsörjningssystemet hanterbart måste dock strävan vara att ensa och minimera antalet materiellistor för förbanden. Innan behovssättning sker skall en dialog genomföras med respektive MSA (materielsystem ansvarig). Dialogen görs med hänsyn till att vi inte ska behovssätta materiel som därmed kan bli en brist i systemet, eller beställer materiel som inte får behovssättas för vissa förbandstyper. Dialogen genomförs med hänsyn till de ekonomiska förutsättningarna i liggande materielplan. Att motionen därmed skall anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

2 Motion 2009 : M 2 Insänd av : Gränskompaniet Lapplandsjägargruppen. Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Bandvagnar till hemvärnskompanierna Förslag :Vi föreslår att alla hemvärnskompaner i första hand i norra Sverige tilldelas bandvagn.1.st per pluton + 1.st per kompanistab. I samband med detta tillföres organisationen förarbefattningar. Motiv : Stora delar av landet har ett glest vägnät och en terräng som inte under någon del av året är framkomlig med hjulfordon. Därför ser vi bandvagn som det ända fordon som kan lösa transporter utanför vägnätat oberoende av årstid. Hvrådets (yttrande och beslut : Hemvärnsrådet bifaller mottionen vid rådsmöte Rikshemvärnsrådet tycker att förslaget är välgrundat och bandvagnar har redan beslutats tillföras hemvärnets insatsförband fullt ut Norr om Dalälven och till del övriga insatskompanier. Alla förband ska dock inte ha bandvagn mot bakgrund av att de inte har uppgifter som kräver detta transportmedel. Förutsättningarna för ett fullt utvecklat bandburet hemvärn ovan Dalälven blir ekonomiskt ohållbart, då detta skulle kräva en nyproduktion med anledning av bristen på bandvagnar. Avslag Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

3 Motion 2009 : M 3 Insänd av : Åke Bäckman. Komp.ch.stf. Kalix Kusthemvärnskompani. Lapplandsjägargruppen Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Tilldelning av G.båtar till förband med marina uppgifter. Förslag : Jag föreslår härmed att förband med marina uppgifter som ej kan tilldelas stridsbåt.90 och som har sina uppgifter i innerskärgårdar tilldelas G-båt, 2.st /pluton för innomskärstransporter. Motiv : Som situationen är i dag utbildas ett fåtal S.90. besättningar detta gör att ett antal förband i landet saknar militära båtar efter bortfallet av 200-båten. Situationen löses till nöds med civila båtar detta ser vi som en nödlösning i väntan på en lösning där vi har militära båtar. Vi ser G-båten som ett alternativ för att lösa transportuppgiften i innerskärgård. Hvrådets yttrande och beslut : Hemvärnsrådet bifaller motionen vid rådsmöte Rikshemvärnsrådet delar uppfattningen att båtbeståndet i hemvärnet bör ses över. Detta är dock ett område som redan utreds. Analys av det operativa behovet samt därtill kopplad organisationsutveckling, kommer att tas med i arbetet med det nya TOEM. I samband med detta kommer behovet av båtar såväl till antal som till typ att fastställas. Detta innebär att det i nuläget ej är aktuellt att vare sig byta eller tillföra ytterligare båttyper. Målsättningen är att frågan ska kunna hanteras inför aviseringen av organisationsår Båtutredningen redovisas Avslag Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

4 Motion 2009 : M 4-1 Insänd av : Gränsälvskompaniet Lapplandsjägargruppen. Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Samband inom hemvärnskompanier med extrema avstånd. Förslag :Att hemvärnskompanier med extrema avstånd tillföres fältmässig KV-station. 1.st per pluton med tillhörande batteriladdare och el-verk. Att kompanistab tillföres motsvarande utrustning helst i form av radiobandvagn. Motiv :Omorganisationer har gjort att avstånden ökat inom kompanier på många platser, detta har haft som konsekvens att plutoner har hamnat utanför de tilldelade sambandsmedlens räkkvidd. Det är enligt vårt förmenande av största vikt att vi får ett adekvat sambandsmedel. Hvrådets (yttrande och beslut : Hemvärnsrådet bifaller motionen vid rådsmöte De stora avstånd som motionären anger, har rikshemvärnsrådet svårt att relatera till i aktuell TOEM. Behovet av ett nytt fältmässigt sambandssystem är känt och ledningsbehovet utreds för närvarande av Rikshemvärnsavdelningen. Vissa delar av nuvarande sambandsmedel är planerat att ersättas och ett införande av radiobandvagnar till insatskompaniledningar norr om Dalälven planeras. Att införa radiobandvagnar på full bredd inom hemvärnet är dock inte ekonomiskt realiserbart. Avslag enligt rådet och utskottet, avslag. Utskottets kommentar, på lokal/regional nivå, tillföra fältmässiga kv-stationer till förband som har dessa behov. I enlighet med TOEM :77504 Bil 2, punkt Sambandssystem. Inom kompani upprättas radiosamband VHF. Vid långa avstånd till underavdelningar avropas förstärkningsmodul HF hos högre chef. Strävan är att efter tillgång tilldela sådan redan i fredstid.

5 Motion 2009: M 4-2 Inlämnad av: Hallandsgruppens hemvärnsråd Frågeschema vid rekrytering Ny Gruppradio. Förslag: Anskaffandet av ny förvarsmaktsgemensam gruppradio har dragit ut på tiden, och Ra135 börjar bli föråldrade. Och det finns ett stort akut behov med dagens uppgifter att ha kommunikation på gruppnivå. Tilldela samtliga grupper två radioapparater typ Motorola Utbildningsrådets yttrande och beslut: Tillstyrktes av hvrådet Hemvärnets sambandsmateriel är föråldrad i allmänhet. Rikshemvärnsrådet delar motionärens grundförslag och hänvisar till de försök med IGR-systemet (RA 1031 och RA 1183) som har genomfört med mycket gott resultat. Systemet kommer att tillgodose vårt behov av en effektiv grupp- och plutonsradio. Införandet av detta system beräknas vara slutfört inom en 3-års period. Materielen har en högre kvalitet och användbarhet än ett civilt kommunikationssystem som förslagsställaren hänvisar till. Avslag Beslut enligt utskottets yttrande, besvarad.

6

7 Motion 2009 : M 5 Insänd av : Ulla Sydberg. Insatsplutonen Lapplandsjägargruppen Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Solglasögon till bandvagnsförare. Förslag : Utrusta insatskompaniernas bandvagnsförare med UV-skydande solglasögon. Motiv : Miljöer med starkt solljus är den ända kända faktorn som påskyndar utveckling av gråstarr. Det är därför av största vikt att bandvagnsförare kan förses med solglasögon som skyddar och även är försedda med skydd mot ljusinsläpp från sidorna. Vi som bland annat kör i fjällmiljö är extra utsatta eftersom solen reflekteras mot snön. Hvrådets (yttrande och beslut : Hemvärnsrådet bifaller mottionen vid rådsmöte Det är riktigt som motionären framför i sin motion att snöblindhet kan drabba personal som finns i subarktisk miljö. Rikshemvärnsrådet anser att det är viktigt att hemvärnssoldaterna har rätt utrustning i förhållande till de klimatförhållanden som gäller, men anser också att problemet fått för stor dimension då solglasögon bedöms finnas i allas ägo inom de områden som nämns. Avslag enligt utskottet, bifall. Materiel enligt motionen påförs utrustningslistan för bandvagnar i nuvarande materielplan i en omfattning och takt som motsvarar de ekonomiska förutsättningarna.

8 HKV beteckning 16504: Bilaga 2 Motion 2009 : M 6 Insänd av : Fk. Lennart Fjellman, Romeo Lima, Vildmannabat. I19 Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Tillför plutoner snöskor som vinterutrustning Förslag : Motiv : Tillför varje pluton, med uppgifter i norra delen av Sverige, snöskor som VU-mtrl. Förslagsvis kan 8-10 par per pluton vara lämpligt antal då dessa kan koncentreras till en grupp för eventuellt patrulluppdrag eller annan verksamhet inom grupps ram Jag vill dock inte låsa motionen till ovanstående antal utan anser att detta och exempelvis hur fördelningen skall se ut fastställs av den insats som berörs. Genom att tillföra plutonen snöskor, underlättas verksamheten i fält under tider då snödjupet är stort och det inte alltid är så praktiskt att använda skidor. Vid tät skog, buskar och närhet till förläggning är det ibland mer praktiskt att använda snöskor istället för skidor. Vi vinner både tid och smidighet. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut : Vi finner att motionen är bra på det sätt som vintrar är i den norra delen av landet och att det skulle hjälpa soldaten i sin verksamhet vintertid. Vi förordar därför denna motion. Rikshemvärnsrådet inser att speciella behov kan föreligga för vissa förband. Generella erfarenheter säger att skidor är att föredra framför snöskor. Rikshemvärnsrådet har förståelse för att snöskor kan vara bra att ha i vissa lägen, men att ett införande av snöskor i U-listorna är svårt att motivera med de uppgifter som hemvärnet har vid sina skyddsobjekt. Avslag enligt utskottet, bifall. Rådet bör verka för att RIKSHV i samarbete med FM-vinterenhet utreder typ av utrustning och det antal som hemvärnet kan behöva.

9 HKV beteckning 16504: Bilaga 2 Motion 2009 : M 7 Insänd av : Fk. Lennart Fjellman, Romeo Lima, Vildmannabat. I19 Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! MC-ordonnans tillförs snöskoter Förslag : Motiv : Att MC-ordonnans tillförs snöskoter som komplement till motorcykel I de nordligaste delarna av riket, där plogade vägar under vinterhalvåret inte alltid är en självklarhet och terrängen många gånger är väglös, är det tämligen svårt att ta sig fram med motorcykel. Med anledning av detta anser jag att det vore lämpligt att tillföra ordonnanserna snöskoter som komplement vilket (om jag inte missminner mig) är fallet på övriga förband inom armen. Det skulle vara möjligt att lösa detta på liknande sätt som man gjort när det gäller fordonen för sjukvårdsgruppen, där dessa hämtas ut vid beredskapshöjning från exempelvis lokal handlare. Detta innebär dock att ordonnanserna ges utbildning och möjlighet att låna/använda civila snöskotrar under utbildning/övning. Antalet snöskotrar och hur dessa tillförs mm. lämnar jag öppet för att utredas inom berörd instans. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut : Vi finner att motionen är bra på det sätt att speglar problemen inom förbanden i norra delen av Sverige vintertid. Vi förordar därför denna motion. Att införa skoterordonnanser i hemvärnet är ett bra förslag till ökad rörlighet i subarktisk miljö enligt rikshemvärnsrådet, men förutsättningarna för att tillföra materiel i nuvarande ekonomiska ram finns inte. Rikshemvärnsrådet föreslår att användandet av snöskoter trots detta stöttas, men regleras med privata fordon och att milersättning utgår vid användandet. Avslag Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

10 HKV beteckning 16504: Bilaga 2 Motion 2009 : M 8-1 Insänd av : Lt. Rickard Eklund. C11.komp/611 HvBat I19 Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Tilldelning av Bärsäck 2000, Stridssäck 2000 och Stridsväst Förslag : Motiv : Att Rikshemvärnsavd tar initiativ och agerar för att vi snarast tilldelas utlovad utrustning I högkvarterets skrivelse, datum HKV beteckning : kan vi bland annat läsa: För stridsväst, bärsäck och stridssäck gäller den tidigare leveransplanen. HKV direktiv och inriktning till FMLOG är: M Stridsväst, tilldelas Hvinsatsplutoner från år 2005 och övriga från år M Bärsäck 2000, tilldelas Hvinsatsplutoner från år 2004 och övriga från år M Stridssäck 2000, tilldelas Hvinsatsplutoner från år 2004 och övriga från år I tidningen Hemvärnet Nr 2 april 2007 kunde alla hemvärnssoldater läsa på förstasidan ALL MATERIAL FINNS - MEN PÅ FEL STÄLLEN Vi är nu inne i verksamhetsåret 2009 och på 11.kompaniet 611.Hvbat har vi ännu inte sett skymten av vare sig stridsväst, bärsäck eller stridssäck. Om nu all materiel finns - varför har vi inte fått ut den? Våra soldater börjar vara less på allt skitsnack. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut : Vi finner att motionen är bra, nu måste utrustning fram till våra soldater. Vi förordar därför denna motion. Tillförseln av bärsystem 2000 är beordrad till all hemvärnspersonal, men har fördröjts på grund av besparingar och oväntat högt slitage på befintlig utrustning. Rikshemvärnsavdelningen följer ständigt upp tillförseln av personlig materiel och ser lika allvarligt på bristerna som Rikshemvärnsrådet och förslagsställaren. Tillförseln av personlig utrustning har påbörjats och fortsätter. I vissa delar av landet har den enskilde soldaten fått all utrustning. Det måste uppmärksammas att där det påbörjats utdelning av bärsystem 2000 så har inte alla soldater tagit ut sin utrustning och har då givetvis inte den nya utrustningen. Utbildningsgrupperna har inte heller rapporterat in när Hvinsatsförbanden fått sin utrustning och därmed har utdelning till övriga hemvärnet inte påbörjats. I Tidningen Hemvärnet nr 2, 2009 har en noggrann rapport gjorts angående tillförseln av personlig utrustning. Här framgår till exempel att närmast alla insatssoldater utrustats samt att

11 HKV beteckning 16504: Bilaga 2 även timmarsförbanden till övervägande del påbörjat sin omutrustning. Det läge som redovisades i tidningen gällde första kvartalet 2009 och borde nu, ett halvår senare, vara ännu närmare sin lösning. Att motionen därmed skall anses vara besvarad. enligt rådet och utskottet, besvarad. Utskottets kommentar, vi konstaterar att materieluppfyllnaden varierar stort över landet. Brister i inrapportering från utbildningsgrupper samt en undermålig logistisk kedja gör att utskottet riktar hård kritik mot de chefer som ej lyckats fullgöra sina uppgifter att om utrusta sin personal med den utlovade materielen. Utskottet hemställer till rikshemvärnstinget att uppmana berörda chefer att snarast tillse att problemet blir löst.

12 Motion 2009: M 8-2 Insänd av: Solna-Sundbybergs hemvärnskompani Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Tilldelning av stridsväst samt på sikt ett komplett bärsystem 2000 Förslag: Utrusta all personal med stridsväst 2000 samt inom fem (5) år ett komplett bärsystem Motiv: Stridsväst 2000/komplett ger enligt SoldR Mtrl P soldaten bättre möjligheter att medföra utrustning utifrån befattning och uppgift. Andra motiv är att stridsväst 2000 är bättre ut ergonomisk synpunkt än det äldre stridsbältet/304 och att en tilldelning skulle vara positivt för rekryteringen av unga soldater som varit utrustade med stridsvästen under sin grundutbildning. Livgardesgruppens Hemvärnsråds yttrande och beslut: Yttrande: Livgardesgruppens Hemvärnsråd instämmer helt i motionärens förslag och motivering. Tilldelning av reglementerad utrustning är mycket ojämnt fördelad i landet. I första hand är detta en fråga för Livgardet men då inte tidigare försök lyckats att få tilldelning av utrustningen, hemställer Livgardesgruppens Hemvärnsråd att Rikshemvärnschefen utövar påtryckning på dem som har ansvar för tilldelningen, så även våra soldater tilldelas det moderna bärsystemet, i första hand stridsväst Beslut: Hemvärnsrådet beslutade att bifalla motionen i sin helhet samt att överlämna den till Rikshemvärnsrådet Tillförseln av bärsystem 2000 är beordrad till all hemvärnspersonal, men har fördröjts på grund av besparingar och oväntat högt slitage på befintlig utrustning. Rikshemvärnsavdelningen följer ständigt upp tillförseln av personlig materiel och ser lika allvarligt på bristerna som Rikshemvärnsrådet och förslagsställaren. Tillförseln av personlig utrustning har påbörjats och fortsätter. I vissa delar av landet har den enskilde soldaten fått all utrustning. Det måste uppmärksammas att där det påbörjats utdelning av bärsystem 2000 så har inte alla soldater tagit ut sin utrustning och har då givetvis inte den nya utrustningen. Utbildningsgrupperna har inte heller rapporterat in när Hvinsatsförbanden fått sin utrustning och därmed har utdelning till övriga hemvärnet inte påbörjats. I Tidningen Hemvärnet nr 2, 2009 har en noggrann rapport gjorts angående tillförseln av personlig utrustning. Här framgår till exempel att närmast alla insatssoldater utrustats samt att även timmarsförbanden till övervägande del påbörjat sin omutrustning. Det läge som

13 redovisades i tidningen gällde första kvartalet 2009 och borde nu, ett halvår senare, vara ännu närmare sin lösning. Att motionen därmed skall anses vara besvarad. enligt rådet och utskottet, besvarad. Utskottets kommentar, vi konstaterar att materieluppfyllnaden varierar stort över landet. Brister i inrapportering från utbildningsgrupper samt en undermålig logistisk kedja gör att utskottet riktar hård kritik mot de chefer som ej lyckats fullgöra sina uppgifter att om utrusta sin personal med den utlovade materielen. Utskottet hemställer till rikshemvärnstinget att uppmana berörda chefer att snarast tillse att problemet blir löst.

14 Motion 2009 : M 8-3 Insänd av : Peter Backéus, Jönköping Hemvärnskompani, Stabsbefäl Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Likriktning av materialförsörjning/tilldelning Förslag: Jag yrkar att Hemvärnstinget 2009 ger i uppdrag åt RiksHv-avdelningen inom Högkvarteret att se över tilldelning av materiel, personlig och gemensam, samt att likrikta tilldelningen så att de blir samstämmiga inom hela hemvärnsorganisationen. Motiv: Under föregående år, 2008, uppdagades skillnader mellan olika utbildningsgrupper vad avser tilldelning av materiel som jag har svårt att förstå. Det gäller då personlig utrustning i 90-systemet och Bärsystem 2000, samt sådan utrustning som är ren skyddsutrustning. När skyddsutrustning (aktiva hörselskydd) delas ut som en belöning för fullgjort kontrakt är man fel ute. Jag tror alla som deltager vid ett skjutmoment utsätts för amma risk oavsett om man fullgjort kontrakt eller ej. På annat håll får ut aktiva hörselskydd för att skydda den enskildes hörsel oavsett om han/hon har fullgjort kontrakt eller ej. Det är för mig också märkligt att det för två soldater som genomfört introduktionsutbildning till hemvärnet på olika platser samtidigt skall ha skillnader i tilldelad utrustning. De ska väl lösa samma grunduppgift? Varför kan en soldat utbildad på ett ställe få all utrustning medan en soldat utbildad på annat ställe bara får viss utrustning. Dessa skillnader finns tyvärr inte bara i personlig utrustning utan de visar sig även när det gäller gemensam utrustning. Sedan måste det givetvis finnas skillnader i utrustning som beror på uppgifter och geografisk hemvist. Detta gäller då både personlig och gemensam utrustning. Dessa skillnader är inte bra för Hemvärnet, det är idag oerhört viktigt för hemvärnet över HELA landet att man kan visa upp förband med välutbildade och motiverade soldater, modern utrustning samt enhetlig utrustning. Detta är viktigt för vår rekrytering och för hemvärnets förtroende hos samhället och hos medborgarna. Det är också viktigt för vår förmåga att lösa våra uppgifter. Peter Backéus Hvrådets yttrande och beslut Hv-rådet ställer sig positivt till förslaget och insänder detta till RiksHvrådet. Rådet anser att alla Hemvärnssoldater som tilldelas utrustning efter genomförd introduktionsutbildning tilldelas en grundutrustning motsvarande den utr som 20-timmars-soldater erhåller. Senare kompletteras/byts utrustning utifrån särskild befattning, t ex insatssoldat. Tillförseln av bärsystem 2000 är beordrad till all hemvärnspersonal, men har fördröjts på grund av besparingar och oväntat högt slitage på befintlig utrustning. Rikshemvärnsavdelningen följer ständigt upp tillförseln av personlig materiel och ser lika allvarligt på bristerna som Rikshemvärnsrådet och förslagsställaren.

15 Tillförseln av personlig utrustning har påbörjats och fortsätter. I vissa delar av landet har den enskilde soldaten fått all utrustning. Det måste uppmärksammas att där det påbörjats utdelning av bärsystem 2000 så har inte alla soldater tagit ut sin utrustning och har då givetvis inte den nya utrustningen. Utbildningsgrupperna har inte heller rapporterat in när Hvinsatsförbanden fått sin utrustning och därmed har utdelning till övriga hemvärnet inte påbörjats. I Tidningen Hemvärnet nr 2, 2009 har en noggrann rapport gjorts angående tillförseln av personlig utrustning. Här framgår till exempel att närmast alla insatssoldater utrustats samt att även timmarsförbanden till övervägande del påbörjat sin omutrustning. Det läge som redovisades i tidningen gällde första kvartalet 2009 och borde nu, ett halvår senare, vara ännu närmare sin lösning. Att motionen därmed skall anses vara besvarad. enligt rådet och utskottet, besvarad. Utskottets kommentar, vi konstaterar att materieluppfyllnaden varierar stort över landet. Brister i inrapportering från utbildningsgrupper samt en undermålig logistisk kedja gör att utskottet riktar hård kritik mot de chefer som ej lyckats fullgöra sina uppgifter att om utrusta sin personal med den utlovade materielen. Utskottet hemställer till rikshemvärnstinget att uppmana berörda chefer att snarast tillse att problemet blir löst.

16 Motion 2009: M 9-1 Inlämnad av: Hallandsgruppens hemvärnsråd Frågeschema Tillför varje vid skyttegrupp rekrytering bildförstärkare (goggles) Förslag: Det är hög tid att föra Hemvärnets mörkerförmåga in i 2000-talet. Dagen bildförstärkare tillåter inte att man genomför rörlig verksamhet under mörker. Tillför samtliga skyttegrupper hjälmmonterad bildförstärkare. (Mono-T, GN1) Utbildningsrådets yttrande och beslut: Tillstyrktes av hvrådet Rikshemvärnsrådet trycker själva på behovet av mörkerkapacitet hos hemvärnsförbanden. Frågan om nya mörkerhjälpmedel har utretts och finns i gällande materielplan. Nya mörkerhälpmedel kommer att tillföras främst insatsförbanden på gruppnivå. Att precisera bildförstärkaren till den typ och montage som motionären föreslår, gör att Rikshemvärnsrådet inte kan ge motionen sitt bifall. Avslag Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

17 HKV beteckning 16504: Bilaga 2 Motion 2009: M 9-2 Insänd av: IP Nord Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Tilldelning av bildförstärkare GN1. Förslag: Tillför varje hvgrupp en bildförstärkare GN1 Motiv: Hv plutonen skall kunna genomföra sin huvuduppgifter dygnet runt och utan fungerande mörkerhjälpmedel är vi på efterhand. De flesta GU förband har idag modernare hjälpmedel så det bör finnas ett överskott GN1 att tilldela Hemvärnet. Motionen antagen på Attundalands Bataljonsråd Livgardesgruppens Hemvärnsråds yttrande och beslut: Yttrande: Det finns endast ett begränsat antal inom FM Beslut: Hemvärnsrådet beslutar att bifalla motionen samt att överlämna den till Rikshemvärnsrådet Rikshemvärnsrådet delar förslagsställarens bild av bristerna i hemvärnsförbandens mörkerförmåga. Med förändrade uppgifter och ökad ambitionsnivå följer även en modernisering av hemvärnets mörkermateriel. Det finns i gällande materielplan ekonomi för införandet av ny mörkermateriel på gruppnivå. Att precisera bildförstärkaren till den typ och montage som motionären föreslår, gör att Rikshemvärnsrådet inte kan ge motionen sitt bifall. Avslag Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

18 Motion 2009: M 10 Inlämnad av: Hallandsgruppens hemvärnsråd Frågeschema Tillför vapenrem vid rekrytering 06 Förslag: För att kunna tillgodogöra sig de senaste stridsteknikerna inom MOUT (utb.anvisn. SIB livgardet) bör den nuvarande gevärsremmen MT, bytas ut mot vapenrem 06 som medger en bättre stridsteknik hos den enskilda soldaten i urban miljö. Tilldela vapenrem 06 till resp. automatkarbin. Utbildningsrådets yttrande och beslut: Tillstyrktes av hvrådet FMV har av Rikshemvärnsavdelningen uppdragits att initialt leverera nya vapenremmar (Vapenrem 06B) till landets försörjningsenheter och vapenremmen har redan börjat delas ut till hemvärnsförbanden. Att motionen därmed skall anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

19 Motion 2009: M 11 Insänd av : Anneli Rhenström, HuF 1122:e Hvinsatskompaniet Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Att hundförare skall få välja att vara beväpnad med Ak4B Förslag : föreslår att hundförare skall få välja Ak4B framför Pistol 88C som huvudsaklig beväpning. Motiv : Frivilligpersonalen ska ombeväpnas till pistol med undantag för bilförarna som kommer att behålla AK4B som vapen. Hundföraren är soldat i första hand och måste vara användbar även om hunden inte är tillgänglig och så är inte fallet om hundföraren är beväpnad med pistol. För att bli en del i gruppen och bli samövade krävs att hundföraren har möjlighet att deltaga i övrig verksamhet utöver ren hundtjänst. Vårt förslag är att de hundförare som önskar får möjlighet att behålla förordnandet för AK4 även om de ombeväpnas med pistol. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut : AU föreslår: Tillstyrker. Motivation till tillstyrkande: Likvärdig beväpning inom förbandet och att hundföraren skall kunna tjänstgöra som soldat. Södra Skånska Regementets Hemvärnsråd beslöt tillstyrka motionen. Pistolen införskaffades till hundförare, mc-ordonnanser och flygförare i självskyddssyfte, då dessa befattningar inte är stridande befattningar. Hundföraren som motionen berör skall hantera sin hund i första hand och vid omedelbar risk för sammanstöt, dra sig tillbaka i skyddsställning. Hundföraren är ett verktyg för skyttegruppen och skyttegruppens ansvar är striden och skyddet av hundföraren. Det finns idag inget skäl att organisatoriskt öka eldkraften hos hundföraren, som är motionens syfte, då stridstekniken för hundpatrull inte kräver denna utökade eldkraft. För att bibehålla skjutskicklighet och för att befrämja skytteintresset, kan dock ett lån av automatkarbin motiveras.

20 Avslag Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

21 Motion 2009: M 12 Insänd av : Anneli Rhenström, HuF 1122:e Hvinsatskompaniet Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Att inte hundförare skall behöva utnyttja privat bil under övning. Förslag : Förslaget är att en snabb tillfällig lösning, där hundföraren inte måste använda sin privata bil för transport under övning tas fram i väntan på permanent lösning. Motiv : Hundförarna är idag hänvisade till egen privat bil för transport av hund under övningar. Enligt tidningen Hemvärnet kommer förbanden i bästa fall börja utrustas med nya fordon, där det ännu ej är säkerställt att hundarna kommer att få transporteras. Detta leder till att hundföraren sitter isolerad i egen bil och inte har möjlighet att deltaga i gemenskap eller den planering och genomgång som många gånger sker under transporten. I den privata bilen gå det inte heller att ha full utrustning på vilket resulterar att gruppen får vänta på hundföraren som ska parkera egen bil på lämpligt ställe, packa ut och sätta på sig utrustning för att sedan förbereda hunden. Vid vissa övningar lämnas fordonen vid en FAP för att senare köras fram till tex förläggningsplatsen. Hundföraren får efter framryckningen gå tillbaka och hämta sin bil eller lämna över ansvaret för hunden på annan soldat för att sedan få skjuts till FAPen och hämta bilen. Ur säkerhetssynpunkt så ses hundföraren under övningen som en fordonsförare och måste ha en viss dygnsvila, detta leder till att hundekipaget alla gånger ej går att utnyttja fullt ut då hundföraren ska vara i skick att köra sin bil under hela övningen. Vårt förslag är att en snabb tillfällig lösning, där hundföraren inte måste använda sin privata bil för transport under övning tas fram i väntan på permanent lösning. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut : AU föreslår: Tillstyrker. Motivation till tillstyrkande: att FM tillser att fordon anpassade för hund tillhandahålles. Södra Skånska Regementets Hemvärnsråd beslöt tillstyrka motionen. Rikshemvärnsrådet delar motionärens synpunkt och hänvisar till de fordonsförsök som för närvarande bedrivs. Livgardet genomför försök med standardfordon vid Dalregementsgruppen och P 4 samt vid Skaraborgsgruppen under 2009, med kraftsamling till resp. övningsperioder. Beredd komplettera med vissa riktade fördjupningar under Resultatet kommer att slutredovisas före årsskiftet. Inom ramen för dessa försök skall det klarläggas hur transport av hundekipage ska ske. Möjlighet att på ett trafiksäkert sätt transportera hundekipage kommer att ingå i försöksuppdraget. Frågan behandlas av HvSS i arbetsgruppen, Ag Hund och kommer också att samordnas med de fordonsförsök som pågår.

22 Att motionen därmed skall anses vara besvarad Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

23 HKV beteckning 16504: Bilaga 2 Motion 2009: M 13 Insänd av: IP Nord Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Tilldelning av hundbur till Tgb 13 alt. minibuss Förslag: Att tilldela Hv hundburar till fordon. Motiv: Idag kan vi inte transportera hund och förare med FM utrustning utan måste förlita oss på att hundföraren har egen civil bil och körkort. Motionen antagen på Attundaland bataljonsråd Livgardesgruppens Hemvärnsråds yttrande och beslut: Yttrande: Livgardesgruppen Hemvärnsråd instämmer i motionärens förslag och motivering vad gäller hundburar till de transportfordon som tillförs Hemvärnet Beslut: Hemvärnsrådet beslutar att bifalla motionen samt att överlämna den till Rikshemvärnsrådet Rikshemvärnsrådet delar motionärens synpunkt och hänvisar till de fordonsförsök som för närvarande bedrivs. Livgardet genomför försök med standardfordon vid Dalregementsgruppen och P 4 samt vid Skaraborgsgruppen under 2009, med kraftsamling till resp. övningsperioder. Beredd komplettera med vissa riktade fördjupningar under Resultatet kommer att slutredovisas före årsskiftet. Inom ramen för dessa försök skall det klarläggas hur transport av hundekipage ska ske. Möjlighet att på ett trafiksäkert sätt transportera hundekipage kommer att ingå i försöksuppdraget. Frågan behandlas av HvSS i arbetsgruppen, Ag Hund och kommer också att samordnas med de fordonsförsök som pågår. Att motionen därmed skall anses vara besvarad Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

24 Motion 2009: M 14 Insänd av : Anneli Rhenström, HuF 1122:e Hvinsatskompaniet Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Att hundförare blir tilldelad väska till utrustning för hund Förslag : Att hundförare utrustas med Snigel Design Sjukvårdsväska Small Militärgrön (SD- BMPS070) eller motsvarande. Motiv : En hundförare medför extra material till sin hund utöver det som varje soldat har. Material som spårlina, sele, uppkopplingslänk, munkorg, vattenskål, belöning i form av godis eller kampleksak och framför allt sjukvårdsartiklar till hunden. Detta leder till att de tilldelade fickorna i stridsvästen inte räcker och då inte kan utnyttjas som det är tänkt. Att få en väska som kan fästas på benet hade underlättat arbetet då ytterligare fickor på västen stör rörelseförmågan och möjligheten att bära med sig ryggsäck. Vårt förslag är att hundförarna utrustas med ytterligare väskor att fästa på stridvästen. Utbildningsgrupprådets yttrande och beslut : AU föreslår: Tillstyrks. Motivation till tillstyrkande: Hundekipagen är en viktig komponent i Hemvärnsförbanden. Därför behöver hundföraren adekvat utrustning för att lösa sin uppgift. Södra Skånska Regementets Hemvärnsråd beslutade tillstyrka motionen med tillägget att materiel för hundtjänsten skall beaktas i materialplanen. Rikshemvärnsrådet har förståelse för att ytterligare väskor behövs, men kan av naturliga skäl inte binda sig vid ett visst märke. Motionen är lite motstridig då motionären till att börja med förordar en väska att fästas på benen och därefter föreslår en extra väska att fästas på stridsvästen. Frågan om transport av hundar behandlas av HvSS i arbetsgruppen, Ag Hund och kommer också att samordnas med de fordonsförsök som pågår. Att motionen därmed skall anses vara besvarad Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

25 Motion 2009 : M 15-1 Insänd av : Bengt Karlsson 1510 HV-insatskompani Tilldelning av utrustning utifrån personliga förutsättningar Motion Att kroppskonstitution skall styra tilldelning av utrustning och inte bara befattning. Motiv I dag tilldelas viss utrustning såsom infällbar kolv SBR på grund av deras befattning som bilförare. Men sådant som infällbar kolv kan även andra soldater ha behov av, idag går inte detta. Det bör inte vara bara befattning som styr behov av utrustning. En soldat som inte kan använda sitt vapen fullt ut på grund av för korta armar blir inte en bra soldat. Idag uppträder problem vid snart varje introduktionsutbildning eller pek-skjutning - och då för såväl män som kvinnor - som inte kan skjuta på ett fullgott vis för att deras armar helt enkelt är för korta för att passa till AK4B. Idag finns möjligheten att vid medicinska besvär erhålla specialskor eller annat kroppsskydd, m.m.. men detta kan inte tillämpas vid för korta armar som inte är ett medicinskt problem. Kompanistämmans yttrande och beslut Föredragen och godkänd vid kompanistämma den 4 mars 2009, kompanistämman biträder motionen Bataljonsrådets yttrande och beslut Godkänd vid bataljonsråd och tillställd Blekinge hemvärnsråd Blekinge hemvärnsråds yttrande och beslut Tillstyrks för insändande till Rikshemvärnsrådet för att beaktas för planering av ytterligare tillförsel av inskjutbar kolv till Ak 4B alternativt tillförsel av förkortade kolvar till Ak 4B. Vidare föreslår Blekinge hemvärnsråd att motionärens andemening även skall gälla all personlig utrustning.

26 Rikshemvärnsrådet ser positivt på motionärens förslag vad gäller kortare kolv för soldater med kortare armar. Detta är ett känt problemområde på förbanden, men den infällbara kolven som förslaget hänvisar till är begränsad till 500 enheter och dess syfte är främst att förenkla vapenhanteringen i fordon. För att möta det behov som förslagsställaren lyfter fram har Rikshemvärnsavdelningen beställt 5000 förkortade kolvar av FMV och fördelning kommer att göras till respektive försörjningsenhet. Att motionen därmed skall anses vara besvarad Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

27 Motion 2009: M 15-2 Insänd av: Jan Stenholm, Stockholms hemvärnsbataljonsstab, utbildningssamordnare Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Kortare kolvar till Ak 4 B Förslag: Ett stort antal soldater skulle behöva byta kolv till en kortad Ak4 kolv för att säkert kunna verka med sitt eldhandvapen. Tillhandahåll kortade kolvar till Ak4 till alla de soldater som behöver detta. Motiv: För ett antal år sedan så medgavs att man kortade ett antal kolvar för att man säkrare skulle kunna hantera sitt vapen. Efterhand som åren gått har de kortade kolvarna försvunnit ur förrådens sortiment och idag kan man inte längre tillgodose de behov som finns bland soldaterna. Kortningen av kolven medger ett snabbare och säkrare eldöppnande och med detta ökar säkerheten vid övningarna. Ett flertal soldater i min bataljon är idag i behov av en kortare kolv! Detta är en utbildningssäkerhetsfråga och måste lösas med skyndsamhet! Livgardesgruppens Hemvärnsråds yttrande och beslut: Yttrande: Livgardesgruppens Hemvärnsråd instämmer helt i förslaget och motiveringen Beslut: Hemvärnsrådet beslutar att bifalla motionen i sin helhet samt att överlämna den till Rikshemvärnsrådet Rikshemvärnsrådet ser positivt på motionärens förslag vad gäller kortare kolv för att möta det behov som förslagsställaren lyfter fram. Rikshemvärnsavdelningen har redan beställt 5000 förkortade kolvar av FMV och fördelning kommer att göras till respektive försörjningsenhet. Att motionen därmed skall anses vara besvarad. Beslut enligt rådet och utskottet, besvarad.

28 HKV beteckning 16504: Bilaga 2 Motion 2009: M 16-1 Insänd av: IP Nord Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Vapenlampa till AK 4 Förslag: Anskaffande av vapenlampa till Hv. Motiv: Vid strid i bebyggelse och under vakttjänst finns behov av att kunna lysa upp områden. Till Ak 5 finns en Surefire vapenlampa i handskyddet detta borde även finnas till AK4 om inte så skulle en mindre vapenlampa kunna fästas på AK 4. Motionen antagen på Attundalands bataljonsråd Livgardesgruppens Hemvärnsråds yttrande och beslut: Yttrande: Hemvärnsrådet instämmer i behovet av ett modernt belysningssystem till AK 4:an. Förslaget är möjligt att genomföra inom ramen för reglerna för befintlig utrustning och tilläggsmateriel. Hemvärnsrådet föreslår ett stegvis införande. Beslut: Hemvärnsrådet beslutar att bifalla motionen samt att överlämna den till rikshemvärnsrådet Rikshemvärnsrådet delar förslagsställarens bild av bristerna i hemvärnsförbandens mörkerförmåga. Alla materielobjekt måste dock vägas av mot varandra och mot TOEM. Med förändrade uppgifter och ökad ambitionsnivå följer även en modernisering av hemvärnets mörkermateriel. Särskild hänsyn behöver tas till att vi har utökade uppgifter i bebyggelse och saknar nödvändig belysningsutrustning. I linje med denna nya inriktning pågår det för närvarande ett försök med ett nytt handskydd vid HvSS. Handskyddet skall kunna bära både vapenlampa och laserpekare. I vilken omfattning och när en uppgradering kan ske är inte beräknat, men rådet föreslår att ett handskydd med vapenlampa tillförs hemvärnsförbanden i nuvarande materielplan i en omfattning och takt som motsvarar våra ekonomiska förutsättningar. Bifall Beslut enligt rådet och utskottet, bifall.

29 Motion 2009: M 16-2 Insänd av: Solna-Sundbybergs hemvärnskompani Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Belysningssystem till Ak 4 B Förslag : Att under en tidsperiod om fem (5) år utrusta hemvärnssoldaterna med ett vapenmonterat belysningssystem. Motiv: Majoriteten av hemvärnsförbanden saknar mörkerutrustning och de hotbilder vi i dagsläget övar inför utspelas i allt större utsträckning i bebyggelse. Därför bör åtminstone en soldat per grupp, redan inledningsvis, utrustas med vapenbelysning av taktisk eftersökstyp. Ett antal civila lösningar existerar men kravet på att inga förändringar av vapnet får göras omöjliggör funktionsdugliga lösningar. Handhållna lampor och pannlampor är för ändamålet olämpliga då bägge händer måste vara fria vid eldgivning och lampan måste kunna släckas ögonblickligen vid oväntad sammanstöt. Det är orimligt att förvänta sig att genomsök skall kunna bedrivas i kolmörka byggnader och samtidigt förbjuda soldaterna att tillämpa dugliga lösningar. Livgardesgruppens Hemvärnsråds yttrande och beslut: Yttrande: Förslaget är möjligt att genomföra inom ramen för reglerna för befintlig utrustning och tilläggsmateriel. Hemvärnsrådet föreslår ett stegvis införande. Beslut: Hemvärnsrådet beslutar att bifalla motionen samt att överlämna den till Rikshemvärnsrådet Rikshemvärnsrådet delar förslagsställarens bild av bristerna i hemvärnsförbandens mörkerförmåga. Alla materielobjekt måste dock vägas av mot varandra och mot TOEM. Med förändrade uppgifter och ökad ambitionsnivå följer även en modernisering av hemvärnets mörkermateriel. Särskild hänsyn behöver tas till att vi har utökade uppgifter i bebyggelse och saknar nödvändig belysningsutrustning. I linje med denna nya inriktning pågår det för närvarande ett försök med ett nytt handskydd vid HVSS. Handskyddet skall kunna bära både vapenlampa och laserpekare. I vilken omfattning och när en uppgradering kan ske är inte beräknat, men rådet föreslår att ett handskydd med vapenlampa tillförs hemvärnsförbanden i nuvarande materielplan i en omfattning och takt som motsvarar våra ekonomiska förutsättningar.

30 Bifall Beslut enligt rådet och utskottet, bifall.

31 Motion 2009: M 17 Insänd av: Solna-Sundbybergs hemvärnskompani Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Kikarsikte till Ak 4 B Förslag: Ta fram ett fäste för att kunna montera de gamla kikarsiktena av fabrikat Hensoldt på Ak 4 B samt återutdela kikarsiktena till hemvärnsförbanden. Motiv: I samband med ombeväpningen till Ak 4 B samlades de gamla kikarsiktena in utan att ersättas av ett bättre eller motsvarande system. Enligt uppgift lär istället en upphandling pågå om att införskaffa en förstoringssats till Aimpointsiktet. Denna förstoringssats har två gångers förstoring och kan därför inte jämföras med det gamla kikarsiktet med fyra gångers förstoring. Således en sämre lösning för de skarpskytteuppgifter som AK4:an med kikarsikte är avsett för. Livgardesgruppens hemvärnsråds yttrande och beslut: Yttrande: Livgardesgruppens Hemvärnsråd instämmer helt i motionärens förslag och motivering Beslut: Hemvärnsrådet beslutar att bifalla motionen samt att överlämna den till Rikshemvärnsrådet FMV har fått i uppdrag av Rikshemvärnsavdelningen att modifiera 600 AK4B för att ge plats för ett kikarsikte. Denna modifiering har inget med införandet av en optisk förstoringssats till Aimpointsiktet att göra. Att motionären anger just det gamla siktet Hensoldt ger för liten handlingsfrihet och gör att Rikshemvärnsrådet föreslår avslag på motionen. Avslag Beslut enligt rådet och utskottet, avslag.

32 FÖRSLAG Motion 2009: M 18 Insänd av: Kompanistämma 43. hvkomp Östgöta hemvärn, genom kompch Jan Sandberg. Tillstyrkt av bataljonsrådet Östgöta kustbataljon. Personlig utrustning för sjögående personal vid hemvärn med marin uppgifter Bilaga: Bilder i Power Point alternativt på papper Förslag: Sjögående personal som är placerad på båtar/fartyg inom hemvärnet bör ha likvärdig personlig skydds- och säkerhetsutrustning som anställda och värnpliktiga. Personalen bör utrustas med sjöstridsdräkt, varvid sjöstridskänga tillförs i ett första steg. Motiv: Upprepade försök och enträgna ansökningar att utrusta sjögående personal i ett första skede med sjöstridskänga genom linje- och försörjningsorganisationen har utmynnat i nekande svar. All personal som är mönstrad ombord Försvarsmaktens fartyg och båtar skall ha tillgång till likvärdig sjösäkerhetsutrustning varhelst vi tjänstgör! Östgöta Hemvärnsråds yttrande och beslut: Östgöta Hemvärnsråd bifaller motionen. Ur säkerhetsaspekt anser rådet det vara mycket viktigt att även Hemvärnets sjögående personal utrustas med den bästa tillgängliga säkerhetsoch skyddsutrustning FM kan uppbringa. Detta för att ingen ska tvivla över att den personliga säkerheten alltid sätts främst inom Hemvärnets verksamhet. Hemvärnsrådet uttalar också angelägenheten av att Sjöstridsdräkten tillförs nämnda förband skyndsamt och utan tidsutdräkt. Rikshemvärnsrådet förstår viljan att utveckla utrustningen för det båtburna hemvärnet. Materielfrågor för marint hemvärn hanteras av den framtidsutredning som tillsatts angående Hemvärn med marina uppgifter och som administreras av AG-Marin. Rikshemvärnsrådet är dock av den uppfattningen att det även framgent är fältuniform M/90 som är den uniform som skall bäras av hemvärnets personal då hemvärnet med marina uppgifter har uppgifter liknande Amfibieförbanden. Amfibieförband i svenska försvarsmakten bär M/90.

33 Avslag enligt utskottet, bifall. Utskottets kommentar, främst säkerhetsaspekterna avgör att hemvärnets sjögående personal skall ha den för sjötjänsten speciellt utvecklade utrustningen och därmed tillföras sjöstridsuniform m/93 och sjöstridskänga 93 i den takt och omfattning som de ekonomiska ramarna medger.

Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid skall motsvara förlorad arbetsförtjänst.

Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid skall motsvara förlorad arbetsförtjänst. 2009: E 1,1 Insänd av: Piteå Älvdals Hemvärnsbataljon/bataljonsstaben Ärendemening Ersättning för förlorad arbetsförtjänst Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid

Läs mer

Plusavtalspersonal skall tilldelas likvärdig utrustning samtidigt som Insatsavtalspersonal.

Plusavtalspersonal skall tilldelas likvärdig utrustning samtidigt som Insatsavtalspersonal. Motion 2005 : MT 7 MT 7 Insänd av : Björn Ljungström, C 1:a Plut. Partille Kompani Plusavtalspersonal skall tilldelas likvärdig utrustning samtidigt som Insatsavtalspersonal. Förslag: Idag borde Plusavtalspersonal

Läs mer

Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid skall motsvara förlorad arbetsförtjänst.

Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid skall motsvara förlorad arbetsförtjänst. 2009: E 1,1 Insänd av: Piteå Älvdals Hemvärnsbataljon/bataljonsstaben Ärendemening Ersättning för förlorad arbetsförtjänst Förslag : Den ersättning som utbetalas till den enskilde för fullgörande av avtalstid

Läs mer

Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier

Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier RIKSHEMVÄRNSRÅDET MOTION 2015 Beteckning ORG 01A Sida 1 (3) Insänd av Anton Hillberg, Kvm 121.Hv-Insatskompaniet, fd Stab och trosstroppchef Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier Förslag:

Läs mer

TAKTISKA KRAV OCH MÅLSÄTTNINGAR FÖR HEMVÄRNSPLUTON / HEMVÄRNSINSATSPLUTON 1 Taktiska krav för hemvärnspluton/hemvärnsinsatspluton

TAKTISKA KRAV OCH MÅLSÄTTNINGAR FÖR HEMVÄRNSPLUTON / HEMVÄRNSINSATSPLUTON 1 Taktiska krav för hemvärnspluton/hemvärnsinsatspluton 2007-11-07 HKV01 631:77504 Sida 1 (11) TAKTISKA KRAV OCH MÅLSÄTTNINGAR FÖR HEMVÄRNSPLUTON / HEMVÄRNSINSATSPLUTON 1 Taktiska krav för hemvärnspluton/hemvärnsinsatspluton 1.1 Huvuduppgifter H1 H2 H3 Bevaka

Läs mer

Rikshemvärnsrådet Bil 3

Rikshemvärnsrådet Bil 3 Rikshemvärnsrådet Bil 3 Redovisning av motioner från rikshemvärnsting 2013. Rikshemvärnsrådet har under tingsperioden bedrivit ett aktivt arbete med de motioner som tinget 2013 biföll eller där tinget

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 MTR 01A Sida 1 (3) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kristian Göransson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 491 komp MOTIONSKATEGORI Materiel RUBRIK Tillförsel

Läs mer

Ersättare i rikshemvärnsrådet, deltagande i rådsmöten

Ersättare i rikshemvärnsrådet, deltagande i rådsmöten MED 01A Sida 1 (2) 243. bevakningskompaniet (Engelbrekt) Ersättare i rikshemvärnsrådet, deltagande i rådsmöten Att samtliga valda ersättare i rikshemvärnsrådet ges möjlighet att deltaga i varje möte med

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 MTR 01-24 Sida 1 (82) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kristian Göransson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 491 komp MOTIONSKATEGORI Materiel RUBRIK MTR 01A

Läs mer

Utbildningsanvisningar 2008 Utgåva 2 och inriktning för 2009 2010

Utbildningsanvisningar 2008 Utgåva 2 och inriktning för 2009 2010 Sida 1 (9) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Chefen / C utbildningsgrupp Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning övlt Håkan Nordfors

Läs mer

Motion E 1. MD-grupptingets yttrande och beslut : Motion om instruktörsarvodets höjning

Motion E 1. MD-grupptingets yttrande och beslut : Motion om instruktörsarvodets höjning Motion E 1 Motion 2005 : E 1 Insänd av : Livgardesgruppen/Hemvärnsbataljon Arlanda Höjning av nivån på instruktörsarvodet Förslag : Att höja nuvarande nivå på instruktörsarvodet Motiv : Det blir allt svårare

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 ÖVR 01 Sida 1 (2) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Johannes Jeppsson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 49.bat, Norra skånska bataljonen, stab MOTIONSKATEGORI

Läs mer

Motionen föreslår att ersätta baskermärket i metall med ett märke i tyg med motivet att metallmärket fastnar och lossnar i olika rörelser.

Motionen föreslår att ersätta baskermärket i metall med ett märke i tyg med motivet att metallmärket fastnar och lossnar i olika rörelser. Motion 2007 : (Klassas/numreras av Rikshv) MT 1 Insänd av : Dalarnas Hemvärns förtroenderåd - Dalarådet Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Materiel baskermärke i tyg Förslag : Införande

Läs mer

Kapitel XII Utmärkelser

Kapitel XII Utmärkelser Kapitel XII Utmärkelser Bestämmelser antagna av rikshemvärnsrådet 2009-03-29 Principer för tilldelning av medaljer Hemvärnets kungliga förtjänstmedalj i guld Utdelas av rikshemvärnsrådet efter ansökan

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013

Motion till rikshemvärnsting 2013 Motion till rikshemvärnsting 2013 Insänd av: Korp. Andrew Wallace, 131 insatskompani. U 1 Ärendemening: Deltids GMU Förslag: GMU är indelade i sju projekt under 85 dagar. Rekryterna utbildas inte under

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 ERS 01 Sida 1 (2) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kristian Göransson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 491 komp MOTIONSKATEGORI Ersättningar RUBRIK Utbetalning

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2017-02-21 ADM 01A Sida 1 (2) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kn. Fredrik Wilson, PlutC FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 296.CBRNpluton MOTIONSKATEGORI Administration

Läs mer

Bilaga 1 till inbjudan SM Ak4 och RM Pistol m/ Innehåll FM :1 Sida 1 (9)

Bilaga 1 till inbjudan SM Ak4 och RM Pistol m/ Innehåll FM :1 Sida 1 (9) 2019-03-29 FM2019-8184:1 Sida 1 (9) Bilaga 1 till inbjudan SM Ak4 och RM Pistol m/88 2019. Innehåll Innehåll... 1 1. Bakgrund... 2 2. Allmänt... 2 3. Tävlingsklasser... 4 4. Logistik/ekonomi... 5-6 5.

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2017-02-21 ADM Sida 1 (16) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kn. Fredrik Wilson, PlutC FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 296.CBRNpluton MOTIONSKATEGORI Administration

Läs mer

Smst motioner utbildning 2007

Smst motioner utbildning 2007 Smst motioner utbildning 2007 Mot nr Rubrik Insänt av RIKSHV RiksHvR Tinget U 1 Gradbeteckning=Utbnivå! Säkerhet för KRAG Hvråd Rikets försvar att visa. U 2 Datastöd - Utökad information i PLIS Dalarådet

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013 IR 1

Motion till rikshemvärnsting 2013 IR 1 Motion till rikshemvärnsting 2013 IR 1 Insänd av: Rekryteringsrådet Skaraborg (38 samt 39 Bat) Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Ny hemsida för Hemvärnets rekrytering och internkommunikation

Läs mer

KFS14 för Hemvärns-CBRN-pluton Typförband: 67116H

KFS14 för Hemvärns-CBRN-pluton Typförband: 67116H Sida 1 (12) KFS14 för Hemvärns-CBRN-pluton Typförband: 67116H 1. BAKGRUND... 2 2. TAKTISKA KRAV... 3 2.1. ALLMÄNT... 3 2.2. UPPGIFTER... 3 2.3. KRAV PÅ LEDNINGSFUNKTION... 4 2.4. KRAV PÅ UNDERRÄTTELSEFUNKTION...

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2017-05-16 ORG Sida 1 (24) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Johann Sjöberg FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 22 HvBat MOTIONSKATEGORI Organisation RUBRIK ORG 01 - Utöka

Läs mer

Motion till Rikshemvärnsting 2013 M 1

Motion till Rikshemvärnsting 2013 M 1 Motion till Rikshemvärnsting 2013 M 1 Insänd av: Kn Olle Dahlberg Ångermanlands Hemvärnsbataljon Bandvagn i stället för terrängbil 221 till packgrupp i insatskompani Förslag: Att packgrupp på insatskompani

Läs mer

Insänd av : Thomas Ericsson och Dennis Wihlstrand från Blekingegruppen.

Insänd av : Thomas Ericsson och Dennis Wihlstrand från Blekingegruppen. Motion 2007 : (Klassas/numreras av Rikshv) E 1 Insänd av : Thomas Ericsson och Dennis Wihlstrand från Blekingegruppen. Befattningspeng till stf gruppchef Förslag :Befattningsarvorde för stf gruppchef Motiv

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 UTB 01 Sida 1 (3) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Christopher Swanson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 492.insatskompaniet MOTIONSKATEGORI Utbildning RUBRIK

Läs mer

FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta

FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta FÖRSVARSMAKTSHUND Du och din hund gör nytta Försvarsmaktshund Försvarsmaktshundens främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen, varna sin förare för personer i ett bevakningsområde.

Läs mer

Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier

Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier RIKSHEMVÄRNSRÅDET MOTION 2015 Beteckning ORG 01A Sida 1 (3) Insänd av Anton Hillberg, Kvm 121.Hv-Insatskompaniet, fd Stab och trosstroppchef Ny organisation av Stab och trosstropp vid insatskompanier Förslag:

Läs mer

Motion om att lägga KFÖ/SÖF på andra veckodagar

Motion om att lägga KFÖ/SÖF på andra veckodagar RIKSHEMVÄRNSRÅDET MOTION 2015 Beteckning UTB 01 Sida 1 (2) Insänd av Pär Ahlgren, 251. Insatskompaniet (Svartlösa) Motion om att lägga KFÖ/SÖF på andra veckodagar Förslag: Att längre övningar som nuvarande

Läs mer

Motion 2007 : (Klassas/numreras av Rikshv) P 1. Insänd av : Birger Eriksson. Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan!

Motion 2007 : (Klassas/numreras av Rikshv) P 1. Insänd av : Birger Eriksson. Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Motion 2007 : (Klassas/numreras av Rikshv) P 1 Insänd av : Birger Eriksson Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Personalvård Förslag Inför personalvård, för in krav på motivationsskapande

Läs mer

Bilaga 1 till inbjudan AK 4-SM och RM pistol Innehåll FM :1 Sida 1 (8)

Bilaga 1 till inbjudan AK 4-SM och RM pistol Innehåll FM :1 Sida 1 (8) 2017-03-31 FM2017-7829:1 Sida 1 (8) Bilaga 1 till inbjudan AK 4-SM och RM pistol 88 2017. Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Allmänt... 2 3. Tävlingsklasser... 3 4. Logistik/ekonomi... 3 5. Anmälan... 4 6. Inställelse...

Läs mer

Inbjudan Svenskt Mästerskap med Ak 4 och RM pistol M/88 den 9-10 augusti 2014 i Kungsängen. 1 bilaga : Anmälningsblankett

Inbjudan Svenskt Mästerskap med Ak 4 och RM pistol M/88 den 9-10 augusti 2014 i Kungsängen. 1 bilaga : Anmälningsblankett LIVGARDET Beteckning 2014-03-19 19713:40737 Sida 1 (6) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning Rolf-Anders

Läs mer

Regional utbildning Östergötland 2013

Regional utbildning Östergötland 2013 Regional utbildning Östergötland 2013 FÖRSVARSMAKTEN Helikopterflottiljen Livgrenadjärgruppen 581 98 Linköping Denna folder redovisar regional utbildning som Livgrenadjärgruppen arrangerar under 2013.

Läs mer

Utöver detta, och som en del i vårt trafiksäkerhetsarbete anordnar vi också mopedutbildningar.

Utöver detta, och som en del i vårt trafiksäkerhetsarbete anordnar vi också mopedutbildningar. FMCK Uppsala Frivilliga motorcykelkårens viktigaste uppgift, som frivillig försvarsorganisation, är att utbilda motorcykelordonnanser, främst till de militära, men även de civila delarna av totalförsvaret.

Läs mer

VI UTVECKLAR DIN PERSONAL KOSTNADSFRITT

VI UTVECKLAR DIN PERSONAL KOSTNADSFRITT VI UTVECKLAR DIN PERSONAL KOSTNADSFRITT Nya tider nya tankesätt också inom försvaret Försvarsmakten är en organisation i förändring precis som många andra företag. Vår personalfilosofi bygger på att vi

Läs mer

Rapport. RIKSHEMVÄRNSRÅDET Datum Beteckning Ting 2017 Sida 1 (15)

Rapport. RIKSHEMVÄRNSRÅDET Datum Beteckning Ting 2017 Sida 1 (15) Rapport RIKSHEMVÄRNSRÅDET Datum Beteckning 2017-10-10 Ting 2017 Sida 1 (15) Redovisning av motioner från rikshemvärnsting 2015. Rikshemvärnsrådet har under tingsperioden bedrivit ett aktivt arbete med

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013 E 1

Motion till rikshemvärnsting 2013 E 1 Motion till rikshemvärnsting 2013 E 1 Insänd av : 19. hemvärnsbataljonen Arvodering av stf gruppchef Förslag: Högre arvode för stf gruppchef Motiv: Som stf ska man alltid kunna gå in och ta över om chef

Läs mer

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Kommittédirektiv Försvarsmaktens personalförsörjning Dir. 2013:94 Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur Försvarsmaktens personalförsörjning

Läs mer

Patrullhund. Svenska Brukshundklubben

Patrullhund. Svenska Brukshundklubben Patrullhund Svenska Brukshundklubben Är du den vi söker? Vill du bli soldat i ett hemvärnsförband? Tycker du om att vara ute i skog och mark? Är du aktiv och gillar att röra på dig? Har du en arbetsvillig

Läs mer

HV Bataljonsstab med ledningspluton. Befattningsbeskrivning hemvärnet Bilaga 4 till HKV skr :52377

HV Bataljonsstab med ledningspluton. Befattningsbeskrivning hemvärnet Bilaga 4 till HKV skr :52377 Sida 35/36 HV SOLD FÖ BUSS XK (OR2) BUSSFÖRARE Ingår i ledningspluton. Uppgiften omfattar transport av personal. Uppgiften innebär bl a leda och ansvara för: Fordonets framförande och passagerarnas säkerhet

Läs mer

LEDNINGSREGEMENTET Datum Beteckning 2011-11-15 24 643:51571 Sida 2 (7)

LEDNINGSREGEMENTET Datum Beteckning 2011-11-15 24 643:51571 Sida 2 (7) 2011-11-15 24 643:51571 Sida 1 (7) Länsstyrelsen Uppsala län 751 86 UPPSALA Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Lars Andersson Dnr 551-10605-08 Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående

Läs mer

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63)

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-09-29 Fö2016/01252/MFI Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) Statskontoret

Läs mer

SÄRSKILDA OPERATIONSGRUPPEN SOG REKRYTERAR

SÄRSKILDA OPERATIONSGRUPPEN SOG REKRYTERAR SÄRSKILDA OPERATIONSGRUPPEN SOG REKRYTERAR FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND är primärt en militärstrategisk resurs som ska öka mängden handlingsalternativ genom att komplettera

Läs mer

Ingår i ledningspluton, bevaknings- och insatskompani och CBRN-pluton. Uppgiften omfattar transport av materiel.

Ingår i ledningspluton, bevaknings- och insatskompani och CBRN-pluton. Uppgiften omfattar transport av materiel. Sida 22/31 HV SOLD FÖ TLB XK (OR2) FÖRARE TLB HV SOLD INSATS FÖ TLB XK (OR2) HV SOLD BEV FÖ TLB XK (OR2) HV SOLD CBRN SANERING FÖ TLB XK (OR2) Ingår i ledningspluton, bevaknings- och insatskompani och

Läs mer

Redovisning avseende beredskap

Redovisning avseende beredskap Sida 1 (7) Redovisning avseende beredskap Innehållsförteckning 1. Regeringsbeslut 7, 2007-12-19, Fö2006/702/EPS, Regleringsbrev för budgetåret 2008 avseende Försvarsmakten, Särskild redovisning nr 38 Redovisning

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2008:3 Utkom från trycket 2008-09-04 Försvarsmaktens interna bestämmelser om signalskyddstjänsten; beslutade den 29 augusti 2008. Försvarsmakten föreskriver följande.

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013 O 1

Motion till rikshemvärnsting 2013 O 1 Motion till rikshemvärnsting 2013 O 1 Insänd av: Kn Olle Dahlberg Ångermanlands Hemvärnsbataljon Ärendemening på motionen skrivs in i rutan nedan! Avtalstid för kompanichefer och kvartermästare Förslag:

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-09-29 MTR 25-48 Sida 1 (50) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Per Högdahl, BatKvm FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 29.Hvbat MOTIONSKATEGORI Materiel RUBRIK MTR 25

Läs mer

Ändring i fartygssäkerhetslagen

Ändring i fartygssäkerhetslagen Trafikutskottets betänkande Ändring i fartygssäkerhetslagen Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2012/13:49 Ändring i fartygssäkerhetslagen (2003:364) överlåtelse av uppgiften

Läs mer

Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION

Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION Patrullhund SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN - FRIVILLIG FÖRSVARSORGANISATION Vill du göra nytta är du den vi söker? Hos Svenska Brukshundklubben är du och din hund, oavsett ras och erfarenhet, välkommen att bli

Läs mer

Förslag till möjlig struktur Battle Group 2011.

Förslag till möjlig struktur Battle Group 2011. Sida 1 (8) Förslag till möjlig struktur Battle Group 2011. 1. Inledning...2 1.1. Uppgift...2 1.2. Sammanfattning...2 1.3. Analys av uppgiften och metodbeskrivning...2 1.3.1. Övergripande styrningar och

Läs mer

Regional ledning HÖGKVARTERET

Regional ledning HÖGKVARTERET Regional ledning Ledningsprinciper - regional ledning (FMUP, BU 11) Fyra regionala staber organiseras från bl.a. insatsledning Stockholm samt säkerhets- och samverkansektioner för ledning av territoriell

Läs mer

1. Kursens benämning Krigsvetenskap fortsättningskurs funktionstaktik fältarbeten

1. Kursens benämning Krigsvetenskap fortsättningskurs funktionstaktik fältarbeten 1. Kursens benämning Krigsvetenskap fortsättningskurs funktionstaktik fältarbeten 2. Engelsk benämning War Studies Intermediate Course Engineering Tactics 3. Kurskod 1OP057 4. Beslut Denna kursplan är

Läs mer

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar

Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Kommunstyrelsen KS 51 2019-03-27 1/4 Dnr KS/2018:317-034 Motion från Roger Richthoff (SD) m.fl. om bostadsanvisningar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionens förslag/att-sats

Läs mer

Funktionskontroll riktlinjer och anvisningar

Funktionskontroll riktlinjer och anvisningar (FM2015-10531) 2017-01-17 FM2015-10531:4 Sida 1 (15) Funktionskontroll riktlinjer och anvisningar Inledning Funktionskontrollen har skrivits för att vara så flexibel som möjligt. Detta för att skapa utrymme

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 UTB 01 Sida 1 (3) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Christopher Swanson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 492.insatskompaniet MOTIONSKATEGORI Utbildning RUBRIK

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Försvarsmaktens föreskrifter om vakttjänst inom Försvarsmakten (VaktB);

FÖRFATTNINGSSAMLING. Försvarsmaktens föreskrifter om vakttjänst inom Försvarsmakten (VaktB); FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2010:6 Utkom från trycket 2010-10-22 Försvarsmaktens föreskrifter om vakttjänst inom

Läs mer

SÄRSKILDA OPERATIONSGRUPPEN SOG REKRYTERAR

SÄRSKILDA OPERATIONSGRUPPEN SOG REKRYTERAR SÄRSKILDA OPERATIONSGRUPPEN SOG REKRYTERAR FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND FÖRSVARSMAKTENS SPECIALFÖRBAND är primärt en militärstrategisk resurs som ska öka mängden handlingsalternativ genom att komplettera

Läs mer

Packplan för 45e Hvbat

Packplan för 45e Hvbat Packplan för 45e Hvbat Packningsalternativ med grund ur SoldR Mtrl P. Syftet med packningen är att standardisera och på så vis ge förbandets chefer handlingsfrihet med vad förbandet klarar av under olika

Läs mer

Försvarsmaktens svar på uppdrag till Försvarsmakten angående personalförsörjning

Försvarsmaktens svar på uppdrag till Försvarsmakten angående personalförsörjning 2013-08-26 23 321:55190 Sida 1 (5) Försvarsmaktens svar på uppdrag till Försvarsmakten angående personalförsörjning Inledning Den 1 januari 2013 intog Försvarsmakten den organisation (FMORG13) som var

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten; SFS 2012:899 Utkom från trycket den 21 december 2012 utfärdad den 13 december 2012. Regeringen

Läs mer

Inbjudan till AK 4-SM och RM Pistol 88 vid Amf 1 (En bilaga)

Inbjudan till AK 4-SM och RM Pistol 88 vid Amf 1 (En bilaga) 2017-04-04 FM2017-7755:1 Sida 1 (2) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning Adam Camél, adam.camel@mil.se

Läs mer

2011-08-16. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

2011-08-16. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2011-08-16 215 Motion om klimatskydd för hemtjänstens bilar. (AU 212) Dnr KS 2011-96 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt

Läs mer

Förtydligande ang hemvärnslarm

Förtydligande ang hemvärnslarm ERS 01A Sida 1 (2) Lars Ahlgren 401:a IK Förtydligande ang hemvärnslarm Jag föreslår att man inom HV förtydligar vad för ersättning man får ut vid ett HV larm och alltså i ett skarpt läge. T ex kan man

Läs mer

OM FÖRSVARSMAKTHUNDEN

OM FÖRSVARSMAKTHUNDEN OM FÖRSVARSMAKTHUNDEN Text: Helen Karlsson, Häverö Brukshundklubb Tack vare hundens överlägsna sinnen ligger hundgruppen i förbandet på förhand. Hundens välutvecklade luktsinne och förfinade hörsel är

Läs mer

Funktionskontroll med bedömningskriterier och protokoll

Funktionskontroll med bedömningskriterier och protokoll (FM2015-10531) 2017-01-17 FM2015-10531:4 Sida 1 (6) Funktionskontroll med bedömningskriterier och protokoll Inledning Ekipaget bedöms mot målbilden samt beskrivning av ej önskvärt beteende. Ekipaget kan

Läs mer

Motion till rikshemvärnsting 2013 P 1

Motion till rikshemvärnsting 2013 P 1 Motion till rikshemvärnsting 2013 P 1 Insänd av: Janne Näsvall Fältjägarbataljonen Ärendemening: Enhetlig resepolicy inom Försvarsmakten Förslag: Låt Hemvärnets personal omfattas av den resepolicy som

Läs mer

N u m m e r 5 6 d e c e m b e r 2 0 0 9. norges nya generalinspektör trafiksoldater sökes!

N u m m e r 5 6 d e c e m b e r 2 0 0 9. norges nya generalinspektör trafiksoldater sökes! N u m m e r 5 6 d e c e m b e r 2 0 0 9 norges nya generalinspektör trafiksoldater sökes! GOTT NYTT HEMVÄRNSÅR Stora förändringar väntar 2010 Ledare En nödvändig utveckling NÄR DU LÄSER DETTA står vi mitt

Läs mer

HAR DU DET SOM KRÄVS?

HAR DU DET SOM KRÄVS? HAR DU DET SOM KRÄVS? 1 VI SÖKER DIG Som du kanske vet förbereder Försvarsmakten en övergång från värnplikt till frivillighet. Förutsatt att riksdagen tar beslut under våren kommer ingen att utbildas med

Läs mer

WWW.FORSVARSMAKTEN.SE. Hv-Skallet. Mats Schiller

WWW.FORSVARSMAKTEN.SE. Hv-Skallet. Mats Schiller Hv-Skallet Mats Schiller Hv-skallets mål och syfte är att (förutom utbkontrollen) stimulera till utveckling och öka intresset för att arbeta med hunden i ännu högre grad inom hemvärnet. Vad ingår Flera

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 ERS Sida 1 (20) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Kristian Göransson FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 491 komp MOTIONSKATEGORI Ersättningar RUBRIK ERS 01 -

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 MTR 20 Sida 1 (2) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Vahan Arzoumalian, stf. Gruppchef FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 291.Insats kompani, 29.Hvbat MOTIONSKATEGORI

Läs mer

Grundläggande soldatutbildning för frivilligpersonal, GU-F

Grundläggande soldatutbildning för frivilligpersonal, GU-F Grundläggande soldatutbildning för frivilligpersonal, GU-F Syfte med GU-F Grundläggande soldatutbildning för medlemmar i frivilliga försvarsorganisationer som skall bemanna särskilda befattningar i första

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten Publicerad den 21 december 2018 Utfärdad den 20 december 2018 Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Ingår i hvund- och båtkompaniet. Uppgiften omfattar transport av personal och materiel.

Ingår i hvund- och båtkompaniet. Uppgiften omfattar transport av personal och materiel. Sida 41/42 HV SOLD FÖ PB O SLÄP (OR2) FÖRARE PB/MINIBUSS TUNGT SLÄP HV SOLD FÖ PB O SLÄP XK (OR2) Ingår i hvund- och båtkompaniet. Uppgiften omfattar transport av personal och materiel. Uppgiften innebär

Läs mer

Kompletterande anvisningar inför dialoger 2008

Kompletterande anvisningar inför dialoger 2008 Kompletterande anvisningar inför dialoger 2008 Inledning I samband med 2007 års tilldelning av medel från Försvarsmakten uppstod förändringar i principer för tilldelning av medel och dialoger. Det har

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN Box Stockholm Tel: Fax:

KONKURRENSKOMMISSIONEN Box Stockholm Tel: Fax: KONKURRENSKOMMISSIONEN Box 5625 114 86 Stockholm Tel: 08-545 03 810 Fax: 08-611 35 62 Finansdepartementet Remissyttrande 2004-06-16 Ert dnr. Fi 2004/1827 Angående promemorian Kommunal medverkan i landstingets

Läs mer

17 december 2008 BLG - info

17 december 2008 BLG - info 17 december 2008 1 ÖPPETHÅLLANDE 1.1 SERVICEFÖRRÅD OBS! Ring före besök dagtid! Övningsmateriel Karlskrona (0455-85 467): Måndag onsdag, fredag: 0700-0900, 0920-1120, 1205-1400, 1420-1520 Torsdag 0700-0900,

Läs mer

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017

Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 2016-11-01 MTR 18 Sida 1 (2) Motionsformulär Rikshemvärnsting 2017 MOTIONÄR (Förslagställarens namn) Daniel Selvén FÖRBAND/ENHET (tex 243. komp) 351 MOTIONSKATEGORI Materiel RUBRIK Vinterkamoflage FÖRSLAG

Läs mer