Tilläggsinformation till presentationen INFÖRANDET AV HPV-VACCIN I BARNVACCINPROGRAMMET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tilläggsinformation till presentationen INFÖRANDET AV HPV-VACCIN I BARNVACCINPROGRAMMET"

Transkript

1 ONKOLOGISKT CENTRUM Regionala enheten för ccervixcancerprevention Tilläggsinformation till presentationen INFÖRANDET AV HPV-VACCIN I BARNVACCINPROGRAMMET Nedanstående presentation har utarbetats av Folkhälsoinstitutet i Norge. Regionala enheten för cancerprevention, Onkologiskt centrum, Göteborg har fått tillstånd att använda och omarbeta materialet för svenska förhållanden. Presentationen kan användas som stöd i samtal eller vid frågor av personal inom skolhälsovården som ska ge information om HPVvaccination till föräldrar/vårdnadshavare. Socialstyrelsen föreskrifter till skolhälsovården började gälla den 1 januari 2010 och omfattar flickor i årskurserna 5 och 6 födda 1999 eller senare. Bild 2 Pengar har inte beviljats för att vaccinera äldre flickor. All vaccinering i barnvaccinationsprogrammet är ett erbjudande, även HPV-vaccinering. Föräldrar/vårdnadshavare ska ge sitt samtycke till att barnet kan vaccineras. Flickan har också rätt till information och hänsyn ska tas till vad hon själv vill. Bild 3 HPV-virus kan vara godartade (vårtor/könsvårtor) eller cancerframkallande. Internationella och nordiska studier visar att HPV 16 och/eller 18 påvisas i ca 70% av all livmoderhalscancer. HPV-infektion kan också ge andra tumörer än livmoderhalscancer: - Cancer i ändtarmsöppningen (analcancer), vanligare hos kvinnor än hos män. Bland homosexuella män är cancer i ändtarmsöppningen vanligare än livmoderhalscancer var innan screening infördes. - Peniscancer - Cancer i munhåla och svalg Könsvårtor är en vanlig sexuellt överförd infektion orsakad av HPV. En studie visade att 10,6% av norska kvinnor mellan år har haft könsvårtor. Detta kan även gälla för män. 90% av alla könsvårtor (kondylom) orsakas av HPV 6 och 11. Bild 4 HPV-infektion är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen. Mer än 70% av alla kvinnor smittas under sitt sexuellt aktiva liv. Fler än 90% läker ut sin infektion inom 4-24 månader. En genomgången infektion skyddar inte nödvändigtvis mot en ny infektion med samma HPV-typ senare i livet. Färre än 10% utvecklar en kronisk infektion. Den infektionen kan ge allvarliga cellförändringar som kan utvecklas till cancer men det kan ta lång tid, år.

2 Bild 5 Livmoderhalscancer är en cancertyp som i motsats till andra cancrar drabbar unga kvinnor. 466 kvinnor fick livmoderhalscancer år 2007 i Sverige. Varje år upptäcks ca fall av gynekologiska cellförändringar i Sverige. 4% av alla cellprover visar någon avvikelse. 2% går vidare med behandling. Hälften av dem är <35 år. Den operationen som görs kan ge ökad risk för sena missfall eller för tidig förlossning. Bild 6 Screening mot livmoderhalscancer är förebyggande. Den ska upptäcka och behandla förstadier och förhindra livmoderhalscancer. Screeningprogrammet är landstäckande och innebär att alla kvinnor mellan år kallas till cellprovstagning var tredje år och mellan år var femte år. Globalt sett är livmoderhalscancer den näst vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor men i Sverige kommer den på femtonde plats och svarar för 1,9% av all kvinnlig cancer (2008). Screeningprogrammet har gett en klar nedgång i förekomsten av livmoderhalscancer. Förekomsten har minskat med nära 60% under de senaste 50 åren tack vare att man genom cellprovskontroller har kunnat finna förstadier hos symtomfria kvinnor. Bild 7 Efter upphandling är det beslutat att Cervarix är det vaccin som ska användas i det svenska skolvaccinationsprogrammet. Skyddseffekt: Cellförändringar är en förutsättning för att livmoderhalscancer kan utvecklas. Det är bevisat att HPV-vacciner skyddar mot förstadier till livmoderhalscancer hos de kvinnor som inte är smittade av HPV 16 och 18 före vaccinering. Vaccinen ger >95% skydd mot HPV 16 och 18, som står för ca 70% av all livmoderhalscancer. Vaccinen skyddar inte mot alla HPV-typer som kan orsaka cellförändringar på livmoderhalsen. Därför är det viktigt att även vaccinerade kvinnor går på cellprovskontroller när de blir kallade. Bild 8 HPV-vaccin innehåller inga spårämnen av ägg eller kyckling, inte heller kvicksilver. Adjuvansen är aluminiumbaserad som vid andra vacciner. Adjuvans tillsätts till vacciner för att förstärka den skyddande effekten och varaktigheten av skyddet. Bild 9 Vaccinerna verkar bara förebyggande och erbjuds därför till flickor i god tid före genomsnittlig sexuell debutålder. Det är inte farligt att ge vaccin till någon som redan är smittad. Om man är smittad med en HPV-typ har vaccinet likväl effekt mot andra HPV-typer som vaccinet täcker.

3 Vaccinerna kan dock inte användas för att bota redan uppkomna cellförändringar. Bild Rodnad och svullnad vid insticksstället är vanliga bieffekter liksom vasovagala reaktionr där flickor kan bli matta, yra och t.o.m. kortvarigt förlora medvetandet p.g.a. anspänning och rädsla. Kortvarig feber, huvudvärk, illamående, kräkningar, diarré och magont har förekommit som biverkningar men de var ungefär lika vanliga hos de kvinnor som fick placebo. Bild HPV-vaccinet Cervarix är utprovat i stora internationella studier. Över flickor och kvinnor har deltagit i kliniska studier av Cervarix och fler än 9 miljoner doser av vaccinet har distribuerats. Det har funnits på marknaden för allmänt bruk sedan hösten Värdering av säkerhet och risker för HPV-vaccin Säkerhetsvärdering för marknadsföring Vacciner är läkemedel. Alla läkemedel genomgår en grundlig säkerhetsvärdering innan de accepteras av Läkemedelsverket för personanvändning. Innan vacciner godkänns värderas produktens säkerhet både för personbruk och för vaccinationsprogram. I tillägg till data från de kliniska prövningarna av vacciner kräver myndigheterna att producenterna lägger fram planer på hur långtidsuppföljningen ska gå till s.k. risk management plans. För att ett läkemedel kan godkännas måste det finnas omfattande dokumentation från studier på djur och människor. Studierna ska genomföras i enlighet med internationella riktlinjer. Vaccinationsstudier på människor görs i flera stadier. I fas 1-studierna vaccineras relativt få personer. Avsikten är först och främst att ta reda på om vaccinet är tillräckligt säkert för vidare utprovning i större studier. I fas 2-studierna undersöks effekten i större grupper genom tester av immunologiska svar (påvisande av antikroppar etc.). I fas 3-studierna måste producenterna visa att vaccinet verkligen skyddar mot sjukdom. Dessa studier ska också ge en lägesrapport över förekomst och allvarlighet av biverkningar. Studierna är randomiserade och dubbelblindade. Några av studiedeltagarna får det vaccin som provas ut. Andra får placebovaccin eller ett annat godkänt vaccin som är aktuellt för målgruppen. De som leder studien vet inte vem som får vad. Fas 3-studier av vacciner är betydligt större än motsvarande studier för andra läkemedel, vanligtvis inkluderas personer eller fler. Den europeiska byrån för läkemedelsvärderingar (EMEA) har godkänt HPV-vacciner för den europeiska marknaden. Säkerhetsvärdering gjort efter marknadsföringstillstånd Efter tillstånd för marknadsföring fortsätter olika länders läkemedelsmyndigheter att övervaka och värdera möjliga vaccinationsbiverkningar i ett internationellt samarbete. Detta sker parallellt med övervakning av vaccinproducenterna på det sätt de har beskrivit i sina godkända risk management plans. Avsikten är att hitta eventuella biverkningar som förekommer så sällan att de inte har blivit upptäckta i studierna före marknadsföringen. Anmälan om möjliga biverkningar tiden efter

4 HPV-vaccination rapporteras fortlöpande och analyseras för att se om vaccinet kan vara orsaken. Fram till nu har >40 miljoner doser HPV-vaccin distribuerats i världen. Analyser av anmälda händelser har gjorts av bl.a. WHO, EMEA och FDA (amerikanska läkemedelsmyndigheten). Med undantag av sällsynta händelser av anafylaktiska reaktioner finns det än så länge inga hållpunkter för att HPV-vacciner är orsak till långvariga eller livshotande biverkningar. Säkerhetsvärdering framöver Erfarenheterna med HPV-vacciner är stora. Vi måste likväl vara förberedda på att det kommer att dyka upp olika symtom och sjukdomar i tidsmässiga sammanhang med vaccinering. Oberoende av vaccinationen kommer någon flicka i den aktuella åldern att få sina första sjukdomssymtom av ex. diabetes, ledsjukdomar och autoimmuna sjukdomar. Några av symtomen efter vaccinering kan vara förorsakade av vacciner, andra uppträder samtidigt av ren tillfällighet. Det är en utmaning att få följa upp dessa förhållanden på ett sådant sätt att ett ev. orsakssammanhang avslöjas. Detta är de länder som vaccinerar mycket uppmärksamma på och använder uppföljningsprogrammet. Bild 14 Om skyddet avtar med åren kommer en påfyllnadsdos (boosterdos) att erbjudas, vilket man kommer att kunna se genom uppföljning av stora vaccinerade grupper, inte på individnivå. Den enskilda vaccinerade flickan ska inte undersökas med blodprov eller liknande. Bild Administration av vacciner Cervarix ges som injektion intramuskulärt i överarmen och sprutorna ges vid tre tillfällen: 0, 1 och 6 månader, räknat från första dosen. Komplett vaccination med tre doser inom ett år krävs för att få fullgott skydd. Cervarix kan ges samtidigt med kombinerat boostervaccin som innehåller difteri, stelkramp och kikhosta, med eller utan polio, eller samtidigt med kombinerat hepatit A och hepatit B vaccin (Twinrix). Idag finns inga studier som visar om det går att blanda de båda vaccinen Gardasil och Cervarix.

5

Till Dig som ska eller har vaccinerats med

Till Dig som ska eller har vaccinerats med Till Dig som ska eller har vaccinerats med Vaccination mot HPV-relaterad cancer och sjukdom Information om GARDASIL9 till patienter Information till dig som ska eller har vaccinerats med GARDASIL 9. Du

Läs mer

Rekommendationer för vaccination mot humant papillomvirus

Rekommendationer för vaccination mot humant papillomvirus Rekommendationer för vaccination mot humant papillomvirus Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte använda

Läs mer

Vaccination mot HPV för flickor

Vaccination mot HPV för flickor Vaccination mot HPV för flickor En utbildning för hälsovårdspersonal Uppdaterad i november 2016 Vaccination mot HPV för flickor Välj det område du vill veta mer om HPV-infektion och livmoderhalscancer

Läs mer

Datum 2008-03-25. Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Cervarix Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta

Datum 2008-03-25. Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Cervarix Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta BESLUT 1 (6) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 2008-03-25 Vår beteckning SÖKANDE GlaxoSmithKline AB Box 516 169 29 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT Läkemedelsförmånsnämnden

Läs mer

Vaccination mot HPV för flickor

Vaccination mot HPV för flickor Manus till utbildningsmaterialet Vaccination mot HPV för flickor Version 2012-02-27 Vaccination mot HPV för flickor Den 1 januari 2010 infördes ett nytt vaccin i det svenska vaccinationsprogrammet för

Läs mer

Vaccination mot HPV för flickor

Vaccination mot HPV för flickor Vaccination mot HPV för flickor Kompletterande information till utbildningsmaterial - Vaccination mot HPV för flickor. Bild 4. Infektion med HPV HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektion och

Läs mer

Först några frågor om dig själv och din familj. Om du har tvillingflickor, 11-12 år (födda 2000), besvara bara enkäten en gång.

Först några frågor om dig själv och din familj. Om du har tvillingflickor, 11-12 år (födda 2000), besvara bara enkäten en gång. Föräldrar till flickor som blivit erbjudna HPV-vaccination Först några frågor om dig själv och din familj. Om du har tvillingflickor, 11-12 år (födda 2000), besvara bara enkäten en gång. 1. Ange dagens

Läs mer

HPV Kort om virus, vaccination, screening och cervixcancer. Utbildningsdag i Göteborg Ann Sofie Cavefors 2012-02-14

HPV Kort om virus, vaccination, screening och cervixcancer. Utbildningsdag i Göteborg Ann Sofie Cavefors 2012-02-14 HPV Kort om virus, vaccination, screening och cervixcancer Utbildningsdag i Göteborg Ann Sofie Cavefors 2012-02-14 Infektion med HPV Humant papillomvirus (HPV) Källa: NIH-Visuals Online# AV-8610-3067 Från

Läs mer

Vaccinering mot livmoderhalscancer - HPV

Vaccinering mot livmoderhalscancer - HPV Vaccinering mot livmoderhalscancer - HPV 1 Lång historia.. Socialstyrelsen föreskrift från 1 januari 2010 - HPV vaccin till alla flickor födda 1999 och senare. Nationell upphandling 2010 SKL rekommenderar

Läs mer

Kommunikationsstöd för hälso- och sjukvårdspersonal om Humant papillomvirus (HPV)

Kommunikationsstöd för hälso- och sjukvårdspersonal om Humant papillomvirus (HPV) PM 2018-12-04 1 (1) Kommunikationsstöd för hälso- och sjukvårdspersonal om Humant papillomvirus (HPV) Innehållsförteckning Kommunikationsstöd för hälso- och sjukvårdspersonal om Humant papillomvirus (HPV)...

Läs mer

Fakta om vaccinationen Hälsodeklaration

Fakta om vaccinationen Hälsodeklaration Fakta om vaccinationen Hälsodeklaration Gratis vaccination mot livmoderhalscancer! Från den 1 januari 2013 kan alla tjejer till och med 26 år vaccinera sig gratis mot de virus som orsakar 70 procent av

Läs mer

Sanofi Pasteur MSD AB Hemvärnsgatan 15 171 54 Solna

Sanofi Pasteur MSD AB Hemvärnsgatan 15 171 54 Solna BESLUT 1 (7) Läkemedelsförmånsnämnden Datum Vår beteckning SÖKANDE Sanofi Pasteur MSD AB Hemvärnsgatan 15 171 54 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT Läkemedelsförmånsnämnden

Läs mer

Om livmoderhalscancer, cellförändringar, kondylom och Gardasil.

Om livmoderhalscancer, cellförändringar, kondylom och Gardasil. Om livmoderhalscancer, cellförändringar, kondylom och Gardasil. Den kvinnliga anatomin Äggledare Äggstock Livmoder Livmoderhals Livmodertapp Slida 1. Livmodertappen är känslig Området kring livmoderhalsen

Läs mer

Fokus : HPV-vaccination. Pia Collberg

Fokus : HPV-vaccination. Pia Collberg Insatser för att förebygga Livmoderhalscancer möjligheter och utmaningar! Fokus : HPV-vaccination Pia Collberg Mödrahälsovårdsöverläkare Region Jämtland Härjedalen Processledare för Cervixcancerprevention

Läs mer

HPV-vaccin: expertmyndighetens roll. Ragnar Norrby Smittskyddsinstitutet Solna

HPV-vaccin: expertmyndighetens roll. Ragnar Norrby Smittskyddsinstitutet Solna HPV-vaccin: expertmyndighetens roll Ragnar Norrby Smittskyddsinstitutet Solna SMI:s bedömningar av HPVvacciner Referensgruppen för vaccinfrågor (REFVAC) har vid två tillfällen ingående diskuterat HPV-vaccinerna;

Läs mer

HPV vaccination. Bakgrund - sjukdomsbörda. Sjukdomsbörda Sverige. Bakgrund - virologi. Nationell uppföljning av vaccinationsprogrammen

HPV vaccination. Bakgrund - sjukdomsbörda. Sjukdomsbörda Sverige. Bakgrund - virologi. Nationell uppföljning av vaccinationsprogrammen ce (% of cases tested) ce (% of cases tested) L1 Bakgrund - virologi HPV vaccination Region Skåne 2012-02-06 Smittskyddsinstitutet Humant papillomvirus (HPV) >100 typer, ~40 typer infekterar genitalt Virus

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsförvaltningens tjänsteutlåtande, 2015-06-09 Motion 2015:8 av Håkan Jörnehed (V) och Jonas Lindberg (V), bilaga 1

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsförvaltningens tjänsteutlåtande, 2015-06-09 Motion 2015:8 av Håkan Jörnehed (V) och Jonas Lindberg (V), bilaga 1 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-06-09 1 (3) HSN 1502-0293 Handläggare: Åke Örtqvist, Smittskyddsläkare Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-01, p 6 Yttrande över motion 2015:8 av

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:2 av Dag Larsson m fl (s) om införande av vaccin mot livmoderhalscancer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:2 av Dag Larsson m fl (s) om införande av vaccin mot livmoderhalscancer SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:2 av Dag Larsson m fl (s) om införande av vaccin mot livmoderhalscancer inom Stockholms län Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg ÄRENDET Motionärerna

Läs mer

Remiss - motion Vaccinera alla sjätteklassare med HPVvaccin

Remiss - motion Vaccinera alla sjätteklassare med HPVvaccin YTTRANDE 1(11) Hälso- och sjukvårdsnämnden Remiss - motion Vaccinera alla sjätteklassare med HPVvaccin HS 2007/0077, () motion I debatten gällande papillomvirusvaccinering saknas ofta diskussion om andra

Läs mer

Skydda dig mot livmoderhalscancer!

Skydda dig mot livmoderhalscancer! Skydda dig mot livmoderhalscancer! Vad kan ni förvänta er att vi tar upp! Budskap Kommunikationsinsatser Livmoderhalscancer Skyddseffekt Uppföljning av vaccinationsprogrammet Genomförandet Leveranser och

Läs mer

HPV-vaccin i det svenska vaccinationsprogrammet

HPV-vaccin i det svenska vaccinationsprogrammet HPV-vaccin i det svenska vaccinationsprogrammet Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Detta är Rekommendationer för planering innehåller rekommendationer om hälso- och sjukvårdens

Läs mer

Vaccinationer inom barnhälsovården. Kunskapscentrum barnhälsovård

Vaccinationer inom barnhälsovården. Kunskapscentrum barnhälsovård Vaccinationer inom barnhälsovården Kunskapscentrum barnhälsovård Det nationella vaccinationsprogrammet Allmän del 10 olika sjukdomar 9 till alla 1 till flickor (HPV) Riktad del hepatit B och Tuberkulos

Läs mer

Genital HPV-infektion

Genital HPV-infektion Genital HPV-infektion Anders Strand M.D. Ph.D. Department of Medical Sciences Human Papilloma Virus University Hospital Uppsala - Sweden 1 Incidence of Cervical Cancer Worldwide Human Papilloma Virus 2

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Cervarix, injektionsvätska, suspension, flerdos Vaccin mot humant papillomvirus [Typ 16, 18] (Rekombinant, med adjuvans, adsorberat) Läs noga igenom denna bipacksedel

Läs mer

Vem får livmoderhalscancer? Varför tar man cellprov? Vad är kondylom?

Vem får livmoderhalscancer? Varför tar man cellprov? Vad är kondylom? Vem får livmoderhalscancer? Varför tar man cellprov? Vad är kondylom? Frågor och svar av gynekolog Eva Rylander SFOG-veckan 24 augusti 2009i Norrköping Vem kan få livmoderhalscancer? Vem får inte livmoderhalscancer?

Läs mer

维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 )

维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 ) 维 市 华 人 协 会 健 康 讲 座 2009-11-14 19:00-20:00 甲 流 概 况 及 疫 苗 注 射 主 讲 : 方 静 中 文 注 释 ; 曾 义 根,( 如 有 错 误, 请 以 瑞 典 文 为 准 ) 甲 流 病 毒 图 片 Vad är speciellt med den nya influensan? 甲 流 的 特 点 Den nya influensan A (H1N1)

Läs mer

Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Gardasil Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta. Förfylld spruta 1x0,5 ml. Två nålar.

Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Gardasil Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta. Förfylld spruta 1x0,5 ml. Två nålar. 2012-06-27 1 (5) Vår beteckning SÖKANDE Sanofi Pasteur MSD Hemvärnsgatan 15 171 54 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

» 9 till alla» 1 till flickor (HPV) » BCG vaccination vid 6 månaders ålder» Hepatit B vid 3,5 och 12 månaders ålder

» 9 till alla» 1 till flickor (HPV) » BCG vaccination vid 6 månaders ålder» Hepatit B vid 3,5 och 12 månaders ålder Vaccinationer inom barnhälsovården Vid alla åtgärder som rör barn skall barnets bästa kommer i främsta rummet (artikel 3) Det nationella vaccinationsprogrammet Allmän del 10 olika sjukdomar» 9 till alla»

Läs mer

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se.

Om influensan. Från och med oktober 2009 kan den här foldern och tillhörande affisch laddas ned på flera andra språk på www.socialstyrelsen.se. Om influensan Influensa A(H1N1) är en så kallad pandemisk influensa, som sprids över världen. Allt fler smittas också här i Sverige. Eftersom det är ett nytt virus är nästan ingen immun mot det än och

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:59 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:2 av Dag Larsson m fl (s) om införande av vaccin mot livmoderhalscancer inom Stockholms län Föredragande landstingsråd: Birgitta

Läs mer

Länk till rapporten: http://www.sbu.se/sv/publicerat/gul/vacciner-till-barn--- skyddseffekt-och-biverkningar/

Länk till rapporten: http://www.sbu.se/sv/publicerat/gul/vacciner-till-barn--- skyddseffekt-och-biverkningar/ Vacciner till barn skyddseffekt och biverkningar SBU-rapport nr 191, 2009. Länk till rapporten: http://www.sbu.se/sv/publicerat/gul/vacciner-till-barn--- skyddseffekt-och-biverkningar/ Bakgrund De globala

Läs mer

Information om barnvaccinationer, som ej ingår, eller nyligen införts, i ordinarie program på BVC

Information om barnvaccinationer, som ej ingår, eller nyligen införts, i ordinarie program på BVC Barnhälsovården i Göteborg, 2011-10-04 Thomas Arvidsson barnhälsovårdsöverläkare mail: thomas.arvidsson@vgregion.se Information om barnvaccinationer, som ej ingår, eller nyligen införts, i ordinarie program

Läs mer

Det svenska vaccinationsprogrammet

Det svenska vaccinationsprogrammet Det svenska vaccinationsprogrammet FÖR BARN Information till föräldrar Denna titel kan beställas från: Folkhälsomyndighetens publikationsservice e-post: publikationsservice@folkhalsomyndigheten.se Den

Läs mer

Barnvaccinationsprogrammet

Barnvaccinationsprogrammet Historik: 1300-talet - variolisering 1796 första smittkoppsvaccinationen 1801 första vaccinationen i Sverige 1815 lag om obligatorisk smittkoppsvaccination 1901 Mjölkdroppen grundas 1930-talet Barnavårdscentraler

Läs mer

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Lena Norell. 2012-04- 11 Beställarenheten Distribution

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Lena Norell. 2012-04- 11 Beställarenheten Distribution www.lvn.se Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Lena Norell 2012-04- 11 1(3) Beställarenheten Distribution Frågor och svar om Gardasil Vem kan få Gardasil kostnadsfritt? Gardasil erbjuds till flickor

Läs mer

Barnvaccinationer. Vaccinationer inom barn- och skolhälsovård

Barnvaccinationer. Vaccinationer inom barn- och skolhälsovård 1(5) Utlåtande från expertgruppen för vaccinationer Barnvaccinationer Vaccinationer inom barn- och skolhälsovård Information om det allmänna vaccinationsprogrammet Det svenska barnvaccinationsprogrammet

Läs mer

En aktuell lägesrapport om de svenska vaccinationsprogrammen och Folkhälsomyndighetens nya uppdrag

En aktuell lägesrapport om de svenska vaccinationsprogrammen och Folkhälsomyndighetens nya uppdrag En aktuell lägesrapport om de svenska vaccinationsprogrammen och Folkhälsomyndighetens nya uppdrag Anders Tegnell, statsepidemiolog, avdelningschef för epidemiologi och utvärdering, Folkhälsomyndigheten..

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regleringen av de nationella vaccinationsprogrammen, m.m. Dir. 2008:131

Kommittédirektiv. Översyn av regleringen av de nationella vaccinationsprogrammen, m.m. Dir. 2008:131 Kommittédirektiv Översyn av regleringen av de nationella vaccinationsprogrammen, m.m. Dir. 2008:131 Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare

Läs mer

Allmän barnvaccination mot HPV 16 och 18 i syfte att förebygga livmoderhalscancer

Allmän barnvaccination mot HPV 16 och 18 i syfte att förebygga livmoderhalscancer sbu alert utvärdering av nya metoder inom hälso- och sjukvården Allmän barnvaccination mot HPV 16 och 18 i syfte att förebygga livmoderhalscancer sbu alert-rapport nr 2008-01 2008-01-31 www.sbu.se/alert

Läs mer

Vaccinationsforskningen främjar barnets hälsa

Vaccinationsforskningen främjar barnets hälsa Vaccinationsforskningen främjar barnets hälsa Vaccinationsforskningen främjar barnets hälsa Bästa förälder, funderar du över att låta ditt barn delta i vaccinationsforskningen? Detta häfte ger dig information

Läs mer

Hiv- och hepatit: hur ökar vi provtagning och vaccination?

Hiv- och hepatit: hur ökar vi provtagning och vaccination? Hiv- och hepatit: hur ökar vi provtagning och vaccination? Piperska muren 4 mars 2015 Smittskyddssjuksköterska Vaccination Vilka ska vaccineras? Vem får ordinera vaccin?? Provtagning inför vaccination?

Läs mer

Sveriges Nationella Vaccinationsprogram. Adam Roth Läkare, Docent och Utredare vid Enheten för Vaccinationsprogram

Sveriges Nationella Vaccinationsprogram. Adam Roth Läkare, Docent och Utredare vid Enheten för Vaccinationsprogram Sveriges Nationella Vaccinationsprogram Adam Roth Läkare, Docent och Utredare vid Enheten för Vaccinationsprogram . Antal fall med vilt poliovirus och vaccintypspolio i världen de senaste 12 månaderna

Läs mer

Motion 2015:8 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa avgiftsfri HPV-vaccination för pojkar, män som har sex med män (MSM) och hiv-bärare.

Motion 2015:8 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa avgiftsfri HPV-vaccination för pojkar, män som har sex med män (MSM) och hiv-bärare. Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0299 Landstingsstyrelsen Motion 2015:8 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om införa avgiftsfri HPV-vaccination för pojkar,

Läs mer

FÖRSLAG. 201 Avgiftsfritt HPV-vaccin för flickor år. 2. Vaccineringen ska vara avgiftsfri. Landstingsstyrelsen beslutar för egen del

FÖRSLAG. 201 Avgiftsfritt HPV-vaccin för flickor år. 2. Vaccineringen ska vara avgiftsfri. Landstingsstyrelsen beslutar för egen del Landstingsstyrelsen FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-11-02 LS-LED10-576 201 Avgiftsfritt HPV-vaccin för flickor 13-17 år Landstingsstyrelsens förslag till Landstingsfullmäktige 1. Landstingsfullmäktige beslutar

Läs mer

Information om barnvaccinationer, som inte ingår i ordinarie program på BVC

Information om barnvaccinationer, som inte ingår i ordinarie program på BVC Information Dokumenttyp: Användning: Författare: Information om barnvaccinationer, som inte ingår i ordinarie program på BVC BVC BHV-öl Thomas Arvidsson och Ann-Sofie Cavefors, Centrala Barnhälsovårdsen,

Läs mer

Personalvaccination och stick-/skärtillbud. Malin Bengnér Smittskyddsläkare

Personalvaccination och stick-/skärtillbud. Malin Bengnér Smittskyddsläkare Personalvaccination och stick-/skärtillbud Malin Bengnér Smittskyddsläkare Vilket vaccinationsskydd bör jag som vårdpersonal ha? Vem ombesörjer och betalar vaccinationen? Vad gör jag om ett tillbud med

Läs mer

Gynekologiska cellprovskontroller KUNGSÖRS VÅRDCENTRAL

Gynekologiska cellprovskontroller KUNGSÖRS VÅRDCENTRAL Gynekologiska cellprovskontroller KUNGSÖRS VÅRDCENTRAL 2014-2017 Bakgrund Varje år får cirka 450-500 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer (cervix cancer) och runt 130-150 kvinnor per år dör av sjukdomen.

Läs mer

Patientinformation. Kondylom. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik

Patientinformation. Kondylom. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik Patientinformation Kondylom Södra Älvsborgs Sjukhus Hud- och STD-klinik Kondylom en vanlig könssjukdom Kondylom är könsvårtor som orsakas av vårt-virus. Det kan ta från två till sex månader, eller upp

Läs mer

Användning av TBE-vaccin på Åland under åren 2006 2010. Folkhälsoinstitutets rekommendation 2006

Användning av TBE-vaccin på Åland under åren 2006 2010. Folkhälsoinstitutets rekommendation 2006 Användning av TBE-vaccin på Åland under åren 2006 2010 Folkhälsoinstitutets rekommendation 2006 Folkhälsoinstitutets publikationer C 02/2006 Folkhälsoinstitutets publikationer C02/2006 ISBN 951-740-601-0

Läs mer

4.1 Terapeutiska indikationer Typherix används för aktiv immunisering mot tyfoidfeber av vuxna och barn från 2 års ålder.

4.1 Terapeutiska indikationer Typherix används för aktiv immunisering mot tyfoidfeber av vuxna och barn från 2 års ålder. PRODUKTRESUMÉ 1 LÄKEMEDLETS NAMN Typherix, injektionsvätska, lösning, förfylld spruta Polysackaridvaccin mot tyfoidfeber. 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING Varje dos om 0,5 ml vaccin innehåller:

Läs mer

Bakgrund. Konsekvensutredning 2015-05-13 Dnr 4.1.1 12281/2015 1(10) Allmänt

Bakgrund. Konsekvensutredning 2015-05-13 Dnr 4.1.1 12281/2015 1(10) Allmänt Konsekvensutredning 2015-05-13 Dnr 4.1.1 12281/2015 1(10) Avdelningen för regler och behörighet Gastón Fernández Palma gaston.fernandez-palma@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning förslag till ändring

Läs mer

Vaccination mot HPV - nationellt program för pojkar

Vaccination mot HPV - nationellt program för pojkar Vaccination mot HPV - nationellt program för pojkar Utbildningsdag om vaccinationer Oktober, 2017 Adam Roth, Folkhälsomyndigheten Adam.roth@folkhalsomyndigheten.se Vaccination mot HPV - nationellt program

Läs mer

Fakta om mässling. Mässling orsakas av morbillivirus som sprids via luften som droppar.

Fakta om mässling. Mässling orsakas av morbillivirus som sprids via luften som droppar. 1 Fakta om mässling 1. Vad orsakar mässling? Mässling orsakas av morbillivirus som sprids via luften som droppar. 2. Är mässling farligt? Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Viruset kan

Läs mer

Det svenska vaccinationsprogrammet

Det svenska vaccinationsprogrammet GÄLLER FRÅN JANUARI 2010 Det svenska vaccinationsprogrammet FÖR BARN Information till föräldrar Innehåll Till dig som är förälder 1 Varför vaccinerar man? 3 Hur fungerar vacciner? 4 Vilket skydd ger vaccination?

Läs mer

13. Humant Papillom Virus

13. Humant Papillom Virus Kapitel 13 1 13. Humant Papillom Virus Humant Papillom Virus (HPV) är ett virus som i dag består av cirka 200 identifierade typer. Ett 40-tal av dessa infekterar genitalia. HPV är världens vanligaste sexuellt

Läs mer

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

201 Avgiftsfritt HPV-vaccin för flickor år. 2. Vaccineringen ska vara avgiftsfri. Landstingsstyrelsen beslutar för egen del

201 Avgiftsfritt HPV-vaccin för flickor år. 2. Vaccineringen ska vara avgiftsfri. Landstingsstyrelsen beslutar för egen del Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-11-02 LS-LED10-576 201 Avgiftsfritt HPV-vaccin för flickor 13-17 år Landstingsstyrelsens förslag till Landstingsfullmäktige 1. Landstingsfullmäktige beslutar

Läs mer

Komplettering av ofullständigt vaccinerade barn inom elevhälsan. Mona Insulander

Komplettering av ofullständigt vaccinerade barn inom elevhälsan. Mona Insulander Komplettering av ofullständigt vaccinerade barn inom elevhälsan Epidemiolog / Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Stockholm mona.insulander@sll.se 2015 Sidan 1 Vilka vacciner har barnet fått hittills?

Läs mer

Till BVC-personal: Frågor & svar. om pneumokockinfektion. Detta är en broschyr om Prevenar, ett vaccin mot pneumokockinfektioner

Till BVC-personal: Frågor & svar. om pneumokockinfektion. Detta är en broschyr om Prevenar, ett vaccin mot pneumokockinfektioner Till BVC-personal: Frågor & svar om pneumokockinfektion Detta är en broschyr om Prevenar, ett vaccin mot pneumokockinfektioner Hej! Det här är en broschyr från Wyeth om Prevenar pneumokockvaccin. Här har

Läs mer

DiTeKiPol är ett vaccin för grundvaccination av barn mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio.

DiTeKiPol är ett vaccin för grundvaccination av barn mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN DiTeKiPol injektionsvätska, suspension i förfylld spruta. Vaccin mot Difteri, Tetanus, Pertussis (acellulär, komponent) och Poliomyelit (inaktiverat, adsorberat)

Läs mer

12 Motionssvar - Könsneutral vaccinering

12 Motionssvar - Könsneutral vaccinering Landstingsfullmäktige KALLELSE 2016-09-28 12 Motionssvar - Könsneutral vaccinering Protokollsutdrag landstingsstyrelsen den 20 september, 177/16 Ärendegång Mötesdatum Ärendenr 1 Landstingsstyrelsen 2016-09-20

Läs mer

Humant papillomvirus (HPV)

Humant papillomvirus (HPV) Humant papillomvirus (HPV) Infektion av HPV är troligen den vanligaste sexuellt överförda infektionen. Många infekteras redan under tonåren. Oftast självläkande, men några får en kvarstående infektion

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Typhim Vi 25 mikrogram/0,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld spruta

Bipacksedel: Information till användaren. Typhim Vi 25 mikrogram/0,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld spruta Bipacksedel: Information till användaren Typhim Vi 25 mikrogram/0,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld spruta polysackaridvaccin mot tyfoidfeber Läs noga igenom denna bipacksedel innan du eller ditt

Läs mer

Veckomeddelande v 12 2015-03-12. MÖTEN/KONFERENSER On 18/3 14.00 Skyddsrond Pusslet. OBS! Inställd. SCHEMABRYTANDE HU12 studieresa Rom RL12 APL

Veckomeddelande v 12 2015-03-12. MÖTEN/KONFERENSER On 18/3 14.00 Skyddsrond Pusslet. OBS! Inställd. SCHEMABRYTANDE HU12 studieresa Rom RL12 APL Livet på De Geergymnasiet är spännande. Här kan du läsa om vad som händer just nu. Veckomeddelande v 12 2015-03-12 MÖTEN/KONFERENSER On 18/3 14.00 Skyddsrond Pusslet. OBS! Inställd SCHEMABRYTANDE V 12

Läs mer

21 Svar på skrivelse från Jonas Linberg (V) om HPV vaccination för pojkar och riskgrupper HSN

21 Svar på skrivelse från Jonas Linberg (V) om HPV vaccination för pojkar och riskgrupper HSN 21 Svar på skrivelse från Jonas Linberg (V) om HPV vaccination för pojkar och riskgrupper HSN 2019-1023 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Smittskydd Stockholm Per Follin 1 (7)

Läs mer

Till dig som har fått vaccin mot lunginflammation

Till dig som har fått vaccin mot lunginflammation Till dig som har fått vaccin mot lunginflammation polysackaridvaccin mot pneumokockinfektioner, konjugerat, adsorberat, 13-valent Kort om lunginflammation Du har fått den här broschyren av din läkare eller

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren ditekibooster injektionsvätska, suspension i förfylld spruta Vaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta (acellulär komponent) (adsorberat, reducerat antigeninnehåll)

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21606 su/adm 2018-03-19 7 Vaccination och immunitetstest för nyanställd personal och Innehållsansvarig: Marianne Jertborn, Överläk/Professor, Läkare

Läs mer

Boostrix. 06.03.2015 version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Boostrix. 06.03.2015 version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Boostrix 06.03.2015 version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Kikhosta Kikhosta (pertussis) orsakad

Läs mer

Vaccinations- ordination. Lena Simonson Garsbo Skolhälsovårdsöverläkare

Vaccinations- ordination. Lena Simonson Garsbo Skolhälsovårdsöverläkare Vaccinations- ordination Lena Simonson Garsbo Skolhälsovårdsöverläkare Målsättning Skydd mot sjukdomen för den enskilde Begränsa spridning i samhället Förebygga allvarlig sjukdom minska sequele minska

Läs mer

Hur ser sjukdomarna ut?

Hur ser sjukdomarna ut? Vilka sjukdomar vaccinerar vi mot? Hur ser sjukdomarna ut? Difteri Smitta via närkontakt och luftburet Toxinproducerande bakterie Laryngit, tjocka beläggningar i svalget Myokardit, neurit Dödlighet 5-10

Läs mer

Inledande bestämmelse

Inledande bestämmelse Smittskyddsförordning (2004:255) Ändrad: t.o.m. SFS 2013:900 Inledande bestämmelse 1 I denna förordning ges kompletterande föreskrifter till smittskyddslagen (2004:168). De uttryck och benämningar som

Läs mer

BARNVACCINATIONS. programmet. en föräldrainformation från:

BARNVACCINATIONS. programmet. en föräldrainformation från: en föräldrainformation från: Innehållsförteckning Varför behöver vi vaccinera? 3 Hur verkar vacciner? 5 Alternativa vacciner 6 Vaccinations i Sverige 7 Förberedelse inför vaccination 8 Hur ges vaccinationerna?

Läs mer

Ordinera influensa- och Pneumokockvaccin

Ordinera influensa- och Pneumokockvaccin Ordinera influensa- och Pneumokockvaccin Vilka får ordinera influensa- och PnC-vaccin? Läkare Distriktssjuksköterskor som har genomgått dssk-vub Andra sjuksköterskor som efter genomgången utbildning godkäns

Läs mer

Allmäna vaccinationsprinciper Helena Palmgren

Allmäna vaccinationsprinciper Helena Palmgren Allmäna vaccinationsprinciper Helena Palmgren 2018-11-13 Hur kan man skaffa sig immunitet mot en infektionssjukdom? Naturlig immunitet Genomgången sjukdom Aktiv immunisering Vaccination Passiv immunisering

Läs mer

Vaccination för prevention av infektionssjukdomar. Per Björkman Klinisk infektionsmedicin Institutionen för translationell medicin Lunds Universitet

Vaccination för prevention av infektionssjukdomar. Per Björkman Klinisk infektionsmedicin Institutionen för translationell medicin Lunds Universitet Vaccination för prevention av infektionssjukdomar Per Björkman Klinisk infektionsmedicin Institutionen för translationell medicin Lunds Universitet Smittkoppor Epidemier med hög dödlighet Orsakas av ett

Läs mer

Så fungerar vacciner. Utbildningsdag om vaccinationer Oktober Tiia Lepp Folkhälsomyndigheten

Så fungerar vacciner. Utbildningsdag om vaccinationer Oktober Tiia Lepp Folkhälsomyndigheten Så fungerar vacciner Utbildningsdag om vaccinationer Oktober 2017 Tiia Lepp Folkhälsomyndigheten Så fungerar vacciner Innehåll Vaccintyper Vaccininducerat immunsvar Vaccinationsserier antal doser och ålder

Läs mer

Grundutbildning STI-smittspårning 150526 HIV. Per Hagstam Smittskydd Skåne

Grundutbildning STI-smittspårning 150526 HIV. Per Hagstam Smittskydd Skåne Grundutbildning STI-smittspårning 150526 HIV Per Hagstam Smittskydd Skåne Vad är HIV (humant immunbrist virus)? Retrovirus Lagras i kroppens arvsmassa Läker inte ut spontant Relativt låg smittsamhet Sjukdom

Läs mer

Cervixcancer. - Primär och Sekundär prevention Caroline Lilliecreutz

Cervixcancer. - Primär och Sekundär prevention Caroline Lilliecreutz Cervixcancer - Primär och Sekundär prevention 2017-05-19 Caroline Lilliecreutz 2017-05-19 Namn Sammanhang 2017-05-19 Caroline Lilliecreutz 2017-05-19 Caroline Lilliecreutz 2017-05-19 Caroline Lilliecreutz

Läs mer

AMGEVITA (adalimumab)

AMGEVITA (adalimumab) AMGEVITA (adalimumab) Patientkort Detta kort innehåller viktig säkerhetsinformation om AMGEVITA. Du ska: Visa kortet för läkare eller övrig hälso- och sjukvårdspersonal du träffar, för att de ska få veta

Läs mer

1. Bättre information om HPV-vaccin och HPV-test, tack!

1. Bättre information om HPV-vaccin och HPV-test, tack! UTGÅVA: 1, 2009 Ansvarig redaktör: Katarina Johansson Februari 2009 I det här numret: 1 Bättre information om HPV-vaccin och HPV-test, tack! 2 Information till patienter borde uppdateras bättre! 3 Myndigheter

Läs mer

Sjuksköterskestudenters kännedom om och inställning till HPV-vaccination en intervjustudie.

Sjuksköterskestudenters kännedom om och inställning till HPV-vaccination en intervjustudie. Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Vårdvetenskap Sjuksköterskestudenters kännedom om och inställning till HPV-vaccination en intervjustudie. Författare Freja Hanold Linnea Krispinsson Examensarbete

Läs mer

Det nationella vaccinationsprogrammet. Allmän del 10 olika sjukdomar. Riktad del hepatit B och Tuberkulos

Det nationella vaccinationsprogrammet. Allmän del 10 olika sjukdomar. Riktad del hepatit B och Tuberkulos Det nationella vaccinationsprogrammet Allmän del 10 olika sjukdomar 9 till alla 1 till flickor (HPV) Riktad del hepatit B och Tuberkulos Kunskapscentrum för Barnhälsovård ålder 3 mån Det allmänna vaccinationsprogrammet

Läs mer

Vuxenvaccinationer i rvårdenrden. Viktoriadagen 15 maj 2014 Mia Furebring Infektionskliniken

Vuxenvaccinationer i rvårdenrden. Viktoriadagen 15 maj 2014 Mia Furebring Infektionskliniken Vuxenvaccinationer i primärv rvårdenrden Viktoriadagen 15 maj 2014 Mia Furebring Infektionskliniken Poliovaccination i Sverige Vaccination påbörjades p år r 1955 och allmän n vaccination infördes 1957.

Läs mer

Motion 8/2016 om att erbjuda även pojkar vaccination mot HPV

Motion 8/2016 om att erbjuda även pojkar vaccination mot HPV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Planeringsenheten Regionsjukvården 2016-10-24 Reviderat 2016-11-15 Diarienummer 160603 Landstingsfullmäktige Motion 8/2016 om att erbjuda även pojkar vaccination mot HPV Förslag

Läs mer

PRODUKTRESUMÉ. 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 dos (=0,5 ml) innehåller: Aluminiumhydroxidhydrat motsvarande aluminium

PRODUKTRESUMÉ. 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 dos (=0,5 ml) innehåller: Aluminiumhydroxidhydrat motsvarande aluminium PRODUKTRESUMÉ 1 LÄKEMEDLETS NAMN ditebooster injektionsvätska, suspension i förfylld spruta. Difteri och tetanusvaccin (adsorberad, reducerat innehåll av antigen). 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING

Läs mer

Vaccination mot mag- och tarminfektion orsakat av rotavirus Ges i munnen vid två olika tillfällen från sex veckors ålder

Vaccination mot mag- och tarminfektion orsakat av rotavirus Ges i munnen vid två olika tillfällen från sex veckors ålder Information till föräldrar Vaccination mot mag- och tarminfektion orsakat av rotavirus Ges i munnen vid två olika tillfällen från sex veckors ålder Alla barn som bor i Stockholms län erbjuds kostnadsfri

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Havrix 1440 ELISA U/ml, injektionsvätska, suspension. Inaktiverat hepatit A-vaccin

Bipacksedel: Information till användaren. Havrix 1440 ELISA U/ml, injektionsvätska, suspension. Inaktiverat hepatit A-vaccin Bipacksedel: Information till användaren Havrix 1440 ELISA U/ml, injektionsvätska, suspension Inaktiverat hepatit A-vaccin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du/ditt barn får detta vaccin. Den innehåller

Läs mer

Vaccination vid kronisk njursvikt och inför njurtransplantation

Vaccination vid kronisk njursvikt och inför njurtransplantation 1 (5) Vaccination vid kronisk njursvikt och inför njurtransplantation A. Patient som ej är aktuell för njurtransplantation Vaccin mot hepatit B Utredning inför vaccination I första hand erbjuds alla patienter

Läs mer

Det svenska vaccinationsprogrammet. Det svenska vaccinationsprogrammet. Det svenska barnvaccinationsprogrammet

Det svenska vaccinationsprogrammet. Det svenska vaccinationsprogrammet. Det svenska barnvaccinationsprogrammet Det svenska Jet Derwig Barnhälsovårdsöverläkare Barnhälsovård Det svenska Sammanfattning Vad ingår i det nationella Nationellt vaccinationsregister Nya rutiner för BCG och hepatit B Vilka barnvaccinationer

Läs mer

Menjugate , version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Menjugate , version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Menjugate 22.6.2016, version 1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Bakterien N. meningitidis kan orsaka

Läs mer

Kan man skydda sig mot någon form av cancer så ska man väl det.-

Kan man skydda sig mot någon form av cancer så ska man väl det.- Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap Kan man skydda sig mot någon form av cancer så ska man väl det.- Unga vaccinerade kvinnors kunskap om Humant Papillomvirus samt kunskap om och inställning

Läs mer

BILAGA I PRODUKTRESUMÉ

BILAGA I PRODUKTRESUMÉ BILAGA I PRODUKTRESUMÉ 1 Det här läkemedel är föremål för ytterligare granskning. Detta kommer att ge snabb tillgång till ny säkerhetsinformation. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje

Läs mer

Vaccinationsbehov hos asylsökande. Eva Netterlid Sakkunnig Enheten för vaccinationsprogram

Vaccinationsbehov hos asylsökande. Eva Netterlid Sakkunnig Enheten för vaccinationsprogram Vaccinationsbehov hos asylsökande Eva Netterlid Sakkunnig Enheten för vaccinationsprogram eva.netterlid@folkhalsomyndigheten.se RU KAVA Regeringsuppdrag Kartläggning och analys av behovet av vaccin hos

Läs mer

Manus till presentationen. Vaccination mot HPV. Version 2015-03-31

Manus till presentationen. Vaccination mot HPV. Version 2015-03-31 Manus till presentatinen Vaccinatin mt HPV Versin 2015-03-31 Bild 1. Vaccinatin mt HPV Den 1 januari 2010 infördes ett nytt vaccin i det svenska vaccinatinsprgrammet för barn. Flickr födda 1999 eller senare

Läs mer

HPV-vaccinationsprogram: Vilka är de förväntade effekterna och när kommer vi att kunna se dem?

HPV-vaccinationsprogram: Vilka är de förväntade effekterna och när kommer vi att kunna se dem? HPV-vaccinationsprogram: Vilka är de förväntade effekterna och när kommer vi att kunna se dem? Joakim Dillner Professor i Infektionsepidemiologi, Internationellt Referenslaboratorium för HPV, Karolinska

Läs mer

Att förebygga kikhosta hos spädbarn. Augusti 2016

Att förebygga kikhosta hos spädbarn. Augusti 2016 Att förebygga kikhosta hos spädbarn Augusti 2016 Innehåll 1. Om kikhosta idag 2. Rekommendationer för att förebygga kikhosta hos spädbarn: Vaccination Behandling och diagnostik Uppmärksamhet 3. Veta mer

Läs mer

Förekomst av infektioner, kondylom och cellförändringar i befolkningen efter HPV-vaccinationsprogram

Förekomst av infektioner, kondylom och cellförändringar i befolkningen efter HPV-vaccinationsprogram Förekomst av infektioner, kondylom och cellförändringar i befolkningen efter HPV-vaccinationsprogram sbu kommenterar kommentar och sammanfattning av utländska kunskapsöversikter 27 maj 2016 www.sbu.se/2016_02

Läs mer

PRODUKTRESUMÉ. 25 Lf / 30 IE 7 Lf / 40 IE

PRODUKTRESUMÉ. 25 Lf / 30 IE 7 Lf / 40 IE PRODUKTRESUMÉ 1 LÄKEMEDLETS NAMN DiTeKiPol, injektionsvätska, suspension, förfylld spruta. Difteri, Tetanus, Pertussis (acellulär, komponent) och Poliomyelit (inaktiverat) Vaccin (adsorberat). 2 KVALITATIV

Läs mer