Övriga: Carina Friis Arbetsförmedlingen. 29 Val av justeringsperson Béla Fodor utsågs att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övriga: Carina Friis Arbetsförmedlingen. 29 Val av justeringsperson Béla Fodor utsågs att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll."

Transkript

1 1 Tid: Klockan Plats: Sessionssalen, Stadshuset Omfattning: Ordinarie: Torsten Czernyson Margareta Dovsjö Agneta Lindskog Marianne Harris Sven Ingmar Andersson Béla Fodor Hanan Awad Ljubomir Mladenovic Sylvia Fodor Socialnämnden Utbildningsnämnden Kultur- och fritidsnämnden LIFS, Ungerskt kulturforum Lund LIFS, Sudanesiska föreningen LIFS, Jedinstvo-Enighet LIFS, Kulturföreningen Transylvania Ersättare: Johan Lambreus Mattsson Utbildningsnämnden Rune Rydén (ersätter Bina Ausfelt) Vård- och omsorgsnämnden J. Elias Safar (ersätter Awad Abdallah) LIFS, Irakisk-Svensk kulturförening Jerzy Wieckowski (ersätter V. Ikommi-Kumm)LIFS, Polonia Lundensis Count Pietersen (ersätter Abdillahi Jaama) LIFS, Afrikana Network Övriga: Carina Friis Arbetsförmedlingen Susanna Hansson Matts Hansson Helena Jacobson 29 Val av justeringsperson Béla Fodor utsågs att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. 30 Protokoll Föregående mötesprotokoll godkändes och lades till handlingarna. 31 Arbetsförmedlingens nya uppdrag - Etableringsreformen Presentation av Carina Friis, sektionschef Arbetsförmedlingen Lund Arbetsförmedlingen ska verka för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt. Sysselsättningen ska öka på lång sikt. Fler ska komma i sysselsättning och i arbete. De som står långt ifrån arbetsmarknaden ska prioriteras. Regeringens ambition med Etableringsreformen som träder i kraft den 1 december 2010 är att nyanlända invandrare ska etableras snabbare på arbetsmarknaden. Kompetens ska tas tillvara bättre. Villkoren ska bli lika över hela landet. Ansvarsförhållandet mellan offentliga aktörer ska tydliggöras. Etableringsreformen omfattar nyanlända i arbetsför ålder (20-64 år). För de mycket få personer som bedöms ha en prestationsförmåga under 25% ligger

2 2 ansvaret hos kommunerna. Begreppet prestationsförmåga är inte detsamma som arbetsförmåga. Den sökandes bedömning är alltid det centrala. Prestationsförmågan bedöms av specialister på arbetsförmedlingen eller genom medicinskt underlag från läkare. Försäkringskassan betalar ut etableringsersättning till de enskilda utifrån Arbetsförmedlingens bedömning. Ersättningen ligger på 308:- per dag fem dagar per vecka. En del av reformen är etableringslotsar som ska hjälpa nyanlända att få arbete. Det finns en hemsida där lotsar kan presentera sig så att nyanlända kan välja. Ersättningen till lotsarna är prestations- och resultatbaserad. När personer kommer ut i arbete får lotsen ersättning och den ökar vid varaktigt arbete. Arbetsförmedlingen i Lund har förberett sig för det nya uppdraget via dialogträffar med olika aktörer. Vid träffarna har man diskuterat fall och tittat på vem som har ansvar och var man har gemensamt ansvar. Arbetet ska mynna ut i en ny lokal överenskommelse med myndigheter och andra parter som är berörda av introduktionsverksamhet för nyanlända. Det finns förhoppningar om att få med även Region Skåne som en part i överenskommelsen. Lund har låg arbetslöshet. Andelen arbetslösa är 2,4%. Mer statistik finns på Arbetsförmedlingens hemsida under fliken Om oss. Powerpointpresentationen sänds till samtliga i rådet efter sammanträdet. Carina Friis fick frågor från medlemmarna i rådet kring dyslektikers möjligheter att få arbete, nyanländas möjligheter att starta eget, validering av utländska legitimationsyrken och tillvägagångssätt vid upphandling av utbildning. Lunds kommun har ett arbetsmarknadsråd där kommunalråd tillsammans med kommundirektör, kommunala chefer, näringsliv och arbetsförmedlingschef gemensamt diskuterar arbetsmarknadssituationen i kommunen. Detta påverkar till exempel utbildningar i kommunen. Det fördes fram att det bland Lunds taxiförare och städare finns väldigt högutbildade personer och att till exempel personer från Irak har lättare att få arbete i England än i Sverige. Många har kompetens som inte tas tillvara och en del skickas runt på praktik de inte vill ha. Det ses som motsägelsefullt att det bland undersköterskorna i Lund finns invandrade läkare, samtidigt som det finns utländska läkare på kontrakt som fått arbets- och uppehållstillstånd. Den svenskfödda befolkningen är otillräcklig som arbetskraft framöver, bland annat med anledning av stora pensionsavgångar. Invandrare och invandrad arbetskraft behövs. Det behöver bli arbete snabbt, eller kompletterande utbildning utifrån vad personerna har med sig. Förhoppningar uttrycktes kring att Arbetsförmedlingens nya uppdrag ska leda till förbättringar på detta område. 32 Integrationspris Via kommunens hemsida kan man hitta blanketter för att nominera till 2010 års integrationspris. Det finns även möjlighet att nominera via nätenkät. Priset utannonseras i tidningarna Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och City i månadsskiftet november/december.

3 3 Rådets nuvarande ordförande Torsten Czernyson förklarade att det ännu inte är beslutat vem som kommer att vara ordförande de närmaste fyra åren. Frågan om att utse jury för integrationspriset 2010 får därför vänta tills det är klart. 33 Integrationsrådes roll och framtid grupparbete om hur rådet har fungerat denna mandatperiod och vilka möjligheter som finns framöver Integrationsrådets sekreterare inledde med en tillbakablick över de gångna fyra åren. Rådet har haft 19 sammanträden plus fyra arbetsgrupper som tillsammans haft elva möten, vilket resulterat i ett handlingsprogram för integrationsrådet Som ett led i detta hölls en integrationskonferens. Fyra integrationsoch mångfaldsrundor har ägt rum. Det har delats ut fyra integrationspris: 2006 Lärarna för förberedelseklasserna på Lerbäcksskolan 2007 Lunds Sportklubb 2008 Tamam 2009 Värpinge IF Rådet var vid detta sammanträde sammansatt av 15 män och nio kvinnor födda mellan 1937 och Närvaron vid sammanträdena låg på i genomsnitt cirka 60-70% vid nedslag år Rådet har sammanträtt på flera olika platser och har gästats av Arbetsförmedlingen, Internationell företagarservice (IFS), Lunds Universitets Studentkårer (LUS), Närpolischefen, Migrationsverket, Teaterprojekt, SFI-elever samt följande förvaltningar i kommunen: kultur- och fritidsförvaltningen, socialförvaltningen, kommunkontoret och utbildningsförvaltningen. En genomgång av sammanträdesprotokollen för åren hade gjorts och ett urval av rådets samtalsämnen samt information från LIFS presenterades, se bilaga till detta protokoll. Därefter gick rådet över till att arbeta i tre olika grupper för att formulera angelägna erfarenheter från de senaste åren att ta med i arbetet framöver. Grupperna diskuterade rådets styrkor, svagheter och tips för framtiden. Synpunkterna värderades sedan. Synpunkterna bilägges detta protokoll. 34 Information från LIFS LIFS ordförande Béla Fodor informerade om program som LIFS anordnat under Kulturkalaset, till exempel konstutställning, mångkulturell afton och invigningen av LIFS nya säte på Kastanjegatan 15. Tack riktades till alla som deltagit. Sedan föregående sammanträde i rådet har LIFS hållit representantskapsmöte, vilket är ett rådgivande organ till styrelsen och syftar till att förbättra LIFS aktiviteter och utveckla relationer mellan organisationer. LIFS har samlat över adresser till personer och organisationer för att kunna nå ut så brett som möjligt. De fyra avdelningarna inom LIFS har samtliga gått framåt. Ett nytt nummer av tidningen Över Gränser ges ut inom kort. Arbetet med filmer om integrations- och mångfaldsrundan pågår och film nummer tre är klar. På radiostationen har man startat Öppen Studio för att informera om vad som händer i Lunds kommun inom integrationsområdet, med fria kommentarer. Radio och film sänds även på nätet.

4 4 LIFS planerar att medverka vid inspirationsdagen den 29 november 2010 inför integrations- och mångfaldsrundan i april LIFS arbetar kontinuerligt på etableringen av integrationstinget och väntar på beslut och åsikter om förslaget samt hur man kan gå vidare tillsammans med integrationsrådet. 35 Information från nämnderna Torsten Czernyson inledde med att konstatera att integrations- och mångfaldsrundan 2010 fungerade bra och uttryckte förhoppningar om fortsatt bra arbete. Rundan äger rum april Margareta Dovsjö har slutat som ledamot i kommunstyrelsen. Vid kommunfullmäktiges sammanträde torsdagen den 25 november kommer budgeten att diskuteras. Första spadtagen till MAX IV och Högevallsbadets omoch utbyggnad har tagits. har beviljat igångsättningstillstånd för förvaltningsbyggnaden Kristallen som ska ligga på västra sidan om järnvägen. s arbetsutskott har inte diskuterat frågan om integrationsting ännu. Hösten har präglats mycket av valet och vid decembersammanträdet kommer nya nämnder och styrelser att utses. Socialnämnden Agneta Lindskog rapporterade från socialnämnden som inväntar att Arbetsförmedlingen påbörjar det nya uppdraget kring arbetsföra nyanlända invandrare. Socialnämnden kommer att ha en parallell organisation under en övergångsperiod. Avtal har tecknats med Migrationsverket om ensamkommande barn. Organisationen kring detta kallas Barn i väntan och barn har redan börjat komma till det nya boendet. Utbildningsnämnden Marianne Harris informerade från utbildningsnämnden där man antagit riktlinjer för arbete med nyanlända ungdomar, Lundavälkomsten ungdom. Kommunen har sedan tidigare något som kallas Lundavälkomsten för barn och elever på grundskolan. De nya riktlinjerna handlar om hur arbetet för de många ensamma ungdomar som kommer ska bli tydligare. Kultur- och fritidsnämnden Sven Ingmar Andersson hade gjort en tillbakablick över kultur- och fritidsnämndens verksamhet och berättade bland annat att det nu finns en plan för biblioteksverksamhet, självbetjäning på biblioteket i Veberöd, en plan för hästsporten, påbörjad utbyggnad och ombyggnad av Högevallsbadet, en kulturpolitisk strategi och handlingsplan som följs, en integrations- och mångfaldsrunda av god kvalitet, medborgarkontor som en integrerad del av folkbiblioteken, färdigt avtal för Skryllegården, beslut om inomhusbad i Dalby, pengar för kulturarrangemang på Stadsbiblioteket, förslag att starta en kör för alla, en pågående utvärdering av Konsthallen samt förslag på barn- och ungdomssatsningar i Folkparken.

5 5 Vård- och omsorgsnämnden Rune Rydén rapporterade från vård- och omsorgsnämnden som satsat mycket på utbyggnader under perioden. Ett LSS-boende för autistiska barn har invigts på Gunnesbo. Utsmyckningen av detta boende är exceptionell. Inom vård- och omsorgsförvaltningen i Lund finns möjlighet för äldre med annat modersmål än svenska att vårdas av personal som talar modersmålet. 36 Övrigt Ordföranden uttryckte tack för mycket givande samarbete och bra diskussioner under de gångna fyra åren. Ett särskilt intressant sammanträde var det på Komvux med SFI-elever. Särskild uppskattning uttrycktes till LIFS och ordförande Béla Fodor som instämde i att samarbetet varit mycket bra och givande. 37 Nästa sammanträde Tid och plats för nästa sammanträde meddelas senare. Ordföranden tackade rådet och avslutade därefter sammanträdet. Helena Jacobson Sekreterare Justeras Torsten Czernyson Béla Fodor

2 Protokoll 10-11-23 Föregående mötesprotokoll godkändes och lades till handlingarna.

2 Protokoll 10-11-23 Föregående mötesprotokoll godkändes och lades till handlingarna. 1 Tid: Klockan 19.00-21.20 Plats: Sessionssalen, Stadshuset Omfattning: 1-10 Ordinarie: Torsten Czernyson Lena Arnesen Marianne Harris Sven Ingmar Andersson Béla Fodor Hanan Awad Ljubomir Mladenovic Sylvia

Läs mer

Preben Widerberg (ersätter Mats Öhman) Socialnämnden

Preben Widerberg (ersätter Mats Öhman) Socialnämnden Tid: Klockan 19.00-21.15 1 Plats: Sessionssalen, Stadshuset, Kyrkogatan 11 Omfattning: 1-10 Ordinarie: Torsten Czernyson Margareta Dovsjö Agneta Lindskog Marianne Harris Sven Ingmar Andersson Béla Fodor

Läs mer

Ersättare: Carolina Nordbeck Kommunstyrelsen. Rune Rydén (ersätter Bina Ausfelt) Vård- och omsorgsnämnden

Ersättare: Carolina Nordbeck Kommunstyrelsen. Rune Rydén (ersätter Bina Ausfelt) Vård- och omsorgsnämnden 1 Tid: Klockan 19.00-21.30 Plats: Sessionssalen, Stadshuset, Kyrkogatan 11 Omfattning: 11-20 Ordinarie: Torsten Czernyson Margareta Dovsjö Agneta Lindskog Sven Ingmar Andersson Marianne Harris Béla Fodor

Läs mer

Lunds integrationsfrämjande samarbetsorganisation (LIFS), Etiopiska kulturföreningen LIFS, Ungerskt kulturforum Lund

Lunds integrationsfrämjande samarbetsorganisation (LIFS), Etiopiska kulturföreningen LIFS, Ungerskt kulturforum Lund 1 Tid: Klockan 18.00-20.30 Plats: Sessionssalen, Kyrkogatan 11 Omfattning: 22-33 Ordinarie: Torsten Czernyson Petter Forkstam Agneta Lindskog Sven Ingmar Andersson Girma Awoke Béla Fodor Jerzy Wieckowski

Läs mer

LIFS, Etiopiska kulturföreningen LIFS, Ungerskt kulturforum Lund. LIFS, Al Mandeiska Föreningen Skåne LIFS, Kultursportföreningen Dositej

LIFS, Etiopiska kulturföreningen LIFS, Ungerskt kulturforum Lund. LIFS, Al Mandeiska Föreningen Skåne LIFS, Kultursportföreningen Dositej Tid: Klockan 18.00-20.50 Plats: Sessionssalen, Kyrkogatan 11 Omfattning: 34-42 1 Ordinarie: Torsten Czernyson Petter Forkstam Agneta Lindskog Sven Ingmar Andersson Girma Awoke Béla Fodor Jerzy Wieckowski

Läs mer

Ersättare: Carolina Nordbeck Kommunstyrelsen

Ersättare: Carolina Nordbeck Kommunstyrelsen 1 Tid: Klockan 18.00-20.30 Plats: Byskolan, Södra Sandby Omfattning: 11-21 Ordinarie: Torsten Czernyson Petter Forkstam Sven Ingmar Andersson Girma Awoke Béla Fodor Jerzy Wieckowski Nahida Tayeh Selena

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Kallelse och föredragningslista 1 (11) Kommunala integrationsrådet 2016-02-23 Tid 18.00 Plats Lunds Ungdoms- & Hemgård, Killiansgatan, Lund Följande ärende ska behandlas: 1.

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Protokoll 1 (10) Diarienummer KS 2018/0626 Kommunala integrationsrådet Plats och tid Stora Södergatan 47, Plan 1, rum Råbandsknopen, klockan 18.00 20.15 Ledamöter Tjänstgörande

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

Måndagen den 23 mars 2015, kl Alceahuset konferensavdelningen Losjön. Enligt bifogad närvarolista. Margareta Olin. ÄadÄ&Ä Q.C=r.

Måndagen den 23 mars 2015, kl Alceahuset konferensavdelningen Losjön. Enligt bifogad närvarolista. Margareta Olin. ÄadÄ&Ä Q.C=r. o Österåker Minnesanteckningar för Integrationsrådet Tid Plats Närvarande Utses att justera,! Måndagen den 23 mars 2015, kl 15-17 Alceahuset konferensavdelningen Losjön Enligt bifogad närvarolista Margareta

Läs mer

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 393 2010-12-14 022. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60 , Prop. 2009/10:60 Gunnar Sallstedt Kansliråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Reformen INNEBÄR ett tydligare arbetsmarknadsfokus för vuxna nyanlända Reformen INNEBÄR INTE en total förändring

Läs mer

(11) Sekreterare :e-cca2-7 elena Lundberg. Ordförande Stela IWårdsäter BEVIS OM ANSLAG

(11) Sekreterare :e-cca2-7 elena Lundberg. Ordförande Stela IWårdsäter BEVIS OM ANSLAG 2015-09-30 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Medborgarrummet, kl. 13.30-15:30 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 28-34 Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Colantoni

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända 2018-06-19 Kommunstyrelsen Handläggare: Malin Frisk Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Sammanfattning

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden

LINDESBERGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden Vuxenutbildningsnämnden 2011-01-12 1 Plats och tid Masugnen i Lindesberg, kl. 15:00 16:00 ande Margareta Ahlm (s) ordf. Peder Christensen (s) John Omoomian (s) Carina Östrand (s) Inger Söderberg (v) Jan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad Kommunstyrelsens utskott för integration och 2016-09-08 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Dragonvägen 86, lokal: Blå rummet Torsdag den 8 september 2016, klockan 09:00-11.00 Ledamöter: Ibrahim Abdallah

Läs mer

AU 7:10 Dnr. KS 2013/0331. Svar på medborgarförslag nr 3/ "Fadderfamilj"

AU 7:10 Dnr. KS 2013/0331. Svar på medborgarförslag nr 3/ Fadderfamilj Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 O Ös 10 AU 7:10 Dnr. KS 2013/0331 Svar på medborgarförslag nr 3/2013 - "Fadderfamilj" Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Protokoll 1 (10) Diarienummer KS 2016/0181 Kommunala integrationsrådet Plats och tid Kulturen, klockan 18.00 20:20 Ledamöter Yanira Difonis (MP), ordförande Mira Melander (S)

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden Till GR:s Sociala styrgrupp Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden förslag till kommungemensamt arbete med rehabilitering av nyanlända i Göteborgsregionen Förslag

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

KLK 2018/729

KLK 2018/729 TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2018-09-18 KLK 2018/729 Handläggare Enhetschef Annika Karlsson Strategisk integration Annika.S.Karlsson@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden

LINDESBERGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden Vuxenutbildningsnämnden 2010-11-03 1 Plats och tid Masugnen i Lindesberg, kl. 15:00 16:45 ande Jan Hansson (m) ordf, ersättare för Sven Öberg (kd) Ulf Lager (c) Göran Sjönneby (fp) Inger Griberg (-), ersättare

Läs mer

Per Nordenstam, kommundirektör Lars-Erik Sandhgren, Håbo Marknads AB, 3-7 Sara Widströmer, kommunsekreterare. Susanne Noren, Håbo Företagare

Per Nordenstam, kommundirektör Lars-Erik Sandhgren, Håbo Marknads AB, 3-7 Sara Widströmer, kommunsekreterare. Susanne Noren, Håbo Företagare Tid och plats Kl. 09:00 torsdagen den 21 september 2017, Skoklosterrummet, Kommunhuse t, Bålsta Närvarande Ledamöter Carina Lund (M), Ordfårande Agneta Hägglund (S), l :e vice ordfårande Birgitta Persson,

Läs mer

Ewa Westling Olzon (M), ordförande Carina Schön (S) Dick Pettersson (C) Kommunkontoret, torsdag 29 november 2018 kl

Ewa Westling Olzon (M), ordförande Carina Schön (S) Dick Pettersson (C) Kommunkontoret, torsdag 29 november 2018 kl Plats och tid Heby kommunkontor, stora sammanträdesrummet fredag kl. 08.30-10.45 Beslutande Ewa Westling Olzon (M), ordförande Carina Schön (S) Dick Pettersson (C) Ej tjänstgörande ersättare Anne-Charlotte

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Integrationsstrategi för Kalmar län

Integrationsstrategi för Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Björklund 2013-05-22 KS 2012/0768 Kommunstyrelsen Integrationsstrategi för Kalmar län Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar Länsstyrelsen

Läs mer

LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (5)

LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (5) Protokoll 1 (5) Kommunala integrationsrådet Sammanträdesdatum 2013-05-14 Plats och tid: Knutsalen, Rådhuset, 14 maj 2013, klockan 18.00-20.15 Ordförande: Torsten Czernyson (KD) Kommunstyrelsen Ledamöter:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-12-18, klockan 13.30 15.00 Annika Jönsson (M), ordförande Christer Unosson

Läs mer

10. 0 Österåker. Medborgarförslag 3/2013 - Fadderfamilj. Beslutsförslag BESLUTSFÖRSLAG. Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman

10. 0 Österåker. Medborgarförslag 3/2013 - Fadderfamilj. Beslutsförslag BESLUTSFÖRSLAG. Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman 0 Österåker Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman BESLUTSFÖRSLAG 2014-08-26 Medborgarförslag 3/ Till Kommunstyrelsen 10. Medborgarförslag 3/2013 - Fadderfamilj Beslutsförslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Socialnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Diamanten, Brotorget 1, kl 16:30-18:45 Ordförande: Göran Wallén (M) ordförande Vice ordförande: Agneta Lindskog (KD) vice ordförande 2:e vice ordförande: Anna Baumann

Läs mer

Etableringsuppdraget

Etableringsuppdraget Etableringsuppdraget Yrken och framtid på 10 års sikt generationsväxlingens effekter Generationsväxlingen leder till ett stort rekryteringsbehov för att ersätta avgångar Brist på arbetskraft inom vissa

Läs mer

Sebastian Clausson. I anslutning till sammanträdet. Helena Andersson. Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sebastian Clausson. I anslutning till sammanträdet. Helena Andersson. Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 ande organ Plats och tid Vänersalen, Stadshuset kl. 08:30-12:15 ande Övriga deltagare Justerare Justeringens plats och tid Erik Ekblom (M), ordförande Sebastian Clausson (S), vice ordförande Richard

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-02-03 Diarienummer 851-17795-2010. 1(6) Minnesanteckningar dialogträff om flyktingmottagandet i Fyrbodal Föregående minnesanteckningar och kort information från Länsstyrelsen Under

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (11) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Flädie Tid kl. 18.00-20.00 Ledamöter Representanter Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Alf Michelsen (M) ledamot

Läs mer

Hans Forsberg (M) Kommunstyrelsens förvaltning

Hans Forsberg (M) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Kungsbackarummet, Stadshuset Klockan 10-12:00 Beslutande Ledamöter Per Ödman (M), ordförande Ulrika Landergren (FP), vice ordförande Hans

Läs mer

LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (4)

LUNDS KOMMUN Protokoll 1 (4) Protokoll 1 (4) Kommunala integrationsrådet Sammanträdesdatum 2013-09-03 Plats och tid: Sessionssalen, Stadshuset, 3 september 2013, klockan 18.30-20.30 Ordförande: Torsten Czernyson (KD) Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Stadshuset Måndag 2 januari 2017 klockan 13:15-14:40 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Susanne Berger (S) Mikael Westberg (S) Johan Thomasson

Läs mer

Mark Collins (L) David Liljedahl (C) Kelemua Kabede (KD)

Mark Collins (L) David Liljedahl (C) Kelemua Kabede (KD) Socialnämnden Protokoll 1 (16) Diarienummer SO 2016/0114 Socialnämnden Plats och tid Diamanten, Brotorget 1, klockan 16.30 19.20 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Peter Fransson (S), ordförande

Läs mer

Datum En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september

Datum En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september 1 (5) Dokumentation från Nyanländ i Småland En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september Länsstyrelserna i Jönköping, Kalmar och Kronoberg arrangerade den 29 september

Läs mer

Välkomna till integrationsrådet! Sammanträde den 3 september 2019

Välkomna till integrationsrådet! Sammanträde den 3 september 2019 Välkomna till integrationsrådet! Sammanträde den 3 september 2019 Integrationsrådets verksamhetsplan Sammanfattning av vad som kom fram vid förra mötet Förslaget för 2019 skickas med i kallelsen Kommunala

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1

Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 PROTOKOLL Kommunala handikapprådet 2010-03-03 Sidan 1 Plats och tid: Kommunstyrelsesalen Stadshuset 100303 kl. 13.00 15.00 Närvarande: Ledamöter: Gun Engström Fibromyalgifören. Marianne Johansson DHR Eva

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 2016-02-24 Sida 1 Sammanträde med Pensionärsrådet Plats och tid Förvaltningshuset, Södra Kyrkogatan 4, Eksjö, lokal: Garvaren, kl. 09.30-12.00 ande Övriga deltagande Utses att justera Kerstin Robertson

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-30 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-01-30, kl 17:45 Plats: Stadshuset, Sessionssalen Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Lidingö stads policy för arbete mot våld i nära relationer (KS/2014:272)

Lidingö stads policy för arbete mot våld i nära relationer (KS/2014:272) Reviderad kallelse Kommunstyrelsen Nr 2 Tid: Måndag den 2 februari 2015, kl 18:00 - Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum Justering: utses att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. Justeringsdag:

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd Elin Landell Departementsråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Regeringens strategi för integration: Fler i arbete och fler företagare Bättre utbildningsresultat och likvärdighet i skolan Bättre

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrum 3, kl 13.00-17.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgör ers Övriga deltagande Ersättare Åselotte Andersson (KD) ordf Anders Bengtsson (M) Håkan Hjelm (C)

Läs mer

tisdagen den 16 november 2010 kl. 14:00 i Stadshusets sessionssal.

tisdagen den 16 november 2010 kl. 14:00 i Stadshusets sessionssal. 1 (5) Ni kallas härmed till sammanträde med kommunstyrelsen tisdagen den 16 november 2010 kl. 14:00 i Stadshusets sessionssal. Ordförande Sekreterare Helmfrid Mats Gunnar Jönsson, tel 046-35 59 22, e-post:

Läs mer

LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Kultur- och fritidsnämnden

LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Kultur- och fritidsnämnden LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Stadshusets sessionssal, Kyrkogatan 11, kl. 17.30 21.10. Ledamöter: Gösta John Bredberg (fp), ordförande Claes Göran Jönsson (s), 2:e vice ordförande

Läs mer

torsdagen den 2 april 2009 kl i Stadshusets sessionssal

torsdagen den 2 april 2009 kl i Stadshusets sessionssal Kommunstyrelsen Kallelse/föredragningslista 1 (6) Ni kallas härmed till sammanträde med kommunstyrelsen torsdagen den 2 april 2009 kl. 17.30 i Stadshusets sessionssal Ordförande: Mats Helmfrid Sekreterare:

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-11-27, kl 17:30 Plats: Gruvsalen, Stadshuset Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Promemoria 2010-09-10 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Bakgrund Som ett led i den reformering av nyanländas etablering

Läs mer

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-12-13 195 Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd Dnr SN 2016/0589.02.05 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2016-11-29. Motion från Christina

Läs mer

Kommunfullmäktiges presidium. Björken, Lerums kommunhus 1-7. Kristina Zanhar. Ingela Gyllesten (C) Oskar Ahlman (M) PROTOKOLL 1 (10)

Kommunfullmäktiges presidium. Björken, Lerums kommunhus 1-7. Kristina Zanhar. Ingela Gyllesten (C) Oskar Ahlman (M) PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) Kommunfullmäktiges presidium Tid och plats Fredag den 10 januari 2019, klockan 09.00 till 12.00 Björken, Lerums kommunhus JUSTERAS LERUM6000, v3.0, 2017-05-09 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-26 Handläggare Nina Mörman Aldunge Telefon: 508 25 006 Till Socialnämnden Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Bangatan 10 A i Lund Tisdagen den 13 mars 2018 kl

Vård- och omsorgsförvaltningen, Bangatan 10 A i Lund Tisdagen den 13 mars 2018 kl Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum sid. 1 Plats och tid Ledamöter Vård- och omsorgsförvaltningen, Bangatan 10 A i Lund Tisdagen den 13 mars 2018 kl. 15.00 17.25 Ann-Margreth Olsson (s) Kommunstyrelsen

Läs mer

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen!

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen! Informationsmöte flyktingsituationen Välkommen! Vad är kommunens ansvar och hur jobbar vi? Magnus Färjhage/Åselotte Andersson Vad händer när man fått uppehålltillstånd? Samtal med Arbetsförmedlingen lokalt,

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet

Reglemente för kommunala handikapprådet Utgåva Datum Status Kommentar 1.0 2010-12-14 Kf 20/08 1.2 2012-11-26 Gällande KF 168/12 Reglemente för kommunala handikapprådet Askersunds kommun REGLEMENTE FÖR ASKERSUNDS KOMMUNS HANDIKAPPRÅD Syfte 1

Läs mer

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Davidsson Per (KLK) Niemelä Tuomo (AMF) Datum 2016-02-02 Rev 2016-04-04 Diarienummer AMN-2016-0108 Arbetsmarknadsnämnden Motion av Anna Manell och Benny Lindholm

Läs mer

Kommunala integrationsrådet

Kommunala integrationsrådet Kommunala integrationsrådet Protokoll 1 (15) Diarienummer KS 2019/0358 Kommunala integrationsrådet Plats och tid Rådhuset, Stortorget 7, Knutsalen, klockan 18.00 20.00 Ledamöter Övriga Hedvig Åkesson (KD),

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle 170510 Mohamed Chabchoub Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har samordnande ansvar för uppdraget sedan december 2010 genom lagen (2010:197) fått ett övergripande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden Vuxenutbildningsnämnden 2009-11-04 1 Plats och tid Masugnen i Lindesberg, kl. 15:00 16:50 ande Sven Öberg (kd) ordf. Jan Hansson (m) Ulf Lager (c) Patrik Öhrström (fp) (ersättare för Göran Sjönneby) Maria

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Stadshuset, Barn och utbildning

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Stadshuset, Barn och utbildning 2009-04-15 24 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Hemön, kl 13.00-15.40 Beslutande Tommy Pettersson s ordförande Charlotte Matsson m vice ordförande Leif Andersson c ledamot Inga-Lill Bertilsson

Läs mer

myndighetsperspektiv Klara och tydliga ansvarsförhållanden Ökad likvärdighet Bättre tillvaratagande av individens kompetens (prop.

myndighetsperspektiv Klara och tydliga ansvarsförhållanden Ökad likvärdighet Bättre tillvaratagande av individens kompetens (prop. Etableringsreformen genom att skapa ett effektivt system för nyanländas etablering i arbets- och samhällsliv vill regeringen uppnå följande: En snabbare etablering på arbetsmarknaden Starkare incitament

Läs mer

Måndagen den 16 november 2015, kl Alceahusets konferensavdelning Storsjön. Enligt bifogad närvarolista. Franz Heinel, Margareta Olin

Måndagen den 16 november 2015, kl Alceahusets konferensavdelning Storsjön. Enligt bifogad närvarolista. Franz Heinel, Margareta Olin o Österåker Minnesanteckningar för Integrationsrådet Tid Plats Närvarande Utses att justera, 36 Måndagen den 16 november 2015, kl. 16-18 Alceahusets konferensavdelning Storsjön Enligt bifogad närvarolista

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden 2011-02-09 1

LINDESBERGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden 2011-02-09 1 Vuxenutbildningsnämnden 2011-02-09 1 Plats och tid Masugnen i Lindesberg, kl. 13:00 17:00 ande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Margareta Ahlm (s) ordf. Peder Christensen

Läs mer

Servicenämnden Protokoll 1 (12) Plats och tid Meteoriten, Kristallen plan 7, klockan Ajournering klockan

Servicenämnden Protokoll 1 (12) Plats och tid Meteoriten, Kristallen plan 7, klockan Ajournering klockan Servicenämnden Protokoll 1 (12) Diarienummer SN 2018/0417 Servicenämnden Plats och tid Meteoriten, Kristallen plan 7, klockan 17.10 20.49 Ajournering klockan 19.29-20.04 Ledamöter Johan Lambreus Mattsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 38 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 39 Patientnämndens årsrapport 2017 2018/8034 5 40 Delgivningar 2018/8020 6 41 Begäran om komplettering

Läs mer

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(7) Tillgänglighetsrådet

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(7) Tillgänglighetsrådet LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(7) Plats och tid ande Övriga deltagande Utses att justera Samlingssalen Ljungsätra, Hångersvägen 2 i Ljungby, torsdagen den 5 mars 2015 kl. 13.30-15.40 Anne Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 66 Godkännande av ärendelista... 82 67 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-2021 - remiss... 83 68 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för

Läs mer

torsdagen den 5 november 2009 kl i Stadshusets sessionssal

torsdagen den 5 november 2009 kl i Stadshusets sessionssal Kommunstyrelsen Kallelse/föredragningslista 1 (6) Ni kallas härmed till sammanträde med kommunstyrelsen torsdagen den 5 november 2009 kl. 17.30 i Stadshusets sessionssal Ordförande: Mats Helmfrid Sekreterare:

Läs mer

Kommunstyrelsens mångfaldsutskott

Kommunstyrelsens mångfaldsutskott 1 (7) Plats och tid Falköpingssalen, Stadshuset, klockan 13:00 16:05 Beslutande Ingvor Bergman (S), ordförande Dan Hovskär (KD), 1:e vice ordförande Johanna Johansson (SD) Allan Bjärkhed (KD) tjänstg.

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 7 juni 2018, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 7 juni 2018, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och sammanträdestid Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 7 juni 2018, kl. 10.00-12.10 Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och KPR

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380 Tjänsteutlåtande 1 (6) Kommunstyrelsen Översyn av kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete Ärendet Brottsförebyggande arbete och trygghetsfrågor är prioriterade uppgifter för Danderyds

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Protokoll 1 (13) Ärendenummer BUN 2018/0345-600 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Bullarsalen, kommunhuset Tanumshede, kl. 08.00 12.55 Ledamöter Se nästa sida. Övriga närvarande Höiberg, Öyvind,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-10-01 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, regeringsrådet Carina Stävberg och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Nyanlända invandrares

Läs mer

Lidingö stads policy för arbete mot våld i nära relationer (KS/2014:272)

Lidingö stads policy för arbete mot våld i nära relationer (KS/2014:272) Kallelse Kommunstyrelsen Nr 2 Tid: Måndag den 2 februari 2015, kl 18:00- Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum Justering: utses att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. Justeringsdag:

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Syfte Det avtal som kommunen och regionen har tecknat för sitt samarbete avseende det lokala folkhälsoarbetet ligger till grund för detta reglemente (se

Läs mer

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Nr 1. Tid: Onsdag den 21 januari 2015, kl 10.00. Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum

Protokoll. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Nr 1. Tid: Onsdag den 21 januari 2015, kl 10.00. Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum Protokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott Nr 1 Tid: Onsdag den 21 januari 2015, kl 10.00 Plats: Kommunstyrelsens sammanträdesrum Ledamöter: Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) ordförande Carl-Johan Schiller

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄK TIGES REVISORER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 13.15 17.00 Beslutande Leif Nilsson (S), ordföran de Stig Johansson (M) Anders Eriksson (C) Maire Lautakoski

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling Sid 1 (6) REGLEMENTE FÖR ARBETSMARKNADS- OCH VUXENUTBILDNINGSNÄMNDEN Utöver bestämmelserna om en nämnd i kommunallagen och det som sägs om verksamheten i berörda författningar ska följande gälla för arbetsmarknads-

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad Tid Tisdagen den 28 maj 2019 kl. 10:10 11:30. Plats Stadshuset, Nelsons loft Omfattning 30-34 ande Dzenita Abaza (S), ordförande Måns Linge (M), vice ordförande Roger Holmberg (S) Erik Ciardi (C) Lasse

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsutskottet

Arbetsmarknads- och integrationsutskottet Kallelse Föredragningslista Arbetsmarknads- och integrationsutskottet 1(1) 2019-02-13 Sammanträde Arbetsmarknads- och integrationsutskottet Plats och tid Stadshuset, Kompassen kl 8.30 Ordförande Sekreterare

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2014-11-18. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Sida 1/10 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S), ordförande Thomas Löfgren (M) Håkan Andersson (C), vice ordförande Anneli Persson (S) Pernilla

Läs mer

Styrgruppsmöte Överenskommelsen

Styrgruppsmöte Överenskommelsen Styrgruppsmöte Överenskommelsen Minnesanteckningar 1 (6) Styrgruppsmöte Överenskommelsen Plats och tid Stensalen, Rådhuset, Lund, klockan 10:00 12.00 Närvarande Ej närvarande Ulrika Dagård, kommunkontoret

Läs mer

Lunds samordningsförbund

Lunds samordningsförbund Lunds samordningsförbund 1 Plats och tid Socialförvaltningen, Bytaregatan 7, kl. 9.30-11.30 Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Plats och tid för justering Underskrifter Anslag/Bevis Sekreterare

Läs mer

Janne Jansson. Helena Andersson. Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1. Beslutande organ

Janne Jansson. Helena Andersson. Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1. Beslutande organ Sida 1 ande organ Plats och tid Hovden, Stadshuset tisdag den 13 september 2016 kl 08:30-10:05 ande Övriga deltagare Justerare Jan Hallström (L), ordförande Janne Jansson (S), vice ordförande Leif Johansson

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala pensionärsrådet (10)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala pensionärsrådet (10) Nr Kommunala pensionärsrådet 2008-09-24 1(10) Plats och tid Konferensrummet på Bergs, Kyrkogatan 5, Mellerud, klockan 09.00 16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Kerstin Nordström (s) 24-30 Torsten Ström

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 (10)

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) 1 (10) Paragrafer 25-31 Plats och tid Svanskogsrummet, Hermes, kl. 09.00-11.50 Beslutande Helene Agdén, ordf. (SiV) Lillie Karlsson (S) Berit Johansson (S) Dag Rogne (C) Stig Edebrant Torbjörn Hovelsås

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl 13.00-15.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Gemensam kartläggning Gemensam kartläggning är

Läs mer

Svar på motion(s) praktikplatser för nyanlända och funktionsnedsatta

Svar på motion(s) praktikplatser för nyanlända och funktionsnedsatta Tjänsteskrivelse 207-08 - 0 Handläggare Igor Rankovic Utredningsenheten 207NÄN/0054 Näringslivsnämnden Svar på motion(s) praktikplatser för nyanlända och funktionsnedsatta Förslag till beslut Motionen

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 15.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Anders Svärd (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Stefan Pettersson (M) Ingrid

Läs mer

Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58)

Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58) Kommunstyrelsen 2008-10-13 216 369 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 199 484 Dnr 08.490-13 oktks12 Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58) Bilaga: Sammanfattning Ärendebeskrivning

Läs mer