Samrådsredogörelse angående förslag till åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Helsingborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsredogörelse angående förslag till åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Helsingborg"

Transkript

1 1(16) : Samrådsredogörelse angående förslag till åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Helsingborg Bakgrund och inledning Regeringen har gett Länsstyrelsen i Skåne län i uppdrag att upprätta ett förslag till och sedan fastställa ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Helsingborgs kommun. Miljökvalitetsnormer för utomhusluft syftar till att skydda människors hälsa. Luftsituationen vad gäller kvävedioxid håller på att förbättras i Helsingborg. Helsingborgs stad, Skånetrafiken och färjerederierna som trafikerar Helsingör har redan vidtagit eller beslutat om åtgärder som kommer att sänka kvävedioxidhalterna på flera gator i centrala Helsingborg. Samtliga åtgärder som föreslogs vara bindande i åtgärdsprogrammet har till syfte att på kort tid förbättra luftmiljön på en gata som trots vidtagna åtgärder fortfarande riskerar att ha halter som överskrider miljökvalitetsnormen, Södra Stenbocksgatan. Luftmiljön ska bli bättre genom att dämpa trafiken, öka attraktiviteten för andra transportmedel och försäkra att trafiken inte ökar på andra gator. Åtgärderna ska vara genomförda år 2007 och därefter ska trafikströmmarna hållas under en nivå som gör att miljökvalitetsnormen klaras. I dokumentet beskrivs de bindande åtgärder som ingår i åtgärdsprogrammet, vem som är ansvarig och uppskattade kostnader. Dessutom beskrivs ett antal önskvärda åtgärder som långsiktigt syftar till ett hållbart transportsystem i Helsingborg och Skåne. Förslaget har varit föremål för samrådsmöten och skickats på remiss till ett antal instanser, Helsingborgs stad, grannkommuner i regionen, Region Skåne, berörda statliga myndigheter och verksamhetsutövare. Remisstiden sträckte sig till den 12 januari 2007, med förlängd remisstid till 19 januari 2007 för en av Samrådsredogörelse Postadress Besöksadress Telefon Telefax Plusgiro/Bankgiro E-post www Malmö Kungsgatan vx lansstyrelsen@m.lst.se Kristianstad Ö Boulevarden 62 A vx

2 2(16) remissinstanserna. Information om förslaget har funnits på Länsstyrelsens webbplats och har kungjorts i Helsingborgs dagblad. Dessutom har tre samrådsmöten genomförts. Följande organisationer har yttrat sig om förslaget: Banverket, Boverket, Helsingborgs Hamn, Helsingborgs Stad, Höganäs Kommun, Landskrona Kommun, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Miljöförbundet Jordens Vänner Helsingborg, Naturvårdsverket, Region Skåne, Skånetrafiken och Vägverket Region Skåne. Dessutom har privata personer och bland annat cykelfrämjandet framfört synpunkter i ett tidigare skede. Sammanfattning Helsingborgs Hamn menar bland annat att en ökad miljödifferentiering av hamnavgifterna inte kommer att ge någon effekt. Helsingborgs stad menar att största bristen i åtgärdsprogrammet är avsaknaden av förslag vad gäller en snabb utbyggnad av Österleden. Vidare borde åtgärdsprogrammet innehålla fler bindande åtgärder som tar fasta på det regionala och nationella ansvaret. Åtgärder på Södra Stenbocksgatan bör studeras ytterligare för att bland annat inte förhindra framkomligheten för utryckningsfordon. I övrigt har Helsingborgs stad inga invändningar mot de bindande åtgärderna i åtgärdsprogrammet. Höganäs kommun framför att åtgärdsprogrammet bör kunna fastställas. De allmänna kommunikationerna med Helsingborg bör dock ytterligare utvecklas eftersom kommunen är beroende av en väl fungerande arbetspendling till Helsingborg. Behovet av pendlingsparkeringar bör tillgodoses och vid minskade parkeringsmöjligheter för arbetspendlare i Helsingborg bör det ordnas bra alternativ. Landskrona kommun ser positivt på förslaget till åtgärdsprogram. Miljöförbundet Jordens Vänner är mycket kritiska till förslaget till åtgärdsprogram. Åtgärderna i programmet är otillräckliga och andra insatser, bland annat utbyggnaden av Österleden, motverkar möjligheterna att uppnå miljökvalitetsnormen. En mängd konkreta åtgärder föreslås, bland annat föreslås att filer på S Stenbocksgatan görs om till bussfiler.

3 3(16) Naturvårdsverket tycker att det är bra att åtgärder redan vidtagits i Helsingborg. Åtgärderna som föreslås är relevanta och det är bra att ansvariga för respektive åtgärd har pekats ut. Ytterligare åtgärder bör inte villkoras i beslutet, istället bör åtgärdsprogrammet följas upp och eventuellt kompletteras. Region Skåne ser positivt på förslaget till åtgärdsprogram och arbetsprocessen för framtagandet. Åtgärderna leder till bättre framkomlighet med kollektivtrafiken i Helsingborg vilket är positivt. En förbättrad standard på Österleden bör övervägas. Skånetrafiken ställer sig positiva till åtgärdsprogrammet och vill samtidigt påpeka vikten av att åtgärderna leder till förbättrad framkomlighet för kollektivtrafiken i Helsingborg. Vägverket Region Skåne framhåller att i flera besluts- och planeringsprocesser bör man ta hänsyn till och verka för att luftföroreningshalterna minskar, främst för att optimera insatserna. Grannkommunernas roll liksom de regionala och nationella aktörerna har en stor betydelse. Dessutom framförs att samordningen av och kommunikationen om såväl åtgärdsprogrammet, åtgärderna och varför de genomförs kan vara en avgörande faktor för ett framgångsrikt genomförande. Övriga remissinstanser har inga synpunkter eller avstår att yttra sig. Tre samrådsmöten har genomförts. Anteckningar finns för respektive möte.

4 4(16) Sammanställning av remissvaren för åtgärdsprogrammet I denna sammanställning är synpunkterna sammanfattade enligt strukturen på respektive remissvar. Helsingborgs stad Generella synpunkter Flera positiva förändringar har redan genomförts eller planeras för 2007, som biogasdrift för bussar i stadstrafik, första etappen av en ny hamnled och införande av katalytisk avgasrening på färjorna. Genom dessa kommer miljökvalitetsnormen för kvävedioxid klaras för Drottninggatan/Järnvägsgatan. För att klara miljökvalitetsnormen för S Stenbocksgatan och uppnå en god luftkvalité på sikt krävs dock fler åtgärder. Helsingborgs Stad har under 2006 tagit fram en ambitiös trafikplan, som föreslår åtgärder för förbättrad miljö och ändrat trafikbeteende. Det är positivt att flera av dessa finns med som bindande åtgärder i Länsstyrelsens program. Kommunfullmäktige har i en tilläggsbudget för 2007 avsatt medel för deras genomförande. Största bristen i åtgärdsprogrammet är avsaknaden av förslag till ombyggnad av Österleden, vilket är en nyckel för att kunna dämpa trafiken på vägar med lokalt förorenad luft. Helsingborgs Stad vill att denna ombyggnad skall ske tidigare än vad som nu är möjligt, och anser att Länsstyrelsen både bör ta med ombyggnaden i åtgärdsprogrammet samt stödja kontakten och initiera överläggningarna mellan Helsingborgs Stad och Vägverket för en snabbare hantering av ärendet. Målet är att leden står klar Av biltrafiken är ca 30% regional och mycket av lastbils- och färjetrafiken är nationell, varför även insatser på nationell nivå bör genomföras. Aktörer som exempelvis Sjöfartsverket har ett stort ansvar, inte minst internationellt, att påskynda den tekniska utvecklingen. Många incitament för att stimulera näringslivet ägs av regering och riksdag, till exempel att gratis kollektivtrafik till och från arbetet borde jämställas med gratis parkeringsplatser tillhandahållna av arbetsgivare. Åtgärdsprogrammet bör innehålla fler bindande åtgärder som tar fasta på det regionala och nationella ansvaret, nu är det endast åtgärden utökad kapacitet/turutbud för tågtrafik på Skånebanan som är bindande på regional nivå.

5 5(16) Helsingborg arbetar sedan flera år med kommunerna inom NOSAM för att utöka den regionala tågtrafiken, genom satsningar på fler stationer och på en ny bana mellan Helsingborg och Höganäs. Dock krävs för detta insatser på regional och nationell nivå. Åtgärdsprogrammet nämner detta enbart som önskvärt på sikt. Synpunkter på åtgärder 6. Trafikdämpande åtgärder längs med S Stenbocksgatan Helsingborgs Stad kommer under 2007 att fortsätta arbeta med bussvisionen, cykelplanen, beteendepåverkande åtgärder och en förbindelse till Västhamnen. Staden motsätter sig förslaget om att göra S Stenbocksgatan smalare, eftersom Helsingborgs lasaretts infart finns på gatan och framkomligheten vid t.ex. en olycka därmed bör vara god. Potentiella åtgärder för S Stenbocksgatan bör prövas noga i en särskild studie. 7. Trafikdämpande åtgärder längs med Drottninggatan/Järnvägsgatan Situationen på Drottninggatan/Järnvägsgatan kommer under 2007 att utredas och därför bör åtgärder skjutas upp. Busstrafiken är viktig att prioritera och en hastighetssänkning på delar av Malmöleden kan bli aktuell om detta inte endast omdirigerar trafiken till andra gator. Kommentarer på uppföljning och redovisning av åtgärderna Staden anser att åtgärder och effekter bör redovisas endast den 31 december 2007, eftersom det är svårt att utläsa effekter mitt i åtgärdsperioden. Mätning av kvävedioxid bör göras tidigast under 2008, eller när åtgärderna är genomförda. Det är lämpligt att följa upp effekten på trafikflöden några gånger under Ändringar med anledning av yttrandet: De bindande åtgärderna ska leda till att antalet fordon som trafikerar Södra Stenbocksgatan minskar så att miljökvalitetsnormen inte överskrids från och med 1 januari Trafiken ska inte heller fördelas till övriga gator så att normen överskrids där. Max antal fordon redovisas på sidan 18. Åtgärden Trafikdämpande åtgärder längs med Södra Stenbocksgatan har formulerats om och beskriver exempel på åtgärder som Helsingborgs stad kan vidta för att uppnå max antal fordon.

6 6(16) I planeringen av transportinfrastruktur bör hänsynen till luftkvalitet i stadsmiljöer öka. I kapitlet om önskvärda åtgärder på längre sikt har åtgärden om infrastruktur formulerats om. Kraven på uppföljning och redovisning från Helsingborgs stad har reviderats. Helsingborgs Hamn Kommentarer avsnitt 2. Förutsättningar: HHAB anser inte att en kraftig ökning av personbilstrafiken som berör hamnens verksamhet är att förvänta, något som anges i åtgärdsprogrammet. Samtliga bilfärjor som trafikerar HH-leden vid årsskiftet har avgasreningsutrustning för NOx-reduktion, enl.av Sjöfartsverket utfärdade certifikat. DFDS-Seaway har upphört med trafik på Helsingborg-Oslo. Regeringen har beslutat om ett kommittédirektiv, det s.k. Hamnstrategi direktivet, som innebär ett åtgärdsförslag om hur hamnarnas samlade infrastruktur och resurser ska nyttjas. Hamnar av strategisk betydelse skall ges prioritet till statligt finansierad infrastruktur. I Godstransportdelegationens slutbetänkande utpekades bl.a. Skåne som strategisk region. Kommentarer avsnitt 3. Problembeskrivning Tabell med beräknade källbidrag till respektive gatuavsnitt bör justeras så att det framgår att avgasreningar installerade på Scandlines och HH-ferries fartyg inneburit en NOx-reduktion. Enligt HHAB utgör fartygen sedan avgasreningen installerats inte längre den främsta källan till NOx-utsläpp på Järnvägsgatan, något som anges i åtgärdsprogrammet. Kommentarer avsnitt 4. Redan genomförda och beslutade åtgärder Samtliga bilfärjor som trafikerar HH-leden vid årsskiftet har avgasreningsutrustning för NOx-reduktion, enl. av Sjöfartsverket utfärdade certifikat. Sundsbussarna, förväntade i drift i maj 2007, kommer att ha selektiv katalytisk avgasrening. Kommentarer avsnitt 5. Förslag till bindande åtgärder (för genomförande under 2007)

7 7(16) HHAB s policy är att arbetsmaskinernas utsläpp minimeras och bästa prestanda köps in. HHAB kan inte påverka kundkraven på de fordon som lämnar och hämtar gods i Helsingborgs hamn. Bilden av vad som skall genomföras under 2007 bör justeras då alla HH-ledens bilfärjor har utrustats med katalysatorer under Kommentarer avsnitt 6. Önskvärda åtgärder på längre sikt (ej bindande) En ökad miljödifferentiering av hamnavgifterna, föreslaget i åtgärdsprogrammet, kommer inte att ge någon effekt. Idag är knappt 20 fartyg registrerade hos Sjöfartsverket som innehavare av NOx-certifikat, av vilka HHAB har trafikavtal med bl.a. Scandlines, HH-ferries och SCA s fartyg. Övriga fartyg har ingen NOxreducering, varför åtgärden inte får någon inverkan. HHAB har investerat i fördubblad krankapacitet, vilket innebär halverad liggetid för fartygen och därmed mindre utsläpp och fördubblad omsättning. Kommentarer Åtgärdsförslag: Bilaga 3, Åtgärdskatalog, bör justeras och uppdateras för de delar där HHAB är aktör. Ändringar med anledning av yttrandet: Bland annat har korrigeringar gjorts i avsnittet Förutsättningar. Höganäs kommun De allmänna kommunikationerna med Helsingborg bör utvecklas, pendlingsparkeringar tillkomma och minskade parkeringsmöjligheter för arbetspendlare bör kompletteras med bra alternativ. Kommunen beror av en väl fungerande arbetspendling. Landskrona kommun Landskrona kommun menar att förslaget är väl genomarbetat och ser positivt på åtgärdsprogrammet. Länsstyrelsen i Västra Götalands län Inga synpunkter

8 8(16) Naturvårdsverket Generella synpunkter Det är bra att det redan innan åtgärdsprogrammet är klart utförs ett aktivt arbete i Helsingborg för att minska föroreningshalterna. Processen från underrättelse till klart åtgärdsprogram har tagit 4 år, vilket visar på betydelsen av att åtgärder vidtas i ett tidigt skede av myndigheter och kommuner. Åtgärdsprogrammet är ambitiöst och har god potential att säkerställa att miljökvalitetsnormen för kvävedioxid uppfylls i Helsingborg. Normerna bör uppfyllas snarast, vilket i praktiken betyder innevarande eller nästföljande år, eftersom angiven tid för miljökvalitetsnormen för kvävedioxid är 1 jan 2006 och alltså har passerats. Åtgärdsprogrammet har rätt ambitionsnivå för att uppfylla detta. Nyttan av att villkora ytterligare åtgärder om de bindande åtgärderna inte får effekt är tveksam. Dessutom framgår det inte i underlaget vad de bindande åtgärderna förväntas få för effekt, vare sig enskilt eller sammantaget. Det är bättre att ange vilka åtgärder kommuner och myndigheter bör vidta och utvärdera därefter. Efter utvärderingen tas beslut om huruvida åtgärdsprogrammet behöver omprövas eller kompletteras. Bra att det redovisas i förslaget hur uppföljning av åtgärderna och åtgärdsprogrammet skall ske. Kartläggning av halterna För att verifiera beräknade föroreningshalter och få underlag om åtgärdernas effekt, bör kvävedioxidhalterna mätas där det föreligger risk för överskridning av normen: exempelvis simultan mätning på S Stenbocksgatan och på Drottninggatan (på den senare med den fasta mätutrustningen), utförda med samma mätmetod. Då erhålls en relation mellan halterna på de båda gatorna. Föreslagna åtgärder Åtgärdsprogrammet innehåller ett stort antal åtgärder, varav flera är framtagande av planer och utredningar. Många ingår i Helsingborgs stads trafikplan. En inledande sammanfattning bör förklara vad åtgärderna konkret omfattar, när de skall vara genomförda och vem som bär ansvaret för genomförandet.

9 9(16) NV tolkar åtgärd nr.8 Miljözon tung trafik som att förutsättningar och konsekvenser för åtgärden skall utredas, och implementering ske ifall den bedöms kostnadseffektiv. Åtgärderna i förslaget är relevanta, men det är önskvärt att effekten på berörda gator bedöms och att det samlade behovet av att minska kvävedioxidhalterna redovisas tydligare. Det är oklart om åtgärd nr.5 Översyn av skyltning, styrning och kontroll av trafiken innebär en översyn av rutiner eller att fysiska åtgärder vidtas. Behöver konkretiseras. Konsekvensanalysen Relevanta konsekvenser av åtgärderna i förslaget samt andra beskrivna åtgärder redovisas överblickbart, från allmän och enskild synpunkt. Det finns även fördjupningar. Miljöbedömning En ansats till miljöbedömning enligt miljöbalken kap.6 har utförts, men ett antal av punkterna i kap.6, 12, som anger vad en miljöbedömning skall innehålla, saknas. De samlade effekterna av åtgärdsförslagen bör redovisas och en åtskillnad bör göras mellan konkreta åtgärder och åtgärder som består i framtagande av planer och utredningar. Ändringar med anledning av yttrandet: Utförare av vissa av åtgärderna har förtydligats. Kraven på uppföljning och redovisning från Helsingborgs stad har reviderats. Vägverket Region Skåne Generella synpunkter Det finns en risk för att lagstiftningen bidrar till att åtgärdsprogrammet inriktas mot suboptimerade och kortsiktiga åtgärder, som att minska trafiken på vissa gator med lokalt höga föroreningshalter. Eftersom detta kan få till följd att trafiken flyttas till andra vägar, är det viktigt att även andra beslutsprocesser för kommunal, regional och nationell planering för transportsystemet, tillväxtprogram etc. även tar lokalt höga föroreningshalter i beaktning, samt att grannkommunen och regionala/nationella aktörers roll lyfts fram.

10 10(16) Formuleringen i trafikplanen att biltrafiken inte skall öka som hittills, trots förväntad tillväxt, är en god grund för det långsiktiga arbetet. Det är oklart om modellkörningarna avser effekterna av hela åtgärdspaketet eller av enskilda åtgärder. Synpunkter på åtgärder 1. Genomförande av ny cykelplan för Helsingborg Potential till minskning av korta bilresor, men får troligen liten effekt i år. Finns möjlighet till statsbidrag. Kommunen och Vägverket Region Skåne har avtal om utbyggnad av gc-vägar utanför staden. 2. Genomförande av Bussvisionen för Helsingborg Bra kombination av åtgärder för en minskning av utsläppen från kollektivtrafiken samtidigt som dess attraktionskraft ökar. Kan finnas möjlighet till statsbidrag. Vägverket och Skånetrafiken har tagit fram en handlingsplan för att göra sträckan Helsingborg-Höganäs högklassig och konkurrenskraftig. 3. Ökad kapacitet och utökat turutbud för regional tågtrafik Förbättrad tillgänglighet till Helsingborg, stärker Helsingborgs position. Tvetydig effekt: tågtrafiken blir attraktivare men då arbetsmarknadsregionen utvidgas och människor ges möjlighet att bosätta sig längre från arbetet, kan även antalet bilresor förväntas öka. Åtgärdens effekt blir därmed en förbättring i innerstaden men en försämring i regionen som helhet. 4. Genomförande av ny parkeringspolicy Potential till stor effekt på luftkvalitén i centrala Helsingborg, men kan bli kontraproduktiv: antingen genom att människor väljer att resa med bil till köpcentra i yttre delarna av staden istället för till centrum, eller att man parkerar längre bort vilket kanske ger längre resväg. Om varje bil parkerar kortare tid frigörs också parkeringsplatser för fler inresande bilar. Forskning kring effekterna av en avgiftsökning visar att osäkerheterna kring resultatet är stora: se Vägverkets Effektsamband 2000 samt TÖIs Miljöhåndbok med exempel från Köpenhamn. Dock bör man fortsätta arbeta med detta styrinstrument trots samhällsekonomiska kostnader eftersom det finns potential till att det på lång sikt leder till minskad påverkan på hälsa.

11 11(16) 5. Översyn av skyltning, styrning och kontroll av trafiken Det vore positivt att leda genomfartstrafiken ut på Österleden eller E6. Simuleringskörningar visar att det låga antalet nordsydliga gator i centrum utgör en begränsning; det föreligger risk för överflyttning av problemen mellan Drottinggatan/Järnvägsgatan och S Stenbocksgatan. Vägverket och Helsingborgs kommun driver webbplatsen som ger information till trafikanter. Den kan utökas med informationen om luftkvalité etc. 6 o 7. Trafikdämpande åtgärder längs Södra Stenbocksgatan resp. Drottninggatan/Järnvägsgatan Åtgärderna kan leda till minskad attraktionskraft för centrum. En förbättring av luftkvalitén måste ske, men försämrad framkomlighet måste kompletteras med bra alternativa vägar en utbyggnad av Österleden och att E6 kan utnyttjas av genomfartstrafik är en förutsättning. Ytterligare belysning av väntad omfördelning, både av vägval och av färdmedelsval, till följd av åtgärden hade behövts. 8. Miljözon tung trafik Effektivt för att stimulera till renare fordon, får effekt både i och utanför centrum. 9. Miljökrav i upphandling av transporttjänster och arbetsmaskiner Bra åtgärd på lång sikt, skapar marknad för renare fordon. Vägverkspublikation 2006:105 med upphandlingskrav gemensamma för städerna Göteborg, Malmö och Stockholm samt Vägverket, är ett bra hjälpmedel. 10. Lokalt handlingsprogram för beteendepåverkande åtgärder Detta är ett nödvändigt komplement. Egen erfarenhet visar att informationsspridning till företag är mer effektivt genom personliga besök på företagen än genom företagsträffar. Helsingborgs terminaler för inkommande transport bör lämna information till dessa om samordning, vägval etc. Ett annat exempel på åtgärder är nyttjande av t.ex. videokonferenser. 1/3 av reseminskningen vid trängselförsöket i Stockholm berodde på att resor inte gjordes. Beteendepåverkande åtgärder bör även implementeras i kranskommunerna, vilket Vägverket har erfarenhet av och kan erbjuda ett visst stöd för.

12 12(16) Övriga kommentarer Samordning måste ske på bästa sätt, så att inte oönskade sidoeffekter uppstår till exempel måste genomförandet av parkeringspolicyn och bussvisionen harmonisera. Planering och utveckling av extern affärsetablering måste samordnas med kollektivtrafikutbyggnad. Åtgärderna måste genomföras snarast möjligt, men det är tveksamt om full effekt är uppnådd den 1 januari 2008 eftersom även faktorer som väder och trafiksituation i övrigt spelar in. En uppföljning av effekterna bör ske då det finns risk för att åtgärderna bidrar till en överflyttning av trafik till andra vägar. Vägverket ställer sig tveksamt till att peka ut tre specifika åtgärder som skall vidtas om effekterna av åtgärdsprogrammet inte uppnås, och ser hellre att kommunen kommer med förslag på kompletterande åtgärder i ett sådant fall. En avgörande faktor för framgång kan vara kommunikation av åtgärdsprogrammet och information om åtgärderna och varför de genomförs. Ändringar med anledning av yttrandet: Åtgärden Trafikdämpande åtgärder längs med Södra Stenbocksgatan har formulerats om och beskriver exempel på åtgärder som Helsingborgs stad kan vidta för att uppnå max antal fordon. I planeringen av transportinfrastruktur bör hänsynen till luftkvalitet i stadsmiljöer öka. I kapitlet om önskvärda åtgärder på längre sikt har åtgärden om infrastruktur formulerats om Yttrandet skickas för kännedom till Helsingborgs stad. Skånetrafiken Kommentarer Det framgår inte ur konsekvensbedömningen s.5, tabell 2.2, att Skånetrafiken har en merkostnad på ca 7Mkr/år för regionbusslinjerna 219 oh 220 på nya biogasdrivna regionbussar. Sista stycket under Fördelningseffekter på s.6 är därmed inte helt korrekt. Konsekvensbedömningen, s. 32: Från 17 juni 2007 blir det tätare tågtrafik till Bjuv och Åstorp (från 2 till 3 turer i rusningtid). I övrigt går det inte att utöka tågtrafiken i rusningstid innan tunneln mellan Knutpunkten och Maria är byggd.

13 13(16) Miljöförbundet Jordens Vänner Helsingborg Generella synpunkter Överlag är förbundet mycket kritiskt till förslaget. Åtgärderna bedöms som otillräckliga och dessutom anses Helsingborgs Stad vidta åtgärder som motverkar miljömålen, t.ex. vägbyggen. Kostnaderna för åtgärderna i programmet är betydligt mindre än kostnaderna för de vägbyggen som lägger grunden för ett miljömässigt ohållbart samhälle. En ny hamnled är olämplig eftersom den flyttar miljöproblem från ett område till ett annat. Att begränsa trafiken på vissa gator riskerar att leda till ökad trafik på andra ställen. Det är bra att åtgärdsprogrammet tar upp detta problem, men det borde betonas mer. Synpunkter på åtgärder 6. Åtgärder på S Stenbocksgatan Eftersom det redan finns cykelbanor parallellt med S Stenbocksgatan, bör det andra körfältet på S Stenbocksgatan istället göras om till busskörfält. Nya linjer längs gatan bör inrättas, som förbinder de sydostliga resp. sydvästliga bostadsområden direkt med de nordvästliga resp. nordöstliga, utan att gå via centrum. Åtgärden bör också införas längs Sockengatan. Där det inte finns dubbla körfält längs gatan bör kollektivtrafiken ges företräde. 7. Åtgärder på Drottninggatan-Järnvägsgatan Särskilda körfält för kollektivtrafik bör införas i båda riktningarna och det bör underlättas för gående att korsa gatan. Övriga kommentarer och åtgärdsförslag Ett åtgärdsförslag bör innehålla en kombination av åtgärder som innefattar 1) minskning av transportbehovet 2) övergång från bil och flyg till kollektivtrafik, gång och cykel och 3) övergång till miljövänlig drift av kollektivtrafiken. Hänvisning till bilaga Remissvar på Trafikplan för staden. Utbyggnad av Österleden är ingen bra lösning vare sig på kort eller på lång sikt eftersom forskning visar att vägbyggen långsiktigt ökar trafikflödena. Dessutom

14 14(16) är Österleden redan idag ett snabbare alternativ än mer centrala gator, köer och långa väntetider vid rödljus brukar inte uppstå vilket påståtts. Det är rimligare att satsa pengar på att förbättra kollektivtrafiken, så att inte bussresenärerna tvingas vänta vid bussbyten. Istället för att bygga den planerade Nya Kullavägen + nya bostäder på vad som idag är ett grönområde kan man bygga bostäder vid Maria pågatågsstation, samt en tunnel under järnvägen för bussar och bilar i Bergavägens förlängning. Maria pågatågsstation har idag dåliga bussanslutningar. Åtgärdsprogrammet bör även kompletteras med att det totala transportbehovet i största möjliga mån byggs bort genom planering för närservice till bostäder, främjande av distansarbete och videokonferenser, verkande för närproduktion och kollektivt hemsändande av varor samt motverkande av utbyggnad av externa köpcentra och stora parkeringsanläggningar. Daghem borde finnas i varje stadsdel. Hänvisar till bilaga Trafiken och ett hållbart samhälle. En informationskampanj om trafikomställningen bör genomföras i samband med åtgärderna, liksom löpande tillhandahållande av trafikinformation för allmänheten, tillgänglig på många offentliga platser. Hänvisar till bilaga Information om lokal och regional kollektivtrafik. Kollektivtrafiken bör också uppmuntras mer än vad som görs idag. Det bör finnas möjlighet att ta med cyklar på bussar och tåg, och cykeluthyrning bör finnas på alla järnvägsstationer. SJ s biljettförsäljning på Knutpunkten bör inte endast bestå av automater. Befintliga busslinjer borde utökas med fler turer. Kommunen motverkar stimulansen till att använda cykel och att gå genom att ta bort övergångsställen och bygga dåliga och otydliga cykelbanor (utan tydlig avgränsning mellan gångbana och cykelbana), särskilt vid Södergatan, nära Gustav Adolfs torg, där cykelbanorna går för nära torgstånden. Uppgifter i tidningen om att kommunen planerar att ta bort cykelställ vid Knutpunkten är oroväckande. Ekonomiska begränsningar, som miljöavgifter/trängselskatter, bör införas som ett komplement till andra åtgärder och inte bara nämnas som önskvärd åtgärd på sikt. Vägverket hävdar i Klimatstrategi för vägtransportsektorn att en höjning av bensin- och dieselskatten med 2 kr/l är önskvärd för att nå etappmålet 2010.

15 15(16) Länsstyrelsen borde påverka andra myndigheter för att få till stånd ekonomiska åtgärder. Ändringar med anledning av yttrandet: Åtgärden Trafikdämpande åtgärder längs med Södra Stenbocksgatan har formulerats om och beskriver exempel på åtgärder som Helsingborgs stad kan vidta för att uppnå max antal fordon. Ett av dessa exempel är bussfiler. Boverket Kommentarer Åtgärder som redan genomförts eller beslutats om förväntas säkerställa att miljökvalitetsnormen endast överskrids på en av de fem stråken. Boverket har ett stort intresse för de åtgärder som vidtas för att uppfylla miljökvalitetsnormerna i olika kommuner, men avstår från att lämna närmare synpunkter på förslagen i åtgärdsprogrammet då det inte finns möjlighet att göra en tillräckligt ingående bedömning. Region Skåne Generella synpunkter Positivt, tydligt och ambitiöst förslag, som kan minska föroreningshalterna och leda till förbättrad framkomlighet för kollektivtrafiken, vilket är viktigt. Beskrivning och analys av de effekter på luftkvalitén som skulle följa av en förbättring av Österleden behövs. Utbyggnad bör övervägas som en åtgärd. I december 2006 öppnade Hållbar Mobilitet Skåne (HMSkåne), ett Regionalt center för miljöanpassade transporter. Kommunen bör kontakta HMSkåne för dialog ( Synpunkter på åtgärder 10. Lokalt handlingsprogram för beteendepåverkande åtgärder, b)individanpassad information till arbetspendlare Region Skåne driver projektet MIMOSA på sjukhuset som skall bidra till miljöoch hälsoanpassad arbetspendling bl.a. genom att öka personalens miljömedvetande. En resvaneundersökning har gjorts bland de anställda. Övriga kommentarer

16 16(16) Åtgärdsprogrammet måste hanteras i samverkan med berörd kommun, få en lokal demokratisk förankring och samordnas med annan planering på kommunal och regional nivå. Ändringar med anledning av yttrandet: I planeringen av transportinfrastruktur bör hänsynen till luftkvalitet i stadsmiljöer öka. I kapitlet om önskvärda åtgärder på längre sikt har åtgärden om infrastruktur formulerats om. Samrådsmöten Tre samrådsmöten har genomförts. Anteckningar finns för respektive möte. Ändringar med anledning av samrådsmötet med ungdomar: Åtgärden Trafikdämpande åtgärder längs med Södra Stenbocksgatan har formulerats om och beskriver exempel på åtgärder som Helsingborgs stad kan vidta för att uppnå max antal fordon.

Åtgärdsprogram - ett verktyg för att undvika överskridanden av luftkvalitetsnormerna? Lena Gipperth Juridiska institutionen

Åtgärdsprogram - ett verktyg för att undvika överskridanden av luftkvalitetsnormerna? Lena Gipperth Juridiska institutionen Åtgärdsprogram - ett verktyg för att undvika överskridanden av luftkvalitetsnormerna? Lena Gipperth Juridiska institutionen Dagens presentation Tidigare utvärdering av den rättsliga konstruktionen Presentation

Läs mer

Regeringen fastställer i detta åtgärdsprogram att de åtgärder som framgår av bilagan behöver vidtas för att bidra till att miljökvalitetsnormen

Regeringen fastställer i detta åtgärdsprogram att de åtgärder som framgår av bilagan behöver vidtas för att bidra till att miljökvalitetsnormen Regeringsbeslut 17 2004-12-09 M2003/1912/Mk Miljödepartementet Länsstyrelsen i Västra Götalands län 403 40 GÖTEBORG Åtgärdsprogram avseende miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Göteborgsregionen 1 bilaga

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

RENARE STADSLUFT. Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå

RENARE STADSLUFT. Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå RENARE STADSLUFT Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå RENARE STADSLUFT ETT FÖRORD Bakgrund Åtgärdsprogram Nuläget 2009 Mål, renare stadsluft KORTSIKTLIGA

Läs mer

Åtgärder för att minska halten PM10 i Stockholm

Åtgärder för att minska halten PM10 i Stockholm Trafikkontoret Miljöförvaltningen Bilaga 3 Sida 1 (5) 2013-05-08 Åtgärder för att minska halten PM10 i Stockholm Vidtagna åtgärder Dubbdäcksförbud på Hornsgatan Dubbdäcksförbud infördes på Hornsgatan i

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

RENARE STADSLUFT. Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå

RENARE STADSLUFT. Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå RENARE STADSLUFT Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå RENARE STADSLUFT ETT FÖRORD Bakgrund Åtgärdsprogram Nuläget 2009 Mål, renare stadsluft KORTSIKTLIGA

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet Rasmus L Persson, 0322-600 658 rasmus.persson@vargarda.se YTTRANDE 1(5) Er referens N2017/05430/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm n.regestrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Bilaga 5 Lista över bortvalda åtgärder

Bilaga 5 Lista över bortvalda åtgärder 1 Friskare luft i Sundsvall: Bilaga 5 Lista över bortvalda åtgärder Steg 1: Åtgärder för att påverka resande och val av transportsätt Omfattar planering, styrning, reglering, påverkan och information riktade

Läs mer

BÖR STOCKHOLM HA EN LOKAL MILJÖZON FÖR PERSONBILAR AV MILJÖSKÄL?

BÖR STOCKHOLM HA EN LOKAL MILJÖZON FÖR PERSONBILAR AV MILJÖSKÄL? SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-04-16\dagordning\tjänsteutlåtande\22.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-03-24 MHN 2009-04-16 p 22 Anette

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

European Spallation Source (ESS) i Lund

European Spallation Source (ESS) i Lund European Spallation Source (ESS) i Lund En mötesplats för vetenskapsmän inom materialforskning 1 ESS-& MAX IV:s anläggningar i Lund Malmö Köpenhamn Lund Brunnshög Knutpunkt för transporten : Till Lund

Läs mer

2011-06-21. Renare stadsluft. Det fortsatta arbete samt uppföljning och utvärdering. Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen

2011-06-21. Renare stadsluft. Det fortsatta arbete samt uppföljning och utvärdering. Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen 2011-06-21 Renare stadsluft Det fortsatta arbete samt och utvärdering Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 2 HANDLINGSPLAN...4 2.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING...5 3 UTVÄRDERING OCH UPPFÖLJNING AV

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF)

Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 27 april 2016 11 Paragraf Diarienummer KS-2015/1934.474 Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF) Kommunstyrelsens

Läs mer

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med *

Läs mer

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER

R AP P O RT. Sporthotellet Kista EXPLOATERINGSKONTORE T STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING TRAFIK UPPDRAGSNUMMER R AP P O RT EXPLOATERINGSKONTORE T Sporthotellet Kista UPPDRAGSNUMMER 70016 95000 TRAFIK 5-0 0-1 5 1 0 2 x c o ḍ 1 0 o p re 2017-01 - 31 STHLM STADS & TRAFIK UTFORMNING SIV LIVING Sweco Society AB JAKOB

Läs mer

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö 1. Åtgärder vid övergångsställen och gångpassager För att prioritera gångtrafiken och öka fotgängarnas framkomlighet och trafiksäkerhet planeras övergångsställen

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Region Skåne

YTTRANDE Ärendenr: NV Region Skåne 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dickinson, Joanna Tel: 010-698 10 94 joanna.dickinson@naturvardsverket.se YTTRANDE 2017-10-15 Ärendenr: NV-06931-17 Region Skåne region@skane.se Remissyttrande

Läs mer

Transport- och energienheten (Ht)

Transport- och energienheten (Ht) Transport- och energienheten (Ht) Åtgärdsplaner. Nat/int arbetet. Klimatluftarbetet. Luftfrågor Ht sammanhållande på NV EET Ht Bilavgaser/ bränsle Energisystem Ansvarig för EU arbetet om regler Både fossila

Läs mer

Bra luft och hållbar utveckling. Lokala avvägningar och beslut nödvändiga för att klara luftkvalitetsnormerna

Bra luft och hållbar utveckling. Lokala avvägningar och beslut nödvändiga för att klara luftkvalitetsnormerna Bra luft och hållbar utveckling Lokala avvägningar och beslut nödvändiga för att klara luftkvalitetsnormerna Sveriges Kommuner och Landsting 2007 118 82 Stockholm Tfn 08-452 70 00 E-post: kerstin.blom.bokliden@skl.se

Läs mer

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14

Hplus. PM Biltrafikflöden. Ramböll Trafik och transport Helsingborg 2010-04-14 Hplus PM Biltrafikflöden 2010-04-14 Ramböll Trafik och transport Helsingborg Hplus PM Biltrafikflöden DEL 1 UTGÅNGSPUNKTER Bakgrund och syfte I arbetet med den fördjupade översiktsplanen för H+ produceras

Läs mer

Yttrande till länsstyrelsen gällande Handlingsplan för minskade utsläpp till luft, Stockholm Arlanda Airport,

Yttrande till länsstyrelsen gällande Handlingsplan för minskade utsläpp till luft, Stockholm Arlanda Airport, Datum 2016-11-15 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Johan Stock Kommunstyrelsen Yttrande till länsstyrelsen gällande Handlingsplan för minskade utsläpp till luft, Stockholm Arlanda

Läs mer

Uppdrag att ta fram förslag till ramverk för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer

Uppdrag att ta fram förslag till ramverk för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer Regeringsbeslut III 1 2015-01-08 N2015/532/TS Näringsdepartementet Trafikverket 781 89 Borlänge Uppdrag att ta fram förslag till ramverk för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer Regeringens

Läs mer

för att klara miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Helsingborg

för att klara miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Helsingborg Reviderat åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Helsingborg 2009-10-15 Titel: Reviderat åtgärdsprogram för att klara miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i Helsingborg Utgiven

Läs mer

Nackstafjället, foto Martin Martinsson

Nackstafjället, foto Martin Martinsson Nackstafjället, foto Martin Martinsson Kommunal planering och luftkvalitet Maria Jonasson 2018-04-19 Innehåll 1. Luftkvalitet 2. Vad gör kommunen? 3. Uppföljning av åtgärder 4. Framgångsfaktorer 5. Framtiden

Läs mer

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Avslut av åtgärdsprogram för kvävedioxid i utomhusluft i Malmö

Avslut av åtgärdsprogram för kvävedioxid i utomhusluft i Malmö BESLUT 1(9) Kontaktperson Miljöprövningsenheten Söderholm Karin 010-224 16 65 Karin.soderholm@lansstyrelsen.se Enligt sändlista Avslut av åtgärdsprogram för kvävedioxid i utomhusluft i Malmö Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö med koppling Sverigeförhandlingen

Läs mer

Friskare luft i Sundsvall

Friskare luft i Sundsvall Åtgärdsprogram för Friskare luft i Sundsvall Björn Abelsson 2017-04-27 Luften i Sundsvall Halterna av partiklar (PM10) och kvävedioxid (NO 2 ) överskrider gällande gränsvärden (2013) Länsstyrelsen kräver

Läs mer

TRAFIKKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET

TRAFIKKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET 2007-05-23 Kontaktperson exploateringskontoret Hans Söderström Miljö och Teknik Telefon: 08-508 261 23 hans.soderstrom@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-06-14

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Planläggningsbeskrivning 2015-04-01 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Bilaga 7 Beslut om fastställelse

Bilaga 7 Beslut om fastställelse Friskare luft i Sundsvall Bilaga 7 Beslut om fastställelse Kommunfullmäktige i Sundsvall beslutade 2014-09-25 att att att att anta förslag till åtgärdsprogram för bättre luftkvalitet i Sundsvall, finansiering

Läs mer

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Kerstin Åklundh, Infrastrukturstrateg, Region Skåne Region Skånes RTI-plan 2018-2029 Regional medfinansiering av infrastruktur 4,3 mdr. Budget

Läs mer

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne Transportstrategi för Skåne Emelie Petersson Region Skåne Region Skånes organisation Uppdrag att främja hälsa, hållbarhet och tillväxt. En politiskt styrd organisation med ansvar för: Hälso- och sjukvård

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon Klimatanpassat transportsystem Lena Erixon Kapacitetsutredning och Färdplan 2050 Två regeringsuppdrag ett arbete Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen om att ta fram underlag till en svensk färdplan

Läs mer

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm

Utställningsförslag till ny översiktsplan för Stockholm Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-437/2017 Sida 1 (5) 2017-08-16 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Borås Stads Trafikstrategi 2035 - Förädla det vi har

Borås Stads Trafikstrategi 2035 - Förädla det vi har TJÄNSTESKRIVELSE Datum 1(5) Johanna Johansson, 033-35 31 47 johanna.johansson@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Borås Stads Trafikstrategi 2035 - Förädla det vi har Yttrande till Kommunstyrelsen ( 2014/KS0184)

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan Hur kan planen bidra till uppfyllnad av klimatmålen år 2030 Trivector PM 2013:18 Rasmus Sundberg Katarina Evanth 2013-04-30 Alternativ användning

Läs mer

Sveriges bästa cykelstad

Sveriges bästa cykelstad Miljöpartiets förslag för hur Uppsala kan bli Sveriges bästa cykelstad Att fler cyklar är bra för både människor och miljön. För en bråkdel av vad det kostar att bygga nya bilvägar kan satsningar på cykeltrafiken

Läs mer

Kommunikationer. Järnvägar

Kommunikationer. Järnvägar Kommunikationer De allra flesta är idag beroende av bra kommunikationer i sin vardag. I detta avsnitt redovisas frågor som rör vägar och järnvägar, flyg, sjöfart och kollektivtrafik. Översiktsplanen ska

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Styrelsehandling 15 Utfärdat 16-11-10 Diarienummer 0218-16 Marknad & Affärsutveckling Carina Bergsten Telefon 0722-557990 E-post: carina.bergsten@p-bolaget.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Styrmedel och styrning för transportsnål bebyggelse (Att förklara val av styrmedel för att minska klimatpåverkan från transportsektorn)

Styrmedel och styrning för transportsnål bebyggelse (Att förklara val av styrmedel för att minska klimatpåverkan från transportsektorn) Styrmedel och styrning för transportsnål bebyggelse (Att förklara val av styrmedel för att minska klimatpåverkan från transportsektorn) Bakgrund & syfte Det finns många förslag på styrmedel för att minska

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

En av de främsta utsläppskällorna av partiklar PM10 i Trelleborgs kommun är sjöfarten som svarar för 35 % av utsläppen.

En av de främsta utsläppskällorna av partiklar PM10 i Trelleborgs kommun är sjöfarten som svarar för 35 % av utsläppen. Förslag att Samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborgs kommun utövar tillsyn enligt Miljöbalkens 2 kapitel på färjerederiernas fartyg inom Trelleborgs hamnområde. Bakgrund: Den främsta utsläppskällan av kväveoxider,nox,

Läs mer

Trafikpolicy för Sollentuna kommun

Trafikpolicy för Sollentuna kommun Trafikpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Trafik är inte bara bilar! För att bättre kunna möta framtidens utmaningar måste både cykel,- gång,- och kollektivtrafik utvecklas och göras mer attraktiva

Läs mer

Borås Stads remissyttrande över Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen

Borås Stads remissyttrande över Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen REMISSYTTRANDE Datum 2018-05-07 Instans Kommunstyrelsen Dnr KS 2018-00105 1.1.2.1 1(6) Johannes Adolfsson Handläggare 033 353061 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för digital

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Remissyttrande från Gröna Bilister angående Förslag till regionala miljömål för Stockholms län 2004

Remissyttrande från Gröna Bilister angående Förslag till regionala miljömål för Stockholms län 2004 Gröna Bilister Mattias Goldmann Länsstyrelsen Att. Pia Lindell Box 220 67 104 22 Stockholm pia.lindell@ab.lst.se Remissyttrande från Gröna Bilister angående Förslag till regionala miljömål för Stockholms

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

16 nationella miljökvalitetsmål status Skåne

16 nationella miljökvalitetsmål status Skåne 16 nationella miljökvalitetsmål status Skåne Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och vattendrag

Läs mer

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret Om Sverigeförhandlingen FAH oktober 2016 Uppdraget Framtidens järnvägsnät för fler bostäder, bättre arbetsmarknad och för ett hållbart resande En tolkning av uppdraget Den nya stambanan ska dras där den

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik

Tåg i tid. Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Tåg i tid Nu tar vi första steget mot framtidens tågtrafik Sedan våren 2011 har Region Värmland och Karlstads kommun tillsammans med Trafikverket drivit projektet Tåg i tid. Aktörerna har arbetat fram

Läs mer

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-04, punkt 7 Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Läs mer

En god ljudmiljö i Örebro kommun

En god ljudmiljö i Örebro kommun En god ljudmiljö i Örebro kommun Örebro kommuns åtgärdsprogram mot buller enligt förordningen om omgivningsbuller (SFS 2004:675) Bullerseminarium 26 mars 2013 Tidplan 11 maj 2012: Kartläggningen presenterades

Läs mer

Förordning (2004:675) om omgivningsbuller

Förordning (2004:675) om omgivningsbuller Förordning (2004:675) om omgivningsbuller SFS nr: 2004:675 Departement/myndighet: Miljödepartementet Utfärdad: 2004-07-01 Ändrad: t.o.m. SFS 2004:1135 Inledande bestämmelser 1 Genom kartläggning av omgivningsbuller

Läs mer

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Handledning Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel:

Läs mer

Per Andersson, Klimatavdelningen

Per Andersson, Klimatavdelningen 2010-09-24 Miljökvalitetsnormer och Åtgärdsprogram (utomhusluft) Per Andersson, Klimatavdelningen 010/ 6981376, per.andersson@naturvardsverket.se 2010-09-29 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Konsekvensanalyser inklusive miljökonsekvensbeskrivning

Konsekvensanalyser inklusive miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådsunderlag, oktober 2006 Konsekvensbedömning för förslag till åtgärdsprogram i Helsingborg Konsekvensanalyser inklusive miljökonsekvensbeskrivning www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Författare:

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Planläggningsbeskrivning 2016-03-30 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

BEGÄRAN OM YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET ETT GEMENSAMT BOSTADSFÖRSÖRJNINGSANSVAR (SOU 2018:35)

BEGÄRAN OM YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDET ETT GEMENSAMT BOSTADSFÖRSÖRJNINGSANSVAR (SOU 2018:35) 1 (5) Näringsdepartementet 10333 Stockholm BEGÄRAN OM ÖVER BETÄNKANDET ETT GEMENSAMT BOSTADSFÖRSÖRJNINGSANSVAR (SOU 2018:35) Er beteckning: N2018/02915/BB SAMMANFATTNING Utredningen gör en god beskrivning

Läs mer

Förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Bilaga 2. Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (X). till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande

Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande Sida 1 (6) 2016-03-08 Handläggare Fariba Daryani 08-508 400 34 Till Trafiknämnden 2016-04-14 Lovisa Strandlund 08-508 261 31 Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande Förslag till beslut

Läs mer

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016

YTTRANDE. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 1 (5) YTTRANDE Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Region Skåne är regional kollektivtrafikmyndighet i Skåne med politiskt och ekonomiskt ansvar för den samhällsfinansierade kollektivtrafiken i länet.

Läs mer

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart 8. STOHAB 2017-11-21 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart Bakgrund Av ägardirektiv till Stockholms Hamn AB 2017-2019 framgår bl.a. att Hamnen ska medverka

Läs mer

Tilläggslista. Kommunfullmäktiges sammanträde den 26 januari 2017

Tilläggslista. Kommunfullmäktiges sammanträde den 26 januari 2017 Tilläggslista Kommunfullmäktiges sammanträde den 26 januari 2017 Inkomna frågor Inkommen fråga från Gunnar Brådvik (L) ställd till kultur- och fritidsnämndens ordförande Elin Gustafsson (S) angående biblioteket

Läs mer

Mobility Management i Byggskedet. Katarina Löfquist, Stefan Lundh Hållbart resande, Samhällsbyggnadskontoret

Mobility Management i Byggskedet. Katarina Löfquist, Stefan Lundh Hållbart resande, Samhällsbyggnadskontoret Mobility Management i Byggskedet Katarina Löfquist, Stefan Lundh Hållbart resande, Samhällsbyggnadskontoret Halmstads Resecentrum etapp 2 Etapp 2: 2016-17 Rapport om Mobility management (MM) Trafikverket

Läs mer

SKRIVELSE OM KONKRETA ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA DEN HÄLSOSKADLIGA NIVÅN AV PARTIKLAR I STOCKHOLMS LUFT, KS DNR /2007

SKRIVELSE OM KONKRETA ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA DEN HÄLSOSKADLIGA NIVÅN AV PARTIKLAR I STOCKHOLMS LUFT, KS DNR /2007 SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2007-12-10\dagordning\tjänsteutlåtande\16 Konkreta åtgärder för att minska den hälsoskadliga nivån av pasrtiklar i Sthlms luft.doc

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

: MÅLKONFLIKTER ÄR DET STATENS FEL ATT STÄDERNA INTE KAN SKAPA ETT HÅLLBART TRANSPORTSYSTEM?

: MÅLKONFLIKTER ÄR DET STATENS FEL ATT STÄDERNA INTE KAN SKAPA ETT HÅLLBART TRANSPORTSYSTEM? 10.15-11.00: MÅLKONFLIKTER ÄR DET STATENS FEL ATT STÄDERNA INTE KAN SKAPA ETT HÅLLBART TRANSPORTSYSTEM? 11.15-12.00 Vem ska göra jobbet? Om svenska folkets (o)hållbara resvanor 13.00-13.45 Är de svenska

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-01-13 Ewa Rosén Regional utveckling 0451-288511 Kollektivtrafikmyndigheten Ewa.rosen@skanetrafiken.se Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 Innehåll 1. Sammanfattning sid 4 2. Inledning sid 5 3. Handlingsplan för parkering

Läs mer

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Elna Henriksson Sekreterare 044-309-30-60 elna.henriksson@skane.se Datum 2008-05-07 1 (5) Sammanställning av beredningens dialog kring framtidens kollektivtrafik

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun

Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2011/370-514 (KFKS 2012/296-514) Tekniska nämnden Förslag till Parkeringspolicy för Nacka kommun Förslag till beslut Tekniska nämnden tillstyrker att kommunstyrelsen

Läs mer

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Datum 2010-11-16 Kompletterad 2011-05-02 NCC Björn I M Svensson 178 04 Solna Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Ett nytt

Läs mer

Projektbeskrivning Väg 222 Trafikplats Lugnet

Projektbeskrivning Väg 222 Trafikplats Lugnet Projektbeskrivning Väg 222 Trafikplats Lugnet Januari 2010 1(6) Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Planerade åtgärder...3 3. Trafikflöden...5 4. Standard och vägsektion...5 5. Planeringsläge och tidplan...5

Läs mer