Funktionskontroll med bedömningskriterier och protokoll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Funktionskontroll med bedömningskriterier och protokoll"

Transkript

1 (FM ) FM :4 Sida 1 (6) Funktionskontroll med bedömningskriterier och protokoll Inledning Ekipaget bedöms mot målbilden samt beskrivning av ej önskvärt beteende. Ekipaget kan godkännas även om alla moment inte är godkända under förutsättning att ekipaget i sin helhet bedöms kunna ingå i förbandet och stötta med dess uppgifter. Patrullering med vind och ljudmarkering Ekipaget följer gruppchefens order/anvisningar och ger tydliga tecken samt stöttar med förslag om gruppchefen behöver för lösande av uppgift. Hunden arbetar utan röjande ljud. Hunden svarar på hundförarens styrningar (verbala och taktila) utan att tappa fokus på uppgiften. Hunden markerar med ett tydligt kroppsspråk och jobbar självständigt med markeringen. Hunden störs inte av omgångens/gruppens rörelser och normala aktiviteter. Hundföraren genomför taktiskt SOLO vid lämpliga terrängskiften och terränghinder. Hundekipaget håller ett lämpligt grundtempo för patrulleringen och anpassar den aktivt baserat på taktiskt läge och grupp/omgångens behov. Hundföraren kan läsa hundens markeringstyp, riktningsbestämma och rapportera den till gruppchefen. (Patrullering med skidor) Hunden bibehåller fokus på uppgiften och störs inte av skidor/snöskor eller att genomföra patrulleringen inne i gruppen. Hunden kontrolleras i koppel/lina och kan vid terränghinder kopplas lös och endera följa föraren bakom eller vid sidan. Hundföraren brister i kommunikation med gruppchefen Hunden gör upprepade och röjande ljud. Hunden störs ut av förarens styrningar. Ekipaget missar vind- eller ljudmarkering p.g.a. okoncentration, felaktigt tempo eller att hunden är störd av miljön, vallning eller omgångens/gruppens rörelser. Alternativt är inte hundens markeringar nog tydliga för att gå att läsa. Hunden har svårt att arbeta fokuserat på grund av miljö, vallning (spårar och kan inte växla om till vind- alternativt ljudmarkering). Hundföraren kan inte läsa hundens markeringar. Vid patrullering med skidor har hunden svårt att fokusera på arbete, skäller/hugger efter skidorna alternativt drar i kopplet/linan. Komplettering med patrullering med vindsök och ljudmarkering från båt Hunden jobbar fokuserat för att återfå vind- eller Hunden jobbar inte för att återfå vind- eller ljudkällan vid eventuella tapp. ljudkällan vid tapp. Hundföraren har en bra kommunikation (verbalt Hundföraren brister i kommunikation med och/eller handtecken) med gruppchef/båtförare. gruppchef/båtförare som verkar hindrande för Hunden bibehåller fokus på uppgiften och störs ej i sitt arbete p.g.a. av underlag eller miljö. lösande av uppgift. Hunden har svårt att arbeta fokuserat på grund av miljö (klarar ej att arbeta från båten, stannar ej i båten alternativt uppvisar problem med dressyr/motivation).

2 FM :4 Sida 2 (6) Komplettering av patrullering i urban miljö Hunden kan växla mellan att framrycka näst längst bak i kön till att så fort den kommer längst fram i gruppen/omgången växla om till arbete. Hundföraren har mycket svårt att få hunden att klara av att gå i kön utan att slita och dra samt ljuda. Hunden bibehåller fokus på uppgiften och störs ej i sitt arbete p.g.a. av miljön. Hunden har svårt att arbeta fokuserat på grund av miljö. Påvisning med vind- eller ljudmarkering Hunden bibehåller fokus trots gruppens/omgångens rörelser med stopp där gruppen/omgången kan göra rörelser medan hunden är i stillastående bevakning. Ekipaget har ett för gruppen/omgången lämpligt tempo och hunden svarar på styrningar som stopp och visa. Hundföraren kan under påvisningen läsa hundens markeringar, se om hunden får tapp och agera för att återuppta markeringen. Hundföraren kan läsa hundens markeringar, riktningsbestämma och rapportera det till gruppchefen. Hunden visar ointresse/dålig fokus att påvisa mot figuranten på så sätt att hunden ej kan nyttjas för påvisningen. Hunden kan ej anpassa sig till tempo eller halter (drar, ljudar, tappar fokus eller omriktat beteende) på ett sätt som gör genomförandet svårt. Hunden störs ut av förarens styrningar på ett sätt som gör genomförandet svårt. Hundföraren kan inte läsa hundens markeringar alt brister i kommunikation med gruppchefen Komplettering med påvisning med vind och ljudmarkering med start från båt Hunden bibehåller fokus trots att hundförare och Hunden tappar fokus på sitt arbete i samband eventuella andra personer kliver iland. med att man går iland och kan ej återuppta Hunden kan ta upp markeringen igen efter att den urlastats. Hunden bibehåller fokus trots gruppens/omgångens rörelser med stopp där gruppen/omgången kan göra små rörelser medan hunden är i stillastående bevakning. markeringen. Hunden visar ointresse/dålig fokus att påvisa figuranten så att hunden ej kan nyttjas för påvisningen. Spårupptag med spår (barmark/vinter) Hunden visar genom kroppsspråk och aktivitetshöjning ett tydligt intresse för spåret och arbetar metodiskt med att ta upp spåret i rätt riktning. Ekipaget spårar med bibehållet stridsvärde och hundföraren (eller patrullen) gör vid behov lämpliga pauser och åtgärder för att bibehålla/höja stridsvärdet. Hunden tar inte upp spåret Ekipaget slutför inte spåret p.g.a. bristande motivation och tar ej upp spår efter tapp eller paus.

3 FM :4 Sida 3 (6) Hunden accepterar att paus tas där andra aktiviteter genomförs t ex för att höja stridsvärde alt bevaka. Hunden återupptar sedan spåret med bibehållet intresse. Hunden arbetar metodiskt och aktivt i spårkärnan och vid eventuellt tapp gör hunden självständigt åtgärder för att återuppta spåret med god teknik (små spårtappcirklar med metodiskt sökarbete). Hunden har ett tydligt kroppsspråk och föraren kan tyda eventuella händelser i spåret och kommunicera detta till gruppchefen. Hundekipaget håller ett lämpligt grundtempo för patrulleringen och anpassar den aktivt baserat på taktiskt läge och gruppens behov. Hunden markerar föremål med mänsklig vittring i spåret med en passiv markering. Hundföraren kan inte läsa hundens markeringar alt brister i kommunikation med gruppchefen Hunden störs ut av förarens styrningar. Hunden markerar inga av föremålen Spårupptag med spårarbete i marin och urban miljö Bedöms med samma kriterier som för funktionskontroll grund. Skottprov Hunden ignorerar skotten alternativt gör en snabb kontroll i riktning mot källan för skottet och går sedan själv tillbaka till arbetsuppgiften alternativt går tillbaka till arbetsuppgiften efter stöttning av hundföraren. Hunden uppvisar rädslereaktion (flykt, passivitet, låg kroppshållning) alternativ aktivitetshöjning (skällande, strävan mot ljudkälla, aggressivitet, omriktat beteende mot föraren). Hunden har svårighet att återuppta arbetet trots upprepade försök av hundföraren. Det är viktigt att vi inte använder hundar som vi vet kommer fara illa i förbandet. Det är viktigt att skilja på skotträdsla och skottovana. Vid ej önskvärda reaktioner ska dessa följas upp innan nästkommande övning. Skotträdsla ligger ofta till grund för att hunden avskiljs. Funktionslydnad Fritt följ alternativt linförighet Ekipaget visar ett gott samarbete där hunden uppvisar förståelse för kommandot och strävar efter att följa förarens rörelser Hunden störs ut av de naturliga störningarna och har svårt att lyda alternativt lämnar föraren. Hunden sätter sig när föraren gör halt. automatiskt alt på förarens kommando Inkallning Hunden avbryter eventuell annan verksamhet och Hunden ignorerar föraren.

4 FM :4 Sida 4 (6) återgår till föraren utan att tveka. Platsliggning med störning Hunden visar förståelse för kommandot och kvarstannar tryggt på platsen. Hunden kommer in men går inte att få att stanna kvar. Hunden förstår inte kommandot och kvarstannar inte på platsen. Funktionslydnad specifikt för den marina miljön Platsliggning i båt Hunden visar förståelse för kommandot och kvarstannar tryggt på platsen trots att andra kliver i och ur båten. Hunden kvarstannar i liggande position efter att hundföraren platsat hunden i båten och ligger tryggt trots underlaget samt störning av att andra kliver i- och ur båten. I- och urlastning Hunden inväntar hundförarens kommando, accepterar att lyftas och mottagaren kan ta emot hunden och lugnt sätta ned hunden. Hunden förstår inte kommandot och kvarstannar inte på platsen. Hunden är mycket orolig och går inte att lyfta i och ur båten. Funktionslydnad specifikt för den urbana miljön Platsliggning Bedöms mot kriterier för funktionskontroll grund. Lyft/ lyft med överlämnande över hinder Hunden inväntar hundförarens kommando Hunden accepterar att lyftas och mottagaren kan ta emot hunden och lugnt sätta ned hunden. Hunden går inte att lyfta säkert och/eller kvarstannar inte på platsen. Hunden är mycket orolig och går inte att lyfta eller överlämnas Upp och ned för gallertrappor Hunden går lugnt utan att streta upp för trappan och vid nedgång följer den efter hundföraren på ett lugnt och sansat sätt. Hunden vägrar gå i trapporna alternativt forcerar och trycker på hundföraren när man går nedför trappan. Genomsök av byggnad Hunden bibehåller fokus på uppgiften och störs ej i sitt arbete p.g.a. av underlag, miljö eller gruppen/omgången. Hunden lokaliserar figuranten/er och markerar dessa. Hunden har svårt att arbeta fokuserat på grund av miljö. Hunden lokaliserar inte figuranterna. Hunden markerar ej.

5 FM :4 Sida 5 (6) FUNKTIONSKONTROLL Patrullhund Hemvärn Hundförare Hund Bedömare Grund Marin Urban Reg.nr Född Funktionskontroll Omprov Patrullering med vind- och ljudmarkering Fig Mtrl Patrullering Markering vind Markering ljud Påvis Spårupptag med spårarbete Liggtid min Barmark Vinter Hårt underlag Föremål: Tyg Metall Plast Spårupptag Spår Uthållighet Markering

6 FM :4 Sida 6 (6) Skottprov Skottprov Funktionslydnad Grund Marin Urban Fritt följ Linförighet Inkallning Platsliggning I och urlastning båt Lyft Gallertrappa Genomsök av byggnad Genomsöket Plan för adekvat träning Ekipaget är Omprov genomförs:

Funktionskontroll riktlinjer och anvisningar

Funktionskontroll riktlinjer och anvisningar (FM2015-10531) 2017-01-17 FM2015-10531:4 Sida 1 (15) Funktionskontroll riktlinjer och anvisningar Inledning Funktionskontrollen har skrivits för att vara så flexibel som möjligt. Detta för att skapa utrymme

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: bitr. chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter om prövning av fjällräddningshundar; beslutade den 23 februari 2000.

Läs mer

Genomförandeplan patrullhundkurs

Genomförandeplan patrullhundkurs Sidan 1 av 20 Svenska Brukshundklubben Reviderad 2014-04-15 Genomförandeplan patrullhundkurs Övergripande mål Ekipaget skall efter genomförd kurs Patrullhund/Hemvärn uppvisa grundlagd förmåga som ekipage

Läs mer

Examinering av alarmerande hund diabetes

Examinering av alarmerande hund diabetes typ Version Författare 2 CB, MF, VL Område Reviderad Datum Assistanshundar 2013 07 01 2013 07 01 Dokumentnamn Status Examinering av Fastställd 2013 04 02 1/9 diabeteshund Examinering av alarmerande hund

Läs mer

LYDNADSDRESSYR. Man kan dela in momenten i tre grupper utifrån hundens aktivitet i momentet.

LYDNADSDRESSYR. Man kan dela in momenten i tre grupper utifrån hundens aktivitet i momentet. LYDNADSDRESSYR Man kan dela in momenten i tre grupper utifrån hundens aktivitet i momentet. PASSIVA MOMENT Liggande Sittande Stående Fjärrdirigering Framförgående AKTIVA MOMENT Hopp Inkallning Linförighet

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: bitr. chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter om prövning av vissa hundar för eftersök av försvunna personer; beslutade

Läs mer

Svenskt tävlingsprogram för Narkotikahundar. 2010-10-01

Svenskt tävlingsprogram för Narkotikahundar. 2010-10-01 1 Svenskt tävlingsprogram för Narkotikahundar. 2010-10-01 Generella bestämmelser: Tävlingen skall årligen genomföras i enlighet med hundförarförbundets allmänna anvisningar och riktlinjer för SM-arrangemang.

Läs mer

Svenska Hundklubbens lydnadsregler

Svenska Hundklubbens lydnadsregler Svenska Hundklubbens lydnadsregler Lydnadsklass I-III samt Veteran Svenska Hundklubbens anvisnings- och bedömningsschema gällande lydnadsklass på tävlingar och prov. Där annat ej anges åligger det föraren

Läs mer

Landskampsmoment. Kommando:Fot

Landskampsmoment. Kommando:Fot Landskampsmoment Moment 1: Fritt följ Kommando:Fot Momentet startar med hunden sittande på förarens vänstra sida, övningen startar från utgångs ställning efter order från tävlingsledaren. Hunden skall

Läs mer

FRÅGEPAKET LYDNADSDOMARE

FRÅGEPAKET LYDNADSDOMARE 2016-12-07 FRÅGEPAKET LYDNADSDOMARE Från SKK:s allmänna regler för utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar. Redogör för reglernas bestämmelser angående oacceptabelt beteende. Från SBK:s särskilda

Läs mer

SVENSKA ÄLGHUNDKLUBBEN Jaktprovsutbildning för älgspårprov.doc ÄLGSPÅRPROV

SVENSKA ÄLGHUNDKLUBBEN Jaktprovsutbildning för älgspårprov.doc ÄLGSPÅRPROV ÄLGSPÅRPROV För att möta samhällets krav på oss jägare måste vi visa att vi tar vårt ansvar och utbildar fullgoda eftersökshundar som kan spåra och ställa en skadad älg. I dag har vi i Sverige en kontaktmanna

Läs mer

27. BEDÖMNINGSMOMENTEN och deras respektive koefficienter Moment Poängskala Koeff.

27. BEDÖMNINGSMOMENTEN och deras respektive koefficienter Moment Poängskala Koeff. Bestämmelser för jaktprov med älghundar Fastställda av SKK att gälla fr o m 07-06-30 REGLER FÖR ÄLGSPÅRPROV 26. BEDÖMININGSGRUNDER FÖR ÄLGSPÅRPROV 26.1 Ändamål Att pröva hundens vilja och förmåga att uthålligt

Läs mer

ÄLGSPÅRPROV Behöver vi det?

ÄLGSPÅRPROV Behöver vi det? INNEHÅLL Innehåll.. sid 1 Älgspårprov behöver vi det. 2 25 Regler för älgspårprov. 3 Provtid, bedömningsskala 4 Moment 1 5 Ill 9-10p. 6 Ill 0-2 p 7 Moment 2. 8 Ill 3 Rast 9 Moment 2. 10 Ill 9-10 p. 11

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. Svenska Brukshundklubben. Nya utbildningar

Svenska Brukshundklubben. Svenska Brukshundklubben. Nya utbildningar Svenska Brukshundklubben Nya utbildningar VÄLKOMNA VÄLKOMNA KU DRESSYR Ansvarig Patrullhundskurs Kompletterande/tilläggsutbildning VINTER MARIN URBAN * Vapen/amsök Hundförarutbildning Hemvärn Utredningsgrupp

Läs mer

MENTALBESKRIVNING - HUND - MH

MENTALBESKRIVNING - HUND - MH MENTALBESKRIVNIN - HUND - MH Älskebos izza MH 6:e september 2008 Bollnäs Brukshundklubb. Beskrivare erd Melin. Känd mentalsatus Rasprofil schäfer, 15-18 mån ålder, idealet är markerat med en svart punkt.

Läs mer

Mentalbeskrivelse (MH) Damisi s A-kull 17 og 18.oktober 2009 Sävsjø brukshundklubb

Mentalbeskrivelse (MH) Damisi s A-kull 17 og 18.oktober 2009 Sävsjø brukshundklubb Mentalbeskrivelse (MH) Damisi s A-kull 17 og 18.oktober 2009 Sävsjø brukshundklubb 1a. KONTAKT Hälsning 1b. KONTAKT Samarbete 1c. KONTAKT Hantering 2a. LEK 1 Leklust 2b. LEK 1 Gripande 2c. LEK 1 Gripande

Läs mer

Lydnad, ta vlingsklass 2

Lydnad, ta vlingsklass 2 Lydnad, ta vlingsklass 2 Fastställd 2014-06-15 Allmänt Klassen ingår i DM. Hund som startar i klassen kan inte gå tillbaka till tävlingsklass 1 eller novisklass och deltar inte i tävlingen om årets guldhund.

Läs mer

Examinering av servicehund

Examinering av servicehund Dokumenttyp Examination Område Assistanshund Dokumentnamn Examination servicehund Verison 2 Skapat 2016-02-22 Reviderat - Författare TP (fd SKK) Status Fastställd Sida 1 (4) Examinering av servicehund

Läs mer

Nr 782 3833. Hunden får inte visa störande aggressivitet eller tydlig skygghet. Hunden förs till prestationen försedd med munkorg.

Nr 782 3833. Hunden får inte visa störande aggressivitet eller tydlig skygghet. Hunden förs till prestationen försedd med munkorg. Nr 782 3833 Bilaga 1. TILLGÄNGLIGHET Hunden förs kopplad och försedd med munkorg genom en människogrupp till domaren. På hunden utförs kontroll av utrustningen och identifikationsmärkningen samt hundens

Läs mer

Regler sommar-sm 2013-04-13 POLISENS HUNDFÖRARFÖRBUND

Regler sommar-sm 2013-04-13 POLISENS HUNDFÖRARFÖRBUND Regler sommar-sm 2013-04-13 POLISENS HUNDFÖRARFÖRBUND Allmänna anvisningar Förarens skyldighet Föraren är skyldig att känna till och följa de regler som är utfärdade för tävlingen. Hunds framförande I

Läs mer

OM FÖRSVARSMAKTHUNDEN

OM FÖRSVARSMAKTHUNDEN OM FÖRSVARSMAKTHUNDEN Text: Helen Karlsson, Häverö Brukshundklubb Tack vare hundens överlägsna sinnen ligger hundgruppen i förbandet på förhand. Hundens välutvecklade luktsinne och förfinade hörsel är

Läs mer

Förslag till ny nationell lydnadsklass 2017. Startklass. Moment koefficienter. Totalt 20. 1:a pris 160 poäng - Uppflyttad 2:a pris 120 Godkänt

Förslag till ny nationell lydnadsklass 2017. Startklass. Moment koefficienter. Totalt 20. 1:a pris 160 poäng - Uppflyttad 2:a pris 120 Godkänt Förslag till ny nationell lydnadsklass 2017 Startklass Moment koefficienter Startklass Moment Koeff. 1. Följsamhet 3 2 Inkallning 2 3 Sitt under marsch 3 4 Apportering 3 5 Hopp över hinder 2 6 Fjärrdirigering

Läs mer

Bilaga 1. Bilaga till anteckningar domarkonferens Eksjö och funktionärkonferens Eksjö

Bilaga 1. Bilaga till anteckningar domarkonferens Eksjö och funktionärkonferens Eksjö Bilaga 1. Bilaga till anteckningar domarkonferens Eksjö 2007-01-20 och funktionärkonferens Eksjö 2007-01-21. Sammandrag från minnesanteckningar från konferens domare samt tävlingsledare vid lydnadsprov,

Läs mer

Mentalkunskapskurs 3 Mera mentalkunskap

Mentalkunskapskurs 3 Mera mentalkunskap Mentalkunskapskurs 3 Mera mentalkunskap Mål Förkunskap Kursarrangör Efter genomgången utbildning skall elev ha: - teoretisk och praktisk kunskap om definitioner som används för att beskriva hunds mentalitet.

Läs mer

Kravprofil inom grundutbildning räddningshund, från Inträdesprov till Slutprov

Kravprofil inom grundutbildning räddningshund, från Inträdesprov till Slutprov Kravprofil inom grundutbildning räddningshund, från Inträdesprov till Slutprov Bakgrund: SBK grundutbildning till tjänstehund räddning arrangeras och genomförs av SBK. Utbildningen inleds efter inträdesprov

Läs mer

Golden retrieverklubben Västmanlandssektionen. FRITT FÖLJ. Koeff 2. Kommandon: Fot

Golden retrieverklubben Västmanlandssektionen. FRITT FÖLJ. Koeff 2. Kommandon: Fot LYDNADSKLASS 2 FRITT FÖLJ. Koeff 2 Kommandon: Fot Utförande: Fritt följ prövas i olika tempon, vanlig marsch, långsam marsch och språngmarsch, samt i samband med vändningar, helomvändningar och halter.

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: bitr. chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om prövning av Polisens hundar; beslutade den 23 februari

Läs mer

Syfte a Kontakt. Drar si inte undan. Följer med men är inte engagerad i testledaren. Griper tveksamt eller med framtänderna.

Syfte a Kontakt. Drar si inte undan. Följer med men är inte engagerad i testledaren. Griper tveksamt eller med framtänderna. Syfte 1a Kontakt Accepterar kontakt utan att besvara. Hälsning Drar si inte undan. 1b Kontakt Samarbete 1c Kontakt Hantering 2a Lek 1 2a Lek Gripande 2c Lek Gripande och dragkamp. 3a Förföljande 2 ggr

Läs mer

Vanliga avdrag i rallylydnad

Vanliga avdrag i rallylydnad Vanliga avdrag i rallylydnad SAMMANSTÄLLNING AV VANLIGA AVDRAG FRÅN DOMARKONFERENSEN 2014 GENERELLA AVDRAG Sträckt koppel -1 SK Nosar kortvarigt på marken, banmaterial eller person -1 NOS Hunden som tillfälligt

Läs mer

IPO Version 13. Augusti 2016 Nova Gorica rapport FCIbrukshundkommission

IPO Version 13. Augusti 2016 Nova Gorica rapport FCIbrukshundkommission IPO 2018 Version 13. Augusti 2016 Nova Gorica rapport FCIbrukshundkommission Mål 1. Utforma testnivån enklare 2. Förankra så många prov som möjligt i IPO n. 3. Göra olika brukshundprov mer enhetliga. 4.

Läs mer

Särskilda bedömningsanvisningar för lydnadstävlingar

Särskilda bedömningsanvisningar för lydnadstävlingar Version 2 Uppdaterad 2016-09-01 Särskilda bedömningsanvisningar för lydnadstävlingar Dessa speciella bedömningsanvisningar för lydnadstävlingar är ett levande dokument som uppdateras regelbundet. Framtagandet

Läs mer

Inledande allmänna bestämmelser för SHK:s lydnadstävlingar

Inledande allmänna bestämmelser för SHK:s lydnadstävlingar Inledande allmänna bestämmelser för SHK:s lydnadstävlingar Aktuella tävlingslydnadsregler är fastställda av SHK:s centralstyrelse 2011-12-17. Tidigare revideringar har gjorts: 1988-02-24 1992-03-14 1996-12-31

Läs mer

Bedömningsanvisningar

Bedömningsanvisningar Sidan 1 av 6 Bedömningsanvisningar Unghunds och nybörjarklass Hund som lämnar provområde och ej återvänder inom 60 min kan ej kräva fortsatt prövning. 11a Drevarbete på fälthare Bedömningen omfattar unghunds

Läs mer

Moment a KONTAKT Hälsning. Accepterar kontakt utan att besvara. Drar sig inte undan. Titti, Vinni Följer med, men är inte engagerad i

Moment a KONTAKT Hälsning. Accepterar kontakt utan att besvara. Drar sig inte undan. Titti, Vinni Följer med, men är inte engagerad i MH Designkullen Caradee s Filippa K, Caradee s Coco Chanel, Caradee s s Vuitton Molly Caradee s Odd Caradee s Boomerang, Caradee s Billabong Meet MyOwn Trotter Moment 1 2 3 4 5 1 a Hälsning Undviker 1

Läs mer

Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Nya momentbeskrivningar, börjar gälla Rallylydnad Nybörjarklass

Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Nya momentbeskrivningar, börjar gälla Rallylydnad Nybörjarklass Svenska Brukshundkl ubben Nya momentbeskrivningar, börjar gälla 2014-01-01 Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Rallylydnad Nybörjarklass Mom nr Skylt Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen

Läs mer

Examinations- /årsprovsbeskrivning av assistanshund

Examinations- /årsprovsbeskrivning av assistanshund 2017-01-01 Examinations- /årsprovsbeskrivning av assistanshund Examinering/årsprov görs tillsammans med två av Svenska Brukshundklubben (SBK) auktoriserade examinatorer och kan genomföras enskilt eller

Läs mer

Varbergs BHK. Anita Andersson. Överdrivet kontakttagand e, ex. hoppar, gnäller, skäller. Avvisar kontakt med morrning och/eller bitförsök.

Varbergs BHK. Anita Andersson. Överdrivet kontakttagand e, ex. hoppar, gnäller, skäller. Avvisar kontakt med morrning och/eller bitförsök. Arrangörskod Arrangör Varbergs BHK. Plats/Ort Varberg Hundens fullständiga namn (inga titlar) Änghagens Grevinna Ras Shetland Sheepdog Reg.nr SE44289/2010 Födelsedatum 2010-05-28 Provdag 2012-03-24 Kön

Läs mer

Tajmingen av belöningen, både tidsmässigt och placering, samt den gradvisa ökningen av svårighetsgrad är väsentlig för resultatet.

Tajmingen av belöningen, både tidsmässigt och placering, samt den gradvisa ökningen av svårighetsgrad är väsentlig för resultatet. BASTA-METODEN Av Kim Andersen - Tåstrup Agility Klub - DGI Amtsinstruktør i Agility fra Roskilde Amt Copyright 2005 Kim Andersen Metoden bygger på några av de principer som är lika för inlärning av slalom

Läs mer

Sammanställning av Valptest Ekhöjdens E3-kull

Sammanställning av Valptest Ekhöjdens E3-kull Sammanställning av Valptest 2018-07-11 Ekhöjdens E3-kull Valptest bakgrund och metod Den främsta anledningen att genomföra en valptest ur ett uppfödarperspektiv är som ett försök till att förutspå den

Läs mer

Försvarsmaktshunden. Innehåll

Försvarsmaktshunden. Innehåll Innehåll *Försvarsmaktshunden* Bestämmelser *ar *Kontroller *Vad gäller på Certifikatprovdagen *Förare av hund *Krav på godkännande *Omprov *Funktionärer *Diplom *Omfattning och Regler- Mottagning Bastjänst

Läs mer

Domarkompendium för Ledhundsprov.

Domarkompendium för Ledhundsprov. SVENSA ÄLGHUNDLUBBEN Domarkompendium för Ledhundsprov. Bedömningsgrunder. Hunden skall föras i spårsele eller halsband av normalt utförande. Stryp eller tagghalsband är inte tillåtet. Hundens uppgift är

Läs mer

Protokoll för BPH Beteende- och personlighetsbeskrivning hund

Protokoll för BPH Beteende- och personlighetsbeskrivning hund Protokoll för BPH Beteende- och personlighetsbeskrivning hund HUND Namn Ras Reg.nr eller tävlingslicensnr. ID-märkt nr. Kön Hane Kastrerad Ja Löper Ja Tik Nej Nej Ägare/förare Telefon Adress Postnr Postadress

Läs mer

Accepterar. gnäller, skäller. JAGUAR PANTER 1b Följer inte med trots flera försök att locka. Alt. provas inte i detta moment

Accepterar. gnäller, skäller. JAGUAR PANTER 1b Följer inte med trots flera försök att locka. Alt. provas inte i detta moment MH av A-kull Ko d 1 2 3 4 5 1a Avvisar kontakt Undviker Accepterar Tar kontakt Överdrivet med morrning kontakt genom kontakt utan att själv eller kontakttagande och/eller att dra sig besvara. Drar besvarar,

Läs mer

FÖR ALLA MEDLEMMAR I GAMLEBY BK KLUBBMÄSTERSKAP-2017

FÖR ALLA MEDLEMMAR I GAMLEBY BK KLUBBMÄSTERSKAP-2017 FÖR ALLA MEDLEMMAR I GAMLEBY BK Hej alla medlemmar, KLUBBMÄSTERSKAP-2017 Förra året gjorde vi ett försök till att kora KM-vinnare i olika tävlingsgrenar. Alla som officiellt tävlade med sina hundar hade

Läs mer

17. REGLER FÖR LEDHUNDSPROV

17. REGLER FÖR LEDHUNDSPROV 17. REGLER FÖR LEDHUNDSPROV 18. BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR LEDHUNDSPROV 18.1 Genomförande Hunden skall föras i spårsele eller halsband av normalt utförande. Stryp eller tagghalsband är inte tillåtet. Hundens

Läs mer

Gäller från 2012-01-01. Utförandebeskrivning. Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH

Gäller från 2012-01-01. Utförandebeskrivning. Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH Gäller från 2012-01-01 Utförandebeskrivning Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Moment 1 Främmande person...5 FAS 1 Möte med främmande person...5

Läs mer

Vad är startklass lydnad?

Vad är startklass lydnad? Vad är startklass lydnad? I denna presentation presenteras tankar och argument bakom förslaget till Startklass lydnad. Fritt sammanställd av Jenny Wibäck (med reservation för felskrivningar/missförstånd!)

Läs mer

Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07

Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07 Regeltolkningar lydnadsregler SBK, för frågor inkomna 2012-2013 Utskottsgrupp lydnad, 2014-05-07 Apportering I 14 står det om hundens framförande: "Föraren avgör när hunden skall kommenderas in. Vid apporteringsmomenten

Läs mer

Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum

Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum 1 Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum Svenska Hundklubbens Prövningsordning i personsök Gäller from 2018-06-17 SHK Arbetsprovskommite www.svenskahundklubben.se 2 Innehållsförteckning

Läs mer

För att kunna sjösätta detta projekt behövs draghjälp från er alla, både vad gäller intresse och engagemang.

För att kunna sjösätta detta projekt behövs draghjälp från er alla, både vad gäller intresse och engagemang. DIARIENUMMER: HANDLÄGGS AV: KOPIA TILL: Till SSRKs Spanielrasklubbar och SSRKs avdelningar 2018-10-30 Ett arbete för en start med Funktionsbeskrivning Spaniel har påbörjats För att kunna sjösätta detta

Läs mer

SVENSKA HUNDKLUBBENS. Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum. Prövningsordning i personsök. Gäller from

SVENSKA HUNDKLUBBENS. Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum. Prövningsordning i personsök. Gäller from Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum SVENSKA HUNDKLUBBENS Prövningsordning i personsök Gäller from 2015-09-14 SHK ARBETSPROVSKOMMITTÉ www.svenskahundklubben.se Innehållsförteckning Syfte

Läs mer

1. Mötet öppnas Sammankallande, Karin Falk, hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

1. Mötet öppnas Sammankallande, Karin Falk, hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 1. Mötet öppnas Sammankallande, Karin Falk, hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Genomgång av dagens program. Karin gick igenom innehållet på dagens program. 3. Statistik Antalet starter

Läs mer

Regeltolkningar lydnadsregler

Regeltolkningar lydnadsregler Uppdaterad 2016-05-12 Regeltolkningar lydnadsregler Apportering I 14 står det om hundens framförande: "Föraren avgör när hunden skall kommenderas in. Vid apporteringsmomenten står det: Om hunden avlämnar

Läs mer

Provdag Avsteg från avreaktion. Beskrivaren avbryter. Undviker kontakt genom att dra sig undan.

Provdag Avsteg från avreaktion. Beskrivaren avbryter. Undviker kontakt genom att dra sig undan. Arrangörskod Arrangör SBK Gbg.avd. Plats/Ort Göteborg Hundens fullständiga namn (inga titlar) Änghagens Hertiginna Ras Shetland Sheepdog Reg.nr SE44291/2010 Födelsedatum 2010-05-28 Provdag 2012-09-08 Kön

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. BHP-regler. gäller fr.o.m. 2005.01.01

Svenska Brukshundklubben. BHP-regler. gäller fr.o.m. 2005.01.01 Svenska Brukshundklubben BHP-regler gäller fr.o.m. 2005.01.01 Innehåll Allmänna bestämmelser 1 BH-prov 2 Brukshundprov spår 1 (BSP1) 7 Brukshundprov spår 2 (BSP2) 9 Svenska Brukshundklubben (SBK-förbundet)

Läs mer

Moment 1 kontakt. Överdrivet kontakttagande ex hoppar gnäller skäller 1b.Kontakt Samarbete

Moment 1 kontakt. Överdrivet kontakttagande ex hoppar gnäller skäller 1b.Kontakt Samarbete MH står för Mentaltest Hund. De flesta väljer att testa sina hundar före 18 månaders ålder, hunden måste vara minst 12 månader. MH är en individuell mentalbeskrivning av en hund som kan vara till vägledning

Läs mer

Gäller från 2014-01-01. Utförandebeskrivning. Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH

Gäller från 2014-01-01. Utförandebeskrivning. Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH Gäller från 2014-01-01 Utförandebeskrivning Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH SVENSKA KENNELKLUBBEN Innehållsförteckning Främmande person...5 Materiel och miljö...5 Genomförande...5 Föremålslek...8

Läs mer

Svenska Brukshundklubben. Bedömningsanvisningar för IPO-R-prov

Svenska Brukshundklubben. Bedömningsanvisningar för IPO-R-prov Svenska Brukshundklubben Bedömningsanvisningar för IPO-R-prov Dessa anvisningar är en bilaga till IPO-R-reglerna och skall följas vid IPO-R-prov. Anvisningarna utarbetades vid IRO:s domarkonferens i oktober

Läs mer

UTBILDNINGSSCHEMA TORSÅS BRUKSHUNDKLUBB. Tävlingslydnad Agility Tävling. Rally lydnad Fortsättning. Allmänlydnad. Steg 1 viltspår Sök Spår

UTBILDNINGSSCHEMA TORSÅS BRUKSHUNDKLUBB. Tävlingslydnad Agility Tävling. Rally lydnad Fortsättning. Allmänlydnad. Steg 1 viltspår Sök Spår UTBILDNINGSSCHEMA TORSÅS BRUKSHUNDKLUBB Rally lydnad Mästarklass Tävlingslydnad Agility Tävling Rally lydnad Avancerad Agility Fortsättning Rally lydnad Fortsättning krav lös hund Allmänlydnad Agility

Läs mer

DM & SM regler för tjänstehundar i bevakningshundgruppen

DM & SM regler för tjänstehundar i bevakningshundgruppen 1 (8) DM & SM regler för tjänstehundar i bevakningshundgruppen ALLMÄNNA ANVISNINGAR 1. Reglernas tillämplighet Regler fastställda av Centrala Tjänstehundsektorn. Reglerna skall tillämpas vid DM och SM

Läs mer

Regler för viltspårprov

Regler för viltspårprov Regler för viltspårprov Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Viltspårprovets målsättning är att pröva deltagande hunds spårningsförmåga och lämplighet vid eftersök av skadat klövvilt. 2 Organisation Officiella

Läs mer

Accepterar. gnäller, skäller. JAGUAR PANTER 1b Följer inte med trots flera försök att locka. Alt. provas inte i detta moment

Accepterar. gnäller, skäller. JAGUAR PANTER 1b Följer inte med trots flera försök att locka. Alt. provas inte i detta moment MH av A-kull Ko d 1 2 3 4 5 1a Avvisar kontakt Undviker Accepterar Tar kontakt Överdrivet morrning kontakt genom kontakt utan att själv eller kontakttagande att dra sig besvara. Drar besvarar, ex. hoppar,

Läs mer

Kravprofil inom grundutbildning räddningshund, från Inträdesprov till Slutprov

Kravprofil inom grundutbildning räddningshund, från Inträdesprov till Slutprov 1 Svenska Brukshundklubben Kravprofil inom grundutbildning räddningshund, från Inträdesprov till Slutprov Bakgrund: SBK grundutbildning till tjänstehund räddning arrangeras och genomförs av SBK. Utbildningen

Läs mer

Working Tests för spaniel

Working Tests för spaniel Working Tests för spaniel SSRK/Hs/CS 2002-07-07 Riktlinjer för Working Tests Målsättning Ett working test är en inofficiell tävling vars syfte är att bedöma de jaktliga anlagen hos de olika spanielraserna,

Läs mer

Utbildningsplan - Regional utbildning Skyddshundsfigurantkurs

Utbildningsplan - Regional utbildning Skyddshundsfigurantkurs Utbildningsplan - Regional utbildning Skyddshundsfigurantkurs Målgrupp Medlem i SBK. Rekommenderad av sin klubbstyrelse. Antal elever Avgörs av distriktet och kursledaren i samråd. Med hänsyn till den

Läs mer

Buhundspelen 2015 Hökensås

Buhundspelen 2015 Hökensås Buhundspelen 2015 Hökensås Buhundspelen Buhundspelen är en inofficiell tävling som arrangeras av NBR och består av tre olika grenar. I varje gren får hunden ett visst antal poäng som läggs ihop till en

Läs mer

VILTSPÅRPROV på klövvilt för elithundar Ett material att hämta idéer till spårupplägg

VILTSPÅRPROV på klövvilt för elithundar Ett material att hämta idéer till spårupplägg Ett inofficiellt ARBETSMATERIAL för utveckling av hundars spårarbete i inofficiella cuper/tävlingar samt förhoppningsvis inspiration till utveckling till en officiell provverksamhet VILTSPÅRPROV på klövvilt

Läs mer

Information om patrullhundkurser

Information om patrullhundkurser Reviderad 2015-11-24 Information om patrullhundkurser En patrullhundkurs syftar till att hund + förare ska bemanna en befattning som hundförare i Hemvärnet, alltså soldat med hund. Kursen ges av Svenska

Läs mer

DM & SM-regler för Patrullhund

DM & SM-regler för Patrullhund Sida 1 av 13 DM & SM regler för Patrullhundar ALLMÄNNA ANVISNINGAR 1. Reglernas tillämplighet Regler fastställda av Centrala Försvarsmaktsgruppen. Reglerna skall tillämpas vid DM och SM. Reglerna delas

Läs mer

Buhundspelen 2012 Ullared. 7/7 kl 16.00 Apelskolans idrotssplats Skolvägen 12 Ullared

Buhundspelen 2012 Ullared. 7/7 kl 16.00 Apelskolans idrotssplats Skolvägen 12 Ullared Buhundspelen 2012 Ullared 7/7 kl 16.00 Apelskolans idrotssplats Skolvägen 12 Ullared Buhundspelen Buhundspelen är en tävling som arrangeras av NBR och består av tre olika grenar. I varje gren får hunden

Läs mer

Regler för ställande hundar på vildsvin.

Regler för ställande hundar på vildsvin. Regler för ställande hundar på vildsvin. Ändamål. Provets ändamål är att under jaktliga former och inom ramen för rasernas användningsområden och arbetssätt bedöma deltagande hundars egenskaper och lämplighet

Läs mer

Vi erbjuder följande kurser:

Vi erbjuder följande kurser: S a l l a n d e r P e t D i e t, E x e r c i s e & H e a l t h A B P r a k t i s k a H u n d k u r s e r u n d e r å r 2 0 1 4 Vi erbjuder följande kurser: 1. Viltspår nybörjare Innehåll: När är det viktigt

Läs mer

Aktiva och passiva handlingsstrategier

Aktiva och passiva handlingsstrategier Aktiva och passiva handlingsstrategier en sammanfattning Hela livet ständiga ställningstagande Det finns en uppgift om att vi varje dygn utsätts för ca 45 000 valsituationer, varav ca 7 000 gånger är medvetna

Läs mer

Riktlinjer. för Working Test Spaniel. Riktlinjer för arrangörer och domare Gäller från 2014 och tills vidare

Riktlinjer. för Working Test Spaniel. Riktlinjer för arrangörer och domare Gäller från 2014 och tills vidare Riktlinjer för Working Test Spaniel Riktlinjer för arrangörer och domare Gäller från 2014 och tills vidare Riktlinjer för Working Test Spaniel 2014 Målsättning Ett working test är en inofficiell tävling

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens domarkonferens fo r IPO-domare 29-30 november 2014, Arlanda

Svenska Brukshundklubbens domarkonferens fo r IPO-domare 29-30 november 2014, Arlanda Svenska Brukshundklubbens domarkonferens fo r IPO-domare 29-30 november 2014, Arlanda Deltagande domare Peter Andreasson Mats Axenvik Camilla Dahlgren Kattis Ehrlander Endast söndag 30/11 Torbjörn Eriksson

Läs mer

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här Fotbollsträning Träningsbank Ålder: 8-10 Ange tid här Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) 1. Led om två och två 2. Starta tåget som ett ånglok långsamma steg som ökar till joggning, gör ångloksljud 3.

Läs mer

Kan Du Hundspråk? En Frågesport

Kan Du Hundspråk? En Frågesport Kan Du Hundspråk? En Frågesport Hundar kommunicerar främst genom kroppsspråk, lukt och läten. Det är en bra idé att lära sig grunderna inom detta område för att kunna förstå hunden bättre. Testa att svara

Läs mer

Arbetskopia: Arbetstest för vallhundar

Arbetskopia: Arbetstest för vallhundar Arbetskopia: Arbetstest för vallhundar 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förutsättningar för en bra bedömning sid. 4 Bedömare sid. 5 Deltagare sid. 5 Vår djuretik sid. 5 Rekommenderade vallhundar

Läs mer

Frågepaket tävlingsledare Lydnad

Frågepaket tävlingsledare Lydnad 2016-12-07 Frågepaket tävlingsledare Lydnad Allmänna regler för utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar. Särskilda regler för lydnadstävlingar. Vad gäller angående rapporteringsskyldighet när

Läs mer

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Sitt. Sitt ligg. Sväng höger. Sväng vänster. Helt om höger

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Sitt. Sitt ligg. Sväng höger. Sväng vänster. Helt om höger Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Rallylydnad Nybörjarklass Övning nr Skylt Start Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten är att föraren står och hunden sitter vid förarens

Läs mer

TÄVLINGSDIREKTIV FÖR RALLYLYDNAD. Godkänt av Kennelklubben. Gäller från 1.1.2016.

TÄVLINGSDIREKTIV FÖR RALLYLYDNAD. Godkänt av Kennelklubben. Gäller från 1.1.2016. TÄVLINGSDIREKTIV FÖR RALLYLYDNAD Godkänt av Kennelklubben. Gäller från 1.1.2016. Innehållsförteckning 1. DIREKTIV FÖR ARRANGERING AV RALLYLYDNADSTÄVLINGAR... 4 1.1 Tävlingsorganisation... 4 1.1.1 Tävlingsfunktionärer...

Läs mer

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Personspår Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Vad är personspåret för hunden? Innan vi tränat hunden till något så kan vi konstatera att hunden har ett välutvecklat luktsinne. Om hunden inte hittar ett

Läs mer

Protokoll för Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund (BPH)

Protokoll för Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund (BPH) Protokoll för Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund (BPH) Allmän information Hundens ID Testplatsens ID Arrangör Datum Klockslag (då hunden påbörjar beskrivningen) Beskrivare Testledare BPH-variant

Läs mer

Hos oss är alla hundar Välkomna!

Hos oss är alla hundar Välkomna! Hos oss är alla hundar Välkomna! Vår Kurs verksamhet. Här hittar du aktuella kurser som vi arrangerar i klubbens regi. Om du vill gå en kurs hos oss, väljer du den som du tycker är intressant och passar

Läs mer

Regler för. Sommar-SM POLISHUND VÄRNAMO. september

Regler för. Sommar-SM POLISHUND VÄRNAMO. september Regler för Sommar-SM 2018 POLISHUND SM 2018 VÄRNAMO 13-16 september POLISENS HUNDFÖRARFÖRBUND Allmänna anvisningar Förarens skyldighet Föraren är skyldig att känna till och följa de regler som är utfärdade

Läs mer

Tolkhandledning 2015-06-15

Tolkhandledning 2015-06-15 Att använda tolk Syftet med denna text är att ge konkreta råd och tips om hur tolk kan användas i både enskilda möten och i grupp. För att hitta aktuell information om vad som gäller mellan kommun och

Läs mer

ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1

ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 INNEHÅLL ADHD VAD OCH VARFÖR? JAG HAR ADHD VAD ÄR ADHD? SYMTOMEN IMPULSKONTROLLEN MISSFÖRSTÅDD OCH MISSLYCKAD RÄTT MILJÖ OCH STRATEGIER

Läs mer

Navn:Kuzonga s Cheriff Rase: Rhodesian Ridgeback Født: 26/6-05

Navn:Kuzonga s Cheriff Rase: Rhodesian Ridgeback Født: 26/6-05 Navn:Kuzonga s Cheriff Rase: Rhodesian Ridgeback Født: 26/6-05 Mentalbeskrivning (MH) Svenske Schäferhundklubben, Uddevalla Mentalbeskriver: Anna Carin Andersson 31.mars 2007 1a. Hälsning 1b. Samarbete

Läs mer

Sjöräddningshundutbildning i Svenska Brukshundklubben

Sjöräddningshundutbildning i Svenska Brukshundklubben Svenska Brukshundklubben Utskottet för samhällsnytta- utskottsgruppen för räddningshund Sjöräddningshundutbildning i Svenska Brukshundklubben Kursplan Ungefärligt antal kurstillfällen för varje område

Läs mer

Protokoll för BPH Beteende- och personlighetsbeskrivning hund

Protokoll för BPH Beteende- och personlighetsbeskrivning hund Protokoll för BPH Beteende- och personlighetsbeskrivning hund Svenska Kennelklubben, 163 85 Spånga Besöksadress Rinkebysvängen 70 Telefon 08-795 30 00 E-post bph@skk.se Webbplats www.skk.se Hund Namn Ras

Läs mer

Inledande allmänna bestämmelser för SHK:s lydnadstävlingar

Inledande allmänna bestämmelser för SHK:s lydnadstävlingar Inledande allmänna bestämmelser för SHK:s lydnadstävlingar Aktuella tävlingslydnadsregler är fastställda av SHK:s centralstyrelse 2011-12-17. Tidigare revideringar har gjorts: 1988-02-24 1992-03-14 1996-12-31

Läs mer

Kommandon för klickerträning

Kommandon för klickerträning Kommandon för klickerträning Klickerträna din valp Klickerträningen utvecklades på 1940-talet av tränare av marina däggdjur som upptäckte att de kunde ge delfiner och valar signaler som uppmuntrade korrekt

Läs mer

Nr. 6/10 Årgang 13. Canis vi förändrar hundvärlden!

Nr. 6/10 Årgang 13. Canis vi förändrar hundvärlden! E n k u n s k a p s t i d n i n g f ö r a k t i v a h u n d ä g a r e Nr. 6/10 Årgang 13 Canis vi förändrar hundvärlden! www.canis.se Beteende & inlärning FRIVILLIG START FRÅN UTGÅNGSSTÄLLNING Text: Cecilie

Läs mer

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Här hittar du exempel på lämpliga övningar vid knäartros. Välj den övning eller de övningar som du tycker bäst om och gör dem till en daglig

Läs mer

Fjärrdressyrhalsband med sprej. Dressyrhandbok

Fjärrdressyrhalsband med sprej. Dressyrhandbok Fjärrdressyrhalsband med sprej Dressyrhandbok Tack för att du har valt märket PetSafe. Du och ditt husdjur är värda ett kamratskap som inkluderar minnesvärda ögonblick och en ömsesidig förståelse. Våra

Läs mer

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR Allmänt att tänka på vid testning Testpersonen ska vara väl förberedd på testförfarandet och ska vara medveten om att det när som helst går att avbryta testet.

Läs mer

UTBILDNINGSKORT FBI HVSS REV Utbildningskort 1. Fast bevakning från ett postställe eller stridsställning

UTBILDNINGSKORT FBI HVSS REV Utbildningskort 1. Fast bevakning från ett postställe eller stridsställning Utbildningskort 1 Fast bevakning från ett postställe eller stridsställning Oavsett var du befinner dig, när en bevakningsuppgift skall lösas så lämpar sig hunden väl för uppgiften. Anledningen till detta

Läs mer

Råd och Anvisningar (RoA) för Funktionsbeskrivning Retriever (FB-R)

Råd och Anvisningar (RoA) för Funktionsbeskrivning Retriever (FB-R) Råd och Anvisningar (RoA) för Funktionsbeskrivning Retriever (FB-R) Allmänt Arrangörens ansvar Arrangören ska innan beskrivning inhämta erforderliga tillstånd från markägare. Arrangören ska säkerställa

Läs mer

Svenska Hundklubbens prövningsordning för Personspår.

Svenska Hundklubbens prövningsordning för Personspår. Svenska Hundklubben Stiftad 1912 Med hunden i centrum Svenska Hundklubbens prövningsordning för Personspår. Gäller fr.o.m. 2012-01-01 SHK ARBETSPROVSKOMMITTÉ SPÅRGRUPPEN www.svenskahundklubben.se Innehåll

Läs mer