Cancer AFRIS informationsträff

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Cancer AFRIS informationsträff"

Transkript

1 Cancer AFRIS informationsträff September 2012 Amadou Jallow Apotekare

2 Syftet med mitt föredrag 1. Öka kunskap och uppmärksamhet kring cancer 2. Upplysa om förebyggande åtgärder och behandling av cancer

3 Det är viktigt att 1. Göra en PSA-test på ett strukturerat sätt 2. Gå på mammografi när man blir kallad 3. Alla kvinnor bör ha en god kännedom om sina bröst så att det blir lättare att upptäcka eventuella förändringar 4. Gå på cellprovskontroller när man blir kallad. På så sätt kan man förhindra att cancer i livmoderhalsen uppkommer. 5. Vaccinera små flickor mot HPV sker genom barnvaccinationsprogrammet eller skolhälsovården

4 Agenda Introduktion Vad är cancer? cancerframkallande ämnen exempel Några cancerformer Prostatacancer Bröstcancer Livmoderhalscancer Sammanfattning/Avslutning

5 Introduktion Vad är cancer? cancerframkallande ämnen exempel

6 Cancer, även kräfta, "celldelning utan kontroll" Cancer är latinets ord för krabba/kräfta Är samlingsnamnet på ett antal sjukdomar med okontrollerad celltillväxt som medför att de nya cellerna förstör den omgivande vävnaden.

7 Tumör: elakartad eller godartad Malign (elakartad) tumör är en svulst av cancerceller. Benigna (godartade) tumör räknas inte som cancer. Malign tumör får dottersvulster, metastaser, i andra delar av kroppen då cancerceller lossnar från modertumören, vandrar i lymfbanorna eller i blodbanan och landar i andra vävnader där det växer fram nya tumörer. har även förmågan att invadera och förstöra intilliggande vävnad (infiltrativ växt). Tumörsjukdomar inklusive cancer är den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige, efter hjärt- och kärlsjukdomar som är de vanligaste.

8 Högsta risken att få cancer är Hög ålder Rökning Miljöfaktorer orsakar den stora majoriteten av cancer. Genetiska faktorer - runt 5 % av alla cancerformer är ärftliga

9 Olika cancerformer har olika förekomst i befolkningsgrupper runt om i världen I Sverige upptäcks nya cancerfall varje år varav: är prostatacancer är bröstcancer I Nordeuropa och USA dominerar hudcancer, prostatacancer, lungcancer och bröstcancer. I Japan däremot är både prostatacancer och bröstcancer ovanligt, och istället är magsäckscancer en mycket vanlig cancerform. I många utvecklingsländer är västerländska cancerformer ovanliga, vilket dock kan bero på låg medellivslängd och bristfällig sjukvård vilket gör att få diagnoser ställs.

10 Symptomen på en cancersjukdom varierar - väldigt mycket med vilken cancersjukdom det rör sig om Första symptomet kan vara diffusa, ospecifika symptom som trötthet, förändrade blodprovsvärden (tex blodbrist eller förhöjd sänka) eller viktnedgång I vissa fall är första symptomet en kännbar knöl. Hjärntumörer kan till exempel ge symptom genom att komprimera omkringliggande, frisk hjärnvävnad och leda till bortfall av olika hjärnfunktioner, epileptiska anfall eller ökat tryck i kraniet. Tumörer i matstrupen eller som komprimerar matstrupen kan ge sväljningssvårigheter och tumörer i gallgången kan ge gulsot.

11 Bättre kontroll av cancer idag fler överlever Cancersjukdomar brukade förr innebära en säker död, men tack vare bättre behandlingsmetoder tillfrisknar många Effektiva screeningsmetoder för att hitta många cancrar innan sjukdomen bryter ut på allvar, dessa inkluderar: Mammografi för att hitta bröstcancer, PAP-smear - cellprov för att hitta livmoderhalscancer PSA-test för prostatacancer. Förekomsten av en tumör kan påvisas genom ett enkelt blodprov De tre viktigaste behandlingsmetoderna är Kirurgi - viktigaste för enskilda solida tumörer strålbehandling kemoterapi med cytostatika (cellgift) - effektivast för leukemi och spridd (metastaserande) cancer

12 Viktigt att sjukdomen upptäcks tidigt En cancer som utvecklats så långt att den utvecklat metastaser i andra organ än den ursprungliga tumören är svår att bota.

13 Cancerframkallande ämnen några exempel

14 Cancerframkallande eller carcinogena ämnen Kan påskynda eller framkalla cancer hos människor och djur. Många finns i cigarettrök Vissa typer av strålning och virus kan orsaka cancer.

15 Några ämnen som är cancerframkallande Aflatoxin ett så kallat mykotoxin. Kan växa på jordnötter, majs och ris, kryddor mm Akrylamid Asbest Bensen i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen då stora mängder akrylamid (Rhoca-Gil) läckte ut till omgivningen och förorenade vattendrag och brunnar. små fibrer ger asbestos (dammlunga), mellanstora fibrer ger malignt mesoteliom och långa asbestfibrer ger lungcancer. Bensen utgör i dag en tillsats i bensin Formaldehyd används inom färg-, medicin-, foto-, lim-, garveri- och textilindustrin. Plutonium Radon radioaktivt grundämne. Plutonium är en transuran. Olika isotoper används som reaktorbränsle, i kärnvapen och i radiotermoelektriska generatorer för rymdsonder. en radioaktiv ädelgas.

16 Prostatacancer

17 Prostatacancer - vanligaste cancersjukdomen hos män Vanligaste cancersjukdomen i Sverige ökar dramatiskt lever med prostatacancer drabbas varje år 2400 dör årligen till följd av prostatacancer Vattenkastningsbesvär och smärtor är vanliga symtom. Internationella Prostatacancerdagen den 15 september

18 Prostatakörteln och prostatacancer Prostatakörteln -vanligast att det bildas cancerceller 30 % av alla män mellan 50 och 75 år har cancerceller i prostatakörteln, men bara 10 % utvecklar prostatacancer som behöver behandlas. Prostatans funktion är att lagra och avge ett milt basiskt sekret, med ett mjölkaktigt utseende, som normalt är 20-30% av spermans totalvolym.

19 Kända män som haft prostatacancer Cancer är ingenting man själv får, bara andra Bert Karlsson Jag tycker att det är värt att gå och testa sig men under flera år hade jag urinvägsproblem och gick och testade mig utan att de hittade något fel. Det är därför det kom som en chock för mig artisten Frank Zappa i Today Show, i december samma år dog han, 52 år gammal, av prostatacancer. Det var ett problem jag hade som jag tog hand om. Jag är en prostatacancervinnare Colin Powell, fd utrikesminister i USA berättade han om sin cancer när han gästade Larry Kings intervjuprogram.

20 Behandling av tidig prostatacancer Prostatacancer som upptäcks efter en hälsokontroll med PSA-prov kan vanligen botas med antingen operation eller strålbehandling. Behandling av prostatacancer leder ofta till försämrad erektionsförmåga Strålbehandling ger ibland ändtarmsbesvär och tätare urinträngningar Operation kan i enstaka fall medföra besvärande urinläckage. När cancern verkar vara liten och växa mycket långsamt, väljer man ofta att följa utvecklingen med regelbundna kontroller istället för att behandla direkt.

21 Bröstcancer

22 Bröstcancer Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i västvärlden och ökar dessutom. Till skillnad från många andra cancerformer är bröstcancer vanlig redan i årsåldern och förekommer även hos kvinnor som är yngre än så. Cirka 80 procent av alla som får en bröstcancerdiagnos är över 50 år.

23 Samtidigt som bröstcancer blir vanligare, ökar chansen att överleva sjukdomen Att allt fler kan botas anses framför allt bero på: Förbättrad behandling Mammografikontrollerna som gör att bröstcancer upptäcks tidigare. Hälften av alla fall av bröstcancer upptäcks vid screening med mammografi. Alla kvinnor i Sverige erbjuds under en period av livet regelbunden screening av brösten med mammografi, bröströntgen.

24 Alla kvinnor bör ha en god kännedom om sina bröst så att det blir lättare att upptäcka eventuella förändringar

25 Livmoderhalscancer

26 Human Papilloma Virus - HPV (condyloma) HPV infection is one of the most common sexually transmitted infections (STI). 70% to 80% of sexually active will have at least one HPV infection in their lifetimes. HPV infection causes cervical cancer.

27 Varje år får cirka 450 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer ca kvinnor får besked om att de har cellförändringar, var år Cellförändringar skulle kunna vara ett förstadium till cancer kan väcka oroliga frågor om framtiden och vad man har att vänta sig. Effektivbehandling!! I stor sett alla kvinnor blir av med sina cellförändringar i och med behandling. Behandlingen är dessutom relativt enkel och skonsam.

28 HPV går att förebygga mha vaccin I dag finns två vacciner som skyddar mot humant papillomvirus Socialstyrelsen har beslutat om vaccinering mot HPV för flickor födda 1999 eller senare ska vaccinering mot HPV ingå i barnvaccinationsprogrammet. flickor år som går i årskurs 5 eller 6 kommer under 2012 att vaccineras via skolhälsovården.

29 Sammanfattning/Avslutning

30 Det är viktigt att 1. Göra en PSA-test på ett strukturerat sätt 2. Gå på mammografi när man blir kallad 3. Alla kvinnor bör ha en god kännedom om sina bröst så att det blir lättare att upptäcka eventuella förändringar 4. Gå på cellprovskontroller när man blir kallad. På så sätt kan man förhindra att cancer i livmoderhalsen uppkommer. 5. Vaccinera små flickor mot HPV sker genom barnvaccinationsprogrammet eller skolhälsovården

31 Lev rätt och minska risken för cancer, hjärt-kärl sjukdomar m.m. Mycket fisk, grönsaker och motion Minska på mättade fetter, kött och mejeriprodukter Rått och grönt är rätt Kost med mycket råa råvaror och grönsaker Föda med antioxidanter hjälper till att reducera fria radikaler i kroppen, vilka skadar cellstrukturen och kan utlösa cancerutveckling Vanliga antioxidanter är Broccoli, Blåbär, Granatäpple, Jordgubbar, Lingon, Lök, Morot, Nypon, Nötter, Svarta vinbär, Tomater, Äpplen, Ärtor (Gröna) Örter och kryddor

32 Har du frågor? Ring eller skriv till och få svar på dina frågor om cancer. De som svarar på Cancerfondens informations- och stödlinje är legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård. Du vänder dig till stödlinjen för att: få svar, känslomässigt stöd eller mer skriftlig information. Samtalen är kostnadsfria.

33 TACK för uppmärksamheten!

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar Om PSA-prov För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen Augusti 2014. Detta är en uppdaterad version av de broschyrer som utkom 2007

Läs mer

PROJEKTARBETESRAPPORT

PROJEKTARBETESRAPPORT Läsåret 2011/2012 Projektgrupp: Handledare: Medbedömare:, NV3C, NV3C, NV3C Lena Sundström Gustaf Idegren 2 SAMMANFATTNING Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Varje år insjuknar 40

Läs mer

Populärvetenskapliga fakta om cancer. Cancer i siffror 2009

Populärvetenskapliga fakta om cancer. Cancer i siffror 2009 Populärvetenskapliga fakta om cancer Cancer i siffror 29 Cancer i siffror 29 Projektledare: Åsa Klint, Socialstyrelsen Redaktör: Elizabeth Johansson, Cancerfonden Databearbetning: Åsa Klint Skribenter:

Läs mer

Forskningsuppgift 2010-11-02 First Lego League NXTeam, Sundsvall

Forskningsuppgift 2010-11-02 First Lego League NXTeam, Sundsvall Forskningsuppgift 2010-11-02 First Lego League NXTeam, Sundsvall Isak Ågren, 12 Ludvig Björk Förare, 12 Emil Pettersson, 11 Gabriel Ågren, 10 Martin Storkamp, 12 Daniel Wiman, 12 Nils Eriksson, 12 Alfred

Läs mer

Aktuellt inom hormonbehandling av prostatacancer Professsor Jan-Erik Damber, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Föreläsning på kvartalsmöte 2005-12-03

Aktuellt inom hormonbehandling av prostatacancer Professsor Jan-Erik Damber, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Föreläsning på kvartalsmöte 2005-12-03 Aktuellt inom hormonbehandling av prostatacancer Professsor Jan-Erik Damber, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Föreläsning på kvartalsmöte 2005-12-03 Professor Jan-Erik Damber talade om vad som är aktuellt

Läs mer

hälsoundersökning som sker på patientens initiativ utan symtom som orsak bedömning av livsstil 1. Vad skiljer en Hälsoundersökning

hälsoundersökning som sker på patientens initiativ utan symtom som orsak bedömning av livsstil 1. Vad skiljer en Hälsoundersökning 23 mars 2011 Hälsoundersökning på vårdcentral Enligt uppdrag från HSA har sektorsrådet i allmänmedicin under 2008-2010 tagit fram en specifikation av hälsoundersökning. I denna finns med en screening för

Läs mer

Statistik. Antalet fall av cancer ökar snabbt i Sverige...10 Cancerbördan växer i världen... 22

Statistik. Antalet fall av cancer ökar snabbt i Sverige...10 Cancerbördan växer i världen... 22 Statistik Nästan 58 000 cancerdiagnoser ställdes år 2011 i Sverige. Under de senaste 20 åren har antalet nya cancerfall ökat med i genomsnitt 1,7 procent per år. Ungefär lika många män som kvinnor får

Läs mer

KURSANTECKNINGAR PATIENTUTBILDNING. KURS: Bröstcancer

KURSANTECKNINGAR PATIENTUTBILDNING. KURS: Bröstcancer KURSANTECKNINGAR PATIENTUTBILDNING KURS: Bröstcancer Publicerad i maj 2003 Kursinformation Manus Välkommen till patientutbildningens kurs om bröstcancer. Denna kurs presenteras av AstraZeneca. Innan du

Läs mer

maligna gliom en liten bok för dig som drabbats av hjärntumör

maligna gliom en liten bok för dig som drabbats av hjärntumör maligna gliom en liten bok för dig som drabbats av hjärntumör Att drabbas av hjärntumör innebär en chock, både för patienter och anhöriga. Frågorna är många och oron stor. Vår förhoppning är att denna

Läs mer

På kvartalsmötet i mars, som var i anslutning

På kvartalsmötet i mars, som var i anslutning Avancerad prostatacancer en ny vår? På kvartalsmötet i mars, som var i anslutning till föreningens årsmöte, fick medlemmarna lyssna på två intressanta föreläsningar. Det var två forskare från Sahlgrenska

Läs mer

En liten bok om lungcancer

En liten bok om lungcancer En liten bok om lungcancer Faktagranskad av professor Roger Henriksson, Norrlands universitetssjukhus, Umeå. Text och projektledning: Mix Public Relations Grafisk formgivning och produktion: Narva Tryck:

Läs mer

a k t u ellt o m v e t ensk a p o ch häl sa n ov 20 0 6 Aktuellt om

a k t u ellt o m v e t ensk a p o ch häl sa n ov 20 0 6 Aktuellt om Aktuellt om Vetenskap & hälsa November 2006 Nya vägar för cancerbehandling Denna tidskrift ges ut av Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Universitetssjukhuset i Lund & Universitetssjukhuset

Läs mer

Presymptomatisk testning för ärftlig cancer

Presymptomatisk testning för ärftlig cancer 16 Presymptomatisk testning för ärftlig cancer Denna broschyr är utvecklad av The Genetic Interest Group och har översatts till svenska av Josef Davidsson och Ulf Kristoffersson, Genetiska Kliniken, Labmedicin

Läs mer

Cancerfondsrapporten. Politik. Statistik. Cancervård. Immunterapi. Prevention. Forskning

Cancerfondsrapporten. Politik. Statistik. Cancervård. Immunterapi. Prevention. Forskning 2014 Cancerfondsrapporten Statistik Politik Immunterapi Cancervård Prevention Forskning OM CANCERFONDEN Det här är Cancerfonden Cancerfondens vision är att besegra cancer. Målet är att färre ska drabbas

Läs mer

Rädda Livet. Tema: Forskning. 40 års forskningskamp gav medicin De skrämmande cancerlarmen Bakteriens gåta

Rädda Livet. Tema: Forskning. 40 års forskningskamp gav medicin De skrämmande cancerlarmen Bakteriens gåta Rädda Livet E N T I D N I N G U T G I V E N A V C A N C E R F O N D E N N R 1 / 2 0 0 6 Tema: Forskning 40 års forskningskamp gav medicin De skrämmande cancerlarmen Bakteriens gåta Ledaren Innehåll 16.

Läs mer

Rökning dominerande orsak

Rökning dominerande orsak Fakta Lungcancer Lungcancer är den femte vanligaste cancerformen i Sverige men den som skördar flest liv, omkring 3 000 personer avlider i sjukdomen varje år. Ännu får fler män än kvinnor lungcancer år

Läs mer

2008 års nobelpris till cancerforskare

2008 års nobelpris till cancerforskare Cancerfondsrapporten 2009 2008 års nobelpris till cancerforskare Årets nobelpris i såväl medicin som kemi har stark koppling till cancerforskningen. Ena hälften av medicinpriset har bidragit till att förstå

Läs mer

20553 korrat 48-104:Layout 2 09-03-11 09.42 Sida 13 Gynekologisk cancer Gynekologisk cancer 60 Cancerfondsrapporten 2009

20553 korrat 48-104:Layout 2 09-03-11 09.42 Sida 13 Gynekologisk cancer Gynekologisk cancer 60 Cancerfondsrapporten 2009 Gynekologisk cancer 60 Cancerfondsrapporten 2009 Gynekologisk cancer har kommit att spela en undanskymd roll inom cancersjukvården. Ingen tycks veta varför. Kanske är det för att det handlar om en tabubelagd

Läs mer

Langerhans. Cell-Histiocytos

Langerhans. Cell-Histiocytos Utgiven av Barncancerfonden i samarbete med Svenska Histiocytosgruppen genom docent Jan-Inge Henter, Barncancerforskningsenheten, Karolinska Sjukhuset, Stockholm. Langerhans Cell-Histiocytos Innehåll

Läs mer

Handbok för patienter med sköldkörtelcancer. Sköldkörtelcancer och hur den behandlas Hur sjukdomen inverkar på livet. Marika Javanainen Hanna Mäenpää

Handbok för patienter med sköldkörtelcancer. Sköldkörtelcancer och hur den behandlas Hur sjukdomen inverkar på livet. Marika Javanainen Hanna Mäenpää Handbok för patienter med sköldkörtelcancer Sköldkörtelcancer och hur den behandlas Hur sjukdomen inverkar på livet Marika Javanainen Hanna Mäenpää Innehåll Till läsaren.... 5 Sköldkörtelcancer och vad

Läs mer

Tilläggsinformation till presentationen INFÖRANDET AV HPV-VACCIN I BARNVACCINPROGRAMMET

Tilläggsinformation till presentationen INFÖRANDET AV HPV-VACCIN I BARNVACCINPROGRAMMET ONKOLOGISKT CENTRUM Regionala enheten för ccervixcancerprevention Tilläggsinformation till presentationen INFÖRANDET AV HPV-VACCIN I BARNVACCINPROGRAMMET Nedanstående presentation har utarbetats av Folkhälsoinstitutet

Läs mer

Tillsammans kan vi besegra cancer. Intressepolitiskt. program

Tillsammans kan vi besegra cancer. Intressepolitiskt. program Tillsammans kan vi besegra cancer Intressepolitiskt program Cancerfondens intressepolitiska program antaget av Cancerfondens styrelse den 8 april 2014. Foto sid 4 Cancerfonden, sid 5 Karl Gabor, sid 9

Läs mer

Till dig som fått pankreascancer

Till dig som fått pankreascancer Till dig som fått pankreascancer 3 Att få beskedet Du har cancer är skrämmande, inte bara för den som själv drabbas utan även för närstående och vänner. Det är naturligt att känna sig chockad och rädd

Läs mer

Fakta äggstockscancer

Fakta äggstockscancer Fakta äggstockscancer Varje år insjuknar drygt 800 kvinnor i Sverige i äggstockscancer (ovariecancer) och omkring 600 avlider i sjukdomen. De flesta som drabbas är över 60 år och före 40 år är det mycket

Läs mer

Innehåll. Förord 3. Inledning 4. 1 Aplastisk anemi 5 Så bildas blodkroppar Orsaker till aplastisk anemi Få fall i Sverige Smygande symtom

Innehåll. Förord 3. Inledning 4. 1 Aplastisk anemi 5 Så bildas blodkroppar Orsaker till aplastisk anemi Få fall i Sverige Smygande symtom Innehåll Förord 3 Inledning 4 1 Aplastisk anemi 5 Så bildas blodkroppar Orsaker till aplastisk anemi Få fall i Sverige Smygande symtom 2 Diagnos 9 Så ställs diagnosen Två grupper 3 Behandling 11 Tålamodskrävande

Läs mer

Patientinformation ärftlig cancer

Patientinformation ärftlig cancer Patientinformation ärftlig cancer Ärftlig bröst- och äggstockscancer 1 MEFinfo_BC 1 Onkogenetiska mottagningen Universitetssjukhuset i Lund Adresser till onkogenetiska mottagningar i Sverige Lund Göteborg

Läs mer

Innehåll. Förord. Inledning. 1 Maligna lymfom Vad är lymfom? Vad är orsaken till lymfom? 2 Diagnos Symtom vid maligna lymfom Så ställs diagnosen

Innehåll. Förord. Inledning. 1 Maligna lymfom Vad är lymfom? Vad är orsaken till lymfom? 2 Diagnos Symtom vid maligna lymfom Så ställs diagnosen Innehåll Förord Inledning 1 Maligna lymfom Vad är lymfom? Vad är orsaken till lymfom? 2 Diagnos Symtom vid maligna lymfom Så ställs diagnosen 3 Behandling Hodgkins lymfom Cytostatika Behandling vid högmaligna,

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Vad är ett presymptomatiskt genetiskt test?

Vad är ett presymptomatiskt genetiskt test? 16 Tel: 018-611 59 40 ; Fax: 018-55 40 25 http://www.scilifelab.uu.se/ Norra sjukvårdsregionen: Klinisk Genetik Laboratoriemedicin, byggnad 6M, 1tr Norrlands Universitetssjukhus 901 85 Umeå Tel: 090-785

Läs mer

Befolkningen i Stockholms län lever allt längre. För förs

Befolkningen i Stockholms län lever allt längre. För förs 1 Hälsoutvecklingen i Stockholms län 1.1 Den ökande livslängden Aldrig förr har medellivslängden varit längre i Stockholms län än i riket Befolkningen i Stockholms län lever allt längre. För förs ta gången

Läs mer