RFID. Individuell inlämningsuppgift. Veve Rydstedt Produktutveckling 3 KPP039. Examinator: Rolf Lövgren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RFID. Individuell inlämningsuppgift. Veve Rydstedt vrt07001@student.mdh.se. Produktutveckling 3 KPP039. Examinator: Rolf Lövgren"

Transkript

1 Akademin för Innovation, Design och Teknik RFID ) Individuell inlämningsuppgift Produktutveckling 3 KPP039 Veve Rydstedt vrt07001@student.mdh.se Examinator: Rolf Lövgren

2 Innehåll 1.INLEDNING... ERROR! BOOKMARK NOT DEFINED. 2. SYFTE OCH MÅL BEGREPPSFÖRKLARING:RFID HISTORIK NYA RÖN PERSONLIG INTEGRITET SLUTSATSER REFERENSER (10)

3 1. Inledning I höst 2009 läste jag kursen Produktutveckling 2 och 3 i Mälardalens Högskola. Den projektgrupp jag ingick hade som uppdragsgivare företaget X-ponent stålinredningar i Eskilstuna. Vår uppgift var att utveckla en komponent till spårningsverktyget Tooltracker. Tooltracker är ett system som ska skapa ordning och reda i verkstäder och även andra företag. Systemet grundar sig på så kallad RFID-teknik och bygger på kommunikation mellan en antenn och ett transponder, som också kallas för tagg. Antennen sitter på en verktygstavla eller någon annan form av förvaringsplats. Taggar fästs på verktyg som förvaras på verktygstavlan i närheten av antennen. Den som vill ha tillgång till ett märkt föremål måste ha ett personligt ID-kort för att kunna logga in i systemet. Om något föremål avlägsnas utan att en behörig användare är inloggad, så larmar systemet. På en datorskärm kan enkelt ses vem som har tagit ett visst föremål och när. Den som ska ta ett föremål kan också se vilka föremål han eller hon har behörighet att använda. När föremålet lämnas tillbaka, så får man också en kvittens på att det är återlämnat. Datorn registrerar alla händelser i systemet, som information om hur ofta ett visst föremål används. 2. Syfte och mål Jag valde att skriva om RFID-tekniken då jag anser att detta verkar vara ett spännande ämne. RFID tekniken utvecklas och förbättras ständigt och kan bli kallad för en del av framtid i många sammanhang. Syftet med detta PM är att öka förståelsen om RFID teknik samt väcka tankar och inspirera för användning av RFID-teknik i produkter i ännu större utsträckning. Målet är främst att ge tankevärd läsning till alla som är intresserade av RFID tekniken i produktutvecklings sammanhang. Jag vill bidra till diskussionen huruvida användandet av RFID tekniken bidrar till kränkning av personlig integritet och hur detta i så fall skullle undvikas. 3(10)

4 4. Begreppsförklaring:RFID RFID (Radio Frequency Identification) är en teknik för att läsa och skriva information via radiovågor från/till små minnen, taggar (elektroniska chip med antenn, transponder). RFID kompletterar streckkodstekniken. Den största skillnaden är att man för streckkoder kräver fri sikt och oskadad kod för att den skall kunna läsas. RFID-tekniken utnyttjar små elektroniska transponders som kan läsas av från avstånd med hjälp av en antenn. Läsavståndet, som kan variera mellan några millimeter till ett par meter, påverkas av transponderns typ och storlek, storleken på antennens yta samt den elektriska miljön i närheten. Informationsbyte mellan tagg och antenn sker med hjälp av radiovågor. Radiovågorna kan passera genom i stort sett alla material utom metall, därför behövs ingen fri sikt för att läsa av information från taggar. Man kan säga att ett RFID-system består av tre huvuddelar; en transponder, en antenn och en läsare. Dessa kan se ut på olika sätt, men funktionen är den samma. Antennen skapar ett elektromagnetiskt fält som svänger med en viss frekvens. Transpondern aktiveras av fältet och sänder ut en unik kod som antennen fångar upp. Läsaren översätter och tolkar signalen och presenterar den på ett eller annat sätt. Man får alltså en beröringsfri avläsning som inte kräver någon optisk kontakt. Transponderns kod är unik och kan inte manipuleras eller ändras på något sätt. Figur 1: Så fungerar RFID 4(10)

5 Olika system arbetar med olika frekvenser beroende på vad man vill uppnå. De tre frekvensområdena man arbetar med är kHz (lågfrekvens), 13.56MHz (mellanfrekvens) och 2.4GHz (högfrekvens/microvågor). Frekvensen påverkar systemets läsavstånd, dess förmåga att motstå elektromagnetiskt brus och tränga genom olika material. Figur2: Frekvenser Med passiv RFID-teknik - som i passerkort - sker kommunikationen med hjälp av induktion. När taggen kommer inom läsarantennens fält laddas taggens kondensator, och taggen kan sända informationen (transponderns unika ID-kod för read-only chip) till läsaren på en annan frekvens. Aktiva transpondrar arbetar med radiovågor och har strömförsörjning, vilket är nödvändigt för att kunna läsa på det avstånd och med den hastighet som Till exempel fordon färdas med genom en biltull. Läsaren skickar en "wake-up"-signal till taggen, som aktiveras och sänder information till läsaren. Batteriförsedda taggar brukar ha en livslängd på 6-10 år. Exempel på användningsområden för RFID idag är, busskort, liftkort, passering genom tullar, betalstationer, pass, nycklar, stöldskydd i butiker, bokningssystem, bibliotek osv. Figur 3: Ncklar med taggar 5(10)

6 5. Historik Som många andra spårningsenheter har RFID en militär historia. Tekniken användes redan år 1945 under Andra Världskriget av Storbritannien för att särskilja engelska flygplan från tyska. Figur 4: Andra Världskriget RFID-tekniken fortsatte att utvecklas under talet. Då lanserades också stöldlarmet till butikerna som baserade på RFID- tekniken. Tekniken fick sitt kommersiella genombrott på 1970-talet, som ett exempel kan nämnas passiva transpondrar som till exempel kunde användas till att öppna dörrar utan nyckel. På 1990-talet utvecklades billiga och enkla varianterna av transpondrar som har en väldigt enkel uppbyggnad och består endast av ett unikt nummer som de kan sända ut några decimeter. I denna typ av RFID-transponder har man all information lagrad i en databas. Posten där informationen finns lagrad är bunden till det unika id-numret. Denna enklare typ motsvarar i praktiken vanliga streckkoder. Figur 5: Enkel tagg som motsvarar vanlig streckkod Det stora genombrottet för RFID skede i USA, där Wal-Mart (världens största detaljhandelskedja) började använda tekniken för att optimera effektiviseringen, vilket ledde till att konkurrenterna fick göra samma sak. Priset på transpondrarna sjunker hela tiden i och med att marknaden blir större och tillverkningen rationaliseras. Detta gör att nya tillämpningar av RFID hela tiden blir ekonomiskt fördelaktigare. 6(10)

7 6. Nya rön År 2004 upptäcktes en ny material, grafen. Forskning om det pågår i hela världen, men hittills har ingen produkt med grafen kommit ut på marknaden. Grafenet önskas främst använda för att tillverka ett ledande bläck som bland annat kan användas för att trycka rfid-etiketter på papper och elektriska kontakter till bildskärmar. Målet är att erbjuda ett billigare alternativ till de silverbaserade bläck som används idag när man vill ha en bra ledningsförmåga. Eftersom bläcket inte behöver någon värmebehandling efter appliceringen kan det också användas på polymerer och andra material som är värmekänsliga. Detta skulle göra användandet av RFID-tekniken mycket billigare och därmed skulle detta tillämpas i större utsträckning. Figur6:Supermaterialet grafen En utveckling av RFID är en ny teknologi som kallas för"chipless RFID". Den teknologin har ungefär samma funktionalitet som RFID, men det behövs inget halvledarchip. Istället använder man sig av mikroskopiskt små partiklar som sprids slumpmässigt på en yta eller inuti ett material (som kan vara papper, kartong, plast eller något annat). Märkningen kan inte upptäckas med blotta ögat, och blir mycket billigare än traditionell RFID. Avläsning sker genom att antennen skickar en "radiovåg" mot det märkta materialet, en annan "radiovåg" studsar då tillbaka med ett frekvensmönster som beror på den slumpmässiga fördelningen av fibrerna. Resultatet blir ett unikt "fingeravtryck" som kan konverteras till ett unikt identifikationsnummer. De partiklar/fibrer som skapar fingeravtrycket kan i många fall appliceras i en vanlig tryckpress, med användning av en speciell trycksvärta. Alternativt kan de bäddas in i materialet vid tillverkningen, exempelvis gjutas in i en plastförpackning. Stora fördelen med "chipless RFID" är främst att kostnaden kan hållas mycket låg. Leverantörerna uppger att styckkostnaden ligger i storleksintervallet ett par öre till några tioöringar. 7(10)

8 7. Personlig integritet Människor i allmänhet ser fram emot nya tekniska framsteg, det enda som är större än tron på ny teknik är rädslan för den. När det gäller RFID är rädslan nästan alltid densamma: Att den personliga integriteten ska kränkas. Det finns till exempel misstankar om RFID-baserade id-kort att de är enkla att avläsa för obehöriga, vilket dock inte är så lätt enligt experterna. Någonting som väcker oro är också att en kund som köpt en produkt med förinstallerad tagg inte känner till detta och att taggen kan avläsas på avstånd utan kundens tillåtelse. För det mesta utgör det inte något hot mot personlig integritet, men i vissa fall vill inte kunden bli förknippad med produkter de har handlat. Det kan också uppkomma situationer då butikspersonalen inte känner till stöldlarm i produkten och kunden hamnar i obekväm situation i nästa butik där larmen går. Säkerhetsexperter har varnat för att använda RFID för identifiering av personer, på grund av risker för identitetsstöld. Exempelvis kan en person lyssna på din information medan du kommunicerar med en legitim enhet och därefter skapa en egen tagg med din information. RFID-tekniken, som har börjats användas på biblioteken i allt större utsträckning, har väckt oro att låntagarnas läsvanor kartläggs och att obehöriga får tillgång till känslig information. Figur7:RFID i biblioteket 8(10)

9 Det finns röster som varnar för att det pågår en glidande övergång med elektronisk registrering och övervakning till ett mer kontrollerat samhälle. Även om tekniken är här för att stanna, är det viktigt att se till individens rättigheter. Egentligen är det ju inte tekniken i sig, som är problemet, utan hur den används. Det finns möjligheter att styra användandet av RFID tekniken så att personlig integritet skyddas. Några punkter som skulle vara till hjälp på vägen: att få information om att RFID-taggar används att få möjlighet att välja bort RFID att få tillgång till all information i RFID-taggen (även gömd) att veta när och varför RFID-taggar läses att få RFID-tagg avlägsnad eller deaktiverad vid köp. Det är viktigt med stor medvetenhet och kunskap om integritets- och säkerhetsaspekterna. Till exempel märkning av livsmedel är högt prioriterad av industrin. Om en RFID -etikett innehåller bara information om tillverkare och varunummer, utgör den därför inte större hot mot integriteten än en vanlig streckkod. Begränsning av informationen i taggen är en av de viktigaste riktlinjerna. RFID-taggen bör inte innehålla detaljerad och känslig information, som kan skada kunden. Sådan information bör istället finnas lagrad idatasystemet. 8.Slutsatser RFID kan användas för mycket. Den nya tekniken öppnar många möjligheter till innovativa produkter och tjänster. Användning av RFID-tekniken öppnar nya dörrar för intelligenta produkter som kan gör människors vardag lättare. Även om det finns misstankar att RFID-teknik leder oss mot mer kontrollerad samhälle, behöver man absolut inte förkasta tekniken. Istället ska nya lösningar hittas så att den nya tekniken ska kunna användas på ett trevligt sätt, så att ingen känner sig kränkt. 11. Referenser ( ) ( ) ( ) ( ) 9(10)

10 ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) 10(10)

RadioFrekvensIdentifiering (RFID)

RadioFrekvensIdentifiering (RFID) SIS/TK446 Automatisk Identifiering och Datafångst En teknik för automatisk identifiering och datafångst Resumé Detta dokument ger en kort överblick av, vad det är, systemet, frekvenser, en jämförelse med

Läs mer

Vi kan RFID. www.areff.se

Vi kan RFID. www.areff.se Vi kan RFID Areff Systems är ett företag i branschen automatisk identifiering som specialiserar sig på RFID (Radio Frequency Identification). Areff Systems har erfarenhet av RFID-marknaden sedan 1994 och

Läs mer

Trådlös kommunikation

Trådlös kommunikation HT 2009 Akademin för Innovation, Design och Teknik Trådlös kommunikation Individuell inlämningsuppgift, Produktutveckling 3 1,5 poäng, D-nivå Produkt- och processutveckling Högskoleingenjörsprogrammet

Läs mer

BVFF dynamiska farthinder

BVFF dynamiska farthinder 1 (4) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-12-02 Dnr Sbn 2013-517 Teknik och samhällsbyggnadskontoret Eleonor Mörk Samhällsbyggnadsnämnden BVFF dynamiska farthinder FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Linköpings

Läs mer

Laboration i Radioteknik Design av RFID-antenn

Laboration i Radioteknik Design av RFID-antenn Laboration i Radioteknik Design av RFID-antenn I denna labb ska du visa dina klasskompisar att du/ni kan få bästa resonans på en RFIDantenn och därmed kan läsa den på längst avstånd. Första pris är en

Läs mer

Invisible Access SMART SVENSKUTVECKLAT LÅSSYSTEM FÖR KONTORSMÖBLER OCH FÖRVARING

Invisible Access SMART SVENSKUTVECKLAT LÅSSYSTEM FÖR KONTORSMÖBLER OCH FÖRVARING Invisible Access SMART SVENSKUTVECKLAT LÅSSYSTEM FÖR KONTORSMÖBLER OCH FÖRVARING Invisible Låset monteras osynligt, inuti olika typer av kontorsförvaringar, klädskåp eller lådor. Möbeln eller inredningen

Läs mer

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling

3-D Skrivare. Individuellt arbete, produktutveckling 3. 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå. Produkt- och processutveckling Akademin för Innovation, Design och Teknik 3-D Skrivare Individuellt arbete, produktutveckling 3 1,5 högskolepoäng, avancerad nivå Produkt- och processutveckling Innovation och produktdesign Mikael Knutsson

Läs mer

RFID 2,45 GHz, Long Distance. RFID 2,45 GHz

RFID 2,45 GHz, Long Distance. RFID 2,45 GHz RFID 2,45 GHz RFID med mikrovågor, 2,45 GHZ, är en svensk uppfinning från 1970-talet skapad av professor Bengt Henoch på KTH i Stockholm. Efter att Philips köpt rätten och patenten fick produkten namnet

Läs mer

adage solutions ADAGE NEREID Handburen Läsare RFID RFID-SYSTEM OCH PRODUKTER TEKNISKA DATA

adage solutions ADAGE NEREID Handburen Läsare RFID RFID-SYSTEM OCH PRODUKTER TEKNISKA DATA står för Radio Frequency Identifi cation och innebär en transponder (tagg). Genom vårt unika -koncept gör vi det på blir därför mycket robusta och fl exibla. Förutom serienumret -SYSTEM OCH PRODUKTER ADAGE

Läs mer

Assessing public acceptance of privacy invasive ICT solutions

Assessing public acceptance of privacy invasive ICT solutions Assessing public acceptance of privacy invasive ICT solutions Misse Wester Avdelningen för filosofi Kungliga Tekniska Högskolan Misse.Wester@abe.kth.se Projektet i perspektiv Finns idag stort intresse

Läs mer

Förpackningar. Individuell PM 2010 KPP039. Annika Henrich

Förpackningar. Individuell PM 2010 KPP039. Annika Henrich Förpackningar Individuell PM 2010 KPP039 Förpackningar Inledning I kursen Produktutveckling 3, KPP039, ingår en individuell inlämningsuppgift. Ett PM ska skrivas som ger en mer djup inblick i en process,

Läs mer

Informatikai megoldások

Informatikai megoldások Informatikai megoldások Nyckelhanterings Systemet IQ serien Varför behöver man ett nyckelhanterings system? Nycklar skall förvaras på ett säkert ställe Nycklarna bör användas av rätt person Kontroll på

Läs mer

DFA Design For Assembly

DFA Design For Assembly 2009 DFA Design For Assembly Seminarium I kurs KPP017 på MDH DFA är en metod inom produktutveckling som används för att få fram ett bra system för montering av nya produkter (kan även användas på befintliga

Läs mer

FLEXLOCK - LÅSKONCEPT FÖR INREDNING

FLEXLOCK - LÅSKONCEPT FÖR INREDNING Invisible Access FLEXLOCK - LÅSKONCEPT FÖR INREDNING RFID Flexibilitet och integration EM 125 khz NFC Classic Mini Mifare 13,56 MHz HID iclass DESfire Plus HID iclass SE FlexLock är ett låssystem till

Läs mer

Det finns många typer och former av kapslingar

Det finns många typer och former av kapslingar Tags för 125 khz har tillverkats under drygt 25 år finns i ett stort antal varianter avseende storlek, kapsling, läsavstånd och miljötålighet. Utan tvekan är det den mest använda och beprövade RFID- tekniken

Läs mer

4. Allmänt Elektromagnetiska vågor

4. Allmänt Elektromagnetiska vågor Det är ett välkänt faktum att det runt en ledare som det flyter en viss ström i bildas ett magnetiskt fält, där styrkan hos det magnetiska fältet beror på hur mycket ström som flyter i ledaren. Om strömmen

Läs mer

Det Aktiva Varularmet Mercury

Det Aktiva Varularmet Mercury Det Aktiva Varularmet Mercury Intelligent varularm för butiker och varuhus Forsec Mercury - Den nya generationen av varularm för butiker och varuhus. Forsec AB lanserar i hela Europa det nya digitala varularmet

Läs mer

ASSA RX WEB. Snabbt - Enkelt - Kostnadseffektivt passersystem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1

ASSA RX WEB. Snabbt - Enkelt - Kostnadseffektivt passersystem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 ASSA RX WEB Snabbt - Enkelt - Kostnadseffektivt passersystem ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 En tryggare arbetsplats för alla En person som känner sig trygg på sin arbetsplats

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

Med Liros får du inte bara en bra produkt, du vinner en leverantör som tar ansvar hela vägen.

Med Liros får du inte bara en bra produkt, du vinner en leverantör som tar ansvar hela vägen. AB Liros Electronic Med Liros får du inte bara en bra produkt, du vinner en leverantör som tar ansvar hela vägen. Förtjänsterna gläder både ekonomen och produktionschefen. Vi är kända för vår förmåga att

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-03-05

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-03-05 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-03-05 20 (32) 30 MEDBORGARFÖRSLAG - BORT MED TRÅDLÖST BREDBAND OCH SMART-PHONES Dnr: LKS 2013-70-005 Ett medborgarförslag om att bl.a. montera

Läs mer

Registrera din produkt och få support på. www.philips.com/welcome SDV7220/12. Användarhandbok

Registrera din produkt och få support på. www.philips.com/welcome SDV7220/12. Användarhandbok Registrera din produkt och få support på www.philips.com/welcome SDV7220/12 Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 44 Säkerhet 44 Återvinning 44 2 Din SDV7220/12 45 Översikt 45 3 Komma igång 46

Läs mer

Joakim Vasilevski 2011-01-16

Joakim Vasilevski 2011-01-16 PM - CAM KPP039 Produktutveckling 3 2011-01-16 Examinator: Rolf Lövgren Mälardalens Högskola Förord I kursen KPP039 Produktutveckling 3 har vi i uppgift skriva ett inviduellt PM om ett lämpligt ämne i

Läs mer

Lathund Speakout M312

Lathund Speakout M312 Lathund Speakout M312 Iris Hjälpmedel Januari 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Repetition Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Högra långsidan 3 Speakout

Läs mer

EDI615 Tekniska gränssnitt Fältteori och EMC föreläsning 3

EDI615 Tekniska gränssnitt Fältteori och EMC föreläsning 3 EDI615 Tekniska gränssnitt Fältteori och EMC föreläsning 3 Daniel Sjöberg daniel.sjoberg@eit.lth.se Institutionen för elektro- och informationsteknik Lunds universitet April 2014 Outline 1 Introduktion

Läs mer

ASSA max CLIQ. enkel och intelligent säkerhet. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

ASSA max CLIQ. enkel och intelligent säkerhet. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA max CLIQ enkel och intelligent säkerhet ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA max CLIQ enkel och intelligent säkerhet ASSA max CLIQ erbjuder en enkel, flexibel men framför

Läs mer

SIMONSVOSS PÅ KANARIEÖARNA ATLANTIC-VIEW: NJUT AV TILLVARON PÅ ÖN.

SIMONSVOSS PÅ KANARIEÖARNA ATLANTIC-VIEW: NJUT AV TILLVARON PÅ ÖN. SIMONSVOSS PÅ KANARIEÖARNA ATLANTIC-VIEW: NJUT AV TILLVARON PÅ ÖN. SEITE 1 Utanför Marockos kust och ungefär 1 300 km från det spanska fastlandet ligger den soldränkta ön Teneriffa den största av Kanarieöarna.

Läs mer

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren PM i Punktsvetsning Produktutveckling 3 KPP039 HT09 Lärare: Rolf Lövgren Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Svetsning...3 Historia...3 Medeltiden...3 1800-talet...3 1900-talet...3 Resistanssvetsning...3

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven Datum Dnr 2007-11-05 535-2007 Fitnesss24Seven Box 2022 220 20 Lund Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Fitness24Seven Datainspektionens beslut Datainspektionen avslutar ärendet.

Läs mer

Smart låsning utan nyckel.

Smart låsning utan nyckel. Smart låsning utan nyckel. Glöm dina gamla nycklar! En borttappad nyckel till ett mekaniskt låssystem kan Anledningar bli en riktig till dyr varför historia du som bör åtföljs av fl era dagars gå över

Läs mer

Bättre spårbarhet med RFID-system anpassat för slaktgris

Bättre spårbarhet med RFID-system anpassat för slaktgris Bättre spårbarhet med RFID-system anpassat för slaktgris Mikael Gilbertsson & Anna Rydberg, Sammanfattning Radio Frequency Identification (RFID) används allt oftare till att märka djur för ökad spårbarhet

Läs mer

tractechnology Företagspresentation October 30-2005 1

tractechnology Företagspresentation October 30-2005 1 tractechnology Företagspresentation October 30-2005 1 Om TracTechnology Grundat 2002 Omsättning 2MSEK (2004) 5 anställda (December 2005) Noterat på Aktietorget December 2005 Kontor i Stockholm (Wennergren

Läs mer

Trådlös kommunikation En introduktion av Open Systems Engineering AB

Trådlös kommunikation En introduktion av Open Systems Engineering AB Trådlös kommunikation En introduktion av Open Systems Engineering AB Trådlös Kommunikation Terminologi Trådlös teknologi ; för- och nackdelar Teletekniska lösningar (telefoni) WiFi lösningar Radio, företagsspecifika

Läs mer

1 (7) Sida. Beteckning. 2012-12-03 Datum Johan Nylander Upprättat av A Utgåva/Version. Tjänstebeskrivning. SSG Access

1 (7) Sida. Beteckning. 2012-12-03 Datum Johan Nylander Upprättat av A Utgåva/Version. Tjänstebeskrivning. SSG Access 1 (7) Sida Tjänstebeskrivning SSG Access 2 (7) Sida Innehållsförteckning SSG Access... 1 Inledning...3 Syfte...3 Tjänstebeskrivning - ett levande dokument...3 SSG Access...3 Övergripande beskrivning...3

Läs mer

Bonus Rapport Kommersiell Design KTH

Bonus Rapport Kommersiell Design KTH Bonus Rapport Kommersiell Design KTH Johan Holmström & Lars Åkesson Introduktion Denna rapport beskriver projektet och delmomentet Kommersiell Design i kursen Interaktionsdesign 2 på KTH i Stockholm. Detta

Läs mer

Intelligent och säker nyckelhantering med Traka

Intelligent och säker nyckelhantering med Traka Intelligent och säker nyckelhantering med Traka ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions 1 Traka säker nyckelhantering Låsta eller icke låsta nyckelpositioner Display för enkelt handhavande

Läs mer

Kaba TouchGo Bekväm säkerhet

Kaba TouchGo Bekväm säkerhet Kaba TouchGo Bekväm säkerhet Med det elektroniska låset Kaba TouchGo TM slipper du leta efter nyckeln. Det räcker med att du rör vid dörrhandtaget för att dörren skall låsas upp utan nyckel eller bricka.

Läs mer

Aptus Yale Doorman. Systemanslutna lägenhetslås!

Aptus Yale Doorman. Systemanslutna lägenhetslås! Aptus Elektronik AB. Ekonomivägen 3-5, 436 33 Askim telefon växel: 031 68 97 00 försäljning: 031 68 97 10 fax: 031 68 97 99. epost: aptus@aptus.se www.aptus.se Systemanslutna lägenhetslås! Aptus utvecklar

Läs mer

VAKA - Passersystem.sjunio9atta8.se,20101115 www

VAKA - Passersystem.sjunio9atta8.se,20101115 www VAKA - Passersystem Aldrig har det varit enklare! VAKA är ett helt nyutvecklat passersystem och utmärker sig genom en unik systemuppbyggnad så väl som på en lång rad innovativa funktioner. Som första passersystem

Läs mer

Tema betalsystem Kassalinjens fall

Tema betalsystem Kassalinjens fall Vi på redaktionen på Innovation & Retail söker hela tiden sätt att bli bättre. Viktigast är att höra vad ni läsare tycker och tänker. Därför uppmanar vi nu er läsare att komma med synpunkter, kritik och

Läs mer

NY Teknik - RFID. Verktyg & Teknik för lönsam Logistik. Göteborg 30 november Gillis Levander Auto ID Konsult AB

NY Teknik - RFID. Verktyg & Teknik för lönsam Logistik. Göteborg 30 november Gillis Levander Auto ID Konsult AB NY Teknik - RFID Verktyg & Teknik för lönsam Logistik Göteborg 30 november 2004 Gillis Levander Auto ID Konsult AB 070 343 60 70 1 RFID Myt eller verklighet Vad bygger förväntningarna på Vad är realistiskt

Läs mer

Reminder UF Affärsplan Perioden:2005-10-05-2005-12-01. Affärsplan. Håbo kommun, Uppsala län. Styrelse Fredrik Marteleur Tommy Nordström Christian Lund

Reminder UF Affärsplan Perioden:2005-10-05-2005-12-01. Affärsplan. Håbo kommun, Uppsala län. Styrelse Fredrik Marteleur Tommy Nordström Christian Lund Reminder UF Affärsplan Perioden:2005-10-05-2005-12-01 Affärsplan Håbo kommun, Uppsala län Styrelse Fredrik Marteleur Tommy Nordström Christian Lund Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Företaget...2

Läs mer

- öppnar nya möjligheter

- öppnar nya möjligheter Vi kan RFID DIN PARTNER FÖR RFID kort, busskort, plastkortsskrivare, nyckelbrickor, foto id, RFID - öppnar nya möjligheter Areff hjälper företag att realisera möjligheterna inom RFID. Vi anpassar RFID-produkter

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING 3. CAD & 3D-ritning. Erik Almers 2011-01-10

PRODUKTUTVECKLING 3. CAD & 3D-ritning. Erik Almers 2011-01-10 PRODUKTUTVECKLING 3 CAD & 3D-ritning PM Erik Almers 2011-01-10 Detta fördjupningsarbete handlar om hur man kan använda sig utav 3d-modelering i en produktutvecklingsprocess. Betonar även vikten av 3d-modeleringen

Läs mer

Projektredovisning RFIDNU

Projektredovisning RFIDNU Projektredovisning RFIDNU Göteborg 20080506 Gillis Levander Rolf Larberg AUTO ID Konsult AB 1 RFIDNU Bakgrund Snabb utveckling av RFID Bilindustrin testar RFID Använda tekniken i Öppna System Identifiera

Läs mer

Prissättning. En promemoria om prissättningen av en produkt. Individuellt PM, Produktutveckling 2 1.5 högskolepoäng, avancerad nivå

Prissättning. En promemoria om prissättningen av en produkt. Individuellt PM, Produktutveckling 2 1.5 högskolepoäng, avancerad nivå Prissättning En promemoria om prissättningen av en produkt. Individuellt PM, Produktutveckling 2 1.5 högskolepoäng, avancerad nivå Produkt och processutveckling Innovation och produktdesign Jeanette Jönsson

Läs mer

Elektriska Kretsar. En fördjupning gjord av Philip Åhagen. Philip Åhagen 2009-12-03. Mälardalens Högskola Produktutveckling 3 2009/2010 KPP 039

Elektriska Kretsar. En fördjupning gjord av Philip Åhagen. Philip Åhagen 2009-12-03. Mälardalens Högskola Produktutveckling 3 2009/2010 KPP 039 Mälardalens Högskola Elektriska Kretsar En fördjupning gjord av Philip Åhagen Philip Åhagen 2009-12-03 Table of Contents Inledning... 3 Grundläggande ellära... 4 Spänning... 4 Ström... 4 Resistans... 4

Läs mer

REGLER FÖR ANVÄNDANDET AV MOBILTELEFONER OCH ANNAN RADIOBUREN KOMMUNIKATIONSUTRUSTNING I SJUKHUSMILJÖ

REGLER FÖR ANVÄNDANDET AV MOBILTELEFONER OCH ANNAN RADIOBUREN KOMMUNIKATIONSUTRUSTNING I SJUKHUSMILJÖ Datum 2007-03-24 Dnr REGLER FÖR ANVÄNDANDET AV MOBILTELEFONER OCH ANNAN RADIOBUREN KOMMUNIKATIONSUTRUSTNING I SJUKHUSMILJÖ Detta dokument ersätter förra versionen daterad 2005-12-02 Ändringen gäller säkerhetsgränsen

Läs mer

exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet

exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet Naturligtvis ligger vår utvecklings- och produktionsenhet i låsstaden Eskilstuna. Var annars? Vi brinner för innovation som gör vardagen enklare

Läs mer

Juridiska säkerhetskrav

Juridiska säkerhetskrav Juridiska säkerhetskrav Lagar med säkerhetskrav Det finns ingen datasäkerhetslag och inga juridiska krav på viss teknik, men... Vissa juridiska krav leder till krav på teknik i praktiken Grundtyper av

Läs mer

exma.se Användarmanual Exma Mobilapp Det svensktillverkade låssystemet

exma.se Användarmanual Exma Mobilapp Det svensktillverkade låssystemet exma.se Användarmanual Exma Mobilapp Det svensktillverkade låssystemet Tack & välkommen Vi på Exma Säkerhetssystem AB vill tacka dig för att du valt oss och hälsa dig välkommen som kund. Du är nu ägare

Läs mer

IMPLEMENTERINGSGUIDE Fallskydd i informationssamhället

IMPLEMENTERINGSGUIDE Fallskydd i informationssamhället IMPLEMENTERINGSGUIDE Fallskydd i informationssamhället Välkommen till vår värld med smart i-safe-säkerhet! Grattis! Du har valt i-safe -aktiverad fallskyddsutrustning från DBI-SALA. Ditt nya i-safe-system

Läs mer

FOI-projekt; detektering av farligt gods, incidenter och positionering i tunnlar. Martin Ström Teknik & Miljö; Investering 2015-05-21

FOI-projekt; detektering av farligt gods, incidenter och positionering i tunnlar. Martin Ström Teknik & Miljö; Investering 2015-05-21 FOI-projekt; detektering av farligt gods, incidenter och positionering i tunnlar. y Martin Ström Teknik & Miljö; Investering 2015-05-21 2 2015-05-23 Hur ser ni på en sådan situation i tunnel? Trafikverket

Läs mer

Kaba TouchGo Bekväm säkerhet. Beröring är nyckeln till dörren

Kaba TouchGo Bekväm säkerhet. Beröring är nyckeln till dörren Kaba TouchGo Bekväm säkerhet Beröring är nyckeln till dörren Trött på att leta efter nycklarna? Med det elektroniska låset Kaba TouchGo slipper du leta efter nyckeln. Det räcker med att du rör vid dörrhandtaget

Läs mer

Chalmers Tekniska Högskola Tillämpad Fysik Igor Zoric

Chalmers Tekniska Högskola Tillämpad Fysik Igor Zoric Chalmers Tekniska Högskola 2002 05 28 Tillämpad Fysik Igor Zoric Tentamen i Fysik för Ingenjörer 2 Elektricitet, Magnetism och Optik Tid och plats: Tisdagen den 28/5 2002 kl 8.45-12.45 i V-huset Examinator:

Läs mer

Register your product and get support at SDV5118/12. SV Användarhandbok

Register your product and get support at  SDV5118/12. SV Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5118/12 Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 Svenska 2 Din SDV5118 5 Översikt 5 3 Komma igång 6

Läs mer

Indisputable Key Demonstration av industriell tillämpning. Sveaskog Setra Malå sågverk Norsjö Trä

Indisputable Key Demonstration av industriell tillämpning. Sveaskog Setra Malå sågverk Norsjö Trä Indisputable Key Demonstration av industriell tillämpning Johan Oja, SP Trätek Demonstration av industriell tillämpning ID-kod på planka/bräda och paket-id RFID SKOG Vidareförädling ID-kod skriven plankan/brädan

Läs mer

02. historia 03. E Ink 04. epaper 05. ebook 06. framtid 07. källor. Mjölk choklad

02. historia 03. E Ink 04. epaper 05. ebook 06. framtid 07. källor. Mjölk choklad 02. historia 03. E Ink 04. epaper 05. ebook 06. framtid 07. källor Mjölk choklad 01 Redan hundra år e.kr. började kineserna att tillverka papper. Sakta men säkert spred sig tekniken västerut och nådde

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/10 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 2 Din SDV5120 5 Översikt 5 3 Komma igång 6 Installation

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6222/12 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 Svenska 2 Din SDV6222 5 Översikt 5 3 Komma igång

Läs mer

VAKA. En ny generation passersystem

VAKA. En ny generation passersystem VAKA En ny generation passersystem VAKA En ny generation passersystem VAKA är ett passersystem avsett för såväl företag och förvaltningar som flerbostadsfastig heter. Istället för nycklar, som alltför

Läs mer

frågor och svar Nyckelfri hemtjänst

frågor och svar Nyckelfri hemtjänst frågor och svar Nyckelfri hemtjänst Enköpings kommun Det här är nyckelfri hemtjänst. Nyckelfri hemtjänst innebär att vi installerar ett så kallat personallås hemma hos dig. Din hemtjänstpersonal utrustas

Läs mer

Inlämning inför deadline 3 IKOT A5

Inlämning inför deadline 3 IKOT A5 Inlämning inför deadline 3 IKOT A5 Innehållsförteckning 3.1 Kartlägg kundens röst...2 3.1.1 Kundkedja...2 3.1.2 Kundundersökning...3 3.2 Baskrav, uttalade krav samt pricken över i...4 3.2.1 Kravträd...4

Läs mer

Audio & Videoteknik 2D2021, 2D1518

Audio & Videoteknik 2D2021, 2D1518 TENTAMEN Kurs: Kursnummer: Moment: Program: Åk: Examinator: Rättande lärare: Datum: Tid: Hjälpmedel: Audio & Videoteknik 2D2021, 2D1518 Tentamen Medieteknik 2 Trille Fellstenius Trille Fellstenius, Svante

Läs mer

PRODUKTHANDBOK PROGRAMMERINGSTRANSPONDER 3067. Stand: Entwurf 2012 v02 basieren auf April 2007_V05.04.2007

PRODUKTHANDBOK PROGRAMMERINGSTRANSPONDER 3067. Stand: Entwurf 2012 v02 basieren auf April 2007_V05.04.2007 PROGRAMMERINGSTRANSPONDER 3067 Stand: Entwurf 2012 v02 basieren auf April 2007_V05.04.2007 Utgåva: Maj 2012 2 Innehållsförteckning 1 SÄKERHETSANVISNINGAR...FEHLER! TEXTMARKE NICHT DEFINIERT. 2 INLEDNING...FEHLER!

Läs mer

Frågor till filmen Vi lär oss om: Ljus

Frågor till filmen Vi lär oss om: Ljus Frågor till filmen Vi lär oss om: Ljus 1. Hur är vår planet beroende av ljus? 2. Vad är ljus? 3. Vad är elektromagnetisk energi? 4. Vad kallas de partiklar som energin består av? 5. Hur snabbt är ljusets

Läs mer

Lilla lyckohjulet Lina

Lilla lyckohjulet Lina Lilla lyckohjulet Lina Lyckohjulet snurrar och du kan spela precis som på tivoli! Se en film på produkten: http://youtu.be/mlh6rpuhqmm Vilket material behöver man? Trälist 15 x 33 mm Plywood 8 mm Träskruv

Läs mer

Traka21. Enkel och säker nyckelhantering för din verksamhet. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions

Traka21. Enkel och säker nyckelhantering för din verksamhet. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Traka21 Enkel och säker nyckelhantering för din verksamhet ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Kontroll på dina nycklar skapar trygghet Traka21 är ett intelligent fristående nyckelhanteringssystem

Läs mer

Ergonomi vid grepp. 8 december. Mälardalens Högskola

Ergonomi vid grepp. 8 december. Mälardalens Högskola Ergonomi vid grepp 8 december 2009 Denna individuella inlämningsuppgift redogör för vilka förutsättningar människans hand skapar när det gäller utformningen av handtag på produkter samt vad ska man tänka

Läs mer

Motorvärmarsystem MVC. Funktionell och kompakt design. Skalbart och Framtidssäkert. Motorvärmarcentral direkt i molnet. Tid & Temperaturstyrt

Motorvärmarsystem MVC. Funktionell och kompakt design. Skalbart och Framtidssäkert. Motorvärmarcentral direkt i molnet. Tid & Temperaturstyrt MVC Motorvärmarsystem Funktionell och kompakt design Skalbart och Framtidssäkert Motorvärmarcentral direkt i molnet Tid & Temperaturstyrt RFID-identifiering Laddning av elfordon (Mode 1 och Mode 2) Web

Läs mer

Information om nytt passersystem

Information om nytt passersystem Information om nytt passersystem Onlinesystem Kommunicerar i nätverk Uppdatering via dator Klarar strömavbrott Vandalsäkrat Utbyggbart Fördelar 1. Tagg med/utan kod 2. Enklare hantering vid lokalbokning

Läs mer

Blyfri elektronik ett problem?!?

Blyfri elektronik ett problem?!? Blyfri elektronik ett problem?!? 1300 Välkommen och inledning Lennart Bylund, Z-group Leif Häggmark, regionansvarig tekniq 1315 Åtgärder för att hantera RoHS- och WEEE-direktiven Lars-Gunnar Klang, MTEK

Läs mer

Fysiska lagret. Kanal. Problem är att kanalen har vissa begränsningar: Kanalen är analog Kanalen är bandbreddsbegränsad och är oftast störd (av brus)

Fysiska lagret. Kanal. Problem är att kanalen har vissa begränsningar: Kanalen är analog Kanalen är bandbreddsbegränsad och är oftast störd (av brus) Fysiska lagret Sändare Digital information Kanal Mottagare Problem är att kanalen har vissa begränsningar: Kanalen är analog Kanalen är bandbreddsbegränsad och är oftast störd (av brus) Kanalens kapacitet

Läs mer

Fasta förband metaller

Fasta förband metaller Akademin för Innovation, Design och Teknik Fasta förband metaller PM 1,5 Högskolepoäng Kurs KPP039 Produktutveckling 3 HT2010 Skrivet av: Sista revideringsdatum: 2011-01-08 Examinator: Rolf Lövgren INNEHÅLL

Läs mer

Create a more human library RFID 301. En ingående beskrivning av RFID-användning på bibliotek. Etikettegenskaper Aktiva etiketter

Create a more human library RFID 301. En ingående beskrivning av RFID-användning på bibliotek. Etikettegenskaper Aktiva etiketter Create a more human library RFID 301 En ingående beskrivning av RFID-användning på bibliotek För många bibliotek handlar de avgörande frågorna om RFIDtekniken (radiofrekvensidentifiering) om användarvänligheten,

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

8137-Twintalker 3000 ZW.fm Page 1 Thursday, June 27, 2002 4:26 PM. Bruksanvisning U8003010/8

8137-Twintalker 3000 ZW.fm Page 1 Thursday, June 27, 2002 4:26 PM. Bruksanvisning U8003010/8 8137-Twintalker 3000 ZW.fm Page 1 Thursday, June 27, 2002 4:26 PM Bruksanvisning U8003010/8 8137-Twintalker 3000 ZW.fm Page 2 Thursday, June 27, 2002 4:26 PM 1. BESKRIVNING (se etuiets framsida) 1. Mikrofon

Läs mer

Användarhandbok för Nokia Field Force NFC-skal för Nokia 5140 och Nokia 5140i. 9249001 Utgåva 1

Användarhandbok för Nokia Field Force NFC-skal för Nokia 5140 och Nokia 5140i. 9249001 Utgåva 1 Användarhandbok för Nokia Field Force NFC-skal för Nokia 5140 och Nokia 5140i 9249001 Utgåva 1 KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA CORPORATION, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkten CC-244D

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5121/10 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 Svenska 2 Din SDV5121 5 Översikt 5 3 Komma igång

Läs mer

Inbrottsdetektorerna i Professional Series Vet när de ska larma. Vet när de inte ska larma.

Inbrottsdetektorerna i Professional Series Vet när de ska larma. Vet när de inte ska larma. Inbrottsdetektorerna i Professional Series Vet när de ska larma. Vet när de inte ska larma. Har nu Multipointantimaskeringsteknik med integrerad spraydetektering Oöverträffade Bosch-teknologier förbättrar

Läs mer

Avkoppla rätt en kvantitativ undersökning av parasitinduktans hos olika layoutalternativ

Avkoppla rätt en kvantitativ undersökning av parasitinduktans hos olika layoutalternativ Avkoppla rätt en kvantitativ undersökning av parasitinduktans hos olika layoutalternativ Per Magnusson, Signal Processing Devices Sweden AB, per.magnusson@spdevices.com Gunnar Karlström, BK Services, gunnar@bkd.se

Läs mer

KUNSKAPSNAVIGATOR. Digitala låssystem. Allt du behöver veta om det smarta alternativet till mekaniska låssystem.

KUNSKAPSNAVIGATOR. Digitala låssystem. Allt du behöver veta om det smarta alternativet till mekaniska låssystem. KUNSKAPSNAVIGATOR Digitala låssystem Allt du behöver veta om det smarta alternativet till mekaniska låssystem. GRUNDFRÅGA Vilka fördelar erbjuder ett digitalt låssystem? Allt talar för digitala låssystem.

Läs mer

Lathund för Styret (version 1.0)

Lathund för Styret (version 1.0) Lathund för Styret (version 1.0) Välkommen till Styret! systemet som underlättar administrationen för dig som ledamot i styrelsen för en bostadsrättsförening och hjälper föreningen att ta kontroll. Denna

Läs mer

Sammanfattning av riktlinjer

Sammanfattning av riktlinjer Sammanfattning av riktlinjer INFORMATIONSSÄKERHET FÖR ANVÄNDARE inom Luleå kommunkoncern 2015-03-04 Informationssäkerhet för användare beskriver hur Luleå kommun hanterar den information som används i

Läs mer

krävs för att kunna utföra arbete. Den finns i många former men kan inte förstöras, bara omvandlas från en form till en annan.

krävs för att kunna utföra arbete. Den finns i många former men kan inte förstöras, bara omvandlas från en form till en annan. energi krävs för att kunna utföra arbete. Den finns i många former men kan inte förstöras, bara omvandlas från en form till en annan. elektricitet är när negativa och positiva laddningar dras till varandra.

Läs mer

TRUST 120V WIRELESS DVD & VIDEO VIEWER

TRUST 120V WIRELESS DVD & VIDEO VIEWER Instruktioner för att komma igång Kapitel 1. Anslutning (4.2) 2. Använda Fjärrkontrollsförlängaren (4.3) 3. Kontroll efter installationen (5) 1 Inledning Den här bruksanvisningen är avsedd för användare

Läs mer

Exma Duo Home. Handbok. Det svensktillverkade låssystemet

Exma Duo Home. Handbok. Det svensktillverkade låssystemet Exma Duo Home Handbok Det svensktillverkade låssystemet Tack & välkommen Vi på Exma Säkerhetssystem AB vill tacka dig för att du valt oss och hälsa dig välkommen som kund. Du är nu ägare av ett svensktillverkat

Läs mer

Register your product and get support at SDV6121/12. SV Användarhandbok

Register your product and get support at   SDV6121/12. SV Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6121/12 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 2 Din SDV6121/12 5 Översikt 5 3 Komma igång 6 Installation

Läs mer

Kommunikation. 2015-10-05 Jan-Åke Olofsson

Kommunikation. 2015-10-05 Jan-Åke Olofsson Kommunikation 2015-10-05 Jan-Åke Olofsson Några årtal (1800-talet) Telegrafen https://www.youtube.com/watch?v=drlxz GMWnfI https://www.youtube.com/watch?v=jt9zm _-2S6g 1972 försvinner all manuell

Läs mer

3. Ljus. 3.1 Det elektromagnetiska spektret

3. Ljus. 3.1 Det elektromagnetiska spektret 3. Ljus 3.1 Det elektromagnetiska spektret Synligt ljus är elektromagnetisk vågrörelse. Det följer samma regler som vi tidigare gått igenom för mekanisk vågrörelse; reflexion, brytning, totalreflexion

Läs mer

PM Ytbehandling. Anodisering. Christoffer Löfstrand 2011 01 16

PM Ytbehandling. Anodisering. Christoffer Löfstrand 2011 01 16 PM Ytbehandling Anodisering Christoffer Löfstrand 2011 01 16 Fördjupningsarbetet beskrivet med ett PM behandlar området Ytbehandling, med speciell inriktning på anodisering av olika metaller, framförallt

Läs mer

Elegant, enkelt och ekonomiskt för alla led NoKey offline

Elegant, enkelt och ekonomiskt för alla led NoKey offline Elegant, enkelt och ekonomiskt för alla led NoKey offline RCO Security AB 08-546 560 00 Order 08-546 560 10 info@rco.se www.rco.se NoKey offline en del av R-CARD 5000 På objekt med många innerdörrar eller

Läs mer

P r o d u k t e r m a n k a n l i t a på S o l i d S ä k e r h e t. E a s y - Call 3 A. G S M I n t e r c o m

P r o d u k t e r m a n k a n l i t a på S o l i d S ä k e r h e t. E a s y - Call 3 A. G S M I n t e r c o m E a s y - Call 3 A G S M I n t e r c o m Ring fasta hemtelefoner. GSM SIGNAL Ring Mobiltelefoner. Fungerar med alla Standard SIM-kort. Quad band modem. 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz Ringer upp 3 nummer I

Läs mer

Din manual NOKIA 5140 http://sv.yourpdfguides.com/dref/821557

Din manual NOKIA 5140 http://sv.yourpdfguides.com/dref/821557 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för NOKIA 5140. Du hittar svar på alla dina frågor i NOKIA 5140 instruktionsbok (information,

Läs mer

Fastighetsnätets uppbyggnad

Fastighetsnätets uppbyggnad Fastighetsnätets uppbyggnad Vi skall försöka förklara hur fibernätet ansluts till huset och ge exempel på hur man kan bygga sitt eget nät inomhus. OBSERVERA ATT BILDERNA GER EXEMPEL HUR DE OLIKA KOMPONENTERNA

Läs mer

ASSA RX. Webbaserat passersystem för dig som jobbar med annat. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1

ASSA RX. Webbaserat passersystem för dig som jobbar med annat. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 ASSA RX Webbaserat passersystem för dig som jobbar med annat ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 Varför ska du välja ett passersystem till dina lokaler? Tanken med ett passersystem

Läs mer

Uppdaterad: 2013-04-15. Lathund Klubbmedlem

Uppdaterad: 2013-04-15. Lathund Klubbmedlem Uppdaterad: 2013-04-15 Lathund Klubbmedlem 1 1 FUNKTIONER Din förenings IdrottOnline sida är portalen för medlemmarna där du kan hitta information om vad som händer i din förening. Med ditt personliga

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

ASSA RX WEB. Snabbt - Enkelt - Kostnadseffektivt passersystem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1

ASSA RX WEB. Snabbt - Enkelt - Kostnadseffektivt passersystem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 ASSA RX WEB Snabbt - Enkelt - Kostnadseffektivt passersystem ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 Varför ska du välja ett passersystem till dina lokaler? Tanken med ett passersystem

Läs mer

Tro på din första idé!

Tro på din första idé! Tro på din första idé! Tom Hedqvist är en av våra mest kända formgivare och rektor för Beckmans Designhögskola i Stockholm. År 1991 designade Tom dekoren på Arlas randiga mjölkpaket. Jag gjorde en snabb

Läs mer